Arch-sr
عضو جدید
شيرمادر، سلامت جسم و روان کودک را تقويت ميکند
شير مادر بهترين و مناسبترين غذا براي کودکان است، غذايي که سلامت آنها را تضمينميکند. شير مادر به راحتي هضم ميشود و مقدار چربي، قند و پروتئين آن بهاندازهاي است که کودک براي رشد نياز دارد. بررسيها نشان داده است کودکاني که باشير مادر تغذيه ميشوند در مقايسه با ساير کودکان از سطح سلامت بالاتريبرخوردارند، ضريب هوشيشان بيشتر است، رشد و تكامل بينايي و مغزيشان بهتر است،سيستم ايمني قويتري دارند و کمتر دچار عفونتهاي تنفسي و گوارشي ميشوند. کودکانيکه از شير مادر تغذيه ميکنند کمتر در معرض خطر پوسيدگي دندان هستند، دندانهايمرتبي دارند و کمتر نياز به ارتوندنسي پيدا ميکنند. همچنين بررسيها نشان دادهاست کودکاني که از شيرمادر تغذيه ميکنند در بزرگسالي کمتر دچار چاقيهاي مفرط،اسهال و بيماريهاي حاد ميشوند. با وجود همه اين فوايد باز هم تعداد زيادي ازکودکان با شير مادر تغذيه نميشوند. طبق آمارهاي جهاني کمتر از 40درصد مادران بهنوزادانشان شير ميدهند. مقامات بهداشتي جهان براي رفع اين مشکل تلاش ميکنند.مطالعات زيادي درباره فوايد شيردهي و تغذيه با شير مادر انجام شده است که نتايجهمه اين مطالعات لزوم تغذيه با شير مادر را روشن ميکند...
شيرمادر ارتباط عاطفي مادر و کودک را تقويت ميکند
بررسيها نشان داده است شير مادر علاوه بر فوايد فراوان جسمي که براي کودک داردموجب تقويت پيوند عاطفي ميان مادر و کودک شده و نيازهاي عاطفي کودک را تاحدودزيادي برطرف ميکند. اين موضوع موجب ايجاد آرامش بيشتر کودک شده و در رشد جسمي وذهني او تاثير بهسزايي دارد. اگر در ساعت اول تولد کودک با مادر تماس داشته باشددر بدن مادر هورموني به نام اکسيتوسين يا هورمون عشق ترشح ميشود که نه تنها برايکودک مفيد و آرامش بخش است بلکه موجب کاهش افسردگي پس از زايمان در مادر ميشود.شير مادر نقش آرامبخش طبيعي براي شيرخوار و مادر دارد و نوزاداني که با شير مادرتغذيه ميکنند از سلامت جسمي و رواني بيشتري برخوردارند. همچنين ميزان ابتلا بهانواع بيمارها و مرگ و مير در کودکاني که از شير مادر تغذيه ميکنند کمتر ازکودکاني است که با شير مادر تغذيه نميشوند. نکته ديگر اينکه قابليت جذب پروتئينشير مادر بيش از ساير انواع شير است و کودکاني که از شير مادر تغذيه ميکنند ازتکامل گفتاري بهتري برخوردار هستند. شيرخواراني که از شير مادر استفاده ميکنند ازتکامل اجتماعي بهتري برخوردارند و حتي در سن يک سالگي از تواناييهاي رواني واجتماعي بيشتري بهرهمند هستند.
شيرمادر سالانه جان 1.3 ميليون کودک را نجات ميدهد
طبق اعلام سازمان جهاني بهداشت آموزش شيردهي به مادراني که تازه صاحب فرزندشدهاند، ميتواند سالانه جان 3/1 ميليون کودک را نجات دهد و اين در حالي است کهبسياري از زنان در اين مورد اقدامي انجام نميدهند. طبق اين گزارش کمتر از 40درصد مادران در سراسر جهان به نوزادان خود بهخصوص در 6 ماهه اول تولد شير ميدهندکه اين موضوع به دليل نداشتن آگاهي آنها درباره چگونگي شيردهي نوزادان است. بهگزارش رويترز، بسياري از مادران آموزشهاي مناسب براي اين کار را نديدهاند و اينموضوع به يکي از مشکلات عمده در کشورهاي فقير و غني تبديل شده است. به عقيدهمتخصصان، در 6 ماهه اول تولد مادران بايد به طور پيوسته به کودکان خود شير دهند واز دادن ساير نوشيدنيها و غذاها به نوزاد خودداري کنند. همچنين براي پيشگيري ازمرگ و مير نوزادان بايد آگاهي مادران درباره ابتلا به انواع بيماريهاي ميکروبي وويروسي از جمله آنفلوآنزا افزايش يابد و واکسيناسيونهاي مختلف که براي کودکانضروري است، انجام شود.
