مصاحبه ها

ROBOTICS

کاربر فعال مهندسی رباتیک
گفت و گویی با دکتر علی مقداری - یکی از اولین و برجسته ترین متخصصان رباتیک ایران

دکتر مقداری در یک نگاه


تولد

فروردین سال 1339 ، محله ای در جنوب تهران

تحصیلات

(سال 1357 خروج از ایران و سال 1366 بازگشت به ایران)
لیسانس: مهندسی مکانیک ، دانشگاه میسوری ، 1982
فوق لیسانس : مهندسی مکانیک ، دانشگاه ایلی نیوز ، 1983
دکتری: مهندسی مکانیک ، دانشگاه نیومکزیکو ، 1987

سمت های کنونی

استاد و معاون آموزشی دانشگاه صنعتی شریف ، از سال 1380
مدیر قطب علمی طراحی ، رباتیک و اتوماسیون ، از سال 1380
عضو فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران ، از سال 1384
استاد و عضو برجسته انجمن مهندسان مکانیک آمریکا ASME از سال 2001
عضو انجمن خبرگان مهندسی آمریکا (تاو-بتا-پای) ، از سال 1987
عضو هیئت تحریریه 5 مجله بین المللی مهندسی در زمینه مکانیک

سمت های گذشته

رئیس دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف ، از سال 1376 تا 1379
معاون دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف ، از سال 1373 تا 1376
دبیر اولین کنفرانس بین المللی مهندسی مکانیک در کشور ، در سال 1992

جوایز و افتخارات

استاد نمونه کشور (منتخب وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری) ، در سال 1382
استاد برجسته مهندسی مکانیک کشور (منتخب انجمن مهندسان مکانیک ایران) ، در سال 1385
برنده جایزه علوم و فناوری ISESCO در میان دانشمندان کشورهای اسلامی ، در سال 1997
جوان ترین استاد تمام به تایید انجمن مهندسی مکانیک ایران ، در سال 1375
هدایت بیش از 10 پایان نامه دکتری و بیش از 50 پایان نامه کارشناسی ارشد در دانشگاه صنعتی شریف


این شماره ، اولین شماره مجله هامین و به تبع اولین مصاحبه مجله نیز محسوب می شد . به همین دلیل برای بخش مصاحبه ، به دنبال یکی از افراد متخصص و فعال در زمینه رباتیک و اتوماسیون بودیم که متوجه شدیم یکی از نام های مطرح در این زمینه دکتر علی مقداری است.جناب دکتر مقداری به واسطه مسئولیت هایی که دارند ، ملاقات با ایشان بسیار مشکل است .اما با پیگیری هایی که انجام شد ، ایشان با لطف و تواضع فراوان یک زمان ملاقات به ما دادند.در اینجا از محبت ایشان و فرصتی که به ما دادند ، صمیمانه تشکر می نمایم.



در ابتدا سئوالاتی را مطرح می کنیم تا در مورد نحوه آشنایی و علاقه دکتر علی مقداری با رشته رباتیک و همچنین دیدگاه و نظر ایشان را درباره موضوعات مرتبط با آن جویا شویم.

هامین: با توجه به آن که رشته تحصیلی شما مهندسی مکانیک بوده ، چگونگی علاقمندی شما به این شاخه را توضیح دهید.

دکتر مقداری: زمانی که من شروع به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد نمودم ، رشته رباتیک در آمریکا در حال بدست آوردن جایگاه آموزشی خوبی بود و نیازهای شغلی و تحقیقاتی آن در بخش صنعت احساس شده بود. همچنین به واسطه حضور اساتید خوب در این زمینه و تبلیغات دانشگاه و دانشکده من کم کم به این رشته روی آوردم و پروژه کارشناسی ارشد خود را نیز در این زمینه انجام دادم و فعالیت در این زمینه را در مقطع دکتری با تغییر دانشگاه خود ادامه دادم.

هامین: هر کس بر اساس تخصص و فعالیتی که در زمینه رباتیک داشته است ، تعریفی از ربات و رباتیک ارائه داده است. تعریف شما چیست؟

دکتر مقداری: تعریفی که برای ربات قائلم ، همان تعریفی است که موسسات و مراکز علمی ارائه می دهند. مثلا در دیکشنری وبستر آمده است : ربات دستگاهی اتوماتیک است که کارهایی را که برای بشر در نظر گرفته شده ، انجام می دهد. عملا ما اگر کار بشر را به ماشین بدهیم ، آن ماشین ربات است . اما این تعریف بسیار کلی است و در یک نگاه تخصصی تر ربات ، دستگاهی است اتوماتیک که کار بشر را انجام می دهد ولی این ماشین ویژگی های دیگری از جمله چند کاره بودن ، قابل برنامه ریزی برای کارهای متفاوت و انعطاف پذیری را باید دارا باشد.

هامین: از نظر شما چه کسی را می توان مهندس رباتیک نامید؟

دکتر مقداری: سیلقه ها و دیدگاه ها در مورد مهندس رباتیک مختلف است . من رباتیک را زیرگرایشی از گرایش های مهندسی مکانیک می دانم. به نظر من یک مهندس مکانیک خوب که دروسی را در چهارچوب های مشخص در زمینه رباتیک مانند بینایی ماشین ، هوش مصنوعی و ... گذرانده باشد آمادگی لازم برای طراحی و ساخت سیستم های رباتیکی بدست آورده است و می تواند یک مهندس رباتیک خوب محسوب شود.

اگر جواب این سئوال را بخواهم در جمله ای کوتاه بیان کنم: “ یک مهندس رباتیک خوب ، یک مهندس مکانیک خوب است که درس های رباتیکی را گذرانده است.”

هامین: با توجه به نیازی که به متخصصان رشته رباتیک در جهان احساس شده است. بعضی از کشورها در مقطع کارشناسی این رشته را ارائه داده اند و تا قبل از سال 1387 تنها در دانشگاه صنعتی شاهرود و نیز از این سال به بعد در دانشگاه همدان تدریس می شود. با توجه به این که دانشگاه صنعتی شریف دارای افراد برجسته در این رشته است چرا تاکنون این رشته ایجاد نشده است؟ آیا اصلا نیازی به این امر است؟

دکتر مقداری: بعضی دانشگاه ها به ندرت رشته رباتیک را به عنوان یک رشته معرفی کرده اند و در حال اجرای آن هستند که این موضوع نیز جایگاه خاص خودش را دارد. ولی با توجه به این که من تقریبا اولین کسی بودم که با تحصیلات مهندسی مکانیک ولی با تحقیق و گذراندن دروسی در زمینه رباتیک به ایران آمدم و در اینجا مشغول به کار شدم و با وجود این که فرصت های متعددی برای ارائه رباتیک به عنوان یک رشته مجزا داشته ام ولی هیچ گاه از این ایده و نظریه استقبال نکردم. با توجه به این که توجه و درخواست بازار کار و صنعت کشورهایی مانند ایران برای چنین تخصص هایی بسیار محدود است ، به نظر من فارغ التحصیلان این رشته در بازار کار محدود می شوند؛ یعنی عملا فارغ التحصیل رشته رباتیک در بازار کار و در ذهن مدیران و صنعتگران دارای تخصص های محدود و در زمینه خاصی هستند. در حالی که اجرای چنین طرحی در قالب مهندس مکانیک به نفع فارغ التحصیل است. چون فارغ التحصیل می تواند در جاهای مختلفی مشغول به کار شود؛ مثلا در صورت عدم یافتن شغلی در زمینه رباتیک ، می تواند در زمینه مکانیک به فعالیت بپردازد. به همین دلیل در دانشگاه صنعتی شریف رباتیک را به عنوان رشته ای مجزا اجرا نکرده ایم. ولی در مهندسی مکانیک در رشته های طراحی کاربردی یا در مهندسی برق به صورت زیر گرایش ، دانشجویان دروسی را می گذرانند و همچنین پروژه های کارشناسی ارشد یا دکتری را در زمینه رباتیک انجام می دهند . در هر صورت این افراد مهندسان مکانیکی هستند که آشنایی لازم با دروس و زمینه های رباتیک را دارا می باشند و اگر صنعت نیاز داشته باشد در این زمینه فعالیت می کنند و در غیر این صورت باز توانایی لازم برای کار در زمینه های مختلف مکانیک را دارند.

هامین: در کشورهای بزرگی مانند آمریکا ، ژاپن ، استرالیا ، ایرلند و... رباتیک به عنوان یک رشته مجزا ارائه شده است. دلیل این امر را چه می دانید؟

دکتر مقداری: ما وقتی در مقام مقایسه آموزش عالی کشورهایی مانند آمریکا و استرالیا با ایران بر می آییم نباید تفاوت های صنعت آنجا با ایران را فراموش کنیم . اگر ما نیاز صنعت کشورهایی مانند آمریکا واسترالیا را با نیاز صنعت ایران مقایسه کنیم ، می بینیم که نیازهای صنایع ایران بسیار محدود است. مثلا در استرالیا برای زدن پشم گوسفند های صادراتی خود از ربات بهره می گیرند. همچنین نرخ کارگر در کشورهای توسعه یافته بسیار بالاست ولی در کشورهایی مانند ایران این مقدار پایین است و همین مسئله باعث عدم توجه و توجیه اقتصادی مناسب شده است. در ایران ، رباتیک در صنعت خودروسازی برای بالا بردن کیفیت و کمیت تولید مورد توجه قرار گرفته است . در حال حاضر زمینه های دفاعی و نظامی و محل هایی که کار برای انسان خطرناك است ، از زمینه هایی است که امکان گسترش آن ها در ایران وجود دارد. شاید در آینده این گستره و بازار افزایش یابد ، آنگاه باید آموزش عالی و دانشگاه ها نیرو های لازم را تامین کنند و خود را با صنعت هماهنگ کند و آن وقت ممکن است که رشته رباتیک در دانشگاه صنعتی شریف نیز ارائه شود.

هامین: به نظر شما اجرای چه میزان از پروژه های طراحی و نصب سیستم های اتوماسیون در ایران توسط شرکت های داخلی امکان پذیر است؟

دکتر مقداری: من به واسطه مسئولیت هایی که امروزه دارم مدتی است که متاسفانه از صنعت به دور هستم و اطلاعات به روزی ندارم اما با توجه به گذشته می دانم که شرکت هایی در این زمینه در حال فعالیت هستند. مثلا یکی از فارغ التحصیلان همین دانشکده مکانیک جناب آقای حسین مجدفر است که شرکت ربات پارسیان را راه اندازی کرده اند و در این زمینه در حال فعالیت هستند. ولی در کل می توان گفت شرکت هایی به تعداد کافی برای پاسخ گویی به نیاز امروز کشور وجود دارند.

هامین: نقش نظام آموزش عالی در تامین نیاز نیروی انسانی در قسمت اتوماسیون صنعتی چیست؟ چه پیشنهادی برای بهتر شدن این وضعیت دارید؟

دکتر مقداری: رابطه بین صنعت و آموزش یکه رابطه مستقیم است. مطمئناً اگر صنعت به این سمت بخواهد برود نیازمند فارغ التحصیلان دانشگاهی خواهد بود. حتی اگر شرکتی سیستمی آماده را از خارج کشور خریداری بکند برای تعمیرات و نگهداری آن به این متخصصان نیازمند است. اما برای رشد در زمینه های آموزشی نیازمند اعتماد صنعت به فارغ التحصیلان هستیم و تا زمانی که این دیدگاه ایجاد نشود ، شاهد رشد زیادی نخواهیم بود . اما اگر صنایع اعتماد لازم را بکنند ، کم کم امکان طراحی و ساخت سیستم های بومی به وجود خواهد آمد. حال موضوع صحبت را به سمت مرکز سدرا ( قطب علمی طراحی ، رباتیک و معطوف می کنیم . ( CEDRA اتوماسیون همانطور که می دانیم جناب دکتر مقداری مدیر این قطب می باشند. پروژه های قابل توجه ای در زمینه رباتیک توسط ایشان و دیگر اعضاء این قطب ، انجام شده است و این می تواند گویای توانایی مهندسان ایرانی در عرصه رباتیک باشد . حال می خواهیم اطلاعات کامل تر را از زبان خود ایشان بشنویم.

هامین: مرکز تحقیقاتی CEDRA چگونه مرکزی است و از چه سالی شروع به فعالیت کرده است؟

دکتر مقداری: به واسطه فعالیت هایی که دانشکده مکانیک دانشگاه صنعتی شریف از سال 1366 در زمینه رباتیک انجام داده بود. همچنین من اولین هیئت علمی بودم که با این تخصص به ایران آمدم و اولین سیلابس های درسی رباتیک را در همان سال های ابتدایی تهیه کرده و به تایید وزارت علوم و فناوری رسید و به تدریس آنها پرداختیم. راه اندازی آزمایشگاه ، و انجام تحقیقات و فعالیت های آموزشی ما 1367 بر می گردد. به تبع - به سال های 68 چون سابقه و عملکرد بیشتری در این زمینه نسبت به دانشگاه های دیگر داشتیم ، ما در سال 1380 پیشنهاد تشکیل قطب علمی تحقیقاتی رباتیک و اتوماسیون را به وزارت علوم و تحقیقات دادیم و پس از بررسی یک ساله ، سرانجام این امتیاز را به دانشگاه صنعتی شریف دادند. در نتیجه تحت عنوان قطب از سال 1381 ما فعالیت های خود را ادامه دادیم. درحالی که قبلا نیز دارای فعالیت بوده ایم ولی بدون عنوان رسمی . اما این قطب فعالیت های ما را انسجام بخشیده است و توانسته ایم ارتباط هایی با اساتید دیگر دانشگاه ها برقرار کنیم.

هامین: افرادی که در این مرکز فعالیت می کنند دارای چه شرایط و تخصص هایی هستند؟

دکتر مقداری: عمده افراد از دانشکده مکانیک دانشگاه صنعتی شریف هستند . چون قطب های علمی بدین صورت تعریف می شوند؛ یعنی امتیاز قطب را به دانشگاهی می دهند که در آن زمینه بیشترین افراد را داشته باشد ، ولی می تواند استادهای همکار ، از دیگر دانشگاه ها داشته باشد. اما استادهایی از دیگر دانشکده های دانشگاه صنعتی شریف ، چند استاد در خارج از کشور و همچنین اساتیدی از دیگر دانشگاه ها مانند جناب دکتر نادری از دانشگاه بوعلی همدان با ما همکاری داشته اند.

هامین: اگر افرادی تمایل داشته باشند ، می توانند در این قطب به فعالیت بپردازند؟

دکتر مقداری: هدف از تاسیس قطب ها تامین شرایط لازم برای افراد واجد شرایط و شاخص برای انجام فعالیت هایشان است. ولی قطب مانند یک ساختمان که افرادی در آن به فعالیت می پردازند نیست. بلکه مکان آزمایشگاهی محدود در حد آموزشی پژوهشی دارد که افراد می توانند تحت این نام و فضا به فعالیت بپردازند و از امتیاز هایی استفاده کنند. اگر فردی علاقمند باشد ، می تواند درخواست خود را به این قطب بفرستد و پس از بررسی درخواست در شورای قطب ، در صورت پذیرش ، می تواند تحت عنوان قطب به فعالیت بپردازد. همچنین امکان پیشنهاد همکاری مشترك با اعضا قطب وجود دارد.

هامین: در سایت این مرکز تحقیقاتی لیستی از پروژه هایی که تاکنون انجام شده ، آمده است ، مهم ترین پروژه ها این مرکز چه بوده است؟

دکتر مقداری: از مهم ترین پروژه های انجام شده در قطب در سال های اخیر می توان به طراحی و ساخت دو ربات امدادگر ، طراحی و ساخت ربات انسان نما ، مدل سازی حرکت دویدن و پرش در ربات های انسان نما ، طراحی ربات های رو سطحی ROV و طراحی و ساخت استخر موج پارك آبی تهران اشاره کرد.

هامین: در بین نام های حامیان پروژه ها ، نام دو سازمان ISESCO ، WHO و شرکت تام ایران خودرو به چشم می خورد ، لطفا در مورد این همکاری ها توضیح بیشتری بدهید.

دکتر مقداری: این پروژه ها را به ما سفارش ندادند. آنها تنها حمایت کننده بودند. پروژه ربات پرستار برای کمک به بیماران قطع نخاعی در نظر گرفته شده بود و ما در حال انجام آن بودیم و در میانه راه برای تکمیل ساخت آن ، نیاز به تجهیزات خاصی بود. به همین منظور درخواست خود را به دو سازمان WHO و ISESCO فرستادیم و آنها نیز به دلیل نوع پروژه ، حمایت هایی مالی به قطب دادند . برای پروژه انسان نما نیز توانستیم از شرکت تام ایران خودرو حمایت مالی دریافت کنیم. اما تاکنون متاسفانه در حالی که توانایی آن را داریم ، پروژه ای را به درخواست صنعت انجام نداده ایم.

هامین: در اهداف مرکز CEDRA آمده است ، یکی از رسالت های این قطب پاسخگویی به نیازهای رباتیک و اتوماسیون در صنایع ایران می باشد. میزان موفقیت خود را در پاسخگویی به این نیازها ، چگونه ارزیابی می کنید؟

دکتر مقداری: در این زمینه ها ، آمادگی لازم را داریم. اما باید صنعت پشتیبانی لازم را بکند. ولی متاسفانه در کشور ما چون پاسخ نیازهای صنعت در خارج از کشور وجود دارد. ترجیح می دهند که سیستم آماده را خریداری کنند. در اصل از حوصله صنعتگران ما خارج است که منتظر تحقیق بشوند تا یک کار مهندسی در داخل به جواب برسد و اگر توانایی برای خرید از خارج را داشته باشند ، سریع تر به جواب می رسد. ما همیشه حل تمرین را به تفکر خود ترجیح می دهیم. به نظر من اگر مدیران صنایع حوصله لازم را داشته باشند و به دانشجویان و نیروهای داخلی اعتماد کنند می توان به پیشرفت های بهتر و بومی دست یافت و اگر برای مشکل خود به خارج از کشور رجوع می کنند حداقل یک میزان از کارها را با متخصصان داخلی انجام دهند و فرصت لازم را به آن ها بدهند.

هامین: از حمایت کننده های مالی این قطب ، وزارت علوم ، فناوری و تحقیقات و دانشگاه صنعتی شریف است. چه میزان این حمایت ها کافی بوده است؟

دکتر مقداری: حمایت های مالی در ابتدا خوب بود ولی چند سالی است که این بودجه های رو به افول گذاشته است و متاسفانه به ناچار این موجب کاهش میزان فعالیت ها می شود.

هامین: بدون هیچ گونه جهت گیری سیاسی ، آیا تحریم های انجام شده از سوی دیگر کشورها ، در روند اجرای پروژه های تاثیرگزار بوده اند؟

دکتر مقداری: بله ، مطئنا این تحریم ها موثر بوده است. ما در بعضی پروژه ها نیاز به تجهیزاتی داشتیم که این مسئله ما را در سختی قرار داده است.

آماده کنندگان سئوالات مصاحبه:
امیر بهادری فرد و پیام قاسمی
هماهنگ کننده و انجام دهنده مصاحبه:
پیام قاسمی

این مصاحبه قبلا در شماره اول نشریه رباتیکی و دانشجویی «هامین» [ وابسته به انجمن علمی رباتیک دانشگاه صنعتی شاهرود ] چاپ شده است .
استفاده از این مقاله فقط با ذکر منبع " سایت تخصصی مهندسی رباتیک
www.robotics-engineering.ir " و " نشریه رباتیک هامین " مجاز است.
 

