سوسری آمریکایی

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار



ساختار بدن و اندامهای حسی سوسری ها:


http://www.www.www.iran-eng.ir/files/articles/884.jpg


1- بدن از سه قسمت سر، سینه و شکم تشکیل شده است.

2- دارای 6 پای مودار (خاردار) میباشند. موهای پا در حس لامسه نقش دارند. انتهای پاها به چنگال ختم میگردند که به سوسریها این امکان را میدهند که از دیوار بالا روند. سوسریها دارای 18 زانو میباشند.

3- دارای یک جفت چشم مرکب متشکل از 2 هزار عدسی هستند. برخی از گونه های سوسری دارای یک جفت چشم ساده بنام ocelli میباشند. چشمهای سوسری ها قادر به تمرکز بر اشیاء نبوده وتنها اجسام در حال حرکت را میتواند ببیند. سوسری ها نسبت به نور مادون قرمز، آبی و سبز بسیار حساس بوده اما نور زرد و یا قرمز را نمیتوانند تشخیص دهند.

4- دارای یک جفت شاخک میباشند. شاخک ها از مو پوشیده شده اند که نقش حس لامسه و بویایی (ردیاب بو) را به عهده دارند.

5- در عقب بدن دارای یک جفت زائده بنام (CECI) میباشند. این دو پبش آمدگی در واقع دو حسگر حرکتی میباشند. این دو زائده تغییرات جزئی جریان هوا را در اطراف سوسری ها حس میکند. همچنین توسط این دو زائده سوسری قادر است ارتعاشات زمین را حس کند. به همین خاطر است که شما نمیتوانید از عقب سوسری را غافل گیر کنید. این دو زائده با احساس ارتعاش و تغییر فشار هوا مستقیما به پاها فرمان حرکت میدهند پیش از آنکه سیگنال های حسی به مغز برسد.

6- قطعات دهانی وظیفه حس چشایی را به عهده داشته ودر ضمن حرکت آرواره ها در سوسری افقی میباشد بر عکس ما انسانها که آرواره هایمان بطور عمودی باز وبسته میشود.قطعات دهانی سوسری جونده و ساینده میباشد.

7- حس لامسه در سوسری ها شامل شاخک ها و خارهای بدن وپاها میباشد.

8- حس شنوایی که تنها نواسانات فشار هوا و ارتعاشات را حس میکند شامل زائده CECI و موهای بدن سوسری میباشد.

نکته:میزان حساسیت سوسری به ارتعاشات زمین یک میلیونوم میلی متر است.

9- سیستم تنفسی تراشه ای میباشد که از تعدادی لوله های حامل هوا تشکیل یافته است. سوسری ها از منافذی که در امتداد پهلوی بدن آنها واقع است تنفس میکند.

10- سیستم گردش خون ساده و حفره ای میباشد. از آنجایی که اکسیژن از طریق لوله های تنفسی به سلولهای بدن میرسد خون فاقد هموگلوبین میباشد.بنابراین رنگ خون سوسری ها سفید رنگ میباشد.

11- سیستم عصبی سوسری ها از گره های (عقده ها) عصبی تشکیل یافته است این گره های عصبی در سر، شکم و هر 6 پای سوسری موجود میباشند. به همین خاطر است که در صورت قطع شدن سر، سوسری ها قادر به ادامه حیات هستند.

12- سوسری ها دارای اسکلت خارجی میباشند.

13- سوسری ها دارای بال بوده و اغلب آنها قادر به پرواز میباشند اما به ندرت پرواز میکنند چراکه پرواز کننده های ماهری نیستند.
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار


نکات جالب درباره سوسری ها:

1- سوسری ها بسیار تنبل میباشند بطوری که 75 درصد شبانه روز (18 ساعت) را در استراحت به سر میبرند.

2- سوسری ها قادرند نفس خود را به مدت 40 دقیقه زیر آب حبس کنند.

3- سوسری ها قادرند سرعت ضربان قلب خود را کنترل کنند.

4- سوسری ها درد را احساس میکنند.

5- سوسری ها یکی از سریع ترین موجودات زمین میباشند (نسبت به جثه یشان). سرعت آنها 5 کیلومتر در ساعت و یا یک متر در ثانیه میباشد.

6- سرعت عکس العمل سوسریها از انسان بیشتر است در حدود یک صدم ثانیه. سوسری ها قدرند در عرض یک ثانیه 25 بار تغییر مسیر دهند.

7- چنانچه سر یک سوسری قطع گردد، سوسری قادر است تا یک هفته زنده بماند. پس از یک هفته تنها به علت بی آبی می میرد. چون دهانی ندارد که با آن آب بنوشید.

8- سوسری ها تا یک ماه بدون غذا و تا یک هفته بدون آب میتوانند زنده بمانند.

