همدان

mpb

مدیر تالار مهندسی معماری
مدیر تالار
با سلام...

در اینجا ، مطالب با موضوعیت مناطق گردشگری استان همدان را قرار می دهیم .

لطفا به خاطر احترام به قانون ِ نشر ، ذکر ِ منبع را فراموش نفرمایید .
عکس ها را از سایت های معتبر آپلود کنید، تا پست ها بعد از گذشت ِ زمان ، دچار مشکل نشوند .
جهت ِ حفظ ِ انسجام مطالب ، از دادن ِ پست های بی ارتباط با موضوع خودداری نمائید .
سپاس ....:gol:
 
آخرین ویرایش:

mpb

مدیر تالار مهندسی معماری
مدیر تالار
آرامگاه ابوعلي‌سينا

واقع در استان همدان و شهر همدان


نوع بنا : تاریخی
قدمت : حدود 1330 سال


آرامگاه‌ حجت‌ الحق‌ شيخ‌ الرئيس‌ شرف‌ الملك‌ ابوعلي‌ حسين‌ بن‌ عبدالله‌ بن‌ سينا، فيلسوف‌، دانشمند و طبيب‌ مشهور ايران‌ (۴۲۸-۳۷۰ ه.ق‌) در ميدان‌ بوعلي‌ سيناي‌ همدان‌ واقع‌ شده‌ است‌.ساختمان‌ فعلي‌ بنا از سال‌ ۱۳۲۵ شروع‌ شد و در سال‌ ۱۳۳۰ خاتمه‌ يافت‌. اين‌ بنا تاكنون‌ سه‌ بار نوسازي‌ وتعمير شده‌ است‌. اين‌ آرامگاه‌ در زميني‌ به‌ مساحت‌ ۳۰۹۰ متر مربع‌ احداث‌ گرديده‌ و زير بناي‌ آن‌ حدود ۱۷۹۲متر مربع‌ است‌. نماي‌ آرامگاه‌ از سنگ‌ خاراست‌. سطح‌ حياط‌ با سه‌ پله‌ سرتاسري‌ به‌ ايوان‌ ساختمان‌ متصل‌مي‌گردد كه‌ در اين‌ ايوان‌ ۱۰ ستون‌ از سنگ‌ خارا تعبيه‌ شده‌ كه‌ هر يك‌ از اين‌ ستون‌ها نمودار گذشت‌ يك‌ قرن‌ اززمان‌ تولد بوعلي‌ سينا تا روزگار ماست‌. درِ چوبي‌ ايوان‌ به‌ سرسراي‌ بنا باز مي‌شود كه‌ ديوارهاي‌ آن‌ با سنگ‌ تراورتن‌ و كف‌ آن‌ با سنگ‌ خاراي‌ چكشي‌ پوشيده‌ شده‌ است‌. محوطه‌ اصلي‌ چهارگوش‌ است‌ و دوازده‌ پايه‌ برج‌آرامگاه‌ بر روي‌ آن‌ قرار گرفته‌ است‌. قبر بوعلي‌ در ميان‌ برج‌ و قبر ابوسعيد (يار قديمي‌ ابو علي‌ سينا) در كنار آن‌است‌. بر روي‌ هر دو قبر، لوحه‌اي‌ از سنگ‌ مرمر و كتيبه‌اي‌ در ۹ سطر به‌ خط‌ ثلث‌ نوشته‌ شده‌ است‌. در دو طرف‌ سرسرا دو تالار قرار دارد كه‌ يكي‌ تالار اجتماعات‌ و ديگري‌ كتابخانه‌ آرامگاه‌ است‌. مصالح‌ بكار رفته‌ در برج‌آرامگاه‌ سيمان‌ و ريزه‌هاي‌ سنگ‌ خاراست‌. در ميان‌ ترك‌هاي‌ دوازده‌گانه‌ برج‌ و در بالاي‌ آرامگاه‌، صندوقي‌ مفرغي‌مكعب‌ شكل‌ قرار دارد كه‌ سطح‌ فوقاني‌ آن‌ هرمي‌ شكل‌ است‌ و در چهار طرف‌ آن‌ كتيبه‌اي‌ به‌ خط‌ ثلث‌ نوشته‌ شده‌است‌. در سال‌ ۱۳۲۸ شمسي‌ تصوير بوعلي‌ توسط‌ استاد ابوالحسن‌ صديقي‌ ترسيم‌ شد كه‌ بر اساس‌ آن‌ مجسمه ‌تمام‌ رخ‌ ايستاده‌اي‌ از سنگ‌ مرمر سفيد تهيه‌ شد و در ميدان‌ بوعلي‌ همدان‌ نصب‌ گرديد.
آدرس :ميدان‌ بوعلي‌ سيناي‌ همدان‌


