مواد مغزی

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
مقدمه
قواعد مهندسی بیانگر این نکته است که سفتی هر صفحه ای (یا پانلی) متناسب است با توان سوم (مکعب) ضخامت آن صفحه (یا پانل). بنابراین هدف استفاده از مغزی ها در قطعات چند سازه ای عملا افزایش سفتی به وسیله "ضخیم کردن" آنها توسط مواد مغزی با وزن مخصوص کم، می باشد. این موضوع می تواند افزایش فوق العاده در سفتی را با افزایش وزنی خیلی کم برای سازه فراهم کند.
image55.jpg
شکل 55 چند لایی مغزی داری را تحت اعمال نیروی خمشی نشان میدهد. اینجا چند لایی ساندویچی شبیه تیرهایI شکل عمل میکنند که پوسته های (بالایی و پایینی) چند لایی نقش لبه های نقش بالا و پایین تیر I را ایفا نموده و مغزی ها عهده دار نقش دیواره برشی وسط تیر I شکل هستند. در این روش از اعمال نیرو، همان گونه که مشاهده میگردد پوسته بالایی تحت فشار، پوسته پایینی تحت تنش و مغزی وسط در معرض برش قرار گرفته اند. بنابراین استحکام برشی و سفتی از مهمترین خواص مغزی ها خواهد بود.
به علاوه خصوصا در هنگام اسبفاده از پوسته های چند لایی نازک و سبک وزن، مغزی باید ظرفیت تحمل نیرو فشاری اعمال شده را بدون آنکه دچار خرابی زود هنگام بشود را داشته باشد. ارائه این قابلیت کمک بسیاری به جلوگیری از چروک خوردن پوسته های نازک و خراب شدنشان در حین خم شدن خواهد کرد.

انواع مغزی ها

مغزی های اسفنجی
اسفنج ها یکی از پر مصرف ترین اشکال مواد مغزی هستند که از پلیمرهای مصنوعی متنوعی نظیر پلی وینیل کلراید (PVC) پلی استایرن (PS) پلی اورتان (PU) پلی متیل متاکریل آمید (acrylic)، پلی اترایمید (PEI) و استایرن اکریلونیتریل (SAN) ساخته میشوند. مواد فوق در دامنه ای از وزن های حجمی متفاوت (کمتر از 30 و بیشتر از 300کیلوگرم بر متر مکعب) ارائه می گردند، اگرچه بیشترین وزن حجمی مصرف شده در چند سازه ها 200- 40 کیلو گرم بر متر مکعب می باشد. مغزی های اسفنجی در ضخامت های متفاوتی از 5 تا 50 میلی متر قابل دسترسی می باشند.

