فارس

mpb

مدیر تالار مهندسی معماری
مدیر تالار
با سلام...

در اینجا ، مطالب با موضوعیت مناطق گردشگری استان فارس را قرار می دهیم .

لطفا به خاطر احترام به قانون ِ نشر ، ذکر ِ منبع را فراموش نفرمایید .
عکس ها را از سایت های معتبر آپلود کنید، تا پست ها بعد از گذشت ِ زمان ، دچار مشکل نشوند .
جهت ِ حفظ ِ انسجام مطالب ، از دادن ِ پست های بی ارتباط با موضوع خودداری نمائید .
سپاس ....:gol:

 

mpb

مدیر تالار مهندسی معماری
مدیر تالار
آرامگاه حافظ

واقع در استان فارس و شهر شيراز


نوع بنا : تاریخی
قدمت : حدود 791 ه ق سال
( تاریخ میلادی : 1370-1506 )

حافظ از نام آورترين شعرا و عرفاي ايران زمين است كه در سال 726 هجري قمري در شيراز متولد شد و در سال 791 هجري قمري به سراي باقي شتافت . آرامگاه حافظ در مكاني به نام حافظيه در شمال شهر شيراز قرار گرفته دارد.
آدرس :شیراز - حافظيه در شمال شهر شيراز

آرامگاه سعدي

واقع در استان فارس و شهر شيراز


نوع بنا : تاریخی
قدمت : حدود 695 ه ق سال
( تاریخ میلادی : 1256-1353 )

سعدي نويسنده وسخن سراي بزرگ قرن هفتم هجري قمري در شيراز متولد شد و در آنجا و نظاميه بغداد به تحصيل پرداخت و سپس سفري طولاني به بين النهرين‌, شام حجاز و شمال آفريقا كرد. و پس از كسب تجارب فراوان به شيراز باز گشت . آرامگاه شيخ اجل معروف به سعدي, در تنگ سعدي و در قريه اي به همين نام واقع شده است . هم اكنون اين قريه با اتصال به شهر به شهرك سعدي معروف است. سعدي در سالهاي بين 695-691 هجري قمري وفات يافت .
آدرس :شهرك سعدي

آرامگاه خواجوي كرماني

واقع در استان فارس و شهر شيراز


نوع بنا : تاریخی
قدمت : حدود 753 ه ق سال
( تاریخ میلادی : 1314-1393 )


خواجوي كرماني در 689 هجري قمري در كرمان متولد ودر753 در شيراز وفات يافت .آرامگاه كمال الدين ابولعطاء متخلص به خواجوي (753-689 ه ق) در تنگ الله اكبر ودر جوار دروازه قرآن شيراز قرار دارد.
آدرس :شیراز - تنگ الله اكبر ودر جوار دروازه قرآن

آرامگاه شاه چراغ

واقع در استان فارس و شهر شيراز


نوع بنا : زیارتی
قدمت : حدود 1228 سال

حضرت مير سيد احمد فرزند امام موسي كاظم (ع) معروف به شاه چراغ برادر حضرت امام رضا(ع) در آغاز قرن سوم هجري به شيراز هجرت نموده و در همانجا وفات يافته است.
آدرس :شیراز- خیابان حضرتی
منبع:iranpedia
 

mpb

مدیر تالار مهندسی معماری
مدیر تالار
ارگ كريمخانی

واقع در استان فارس و شهر شيراز


نوع بنا : تاریخی
قدمت : زندیه
( تاریخ میلادی : 1750-1794 )

