محاسن و معایب جارسوزی ( آتش زدن بقایای گیاهی )

افشین باتمانی

متخصص کشاورزی
کاربر ممتاز
دوستان ارجمندم
بحث سوزاندن و یا باقی گذاشتن بقایای گیاهی در سطح مزارع و همچنین کارشناسان بعنوان یک موضوع اختلاف برانگیز مطرح است....
اگر شما بعنوان یک مهندس خاکشناسی در مقام قضاوت قرار بگیرید طرفدار کدام گروه خواهید بود و چرا؟

جارسوزان..... با گروه مدافع عدم جارسوزی؟

لطفا در قسمت پاسخ همین تاپیک نظرات کارشناسی خودتون رو ارائه بفرمایید که درنهایت با توجه به نظرات شما عزیزان یک مقاله مشترک انشاله ارائه بشه

ضمنا من شخصا طرفدار جارسوزی هستم
دلایل خودمو درمورد چرایی سوزاندن بقایای گیاهی توی شرایط نظام کشاورزی کشورمون رو ارائه میدم

در بحث خاکورزی حفاظتی تاکیید بر حفظ بقایا هستش ولی....................؟؟؟؟؟
توجه داشته باشین توی کشورهای پیشرفته که متاسفانه یا خوشبختانه بیشتر محققان ما مقالات اونها رو بدون در نظر گرفتن شرایط متفاوت زراعی ما با اونها کپی میکنن برای مقوله خاکورزی ماشین آلات و امکانات خاصی دارند که در بیشتر مزارع ما دردسترس نیستند
در این نظامهای زراعی پیشرفته ابتدا بقایا جمع آوری شده و بقایای ریزتر با ماشینهای مخصوص خورد شده و سریع به خاک برگردانده میشوند.....مشکل توی سیستم ما همین قسمت ریز کردن بقایا هست که امکانش برای بسیاری از کشاورزان فعلا موجود نیست.
از طرفی گذاشتن همین قطعات درشت روی خاک مشکلات جدی رو برای کشت بعدی ایجاد میکنه. از جمله
- مانع از تماس بذر با خاک و ایجاد تخلخل بیش از حد و خشکی خاک
- ایجاد محل مناسب برای زندگی بسیاری از افات

بنابراین چاره ای در حال حاضر نیست جز سوزاندن
اما ایا واقعا سوزاندن مضر است...؟؟؟

از لحاظ بحث تغذیه گیاهی اتفاقا بسیار مفید هم خواهد بود...به این دلیل
- بقایای گیاهی در حالت سوخته اگر سریع وارد خاک شوند ( از گزند باد و خارج شدن از سطح مزرعه در امکان بمانند) سرعت پروسه برگشت عناصر از بقایای سوخته به خاک افزایش میابد.
توجه داشته باشید با سوختم ماهیت عناصر بقایا تغییر نمیکند..مثلا مس موجود در آن هیچ تغییری نمیکند.گازهایی که موقع سوختن متصاعد میشوند نقشی در تغذیه گیاهی ندارند.
برخی بحث از بین رفتن میکروارگانیسمهای خاک به علت حرارات را مطرح میکنند....به هیچ وجه اینگونه نیست...اولا حرارات شعله عمدتا به سمت بالا است نه به سمت خاک و ضمنا در سطح چمد سانتی متری خاک به طور جزیی افزایش دما پیش می اید که به هیچ وجه در حدی نیست که باعث تغییر محسوس جمعیت میکروارگانیسمهای خاک شود، آنهم میکروارگانیسمهای خاک که تا حدود یک متری خاک حضور پررنگی دارند.

این خلاصه ای از دلایل من برای ترجیح دادن جارسوزی به حفظ بقایا هستش البته با توجه به شرایط امروزی نظام زراعی ما...
منتظر نظرات شما دوستان هستم
 
آخرین ویرایش:

خیال شیشه ای

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
سلام

میشه لطفا کمی توضیح بدین در مورد جارسوزان و دلیل اینکه چرا این شیوه رو قبول دارین کمی توضیح بدین؟!

تا جواب منطقی تره به شما بدیم!
 

افشین باتمانی

متخصص کشاورزی
کاربر ممتاز
دوست عزیز هدفم از این تاپیک دریافت نظرات شما بعنوان یه کارشناس بود...
اگر صرف نظر از نظرات دیگران شما نظرات خودتون رو بفرمایید بحث پربارتر خواهد بود...سپاسگذارم
 

افشین باتمانی

متخصص کشاورزی
کاربر ممتاز
به هیچ وجه با خاکورزی حفاظتی مخالفتی ندارم....اما باید قبول کنید خاکورزی حفاظتی یه مقوله پیچیده هستش و متاسفانه به دلایل زیادی توی اکثر مزارع ما قابل اجرا نیست...
ضمنا این موضوع زیاد منافاتی با خاکورزی حفاظتی نداره
 

*محیا*

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
کاربر ممتاز
به هیچ وجه با خاکورزی حفاظتی مخالفتی ندارم....اما باید قبول کنید خاکورزی حفاظتی یه مقوله پیچیده هستش و متاسفانه به دلایل زیادی توی اکثر مزارع ما قابل اجرا نیست...
ضمنا این موضوع زیاد منافاتی با خاکورزی حفاظتی نداره
بله خوب توی خاکورزی حفاظتی بقایا ی گیاهی باید توی زمین بمونه !
 

افشین باتمانی

متخصص کشاورزی
کاربر ممتاز
[FONT=&quot]ظاهرا چاره ای نیست و باید دلایل خودمو درمورد چرایی سوزاندن بقایای گیاهی توی شرایط نظام کشاورزی کشورمون رو ارائه بدم[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]در بحث خاکورزی حفاظتی تاکیید بر حفظ بقایا هستش ولی....................؟؟؟؟؟[/FONT]
[FONT=&quot]توجه داشته باشین توی کشورهای پیشرفته که متاسفانه یا خوشبختانه بیشتر محققان ما مقالات اونها رو بدون در نظر گرفتن شرایط متفاوت زراعی ما با اونها کپی میکنن برای مقوله خاکورزی ماشین آلات و امکانات خاصی دارند که در بیشتر مزارع ما دردسترس نیستند[/FONT]
[FONT=&quot]در این نظامهای زراعی پیشرفته ابتدا بقایا جمع آوری شده و بقایای ریزتر با ماشینهای مخصوص خورد شده و سریع به خاک برگردانده میشوند.....مشکل توی سیستم ما همین قسمت ریز کردن بقایا هست که امکانش برای بسیاری از کشاورزان فعلا موجود نیست.[/FONT]
[FONT=&quot]از طرفی گذاشتن همین قطعات درشت روی خاک مشکلات جدی رو برای کشت بعدی ایجاد میکنه. از جمله[/FONT]
[FONT=&quot]- [/FONT][FONT=&quot]مانع از تماس بذر با خاک و ایجاد تخلخل بیش از حد و خشکی خاک[/FONT]
[FONT=&quot]- [/FONT][FONT=&quot]ایجاد محل مناسب برای زندگی بسیاری از افات [/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]بنابراین چاره ای در حال حاضر نیست جز سوزاندن[/FONT]
[FONT=&quot]اما ایا واقعا سوزاندن مضر است...؟؟؟[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]از لحاظ بحث تغذیه گیاهی اتفاقا بسیار مفید هم خواهد بود...به این دلیل[/FONT]
[FONT=&quot]- [/FONT][FONT=&quot]بقایای گیاهی در حالت سوخته اگر سریع وارد خاک شوند ( از گزند باد و خارج شدن از سطح مزرعه در امکان بمانند) سرعت پروسه برگشت عناصر از بقایای سوخته به خاک افزایش میابد.[/FONT]
[FONT=&quot]توجه داشته باشید با سوختم ماهیت عناصر بقایا تغییر نمیکند..مثلا مس موجود در آن هیچ تغییری نمیکند.گازهایی که موقع سوختن متصاعد میشوند نقشی در تغذیه گیاهی ندارند.[/FONT]
[FONT=&quot]برخی بحث از بین رفتن میکروارگانیسمهای خاک به علت حرارات را مطرح میکنند....به هیچ وجه اینگونه نیست...اولا حرارات شعله عمدتا به سمت بالا است نه به سمت خاک و ضمنا در سطح چمد سانتی متری خاک به طور جزیی افزایش دما پیش می اید که به هیچ وجه در حدی نیست که باعث تغییر محسوس جمعیت میکروارگانیسمهای خاک شود، آنهم میکروارگانیسمهای خاک که تا حدود یک متری خاک حضور پررنگی دارند.[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]این خلاصه ای از دلایل من برای ترجیح دادن جارسوزی به حفظ بقایا هستش البته با توجه به شرایط امروزی نظام زراعی ما...[/FONT]
[FONT=&quot]منتظر نظرات شما دوستان هستم[/FONT]
 