ROBOTICS

کاربر فعال مهندسی رباتیک
مصاحبه ها

گفت‌وگویی با مجتبی کریمی ، سرپرست تیم رباتیک Z-Robot

سودابه باقری

اشاره: یکی از تیمهای رباتیک زنجانی که تاکنون موفق به کسب مقامهای مختلفی در سطوح کشوری و بین‌المللی شده است، تیم Z-Robot است. این تیم که مجتبی کریمی، فرهاد جعفری و سعید خیراللهی، اعضای آن هستند، مقام سوم را در مسابقات روبوکاپ بین‌المللی آزاد ایران در سال 2008 و در لیگ مین‌یاب بدست آورده است. کسب مقام اول در مسابقات کشوری رباتیک بابل، کسب مقام پنجم مسابقات رباتیک موشهای هوشمند در سبزوار، بدست آوردن مقام سوم مسابقات رباتهای خانگی سویپر (جاروزن) در شاهرود و کسب مقام پنجم مسابقات روبوکاپ بین‌المللی آزاد ایران در لیگ رباتهای انسان‌نما که در ابتدای امسال برگزار شد، از جمله مقامهایی است که این تیم به آن نایل شده است.
گفت‌وگوی ما را با مجتبی کریمی، سرپرست این تیم می‌خوانید:

- با توجه به اینکه آخرین دوره مسابقاتی که در آن شرکت داشتید (مسابقات روبوکاپ بین‌المللی آزاد ایران در قزوین) از چهاردهم فروردین امسال شروع شد، باید حدس زد که تمام تعطیلاتتان را با رباتهایتان سپری کرده باشید. همینطور بوده؟
دقیقاً، در واقع این دومین سالی بود که من و دوستانم در تیم، تعطیلات عید نداشتیم. چون سال پیش هم مسابقاتمان درست بعد از تعطیلات شروع شد. ما تعطیلات سال گذشته را کلاً در آزمایشگاه دانشگاه گذراندیم. امسال هم چون دانشگاه تعطیل بود، همه 15روز عید را در زیرزمین منزل‌ ما سپری کردیم، حتی سیزده بدر هم آنجا بودیم. چون از صبح روز چهاردهم، مسابقه شروع می‌شد.
- مسابقات روبوکاپ بین‌المللی (آزاد ایران) هر ساله در ایران برگزار می‌شود. درباره این مسابقات بیشتر توضیح می‌دهید؟
باید گفت که این مسابقات به منظور آمادگی تیمها برای حضور در مسابقات روبوکاپ جهانی برگزار می‌شود. این دوره از رقابتها، از لیگهای مختلفی تشکیل شده بود که از آن جمله می‌توان به لیگ رباتهای انسان‌نمای فوتبالیست small-size و middle-size، لیگ رباتهای امدادگر، لیگ رباتهای مین‌یاب و ... اشاره کرد. به طور کلی 25 تیم در این مسابقات ثبت‌نام کرده بودند که البته برخی تیمها جواز شرکت در مسابقات را نگرفتند و 13 تیم برای رقابت با یکدیگر انتخاب شدند. آلمان، هلند، چین و ژاپن از جمله کشورهایی بودند که در این دوره از مسابقات حضور داشتند.
- تیم شما در لیگ رباتهای انسان‌نمای فوتبالیست شرکت داشت، یک ربات فوتبالیست و در واقع یک بازی فوتبال رباتیک را چطور توصیف می‌کنید؟
باید گفت تمام قوانینی که در یک بازی فوتبال واقعی حاکم است، در یک مسابقه فوتبال رباتیکی هم باید رعایت شود، البته به غیر از آفساید. در این مسابقات، هر تیم می‌تواند حداکثر سه ربات در زمین داشته باشد (یک دروازه‌بان و دو بازیکن). رباتها باید قادر به تشخیص توپ و دروازه باشند و با دریپل کردن بازیکن حریف، توپ را وارد دروازه کنند. در مرحله مقدماتی، تیمها پس از قرعه‌کشی، دو به دو با یکدیگر رقابت می‌کنند. پس از آن تیمهایی که حداقل دو نتیجه مساوی کسب کرده باشند به مرحله نیمه‌نهایی راه می‌یابند. در این مرحله هم، پس از رقابت تیمها، برگزیدگان مشخص می‌شوند.
- به این ترتیب، باید با قواعد بازی فوتبال هم به خوبی آشنا بوده باشید؟
بله، کاملاً، البته من علاقه‌ای به فوتبال ندارم ولی به اینکه رباتها بتوانند بازی فوتبال انجام دهند، به شدت علاقه‌مندم. در واقع باید بگویم که رباتها باعث علاقه من به فوتبال شده‌اند.
- از تیمتان و از مشخصات اعضای تیم بگویید؟
ما یک تیم سه نفره هستیم که من سرپرستی آن را به عهده دارم و فرهاد جعفری و سعید خیراللهی به ترتیب عهده‌دار بخش الکترونیک و بخش سخت‌افزار رباتها هستند.
من متولد سال 68 هستم و فارغ‌التحصیل رشته کامپیوتر در مقطع کاردانی می‌باشم، که البته تیرماه امسال در کنکور کاردانی به کارشناسی شرکت خواهم کرد. فرهاد، امسال دیپلم الکترونیک می‌گیرد و خودش را برای کنکور آماده می‌کند، سعید هم دانشجوی ترم 4 رشته کامپیوتر است.
- آقای کریمی، چطور شد که تصمیم به ساخت ربات انسان‌نما گرفتید؟
طبق تحقیقاتی که ما انجام دادیم، متوجه شدیم که تنها رباتهایی که در سطح بین‌المللی مطرح هستند و از ارزش زیادی برخوردارند، رباتهای انسان‌نما هستند. در واقع تحقیق بر روی این نوع رباتها، کار کاملاً جدیدی است. البته شاید در مراحل اولیه نتوان به نتایج مطلوبی رسید ولی به هر حال در نهایت می‌توان نتیجه گرفت.
- ساخت این رباتها را از چه زمانی آغاز کردید؟
ما تحقیقاتمان را از بهمن‌ماه سال گذشته شروع کردیم. البته چون این شروع، کمی دیر بود نتوانستیم نتیجه مطلوبی بگیریم ولی تصمیم داریم بر روی همین ربات کار کنیم و الگوریتمهای هوش مصنوعی را بر روی آن پیاده کنیم تا کارایی آن بالا برود و ما بتوانیم در مسابقات رباتیک خوارزمی و همچنین مسابقات رباتیکی که در بین آموزشگاههای سما برگزار می‌شود، شرکت کنیم.
- ساخت این رباتها، چه میزان هزینه در بر داشت؟
ربات بازیکن با هزینه‌ای نزدیک به 5/4 میلیون تومان ساخته شد. ولی ساخت ربات دروازه‌بان، چون فاقد پردازشگر تصویر بود با سه میلیون تومان به پایان رسید.
- برای ساخت این رباتها، اسپانسر هم داشتید؟
ما ربات بازیکن را با حمایت مالی دانشگاه سمای زنجان ساختیم و در واقع کلیه قطعات این ربات را، این دانشگاه برای ما تهیه کرد ولی ربات دروازه‌بان با هزینه شخصی خودمان ساخته شد. در مسابقات شاهرود، دانشگاه روزبه اسپانسر ما بود و در مسابقات سبزوار هم دانشگاه الغدیر یک پنجم هزینه را متقبل شد. بقیه رباتهایی که تا به حال ساخته‌ایم، با هزینه شخصی خودمان بوده است.
- خانواده‌هایتان، چقدر شما را حمایت و تشویق می‌کنند؟
در واقع ما بیشتر کلنجار را با خانواده‌هایمان داریم، البته آنها حق دارند. چون بحث رباتیک در ایران، بحث جدیدی است و آینده افرادی که به سراغ کارهای پژوهشی و رباتیک می‌روند، معلوم نیست. به هر حال خانواده‌های ما بیشتر بر روی ادامه تحصیل ما تأکید دارند.
- در حال حاضر، رباتیک در زنجان چه جایگاهی دارد؟
می‌توان گفت که فعلاً در قدم اول است. یعنی در حال معرفی شدن به افراد می‌باشد. ما هنوز اساتیدی نداریم که تخصص آنها فقط رباتیک باشد به همین دلیل پیشرفت علمی رباتیک در زنجان کند است. ما در مسابقات شاهد بودیم که برخی استانها با پنج یا شش تیم حضور داشتند و این نشان‌دهنده گستردگی رباتیک در آن مناطق است.
- برای امسال چه برنامه‌هایی دارید؟
تیم ما برای مسابقات بین‌المللی روباتیک که امسال در اتریش برگزار می‌شود، برگزیده شده است ولی به دلایلی آمادگی شرکت در این مسابقات را نداریم. چون از طرفی، یکی از رباتهایمان دچار نقص فنی شده است و از طرف دیگر، هزینه حضور هر نفر در این مسابقات هفت تا هشت میلیون تومان می‌باشد که برای تیم سه نفره ما به همراه استاد راهنمایمان آقای علی فروتن‌راد، هزینه بسیار بالایی است. در هر حال در صورتی‌که دانشگاهها، حمایتها و همکاریهای خود را با ما بیشتر کنند، می‌توانیم در این مسابقات هم حاضر شویم.
البته تا جایی که می‌دانم حداقل بودجه‌ای که سازمان پژوهش، امسال برای دانشگاههای سراسری و آزاد و ... در نظر گرفته است، نزدیک به 50 میلیون تومان می‌باشد ولی مشخص نیست این بودجه‌ها صرف چه هزینه‌هایی می‌شود.
- در حال حاضر، بزرگترین مشکلاتی که با آن مواجهید، چیست؟
اولین مشکل ما، بحث ورود به دانشگاه است. ما بیشتر وقتمان را صرف ساخت ربات می‌کنیم و واقعاً وقتی نمی‌ماند که بتوانیم به درسهایمان برسیم.
این واقعاً برای من سؤال است که چرا کسی که وقتش را صرف کارهای پژوهشی می‌کند و فرصت تست‌زنی ندارد، نباید موفق به ورود به دانشگاه شود.
خود من، بلافاصله بعد از اینکه از مسابقات برگشتیم، مطالعاتم را برای کنکور شروع کرده‌ام. یکی دیگر از مشکلات ما، مسئله گمرک است. وقتی ما قطعه‌ای را به صورت اینترنتی خریداری می‌کنیم، نزدیک به شش ماه زمان می‌برد تا به دستمان برسد، آن هم با قیمت دوبل. گاهی اوقات هم تعداد قطعاتی که به دستمان می‌رسد، کمتر از تعدادی است که سفارش داده‌ایم. در همین مسابقات اخیر، یکی از موتورهای ما دچار مشکل شد و اگر سفارش می‌دادیم، مطمئناً بعد از مسابقات به دستمان می‌رسید.

- فکر می‌کنید راه‌حل چیست؟

به نظر من اگر برخی اسپانسرها یا نمایندگیها در کشور، اقدام به خرید این قطعات از اینترنت کنند، ما بدون اینکه وقت و هزینه زیادی صرف کنیم می‌توانیم این قطعات را تهیه نماییم. این هم به نفع نمایندگیهاست (چون هر شهر به طور میانگین دارای یک تیم رباتیک است و به این ترتیب نسبت خرید قطعات بالاست) و هم به نفع ما.

mardom-e-no.com
 

ROBOTICS

کاربر فعال مهندسی رباتیک
مصاحبه نشریه انرژی با دکتر علیرضا فدایی تهرانی

مصاحبه نشریه انرژی با دکتر علیرضا فدایی تهرانی

مصاحبه نشریه انرژی با دکتر علیرضا فدایی تهرانی

فصلنامه علمی پژوهشی فرهنگی مهندسی رباتیک با نام انرژی از فروردین ماه 1389 به همت انجمن علمی مهندسی رباتیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرمجلسی انتشار یافت.هدف از تهیه این فصلنامه تنها ارتقا و اعتلای دانش رباتیک در میهن عزیز واسلامی ایران می باشد و در این راه از کلیه عزیزان علاقمند به رباتیک یاری می جوئیم.

اگر خبر ساخت خودوی یک نفره کم مصرف تولید دانشگاه صنعتی اصفهان را شنیده باشید،حتما نام مسئول هسته طراحی وساخت سیستمهای پیشرفته دانشگاه صنعتی را هم شنیده اید.اگراز موفقیت های پی درپی تیمهای رباتیک دانشگاه صنعتی شنیده اید،حتما نام سرپرست موفق و کاربلد این تیمها را هم شنیده اید.اگر رباتیکی باشید حتما اورا می شناسید.دکتر علی رضا فدائی تهرانی که سال 76 به عنوان یک ایرانی افتخارآفرین، مدرک دکتری خود را از دانشگاه یونیست منچستر اخذ کرده است، این روزها در دانشکده مکانیک دانشگاه صنعتی اصفهان مشغول پرورش جوانهای مشتاق و مستعد ایران زمین است تا با حمایتهای استادانه و بی دریغ ایشان موفقیت های چشمگیری برای دانشگاه صنعتی اصفهان در عرصه های ملی و بین المللی بیافرینند و به تبع آن گامی بلند و مهم در اعتلا و ارتقای دانش ربات در میهن عزیز و اسلامی ایران برداشته شود.
در یکی از روزهای ابتدایی آخرین ماه سال 88، ساعتی را در دفتر ایشان در دانشکده مکانیک دانشگاه صنعتی اصفهان به گفتگو نشستیم و دکتر فدایی باتمام مشغله های کاری ، با خوش خلقی و روی بازپذیرای ما بودند .

انرژی: جناب دکتر فدایی ،همانطور که می دانید رباتک دردانشگاههای ایران بعنوان گرایشی از برق یا مکانیک تدریس می شود.با توجه به نیاز صنعت،آیا بهتر نیست کمی تخصصی تر به این رشته پرداخته شود؟

دکترفدایی:نه به نظر من فعلا واقعا نیاز نیست که مستقل باشد چون در رباتیک هم مکانیک داریم هم الکترونیک هم مباحث نرم افزاری.کمی مشکل است در مقطع لیسانس هرسه مبحث را درحد عالی به دانشجو یاد داد.اماشاید در آینده وبا گسترش صنعت بتوان تغییری در نحوه آموزش رباتیک در دانشگاهها بوجود آورد.مثلا برای دانشجویان مکانیک دروس بیشتری از الکترونیک داشته باشیم و برای دانشجویان الکترونیک دروس بیشتری از مکانیک . شرایط الان به گونه ایست که دانشجویان برق ومکانیک به رشته خودشان تخصصی تر بپردازند و بعد در کنار یکدیگر قراربگیرند .اینگونه در یک پروژه تقسیم کار بهتری صورت میگیرد وافراد حرفه ای تر امور را به دست میگیرند.

انرژی: سطح دانش رباتیک ایران را چگونه ارزیابی می فرمائید؟

دکترفدایی:سطح فعالیت ما در رباتیک از جهاتی خوب است و از جهاتی چندان تعریفی نیست. مثلا از جهت مقدار کاربرد و اتوماسیون الان ما وضعیت بسیار بهتری نسبت به ده سال قبل داریم.امروزه در کارخانه هایی نظیر ایران خودرو و سایپا حتی خطوط جوشکاری نیز به کلی به ربات سپرده شده است.که قبلا اینگونه نبود.اما اگر خودمان را با دنیا مقایسه کنیم باید بگویم که خیلی فاصله داریم.البته این فاصله هم نسبی است.مثلا فاصله ی سطح رباتیک ما با آلمان و ژاپن با فاصله سطح رباتیک ما وکشوری مثل ترکیه متفاوت است.اگرچه در مقایسه با گذشته خودمان پیشرفت قابل ملاحظه ای داشته ایم،اما از دنیای پیشرفته صنعتی کمی عقب مانده ایم.
ببینید، بحث نیروی انسانی واستفاده از ربات و جایگزین کردن ربات در قالب امور انسانی و استفاده از نیروی انسانی در امور مدیریتی اسباب وبرنامه ریزی های خاص خود را می طلبد.قطعا وقتی شما برای جمعیت کوچکی کار می کنید با بودجه ای محدود و تقاضای محدود، نمی توانید به سمت سیستمهای گران قیمت و ایجاد خط تولید های آنچنانی پیش بروید.ما شایداز لحاظ نیروی انسانی با کشورهایی مثل انگلیس وآلمان هم تراز باشیم،اما با هند یکسان نیستیم.
این تفاوتهاست که باعث اختلاف سطح دانش ربات ما با سایر کشورها می شود که البته برای رفع آنها بایستی با برنامه ریزی اصولی اقدام کرد.

انرژی: نظام آموزش عالی تا چه حد در پرورش دانش رباتیک نقش دارد؟

دکتر فدایی:همه جای دنیا دانشجویان دانشگاهها با همین کیفیت دانشجویان ما و شایدهم کمتر فارغ التحصیل می شوند.سطح دانش مهندسین ما خیلی خوب است اما متاسفانه از دانش آنها خوب استفاده نمی کنیم. اگرشما به استخدام یک شرکت خارجی درآئید،حتما باید دوره ای آموزشی را طی کنید،اما این موضوع در صنعت ما کمتر اتفاق می افتد.به همین دلیل مشکلاتی حادث می شود و صنعت می پندارد که دانشجوی فارغ التحصیل دانشگاه بی سواد است!
درصورتی که این دانشجو بیس علمی دارداما دانشگاه نمی تواند یک دانشجو پرورش دهد مخصوص صنعت نساجی، یکی مخصوص صنعت خودرو و... .دانشگاه با دوره هایی یک تا دوساله تکنسین هایی برای کمک به صنعت پرورش می دهد.اما به دلیل وجود این جای خالی در صنعت است که گمان می کنند مشکل از دانشگاه ها است. در صورتیکه به نظر من دانشگاه های ما وضیت بدی ندارد.البته این موضوع کم و بیش در همه جای دنیا وجود دارد و مختص ایران نیست.

انرژی: بنابراین دانشگاه چگونه می تواند اعتماد صنعت را جلب کند؟

دکتر فدایی:این یک بحث دوطرفه است.صنعت به دانشگاه اعتماد نداردچون دانشگاه تجربه صنعت را ندارد.تصور کنید شما میخواهید یک روبات با 5 درجه آزادی برای سیستم جوشکاری بسازید.کار صنعت تولید است و نمی تواند از تولیدش عقب بیفتد.حال اگر ساخت این وسیله را به دانشگاه بسپارد،دانشگاه در صورتی می تواند از عهده انجام آن به خوبی برآید که در این زمینه تجربه کافی ولازم داشته باشد.
متاسفانه تجربه دانشگاه کم است.چون برای آن بودجه کافی نداشتیم،کار کافی نکردیم وپروژه ای تعریف نکرده ایم.ابتدا باید بدانیم برنامه ای که در دست داریم مربوط به دانشگاه است یا موسسات پیمانکاری؟ دوم اینکه دانشگاه هم باید در بعضی امور سرمایه گذاری کند که البته بعد از دوسه سال بسته به نوع پروژه جواب میگیرد.
به طورمثال دانشگاه ما برای ساخت هلیکوپتری صحبتهایی با یک از مجموعه های صنعتی داشته است.اگرچه ممکن است دانشگاه تجربیاتی جسته وگریخته در این باب داشته باشد،اما این کار نیازمند دانشی مدون است که در واقع دانشگاه برای اینکار دانشی تدوین نکرده است. لازم است بودجه ای مشخص شود.نیروهای متخصص از سراسر کشور گردهم آیند.چند سال زمان لازم است تا دانشگاه بتواند به صنعت کمک کند.وگرنه همین الان صنعت در ساخت هلیکوپتر بسیار از ما تواناتر است.
صنایع هم باید در مقاطعی تحقیق و توسعه ایجاد کنند تا بتوانند با دانشگاه تعامل کنند.بخش سریع تر با صنعت و بخش طولانی تر با دانشگاه و این برنامه ایست که در دنیا درحال انجام است. در اینصورت میدانند چه پروژه هایی باید وارد دانشگاه شود و صنعت و دانشگاه انتظار بیجایی از یکدیگر ندارند.
گرچه دانش و تجاربمان در ده سال گذشته خیلی بیشتر و بهتر شده اما کافی نیست.ماکشور صاحب نفت وگازهستیم اما آیا بودجه ای که به تحقیق و پردازش در این زمینه اختصاص می یابد کافیست؟ ومتاسفانه به همین دلیل امروزه از کشورهایی که نفت وگاز ندارند در این زمینه تکنولوژی وارد می کنیم.چون سرمایه گذاری مناسبی انجام نداده ایم.لازم است سرمایه گذاری مناسب صورت گیرد تا خودمان صاحب تکنولوژی اش باشیم.

