سویا دانه ای است جادویی که در قرنهای گذشته در کشور چین به مقادیر زیاد کشت گردیده و به مرور زمان کشت آن به سایر کشور های جهان تسری پیدا کرده است.
دانه سویا در منطقه گرگان واقع در شمال شرقی کشور پناورمان نیز کشت گردید و در ماه های مهر و آبان برداشت می گردد و به کارخانه آریا سویا واقع در شهرک صنعتی فیروز کوه منتقل می شود.
کارخانه آریا سویا در نیمه دوم سال ۸۶ تولید خود را آغاز نمود.
به وسیله سیستم های مکانیزه فوق مدرن از این دانه های سویا و آب آشمیدنی سالم، شیر سویا بدست می آید که جایگزینی مناسب و مقرون به صرفه برای شیر دامی است. مواد تشکیل دهنده سویا ۳۸٪ پروتئین، ۳۰٪ هیدروکربن، ۱۸٪ روغن و ۱۴٪ مواد دیگر است.
شیر سویا را می توان در طعم های متنوعی مانند توت فرنگی، وانیلی، شکلاتی و... تولید نمود.
در فرایندی دیگر شیر سویا به وسیله خشک کن های صنعتی تبدیل به شیر خشک سویا می گردد که این فراورده نیز در تولید مواد خوراکی فراوانی کاربرد دارد.
دانه سویا در منطقه گرگان واقع در شمال شرقی کشور پناورمان نیز کشت گردید و در ماه های مهر و آبان برداشت می گردد و به کارخانه آریا سویا واقع در شهرک صنعتی فیروز کوه منتقل می شود.
کارخانه آریا سویا در نیمه دوم سال ۸۶ تولید خود را آغاز نمود.
به وسیله سیستم های مکانیزه فوق مدرن از این دانه های سویا و آب آشمیدنی سالم، شیر سویا بدست می آید که جایگزینی مناسب و مقرون به صرفه برای شیر دامی است. مواد تشکیل دهنده سویا ۳۸٪ پروتئین، ۳۰٪ هیدروکربن، ۱۸٪ روغن و ۱۴٪ مواد دیگر است.
شیر سویا را می توان در طعم های متنوعی مانند توت فرنگی، وانیلی، شکلاتی و... تولید نمود.
در فرایندی دیگر شیر سویا به وسیله خشک کن های صنعتی تبدیل به شیر خشک سویا می گردد که این فراورده نیز در تولید مواد خوراکی فراوانی کاربرد دارد.
تاثیر مخرب UHT بر شیر سویا
تولیدکنندگان شیر سویا باید بدانند که استفاده از روش UHT (فرادما) در نوشیدنیهای سویا ممکن است منجر به تولید محصولاتی شود که به جای کاهندگی کلسترول باعث افزایش مقدار کلسترول بد خون شود. محققان سوئدی، نروژی و آلمانی که به طور مشترک روی این موضوع کار میکردند دریافتند که مصرف شیر سویای UHT میتواند منجر به افزایش میزان کلسترول بد خون تا بیش از 20 درصد شود. افزایش کلسترول بد خون، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی ـ عروقی را افزایش میدهد.
محققان با بررسی چندماهه روی 80 نفر به این نتیجه رسیدهاند که مصرف شیر سویای UHT، نتیجه عکس داده و ظاهرا فرآیند UHT در این میان مقصر اصلی است. هر چند که برای اثبات محکمتر این ادعا باید مطالعات بیشتری در افراد مختلف صورت گیرد اما ظاهرا نتایج این مطالعه، با نتایج منتشر شده توسط محققان چینی در سال گذشته میلادی تطابق دارد.
در مطالعه چینیها مشخص شده که حرارت میتواند اثر تخریبی روی ایزوفلاوونهای سویا یعنی glycitein , genistein و daidzein داشته باشد. ایزوفلاوونهای موجود در سویا همانند هورمون زنانه استروژن عمل کرده و میتواند در جلوگیری از بیماریهایی همچون پوکی استخوان، سرطان سینه و پروستات موثر باشد. ظاهرا همین ایزوفلاوونها هستند که به بدن در مبارزه با کلسترول یاری میرسانند.
تولیدکنندگان شیر سویا باید بدانند که استفاده از روش UHT (فرادما) در نوشیدنیهای سویا ممکن است منجر به تولید محصولاتی شود که به جای کاهندگی کلسترول باعث افزایش مقدار کلسترول بد خون شود. محققان سوئدی، نروژی و آلمانی که به طور مشترک روی این موضوع کار میکردند دریافتند که مصرف شیر سویای UHT میتواند منجر به افزایش میزان کلسترول بد خون تا بیش از 20 درصد شود. افزایش کلسترول بد خون، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی ـ عروقی را افزایش میدهد.
