badkonakmahi
عضو جدید
تکنولوژی بسته بندی هوشمند ابزار جدیدی برای کنترل پیشینه دما- زمان در مورد هر غذای بسته بندی شده ارائه می دهد . این ابزار امکان پایش و کنترل مستمر شرایط دمایی را طی زنجیره های سرمایی از نقطه بسته بندی تا مصرف فراهم می کند و راه مقرون به صرفه و ساده ای برای تشخیص هرگونه مشکل در زنجیره سرما می باشند .
مثالهایی از کاربردهای کنونی و آینده برای بسته بندی هوشمند مورد توجه قرار گرفته است که شامل موارد زیر می باشد:
نشانگرها (indicators) یا ادغام کننده های (integrators) دما-زمان به ابزاری گفته می شود که برای نشان دادن یک تغییر قابل اندازه گیری تابع دما-زمان به کار می رود که پیشینه دمایی جزیی یا کامل محصول غذایی را که به آن الحاق شده است، منعکس می کند. عملکرد نشانگرهای دما-زمان بر پایه تغییرات مکانیکی، شیمیایی، الکتروشیمیایی، آنزیمی یا میکروبیولوژیکی است که معمولاً به صورت پاسخ قابل رویت به فرم تغییر شکل مکانیکی، پیشروی رنگ یا حرکت رنگ بیان می شود. پاسخ مذکور نشان دهنده آن است که مجموعه تغییرات دمایی که شناساگر دما-زمان و غذای بسته بندی شده در طول زمان انبارداری با آن مواجه، چگونه بوده است
نشانگرهای دما-زمان به دو دسته تقسیم می شوند: نشانگرهای با تاریخچه کامل که یک پاسخ مداوم و وابسته به دما را در طول کل مدت بررسی محصول ارائه می دهند و دیگری نشانگرهای جزئی، این نشانگرها پاسخی نمی دهند مگر اینکه از آستانه دمایی تجاوز شده باشد و بیانگر آن هستند که محصول در دمایی قرار گرفته است که امکان تغییر در کیفیت و ایمنی آن وجود دارد .
نشانگرهای دما-زمان لزوماً برچسب های کوچکی هستند که ردیابی پیشینه های دما-زمان مواد فاسد شدنی که با آن تماس داده شده اند را از زمان تولید در مغازه و در دست مصرف کننده ذخیره می کنند و پتانسیل فوق العاده ای برای استفاده در محصولات گوشتی و دامی، که در آن مانیتور کردن زنجیره سرد، ایمنی میکروبی و کیفیت از اهمیت ویژه ای برخوردار است، دارند
استفاده از TTI می تواند به بهینه سازی محصول، بهبود پایش و مدیریت عمر ماندگاری، کمک کند و در نتیجه ضایعات محصول را کاهش دهد. و از این طریق بهبود پایش و مدیریت عمر ماندگاری به نفع مصرف کننده باشد. شناخت روش ترجمه پاسخ TTI ، به حالت کیفیت محصول بر اساس مدلسازی سیستماتیک TTI و غذا می تواند به عنوان ابزاری برای پایش کیفیت و مدیریت عمر ماندگاری محصول استفاده شود. تعیین و مدلسازی عمر ماندگاری یا حفظ کیفیت محصولات فسادپذیر مصرف کننده، مهمترین پیش نیاز برای کاربرد سیستم پایش و مدیریت بر پایه TTI است .
On vu[SUP]TM [/SUP] یک TTI بر پایه واکنش حالت جامد (شرکت سازندهCiba) که به تازگی معرفی شده است. بر اساس ترکیبات حساس به نور، رنگدانه های آلی مانند بنزیل پریدین ها است که با زمان توسط دما با سرعت های مشخص تغییر رنگ می دهد. برچسب های TTI دارای الگوی سیبی قلبی شکل دارای یک شکل قلب داخلی می باشد. در ابتدا با استفاده از اشعه uv از یک لامپ LED ، این نشانگر فعال می شود و قلب داخلی به آبی پررنگ تغییر رنگ می دهد. سپس یک فیلتر روی برچسب اضافه می شود تا از شارژ مجدد آن جلوگیری کند. قلب داخلی آبی رنگ، بر اساس تابعی از زمان و دما (زمانی که بسته بندی در شرایط دمایی نامناسب قرار می گیرد) به سفید (بی رنگ) تغییر می یابد.