آرامگاه باباطاهر
واقع در استان همدان و شهر همدان

نوع بنا : تاریخی

قدمت : حدود 1346 سال


آرامگاه‌ باباطاهر از عرفا و شعراي‌ بزرگ‌ اواخر قرن‌ چهارم‌ و اوايل‌ قرن‌ پنجم‌ برفراز تپه‌اي‌ در شمال‌ غربي‌ همدان‌ قرار دارد. ساختمان‌ بنا در سال‌ ۱۳۴۶ آغاز و در سال‌ ۱۳۴۹ به‌ پايان‌ رسيد. برج‌آرامگاه‌ بر قاعده‌ هشت‌ ضلعي‌ قرار گرفته‌ است‌. ستون‌هاي‌ هشت‌ گانه‌ برج‌، قطعه‌ سنگ‌ مزار و كف‌، پله‌ها و فرش ‌اطراف‌ آرامگاه‌ از سنگ‌ گرانيت‌ حجاري‌ شده‌ است‌ و بناي‌ اصلي‌ نيز به‌ ابعاد ۱۰*۱۰ متر با مجموعه‌اي‌ از منشورها پوشيده‌ شده‌ و داراي‌ مدخل‌هاي‌ ورودي‌ و منفذهاي‌ نور است‌. نما و كف‌ بنا عمدتاً از سنگ‌ است‌ و در داخل‌ آن‌ كتيبه‌هايي‌ از كاشي‌ وجود دارد. در محوطه‌ داخلي‌ آرامگاه‌ ۲۴ دو بيتي‌ از سروده‌هاي‌ باباطاهر كه‌ بر روي‌ ۲۴ قطعه‌ سنگ‌ مرمريت‌ نوشته‌ شده‌، نصب‌ گرديده‌ است‌.
آدرس :برفراز تپه‌اي‌ در شمال‌ غربي‌ همدان‌


گنبد علويان

واقع در استان همدان و شهر همدان

نوع بنا : تاریخی
قدمت : سلجوقی
( تاریخ میلادی : 1038-1194 م )



یکی از مهم ترین بناهای تاریخی همدان بنایی چهار ضلعی به نام گنبد علویان است که محل‌ آرامگاه‌ دو نفر از اعضاي‌ خاندان‌ علويان‌ است‌ و در دوران مغول تزئین و مرمت شده است. این بنا به ‌اواخر دوران‌ سلجوقي‌ تعلق‌ دارد. داخل‌ گنبد گچبريهاي‌ زيبا و فراوان‌ دارد. گنبد اين‌ بنا طي‌ قرون‌ گذشته‌ فروريخته‌ و فعلاً بدون‌ گنبد است‌. قبرها زير گنبد سردابي‌ قرار گرفته‌اند كه‌ با كاشي‌هاي‌ فيروزه‌اي‌ رنگ‌ در ابعاد خشتي‌ پوشيده‌ شده‌اند. جبهه‌ بيروني‌ بنا طاقنماهايي‌ در طرفين‌ دارد كه‌ به‌ اشكال‌ منظم‌ بصورت‌ لوزي‌هاي‌ بزرگ ‌و كوچك‌ و با آجر، برجسته‌ كاري‌ شده‌اند. بقاياي‌ كتيبه‌ آجري‌ زيبايي‌ به‌ خط‌ كوفي‌ برجسته‌، مشتمل‌ بر چند آيه‌از قرآن‌ كريم‌ بر بالاي‌ ديوارهاي‌ خارجي‌ و ستون‌هاي‌ جانبي‌ جلو خان‌، به‌ چشم‌ مي‌خورد. دروازه‌ ورودي‌ اين‌ آرامگاه‌ بسيار جالب‌ توجه‌ است‌.
آدرس :همدان