انرژی: در دانش لیزر با تحریم مواجه شدیم،اما متخصصین ما توانسند در این رشته به خودفایی برسند و امروز تکنولوژی لیزر به خارج صادر می کنیم.تحریم ها تا چه حد برپیشرفت رباتیک ما تاثیر دارد؟ این تاثیرات را مثبت ارزیابی می کنید یا منفی؟

دکتر فدایی:تحریم هم مواهبی دارد و هم مشکلاتی.نمی توان گفت که تحریم تنها به نفع ماست.چون یک جاهایی به شدت مشکل داریم. البته سبب می شود برای رفع نیازهایمان در مواردی انرژی و وقت صرف کنیم.اما اگر بخواهیم در همه موارد انرژی صرف کنیم راهی از پیش نمی بریم.هیچ کشوری در جهان نمی تواند کاملا خودکفا شود.
ما کشوری هفتاد میلیونی هستیم با سرمایه و نیروهای محدود.پس نمی توانیم از کوچکترین تا بزرگترین نیازهایمان را خودمان برطرف کنیم.بهتر است بدانیم که در چه زمینه هایی نسبت به دیگران مزیت داریم. به هرحال اگر پول را به جای واردات به سمت سرمایه گذاری های تولیدی ببریم خیلی بهتر است . سیاست کشور مشخص می کند کجاها صاحب دانش باشد و کجاها وارد کننده دانش وتکنولوژی باشد. وقتی از جانب کشورهایی تحریم می شویم ، درحقیقت بازار های آنها را از دست داده ایم. باید با دنیا تعامل داشت .با آمریکا با انگلیس با روسیه و... .چون این کشورها بازارهای خوبی برای ما هستند.اما متاسفانه ما در استفاده از بازارهای کشورهای دیگر هم خوب عمل نمی کنیم.
مثلا واردات و صادرات ما با چین را مقایسه کنید.تا کی باید بگوئیم چین تولید کرده است، پس ما دست به تولید نزنیم؟
ما نیازهای جمعیت بیش از یک میلیاردنفری چین را رها کرده ایم اما چینی ها نیازهای هفتاد میلیون ایرانی را رها نکرده اند.موقع ژانویه اسباب بازی در آمریکا فروش فوق العاده زیادی دارد.اما وقتی ما بازارچین، چنین بازار بزرگی را از دست داده ایم،دیگر اهمیتی ندارد که بازارهای آمریکا را هم از دست بدهیم.
در مواردی هم میخواهند مارا اذیت کنند و تکنولوژی به ما ندهند که این هم سیاستهای خاص خودش را می طلبد.اما ما باید برنامه های خودمان را داشته باشیم.باید خودمان در رباتیک،لیزر و انواع تکنولوژی ها سرمایه گذاری مناسب و اساسی کنیم،نه اینکه بالاجبار به سراغ مواردی محدود برویم و در آن موارد محدود سرمایه گذاری داشته باشیم.

انرژی: براساس خبر درج شده در نشریه فضا،حدود 70-80ایرانی در ناسا فعالیت دارند که تقریبا 43 درصد پژوهشگران ناسا را تشکیل می دهند و بعضی از این ایرانیان،مستقیم یا غیر مستقیم با پروژه های رباتیک در ارتباط هستند.چرا این نیروها را در داخل نداریم؟

دکتر فدایی:این موضوع بازهم برمیگردد به تعریف پروژه ها.اگر یک برنامه مدون داشته باشیم که با عوض شدن دولتها در برنامه هایمان اعمال نفوذ نشود و به دنبال آن تغییرات حاصل نشود می توان زمینه ها را مهیا و برنامه سازی کرد.ناسا می گوید هدف این است که به مریخ برویم.بودجه مشخص است و کم وزیاد نمی شود.ممکن است در مقاطعی اندکی کاهش یابد اما مثل ما بودجه را قطع یا نصف نمی کنند. بنابراین بهترین نیروهای جهان را میگیرند.خیلی از بچه های مذهبی ما امروزه در آمریکا فعالیت می کنند، چرا؟ چون هدفشان مشخص است و براساس آن هدف برنامه ریزی ها مدون است.
البته ما هم در کشور خودمان مواردی از این قبیل داریم.مثل بحث ماهواره، صنایع هسته ای و صنایع نظامی و... که با برنامه ریزی پیش می رود. اما آن چیزی که درناسا می بینید تبلیغات گسترده تر و بودجه های بیشتر دارد که می تواند نیروهای زبده تری جذب کند.
ما نمی توانیم با اینها همکاری کنیم ، بحث سیاستها ومجموعه هاست. ما ارتباط خوبی با اونها نداریم . اما مراوداتی با سایر کشورها داریم .
ما حتی اگه نیروهای خودمان را در کشور خوب پرورش بدهیم و پروژه ها را خوب تعریف کنیم و زمینه ها و بودجه را خوب فراهم کنیم می توانیم موفق تر از این باشیم. اما متاسفانه به نیروهای داخلی آنچنان که شایسته است اهمیت داده نمی شود. حال اسمش هرچه هست باشد.فرار مغزها،قرار مغزها،هجرت مغزها یا هرچیز دیگر. ما لیسانس و فوق لیسانس و دکتری تربیت می کنیم و راحت میگذاریم بروند.اگرما برای این نیروها برنامه داشته باشیم چرا باید بروند؟چرا خودمان جلبشان نکنیم؟ بد نیست آماری گرفته شود از فارغ التحصیلان ایرانی.چقدر ایرانی در دانشگاههای مالزی و اکراین و کشورهای پیشرفته تر داریم؟
آمار فوق العاده زیادی است.ما باید خودمان شرایط رشد را بوجود بیاوریم و نیروهایمان را حفظ کنیم.

انرژی: دورنمای رباتیک را چگونه ارزیابی می کنید؟

دکتر فدایی:اگر به بعضی مجموعه های برزگ رباتیک در جهان مراجعه کنید موارد جالبی مشاهده می کنید.مثلا مجموعه روبوکاپی تلاش می کنند در سال2050 یک تیم روبات در برابر تیم فوتبال انسان بازی کند. امریکا مخواهد خودروی کاملا اتوماتیک بسازد که بتواند در اتوبان حرکت کند.مجموعه های مختلف شاخص های مختلف دارند.
ما یک مقدار با این شاخص ها فاصله داریم و رفع این فاصله ها با برنامه درست صورت می پذیرد .اینکه بدانیم چه میخواهیم و چه باید بکنیم؟
ما در حقیقت باید یک برنامه فراتری داشته باشیم.مثل حضور در بازارهای جهانی و به سمتی برویم که تولیدمان توجیه اقتصادی داشته باشد. استفاده از رباتی با سرمایه گذاری بالاتر ودقیق تر داشته باشیم تا جبران کمبود ها بشود و توجیه اقتصادی داشته باشد.وگرنه راهی از پیش نخواهیم برد.

انرژی: برسیم رباتیک دانشگاه صنعتی اصفهان.چند تیم دارد؟ چند عضو دارد؟ به سرپرستی چه کسانی؟

دکتر فدایی:مراکز متفاوت داریم.یکی مرکز رباتیک داریم که روی دو پروژه مهم کار می کنند.ربات امدادگر، روبات چندمنظوره از بحثهای دفاعی تا اسکن و...، در هسته طراحی وساخت بعضی کارهای صنعتی مثل سنگبری با ربات وماشین کاری با ربات.در هسته دینامیک ورباتیک به سرپرستی آقای دکتر کشمیری پروژه های مختلفی انجام می گیرد.
در دانشکده برق وکامیپوتر آقایان دکتر پارهنگ و دکترسماوی پروژه ربات انسان نما را در دست دارند. پروژه های دیگری هم هست که عمدتا در دانشکده های مکانیک و برق هستند. حدود 100 نفردانشجو در گروههای مختلف درتیمهای رباتیک دانشگاه صنعتی از دانشجوهای دکتری ، فوق لیسانس و لیسانس مشغول هستند.

انرژی: مهمترین افتخارات تیمهای رباتیک دانشگاه صنعتی؟

دکتر فدایی:به خصوص در ربوکاپ بارها مقام های اولی تا سومی کسب کرده ایم.در مسابقات بین المللی مثل آلمان ومسابقات ملی افتخارات بسیار زیادی داشته ایم که تک تک برشمردن آنها وقت زیادی می طلبد.

انرژی: مهمترین پروژه های رباتیک دانشگاه صنعتی چه بوده وحامیان این پروژه ها چه کسانی بودند؟

دکتر فدایی:روباتهای فوتبالیست وامدادگر ومین یاب و انسان نما ، روبات های نظامی ، روبات مار، ربات ماشینکاری با استفاده ار تکنیک های موازی و ربات زیردریایی صنعتی هم برای مسابقات امریکا. یه تعدادی از دانشجویان فارغ التحصیل در بحث فروش اتوماتیک فعالیت دارند.این پروژه ها ازجانب وزارتخانه ها، خود دانشگاه صنعتی، وزارت علوم و صنایع، شرکتهای خصوصی و دولتی مثل فولاد مبارکه و مرکز صنایع نوین و... حمایت می شود.هم خصوصی هم دولتی.

انرژی: جایگاه رباتیک دانشگاه صنعتی در بین تیمهای کشور؟

دکتر فدایی:زمانی دانشگاه صنعتی واقعا حرف اول را میزد .اما در چند سال اخیر فعالیتهای دانشگاه صنعتی کمتر شده است.دراین سالها هم دانشگاههای دیگری تیمهای خوبی تشکیل داده اند.البته هیچ تیمی در کشور نیست که فعالیت فوق العاده داشته باشد،اما اگر بحث صنعت و حضور بین المللی را در نظر بگیرید دانشگاه صنعتی همچنان در کنار دانشگاه شریف ، پلی تکنیک و علم وصنعت جزو بهترین هاست.

انرژی: ضمن سپاس از لطف بی دریغ و استادانه جناب آقای دکتر علیرضا فدایی، برای ایشان و خانواده محترمشان از خداوند متعال سلامتی و بهروزی مسئلت می نمائیم.
هچنین از کلیه پرسنل محترم دانشکده مکانیک دانشگاه صنعتی اصفهان به خاطر حمایت های دوستانه ای که مبذول داشتند سپاسگزاریم.
 

ROBOTICS

کاربر فعال مهندسی رباتیک
مصاحبه با دکتر محمد حسین کاظمی مرد رباتیکی صنعت و دانشگاه

مصاحبه با دکتر محمد حسین کاظمی مرد رباتیکی صنعت و دانشگاه

مصاحبه با دکتر محمد حسین کاظمی مرد رباتیکی صنعت و دانشگاه

به علت طولانی بودن مصاحبه ، ممکن است از حوصله ی خوانندگان خارج باشد. بدین دلیل در این جا گلچینی از آن درج گردیده است. جهت مشاهده متن کامل به منبع مراجعه نمایید.


* علم ربات و رباتیک صنعتی در جهان مسیر تکاملی خود را با یک شیب تندی طی می کند. بنابراین ما از هر نقطه ای که شروع کنیم از جهان عقب مانده ایم.

* مسئله ساخت ربات نیز خود یک مسئله جداگانه ای است که به آن خواهیم پرداخت. اما اینکه شما تجهیزات به همراه بازوی ربات را خریداری و به طراحی سلول بپردازید، خود یک دانش و توانایی است.

* در زمینه رباتیک نقش مدیران و مدیریت ها بسیار مهم است. یکی از ایراداتی که در صنعت رباتیک کشور وجود دارد، عدم وجود فرهنگ و دید مناسب در زمینه استفاده از ربات است. دید رباتیک مدیران کشور ما ضعیف است و خیلی با آنچه که ما فکر می کنیم، متفاوت است.

* با توجه به همان مسئله فرهنگی و اختلاف دیدگاه ها در مورد ربات، در ایران دچار مشکلاتی هستیم. بحث ساخت ربات در ذهن بعضی از مدیران صنایع ما بوده و هست. بعضی از آنها نیز وارد این حیطه می شوند. اما به دلیل برداشت غلطی که از ربات دارند و سیاستگذاری های اشتباه در این زمینه، بعد از چند سال با شکست مواجه می شوند.

* وارد شدن به عرصه ساخت ربات یک پروژه ساده ای نیست که بتوان با یک تیم چند نفره در یک نقطه از کشور آن را شروع و به انجام رساند. این پروژه نیاز به افراد متخصص در زمینه های مختلف و به یک نگاه ملی و بودجه بالایی نیاز دارد.

* ما برای شروع و ورود به ساخت ربات های بومی بهتر است به چگونگی ورود شرکت های بزرگ جهان به این عرصه توجه کنیم. اگر ما بدین شکل به مسئله نگاه کنیم که یک ربات را از صفر تا صد آن را خودمان بسازیم، شاید کار خوبی باشد ولی باید توجه کنیم که آیا این رویه ما را به هدفمان می رساند یا نه؟ ربات سازان معروفی مانند Kuka، Hyundai و ABB برای ساخت ربات های خود از قطعات و بخش هایی استفاده می کنند که ساخت دیگر شرکت هاست. نحوه ورود ما به این عرصه باید شبیه به ربات سازان معروف جهان باشد و نباید به دنبال این باشیم که صفر تا صد آن را خودمان انجام دهیم. البته این به معنای مخالفت با این مسئله نیست، ولی این رویه باعث می شود که سالهای زیادی طول بکشد و در همین مدت زمان ربات ها در جهان دگرگون شده اند.

* تحریم ها در این زمینه هم اثرات مثبتی داشته و هم اثرات منفی. از اثرات منفی آن، این است که خیلی از شرکت ها نتوانسته اند به راحتی به قطعات کمکی و تجهیزات مورد نیاز خود دسترسی داشته باشند.چه برای تعمیر و نگهداری ربات ها و چه برای پروژه های جدیدی خود نتوانسته اند با مرکز اصلی ربات های مورد استفاده تماس برقرار کنند و از آنها خدمات بگیرند. اما جنبه مثبت آن، تکیه بیشتر بر شرکت های داخلی بوده که این شرکت های داخلی با راهکارهایی که دارند توانسته اند بسیاری از قطعات مورد نیاز را تامین کنند. این باعث می شود شرکت های داخلی بیشتر در زمنیه ربات ها، به خصوص تامین قطعات آنها فعال باشند.

* در زمان کنونی، حتی با وجود تحریم ها، تامین ربات امکان پذیر است و در این زمینه مشکلی وجود ندارد و فقط سختی کار زیادتر شده است. شما هر مدلی را بخواهید، راهی برای تامین آن وجود دارد. اما شرکت های اروپایی کمی مشکل تر شده اند. تامین ربات های ABB و kuka خیلی سخت شده است و در زمان کنونی، ربات های Hyundai خیلی مناسب تر و راحت تر از بقیه مدل ها قابل دسترسی و تامین است.

* وقتی وضعیت ربات در ایران و جهان را با هم مقایسه می کنیم، مشاهده می شود که بازار ایران دارای پتانسیل بسیار بالایی در زمینه ربات است.

* سه فاکتور اصلی برای استفاده از ربات مطرح است. 1. بالا بردن کیفیت محصولات، 2. بالا بردن میزان تولید و 3. خطرناک بودن محیط کاری، از جمله دلایل اصلی هستند که یک تولید کننده را مجبور به استفاده از ربات می کند.

* پیش بینی من این است که در 3-4 سال آینده، شاهد رشد بسیار بالای ربات در کشور خواهیم بود. در زمان کنونی تعداد ربات های صنعتی در کشور ایران، تعدادی کمتر از 2000 است. از آنجایی که هر روز قیمت ربات های صنعتی کاهش یافته و کیفیت آنها نیز افزایش می یابد، منجر به رشد ربات های صنعتی در ایران خواهد شد.

* در کشور ما کارگاه های کوچک زیادی داریم که به ساخت قطعات مشغول هستند و استفاده از ربات های صنعتی در این مکان ها شاید بسیار بهتر و کارآمدتر باشد.

* ربات دارای کاربردهای زیادی است. اما اینکه چرا در ایران شاهد این کاربردها نیستیم، بیشتر به دلیل ناآگاهی است. یعنی بسیاری از مدیران از این کاربردها و پیشرفت ها آگاهی ندارند. این بیشتر به دلیل ضعف اطلاع رسانی است.

* شاید ده سال پیش استفاده از ربات با استفاده کنونی از ربات خیلی فرق دارد. نسل ربات ها کاملا عوض شده و قیمت های آنها بسیار پایین آمده است. از طرفی هزینه کارگر و نیروی انسانی حداقل در همین ایران افزایش زیادی داشته است. بنابراین دلایلی که در گذشته باعث مخالفت می شد و یا توجیه اقتصادی نداشت، امروزه کاملا این دلایل عوض شده اند و می توان گفت استفاده از این ربات ها توجیه اقتصادی کافی دارد. شاید در گذشته، این یکی از دلایلی بوده که مانع از رشد کافی ربات در ایران شده است.

* به صرف استفاده از یک ربات صنعتی در خط تولید خود، نمی توانید شاهد افزایش کیفیت تولید نهایی باشید. چون ربات تنها تضمین کننده کیفیت فعالیتی است که خود ربات عهده دار است.بنابراین این دیدگاه که با استفاده از ربات در کارخانه همه مشکلات حل می شود و کیفیت بالایی خواهیم داشت، نادرست است.

* ارتباط صنعت ما با دانشگاه ضعیف است و ربات در دانشگاه با ربات در صنعت متفاوت است. در زمان کنونی ما اساتیدی در دانشگاه ها داریم که زمینه تخصصی آنها رباتیک است و در زمینه رباتیک مقالاتی در ژورنال های مختلفی نوشته اند، ولی شاید خیلی از آنها حتی یک بازوی صنعتی را از نزدیک ندیده اند.

* افراد زیادی از دانشگاهیان را دیده ام که از صنعت گلایه داشته اند که در صنعت از کارهای ما استقبال نمی شود و همین افراد وقتی وارد صنعت شده اند و به مقامی رسیده اند همان رفتاری را داشته اند که منتقد آن بوده اند.

* برای مقاله دادن، می توان در خانه نشست و با مطالعه تئوریک و کار با کامپیوتر پس از چند ماه به نتیجه رسید و این راحتتر است تا اینکه یک پروژه صنعتی تعریف کنم و پس از به نتیجه رساندن آن، در مورد نتایج کار مقاله بدهم. چون دانشگاه ها به کار اول بیشتر بها می دهند و یا روال و راهی که در دانشگاه برای انجام کار دوم وجود دارد، خیلی سخت است، خود به خود اساتید ترجیح می دهند کار اول را دنبال کنند و کارهای خود را در حد تئوریک و کارهای شبیه سازی با کامپیوتر ادامه دهند و حداکثر آن را به صورت کار آزمایشگاهی انجام دهند.

