میراث های جهانی

دانشجوي كامپيوتر

دستیار مدیر تالار هنر
کاربر ممتاز
برترین ها: 5سایت طبیعی، 20 سایت فرهنگی و یک سایت مختلط طبیعی-فرهنگی در سال 2012 میلادی شناخته شده و به عنوان میراث جهانی منتخب شده اند. در این مطلب ما ده نمونه از آنها را معرفی کرده ایم.
کاریوکا، ریو دوژانیرو، برزیل
میراث جدید یونسکو شامل گنجینه های مشهور جدیدی همچون مجسمه مسیح در بالای کوه، پارک ملی Tijuca، تپه های اطراف خلیج گوانابارا و باغ گیاه شناسی است.

--------------------------------------------------------------------------------
پارک طبیعت صخره های لنا
صخره هایی با ارتفاع حدود 92 متر در کنار رودخانه لنا در جمهوری ساخا در روسیه از دیگر سایت های جهانی است که در فهرست میراث یونسکو ثبت شده است. این مکان خانه فسیل های باقی مانده از دوران ماموت ها، بایسون ها و کرگدن های پشم‌دار است.

--------------------------------------------------------------------------------
خانه های روستایی دکوری، هالسینگلند، سوئد
بیشتر مکان هایی که برای این مطلب انتخاب کرده ایم بزرگ و وسیع هستند اما این نمونه سنخیتی با بقیه ندارد. این میراث جهانی جدید در واقع 7 خانه روستایی متعلق به قرن 19 هجری است و زیبایی منحصربه فردی دارند. برای نمایش زیباتر این خانه ها، روستائیان هنرمندان را مامور کرده اند تا آنها را به طرز زیبایی رنگ آمیزی کنند.

--------------------------------------------------------------------------------
کوه های گات غربی، هند
کوه های گات یکی از زیباترین مکان هایی است که تنوع زیست شناسی متنوعی دارد. این منطقه حدود 325 نوع گونه گیاهی متنوع دارد. این کوه ها قدیمی تر از هیمالیا هستند و نقش مهمی در آب و هوای گرمسیری منطقه دارد.

--------------------------------------------------------------------------------
سالن اپرا مارگراوایال، بیروث، آلمان
این سالن در خلال سال های 1745 تا 1750 میلادی ساخته شده است و «شاهکار معماری تئاتر باروک » به شمار می رود. این ساختمان یکی از بهترین نمونه ها در نوع خود است و شرکت کننده ها می توانند صدا و فرهنگ نمایش اپرای باروک را به خوبی در این سالن حس کنند.

--------------------------------------------------------------------------------
تالاب جنوبی جزایر راک، پالائو
حدود 500 جزیره سنگ آهکی، تالاب جنوبی جزایر راک را تشکیل داده اند و سیستم پیچیده مرجانی و بیش از 285 نوع مرجان دارند. برخی از جزایر همچنان روستاهای کوچکی دارند که به قرن هفدهم و هجدهم میلادی تعلق دارد.

--------------------------------------------------------------------------------
سایت نوسنگی کاتالهویوک، ترکیه
17 مرحله از فعالیت های نوسنگی که از سال 7400 پیش از میلاد مسیح آغاز شده اند در Catalhoyuk در منطقه آناتولی ترکیه بی پوشش باقی مانده است. نقاشی های دیواری، برجسته کاری ها، مجسمه ها و بسیاری موارد دیگر در این خرابه ها به 2 هزار سال پیش تعلق دارند و به تازگی در فهرست جهانی یونسکو ثبت شده است.


--------------------------------------------------------------------------------
سوباک سیستم، بالی، اندونزی
معابد آب و تراس های برنج کاری شده قلب سیستم مدیریت آبی است که سوباک نامیده می شود. قدمت این تراس ها به قرن 19 میلادی در بالی می رسد. سوباک منعکس کننده فلسفه فرهنگی «یکجا کردن قلمرو ارواح، انسان ها و طبیعت» است. ساختار آن بر پایه آب، برنج و دیگر نیروهای حفظ طبیعت استوار است.

--------------------------------------------------------------------------------
Grand Pre، نوا اسکوتیا، کانادا
Grand Pre، این مکان باستان شناسی و سرزمین باتلاقی، نمایش دهنده تاریخ باستان از قرن 17 میلادی آکادیان ها است. این مکان، نمونه بارزی از اقامت نخستین اروپایی ها در سواحل آمریکای شمالی در سواحل آتلانتیک است.

--------------------------------------------------------------------------------
رباط، مراکش
شهر قدیمی رباط که پایتخت مراکش نیز هست در معماری و مکان های مختلف شهر تلفیقی از فرهنگ مسلمانان عرب و مدرنیسم های غربی را نشان می دهد. باروهای قرن دوازدهم، مساجد و دروازه های بزرگ در کنار باغ های گیاه شناسی قرن دوازده میلادی از جمله جاذبه های این میراث جهانی هستند. ساختمان های مسلمانان شمال افریقا متعلق به قرن 17 را نیز در این شهر می توانید ببینید.
http://www.bartarinha.ir
 

ahoo_fr

عضو جدید
کاربر ممتاز
میراث جهانی در گلستان

میراث جهانی در گلستان

در دوم تیرماه جاری، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) کاخ گلستان تهران را در فهرست میراث فرهنگی جهان به ثبت رساند. از ۳۷ سال پیش تا کنون، شانزده اثر ایرانی در این فهرست جای گرفته‌اند.

