ساختمانهای هوشمند

maxer

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
ساختمان های هوشمند در مصرف انرژی صرفه جويی می کنند

به گزارش پايگاه اينترنتي نيوساينتيست، محققان آمريكايي ساختمان هوشمندي را ارائه كرده‌اند كه مي‌تواند فعاليت و حركت افراد داخل منزل را نظارت كند و تا حد قابل توجهي از مصرف انرژي بكاهد.
ساختمان هوشمندي كه حركات ساكنان را كنترل كند، شايد به نظر اول، وسيله‌اي براي جاسوسي صاحب ساختمان يا كارفرما به نظر برسد اما در واقع ساختماني كه در آن يك شبكه ردياب‌هاي حركتي كار گذاشته شده باشد، مي‌تواند درعين بالابردن كارايي و ايمني ساختمان، در مقابل فعاليت افراد، كور و كر بماند.
به عنوان مثال چنين سيستم‌هايي مي‌توانند با توجه به داشتن اطلاعات در اين مورد كه گروههاي جمعيتي در كدام نقطه‌ها تجمع كرده‌اند، تهويه مطبوع را تنظيم كنند و يا زماني كه تعداد انگشت شماري در يك مكان حضور دارند، تهويه مطبوع را خاموش كنند. در مواقع اضطراري كه راه فرار پر ازدحام مي‌شود، نشانه‌هاي الكترونيكي افراد را به نزديك‌ترين راه فرار موجود راهنمايي كنند.
"كريستوفر رن" از آزمايشگاه تحقيقات‌الكترونيك "ميتسوبيشي" در كمبريج در ايالت ماساچوست آمريكا و ابداع‌كننده اين سيستم به جاي استفاده از دوربين فيلم‌برداري كه به حريم خصوصي افراد وارد مي‌شود، از حسگرهاي حركتي مادون قرمز و بي‌سروصدايي مانند آنچه براي كنترل چراغ‌هاي خودكار به‌كار مي‌رود، استفاده كرده است.
رن در سقف دو طبقه ساختمان آزمايشگاه خود ‪ ۲۱۵‬حسگر بي‌سيم كار گذاشته و طي يك سال اطلاعات بدست آمده از آنها جمع‌آوري‌كرده است. وي با نصب دوربين‌هاي فيلمبرداري پيام‌هاي بدست آمده از حسگرهاي حركتي را با آنچه واقعا روي مي‌داد مانند راه‌رفتن روي يك خط مستقيم، ايستادن‌هاي بي‌هدف ، افرادي كه با يكديگر راه مي‌روند يا از يكديگر جدا مي‌شوند، با هم مطابقت داد.
وي يافته‌هاي خود را در يك برنامه نرم‌افزاري براي فهم اينكه چگونه پيام‌ها با جنبش‌هاي مختلف منطبق مي‌شوند، بكار برد. وقتي كه اين نرم افزار اطلاعات حركتي جديدي دريافت مي‌كند مي‌تواند تا ‪ ۹۱‬درصد مواقع، حركت انجام شده را درست تشخيص دهد.
او با استفاده از يافته‌هاي خود، برنامه نرم افزاري را نوشت تا دريابد الگوهاي سيگنال‌ها چگونه با حركات مختلف مطابقت مي‌كنند. زماني كه اطلاعات جديد حركتي به برنامه داده شد، اين برنامه توانست در ‪ ۹۱‬درصد موارد حركات را به درستي تشخيص دهد.

منبع :www.daneshju.ir/forum
 
آخرین ویرایش:

yasi

عضو جدید
سیستم اتوماسیون ساختمان ( تازه ها )

سیستم اتوماسیون ساختمان ( تازه ها )