برج قربان

واقع در استان همدان و شهر همدان

نوع بنا : تاریخی
قدمت : قرن هفتم و هشتم هجری



این بنای تاریخی در شهر همدان و در محله زندی ها . نزدیک دبیرستان ابن سینا قرار گرفته است . از قرار معلوم مدفن سیخ السلام بن عطار حافظ ابوالعلاء و جمعی از امرای سلجوقی است که در قرن هفتم و هشتم هجری به طرز ساده و بی پیرایه ساخته شده است . بنا از یک برج دوازده هجری به طرز ساده و بی پیرایه ساخته شده است . بنا از یک برج دوازده ضلعی آجری با گنبد هرمی شکل دوازده ترک آجری تشکیل شده است . طول اضلاع دوازده گانه برج از بیرون بیش از 2 متر و از درون کمی بیش از 1 متر است . جبهه خارجی بنا را طاق نماهایی با عمق 15 سانتی متر و پهنای 123 سانتی متر ( در هر ضلع ) تشکیل می دهد که هر یک به وسیله یک گوشواره از سطح خارجی جرزهای دوازده گوشه به عقب نشته است و در جبه داخلی برج نیز طاقنماهایی به عمق 20 سانتی متر و عرض 90 سانتی متر وجود دارد. این بنا فاقد هر گونه کتیبه و گچبری و تزئینات است . زیر برج . سردابی قرار دارد که با برداشتن دو تخته سنگ از راه پلکان برج بر روی طاق سردابه سنگ ساده و معمولی به طول 125 و عرض 50 سانتی متر قرار دارد که متن زیر به صورت برجسته و در شش سطر روی آن حجاری شده است .( یا غفار الذنوب هذا قبر المرحوم المغور الوصل رحمت الله تعال محمد فی شهر ذیحجه الحرام غفر لدسنه 1090 ) این سنگ به دوره صفویه تعلق دارد و ربطی به تاریخ احداث بنا ندارد . برج قربان در تاریخ 28/3/54 در فهرست آثار تاریخی ثبت شده است . در وجه تسمیه ایت بنا از شخصی به نام قربان نام میبرند که این محل را در حمله افاغنه سنگر گاه خود قرار دارد و از اهل محل خود دفاع کرد . از این رو مسجد و بقعه به نام او مشهور شده است .
آدرس :همدان - نزديك دبيرستان ابن سينا

منبع:iranpedia
 
آخرین ویرایش:

mpb

مدیر تالار مهندسی معماری
مدیر تالار
موزه آرامگاه ابوعلي‌سينا

واقع در استان همدان و شهر همدان

نوع بنا : تاریخی
قدمت : حدود 1370 ق سال


بناي‌ جديد آرامگاه‌ بوعلي‌ سينا در سال‌ ۱۳۷۰ ق‌. مطابق‌ با ۱۳۲۰ ش‌. درمحل‌ سابق‌ آن‌ با الهام‌ از معماري‌ گنبد قابوس‌ (در دشت‌ گرگان‌) ساخته‌ شد. در موزه‌اي‌ كه‌ در درون‌ مقبره‌ قراردارد، آثار باستاني‌، مردم‌شناسي‌ و كتابهاي‌ بوعلي‌ به‌ نمايش‌ گذاشته‌ شده‌ است‌. اهم‌ اين‌ آثار عبارتند از:مجسمه‌هاي‌ برنزي‌ متعلّق‌ به‌ هزاره‌ اوّل‌ پيش‌ از ميلاد، قمقمه‌ سكه‌، مهره‌ و اشياي‌ نقره‌اي‌ متعلّق‌ به‌ دوره‌ ساساني‌.همچنين‌ مقبره‌ "عارف‌ قزويني‌" شاعر و سخن‌ سراي‌ نامي‌ ايران‌ نيز در اين‌ محل‌ قرار دارد.
آدرس :همدان

كتيبه گنجنامه
واقع در استان همدان و شهر همدان



نوع بنا : تاریخی
قدمت : هخامنشی


كتيبه‌هاي‌ گنج‌نامه‌ كه‌ يادگاري‌ از دوران‌ داريوش‌ و خشايار شاه‌ هخامنشي‌ است‌ درفاصله‌ ۵ كيلومتري‌ غرب‌ همدان‌ و در انتهاي‌ دره‌ عباس‌ آباد حكاكي‌ شده‌ است‌. كتيبه‌ها هر كدام‌ در سه‌ ستون‌ ۲۰سطري‌ به‌ زبان‌هاي‌ پارسي‌ قديم‌، بابلي‌ و عيلامي‌ قديم‌ نوشته‌ شده‌اند. متن‌ پارسي‌ در دست‌ چپ‌ هر دو لوح‌ قرارگرفته‌ است‌. متن‌ بابلي‌ در وسط‌ هر دو كتيبه‌ نوشته‌ شده‌ و متن‌ عيلامي‌ نيز در ستون‌ سوم‌ قرار دارد. لوح‌ طرف‌چپ‌ مربوط‌ به‌ داريوش‌ بزرگ‌ هخامنشي‌ است‌. طول آن حدود 290 سانتی متر، ارتفاعش 190 سانتی متر و دارای متنی به شرح زیر است: « خدای بزرگ است. اهورا مزدا که این زمین را آفرید که آن آسمان را آفرید که مردم را آفرید که داریوش را شاه کرد، شاهی از بسیاری، فرمانروایی از بسیاری.» كتيبه‌ خشايار شاه‌ نيز در قسمت‌ پايين‌ همين‌ كتيبه‌ است‌ به طول 270 سانتی متر و ارتفاه 190 سانتی متر و متن آن عبارت است از: « خدای بزرگ است اهورا مزدا بزرگ ترین خدایان است که این زمین را آفریده که آن آسمان را آفرید که مردم را خلق کرد که برای مردم شادی آفرید که خشایار شاه را شه کرد. یگانه از میان شاهان بسیار یگانه فرمانروا از میان فرمانروایان بی شمار. من خشایار شاه، شاه بزرگ، شاه شاهان، شاه کشور های دارای ملل بسیار، شاه این سرزمین دور دست پهناور، پسر داریوش شاه هخامنشی»
آدرس :5 كيلومتري شهر همدان

