سمپاش ها

mani24

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
ساختمان سمپاش ها


یک سمپاش ممکن است دارای اجزای زیر باشد :

1/ محزن سمپاش

2/ به هم زن

3/ شیر تنظیم فشار یا سوپاپ اطمینان

4/ فشار سنج

5/ پمپ

6/ صافی ها

7/ لوله های فلزی و لاستیکی

8/ سوپاپ یا شیرهای کنترل جریان سم

9/ نازل ها یا افشانک ها

10 / لانس

مخزن سم باید دارای حجم کافی بوده در برابر فرسودگی مقاوم باشد به علاوه باید ضد اثر خورندگی باشد زیرا برخی از سموم اثر خورندگی دارند و باعث خرابی می شوند ضرورت به هم زن در برخی از سموم که به صورت محلول درنمی آیند و همیشه قسمتی از آنها ته نشین می شوند آشکار و واضح است .

پمپ سمپاش صرف نظر از نوع سمپاش مهم ترین و کلیدی ترین قطعه یک سمپاش می باشد دارای انواع مختلفی هستند که عبارت است از :

- پمپ پیستونی ( ساده و موتوری )

- پمپ دیافراگمی

- پمپ چرخ دنده ای

- پمپ پره ای

- پمپ غلتکی

- پمپ سانتریفوژی

تأمین نیروی مورد نیاز پمپ ها یا از طریق موتور تأمین می شود ( مانند سمپاش های تراکتوری ) و یا از طریق نیروی ماهیچه ای که اغلب به صورت سمپاش های پشتی هستند .

در سمپاش هایی که با فشار بالا و به طور مداوم کار می کنند شیر تنظیم فشار یا سوپاپ اطمینان وجود دارد .

وظیفه اصلی شیر تنظیم فشار ، کنترل و تنظیم فشار دستگاه در حد ظرفیت پمپ است که متناسب با آن می توان برای سم پاشی اقدام نمود . در برخی از سم پاش های فشار بالا این شیر به عنوان یک وسیله کمکی عمل می کند به این صورت که هر گاه فشار پمپ بیش از حد معین باشد شیر یا سوپاپ قسمتی از مایع تحت فشار را از مدار خارج کرده و مایع اضافی را از پمپ به محزن برمی گرداند .

فشارسنج میزان فشار دستگاه که در حد فشار پمپ است را در قسمتی که مایع تجت فشار است را نشان می دهد که کاربر متوجه فشار ایجاد شده شود و مطابق با آن شیر تنظیم فشار را در وضعیت مطلوب قرار دهد .

در هر سمپاش غالباً سه نوع صافی وجود دارد که عبارتند از :

_ صافی محزن : یک توری یا صافی اولیه است که در ورودی مخزن قرار دارد . وظیفه این صافی گرفتن ناخالصی های درشت مانند برگ ها ، خاشاک و ... است .

_ صافی لوله : این نوع صافی جهت جلوگیری از ورود ناخالصی هایی همچون براده های زنگ زده ، شن و ... به پمپ می شود که در جلوگیری از خراب شدن پمپ نقش مهمی را ایفا می کند .

_ صافی نازل : مواد ریزی که باعث مسدود شدن نازل می شود را از محلول سم جدا می کند .

در فضای سبز بیشتر از سمپاش های پشتی و فرغونی استفاده می شود که دارای لانس هستند . لانس لوله مستقیم به طول تقریبی یک متر تا بیشتر است که نازل به آن متصل می شود و می توان با استفاده از شیر کنترل جریان محلول سم را در داخل لانس قطع یا وصل نمود . جنس لانس ها معمولاً از فلز ضد زنگ مقاوم ساخته می شود .

در برخی از سم پاش های موتوری به جای لانس از خرطومی استفاده می کنند . در برخی از موارد می توان از خرطومی جهت آتش زدن علف های هرز نیز استفاده نمود . به این ترتیب که به جای محلول سم در مخزن از سوخت که معمولاً بنزین است استفاده می شود و انتهای خرطومی نیز شعله قرار می دهند که در این صورت سمپاش به صورت یک شعله افکن تبدیل می شود .

نازل ها آخرین قسمت تشکیل دهنده ی یک سمپاش را تشکیل می دهند که بر اساس شکل و طرحی که دارند وظیفه پخش محلول سم را دارند . نازل ها دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام کاربردی ویژه دارند و در کل طرز کار همه آنها مشابه است از مهمترین انواع شکل پخش محلول سم می توان به بادبزنی تخت ، مخروطی تو پر ، مخروطی تو خالی ، و طغیانی اشاره کرد .