سیستمهای کنترل هوشمند دارای انعطاف بالایی خواهند بود که میتوان براحتی آنها را با نیازهای مختلف منطبق نمود. همچنین در هنگام بهره برداری براحتی میتوان عملیات تغییر و بهینه سازی برای راهبری بهتر و کاهش هزینه های انرژی و کاهش هزینه های تعمیراتی را انجام داد .
یک سـاخـتمان هـوشمنـد بـنـا بـه تـعريـف انـستيتو ساختمانهاي هوشمند بنايي است كه با استفاده بهينه از چند عنصر پايه : سازه و سیستم و خدمات و مديريت و روابط دروني آنها ، محيطي مناسب و داراي صرفة اقتصادي ايجاد نمايد . در ساختمان هوشمند بسیاری از اعمالی که ساکنان از روی عادت و بصورت غیر ارادی انجام می‌دهند توسط سیستمهای هوشمند انجام می‌گردد که باعث صرفه جویی در زمان و هزینهء نیروی انسانی می‌گردد.
با بکارگیری انواع و اقسام سنسورهای حسی در داخل و خارج ساختمان و با بکارگیری یک شبکه و سیستم واحد میتوان بصورت دائمی‌و بلادرنگ اطلاعات دما فشار رطوبت دبی هوا میزان اکسیژن و دی اکسید کربن را در اختیار داشت و از آنها در جهت رسیدن به شرایط ایده آل استفاده کرد. در یک ساختمان هوشمند با امکانات نرم افزاری بوجود آمده میتوان نمودارهای مختلفی را برحسب زمان دراختیار داشت و از آنها در جهت بهبود کیفی شرایط زیستی و حداکثر استفاده از هوای طبیعی را برای ساکنین بوجود آورد . در زمان کارکرد سیستم هوشمند ساکنان در جهت صرفه جویی مصرف انرژی حق باز کردن پنجره ها را نخواهند داشت و در ساختمانهای اداری قبل از اتمام ساعت کار این سیستم بصورت اتوماتیک و متناوب شروع به خاموش کردن سیستمهای تهویه مطبوع می‌کند .
در یک ساختمان هوشمند با امکانات بوجود آمده می‌توان در هر زمان میزان مصرف انرژی بر پایه مصرف انرژی سوخت و برق را بدست آورد و از آن در جهت کاهش مصرف انرژی و بهینه سازی مصرف سوخت د ر ساختمان (مبحث نوزدهم - مقررات ملی ساختمان) بهره برد .بیشترین مصرف انرژی در ساختمان توسط سیستم روشنایی بوجود می‌آید که با هوشمندسازی این سیستم می‌توان ازاتلاف انرژی تا حد زیادی جلوگیری کرد که این عمل با ترکیب روشنایی روز و روشنایی مصنوعی به بهترین نحو و خاموش کردن چراغها در زمان بدون مصرف بوجود می‌آید . سیستمهای مدرن مدیریت ساختمان امروزه برپایه وب - web base - نگاشته می‌شوند که بزرگترین حسن آن در بکارگیری امتیازات شبکه جهانی اینترنت و کنترل ساختمان از راه دور توسط سیستمهای ارتباطی متداول در دنیا است به اینصورت که با راه اندازی سایت ساختمان موردنظر و با وارد کردن شناسه کاربری و رمز عبور میتوان ازهر مکانی بر ساختمان احاطه داشت.
در اینگونه ساختمانها میتوان با نصب تابلوهای نمایشگر الکترونیکی در مکانهای خاص ساختمان و نمایش دادن اطلاعات مختلف از سیستمهای کنترلی ساختمان زندگی را برای ساکنین لذت بخش کرد .
اتوماسیون ساختمان، سیستم یکپارچه ای است که امکان برنامه ریزی، کنترل و نگهداری تجهیزات الکتریکی ساختمان را از هر مکان، فراهم می‌سازد. با وجود این سیستم، ساختمان هوشمند شما مسوول مدیریت مصرف انرژی، امنیت و ایمنی، سیستم روشنایی، کنترل تردد و مدیریت دسترسی افراد خواهد بود.
از دیگر مزایای سیستم های هوشمند ساختمان، امکان دسترسی به سیستم از راه دور و از طریق اینترنت و تلفن است. همچنین این سیستم می‌تواند تغییرات محیط را ارزیابی نموده و به صورت هوشمند، واکنش های مناسب را در موقعیت های خاص ارایه نماید.
اتوماسیون خانگی در کنار اتوماسیون ساختمان واجد ویژگی هایی است که فراهم کننده رفاه، آرامش و آسودگی بیشتر در داخل یک واحد مسکونی و متناسب با شیوه روز زندگی است.
انتظارات کاربران مختلف از سیستم اتوماسیون ساختمان، متفاوت است. طبیعتا انتظارات از سیستم اتوماسیون ساختمان در هتل، متفاوت از انتظاراتی است که در یک مجتمع مسکونی امید می‌رود. به همین جهت نرم افزار و سخت افزار سیستم به گونه ای طراحی شده است تا امکان ایجاد قابلیت های متفاوت برای کاربردهای گوناگون به سادگی امکان پذیر باشد.
اتوماسيون ساختمان علاوه بر فراهم کردن امکان کنترل و برنامه ريزی وسايل و تاسيسات خانگی از هر مکان در درون يا در خارج از خانه، شما را از وضعيت درونی آن نيز آگاه می‌سازد.همچنين باوجود اتوماسيون خانگی، ساختمان هوشمند شما مسئول مديريت انرژی، سيستم گرمايش و سرمايش (HVAC)، روشنايی، کنترل تردد وايمنی، آتش نشانی و بسياری از ديگر اجزای خانه که هرگز تصور اتوماتيک شدن آن را نمی‌کرديد ، خواهد بود.
به طور کلی ساختمان هوشمند ساختمانی است که فن آوری اطلاعات و سيستم های ارتباطی درآن ترکيب شده و حاصل آن سيستمی ‌يکپارچه، پويا و ايمن می‌باشد.
اتوماسيون ساختمان برای هرکس از يك جنبه ای جذاب می‌باشد:
برای بعضی نظارت از راه دور بر خانه و آگاهی داشتن از وقايعی که در آن اتفاق می‌افتد و برای برخی مديريت سيستم انرژی و گرمايش و سرمايش و برای ديگر افراد رفاه ناشی از نصب سيستم جذاب است.
در ساختمانی که مجهز به سيستم اتوماسيون ساختمان می‌باشد کنترل روشنايی، تردد، گرمايش و سرمايش و ساير موارد گفته شده مطابق دلخواه کاربر برنامه ريزی میشود: به عنوان مثال درجه حرارت مطابق زمانبندی ارائه شده از طرف ساکنين خانه در طول روز و پس از خروج ساکنين در حدی که حداقل مصرف انرژی را موجب شود، قرار می‌گيرد و قبل از ورود ساکنين، با فعال شدن سيستم گرمايش و سرمايش درجه حرارت منزل در حد مطلوب قرار می‌گيرد. همچنين توسط اين سيستم ورود و خروج افراد خانه و يا افراد غريبه از طريق Email , SMS و پيام صوتی به اطلاع سايرين و صاحبخانه می‌رسد و در صورت لزوم سيستم ايمنی فعال شده و با ارسال پيام صوتی به مرکز پليس، آلارم های لازم نيز فعال می‌گردد.
کنترل بسياری از تجهيزات خانگی نيز از طريق اين سيستم قابل برنامه ريزی است: بعنوان مثال ميتوان ماشين لباسشويی يا ظرفشويی را در زمانی که مصرف انرژی بالا نمی‌باشد و ساکنين خانه نيز در منزل نيستند روشن نمود.
همچنين توسط سيستم اتوماسيون ساختمان روشنايی نيز کنترل می‌گردد. به عنوان مثال اگر اتاق، خالی از ساکنين و لامپ آن روشن باشد، به طور خودکار و پس از چند دقيقه لامپ آن خاموش می‌شود.
علاوه بر برنامه ريزی موارد فوق، ساکنين خانه می‌توانند در هر لحظه دستورات لازم را به تجهيزات خانگی خود ارسال نمايند. به عنوان مثال بدون نياز به جابجايی و با استفاده از يک ريموت کنترل، می‌توانند لامپ های درون يا بيرون منزل را روشن و خاموش و يا حتی ميزان روشنايی آنها را نيز کنترل کنند.
امکان گزارشگيری از وقايع درون منزل نيز امکانی ديگر از سيستم اتوماسيون ساختمان است.با بهره گيری از اين ويژگی شما می‌توانيد در هر لحظه مرور کنيد که طی روزها يا ساعات اخير چه وقايعی در خانه اتفاق افتاده است. آيا کسی داخل يا خارج شده است و يا تجهيزی از وسايل خانه روشن می‌باشد و يا چه تلفن هايی به منزل شما شده است.
دسترسی به اطلاعات،ارسال فرامين و برنامه ريزی سيستم از چند طريق قابل انجام است:
- ريموت کنترل: با استفاده از يک ريموت کنترل و ارسال امواج راديويی(RF) ميتوان سيستم روشنايی و بسياری از تجهيزات خانگی را از داخل منزل کنترل کرد.
- ماژول واسط: با استفاده از صفحه نمايش و صفحه کليد کوچک تعبيه شده در اين ماژول می‌توان برنامه ريزی و نيز کنترل تجهيزات را از درون خانه انجام داد.
- تلفن: با استفاده از تلفن می‌توان از خارج يا داخل خانه، فرامين مورد نظر را جهت کنترل قسمت های مختلف سيستم ارسال کرد.
- شبکه اينترنت: با استفاده از اينترنت می‌توان از هر نقطه جهان، کاملترين دسترسی به سيستم اتوماسيون ساختمان را ايجاد کرد.در اين روش می‌توان برنامه ريزی، کنترل و گزارشگيری از سيستم را انجام داد.
به عنوان مثال کنترل درجه حرارت، روشنايی و وسايل درون منزل از هر نقطه از دنيا قابل انجام است.بعلاوه امکان تغيير برنامه ريزی قبلی سيستم نيز وجود دارد. همچنين می‌توان مشاهده کرد که در مدت دوری از خانه چه وقايعی و در چه زمان هايی رخ داده است.
به اين ترتيب ساختمان هوشمند مجهز به زير ساختهای مخابراتی قوی می‌تواند پيوسته نسبت به تغييرات محيط واکنش نشان داده و شرايط مطلوب را تامين نمايد.
در ساختمانهای مسکونی با متراژ زیر پنج هزار مترمربع میتوان از سیستمهای اتوماسیون خانگی استفاده کرد که شامل اجزاء متنوعی است:
Motion Detection: از لحاظ امنیت و کنترل روشنایی کاربرد دارد
Pool & Spa: کنترل *****ها و دما وتاثیراشعه نور خورشید بر استخر
Vehicle Detection: در هنگام ورود وسیله نقلیه چراغها را روشن و تصویر دوربین پارکینک را بر روی تلویزیون سویچ می‌کند
Lighting: کنترل روشنایی بر اساس نیاز و برنامه زمان بندی شده
Irrigation: سیستم کنترل اتوماتیک آبیاری
Security: کنترل هوشمند امنیتی
Trend Temperature: نمایشگرهای دما و رطوبت هوای بیرون و داخل ساختمان
Multi Room Audio: سیستمهای صوتی هوشمند
Heating & Cooling: سیستم کنترل هوشمند سرمایش و گرمایش
Telephone & Internet: سیستم تلفن سانترال و شبکه داخلی و...
 

Reza.P

کاربر فعال
طراحی سیستم STRUCTURE CABLING در ساختمان (هوشمند ) و مزایای آن

طراحی سیستم STRUCTURE CABLING در ساختمان (هوشمند ) و مزایای آن

طراحی سیستم ::
لازمه یک ساختمان هوشمند داشتن سیستم Structure Cabling است تا بتوان به تمامی اجزاء ساختمان بدرستی احاطه داشت, کابل کشي ساختار يافته همان چيزي است که براي پاسخ گفتن به نيازهاي حال و آينده به تلفن و انتقال داده ها لازم است و بايد اجرا شود . اين سيستم روش بسيار "ساختار يافته اي " را براي کل سيستم - يک شبکه محلي مختلط و معمولي که کل عبور و انتقال اطلاعات مانند صدا ، اطلاعات ، ويدئو و حتي سيستم هاي مديريت ساختمان پيچيده و بزرگ - به وجود مي آورد . به طور خلاصه مي توان گفت که اين سيستم مجموعه اي از نتايج انتقال را در بر مي گيرد که در مقررات طرح مهندسي قابل اجرا هستند و اين امکان را به کاربر مي دهد که از صدا ، اطلاعات و سيگنالها به گونه اي استفاده کند که سرعت داده ها را به حداکثر برساند .

کابل کشي ساختار يافته کل زير بنا را به دسته هاي قابل کنترل تقسيم کرده و سعي مي کند با ادغام اين گروهها ، شبکه هايي به وجود آورد که داراي کارايي بالا باشد که بتوانيم به آنها اتکاء و اطمينان کنيم . اين براي کاربر به معني حفظ سرمايه است .





کابل کشي ساختار يافته علاوه بر حفظ سرمايه ، قابليتهاي اجرايي و مديريتي را نيز افزايش مي دهد . همه کابلهايي که از نقاط کاري متفاوت شروع شده اند به يک اتصال ضربدري متمرکز در اتاق شبکه منتهي مي شوند . براي شناسايي آسان و سريع خروجي هاي کار ، از مکانيسم هاي ساده رنگ آميزي و بر چسب زني استفاده مي شود . بنابر اين براي همه نيازهاي اجرايي و مديريتي يک نقطه در نظر گرفته شده است . فاکتور زير بنايي ديگر ، مديريت تغيير است . بايد در نظر داشته باشيم که با تحول و تکامل سيستم ، معماري آن نيز تغيير مي کند . و بايد بتوان معماري کابل کشي را با ايجاد کمترين مشکلي تغيير داد . پيش بيني يک صفحه کليد مرکزي ، انعطاف پذيري لازم را براي ايجاد تغيير در سيستم ايجاد مي کند . انجام اين تغييرات با انتقال ساده از سيم سرهم بندي شده بسيار آسان خواهد بود . به علاوه ، کابل کشي ساختار يافته مستقل از فن آوري مي باشد .در ساختمانهای امروزی پیشنهاد بر این است که هر پنج متر مربع دارای امکانات برق نرمال و اضطراری و نود دیتا و تلفن باشد که این مهم بوسیله باکسهای کفی مهیا می گردد .