افشین باتمانی

متخصص کشاورزی
کاربر ممتاز
من با جارسوزی موافقم...شما چطور؟ آیا مخالفتی دارین؟

من با جارسوزی موافقم...شما چطور؟ آیا مخالفتی دارین؟

[FONT=&quot]دلایل خودمو درمورد چرایی سوزاندن بقایای گیاهی توی شرایط نظام کشاورزی کشورمون رو ارائه میدم[/FONT]

[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]در بحث خاکورزی حفاظتی تاکیید بر حفظ بقایا هستش ولی....................؟؟؟؟؟[/FONT]
[FONT=&quot]توجه داشته باشین توی کشورهای پیشرفته که متاسفانه یا خوشبختانه بیشتر محققان ما مقالات اونها رو بدون در نظر گرفتن شرایط متفاوت زراعی ما با اونها کپی میکنن برای مقوله خاکورزی ماشین آلات و امکانات خاصی دارند که در بیشتر مزارع ما دردسترس نیستند[/FONT]
[FONT=&quot]در این نظامهای زراعی پیشرفته ابتدا بقایا جمع آوری شده و بقایای ریزتر با ماشینهای مخصوص خورد شده و سریع به خاک برگردانده میشوند.....مشکل توی سیستم ما همین قسمت ریز کردن بقایا هست که امکانش برای بسیاری از کشاورزان فعلا موجود نیست.[/FONT]
[FONT=&quot]از طرفی گذاشتن همین قطعات درشت روی خاک مشکلات جدی رو برای کشت بعدی ایجاد میکنه. از جمله[/FONT]
[FONT=&quot]- [/FONT][FONT=&quot]مانع از تماس بذر با خاک و ایجاد تخلخل بیش از حد و خشکی خاک[/FONT]
[FONT=&quot]- [/FONT][FONT=&quot]ایجاد محل مناسب برای زندگی بسیاری از افات [/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]بنابراین چاره ای در حال حاضر نیست جز سوزاندن[/FONT]
[FONT=&quot]اما ایا واقعا سوزاندن مضر است...؟؟؟[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]از لحاظ بحث تغذیه گیاهی اتفاقا بسیار مفید هم خواهد بود...به این دلیل[/FONT]
[FONT=&quot]- [/FONT][FONT=&quot]بقایای گیاهی در حالت سوخته اگر سریع وارد خاک شوند ( از گزند باد و خارج شدن از سطح مزرعه در امکان بمانند) سرعت پروسه برگشت عناصر از بقایای سوخته به خاک افزایش میابد.[/FONT]
[FONT=&quot]توجه داشته باشید با سوختم ماهیت عناصر بقایا تغییر نمیکند..مثلا مس موجود در آن هیچ تغییری نمیکند.گازهایی که موقع سوختن متصاعد میشوند نقشی در تغذیه گیاهی ندارند.[/FONT]
[FONT=&quot]برخی بحث از بین رفتن میکروارگانیسمهای خاک به علت حرارات را مطرح میکنند....به هیچ وجه اینگونه نیست...اولا حرارات شعله عمدتا به سمت بالا است نه به سمت خاک و ضمنا در سطح چمد سانتی متری خاک به طور جزیی افزایش دما پیش می اید که به هیچ وجه در حدی نیست که باعث تغییر محسوس جمعیت میکروارگانیسمهای خاک شود، آنهم میکروارگانیسمهای خاک که تا حدود یک متری خاک حضور پررنگی دارند.[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]این خلاصه ای از دلایل من برای ترجیح دادن جارسوزی به حفظ بقایا هستش البته با توجه به شرایط امروزی نظام زراعی ما...[/FONT]
[FONT=&quot]منتظر نظرات شما دوستان هستم[/FONT]
 

*محیا*

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
کاربر ممتاز
ظاهرا چاره ای نیست و باید دلایل خودمو درمورد چرایی سوزاندن بقایای گیاهی توی شرایط نظام کشاورزی کشورمون رو ارائه بدم

در بحث خاکورزی حفاظتی تاکیید بر حفظ بقایا هستش ولی....................؟؟؟؟؟
توجه داشته باشین توی کشورهای پیشرفته که متاسفانه یا خوشبختانه بیشتر محققان ما مقالات اونها رو بدون در نظر گرفتن شرایط متفاوت زراعی ما با اونها کپی میکنن برای مقوله خاکورزی ماشین آلات و امکانات خاصی دارند که در بیشتر مزارع ما دردسترس نیستند
در این نظامهای زراعی پیشرفته ابتدا بقایا جمع آوری شده و بقایای ریزتر با ماشینهای مخصوص خورد شده و سریع به خاک برگردانده میشوند.....مشکل توی سیستم ما همین قسمت ریز کردن بقایا هست که امکانش برای بسیاری از کشاورزان فعلا موجود نیست.
از طرفی گذاشتن همین قطعات درشت روی خاک مشکلات جدی رو برای کشت بعدی ایجاد میکنه. از جمله
- مانع از تماس بذر با خاک و ایجاد تخلخل بیش از حد و خشکی خاک
- ایجاد محل مناسب برای زندگی بسیاری از افات

بنابراین چاره ای در حال حاضر نیست جز سوزاندن
اما ایا واقعا سوزاندن مضر است...؟؟؟

از لحاظ بحث تغذیه گیاهی اتفاقا بسیار مفید هم خواهد بود...به این دلیل
- بقایای گیاهی در حالت سوخته اگر سریع وارد خاک شوند ( از گزند باد و خارج شدن از سطح مزرعه در امکان بمانند) سرعت پروسه برگشت عناصر از بقایای سوخته به خاک افزایش میابد.
توجه داشته باشید با سوختم ماهیت عناصر بقایا تغییر نمیکند..مثلا مس موجود در آن هیچ تغییری نمیکند.گازهایی که موقع سوختن متصاعد میشوند نقشی در تغذیه گیاهی ندارند.
برخی بحث از بین رفتن میکروارگانیسمهای خاک به علت حرارات را مطرح میکنند....به هیچ وجه اینگونه نیست...اولا حرارات شعله عمدتا به سمت بالا است نه به سمت خاک و ضمنا در سطح چمد سانتی متری خاک به طور جزیی افزایش دما پیش می اید که به هیچ وجه در حدی نیست که باعث تغییر محسوس جمعیت میکروارگانیسمهای خاک شود، آنهم میکروارگانیسمهای خاک که تا حدود یک متری خاک حضور پررنگی دارند.

