عامل خاکی در افزایش عملکرد باغات

gavad

عضو جدید
مقدمه :

تولیدات باغی از 86/4میلیون تن در سال 1362 ، به 25/11 میلیون تن در سال 1376 افزایش یافته وقرار است در برنامه های سوم و چهارم توسعه ، به دو برابر افزایش یابد . دراین قسمت ، موانع مهم در افزایش عملکرد و بهبود کیفیت ، شامل عوامل خاکی ،تهویه ، کیفیت آب آبیاری ، چلکود ( جایگذاری موضعی کودها ) توضیح داده میشود .
1-
عوامل خاکی :

در کشور ما خاکهای آهکیگسترش بسیار چمشگیری دارند . از طرف دیگر وجود کوهستانها و کوهپایه هایفراوان ، شرایط بسیار مناسبی جهت فعالیتهای باغداران پدیده آورده است; به گونه ای که ایران از نظر تنوع محصولات باغی ، سومین کشور جهان و از نظرمقدار تولیدات باغی ، دهمین کشور جهان معرفی شده است ( اداره کل آمار واطلاعات ، 1376) . این در حالی است که به دلیل اثرات سوء خاکهای آهکی برجذب بهینه و مناسب عناصر ریزمغذی ، بسیاری از ارقام محصولات باغی ایران ،علائم کمبود دلیل غیر قابل دسترسی بودن این عناصر در خاک می باشد و نه بهدلیل عدم وجود این عناصر در خاک .
پرواضح است که غیر قابل دسترس بودن عناصر ریزمغذی به دلیل وضعیت آهکی خاک ،حضور بی کربنات قراوان در آبهای آبیاری ، مدیریت نامطلوب آبیاری و مصرفنامتعادل کود می باشد . برخی از دانشمندان ، مشکل کلروز آهن را یک اختلالفیزیولوژی می دانند که خود ناشی از حضور مقادیر قراوان آنیون بی کربنات درمحیط رشد می باشد . به عبارت دیگر اگر به نحوی این مشکل برطرف شود ، گیاهخواهد توانست از ذخائر آهن موجود در اندام های خود و یا خاک ، به خوبیبهره برداری نماید . زیرا به اعتقاد آنها کمبود آهن در برگ گیاه یک کمبودمطلق نیست ، بلکه یک فیزیولوژیک می باشد . هر چند در یک سیستم مدیریت قوریو مناسب ، نباید گذاشت که علائم کمبود در درختان مشاهده شود ، بلکه لازماست با پی گیری مناسب در رابطه با تجزیه خاک و برگ ، از مقدار عناصر موجودو ضروری آنها اطلاع حاصل کرده و در صورت کمبود ، قبل از بروز علائم ظاهریاین عناصر در اختیار درخت قرار داده شود ، چه همیشه پیشگیری بر درمانبرتری دارد .
ایرانبا تولید سالانه حدود دو میلیون تن سیب ، ششمین کشور تولید کننده اینمحصول در جهان می باشد . این مقدار ، معادل 4% تولید جهانی می باشد . مساحت باغ های سیب ایران حدود 150 هزار هکتار می باشد که 94% آن را باغهایبارور تشکیل می دهد . در ایران تاکنون 200 رقم سیب شناسایی شده است . استانهای عمده تولید کننده سیب به ترتیب عبارتند از : آذربایجان غربی ،خراسان ، آذربایجان شرقی ، تهران و اصفهان که مجموعاً حدود 75% تولید سیبکشور را در اختیار دارند . متوسط عملکرد سیب در کشور ما حدود 14 تن درهکتار است که در مقایسه با متوسط عملکرد جهانی ( 40تن در هکتار ) بسیار کماست . قرار است با بر نامه ریزی های موجود تا سال 1386 ، این عملکرد به 35تن در هکتار افزایش یابد .
2-
اثر تهویه خاک بر جذب بهینه عناصر غذایی :