در ادامه انواع سم پاش ها معرفی می گردد
 

mani24

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
انواع سمپاش


سمپاش ها دارای انواع و اقسام گوناگون و متنوعی هستند ؛ اغلب سمپاش ها مورد استفاده در فضای سبز از نوع کوچک می باشد لذا فقط این نوع سمپاش ها معرفی می کنیم که دارای انواع زیرند :

1/ سمپاش های دستی

2/ سمپاش های پشتی بدون موتور

3/ سم پاش های پشتی موتوری

4/ سمپاش های چرخ دار موتوری

5/ سمپاش های بادبزنی

6/ سمپاش های توربولایزر

سمپاش های دستی :

کوچکترین نوع سمپاش ها به حساب می آیند و از آنها جهت سم پاشی خانگی ، گلخانه ها و باغچه های کوچک استفاده می شود . برخی از آنها ساختمانی مانند سمپاش های امشی دارند که با حرکت رفت و برگشتی یک پیستون داخل سیلندر هوا را فشرده ساخته و محلول سم را به صورت پودر خارج می سازد . حجم و ظرفیت این نوع سم پاش ها مختلف و از 500 تا 3000 سی سی متفاوت می باشد .

سمپاش پشتی با فشار متناوب ( کتابی ) :

دلیل نام گذاری این سمپاش با عنوان فشار متناوب به این دلیل است که کاربر ضمن کار با این سمپاش به صورت متوالی باید با استفاده از اهرم پمپ اقدام به تولید فشار کند و با دست دیگر خود لانس را گرفته و سم پاشی نماید .

فشار تولید شده در این سم پاش از طریق اهرم پمپ تأمین می شود . اهرم متصل به پمپ پیستونی یا دیافراگمی است . با حرکت دیافراگم یا پیستون محلول سم از مخزن مکیده شده و تحت فشار قرار می گیرد ؛ سپس درون مخزن کوچکی وارد می شود . در داخل مخزن فشار بیشتری به محلول وارد می آید این فشار در حدود 3 تا 4 اتمسفر است . مخزن کوچک به وسیله لوله های لاستیکی به لانس و در نهایت به نازل متصل می شود . این سمپاش معمولاً دارای هم زن می باشد که از طریق پمپ به حرکت درمی آید . ظرفیت این سمپاش 10 - 20 لیتر می باشد .

سمپاش فشار دائم یا استوانه ای

شکل این نوع سمپاش به صورت استوانه ای است و مکانیزم ساده ای دارد به این صورت که وقتی اقدام به تهیه محلول سم می کنیم کافی است 2/3 حجم مخزن را پر کرده و اقدام به تلمبه زدن بکنیم تا فشار در مخزن تولید شود تلمبه زدن باعث جابه جایی پیستون داخل سیلندر سمپاش شده و هوای فشرده شده را از طریق سوپاپ یک طرفه کف سیلندر به داخل محفظه پمپ کند ، وقتی فشار مخزن به حد معین رسید که در حدود 5 تا 6 اتمسفر می باشد می توان اقدام به سم پاشی نمود . فشار در سم پاش توسط فشارسنجی که در بالای سمپاش قرار دارد کنترل می شود . این نوع سمپاش نسبتاً ارزان قیمت بوده و ظرفیتی در حدود 10 تا 19 لیتر دارد .

سمپاش پشتی موتوری ( اتومایزر ) :

این نوع سمپاش به دلیل سهولت در کاربرد و سرعت عمل بالا در بین باغ داران و کشاورزان از مجبوبیت خاصی برخوردارند ؛ به طوری که در زراعت ، با این سمپاش روزانه می توان 2 تا 3 هکتار زمین را سم پاشی نمود .

این سمپاش را اتومایزر نیز می نامند . به طور کلی سم پاش هایی که محلول سم در آنها نحت فشار و قطرات مایع سم در اثر سرعت و جریان باد شدید به صورت پودر تبدیل کنند اتومایزر می نامند . قطر ذرات سم در این نوع سمپاش ها بسیار ریز و در حدود 100 میکرون می باشد بنابراین از چکه کردن محلول سم بر روی گیاه جلوگیری می کند . در نوع خرطومی آن می توان به جای محلول سم از سوخت در مخزن سم استفاده کرد و در قسمت انتهایی خرطومی نیز شعله افکن قرار دارد به این ترتیب می توان ذرات پودر شده سوخت را جهت تولید شعله استفاده کرد که در از بین بردن علف های هرز و تخم آفات و امراض کمک می کند . موتور این گونه سمپاش ها از نوع دو زمانه بنزینی هوا خنک با قدرت 2 تا 3 اسب بخار می باشد که به یک دمنده متصل می شود . مخزن سم در بالای موتور قرار می گیرد ، جنس آن پلاستیکی است و گنجایش آن بین 10 تا 23 لیتر می باشد .