این خلاصه ای از دلایل من برای ترجیح دادن جارسوزی به حفظ بقایا هستش البته با توجه به شرایط امروزی نظام زراعی ما...
منتظر نظرات شما دوستان هستم
ممنونم از توضیحات خوبتون
استاد ما هم توی دانشگاه ملاثانی( مهندس راهداری ) موافق سوختن بقایا بودن .
 

eliot -esf

کاربر فعال مهندسی کشاورزی , گیاهپزشکی
کاربر ممتاز
دلایل خودمو درمورد چرایی سوزاندن بقایای گیاهی توی شرایط نظام کشاورزی کشورمون رو ارائه میدم


در بحث خاکورزی حفاظتی تاکیید بر حفظ بقایا هستش ولی....................؟؟؟؟؟
توجه داشته باشین توی کشورهای پیشرفته که متاسفانه یا خوشبختانه بیشتر محققان ما مقالات اونها رو بدون در نظر گرفتن شرایط متفاوت زراعی ما با اونها کپی میکنن برای مقوله خاکورزی ماشین آلات و امکانات خاصی دارند که در بیشتر مزارع ما دردسترس نیستند
در این نظامهای زراعی پیشرفته ابتدا بقایا جمع آوری شده و بقایای ریزتر با ماشینهای مخصوص خورد شده و سریع به خاک برگردانده میشوند.....مشکل توی سیستم ما همین قسمت ریز کردن بقایا هست که امکانش برای بسیاری از کشاورزان فعلا موجود نیست.
از طرفی گذاشتن همین قطعات درشت روی خاک مشکلات جدی رو برای کشت بعدی ایجاد میکنه. از جمله
- مانع از تماس بذر با خاک و ایجاد تخلخل بیش از حد و خشکی خاک
- ایجاد محل مناسب برای زندگی بسیاری از افات

بنابراین چاره ای در حال حاضر نیست جز سوزاندن
اما ایا واقعا سوزاندن مضر است...؟؟؟

از لحاظ بحث تغذیه گیاهی اتفاقا بسیار مفید هم خواهد بود...به این دلیل
- بقایای گیاهی در حالت سوخته اگر سریع وارد خاک شوند ( از گزند باد و خارج شدن از سطح مزرعه در امکان بمانند) سرعت پروسه برگشت عناصر از بقایای سوخته به خاک افزایش میابد.
توجه داشته باشید با سوختم ماهیت عناصر بقایا تغییر نمیکند..مثلا مس موجود در آن هیچ تغییری نمیکند.گازهایی که موقع سوختن متصاعد میشوند نقشی در تغذیه گیاهی ندارند.
برخی بحث از بین رفتن میکروارگانیسمهای خاک به علت حرارات را مطرح میکنند....به هیچ وجه اینگونه نیست...اولا حرارات شعله عمدتا به سمت بالا است نه به سمت خاک و ضمنا در سطح چمد سانتی متری خاک به طور جزیی افزایش دما پیش می اید که به هیچ وجه در حدی نیست که باعث تغییر محسوس جمعیت میکروارگانیسمهای خاک شود، آنهم میکروارگانیسمهای خاک که تا حدود یک متری خاک حضور پررنگی دارند.

این خلاصه ای از دلایل من برای ترجیح دادن جارسوزی به حفظ بقایا هستش البته با توجه به شرایط امروزی نظام زراعی ما...
منتظر نظرات شما دوستان هستم

آقا من مخالف هستم !!!! بخاطر آلودگی شدیدی که ایجاد میکنه
بگذارید بهتر توضیح بدم

گفته های شما درسته ولی به نظر من نمیشه یه دستور کلی داد و هر کشاورز باید به شرایط جایی که زمینش قرار گرفته و نکته بعدی زمان انجام اینکار دقت کنه چرا که اگه زمینش نزدیک به شهر باشه و یا این سوزاندن در فصل زمستان اتفاق بیفته باعث میشه همون قضیه وارونگی هوا و آلودگیش تشدید کنه (بخصوص در شهر های بزرگ )!!!

نکته بعدی که باید دقت بشه اینه که سوزاندن بقایا بیشتر آخر فصل زراعی و موقعی که هوا سرد شده و بازم همون قضیه آودگی هوا داریم !!
اما باتوجه به نبود امکانات خرد کردن همین سوزاندن به نظر دردسترس ترین راه که میتونیم استفاده کنیم ولی این دلیل بر موافق بودن با این قضیه نباید بشه !!!

باید سعی کنیم شرایط خرد کردن فراهم کنیم !!!
 

"Pejman"

دستیار مدیر مهندسی کشاورزی گیاهان دارویی
دوستان ارجمندم
بحث سوزاندن و یا باقی گذاشتن بقایای گیاهی در سطح مزارع و همچنین کارشناسان بعنوان یک موضوع اختلاف برانگیز مطرح است....
اگر شما بعنوان یک مهندس خاکشناسی در مقام قضاوت قرار بگیرید طرفدار کدام گروه خواهید بود و چرا؟

جارسوزان..... با گروه مدافع عدم جارسوزی؟

لطفا در قسمت پاسخ همین تاپیک نظرات کارشناسی خودتون رو ارائه بفرمایید که درنهایت با توجه به نظرات شما عزیزان یک مقاله مشترک انشاله ارائه بشه

ضمنا من شخصا طرفدار جارسوزی هستم
دلایل خودمو درمورد چرایی سوزاندن بقایای گیاهی توی شرایط نظام کشاورزی کشورمون رو ارائه میدم

در بحث خاکورزی حفاظتی تاکیید بر حفظ بقایا هستش ولی....................؟؟؟؟؟
توجه داشته باشین توی کشورهای پیشرفته که متاسفانه یا خوشبختانه بیشتر محققان ما مقالات اونها رو بدون در نظر گرفتن شرایط متفاوت زراعی ما با اونها کپی میکنن برای مقوله خاکورزی ماشین آلات و امکانات خاصی دارند که در بیشتر مزارع ما دردسترس نیستند
در این نظامهای زراعی پیشرفته ابتدا بقایا جمع آوری شده و بقایای ریزتر با ماشینهای مخصوص خورد شده و سریع به خاک برگردانده میشوند.....مشکل توی سیستم ما همین قسمت ریز کردن بقایا هست که امکانش برای بسیاری از کشاورزان فعلا موجود نیست.
از طرفی گذاشتن همین قطعات درشت روی خاک مشکلات جدی رو برای کشت بعدی ایجاد میکنه. از جمله
- مانع از تماس بذر با خاک و ایجاد تخلخل بیش از حد و خشکی خاک
- ایجاد محل مناسب برای زندگی بسیاری از افات

بنابراین چاره ای در حال حاضر نیست جز سوزاندن
اما ایا واقعا سوزاندن مضر است...؟؟؟

از لحاظ بحث تغذیه گیاهی اتفاقا بسیار مفید هم خواهد بود...به این دلیل
- بقایای گیاهی در حالت سوخته اگر سریع وارد خاک شوند ( از گزند باد و خارج شدن از سطح مزرعه در امکان بمانند) سرعت پروسه برگشت عناصر از بقایای سوخته به خاک افزایش میابد.
توجه داشته باشید با سوختم ماهیت عناصر بقایا تغییر نمیکند..مثلا مس موجود در آن هیچ تغییری نمیکند.گازهایی که موقع سوختن متصاعد میشوند نقشی در تغذیه گیاهی ندارند.
برخی بحث از بین رفتن میکروارگانیسمهای خاک به علت حرارات را مطرح میکنند....به هیچ وجه اینگونه نیست...اولا حرارات شعله عمدتا به سمت بالا است نه به سمت خاک و ضمنا در سطح چمد سانتی متری خاک به طور جزیی افزایش دما پیش می اید که به هیچ وجه در حدی نیست که باعث تغییر محسوس جمعیت میکروارگانیسمهای خاک شود، آنهم میکروارگانیسمهای خاک که تا حدود یک متری خاک حضور پررنگی دارند.