اگر تهویه خاک کافیباشد ، افزایش غلظت دی اکسید کربن در خاک مطرح نبوده و غلظت کم آنیون بیکربنات نیز چندان مشکل آفرین نمی شود . مهم ترین عوامل مدیریتی هستند کهبر شدت تنش آهن اثر می گذارند . گاهی کاهش غلظت اکسیژن و یا افزایش غلظتاتیلن در خاک به عنوان عامل زردی برگ معرفی می شوند . . همه موارد فوق بابهبود تهویه خاک مرتفع می شوند . جهت بهبود تهویه ، گاهی مصرف مواد حالتدهنده خاک توصیه می گردد . مواد آلی نیز با ایجاد تخلخل درشت ، بر امکانتبادلات گازی می افزایند . گاهی مصرف مواد آلی تازه و به دنبال آن افزایشبیش از حد رطوبت خاک ، بر غلظت دی اکسید کربن و یا اتیلن افزوده و زردیبرگ را تشدید می کنند .
درباره مواد آلی و اهمیت و نقش آنها در باروری خاک ، مطالعات فراوانی صورتگرفته است . با این وجود امروزه خاک های مناطق خشک و نیمه خشک ایران بامشکل کمبود مواد آلی مواجه هستند . مقدار مواد آلی موجود در خاک های کشوربه جز مناطق محدودی در شمال ، از 1% نیز کمتر است ، حال آنکه مشخصه یک خاکخوب و حاصلخیز ، داشتن 5-3 درصد ماده آلی است .
دلیلکمبود منابع آب در اکثر نقاط کشور برنامه ریزی صحیح آبیاری با هدف تعیینمقدار ، زمان و روش آبیاری مناسب به منظور افزایش عملکرد ، بهبود کیفیت وافزایش سطح زیر کشت محصولات کشاورزی و باغبانی امری ضروری است .
3-
کاهش pH آب آبیاری و خاک و اثر آن بر جذب عناصر غذایی :

بی کربنات زیاد در آبآبیاری عامل موثر در پیدایش تنش آهن است . افزودن اسید سولفوریک به چنینآبهایی و از بین بردن بی کربنات و کاهشpH ،اثرات قابل توجهی در بهبود یا کاهش زردی برگ به جای می گذارد . آزمایشهایمحلول کشت که در آن غلظت بی کربنات متعییر است و بین زردی برگ و مقدار بیکربنات همبستگی دیده می شود ، موید این نکته است . Fauer معتقد است که با اختلاط اوره و اسید سولفوریک به نسبت 51 و 49 ، علاوه برکاهش خطرات مصرف مستقیم اسید سولفوریک ، دوام مخزن محتوی اسید نیز افزایشیافته و ازت مورد نیاز درختان میوه نیز از همین طریق تأمین می گردد .
به دنبال مصرف گوگرد و اسید سولفوریک در خاک های آهکی ، غلظت آهن در برگ کاهش می یابد ، محققین علت این تأثیر را کاهشPH شیره گیاهی و افزایش تحرک آهن در گیاه می دانند . یکی از نقش های بی کربنات ، افزایشPH شیره گیاهی و غیر موثر شدن آهن جذب شده در گیاه می باشد .
استفادهاز گوگرد عنصری ( پودری شکل) به همراه کودهای آلی به شرط جایگذاری عمقی ،بسیار مفید و موثر می باشد . روی هم رفته ، مصرف موضعی گوگرد و یا اسیدسولفوریک اثر بخش تر است . در موارد بسیاری کاهش اسیدتیه تمامی خاک امکانپذیر و اقتصادی نیست .
آهکیبودن اکثر خاکهای زراعی کشور و شوری بیش از حد در برخی از زمینهای موجود واز طرف دیگر وجود بی کربنات در آبهای آبیاری که از آبهای زیر زمینی تهیهمی شود ، سبب افزایشPH شیره سلولی بخصوص دردرختان میوه به بالاتر از هفت شده است و همانگونه که کلسترون در رگهایانسان رسوب می کند ، اکثر عناصر غذایی مثل فسفر ، آهن ، روی ، منگنز و مستنها به دلیل بالا بودنPH شیره سلولی در تنهو شاخه های درختان میوه به صورت غیر قابل استفاده رسوب می نمایند . بااسیدی کردن شیره سلولی ، خواه از طریق مصرف اسیدسولفوریک در آب آبیاری ویا مصرف مستفیم اسیدسورفوریک در خاکها ، قابلیت استفاده از این عناصرغذایی افزایش می یابد .
 