اسفنج های PVC
اسفنجهای پلی وینیل کلراید سلول بسته یکی از متداول ترین مواد مغزی در ساختار سازه های ساندوچی مرغوب می باشند. اگرچه آنها در عمل دورگه ای از PVC و پلی اورتان هستند اما غالبا به آنها اسفنج PVCخطاب می گردد.
این فوم ها ترکیب متعادلی از خواص استاتیکی و دینامیکی را در کنار مقاومت خوب در مقابل جذب آب ارائه میکنند. آنها همچنین امکان کاربری در دامنه وسیع دمایی 240- تا 80 درجه سانتیگراد و مقاومت در برابر بسیاری از مواد شیمیایی را نیز در اختیار دارند. اگرچه خود اسفنج PVC قابل اشتعال است ولی انواع کندکننده حریق آن نیز وجود دارند که در جایگاه های مصارف مورد نیاز مثل قطارها به کار میروند. وقتی که فوم های PVCدر ساز هاه های ساندویچی با پوسته های FRP مورد مصرف قرار میگیرند مقاومت قابل قبول آنها در برابر استایرن به معنی آن است که با ایمنی لازم می توانند با رزین پلی استر به کار گرفته شوند و به همین خاطر نیز در خیلی از صنایع مورد مصرف قرار میگیرند. این فوم ها معمولا به صورت ورق مسطح یا مشبک عرضه می شوند که نوع مشبک آن اجازه شکل دهی آسان آن را فراهم می نماید.
دو نوع اصلی اسفنج های PVC عبارتند از اسفنج های دارای پیوندهای عرضی و فاقد پیوندهای عرضی، که نوع دوم بعضی اوقات بعنون اسفنج های "خطی" نیز نامیده می شوند. اسفنج های فاقد پیوندهای عرضی چغرمه تر و انعطاف پذیر ترند و بوسیله گرما آسان تر بر سطوح منحنی شکل قرا ر میگیرند با همه این اوصاف آنهاخواص مکانیکی پایین تری از گروه PVC دارای پیوندهای عرضی با دانسیته مشابه داشته و مقاومت کمتری در مقابل استایرن و درجه حرارت های بالا از خود نشان میدهند. از طرف دیگر فوم های دارای پیوندهای عرضی، سخت تر ولی شکننده ترند و در ساخت صفحه های سفت استفاده میشوند و در آب و هوای گرم در برابر نرمی و خزش مقاوم می باشند.
امروزه یک نوع جدید سفت شده اسفنج های PVC فاقد پیوند عرضی ارائه گردیده که بعضی از خواص مکانیکی اساسی اسفنج های دارای پیوندها عرضی را با بعضی از خواص چغرمگی اسفنج خطی جایگزین نموده اند.
با درنظر گرفتن رابطه ساختمان شیمیایی پلی اورتان/ پلی وینیل کلراید در اسفنح های PVC که دارای پیوندهای عرضی میباشند ملاحظه میشود که این اسفنج ها برای حفظ ایمنی، قبل از اینکه با یک پیش آغشته قابل پخت در دمای پایین استفاده شوند بایستی حتما با یک رزین مناسب به طور کامل پوشش داده شده باشند. اگرچه عملیات پایداری حرارتی ویژه برای اسفنج ها موجود می باشد، لیکن چنین عملیاتی در وهله اول برای بهبود پایداری ابعادی اسفنج ها و سپس کاهش مقدار گازهای زایدی که طی فرایندهای در دمای بالا متصاعد میگردند، طراحی شده اند.


منبع: کتاب راهنمای صنعت کامپوزیت
گروه مولفان و مترجمان:
کیومرث اسفندیاری، رضا حجتی، ایرج علاقه بند، نغمه گلپریان، حمیدرضا هاشمی
 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
اسفنج های پلی استایرن
این اسفنج ها به خاطر وزن کم، قیمت پایین و خواص سنباده خوری آسان بعنوان یکی از اجزاء اصلی بطور گسترده در ساخت کشتی ها بادی و تخته های موج سواری استفاده می شوند، اما به دلیل پایین بودن خواص مکانیکی شان بندرت در قطعات چند سازه ای که بایستی کارایی های بالایی داشته باشند مصرف میشوند. ضمنا در مواردی که رزین انتخابی برای ساخت قطعه ساندویچی چند سازه ای پلی استر باشد و به دلیل حل شدن آن توسط استایرن موجود در پلی استرها با آنها قابل بکار بردن نیستند (مگر با مواد اولیه واسطه ای خاص).


اسفنجهای پلی اورتان

اسفنج های پلی اورتان خواص مکانیکی متوسطی داشته و سطج اسفنج در فصل مشترک رزین/ مغزی در اثر گذشت زمان رو به زوال گذاشته و نتیجتا جدایش پوسته و اسفنج پیش خواهد آمد. بنابراین مصارف سازه ای مواد فوق بطور معمول در تولید چهارچوب ها یا پایه هایی برای قطعات سفت محدود شده است. با این وجود می توان از اسفنج های پلی اورتان در صفحات ساندویچی که نیروی کمی را تحمل می کنند، استفاده نمود که عمده مصرف این صفحات به عنوان عایق های حرارتی میباشد. ضمنا اسفننجهای فوق خواص حرارتی قابل توجهی تا 150 درجه سانتیگراد داشته و جاذب صوتی خوبی نیز میباشند. این اسفنج ها آمادگی تکه تکه و ماشین کاری شدن را برای رسیدن به شکلها و ابعاد هندسی مورد نیاز دارند.


اسفنج های پلی متیل متااکریل آمید(اکریلیک)

برای یک وزن حجمی داده شده، اسفنج های اکریلیک مغزی هایی با بالاترین استحکام ها و سفتی ها را ارائه می دهند. پایداری ابعادی بالای این نوع مغزی ها آنها را بخاطر استفاده شان همراه پخت پیش آغشته ها در دمای بالا، منحصر بفردساخته است. با این وجود گرانقیمت بودن این اسفنج ها باعث شده جایگاه مصرفشان در صنایع چند سازه ای هوافضا مثل ملخ های هلی کوپترها و یا بال های هواپیما ها محدود شود.