این خلاصه ای از دلایل من برای ترجیح دادن جارسوزی به حفظ بقایا هستش البته با توجه به شرایط امروزی نظام زراعی ما...
منتظر نظرات شما دوستان هستم
سلام دوست عزیز و گرامی. متاسفانه این کار فقط به علت حرارت ایجاد نمیشه و میکروارگانیزم ها بخاطر حرارت از بین نمیرن. بلکه به علت وجود خاکستر و اینجا تنش اسمزی برای میکروارگانیسم ها از بین میرن. وقتی خاکستر روی زمین میمونه و با آب مخلوط میشه و مثلا بارون که میاد تمامی منفذهای خاک رو میپوشونه برای مدت محدودی و این کار باعث میشه اکسیژن رسانی به خاک محدود بشه و از همه مهمتر اون مکان برای زندگی باکتری ها و سایر میکروارگانیزم ها از لحاظ PH مناسب نیست و میکروارگانیزم ها اون مکان رو برای رشد خود دیگه انتخاب نمی کنند. بنده یکی از مخالفان این کار هستم که آتیش بازی راه بندازیم و البته موافق اینم که نگهداری بقایا زمین کشاورزی رو به گونه ایی میکنه که مبارزه با علف های هرز و سایر موارد وابسته همچون آفات با مشکلات بسیار زیادی مواجه میشیم که اصلا برای کشاورزی در ایران مقرون به صرفه نیست. همونطور که فرمودید ادوات کشاورزی این کار در ایران بسیار کمه و حتی در برخی مناطق موجود نیست. مزایای سوزاندن در ایران بیشتر از نسوزاندنه متاسفانه چون بصورت کامل و با ادوات کامل به کشاورزان ارائه نشده... در ضمن برای کشاورز هم مقرون به صرف هست سوزاندنش. اما اگه مدیریت صحیحی داشته باشیم و همه امکانات در اختیارمون باشه کشاورزی خوبی خواهیم داشت×
 

افشین باتمانی

متخصص کشاورزی
کاربر ممتاز
سلام دوست عزیز و گرامی. متاسفانه این کار فقط به علت حرارت ایجاد نمیشه و میکروارگانیزم ها بخاطر حرارت از بین نمیرن. بلکه به علت وجود خاکستر و اینجا تنش اسمزی برای میکروارگانیسم ها از بین میرن. وقتی خاکستر روی زمین میمونه و با آب مخلوط میشه و مثلا بارون که میاد تمامی منفذهای خاک رو میپوشونه برای مدت محدودی و این کار باعث میشه اکسیژن رسانی به خاک محدود بشه و از همه مهمتر اون مکان برای زندگی باکتری ها و سایر میکروارگانیزم ها از لحاظ PH مناسب نیست و میکروارگانیزم ها اون مکان رو برای رشد خود دیگه انتخاب نمی کنند. بنده یکی از مخالفان این کار هستم که آتیش بازی راه بندازیم و البته موافق اینم که نگهداری بقایا زمین کشاورزی رو به گونه ایی میکنه که مبارزه با علف های هرز و سایر موارد وابسته همچون آفات با مشکلات بسیار زیادی مواجه میشیم که اصلا برای کشاورزی در ایران مقرون به صرفه نیست. همونطور که فرمودید ادوات کشاورزی این کار در ایران بسیار کمه و حتی در برخی مناطق موجود نیست. مزایای سوزاندن در ایران بیشتر از نسوزاندنه متاسفانه چون بصورت کامل و با ادوات کامل به کشاورزان ارائه نشده... در ضمن برای کشاورز هم مقرون به صرف هست سوزاندنش. اما اگه مدیریت صحیحی داشته باشیم و همه امکانات در اختیارمون باشه کشاورزی خوبی خواهیم داشت×

سلام و ممنون از نظرتون
این موردph، فشار اسمزی و تنشی که فرمودین تاثیری روی فلور میکروبی خاک نداره.ما توی خاک تر کیباتی داریم و گاها ترکیباتی اضافه میکنیم(مث کودها) که به مراتب مضرات بیشتری نسبت به این مورد داره.
بیولوژی خاک اونقدر پیچیده ست که این مواردی فرمودین تاثیر چندان و حتی کوتاه مدت هم نداره.
خاک قدرت تامپونی بالایی داره. اینجوری نیس که اینقد متاثر بشه.
ضمنا سالها قبل روی این موضوع عملا کار کردیم
 

"Pejman"

دستیار مدیر مهندسی کشاورزی گیاهان دارویی
سلام و ممنون از نظرتون
این موردph، فشار اسمزی و تنشی که فرمودین تاثیری روی فلور میکروبی خاک نداره.ما توی خاک تر کیباتی داریم و گاها ترکیباتی اضافه میکنیم(مث کودها) که به مراتب مضرات بیشتری نسبت به این مورد داره.
بیولوژی خاک اونقدر پیچیده ست که این مواردی فرمودین تاثیر چندان و حتی کوتاه مدت هم نداره.
خاک قدرت تامپونی بالایی داره. اینجوری نیس که اینقد متاثر بشه.
ضمنا سالها قبل روی این موضوع عملا کار کردیم
سلام مهندس عزیز. این موضوع یکی از موضوعات تحقیقاتی موسسه تحقیقات خاک و آب کشور هست. نتایجش هم در دست تدوین هست و به زودی منتشر خواهد شد. :gol:
 

افشین باتمانی

متخصص کشاورزی
کاربر ممتاز
سلام مهندس عزیز. این موضوع یکی از موضوعات تحقیقاتی موسسه تحقیقات خاک و آب کشور هست. نتایجش هم در دست تدوین هست و به زودی منتشر خواهد شد. :gol:

سلام....ارادت ویژه از سالها قبل به موسسه داشتیم!یه جاهایی هم همکاری داشتیم...از کم و کیف نتایج چندان بیخبر نیستم...
عارضم خدمت شما که سالها قبل در معیت یکی از اساتید عزیز و با همکاری دانشگاه ملبورن در جریان موضوع قرار دارم.
خیلی چیزها هست که عنوان کردنش دردی رو دوا نمیکنه و الا مطرح میکردم...قضیه پیچیده تر از این حرفهاست.
بعضی از موضوعات رو به لحاظ پیچیدگیهای فنی خاصی که داره، باید دانشگاهای بزرگ بررسی و تحقیق کنن...معمولا نتایج موسسات کشورهای در حال توسعه در مواردی از این دست چندان.....!!! نیاز به تایید مراجع معتبرتری داره
 
آخرین ویرایش:

eliot -esf

کاربر فعال مهندسی کشاورزی , گیاهپزشکی
کاربر ممتاز
سلام....ارادت ویژه از سالها قبل به موسسه داشتیم!یه جاهایی هم همکاری داشتیم...از کم و کیف نتایج چندان بیخبر نیستم...
عارضم خدمت شما که سالها قبل در معیت یکی از اساتید عزیز و با همکاری دانشگاه ملبورن در جریان موضوع قرار دارم.
خیلی چیزها هست که عنوان کردنش دردی رو دوا نمیکنه و الا مطرح میکردم...قضیه پیچیده تر از این حرفهاست.
بعضی از موضوعات رو به لحاظ پیچیدگیهای فنی خاصی که داره، باید دانشگاهای بزرگ بررسی و تحقیق کنن...معمولا نتایج موسسات کشورهای در حال توسعه در مواردی از این دست چندان.....!!! نیاز به تایید مراجع معتبرتری داره
آخرش خوبه یا بد ماااادر ؟!!؟
 

maten110

عضو جدید
سلام

کشت حفاظتی اگر دقیق و اصولی و مکان یابی شده باشه خیلی هم عالی جواب میده .در کشت ذرت من عملکرد خوبی ددیم

در خصوص سوزاندن بقایا از نظر بنده دلایل شما خصوصا در مورد اینکه حرارت میکرو ارگانیزم ها رو حانداران خاک از بین نمیره بلکه حرارت رو به بالاست .اصلا قبول ندارم شاید موش و گاهی اوقات کرم خاکی و...........بتونن ازمحدوده داغ فرار کنند اما میکرو ها همگی از بین میرن این از بنده قبول کنید
نظر کلی بنده مخالفت صد در صد با سوزاندن بقایاو موافق کشت حفاظتی با مدیریت درست هستم

برای جمع آوری بقایا زمین های کشت که امکان کار با ماشین آلات حفاظتی نیست هم روش های دیگری و وسایل دیگری برای بهره برداری از همون بقایا وجود داره
 