ارگ كريمخاني در حقيقت اندروني و قصر سلطنتي سلسله زنديه در شهر شيراز بود . اين ارگ به شكل قلعه آجري با ديواره هاي بلند ساخته شده كه در هر چهار گوشه آن برجي بزرگ بر پا است .ساختمان شهر باني در مقابل اين ارگ ساخته شده و از خود ارگ از سال 1345-1315 به عنوان زندان شهرباني استفاده مي شد. بخشي از تالارها و اتاقهاي مرمت شده آن نمونه اي زيبا از سبك معماري دوران زنديه را نشان مي دهند . در مرکز شهر شیراز ساختمان چهار گوشی که روی بدنه بیرونیدیوارها وچهار برج آن نقش و نگارهایی ساده و زیبا به وسیله آجر به ارتفاع حدودا" 15 متر پدید آمده که هر بیننده ای را نسبت به حکومت پر عظمت کریم خان به تفکر وا میدارد. در این ساختمان که ارگ کریم خان نامیده می شود "اندرونی" کریم خان زند (خانواده خان زند و محارم ایشان) زندگی می کردند. قلعه دارای چهار برج می باشد که ارتفاع برجها از دیوار قلعه بلندتر است. در ورودی قلعه دری چوبی و بزرگ است که در ضلع شرقی قلعه قرار دارد. در بالای در ورودی صحنه نقاشی روی کاشی هفت رنگ انجام شده که کشته شدن دیو سفید به دست رستم پهلوان را نشان می دهد. ارگ دارای سه شاه نشین در شمال ، غرب و جنوب حیاط می باشد. شاه نشین شمالی مخصوص زمستان ، شاه نشین غربی مخصوص فصل بهار و شاه نشین جنوبی مخصوص فصل تابستان مورد استفاده قرار می گرفت. در طرفین و پشت هر شاه نشین اتاقها و ایوانهایی قرار دارند. در سمت غربی حیاط تالار اصلی ارگ و منزل رسمی و استراحتگاه کریم خان زند قرار داشته است.تالاری که فعلا" دو ستون چوبی بلند در جلوی آن قرار دارد قبلا" دارای دو ستون سنگی بوده که آقا محمد خان قاجار دو ستون سنگی آنرا برای ساخت گلستان تهران به آنجا منتقل کرد و به جای آن دو ستون بلند چوبی کار گذاشته اند. ارگ کریمخانی ساختمان مجللی است که اتاقهایی با نقاشیهای زیبا در خود جای داده اما از سال 1315-1345 که به عنوان زندان شهربانی از آن استفاده شده همه آثار نقاشیها و مقرنس کاریهای آن با گچ پوشیده و دود گرفته شد. بیشتر اتاقها و تالارهای آن با سقف و دیوارهای بسیار به صورت سلولهای کوچک زندان در آمدند. هم اکنون ساختمان دفتر دوم میراث فرهنگی استان فارس میباشد و بناست که در آینده تبدیل به موزه ای بزرگ شود.
آدرس :شیراز- خیابان کریم خان

آرامگاه كوروش كبير

واقع در استان فارس و شهر مرودشت


نوع بنا : تاریخی
قدمت : هخامنشی
( تاریخ میلادی : 330-550 )

در مسير جاده اصفهان-شيراز در دشت مرغاب ,آرامگاه كوروش كبير قرار گرفته است. بناي آرامگاه مشتمل بر اتاقي چهار گوش است كه برفراز يك سكوي شش طبقه قرار دارد. زير سقف اتاق تا سطح بالاي بام آرامگاه , در حدود سه متر فاصله دارد و دراين فاصله , محل دو قبر تعبيه شده است كه يكي را خوابگاه ابدي كوروش و ديگري را مدفن همسر او (كامان وان) مادر كمبوجيه دانسته اند .
آدرس :مرودشت - پاسارگاد
نقش شاپور

واقع در استان فارس و شهر داراب


نوع بنا : تاریخی
قدمت : دوره ساسانی

نقش شاپور در شش کیلومتری جنوب شرقی داراب و در دل کوه پهنا واقع شده و در سال 260 میلادی توسط هنرمندان دوره ساسانی حجاری شده است . در زیر این نقش چشمه ای از آب شیرین می جوشد که یک استخر طبیعی ایجاد کرده است
آدرس :شش کیلومتری جنوب شرقی

مجموعه ویرانه های تخت جمشید

واقع در استان فارس و شهر مرودشت


نوع بنا : تاریخی
قدمت : از دوره داریوش اول تا 150 سال بعد از او
( تاریخ میلادی : 330-550 )

