كشت و پرورش گياه دارويي گل گاوزبان

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
مشاهده پیوست 83198
شناسنامه

گاوزبان Boraginaceae
:تیره
Borago officinalis
:نام لاتین
Borage
:نام انگلیسی
گل گاوزبان
:نام فارسی
لسان الثور





:نام عربی

گیاه گل گاو زبان به عنوان یکی از غنی ترین منابع اسیدهای چرب اصلی بشمار می‌رود بطوریکه از آن به عنوان غنی ترین منبع شناخته شده برای (Gamma Linoenic Acid(GLA در نزد بشر معرفی شده‌است.گل گاوزبان یک گیاه علفی یک ساله‌است که از اردیبهشت تا شهریور گل می‌دهد.
گل گاوزبان احتمالا از شمال آفریقا به نواحی دیگر راه یافته و امروزه در منطقه مدیترانه، نواحی شمال آفریقا و قسمت‌هایی از خاورمیانه می‌روید. گل، برگ و سرشاخه‌های گلدار آن به مصرف دارویی می‌رسد.
گل گاوزبان گیاهی مقاوم به شوری است که قادر به جذب یون‌های سدیم، کلر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم از خاک می‌باشد و می‌توان از این گیاه برای خارج ساختن این یون‌ها از خاک و اصلاح خاک‌های شور و قلیا استفاده کرد.
شرح گیاه
گیاهی است علفی، یکساله به ارتفاع 15 تا 70 سانتی متر و دارای ساقه منشعب شیاردار و پوشیده از تارهای خشن. گاوزبان برگهائی منفرد، ساده و پوشیده از تارهای خشن دارد. در قاعده ساقه گیاه برگها دارای دمبرگ مشخص ولی در قسمت های انتهائی آن تقریباً بدون دمبرگ است. گلهای آن که به تناسب محل رویش در فاصله ماههای فروردین و تیر ظاهر می شود. رنگ آبی زیبا و بندرت سفید یا گلی دارد. کاسه و جام گل آن 5 قسمتی و منقسم به قطعاتی است که بدان ظاهر جدا گلبرگ می دهد. از اختصاصات جام گل آن اینست که قطعات پهنک جام، به لوله ای که در غالب گیاهان این تیره دیده می شود، منتهی نمی گردد. و این خود بهترین وسیله تشخیص آن از گیاهان مختلف این تیره است. پنج پرچم بساک نزدیک به هم دارد که در قاعده میله آنها یک زائده زبانه ای شکل، به وضع قائم دیده می شود. مادگی آن دارای تخمدانی فوقانی است و پس از رسیدن نیز به میوه 4 فندقه ای تبدیل می شود که درون هر یک از آنها یک دانه تیره رنگ بدون آلبومن جای دارد. تذکر: باید توجه داشت که در ایران گیاهی بنام Echium amoenum تحت نام گاوزبان مورد استفاده مردم قرار می گیرد و چون پراکندگی آن به حدی است که در غالب ارتفاعات کشور مخصوصاً در دامنه های البرز در ارتفاعات 1500 تا 2000 متری به وفور یافت می شود از این جهت بازارهای ایران همیشه دارای مقادیر زیادی از این گیاه که مورد اعتماد مردم از نظر درمانی است، می باشد مصرف گلهای این گیاه در همه نقاط کشور برای اثرات دارویی رواج دارد.
محل مناسب رویش
پراکندکی آن بیشتر در زمینهایی است که تحت اثر تابش ملایم نور خورشید قرار داشته و به علاوه از مواد ازته غنی باشد. لذا نوع خودروی آن بیشتر در کنار نرده ها ، باغها روی تل کودهای طبیعی و مزارع آفتاب گیر می روید.
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
روش کاشت
تکثیر این گیاه بوسیله دانه ( یا میوه دانه دار) صورت می گیرد. کاشت گیاه در زمینهای مرغوب، شخم زده و کوددار انجام می گیرد. برای اینکار در پائیز یا بهار دانه گیاه را با دست و یا دستگاههای مخصوص در زمین می پاشند و پس از جوانه زدن و پیدایش گیاه جوان فواصل آنها را نسبت به هم تنک کرده تا فاصله هر گیاه با گیاه بعدی 30 سانتی متر باشد. روش دیگر آنست که دانه ها را به وسیله دستگاههای مکانیکی در امتداد خطوطی به فواصل 60 تا 70 سانتی متر می کارند و پس از آنکه گیاه جوان حاصل شد فاصله آنها را برابر 30 سانتی متر از یکدیگر می کنند. انجام این کار نیز در اواخر فروردین انجام می شود.
برداشت
زمان برداشت
اولین زمان برداشت محصول در اواخر خرداد صورت می گیرد. از این زمان به بعد تا چند هفته میتوان با توجه به شکفته بودن گل عمر برداشت را ادامه داد.