استفاده از برچسب های کد تاریخ سنتی ضمیمه شده به بسته بندی محصولات از آنجاییکه اطلاعات عمر ماندگاری محصول بر اساس بعضی از شرایط فرضی توزیع ارزیابی می شود و تغییرات زمانی متفاوت که از طریق هر فاز زنجیره تأمین روی می دهد به حساب نمی آورد، محدودیت هایی دارد. بنابراین تکنولوژی جدید به نام ادغام کننده دما زمان (TTIs) به آشکارسازی افزایش دما و شرایط ذخیره سازی نامناسب کمک می کند و یا مشخص می کند که چه مقدار از عمر ماندگاری واقعی محصول باقی مانده است تا عملکرد زنجیره تأمین غذا بهبود یابد
تولید فرآورده های دریایی موجب به وجود آمدن نوآوری هایی در بسته بندی هوشمند شده است. مصرف کنندگان پرمشغله به دنبال راههای ساده و سریع برای آماده سازی محصولات دریایی تازه پیش بسته بندی شده سرد یا منجمد هستند. تقاضا برای فرآورده های با مصرف خانگی به شدت تحت تأثیر عدم وجود زمان کافی برای آماده سازی وعده های غذایی به خاطر مشغله و شیوه های زندگی امروزی تحت تأثیر قرار می گیرد. بعلاوه عوامل اقتصادی و اجتماعی و شیوه زندگی افراد به واسطه درآمد خانواده ها می تواند موجب افزایش تعداد مصرف کنندگان در جهت انتخاب فرآورده های سالمتر که به طور نیمه آماده و بسته بندی شده در شرایط یخچال در دسترسند، شوند. افزایش آگاهی افراد از فواید سلامتی زای فرآورده های دریایی (پروتئین بالا، چربی پایین و اسیدهای چرب امگا-3 بالا) می تواند دلیل گرایش افراد به این نوع فرآورده ها باشد. با این وجود غذاهای دریایی یعنی ماهیان و به ویژه نرم تنان در معرض فساد هستند و از طرفی به منظور تامین سلامتی افراد و مصرف کنندگان، نیاز به کاهش خطر استفاده از محصولات دریایی وجود دارد. بنابراین وقت آن است که فراتر از روشهای موجود متداول (ارزیابی میکروبی، شیمیایی و حسی)، به سوی تکنولوژیهای در حال ظهور با قیمت پایین، زمان واقعی ارزیابی کیفیت و سلامت محصولات دریایی حرکت کرد
مثالهایی از کاربردهای کنونی و آینده برای بسته بندی هوشمند مورد توجه قرار گرفته است که شامل موارد زیر می باشد:
- یکپارچگی را حفظ می کند و فعالانه از فساد مواد غذایی جلوگیری می کنند (افزایش عمر ماندگاری)
- بهبود ویژگیهای محصول (ظاهر، مزه، عطر، طعم و...)
- پاسخ فعالانه به تغییرات در محصول یا در محیط بسته بندی
- دادن اطلاعات محصول، پیشینه محصول یا دیگر شرایط به مصرف کننده
- کمک به باز کردن و نشان دادن بی نقصی مهر و موم
- تایید اصالت محصول و جلوگیری از تقلب
نشانگرها (indicators) یا ادغام کننده های (integrators) دما-زمان به ابزاری گفته می شود که برای نشان دادن یک تغییر قابل اندازه گیری تابع دما-زمان به کار می رود که پیشینه دمایی جزیی یا کامل محصول غذایی را که به آن الحاق شده است، منعکس می کند. عملکرد نشانگرهای دما-زمان بر پایه تغییرات مکانیکی، شیمیایی، الکتروشیمیایی، آنزیمی یا میکروبیولوژیکی است که معمولاً به صورت پاسخ قابل رویت به فرم تغییر شکل مکانیکی، پیشروی رنگ یا حرکت رنگ بیان می شود. پاسخ مذکور نشان دهنده آن است که مجموعه تغییرات دمایی که شناساگر دما-زمان و غذای بسته بندی شده در طول زمان انبارداری با آن مواجه، چگونه بوده است
نشانگرهای دما-زمان به دو دسته تقسیم می شوند: نشانگرهای با تاریخچه کامل که یک پاسخ مداوم و وابسته به دما را در طول کل مدت بررسی محصول ارائه می دهند و دیگری نشانگرهای جزئی، این نشانگرها پاسخی نمی دهند مگر اینکه از آستانه دمایی تجاوز شده باشد و بیانگر آن هستند که محصول در دمایی قرار گرفته است که امکان تغییر در کیفیت و ایمنی آن وجود دارد .