gavad

عضو جدید
عامل خاکی در افزایش عملکرد باغات

- چالکود و تأثیر در تسهیل جذب عناصر غذایی :

به دلیل حضور آهک فعالدر خاکهای آهکی ، زیادی بی کربنات در آبهای آبیاری ، کمی مواد آلی ، مصرفغیر صحیح ( پخش سطحی ) کود در سایه انداز درختان ، با عنایت به کمی تحرکاکثر کودهای مصرفی بخصوص کودهای فسفاته و ریز مغذیها و عدم رعایت مصرفبهینه کود و آب ، درختان میوه در کشور عمدتاً دچار انواع کمبودها هستند . بیان روش صحیح کوددهی در باغهای میوه اولویت خاصی یافته است و در رابطه باآن پژوهش های متعددی انجام پذیرفته است .
4-1-
محاسن استفاده از چالکود :
-
گرایش درخت در جهت ارسال و رشد ریشه ها برای رسیدن به محل چالکود و استفاده بهینه از عناصر غذایی
-
چونغذای آماده شده در چالکود به دلیل مصرف کودهای آلی و کودهای سولفاته وگوگرد ، اسیدی می باشد ، تحت چنین شرایطی ، حضور یونهای بی کربنات فراواندر آب آبیاری به لحاظ ترشح فراوان یون هیدروژن در محیط چالکود مسئله سازنبوده و بعبارت دیگر با اسیدی کردن محیط غذایی درخت ، جذب مواد غذایی باسهولت بیشتری انجام می پذیرد .
-
بدلیلکمی مواد آلی و زیادی کربنات کلسیم ، خاکهای زیر کشت باغها از نفوذپذیریکمی برخوردار بوده و ریشه دوانی درختان فعال نمی باشد . با اسیدی کردنچالکود در فاصله مناسب از طوقه درخت میوه ، سرعت نفوذ ریشه های فعالافزایش یافته و غذا با سهولت بیشتری در اختیار درخت قرار می گیرد .
-
درروش چالکود ، دلیل تهویه مطلوب ، ریشه ها از رشد بهتری برخوردار بوده ورنگ ریشه ها فعال ، سفید و خوش رنگ و با تراکم فراوان خواهد بود .
-
درروش چالکود ، نیاز به پابیل درختان میوه که علاوه بر صرف هزینه زیاد ،بدلیل از بین بردن ریشه های فعال درخت ، زیان هایی نیز به درخت وارد میکند را کاهش می دهد .
-
راندمانو کارآئی مصرف کود در روش چالکود ، بمراتب بیشتر از روش پخش سطحی کود میباشد . چون ریشه ها مستقیماً غذای مطلوب خود را تأمین می کنند و غذای سالمتا چندین سال ، بدون زحمت در اختیار درخت خواهد بود .
روشچالکود شکل خاصی از چایگذاری موضعی کودهای آلی و شیمیایی در خاک می باشد . این روش برای باغهای میوه ای طراحی شده است که دارای مشکل زرد برگی آهکی ( کمبود کلروز آهن ) باشند . ولی محاسن آن فراوان بوده و اجرای آن در هرباغی مزایایی در بر خواهد داشت .
اولینبررسی های علمی در مورد روش جایگذاری موضعی کود در خاک ، در حدود 50 سالپیش توسط محققی بنام ( دویت) انجام شد . این گونه تحقیقات طی سالیانمتمتدی ادامه یافت و امروزه نیز مورد توجه پژوهشگران می باشد .
جلیگذاریموضعی ، بیشتر در مواردی موثر است که قدرت یک خاک در تثبیت عنصر غذاییموجود در یک کود زیاد باشد . در این حالت ، مقدار زیادی از کود در خاکتثبیت شده و گیاه چندان از مصرف کود بهره نمی برد . از این رو ، برایکاستن از قدرت تثبیت کنندگی خاک ، به ناچار بایستی مقدار کود مصرفی راافزایش دهیم ، ولی چنین کاری همواره امکان پذیر نیست . پس مصرف موضعی کودمورد توجه قرار می گیرد . در این حالت کود تنها با حجم محدودی از خاکمخلوط می شود . مزیت این کار این است که در چنین حجم کوچک کود داده شده ،غلظت عناصر غذایی بیشتر از موقعی که این کود با تمامی خاک مخلوط شودافزایش می یابد ، ولی نقطه ضعف این کار ، تماس محدود تر ریشه گیاهان باچنین مناطقی غنی شده می باشد . این حالت به ویژه در کودهای شیمیایی غیرمتحرک در خاک صادق می باشد .
روشچالکود در باغهای میوه نیز نوع خاصی از جایگذاری موضعی کودها است . در اینروش در نزدیکی ریشه درخت ، چاله هایی حفر می شود و سپس با کودهای آلی وشیمیایی پر می گردد . این روش دارای مزیت هایی خواهد بود که از آن جملهاست :
-
کمتر بودن قدرت تثبیت کنندگی مواد آلی چالکود در مقایسه با خاک و افزایش قابلیت جذب عناصر و کودهای شیمیایی .
-
افزایش نفوذپذیری آب به داخل خاک توسط حفره های مملو از مواد آلی .
-
چاله های پر شده با ماده آلی ، مکانهایی فاقد آهک و مناسب برای ریشه ها فراهک می آورد که جذب عناصر را بهبود می بخشد .
-
چالکودمی تواند از نرسیدن اکسیژن به ریشه گیاه بخاطر آبیاری و سنگین بودن خاک وزیاد شدن دی اکسید کربن در حضور آهک که منجر به بوجود آمدن بی کربنات میشود ، جلوگیری کند .
-
ازآنجا که درخت میوه گیاهی است دائمی ، هر سال ، تراکم رطشه در حوالی منطقهچالکود بیش از پیش افزایش یافته ، تماس ریشه با این منطقه غنی از کودافزایش می یابد . در نتیجه ، کارآئی مصرف کود افزایش و مقدار مصرف کود درهکتار کاهش می یابد . ضمن اینکه مشکل اصلی مصرف موضعی کود ، یعنی سطح تماسکم ریشه با مناطق غنی از کود نیز در روش چالکود وجود ندارد .
5-
پیشنهاد :