کاخ گلستان که شامل یک باغ تاریخی و چندین کاخ و تالار سلطنتی است، دست‌کم از دو نظر حایز اهمیت تلقی می‌شود؛ نخست این که معماری آن معرّف دوران تحوّل و انتقال در معماری ایرانی است؛ دورانی که در آن معماری بومی ایران تحت تأثیر مراودات سیاسی، تجاری و فرهنگی با کشورهای اروپایی، با معماری نئوکلاسیک اروپا درآمیخت و سبک نویی را به وجود آورد که گاه با قید احتیاط از آن به عنوان "مکتب معماری تهران" یاد می‌شود.

دیگر آن که کاخ گلستان صرفا یک سازه معماری نیست بلکه مجموعه بزرگی از نفایس تاریخی ایران و جهان را در خود جای داده؛ و این وجه تمایز کاخ گلستان با پانزده اثر دیگری است که پیش‌تر در فهرست میراث جهانی ثبت شده‌اند. در واقع، در میان آن ۱۵ اثر، تنها بقعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی است که از قدیم‌الایام برخی اشیاء نفیس تاریخی در آن نگهداری می‌شده است.

تعداد نفایس موجود در کاخ گلستان به قدری زیاد است که حتا فهرست اجمالی آن‌ها را نمی‌توان در این گفتار ارایه داد. شاید از همه مهم‌تر، کتابخانه بیوتات سلطنتی باشد. هسته اصلی این کتابخانه را کتاب‌های نفیسی تشکیل می‌دهند که نادرشاه افشار با فتح هندوستان از دربار گورکانیان هند به دست آورد و بعدها به دست آقا محمدخان قاجار افتاد؛ و البته در طول دوره قاجار کتاب‌های نفیس دیگری بدان افزوده شد.

در کنار این کتابخانه، آلبوم‌خانه سلطنتی کاخ گلستان قرار دارد که ۴۲۵۰۰ قطعه عکس تاریخی و چند هزار نگاتیو شیشه‌ای از دوره قاجار را در خود جای داده است. جالب این که این آرشیو بزرگ هنوز مورد شناسایی کامل قرار نگرفته؛ چندان که در دهه ۱۳۷۰ فیلم کوتاه اما مهمی از دوره مظفرالدین شاه در آن شناسایی و توسط مرکز ملی سینماتوگرافی فرانسه بازیابی شد.

افزون بر این‌ها، در تمام بناهای کاخ گلستان اسناد و اشیاء تاریخی و آثار هنری نفیس نگهداری می‌شود. این آثار عبارت‌اند از هزاران برگه از مکاتبات و مراسلات دوره قاجار؛ دهها تابلوی نقاشی از بزرگ‌ترین نقاشان ایرانی و اروپایی در سده نوزدهم و بیستم میلادی؛ مبلمان‌، ظروف، فرش‌ها، اشیاء زینتی و دیگر اثاثیه ‌مورد استفاده دربار قاجار؛ و نیز هدایای نفیسی که از سوی سران دیگر کشورها مانند ناپلئون بناپارت، ملکه ویکتوریا و تزارهای روس به شاهان قاجار هدیه شده است.

البته برخی از نفایس موجود در کاخ گلستان مانند تخت طاووس و تخت نادری که در دوره پهلوی جزیی از پشتوانه پول ملی ایران قرار گرفتند، به موزه جواهرات ملی بانک مرکزی منتقل شده‌اند. اشیائی هم هستند که از حیث تاریخی بسیار پراهمیت تلقی می‌شوند؛ مانند پیراهن تیرخورده و خون آلود ناصرالدین‌شاه و تعدادی از طرح‌های سیاه قلم او.

با تأسف بسیار باید گفت که کاخ گلستان کنونی، تنها بخش کوچکی از ارگ سلطنتی تهران است که به مدت ۱۳۸ سال مقر فرومانروایی سلسله قاجاریه بود. بخش اعظم این مجموعه بزرگ در دوره پهلوی برای ساخت بناهای اداری نظیر کاخ دادگستری و ساختمان‌های وزارت امور اقتصادی و دارایی خراب شد. با وجودی که در دوره پهلوی زمین‌های وسیعی در تهران برای چنین ساخت و سازهایی وجود داشت، به سختی می‌توان باور کرد که قاجار ستیزی پهلوی‌ها نقشی در تخریب ارگ سلطنتی تهران نداشته است.

به هر روی بخش‌های باقیمانده کاخ گلستان در دوره پهلوی همچنان مورد استفاده بودند و بخشی از مراسم رسمی و تشریفاتی دربار در آن‌ها برگزار می‌شد. پس از انقلاب، کاخ گلستان تقریبا بی‌استفاده ماند تا این که در اوایل دهه ۱۳۷۰ بخش‌هایی از آن به روی مردم گشوده شد.

در سالیان اخیر با نامزدی کاخ گلستان برای ثبت در فهرست میراث فرهنگی جهان، بخش‌های بیش‌تری از این مجموعه مرمت و تعداد بیش‌تری از کاخ‌ها و تالارها برای بازدید عموم، آماده شدند. با این حال هنوز هم درب برخی از کاخ‌ها مانند طبقات فوقانی عمارت شمس‌العماره به روی مردم و حتا پژوهشگران بسته مانده ‌است.

در عین حال، شهرداری تهران با پیاده راه کردن معابر اطراف کاخ گلستان مانند خیابان باب همایون، خیابان داور، میدان ارگ و خیابان بوذرجمهری (پانزده خرداد) و سنگفرش کردن معابر و ایجاد باغچه‌ها و آب‌نماهای متعدد، فضای آرامش‌بخشی را در آن حوالی به وجود آورده که یکی از نتایج فوری‌اش افزایش چشمگیر بازدید کنندگان کاخ گلستان بوده است.
قسمتی از عکس های کاخ :


ایوان تخت مرمر

سنگ بنای این عمارت احتمالا در دوره کریم‌خان زند گذاشته شد و در دوره قاجار تغییرات اساسی در آن به وجود آمد. آقا محمدخان قاجار، با تخریب کاخ وکیل شیراز، سرستون‌های سنگی، ازاره‌های مرمرین و درهای خاتم آن را در ایوان تخت مرمر نصب کرد و فتحلیشاه و ناصرالدین شاه نیز هریک تغییراتی را در ایوان و اتاق‌های مجاور آن صورت دادند.​




تخت مرمر

ایوان تخت مرمر نام خود را از تخت مرمرین بزرگی گرفته که به دستور فتحعلیشاه ساخته و در میانه ایوان نصب شد. شاهان قاجار معمولا در مراسم سلام روی این تخت جلوس می‌کردند. همچنین مراسم تاجگذاری تعدادی از شاهان این سلسله و نیز رضا شاه در عمارت تخت مرمر برگزار شد




عمارت اصلی

عمارت اصلی در ضلع شمالی کاخ گلستان قرار دارد و پس از سفر ناصرالدین‌شاه به اروپا با تخریب بناهای دوره فتحعلیشاه ساخته شد. معماری این بنا متأثر از سبک معماری نئوکلاسیک اروپا در سده نوزدهم میلادی است اما عناصری از معماری ایرانی در تزئینات آن دیده می‌شود. عمارت اصلی شامل بخش‌های مختلف همچون سرسرا، تالار سلام و تالار آیینه است




تالار سلام

تالار سلام بزرگ‌ترین تالار عمارت اصلی است که در دوره ناصرالدین‌شاه به عنوان تالار موزه ساخته شد و بخشی از جواهرات، تابلوهای نقاشی و دیگر آثار نفیس دربار قاجار در آن به نمایش درآمد. این موزه اختصاصا برای شاه، درباریان و میهمانان خارجی دربار برپا شده بود. در دوره پهلوی، مراسم سلام در این تالار برگزار می‌شد و به همین سبب به تالار سلام شهرت پیدا کرد. در سال ۱۳۴۶ش نیز مراسم تاجگذاری محمدرضا شاه پهلوی در تالار سلام برگزار شد. بعدها بخش مهمی از آثار موجود در تالار سلام به موزه جواهرات ملی یا سایر بخش‌های کاخ گلستان مانند تالار ظروف و موزه مخصوص منتقل شد.



تالار آیینه

تالار آیینه همزمان با تالار سلام و در ضلع شرقی آن ساخته شده و جزیی از ساختمان موزه بوده است. شهرت این تالار بیش از همه مدیون تابلوی رنگ و روغنی است که کمال‌الملک غفاری از آن کشیده است.



حوض‌خانه

این بنا در طبقه زیرین تالار عاج قرار دارد و با سبک و سیاقی کاملا اروپایی ساخته شده است. کاربری حوض‌خانه در زمان قاجار معلوم نیست اما اکنون تابلوهای نقاشی و آثاری را که سران ممالک اروپایی به دربار قاجار هدیه کرده‌اند یا ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه در سفر به فرنگ خریداری کرده‌اند در آن به نمایش گذاشته‌اند.



عمارت برلیان

این عمارت با چند تالار و اتاق مجلل در ضلع شمالی کاخ گلستان و در شرق عمارت اصلی قرار گرفته است. عمارت برلیان در دوره ناصرالدین‌شاه با تخریب تالار بلور از آثار دوره فتحعلیشاه ساخته شد و در دوره مظفرالدین‌شاه مورد بازسازی قرار گرفت. در دوره پهلوی از این عمارت برای برگزاری جلسات رسمی با سران دیگر کشورها و مراسم تشریفاتی استفاده می‌شد.




منبع :جدید آنلاین .
 
بالا