مزایای کابل کشی ساختار یافته ::

*

ثبات : سيستم کابل کشي ساختار يافته يعني براي اطلاعات ، صدا و ويدئو از يک سيستم کابل کشي استفاده مي شود .
*

پشتيباني از انواع تجهيزات با نامهاي مختلف : يک سيستم کابل کشي استاندارد از نرم افزارها درخواستها و سخت افزار ، حتي با وجود نام هاي مختلف پشتيباني مي کند .
*

آسان کردن حذف / اضافه / تغيير : در يک سيستم کابل کشي ساختار يافته هر گونه تغييري اعم از حذف کردن ، اضافه کردن و يا تغيير مکان دادن به آساني امکان پذير مي باشد .
*

آسان کردن عيب يابي : در صورت استفاده از سيستم هاي کابل کشي ساختار يافته ، احتمال اينکه اشکالات ايجاد شده ، کل شبکه را مختل کند کمتر است و جدا کردن قسمتهاي مشکل ساز و بر طرف کردن اشکالها به راحتي قابل انجام مي باشد .
*

حمايت از کاربردهاي آتي : سيستم کابل کشي ساختار يافته بدون نياز به بهسازي و مجهزتر کردن سيستم يا با کمي بهسازي به کاربردهاي آتي مثل کاربردهاي چند رسانه اي و کنفرانس ويديويي کمک مي کند .

يکي ديگر از مزاياي اصلي کابل کشي ساختار يافته جدا کردن ايرادها و نقايص است . با تقسيم کل زير بنا به گروههاي ساده قابل کنترل ، بررسي و جدا کردن قسمت هاي داراي ايراد و اصلاح آنها ، با ايجاد حداقل اختلال در شبکه آسانتر خواهد شد . روش ساختار يافته به کاهش هزينه هاي کابل نيز کمک ميکند .

سيستم کابل کشي ساختار يافته سريعا با سيستم هاي بزرگ ، متوسط و کوچک هماهنگ مي شود .

در یک ساختمان هوشمند شبکه های ارتباطی همچون سیستم اعصاب یک شخص عمل می کنند به اینصورت که با جابجایی اطلاعات و انتقال آنها به مقاصد خواسته شده امکان کنترل را برای مرکز تصمیم گیری بوجود می آورد و لازمه این کار داشتن یک پروتکل شبکه قوی است که دربرگیرنده نقاط کنترلی زیاد با سرعت انتقال اطلاعات بالا و قابلیت انعطاف و همخوانی با پروتکل های دیگر باشد که می باشد که شامل زیر شبکه ها با سرعتها و قابلیتهای متفاوت می باشد که در شکل زیر بصورت BACnet بهترین آنها پروتکل شماتیک نمایش داده شده است .

درگذشته بزرگترین مشکل در سیستم مدیریت هوشمند ساختمان تفاوت پروتکل های اجرایی کنترل در ساختمان و نبود یک پروتکل شبکه رابط بین سیستمهای متفاوت بود تا اینکه در سال 1987 پروتکل

BACnet - Building Automation and Control NETwork

بوجود آمد و بعد از آزمایشات مختلف در سال 1995 در استاندارد

135-2001 (ANSI/ASHRAE (American Society of Heating Refrigeration Air-conditioning Engineers به ثبت رسید.



این پروتکل می تواند بستری مناسب برای ارتباط کلیه سیستمها را برآورده سازد و داده های ورودی به کنترلرها و داده های خروجی بصورت دیجیتال و یا آنالوگ را با سرعتی مناسب منتقل سازد و می تواند به کمک سیستم TCP/IP با آدرس دهی به تمام نقاط کنترلی آنها را قابل کنترل سازد و از دید مرکز کنترل آشکار سازدو نقاطی را بصورت گیرنده و فرستنده علایم دیجیتال و آنالوگ برای کنترل سیستمهای ساختمان بوجود آورد .
 

casanova

عضو جدید
ساختمان های هوشمند بطور عمومی به ساختمانی گفته میشه که کارهایی که معمولا بصورت انسانی و تجربی کنترل میشد رو به صورت اتوماتیک انجام بده
طبیعی هستش که زیر مجموعه اینکار رنج گسترده ای از تجهیزات ساختمانی قرار میگیره
مثل کنترل نور ، کنترل تهویه اعم از هواساز ،فن کویل،بویلر، چیلر ، برج خنک کننده و ... کنترل سیستم امنیتی ، کنترل دسترسی به مکان های مختلف و بطور کلی هر آنچه که جزو تاسیسات مکانیکی و برقی ساختمان قرار میگرد
و اما...
هنر سامانه های bms در هماهنگ ساختن همه این تجهیزات بصورتی است که بصورت دینامیک و هوشمند با هم ارتباط برقرار مکینند تا 1- راحتی ساکنین 2- صرفه جویی در مصرف انرژی 3- کنترل امنیت، تامین شود

یه مثال میتونه این مورد رو روشن تر کنه :

بررسی سیستم بصورت کلی:
۱-کنترل مرکزی : ارسال فرمان از کنترلر هر طبقه به روشنایی ها – هواسازها – بویلرها – چیلرها-برج خنک کننده
۲-شبکه مرکزی : ارسال اطلاعات جمع آوری شده از کنترلرهای هر طبقه به کنترلر اصلی و ذخیره کردن آلارم ها و رخدادها


۳-قابلیت زمانبندی کامل : جهت صدور فرمان در ساعت های مورد درخواست –شروع به کار کارکنان- دمای آسایش ناهار-خروج
۴-تعیین set point دما : برای هر منطقه بصورت جداگانه بصورت مرکزی
۵-پیش بینی آینده : این سیستم براحتی زیر ساخت مورد نیاز برای هر طبقه را برای گسترش سیستم BMS تا پیشرفته ترین سطوح قابل اجرا در آینده فراهم می کند و نیاز بههزینه دوباره جهت گسترش سیستم را از بین می برد
۶-کنترل روشنایی ها
کنترل وضعیت: خاموش – روشن
ارسال فرمان: خاموش – روشن
نورپردازی اتوماتیک -تعریف سناریو : اقتصادی”eco” – روز – شب- روز تعطیل – نیمه فعال – اعیاد و مناسبتها – وضعیت بحرانی و اضطراری


۷-کنترل چیلر و بویلر :
کنترل وضعیت عملیاتی – ارسال فرمان تعیین set point – مانیتورینگ عمومی – ارسال فرمان طبق demand درخواستی از هوا سازها : ساعات کم کار – پرکار-فوقالعاده – تعامل با دمای بیرون ساختمان برای جلوگیری از هدر رفت انرژی درساختمان​

۸-کنترل برج های خنک کننده :
کنترل دما – وضعیت عملیاتی – تعامل با چیلر جهت جلوگیری از خرابی در صورت نبود آب در مسیر​
۹-کنترل هواسازها :
کنترل دمپر هوای تازه ورودی – کنترل شیر سه راهی ۲۴v – سنسور دمای هوای رفت و هوای برگشت Duct temperature sensor – ارتباط با چیلر و بویلرها​

۱۰-کنترل فن کویل ها تحت شبکه MOD-BUS “در صورت نیاز


۱۱-مانیتورینگ برق ورودی ساختمان :
” current, voltage, effective power, energy, cos φ, peak values U, I and P, frequency” و به تفکیک هر فاز اصلی از سه فاز و قابلیت ذخیره سازی و لاگ گرفتن از آنها

۱۲-کنترل پمپ های موجود در موتورخانه و چک کردن آنلاین کارکرد

۱۳-کنترل و مانیتورینگ مکنده ه های هوایی

۱۴-استفاده از سنسورهای روشنایی
جهت کنترل روشنایی در اوقات کاری و عملکرد امنیتی بعد از ساعت کاری

۱۵-مانیتورینگ میزان ذخیره مخزن سوخت
ژنراتور و دستور آلارم به متصدی در صورت کم شدن سوخت از مقدار مینیم”در صورت نیاز
”​

