مهندسي پليمر

mahdi.adelinasab

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
با پيشرفت علم و تكنولوژي بشر به دنبال مواد و وسايلي مي گشت تا بتواند توسط آنها كارايي و كيفيت اشياي ساخته دست خود را افزايش دهد . همچنين بشر به دنبال آن بود كه بتواند موادي بسازد تا توسط آنها اشيايي با كيفيت مورد نظر خود تهيه كند به عنوان مثال بدنه هواپيما بايد علاوه بر مقاومت در برابر نيرو هاي وارد از جنسي سبك ساخته شود تا هواپيما بتواند به آساني به هوا بلند شود در ابتدا بنه هواپيما ها را از فلز آلومنيوم كه نسبت به ساير فلزات سبكتر است مي ساختند ليكن با پيدايش مواد پليمري به تدريج اين مواد جايگزين فلز آلومنيوم شدند مثال ديگر در اين زمينه يكي از مشكلات عمده اي است كه اكثر افراد عينكي با آن رو به رو هستند افتادن در پي آن شكستن عدسي عينك كه در نتيجه آن افراد هزينه زيادي را متحمل مي شوند اگر بتوان ¬عدسي عينك را از ماده اي ساخت كه علاوه بر شفافيت و عملكرد مناسب در مقابل ضربه نيز مقاوم باشد مشكل اين افراد نيز حل خواهد شد. لنزهاي چشمي كه به تازگي وارد بازار شده اند اين قابليت را دارا هستند اين لنز ها از جنس مواد پليمري هستند . يكي از مشكلات عمده اي كه اكثر انسان ها با آن روبه رو هستند خرابي دندان و نيز ترميم دندانهاي فاسد يا جايگزيني آنها با دندانهاي مصنوعي است . تا چند سال پيش دندانهاي خراب فقط با استفاده از فلزات آلياژي نقره اي رنگي به نام آمالگام تعمير مي شد اين مواد علاوه بر رنگ ناموزون نسبت به ساير دندانها به خوبي به دندان نيم چسبد و پس از مدتي جدا شده داخل دندان خالي مي شود همچنين حرارت را به خوبي از خود عبور داده گاهي هنگام خوردن و آشاميدن غذاهاي سرد و گرم ، فرد دچار دندان درد مي شود . دندان هاي مصنوعي نيز از چيني ساخته مي شوند كه در برابر ضربه مقاوم نبوده سريعا مي شكنند براي رفع عيوب فوق به تازگي از موادي استفاده مي شود كه علاوه بر داشتن رنگ سفيد و مناسب در برابر سايش و ضربه نيز مقاوم بوده و به خوبي به دندان مي چسبند و مانند عايق حرارتي گرما و سرما را از خود عبورنمي دهند اين مواد از جنس پليمر ساخته شده اند اكريليك و كامپوزيت نام دارند .
مطالب فوق گوياي اهميت مواد پليمري است و نشان مي دهد كه نياز بشر به
مصنوعي تهيه مي شوند از مواد شيميايي به وجود مي آيند و در اثر واكنشهاي شيسيايي حاصل مي شوند بنابر اين مي توان چنين نتيجه گرفت كه براي ساخت و تهيه مواد پليمري نياز به دانش شيمي است به عبارت ديگر علوم مورد نياز براي پليمرها بخشي از علم شيمي است بنابر اين متخصصين اين رشته بايد با دانش شيمي نيز آشنا شوند . تا چندي پيش رشته مهندسي پليمر به واسطه نزديكي آن با رشته مهندسي شيمي در تمام مراكز علمي دنيا جز رشته مهندسي شيمي در تمام مراكز علمي دنيا جز رشته مهدسي شيمي و شاخه اي از اين رشته تلقي مي شد و هنوز نيز در برخي از دانشگاهها همين رويه دنبال مي شود ليكن با تخصصي شدن علوم اين رشته از مهندسي شيمي جدا شد البته هنوز در برخي از دانشگاهها اين رشته جز رشته مهندسي شيمي محسوب مي شود .
