سوسری آمریکایی

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
 

eliot -esf

کاربر فعال مهندسی کشاورزی , گیاهپزشکی
کاربر ممتاز
انالیز پا دونده سوسری امریکایی
پا.jpg
 

eliot -esf

کاربر فعال مهندسی کشاورزی , گیاهپزشکی
کاربر ممتاز
سوسری ها (سوسک های حمام)
سوسری ها که در ایران به نام سوسک های حمام شناخته شده اند، حشراتی هستند که به علت زندگی در محل های کثیف و عادت همه چیز خواری، از مواد گوناگونی تغذیه می کنند و می توانند ناقل مکانیکی تعدادی از عوامل بیماریزا مانند تخم کرم های انگل، تک یاخته ها، باکتری ها، قارچ ها و ویروس ها به انسان باشند.
سوسری های موجود در اماکن خانگی ایران عبارتند از:Blattella germanica (سوسري آلمانيBlatta orientalis(سوسري شرقي)، و Periplaneta americana (سوسري آمريكايي).
مشخصات کلی سوسری ها
شکل ظاهری: طول بدن افراد بالغ سوسري ها بين 10 تا 50 ميليمتر متغير و به رنگ قهوه ای روشن تا تیره مایل به سیاه بوده، در جهت پشتي – شكمي پهن شده و به وضوح به سه قسمت سر، قفس سينه و شكم تقسيم شده است. بخش جلويي پشتي قفس سينه معمولا به خوبي رشد يافته و سر در زير آن قرار دارد و اغلب از نماي بالايي بخشي از آن ديده مي شود. سوسريهاي بالغ آلمانی و آمریکایی دو جفت بال بخوبي رشد يافته با رگبندي شبكه اي دارند كه به صورت قيچي شكل روي هم تا مي خورند و با آن قادر به پروازهای کوتاهی هستند.
اهمیت پزشکی: همه مراحل نوزدای و بالغ هر چيزي را كه در دسترشان باشد می خورند و براحتي بر روي مدفوع انسان، خرده ريزه هاي موجود در زهكش فاضلاب،‌ پنبه هاي جراحي مستعمل، خلط سينه و ساير چيزهاي بالقوه آلوده تغذيه مي كنند. بنابراين، اگر مواد بالقوه بيماريزا در دسترس سوسري باشد، او آنرا خورده اما اجزاي حاوي موجودات آلوده كننده بر روي پاها و شكمش هم مي چسبند. سپس سوسري بر روي غذاهايي كه به مصرف انسان مي رسد يا بر روي بشقابها،‌محلهاي طبخ غذا و محلهاي آماده سازي مواد غذايي حركت كرده و عوامل بيماريزا را بر روي آنها باقي مي گذارد. در حين تغذيه نيز محتويات چينه دان خود را كه داراي عوامل بيماريزا از تغذيه قبلي اش هست،‌ استفراغ مي كند و بنابراین می تواند ناقل مکانیکی بعضی از میکروبها باشد. همچنین تماس سوسري ها و مواد مترشحه آنها با پوست ممكن است باعث ايجاد واكنش حساسيتي پوستي يا تنفسي در انسان شود.