مقبره استر و مردخاي

واقع در استان همدان و شهر همدان

نوع بنا : تاریخی
قدمت : حدود 11 قرن پیش سال


اين‌ بنا كه‌ از سنگ‌ و آجر ساخته‌ شده‌، در مركز شهر همدان‌ قرار دارد. اين‌ محل ‌آرامگاه‌ اِستر ملكه‌ شوش‌ و بانوي‌ پادشاه‌ ايران‌، خشايار شاه‌ و مردخاي‌ عموي‌ آن‌ ملكه‌ است‌. اين‌ بنا نخستين‌ باردر حدود ۱۱ قرن‌ پيش‌ به‌ دست‌ كليميان‌ و به‌ ياد اين‌ دو شخصيت‌ ساخته‌ شده‌ است‌. احتمالاً اين‌ ساختمان‌ درقرن‌ هفتم‌ هجري‌ بر روي‌ ساختماني‌ قديمي‌تر بنا شده‌ است‌. بر بالاي‌ قبرهاي‌ استر و مردخاي‌ صندوق‌هاي ‌عتيقه‌ نفيسي‌ نصب‌ شده‌ است‌. در قسمت‌ بالاي‌ ديوار حرم‌ كتيبه‌اي‌ عبري‌ بصورت‌ برجسته‌ گچبري‌ شده‌ است‌. اين‌ آرامگاه‌ يكي‌ از زيارتگاه‌هاي‌ يهوديان‌ است‌ و مورد احترام‌ مسلمانان‌ مي‌باشد.
آدرس :مركز شهر همدان‌


تفرجگاه عباس آباد

واقع در استان همدان و شهر همدان

نوع بنا : طبیعی
اين‌ تفرجگاه‌ در دامنه‌ كوه‌ الوند قرار دارد. آبشار معروف‌ عباس‌ آباد، كتيبه‌هاي‌ گنج‌نامه ‌هخامنشي‌ و دره‌ زيباي‌ عباس‌ آباد كه‌ باغ‌ وحش‌ كوچكي‌ نيز در آن‌ ايجاد شده‌، در همين‌ تفرجگاه‌ واقع‌ شده‌ است‌.در پائين‌ دست‌ همين‌ تفرجگاه‌، مجتمع‌ تفريحي‌ عباس‌ آباد بر روي‌ تپه‌اي‌ مشرف‌ به‌ همدان‌ احداث‌ شده‌ و درپائين‌ دست‌ آن‌ نيز شهر بازي‌ بزرگ‌ همدان‌ ايجاد شده‌ است‌.
آدرس :همدان - دامنه کوه الوند

منبع:iranpedia
 

mpb

مدیر تالار مهندسی معماری
مدیر تالار
تپه باستاني هگمتانه

واقع در استان همدان و شهر همدان

نوع بنا : تاریخی
قدمت : هخامنشی

تپه‌ باستاني‌ هگمتانه‌ در ورودي‌ شهر همدان‌ واقع‌ شده‌ است‌. یکی از با ارزش ترین آثار باستانی ایران است. تاکنون حفاری های متعددی بر روی این تپه صورت گرفته است که علاوه بر آشکار شدن آثار خشتی دوران هخامنشیان آثار كشف‌ شده‌ از اين‌ تپه‌عبارتند از: لوح‌ زرين‌ آريارمنه‌ پدر آرشام‌ جام‌ زرين‌ منسوب‌ به‌ خشايار شاه‌ (پسر داريوش‌) قرن‌ پنجم‌ پيش‌ از ميلاد، خنجر و ساغر حدود دوران‌ هخامنشي‌ نقش‌ برجسته‌ شيربال‌ دار در حال‌ جهش‌، مربوط‌ به‌ دوران‌ هخامنشي‌. اين‌ آثار نشان‌ مي‌دهند كه‌ تپه‌ هگمتانه‌ احتمالاً محل‌ خزانه‌ پادشاهان‌ هخامنشي‌ بوده‌ است‌.
آدرس : ورودي شهر همدان

