سازه های غشایی Membrane Structure

tornado*

عضو جدید
کاربر ممتاز
از مجموعه سازه های کششی Tensile structure








ساختارهای غشایی

يک ساختار کششي تنها ترکيبي از عناصر کششي است، نه خمشي و نه فشاري. ساختار کششي نبايد با ساختارهاي تنسگريتي که ساختاري فرمال با هر دوعنصر فشاري و کششي است اشتباه گردد.

اغلب ساختارهاي کششي با عناصري فشاري يا خمشي از قبيل ميله ها، حلقه هاي فشاري به همراه تيرها نگهداري مي شوند. در اين ميان ساختارهاي غشايي، جايگاه ويژه اي دارند که اغلب به عنوان پوشش استفاده شده و در فواصل بزرگ مي توانند اقتصادي و جذاب باشند.
اولين معماري دنياي کششي پوسته اي فولادي بود که توسط ولادیمیر شوخوف (در طول ساختمان) Nizhny Novgorod استفاده گرديد. مهندس روس، ولادیمیر شوخوف يکي از اولين مهندساني بود که محاسبات کاربردي از تنشها و تغيير شکلهاي ساختارهاي کششي، پوسته ها و غشاها را توسعه داد. شوخوف با هشت ساختار کششي و غرفه هاي نمايشگاهي ساختارهاي پوسته اي سبک براي نمایشگاه Nizhny Novgorod در 1896، غشايي به مساحت 27000 متر مربع طراحي کرد.
آنتونيو گائودي از مفهوم خلق معکوس يک ساختار فقط فشاري براي کليساي کولونیا گوئل استفاده کرد. او يک مدل کششي معلق کليسا را با محاسبه نيروهاي فشاري و با تعيين آزمايش ژئومتري يک قوس خلق نمود.
بعدها، کانسپتي توسط معمار و مهندس آلماني فری اتو معرفي شد، کسي که نخستين بار در ساختمان کلاه فرنگي آلمان اکسپو 67 مونترال استفاده کرد. اتو سپس ايده اي براي سقف استاديوم المپيک 1972 مونيخ ارائه داد. فرم ساختاري که به طور گسترده در ساختارهاي بزرگ اواخر قرن بيستم، جاييکه طناب هاي نگهدارنده بيشترين کشش را به پارچه ها داده و آن را مجبور به تحمل بارهاي مقاوم مي کنند، به کار گرفته شد.
از سال1960 ساختارهاي کششي توسط طراحان و معماراني از قبيل اوو آروپ ، بارو هاپولد، والتر برد، فری اتو، ایرو سارینین، هورست برگر و ديگران حمايت شدند.

سیستم های غشایی
نزديک به چند دهه است که سيستم سازه هاي کششي يا غشايي بدلیل ویژگیهای منحصر بفرد خود در صنعت ساختمان مورد توجه قرار گرفته است.
اين سازه ها مي توانند به عنوان پوششي براي بناها، زمينهاي بازي، باغها، تراسها، پارکينگ ها و ... و يا با نورپردازي خلاقانه به عنوان يک فضاي شهري مطلوب و شاخص جلوه کنند.
مصالح مورد استفاده در اين نوع سازه ها (عموما پارچه ای) چه از نظر زيبايي شناسي و چه از نظر عملکرد با کليه مصالح متعارف و متداول در صنعت ساختمان متفاوت مي باشند.
سازه هاي کششي به خاطر خواص فيزيکي و شکل هندسي شان نیز از ديگر سازه ها متمايزند و مي توانند به عنوان سازه هاي دائم، موقت يا با قابليت جابجايي استفاده شوند.
اين سازه ها نه تنها سبک، بلکه زيبا، نيمه شفاف و همچنين داراي طول عمر زياد و گاهي نيز اقتصادي مي باشند.



معماري پارچه اي
استاديوم ها، سکوها، مراکز خريد، بهارخواب ها، پياده روها، سقف پارکينگ ها و ... همگي مي توانند با غشاهاي ترکيبي و ساختارهاي پارچه اي با زيرساختارهايي سبک، آزادي عمل فراوان، اطمينان بخشي مورد قبول و پايايي فوق العاده طراحي شوند. بطوريکه در تمام دنيا غيرمنتظره ترين و جاه طلبانه ترين پروژه ها با استفاده از ويژگي سبکی و انحناپذيري اين مصالح قابل ساخت مي باشند. امروزه می توان ادعا نمود که در طول بيش از ده سال تجربه، نسل جديد غشاها استحکام بيشتر و طول عمر بالاتري را ارائه مي دهند. تمامي اين فاکتورها فرصت کافي در جهت خلق يک نتيجه نهايي واقعي را عرضه می کنند؛ بطوريکه معماري معاصر بطور بارز با سيستم هاي غشايي خمش پذير و انعطاف پذير کار مي کند.