پليمر از فرهنگستا علوم معادل فارسي «بسپار» را براي آن پيشنهاد كرده است به موادي گفته مي شود كه از به هم پيوستن تعدادي مولكول يكسان تشكيل شده است . مولكلولهايي كه پليمر ها را به وجود مي آورند مونومر ناميده مي شوند .
مونومر در زبان فارسي تكپاره نامگذاري شده است . عمليات پليمر يزاسيون بدين صورت است كه در اثر افزودن يك ماده شيميايي يا عواملي مانند حرارت گاهي پليمر از دو يا چند مونومر تشكيل مي شود و گاهي تعداد مونومر ها به هزاران و حتي ميليونها عدد در يك مولكول پليمر مي رسد .
در نتيجه عمليات پليمر يزاسيون تغيير اساسي در خواص ماده اوليه رخ مي دهد و در حالي كه مونومر ها به يكديگر متصل مي شوند خواص محصول پليمريزاسيون نيز عوض مي گردد . همچنين براي دستيابي به محصولي با كيفيت لازم و مورد نظر موادي به پليمر ها اضافه مي شود كه به آنها اضافه شوند ه مي گويند .
پليمرها بسته به نوع مونومرهاي تشكيل دهنده آنها متفاوت هستند . هموپليمر ها مولكولهاي بزرگي ( ماكرومولكولهايي ) هستند كه از واحد هايي ( مونومرهاي ) يكسان ساخته شده اند . در صورتي كه واحد هاي تشكيل دهنده پليمر متفاوت باشد به ان كوپليمر مي گويند پليمرها ممكن است ساختمان خطي يا شاخه اي يا فضايي داشته باشند . مثالهاي زيادي از پليمر ها در طبيعت يافت مي شود كه از آنها لاستيك طبيعي را نام برد .
پليمرهاي مصنوعي نيز بسيار فراوان بوده ، در اطراف ما به وفور يافت مي شوند . از جمله آنها مي توان به مواد لاستيكي ، پلاستيكي ، بيشتر رنگها و جوهر ها اشاره كرد .مواد پليمري عمدتاً داراي خواصي مانند مقاومت زياد در برابر كشش ، و مقاومت خوب در برابر پارگي و سايش هستند .
رشته ي مهندسي پليمر داراي دو گرايش ( صنايع پليمر ) و ( علوم و تكنو لوژي رنگ ) است كه در ادامه در مورد آنها توضيح داده مي شود . در خصوص اين دو گرايش بايد تذكر داده شود كه علي رغم آنكه هر دو گرايش در گروه مهندسي پليمر قرار دارند ، ليكن در مورد دروس ارايه شده ، تفاوت نسبتاً زيادي مشاهده مي شود و در حيطه ي كاري نيز بايد گفت كه مهندسي صنايع پليمر تقريباً همه ي انواع پليمري را شامل شده ، محدود به نوع خاصي از اينگونه مواد نمي شود ، ليكن شاخه ي علوم و تكنولوژي رنگ ، همان گونه كه از نامش پيداست ، ويژه ي مسايل مربوط به پوشش اجسام و انواع رنگها ي پليمري و معدني است و مسايل مربوط به اين صنعت را به صورت تخصصي بررسي مي كند .
دروس مهندسي پليمر
دروس پايه
رياضيات عمومي 1 و 2 فيزيك عمومي 1و 2 و آزمايشگاه برنامه نويسي كامپيوتر كارگاه عمومي شيمي آلي 1 و 2 و آزمايشگاه .
از آن رو كه رشته مهندسي پليمر نياز به دانش شيمي دارد دروس شيمي ارايه شده در اين رشته نسبت به رشته هايي مانند مهندسي مكانيك برق عمران بيشتر و جامع تر است .