9- چنانچه لوله جارو برقی را سریع به عقب سوسری نزدیک کنید، سوسری با پای خود به لوله جارو برقی میرود. از آنجایی که باد حالت مکش داشته و از سمت سر به عقب سوسری جریان می یابد، سوسری تصور میکند مهاجم از روبرو در حال حمله است بنابراین به عقب برمی گردد.

10- کوچکترین سوسری 4 میلی متر و بزرگترین آن 9 سانتی متر طول و 30 گرم وزن دارد.

11- سوسری ماداگاسکار از خود میتواند صدایی شبیه مار (هییییس) تولید کند که سگ ها را نیز میتواند بترساند. این سوسریها به عنوان حیوان خانگی نیز نگه داری میشوند. چراکه آفت محسوب نشده و هر بار که به آنها دست بزنید از خود صدا در می آورند.

12- سوسری های نر سبک تر از سوسری های ماده بوده و سریع تر فرار میکنند.

13- سوسری ها موجواتی خونسرد میباشند.

14- سوسری ها قادرند از انفجار های بمب هسته ای جان سالم به در برند چراکه نسبت به تشعشعات اتمی مقاوم میباشند.

15- سوسری ها شب فعال میباشند.

16- سوسری ها با دنبال کردن اثر مدفوع سایر سوسری ها منابع غذایی، آب و دیگر سوسری ها را می یابند.
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
تولید مثل سوسری ها:

1- سوسری های ماده از طریق شاخک های خود ماده ای بنام فرومون ترشح میکنند و اینگونه سوسری های نر را به سوی خود جلب میکنند.

2- سوسری های نر اسپرماتوزوئید های خود را در یک کپسول بنام(SPERMATOPHORE) قرار داده و به سوسری ماده انتقال میدهد.

3- سوسری های ماده مانند پشه های ماده تنها یکبار جفت گیری میکنند و تا پایان عمر دیگر نیازی به جفت گیری مجدد برای تولید تخم ندارند.

4- سوسری های ماده یک هفته پس از جفت گیر تخمریزی میکنند. سوسری های ماده تخم های خود را در درون کپسول هایی بنام (OOTHECA) قرار میدهند. در هر کپسول بسته به نژاد سوسری 12 تا 40 تخم وجود دارد. سوسری ها یا این کپسول ها را در مکانهای محفوظ رها میکنند و یا در انتهای شکم خود آنها را تا زمانی که تخمها باز شوند با خود حمل میکنند. در شکل زیر کپسول سوسری امریکایی (بالا) و کپسول سوسری آلمانی (پایین) را مشاهده میکنید:








5- نوزاد های سوسری که نمف (NYMPH) نامیده میشوند در ابتدا سفید رنگ بوده اما به تدریج به رنگ قهوه ای در می آیند.





6- سوسری ها دارای دگر دیسی ناقص بوده و چرخه زندگی آنها شامل تخم، نوزاد و سوسری بالغ میباشد. نوزادان سوسری چندین بار (5 تا 13 مرتبه) پیش از بالغ شدن پوست اندازی میکنند. بسته به گونه سوسری 4 تا 15 ماه طول میکشد تا نوزادان به بلوغ برسند.

7- سوسری های بلوغ نیافته هر بار که پوست اندازی می کنند رنگشان سفید میشود و مجددا رنگشان به قهوه ای میگراید. پس از هر بار پوست اندازی اندازه سوسری ها اندکی افزایش می یابد.



8- عمر سوسری های بالغ از 6 ماه تا چندین سال متغیر میباشد. (بسته به گونه سوسری و شرایط محیط)
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار


مخفیگاه های سوسری ها:

مجاری فاضلاب-چاه توالت-زیر زمین-انباریها-شوفاژ خانه ها-هرگونه اثاث ثابت و بدون استفاده در خانه-توده زباله-توده روزنامه و یا کتاب-زباله دان-کابینت ها-کشوها-دستشویی-حمام-پشت وزیر یخچال و اجاق گاز-چاهک ها-پریزهای برق-درزها و شکاف های دیوار، سقف، کفپوش، پشت کاغذ دیواری، زیر کاشی ها و موزاییک های لق و پشت لوله های گاز وآب.

نکته:سوسری های نوزاد قادرند از شکافی به باریکی 0.5 میلی متر عبور کرده و یا درآن مخفی شوند. سوسری های نر بالغ میتوانند از شکافی به باریکی 2 میلی متر وسوسری های ماده(به علت شکم بزرگتر وبارداری) از شکافی به باریکی 5 میلی متر عبور کرده و یا در میان آن مخفی شوند.