منبع : آرک نویز بود فک کنم
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

sahar-architect

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
امروزه با پیشرفت فناوری ها، سازه های غشایی به کلی دگرگون و متحول شده اند،هر چند بهبود مصالح، موجب بهبود عملکرد پوشش های غشایی شده است، ولی روش های نوین طراحی عامل اصلی بهره وری این سازه ها می باشد.
ویژگی های این سازه ها:
۱- ریشه در سنت کهن چادر سازی دارند.
۲- به لحاظ ارزانی مصالح، سهولت اجرا و سرعت برپایی بسیار جذاب می باشند.

۳- کوتاهی عمر،کم دوامی ، آسیب پذیری در مقابل آتش سوزی ،بی ثباتی شکل و چروک شدن از کاستی های این نوع پوشش می باشد. از اولین کاربرد های این نوع چادر ها در سالن های نمایشی و سیرک ها و چادر های ارتش می باشد پیشرفت فن آوری های امروز باعث شده است تا: ۱)دوام و طول عمر مصالح بیشتر شود. ۲)مقاومت در برابر آتش سوزی بیشتر شود. ۳)گسترش حریق و دودهای ساطعه کاهش می یابد.

سازه غشایی

4)انرژی کمتری برای تنظیم شرایط محیط حاصل می شود. مثلا در مناطق گرمسیر با استفاده از این غشاء ها می توان مقدار زیادی از نور خورشید را منعکس کرده و دمای ساختمان را با صرف انرژی کمتری تنظیم نمود و در مناطق سردسیر با بهره گیری از لایه های عایق حرارتی که منعطف و مات می شوند با انرژی کمتری شرایط مطبوع حاصل می شود. سازه های غشایی در سال ۱۹۶۰ توسط فرانک اوتو رواج دوباره ای گرفت. دو طرح پیشنهادی او عبارتند از: شبکه سیمی آویخته که در نمایشگاه مونترال و همچنین ورزشگاه المپیک مونیخ استفاده شد که هر دو، جزءعظیم ترین و پیچیده ترین سازه های غشایی هستند.
مدل کف صابونی که لایه نازکی از کف صابون را روی لبه ها وتکیه گاه ها با اشکال مختلف می کشند و کشیده ترین و نازک ترین لایه را پدید می آورد .سپس از آن عکسبراری شده و الگو برداری می شود. امکان استفاده از برنامه های کامپیوتری در سال های ۱۹۷۰، دقت و سرعت فوق العاده در محاسبات ومشکل و گیج کننده بودن وارد کردن و کنترل کردن داده ها در نسخه های اولیه، ویژگیِ تجزیه وتحلیل این نوع سازه ها را به همراه داشت .
پروژه ترمینال حجاج بندر جده در کشور عربستان، ۱۹۸۱٫م طرح پروژه از گروه som بود، ارتفاع هر یک از پایه ها در حدود ۴۵ متر می باشد و هر واحد چادری مساحتی در حدود ۱۰۰۰ متر مربع را می پوشاند ، جنس غشاء سقف از نوع فیبر شیشه ای با حفاظ تفلون می باشد .این پروژه در زمره اولین پروژه های بزرگ می باشد که در آن از برنامه های رایانه ای به نحوه احسن استفاده شد .در طی مراحل طراحی این پروژه ، نتایج بدست آمده با آزمایش بارگذاری ۱/۱ تفاوت بسیار ناچیزی داشت ، و در دقت عمل برنامه های رایانه ای روشن گردید.
نکته بسیار مهم در موردسازه های غشایی یا کششی این است که آنها همیشه باید در کشش باشند ،در غیر این صورت با وزش باد مانند پارچه ای لخت و رها ،چین و چروک برداشته وقسمت های مختلف آن ،آنچنان به هم کوبیده می شوند که از بین بروند. درسازه های غشایی وجود چروک نشانه عدم وجود کشش، و وجود پارگی نشانه وجود کشش بیش از حد است. تاثیر باد را در طول برپایی سازه های غشایی و تثبیت وضعیت پایداری نهایی آن نباید نادیده گرفت .
برای مثال پوشش چادری سایه بانی به طول ۱۵۰ متر در شهر هالیود در حالی که از دو انتها ثابت شده بودبه باد سپرده شد و پوشش تحت تاثیر باد، بارها موج برداشته و پشت و رو شد و مرتب به هم خورد تا پس از مدت کوتاهی ریش ریش شده و به کلی از بین رفت. در طی سالیان بعد ،با احیای فن آوری ریخته گری فولاد و استفاده از آن به جای جوشکاری ضمن آنکه از تمرکز تنش ها در اتصالات کاسته شده است ، این اتصالات توانسته اند با اشکال ساده ، تراش دار و بسیار زیبا، روحیات سازه های غشایی را بهتر منعکس کنند. همچنین استفاده از آلومینیوم حدیده شده موجب حذف پیچ و قطعات ضخیم گذشته گردید.