کنترل سوسری های در خانه: كنترل سوسري ها نيازمند يك بررسي هوشمندانه از محل و همچنین ارزيابي علت مشكل است. طبق دستورالعمل کنترل که در اول کتاب توضیح داده شده باید ابتدا به بازرسی محل برای یافتن منبع آلودگی پرداخت. چون سوسری ها از نور گریزانند، اين كار بايد ترجيحا در شب موقعي كه سوسريها در جستجوی غذا از پناهگاههایشان بیرون می آیند، صورت گيرد. نقشه محل بايد ترسيم شود و پناهگاههاي واقعي و يا بالقوه بر روي آن علامتگذاري شوند. برای شناسایی نمونه سوسريهاي موجود در محل می توان از تله چسبان استفاده کرد. در حین بازرسی باید يك حشره كش آئروسل داراي خاصيت ضربه اي (سوسک کش اتک) درون درز و شكافها، پشت وسايل و درون فضاهاي خالي پاشيده شود تا با تحريك سوسري ها آنها را مجبور به خروج از پناهگاهشان کند. جستجو در زير قفسه ها، اجاق گاز،‌سيني ظرفشويي، لابلای درز کاشی ها، درون جعبه تقسیم برق، پشت کاغذ دیوارهای پاره و پارکت ها، زیر کف پوش، کانال فاضلاب و کف شوها و .... باید انجام شود. سوسری ها یک محل تجمع اصلی (هسته آلودگي) دارند و از آنجا پراكنده مي شوند، لذا برای کنترل موفق سوسری ها باید این محل را پیدا کرد. در اغلب ساختمانها پناهگاه کافی برای سوسری ها وجود دارد زيرا معمارها و نقشه كش ها امكان آلودگي را در نقشه هايشان در نظر نمي گيرند. آنها قابهاي تزئيني، سقفهاي كاذب و ساير پناهگاهها را در طراحي آشپزخانه ها ایجاد می کنند و این لوازم به اندازه كافي دور از ديوار هستند تا سوسري ها بتوانند در پشت آنها پناه بگیرند؛ اما تمیز کردن آنها برای انسان کار مشکلی است.
در صورتی که شرايط بهداشتي و پاكيزگي زير حد استاندارد قرار دارند، ضروري است قبل از انجام هر گونه اقدام كنترلي به رفع این نواقص اقدام نمود. زيرا هيچ مقداري از حشره كش نمي تواند آلودگي را در خانه های کثیف و نامرتب كنترل كند. موقعي كه اين قضيه حل شد، عمليات كنترل را مي توان شروع كرد.
امكان دسترسي آزادانه به محلي كه بايد تحت كنترل قرار گيرد حائز اهميت است، بنابراين معمولا كار مبارزه با سوسری ها باید در شب يا موقعي كه محل مورد استفاده قرار نمي گيرد انجام شود. مواد غذايي، ظروف و ساير موارد بايد از محل خارج شده يا روي آنها پوشانده شود. سطوح بايد تميز شده و محل منظم و مرتب باشد.
روش استاندارد كنترل سوسري، سمپاشي يك حشره كش ابقايي بر روي سطوحي كه حشره روي آنها راه مي رود و پناهگاههاي بالقوه آن است. انتخاب حشره كش اغلب بسته به محل و گونه سوسری و میزان مقاومت احتمالی آن به حشره کش هاست. در يك محيط كه مواد غذايي در آن آماده مي شود و سطوح آن متخلخل نيستند، فرمولاسیون امولسيون يا كنسانتره قابل حل در آب ارجح است، اگرچه پودرهاي قابل حل در آب نیز در صورت استفاده درست مي توانند اثراتي معادل فرمولاسيون هاي قبلي از خود بر جاي گذارند. يك نازل پهن پاش بايد بر روي لانس سمپاشي فشاري نصب شود تا ديوارها و سطوح كف ساختمان را ، به ويژه اماكني كه بررسي نشان داده آلوده هستند مانند پشت لوله ها و در گوشه هايي كه به صورت تيپيك به عنوان راههاي تردد سوسري ها مورد استفاده قرار مي گيرند، تحت پوشش سم قرار دهد. براي وارد كردن مستقيم حشره كش به درون درزها و شكافها بايد از يك نازل نوك سوزني استفاده کرد. در فضاهاي بسته و مجاري سيستمهاي لوله كشي می توان از دستگاههای دودساز برقي استفاده نمود.
موقعي كه نصب قابهاي تزئيني به خاطر نحوه طراحي ساختمان اجتناب ناپذير باشد، می توان در قسمت پشتی آنها يك گرد حشره كش را به كمك يك گردپاش ریخت. ممكن است لازم باشد براي دسترسي به قسمت پشت قاب یک سوراخ بر روی سقف کاذب ایجاد شود تا نازل گردپاش از آن عبور کرده و پشت آن را سمپاشي كند. اين سوراخ را مي توان با يك دريچه بست تا در سمپاشي بعدي مورد استفاده قرار گيرد.