دروس اصلي
دروس اصلي رشته مهندسي پليمر با دروس اصلي رشته مهندسي شيمي ارتباط نزديكي داشته در اكثر موارد دقيقا مشابه يكديگر هستند كه در ذيل به معرفي آن مي پردازيم :
مباني مهندسي برق و آزمايشگاه : آشنايي با موتور ها و ژنراتور ها و قطعات مدارهاي الكتريكي و الكترونيكي به همراه كار عملي در آزمايشگاه .
موازنه انرژي و مواد : طبق قوانين بقاي ماده و انرژي ميزان كل مواد و انرژي در جهان ثابت ست . در درس موازنه انرژي و مواد با توجه به اين قوانين محاسبات مربوط به انرژي و مواد جا به جا شده در يك فرآيند انجام مي شود .
ترموديناميك مهندسي : به مباحثي پيرامون انرژي داخلي مواد و نيز كار و انرژي مصرف شده مي پردازد .
شيمي پليمريزاسيون : اصول مربوط به عمليات پليمريزاسيون در اين درس مطرح مي گردد . دانشجويان با مواد پليمري خواص آنها و روشهاي پليمريزاسيون و حالت هاي مختلف اين روش ها آشنا مي شوند .
مكانيك سيالات : با توجه به اينكه بيشتر مواد مورد استفاده در واكنش پليمريزاسيون و نيز عمليات انجام شده بر روي مواد توسط مواد سيال صورت مي پذيرد شناخت رفتار و عملكرد آنها در اثر نيروهاي وارد براي دانشجويان ضرورت دارد .
انتقال حرارت : روش هاي انتقال گرما و حرارت محاسبات مربوط به ميزان حرارت جا به جا شده و نحوه طراحي سيستم لازم براي آن از مطالب عمده اين درس است .
انتقال جرم : در اثر واكنش هاي شيميايي يا تماس فيزيكي دو ماده با يكديگر احتمال جا به جا شدن و حركت مواد از يك ماده به سمت ماده ديگر وجود دارد . در اين درس بر اساس قوانين بقاي جرم و قوانين حركت ذرات جامد ( قانون فيك ) ، موارد فوق محاسبه مي گردند .
عمليات واحد : اين درس در حين ارايه مطالب انتقال جرم و طراحي سيستم هاي انتقال جرم مطرح مي شود . در اين درس به انواع سيستم هاي تماسم موادر در حالت هاي مختلف مانند : گاز با گاز ، گاز با مايع ، مايع با مايع يا جامد و ... توجه شده است و علاوه بر اين نحوه محاسبه و طراحي سيستم هاي جدا كردن مواد از يكديگر نيز مطرح مي شود .
كنترل فرآيندها : اين درس كه تا حدودي به رشته مهندسي برق نزديك است بر اساس سيستم هاي كنترل بوده اصول مربوط به نحوه كنترل فرآيند هاي مختلف را مورد بررسي قرار مي دهد .
اقتصاد و طرح مهندسي : پس از طراحي يك واحد شيميايي ، مهمترين بحث جهت به اجرا گذاشتن ساخت آن واحد اقتصادي بودن آن است . در اين درس ضمن مطالعه اصول اقتصاد محاسبات اقتصادي و برآورد هزينه ها بررسي مي شود .
نقشه كشي صنعتي : آشنايي با اصول ترسيم قطعات و ماشين آلات .
گرايش هاي مهندسي پليمر
1. گرايش صنايع پليمر
يكي از دو گرايش رشته مهندسي پليمر شاخه صنايع پليمر است . موضوعات تخصصي اين گرايش در مورد شناخت مواد پليمري آشنايي با خواص فيزيكي و شيميايي اين مواد فرآيند هاي مربوط به توليد و ساخت مواد پليمري روش حرارت دادن و شكل دهي آنها نحوه انجام فرآيندها آشنايي با انواع تكنولوژي هاي موجود و روش هاي تهيه مواد پليمري طراحي و محاسبات مربوط به تجهيزات مورد نياز فرآيند ها و نيز محاسبات فني و اقتصادي مربوط است .