 

DDDIQ

مدیر ارشد
بررسي مواد مورد استفاده در سازه هاي غشايي و مقايسه خواص آنها

بررسي مواد مورد استفاده در سازه هاي غشايي و مقايسه خواص آنها

بررسي مواد مورد استفاده در سازه هاي غشايي و مقايسه خواص آنها

الهام سركرده ئي - كارشناس ارشد معماري، عضو هيات علمي گروه معماري دانشگاه صنعتي شاهرود
محمدرضا مجاهدي - كارشناس ارشد معماري، مدرس گروه معماري دانشگاه صنعتي شاهرود


چكيده
سازه هاي غشايي زيرمجموعه اي از سازه هاي فضايي هستند و به دليل سبكي، شفافيت و انعطاف در خلق فرم هاي زيبا و بديع، گسترش روزافزوني در ساخت بناهايي با عملكردهاي مختلف تجاري، اداري ، ورزشي و... و يا به شكل سايه بان در فضاهاي عمومي و شهري داشته اند.
ويژگي هاي مذكور ارتباط مستقيم با خواص مواد سازنده غشاهاي اين نوع سازه ها دارد. ساخت و توليد مواد كامپوزيت از الياف و پليمرها با طيف وسيعي از خواص فيزيكي، مكانيكي و سازه اي امكانات متعددي را پيش روي طراحان قرار داده است. اين مواد داراي تفاوت هايي در اندازه، وزن و خواصي نظير مقاومت گسيختگي، مقاومت در برابر ترك خمشي، انتشار آتش، گسترش پارگي و همينطور درجه شفافيت، دوام و ضمانتي كه كارخانه سازنده مي دهد، مي باشند؛ بنابر اين شناخت اين ويژگي ها و تفاوت ها جهت انتخاب ماده مناسب از سوي طراحان و مهندسين ، امري ضروري مي نمايد.
اين مقاله ضمن معرفي انواع موادي كه در ساخت اين غشاها به كار مي رود، خواص و مزاياي هر يك را با هم مقايسه كرده و مهمترين نكات مربوط به آنها را بيان مي نمايد.

كليد واژه ها :
سازه غشايي، موادكامپوزيت، سبكي، زيبايي، شفافيت
 

پیوست ها

  • mavade_saze_qeshaE.pdf
    214 کیلوبایت · بازدیدها: 3

DDDIQ

مدیر ارشد
سازه های چادری

سازه های چادری

سازه های چادری
علی نصیری
 

پیوست ها

  • Tent Structures.pdf
    1.2 مگایابت · بازدیدها: 7

mpb

مدیر تالار مهندسی معماری
مدیر تالار
بررسي مواد مورد استفاده در سازه هاي غشايي و مقايسه خواص آنها

بررسي مواد مورد استفاده در سازه هاي غشايي و مقايسه خواص آنها

الهام سرکرده ئي
محمد رضا مجاهدي


فهرست :
چکيده
مقدمه
انواع غشاها
پارچه ها
فيلم ها
فيلم هاي تقويت شده
اجزاي غشاهاي پارچه اي
الياف
الياف پشم
پلي اميد
پلي استر
الياف شيشه
الياف آرميد
روکش
انواع غشاهاي پارچه اي
ويژگي هاي سازه اي غشاها
ويژگي هاي سازه اي کوتاه مدت
ويژگي هاي سازه اي بلند مدت
جمع بندي
منابع
ضميمه


 

پیوست ها

  • Tent-stracrure.rar
    368.5 کیلوبایت · بازدیدها: 8

reza._y

کاربر فعال
سقف های کشسان

سقف های کشسان

سقف کشسان فناوری جدیدی در پوشش های داخلی ساختمان است که توسط شرکت باریسول ابداع شده است. این نوع پوشش علاوه بر سقف ها بر روی دیوارها هم می توان به کار برد علت نامگذاری این سقف این است که از نوعی پارچه pvc با خاصیت انعاف پذیری بالا،پایداری و کشش بالا درست شده است که ماده ی تشکیل دهنده ی سقف کشسان است. این نوع سقف ها در در هر ابعاد و مساحتی قابل تولید می باشد. همچنین نورپردازی یکی از برگ های برنده سقف های کشسان است. پوشش های متداول این نوع سقف ها عبارتند از: سقف کشسان براق،سقف کشسان مات،سقف کشسان نورگذر،سقف کشسان ساتین،سقف کشسان پارچه ای می توان نام برد.



 

Similar threads

بالا