نماتدهای خاک

elahe.elahe2

عضو جدید
کاربر ممتاز
مختصری از نماتدها :

نماتد ها مهمترین جانوران شاخه کرم های لوله ای round worm می باشند و دارای پوشش کیتینی بوده و حاوی یکسری واکوئل در جلدشان هستند این موجودات فاقد دستگاه گردش خون و تنفس اند
پوست اندازی نماتد ها در طول عمر خود 4 بار صورت میگیردکه به این عمل molting یا پوست اندازی میگویند

برخی از نماتد ها انگل یا پارازیت ریشه گیاهان هستند مثل نماتد ریشه چغندر قند ولی اکثر نماتد های خاکزی مفیدند.
این جانوران برای زندگی به لایه ای از آب نیاز دارند در خاک ها بیشترین تعداد جانوران خاک یا فون خاک مربوط به نماتد هاست و در خاک هایی با مواد آلی بالا به فراوانی یافت شده و در هر متر مربع این خاک ها حدود 30 میلیون نماتد گزارش شده است.
که بیشتر در لایه سطحی خاک و اطراف ریشه گیاهان (منطقه ریزوسفر) تجمع می نمایند.
 

elahe.elahe2

عضو جدید
کاربر ممتاز
از نظر تغذیه ای روش اصلی تغذیه نماتد ها بصورت بیوتروفی است و از انواع باکتری - قارچ ها تغذیه می نماید.اهمیت نماتد ها در بیولوژی خاک بواسطه همین روش تغذیه آنهاست.

نماتدها با تغذیه از میکروب های خاک جمعیت میکروبی خاک را دائما تجدید کرده و بوصرت فعال باقی میگذارد و همچنین عناصر غذایی موجود در بدن میکروب ها را آزاد میکند.

البته انواع شکارگر در بین نماتدها شناسایی شده که از پروتوزوآ ها به عنوان شکار استفاده میکنند.
نماتدهای همه جیز خوار از میکروب ها ریشه گیاهان و شیره گیاهی تغذیه میکنند​
 

elahe.elahe2

عضو جدید
کاربر ممتاز
به هنگام نامساعد شدن شرایط خاک (نظیر خشکی و کاهش منابع غذایی)تخم ها در داخل بدن مرده نماتد محافظت شده و در مقابل خشکی و سایر تنش ها حفظ می شود.
بعبارت دیگر پس از مرگ نماتد، بدن آن بصورت cyst از تخم ها محافظت میکند.
cyst ها فرم های مقاوم برخی موجودات زنده در شرایط نامساعد محیطی هستند.
 

elahe.elahe2

عضو جدید
کاربر ممتاز
خلاصه ای از مقاله منتشر شده در نهمین کنگره علوم خاک ایران

خلاصه ای از مقاله منتشر شده در نهمین کنگره علوم خاک ایران

اثرات استفاده از انواع كودهاي آلي در كاهش نماتدهاي خاك



كودهاي آلي، نه تنها به عنوان منبع غـذايي بـراي گياهـان، بلكـه بـه عنوان منبع انرژي و غذا براي ميكروارگانيسم هاي خاك حـائز اهميـت مي باشد . مواد آلي افزوده شده به خاك، فعاليـت ميكروارگانيسـم هـاي آنتاگونيسم نماتد هاي پارازيت را تشديد مي كنـد . تجزيـه مـواد آلـي در خاك، منجر به تجمع تركيبات خاصي در خاك مي گردد كـه خاصـيت ضد نماتدي دارند .

بهبود ساختمان خـاك و افـزايش حاصـلخيزي آن، استفاده از كياهان مقاوم و ترشح تركيبات ضد نماتد توسط قـارچ هـا و باكتري ها در كنترل نماتد هاي انگل گياهان مؤثرند نماتدهاي مولد گره ريشه، با طيف وسيع ميزباني، يكي از عوامل محدود كننده ي رشد و توليد محصولات كشاورزي بويژه سبزي و صيفي بـو ده كـه سـاليانه خسارات جبران ناپذيري را در سراسر جهـان بـه ايـن محصـولات وارد مي سازد .

در استان اصفهان كشت محصـولات سـبزي و صـيفي رواج دارد و نماتدهاي مولد گره ي ريشه نيـز يكـي از مشـكلات مهـم ايـن محصولات مي باشد . براي كنترل نماتدهاي مولد گـره ي ريشـه، روش هاي متعددي بكا ر گرفته شده است . بـا ايـن وجـود هـر روش كنتـرل بايستي اقتصادي، قابل اجرا در سطح وسيع و كمترين مسـائل زيسـت محيطــي را در برداشــته باشــد .
گزارشــات معــدودي در بــاره كــاهش نماتدهاي خاك از طريق كاربرد كود هاي آلي مشـاهده مـي گـردد كـه بنظر مي رسد جنبه هاي اجرايي بيشتري در كشور مـا در كنتـرل ايـن نماتدها خواهد داشت . استفاده از كودهاي آلي شامل كودهـاي مرغـي در كشور گـابون در كنتـرل نماتـدهاي مولـد گـره ي ريشـه بـر گيـاه گوجه فرنگي بسيار موثر بوده و حتي موجـب ازديـاد محصـــول نيــز گرديده است

همچنين در كشور استراليا استفاده از كـود مرغـي در مقادير 24 ، 36 و 48 تن در هكتـار و در تلفيـق بـا اوره بـه ميـزان 1800 كيلوگرم در هكتار موجب كاهش قابل توجهي از نماتدهاي مولد گره ي ريشه و افزايش رشد و توليد محصـول بيشـتري گرديـده و بـا افزايش كود مرغي كنترل بيشتري مشاهده شده است .
بنظر مـي رسـد اين كاهش در اثر متابوليت هاي توليد شده از كـود مرغـي باشـد كـه بصورت عصاره به خاك افزوده شده است . البتـه كـاربرد زيـاد اوره در خاك موجب افزايش غلظت آمونيوم در خاك شده كه اثـر چنـداني در كنترل نماتد نداشته است

گزارشاتي نيز از آمريكا حاكيست كه بـا افزايش مقدار كود مرغي به خاك ، كاهش بيشـتري از نماتـد مشـاهده گرديده و همچنين مصرف كودهـاي مـاكرو نيـز تـا حـدودي موجـب كاهش نماتدهاي مولدگره ي ريشه درگلخانه روي گوجـه فرنگـي شـده است​
 

Similar threads

بالا