افشین باتمانی

متخصص کشاورزی
کاربر ممتاز
سلام

کشت حفاظتی اگر دقیق و اصولی و مکان یابی شده باشه خیلی هم عالی جواب میده .در کشت ذرت من عملکرد خوبی ددیم

در خصوص سوزاندن بقایا از نظر بنده دلایل شما خصوصا در مورد اینکه حرارت میکرو ارگانیزم ها رو حانداران خاک از بین نمیره بلکه حرارت رو به بالاست .اصلا قبول ندارم شاید موش و گاهی اوقات کرم خاکی و...........بتونن ازمحدوده داغ فرار کنند اما میکرو ها همگی از بین میرن این از بنده قبول کنید
نظر کلی بنده مخالفت صد در صد با سوزاندن بقایاو موافق کشت حفاظتی با مدیریت درست هستم

برای جمع آوری بقایا زمین های کشت که امکان کار با ماشین آلات حفاظتی نیست هم روش های دیگری و وسایل دیگری برای بهره برداری از همون بقایا وجود داره

سلام....ممنونم که وقت گذاشتین
بحث اینکه من اینجوری فکر میکنم و یا اونجوری گفتن نیس..... آزمایشات و تحقیقات مستمر اینی که شما میفرمایین رو تایید نکرده.فلور میکروبی خاک که مرغ و خروس نیس سریع توی آتیش بسوزن و نسلشون منقرض بشه!
ببینین دوست عزیز من رشته ی اصلیم خاکشناسیه و سالهاست روی این موضوع با خیلیها از جمله بزرگان بحث داشتیم...روی این قضیه کار کردیم...دمای خاک رو در اعماق مختلف بعد سوزاندن بررسی کردیم...شمارش میکروارگانیسمی انجام شده... و خیلی کارهای دیگه.همینجوری که این بحث رو مطرح نکردیم
ما خیلی از روشهای آزمایشاتمون در زمینه های مختلف ازجمله توی مباحث خاک اکثرا قدیمی هستن و از روی مدلهای خارجی کپی شدن...خاک یه محیط کمپلکسه...هر منطقه ای باید براساس ویژگیهای خاک خودش فرمولهایی براش کالیبره بشه...اما ما چیکار میکنیم؟ منتظر میمونیم ببینیم دانشمندای فلان کشور برا خاک خودشون چه فرمولی رو تهیه میکنن سریع میایم برا انواع خاکهای خودمون ازش استفاده میکنیم! البته بعضی از عزیزان توی داخل کشور برای بومی کردن متدها زحمات زیادی میکشن.
از این حرفها که بگذریم این نکته جالبه که ما میام حرفهایی میزنیم که خود اساس اونها و روش آزمایش اونها برامون جای سوال دارن چه برسه به استناد کردن به نتایجشون.
یه مثال بزنم...برای مثلا بدست آوردن فسفر قابل جذب در خاکهای استان خوزستان باید همون روشی رو بکار ببریم که برای خاکهای آذربایجان بکار میبریم؟! معلومه که نه...باید بخش تحقیقاتی ما هزینه کنه و برای تک تک کاتاگوریهامون فرمول دقیقتر رو ارائه بده.

قضیه پیچیده تر از این حرفهاست...

2سال پیش قیمت کاه خیلی بالا رفت...خیلی جاها بقایا رو نسوزوندن و همشو بقصد سود بیشتر جمع کردن...خدا شاهده سال بعد سوسک قهوه ای غلات آنچان بلایی سر مزارع آورد که سود محصول سال قبل به همراه سود فروش کاه رو یکجا از دماغ این بندگان خدا بیرون کشید!
 
آخرین ویرایش:

maten110

عضو جدید
بنده چیزی رو که در کار عملی دیدم و نتیجه گرفتم عرض کردم .شاید دلایل شما هم درست باشه .در مورد سوسک قهوه ای هم زیاد با علل و ازدیادشون موافق نیستم
 

gsm1

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
دوستان ارجمندم
بحث سوزاندن و یا باقی گذاشتن بقایای گیاهی در سطح مزارع و همچنین کارشناسان بعنوان یک موضوع اختلاف برانگیز مطرح است....
اگر شما بعنوان یک مهندس خاکشناسی در مقام قضاوت قرار بگیرید طرفدار کدام گروه خواهید بود و چرا؟

جارسوزان..... با گروه مدافع عدم جارسوزی؟

لطفا در قسمت پاسخ همین تاپیک نظرات کارشناسی خودتون رو ارائه بفرمایید که درنهایت با توجه به نظرات شما عزیزان یک مقاله مشترک انشاله ارائه بشه

ضمنا من شخصا طرفدار جارسوزی هستم
دلایل خودمو درمورد چرایی سوزاندن بقایای گیاهی توی شرایط نظام کشاورزی کشورمون رو ارائه میدم

در بحث خاکورزی حفاظتی تاکیید بر حفظ بقایا هستش ولی....................؟؟؟؟؟
توجه داشته باشین توی کشورهای پیشرفته که متاسفانه یا خوشبختانه بیشتر محققان ما مقالات اونها رو بدون در نظر گرفتن شرایط متفاوت زراعی ما با اونها کپی میکنن برای مقوله خاکورزی ماشین آلات و امکانات خاصی دارند که در بیشتر مزارع ما دردسترس نیستند
در این نظامهای زراعی پیشرفته ابتدا بقایا جمع آوری شده و بقایای ریزتر با ماشینهای مخصوص خورد شده و سریع به خاک برگردانده میشوند.....مشکل توی سیستم ما همین قسمت ریز کردن بقایا هست که امکانش برای بسیاری از کشاورزان فعلا موجود نیست.
از طرفی گذاشتن همین قطعات درشت روی خاک مشکلات جدی رو برای کشت بعدی ایجاد میکنه. از جمله
- مانع از تماس بذر با خاک و ایجاد تخلخل بیش از حد و خشکی خاک
- ایجاد محل مناسب برای زندگی بسیاری از افات

بنابراین چاره ای در حال حاضر نیست جز سوزاندن

اما ایا واقعا سوزاندن مضر است...؟؟؟

از لحاظ بحث تغذیه گیاهی اتفاقا بسیار مفید هم خواهد بود...به این دلیل
- بقایای گیاهی در حالت سوخته اگر سریع وارد خاک شوند ( از گزند باد و خارج شدن از سطح مزرعه در امکان بمانند) سرعت پروسه برگشت عناصر از بقایای سوخته به خاک افزایش میابد.

توجه داشته باشید با سوختم ماهیت عناصر بقایا تغییر نمیکند..مثلا مس موجود در آن هیچ تغییری نمیکند.گازهایی که موقع سوختن متصاعد میشوند نقشی در تغذیه گیاهی ندارند.
برخی بحث از بین رفتن میکروارگانیسمهای خاک به علت حرارات را مطرح میکنند....به هیچ وجه اینگونه نیست...اولا حرارات شعله عمدتا به سمت بالا است نه به سمت خاک و ضمنا در سطح چمد سانتی متری خاک به طور جزیی افزایش دما پیش می اید که به هیچ وجه در حدی نیست که باعث تغییر محسوس جمعیت میکروارگانیسمهای خاک شود، آنهم میکروارگانیسمهای خاک که تا حدود یک متری خاک حضور پررنگی دارند.