بر فراز تپه سنگی کوه رحمت در جلگه مرودشت ویرانه های به جا مانده از کاخ تخت جمشید نمایان است . شاهکاری که مانند دیوار عظیم چین یا اهرام ثلاثه مصر . تنها شاهدی بر رنج انسانها نیست تجلی ذوق و هنر والایی است که با دستهای آفرینشگر معماران چیره دست ایرانی خلق شده است . کاخهای بزرگ تخت جمشید از زمان داریوش اول (521 پیش از میلاد ) تا 150 سال بعد از وی بنا شده ا ند و امروزه می توان بر سنگ نبشته های میخی این کاخها نامهای داریوش اول . فرزندش خشایارشاه و اردشیر سوم را دید . راه ورود صفه پلکانهای دو طرفه است که از هر طرف 110 پله پهن و کوتاه دارند . بالای پلکانها بنای ورودی تخت جمشید قرار گرفته که ساختمان عظیم (دروازه بزرگ) با دو گاو بالدار سنگی و سر انسانی روی آن حجاری شده است . نبشته های بالای این نقوش به سه زبان پارسی باستانی . ایلامی و بابلی هستند که بیان کننده تاریخ اتمام بنای ورودی به فرمان خشایارشاه است . غیر از دروازه ورودی دو دروازه خروجی یکی رو به جنوب و دیگری رو به شرق قرار دارند . دروازه جنوبی از دروازه دیگر پهن تر است . کف و بنیاد آن را از سنگ ساخته اند و به کاخ آپادانا یا کاخ بزرگ بار راه دارد . ستون های باقی مانده و نقش های برجسته پلکان های زیبا و بی نظیر آن هنوز هم عظمت و شکوه این کاخ را نشان می دهند . وسعت کاخ تخت جمشید 125 هزار مترمربع و از چهار بخش مهم تشکیل یافته است : 1- کاخ های رسمی و تشریفاتی 2- سرای نشیمن و کاخ های کوچک اختصاصی 3- خزانه شاهی 4- دژ و باروی حفاظتی .این بخش ها از سنگهای بزرگ تراشیده و صیقل یافته ساخته شده اند . کل ساختمان روی صخره های طبیعی استوار است . کتیبه ای که از داریوش بر دیوار ضلع جنوبی کاخ باقی مانده است نشان می دهد که پیش از احداث تخت جمشید هیچ اثر و بنایی در این مکان وجود نداشته است . سنگهای به کار رفته در تخت جمشید دو گونه اند : نوع اول شامل سنگهای صخره ای از جنس آهک به رنگ خاکستری شفاف است که از معادن شمال غربی تخت جمشید و نواحی دور یا نزدیک کاخ آورده اند . نوع دوم شامل سنگهای صخره ای از جنس آهک است که از سنگهای نوع اول سخت تر و فشرده تر است و به رنگ خاکستری مایل به سیاه دیده می شوند . این سنگها را از معادن مجدآباد (40 کیلومتری غرب تخت جمشید )آورده اند . کاخها و بناهای معروف تخت جمشید عبارتند از : 1- کاخ کوچک یا دروازه ملل 2- کاخ بار آپادانا 3- کاخ داریوش (از نخستین کاخهایی است که روی صخره تخت جمشید بنا گردیده و این کاخ را کاخ تچر نیز گفته اند . 4- کاخ صد ستون یا تالار صد ستون 5- کاخ یا دروازه نیمه تمام 6- خزانه تخت جمشید 7 – کاخ سه دری یا تالار شورا 8 – چاه سنگی 9 – آرامگاه اردشیر دوم و سوم 10 – کاخ خشایارشاه معروف به هدیش .مجموعه کاخهای تخت جمشید در سال 330 پیش از میلاد به دست اسکندر مقدونی به آتش کشیده شد و تمام بناها به صورت ویرانه درآمد .از بناهای برجای مانده و نیمه ویرانه بنای مدخل اصلی تخت جمشید می باشد که معروف به کاخ آپادانا است و در انتهای پلکانها بر سطح صفه ای قرار دارد . تعدادی از ستونهای بلند و پلکانهای بزرگ آن که نقش های برجسته دارند هنوز هم باقی مانده اند . کاخ آپادانا مشتمل بر یک تالار مرکزی با 36 ستون و سه ایوان 12 ستونی در قسمتهای شمالی . جنوبی و شرقی است که ایوانهای شمالی و شرقی آن به وسیله پلکانهایی به حیاط های مقابل متصل و مربوط می شوند . این کاخ شکوه و عظمتی خیره کننده داشته است .
آدرس :فراز تپه سنگی کوه رحمت در جلگه مرودشت
منبع:iranpedia
 