چکیده :
درصد صرفه جویی پیش بینی شده برای سامانه روشنایی ساختمان بانک ….: ۴۰ تا ۵۰ درصد.
حدود ۵۰ درصد از کل انرژی برق مصرفی در ساختمان هایی مانند ساختمان بانک ….، صرف روشنایی محیط های دیداری و اداری می شود.
با توجه به مبلغ قبض مرتبط با تاریخ۵/۸۶تا ۶/۸۷ که میانگین مبلغ برق مصرفی ماهانه مبلغ تقریبی ۷۰۰۰۰۰۰۰ ریال بوده است ، می توان بصورت شهودی نتیجه گرفت که حدود نیمی از این مبلغ یا معادل ۳۵۰۰۰۰۰۰ریال هزینه برق مصرفی روشنایی بوده است.
با در نظر گرفتن این موضوع می توان نتیجه گرفت صرفه جویی بدست آمده از طریق استقرار سامانه BMS در ساختمان بانک ….فقط در زمینه روشنایی حدود۱۴۰۰۰۰۰۰ تا ۱۷۵۰۰۰۰۰ریال در هر ماه می باشد.
درصد صرفه جویی پیش بینی شده برای سامانه تهویه ساختمان بانک …..: ۲۵ تا ۴۰ درصد “بسته به سلامت مکانیکی دستگاه ها”
در حدود ۴۰ درصد از کل انرژی برق مصرفی در ساختمان هایی مانند ساختمان بانک ….، صرف سیستم های مرتبط با تهویه اعم از موتورخانه تا برج خنک کننده می شود که معادل ۲۸۰۰۰۰۰۰ ریال در هر ماه می باشد.
طبق مثال قبل مبلغ ذخیره شده صرفه جویی معادل ۷۰۰۰۰۰۰۰ ریال تا ۱۱۲۰۰۰۰۰ ریال می باشد
 

zeinab9

عضو جدید
معماری هوشمند ساختمان

معماری هوشمند ساختمان

در سال 1970، ورود كامپيوتر و تكنولوژي ارتباطات راه دور، زندگي بشر را متحول كرد. اين تغيير و تحول حتي از نظريه‌‌اي كه خود، جلودار اين تكنولوژي بود، پيشي گرفت. از سال 1990، زندگي فردي و اجتماعي افراد، با ورود كامپيوتر و ارتباطات راه دور و در نتيجه بي‌معني شدن فاصله‌ها، تغييرات بسياري كرد. فضاها و مكانهاي فيزيكي و تعاريفشان، درست همانند چهره انسان، در طول زمان دچار تغيير شده‌اند. براي مثال اتاقهاي ملاقات و کنفرانس شكل مجازي به خود گرفته اند. چرا كه بسياري از عناصر و اجزاء فيزيكي آنها، جاي خود را به كامپيوتر داده‌اند.

اين اتفاق درست همان چيزي است كه مي‌توان نامش را وحدت ميان توانايي‌هاي كامپيوتر و دنياي فيزيكي ما دانست. در هم آميختن دنياي فيزيكي ما با كامپيوتر اين امكان را فراهم مي‌آورد تا دنياي بدست آمده با ذهني كامپيوتري بيانديشد.


كامپيوتر اين توانايي را دارد كه اطلاعات را درياف كند (input) و آنها را با كامپيوترها و ماشين‌هاي ديگر رد و بدل كند. همچنين كامپيوتر مي‌تواند به راحتي كارهايي نظير، پويش اطلاعات، محاسبه، نتيجه‌گيري (output) را در مدت زمان كوتاهي انجام دهد. گويي كامپيوترها هم مي‌تواند بيانديشند، اما سريعتر از انسانها.


امروزه ساختمانها خود گونه ای از تکنولوژی هستند. آنها خود را با تكنولوژي وفق مي‌دهند و از آن بهره مي‌گيرند. ساختمانها به عنوان يك سازه به محض اينكه توانايي كامپيوتر را در اختيار بگيرند، هوشمند خواهند شد. نخستين بناي هوشمند از تكنولوژي در جهت مهيا ساختن محيطي امن و راحت و انرژي زا استفاده كرد. ايده يك ساختمان هوشمند، ارتباط و پيوستگي ميان دسترسي، نوردهي، امنيت، نظارت، مديريت و ارتباط راه دور را پيش رو قرار مي‌دهد. عامل يكپارچگي، اين توانايي را به سيستمها مي‌دهد تا بتوانند اطلاعات را ميان خود رد و بدل كنند. تبادل اطلاعات ميان اين سيستم‌ها باعث مي‌شود كه خروجي اطلاعات كه همان نتيجه نهايي است، بدون ايجاد هر گونه اختلال، انجام شود. از سوي ديگر سيستمهاي خروجي اطلاعات و يا تصميم گيرنده‌هاي نهايي، سيستم‌هايي هستند پاسخگو، كه پاسخي مناسب براي اطلاعات ارسالی كه از منابع گوناگون به سيستم وارد مي‌شوند، مهيا مي‌كنند. خروجي‌هاي اطلاعات( output ) و سيستم‌هاي تصميم گيرنده ، اصلي‌ترين و ضروري‌ترين مولفه در اين نوع معماري كه به نام معماري پاسخگو شناخته مي‌شود، هستند.


اين مقاله تحقيقي است كلي و عمومي از معماري هوشمند و بر روي اين مسئله به بحث مي‌پردازد كه چه زماني يك «معماري پاسخگو» و «معماري حركتي» تبديل به معماري هوشمند مي‌شوند.



تعاريف ساختمانهاي هوشمند


مفهوم ساختمان هوشمند معرف نوعي بده و بستان و تبادل قوي و بدون نقص اطلاعات ميان بخش‌هاي مختلف ساختمان است. اصطلاح «بخش‌های ساختمان»، همه اجزايي را كه در اداره كردن ساختمان نقش ايفاء مي‌كنند را در بر مي‌گيرد. بخش‌هايي نظير HVAC، بخش‌هاي مكانيكي، ساختماني، كنترل دسترسي، امنيتي، مديريتي، نوردهي، نگهداري و تعميرات، شبكه محلي و مديريت انرژي. ساختمان‌ هوشمند يعني كنترل و مديريت اجزاء يك بنا توسط كاربراني كه از توانايي‌هاي كامپيوتر استفاده مي‌كنند تا نيازها را برآورده سازند. نيازهايي كه ممكن است شامل كارآمدي، سودمندي و ذخيره انرژي، سرگرمي، ايجاد شعف و شادي، آسايش، بازگشت سرمايه و كم كردن هزينه‌هاي زندگي باشد. بنابراين لزومي ندارد كه تعريف يك ساختمان هوشمند را به موفقيت‌ها و اهداف بسيار ويژه وآرمانی ربط داد. چرا كه تعريف اين موفقيتها و اهداف از موقعيتي به موقعيت ديگر تغيير مي‌كند و نزد افراد گوناگون، تعاريف گوناگون دارد. يك ساختمان هوشمند بايد داراي عملكرد يكساني باشد تا اين توانايي را داشته باشد كه نيازهاي مختلف و گوناگون را پاسخ گويد.


دانشمندان لغت «ساختمان هوشمند» را اينگونه تعريف كرده‌اند: «بنايي كه در آن از آخرين تكنولوژي‌ها استفاده شده باشد». با اين تعريف مشخص است كه آنها به بنايي هوشمند مي‌گويند كه داراي بروزترين سيستمهاي ساختماني باشد. اگر چه نوآوري و ابداع در ساختمانهاي هوشمند بسيار مهم است اما اين به آن معني نيست كه لزوماً تبادل اطلاعات و يكپارچگي سيستم‌هاي ساختمان موجب مي‌شود كه آنرا هوشمند بناميم.


سمپوزيوم بين المللي معماري در سال 1985 در تورنتو تصريح كرد كه: «يك ساختمان هوشمند آميزه‌اي است از ابداعات (خواه اين ابداعات تكنولوژيك باشد خواه خير) به همراه مديريتي بدون نقص كه در اين راستا و با داشتن اين دو ويژگي سرمايه صرف شده تا حد زيادي باز گردد. اين تعريف علاوه بر لزوم وجود ابداع و نوآوري و استفاده از تكنولوژي اين موضوع را نيز يادآوري مي‌كند كه يكي از اهداف ساخت ساختمانهای هوشمند، اينست كه ساختمانهایي ساخته شوند كه هر چه بيشتر سرمايه‌اي را كه در ساخت و ساز صرف شده است برگردانند. ممكن است اينگونه به نظر برسد كه اين اهداف تنها در ساخت ساختمانهاي تجاري و اداري مدنظر قرار داده مي‌شود اما در ساخت خانه‌هاي مسكوني به آنها توجه نمي‌شود. مگر اينكه اين اهداف در راستاي توجه به آسايش و راحتي مردم و توجه به استفاده بهينه و بهره‌برداري تمام و كمال از سرمايه، مورد توجه قرار گيرند. به علاوه اهداف ديگري كه در ساخت بناهاي تجاري و اداري مورد توجه است، در تعريف بالا ذكر نشده است. ارائه تعريف براي بناهاي هوشمند بر مبناي ذكر اهداف ضروري در تعريف EIBG (گروه سازنده ساختمانهاي هوشمند در اروپا)¹ به وضوح مشاهده مي‌شود كه مي‌گويد: «يك بناي هوشمند، بنايي است كه كارآيي و راندمان ساكنانش را افزايش داده و امكان مديريت موثر را بر اساس مقتضيات خاص و با كمترين هزينه فراهم آورد». راندمان و سودمندي تا حدودي غيرقابل لمس و نامحسوس هستند. که تنها با نگاهي به عملكرد گذشته و مقايسه آن با عملكرد جديد، تا حدودي می توان به اين دو مفهوم دست يافت. همچنين پايين آوردن هزينه‌ها (راندمان و سودمندي) از جمله اهدافي است كه بايد توسط سيستم‌هاي كنترل كننده مورد توجه قرار گيرد.