سطوح طبخ غذا بايد قبل از اينكه بتوان آنها را براي کار مورد استفاده قرار داد شسته شوند، اما كف ها و ديوارها نبايد حداقل بمدت 48 ساعت و یا در صورت امكان چندين روز شسته شوند. يكي از معايب حشره كشهاي ابقايي اين است كه سوسريهاي مرده و در حال مرگ در محل دیده می شوند. افرادي كه در تهيه مواد غذايي فعاليت مي كنند بايد از اين قضيه آگاه باشند و از آنها خواسته شود كه لاشه ها را جمع آوري كرده و در يك سطل زباله در خارج مكان به صورت روزانه بيندازند. تعداد كمي تله چسبان نیز باید مستقيما و به صورت استراتژيك نصب شوند تا موفقيت يا شكست كنترل را به ما ارائه دهند. اينها بايد به صورت منظم بازرسي شوند و اگر سوسريهاي زنده پس از حدود يك هفته از آغاز كنترل ظاهر شدند، سمپاشي بعدی آغاز شود. در هر صورت، لازم است كه حداكثر يك نوبت سمپاشي ديگر انجام شود و اين نكته حائز اهميت خاصي است كه آيا آلودگي مربوط به سوسري شرقي است یا خیر، زيرا حشره كش تخمهاي موجود در كپسول تخم اين گونه را نمي كشد و اينها ممكن است تا 6 هفته بعد تفريخ شوند.
روشهاي جايگزين براي كنترل
در بعضي مواقع بايد روشهاي جايگزين كنترل را هم مد نظر داشت. جايي كه استفاده از حشره كش روي سطوح نامطلوب باشد (مثلا محلهاي نگداري حيوانات)، مي توان از طعمه مسموم (خمیر امحا) استفاده كرد. اين طعمه به فرم كپسول ها يا ظروف در جايي كه طعمه بايد فقط توسط سوسري خورده شود، در دسترس است. اين روش در محل هایی که مواد غذايي به اندازه کافی وجود دارد، موثر نیست.
اخيرا از مشتقات تركيب بازدارنده رشد، به نام هيدروپرن نیز استفاده می شود. اين تركيب بايد روي سطوح پاشيده شده يا به يك طعمه افزوده شود. موقعي نوزادان سوسري این ترکیب را بخورند، جلوي تبديل آن به بالغ گرفته می شود. هیدروپرن در فعاليتهاي توليد مثلي طبيعي بالغ نیز اختلال ایجاد خواهد کرد. مزيت بزرگ هیدروپرن اثر سمي انتخابي آن براي سوسري و غیر سمی بودن براي سایر حشرات است. عيب اين ترکیب کند بودن زمان اثر است و چندين هفته طول مي كشد تا آلودگي را ريشه كن كند. همچنین در صورت استفاده از این ترکیب نوزادان بزرگ سوسری ها را که بالغ نمي شوند و بنابراين قادر به تولید مثل نیستند نیز در محیط دیده می شوند. بنابراین هيدروپرن مخصوص استفاده در آلودگي هاي دراز مدت و ریشه داری است كه در آن سرعت كنترل را مي توان قرباني موفقيت نمود.
نظر به اهمیت شناسایی سوسری ها در انجام مبارزه موفق، سه گونه مهم خانگی در ایران به اختصار معرفی شده اند:
سوسري آلماني
افراد بالغ اين سوسري 15-10 ميليمتر طول دارند و بالهاي آنها كاملا رشد يافته و تمام سطح شكم را در فرد ماده مي پوشاند، اما بندهاي انتهايي در بدن نر زير بالها قرار نمي گيرند. ماده بزرگتر و تنومندتر از نر است. رنگ بدن قهوه اي روشن تا متوسط، و دو نوار طولي تيره بر روي پيش قفس سينه (جلوي بالها) قرار دارد. مراحل نوزادی بدون بالند و اين نوارها بر روي بقيه قفس سينه هم امتداد يافته اند.
سوسري آلماني شرايط گرم و مرطوب نقاطی مانند آشپزخانه ها و رستورانها را مي پسندد. اين حشره بسرعت حركت مي كند و به آساني از سطوح بالا مي رود، بنابراين در پناهگاهها بر روي سطوح عمودي و از بالاترين تا پايين ترين سطوح، در درزها و شكافها، پشت قابها و تابلوهاي اعلانات، در كشوها و قفسه ها، درون وسايل برقي و هر جاي ديگري كه بعنوان پناهگاه بتواند در آن در طي ساعات روز مخفي شود، مي توا ن آن را يافت.
در شب اين حشره از پناهگاه بيرون آمده و به دنبال آب و غذا مي گردد. همه مراحل زندگي بر روي مواد آلي در دسترسشان شامل آشغال، بقاياي آب زهكشي و آبهاي جمع شده در قسمتهاي مختلف و غذاهاي خام و پخته كه براي مصرف انسان آماده شده تغذيه مي كنند. این سوسري همه جا مدفوع خود را دفع مي كند و رگه هاي تيره مدفوعش شاخص واضح آلودگي هستند. اين رگه ها به صورت وصله هاي تيره در مناطق داراي آلودگي شديد ديده مي شوند و خطوط تيره مدفوع منتشر شده، راههاي عبور حشره را كه معمولا از آن تردد مي كند، نشان مي دهد. در فواصل سه هفته اي ماده 4 تا 8 كپسول تخم مي گذارد كه هر يك حاوي 35 تخم است كه اين تعداد ممكن است در كپسولهاي تخم اوليه بيشتر باشد. نوزاد خارج شده از تخم رنگ پريده است اما به سرعت به رنگ قهوه اي روشن در مي آيد.