شيرمادر کارآيي ريههاي کودکان را افزايش ميدهد
بررسيها نشان داده است قدرت و عملکرد ريه کودکاني که حداقل به مدت 4 ماه از شيرمادر تغذيه کردهاند در مقايسه با کودکاني که از شير خشک استفاده ميکنند، بهتراست. به گزارش رويترز، دانشمندان آمريکايي با بررسي حدود هزار و 33 کودک 10 سالهمتوجه شدهاند کودکاني که دستکم 4 ماه از شير مادر تغذيه ميکنند نسبت به کودکانيکه مدت کمتري شير مادر مصرف ميکنند يا آنهايي که با شيشه شير ميخورند، عملکردريه بهتري دارند. محققان دانشگاه کاروليناي جنوبي معتقدند عمل فيزيکي ناشي ازمکيدن شير مادر براي شش بار در روز و به مدت بيش از 4 ماه، موجب افزايش ظرفيت وافزايش جريان هوا در ريه کودکاني ميشود که از شير مادر تغذيه کردهاند. از ميانکودکان مورد مطالعه 39 درصد 4 ماه يا بيشتر از شير مادر تغذيه کرده بودند، حدود 40درصد کمتر از 4 ماه شير مادر مصرف کرده بودند و 21 درصد ديگر با شيشه شير تغذيهشده بودند. بررسي نتايج نشان داد ريه کودکاني که از شير مادر تغذيه کرده بودندقويتر از کودکاني بود که با شيشه، شير خورده بودند. به عقيده محققان، افزايش توانريه کودکاني که مدت 4 ماه يا بيشتر از شير مادر تغذيه کرده بودند، به عمل مکيدنناشي از تغذيه با شير مادر ارتباط دارد. مطالعات ديگر نيز نشان دادهاند که مدتزمان عمل مکيدن در تغذيه با شير مادر دو برابر تغذيه با شيشه شير است و تغذيه باشير مادر به تلاش تنفسي بيشتري نياز دارد.
شيرمادر از چاقي در سنين بالاتر پيشگيري ميکند
درباره ارتباط تغذيه با شير مادر در وزن كودك در سنين بالاتر مطالعات زيادي انجامشده است. در سال 2005، محققان پس از بررسي نتايج 61 مطالعه انجام شده در زمينهارتباط شير مادر و چاقي در سنين بالاتر به اين نتيجه رسيدند كه تغذيه با شير مادردر ماههاي بعد از تولد با كاهش خطر چاقي ارتباط دارد. به عقيده پژوهشگران تغذيهبا شير مادر به چند دليل با افزايش وزن در سنين بالاتر ارتباط دارد. كودكاني كه ازشير مادر تغذيه ميكنند، نظم بهتري از نظر تغذيه دارند و اين سبب ميشود كه درسنين بالاتر تغذيه سالمتري داشته باشند. همچنين شير مادر در مقايسه با شير خشكانسولين كمتري دارد و ميزان هورمون پروتئيني لپتين در بدن كودكاني كه از شير مادرتغذيه ميكنند بيشتر است. بررسي نتايج تحقيقات نشان داد كودكاني كه شير خشكميخورند در مقايسه با آنهايي كه از شير مادر تغذيه ميكنند در هفتههاي اول زندگيسريعتر وزن ميگيرند و اين وزنگيري سريع با چاقي در سنين بالاتر ارتباط دارد.
شيرمادر هوش کودک را زياد ميکند
تحقيقات نشان داده است نوزاداني که از شير مادر تغذيه ميکنند در مقايسه با سايرنوزادان ضريب هوشي بالاتري دارند. در يک مطالعه که با هدف يافتن رابطه بين تغذيهبا شير مادر و ضريب هوشي انجام شد، محققان با بررسي ضريب هوشي 3000 کودک دربريتانيا و نيوزيلند متوجه شدند که تغذيه با شير مادر موجب افزايش ضريب هوشي کودکانميشود. در همه کودکان ضريب هوشي به خاطر تغذيه با شير مادر افزايش نشان نداد وفقط کودکاني که نوع خاصي از يک ژن را داشتند با خوردن شير مادر ضريب هوشيشانافزايش پيدا ميکرد. اين نوع خاص ژن به بدن کودک کمک ميکند که اسيدهاي چرب شيرمادر را بهتر جذب کند و بعد آن را به صورت مواد مغذي در اختيار مغز قرار دهد. بهعقيده محققان، 90 درصد از کودکان اين نوع خاص ژن را دارا هستند و تاثير تغذيه ازشير مادر روي ضريب هوشي آنها قابل توجه است. پژوهشگران دانشگاه سلطنتي لندن در اينباره ميگويند: «تحقيقات ما در بريتانيا و نيوزيلند نشان داد ضريب هوشي کودکاني کهاين نوع ژن را دارند و از شير مادر تغذيه شدهاند در مقايسه با کودکاني که شيرمادر به آنها داده نشده است، به طور ميانگين 6 تا 7 واحد بيشتر است. اين به اينمعنا است که اگر همه نوزادان از شير مادر تغذيه شوند، تعداد کودکان با استعداد دوبرابر خواهد شد.»
فوايدشيردهي براي مادران
فوايد استفاده از شير مادر تنها براي کودکان نيست و شيردهي براي مادران هم فوايديدارد. بررسيها نشان داده است شيردهي خطر ابتلا به سرطانهاي پستان، تخمدان ودهانه رحم را کاهش ميدهد و زناني که به فرزندشان شير ميدهند در مقايسه با سايرزنان کمتر به اين بيماريها دچار ميشوند. همچنين مطالعات نشان داده است شيردهياحتمال پوکي استخوان را در زنان کاهش ميدهد. بررسيها نشان داده است مادراني كهبه مدت 6 ماه تا يكسال به نوزاد خود شير دادهاند، در مقايسه با مادراني که بهفرزندشان شير ندادهاند در سنين 60 سالگي به بعد داراي قوام استخواني بهتري هستند.يکي ديگر از فوايد شيردهي تناسب اندام و کمک به کاهش وزن و از دست دادن اضافه وزنبارداري است. چربيهايي كه در دوران بارداري زير پوست مادر ذخيره ميشود طي مدتشيردهي و همراه با فعاليت بدني متوسط از بين ميرود. با همه اينها متاسفانه هنوزتعداد زيادي از مادران به دليل نداشتن آگاهي کافي و نبود اطلاعات و آموزشهاي لازمدر اين زمينه شيردهي را به طور کامل انجام نمي دهند و فرزندانشان را از اين نعمتبزرگ محروم ميکنند.
شيردهيخطر ابتلا به ديابت نوع دو را کاهش ميدهد
گروهي از محققان دانشکده پزشکي دانشگاه هاروارد در بررسيهاي خود دريافتند تغذيهکودک با شير مادر خطر ابتلاي مادر به ديابت نوع دو را کاهش ميدهد. به گزارش بيبيسي،يک سال تغذيه کودک با شير مادر خطر ابتلا به ديابت نوع دو را براي مادران تا 15درصد کاهش ميدهد. اگر تغذيه کودک براي مدت بيش از يک سال ادامه يابد، خطر ابتلابه ديابت نوع دو حتي بيش از اين نيز کاهش مييابد. در اين تحقيق 157 هزار مادرمورد بررسي قرار گرفتند. اين مطالعه که نتايج آن در نشريه «انجمن پزشکي آمريکا» منتشرشد نشان داد که تاثير محافظتي تغذيه با شير مادر تا ?? سال پس از آخرين زايمانادامه مييابد.
شيردهيخطر ابتلا به سرطان پستان را كاهش ميدهد
بررسيها نشان داده است مادراني كه دست كم يك سال كودكشان را با شير خود تغديهكردهاند، 5 درصد كمتر از ساير زنان به سرطان پستان دچار ميشوند. در صورت شيردهيبه يك نوزاد ديگر اين خطر تا 50 درصد كاهش مييابد. به گزارش رويترز و به عقيدهپژوهشگران مرکز تحقيقات جهاني سرطان، خطر ابتلا به سرطان پستان در زناني که 2نوزاد را به مدت 6 ماه و يا يك نوزاد را به مدت يك سال با شير خود تغذيه ميكنندتا حد زيادي کاهش پيدا ميکند. سرطان پستان شايعترين نوع سرطان در ميان زنان است.تحقيقات نشان داده كه شير دادن مادران به نوزادان از طريق پستان در دورهاي طولانيموجب كاهش خطر ابتلا به سرطان پستان شده و ادامه اين كار در تولد نوزاد دوم نيزاين خطر را تا پنجاده درصد كاهش ميدهد. اين در حالي است كه نظرسنجيها نشان ميدهداز هر 4 زن 3 زن از اين موضوع بي اطلاع هستند. محققان به زنان توصيه ميكنند كه بهنوازادانشان از طريق پستان شير دهند و اين کار را تا جاي ممكن ادامه دهند. اينكار در دورهاي يك ساله خطر ابتلا به سرطان پستان را تا 8/4 درصد کاهش ميدهد.پزشكان معتقدند كه شير خوردن نوزادان موجب پايين آمدن سطح هورمونهاي مرتبط بابروز سرطان در بدن مادر ميشود.