روش برداشت
برداشت محصول زمانی صورت می گیرد که گیاه دارای گل باشد در این موقع ساقه گیاه را از قاعده قطع نموده به صورت بسته هایی در می آورند و سپس جهت خشک کردن در جریان هوا آنها را به انبارهای مخصوص منتقل می سازند. از هر هکتار زمین زراعی معمولاً معادل 900 تا 1100 کیلوگرم سر شاخه گلدار خشک شده بدست می آید که می توان گلهای آنرا با دست از سر شاخه ها جدا نمود.
خواص درمانی
گاوزبان حواس پنجگانه آدمی را تقویت می‌کند. دمکرده آن نشاط آور بوده و رنگ رخسار را باز می‌کند.سینه را نرم می‌کند. تنگی نفس و دردگلو را شفا می‌دهد. دلهره و وحشت را از بین می‌برد. غم و غصه را کم کرده و برای کسانی که با خود حرف می‌زنند بسیار خوبست. از برگهای تازه آن برای درمان جوشهای چرکی دهان و درمان برفک استفاده می‌شود .
سازگاری
گاوزبان بیشتر در بلندیهای رامسر، رودسر و شهسوار بصورت خودرو و نیز زراعی وجود دارد. شرایط آب و هوایی کوهستانی سردسیر و نیمه مرطوب که در طول بهار و تابستان دارای بارانهای متناوب هستند، برای کشت این گیاه مفید است.
موارد مصرف:
سنبل الطیب دارای آثار آرام بخش، خواب آور و ضد اسپاسم بوده و در درمان مواردی چون: بیقراری، مشکلات عصبی برای خوابیدن، فشار عصبی و کولیک‌های گوارشی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
از گل گاوزبان در درمان علائم سرماخوردگی و همچنین به عنوان آرام بخش استفاده می‌شود.
موارد استعمال در پزشکی گذشته:
در طب گذشته سنبل الطیب به‌عنوان آرامبخش، خواب آور و رفع تشنج کاربرد داشته‌است.
در طب گذشته از گاوزبان به عنوان نشاط آور، آرامبخش، مدر و بر طرف کننده علائم سرماخوردگی استفاده می‌کرده‌اند.
اجزای فراورده:
هر کیسه حاوی ۲ گرم پودر ریشه سنبل الطیب (Valeriana Off.) و گل گاوزبان (Echium Amoenum) می‌باشد.
مواد موثره:
ترکیب یا ترکیبات مسئول اثر بخشی در سنبل الطیب (Valeriana) را والپوتریات‌ها (Valepotriates) و بالدرینال و ایزو والترال می‌دانند که هر یک از گروههای مختلف ترکیبات، مسئول بخشی از آثار فارماکولوژیک فوق هستند.(ریشه سنبل الطیب حاوی اسید والریانیک است.)
گل گاوزبان دارای موسیلاژ به میزان ۵-۳ ٪، فلاونوئید ۰٫۱۵٪ و آنتوسیانین با آگلیکون دلفینیدین و سیانیدین به میزان ۱۳٫۴۳٪ و به مقدار ناچیز آلکالوئید از دسته پیرولیزیدین است.
آثار فارماکولوژیک:
مطالعات انجام شده بر روی انسان آثار آرام بخشی سنبل الطیب را تائید می‌کند .همچنین فعالیت ملایم خواب آوری بر روی افراد طبیعی بی خواب و افرادی با خواب غیر طبیعی را نشان می‌دهد، به علاوه مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که سنبل الطیب زمان شروع خواب را کوتاه می‌کند. همچنین بی نظمی خواب، زمان بیداری بعد از خواب و بیدار شدن مکرر در طول خواب و کیفیت خواب را اصلاح می‌کند.
مقدار مصرف: حداکثر ۳ بار در روز
دستور مصرف:
یک یا دو کیسه را در یک فنجان آب جوش قرار داده ۱۰ دقیقه صبر کنید سپس کیسه را پس از فشردن خارج نموده محتوی فنجان را که مایعی با بوی مطبوعی می‌باشد با قند میل نمایید.جهت خارج شدن کامل مواد موثره می‌توان از روش دم کردن روی چراغ استفاده کرد.
این محصول ( ترکیب گل گاو زبان٬ ‌سنبل الطیب و لیمو ) هم اکنون در کارخانه شرکت گلچای بصورت تی بگ و کاملاْ بهداشتی تولید میشود
 

mehrdad539

عضو جدید
با سلام و تشکر بابت مطلب خوبتون
میشه لطف کنین عناصر و کودهای مورد نیاز با مقدارش رو هم بگین
 

khodaaaaaam

عضو جدید
سلام اطلاعاتی راجع به بذرش ندارین؟ البته گاوزبان اروپایی
پایان نامم راجع به گاو زبان اروپاییه borago efficianalis
قراره از روغن بذرش مقدار گامالینو لئیک اسید رو اندازه گیری کنم
 

seifsahandi

عضو جدید
سلام، چه نوع اطلاعاتی میخواهی؟ یعنی در مورد جوانه زنی و خواب بذر، مورفولوژی، درصد و ترکیبات روغن بذر، مقدار اسید گامالینولنیک بذور کشت شده در مناطق مختلف و ... در چه زمینه ای اطلاعات میخواهی؟
 
بالا