سوسري شرقي
افراد بالغ اين سوسري 25-20 ميليمتر طول دارند و رنگ بدنشان سرتاسر قهوه اي تيره تا سياه است، از اين رو به اشتباه به آن سوسك سياه هم مي گويند. بالها به ميزان زيادي در نرها تحليل رفته اند و در ماده فقط اثرات آن ديده مي شود. اين سوسري دو برابر سوسري آلماني است و بدنش هم درشت تر و تنومند تر است. سوسري شرقي خيلي آهسته تر از سوسري آلماني حركت مي كند و نمي تواند از سطوح عمودي بالا رود. به همين دليل آن را معمولا در سطوح افقي و يا در سطوح عمودي زبر مانند ديوارهاي آجري مي توان يافت. اين حشره دماهاي خنك تر از سوسري آلماني را ترجيح مي دهد و بنابراين بيشتر در زير زمين ها، مجاري عبور آب و چاهها و نيز قسمتهاي سردتر آشپزخانه، حمام ها و محلهاي آماده سازي غذا يافت مي شود. سوسری شرقی گاهي اوقات در بيرون ساختمان ها، به ويژه در حياط ها، مجاري فاضلاب و زه آب ديده مي شود. اين سوسري قادر به تحمل دماهاي بالاتر در موتورخانه ساختمانهاست و در آن محل مي تواند آب مورد نياز خود را از شيرهاي آب خراب و يا نشطي لوله هاي آب بدست آورد. عادات تغذيه اي آن شبيه سوسري آلماني است، شب ها براي تغذيه از پناهگاه بيرون مي آيد، جفتگيري كرده و مدفوعش را دفع مي كند.
سوسري شرقي اولين كپسول تخم خود را دو هفته پس از آخرين پوست اندازي نوزادی مي گذارد. تخم ها معمولا حدود 15 عدد بوده و تا 6 ماه يا بيشتر تفريخ نمي شوند. سوسری شرقی بدون آب در طي چند هفته از بين مي رود. ماده در طول زندگي خود 5 تا 10 كپسول تخم مي گذارد.
ظرفيت توليد مثلي سوسري شرقي به ميزان قابل ملاحظه اي از سوسري آلماني كمتر است. شايد دليل اصلي برای اینکه در بسياري از مناطق معتدله دنيا بتدريج جاي خود را به سوسري آلماني مي دهد، همین امر باشد. با وجود اين، سوسري شرقي گاهي اوقات مقاومت بيشتري را به حشره كشها نشان مي دهد زيرا كپسول تخمش تحت اثر سم قرار نمي گيرد و حداقل يك نوبت سمپاشي ديگر هم براي كشتن نوزادانی كه تازه بيرون آمده اند لازم است.
سوسري آمريكايي بزرگترين سوسري موجود در اماكن داخلي است و طول بدنش به 45-30 ميليمتر مي رسد. هر دو جنس داراي بالهاي بزرگ بخوبي رشد يافته ای هستند كه اندازه آنها در نر قدري بزرگتر است. رنگ بدن قهوه اي مايل به قرمز بوده و دو لكه زرد رنگ در دو كناره پيش گرده (بخش پشتي قفس سينه پشت سر) دارد.
سوسري آمريكايي همانند سوسري آلماني شرايط گرم و مرطوب را ترجيح مي دهد و در اماكن داخلي، انبار مواد غذايي و محلهاي آماده سازي غذا زندگي مي كند. آن اغلب در زه آب و فاضلاب ديده مي شود و همچنين در مناطق گرمتر دنيا بيرون از ساختمانها در محلهاي جمع آوري زباله ها و مناطق متروكه می توان آن را دید. این سوسری به سرعت حركت مي كند و بخوبي از ديوار بالا مي رود و در هواي گرم قادر به پرواز كند بوده، در شب از پنجره باز وارد اتاقها مي شود و يا در اطراف چراغ هاي روشن درون حياط به پرواز در مي آيد. سوسري آمريكايي داري بيشترين پراكندگي در سرتاسر دنيا به ويژه در مناطق گرمسيري و نيمه گرمسيري است.
در پنج مرحله اول نوزادی رنگ بدن قهوه اي روشن تقریبا يكنواخت است، اما در مراحل بعدي لكه هاي زرد روي دو طرف پيش گرده واضح تر مي شوند. بال در سنين اوليه نمفي شروع به ظاهر شدن مي كند و با هر پوست اندازي مشخص تر مي شود، اما تا سوسري بالغ نشده كاملا رشد نمي يابند.
منتظر نظرات شما هستم.​
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
تالار مشاهیر سوسک‌ ها!