mpb

مدیر تالار مهندسی معماری
مدیر تالار
پاسارگاد

واقع در استان فارس و شهر مرودشت


نوع بنا : تاریخی
قدمت : حدود 2500 سال

محوطه باستانی پاسارگاد در فاصله حدود 135 كیلومتری شیراز و در فاصله سه كیلومتری جاده آسفالته شیراز به آباده قرار دارد. دشتی كه پاسارگاد در آن واقع شده، به نام دشت مرغاب نامیده می شود و مساحتی تقریبا 20*15 كیلومتر و ارتفاعی حدود 1200 متر از سطح دریا دارد. به دلیل وجود رودخانه پلوار در این دشت؛ جلگه مرغاب همواره بارور و نشیمنگاه اقوام مختلف بوده است. پاسارگاد بر خلاف تصوری که در میان عامه مردم وجود دارد؛ تنها یک مقبره نیست، بلکه مجموعه ای است گسترده از کاخ ها و بناهای گوناگون که در تمام دشت پاکنده شده اند. کاخ های پاسارگاد، 2500 سال پیش به دستور کوروش کبیر بنا شده است. آرامگاه کوروش، کاخ اختصاصی کوروش، نقش انسان بالدار، کاخ بار عام کوروش، کاخ تشریفات و ساختمان مذهبی (آتشکده) از ساخته های باقی مانده در این مجموعه تاریخی است. اما شاید مهم ترین اثر و در واقع شناخته شده ترین اثر موجود در پاسارگاد همان مقبره کوروش کبیر باشد که به دستور خود او برای خاکسپاریش ساخته شده و بعد از 2500 سال همچنان پابرجا و استوار باقی مانده و همچون نشانه ای از عزت و عظمت ایران خودنمایی می کند. گستردگی بناها و کاخ ها بسیار زیاد بوده به نحوی که به نظر آنوبانینی برای بازدید از همه آنها به چندین ساعت زمان نیاز است، فاصله بناها از همدیگر در مقیاس کیلومتر بوده و به همین دلیل مسیرهای آسفالتی در میان کاخ ها پیش بینی شده که بازدیدکنندگان با اتلاف وقت کمتری موفق به بازدید محوطه شوند. در پاسارگاد سه کتیبه از کوروش کبیر به یادگار مانده است که این محل را از این نظر نیز بی همانند می کند. بر سر آرامگاه کوروش در پاسارگاد سنگ نوشته ای هست که بر آن نوشته شده است: “ای انسان هرکه بخواهی باشی و از هر جا که می آیی بدان که من کوروش بنیانگذار امپراتوری ایران هستم. بر این توده خاکی که جسدم را پوشانیده است رشک مبر.”
آدرس :در فاصله حدود 135 كیلومتری شیراز و در فاصله سه كیلومتری جاده آسفالته شیراز به آباده

نقش رجب

واقع در استان فارس و شهر مرودشت


نوع بنا : تاریخی
قدمت : دوره اردشیر
( تاریخ میلادی : 652-226 )

در مرودشت شمال تخت جمشید نقش هایی از اردشیر بابکان و شاپور اول در پس رفتگی کوهستان حجاری شده که به (نقش رجب ) معروف است . این نقش دارای سه تصویر برجسته از اردشیر بابکان . شاپور اول علامت خاندان او و شخصیتهای بزرگ دوره اردشیر است .
آدرس :مرودشت شمال تخت جمشید



آتشکده پاسارگاد
واقع در استان فارس و شهر مرودشت


نوع بنا : تاریخی
قدمت : دوره هخامنشیان
( تاریخ میلادی : 330-550 )

در فاصله 1500 متری از کاخ اختصاصی کوروش در قسمت شرقی دشت مرغاب دو تخته سنگ بزرگ سفید در مجاورت تپه کوتاه خاکی به فاصله 9 متر از یکدیگر قرار گرفته اند . این دو تخته سنگ را آتشگاه یا قربانگاه پاسارگاد می دانند .نیایش ایزد یکتا در دوران هخامنشیان در فضای باز برابر آتش مقدس صورت می گرفته است .
آدرس :1500 متری از کاخ اختصاصی کوروش در قسمت شرقی دشت مرغاب

نقش رستم

واقع در استان فارس و شهر مرودشت


نوع بنا : تاریخی
قدمت : حدود 1355 سال
( تاریخ میلادی : 330-550 )

نقش رستم مجموعه ای از آثار است که در دل کوه ساخته شده است. در پایین کوه نقش های برجسته دوره ساسانی شامل هفت نقش حجاری شده از مجالس مختلف ساسانیان و بر بالای کوه آرامگاه شاهان هخامنشی را می توان یافت. چهار آرامگاه موجود در نقش رستم به داریوش اول هخامنشی (521-485 پ.م.)، خشایارشاه(486-465 پ.م.) ، داریوش دوم (404-423 پ.م.) و اردشیر اول(465- 424 پ.م.) تعلق دارند. داریوش بزرگ در نقش رستم چهار کتیبه از خود به یادگار گذارده است که سه کتیبه از این کتیبه ها، سه زبانه (پارسی باستان، عیلامی، بابلی) و یک کتیبه چهار زبانه (همراه با روایتی به زبان آرامی)می باشد که همگی این سنگ نوشته ها حاوی نیایش و مضامین مذهبی است. داریوش اول، نام کشورها و سرزمین های تابع خود و اندرزهای معنوی فراوانی را در این نوشته ها برشمرده است. نقش های برجسته کوه که از دوران ساسانی مانده شامل تصاویر نرسی ساسانی (293-302 م.)، جنگ و پیروزی بهرام دوم (276-293 م.) بر دشمن و مجلس اردشیر بابکان است. یکی از نقوش؛ پیروزی هرمز دوم، پادشاه ساسانی را نشان می دهد که دشمن خود را با اسب روی زمین غلطانده است. بالای این نقش آثار دیگری به جا مانده که از شواهد تاریخی می توان احتمال داد که نقش برجسته شاپور دوم معروف به شاپور ذوالاکتاف باشد. مجلل ترین و بزرگ ترین حجاری عهد ساسانی در نقش رستم؛ به نظر آنوبانینی، صحنه پیروزی شاپور اول بر والرین، امپراتور روم است که در در تاریخ 242 تا 271 میلادی رخ داده است. در این صحنه،والرین در مقابل شاپور اول که با حشمت بر اسب نشسته زانو زده است. از آثار دیگر باقی مانده در نقش رستم که از آسیب مصون مانده می توان از بنایی موسوم به کعبه زرتشت نام برد که بنایی از عهد هخامنشی است. در عصر شاپور اول ساسانی نوشته هایی به خط پهلوی اشکانی، ساسانی و یونانی بر دیوارهای کعبه زرتشت حکاکی شده است. کعبه زرتشت که به دلیل مکعبی شکل بودن بنا به این نام شهرت یافته، آتشکده ای بوده که در تاریکی شب، انوار آتش را به کوه و به آرامگاه های شاهان هخامنشی می تابانیده است. دقت و تراش منظم تخته سنگ های بزرگ سفید و تناسب شگرف این بنای مهم، از مهارت استادان عهد هخامنشی حکایت می کند.
آدرس :مرودشت - امتداد نقش رجب و در انتهای کوهستان معروف حاجی آباد
منبع:iranpedia
 