* موضوع مسابقات، بحث خاص خود را دارد و خیلی به صنعت ما مربوط نمی شود. بحث مسابقات در ایران، متاسفانه حالت چشم رو هم چشمی پیدا کرده و بین دانشگاه ها رخ داده است و بیشتر تبدیل به یک بازی و ورزش تفریحی شده است تا یک بحث علمی.

* بعضی از افراد دوست دارند که در مسابقات شرکت کنند اما از پاس کردن درس رباتیک خوششان نمی آید.

* بعضی از دانشگاه ها هزینه های زیادی را برای شرکت در مسابقات می پردازند و دانشگاه هایی هستند که این هزینه ها را نمی کنند. نمی توان گفت که کدامیک کار درست و کدامیک کار غلط را انجام می دهد، بلکه می توان گفت که تخصیص بودجه کار خوبی است اما از طرفی هدفمند نیست و از جمله فواید آن آشنایی افراد به بعضی مفاهیم فنی و عملی است.

* دانشگاه هایی را می شناسم که آزمایشگاه های رباتیک گران قیمتی دارند. اما تجهیزاتی که در آنجا وجود دارد، خیلی مفید نیست. اگر بحث رباتیک در دانشگاه ها، بخواهد با رباتیک در صنعت ارتباط بیشتر و نزدیکتری پیدا کند، تجهیز آزمایشگاه رباتیک به یک بازوی صنعتی واقعی، البته در اندازه آزمایشگاهی، ضروری است که به کمک آن می توانند کارها و پروژه های صنعتی را در سطح آزمایشگاهی انجام دهند.

* معمولا تمام ربات سازان، ربات هایی با همان ساختار واقعی ربات های صنعتیشان تولید می کنند ولی در اندازه کوچک که برای آزمایشگاه ها و مراکز آموزشی مناسب است و دانشگاه ها بر اساس بودجه خود می توانند یک یا دو تعداد از آنها را خریداری کنند. این یعنی دقیقا فرد با یک ربات صنعتی کار می کند، چون ساختار، برنامه نویسی، ارتباطات آن دقیقا مطابق با رباتی است که در خطوط تولید استفاده می شود و این فرد می تواند دانش های مفیدی بدست بیاورد که در صنعت نیز به کار بیاید. بنابراین این فرد در هر محیط دیگری که با بازوی صنعتی مواجه می شود چه از همان مدل باشد یا برای تولید کننده دیگری باشد، می توانند به راحتی خود را با آن تطبیق دهد و با آن کار کند.

* بعضی از شرکت های خارجی وجود دارد که بعضی از ربات ها را خاص آزمایشگاه می سازند و شاید قیمت ارزان تری دارند. چون این ربات ها کاربرد صنعتی ندارند، استفاده از آنها در دانشگاه ها خیلی مفید نیست و تنها دانشجو با شکل و شمایل ربات آشنا می شود و دانش ابتدایی کسب کند.

* من شخصا با ارائه رشته مجزا برای هر تخصص مورد نیاز صنعت مخالف هستم.

* شرکت Hyundai تولید کننده بازوهای صنعتی است و نیاز است که هر چند سال یکبار بازوهای تولیدی خود را ارتقاء دهد و مدل های جدیدی تولید کند. بنابراین نیاز به یک مرکز تحقیقاتی و تئوریک دارد که در این بخش فارغ التحصیلان رباتیک خود را به کار می گیرند.

* در ایران چون تولید کننده ربات نیز نیستیم، وجود این دانش در دانشگاه های ما، در همان حد ارائه مقاله در ژورنال ها و کنفرانس ها باقی خواهد ماند و شاید خیلی کاربرد صنعتی پیدا نکند.

* اگر روزی وارد ساخت ربات های بومی شویم، وجود فارغ التحصیلان رباتیک و به تبع آن ایجاد رشته مجزا نیز توجیه می یابد. زیرا فقط تاسیس یک کارخانه و تولید بازو کافی نیست و اگر ربات های چه از نظر سخت افزاری و چه از نظر نرم افزاری به روز نشوند و تولیدات جدیدتر و بهتری ارائه نشود، پس از چند سال این کارخانه با شکست مواجه می شود و درنتیجه برای موفقیت در این کار به یک تیم مهندسی قوی و آموزش دیده نیاز است.

* اگر شما فارغ التحصیل رشته رباتیک باشید در شرکتی که به یک متخصص مکانیک احتیاج دارند، استخدام نخواهید شد در حالیکه شاید توانایی انجام آن کار را نیز داشته باشید.

* تخصص موردنیاز مهندس رباتیک در صنعت با آن چیزی که در دانشگاه ها ارائه می شود یکسان نیست. چون در صنعت بیشتر بحث درباره ربات های صنعتی و کاربرد آنها در صنعت است و خیلی وارد بحث تئوری ربات صنعتی نمی شویم و به طور مثال در صنعت لازم نیست که شما سینماتیک مستقیم و وارون ربات را حل کنید. بلکه لازم است با یک ربات صنعتی مانند kuka به راحتی کار کنید و آن را راه اندازی کنید و همچنین بتوانید سلول ربات طراحی و در صورت خرابی قادر به عیب یابی و رفع عیب آن باشید. این تخصص هایی است که در صنعت مورد نیاز است و در هیچ یک از دانشگاه های ایران این دانش به افراد داده نمی شود.

* یک مهندس رباتیک از نظر من، فردی است که دارای دانش مکانیکی، برقی و کامپیوتری باشد. این فرد می تواند یک فارغ التحصیل مکانیک باشد، یک فارغ التحصیل برق باشد، یک فارغ التحصیل کامپیوتر باشد که بقیه مطالب را یاد بگیرد و یا اینکه، یک دانشگاه به صورت رشته ای مجزا فردی را با این توانایی ها تربیت کند.

* تیمی که ما در شرکت سیکو داشتیم، بیشتر متشکل از افرادی با مدرک فوق لیسانس بوده است. اما در پروژه های رباتیکی که داشتیم و افرادی از خارج به ایران می آمدند، از نظر تئوریک شاید در حد فوق دیپلم های ما بوده اند اما از نظر فنی و دانش نصب و راه اندازی یک ربات بسیار کاردان بودند و بیشتر از فوق لیسانس های ما نیز به آنها بها داده می شد. این کشورها به این سمت و سویی که ما می رویم، نمی روند و مثلا برای تامین نیروی متخصص خود برای نصب، راه اندازی، پروگرام یک ربات، یک مهندس را استخدام نمی کنند و به جای آن مثلا از یک فوق دیپلم استفاده می کنند که به او آموزش های لازم داده شده است. بنابراین این فرد در زمینه یک ربات به خصوص تخصص پیدا می کند و برای اجرای پروژه ها فرستاده می شود. وقتی که این افراد از میزان تحصیلات بالای تیم ما آگاه می شدند، بسیار تعجب می کردند. مسئله مدرک گرایی در ایران به جای یادگیری یک تخصص، زیاد شده است.

منبع:

کد:
http://www.robotics-engineering.ir/robotics-news/53-other-robotics-news/400-interview-with-dr-kazemi
 

ROBOTICS

کاربر فعال مهندسی رباتیک
گفت‌و‌گو با دکتر سعید شیری قیداری: از لحاظ دسته‌بندی می‌شود رباتیک را شاخه‌ای از مکاترونیک دانست

گفت‌و‌گو با دکتر سعید شیری قیداری: از لحاظ دسته‌بندی می‌شود رباتیک را شاخه‌ای از مکاترونیک دانست

گفت‌و‌گو با مدیر گروه دوره تحصیلات تکمیلی مهندسی رباتیک در پژوهشکده رباتیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر

جام جم آنلاین: مهندسی رباتیک را می‌توان یک شاخه علمی میان‌رشته‌ای محسوب کرد. یک مهندس رباتیک باید علاوه بر تسلط کامل بر الکترونیک و مخابرات با علم مکانیک و فیزیک نیز آشنا باشد. بعضی وقت‌ها یک مهندس رباتیک باید انسان‌شناس، روان‌شناس و جامعه‌شناس خوبی هم باشد.

او باید از علم مواد و شیمی چیزهایی بداند و در برخی پروژه‌های خاص برود سراغ زیست‌شناسی و شاید هم میکروب‌شناسی. از زمانی که اولین ربات‌ها ساخته شده‌اند تا به امروز فقط فناوری و دانش رباتیک نبوده که روز به روز پیشرفت کرده و توسعه یافته بلکه در کنار توسعه فناوری کاربردهای ربات‌ها نیز دائما افزایش یافته به گونه‌ای که امروز دیگر تقریبا در همه ارکان زندگی بشر قابل کاربرد هستند. ربات‌ها هم دیگر تنها یک موضوع هیجان‌انگیز و علمی و تخیلی نیستند. ربات‌ها امروزه در صنایع، در کاوش‌هایی که انسان به دلیل شرایط مختلفی قادر به حضور در محیط انجام آنها نیست، در پزشکی، در رانندگی، در خانه‌های ما و در کنار فرزندانمان حضور دارند. این همه اهمیت و حضور روزافزون ربات‌ها در ارکان مختلف زندگی بشر باعث شده تا اهمیت مهندسی رباتیک و آموزش آن دائما در حال افزایش باشد. همین دلیل برایمان کافی بود تا به سراغ یکی از اساتید باسابقه کشور در این حوزه برویم و به بهانه آغاز پذیرش دانشجو در دوره کارشناسی ارشد مهندسی رباتیک که برای اولین بار در ایران، در دانشگاه صنعتی امیرکبیر صورت پذیرفته است، با وی به گفت‌وگو بنشینیم.
دکتر سعید شیری قیداری، عضو هیات علمی دانشکده مهندسی کامپیوتر و فناوری اطلاعات دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مدیرگروه دوره تحصیلات تکمیلی مهندسی رباتیک در پژوهشکده رباتیک دانشگاه امیر کبیر است که تحصیلات خود را در زمینه رباتیک در کشور ژاپن به پایان رسانیده و از سال‌ها پیش به عنوان یک مروج و مدرس رباتیک کار خود را آغاز نموده و برای بسیاری از علاقه‌مندان به دانش و فناوری ساخت و به‌کارگیری ربات‌ها، چهره‌ای شناخته شده است.

آیا ما به هر وسیله خودکاری می‌توانیم ربات بگوییم؟

ربات 2 ویژگی خاص دارد: اول این‌که یک ربات باید قابلیت برنامه‌‌ریزی داشته باشد. یعنی بتوانیم از یک ابزار مکانیکی انتظار داشته باشیم با توجه به نیازهای ما کارهای مختلفی انجام دهد و دوم این‌که بتواند مثل هر ابزار مکانیکی دیگری حرکت کند یا جابه‌جا شود. به زبان مهندسی‌تر باید چند درجه آزادی داشته باشد. یعنی مثلا بچرخد، به جلو یا عقب برود یا بازوهایش بتوانند در چند جهت حرکت کنند. حال بعضی وقت‌ها این سوال مطرح می‌شود که به طور مثال آیا دستگاه بطری پر کن که در کارخانه‌های نوشابه‌سازی به کار می‌رود هم یک ربات است؟ و جواب این‌که دستگاه برای منظور خاصی ساخته شده است و قابل برنامه‌ریزی نیست و نمی‌توان از آن انتظار داشت که برای مثال علاوه بر بطری پر کردن فردا یک کار تقریبا مشابه دیگری را هم انجام دهد و در نتیجه یک ربات نیست.

خب طبیعی است که انتظار داشته باشیم ربات‌ها را مهندسان رباتیک طراحی کنند و بسازند. لطفا به طور خلاصه بیان فرمایید رشته مهندسی رباتیک چیست؟

تعریف مهندسی رباتیک شامل 2 کلمه مهندسی و رباتیک است، رباتیک ارتباط هوشمندانه بین سنسورها (حسگرها) و محرک‌ها یا عملگرها است، برای برقراری این ارتباط ما یکسری مهارت‌های مهندسی را نیاز داریم، در شناخت سنسورها، محرک‌ها و برقراری ارتباط بین این بخش‌ها برای ساخت ربات هوشمند و برنامه‌نویسی و برنامه‌ریزی آن قابلیت‌های فراوانی مورد نیاز است که بسیاری از این قابلیت‌ها در قالب رشته‌های مهندسی که در دوره‌های لیسانس تدریس می‌شوند ارائه می‌گردد که از جمله می‌توان به مهندسی برق و الکترونیک، مهندسی کامپیوتر و برنامه‌نویسی و مهندسی مکانیک اشاره کرد. ما در مهندسی رباتیک چکیده مختصر و مفیدی از همه آنها را به دانشجویان آموزش و به آنها یاد می‌دهیم که از همه این قابلیت‌ها و مهارت‌ها چگونه در کنار هم استفاده نمایند. دانشجویان همچنین یاد می‌گیرند چگونه با ترکیب سایر رشته‌های مهندسی و غیرمهندسی، دیدگاه کاری مناسبی در زمینه طراحی ربات‌های مختلف به دست آورند. این یک تعریف کلاسیک از مهندسی رباتیک است.

خیلی وقت‌ها زمانی که صحبت از مهندسی رباتیک می‌شود ما با واژه جدید دیگری به نام مکاترونیک روبه‌رو می‌شویم. اصولا تفاوت رباتیک و مکاترونیک در چیست؟

یک مقایسه‌ای می‌کنم، از لحاظ دسته‌بندی می‌شود رباتیک را شاخه‌ای از مکاترونیک دانست. این شباهت است ولی تفاوت این است که رباتیک روی هر سیستم مکاترونیکی کار نمی‌کند، روی بخش خاصی کار می‌کند، تفاوت دیگر این است که ما در این رشته باعث تغییر رویه افراد نمی‌شویم. به طور مثال یک دانشجوی مکانیک را آورده و قابلیت‌های مکانیکی او را در راستای یک هدف رباتیکی تقویت می‌کنیم. برخلاف مکاترونیک که یک مهندس برق را آورده و یک قسمتی از هوش و یک قسمتی از مکانیک را به او یاد می‌دهند که در نهایت یک توانایی بینابینی تولید گردد.
ما در مهندسی رباتیک تاکید به قابلیت‌های فرد در لیسانس داشته و یاد گرفتن موضوعات رباتیکی مرتبط را هدف قرار می‌دهیم.

اصولا می‌بینیم که نسل جوان به بحث رباتیک و ساخت ربات خیلی علاقه‌مند است. ربات چه ویژگی جذابی دارد یا بهتر است بگویم چرا ربات؟

رباتیک یک ویژگی دارد که در باقی رشته‌ها یا دیده نمی‌شود یا کمتر دیده می‌شود و آن نمود عینی ربات است. در باقی رشته‌ها شاید بیشتر پایان‌نامه‌ها یا تحقیقات به صورت شبیه‌سازی یا مدل‌سازی باشد، اما رشته مهندسی رباتیک نمود عملی و عینی دارد که آن یک ربات است که ساخته می‌شود. به طور مثال در رشته هوش مصنوعی در نهایت تحقیقات به صورت یک کتاب منتشر می‌شود ولی رباتیک هم همان هوش مصنوعی را به کار می‌گیرد ولی چون نمود عینی و عملی دارد هیجان‌انگیز ‌است و از این لحاظ برای مردم به نوعی جذاب است و از طرفی صنعت پیشرفته در جهان به ربات پیوند خورده است.
به طور مثال ژاپن مساحتی به اندازه استان گیلان و مازندران ما دارد و از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان جهان است که این نقش از طریق اتوماسیون و رباتیک به دست آمده است. کل ربات‌های کشور آمریکا حدود یک سوم ربات‌هایی است که در کشور ژاپن مشغول خدمت هستند و این شاید به دلیل جمعیت کم ژاپن است که با ربات جبران شده و همچنین امروزه تصور ایجاد یک صنعت پیشرفته بدون بهره‌گیری از ربات امکان ندارد و تقریبا محال است که یک صنعتگر بتواند محصولی را به تولید انبوه برساند و از ربات استفاده نکند که در آن صورت قادر نخواهد بود کیفیت یکسانی را در همه محصولات خود به مشتریانش ارائه نماید.

آیا مهندسی رباتیک یک نیاز جامعه امروز است؟

سیر صعودی مقالات علمی در زمینه رباتیک نشان می‌دهد که این شاخه مهندسی تا حدود 10 سال آینده یکی از 10 صنعت برتر دنیا و یکی از محورهای موفق کسب و کار جهان پیشرفته خواهد بود و این یک آینده خیلی نزدیک است. پس ما باید برای آن دوران آماده باشیم. این شاخه مهندسی از آنجا که خیلی مستقیم با زندگی مردم در ارتباط است، یک منبع مهم کسب درآمد است. اگر متخصصان ربات بسازند علاوه بر فروش داخلی کار صادرات نیز می‌توانند انجام دهند. به طور مثال یک دانشجوی ایرانی که اکنون در آلمان زندگی می‌کند، یک ماژول معروف پردازش تصویر را درست کرده و به فروش می‌رساند، یا شرکت‌های مختلف دانش‌بنیانی که اکنون از میان فارغ‌التحصیلان علاقه‌مند به رباتیک در ایران تشکیل گردیده و در بخش به روز رسانی، اتوماسیون و هوشمند کردن صنایع و کارخانه‌ها در ایران و حتی فروش ربات‌های خاص به کشورهای خاورمیانه فعالیت دارند که البته تعداد آنها هنوز محدود است.
برای ورود به این صنعت ما باید متخصص تربیت کنیم، در همین حال صنایع مختلفی از جمله خودروسازی، فضایی و... در ایران از ربات بهرهمند هستند، حتی شکلات‌سازی در صنعت بسته‌بندی خود نیازمند ربات است تا تولیدی انبوه و با کیفیت را ارائه نماید. این صنایع آموزش می‌خواهند تا برای این سیستم‌ها متخصص طراحی و هدایت تربیت نماید. بازار کار رباتیک در ایران و جهان بسیار زیاد است و ضمنا در ایران علاقه‌مندان رباتیک زیادی وجود دارند که هرساله در تعداد بسیاری از مسابقات ملی یا بین‌المللی رباتیک شرکت می‌کنند و قطعا رشته مهندسی ربایتک پاسخگوی عطش فراوان آنها برای دانستن و نیاز و درخواست فراوان جامعه برای کالاهای رباتیک است که رفاه بیشتری به مردم تقدیم می‌کند. رشته مهندسی رباتیک از سال‌های بسیار قبل در دانشگاه‌های معتبر دنیا مانند کارنگی ملون، جرجیا و بسیاری دیگر وجود داشته است.

شما به مسابقات رباتیک اشاره کردید. تاثیر این مسابقات در آموزش نسل جدید مهندسان رباتیک چیست؟

اگر به شما امروز یک هلیکوپتر کنترل از راه دور مدرن بدهند چه می‌کنید؟ کار با آن را به طور دقیق بلد نیستید! آموزش دقیق برای استفاده از سیستم‌ها، آموزش کار تیمی، خلاقیت و فکر خلاقانه از اهداف اصلی ربوکاپ است که یکی از مسابقات بین‌المللی بزرگ رباتیک در سطح جهان است. در اصل ما در نظام‌های آموزشی آنقدرها پروژه محور نیستیم و این یعنی دانشجویان ما با بندرت از موهبت کار تیمی، طراحی و ساخت و ارزیابی محصول در مقایسه با دیگران بهره‌مند می‌شوند، اما در جریان این‌گونه مسابقات این مهم بدون سرمایه‌گذاری زیاد دولتی و برای رفع این ضعف بزرگ نظام آموزشی میسر گردیده است. آموزش دانشجویان و دانش‌آموزان، دختران و پسران برای یادگیری نگاه سیستمی، کار فنی و کار تیمی، مهارت‌های مدیریتی در بخش فنی و بسیاری موضوعات دیگر مسائلی است که این نوع مسابقات در ایران و جهان در آموزش آن نقش مهمی را ایفا کرده‌اند.