مایکل بوهدان، از آن آدم‌های عجیبی است که کارهایش بقیه را به حیرت می‌اندازد؛ بوهدان موزه‌ای از سوسک‌ها راه‌ انداخته که این روزها مخاطبان زیادی پیدا کرده است؛ اما هنوز هم خیلی‌ها با شنیدن نام «تالار مشاهیر سوسک‌ها» تعجب می‌کنند و می‌گویند این دیگر چه جور جایی است.





ایسنا: مایکل بوهدان، از آن آدم‌های عجیبی است که کارهایش بقیه را به حیرت می‌اندازد؛ بوهدان موزه‌ای از سوسک‌ها راه‌ انداخته که این روزها مخاطبان زیادی پیدا کرده است؛ اما هنوز هم خیلی‌ها با شنیدن نام «تالار مشاهیر سوسک‌ها» تعجب می‌کنند و می‌گویند این دیگر چه جور جایی است.






در «تالار مشاهیر سوسک های» بوهدان که در شهر پلانوی ایالت تگزاس آمریکا واقع شده، همه نوع سوسکی می توان دید، از سوسک های زنده که در محفظه های شیشه ای نگهداری می شوند تا سوسک ها مرده ای که در موقعیت زندگی روزمره قرار گرفته اند، لباس عروس می پوشند، ساز می زنند، آفتاب می گیرند، به آینه نگاه می کنند و حتی با ماسک دولت مردان آمریکایی خودنمایی می کنند.

بوهدان که این موزه عجیب را به راه انداخته، می گوید هیچ وقت فکر نمی کرده مردم دوست داشته باشند به جایی بیایند که به سوسک ها خیره شوند، اما حالا موزه اش طرفداران زیادی پیدا کرده و در همه جای جهان، معروف شده است. بوهدان که از کودکی، ساس می گرفته و در بزرگسالی هم با از بین بردن ساس ها، امرار معاش می کرده، می گوید یک رابطه عشق - نفرت با سوسک ها و حشرات دارد، یعنی آن ها را در موزه اش دوست دارد، اما از این که آن ها را در خانه مردم ببیند، متنفر است و دوست ندارد سوسک ها در خانه ها باشند.






دیدن سوسک های مرده بوهدان در موزه اش که لباس های عجیب غریب و البته در بیشتر موارد، لباس های رسمی پوشیده اند، ممکن است برای خیلی از بازدیدکنندگان، عجیب باشد.

یکی از جالب ترین سوسک های تالار مشاهیر، سوسکی مرده به نام «لیبرونیکا» است که شنلی از پوست سمور بر دوش آویخته و پیانو می زند. لیبرونیکا را یک زن 85 ساله به تالار مشاهیر هدیه کرده است.

در دهه 80 بود که بوهدان یک هزار دلار برای خریدن بزرگ ترین سوسک تگزاس پرداخت کرد. او از همان موقع به دنبال سوسک ها راه افتاد و شروع به لباس پوشاندن به آن ها کرد.

بعد از آن، همه سوسک ها، آماده و لباس پوشیده بودند؛ اما نزدیک بود بوهدان همه آن ها را که حاصل دو دهه تلاشش بود، دور بیندازد که البته دلیل آن معلوم نیست؛ اما او تصمیم گرفت به جای این که سوسک هایش را دور بیندازد، آن ها را به نمایش بگذارد. این گونه بود که تالار مشاهیر سوسک ها شکل گرفت. از آن روز به بعد هم سوسک های تازه ای به موزه بوهدان اضافه شدند. حالا تالار مشاهیر سوسک ها، بیش از 25 سوسک لباس پوشیده دارد.






بیشتر بازدیدکنندگان وقتی به موزه وارد می شوند با دیدن سوسک هایی که لباس رسمی پوشیده اند، تعجب می کنند و ترجیح می دهند جانب احتیاط را رعایت کنند؛ اما وقتی می فهمند خیلی از این سوسک ها مرده اند، خیال شان راحت می شود و با آسودگی خاطر به سوسک هایی که در لباس های مختلف فرو رفته اند می خندند.

بوهدان علاوه بر سوسک های مرده، سوسک های ماداگاسکاری زنده را هم که عمری طولانی دارند نگه می دارد؛ این سوسک های آفریقایی، بین سه تا چهار اینچ (حدود 10 سانتی متر) طول دارند و قطرشان یک اینچ ( 5 / 2 سانتی متر) است. وقتی این سوسک های 10 سانتیمتری را از روی زمین برمی دارید و بالا می برید، مثل مار هیس هیس می کنند و به شما خیره می شوند.