از سويي ديگر در سال 1996، باب، تعريفي براي ساختمانهاي هوشمند ارائه كرد." ساختماني كه با بهره گرفتن از تكنولوژي مدرن اين امكان را فراهم آورد تا بتوان اجزاء و تجهيزات مختلف را به طور خودكار كنترل كرد". اين تعريف به خوبي نشانگر روند تبادل اطلاعات بين اجزاء كنترل كننده و اجزاء كنترل شونده، در ساختمانهاي هوشمند است. روند فرماندهي ساختمان در تعريف DEGW ² در سال 1998 ذكر شده است. اين تعريف بيان مي‌كند كه يك ساختمان هوشمند در برابر نيازهاي كاربران خود بسيار پاسخگوتر است و توانايي هماهنگي يا تكنولوژي جديد را دارد و مي‌تواند خود را با تغييرات سازماني ساختمان، هماهنگ كنند. اين تعريف يك مبحث بسيار مهم را درباره روند فرماندهي ساختمان دربرمي‌گيرد.


كلمه «پاسخگو» در اين تعريف بيانگر معناي «خروجي سيستم» است. كلمه «در برابر نيازهاي كاربران» معرف توانايي سيستم در شناخت و تشخيص «نيازها» به وسيله تحليل وروديهاي كاربران است. كلمه «هماهنگي» نشانگر توانايي سيتسم براي هماهنگ شدن است. خواه اين هماهنگي توسط خود سيستم انجام شود خواه به وسيله ديگران.


در سال 1988، معماری بنام «اتكين» تعريفي براي ساختمانهاي هوشمند ارائه كرد. او گفت: يك ساختمان هوشمند ساختماني است كه از وقايعي كه در درون و برون آن رخ مي‌دهد مطلع است و مي‌‌تواند در مواجهه با اين وقايع و براي بوجود آوردن محيطي دلچسب براي كاربرانش، موثرترين و بهترين تصميمات را در همان زمان بخصوص، اتخاذ كند. «اتكين» در تعريف خود علاوه بر توانايي کسب اطلاعات (input) و توانايي پاسخگويي (output) ، فاکتور زمان را نیز دخیل کرد.بر مبنای این تعریف همه تصمیمات سیستم در مواجهه با وقایع درون و برون ساختمان باید در زمان خاص خود اتخاذ شوند و اگر اين تصمیم گیری ها در زمان ديگري انجام شوند، ارزشمند نخواهند بود. كلمه «مطلع است» در تعريف «اتكين» به معناي اطلاعات دريافت شده (input) و وسايل ارتباطي است كه اطلاعات به وسيله آنها به سيستم كنترل وارد شده و جمع آوري مي‌شود. كلمه «تصميم مي‌گيرد» در اين تعريف بيانگرهمه انواع پاسخ‌هاست. مانند تصميم سیستم براي تعادل دماي درون بنا، هماهنگ فرم ساختمان كه همه اينها تحت عنوان «خروجي سيستم» (output) قرار مي‌گيرند.


تحولي كه در زمينه ارتباطات راه دور و همچنين علم الكترونيك رخ داد موجب گسترش تواناييهاي ساختمانهاي هوشمند شد. توانايي يادگيري در سيستم‌هاي يكپارچه كه شامل اصطلاح «هماهنگي» است و در تعريف DEGW ذكر شده است، موجب مي‌شود كه سيستم بتواند از تجربه‌هاي مشابه در موارد ديگر استفاده كند. تا با توجه به اين تجربه‌ها و آموزه‌ها بهترين تصميمات را اتخاذ كند. علاوه بر توانايي يادگيري سيستم، اطلاعاتي كه بين بخش‌هاي مختلف رد و بدل مي‌شود بايد در BCS) ³ ) که همان بخش كنترل ساختمان است ، مورد تحليل و پردازش قرار گيرند كه در حقيقت بخش BCS به منزله مغز ساختمان است.


با اين اوصاف، ويژگي‌هاي اصلي كه يك ساختمان در صورت دارا بودن به نام هوشمند خوانده می شود به قرار زير هستند.


___

1ـ ورودي سيستم كه وظيفه دريافت اطلاعات را به وسيله ابزارهاي دريافت كننده برعهده دارد.( input )
2ـ پردازش و تحليل داده هاي اطلاعاتي


3ـ خروجي سيستم كه در مواجهه با اطلاعات دريافت شده توسط ورودي سيستم، پس از پردازش آنها، اقدامات لازم را اتخاذ مي‌كند. ( output )
4ـ ملاحظات زماني كه موجب مي‌شود تا تصميمات اتخاذ شده در زمان مقرر رخ دهند.


5 ـ توانايي يادگيري.
بنابراين تعريف معماري هوشمند بايد ويژگيهاي بالا را دربربگيرد. در اين مقاله به بحث پیرامون اين ويژگيها مي‌پردازيم تا سهم و نقش هر كدام را در ساختمانهای هوشمند روشن سازيم.
 
  • Like
واکنش ها: raha

DDDIQ

مدیر ارشد
سیستم هوشمند ساختمان

سیستم هوشمند ساختمان

سیستم هوشمند ساختمان
 

پیوست ها

  • سیستم هوشمند سا&#1.pdf
    192.4 کیلوبایت · بازدیدها: 0
  • Like
واکنش ها: raha

DDDIQ

مدیر ارشد
بهينه سازي مصرف انرژي در ساختمان‌هاي هوشمند

بهينه سازي مصرف انرژي در ساختمان‌هاي هوشمند

حسين اماني - عبدالرضا مقدسي - عزت ا… جودكي




خلاصه:
يكي از مهم‌ترين موضوعاتي كه در چند دهه اخير مورد توجه اكثر كشورهاي صنعتي پيشرفته بوده است بحث جلوگيري از اتلاف انرژي مي‌باشد. اهميت اين بحث در سالهاي نخست دهه 1960 زماني كه تقاضا براي عرضه ذخاير نفتي و انرژي ناشي از آن افزايش چشمگيري يافت روشن شد.
توجه به اين موضوع كه منابع سوخت فسيلي محدود و روبه كاهش هستند مسئولين را به فكر يافتن روش‌هايي جهت استفاده بهينه از انرژي انداخت. به طور كلي روش‌هاي گوناگوني براي حفظ منابع انرژي وجود دارد. معمول‌ترين روش صرفه‌جويي مي‌باشد كه از طريق فرهنگ سازي ميسر است.
همچنين مي‌توان منابع انرژي را جايگزيني براي منابع سوخت‌هاي فسيلي در نظر گرفت از جمله انرژي تابشي خورشيد و يا جريان الكتريسيته و…. جديدترين ايده براي حفظ انرژي استفاده از تجهيزات و سيستم‌هاي جديد مي‌باشد كه به همين منظور در نظر گرفته شده‌اند. سيستم‌هاي مديريت انرژي ساختمان از اين جمله‌اند.
مدت زيادي نيست كه بحث درباره موضوع ساختمانهاي هوشمند در محافل عمومي مطرح گرديده است. يك ساختمان هوشمند ساختماني است كه در بر دارنده محيطي پويا و مقرون به صرفه بوسيله يكپارچه كردن چهار عنصر اصلي يعني سيستم‌ها، ساختار، سرويس‌ها و مديريت و رابطه ميان آنها مي‌باشد»

يك ساختمان هوشمند اين مزايا را از طريق سيستم‌هاي كنترلي هوشمند ارائه مي‌نمايد. اين سيستمها عبارتند از:
Heating, Ventilation and Air – Conditioning (HVAC
Fire safety
Security​
Energy/lighting management
در ايران نيز در يكي دو سال اخير بحث مديريت و حفظ انرژي جاي خود را در مسايل مصرف انرژي باز كرده است. اين در حالي است كه به عنوان مثال در ايران و در فصل تابستان در حدود 25% مصرف برق توسط كولرهاي آبي و گازي و خانگي مي‌باشد. و همچنين طبق آخرين آمار خانه‌هاي ايراني به طور متوسط 5% تا 10% انرژي را به شكل‌هاي گوناگون هدر مي‌دهند.
با توجه به اهميت مديريت انرژي در ساختمان روش‌هاي گوناگوني براي جلوگيري از اتلاف انرژي در اين مقاله پيشنهاد شده است. كه امروزه به عنوان اصل مهم در ساخت و سازها مدنظر قرار مي‌گيرد.
 