mpb

مدیر تالار مهندسی معماری
مدیر تالار
باغ ارم

واقع در استان فارس و شهر شيراز
نوع بنا : تاریخی

به عنوان يكي از زيباترين باغهاي ايران در استان فارس قرار دارد. وجه تسميه اين باغ عمارت و باغي بزرگ است كه به فرمان شداد پسر عماد فرمانرواي عربستان جنوبي به منظور رقابت با بهشت ساخته شد. اين باغ با انواع گلهاي زينتي و گونه هاي گياهي, باغ گياه شناسي دانشگاه شيراز است .
آدرس :شیراز- خیابان دانشگاه

باغ تخت

واقع در استان فارس و شهر شيراز

نوع بنا : تاریخی
قدمت : حدود 1260 هجری سال
( تاریخ میلادی : 1796-1921 )


اين باغ درشمال شهر شيراز در دامنه كوه بابا كوهي قرار گرفته است. اساس اوليه بنا در سال 480 هجري به همت اتابك قراچه گذارده شد و به نام تخت قراچه موسوم است. در زمان آقا محمد خان قاجار (1260هجري) محوطه و بناي جديدي احداث كردند كه به تخت قاجار معروف است. در حال حاضر اين باغ قسمتي از يك پادگان نظامي است .
آدرس :شمال شهر شيراز در دامنه كوه بابا كوهي
باغ هفت تن

واقع در استان فارس و شهر شيراز

نوع بنا : تاریخی
قدمت : حدود 260 سال

یکی دیگر از بناهای کریم خان زند باغ مصفایی است در دامنه کوه چهل مقام به نام هفت تنان( در زبان عامه مردم هفت تن نامیده می شود) . بقعه هفت تن در سه راهی بلوار هفت تنان می باشد که در سمت غرب این بقعه آرامگاه شاه شجاع مظفری به فاصله ای حدود 50 متر و در سمت شمال آن تخت ضرابی در سینه کش کوه و در جنوب آن به فاصله 200 متر بقعه چل تن قرار دارد. علت نامگذاری این آرامگاه به هفت تنان این است که قبرهای هفت نفر از عارفان و درویشان قرنهای گذشته در وسط حیاط آن قرار دارد. عمارت اصلی باغ در شمال حیاط قرار دارد ودر جلوی آن حوضی از جنس سنگ ساخته شده که در قدیم با آب رکن آباد پر می شده است. دو ستون سنگی یک تکه که از کارهای بی نظیر کریم خان زند می باشد در جلو ایوان سقف چوبی و مسطح آن را نگه می دارد. در طاقجه های بالایی این ایوان پنج نقاشی زیبا به وسیله رنگ روغن بر روی گچ انجام شده که کار "آقا صادق" نقاش چیره دست روزگار زندیه است وآنها را میتوان از شاهکارهای نقاشی دوره زندیه دانست. این بنا تا چند سال پیش خانقاه درویش ها و مرتاضان بوده، اکنون چند سالی است که به موزه سنگ تبدیل شده و نمونه هایی ازسنگهای تاریخی و کتیبه های قدیمی در آن نگهداری می شود.
آدرس :سه راهی بلوار هفت تنان