این خلاصه ای از دلایل من برای ترجیح دادن جارسوزی به حفظ بقایا هستش البته با توجه به شرایط امروزی نظام زراعی ما...
منتظر نظرات شما دوستان هستم
باتوجه به شرایط کشاورزی در ایران حالت ترکیبی بنظر مناسب تر است.1-درصورتیکه بحث مبارزه با علف های هرز ومساله مقاومت حاد باشد سوزاندن انتخاب مناسبی است2-باتوجه به پایین بودن مواد آلی خاک در اکثرمناطق سوزاندن زیان بیشتری دارد.(پس نتیجه اینکه تا زمانیکه ضرورتی وجود نداشته باشه از سوزانون بقایای گیاهی باید ممانعت شود.)
واما نقدمطالب ذکر شده:
برای حل مشکل درشتی بقایای گیاهی بهتر است راه حلی متناسب با شرایط کشاورزی موجود ارایه شود.از طرفی حضور بقایای گیاهی باعث جلوگیری از هدر رفت آب در خاک میشود و بنوعی ظرفیت حفظ آب در زمین افزایش مییابد.(خشکسالی های پی درپی اقلیم ایران)
از طرفی تشدید رشد آفات (به همراه دشمنان طبیعی)بدلیل بقایای گیاهی همیشه مضر نیست بلکه برای ایران مفید هم هست با عنایت به مصرف بی رویه ی سموم و کودهای شیمیایی توسط کشاورزان محترم.معمولن اکوسیستم خودبهترین تعادل را ایجاد میکند.عنایت داشته باشید که سوزاندن هم یک تداخل گسترده در اکوسیستم بوده گاهی مضرات کنترل نشده ای ایجاد میکند(علاوه بر سم و کود).از طرفی این تعادل را با روشهای آی پی ام میتوان به نفع تولید جابجا کرد.
"- بقایای گیاهی در حالت سوخته اگر سریع وارد خاک شوند ( از گزند باد و خارج شدن از سطح مزرعه در امکان بمانند) سرعت پروسه برگشت عناصر از بقایای سوخته به خاک افزایش میابد."
متاسفانه در اون شرایط آتش سوزی (اگه از نزدیک ملاحظه کرده باشید)معمولن همراه با باد هم هست امکان انتقال خاکستر به خاک مهیا نیست در نتیجه درصد زیادی از خاکستر باعث آلودگی هوا شده و از دسترس خارج میشود.از طرفی سرعت پروسه برگشت عناصر از بقایای سوخته به خاک افزایش نمییابد ودلیل آن هم تغییر فرم شیمیایی مواد موجود در بقایای گیاهی میباشد.مواد آلی بصورت CO2و...دود میشه میره هوا....:(و بقیه هم معمولن به فرم پایدار اکسیدی و ...درآمده که سالها طول میکشه که جذب گیاه شوند.
پس با توضیحات سطر بالا ماهیت عناصر وترکیبات غیر قابل دسترس تر برای گیاه میشود.همانطور که گفته شد گازهای متصاعد شده عمدتن CO2 , NOX,SOX بوده که نقش عمده تغذیه ای در گیاه دارند.معمولن عناصر فلزی قابل جذب ترند قبل از سوختن همچنین مس.
مواظب لایه اوزون هم باشید لطفن.
موید باشید
 

افشین باتمانی

متخصص کشاورزی
کاربر ممتاز
باتوجه به شرایط کشاورزی در ایران حالت ترکیبی بنظر مناسب تر است.1-درصورتیکه بحث مبارزه با علف های هرز ومساله مقاومت حاد باشد سوزاندن انتخاب مناسبی است2-باتوجه به پایین بودن مواد آلی خاک در اکثرمناطق سوزاندن زیان بیشتری دارد.(پس نتیجه اینکه تا زمانیکه ضرورتی وجود نداشته باشه از سوزانون بقایای گیاهی باید ممانعت شود.)
واما نقدمطالب ذکر شده:
برای حل مشکل درشتی بقایای گیاهی بهتر است راه حلی متناسب با شرایط کشاورزی موجود ارایه شود.از طرفی حضور بقایای گیاهی باعث جلوگیری از هدر رفت آب در خاک میشود و بنوعی ظرفیت حفظ آب در زمین افزایش مییابد.(خشکسالی های پی درپی اقلیم ایران)
از طرفی تشدید رشد آفات (به همراه دشمنان طبیعی)بدلیل بقایای گیاهی همیشه مضر نیست بلکه برای ایران مفید هم هست با عنایت به مصرف بی رویه ی سموم و کودهای شیمیایی توسط کشاورزان محترم.معمولن اکوسیستم خودبهترین تعادل را ایجاد میکند.عنایت داشته باشید که سوزاندن هم یک تداخل گسترده در اکوسیستم بوده گاهی مضرات کنترل نشده ای ایجاد میکند(علاوه بر سم و کود).از طرفی این تعادل را با روشهای آی پی ام میتوان به نفع تولید جابجا کرد.
"- بقایای گیاهی در حالت سوخته اگر سریع وارد خاک شوند ( از گزند باد و خارج شدن از سطح مزرعه در امکان بمانند) سرعت پروسه برگشت عناصر از بقایای سوخته به خاک افزایش میابد."
متاسفانه در اون شرایط آتش سوزی (اگه از نزدیک ملاحظه کرده باشید)معمولن همراه با باد هم هست امکان انتقال خاکستر به خاک مهیا نیست در نتیجه درصد زیادی از خاکستر باعث آلودگی هوا شده و از دسترس خارج میشود.از طرفی سرعت پروسه برگشت عناصر از بقایای سوخته به خاک افزایش نمییابد ودلیل آن هم تغییر فرم شیمیایی مواد موجود در بقایای گیاهی میباشد.مواد آلی بصورت CO2و...دود میشه میره هوا....:(و بقیه هم معمولن به فرم پایدار اکسیدی و ...درآمده که سالها طول میکشه که جذب گیاه شوند.
پس با توضیحات سطر بالا ماهیت عناصر وترکیبات غیر قابل دسترس تر برای گیاه میشود.همانطور که گفته شد گازهای متصاعد شده عمدتن CO2 , NOX,SOX بوده که نقش عمده تغذیه ای در گیاه دارند.معمولن عناصر فلزی قابل جذب ترند قبل از سوختن همچنین مس.
مواظب لایه اوزون هم باشید لطفن.
موید باشید

ممنونم

دوست عزیز امروزه کسی برا تفنن کشاورزی نمیکنه...همه دنبال سود و برداشت محصول هستن...البته در خوشبینانه ترین حالت از نوع پایدار...
وقتی که هر ساله از مواد رشد دهنده مث ازت استفاده میشه که کانوپی رو تا حد چند برابر گیاه اصیل افزایش میده... بعد برداشت هر چقدر هم این بقایا رو جمع کنید بازم اونقدر داخل زمین باقی میمونه که حداقل مشکلی که ایجاد میکنه اینه اجازهنده بذر سال آینده با خاک درست و حسابی تماس داشته باشه!!!!
ما سالهاست با لانه گزینی آفات مضرری داخل همین بقایا دستو پنجه نرم میکنیم و خسارت میبینیم....
توی نظام کشاورزی ما دیگه کسی به امید کنترل طبیعی و اکوسیستم و دشمنان طبیعی کار نمیکنه! فاتحه اینا خیلی وقته خونده شده....تلخه اما واقعیتیه که چه بخوایم چه نخوایم وجود داره.

بله شاید این بقایا در صورت باقی ماندن آب رو نفوذ بدن و از تبخیر جلوگیری کنن...کسی منکر این موضوع نیست اما مشکلات بعدی که در پیش رو بوجود میاد جایی برای اینجور فکرهای اروپایی و استرالیایی نمیذاره...

گفتین موادآلی بصورت co2 به جو میره...اولا که حجم زیادی از کربن بازم باقی میمونه....ما دنبال افزایش کربن در خاک نیستیم...اگه این کربن با ازت و بعضی عناصر مث فسفر و گوگرد تناسب نداشته باشه خودش از موارد منفی خاک محسوب میشه

در مورد اکسید پایدار صحبت کردین.... اگه اشکال عناصر غذایی در خاک و گیاه رو مطالعه کنید متوجه میشید که قضیه اینجوریا هم که میگین نیست...نمیخوام بحثو تخصصیتر کنم و برم توی فاز روابط کمپلکس خاک و ریشه...فقط برای کوتاه کردن موضوع اینو خدمتتون میگم که ما وقتی میخوایم یک نمونه از بافت گیاه رو تجزیه شیمیایی کنیم از سوخته ی اون استفاده میکنیم!