اسفنج های همبسپار استایرن اکریلونیتریل (
SAN)
اسفنجهای SAN شبیه به اسفنج های PVC چغرمه شده ای که دارای پیوندهای عرضی می باشند، رفتار می کنند. این نوع اسفنج ها اکثر خواص ایستائی مغزی های PVC با پیوند عرضی را دارا بوده در حالیکه چغرمگی و کش آمدگی بسیار بالاتری دارند. به همین دلیل آنها قابلیت جذب حدی از ضربه ها را دارند که اسفنج هایPVCمعمولی و حتی چغرمه شده نیز در مقابل آن ضربه ها شکسته خواهد شد. با این حال برخلاف انواع PVC های چغرمه شده که از نرم کننده ها برای این منظور استفاده میکنند، خواص چغرمگی اسفنج های SAN در خود بسپار ذاتی بوده و باگذشت زمان تغییر محسوسی نمی کنند.
اسفنج های SAN در بسیاری از مصارف در حال جابه جا کردن اسفنج های PVC خطی می باشند بدین جهت که اینها دارای عمده مزایای چغرمگی و کش آمدگی PVC خطی بوده و در عین حال دارای کارایی دمایی بالاتر و خواص ایستایی بهتری می باشند. همچنین قابلیت تغییر شکل یافت این اسفنح ها با حرارت، تولید قطعات منحنی شکل را با استفاده از آنها ممکن می سازد. انواع پایدار شده اسفنج های SAN در مقابل حرارت، از این جهت که مزاحمت های شیمیایی ذاتی PVC ها را ندارند، با سهولت بیشتری در همراهی با پیش آعشته های پایین – دما مورد استفاده قرار میگیرند.


گرمانرم های دیگر

در شرایطی که روشهای جدید برای اسفنجی کردن گرمانرم ها توسعه می یابد، دامنه این نوع مواد انبساط یافته، پیوسته در حال افزایش می باشد. اسفنج نوع PEI یک نمونه از این دست می باشد. این اسفنج، پلی اترایمید/ پلی اتر سولفون منبسط شده ای است که تحمل دماهای بالا را در ترکیب با خاصیت مقاومت در برابر آتش عرضه می دارد. اگرچه این محصولات گرانقیمت هستند، لیکن در سطوح مختلف دمایی از 194- تا 180 درجه سانتیگراد قابل استفاده در مصارف حفاظت در برابر آتش و حرارت در سازه های چند لایی میباشند. مواد فوق برای قطعات درونی قطارها و هواپیماها که مطمئن ترین مشخصات ضد آتش را می طلبند بسیار مناسب خواهند بود.