برم دلک
واقع در استان فارس و شهر شيراز

نوع بنا : تاریخی
قدمت : حدود 1781 سال

در این محل چشمه روانی است که اطراف آن را نی زار پوشانده و در گذشته زمینهای کشاورزی آن حدود را سیراب می ساخته . در کوه جنب این چشمه سه نقش برجسته مربوط به زمان ساسانیان کنده کاری شده است . نقش اول شاپور ساسانی می باشد . نقش دوم احتمال دارد بهرام باشد و در مجلس سوم نقش دو نفر دیده می شود که یکی از آن دو زنی است که گلی را از دیگری می گیرد . اين گردشگاه در 14 كيلومتري شرق شيراز واقع شده است .در چهار كيلومتري آثار باستاني قصر ابو نصر , تالابي وجود دارد كه به نام دلك معروف است .آب اين برم (چشمه) از چند شكاف كوه خارج مي شود و در دامنه كوه تالابي را تشكيل مي دهد . در اطراف اين آبگير نيزاري وجود دارد و در بدنه كوه مشرف برتالاب سه تاقچه منقش در كوه حفر شده است كه قدمت نقوش آن به عهد ساساني مي رسد
آدرس :از مجسمه سعدی در چهارراه گلستان حدود 11 کیلومتر که به سوی مشرق (جاده کفترک) بعد از قصر ابونصر

باغ گلشن

واقع در استان فارس و شهر شيراز

نوع بنا : تاریخی
قدمت : حدود 486 سال

اين باغ در منتهي اليه خيابان عفيف آباد واقع شده است .حدود 127 هزار متر مربع مساحت دارد و از زيباترين باغ هاي تاريخي شيراز است . باغ گلشن در عصر صفويه از باغ هاي آباد و مهم شيراز به شمار مي آمد و گردشگاه حكمرانان و پادشاهان بود. عمارت دو طبقه وسط باغ, آب نماها و زيرزمين هاي كاشي كاري شده از ديدني هاي اين باغ هستند. مالكيت اين باغ هم اكنون در دست وزارت دفاع مي باشد و به حوزه نظامي تبديل شده است. عمارت , چاپخانه و حمام ابن باغ بسيار جذاب وديدني است .
آدرس :منتهي اليه خيابان عفيف آباد

باغ دلگشا

واقع در استان فارس و شهر شيراز

نوع بنا : تاریخی
قدمت : صفویه
( تاریخ میلادی : 1501-1722 )

اين باغ يكي از باغهاي تاريخي شيراز است كه در نزديكي آرامگاه سعدي واقع شده است . سابقه آباداني و رونق باغ دلگشا به دوران پيش از اسلام و به دوره حكومت ساسانيان نسبت داده مي شود. اين باغ 7/5 هكتار مساحت دارد و هم اكنون از گردشگاه هاي ديدني شيراز است . آبی که از چشمه قنات آرامگاه سعدی جاری است، این باغ را مشروب می سازد. تمام این باغ با درختان نارنج پوشیده شده است. باغ دلگشا در دوره صفویه از باغهای معروف شیراز به شمار می آمده است. عمارت ارزنده ای از زمان قاجاریه در میان این باغ دیده می شود.
آدرس :در نزديكي آرامگاه سعدی


باغ جهان نما

واقع در استان فارس و شهر شيراز

نوع بنا : تاریخی
قدمت : زندیه
( تاریخ میلادی : 1750-1794 )

در شهر شيراز در كنار خيابان دروازه قرآن باغي به نام جهان نما كه از آثار بازمانده از دوران كريمخان زند مي باشد وجود دارد . ديوار آجري با نماي ساده آن از بيرون نمايان است و درون آن باغ وعمارتي نظير عمارت كلاه فرنگي با چهار حوض و محوطه اي وسيع كه شبيه باغ موزه پارس است , قرار دارد
آدرس :خيابان دروازه قرآن

باغ و پارك سعدي

واقع در استان فارس و شهر شيراز

نوع بنا : تفریحی
قدمت : قاجاریه
( تاریخ میلادی : 1796-1921 )

روبروي باغ جهان نما , باغي مصفا با يك عمارت قديمي از آثار حسينعلي ميرزا , فرزند فتحعلي شاه وجود دارد كه حوض بزرگ آب وحجاري هاي ازاره جلو عمارت آن به سبك قديم حفظ شده است . باغ كنوني قسمت كوچكي از باغ اصلي قديمي است .
آدرس :شیراز - روبروي باغ جهان نما ,
منبع:iranpedia
 