امامزاده هود

واقع در استان همدان و شهر همدان

نوع بنا : زیارتی
قدمت : مغول

این امامزاده در روستای ینگی قلعه بخش رزن از توابع شهرستان همدان قرار دارد و از بناهای دوران مغول و قرن هشتم به شمار می آید. پلان بنا دوازده ضلعی و از آجر ساخته شده است. اندازه خارجی هر ضلع از وسط جرز تا جرز دیگر 236 ‏سانتی متر و دهانه طاق نما های وسط هر ترک 160 سانتی متر است. ابعاد هر ضلع از یک نبش تا نبش د‏یگر 168 سانتی متر و ابعاد داخلی آن بیش از 86 ‏سانتی متر است. ‏بنا د‏ارای دو در شمالی و جنوبی است که در جنوبی آن اینک بسته شده است. ظاهر بنا، گنبدی مخروطی شکل د‏اشته که تخریب شده و اینک سقف ضربی آن باقی مانده است. کف برج که سرداب در آن قرار دارد، با تیر های چوبی پوشیده شده است. آثار اندکی از تزیینات کاشی های لاجوردی برج مشهود ‏است و نشان می دهد که بنا در زمان آبادانی ظاهری زیبا داشته است.
آدرس :همدان - روستای ینگی قلعه بخش رزن از توابع شهرستان

امامزاده عبدالله
واقع در استان همدان و شهر همدان



نوع بنا : زیارتی
بناي‌ اين‌ امام‌زاده‌ در ميدان‌ و محله‌اي‌ به‌ همين‌ نام‌ قرار دارد. اين‌ بنا داراي‌ طرح‌ ۲۴ضلعي‌ دايره‌ مانندي‌ است‌ كه‌ دورنماي‌ بيروني‌ آن‌ ۱۲ طاق‌ نما و ۱۲ جرز دارد. مصالح‌ بخش‌ زيرين‌ بقعه‌ تا ارتفاع‌۹۰ سانتي‌ متر از سنگ‌ خارا و از اين‌ قسمت‌ به‌ بالا آجري‌ است‌. سقف‌ بنا گنبدي‌ است‌ و داخل‌ آن‌ با اندود گچ‌ رنگ‌آميزي‌ شده‌ و بالاي‌ اين‌ قسمت‌ تا زير ساقه‌ گنبد آينه‌ كاري‌ شده‌ است‌. در قسمت‌ بالاي‌ آينه‌ كاري‌ كتيبه‌اي‌ به‌خط‌ ثلث‌ وجود دارد. شبستان‌ بقعه‌ بسيار كوچك‌ است‌ و دو ورودي‌ مقابل‌ هم‌ دارد. داخل‌ بقعه‌ دو گور وجود دارد كه‌ به‌ پدر و پسري‌ بنام‌هاي‌ احمد و عبدالله‌ ابن‌ احمد از نوادگان‌ امام‌ موسي‌ (ع‌) تعلق‌ دارد.

آدرس :همدان - میدان و محله ای به همین نام
بازار قديمي

واقع در استان همدان و شهر همدان




نوع بنا : تاریخی
قدمت : قاجار

مجموعه بازار همدان که در محدوده خیابان های باباطاهر اکباتان و شهدا قرار دارد، عمدتا به دوره قاجاریه مربوط می شود. این بازار دارای 30 راسته است و هر راسته به صنف و حرفه ای خاص تعلق دارد. از جمله بازار زرگرها، قصاب ها، مسگرها قناد ها و نظایر آن. از مجموعه راسته های موجود در بازار همدان به غیر بازار همدان به غیر از راسته های مسجد جامع، قصاب ها، قناد ها، نخود بریز ها، حلبی سازها، صحاف خانه، کفش دوز ها، حلاج خانه و سمسار ها بقیه راسته بازار ها بدون سقف است . سقف تعدادی از راسته ها ی مسقف فبزی و جدید است و بازار هایی که فعلا سقف ندارند در گذشته دارای سقف بوده اند. در این مجموعه حدود 24 سرا وجود دارد که نماینگر رونق اقتصادی همدان در دوره های گذشته است که به مرور زمان آسیب هائی دیده اند و بعضی از راسته ها هم صدماتی دیده اند. راسته های بازار همدان عبارت اند از: راسته بازار زرگرها، صندوق ساز ها، مسجد جامع، چلنگرها، قصاب ها، قناد ها، مسگر ها، شیشه فروش ها، قبله، پیامبر، نخود بریز ها، حلبی ساز ها، و....
آدرس :همدان - محدوده خیابان های باباطاهر، اکباتان و شهدا

