***شیر مادر****

Arch-sr

عضو جدید

شيرمادر، سلامت جسم و روان کودک را تقويت مي‌کند

شير مادر بهترين و مناسب‌‌ترين غذا براي کودکان است، غذايي که سلامت آنها را تضمينمي‏کند. شير مادر به راحتي هضم مي‏شود و مقدار چربي، قند و پروتئين آن بهاندازه‏اي است که کودک براي رشد نياز دارد. بررسي‏ها نشان داده ‏است کودکاني که باشير مادر تغذيه مي‏شوند در مقايسه با ساير کودکان از سطح سلامت بالاتريبرخوردارند، ضريب هوشي‏شان بيشتر است، رشد و تكامل بينايي و مغزي‏شان بهتر است،سيستم ايمني قوي‏تري دارند و کمتر دچار عفونت‏هاي تنفسي و گوارشي مي‏شوند. کودکانيکه از شير مادر تغذيه مي‏کنند کمتر در معرض خطر پوسيدگي دندان هستند، دندان‏ها‏يمرتبي دارند و کمتر نياز به ارتوندنسي پيدا مي‏کنند. همچنين بررسي‏ها نشان دادهاست کودکاني که از شيرمادر تغذيه مي‏کنند در بزرگسالي کمتر دچار چاقي‏ها‏ي مفرط،اسهال و بيماري‏ها‏ي حاد مي‏شوند. با وجود همه اين فوايد باز هم تعداد زيادي ازکودکان با شير مادر تغذيه نمي‏شوند. طبق آمارهاي جهاني کمتر از 40درصد مادران بهنوزادان‏شان شير مي‏دهند. مقامات بهداشتي جهان براي رفع اين مشکل تلاش مي‏کنند.مطالعات زيادي درباره فوايد شيردهي و تغذيه با شير مادر انجام شده است که نتايجهمه اين مطالعات لزوم تغذيه با شير مادر را روشن مي‏کند...

شيرمادر ارتباط عاطفي مادر و کودک را تقويت مي‏کند

بررسي‏ها نشان داده است شير مادر علاوه بر فوايد فراوان جسمي که براي کودک داردموجب تقويت پيوند عاطفي ميان مادر و کودک شده و نيازهاي عاطفي کودک را تاحدودزيادي برطرف مي‏کند. اين موضوع موجب ايجاد آرامش بيشتر کودک شده و در رشد جسمي وذهني او تاثير به‌سزايي دارد. اگر در ساعت اول تولد کودک با مادر تماس داشته باشددر بدن مادر هورموني به نام اکسي‌توسين يا هورمون عشق ترشح مي‏شود که نه تنها برايکودک مفيد و آرامش بخش است بلکه موجب کاهش افسردگي پس از زايمان در مادر مي‏شود.شير مادر نقش آرام‌بخش طبيعي براي شيرخوار و مادر دارد و نوزاداني که با شير مادرتغذيه مي‏کنند از سلامت جسمي ‏و رواني بيشتري برخوردارند. همچنين ميزان ابتلا بهانواع بيمارها و مرگ و مير در کودکاني که از شير مادر تغذيه مي‌کنند کمتر ازکودکاني است که با شير مادر تغذيه نمي‏شوند. نکته ديگر اينکه قابليت جذب پروتئينشير مادر بيش از ساير انواع شير است و کودکاني که از شير مادر تغذيه مي‏کنند ازتکامل گفتاري بهتري برخوردار هستند. شيرخواراني که از شير مادر استفاده مي‏کنند ازتکامل اجتماعي بهتري برخوردارند و حتي در سن يک سالگي از توانايي‏ها‏ي رواني واجتماعي بيشتري بهره‏مند هستند.

شيرمادر سالانه جان 1.3 ميليون کودک را نجات مي‏دهد

طبق اعلام سازمان جهاني بهداشت آموزش شيردهي به مادراني که تازه صاحب فرزندشده‏اند، مي‏تواند سالانه جان 3/1 ميليون کودک را نجات دهد و اين در حالي است کهبسياري از زنان در اين مورد اقدامي ‏انجام نمي‌دهند. طبق اين گزارش کمتر از 40درصد مادران در سراسر جهان به نوزادان خود به‌خصوص در 6 ماهه اول تولد شير مي‏دهندکه اين موضوع به دليل نداشتن آگاهي آنها درباره چگونگي شيردهي نوزادان است. بهگزارش رويترز، بسياري از مادران آموزش‏هاي مناسب براي اين کار را نديده‏اند و اينموضوع به يکي از مشکلات عمده در کشورهاي فقير و غني تبديل شده است. به عقيدهمتخصصان، در 6 ماهه اول تولد مادران بايد به طور پيوسته به کودکان خود شير دهند واز دادن ساير نوشيدني‏ها‏ و غذاها به نوزاد خودداري کنند. همچنين براي پيشگيري ازمرگ و مير نوزادان بايد آگاهي مادران درباره ابتلا به انواع بيماري‏ها‏ي ميکروبي وويروسي از جمله آنفلوآنزا افزايش يابد و واکسيناسيون‏ها‏ي مختلف که براي کودکانضروري است، انجام شود.