چرا دانشگاه صنعتی امیرکبیر تا این حد روی رباتیک تمرکز دارد. از سال‌های دور اسم این دانشگاه و رباتیک با هم پیوند داشته است؟

این مساله برمی‌گردد به سال‌های اول انقلاب برای رسیدن به خودکفایی و تولیدات، ربات هم از همین دست است و برای شکوفایی کشور روی این مساله اساتید و دانشجویان این دانشگاه و البته سایر دانشگاه‌های فنی کشور سال‌ها فکر و تحقیق کردند. البته صنعتی بودن دانشگاه امیرکبیر و دیدگاه‌های خاص این دانشگاه در تولید دانش و فناوری در کشور نیز مزید علت شد تا ما در این دانشگاه به شکلی دائمی همراه این فناوری مدرن حرکت کنیم.

ویژگی پژوهشکده و رشته مهندسی رباتیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر چیست؟

تجربه و سابقه اساتید این دانشگاه در علم رباتیک که خب طبیعی است این تجربه براحتی در اختیار دانشجویان قرار می‌گیرد و از سوی دیگر گستردگی این پژوهشکده در کل دانشگاه و ارتباط آن با تقریبا همه دانشکده‌های فنی و همچنین وجود آزمایشگاه‌های مجهزی مانند آزمایشگاه ربات انسان‌نما در دانشکده مکانیک، آزمایشگاه ربات خانگی در دانشکده کامپیوتر، آزمایشگاه ربات سیار در دانشکده برق و برخی دیگر از آزمایشگاه‌ها و تجهیزات خاص از ویژگی‌های مهندسی رباتیک امیرکبیر و پژوهشکده رباتیک این دانشگاه است. در این پژوهشکده دانشجویان دروس مختلفی را می‌گذرانند، درس‌هایی مانند سینماتیک و دینامیک، کنترل ربات، ناوبری ربات، هوش محاسباتی، بینایی ماشین، درس‌های خاص مثل ربات‌های پرنده، ریزربات‌ها، ربات‌های الهام گرفته از طبیعت و ده‌ها موضوع جذاب دیگر که سعی می‌شود با استفاده از این امکانات، متخصصان و دانشمندان توانمندی به جامعه و صنعت تحویل گردد.

از چه زمانی پذیرش دانشجویان در رشته کارشناسی ارشد مهندسی رباتیک آغاز می‌گردد؟

امسال برای اولین بار در دانشگاه صنعتی امیرکبیر رشته مهندسی رباتیک در مقطع کارشناسی ارشد در پژوهشگاه رباتیک دانشگاه امیرکبیر ارائه گردید. این رشته وابسته به دانشکده خاصی نیست و به نسبت نیازهای مختلفی که از لحاظ درس‌های این رشته وجود دارد کلاس‌های این رشته در دانشکده‌های مختلفی توسط اساتید پژوهشکده ارائه می‌گردد و آزمایشگاه‌های مورد نیاز نیز در دانشکده‌های مختلف این دانشگاه گسترده شده است. اساتید این رشته از اساتید دانشکده‌های برق، کامپیوتر، مهندسی پزشکی، مکانیک و ریاضی و فیزیک هستند. ورودی‌های این رشته از 3 گرایش برق، کامپیوتر و مکانیک انتخاب می‌گردند. به طور مثال در کنکور دانشجویانی که رشته آنها مهندسی برق بوده است درس‌های مرتبط با رباتیک را امتحان می‌دهند و در صورت پذیرش وارد این رشته می‌شوند.
از نخبگان مرتبط با رباتیک نیز مانند مقام‌آوران در جشنواره خوارزمی و همچنین مسابقات بین‌المللی ربوکاپ تحت قوانین بنیاد ملی نخبگان پذیرش انجام می‌گردد، البته هنوز مسابقاتی مانند مسابقات بین‌المللی ایران اپن مشمول این قانون نیستند ولی در حال مذاکره برای پذیرش از میان مسابقات داخلی نیز هستیم.

همان طور که استحضار دارید در ایران از حدود 8 سال پیش رشته مهندسی رباتیک در مقطع لیسانس در دانشگاه‌های مختلف تدریس می‌شده و در این میان شاید بتوان به دانشگاه صنعتی شاهرود اشاره کرد که اولین مرکز آموزش عالی بود که اقدام به راه اندازی مقطع لیسانس این رشته نمود. حال و با توجه به صحبت‌های شما این سوال مطرح می‌شود دانشجویانی که رشته مهندسی رباتیک را در دوره لیسانس به پایان رسانده‌اند چگونه می‌توانند وارد این رشته شوند؟

این دانشجویان نیز اگر در دوره تحصیلی خود ممتاز باشند پذیرش می‌شوند ولی باقی این دانشجویان باید در 3 گرایش برق، مکانیک یا کامپیوتر کنکور دهند و گرایش رباتیک را انتخاب نمایند تا در صورت قبولی ادامه تحصیل دهند، زیرا هنوز سازمان سنجش برای این گروه از دانشجویان گرایش خاصی در نظر نگرفته است و احتمالا به زودی این مساله رفع می‌گردد.

من خود شخصا در هفته ملی رباتیک در اردیبهشت امسال در دانشگاه شاهرود حضور داشتم و شاهد توانایی بالای دانشجویان مقطع لیسانس این رشته بودم، اما آنها از مسائلی مانند نبود دوره فوق‌لیسانس رباتیک، نبود بازار کار مناسب در آینده و حجم بالای درس‌ها در این رشته که ترکیبی از مهم‌ترین درس‌های 3 رشته برق، مکانیک و کامپیوتر بود ابراز نگرانی می‌کردند و مثلا می‌گفتند شاید بهتر بود در رشته‌ای خاص تحصیل کرده و بعد در بحث رباتیک کار تیمی انجام داده و در گرایش تخصصی خود به پژوهش‌های مرتبط با رباتیک می‌پرداختند. نظر شما درباره این گونه مسائل چیست؟

من معتقدم فرآیندی که در دانشگاه صنعتی شاهرود طی شده صحیح است و باید این حجم از درس‌ها در دوره کارشناسی مطابق روش دانشگاه شاهرود تدریس شوند. زیرا در این مقطع تحصیلی دانشجویان زمان بیشتری در اختیار دارند و این مساله با ماهیت صنعت در کشور ما که اکثرا تخصصی نیست مطابقت خوبی دارد و ضمنا این روش باعث به وجود آمدن دیدگاهی می‌شود که در فرآیندهای صنعتی که باید نگاه سیستمی داشت و از این مهارت‌ها در کنار هم بهره برد بسیار مفید است. از نظر من حتی رشته‌ای مانند مکاترونیک هم شاید باید در مقطع لیسانس ارائه گردد زیرا زمان زیادتر است برای فراگیری حجم انبوهی از مسائل و در ضمن اکثر صنعت ما واقعا سیستمی است تا تخصصی مگر در مراکزی خاص. نکته قابل توجه و مهم این است که دانش‌آموختگان این رشته در مقطع لیسانس برای این گونه فعالیت‌ها در صنعت ما عالی هستند و به عنوان کارشناس در صنعت، من مطمئن هستم اگر کار تبلیغاتی و آشنایی صنایع با این بخش بهتر صورت گیرد این داوطلبان در استخدام مشکلی نخواهند داشت.
نمونه قابل بیان در تایید حرف‌هایم علاقه‌مندان به رباتیکی هستند که در مسابقات ربوکاپ شرکت می‌نمایند و به خاطر انجام پروژه‌ها و مهارت‌هایی که در این فعالیت‌ها کسب کرده‌اند از لحاظ پیدا کردن کار دلخواه چه در هنگام تحصیل و چه بعد از فارغ‌التحصیلی شاهد موفقیت آنها به شکل قابل قبولی هستیم پس من اطمینان دارم که دانش‌آموختگان این رشته بسیار بهتر بوده و باید موفق‌تر هم باشند البته اگر شناسایی این رشته به صنایع بهتر انجام گردد. متخصصان تحصیلکرده در مقاطع مختلف رشته مهندسی رباتیک می‌توانند نیاز صنعت را بخوبی برآورده سازند، باید این رشته را برای صنایع بهتر معرفی نماییم.
ذکر این نکته هم مهم است که دانشگاه یک بخش از ایجاد مهارت در دانشجویان است، اما دانشجویان باید خود با مطالعه بیشتر و مشاوره اساتید مهارت‌های خاصی را در خود تقویت کنند، مانند مهارت کار با سیستم‌های فنی، دانشگاه بخشی از فرآیند یادگیری است، بخش مهمی از این فرآیند بستگی به تلاش مخاطب دارد تا چرخه مهارت‌هایش بخصوص برای ورود به صنعت کامل شود.


تهیه کننده: آریا صبوری
منبع: جام‌جم چهارشنبه 09 آذر 1390
 

ROBOTICS

کاربر فعال مهندسی رباتیک
گفت و گو با دکتر امیلیا نرسیسیانس با موضوع ترس انسان از ربات

گفت و گو با دکتر امیلیا نرسیسیانس با موضوع ترس انسان از ربات

گفت و گو با دکتر امیلیا نرسیسیانس با موضوع ترس انسان از ربات


دکتر امیلیا نرسیسیانس، یکی از استادان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران به عنوان یک متخصص انسان شناسی و به واسطه زندگی مشترک طولانی با استاد فقید، پروفسور کارو لوکاس پدر علم رباتیک ایران و چهره ماندگار کشور شناخت و نگاه ویژه ای به ربات و نقش آن در زندگی انسان دارد. او طی سال ها مسائل رباتیک را از دید رابطه انسان و ربات و حل مسائل با کمک خلاقیت مبتنی بر تکنولوژی های نوین بررسی کرده است. یکی از زمینه های پژوهشی ایشان، موضوع ترس انسان از ربات یا به شکلی جامع تر ترس انسان از تکنولوژی های نوین است. تجربه های انسان شناسی ارزشمند این استاد دانشگاه در این زمینه، بهانه گفت وگوی ویژه ای شد که طی آن به بررسی ترس انسان از تکنولوژی های نوین و بخصوص ربات ها بپردازیم.


==================


ترس انسان از ربات و تکنولوژی از کجا ناشی می شود؟


عمده ترس انسان بخصوص افرادی که مستقیما با علم ارتباطی ندارند، شاید حاصل از فیلم ها بويژه فیلم های هالیوودی باشد.
این فیلم ها برای تاثیر گذاری بیشتر با استفاده از جلوه های ویژه به بیان مسائلی به مراتب غیرواقعی تر از حقیقت اصلی ماجرا می پردازند، اما در دنیای واقعی چنین مسائلی به وجود نمی آید، انسانی که خود، سازنده ربات است، از ابتدا و حتی در داستان هایی مانند رمان های آیزاک آسیموف که اولین قوانین ربات ها بر اساس این داستان های علمی ـ تخیلی نوشته شده است، بنا را بر این گذاشته که ربات در خدمت انسان و برای بالا بردن کیفیت زندگی او باشد نه این که علیه او عمل کند.
امروزه ربات ها را با اشکال و فرم های مختلفی می سازند که هیچ کدام از این ربات ها قرار نیست باعث دخل و تصرفی در زندگی انسان باشند.
آنها برای کمک به انسان ساخته شده اند تا انسان با کمک آنها گام های قوی تری را بردارد، به طور نمونه ربات هایی که برای کمک در زمان وقوع بلایای طبیعی مانند زلزله ساخته شده اند در جايي که دست انسان به بسیاری از مناطق آسیب دیده مانند زیرآوار نمی رسد يا خدمت رساني ربات های خانگی در منزل از جمله نظافت از نمونه هاي ديگر اين ربات هاست یا مثلا در آینده ربات هایی می آیند که به یخچال وصل شده نیازهای خرید منزل و کمبودها را نمایان می سازند یا خود مستقیم با توجه به سفارش شما برای خرید اقدام مي کنند يا سیستم های هوشمندی که به طور خودکار انرژی مصرفی خانه را مدیریت مي کنند نیز به نوعی ربات هستند یا از تکنولوژی های رباتیک استفاده می کنند.
بازخوردهایی که مهندسان به علوم اجتماعی می دهند نیز بسیار جذاب است، به طور مثال اگر در مساله برخورد با سالمندان در مراکز نگهداری آنها شما فکر کنید یک سالمند نیاز به استفاده از سیستم بهداشتی داشته باشد و خودش نتواند به تنهایی برود و رباتی باشد که در این کار، او را یاری دهد، این مساله می تواند باعث ایجاد یک رابطه خوب شود و از لحاظ بهداشتی نیز بسیار مورد اهمیت است، این مساله موجب می شود فرد سالمند کمتر ناراحت شود و پرستار یا فردی که این کار را می کند نیز یک ربات است و شکایت یا ناراحتی از این مساله ندارد حتی اگر این کار برای یک نفر بارها و بارها در طول روز انجام شود.
از این دست مثال ها بسیار است مثال هایی که در آن اگر متصدی انسان باشد، باعث ایجاد یک رابطه عاطفی بد در دراز مدت می شود، ولی وجود ربات در چنین مسائلی باعث بالا بردن سطح روابط اجتماعی و فرهنگی انسان ها می شود.

در اینجا برای من سوال دیگری پیش آمد که آیا این ترس از ربات ها و تکنولوژی های هوشمند که بخش زیادی از آن به خاطر جلوه های هالیوودی است، در دیگر علوم هم سابقه داشته و ریشه تاریخی دارد؟ به طور مثال من دوستی دارم که با وجود استفاده از تمامی تکنولوژی های نوین امروزی هر نوع آینده تکنولوژیکی را تیره و تار می بیند و به نوعی می ترسد.

خب شما دقت کنید ایران تا زمان مشروطه برق نداشت شما اگر به سالمندان و داستان هایشان از آمدن برق مراجعه کنید، می بینید که آنها نیز ترس داشتند به طور مثال فکر می کردند که نور لامپ چشم را کور می کند یا خودشان را از لامپ مخفی می کردند یا همین طور حضور تلفن و ترس از این که کسی را نمی بینید، ولی صدایش را می شنوید، موضوع این است که وقتی تکنولوژی می آید و شناخت دقیقی از آن نیست، در مردم عامی مساله ترس، مطرح است.
یا مثلا ورود تلفن همراه، در زندگی ما با ترس و خجالت کشیدن از این که با تلفن همراه در خیابان یا در جای عمومی صحبت کنیم همراه بود، ولی امروزه یکی از اصلی ترین وسایل همراه هر فرد شده است و تعداد زیادی از امورمان را با آن انجام می دهیم، از برقراری ارتباط، رفتن در اینترنت، بازی و... حتی تلفن هاي همراه هم در حال تبدیل شدن به ربات هستند و هر روز هوشمندتر می شوند.

پس شما به عنوان یک انسان شناس، ترس از ربات ها را چگونه ارزیابی می کنید؟

من به عنوان یک انسان شناس اعتقاد دارم که بسیاری از این وسایلی که انسان از آنها ترس داشته یا دارد، در حال حاضر در زندگی انسان هست مانند تلفن هاي همراه، لپ تاپ ها و... و ترس از ربات ها نیز یک ترس بی دلیل است و باید با کمک وسایل ارتباط جمعی آشنایی با تکنولوژی نوین را بهتر کرد و با کمک وسایل ارتباط جمعی مسائل را بیشتر جا انداخت، تمامی این وسایل برای بالا بردن کیفیت زندگی انسان است.

مساله ديگر عقيده اي است که بعضي ها دارند مبني بر اين که ورود ربات ها باعث بيکار شدن بسياري مي شود. آيا واقعا ربات ها و پيشرفت تکنولوژي باعث بيکاري انسان و فروپاشي کسب و کار برپايه انساني مي شود؟

عمده ترس انسان از ربات شايد حاصل از فیلم ها بويژه فیلم های هالیوودی باشد. این فیلم ها برای تاثیر گذاری بیشتر با استفاده از جلوه های ویژه به بیان مسائلی به مراتب غیرواقعی تر از حقیقت اصلی ماجرا می پردازند.
من در قدیم تجربه هایی داشتم که فکر نمی کردم یک روز آن کارها به عنوان یک تجربه بیان شود چون جزئی از زندگی ما شده بود، به طور مثال یادم هست که خیلی سال قبل که تازه کامپیوترها وارد شرکت ها شده بودند، خیلی از دوستان من می رفتند و برای پیدا کردن کار، تخصص کسب کرده و اپراتور کامپیوتر می شدند، این نشان می دهد در واقع وقتی وسایل جدید می آید، کار و تخصص های جدید را نیز با خود می آورد و به نوعی تکنولوژی نوین مانند رباتیک باعث ایجاد کار آفرینی می شوند، مدل کار عوض می شود، ولی کار از بین نمی رود، نسل جدید خود را با تکنولوژی وفق می دهد به طور مثال در جامعه جهانی کودکان امروز، فکر کنید کودکی که فقط هفت سنگ یا بازی های ساده انجام دهد اگر آن کودک در جامعه امروز وارد شود، واقعا شاید کاری نتواند انجام دهد چون کودکان نوین فرهنگ نوین و بازی های نوین را نیز دارند، بازی با ربات های اسباب بازی، بازی های هوشمند و کامپیوتری و... پس هر نسلی با خودش فرهنگ خاص خود را می آورد حتی در استادان دانشگاه هم همین طور است استادان سنتی از لحاظ استفاده از فناوری های آموزشی شاید اکنون مقبولیت کمتری به نسبت استادان هم سطح خود که با تکنولوژی وفق پیدا کرده اند و به صورت فعال در آموزش های خود استفاده می کنند، داشته باشند، چون نیاز نسل جدید استفاده از فناوری های کاربردی متناسب با فرهنگ آن نسل است، فرهنگ جهانی که با پیشرفت تکنولوژی همراه است و باید بومی سازی مناسب شود.
انسان و طبیعت از ابتدای خلقتشان در حال تکامل، رشد و دگرگونی هستند، تمام جهان در حال تکامل است به انسان از کودکی تا بزرگسالی یا به خودتان از 10 سال پیش تاکنون نگاه کنید و ببینید که چقدر تغییر کرده اید، انسان به طور فطری نیازمند کشف، پیشرفت و تغییر است و به طور مدام به خلق ایده های نوین می پردازد؛ ایده هایی که به ایجاد فناوری های جدید و کارآفرینی منجر می شود، در بسیاری از این تکنولوژی ها امروزه مسائل زیست محیطی و بهداشتی مورد توجه بسیار است و بشر سعی بر تعریف تکنولوژی به عنوان یک بسته سالم در جهت ارتقای کیفیت زندگی انسان دارد، باید برای رسیدن به این اهداف، فرهنگسازی و بومی سازی انجام داد تا این ترس ها از بین برود و جای خود را به آرامش و آسایش برای بشر بدهد، ربات ها اکنون در حال ورود به زندگی ما هستند و این یک دوره جدید برای بشر است.

چه پیشنهادی برای کاربردی تر شدن ربات ها در زندگی بشر دارید؟

در دفعاتی که در کنفرانس های مختلف در داخل و خارج از ایران با متخصصان فنی و مهندس و دانشجویان در ارتباط بودم، با این مساله برخورد کردم که اگر در رشته ها به روی هم باز شود و رشته های مختلف، نیازهای یکدیگر را با هم مطرح کنند، ایده های بسیاری خلق مي شود و می توان ربات های بسیاری را برای امور انسانی ساخت، به طور مثال اگر دانشجویان علوم انسانی با دانشجویان رشته های مهندسی مرتبط با رباتیک به بحث پرداخته و نیازهای انسان شناختی خاصی که مثلا در یک قشر خاص بررسی کرده اند، با هم مطرح کنند، می شود ایده های بسیاری برای مهندسان فراهم ساخت و از آن در جهت ساخت ربات و تکنولوژی های نوین بهره مند شد.