منبع:iranpedia
 

mpb

مدیر تالار مهندسی معماری
مدیر تالار
غار علیصدر
واقع در استان همدان و شهر كبودرآهنگ

نوع بنا : طبیعی
قدمت : در سال 1346 این غار کشف شد

بزرگترين‌ غار آبي‌ قابل‌ قايقراني‌ جهان‌ در روستاي‌ عليصدر از توابع‌ كبودر آهنگ واقع‌ شده‌ و از سال‌ ۱۳۴۶ مورد بهره‌ برداري‌ قرارگرفته‌ است‌. در كوهي‌ كه‌ اين‌ غار در آن‌ قرار دارد، دو غار ديگر به‌اسامي‌ سوباشي‌ و غار سراب‌ نيز وجود دارد. آب‌ درون‌ غار عليصدر از غار سراب‌ سرچشمه‌ مي‌گيرد. محوطه‌ غاراز تعداد زيادي‌ تالارهاي‌ بزرگ‌ و كوچك‌ و پيچ‌ در پيچ‌ تشكيل‌ شده‌ است‌ كه‌ بوسيله‌ دهليزها و دالان‌هاي‌ مشبك ‌با يكديگر مرتبط‌ مي‌شوند. آب‌ درون‌ غار جزو آب‌هاي‌ سرد و بدون‌ رنگ‌ و بو است‌ و مزه‌ آن‌ معمولي‌ و بسيارزلال‌ است‌. همچنين‌ آب‌ آن‌ جزو دسته‌ آبهاي‌ بي‌كربنات‌ كلسيك‌ سبك‌ يا نزديك‌ به‌ خنثي‌ و از نظر ميكربي‌ آلوده‌است‌. سقف‌ غار از رسوبات‌ كربنات‌ كلسيم‌ خالص‌ و مخلوط‌ با عناصر شيميايي‌ مختلف‌ پوشيده‌ شده‌ است‌. اين‌ رسوبات‌ در اشكال‌ مختلف‌ استالاگميت‌هايي‌ را تشكيل‌ داده‌ است‌ كه‌ هر يك‌ زيبايي‌ و جلوه‌ خاصي‌ دارند. منظره ‌درون‌ غار بسيار بديع‌ و هواي‌ آن‌ سبك‌ است‌ و حالت‌ سكون‌ مطلق‌ دارد. تمامي‌ كانال‌هاي‌ اين‌ غار هنوز كشف‌ نشده‌ است‌. ولي‌ حدود ۲۱۰۰ متر از طول‌ غار شناسايي‌ شده‌ كه‌ ارتفاع‌ سقف‌ آن‌ بين‌ ۱ تا ۳۵ متر، عرض ‌كانال‌هاي‌ آن‌ ۲ تا ۱۵ متر و عمق‌ آب‌ آن‌ ۱ تا ۱۷ متر مي‌باشد. در داخل‌ غار با استفاده‌ از روشنايي‌ برق‌ و قايق‌هاي‌ پايي‌ چهار نفري‌، ديدار از برخي‌ نقاط‌ غار را بسيار آسان‌ كرده‌ است‌.
آدرس :فاصله 75 کیلومتری شمال غربی همدان در کوه های زاگرس در ارتفاع 1980 متر از سطح دریا

خانه سيد جمال اسد آبادي

واقع در استان همدان و شهر اسد آباد


نوع بنا : تاریخی
سيد جمال‌الدين‌ اسد آبادي‌، متفكر و مصلح‌ اجتماعي‌ شرقي‌ در سال‌ ۱۲۵۴ ه. ق‌ در اسد آباد همدان‌ بدنيا آمد و در پنجم‌ شوال‌ ۱۳۱۴ ه.ق‌ در استانبول‌ تركيه‌ مسموم‌ و مقتول ‌شد. به‌ يادبود سيد جمال‌ در منزل‌ مسكوني‌ قديمي‌ او در محله‌ اسد آباد كه‌ در نزديكي‌ امام‌زاده‌ احمد واقع‌ شده‌بنايي‌ ساخته‌اند تا خاطره‌اش‌ همواره‌ محفوظ‌ باشد.
آدرس :‌ در منزل‌ مسكوني‌ قديمي‌ او در محله‌ اسد آباد كه‌ در نزديكي‌ امام‌زاده‌ احمد واقع‌ شده