راه های ورود سوسری ها به خانه:

از طریق درزها، شکاف ها و سوراخهای دیوار، سقف و زمین-در و پنجره های باز و فاقد توری-دریچه های کولر-امتداد لوله های آب و گاز-چاهک ها-لوله دودکش-دریچه های هواکش-بسته بندی های مواد غذایی.





کنترل سوسری ها:

رعایت اصول بهداشت در اماکن از مهمترین و کاراترین شیوه های کنترل سوسری ها محسوب میگردد.

1- تمام راه های نفوذ سوسری ها را شناسایی کرده و درز گیری کنید. تمام حفره ها و درزهای اطراف ستونها، پنجره ها، درها،لوله ها، دیوارها، سقفها، کفپوشها را بوسیله سیمان ویا بتونه مسدود کنید.

2- نشتی ها را شناسایی کرده و آنها را تعمیر کنید.

3- کاغذ دیواریهای جدا شده از دیوار را مرمت کنید-موزاییک ها، کاشی ها، سرامیک ها و سنگ ها ی شکسته ولق را تعمیر کنید.

4- خار وخاشاک و برگ های اطراف خانه را جمع آوری کنید.

5- شاخه هایی که با دیوار خانه در تماس هستند را هرس کنید.

6- توده های چوب را بدور از خانه انبار کنید.

7- پنجره ه و درهای ورودی را به حالت باز رها نکنید. به روی پنجره ها و دریچه های کولر و هواکش ها حتما توری نصب کنید.

8- هر هفته خانه را بطور کامل با جارو برقی تمیز کنید.

9- خرده های نان و غذا را فورا از روی زمین جمع کنید. چنانچه مواد غذایی مایع بروی زمین و یا فرش ریخت فورا آن را تمیز کنید.

10- اسفنج (ابر) و دستمالهای مرطوب را در کیسه های در بسته نگه داری کنید.

11- پشت و زیر یخچال و اجاق گاز را هر چند وقت یکبار تمیز کنید.

12- مواد غذایی را درون ظرفهای پلاستیکی قطور و یا شیشه ای دربسته نگه داری کنید. به خاطر داشته باشید سوسری ها قادرند ظروف مقوایی و یا از جنس پلاستیک نازک را بجوند.

13- ظروف غذاخوری را در درون سینک ظرفشویی به حال خود رها نکنید و از انباشته شدن آنها جلوگیری کنید.

14- روی چاهک ها آشغالگیر پلاستیکی قرار دهید.

15- زباله ها را درون کیسه و در سطل زباله دردار با درب محکم قرار دهید.

16- در صورت بالا بودن رطوبت در خانه از دستگاه های رطوبت زدا استفاده کنید.

17- هر از چند گاهی آشپزخانه، توالت وحمام را نظافت کرده و بشویید.

18- پس از کوددهی باغ و باغچه حتما روی کودها شن و یا خاک بریزید.

19- ظروف غذا را کاملا با مایع ظرفشویی بشویید تا اثر چربی روی آنها باقی نماند.

20- ظرف غذا و یا آب حیوانات خانگی را به حال خود رها نکنید.

21-شبها روی سوراخ (کفشور) سینک (لگن) آشپزخانه و کاسه دستشویی درپوش(توپی) قرار دهید.

22- دور چارچوب پنجره ها ودربها نوارهای درزگیر نصب کنید.

23- از انباشته کردن روزنامه و مجلات خودداری کنید.

24- لوله هایی که چگالش آب روی آنها زیاد است را عایق بندی کنید.




تله ساده سوسری ها:

یک کاسه و یا ظرف دهان گشاد با لبه های شیب دار انتخاب کنید. سپس دیواره های داخلی آن را با وازلین و یا هر گونه روغن آغشته کنید تا لغزنده گردد. سپس در درون آن یک هویج، خرده نان و چند تکه دستمال مرطوب به آب قرار دهید. سوسری ها برای تغذیه به درون آن خواهند آمد اما دیگر قادر به خارج شدن نخواهند بود.




کنترل شیمیایی:

1- سمهای ابقایی: این سموم معمولا روغنی بوده و اثرشان تا چند هفته در محل اسپری باقی می ماند. اسپری کردن گوشه ها و کناره های دیوار و دیگر مخفیگا ه های سوسری ها که با مواد غذایی در تماس نیستند کافی میباشد. هنگام اسپری کردن رعایت نکات بهداشتی ضروری است. (به کنترل پشه ها رجوع کنید)

2- گردپاشی:گردهای سوسک کش نیز بسیار اثر بخش میباشند. اما در صورتی که حیوانی در منزل نگه داری میکنید و یا فرزند کوچک دارید بهتر است از آنها استفاده نکنید. در ضمن گرد سوسک کش بایستی بسیار کم ضخامت پاشیده گردد.