البته بوهدان در رشته جانورشناسی دانشگاه ایلی نویز تحصیل کرده و اطلاعات دقیقی درباره حشرات و حیوانات دارد، به همین دلیل، وقتی بازدیدکنندگان سوالی از او می پرسند بوهدان به خوبی آن ها را راهنمایی می کند و درباره تاریخچه هر گونه از سوسک ها توضیح می دهد. او حتی به بینندگان موزه اش اجازه می دهد با هر کدام از سوسک ها که می خواهند، عکس یادگاری بگیرند
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
زندگی با سوسک



"کایل کاندیلیان" جوان 20 ساله ای است که رابطه عجیبی با سوسک ها دارد و از آن ها به مانند حیوانات خانگی نگهداری می کند. این پسر جوان که اهل آمریکاست این کار خود را یک عادت عجیب و غریب می داند. این دانشجو که از بچکی علاقه خاصی به حشرات داشته است، پیچیدگی بدنی و بافت های سوسک ها را دلیل اصلی علاقه خود به آن ها میداند. او به راحتی با سوسک ها ارتباط برقرار می کند در حال که مادرش یکی از مخالفان اصلی او به حساب می اید. او از کودکی سوسک های مختلف را جمع کرده است و حالا در گنجینه خود نزدیک به 200 هزار سوسک نگهداری می کند که از 130 نژاد مختلف هستند. برخی از سوسک ها او باید در شرایط آب و هوایی خاصی نگهداری شوند و برخی دیگر بسیار نادر هستند.
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
زن‌ ایرانی‌ که با سوسک ثروتمند شد!



رهیاب نیوز :هیچ کس نیست که نداند راز موفقیت در فعالیت اقتصادی، تمرکز روی نیاز مخاطب است، بااین حال تنها بعضی ها هستند که درست به هدف می زنند.
به گزارش رهیاب نیوز،شکوه السادات هاشمی یکی از کسانی است که نامش میان زنان موفق ایران ثبت شده و شما همین جای مطلب باید بپرسید : «چرا؟» که پاسخش می شود این : او تلاش کرد مشکل بزرگش را حل کند و از آنجایی که این مشکل برای تمام زنان جهان وجود دارد، تبدیل به یکی از ثروتمندترین زنان ایران شد. حالا باید بپرسید:« چطوری؟!» و ... سوسسسسسسسسسسسسسسسسسک!

به همین راحتی!

بیشتر زنان از سوسک می ترسند در حد مرگ. شکوه السادات هاشمی از همین نقطه ضعف استفاده کرد و به ثروت رسید. داستانش را بخوانید و یاد بگیرید تا با دقت روی اطرافتان و البته اطرافیان، حتی در دشوارترین شرایط اقتصادی هم می توانید به موفقیت برسید.

آشنایی با بازار کار

۳۱،۴۱سالم بود که یک آگهی دیدم و جذب آن شدم. آموزشگاه اقتصاد ایران در میدان فردوسی، به مناسبت تاسیس اش اعلام کرده بود که دفترداری، حسابداری، منشی گری و تایپ فارسی و لاتین را رایگان درس می دهد. این اطلاعیه بهانه ای شد که من به آنجا بروم و این دوره ها را ببینم. البته در یادگیری آن دوره ها زیاد موفق نبودم ولی با این حال گواهینامه اش را گرفتم. این دورانی بود که پدر کم کم داشت موقعیتش ضعیف می شد و شرایط سختی برای خانواده به وجود می آمد. نزدیک خانه ما یک نمایندگی ایران ناسیونال وجود داشت که در سال ۶۴ تاسیس شده بود. آقایی به نام محمدرضا کلانتری، آن موقع قطعات پیکان را تولید می کرد.

من با درخواست از وی و کمکش، در جایی مشغول به کار شدم. سال ۹۴ بود. یادم هست روز اول مهر بغض کرده بودم وقتی می دیدم بچه ها به مدرسه می روند و من باید سرکار بروم. رفتن من به سرکار، مقارن با روز اول مهر شده بود. نزدیک به ۲ ماه در تعمیرگاه شماره ۸۱ ایران ناسیونال، در خیابان هفده شهریور شمالی فعلی کار کردم. از آنجا که بیرون آمدم فقط یک روز بیکار بودم. زنگ زدم به جایی و گفتم آیا شما «کاردکس من» می خواهید؟ کاردکس من کسی بود که موجودی های لوازم یدکی را در برگه هایی وارد و خروجی ها را خارج می کرد. ۳،۴ سال هم در جای جدید کار کردم و همزمان با آن درس هم می خواندم. کلاس هفتم بودم که ۵،۶ تا تجدید آوردم و شوکه شدم. مگر می شد من تجدید آورده باشم؟ تجدیدهایم به این دلیل بود که مادرم می گفت باید همه کارها را انجام بدهم و بعد کتاب یا درس بخوانم. خانواده ما هم خانواده شلوغی شده بود. ۲زن پدرم با هم زندگی می کردند و مدام با هم درگیری داشتند. بعدتر پدرم صلاح دید که آنها را از هم جدا کند.