دانشجويان اين رشته ضمن گذراندن درسو مربوط با انواع مواد پليمري كه شامل مواد لاستيكي پلاستيكي كامپوزيتها و ... مي شوند نيز آشنا مي گردند .
مواد پليمري عموما از منابع آلي تهيه مي شوند براي اين منظور معمولا از محصولات حاصل از تصفيه نفت خام استفاده مي گردد . مواد حاصل شده گاهي مستقيما در تهيه مواد پليمري استفاده مي شوند و گاهي نيز پس از انجام تغييراتي بر روي آنها در مجتمعهاي پتروشيمي ، محصولات جديدي به دست مي آيد محصولاتي مانند وينيل كلرايد كه در واكنش پليمريزاسيون تبديل به پلي وينيل كلرايد (p.v.c) مي شود پي وي سي ماده اوليه بسياري از مواد پلاستيكي مانند لوله هاي پليمري آب و فاضلاب است .
محصولات مجتمعهاي پتروشيمي در ساخت محصولات لاستيكي و پلاستيكي مورد استفاده قرار مي گيرند موادي مانند لاستيك اتومبيل ظروف ملامين نايلون و كيسه هاي پلاستيكي پوششهاي پلاستيكي مواد غذايي بسياري از ظروف غذا حتي روكش ظروف نچسب ( تفلون ) از مواد پليمري هستند .
كليه فارغ التحصيلان اين رشته مي توانند در كارخانه هاي توليد كننده محصولات پليمري به عنوان كارشناس صنعت پليمر مشغول به كار شوند و در خصوص بهبود نحوه كار آن كارخانه و همچنين رفع اشكالات پديد آمده فعاليت كننده محصولات پليمري به عنوان كارشناس صنعت پليمر مشغول به كار شوند و در خصوص بهبود نحوه كار آن كارخانه و همچنين رفع اشكالات پديد آمده فعاليت كنند . برخي ديگر از فارغ التحصيلان اين رشته جذب مراكز تحقيقاتي و پژوهشي از جمله مركز تحقيقات پليمر ايران مي شوند و زمينه پليمر ها به تحقيق مي پردازند . از جمله فعاليت هاي اين گونه مراكز تحقيقاتي بررسي و تحقيق در زمينه توليد محصولات جديد و همچنين بررسي اشكالات و نقايص محصولات پليمري است . علاوه بر موارد فوق شركت هاي طراحي مهندسي زمينه مناسب ديگري براي فعاليت مهندسين پليمر هست . در اين قبيل شركتها مهندسين پليمر با توجه به تحقيقات انجام شده جهت توليد يك محصول پليمري طرح صنعتي مربوط به ساخت كارگاه يا كارخانه مربوطه را تهيه مي كنند .
در اين شركتها مهندسين پليمر تجهيزات مورد نياز براي توليد را شناسايي كرده ضمن انجام محاسبات لازم اندازه و ابعاد و شرايط كاري هر يك از تجهيزات را مشخص مي كند . به طور كلي در هر جا كه يك ماده لاستيكي يا ماده پلاستيكي مورد نياز باشد براي ساخت آن به دانش مهندسي پليمر با گرايش صنايع پليمر نياز است . كليه مراحل تحقيق و شناخت نحوه ساخت طراحي و به دست آوردن لوازم تجهيزات و شرايط ساخت و توليد صنعتي نظارت بر اجراي مراحل ساخت و نظارت بر توليد مناسب محصول بررسي و رفع اشكالات به وجود آمده در كارخانه و حتي فعاليت هاي بازرگاني مربوط به مواد پليمري براي خريد و فروش آنها از زمينه هاي شغلي كارشناسان رشته صنايع پليمر است .
 