منبع: کتاب راهنمای صنعت کامپوزیت
گروه مولفان و مترجمان:
کیومرث اسفندیاری، رضا حجتی، ایرج علاقه بند، نغمه گلپریان، حمیدرضا هاشمی
 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
لانه زنبوری ها
برای سازه های ساندویچی، مغزی های لانه زنبوری با مواد سازنده متنوعی در دسترس میباشند. این مغزی ها شامل طیفی از کاغذ و ورق برای مصارفی با سفتی و استحکام پایین (مصارف کم نیرو مثل آنچه در درون درهای داخلی منازل استفاده میشود) تا قطعات فوق العاده سبک وزن با سفتی و استحکام بالا (مانند سازه های هواپیمایی) میباشد. لانه زنبوری ها در دو جایگاه محصولات مسطح و انحنادار در چند سازه ها فرایندشده و میتوانند بدون استفاده از نیرو مکانیکی اضافه و یا گرمایش، به شکل های قطعات منحنی و پیچ و تاب دار ساخته شوند.
لانه زنبوری های گرمانرم معمولا به روش روزن رانی یا همان اکستروژن (با فشار بیرون راندن یک ماده مذاب از درون یک قالب بطوریکه در انتهای قالب سرد شده و شکل قالب را به خود گرفته باشد) تولید شده و سپس در ضخامت های مورد نیاز برش زده میشود. لانه زنبوری های دیگر (مثل نوع کاغذی و آلومینیومی) طی فرایند چند مرحله ای تولید میشوند. در این موارد صفحات بزرگ نازک از مواد مذکور (معمولا 2/1× 4/2 متر) به صورت تکرار شونده و موازی، با لایه نازکی از چسب آغشته شده و سپس بوسیله پرس گرم در حینی که چسب پخت میشود، بر روی هم توده میشوند. در مورد لانه زنبوری های آلومینیوم، توده ورق های بدست آمده در راستای ضخامت شان برش داده میشوند. این برش ها (که به "بلوکی شکل" معروفند) بعدا به آرامی کشیده شده و منبسط میگردند تا به شکل ورقه های ممتد شش گوشه سلولی- شکل در آیند.
در مورد لانه زنبوری های کاغذی، توده ورق های کاغذی متصل شده به آرامی منبسط می شوند تا بصورت یک بلوک بزرگ لانه زنبوری با ضخامت چندین دسیمتر در آیند. آنگاه این بلوک لانه زنبوری کاغذی ظریف و ترد که درحالت منبسط شده نگاه داشته شده، در یک مخزن رزین غوطه ور شده و سپس رزینهای اضافه، گرفته و تخلیه میشوند و نهایتا محصول در کوره پخت میگردد. پس از پخت رزین فوق، بلوک حاصله استحکام کافی برای بریده شدن به ضخامت های نهایی مورد نیاز را دارا میباشد.
در هر دو مورد، با تغییر درجه کشیدن در فرایند انبساط، سلول هایی به شکل شش گوش منظم و یا بیش از حد منبسط شده (کشیده شده) می توانند تولید شوند که هر کدام دارای خواص مکانیکی و جابه جایی / خواباندن متفاوتی می باشند. به دلیل همین روش ساخت پیوندی (چسبی)، یک لانه زنبوری دارای خواص مکانیکی مختلفی در جهت های صفر درجه و 90 درجه در ورقه خواهد بود.
در حالی که پوسته ها (چند لایی های رویی و زیری) معمولا از FRP انتخاب می گردند، تقریبا هر ماده ورقه ای دیگری با خواص مخصوص به خود مثل چوب، گرمانرم (ملامین ها و ...) و فلزات (آلومینیوم و استیل و ...) نیز میتوانند به عنوان پوسته استفاده شوند. سلول های لانه زنبوری همچنین می توانند با اسفنح سخت پر شوند. چنین مورد سطح اتصال بیشتری برای پوسته ها فراهم کرده، خواص مکانیکی مغزی را بوسیله پایداری دیوارهای سلول افزایش داده ضمن اینکه خواص حرارتی و عایق کردن صوت را نیز ارتقا میدهد.
خواص محصولات لانه زنبوری به عواملی مثل اندازه سلول آنها (و تعداد تکرار شدن آنها) ضخامت شان و استحکام جنس منسوجی که از آن ساخته شده اند بستگی دارد. ورق های لانه زنبوری ها معمولا به صورت مکعب هایی با ضخامت متداول 50-30 میلیمتر و ابعاد صفحه 1200× 2400 میلمیتر یافت میشوند، اگرچه تولید ورق های تا 3×3 متر نیز محتمل میباشد.
مغری های لانه زنبوری میتوانند سبکی وزن و سفتی بالایی برای یک چند لایی به همراه بیاورند. اما باید توجه داشت که به دلیل کم بودن بیش از حد سطح اتصال آنها به پوسته ها الزاما بایستی در ساخت چند سازه مربوطه از رزین هایی با کارایی بالا مثل اپوکسی ها به منظور نایل شدن به چسبندگی مورد نیاز بین پوسته های چند لایی و مغزی لانه زنبوری، استفاده کرد.