قلعه نوشيجان

واقع در استان همدان و شهر ملایر


نوع بنا : تاریخی
تپه قلعه نوشیجان در 60 کیلومتری جنوب همدان و 20 کیلومتری غرب ملایر در منطقه ای موسوم در منطقه ای موسوم به شور کات واقع شده است. از سال 1346 به سرپرستی دیودی استرناخ حفریات علمی در این محل آغاز گردید که منجر به شناسایی سه دوره فرهنگی شد. دوره اول مربوط به مادهاست کخ نیمه دوم قرن هشتم تا نیمه اول قرن ششم قبل از میلاد را در بر میگیرد. معماری این دوره شامل قسمتهای زیر است: بنای قدیمی جبهه غربی تپه که نخستین آتشگاه است. تالار ستون دار یا آپادانا تالار مرکزی یا معبد (دومین نیایشگاه) اتاق ها و انبار ها تونلها حصار دز نوشین جان دوره دوم سوم این قلعه متعلق به تمدنهای دیگر است که مورد بررسی قرار نگرفته اند.
آدرس : 20 كيلومتري غرب ملاير


پل فرسفج
واقع در استان همدان و شهر تويسرکان

نوع بنا : طبیعی
قدمت : دوره صفویه


این پل در روستای فرسفج تویسرکان در منتهی الیه جنوب غربی روستا و بر روی یکی از شعبه های پر آب قلقل رود واقع شده است و محور ارتباطی چندین روستاست. پل فرسفج از نظر قدمت به دوره صفویه مربوط است و با توجه به کاروان سروانی که در نزدیکی آن قرار دارد. به نظر می رسد این محل هم منزلگاه و هم مسیر کاروان رود بوده است. طول و عرض پل بسیار کم و دارای سه دهانه آبرفت با قوس جناقی بوده است که در حد فاصل آنها دو طاق نمای کوچک به چشم می خورد. مصالح اصلی پل از سنگ و آجر است و از قسمت تحتانی تا شروع پاکار. قوس ها از سنگ و از این قسمت با بالا و از آجر و ملات گچ و خاک است.
آدرس :جنوب غربي روستاي فرسفج

منبع:iranpedia
 
آخرین ویرایش:

mpb

مدیر تالار مهندسی معماری
مدیر تالار
آرامگاه مير رضي‌الدين آرتيماني

واقع در استان همدان و شهر تويسرکان

نوع بنا : تاریخی
آرامگاه‌ سيد محمد رضي‌الدين‌ آرتيماني‌ بر فراز تپه‌اي‌ در روستاي ‌آرتيمان‌ از توابع‌ شهرستان‌ تويسركان‌ قرار دارد. نماي‌ آرامگاه‌ مير رضي‌الدين‌ آجري‌ است‌ و سه‌ دهنه‌ طاق‌ بلند دارد. در پشت‌ اين‌ طاق‌ها، بنايي‌ با ورودي‌ طاقي‌ شكل‌ و سردر كاشي‌ كاري‌ شده‌ قرار گرفته‌ است‌. پلان‌ بنا مربع ‌شكل‌ است‌ و در جبهه‌ بيروني‌ آن‌ نيز سه‌ اتاق‌ وجود دارد كه‌ در چهار ضلع‌ تكرار شده‌اند. مقبره‌ داراي‌ چهار درورودي‌ در چهار ضلع‌ است‌ كه‌ همه‌ آنها طاقي‌ شكل‌اند و بر سر در آنها كاشي ‌كاريهاي‌ زيبايي‌ به‌ چشم‌ مي‌خورد. در داخل‌ بنا سنگ‌ قبري‌ از سنگ‌ خارا وجود دارد.
آدرس :تویسرکان - روستاي آرتيمان

بقعه حبقّوق نبي

واقع در استان همدان و شهر تويسرکان

نوع بنا : زیارتی
قدمت : قرن هفتم

اين‌ آرامگاه‌ نزديك‌ شهر تويسركان‌ واقع‌ شده‌ است‌ و بناي‌ آنرا به‌ قرن‌ هفتم‌ نسبت‌ مي‌دهند. حبقوق‌ نبي‌ يكي‌ از پيامبران‌ بني‌ اسرائيل‌ است‌ كه‌ نگهبان‌ معبد سليمان‌ در اور شليم‌ بود. اين‌ بقعه‌ بناي‌برج‌ مانند آجري‌ با گنبدي‌ مخروطي‌ شكل‌ است‌ كه‌ پوشش‌ داخلي‌ مدور دارد و پوشش‌ خارجي‌ آن‌ مخروط‌ ناوي ‌شكل‌ است‌. در نماي‌ خارجي‌ هر ضلع‌ از بناي‌ هشت‌ ضلعي‌، طاقنماي‌ كم‌ عمقي‌ تعبيه‌ شده‌ است‌ كه‌ بالاي‌ آن‌كاشي‌ كاري‌ است‌. مابين‌ طاقنماها يك‌ ترك‌ بدون‌ تزيينات‌ و ساده‌ قرار دارد. در وسط‌ بنا قبري‌ قرار دارد كه‌ مشخصات‌ صاحب‌ آن‌ در دو خط‌ بر روي‌ آن‌ نوشته‌ شده‌ است‌
آدرس : نزديك تويسركان