mahdi.adelinasab

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
ادامه

ادامه

دروس تخصصي گرايش صنايع پليمر
رئولوژي پليمرها : سيالات از جهت خواص و عكس العمل در برابر نيروي وارد به آنها به گروه تقسيم مي شوند گروه اول سيالات نيوتني ناميده مي شوند و گروه دوم سيالات غير نيوتني نام دارند . درس مكانيك سيالات ، روابط خواص سيالات نيوتني را بررسي مي كند . از آن رو كه پليمر ها جز سيالات غير نيوتني هستند در درس رئولوژي روابط خواص سيالات غير نيوتني از جمله پليمر ها مورد بررسي قرار مي گيرد .
مهندسي الاستومر : برخي از مواد در اثر نيروي وارد به آنها تغيير شكل داده پس از برداشتن نيرو مجددا به حالت اوليه خود بر مي گردند به اين مواد الاستومر يا لاستيك مي گوييم برخش عمده اي از مواد پليمري داراي خاصيت الاستومري هستند كه از جمله آنها مي توان به تايرهاي اتومبيل واشرهاي لاستيكي و للرزه گيرهاي اتومبيل اشاره كرد مهندسين پليمر با گذراندن اين درس ضمن آشنا شدن با اين گونه مواد با نحوه طراحي فرمولاسيون و تركيب صحيح لاستيكها همچنين با فرآيندهاي ساخت ، پخت و شكل دهي الاستومر ها آشنا مي شوند .
مهندسي پلاستيك : در مقابل لاستيكها گونه ديگري از مواد پليمري وجود دارند كه بر اثر اعمال نيرو تغيير شكل مي دهند و اگر ميزان نيروي وارد شده بيش از حد مقاومت آنها باشد ديگر با حذف نيرو به حالت اوليه خود باز نمي گردند . به اين مواد پلاستيك مي گويند . انواع مواد پلاستيكي را مي توانيم در اطراف خود مشاهده كنيم . در اين درس دانشجويان ضمن اشنايي با اين مواد و خواص آنها با نحوه تهيه پخت پلاستيكها آشنا مي شوند .
تكنولوژي كامپوزيتها : گاهي پليمر ها به تنهايي خواص مطول را براي هدف مورد نظر ندارند . در اين گونه مواقع با اضافه كردن مواد خاصي شرايط مطلوب حاصل مي شود كامپوزيتها موادي هستند كه از تركيب فيزيكي يك يا چند ماده به پليمر ها حاصل مي گردند . از اين گونه مواد مي توان به فايبر گلاسها اشاره كرد در اين درس دانشجويان با انواع كامپوزيتها روشهاي ساخت و خواص فيزيكي و مكانيكي آنها آشنا مي شوند .
تكنولوژي و خواص فيزيكي الياف : الياف كه عمدتا به صورت مصنوعي ساخته مي شوند گاهي داراي منابع طبيعي بوده از الياف طبيعي ساخته مي شوند و گاهي از مواد شيميايي به دست مي آيند . در اين درس دانشجويان ضمن آشنايي با انواع الياف پليمري خواص و نحوه ساخت آنها را نيز فرا مي گيرند .

2. گرايش علوم و تكنولوژي رنگ
شاخه ديگري از رشته مهندس پليمر گرايش علوم و تكنولوژي رنگ است همان گونه كه از نام اين گرايش مشخص است هدف اصلي اين گرايش پرورش افراد متخصص در زمينه علوم پوشش سطوح و رنگ است . سطح اجسام در اثر تماس با مواد شيميايي يا برخورد با اجسام ديگر دجار آسيب مي شود . مواد شيميايي در تماس با اجسام ممكن است واكنش شيميايي ايجاد كرده سط جسم را از بين ببرند در اين شرايط جسم ممكن است خاصيت و كار آيي اوليه خود را از دست داده ديگر قابل استفاده نباشد پس هميشه لازم است سطح اجسام رابا ماده مقاوم مناسبي حفاظت كنيم . جهت زيبايي سطح جسم به ماده حفاظت كننده مواد رنگي نيز اضافه مي كنند . البته گاهي پوشش به كار رفته فقط جهت زيبا سازي سطح جسم است .
پوشش هاي موجود معمولا تركيبي از مواد آلي هستند و با توجه به كيفيت كار آيي و تنوع آنها كمتر از پوششهاي معدني استفاده مي شود پوشش آلي از اختلاط موادي به نام رزين رنگدانه حلال و مواد اضافه شونده به دست مي آيد . پايه اصلي پوشش آلي را رزين تشكيل مي دهد . رزينها پليمر هاي كوچكي هستند كه با انجام يك يا چند واكنش پليمريزاسيون به پليمر هاي بزرگ تبديل مي گردند .
رزينها در اثر عمل پليمريزاسيون لايه نازك جامدي بر روي سطح ماده به صورت پيوسته و يكنواخت ايجاد مي كنند ماده ديگري كه در تركيب پوشش مشاهده مي شود رنگدانه است . رنگدانه ها داراي دو پايه معدني و آلي هستند كه با توجه به پيشرفت علم و قابليتهايي كه رنگدانه هاي آلي ( پليمري از خود نشان داده اند پيوسته بر ميزان مصرف آنها افزوده مي شود . از آن رو كه در يك ماده پوشش دهنده دو تركيب مهم آن يعني رزين و رنگدانه جزء مواد پليمري هستند احتمالا به اين علت رايش علوم و تكنولوژي رنگي جزء گروه مهندسي پليمر قرار گرفته است . البته برخي از كارشناسان و اساتيد اين رشته در دانشگاهها موافق اين تقسيم بندي نيستند .
از وظايف و زمينه هاي كاري كارشناسان علوم و تكنولوژي رنگ مي توان به مواردي همچون ساختن رنگ با شرايط مورد نظر براي هر گونه سطح و هر گونه شرايط محيطي اشاره كرد به عنوان مثال براي تجهيزاتي كه همواره با آب در تماس هستند يا در محيط مرطوب مورد استفاده قرار مي گيرند يا تجهيزاتي كه در مقابل كوره قرار گرفته يا در محيط هاي خشك و بسيار گرم به كار گرفته مي شوند . از وظايف ديگر اين گروه از كارشناسان تهيه و ساخت تجهيزات اصلي رنگ مانند رزينهايي با قابليت هاي خاص براي مصارف مخصوص تهيه رنگدانه هاي مختلف و همچنين بررسي و تحقيق در خصوص مواد اضافه شوند است كه خاصيت مورد نظر را به رنگ بدهند اضافه شونده ها معمولا براي افزايش خواصي مانند ضد پوسته شدن پخش كردن رنگ مقاومت در برابر يخ زند يا خزه يا كپك يا بوي نامطوبع يا رطويبت جلوگيري از آتش سوزي براق كنندگي و ... به رنگ اضافه مي شوند .
بررسي و تحقيق در خصوص معايب و اشكالات موجود در رنگ ها و نحوه بر طرف كردن آن معضل و به طور كلي همان طور كه در خصوص مهندسي صنايع پليمر گفته شد كليه مراحل تحقيق و آزمايش طراحي و به دست آوردن تجهيزات مورد نياز و نظارت بر ساخت كارگاه مربوط و نهايتا نظارت بر كار توليد رنگ بر عهده مهندسين علوم و تكنولژي رنگ است .
دروس تخصصي گرايش علوم و تكنولوژي رنگ
مهندسي رزينهاي صنعتي : پايه اصلي پوشش آلي رنگ را رزينها تشكيل مي دهند . پس لازم است متخصصين علوم رنگ به خوبي با اين مواد آشنا شده ضمن شناخت خواص مربوط به آنها شرايط و نحوه تهيه و توليد اين مواد ا نيز آموزش ببينند .
تكنولوژي توليد رنگ : اين درس شامل انواع رشها و تكنولوژيها مربوط به شناخت و تهيه رنگ است و دانشجويانبا گذراندن اين درس با آنها آشنا مي شوند .
شيمي و تكنولوژي مواد رنگزا : يكي از مواد اصلي رنگها ، رنگينه ها يا مواد رنگزا هستند . مواد رنگزا داراي دو منبع مواد معدني و مواد آلي هستند . در اين درس دانشجويان ضمن آشنايي با انواع اين مواد و خواص آنها با تكنولوژيهاي مربوط به آنها نيز آشنا مي شوند .
كنترل رنگ : رنگ توليد شده بايد داراي خواص مورد نظر باشد بدين رو هميشه در كار كار توليد به كنترل و بررسي محصولات نياز است . دانشجويان در اين درس با انواع اشكالات مربوط به رنگ و روشهاي كنترل و بررسي رنگ جهت جلوگير از بروز آن اشكالات آشنا مي شوند .
تكنولوژي جهر هاي چاپ : گروه ديگري از انواع رنگ ها كه براي چاپ بر روي انواع كاغذ و پارچه به كار مي روند جهر هاي چاپ هستنددر اين درس تكنولوژيهاي مربوط بهاين مواد و نحوه ساخت آنها بررسي مي شود .

همان گونه كه در قسمتهاي قبل بيان شد مشخص گرديد كه رشته صنايع پليمر در خصوص عموم مواد پليمري است و كارشناسان اين رشته توانايي كار در تمام بخش هاي مربط با مواد پليمري را دارند . در مقابل فارغ التحصيلان رشته علوم و تكنولوژي رنگ با توجه به دروس گذرانده شده تخصص و تبحر خاصي در زمينه علوم رنگ دارند و مي توان گفت بهترين و مناسب ترين محل جهت اشتغال آنها صنايع رنگسازي و فعاليتهاي وابسته به اين صنعت است البته مانند تمام رشته هاي مربوط به يك گروه دانشجويان گرايش هاي مختلف مهندسي پليمر نيز مي توانند در تخصص گرايش ديگري فعاليت كنند همچنين با توجه به نزديكي اين رشته با مهندسي شيمي برخي از فارغ التحصيان رشته مهندسي پليمر در فعاليت هاي ديگري در زمينه مهندسي شيمي نيز توانايي كار دارند ليكن لازم است در زمينه كار مذكور به مطالعه و كسب تجربه بپردازند البته همان طور كه پيشتر نيز گفته شد با توجه به تخصصي بودن دروس گرايش علوم و تكنولوژژي رنگ و در مقابل عام تر بودن دروس تخصصي رشته صنايع پليمر شايد بتوان گفت فاصله اين دو گرايش مهندسي پليمر نسبت به ارتباط گرايش هاي ساير رشته هاي نسبت به هم بيشتر است به گونهاي كه برخي از اساتيد رشته علوم و تكنولوژي رنگ اين گرايش را جزء مهندسي پليمر نمي دانند و آن را مستقل از اين رشته مي شناسند .
نقش دروس دبيرستان و پيش زمينه هاي لازم در مهندسي پليمر
همان گونه كه پيشتر توضيح داده شد كساني كه در اين رشته تحصيل مي كنند نياز به دانش دروس شيمي رياضي و فيزيك دارند كه در اين رشته به طور يكسان مهم هستند اما شايان ذكر است كه اهميت درس شيمي در اين رشته نسبت به ساير رشتههاي مهندسي بيشتر است .
از آن رو كه يك مهندس از جمله مهندس پليمر جهت طراحي ها و محاسبات مربوط به ساخت صنايع مورد نظر نياز به محاسبات دقيق رياضي دارد پس بايد در زمينه علوم رياضي تبحر داشته باشد . از طرف ديگر كليه واكنش ههاي پليمريزاسيون در حقيقت واكنش شيميايي هستند كه دانستن شرايط واكنش آشنايي با نحوه انجام واكنش براي مهندس پليمر ضرورت دارد و يك مهندس پليمر بايد به علم شيمي آشضنا باشد البته مهندس پليمر نياز به دانستن وضعيت ساختمان مواد و نحوه آرايش الكترونها همچنين علت پديد آمدن يك واكنش شيميايي ندارد و فقط لازم است شرايط واكنش را بشناسد تا بتواند به نحو مطلوبي در طراحي و ساخت واحد شيميايي شرايط مذكور را در نظر بگيرد . همچنين علم فيزيك در خصو نيروهاي وارد عكس العملها و در طراحي ها و محاسبات به چشم يم خورد كه دانستن آن براي يك مهندس پليمر ضرورت دارد . البته علم فيزيك در قالب مباحث انرژي و مكانيك مهم است و مباحثي از جمله الكتريسيته و مغناطيس كمتر مورد توجه قرار مي گيرند .
با توجه به توضيحات فوق مشخص مي شود كه دروس دبيرستان براي اشنايي دانشجويان با دروس پايه كاملا مناسب و ضروري است در دانشگاه دانشجويان مجددا مطالب خوانده شده در دبيرستان را به صورت مفصل تر به عنوان دروس علوم پايه تكرار مي كنند . يك نكته در خصوص درس شيمي وجود دارد اينكه دانشجويان رشته هاي مهندسي شيمي و پليمر نيازي به دانستن مفهوم علم شنيمي ندارند و دانشجويان رشته هاي شيمي محض و كاربردي بيشتر در اين زمينه مطالعه مي كنند . دانشجويان رشته هاي مهندسي شيمي و پليمر فقط بايد با علم شيمي به طور ضمني آشنا باشند . هم از اين رو دروس دانشگاهي آنها بيشتر جنبه فني و مهندسيدارد و كمتر ( فقط در دروس پايه ) با علم شيمي مرتبط است .
با توجه به اهميت دروس رياضي شيمي و فيزيك مشاهده مي شود كه اين دروس در آزمون كنكور ضيب بالايي را نسبت به ديگر دروس دارا هستند براي گرايش مهندسي صنايع پليمر ضرايب مذكور به ترتيب 3،4 و 2 و براي گرايش علوم و تكنولوژي رنگ به ترتيب : 2،4 و 3 در نظر گرفته شده است.
 

mehdimaxdon

عضو جدید
سلام بچه ها!
من رشتم پلیمر نیست و این ترم یک درس 2 واحدی ار پلیمر دارم که فقط می خوام پاس بشه!
پروژه درباره ی "روش تولید پلی اتیلن و کاربرد های آن با تاکید بر روش تولید فرم پلی اتیلن" میخوام.
خواهش می کنم کمکم کنید! بخدا پنج شنبه امتحان دارم!!!
mehdimaxdon@yahoo.com
 

hmmsshm

عضو جدید
سلام بچه ها!
من رشتم پلیمر نیست و این ترم یک درس 2 واحدی ار پلیمر دارم که فقط می خوام پاس بشه!
پروژه درباره ی "روش تولید پلی اتیلن و کاربرد های آن با تاکید بر روش تولید فرم پلی اتیلن" میخوام.
خواهش می کنم کمکم کنید! بخدا پنج شنبه امتحان دارم!!!
mehdimaxdon@yahoo.com

 

hmmsshm

عضو جدید
سلام بچه هامن میخواستم بدونم چطوری میشه یک ترکیب پلیمری شامل پیونهای ایزوسیانات را رنگ کرد .در واقع از چه نوع رنگهایی میشه استفاده کرد.lممنونم از راهنماییتون
hmmsshm@yahoo.com
http://www.www.iran-eng.ir/images/statusicon/user_online.gif http://www.www.iran-eng.ir/images/buttons/reputation.gif http://www.www.iran-eng.ir/images/buttons/report.gif http://www.www.iran-eng.ir/images/misc/progress.gif http://iran-eng.com/editpost.php?do=editpost&p=1446453
 

sanaz22

عضو جدید
سلام خواهش میکنم اگه کسی جزوه خواص فیزیکی و شیمی فیزیک پلیمرهای دانشگاه امیر کحبیر رو داره برام ایمیل کنه:cry:sanazaboodi@yahoo.com
 

Similar threads

بالا