پیوست ها

  • 34567.zip
    30.1 کیلوبایت · بازدیدها: 0
  • Like
واکنش ها: raha

habibnik

عضو جدید
ارتباط با پروتکلهای مطرح در سیستم های هوشمند



شاید این سوال مطرح گردد که پروتکل های دیگر در اتوماسیون ساختمان چه نقشی دارند.اکثر پروتکل های مطرح در اتوماسیون ساختمان را می توان در لایه بین کنترلر و تجهیزات در نظر گرفت ، به عنوان مثال اگر سرمایش و گرمایش اتاقی با استفاده از یک ترموستات در حال کنترل است نحوه ارتباط این ترموستات با کنترلر محلی آن بخش از ساختمان ازطریق یکی از این پروتکل ها تعریف می شودو یا اگر هواسازی با یک کنترلر خاص در حال کنترل است آن کنترلر از طریق یکی از این پروتکل ها به کنترلر محلی آن بخش از ساختمان متصل می گردد. از جمله این پروتکل ها می توان به DMX, DALI, M-Bus, MP-Bus, EnOcean, LON, EIB, Modbus و BACnet اشاره نمود. در معماری مطرح شده در بالا هر کدام از این پروتکل ها توسط یک ماژول ارتباطی خاص آن پروتکل به سیستم متصل می شوند و این ماژول در واقع از طریق کنترلر محلی و از طریق زیر ساخت شبکه Ethernet در دسترس کل شبکه می باشد. بعضی دیگر از این پروتکل ها نیزمانند BACnet/IP بیشتر جهت ارتباط کنترلر ها با یکدیگر و با نرم افزارهای مانیتورینگ تعریف می گردند.


منبع: www.e-bms.ir www.knxcenter.ir
 

habibnik

عضو جدید
تعریف BMS

در جهت کاهش هزینه های صنعت ساختمان واستفاده بهینه از تکنولوژی و بکارگیری فناوری ارتباطات و رایانه عملکرد سیستمهای مدیریت و اتوماسیون ساختمان (BMS)چشمگیرتر می گردند که در مجموع صرفه جویی انرژی را در بر خواهد داشت. بطوریکه صرفه جویی های ناشی ازبکارگیری این سیستمها در مدت زمان کوتاهی موجب جبران هزینه های مربوطه می شود. سیستمهای کنترل هوشمند دارای انعطاف بالایی خواهند بود که میتوان براحتی آنها را با نیازهای مختلف منطبق نمود. همچنین در هنگام بهره برداری براحتی میتوان عملیات تغییر و بهینه سازی برای راهبری بهتر و کاهش هزینه های انرژی و کاهش هزینه های تعمیراتی را انجام داد . در ساختمان هوشمند بسیاری از اعمالی که ساکنان از روی عادت و بصورت غیر ارادی انجام می دهند توسط سیستمهای هوشمند انجام می گردد که باعث صرفه جویی در زمان و هزینهء نیروی انسانی می گرد . با بکارگیری انواع و اقسام سنسورهای حسی در داخل و خارج ساختمان و با بکارگیری یک شبکه و سیستم واحد میتوان بصورت دائمی و بلادرنگ اطلاعات دما، فشار، رطوبت ، دبی هوا، میزان اکسیژن و دی اکسید کربن را در اختیار داشت و از آنها در جهت رسیدن به شرایط ایده آل استفاده کرد. در یک ساختمان هوشمند با امکانات نرم افزاری بوجود آمده میتوان نمودارهای مختلفی را برحسب زمان دراختیار داشت و از آنها در جهت بهبود کیفی شرایط زیستی و حداکثر استفاده از هوای طبیعی را برای ساکنین بوجود آورد. در زمان کارکرد سیستم هوشمند ساکنان در جهت صرفه جویی مصرف انرژی حق باز کردن پنجره ها را نخواهند داشت و درساختمانهای اداری قبل از اتمام ساعت کار این سیستم بصورت اتوماتیک و متناوب شروع به خاموش کردن سیستمهای تهویه مطبوع می کند .در یک ساختمان هوشمند با امکانات بوجود آمده می توان در هر زمان میزان مصرف انرژی بر پایه مصرف انرژی سوخت و برق را بدست آورد و از آن در جهت کاهش مصرف انرژی و بهینه سازی مصرف سوخت در ساختمان بهره برد. سیستم مدیریت ساختمان(BMS) امکان کنترل مجزای هر یک از زیر سیستم ها و هم کنترل یکپارچهء آنها را در اختیار کاربر میگذارد.

تكنولوژى ساختمان هوشمند امكانات متنوع و گسترده اى در اختيار مى گذارد كه هر شخص نسبت به علاقه و سليقه خود مى تواند از تمامى يا تنها بخشى از آن بهره مند گردد. با كمك اين تكنولوژى تمامى وسايل و تجهيزات داخل ساختمان، بر حسب خصوصيات محل و نياز استفاده كننده گان، توسط صفحه اى نمايش داده ميشوند و از همانجا قابل كنترل و مديريت هستند.ويژگى منحصر به فرد اين تكنولوژى، ايجاد هماهنگى و يكپارچه سازى بين كليه سيستمهايى است كه تاكنون به صورت منفرد استفاده ميشده اند و بدين ترتيب در محدوده وسيعى امكان طراحى، نصب و استفاده ميدهد. از فوايد اصلى اين تكنولوژى در كنار ايجاد راحتى و امنيت بيشتر، مى توان به صرفه جويى در مصرف انرژى اشاره كرد.فلسفه اصلى تكنولوژى ساختمان هوشمند بر اساس محوريت بخشيدن به شخص استفاده كننده و نيازهاى او پايه ريزى شده، به درخواستهاى امروز و آينده پاسخى ساده و مناسب ميدهد و قابليت هماهنگ شدن با تكنولوژهاى بعدى را داراست.

چه وسايل و تجهيزاتی قابل کنترل هستند؟

روشنايی
در ساختمان هوشمند منابع نور اعم از چراغ سقفی، ديواری، روميزی، چراغهای رنگی تزئينی، فلورسنت و لامپهای LED همگی به تفكيك يا گروهی قابل كنترل هستند.با این روش ميتوان بدون نياز به سرکشی به تمامی چراغها از وضعيت تك تك آنها اطلاع حاصل نمود و آنها را "روشن-خاموش" يا "Dim" كرد.

سيستم ايمنی
ساختمان هوشمند قابليت مديريت سيستم دزدگير، دوربينهای مداربسته و حسگر اثر انگشت (Biometric System) را داراست. از مزيتهای اصلی ميتوان دقت بالا، قابليت کنترل از راه دور، امکان ارسال SMS بروی تلفن همراه ، منطقه بندی فضای تحت پوشش (Zone) و تشخيص دود و آب گرفتگی را نام برد.

در، پنجره، پرده، كركره و سايه بان
با يك لمس روی صفحه کنترل، پرده و كركره (نصب شده در داخل يا خارج) و سايبان ها به سادگی قابل كنترل ميباشند. هنگام ترك ساختمان با يك نگاه به صفحه نمايش از وضعييت باز و بسته بودن كليه درها و پنجره ها آگاه شويد. كنترل در ها با استفاده از حسگر اثر انگشت و كارتهای مغناطيسی بصورت مركزی، علاوه بر ايجاد ايمنی بيشتر امكان طبقه بندی و زمان بندی دسترسی به ساختمان را بوجود می آورد.

سيستمهای گرمايشی سرمايشی و تهويه مطبوع
در ساختمان هوشمند، ميتوان دمای اتاقها را به تفكيك و به طبع نياز تنظيم نمود. همچنين مشروط كردنِ رويه كار سيستم به حضور ساكنين در ساختمان تاثير بسزايی در كاهش مصرف انرژی خواهد دارد.

سیستم صوتی ، تصویری
در ساختمان هوشمند استفاده از آرشيو موسيقی و فيلم به طبع سليقه شخصی و به تفكيك از هر اتاق امكان پذير است. آرشيو موسيقی و فيلم شامل: DVD، CD، Radio، TV، DVB، Sound Box و ... كه از آن در تمام اتاقهای ساختمان بدون نقل و انتقال دستگاه و يا حتی CD و DVD مورد نظر استفاده ميشود.

آيفون تصويری
با بصدا در آمدن آيفون، تصوير مراجع در صورت تمايل فقط روی صفحه نمايش مورد نظر و يا روی كليه صفحات نمايشِ منعكس ميشود. همچنين هنگامی که ساكنين در ساختمان حضور ندارند تصوير مراجع و زمان مراجعه ثبت شده و پس از بازگشت از آن مطلع خواهيد شد.

سيستم آبياری خودكار
آبياری گل و گياه، تنظيم فواره و آبشارهای مصنوعی از طريق صفحه كنترل به سادگی قابل كنترل ميباشند. همچنين ساختمان هوشمند ميتواند كنترل، آبياری گل و گياه در حياط و يا داخل ساختمان را بطور خودكار طبق برنامه از پيش تعيين شده عهده دار شود. برای مثال هر غروب در صورت پايين تر بودن رطوب چمن از 33% سيستم آبياری بشكل خودكار بكار می افتد.

كنترل تاسيسات استخر، سونا و جكوزی
در ساختمان هوشمند روشن كردن و تعيين حرارت سونا، اطلاع يافتن از زمان رسيدن سونا به دمای مطلوب، خودكار كردن تصفيه استخر و يا جكوزی همگی بسادگی امكان پذير است.

سيستمهای ارتباطی (تلفن، پيامگير، تلفن سانترال و اينترنت)
پشتيبانی از چند خط تلفن، پيامگير، تلفن سانترال، سرويس Caller ID و Fax از ويژگيهای ساختمان هوشمند ميباشند. همچنين در محيط تحت پوشش ميتوان از تلفن تصويری (In-House Video telephony) استفاده كرد.