سمپاش های چرخ دار موتوری :

مخزن سم این نوع گنجایش بیشتری دارد و بین 100 تا 200 لیتر محلول سم را در جای خود می دهد . پمپ سمپاش از نوع پمپ های پیستونی است و نیروی مورد نیاز خود را از موتور بنزینی به قدرت 2 تا 3 اسب بخار تأمین می کند .

فشار تولید شده توسط پمپ زیاد و در حدود 30 اتمسفر می باشد که قادر است مقدار 15 تا 30 لیتر مایع را در دقیقه بپاشد . از این نوع سمپاش جهت سمپاشی درختان استفاده می شود .

سمپاش های بادبزنی ( باغی ) :

این نوع سمپاش نوع جدید سمپاش ها می باشند که در 2 نوع سوار و کششی مورد استفاده قرار می گیرند . اصول کار این سمپاش بر اساس باد دمیده شده توسط دمنده های پر قدرت می باشد . بادبزن جریان شدید هوا را در مسیر نازل ها به جریان می اندازد که هوا ضمن برخورد با قطرات سم آنها را پودر می کند .

این سمپاش جهت سمپاشی باغات میوه و مزارع ردیفی استفاده می شود لذا در پارک های جنگلی به وفور می شود از این سمپاش استفاده کرد که ضمن سرعت بالاتر کارایی بهتری نیز دارد .

سمپاش های توربولایزر :

این نوع سمپاش ها برای پخش ذرات سم احتیاج به سرعت بسیار زیاد هوا دارد که این کار توسط توربینی که به صورت گریز از مرکز ( سانتریفیوژ ) کار می کند انجام می پذیرد .

پره های توربین توسط شفت pto تراکتور به دوران درمی آیند . هوا حین مکش و سرعت گرفتن هنگام خروج از دستگاه با ذرات سم که توسط نازل هایی درون هوای در حال جریان هستند پاشیده می شود که در نهایت باعث پخش آنها می شود . همانگونه که در مورد سمپاش های اتومایزر گفته شد ، این سمپاش ها نیز ذرات سم را در مجاورت و برخورد با هوای درای سرعت بالا پخش می کنند بنابراین جزو سمپاش های اتومایزر طبقه بندی می شوند .

از این سمپاش جهت پاشش محلول سم در باغات ، پارک های جنگلی ، مناطق تفریحی با وسعت زیاد و چمن زارها استفاده می شود .
 