mpb

مدیر تالار مهندسی معماری
مدیر تالار
حمام وكيل

واقع در استان فارس و شهر شيراز

نوع بنا : تاریخی
قدمت : حدود 260 سال

یکی از زیباترین و کاملترین نوع حمام های خزینه ای ایرانی حمام وکیل است. این حمام که جزء آپار مجموعه زندیه است در جنب غربی مسجد وکیل واقع شده است. این حمام دارای زیربنای 1350 متر مربع می باشد و از آجر،آهک،سنگ و ساروج ساخته شده است. حمام از سه قسمت رختکن،سالن اصلی حمام و خزینه تشکیل شده است. یکی از شاهکارهای هنری دوره زندیه در سقف رختکن حمام نهفته است. در سقف این رختکن ایجاد نقش های برجسته به وسیله آهک است که به صورتی زیبا و با ظرافتی هنرمندانه آهک بری شده و نقشهای زیر را ایجاد کرده اند. 1-صحنه معراج حضرت رسول(ص) 2-صحنه سلطان سنجر و پیرزن 3-صحنه دیدار شیرین و فرهاد 4-صحنه دیدار بیژن و منیژه 5-صحنه به چاه انداختن حضرت یوسف(ع) 6-صحنه عشق بازی شیخ صنعان و دختر نصران 7-صحنه قربانی کردن حضرت اسماعیل به دست حضرت ابراهیم 8-صحنه شستشوی شیرین در چشمه 9-شمایل حضرت علی(ع) و ذوالفقار ایشان 10-صحنه بیرون آوردن حضرت یوسف(ع) از چاه در سالن اصلی آن هم چهار ستون سنگی یک تکه و سقفی طاق مانند است که دارای نورگیرهایی برای روشنایی سالن می باشد. خزینه حمام هم شامل استخر آب سرد و استخر آب ولرم می باشد.
آدرس :جنب مسجد وكيل

نارنجستان قوام

واقع در استان فارس و شهر شيراز

نوع بنا : تاریخی
قدمت : حدود 207 سال

نارنجستان قوام متعلق به خاندان قوام الملک بوده است این باغ به عنوان دیوانخانه و محل مراجعات رعیت ها و دیگر مردم و همچنین محل تشکیل جلسه های عمومی و نشست های بزرگان و اشراف در زمان قاجاریه مورد استفاده قرار می گرفته است . خاندان قوام الملک از خانواده های مقتدر دوران قاجار بوده که چندین قرن سردمدار حکومت فارس و نواحی اطراف بودند از جمله اماکن مهم باقی مانده از آنها عبارتند از: نارنجستان قوام ( بیرونی ) خانه زینت الملک ( اندرونی ) حسینیه قوام، مسجد نصیرالملک ، باغ عفیف آباد ، باغ ارم و ... علت نامگذاری این ساختمان به نارنجستان این است که درختان نارنج در حیاط بزرگ آن بسیار است و باغچه ای زیبا را تشکیل می دهد عمارت اصلی ساختمان بسیار زیباست .ایوان یا تالار آینه در وسط و اتاق هایی در چپ و راست آن به صورت قرینه ساخته شده است . سنگهای پایین دیوار نیز به صورت قرینه حجاری شده است . بر سطح آنها شکلهای شیر ، گور و سربازان هخامنشی و مبارزه با هلاهل ( موجودی افسانه ای ) به تقلید از تخت جمشید حجاری شده است . ساختمان نارنجستان به تدریج در دست خانواده قوام الملک دست به دست گشته تا این که در سال 1345 خورشیدی توسط ابراهیم خان قوام الملک به دانشگاه شیراز اهدا شد .
آدرس :خیابان لطفعلی خان زند در محله درب شیخ

خانه زینت الملک

واقع در استان فارس و شهر شيراز

در مجاورت نارنجستان قوام به فاصله یک کوچه و در غرب آن خانه زینت الملک قرار دارد . این ساختمان زیبا نیز متعلق به خاندان قوام الملک بوده و مشهور به خانه زینت الملک است . این عمارت ( اندرونی قوام ) منزل و محل رفت و آمد محارم بوده است . راه ارتباطی بین خانه زینت الملک و نارنجستان قوام ( بیرونی ) به وسیله یک تونل زیر زمینی در زیر کوچه بین آنها بوده است . آخرین مالک این عمارت دختر قوام الملک به نام زینت الملک بوده و لذا این بنا به نام او ماندگار شده است . در زیر ساختمان زیر زمین بزرگی ساخته شده که دارای دو در ، یکی در جنوب شرقی و دیگری در شمال شرقی حیاط است . این زیر زمین که بسیار زیبا ساخته شده در حال حاضر برای برپایی نمایشگاههای مختلف هنری مورد استفاده قرار می گرفت و به وسیله پنجره های مشبک حجاری شده نور دهی و هوا گیری می شود . تالار اصلی ساختمان در ضلع غربی حیاط قرار دارد . کف آن از کف دیگر طبقات اطراف بلند تر و دارای چند پله سنگی است . این تالار دو طبقه می باشد و در طبقه دوم آن چند طاق با گچبری های زیبا به چشم میخورد . تالار آینه در وسط این ساختمان قرار دارد که با نقاشی ها و اینه کاری های زیبا مزین شده است . داخل طاقچه ها آینه هایی بزرگ نصب شده و در سقف نقاشی های زیبایی به چشم میخورد . در حال حاضر بنیاد فارس شناسی در این خانه قرار دارد .