به گازهایی متصاعد شده اشاره کردین...ای کاش امکانش براتون باشه که در این خصوص آزمایشی رو ترتیب بدین و بفرمایین چقد از این مواد باقی میمونه و چقد تصعید میشه...قبلا اینکارها انجام شده.

شخصا سالهاست در وزارت جهاد کشاورزی در قسمت اجرایی و فنی با مزارع و باغات سروکار داشتم هر آنچه که خدمت شما گفتم حاصل تجربه و همچنین آزمایشاتی بوده که قبلا انجام دادیم...ما روزانه با همه اینهایی که مطرح شد سروکار داریم...
 

gsm1

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
ممنونم

دوست عزیز امروزه کسی برا تفنن کشاورزی نمیکنه...همه دنبال سود و برداشت محصول هستن...البته در خوشبینانه ترین حالت از نوع پایدار...
وقتی که هر ساله از مواد رشد دهنده مث ازت استفاده میشه که کانوپی رو تا حد چند برابر گیاه اصیل افزایش میده... بعد برداشت هر چقدر هم این بقایا رو جمع کنید بازم اونقدر داخل زمین باقی میمونه که حداقل مشکلی که ایجاد میکنه اینه اجازهنده بذر سال آینده با خاک درست و حسابی تماس داشته باشه!!!!
ما سالهاست با لانه گزینی آفات مضرری داخل همین بقایا دستو پنجه نرم میکنیم و خسارت میبینیم....
توی نظام کشاورزی ما دیگه کسی به امید کنترل طبیعی و اکوسیستم و دشمنان طبیعی کار نمیکنه! فاتحه اینا خیلی وقته خونده شده....تلخه اما واقعیتیه که چه بخوایم چه نخوایم وجود داره.

بله شاید این بقایا در صورت باقی ماندن آب رو نفوذ بدن و از تبخیر جلوگیری کنن...کسی منکر این موضوع نیست اما مشکلات بعدی که در پیش رو بوجود میاد جایی برای اینجور فکرهای اروپایی و استرالیایی نمیذاره...

گفتین موادآلی بصورت co2 به جو میره...اولا که حجم زیادی از کربن بازم باقی میمونه....ما دنبال افزایش کربن در خاک نیستیم...اگه این کربن با ازت و بعضی عناصر مث فسفر و گوگرد تناسب نداشته باشه خودش از موارد منفی خاک محسوب میشه

در مورد اکسید پایدار صحبت کردین.... اگه اشکال عناصر غذایی در خاک و گیاه رو مطالعه کنید متوجه میشید که قضیه اینجوریا هم که میگین نیست...نمیخوام بحثو تخصصیتر کنم و برم توی فاز روابط کمپلکس خاک و ریشه...فقط برای کوتاه کردن موضوع اینو خدمتتون میگم که ما وقتی میخوایم یک نمونه از بافت گیاه رو تجزیه شیمیایی کنیم از سوخته ی اون استفاده میکنیم!

به گازهایی متصاعد شده اشاره کردین...ای کاش امکانش براتون باشه که در این خصوص آزمایشی رو ترتیب بدین و بفرمایین چقد از این مواد باقی میمونه و چقد تصعید میشه...قبلا اینکارها انجام شده.

شخصا سالهاست در وزارت جهاد کشاورزی در قسمت اجرایی و
فنی با مزارع و باغات سروکار داشتم هر آنچه که خدمت شما گفتم حاصل تجربه و همچنین آزمایشاتی بوده که قبلا انجام دادیم...ما روزانه با همه اینهایی که مطرح شد سروکار داریم...
تشکر از توضیحاتتون.متاسفانه دیگردوستان زیاد تو بحث ها شرکت نمیکنن.
درخصوص اکسید شدن مواد مقصودم عناصر ریزمغذی بیشتر هست که معمولن فرمهای مختلفی که در گیاه وجود دارن برای جذب مشکلی ندارن.
بهرحال تصمیم گیرنده در اینگونه موارد مهندسین کشاورزی هستن وقطعن جمیع جهات درنظر گرفته میشه در اینگونه مواقع.
حسن این بحث ها اینه که هرشخص از زاویه دید خودش موضوع رو بحث میکنه .دردانشگاه سبک آموزش ها متفاوت هست واین باعث میشه افراد بادیدگاههای دیگه آشنا بشن.
موفق باشید و به امید شروع مباحث بیشتر.
 

مورچک

عضو جدید
معایب های آتش زدن بقایای گیاهی

معایب های آتش زدن بقایای گیاهی

هشدارهای پژوهشگر مرکز تحقیقات نسبت به آتش زدن بقایای گیاهی گندم و جو بعد از برداشت
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان پژوهشگر این مرکز نسبت به عواقب خطرناک آتش زدن بقایای گیاهی برجای مانده از برداشت گندم و جو هشدارداد.
آقای دکتر محمد اسماعیل اسدی پژوهشگر مجرب بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی این مرکز در این باره اظهار داشت:
با توجه به فرا رسیدن فصل برداشت محصول گندم و جو در استان گلستان، برخی کشاورزان بعد از برداشت محصول خود مبادرت به آتش زدن بقایای برجای مانده از برداشت گندم و جو می نمایند. آتش سوزی هر ساله این محصولات خسارات مالی فراوانی به كشاورزان و اقتصاد جامعه وارد می آورد، لذا با توجه به اینکه محصول گندم وجو بسیار خشك و سریع الاشتعال است و وزش باد نیز از عواملی است كه موجب تسریع و شدت آتش سوزی می شود، همه موارد فوق باعث از بین رفتن یك سال زحمت و تلاش كشاورز و ضرر و زیان به اقتصاد كشورمان می گردد. بنا بر این به کشاورزان محترم توصیه می گردد که به طور جدی از آتش زدن بقایای بعد از برداشت گندم و جو خودداری نمایند. زیرا بازمانده محصول گندم (سفال گندم) برای زمین مفید و نوعی كود و پوشش (مالچ) محسوب می گردد. با آتش زدن سفال گندم و جو باعث فقیرتر شدن زمین خود از نظر مواد آلی و همچنین آب قابل دسترس نشوید . حفظ بقایای گیاهی بر روی خاک اثرات مفید بسیاری دارد که از جمله ایجاد زیستگاهی برای موجودات ریز خاکی و کرمها، جلوگیری از اثرات مستقیم فرسایشی قطرات باران بر خاک، تامین غذای دام، مصارف سوختنی، افزایش ماده آلی خاک، جلوگیری از تبخیر زیاد آب از خاک و اصلاح خاک را می توان برشمرد. در غلات این بقایا کاه وکلش نامیده می شود. کاه شامل بقایای برگ ها، ریشکها و ساقه های باقی مانده بعد از برداشت غلات کوچک مانند گندم، جو، چاودار و یولاف است که طبق معمول به صورت بسته بندی از مزارع خارج می شود. کلش کاهبن های ایستاده آنها است که پس از برداشت محصول در زمین باقی می ماند. آتش زدن یک عمل سریع و حاد برای تغییر محیط است. این عمل در اکوسیستم های طبیعی و اکوسیستم های تحت مدیریت انسان، می تواند از قدرت تخریبی و آلوده کنندگی بسیار زیادی برخوردار باشد و یا ابزار مدیریت به حساب آید.
با توجه به وجود بقایای گياهي به صورت گسترده در مزارع انگیزه ها و اهداف مختلفی جهت از بین بردن آن برای کشاورزان وجود دارد که مهمترین این اهداف و انگیزه ها به صورت زیر می باشد
:
-
از بین بردن علف های هرز باقیمانده در مزارع تا در سال بعد هزینه های مبارزه با علفهای هرز کاهش یابد.
-
از بین بردن آفات گیاهی و جلوگیری از ایجاد محیط مناسب تکثیر این آفات.
-
ایجاد سهولت بیشتر در عملیات کاشت و داشت.
بقاياي محصولات زراعي معمولا توسط كشاورزان یا از مزرعه خارج می شوند یا مورد چراي دام قرار می گیرند و یا سوزانده مي‌شوند. برخی کشاورزان برای رفع مزاحمت بقایای گیاهی راحت
ترين روش يعني سوزاندن آنرا انتخاب میکنند.اگرچه آتش زدن در کوتاه مدت و در زمان سریعتر و با هزینه کمتر سبب از بین رفتن علفهای هرز و تا حدی آفات مزرعه می شود اما اثرات جبران ناپذیری در کاهش حاصلخیزی خاک و از بين رفتن حشرات مفيد و شكارگر دارد. به علاوه، باعث فشردگی خاک در اثر کاهش درصد مواد آلی و رطوبت خاک در نتیجه عبور ماشینهای کشاورزی در هنگام آماده سازی زمین گشته که منجر به افزایش وزن مخصوص ظاهری خاک و کاهش تبادلات گازی خاک و نقصان شدید جمعیت انواع ریز مغذی های خاک (میکروارگانیسم های خاک) می گردد.
سوزاندن بقایای گیاهی باعث افزایش حساسیت به فرسایش و کاهش رطوبت خاک به هنگام کشت محصول دوم که اکثرا سویا، ذرت و یا آفتابگردان است، می گردد. سوزاندن کاه و کلش غلات باعث کاهش پایداری خاکدانه ها می گردد.
بر اساس آزمایش میزان منافذ بزرگتر از 5/1 میلی متر در خاک، در زمین های کلش دار، 1/4 برابر بیشتر از زمین های کلش سوخته در سیستم خاک ورزی مرسوم (شخم به اضافه دیسک سنگین) می باشد.
سوزاندن بقایای گیاهی موجب افزایش
اسیدیته خاک می شود. این عمل از افزایش نمک های قابل حل در خاک ناشی می گردد.
سوزاندن کاه وکلش موجب کاهش ماده آلی خاک می شود. علاوه بر آن، میزان ترکیبات قابل حل در آب و چربی ها و اسیدهای هومیک روند نزولی نشان می دهند
. آتش زدن کلش از طریق تأثیر عناصر غذایی خاک، ممکن است از طریق افزایش قدرت و زمان آتش و نوع خاک و اقلیم منطقه تغییر یابد. آتش زدن بقایای گیاهی در سطح خاک، میکرو ارگانیسم های خاک را کاهش می دهد.
سوزاندن کاه و کلش گندم 50 درصد از جمعیت باکتری ها را تا عمق 5/2 سانتی متری کاهش داد. میزان جمعیت میکروارگانیسم خاک در زمین کلش سوخته گندم در مقایسه با زمینی که در آن کلش با خاک مخلوط شده بود در حدود 70 درصد بود.
سوزاندن بقایای گیاهی میزان و فعالیت آنزیم های موثر در چرخه معدنی شدن عناصر در خاک نیز کاهش پیدا میکند.