وسايل الكتريكی ساختمان
در ساختمان هوشمند، امكان اطلاع يافتن از وضعيت كليه وسايل الكتريكی و كنترل آنها وجود دارد. مثلاً پس از اتمام كار ماشين لباس شويی هشداری مبنی بر اتمام كار به اطلاع ميرسد، هنگام استفاده از جارو برقی با به صدا در آمدن زنگ تلفن يا آيفون جارو بصورت خودكار خاموش ميشود. بدين صورت احتمال نشنيدن صدای زنگ تلفن هنگام كار با وسايل خانگی پر صدا يا بعلت زياد بودن صدای موسيقی،در ساختمان هوشمند عملاً منتفی است. همچنين در صورت باز ماندن در يخچال به مصرف كننده اخطار لازم داده ميشود.

چگونگی دسترسی و کنترل امکانات در ساختمان هوشمند

صفحه کنترل مرکزی
با يک صفحه کنترل مرکزی شما قادر به کنترل هوشمند تمامی دستگاههای موجود در ساختمان و آگاهی از وضعیت کارکرد آنها هستيد. صفحه نمايش مجهز به تكنولوژی لمسی (Touch Screen) است كه به راحتی در استفاده از آن می افزايد و برای استفاده احتياج به وسيله ورودی ديگری نميباشد.

کنترل با استفاده از امواج راديويی
با استفاده از اين تکنولوژی امکان کنترل ساختمان هوشمند بصورت بی سيم (Wireless) وجود دارد. وسيله کنترلی ميتواند يک PDA ، Tablet PC و يا يک Remote Control ساده راديويی باشد. مزيت اصلی استفاده از RF نسبت به IrDA (تكنولوژی بكار رفته در كنترلهای تلويزيون) كاركرد از مسافتهای طولانی تر و عدم نياز به ديد مستقيم است.

کنترل از راه دور
ساختمان هوشمند امکان اطلاع يافتن از وضعيت کنونی و كنترل ساختمان را از راه دور محيا ميکند. شما ميتوانيد با استفاده از SMS ، تلفن گويا (Call Center) و يا از طريق اينترنت از اين امکان بهره مند شويد.

سناريو
سناريو به معنای انجام گروهی از کارها فقط با فشار دادن يك دكمه يا يک لمس بروی صفحه كنترل است. راحتی و سرعت در ايجاد فضای مناسب هدف اصلی استفاده از سناريو ها ميباشد.

اتوماسيون
ساختمان هوشمند در جهت ايجاد راحتی برای شما، کنترل برخی از امور روزمره و تکراری را به دست گرفته و برای شما آسايش بيشتری به ارمغان ميآورد. عملکرد خودکار سيستم ميتواند شامل کارهای از پيش تعيين شده باشد يا با استفاده از سنسورهای دما، نور، باد، باران، سنجش رطوبت و سنسور تشخيص حضور شخص و ... شرايط را بصورت بهينه تنظيم نموده و يا اخطارهای لازم را اعلام نمايد.

مزايای اصلی ساختمان هوشمند
راحتی:
ساختمان هوشمند با استفاده از اتوماسيون و بر عهده گرفتن برخی كارهای تكراری راحتی بيشتر برای ساكنين خود به ارمغان می آورد. از طرف ديگر، برای ايجاد فضای دلخواه در ساختمان هوشمند تنها يك اشاره كافی است: سناريوها وظيفه تنظيم دقيق محيط را به عهده ميگيرند.استفاده از يك نرم افزار كارآمد با User Interface ساده و چند زبانه (از جمله فارسی) برای كنترل كليه تجهيزات مزيت ديگری است كه موجب سادگی زندگی در ساختمان هوشمند ميگردد. كار با اين نرم افزار نياز به هيچ آموزش خاصی ندارد.

ايمنی:
در شرايط بحرانی از جمله آتش سوزی، آب گرفتگی و سرقت، ساختمان هوشمند اخطارهايی اعلام ميكند كه ميتواند سهم بسزايی در پيشگيری از وقوع خرابی يا بيشتر شدن آن ايفا كند.ويژگی خاص دزدگير در منطقه بندی (Zone) فضاهای تحت پوشش، استفاده از سنسور دقيق تشخيص حضور شخص، حسگر اثر انگشت و همچنين كنترل و ضبط تصاوير دوربينهای مدار بسته بصورت ديجيتال ايمنی را برای منازل به شكل چشمگيری بالا ميبرد.

انعطاف پذيری:
انعطاف پذيری در اجرا و استفاده از خصوصيات شاخص تكنولوژی هوشمند است. با استفاده از ابزاری كه اين تكنولوژی در اختيار قرار ميدهد، برای اضافه كردن اين امكانات به منازل موجود در اكثر موارد نياز به سيم كشی مجدد و تعويض تجهيزات موجود در ساختمان وجود ندارد.استفاده از كليدها و صفحات نمايش هوشمند برای برنامه ريزی و اجرا دستورات، امكان كنترل با استفاده از Remote Control از داخل ساختمان و يا با تلفن همراه، همگی ساكنين را برای دسترسی به امكانات ساختمان ياری ميكنند.

صرفه جويی در مصرف انرژی:
مديريت مصرف انرژی در ساختمان هوشمند تاثير بسزايی در صرفه جويی مصرف انرژی دارد. وابسته كردن نور و سيستم تهويه به حضور شخص و برنامه ريزی بهينه دمای اتاقها در ساعات مختلف شبانه روز از مصاديق اين مديريت مصرف انرژی می باشند.

همچنين جلوگيری از تابش مستقيم نور آفتاب به داخل ساختمان در تابستان توسط كنترل اتوماتيك پرده و كركره، سبب صرفه جويی در مصرف انرژی الكتريكی برای دستگاههای سرمايشی ميشود


منبع : www.e-bms.ir www.knxcenter.ir
 

habibnik

عضو جدید
سيستم مديريت (هوشمند) ساختمان [FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]


[/FONT][FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]
سيستم مديريت (هوشمند) ساختمان در جهت کاهش هزینه های صنعت ساختمان واستفاده بهینه از تکنولوژی و بکارگیری فناوری ارتباطات و رایانه عملکرد سیستمهای مدیریت و اتوماسیون ساختمان چشمگیرتر می گردند که در مجموع صرفه جویی انرژی را در بر خواهد داشت بطوریکه صرفه جویی های ناشی از بکارگیری این سیستمها در مدت زمان کوتاهی موجب جبران هزینه های مربوطه می شود. سیستمهای کنترل هوشمند دارای انعطاف بالایی خواهند بود که میتوان براحتی آنها را با نیازهای مختلف منطبق نمود. همچنین در هنگام بهره برداری براحتی میتوان عملیات تغییر و بهینه سازی برای راهبری بهتر و کاهش هزینه های انرژی و کاهش هزینه های تعمیراتی را انجام داد . عملکرد ساختمان هوشمند: یک سـاخـتمان هـوشمنـد بـنـا بـه تـعريـف انـستيتو ساختمانهاي هوشمند بنايي است كه با استفادة بهينه از چند عنصر پاية : سازه و سیستم و خدمات و مديريت و روابط دروني آنها ، محيطي مناسب و داراي صرفة اقتصادي ايجاد نمايد . در ساختمان هوشمند بسیاری از اعمالی که ساکنان از روی عادت و بصورت غیر ارادی انجام می دهند توسط سیستمهای هوشمند انجام می گردد که باعث صرفه جویی در زمان و هزینه ي نیروی انسانی می گردد. با بکرگیری انواع و اقسام سنسورهای حسی در داخل و خارج ساختمان و با بکارگیری یک شبکه و سیستم واحد میتوان بصورتداومی و بدون درنگ اطلاعات دما فشار رطوبت دبی هوا میزان اکسیژن و دی اکسید کربن را در اختیار داشت و از آنها در جهت رسیدن به شرایط ایده آل استفاده کرد. در یک ساختمان هوشمند با امکانات نرم افزاری بوجود آمده میتوان نمودارهای مختلفی را برحسب زمان دراختیار داشت و از آنها در جهت بهبود کیفی شرایط زیستی و حداکثر استفاده از هوای طبیعی را برای ساکنین بوجود آورد . در زمان کارکرد سیستم هوشمند ساکنان در جهت صرفه جویی مصرف انرژی حق باز کردن پنجره ها را نخواهند داشت و در ساختمانهای اداری قبل از اتمام ساعت کار این سیستم بصورت اتوماتیک و متناوب شروع به خاموش کردن سیستمهای تهویه مطبوع می کند . در یک ساختمان هوشمند با امکانات بوجود آمده می توان در هر زمان میزان مصرف انرژی بر پایه مصرف انرژی سوخت و برق را بدست آورد و از آن در جهت کاهش مصرف انرژی و بهینه سازی مصرف سوخت د ر ساختمان ( مبحث نوزدهم - مقررات ملی ساختمان ) بهره برد . بیشترین مصرف انرژی در ساختمان توسط سیستم روشنایی بوجود می آید که با هوشمندسازی این سیستم می توان ازاتلاف انرژی تا حد زیادی جلوگیری کرد که این عمل با ترکیب روشنایی روز و روشنایی مصنوعی به بهترین نحو و خاموش کردن چراغها در زمان بدون مصرف بوجود می آید . سیستمهای مدرن مدیریت ساختمان امروزه برپایه وب - web base - نگاشته می شوند که بزرگترین حسن آن در بکارگیری امتیازات شبکه جهانی اینترنت و کنترل ساختمان از راه دور توسط سیستمهای ارتباطی متداول در دنیا است به اینصورت که با راه اندازی سایت ساختمان موردنظر و با وارد کردن شناسه کاربری و رمز عبور میتوان ازهرمکانی بر ساختمان احاطه داشت . در اینگونه ساختمانها میتوان با نصب تابلوهای نمایشگر الکترونیکی در مکانهای خاص ساختمان ونمایش دادن اطلاعات مختلف از سیستمهای کنترلی ساختمان زندگی را برای ساکنین لذت بخش کرد . در ساختمانهای مسکونی با متراژ زیر پنج هزار مترمربع میتوان از سیستمهای اتوماسیون خانگی استفاده کرد که شامل اجزاء متنوعی است : Motion Detection : از لحاظ امنیت و کنترل روشنایی کاربرد دارد Pool & Spa : کنترل *****ها و دما وتاثیراشعه نور خورشید بر استخر Vehicle Detection : در هنگام ورود وسیله نقلیه چراغها را روشن و تصویر دوربین پارکینک را بر روی تلویزیون سویچ می کند Lighting : کنترل روشنایی بر اساس نیاز و برنامه زمان بندی شده Irrigation : سیستم کنترل اتوماتیک آبیاری Security : کنترل هوشمند امنیتی Trend Temprature : نمایشگرهای دما و رطوبت هوای بیرون و داخل ساختمان Multi Room Audio : سیستمهای صوتی هوشمند Heating & Cooling : سیستم کنترل هوشمند سرمایش و گرمایش