شيرمادر کارآيي ريه‏ها‏ي کودکان را افزايش مي‏دهد

بررسي‏ها نشان داده است قدرت و عملکرد ريه کودکاني که حداقل به مدت 4 ماه از شيرمادر تغذيه کرده‏اند در مقايسه با کودکاني که از شير خشک استفاده مي‏کنند، بهتراست. به گزارش رويترز، دانشمندان آمريکايي با بررسي حدود هزار و 33 کودک 10 سالهمتوجه شده‏اند کودکاني که دست‌کم 4 ماه از شير مادر تغذيه مي‏کنند نسبت به کودکانيکه مدت کمتري شير مادر مصرف مي‏کنند يا آنهايي که با شيشه شير مي‏خورند، عملکردريه بهتري دارند. محققان دانشگاه کاروليناي جنوبي معتقدند عمل فيزيکي ناشي ازمکيدن شير مادر براي شش بار در روز و به مدت بيش از 4 ماه، موجب افزايش ظرفيت وافزايش جريان هوا در ريه کودکاني مي‏شود که از شير مادر تغذيه کرده‏اند. از ميانکودکان مورد مطالعه 39 درصد 4 ماه يا بيشتر از شير مادر تغذيه کرده بودند، حدود 40درصد کمتر از 4 ماه شير مادر مصرف کرده بودند و 21 درصد ديگر با شيشه شير تغذيهشده بودند. بررسي نتايج نشان داد ريه کودکاني که از شير مادر تغذيه کرده بودندقوي‏تر از کودکاني بود که با شيشه، شير خورده بودند. به عقيده محققان، افزايش توانريه کودکاني که مدت 4 ماه يا بيشتر از شير مادر تغذيه کرده بودند، به عمل مکيدنناشي از تغذيه با شير مادر ارتباط دارد. مطالعات ديگر نيز نشان داده‏اند که مدتزمان عمل مکيدن در تغذيه با شير مادر دو برابر تغذيه با شيشه شير است و تغذيه باشير مادر به تلاش تنفسي بيشتري نياز دارد.

شيرمادر از چاقي در سنين بالاتر پيشگيري مي‏کند

درباره ارتباط تغذيه با شير مادر در وزن كودك در سنين بالاتر مطالعات زيادي انجامشده است. در سال 2005، محققان پس از بررسي نتايج 61 مطالعه انجام شده در زمينهارتباط شير مادر و چاقي در سنين بالاتر به اين نتيجه رسيدند كه تغذيه با شير مادردر ماه‏هاي بعد از تولد با كاهش خطر چاقي ارتباط دارد. به عقيده پژوهشگران تغذيهبا شير مادر به چند دليل با افزايش وزن در سنين بالاتر ارتباط دارد. كودكاني كه ازشير مادر تغذيه مي‏كنند، نظم بهتري از نظر تغذيه دارند و اين سبب مي‏شود كه درسنين بالاتر تغذيه سالم‏تري داشته باشند. همچنين شير مادر در مقايسه با شير خشكانسولين كمتري دارد و ميزان هورمون پروتئيني لپتين در بدن كودكاني كه از شير مادرتغذيه مي‏كنند بيشتر است. بررسي نتايج تحقيقات نشان داد كودكاني كه شير خشكمي‏خورند در مقايسه با آنهايي كه از شير مادر تغذيه مي‏كنند در هفته‏هاي اول زندگيسريع‏تر وزن مي‏گيرند و اين وزن‏گيري سريع با چاقي در سنين بالاتر ارتباط دارد.

شيرمادر هوش کودک را زياد مي‏کند

تحقيقات نشان داده است نوزاداني که از شير مادر تغذيه مي‏کنند در مقايسه با سايرنوزادان ضريب هوشي بالاتري دارند. در يک مطالعه که با هدف يافتن رابطه بين تغذيهبا شير مادر و ضريب هوشي انجام شد، محققان با بررسي ضريب هوشي 3000 کودک دربريتانيا و نيوزيلند متوجه شدند که تغذيه با شير مادر موجب افزايش ضريب هوشي کودکانمي‏شود. در همه کودکان ضريب هوشي به خاطر تغذيه با شير مادر افزايش نشان نداد وفقط کودکاني که نوع خاصي از يک ژن را داشتند با خوردن شير مادر ضريب هوشي‏شانافزايش پيدا مي‏کرد. اين نوع خاص ژن به بدن کودک کمک مي‏کند که اسيدهاي چرب شيرمادر را بهتر جذب کند و بعد آن را به صورت مواد مغذي در اختيار مغز قرار دهد. بهعقيده محققان، 90 درصد از کودکان اين نوع خاص ژن را دارا هستند و تاثير تغذيه ازشير مادر روي ضريب هوشي آنها قابل توجه است. پژوهشگران دانشگاه سلطنتي لندن در اينباره مي‏گويند: «تحقيقات ما در بريتانيا و نيوزيلند نشان داد ضريب هوشي کودکاني کهاين نوع ژن را دارند و از شير مادر تغذيه شده‏اند در مقايسه با کودکاني که شيرمادر به آنها داده نشده است، به طور ميانگين 6 تا 7 واحد بيشتر است. اين به اينمعنا است که اگر همه نوزادان از شير مادر تغذيه شوند، تعداد کودکان با استعداد دوبرابر خواهد شد.»