mani24

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
انواع سمپاشهاسمپاشها به دو دسته محلول پاشها و گردپاشها تقسيم مي شوند. هر كدام از اين دو دسته خود مي تواند در انواع مهم زير طبقه بندي شوند.
1- سمپاشهاي دستي
2- سمپاشهاي پشتي بدون موتور
3- سمپاشهاي پشتي موتوري
4- سمپاش زمبه ای موتوری
5- سمپاشهاي چرخدار موتوري
6- سمپاشهاي تركتوري سوار
7- تريلرهاي سمپاشي
سمپاشهاي دستي:
سمپاشهاي دستي كه غالبا ساختماني شبيه به تلمبه امشي دارند در منازل براي مبارزه با حشرات خانگي و در گلخانه ها و باغچه هاي خيلي كوچك به كار مي روند.
ساختمان تلمبه امشي از يك مخزن و يك پمپ تشكيل شده و پيستون پمپ به وسيله دست در داخل سيلندر به حركت در آمده و هوا را ضمن حركت به جلو به دو قسمت نا مساوي تقسيم مي كند . پيستون ، يك قسمت از هوا را وارد مخزن كرده و قسمت ديگر رامستقينا در استوانه از روزنه كوچكي به خارج مي فرستد. لوله باريكي در داخل مخزن تعبيه شده و مايع به وسيله فشاري كه از هواي بالا در اثر حركت پيستون حاصل مي شود وارد لوله باريك شده و در انتهاي لوله در اثر برخورد با قسمت دوم هوا به صورت ذرات بسيار ريزي در مي آيد. هواي درون مخزن مايع را به صورت قطرات درشت در آورده و پشت سر هم به خارج پرتاب مي كند و هواي قسمت دوم اين قطرات را به صورت ذرات ريز در آورد.
سمپاشهاي پشتي بدون موتور:
اين سمپاشها به وسيله دو بند مثل كوله پشتي روي شانه هاي شخصي كه سمپاشي مي كند قرار مي گيرند و معمولا دو نوع مي باشند ،با فشار متناوب و بافشار دائم.
- سمپاش پشتي با فشار متناوب (كتابي):
در اين نوع سمپاش كه به سمپاش كتابي معروف است ، مايع سم به وسيله فشار موجود در منبع كوچكي از سمپاش خارج مي شود. فشار در اين نوع سمپاش متناوب است يعني كسي كه با اين سمپاش كار مي كند با يك دست تلمبه مي زند و با دست ديگر سمپاشي مي نمايد.
- سمپاش پشتي با فشار دائم(استوانه اي)
فشار سمپاش به وسيله يك پمپ پيستوني ساده دستي كه در قسمت داخلي بالاي مخزن قرار دارد تامين مي شود. شخصي كه سمپاشي مي كند پس از اينكه مخزن را در حدود نصف تا دوسوم از مايع سم پر كرد تلمبه مي زند و هوا تحت فشاري در حدود 5 تا 6 اتمسفر در داخل مخزن (در بالاي مايع ) حبس مي گردد . سپس شير خروجي مايع سم را باز مي نمايد و شروع به سمپاشي مي كند .
سمپاشهاي پشتي موتوري(اتومايزر):
اين سمپاش با نامهاي مختلف ،سمپاش پشتي موتوري ،‌حجم كم ، اتومايزر نانيده مي شوند. به طور كلي سمپاشهائي كه مايع سم در آنها تحت فشار نباشد و قطرات مايعدر اثر برخورد با جريان شديد هوا تبديل به ذرات بسيار ريز شوند اتومايزر ناميده مي شود. قطر ذرات سم در اين نوع سمپاشها در حدود 100 ميكرون است . بنابراين مي توان با حجم معيني از مايع سم سطح بيشتري را سمپاشي نمود مشروط به اينكه غليظت محلول سمي نيز زياد باشد.
مخزن سمپاشهاي پشتي موتوري معمولا پلاستيكي و به ظرفيت 20 تا 23 ليتر مي باشد. با اين سمپاش در شرايط مساعد، روزانه در حدود 2 تا 3 هكتار را مي توان سمپاشي كرد. كيفيت سمپاشي نيز به خاطر وجود قطرات بسيار ريز بهتر است و از چكيدن مايع سم روي برگها جلوگيري مي شود. از اين سمپاش با تغييرات مختصري به عنوان گردپاش نيز استفاده مي شود. سيستم سمپاشهاي اتومايزر در سمپاشهاي چرخدار و تراكتوري نيز وجود دارد.
سمپاشهای موتوری زمبه ای :
این سمپاشها دارای یک موتور بنزینی و پمپ سمپاش پیستونی بوده که بر روی یک شاسی نسب می شوند . برای حمل مایع سم معمولا از بشکه های جدا استفاده می شود .
سمپاشهاي چرخدار موتوري:
اين سمپاشها داراي يك موتور بنزيني دو یا چهار زمانه با قدرت 2 تا 3 قوه اسب بخار مي باشند. مخزن آنها بزرگ بوده و در حدود 100 تا200 ليتر ظرفيت دارد. پمپ مولد فشار از نوع پمپ هاي پيستوني موتوري است كه به وسيله موتور سمپاش كار مي كند . اتصال محور پمپ به موتور سمپاش به وسيله تسمه يا چرخ دنده انجام مي گيرد. مقدار مايع پاشيده شده معمولا در حدود 15تا 20 ليتر در دقيقه است .
سمپاشهاي تراكتوري:
اين سمپاشها براي اتصال به اتصال سه نقطه تراكتور ساخته شده اند و معمولا بر روي يك شاسي مستقر مي گردند. مخزن معمولا از جنس پلاستيك يا فلز ضد زنگ ساخته مي شوند . در انواع پلاستيكي سطح مايع درون مخزن معمولا به خوبي نمايان است و حجم مايع مصرف شده معلوم مي گردد. ظرفيت مخزن در انواع مختلف سمپاشهاي تراكتوري متفاوت است و معمولا بين 150 تا 500 ليتر است .
تريلر هاي سمپاش يا سمپاشهاي چرخدار:
اين سمپاشها به شكل تريلر مي باشند و مخزن بزرگ مايع سم بر روي يك شاسي با دو چرخ حامل لاستيكي قرار دارد. سمپاش به وسيله تراكتور كشيده مي شود. ظرفيت مخزن سم در سمپاشهاي مختلف بوده و از 189 تا 3785 ليتر (50 تا 1000 گالن ) مي رسد.
 
بالا