وجود آهک فراوان درخاکهای آهکی ، مانعی در افزایش عملکرد و بهبود کیفیت باغهای میوه می باشد . علی رغم کلسیم فراوان در این خاکها ، باغهای میوه از کمبود کلسیم رنج میبرند و لازم است محلول پاشی چند باره ، کلرید یا نیترات کلسیم به روی میوهها انجام گیرد .
-
علیرغم کمبود آب در ایران ، متأسفانه اکثر باغداران در مصرف آب باغها صرفهجوئی نمی کنند و از آنجا که آبیاری در اکثر این باغها به روش نادرست وبصورت کرتی( غرقابی ) است ، این عمل سبب تهویه نامطلوب در حوزه ریشه ها میگردد چه ریشه ها عمدتاً در این نوع باغها کدر و تیره رنگ می باشد ، درحالی که اگر روش آبیاری صحیح می بود ، ریشه ها به دلیل تهویه خوب ، زرد وخوش رنگ می گردید.
-
زیادیبی کربنات در آبهای آبیاری ، عامل مهم دیگری در عدم جذب عناصر غذایی بخصوصفسفر و ریزمغذیها می باشد ، چه در اثر تدام مصرف این نوع آبها ،PH شیره سلولی افزایش یافته و نهایتاً این عناصر قابل استقاده نگردیده و رسوبمی کنند . اسیدی کردن این نوع آبها ، یکی از راهای کاهش بی کربنات آبهایآبیاری می باشد .
-
چالکودبهترین روش برای مصرف بهینه کود می باشد . با اعمال این تیمار ، مشکلتغذیه ای باغها کاهش و کیفیت میوه ها نیز بهبود یافته است.
 
Similar threads
Thread starter عنوان تالار پاسخ ها تاریخ
safir sabz چگونه باعث افزایش عملکرد در درختان میوه شویم میوه کاری 3

Similar threads

بالا