3- طعمه های مسموم: اسید بوریک (بوراکس) یکی از موثر ترین سموم کنترل سوسک ها ودیگر حشرات میباشد. برای اینکار اسید بوریک را به نسبت مساوی با آرد و شکر مخلوط کنید و در مسیر حرکت سوسری ها قرار دهید. اسید بوریک با حمله به سیستم عصبی سوسری ها و همچنین به عنوان یک عامل خشک کننده سوسری ها را از پای در می آورد.

4- از خشک کننده ها (جاذب رطوبت) نظیر سیلیکا ژل نیز میتوانید بهره گیرید. سیلیکا ژل با از بین بردن پوشش مومی بدن سوسری ها که آب بدن سوسری ها را حفظ میکند، باعث از دست رفتن آب بدن و کشته شدن سوسری ها میشود.

5- گرما و سرمای ناگهانی نیز میتواند سوسری ها را از بین ببرد. قرار دادن در فریز در دمای 8- درجه سانتی گراد به مدت 24 ساعت سوسری ها را میکشد.

6-سمپاشی با سمپاش در مواقع وفور سوسری ها.

7-قرار دادن تله های چسبناک در مسیر حرکت سوسری ها.

نکته: محلول آب و صابون سوسری ها را میکشد.

نکته: جارو برقی سوسری ها را نمیکشد بایستی کیسه جاروبرقی را کاملا تخلیه کنید.

شکارچیان طبیعی سوسری ها شامل:

قورباغه ها-جوجه تیغی ها-لاک پشتها-مارمولکها-موشها-هزارپایان و یک نوع زنبور انگل که تخمهای خود را درون کپسول سوسری ها قرار میدهد



منبع: mardoman.net
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار




البته اینا سوسری آمریکایی نیستن ولی خیلی قشنگن حیفم اومد شما نبینید!
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
با اجازه صاحابش یه پارازیت هم بذاریم وسط:



اینا اومدن میگن: اول از همه اسم ما رو از سوسری به سوسک همدم تغییر بدین!
 

eliot -esf

کاربر فعال مهندسی کشاورزی , گیاهپزشکی
کاربر ممتاز
آنالیز کامل دل و روده یک سوسری آمریکایی
12-periplaneta.jpg
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
این داخل کپسول تخم سوسریه:

 

eliot -esf

کاربر فعال مهندسی کشاورزی , گیاهپزشکی
کاربر ممتاز
مراحل رشد و تکامل یک سوسری آمریکایی به روایت تصویر
cockroach.jpg
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
اینم تشریح سر و قطعات دهانی این موجودات دوست داشتنی:

 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
Aprostocetus hagenowii (Ratzeburg) is one of several parasitic wasps that attack American cockroach, Periplaneta americana

داره زنبور آپروستوستوس یکی از زنبورهای پارازیت تخم سوسری آمریکائیه

 

eliot -esf

کاربر فعال مهندسی کشاورزی , گیاهپزشکی
کاربر ممتاز
ای بی رحم عشقمو داره میخوره
amerikanische-grossschabe-periplaneta-americana-gecko-kakerlake-kuechenschabe-beute-fressen-gefa.jpg:cry:
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
اینو ببینید:



فکر میکنید مُرده؟!
نه بابا به پشت خوابیده شکمشو گرفته داره قاه قاه به من و شما میخنده!
 

eliot -esf

کاربر فعال مهندسی کشاورزی , گیاهپزشکی
کاربر ممتاز
زیباترین سوسری آمریکایی:smile:
1236170.jpg
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
این دوتا هم بدجوری دس به یخه شدنا... یکی بیاد جداشون کنه!



اون بالایی اسمش Ampulex compressa هست. پارازیت خارجیه و از راسته زنبورهاست!
 

eliot -esf

کاربر فعال مهندسی کشاورزی , گیاهپزشکی
کاربر ممتاز
اینو ببینید:



فکر میکنید مُرده؟!
نه بابا به پشت خوابیده شکمشو گرفته داره قاه قاه به من و شما میخنده!
اینم امده تلافی کنه !!! هان به من میخندی ....
Ampullex_compressa_and_Periplaneta_americana.JPG
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
اینم یه عکس هنری نیمرخ که با میکروسکوپ الکترونی گرفته شده:

 

eliot -esf

کاربر فعال مهندسی کشاورزی , گیاهپزشکی
کاربر ممتاز
ایشون هم در حال خوردن هستن !! نوش جونت ;)بخور عزیزم !!! گوش بشه به تنت مااادر
سوسری بیسکویت میخوره.jpg
 

eliot -esf

کاربر فعال مهندسی کشاورزی , گیاهپزشکی
کاربر ممتاز
این دو تا هم با هم زن و شوهرند فقط اینجا قهر کردن !!! یکی بره آشتیشون بده ...:D
2تایی.jpg
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
عجب سوسک خوش اشتهایی...

 
بالا