آدرس :خیابان لطفعلی خان زند در مجاورت نارنجستان قوام

دروازه قرآن
واقع در استان فارس و شهر شيراز

نوع بنا : تاریخی
قدمت : دوره سلطنت دیالمه

در مسیر وسط تنگ الله اکبر دوره سلطنت دیالمه اصلاحاتی به عمل آمده و پاسگاهی ایجاد شده بود . در مدخل تنگ تاق مرتفعی را احداث کرده بودند ولی کریم خان زند دروازه مذکور را که رو به انهدام می رفت مرمت کرده و در طرفین آن هم تاقهایی برای اتراق محافظین و ما مورین بنا کرد و بر بالای تاق مزبور اطاق کوچکی ساخت و در آن یک قرآن خطی بزرگ قرار دادتا مسافرین از برکت عبور از زیر قرآن مجید از گزند حوادث مصون مانده و به سلامت به مقصد برسند . از این رو آن را (تاق قرآن ) نامیدند . در سال 1316 ش در جریان توسعه راه کلیه بناهای قدیمی تخریب شد . در سال 1327 به همت حسین ایگار اعتمادالتجار تاق قرآن دوباره بازسازی شد و قرآنی بر بالای آن قرار گرفت و به (دروازه قرآن ) مشهور شد . در سالهای بعد قرآنی که در بالای تاق قرار داشت سر از موزه پاریس درآورد و با توسعه راه شیراز به تهران دروازه قرآن در سمت غرب این راه قرار گرفت . این دروازه یکی از دیدنیهای مشهور استان فارس و شهر شیراز است و اشتهار ملی و جهانی دارد.
آدرس :شیراز - مسیر وسط تنگ الله اکبر

عمارت كلاه فرنگي باغ نظر

واقع در استان فارس و شهر شيراز

نوع بنا : تاریخی
قدمت : افشاریه
( تاریخ میلادی : 1736-1795 )

اين باغ با انبوه درختان سر به فلك كشيده سرو و نارنج در سال هاي پيش از سلطنت كريمخان زند احداث شده است. كريمخان عمارت كلاه فرنگي, ارگ, دبوانخانه و بعضي از ساختمانهاي ديگر را در آن محوطه بنا كرد. در دوره قاجار نيز حسين علي ميرزاي فرمانفرما عمارتي در نزديكي عمارت خورشيد احداث كرد. در وسط باغ نظر كه به باغ موزه نيز مشهور است عمارت هشت ضلعي بسيار زيبايي ساخته شده كه به كلاه فرنگي مشهور است .
آدرس :شیراز - وسط باغ نظر

عمارت باغ ایلخانی

واقع در استان فارس و شهر شيراز

نوع بنا : تاریخی
قدمت : دوره قاجاریه
( تاریخ میلادی : 1796-1921 )

باغ ایلخانی از بناهای محمدقلی خان در محله میدان شاه (نزدیک بقعه بی بی دختران) قرار دارد . این باغ یکی از فضاهای سبز دوره قاجاریه است که ساختمان کهنسال و عمارت قدیمی و دیدنی دارد . در حال حاضر قسمت غربی باغ که عمارت اصلی در آن واقع شده به صورت قدیمی باقی مانده و 3500 مترمربع مساحت دارد . در قسمت شرقی آن نیز باغچه ای به مساحت 3000 مترمربع وجود دارد که عمارت کلاه فرنگی در محوطه آن واقع شده است . این ساختمان دارای ایوانی دو ستونی در وسط است . در پشت آن یک سالن نسبتا بزرگ پنج دری قرار گرفته که یک اتاق در بالا دارد . در دو طرف ایوان دو راهرو وجود دارند که در بالای آن دو گوشواره جلب نظر می کنند . سه اتاق در ضلع شمالی ایوان و چهار اتاق در ضلع جنوبی آن قرار گرفته اند . این ساختمان زیرزمینی نیز دارد و تعداد اتاقهای آن 14 واحد است . ایوان وسط به شیوه اغلب آثار دوره زندیه و قاجاریه دارای دو ستون سنگی و سقف مسطح است . ستونهای این ایوان از سنگ یکپارچه است و به نحوی زیبا به صورت مارپیچ ساخته شده است . مسیر ستونها به طور مقرنس حجاری شده اند . یکی از اتاقهای ضلع جنوبی این باغ اتاق آئینه کاری نامیده می شود و ترکیبی از نقاشی و منبت کاری روی در و پنجره ها و گچبری های بسیار زیبا است .
آدرس :محله میدان شاه (نزدیک بقعه بی بی دختران)
منبع:iranpedia
 

Similar threads

بالا