منبع: کتاب راهنمای صنعت کامپوزیت
گروه مولفان و مترجمان:
کیومرث اسفندیاری، رضا حجتی، ایرج علاقه بند، نغمه گلپریان، حمیدرضا هاشمی
 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
لانه زنبوری های آلومینیومی
این مغزی ها یکی از بالاترین نسبتهای استحکام به وزن در هر سازه ای را ارائه می نماید. پیکربندی های متنوعی از چسباندن (اتصال) صفحات نازک آلومینیومی وجود دارند که آنها را به تشکیل انواع شکل های سلولی هندسی (معمولا شش گوش) می توانند هدایت کنند. خواص مورد نظر را میتوان همچنین با استفاده از ضخامت های مختلف ورقه آلومینیوم و اندازه سلولها کنترل کرد. لانه زنبوری های آلومینیومی را معمولا به شکل بلوک منبسط نشده یا تا خورده ارائه می کنند تا در محل باز شده و به شکل ورق در آیند.
علی رغم خواص مکانیکی خوب و قیمت نسبتاً ارزان لانه زنبوریهای آلومینیومی می بایست در بعضی مصارف با احتیاط استفاده شوند همانند سازه های بزرگ دریایی که با مشکلات بالقوه خوردگی در محیط های آب- نمک مواجه می باشند. در چنین موقعیت های خاصی بایستی از اینکه لانه زنبوری آلومینیوم در تماس مستقیم با الیاف کربن مصرف شده در پوسته (رویی و زیری) قرار نگیرد، اطمینان حاصل نمود، چرا که چنین هدایتی میتواند خوردگی گالوانیکی را تشدید کند. مشکل دیگر لانه زنبورهای آلومینیوم نداشتن "حافظه مکانیکی" میباشد. وقتی به یک سازه ساندویچی به طور غیر قابل بازگشت تغییر شکل و اندازه میدهد (له میشود) در حالی که پوسته های FRP به دلیل ارتجاعی بودنشان میخواهند به جای اولیه شان برگردند. این خود باعث جدایش این دو از هم میگردد و در نتیجه خواص مکانیکی سازه به طور فاحشی کاسته میشود.


لانه زنبوری های نومکس

در این نوع از مغزی ها به جای کاعذهای سلولزی از کاغذهای نومکس که از لیفهای کولار بدست می آیند استفاده میشود. لانه زنبوری کاغذی اولیه، معمولا برای تولید مغزی لانه زنبوری با استحکام بالا و مقاومت خوب در مقابل آتش، در رزین فنولیک غوطه ور میگردد. این ها به طور گسترده در سازه های ساندویجی سبک وزن داخل هواپیماها، در اتصال با پوسته هایی از رزین فنولیک استفاده میشوند. انواع خاص، همچنین برای استفاده در مصارف کند کنندگی حریق (مانند داخل وسایل حمل و نقل عمومی) قابل ساخت می باشد که در آنها سلول های لانه زنبوری با اسفنج فنولیک برای افزایش سطح اتصال و عایق کردن، پر میشوند.
میزان مصرف این لانه زنبوریها به دلیل وزن کم ،پایداری بلند مدت خوب و خواص مکانیک بالا در مصارف با کارایی بالا (علاوه بر هوا و فضا) رو به افزایش است. لیکن همانطوری که در شکل زیر دیده می شود این نوع مغزی ها به طور چشمگیری نسبت به بقیه انواع مغزی ها گران تر هستند.
graph-m.jpg


لانه زنبوری های گرمانرم

مواد مغزی ساخته شده از دیگر گرمانرم ها سبک وزن بوده و خواص مفیدی دارند و احتمالا با سهولت بیشتری بازیافت میشوند. اما سفتی نسبتا پایین و مشکل چسبندگی به پوسته ها، جزو اصلی ترین معایب آنها میباشد. اگرچه از این محصولات به ندرت در سازه های تحت نیروی بالا استفاده میشود، با این وجود می توان از آنها در تولید صفحات (یا پانل های) ساده داخلی استفاده نمود. مرسوم ترین بسپارهای مورد مصرف در ساخت این نوع مغزی ها عبارتند از:
اکریلونیتریل بوتادین استایرن ABS- برای صلبیت، استحکام ضربه ای، چغرمگی، سختی سطح و پایداری ابعادی.
پلی کربنات- برای پایداری در مقابل نور ماورای بنفش، عبور عالی نور، مقاومت حرارتی خوب و خاصیت خود اطفایی حریق.
پلی پروپلین- برای مقاومت شیمیایی خوب.
پلی اتیلن- به عنوان یک مغزی ارزان قیمت برای مصارف عمومی.



منبع: کتاب راهنمای صنعت کامپوزیت
گروه مولفان و مترجمان:
کیومرث اسفندیاری، رضا حجتی، ایرج علاقه بند، نغمه گلپریان، حمیدرضا هاشمی
 

Similar threads

بالا