نگهداری از ۶ بچه

روزها کار می کردم و شب ها درس می خواندم. در کلاس دهم همان بلای کلاس هفتم سرم آمد و بعد دوباره به خودم آمدم و تا دیپلم همه درس ها ، به خصوص درس های ریاضی نمره هایم بالا بود. در سال ۵۴ در همان محیط کار با آقایی آشنا شدم و ازدواج کردم. ماجرای ازدواج ما هم طولانی است. وی قبل از آن ازدواج کرده و دو بچه داشت. به سفارش پدرم، قرار بود من آن بچه ها را قبول نکنم اما در یک مقطع دیدم لازم است و قبول کردم. ۲ بچه شوهرم داشت و ۴ بچه هم خودم به دنیا آوردم. در همین شرایط هم هر سال در دانشگاه شرکت می کردم و قبول هم می شدم اما خانواده موافقت نمی کردند. زندگی ادامه داشت تا سال ۷۳ که مقطع دیگری از زندگی ام شروع شد.

حمله سوسک ها به ساختمان

من اصولا زن بی نظمی نبودم که زندگی ام را کثیف اداره کنم، اما ساختمان ما یک ساختمان قدیمی در حوالی نارمک بود که سوسک زیادی داشت چون این ساختمان همجوار با یک حمام عمومی و رودخانه بود. مانده بودیم چه کار کنیم که این سوسک ها از بین بروند. اعضای خانواده با هم فکر می کردیم و با همسایه ها بررسی می کردیم، اما نمی شد. کتاب ها را بررسی و از سوسک کش های مختلف استفاده می کردیم اما مشکل حل نمی شد.

کشف فرمول سوسک کش

به نظرم عوامل زیادی در موفقیت آدم ها تاثیر می گذارد. این نیست که بگوییم، اگر یک نفر خلاق و مبتکر باشد، حتما موفق می شود. خلاقیت هم مسئله خیلی مهمی است اما تنها عامل نیست و عوامل مهمی در این مسئله دخیل هستند. یکی از آنها عوامل روانی و انسانی آن است که آدم ها خالص باشند. وقتی آدم ها روح خود را درگیر دروغ، سخن چینی، خیانت، بدجنسی، بدذاتی، غیبت و ... نکنند و درون شان خالص باشد، خداوند به آنها پاداش هایی می دهد و آنها را به راه های خوبی راهنمایی می کند. اول دنبال ماده ای بودم که سوسک های خانه خودمان از بین برود. از هرچه که استفاده می کردیم، سوسک ها از بین نمی رفتند. ساکنان ساختمان ما از لحاظ مالی قوی نبودند با این حال حاضر شدیم کل ساختمان را یکی، دو بار سم پاشی کنیم. ساختمان یکی، دو روز بوی گند سم می داد ولی بعد از این یکی، دو روز، باز سر وکله سوسک ها پیدا می شد. در ذهنم بود که باید کاری انجام دهم و به صورت اتفاقی و با آزمون و خطا به ترکیبی رسیدم که سوسک ها را نابود می کرد. نه، بهتر است بگویم ترکیب من سوسک ها را امحا می کرد.

من هم مثل ادیسون

خیلی از کارهایی که بشر انجام داده از سر اتفاق است. بشر به صورت اتفاقی آتش را کشف کرد، ادیسون از سر اتفاق لامپ را ساخت. من هم از سر نیاز به فرمول خمیر سوسک رسیدم. شکل رسیدن به فرمول هم جالب بود. وقتی قورمه سبزی درست می کنید، یک نفر در آن آبغوره می ریزد، یکی آبلیمو، دیگری اسفناج هم استفاده می کند و هرکس مطابق با ذائقه و سلیقه اش قورمه سبزی را درست می کند. یک نفر هم هست که می گوید چطور می شود از همه اینها استفاده کنم. او تن نمی دهد به اینکه کاری را که همه انجام داده اند، انجام بدهد. اگر کسی به مزه معمول و متداول قورمه سبزی تن ندهد، به قورمه سبزی خیلی خوشمزه تری می رسد.

ثبت اختراع

یکی، دو سال طول کشید تا توانستم تاییدیه بگیرم؛ گواهی نوآوری از سازمان پژوهش های علمی و صنعتی و گواهی غیر سمی بودن فرمول. در آن گواهی نوشته شده بود: «این خمیر بدون استفاده از سموم ساخته شده و برای انسان هم هیچ مسمومیتی ندارد.» من موفق شده بودم این خمیر را ثبت اختراع کنم. از همان اول اسمش را امحا ثبت کرده بودم چون یک بار استفاده از این خمیر باعث می شود که سوسک محو شود و حتی جنازه اش هم توی محیط نیفتد. این از مزیت های آن است چون از جنازه سوسک پروتئین مضری آزاد می شود. سوسک ها وقتی خمیر ما را می خورند یک حالت تشنگی به آنها دست می دهد و می روند توی راه آب ها و از بین می روند. اسم امحا یک اسم با مسما و خوب بود. وقتی رفتم لوگو را طراحی کنم، به آقایی که آن را طراحی می کرد، گفتم: این لوگو را خیلی خوب طراحی کن، چون این اسم یک روزی اسم خیلی مهمی در ایران می شود.