همه این موارد عملاً میزان باروری خاک مزرعه را در طی چند سال بعدي بشدت کاهش می دهد و هزینه ای به مراتب بالاتر بدنبال دارد.
در گذشته هاي دور با رهاسازي اين اراضي كم بازده، بهره برداران به نقاط ديگر روي مي آورند اما در زمان حاضر علاوه بر كاهش سطح زيركشت محدوديت هاي زياد ديگري نظير دسترسي به منابع توليد و اراضي وسيع بكر وجود دارد كه باعث كاهش مساحت زمين براي هر كشاورز به دليل افزايش جمعيت و خرد شدن اراضي در طي فرايند قوانين مربوط به ارث و تفكيك آن وجود دارد.

بقایای گیاهی حداقل چهار نقش اساسی در تولیدات گیاهی بازی می کند. اول کاهش فرسایش آبی و بادی، دوم تامین مواد غذایی گیاه، سوم به عنوان یک مالچ فعالیت کرده و میزان هدر رفت آب خاک را کاهش می دهد و چهارم تعدیل کننده دمای خاک می باشد
.
در ادامه آقای دکتر اسدی افزودند که طبق گزارشهای سازمان جهاد کشاورزی استان سطح زیر کشت آبی گندم در سال زراعی جاری 165 هزار هکتار می باشد که اگر فرض کنیم از این مقدار بقایای باقیمانده بعد از برداشت گندم 150 هزار هکتار اراضی سوزانده شود با فرض میزان 4 تن بقایای باقیمانده گندم در هر هکتار 600 هزار تن بقایا سوزانده شده و از بین می رود. در عرض 20 سال این مقدار به 12 میلیون تن می رسد. با یک حساب سرانگشتی معلوم می شود که 80 تن ماده آلی خشک در هر هکتار در عرض 20 سال از بین می رود. ایشان افزود با توجه به مضرات حاصل از سوزاندن بقایای گیاهی به خصوص کاه وکلش که در کشور ما نیز به ویژه در استان گلستان به منظور آماده سازی زمین برای کشت دوم انجام می پذیرد به نظر می رسد احیاء فن آوری و مدیریت بقایای گیاهی به عنوان یکی از راهکارهای مهم در جهت حفظ پایداری اکولوژیک مزارع ضروری باشد.
از جمله فن آوری های موفق می توان به سیستم های کشاورزی حفاظتی اشاره نمود. در این سیستم که سازگارترین سیستم کشاورزی با محیط زیست می باشدبقایای باقیمانده بعد از برداشت نه سوزانده می شوند و نه درون خاک دفن می شوند. در این نوع فن آوری با اعمال روشهای حفاظتی بر روی همان بقایای باقیمانده عمل خاک ورزی و کشت با حداقل تردد و کوبیدگی خاک و همچنین کاهش مصرف سوخت صورت می گیرد. در سیستم کشاورزی حفاظتی، خاک ورزیها که شامل روش های بی خاک ورزی
(No-tillage)و خاک ورزی حداقل(Minimum tillage) می باشدحداقل بقایای گیاهی (30 درصد) در سطح خاک باقی مانده که با این عمل تمامی مضرات سوزاندن بقایای گیاهی از بین می رود.در ضمن گزارش شده که در بعضی مناطق غله خیز سه چهارم آلودگی هوا در آخر تابستان ناشی از سوزاندن بقایا است که تاثیرات زیست محیطی و انسانی مخرب بر جای می گذارد. هنگامی که اثرات این روش در طولانی مدت بررسی می شود مشاهده می گردد که مضرات آن بیش از محاسن آن است و به مرور زمان کیفیت خاک و به تبع آن رشد و نمو محصولات زراعی را به شدت کاهش می دهد و اثرات جبران ناپذیری روی محیط زیست و تنوع زیستی آن دارد مطلوب است.
آقای دکتر اسدی به عنوان پیشنهاد برای جلوگیری از سوزاندن بقایای گیاهی بعد از برداشت محصولات گندم و جو به موارد زیر اشاره نمود: برگزاری برنامه های تلویزیونی، رادیویی و کارگاه های آموزشی و ترویجی و آشنا کردن کشاورزان با اثرات مخرب آتش زدن بقایا، تهیه ودر اختیار قراردادن ماشین های مناسب به کشاورزان جهت مدیریت بقایا ( از قبیل ساقه خردکن، ماشینهای کاشت در بقایا و ادوات کم خاک ورز)، آموزش روش های صحیح مدیریت آفات و علف های هرز به زارعین و همچنین آشنا کردن آنها با مزایای حفظ بقایای گیاهی. با این گونه آموزشها می توان گام های موثری در جهت کاهش عملیات سوزاندن بقایا برداشت. امروزه ثابت شده این روش با تاثیرات مخربی که بر کیفیت خاک دارد به مرور زمان به خاک و گیاه آسیب می رساند و اثرات مخرب آن بسیار بیشتر از اثرات مثبت است.
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:
بالا