فوايدشيردهي براي مادران

فوايد استفاده از شير مادر تنها براي کودکان نيست و شيردهي براي مادران هم فوايديدارد. بررسي‏ها نشان داده است شيردهي خطر ابتلا به سرطان‏هاي پستان، تخمدان ودهانه رحم را کاهش مي‏دهد و زناني که به فرزند‏شان شير مي‏دهند در مقايسه با سايرزنان کمتر به اين بيماري‏ها دچار مي‏شوند. همچنين مطالعات نشان داده است شيردهياحتمال پوکي استخوان را در زنان کاهش مي‏دهد. بررسي‏ها نشان داده است مادراني كهبه مدت 6 ماه تا يك‌سال به نوزاد خود شير داده‌اند، در مقايسه با مادراني که بهفرزندشان شير نداده‏اند در سنين 60 سالگي به بعد داراي قوام استخواني بهتري هستند.يکي ديگر از فوايد شيردهي تناسب اندام و کمک به کاهش وزن و از دست دادن اضافه وزنبارداري است. چربي‌هايي كه در دوران بارداري زير پوست مادر ذخيره مي‌شود طي مدتشيردهي و همراه با فعاليت بدني متوسط از بين مي‌رود. با همه اينها متاسفانه هنوزتعداد زيادي از مادران به دليل نداشتن آگاهي کافي و نبود اطلاعات و آموزش‏هاي لازمدر اين زمينه شيردهي را به طور کامل انجام نمي دهند و فرزندان‏شان را از اين نعمتبزرگ محروم مي‌کنند.

شيردهيخطر ابتلا به ديابت نوع دو را کاهش مي‏دهد

گروهي از محققان دانشکده پزشکي دانشگاه هاروارد در بررسي‏هاي خود دريافتند تغذيهکودک با شير مادر خطر ابتلاي مادر به ديابت نوع دو را کاهش مي‏دهد. به گزارش بي‌‌بي‌سي،‌يک سال تغذيه کودک با شير مادر خطر ابتلا به ديابت نوع دو را براي مادران تا 15درصد کاهش مي‌دهد. اگر تغذيه کودک براي مدت بيش از يک سال ادامه يابد، خطر ابتلابه ديابت نوع دو حتي بيش از اين نيز کاهش مي‌يابد. در اين تحقيق 157 هزار مادرمورد بررسي قرار گرفتند. اين مطالعه که نتايج آن در نشريه «انجمن پزشکي آمريکا» منتشرشد نشان داد که تاثير محافظتي تغذيه با شير مادر تا ?? سال پس از آخرين زايمانادامه مي‌يابد.

شيردهيخطر ابتلا به سرطان پستان را كاهش مي‌‌دهد

بررسي‏ها نشان داده است مادراني كه دست كم يك سال كودك‏شان را با شير خود تغديهكرده‌اند، 5 درصد كمتر از ساير زنان به سرطان پستان دچار مي‌شوند. در صورت شيردهيبه يك نوزاد ديگر اين خطر تا 50 درصد كاهش مي‌يابد. به گزارش رويترز‌ و به عقيدهپژوهشگران مرکز تحقيقات جهاني سرطان، خطر ابتلا به سرطان پستان در زناني که 2نوزاد را به مدت 6 ماه و يا يك نوزاد را به مدت يك سال با شير خود تغذيه مي‏كنندتا حد زيادي کاهش پيدا مي‏کند. سرطان پستان شايع‌ترين نوع سرطان در ميان زنان است.تحقيقات نشان داده كه شير دادن مادران به نوزادان از طريق پستان در دوره‌اي طولانيموجب كاهش خطر ابتلا به سرطان پستان شده و ادامه اين كار در تولد نوزاد دوم نيزاين خطر را تا پنجاده درصد كاهش مي‌دهد. اين در حالي است كه نظرسنجي‌ها نشان مي‌دهداز هر 4 زن 3 زن از اين موضوع بي اطلاع هستند. محققان به زنان توصيه مي‌كنند كه بهنوازادان‏شان از طريق پستان شير دهند و اين کار را تا جاي ممكن ادامه دهند. اينكار در دوره‌اي يك ساله خطر ابتلا به سرطان پستان را تا 8/4 درصد کاهش مي‏دهد.پزشكان معتقدند كه شير خوردن نوزادان موجب پايين آمدن سطح هورمون‌هاي مرتبط بابروز سرطان در بدن مادر مي‌شود.


 
بالا