ماجرای عرضه و تقاضا

وقتی آن ماده را درست کردم و دیدم سوسک های خانه ام از بین رفت، نگفتم این خمیر مال خودم باشد. مدام این خمیر را می ساختم و به در و همسایه می دادم. به شاگردان کلاس صبحگاهی و معلم های مدرسه ای که کار می کردم هم دادم. هر کس می گفت خانه ام سوسک دارد، می گفتم من یک ماده درست کردم که سوسک ها را از بین می برد. یک شب در خانه مان صحبت شد، همسرم گفت می توانید با بچه های تیم کوهنوردی جمع شوید و این را در قوطی بریزید و بفروشید اما من همین طور درست می کردم و به متقاضیان می دادم تا اینکه تقاضا آنقدر زیاد شد که من به این نتیجه رسیدم که باید سفارش بگیرم و تولید کنم.

وام برای توسعه

آن موقع سازمان پژوهش ها به کسانی که این گواهینامه را می گرفتند وام می داد. صندوق توسعه تکنولوژی به مخترعین، مبتکرین و مکتشفین وام می داد و من هم این وام را گرفتم. البته وامی که برای من ۲۱ میلیون تصویب شده بود، شد ۴میلیون. یک وام دیگر گرفتم با عنوان « طرح اعطای کمک های فنی و تکنولوژی» از وزارت صنایع که همیشه دعای شان می کنم. بدون بهره و بدون هیچ اذیت و آزاری این وام را به من دادند و من با قسط اول این وام توانستم در فیروزکوه سوله بخرم و کارم را گسترش بدهم.

خدا مرا دوست دارد

با وجود آنکه به من توصیه شده بود که شرکت نزنم، شرکت زدم و با همسرم شریک شدم اما بعدا مشکلاتی به وجود آمد. نزدیک بود دوباره صفر شوم اما خدایی که جایزه را به من داده بود، دوباره به من کمک کرد. دوباره از پستوی دفترم شروع کردم و البته این دفعه پول داشتم. رفتم یک همزن خمیر نانوایی خریدم و آنجا شروع به کار کردم. لطف خدا به من این بود که آن موقع که اسم را ثبت می کردم، این اسم را به نام شرکت نکرده بودم.

وقتی که به وزارت بهداشت می رفتم که مجوز بگیرم، نوشت: «حسب ارائه مدارک و محصول توسط شکوه السادات هاشمی، چون از سموم استفاده نشد، مشمول اخذ مجوزهای بهداشتی نیست.» در بحبوحه مشکلات ما، وزارت بهداشت گفته بود که باید پروانه ساخت بگیرید و معلوم شده بود که این سوسک کش چقدر کارایی دارد. ما توانسته بودیم سوسک های همه جا را ریشه کن کنیم. دیده بودند کم کم داریم سوسک زندان ها، اداره ها، اداره های دولتی، بهزیستی ها که نمی توانستند معلولان را تکان بدهند و همین طور زندان ها را ریشه کن می کنیم، بنابراین گفتند باید مجوز بگیرید و مجوز را به کسی می دادند که اسم فرمول به نام او بود، یعنی شکوه السادات. در آذر سال ۸۱ یک شرکت تازه به نام «توره شیمی پارس» تاسیس کردم و دوباره بلند شدم. الان حدود ۵۰ پرسنل دارم. اول در ناحیه صنعتی حاجی آباد بودم و بعد در شهرک صنعتی ایوانکی یک کارخانه را خریدم و الان آنجا کار می کنم. کارخانه خوبی است. همه چیز را هم مکانیزه کردم.

فرآیند تولید خانگی

در خانه یک لگن داشتم که جنس آن از روی بود و توی آن لباس ۸ نفر را می شستم و با همه این کارها و مسئولیت ها که داشتم در همین لگن خمیر امحا درست می کردم و توی تیوپ های آکواریوم می ریختم و با دم باریک ته آن را می بستم و توی پلاستیک هایی که از پله های نوروز خان می خریدم، می ریختم. بروشور هایی هم درست می کردیم و کنار این خمیر ها می گذاشتیم. البته آن موقع دیگر در خانواده هم به من کمک می شد و آنها هم در پیشرفت کار تاثیر داشتند. من نمی خواهم بی انصاف باشم و بگویم همه کارها را خودم می کردم.

منبع:
http://vista.ir/net/110092
 
بالا