[معماری بیونیک] خانه اس.اچ – هیروشی ناکامورا و معماران ان.پی.ای

mpb

مدیر تالار مهندسی معماری


منزل مسکونی فوق در یکی از محله میناتو، یکی از پر جمعیت ترین مناطق شهر توکیو در ژاپن؛ با تراکمی برابر 8627 نفر در کیلومتر مربع در سال 2005، قرار دارد. این شرایط زمینه ساز احداث ساختمانی هایی با مساحت بسیار محدود و با کاربری عمدتا مسکونی شده که در آن ها، نهایت استفاده از فضا شده است. با توجه به شرایط دشوار پروژه از جمله محدودیت زیربنای چهل متر مربعی و نور محدود به دلیل قرار گیری در ضلع شمالی کوچه و ایجاد سایه توسط بناهای جنوبی کوچه؛ معماران با ارائه راه حلی مناسب به این خانه برای یک خانواده جوان، به مقابله با آن ها برخواستند. خواسته های کارفرما که یک زوج جوان با دو فرزند هستند، عبارت بود از یک خانه پر نور و مناسب و منطبق با فضای محدود و همچنین به اندازه کافی امن برای کودکان، هنگامی که والدین در خانه نیستند.​
برای دستیابی به یک فضای پر نور و نیز متناسب کردن ابعاد داخلی، معماران محور مطالعاتی خود را روی چهار دیوار اصلی بنا، با توجهی خاص به نمای ساختمان، متمرکز کردند. قسمت مرکزی نمای اصلی که به نوعی گسترش خود دیوار است، از کیسه زیر شکم کانگوروها که فضایی اضافه و قابل گسترش و موثر برای تغذیه بچه هایش در اختیار حیوان قرار می دهد، الهام گرفته شده است. به این ترتیب فضای زندگی اصلی، فضای مکملی در اختیار دارد که نوعی ناشی از رشد فضای داخلی است و می تواند به عملکردهای متعددی، خصوصا به نیاز کودکان پاسخ دهد.​
امروز خانه اس.اچ به دلیل تعدد و تکثر عملکرد معمارانه آن که در تضاد با سادگی منطقی و شکلی آن است، به عنوان نمونه ای از غنا و ارزش تلقی می گردد. کانسپت طرح با انگیزه ایجاد حجمی آغاز می گردد که حداکثر سطح زمین را در بر گیرد؛ با پیش بینی سه طبقه و یک زیرزمین که به پارکینگ اختصاص یافته است. مرحله بعد، ایجاد یک قوس در مرکز نما است که تا سطح طبقه اول ادامه دارد. در داخل، این فضای قوس دار به طاقچه شگرفی با گوشه های گرد تبدیل می شود که ضمن انطباق خود با نیاز ساکنین، به عنوان یک نیمکت یا کاناپه به بزرگ تر شدن نشیمن نیز کمک می کند. مساله نور و روشنایی، با قزاز دادن بازشویی بزرگ در قسمت فوقانی این قوس جیب مانند، حل شده است که امکان استفاده از نور طبیعی را به وجود آورده و فضای الحاقی را به چاله نوری که تا طبقه خمکف ادامه دارد، تبدیل کرده است.​
دیوار قوسی سفید رنگ، تمام نور طبیعی گرفته از سقف را در فضای خانه منعکس می کند و علاوه بر روشن کردن تمام طبقات، زمینه ساز وحدت فضای داخلی می گردد. خانه از بتن مسلح ساخته شده و برای آن که از حداکثر نور منعکس گردد، تمام خانه به رنگ سفید رنگ آمیزی شده است. هر طبقه به فضای خاصی از خانه اختصاص داده شده است، به طریقی که آشپزخانه، نشیمن، حمام و خواب ها در طبقات تقسیم شده اند و توسط پلکانی از طبقه همکف آغاز شده و به طبقه سوم ختم می گردد. دیوار کیسه ای شکل که المان وحدت بخش خانه است به کل خانه حسی خاص می بخشد و نه تنها امکان ارتباط ساکنین با یکدیگر را فراهم می کند، بلکه به هر یک امکان استفاده از این فضا به هر طریقی که مایل باشد را می دهد.​
کارفرما: خصوصی​
کاربری: خانه شخصی​
زیربنا: 40 مترمربع​
تاریخ ساخت: 2005​

خانه اس . اچ

خانه اس . اچ

خانه اس . اچ

خانه اس . اچ

خانه اس . اچ

نورگیر کیسه ای شکل شاخصه و عامل وحدت طرح را شکل می دهد؛ در صورتی که پلکان محور عملکردی و تندیس گونه طرح را می سازد.

خانه اس . اچ

خانه اس . اچ

خانه اس . اچ

خانه اس . اچ

مـنـــــــبـع : معماری همگون با ساختارهای جانوری
 
بالا