تغذيه خروسها
تغذيه خروسها
تغذيه خروسها :
علاوه بر نكاتي كه در بخش پرورش راجع به خروسها ذكر شد،مديريت تغذيه خروسها در جريان دوره توليد تاثير بسيار زيادي در نطفه داري تخم مرغهاي قابل جوجه كشي دارد .
بطور معمول خروسها در سن 25هفتگي حدود 25% بيشتر از مرغها وزن دارند و با در نظر گرفتن اينكه مرغها در دوره توليد حدود 30 تا 35 درصد بيشتر از خروسها نياز به مصرف دان دارند،بنابر اين بايد شرايطي براي گله فراهم آورد كه مرغها و خروسها داراي دانخوريهاي جداگانه باشند.
يكي از روشهاي عملي استفاده از گريل است،عرض خانه هاي گريل 43 ميليمتر و طول آنها 55-50 ميليمتر مناسب است. مراقبت جدي از سالم بودن گريل ها و استقرار آنها بر روي ترافها و نبودن فاصله بين آنها از اهميت بسيار زيادي برخودار است، زيرا خروسها با خوردن سهم خوراك مرغها باعث كاهش توليد تخم مرغ مي شوند و با افزايش وزن مواجه شده ،با كاهش دفعات جفتگيري باعث كاهش جوجه در آوري مي شوند.
بنا بر اين براي بهره برداري بهتر از دانخوريها ي جداگانه و اخذ نتايج مطلوب لازم است مسائل ذيل رعايت گردد:
• دان مرغها و خروسها بطور همزمان توزيع گردد .
• ارتفاع دانخوري مرغها و خروسها بطور مناسب تنظيم و هميشه كنترل شود.
• خروسهاي بالغ و با شاخصه هاي استاندارد با مرغهاي بالغ مخلوط شوند.
• روزانه و بطور منظم گريل ها بازديد و بررسي و رفع عيب شود.
• نظارت بر نحوه دان خوردن مرغها و خروسها در اوايل دوره توليد (پس از مخلوط سازي ) و آگاهي از اينكه آيا مرغها و خروسها توانايي برداشت از خوراك يكديگر را دارند يا نه بسيار مهم است.
مدت زمان مصرف دان :
1. مدت زمان مصرف دان از هنگامي كه سيستم توزيع دان شروع به كار مي كند تا زماني كه فقط گرد داخل دانخوري باقي مي ماند محاسبه ميگردد.
2. از مدت زمان مصرف دان مي توان بعنوان يك معيار مناسب براي تعيين سطح انرژي و پروتيين خوراك استفاده كرد. عواملي كه در تغييرات اين مدت مؤثرند عبارتند از :
سن گله ، درجه حرارت،ميزان دسترسي به آب ،مقدار غذا ، سرعت توزيع دان ، سلامت گله .بنابراين هر پرورش دهنده اي بايستي مدت زمان معمول مصرف غذا كه با عوامل فوق تغيير مي يابد را خود محاسبه نمود و با آن شرايط زمان مورد نظر را ملاك و معيار قرار دهد.
3. به خاطر داشته باشيد كه اگر سيستم دانخوري شما از نوع زنجيري است ،هيچگاه قبل از توزيع كامل دان و دور زدن زنجير و بطور كلي يكنواخت شدن دان در داخل ترافها دستگاه غذا دهنده را خاموش نكنيد .
4. از ابتداي توليد تا نزديك به زمان اوج توليد (پيك توليد)مرغها وزن گيري سريعي دارند .زمانيكه گله به اوج توليد رسيد روند افزايش وزن ادامه مي يابد ولي اين وزن گيري با سرعت خيلي كمتري صورت مي گيرد ،بنا بر اين ميزان دان را هرگز تا وقتي كه توليد بالاي 80 درصد مي باشد كم نكنيد ولي پس از كاهش توليد به كمتر از 80 درصد براي جلو گيري از افزايش وزن مي توان هر دو هفته يكبار 2-1گرم از ميزان دان كم نمود و اينكار را تا رسيدن به مقدار كاهش 15 گرم دان ادامه داد.
5. بطور كلي گله هاي مرغ مادر آرين با مديريت مطلوب از زمان نشانه گذاري تا رسيدن به توليد 70 درصد بايد بطور متوسط روزانه بين 5-5/2 درصد افزليش توليد داشته باشند ،توجه داشته باشيد كه گله مادر مرحله توليد از 80-71درصد از اهميت خاصي برخوردار است كه به اصطلاح در اين مرحله مرغها امتحان خود را پس مي دهند يعني چگونگي عملكرد مرغها در اين دوره نشان دهنده تاثير مثبت يامنفي كليه كوشش هاي انجام شده در خلال دوره پرورش مي باشد.
روشهاي تنوري براي تعيين ميزان انرژي كافي براي طيور وجود دارد،ولي بهترين و صحيح ترين معيار مشاهده مستقيم گله توسط پرورش دهنده است به اين صورت كه چنانچه همه شرليط (از قبيل تهويه ،آب،دما ،وزن گيري و غيره)فراهم باشد مدت زمان مصرف غذا خود بيانگر تغذيه كافي گله مي باشد.