محققان با بررسی چندماهه روی 80 نفر به این نتیجه رسیدهاند که مصرف شیر سویای UHT، نتیجه عکس داده و ظاهرا فرآیند UHT در این میان مقصر اصلی است. هر چند که برای اثبات محکمتر این ادعا باید مطالعات بیشتری در افراد مختلف صورت گیرد اما ظاهرا نتایج این مطالعه، با نتایج منتشر شده توسط محققان چینی در سال گذشته میلادی تطابق دارد.
در مطالعه چینیها مشخص شده که حرارت میتواند اثر تخریبی روی ایزوفلاوونهای سویا یعنی glycitein , genistein و daidzein داشته باشد. ایزوفلاوونهای موجود در سویا همانند هورمون زنانه استروژن عمل کرده و میتواند در جلوگیری از بیماریهایی همچون پوکی استخوان، سرطان سینه و پروستات موثر باشد. ظاهرا همین ایزوفلاوونها هستند که به بدن در مبارزه با کلسترول یاری میرسانند.
مزایای شیر سویا در مقایسه با شیر گاو
بیشتر مردم شیر سویا را عمدتا به علت مزایای سلامتی بخش آن و نه به این علت که مجبورند می نوشند. بنابراین این سوال پیش می آید که مزیت های شیر سویا در مقایسه با شیر گاو چه می باشند؟
مزیت ا ول: شیر سویا تنها دارای پروتئین های گیاهی ست
مزیت پروتئین های گیاهی نسبت به حیوانی این است که کمتر باعث ا ز دست رفتن کلسیم از طریق کلیه ها می شوند.این مطلب تایید شده است که رژیم غنی از منابع حیوانی ( وپروتئین لبنیات) ریسک بیشتری را برای ابتلا به استئوپروز به همراه دارد.
مزیت دوم: شیر سویا عاری از لاکتوز می باشد
حدود ۷۵ درصد جمعیت جهان دچار عدم تحمل لاکتوز می باشند. یکسری نژاد ها بیشتر از سایرین تحت تاثیر قرار می گیرند. برای مثا ل ۷۵ درصد آفریقایی ها و ۹۰ درصد آسیایی ها دچار عدم تحمل لاکتوز می باشند.علاوه بر این شیر سویا دارای پره بایوتیک های قندی مثل استاکیوز و رافینوز می باشد. این پروبایوتیک های قندی ایمنی را تقویت می کنند و به کاهش مواد سمی در بدن کمک می نمایند.
مزیت سوم: مردم کمتری به شیر سویا آلرژی دارند
تنها ۰٫۵ درصد کودکان به شیر سویا آلرژی دارند این درحا لیست که ۲٫۵ در صد کودکان به شیر گاو آلرژی دارند.
مزیت چهارم: شیر سویا کلسترول را کاهش می دهد
چربی های اشباع شیر گاو ناسالم و کلسترول شما را افزایش می دهند. پروتئین شیر گاو هیچ نقشی در کاهش کلسترول ندارد در حالیکه پروتئین سویا سطح کلسترول را کاهش می دهد. سازمان غذا و دارو آمریکا FDA این مطلب را تایید نموده است که که پروتئین سویا به عنوان بخشی از یک رژیم فقیر از چربی های اشباع و کلسترول می تواند ریسک بیماری های کرونری قلب را به میزان زیادی کاهش دهد. توصیهFDA مصرف ۲۵ گرم پروتئین سویا در رژیم روزانه می باشد.
مزیت پنجم: شیر سویا عاری از هر نوع هورمونی می باشد
شیر گاو دارای هورمون های طبیعی(از خود گاو) و یکسری هورمون های سنتتیک می باشد که عملکرد طبیعی بدن ما را تحت تاثیر قرار می دهند.هورمون سنتتیک rBGHتولید شیر را تا ۲۰ درصد افزایش می دهد.
مزیت ششم: شیر سویا منجر به دیابت نوع I (وابسته به انسولین) نمی شود
اگرچه نظر قطعی در این زمینه میان دانشمندان وجود ندارد ولی یکسری مطالعات نوعی وابستگی را میان مصرف شیر گاو و دیابت نوع ۱ نشان داده اند در حالیکه چنین رابطه ای با مصرف شیر سویا مشاهده نشده است.
مزیت هفتم: شیر سویا غنی از ایزو فلاون ها ست
وجود ایزو فلاون ها مهم ترین و منحصر ترین مزیت شیر سویا می باشد. ایزوفلاون ها از بروز برخی از سرطان ها(سرطان پروستات و سرطان پستان) جلوگیری می کند. شیوع این سرطان ها در کشور هایی که دریافت بالای محصولات سویا منجمله شیر سویا را دارند بسیار پایین می باشد.علاوه بر این ایزو فلاون ها آنتی اکسیدان هایی هستند. شیر گاو عاری از ایزو فلاون هاست. ایزو فلاون ها دارای مزایای متعددی شامل:کاهش کلسترول، تعدیل علایم یائسگی،جلو گیری ازاستئوپروز و DNA ما را در مقابل اکسیداسیون محافظت می نمایند.