=================


قوانین آیزاک آسیموف


آیزاک آسیموف یکی از معروف ترین نویسندگان علمی ـ تخیلی است که درباره ربات ها داستان ها و مقالات بسیاری نوشته است.
این نویسنده در پی خلق آثار بسیار و با نگاه ژرف و آینده نگر خود، قوانین سه گانه ای درباره اصول ساخت ابزارهای رباتیک تدوین کرد که امروزه به عنوان اصول اساسی این علم پذیرفته شده اند. قوانین سه گانه رباتیک عبارتند از:
قانون اول: یک ربات نباید از طریق اقدام یا عدم اقدام خود باعث صدمه دیدن یک انسان شود یا اجازه دهد به یک انسان آسیب برسد.
قانون دوم: یک ربات باید دستوراتی را که انسان ها به آن می دهند ، اجرا کند مشروط بر این که قانون اول نقض نشود.
قانون سوم: یک ربات باید از خودش محافظت کند، مشروط بر این که قانون اول یا دوم نقض نشوند. آسیموف بعدها قانون دیگری به این قوانین سه گانه اضافه کرد و از آنجا که این قانون از همه مهم تر بود و باید در بالای فهرست قرار می گرفت، نام آن را قانون صفرم رباتیک گذاشت.
قانون صفر: یک ربات نباید از طریق اقدام یا عدم اقدام خود باعث صدمه دیدن جامعه بشری یا سیاره زمین شود یا اجازه دهد به بشریت یا زمین آسیب برسد.

نویسنده: آريا صبوری

منبع: روزنامه جام جم 90/08/04
 

ROBOTICS

کاربر فعال مهندسی رباتیک
صاحبه با دکتر سعید شیری قیداری در مورد رشته مهندسی رباتیک

صاحبه با دکتر سعید شیری قیداری در مورد رشته مهندسی رباتیک

مصاحبه با دکتر سعید شیری قیداری در مورد رشته مهندسی رباتیک

عضو هیئت علمی و مدیر گروه رباتیک و رئیس پژوهشکده رباتیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر

کارشناسی الکترونیک از دانشگاه صنعتی امیرکبیر، کارشناسی ارشدمعماری کامپیوتر از دانشگاه صنعتی امیرکبیر ، دکتری رباتیک از دانشگاه Kobe ژاپن
انجام مصاحبه در روز چهارشنبه 8 تیر 1390 ساعت 08:30 صبح، دفتر دکتر شیری در دانشکده کامپیوتر دانشگاه امیرکبیر

قاسمی: در ابتدا از اینکه این گفتگو را پذیرفتید و این زمان را به ما دادید، بسیار ممنونم.
با وجود آن که دانشگاه صنعتی امیرکبیر از مدت ها پیش در زمینه رباتیک، به خصوص در عرصه مسابقات فعالیت هایی داشته و همچنین من برنامه هفتگی شما که بر روی در دفترتان زده اید، نگاه کردم، متوجه شدم در هفته دو جلسه یکی در مورد ربوکاپ و دیگری تله-رباتیک، در اینجا برگزار می شود. این نشانگر این است که دانشگاه صنعتی امیرکبیر از مدت ها پیش برای رباتیک اهمیت قائل بوده و در این زمینه فعالیت هایی را انجام داده است. اما بعد از مدت ها، امسال دانشگاه امیرکبیر، به صورت مستقل رشته ای در این زمینه ارائه کرد و شاهد پذیرش دانشجو در رشته مهندسی رباتیک در مقطع ارشد از سوی این دانشگاه بودیم. چطور به فکر ارائه این رشته در مقطع ارشد افتادید و روند اجرای آن چگونه بود؟

دکتر شیری: به نام خدا. در مورد اینکه این رشته چگونه ایجاد شد؛ یک شور و شوق بسیار زیاد در میان جوانان در رابطه با رباتیک به وجود آمده است و قسمتی از این شور و شوق مدیون، مسابقات ربوکاپ است. این شور و شوق را باید به گونه ای پاسخ گو باشیم. در واقع دلیل ایجاد این رشته پاسخ گویی به این نیاز و علاقه جوانان به ادامه تحصیل در رباتیک بوده است. از طرفی رباتیک یکی از ده صنعت برتر آینده خواهد بود. دانشگاه صنعتی امیرکبیر نیز با توجه به تنوع و تعدد استادیدی که در این زمینه کار کرده و می کنند، مسئولین دانشگاه صلاح دیدند که رشته ای در این زمینه تاسیس شود تا به گونه ای منسجم در این زمینه بتوانیم متخصصین مورد نیاز جامعه را تربیت کنیم.

قاسمی: شما رشته رباتیک را در مقطع ارشد دنبال می کنید و نه در مقطع کارشناسی. چرا؟ شاید بعضی ها انتظار داشتند که در ابتدا در مقطع کارشناسی و سپس مقطع ارشد این رشته ارائه شود یا حداقل به صورت همزمان هر دو مقطع ارائه شود. آیا برنامه ای برای ارائه آن در مقطع کارشناسی وجود دارد؟ البته در این مورد، افرادی معتقدند که دانشگاه های دولتی به دنبال توسعه رشته ها در مقاطع تحصیلات تکمیلی بوده و علاقه ای به توسعه آن در مقطع کارشناسی ندارند. آیا این موضوع در این تصمیم گیری تاثیرگذار بوده است؟

دکتر شیری: دلیلی که بیان کردید تا حدی درست است. یعنی اینکه دانشگاه های مادر در کشور ماموریت خود را بر روی توسعه تحصیلات تکمیلی گذاشته اند. اما یک دلیل فنی دیگری وجود دارد و آن این است که رباتیک در مقطع کارشناسی ارشد پتانسیل بیشتری برای فعالیت دارد. یعنی خیلی از قابلیت هایی را که شما می خواهید به یک ربات بدهید مانند هوشمندسازی، توانایی های کنترل و .... را شاید نتوان در مقطع کارشناسی از دانشجوها انتظار داشت. همچنین امروزه بیشتر کارهای تحقیقاتی که انجام می شود عمدتا لازم است در مقطع کارشناسی ارشد به بالا دنبال شود.

قاسمی: برای تعریف سرفصل دروس ارشد رباتیک، شما از چه منابعی بهره گرفتید؛ از جایی مشاوره گرفتید یا خود اساتید دانشگاه امیرکبیر به این نتیجه رسیدند که سرفصل دروس ارشد رباتیک آن چیزی باشد که الان می بینیم.

دکتر شیری: ما سه منبع داشتیم:
1. اساتید دانشگاه امیرکبیر: جلسات متعددی با حضور اساتیدی که دروس رباتیک را در سال های گذشته تدریس کرده بودند یا تحقیقاتی را انجام داده بودند، برگزار شد و از آنها خواسته شد که سیلابس پیشنهادی خود را ارائه دهند.
2. دیگر دانشگاه های داخلی کشور: مانند دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی شاهرود که نظرات خود را در اختیار ما گذاشتند.
3. دانشگاه های خارج از کشور (از طریق اینترنت): با مطالعه دانشگاه های خارج از کشور که رشته مشابهی را ارائه می دهند، اطلاعات خود را کامل تر کردیم.

قاسمی: نقدی که به دانشگاه امیرکبیر در ارائه ارشد رباتیک وارد است، اعلان وجود کمی عجیب این رشته بود. زمانی که رشته ارشد رباتیک ارائه شد، کسی از وجود آن خبری نداشت و به یکباره در دفترچه دوم (دفترچه انتخاب رشته ارشد) اعلام شد که در این رشته قرار است 13 دانشجو پذیرفته شوند و برای ارزیابی آن ها نیز از ضرایب موارد امتحانی رشته هوش مصنوعی استفاده خواهد شد. همچنین اطلاعات کافی و لازم در مورد این رشته حتی در سایت خود دانشگاه صنعتی امیرکبیر قرار نگرفت. شاید معرفی این رشته در ضمیمه ای همراه با دفترچه انتخاب رشته لازم می نمود. یعنی بیان می شد که رشته مهندسی رباتیک چیست و هدف و اهمیت آن چیست و دروس سرفصل آن از این قرار است تا دانشجو آگاهانه تر رشته مورد علاقه خود را دنبال کند. اما عملا در مورد این رشته، ما دیدیم در بازه ای که افراد پذیرفته شده اولیه، می توانستند انتخاب رشته خود را انجام دهند، اطلاعات لازم در مورد این رشته را در اختیار نداشتند و تنها راه ممکن این بود که دانشجو متقاضی از طریق یکی از دانشجویان یا اساتید دانشگاه صنعتی امیرکبیر اطلاعات محدودی بدست آورد.

دکتر شیری: قسمتی از بحث شما درست است. اطلاع رسانی کافی در مورد این رشته به صورت عام انجام نشد. گرچه در فاصله ای که بچه ها برای انتخاب رشته فرصت داشتند، تعدادی از افراد علاقمند به این رشته با ما تماس گرفتند و اطلاعات کافی و لازم در اختیار آنها قرار گرفت. اما مهیا کردن اطلاعات در فضای سایت دانشگاه، کمی زمان بر شد و بعد از انتخاب رشته در آنجا قرار گرفت.
دلیل اینکه فقط از رشته مهندسی کامپیوتر نیز پذیرش صورت گرفت این بود که سازمان سنجش بر اساس داده های قبلی خود این تصمیم را اتخاذ کرده بود. و نظری که ما داریم و به سازمان سنجش پیشنهاد داده بودیم متاسفانه امسال، شاید به دلیل دیر رسیدن، اعمال نشد. انشاء الله از سال بعد از دو رشته مهندسی برق و مهندسی مکانیک هم می توانند در رشته رباتیک، انتخاب رشته کنند.

قاسمی: امروزه رشته رباتیک دارای حوزه های کاربردی گسترده ای شده و بعضی از این حوزه های نیازمندی ها و پیش نیازهای متفاوتی را نسبت به یکدیگر می طلبند و عملا در هر حوزه شاید لزوم وجود برنامه ریزی و مباحث اجرایی متفاوتی را موجب شود. حال اگر ما بخواهیم این رشته را در یک پکیج دو ساله در مقطع ارشد ارائه دهیم، دچار مشکل نمی شویم؟ به عبارتی دیگر، شاید با ارائه این رشته با گرایش های متفاوت، دوره های بهینه تری داشته باشیم.

دکتر شیری: تعدد گرایش ها می تواند مفید باشد. اما شاید در ابتدای کار، ایجاد سیلابس ها و پیاده سازی آن کار مشکلی باشد. سیاستی که فعلا درمورد این رشته اتخاذ شده این است که گرایش، بیشتر از تخصص دانشجو در دوره کارشناسی منشعب شود. در ابتدا یک سری درس های اصلی که یک متخصص رباتیک نیاز دارد به او آموزش داده می شود و تعدادی دروس فرعی باقی می ماند که به طور مثال اگر فردی بخواهد در زمینه ربات های انسان نما کار کند، دروسی در این زمینه را انتخاب می کند و پروژه خود را نیز در همین زمینه می گذراند. حال خود این ربات انسان نما نیز می تواند از جنبه مکانیکی برای فردی جالب باشد یا فردی بخواهد در مورد الگوریتم های هوشمند در مورد آن کار کند. بنابراین دو گرایش مختلف در این مورد مطرح است.

قاسمی: دانشگاه امیرکبیر در حال حاضر برنامه ای برای توسعه این رشته در مقاطع دیگر، کارشناسی و دکتری، دارد یا تمرکز خود را بر روی مقطع ارشد گذاشته است؟

دکتر شیری: در حال حاضر ما با کارشناسی ارشد شروع کرده ایم اگر دیدیم علاقمندان زیاد بودند و رشته موفق بود ه و توانسته ایم با کیفیت آن را ارائه کنیم، قطعا توسعه آن در مقطع دکتری و ایجاد گرایش های مختلف کار سختی نیست.

قاسمی: نکته ای که در سیلابس درسی ارشد این دانشگاه وجود داشت و برای من کمی سئوال برانگیز بود، وجود دروسی مانند ربات های پرنده، انسان نما، و ... بود. حال نکته ای که وجود دارد این است که ما همه شاید بتوانیم بسیاری از دروس تئوری را تدریس کنیم. اما مهم ترین رخدادی که در رشته های مهندسی باید اتفاق بیفتد توانایی ارائه آن مباحث در شکل واقعی و عملی به دانشجو است. مثلا وقتی یک دانشجو بر روی ربات های صنعتی کار می کند یا بر روی ربات های انسان نما، باید یک آزمایشگاه و امکاناتی وجود داشته باشد که دانشجو در واقعیت با همان مباحث برخورد داشته باشد و دانشگاه باید این شرایط را برای دانشجو فراهم کند. حال دانشگاه امیرکبیر برای دانشجویان ارشد رباتیک در این مورد چه کارهایی انجام داده و چه امکاناتی و آزمایشگاه هایی دارد و یا اینکه چه آزمایشگاه هایی قرار است در آینده تجهیز شود؟

دکتر شیری: بحث درستی را مطرح می کنید. یعنی رباتیک، رشته ای است که حتما به آزمایشگاه های قوی با تجهیزات خوبی که دانشجویان بتوانند دانسته های خود را تست کنند، الگوریتم ها را پیاده سازی کنند یا یک آزمایشگاه ساخت لازم است تا دانشجو بتواند رباتی را طراحی کند و بسازد.
ما از دو سری آزمایشگاه استفاده می کنیم. یکی آزمایشگاه های موجود دیگر دانشکده ها، یعنی دانشکده های برق، مکانیک و کامپیوتر؛ چون فعالیت های رباتیک دانشکده امیرکبیر از امروز شروع نشده و از سال ها قبل نیز وجود داشته است. ما برای امسال در دانشکده برق و مکانیک آزمایشگاه ربات های متحرک و آزمایشگاه ربات های صنعتی را داریم. در دانشکده کامپیوتر نیز، آزمایشگاه ربات های هوشمند را از قبل داشته ایم. بنابراین از این امکاناتی که در حال حاضر وجود دارد، استفاده خواهیم کرد. همچنین، در کنار این آزمایشگاه ها، درحال تجهیز آزمایشگاه های مخصوص برای رشته رباتیک هستیم.

قاسمی: خوشبختانه اواخر سال 1389، یک اتفاق خوشایند برای رباتیک در داخل کشور رخ داد، یعنی ایجاد انجمن رباتیک. شما وجود این انجمن را چقدر سودمند می دانید؟

دکتر شیری: این انجمن ها عمدتا ماهیت NGO دارند و وجود آنها قطعا می تواند مفید باشد. این انجمن را معمولا افرادی تشکیل می دهند که در آن رشته فعال بوده و با آگاهی به نیاز رشته و داشتن دغدغده های رشته، سعی دارند به خدماتی که فارغ التحصیلان این رشته به جامعه ارائه می دهند، انسجام ببخشند. همچنین، سعی در رفع مشکلاتی دارند که برای فارغ التحصیلان به وجود می آید. بنابراین، وجود آن می تواند بسیار موثر باشد.
ولی اینکه چقدر این انجمن می تواند قدرت عمل داشته باشد و فعالیت کند، بستگی به افراد آن و شرایط فعلی رشته در جامعه دارد. البته کمی زمان لازم است تا انجمن، اعضا خود را شناخته و دیگران نیز انجمن را بشناسند و خود را مطرح کند. اگر به این انجمن فرصت داده شود، مطمئنا کارهای مفیدی انجام خواهد داد.

قاسمی: خیلی ممنون از وقتی که به ما دادید.

دکتر شیری: موفق باشید.

تهیه کننده: پیام قاسمی
منبع: سایت مهندسی رباتیک
 

ROBOTICS

کاربر فعال مهندسی رباتیک
گفت و گوی جام جم با دکتر مرتضی‌ موسی خانی مدیر کمیته ملی ربوکاپ ایران

گفت و گوی جام جم با دکتر مرتضی‌ موسی خانی مدیر کمیته ملی ربوکاپ ایران

گفت و گوی جام جم با دکتر مرتضی‌ موسی خانی مدیر کمیته ملی ربوکاپ ایران

رباتیک در 20 سال آینده یکی از سه صنعت بزرگ دنیا خواهد بود. پیش‌بینی می‌شود تا آن سال بیش از 30 درصد از کل نیروی کار سیاره‌زمین در این صنعت کار کنند. با بررسی اجمالی دانش و فناوری رباتیک متوجه می‌شویم کشور ما در این زمینه توانایی‌های نهفته بسیاری دارد که می‌تواند از همین حالا برای 20 سال آینده سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی کند. حضور پررنگ مرکز تحقیقات مکاترونیک (MRL‌) در صنعت رباتیک ایران و توجه ویژه دانشگاه آزاد واحد قزوین به اهمیت مسابقات دانشجویی در رشد و علاقه‌مندسازی مهندسان و مدیران آینده به این صنعت باعث شد تا پای گفت‌وگوی دکتر مرتضی‌ موسی‌خانی، مدیر این دانشگاه بنشینیم.

دکتر مرتضی موسی ‌خانی مدیر دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین و مدیر کمیته ملی ربوکاپ جمهوری اسلامی ایران با این که در رشته مدیریت تحصیل کرده، اما با راه‌اندازی یکی از مراکز بزرگ تحقیقات مکاترونیک و رباتیک کشور در دانشگاه آزاد قزوین نقش مهمی در تربیت متخصصان و مهندسان جوان در این حوزه از دانش داشته است. تیم‌های دانشگاه قزوین و مرکز تحقیقات مکاترونیک از سال 2003 در مسابقات بین‌المللی ربوکاپ حضور داشته و مقام‌های ارزشمندی برای کشور کسب کرده‌اند. از سال 1385 به‌دلیل حضور مقتدرانه تیم‌های رباتیک ایرانی در مسابقات جهانی این رشته، مجوز برگزاری مسابقات بین‌المللی ربوکاپ آزاد ایران از طرف فدراسیون جهانی ربوکاپ صادر شده که امسال شاهد برگزاری هفتمین دوره آن بودیم.

چرا دانش رباتیک باید برای کشوری مثل ایران مهم باشد؟

ما طی 10 سال آینده خواهیم دید واژه ربات، رباتیک، مکاترونیک و ربوکاپ بسیار ذکر خواهد شد. نیاز به ربات یک ضرورت دنیای آینده است و اگر کشوری بهره‌برداری از ربات نداشته باشد نمی‌تواند موفق باشد. در مکان‌هایی که برای انسان خطرناک است یا صعب‌العبور است، مثل اعماق دریا که انسان نیاز به نمونه‌برداری یا تعمیرات دارد، از ربات استفاده می‌کنند. در مواقعی که بعد مسافت زیاد یا نیاز به انجام فعالیت‌ها از راه دور اعم از جراحی است از ربات استفاده می‌شود. به هر ترتیب ربات می‌تواند فعالیت‌هایی انجام دهد که برای انسان غیرممکن باشد. در دنیای امروز کسانی که می‌توانند از ربات بهره‌برداری کنند کارایی سیستم خود را افزایش می‌دهند. در دنیای رقابتی که مرزها به واسطه دانش برداشته شده‌اند، رقبا اگر به این دانش دست یابند آن را به شما عرضه می‌کنند و زمانی که همه بتوانند برداشت کنند، آنها بیشتر می‌توانند بازار را تسخیر کرده و درآمد ایجاد کنند و شما عقب می‌مانید. لذا این یک الزام استراتژیک است و اگر کسی نداشته باشد و بهره‌مند نباشد نمی‌تواند موفق باشد. من معتقدم ما به واسطه داشتن نیروی انسانی متخصص، انسان‌هایی خلاق، مستعد و علاقه‌مند به رباتیک و هوش مصنوعی می‌توانیم از این شایستگی بهره‌مند و پیشگام جهان باشیم. کافی است تمرکز کنیم و وقتی تمرکز کردیم جهتگیری خوبی داریم و با این جهتگیری می‌توانیم پیشگام بوده و سهم بازار و سرعت بیشتری داشته باشیم و از این مزیت استراتژیک استفاده کنیم.

بنابراین شما به طور قطع باور دارید که ایران می‌تواند در کنار اقتصاد وابسته به نفت، اقتصاد تولید محور تکنولوژیک داشته باشد و رباتیک چنین ظرفیتی دارد؟

صددرصد همین طور است. من معتقدم هم رباتیک و هم بخش شبیه سازی و نرم‌افزاری این قابلیت را دارد. کشور ما نیز به علت داشتن نیروهای خلاق می‌تواند مثل کشورهایی نظیر هند و آمریکا، شهرها و پارک‌های فناوری بسازد و جوانان مشتقاق و علاقه‌مند را در آن منطقه جمع کند. امسال هم با تاکید رهبر معظم انقلاب ‌باید یکی از داشته‌های ما یعنی ظرفیت تولید نرم‌افزار و حتی سخت‌افزار را تقویت کنیم. در بخش سخت‌افزار گاهی اوقات به اجزا نیاز داریم که آن را هم می‌سازیم و امکان‌پذیر است، اما گاهی ترکیب این سخت‌افزار‌ها برای ساخت بعضی ماشین‌آلات است که آن قابلیت را بچه‌های ایرانی در خودشان دارند. لذا اگر برنامه‌ریزی خوبی در نقشه راه توسعه کشور و نقشه آموزشی کشور تدوین کنیم و سازمان‌های مرتبط مثل سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی را با هم مرتبط کنیم، با یک برنامه منسجم می‌توانیم صادرکننده بخش مهمی از نرم‌افزارهای جهان برای ربات‌های مختلف باشیم. حوادث صنعتی که پیش می‌آید نیروهای انسانی را از کار افتاده می‌کند و ما نیروهای ماهرمان را که سرمایه‌های سازمان هستند از دست می‌دهیم.

در این مواقع ربات به انسان‌ها کمک می‌کند. بسیاری از کارگران در محیط‌های اسیدی‌ای کار می‌کنند که یک دقیقه نمی‌توان در آن محیط ماند، ولی آنها هشت ساعت آنجا کار و زندگی می‌کنند. قطعا این موارد در جسم شخص اثر می‌گذارد و ما نیروی متخصص و ماهر کشور را از دست می‌دهیم. گذشته از بعد انسانی اگر ما حتی از بعد سرمایه‌ای هم نگاه کنیم، جایگزینی این افراد برای صنعت هزینه‌های سنگینی دارد. ما خیلی راحت از کنار این موارد می‌گذریم که بسیار حیاتی و با اهمیت هستند.

این تصور که با به خدمت گرفتن ربات، نیروی کار انسانی بیکار می‌شود، درست است؟

سوال خیلی خوبی است. خیر. ربات‌ها باعث می‌شوند بازدهی صنعت بالا برود. وقتی این نسبت بالا برود، این صنعت می‌تواند سهم بازار بیشتری به دست بیاورد. وقتی سهم بازار بیشتری به دست آورد، توسعه پیدا می‌کند. توسعه‌ای که ممکن است در بخشی غیر از بخش کار بدنی باشد. مثلا در بخش طراحی و توسعه محصول سرمایه‌گذاری‌های جدید در کشور اتفاق می‌افتد.

حالا عکسش را ببینید که اگر ربات‌ها نباشد چه می‌شود. سیستم‌های ما به کار نیروی انسانی متکی می‌شود. این سیستم نمی‌تواند رقابت کند و وقتی نتوانست رقابت کند می‌شود نیم درصد بازار جهان که متاسفانه بازار ایران در حال حاضر است. یک درصد جمعیت جهان، یک درصد خاک جهان و نیم درصد هم سهم بازار جهان را داریم. ما اگر قرار باشد به این نیم درصد قناعت و داخل کشور رقابت کنیم، با توجه به نیاز کشور هیچ وقت نمی‌تواند صنعت ما رشد داشته باشد. در ضمن این‌که مردم قدرت انتخاب دارند و می‌توانند از کالاهای باکیفیت‌تر و با قیمت کمتر استفاده کنند. این واقعیتی است، شما می‌توانید مرز کشور را ببندید که این قابل انجام نیست. اولا ما به مبادله کالا با خارج از کشور نیاز داریم و دوم مردم به شکل‌های مختلف با خارج از کشور تعامل دارند. فرمایش رهبر معظم انقلاب در ارتباط با حمایت از کار و سرمایه ایرانی باید به اعتقاد عمومی تبدیل و در سطح جامعه پیاده‌سازی شود.

ما دو مزیت مواد اولیه ارزان و نیروی انسانی متخصص ارزان را داریم. اما در کنار آن و برای تحقق هدف حمایت از کار و سرمایه ایرانی باید صنعت از مکانیزاسیون و اتوماسیون بهره‌برداری کند و اثربخشی کار را بالاتر ببرد تا ما درآمد بیشتر داشته باشیم، سرمایه‌گذاری بیشتری ‌کنیم و در ادامه اشتغالزایی بیشتر خواهد شد. در همین کشورهای پیرامون ما این مساله بارز است، لذا من معتقدم مسئولان ما باید خیلی سریع کارگروه‌هایی را تشکیل دهند و این کار گروه‌ها نباید هیچ دغدغه‌ای داشته باشند تا بتوانند از این مزیت‌های کشور استفاده کنند و سریع‌تر به مقصود برسیم.

به نظر می‌رسد نگاه شما فقط به صنعت رباتیک نیست. چه صنعت‌هایی می‌تواند آینده درآمد ایرانی را دانش‌محورتر کند؟

ببینید در حال حاضر هند میلیاردها دلار صادرات نرم‌افزار دارد. هندی که با ما صنعت کامپیوتر را شروع کرده است در حال حاضر نرم‌افزار صادر می‌کند. ما هم در تولید نرم‌افزار این قابلیت را داریم. اگر دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی ما با حضور استادان صاحب‌نام و با بررسی نیازهای صنعتی، دستگاه‌های صنعتی و ماشین‌آلات و... در بحث نرم‌افزارها شروع به کار کنند در این صورت بزودی یعنی در چند سال آینده می‌توانیم درآمد‌های چند ده میلیاردی از صادرات نرم‌افزار داشته باشیم. وقتی استراتژی‌های توسعه ژاپن را ملاحظه می‌کنید، ژاپنی‌ها در چند سال اخیر استراتژی توسعه‌شان را در مسیر و محور توسعه دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی و ایده‌پردازی قرار داده‌اند، چون ذهن قابل رقابت نیست، اما تلویزیون و خودرو قابل رقابت‌اند. خلاقیت‌های ذهنی و فروش این ایده‌ها و تبدیل آنها به محصولات نوآورانه و جدید می‌تواند گنجی تمام‌نشدنی باشد. در ژاپن دانشگاه‌ها از آموزش محور و پژوهش محور به کارآفرین محور تبدیل شده‌اند و دانشگاه‌ها بچه‌ها را به این سمت برده‌اند که ایده‌های خلاقانه خود را به محصول تبدیل و پیاده‌سازی کنند.

من اخیرا دیدم این پنج کشور توسعه یافته یک اتحادیه تشکیل دادند. واقعا به فکر فرو رفتم که ما هم شاید می‌توانستیم یکی از این محور‌ها باشیم، یعنی به عنوان یک قطب اقتصادی قوی با چند کشوری که از نظر آرمان‌ها با ما هماهنگی دارند یک اتحادیه تشکیل دهیم و واقعا به قطبی در جهان تبدیل شویم. من معتقدم ما، هم می‌توانیم قدرت فرهنگی جهان باشیم و هم قدرت اقتصادی جهان. این امکان برای ایران هست. شعار هم نمی‌دهم و به عنوان فردی که کار کرده‌ام و در کنار محققان زندگی می‌کنم و در کنار دانشجوها هستم می‌دانم، ولی خلأهای بزرگ همین جهت‌دهی‌ها، نبودن یک استراتژی مشخص و عدم تمرکز است. وقتی نور ملایم خورشید را با ذره‌بین متمرکز می‌کنید می‌سوزاند. ما هم برای بازکردن راه سنگلاخی پیش‌رویمان باید انرژی‌های پراکنده را متمرکز کنیم.

اجازه دهید به بحث رباتیک بازگردیم. کمیته ملی ربوکاپ چرا تشکیل شد و چه رسالت‌هایی دارد؟

فدراسیون جهانی ربوکاپ برای ساماندهی و توسعه فعالیت رباتیک در کشورها و برگزاری مسابقات محلی به گروهی از دست‌اندرکاران و استادان باتجربه‌ای که در ربوکاپ بودند مجوز می‌دهد کنار هم کار کنند و به عنوان نماینده فدراسیون در این منطقه برای برگزاری مسابقات ربوکاپ و توسعه و ترویج دانش رباتیک فعالیت نمایند. کمیته ملی ربوکاپ ایران جمعی از استادان دانشگاه‌های صاحب‌نام هستند، استادانی مانند دکتر جم‌زاد که از سال 1998 در این مسابقات بودند از دانشگاه صنعتی شریف تا دکتر پالهنگ در دانشگاه صنعتی اصفهان، دکتر شیری از دانشگاه امیرکبیر، دکتر شهری و دکتر ناظمی از دانشگاه شهید بهشتی، مهندس‌ هاشمی، دکتر شعرباف، مهندس اسدالله نوروزی و دکتر محمودی از دانشگاه آزاد قزوین. اینها در واقع افرادی هستند که ترکیب کمیته ملی ربوکاپ را تشکیل می‌دهند.

افراد صاحب نظری هستند که سال‌ها کار کرده‌اند و مورد تایید فدراسیون جهانی هستند و برای این فعالیت برنامه‌ریزی می‌کنند. بعد از آن‌که در سال 2002 برای اولین بار در فوکوکا ژاپن همراه تیم شرکت کردم، اتفاقی که آنجا دیدم یک سالن خیلی بزرگی بود به نام فوکوکا که مسابقات در آن برگزار می‌شد. کل دانش‌آموزان را از شهر فوکوکا ‌آورده بودند آنجا و به آنها عروسک رباتیک داده بودند و باید آن را سرهم می‌کردند و با دوستانشان مسابقه می‌دادند و به این ترتیب بچه‌ها را به این صنعت علاقه‌مند می‌کردند.

من آن سال که به این صحنه نگاه کردم به فکر فرو رفتم که خب ما چرا نباید وقتی در کشورمان علاقه به این دانش و هوش و استعداد فراوان هست، این کار را بکنیم. همانجا فکر کردم باید بیایم در کشورمان و بچه‌ها را با این فرهنگ آشنا بکنیم. همان روز با دوستان دور هم جمع شدیم. دوستان گفتند این اجتماعات از سال 1998 هم بوده، ولی وقتی می‌رویم ایران معمولا رها می‌شود. به دوستان قول دادم اگر توفیقی بود و زنده بودیم و تا زمانی که هستیم در مجموعه‌های دانشگاهی و اجرایی کشور این جریان را حمایت کنیم و بیاییم این فرهنگ و دانش را در کشور توسعه دهیم. بعد از این‌که 2 سال با فدراسیون جهانی ربوکاپ چانه‌زنی داشتیم که آنها می‌گفتند شما توان ندارید و از کشورهای آسیایی فقط ژاپن و در نهایت چین می‌توانند مسابقات را برگزار کنند، ما رفتیم فدراسیون ربوکاپ توانمندی‌هایمان را معرفی کردیم. فدراسیون به ما اجازه داد یک دوره مسابقات تحت نظر فدراسیون برگزار کنیم. اول که شروع کردیم در نمایشگاه بین‌المللی تهران فقط یک سالن خلیج‌فارس را گرفتیم با 80 تیم. امروز که با شما صحبت می‌کنم حدود 1200 تیم در این مسابقات ثبت‌نام می‌کنند.

این مسابقات سبب شده پارسال تقریبا در تهران 150 انجمن مکاترونیکی در مدارس تشکیل شود. این خیلی مهم است که مسابقات باعث شده در اقصی نقاط کشور این علم ترویج شده و مسابقات محلی برگزار شود. این علم پژوهشی هست که در دانشگاه‌ها شکل می‌گیرد. حضور این محقق‌ها در کنار هم سبب می‌شود از دستاورد‌های علمی هم بیشتر یاد بگیرند و بهره‌برداری کنند. البته ما برنامه‌هایی داریم و صحبت‌هایی داشتیم و دنبال می‌کنیم که بتوانیم کم‌کم مدرسه‌های رباتیک را راه‌اندازی کنیم و بعد نشست‌هایی داشته باشیم با وزیر محترم آموزش و پرورش و وزیر محترم علوم تا بتوانیم کم‌کم آن بچه‌ها را به دانشگاه‌های رباتیک بفرستیم که رشته‌های رباتیک بخوانند و در واقع مردان و زنان بزرگ علم رباتیک را در این دانشگاه‌ها تربیت بکنیم.

ما الان در مقطع لیسانس مهندسی رباتیک و در مقطع فوق‌لیسانس هم مهندس رباتیک و هم مکاترونیک داریم. هفته ملی رباتیک هم که مدت‌هاست در تقویم وزارت علوم گنجانده شده، اما به نظر می‌رسد صنعت، آمادگی پذیرش این همه کار آموزشی و پژوهشی را ندارد. آینده این صنعت و فارغ‌التحصیلان آن را چگونه می‌بینید؟

امام راحل همیشه می‌فرمودند جنگ یک نعمت است و ما در جنگ خیلی از کمبود‌هایی را که حس کردیم به سمت تولید‌کردن رفتیم. امروز با تاکیداتی که رهبر معظم انقلاب در بحث تحول اقتصادی، جهاد اقتصادی در بحث اصلاح الگوی مصرف داشتند، منظور از اصلاح الگوی مصرف ارتقای بهره‌وری است؛ یعنی درست مصرف‌کردن، یعنی جایی که لازم است تکنولوژی داشته باشیم که بهره‌وری بالاتر برود. امسال هم سال داشته‌های ملی و تولید ملی یعنی همین که در واقع صنعت داخلی را حمایت می‌کنیم و به این معنا که صنعت داخلی ما باید بازار بیشتری را در سطح جهان تسخیر بکند.

من فکر می‌کنم با این نگاه‌ها و مشکلاتی که بعضا هست باید به سمت تولید ملی حرکت کنیم. الان هم باید صنعت‌مان بیاید به این سمت که خودمان خیلی از چیز‌ها را تولید بکنیم. صنعت ما اگر بخواهد یک تکنولوژی وارد بکند خیلی سخت است. وقتی صنعت ما چه به عنوان سازنده ماشین‌های صنعتی و چه به عنوان اداره‌کننده‌های این ماشین‌ها، این ربات‌ها و این سخت‌افزار‌ها شروع به کار کرد می‌آید سراغ این دانشجویان مسلط به هوش مصنوعی، پردازش تصویر، رباتیک و این‌گونه مسائل.

الان خیلی از صنایع ما ممکن است در شرایط تحریم حتی نرم‌افزار نداشته باشند. اگر مشکلی پیدا بشود و نیاز باشد تعمیر انجام گردد باید منتظر باشند تا متخصصی از خارج از کشور بیاید یا ما برویم آنجا و دستگاه را تعمیر کنیم. صنعت ‌باید به این سمت برود و از متخصص بومی استفاده کند، از نرم‌افزار بومی استفاده کند از سخت‌افزار بومی استفاده کند و این یک ضرورت است. دوم این‌که ما بعضی وقت‌ها می‌گوییم چرا قیمت تمام‌شده زیاد می‌شود؟ خب باید بدانیم قیمت تمام‌شده ترکیب سرمایه‌گذاری و سود حاصل از سرمایه‌گذاری است؛ یعنی وقتی شما می‌روید 2 میلیارد تومان وام می‌گیرید با بهره 20 درصد این بخشی از قیمت تمام‌شده می‌شود، هرچقدر این تکنولوژی‌ها بومی شود و قیمت‌ها پایین‌تر باشد، قیمت تمام‌شده محصول پایین‌تر خواهد بود.

اگر قیمت تمام‌شده محصول پایین‌تر باشد مزیت رقابتی پیدا می‌کند. به عقیده من صنعتگر ما نباید بنشیند و دیگران را متهم بکند. صنعتگر ما باید فکر کند که در این شرایط باید مدیریت بکند و معنی مدیریت یعنی همین استفاده صحیح از منابع. معنای مدیریت یعنی تبدیل‌کردن عوامل محیطی به عوامل سیستمی. عوامل محیطی دست مدیر نیست. اما عوامل سیستمی دست مدیریت است. ما باید این عوامل محیطی را دستمان بگیریم. این اداره‌کردن جزو ارکان یک مدیر است؛ یعنی این مدیر وظیفه‌اش این است که بتواند عوامل محیطی را تبدیل کند به عوامل سیستمی. رمز و راز اداره‌کردن همین است.

لذا ما باید بتوانیم اینها را خودمان دستمان بگیریم. قیمت‌های تمام‌شده را پایین بیاوریم. نرم‌افزار و سخت‌افزار را از عرضه‌کننده داخلی تهیه بکنیم با قیمت پایین‌تر یکی از عواملی که می‌تواند دستمان را بگیرد همین قسمت کار است و اگر این اتفاق افتاد، چون مواد اولیه در ایران خیلی ارزان است، مواد و تکنولوژی و دانشمان اگر از ایران باشد، کیفیت محصولمان هم برابر با کالای مشابه خارجی باشد، تعیین کننده یا رهبر بازار ماییم، چون قیمت ما پایین‌تر است و در واقع لیدر بازار می‌شویم.

در برخی صنایع مرتبط با رباتیک مانند صنایع الکترونیک ما با دنیا تبادل بسیاری داریم و در واقع نیازی نیست که بسیاری از کارهایی که در دنیا انجام شده را مجددا انجام دهیم. با این مسائل چطور می‌شود برخورد کرد؟

من معتقد نیستم که ما می‌توانیم همه چیز را داشته باشیم و تولید بکنیم از هواپیمای غول‌پیکر تا سوزن! من عرضم این است که روی آنجاهایی که شایستگی محوری داریم، تمرکز بکنیم. تخصیص استراتژیک ما باید همین جاها باشد. در مباحث استراتژیک شما باید غیر متوازن برخورد کنید. یعنی باید حتی تبعیض استراتژیک قائل بشوید. تمرکز کنیم در جاهایی که شایستگی داریم، توانمندی داریم، منابع را تخصیص بدهیم آنجا. یکی از آنجاها تولید نرم‌افزار است و یکی تولید بخشی از سخت‌افزار، مثلا همین ربات‌های پرنده، ربات‌های امدادگر، ربات‌های خانگی، ربات‌های جراح و... ما اینها را می‌توانیم تولید بکنیم. حتی دانش کار با بعضی قطعات و اجزا را هم می‌توانیم داشته باشیم، ماشین‌آلاتی را تولید بکنیم و غیره. لذا من فکر نمی‌کنم این مصداق عام داشته باشد. یعنی نتوانیم در هیچ بخشی از صنایع الکترونیک وارد بشویم.