نشانگرهای دما-زمان لزوماً برچسب های کوچکی هستند که ردیابی پیشینه های دما-زمان مواد فاسد شدنی که با آن تماس داده شده اند را از زمان تولید در مغازه و در دست مصرف کننده ذخیره می کنند و پتانسیل فوق العاده ای برای استفاده در محصولات گوشتی و دامی، که در آن مانیتور کردن زنجیره سرد، ایمنی میکروبی و کیفیت از اهمیت ویژه ای برخوردار است، دارند
استفاده از TTI می تواند به بهینه سازی محصول، بهبود پایش و مدیریت عمر ماندگاری، کمک کند و در نتیجه ضایعات محصول را کاهش دهد. و از این طریق بهبود پایش و مدیریت عمر ماندگاری به نفع مصرف کننده باشد. شناخت روش ترجمه پاسخ TTI ، به حالت کیفیت محصول بر اساس مدلسازی سیستماتیک TTI و غذا می تواند به عنوان ابزاری برای پایش کیفیت و مدیریت عمر ماندگاری محصول استفاده شود. تعیین و مدلسازی عمر ماندگاری یا حفظ کیفیت محصولات فسادپذیر مصرف کننده، مهمترین پیش نیاز برای کاربرد سیستم پایش و مدیریت بر پایه TTI است .
On vu[SUP]TM [/SUP] یک TTI بر پایه واکنش حالت جامد (شرکت سازندهCiba) که به تازگی معرفی شده است. بر اساس ترکیبات حساس به نور، رنگدانه های آلی مانند بنزیل پریدین ها است که با زمان توسط دما با سرعت های مشخص تغییر رنگ می دهد. برچسب های TTI دارای الگوی سیبی قلبی شکل دارای یک شکل قلب داخلی می باشد. در ابتدا با استفاده از اشعه uv از یک لامپ LED ، این نشانگر فعال می شود و قلب داخلی به آبی پررنگ تغییر رنگ می دهد. سپس یک فیلتر روی برچسب اضافه می شود تا از شارژ مجدد آن جلوگیری کند. قلب داخلی آبی رنگ، بر اساس تابعی از زمان و دما (زمانی که بسته بندی در شرایط دمایی نامناسب قرار می گیرد) به سفید (بی رنگ) تغییر می یابد.
استفاده از برچسب های کد تاریخ سنتی ضمیمه شده به بسته بندی محصولات از آنجاییکه اطلاعات عمر ماندگاری محصول بر اساس بعضی از شرایط فرضی توزیع ارزیابی می شود و تغییرات زمانی متفاوت که از طریق هر فاز زنجیره تأمین روی می دهد به حساب نمی آورد، محدودیت هایی دارد. بنابراین تکنولوژی جدید به نام ادغام کننده دما زمان (TTIs) به آشکارسازی افزایش دما و شرایط ذخیره سازی نامناسب کمک می کند و یا مشخص می کند که چه مقدار از عمر ماندگاری واقعی محصول باقی مانده است تا عملکرد زنجیره تأمین غذا بهبود یابد
تولید فرآورده های دریایی موجب به وجود آمدن نوآوری هایی در بسته بندی هوشمند شده است. مصرف کنندگان پرمشغله به دنبال راههای ساده و سریع برای آماده سازی محصولات دریایی تازه پیش بسته بندی شده سرد یا منجمد هستند. تقاضا برای فرآورده های با مصرف خانگی به شدت تحت تأثیر عدم وجود زمان کافی برای آماده سازی وعده های غذایی به خاطر مشغله و شیوه های زندگی امروزی تحت تأثیر قرار می گیرد. بعلاوه عوامل اقتصادی و اجتماعی و شیوه زندگی افراد به واسطه درآمد خانواده ها می تواند موجب افزایش تعداد مصرف کنندگان در جهت انتخاب فرآورده های سالمتر که به طور نیمه آماده و بسته بندی شده در شرایط یخچال در دسترسند، شوند. افزایش آگاهی افراد از فواید سلامتی زای فرآورده های دریایی (پروتئین بالا، چربی پایین و اسیدهای چرب امگا-3 بالا) می تواند دلیل گرایش افراد به این نوع فرآورده ها باشد. با این وجود غذاهای دریایی یعنی ماهیان و به ویژه نرم تنان در معرض فساد هستند و از طرفی به منظور تامین سلامتی افراد و مصرف کنندگان، نیاز به کاهش خطر استفاده از محصولات دریایی وجود دارد. بنابراین وقت آن است که فراتر از روشهای موجود متداول (ارزیابی میکروبی، شیمیایی و حسی)، به سوی تکنولوژیهای در حال ظهور با قیمت پایین، زمان واقعی ارزیابی کیفیت و سلامت محصولات دریایی حرکت کرد
آخرین ویرایش توسط مدیر: