متد اول:
تعداد 50 میوه در هر پلات را شمرده( تعداد میوه های آلوده و تعداد شپشکها) ، در هر میوه سوزندگی روی میوه ها را چک کنید( با شمارش میوه ها با خسارات وارد شده).
متد دوم:
روی 10 شاخه و 10 میوه در هر پلات تعداد شپشکهای زنده، مرده و پارازیته شده شمارش گردد
نمونه برداری بر اساس جمع کل شپشکهای زنده یا مرده.
آزمایش نمونه برداری برای شپشکهای مرکبات :
شمارش روی 25 سانتیمتری شاخه های یک یا دو ساله شاخه ها ( معمولا" 4 تا در هر درخت)
بلافاصله قبل از سمپاشی برای تعیین سطح آلودگی بایستی فقط در شاهد انجام شود.
- نمونه برداری اصلی:
20 روز بعد از سمپاشی.
- نمونه برداری روی میوه:
نمونه برداری 20 روز بعد از سمپاشی انجام میشود یا زمانی که میوه ها به اندازه معمولی و رنگ طبیعی خود رسیده باشند.
بطور تصادفی تعداد 100 میوه در هر درخت را مورد معاینه قرار دهید به عنوان میوه آلوده
یا غیر آلوده ( یک میوه وقتی آلوده حساب می شود که در صورتیکه تعداد بیش از 3 شپشک
-2-
از هر مرحله رشدی روی آن باشد).
برای شپشک های........................... تعداد زنده ها و مرده ها در هر میوه را با ذکر مرحله رشدی آن بشمارید.
در هر پلات باید حداقل 400 شپشک شمارش و تعداد میوه های نمونه برداری شده در صورت لزوم اضافه شود.
سازگاری با گیاه اصلی یا بررسی اثرات سو سم:
بررسی اثرات سوئ سم روی گیاه اصلی
- یک هفته بعد از سمپاشی
- دو هفته بعد از سمپاشی
- سه هفته بعد از سمپاشی
- چهار هفته بعد از سمپاشی
تخمین در صد سطح آلوده برگ:
( در صد از تمام پلات، گیاه یا برگ خاص)
چند روز بعد از سمپاشی( مثال: 3 یا 7 روز بعد از سمپاشی)
یا در موقع ظهور علایم سو:
مشخص کنید و توضیح دهید علایم سوزندگی را
بحث کلی از سوزندگی را بدهید بعد از ارزیابی نهایی
بررسی تاثیر جانبی روی سایر حشرات:
هر گونه تاثیرات مشاهده شده مثبت یا منفی حتی روی حشرات گرده افشان یا دشمنان طبیعی ( حشرات مفید) باید ثبت گردد.
بویژه حشرات پارازیت خارجی،پارازیت داخلی و حشرات شکاری
تعداد شکاری ها در هر نمونه یا تعداد شپشک های پارازیته شده را بشمارید.
اثر روی میزان باردهی محصول:
از نظر کیفی و کمی باید بررسی شود.
میوه ها در زمان چیدن بر اساس استاندارد ملی درجه بندی شوند .
کل وزن میوه های برداشت شده در هر پلات باید تعیین شوند.
تعداد 50 میوه در هر پلات را شمرده( تعداد میوه های آلوده و تعداد شپشکها) ، در هر میوه سوزندگی روی میوه ها را چک کنید( با شمارش میوه ها با خسارات وارد شده).
متد دوم:
روی 10 شاخه و 10 میوه در هر پلات تعداد شپشکهای زنده، مرده و پارازیته شده شمارش گردد
نمونه برداری بر اساس جمع کل شپشکهای زنده یا مرده.
آزمایش نمونه برداری برای شپشکهای مرکبات :
- سمپاشی موقع جابجایی یا حرکت شپشکها
- یک سمپاشی در هر نسل
- آزمایش تاثیر و سازگاری با گیاه ( بررسی اثر سوزندگی).
- نمونه برداری در روی شاخه ها:
شمارش روی 25 سانتیمتری شاخه های یک یا دو ساله شاخه ها ( معمولا" 4 تا در هر درخت)
- بطور تصادفی محل هایی در اطراف در خت انتخاب می شوند که از ناحیه مرکز درخت فاصله داشته باشد.
- روی برگ و شاخه های نمونه، شمارش تعداد مرده ها و زنده ها با یک بینی کولر انجام گردد ، مرحله رشدی شپشک نیز یادداشت شود
- حداقل 200 عدد حشره شپشک باید در هر پلات شمرده و در صورت لزوم تعداد شاخه های انتحاب شده برای نمونه برداری افزوده شود.
- بررسی تاثیر حشره کش از طریق فرمول ابوت Abbott انجام شود.
- بحث کلی بعد از ارزیابی نهایی انجام شود.
- زمان و فراوانی:
بلافاصله قبل از سمپاشی برای تعیین سطح آلودگی بایستی فقط در شاهد انجام شود.
- نمونه برداری اصلی:
20 روز بعد از سمپاشی.
- نمونه برداری روی میوه:
نمونه برداری 20 روز بعد از سمپاشی انجام میشود یا زمانی که میوه ها به اندازه معمولی و رنگ طبیعی خود رسیده باشند.
بطور تصادفی تعداد 100 میوه در هر درخت را مورد معاینه قرار دهید به عنوان میوه آلوده
یا غیر آلوده ( یک میوه وقتی آلوده حساب می شود که در صورتیکه تعداد بیش از 3 شپشک
-2-
از هر مرحله رشدی روی آن باشد).
برای شپشک های........................... تعداد زنده ها و مرده ها در هر میوه را با ذکر مرحله رشدی آن بشمارید.
در هر پلات باید حداقل 400 شپشک شمارش و تعداد میوه های نمونه برداری شده در صورت لزوم اضافه شود.
سازگاری با گیاه اصلی یا بررسی اثرات سو سم:
بررسی اثرات سوئ سم روی گیاه اصلی
- یک هفته بعد از سمپاشی
- دو هفته بعد از سمپاشی
- سه هفته بعد از سمپاشی
- چهار هفته بعد از سمپاشی
تخمین در صد سطح آلوده برگ:
( در صد از تمام پلات، گیاه یا برگ خاص)
چند روز بعد از سمپاشی( مثال: 3 یا 7 روز بعد از سمپاشی)
یا در موقع ظهور علایم سو:
مشخص کنید و توضیح دهید علایم سوزندگی را
بحث کلی از سوزندگی را بدهید بعد از ارزیابی نهایی
بررسی تاثیر جانبی روی سایر حشرات:
هر گونه تاثیرات مشاهده شده مثبت یا منفی حتی روی حشرات گرده افشان یا دشمنان طبیعی ( حشرات مفید) باید ثبت گردد.
بویژه حشرات پارازیت خارجی،پارازیت داخلی و حشرات شکاری
تعداد شکاری ها در هر نمونه یا تعداد شپشک های پارازیته شده را بشمارید.
اثر روی میزان باردهی محصول:
از نظر کیفی و کمی باید بررسی شود.
میوه ها در زمان چیدن بر اساس استاندارد ملی درجه بندی شوند .
کل وزن میوه های برداشت شده در هر پلات باید تعیین شوند.