مسجد سلطاني

واقع در استان همدان و شهر اسد آباد

نوع بنا : تاریخی
قدمت : صفوی


اين‌ مسجد در محله‌ بازار اسدآباد واقع‌ شده‌ است‌. نقشه‌ اين‌ مسجد مستطيل‌ است‌ و بر روي‌ ديوار راهرو ورودي‌ آن‌ سنگ‌ قبري‌ از مرمر كرم‌ رنگ‌ با خط‌ كوفي‌ و پنج‌ سنگ‌ نوشته‌ به ‌شرح‌ زير نصب‌ شده‌ است‌: - فرمان‌ شاه‌ تهماسب‌ اول‌ صفوي‌ (۹۸۴-۹۳۰) به‌ تاريخ‌ ۹۷۲ ه.ق‌ درباره‌ بخشودگي‌ مالياتي‌. فرمان‌ شاه‌ تهماسب‌ اول‌ صفوي‌ به‌ تاريخ‌ ۹۷۲ ه.ق‌ درباره‌ تخفيف‌ ماليات‌ چارپايان‌ مردم‌ شيعه‌ مذهب‌ اسد آباد. فرمان‌ شاه‌عباس‌ اول‌ صفوي‌ - (۱۰۳۸-۹۹۶) به‌ تاريخ‌ ۱۰۲۶ ه.ق‌ در زمينه‌ «تخفيف‌ مالياتي‌». فرمان‌ شاه‌ صفي‌(۱۰۵۲-۱۰۳۸) به‌ تاريخ‌ ۱۰۴۶ ه.ق‌ در زمينه‌ بخشودگي‌ ماليات‌ و حقوق‌ ديواني‌ جماعت‌ كاوليان‌ و جماعت‌ هنديان‌ مشهور به‌ خطيران‌ و جماعت‌ ارانلو كه‌ در نواحي‌ نهاوند و اسدآباد و هرسين‌ و دينور و بيلاور و سنقر و گوراب‌ و ملاير و توابع‌ ساكن‌ بودند. كتيبه‌ تعمير بناي‌ مسجد جامع‌ اسد آباد به‌ فرمان‌ شاه‌ سليمان‌ صفوي‌(۱۱۰۵-۱۰۷۷) زير نظر حاجي‌ عليخان‌ زنگنه‌ و سركاري‌ اصلان‌ آقا و معماري‌ محمد طاهري‌ همداني‌ در تاريخ‌۱۰۹۷ ه.ق‌. سنگ‌ قبري‌ نيز از مرمر كرم‌ رنگ‌ به‌ خط‌ كوفي‌ در راهرو ورودي‌ اين‌ مسجد نصب‌ گرديده‌ است‌.
آدرس : محله بازار اسد آباد

جنگل ها

واقع در استان همدان و شهر نهاوند

نوع بنا : طبیعی

در فاصله‌ ۲۵ كيلومتري‌ شهر نهاوند جنگلي‌ وجود دارد كه‌ يادگار جنگل‌هاي‌ باقي‌ مانده‌ جبال‌ زاگرس ‌است‌. اين‌ ناحيه‌ جنگلي‌ ۲۰۰ هكتار وسعت‌ دارد. همجواري‌ سرآب‌ يكان‌ و تپه‌هاي‌ اطراف‌ آن‌ با اين‌ جنگل‌، فضاي‌ مصفا و دل‌ انگيزي‌ پديد آورده‌اند. اين‌ ناحيه‌ به‌ كمپ‌هاي‌ سياحتي‌ و تفريحي‌ - آموزشي‌ مجهز است‌.علاوه‌ بر اين‌، بيشه‌زارهاي‌ تويسركان‌ و حواشي‌ سيمينه‌ رود نيز بعنوان‌ تفرجگاه‌ مورد استفاده‌ قرار مي‌گيرند.
آدرس : كيلومتري‌ شهر نهاوند

منبع:iranpedia
 
Similar threads
Thread starter عنوان تالار پاسخ ها تاریخ
ملیسا استان همدان ایرانگردی 2

Similar threads

بالا