به طور مثال در بخش مکانیک و نرم‌افزار ربات می‌توانیم در تولید موفقیت داشته باشیم؟

صد در صد. ما الان در دانشگاه قزوین خودرویی که با پلتفرم پراید سایپا ساخته شده و در مسابقات هم اول شده تولید کرده‌ایم. توجه ما می‌بایست اول به نیاز داخل و دوم صادرات به کشورهای دیگر باشد که اگر یک مقدار تمرکز کنیم و قیمت‌های تمام شده را پایین بیاوریم ممکن است. تولید داخلی ما باید در پاسخ به فرمایشات رهبر معظم انقلاب باشد و به سمتی برود ‌که قیمت را کاهش دهیم و کیفیت را بالا ببریم.

من مثالی بزنم. مدیرعامل فورد که منصوب شد فورد در آستانه ورشکستگی بود. ایشان قیمت فورد را آورد پایین. روزنامه‌های آمریکا نوشتند اقدامی در حد جنایت. بعد مدیرعامل فورد پاسخ داد: «داشتن ماشین حق هر شهروندی است و ما باید کاری کنیم که قیمت را پایین بیاوریم» با پایین آوردن قیمت، فورد از ورشکستگی نجات پیدا کرد و دوباره برگشت به چرخه رقابتی و توانست از ورشکستگی نجات پیدا کند. مدل‌های ذهنی مدیران ما باید تغییر پیدا کند. تغییر این مدل‌های ذهنی جزئی از وظایف سازمان‌های یاد گیرنده است. ما باید مدیرانمان را به این باور برسانیم که می‌توانیم قیمت را پایین بیاوریم، ولی این هدف یک جهاد می‌خواهد. شروع کنیم هر آنچه را باعث کاهش قیمت می‌شود پیاده‌سازی کنیم. آنچه را زائد است حذف و یک سازمان کاملا منظم با حداقل هزینه‌ها داشته باشیم. می‌توانیم محصول خوبی ارائه کنیم با قیمت مناسب. می‌گویم محصول خوب این نیست که وقتی می‌خواهیم قیمت را کم کنیم بیاییم از کیفیت محصول بزنیم. یعنی مشخصات کیفی محصول نه‌تنها باید حفظ بشود، بلکه قیمت پایین بیاید.

البته یادمان هم باشد پشت هر توفیق یک عقیده هست و یک استمرار در یک عقیده؛ یعنی باید بر آن عقیده سماجت ورزیم و پافشاری کنیم، برایش سختی بکشیم تا موفق شد. این رمز موفقیت است. پس ما اگر مصمم باشیم که می‌توانیم، می‌شود هر کاری را انجام بدهیم. برای نمونه عرض کنم گروهی که از یک چرخ ریسندگی شروع می‌کند در روستای قهرود کاشان و امروزه صادرات آن فقط به کشورهای خارجی است و از یک گروه کوچک تبدیل می‌شود به یک شرکت ریسندگی و بافندگی و دوزندگی و بعد تولید محصول آن را در سطح بین‌المللی فقط صادر می‌کند و وقتی می‌رویم لباس از کشورهای مختلف می‌خریم و کلی تعریف می‌کنیم، در حالی که پوشاک قهرود به آلمان و دبی و امارات و... صادر می‌شود پس ما می‌توانیم، ولی آن چرخ ریسندگی با سماجت تبدیل به این شد. اگر سماجت نبود، سختی‌کشیدن نبود امکان‌پذیر نمی‌شد.

می‌گویند بهشت را به بها دهند نه به بهانه. مهارت دیگری که مدیران ما باید به آن دقت کنند مهارت ارتباطی است. اینجا باید مدیر مهارت برقراری ارتباط را داشته باشد. رمز موفقیت این نیست که شما بنشینید و انتظار داشته باشید همه در بزنند. باید به سراغ مشتری رفت و با او ارتباط برقرار کرد با بازار ارتباط برقرار کرد با عرضه‌کننده ارتباط برقرار کرد. جایی شما با چانه‌زنی ممکن است قیمت مواد را کم بکنید. مدیر بوتان رفته بود سراغ مس سرچشمه با یک ارتباط قیمت مواد را کم کرد. فروش محصولش را بیشتر کرد. از مس سرچشمه هم بیشتر کالا خرید. هم اینها بردند و هم آنها. یک ارتباط توانمند یعنی همین. می‌خواهم بگویم مدیران ما باید تلاش بکنند اگر شما پشت میز بنشینید موفق نمی‌شوید.

آقای بیل گیتس وقتی می‌خواست ایکس باکس را عرضه کند خودش رفت معرفی کرد در ژاپن در شرق آسیا. باید حرکت کنیم. اگر می‌خواهید محصول معرفی شود باید بلند شوید و خودتان به عنوان مدیرعامل از آمریکا بیایید ژاپن که مهد بازی‌های رایانه‌ای است و محصولت را معرفی کنی تا بتوانید آن بازار را هم بگیرید. این می‌تواند رمز موفقیت ایران باشد، چون ما از این مدیرها در کشور کم نداریم، ولی این باید فراگیر بشود؛ یعنی همه مدیران ما به‌جای این‌که بهانه‌گیری بکنند و همیشه دیگران را متهم بکنند باید بپذیرند شرایط کشور ما این است و در این شرایط تصمیم بگیرند تولید کننده باشد. پس باید توکل و تلاش کرد، چون خداوند می‌فرماید تلاشتان را بکنید بعدا به من توکل کنید من هم کمکتان می‌کنم. مثل شرکت شیرین عسل که الان بیش از صد میلیون دلار شکلات صادر می‌کند یا شرکت بهروز که از توزیع محصولات با یک ژیان آغاز شد اکنون می‌شود یکی از تولیدکنندگان برتر کشور و آن ژیان را هم به عنوان نشانه دم در کارخانه گذاشته‌اند.

دانشجویان، نیروهای کار آینده هستند که بخشی از آنها در آینده مدیران صنایع و تصمیم‌گیران کشور خواهند بود. در این حرکت رو به پیشرفت، دانشجویان چه مهارت‌هایی را باید در خود تقویت کنند؟

دانشجویان ما باید در درجه اول یک چشم‌انداز خوب برای خود داشته باشند. من به طور معمول در همه کلاس‌هایی که دارم جلسه اول بحث چشم‌انداز چیست را با دانشجویانم مطرح می‌کنم و می‌گویم باید چشم‌انداز خود را برای جلسه بعد بنویسید و همراه بیاورید. دوم این‌که از بچه‌ها می‌خواهم برای خود یک استراتژی داشته باشند، یعنی یک منفعت بالقوه را شناسایی و برنامه‌ریزی کنند و نقشه بکشند که چطور می‌شود به آن رسید.

دور و اطراف ما پر از فرصت‌هاست. اگر دانشجویان ما نگاه خلاقانه داشته باشند می‌توانند از این فرصت‌ها به شکل صحیح استفاده کنند. بچه‌ها باید مقصود بنیادین داشته باشند. مقصود بنیادین در واقع یکی ار بخش‌های اصلی ماموریت است. ما هر کدام یک دلیل وجودی داریم که هدف آفرینش ما و دلیل وجود ما روی زمین است. مقصود بنیادین یعنی غایتی که ما برای آن زنده هستیم. فکر کنیم هدف اصلی ما چیست، فقط قرار است کار کنیم؟ فقط قرار است تدریس کنیم؟ هدف حقیقی ما چیست؟ فقط درآمد یا خدمت به بشر؟ کشف و رفع یک نیاز بشری؟

چشم‌انداز باید خاص باشد، باید ویژه باشد، باید منحصر به‌فرد و بلند پروازانه باشد، مثلا می‌خواهم مهندس عمران شوم که چه کاری انجام دهم؟ محاسبات کنم که خب محاسبه‌گرهای بسیاری هستند. می‌خواهم بنای خاصی یا مثلا خانه‌ای بسازم که بر اثر زلزله هیچ‌کس از نوع خاص آوار آن نمیرد؟! یا می‌خواهم یک پزشک شوم که قلب را جراحی کنم که خب پزشک خوب اکنون زیاد است، ولی مثلا می‌خواهم پزشکی شوم که روشی اختراع کنم تا جراحت‌های بعد از عمل کاهش یابد و زمان مرخصی بهبود سریع‌تر گردد. اینها می‌شود مقصود نهایی و نمونه‌های بسیار دیگری مانند این نگاه‌های ارزشمند و خاص. اگر این‌طور نگاه کنند از لحظه‌لحظه لذت خواهند برد و زندگی بسیار ارزشمند می‌شود و آن وقت است که به جای پنج ساعت، 10 ساعت در روز تحقیق می‌کنیم و آن وقت است که زندگی دیگر تکراری و بی‌معنا نیست و هر روز انسان خدا را بیشتر شکر می‌کند.

مجموعه این ایستگاه‌هایی که در آن پیاده شدیم یعنی همین زندگی که مدت محدودی در آن هستیم و با مقصود نهایی زیباتر می‌شود و تحمل آن لذت‌بخش‌تر است و می‌شود کارهای بیشتری را برای رضای خدا و ساختن آخرت انجام داد، چون این دنیا مزرعه آخرت است و ایستگاهی برای مدت محدود که همه خواهیم رفت.

تهیه کننده: آریا صبوری
منبع: روزنامه جام‌جم
 

مازارو

عضو جدید
با سلام و تشکر از مصاحبه صورت گرفته و تلاش های دکتر مقدادی ضرورت دانستم عرض کنم در کتاب شما در بخش محاسبه گشتاور در فرمولهای اصلی تعدادی از پارانتز ها درج نگردیده که در این صورت درست نمی باشد.
 

ROBOTICS

کاربر فعال مهندسی رباتیک
مصاحبه با پروفسور فاتح موسس رشته مهندسی رباتیک در ایران

پروفسور فاتح عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شاهرود
معرفی در یک نگاه:
آخرين مدرک تحصيلي: دکتری
گرايش تحصيلي: کنترل (رباتیک)
دانشگاه محل فارغ التحصيلي: دانشگاه ساتهمپتون
رتبه دانشگاهي: استاد تمام
زمينه ها و علايق پژوهشي: کنترل مقاوم و غیر خطی، کنتزل فازی، رباتیک و سیستم‌های هوشمند، مکاترونیک
عضويت در مجامع علمي: سردبیر مجله علمی پژوهشی Journal of Intelligent Automation Systems، عضو قطب علمی سیستم‌های مقاوم و هوشمند، دبیر مجله سیستم‌های هوشمند در مهندسی برق، عضو IEEE،عضو: مرکز عالیه در سیستم‌های هوشمند و قدرت،سردبیر کل : مجله سیستم های اتوماسیون هوشمند،عضو هیئت تحریریه: مجله سیستم‌های هوشمند در مهندسی برق

شما به عنوان مؤسس رشته مهندسی رباتیک در ایران شناخته می‌شوید. دلیل راه اندازی این رشته در ایران چه بود؟
برای داشتن یک صنعت و فناوری جدید و مورد نیاز کشور، لازم است از قبل آن را آموزش دهیم و هر چه بیشتر به آموزش بپردازیم مطمئناً هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی نتایج بهتری می‌توان گرفت. من با تجربیاتی که از قبل در دوره دکترا داشتم و تحقیقاتی را که روی بحث رباتیک انجام داده بودم به این نتیجه رسیدم که باید رشته رباتیک را در ایران تاسیس کنیم تا از ثمراتش در آینده بهرمند شویم. امیدوار بودیم با توجه به توان و پتانسیلی که در ایران هست و نیازهایی که کشورمان دارد بتوانیم به این امر مهم تحقق ببخشیم. سال 1381 در اردیبهشت ماه بود که رشته به تصویب رسید و همان سال رشته در دانشگاه صنعتی شاهرود در مقطع کارشناسی دایر شد.

چرا تا به حال دانشگاه‌های مادر رشته کارشناسی رباتیک را دایر نکرده‌اند؟
دانشگاه­های مادر بیشتر به فکر تاسیس رشته های کارشناسی ارشد و دکترا بودند و توسعه رشته­ها را در مقطع کارشناسی، به شهرستان‌ها سپردند. این سیاست عمومی بود و خاص رشته رباتیک نبود؛ چون ما رشته مهندسی رباتیک را در سطح کارشناسی داشتیم، به همین خاطر دانشگاه های مادر به سراغش نیامدند؛ ولی این چیزی از اهمیت رشته رباتیک کم نمی‌کند. در حال حاضر در دنیا خیلی به رشته رباتیک توجه شده و هم در خصوص آموزش و هم توسعه فناوری هر روز شاهد دستاوردهای جدید در دنیا هستیم. البته شاید بشود گفت یکی از دلایل این که رباتیک در دانشگاه‌های مادر کشور هنوز توسعه پیدا نکرده است، نداشتن هیئت علمی متخصص در این زمینه است؛ زیرا در ایران رشته رباتیک، در مقطع دکترا برای تربیت هیئت علمی نداریم و افرادی که در این رشته جذب دانشگاه‌ها می‌شوند عمدتاً کسانی هستند که تحصیلاتشان را خارج از کشور گذرانده‌اند. شاید با راه اندازی کارشناسی ارشد و دکترا در داخل کشور بتوانیم در آینده شاهد توسعه بیشتر رشته رباتیک در دانشگاه‌ها باشیم.

اهمیت آموزش رباتیک، به ویژه در دانشگاه‌های مادر را از چه جهت می‌دانید؟
دانشگاههای بسیاری در سطح دنیا در حوزه رباتیک آموزش می‌دهند. بسیاری از دانشگاه­های معروف دنیا در موضوع­های مرتبط با رباتیک با عناوین «رباتیک»، «مکاترونیک»، «اتوماسیون»، «کنترل و ابزار دقیق» کار می‌کنند و دانشجویان زیادی در این خصوص مشغول تحصیلند. این رویکرد دنیا به رشته مهندسی رباتیک اهمیت موضوع رباتیک را بیشتر بیان می‌کند. ربات­هاحدود 20سال است که در صنعت جا افتادند؛ ولی چیزی که در حال حاضر رباتیک را بیشتر مطرح می‌کند رویکرد جدید به کار گرفتن ربات‌ها در عرصه‌های مختلف است. مثلا امروزه در خصوص ربات­ های پرستار، خدمتکار، نگهدار سالمند، خلبان، راننده و حتی سرباز صحبت می‌شود. بنابراین سرمایه گذاری استراتژیک در خصوص ربات‌ها تنها به کاربرد ربات‌ها در کاخانه‌ها محدود نمی‌شود. در این صورت باید به رباتیک، به عنوان یک نیاز عمومی نگاه کرد. با توجه به سرمایه گذاری‌هایی که در دنیا در این حوزه شده است، اگر ما دیر شروع به کار کنیم ممکن است در آینده ببینیم در این خصوص جا مانده‌ایم و دیگران خیلی از ما جلوترند و هر چه این فاصله ها بیشتر شود هزینه­ هایش برای ما بیشتر خواهد شد. امید است در این خصوص برای دانشگاه‌های ما سازو کار لازم آماده شده و بتوانند رشته مهندسی رباتیک را دایر کنند.

چرا رباتیک به عنوان گرایشی از رشته کامپیوتر در دفترچه کنکور آمده است؟
این سوال را باید مسئولین وزارتخانه، کسانی که دفترچه کنکور را تهیه کرده­اند، جواب دهند. به نظر من رشته رباتیک گرایش کامپیوتر نیست. رشته مهندسی رباتیک یک رشته مستقل است و اگر نگاهی غیر از این به رشته رباتیک داشته باشیم جایگاه این رشته به درستی نشناخته­ایم. همچنین شرایط باید به صورتی باشد که در کارشناسی ارشد رباتیک، اولویت پذیرش با دانشجوی کارشناسی رباتیک باشد. البته رشته کارشناسی ارشد رباتیک با توجه به اینکه یک رشته چند رشته‌ایی است و با بحث­های مختلف الکترونیک، مکانیک، کامپیوتر و کنترل ارتباط دارد باید بتواند هم از رشته مهندسی رباتیک، برق، کامپیوتر و مکانیک دانشجو بگیرد.

به نظر شما دانشجویان رباتیک برای ادامه تحصیل، بهتر است همین رشته را ادامه دهند یا خیر؟
این تصمیم به علاقه خود دانشجویان بستگی دارد. به نظر من رشته مهندسی رباتیک اطلاعات خوبی به دانشجویان برای کار در کارخانه ها می‌دهد. در این رشته دانشجویان با مباحث پایه در مهندسی مکانیک و برق آشنا می‌شوند. این شرایط، موقعیت فارغ‌التحصیلان رباتیک را در دانشگاه و همین طور در صنعت ممتاز می‌کند. زیرا هنگام مواجهه با دستگاه‌های برقی- مکانیکی چنین مهندسی به راحتی از آن سر در می‌آورد. در صورتی که مهندسی‌های سنتی ما که صرفاً از مکانیک یا برق اطلاع دارند در مواجهه با چنین دستگاه­هایی دارای سوالات زیادی هستند؛ ولی مهندس رباتیک با زمینه‌ای که پیدا کرده است به سراغ حل مسئله و بررسی موضوع می‌رود و می‌تواند نقش موثرتری را در صنعت ایفا کند.

جایگاه رباتیک در ایران چگونه است و آینده آن را چگونه پیش بینی می‌کنید؟
مسابقات رباتیک در سرتاسر ایران از شور و شوق خاصی برخوردارند. بسیاری از افراد مثل دانش آموزان علاقه‌ی خودشان را روی ساخت ربات نشان داده­اند. ما باید از این استقبال بی نظیر استفاده کنیم و بتوانیم صنعت رباتیک را در کشور توسعه دهیم. قبل از هر چیز، باید به آموزش مناسب در موسسات علمی و تحقیقاتی مرتبط و بپردازیم؛ همچنین کارخانه‌ها و دانشگاه‌های ما توجه لازم را به این حوزه داشته باشند.

برخی معتقدند که گسترش رباتیک موجب افزایش بیکاری می‌شود. نظر شما در این خصوص چیست؟
هر فناوری جدید ترس‌هایی را با خودش به همراه دارد. اما با گذشت زمان،این ترسها از بین می‌رود. مثلاً در گذشته، ترسی بین افراد ساخورده و میانسال در مورد استفاده از موبایل وجود داشت. اما الان با گذشت زمان این ترس از بین رفته و همه از این فناوری بهره می‌برند. این نظر که رباتیک باعث بیکاری می‌شود درست نیست. زیرا وقتی فناوری جدید می‌آید، با خود چند شغل و تخصص جدید هم می‌آورد. اما این کارها با کارهای قدیم متفاوت است. ممکن است با آمدن ربات افرادی از کارهایشان بیکار شوند، اما همین تعداد افراد در بخش‌ها و شغل‌های جدید، مثل طراحی ربات‌، برنامه نویسی ربات، راه اندازی ربات، تحقیقات رباتیک و آموزش رباتیک مشغول به کار ‌شوند.

حرف آخر؟
تاکید می‌کنم که اگر می‌خواهید در آینده از این پیشرفت علمی و فناوری دنیا در عرصه‌ی رباتیک جا نمانیند، زودتر به فکر بیافتید. الان سال‌هاست که از تاسیس رشته مهندسی رباتیک در ایران می‌گذرد اما در این خصوص ما توسعه‌ی درخور توجه را در سطح کشور نمی‌بینیم. چطور می‌شود ما به فناوری رباتیک در کشور برسیم، قبل از این ‌که به آموزش رباتیک در ایران کامل کرده باشیم؟!
هیچ مسئله‌ای نیست که حل نشود و قله‌ای نیست که فتح نشود. باید امیدوارم باشیم و مصمم گام برداریم.

مصاحبه توسط مهران پیروز
منبع: نشریه دانشجویی هامین
 
بالا