منبع: www.e-bms.ir www.knxcenter.ir
[/FONT][FONT=tahoma,verdana,arial,helvetica,sans-serif]
[/FONT]
 

habibnik

عضو جدید
ضرورت استفاده از سیستمهای هوشمند ساختمان
ايجاد شرايط محيطي مناسب جهت آسايش انسان ،يكي از كاركردهاي اصلي مسكن مي باشد. همانطور كه از نام مسكن برمي آيد سكونت و آرامش انسان را تداعي مي كند .تنظيم مواردي از قبيل نور، گرمايش ، سرمايش بر حسب ضرورت ، از جمله مباحثي است كه محيط مناسب جهت آسايش انسان را ايجاد ميكند ، اين موضوع از زاويه ديد كيفيت ساختمان های در حال احداث و يا بهره برداري شده ، مربوط مي گردد. حال اگر بخواهيم هزينه هاي جاري ساختمان را تحت كنترل قرار دهيم و هزينه هاي جاري برق ، آب ، گاز را كمينه نماييم نياز به مديريت هوشمند ساختمان داريم.​

يكي از موضوعاتي كه دارای اهمیت است صرفه جويي در هزينه ها در طول عمر پروژه مي باشد كه شامل سرمايه گذاري اوليه ، هزينه نگهداري و تعميرات،هزينه هاي دوره بهره برداري است. ASHRAE هزينه هاي عملياتي يك ساختمان را طي 40 سال به شرح ذيل اعلام مي دارد :
  • هزينه هاي ساخت و ساز 11 درصد
  • هزينه هاي سرمايه گذاري اوليه 14 درصد
  • هزينه هاي دوره بهره برداري 25 درصد
  • هزينه هاي تعميرات و نگهداري 50 درصد
كه با استفاده از مديريت يكپارچه ساختمانهاي هوشمند مي توان هزينه هاي نگهداري را تا حد امكان كاهش داده و با افزايش 30 درصدي عمر مفيد تجهيزات مكانيكي ، كاهش 82 درصدي در مصرف روشنايي و كاهش 20 درصدي سيستم سرمايش و گرمايش ، كه به صورت اندوخته اي ارزشمند است در اختيار صاحب ساختمان قرار گيرد. بدين خاطر كاهش هزينه هاي دوره بهره برداري از جمله آب ،برق ، گاز و ديگر موارد سوختي،جلوگيري از اتلاف منابع برگشت ناپذير مانند انرژي ، كه از بحران هاي اين قرن است ، و در نتيجه بيشينه كردن ارزش ، تامين الگوي مصرف بهينه انرژي از جمله استفاده از انرژي روشنايي طبيعي فضاها در ساختمان (حتي الامكان)، يعني تنظيم نور تابشي خورشيد با استفاده از تنظيم پرده ها و ايجاد شرايط محيطي مناسب جهت آسايش انسان ، از جمله اهداف مهم در صنعت ساختمان مي‌باشد .كاهش هزينه هاي عملياتي با استفاده از ديمر طبق جدول ذيل بيانگر اين مطلب مي باشد :
ميزان ديمينگ​

ذخيره سازي انرژي​

افزايش عمر مفيد لامپها​

15درصد​

15درصد​

2 برابر​

25 درصد​

25 درصد​

4 برابر​

50 درصد​

50 درصد​

20 برابر​

75 درصد​

75 درصد​

بالاي 20 برابر​





جدول كاهش هزينه هاي عملياتي با استفاده از ديمر براي نمونه كاهش هزينه هاي عملياتي در ساختمانی با 10000 عدد لامپ فلورسنت و رشته ای مورد بررسي قرار مي گيرد: با کنترل سیستم روشنایی بر اساس زمان فعالیت و نوع فعالیت میتوان افزایش 3 تا 4 برابری عمر مفید آنها را به راحتی تخمین زد. این افزایش به همان میزان نیز کاهش هزینه نگهداری و تعویض را داراست.اگر هزینه های سربار ناشی از تعویض هر لامپ را 20000 ریال در نظر بگیریم میزان کاهش هزینه برای هر بار ضریب بهینه سازی عبارت است از: 10000(عددلامپ)*20000(ریال)=200،000،000 ریال درمدت يكسال با مصرف بهينه و ذخيره سازي انرژي در ساختمان با كاهش 2/1 ميليارد تن گاز2CO ،4/4 ميليون تن گاز NO ، 2/7 ميليون تن گاز2SO ،6/34 تن جيوه و6/57 تن كادميم كه معادل قرص 8/3 ميليارد درخت و يا از رده خارج كردن 250 ميليون اتومبيل آلاينده ،در دنيا روبرو خواهيم بود . با استفاده از سيستم مديريت هوشمند ،سطح قابل كنترل انرژي ،روشنايي ، اطفاء حريق ، و ارتباطات توسعه مي يابد و قدرت دسترسي هر لحظه به اين خواسته ها ، حتي از راه دور براي كاربران مقدور مي گردد، بدين ترتيب عملكرد بهتر پروژه هاي ساختماني از طريق اجرای سيستم هاي مديريت هوشمند فراهم مي گردد. منبع: www.e-bms.ir www.knxcenter.ir
 

E . H . S . A . N

مدیر تالار مهندسی معماری مدیر تالار هنـــــر
مدیر تالار
مدل پيشنهادي براي ارزيابي سطح هوشمندي موردنياز ساختمان

مدل پيشنهادي براي ارزيابي سطح هوشمندي موردنياز ساختمان

.
.
.

مدل پيشنهادي براي ارزيابي سطح هوشمندي مورد نياز ساختمان

فتحيان محمد*
* دانشکده مهندسي صنايع، دانشگاه علم و صنعت ايران
تشکيل جوامع مدرن اطلاعاتي مرهون فناوري اطلاعات و تاثير آن بر فناوري هاي رايج در جهان امروزي است. فناوري اطلاعات در عرصه ساخت و معماري نيز تغيير و تحولاتي را پديد آورده است که از آن جمله مي توان به مواردي همچون «تغيير در فرايند ساخت»، «بکارگيري روش هاي مهندسي هم زمان و فنون جديدي مانند هوش مصنوعي»، «شبکه هاي عصبي و الگوريتم هاي ژنتيک در مهندسي عمران» اشاره کرد. ساختمان هاي هوشمند يکي از مظاهر اصلي تاثير فناوري اطلاعات بر حوزه ساختمان است. اين نوشتار حاصل اجراي يک طرح پژوهشي است که ضمن مطالعه ادبيات ساختمان هاي هوشمند در پي ارايه مدلي به منظور ارزيابي سطح هوشمندي موردنياز يک ساختمان است. اين مدل با تکيه بر تعاريف مختلف ساختمان هاي هوشمند به معرفي هشت محور اصلي- به عنوان موضوعات اساسي در ارزيابي و سنجش هوشمندي ساختمان ها- مي پردازد. هريک از اين هشت محور خود شامل معيارهايي است که مبين وضعيت آن محور براي ساختمان موردنظر است. ارزيابي درجه هوشمندي ساختمان با توجه به محورهاي هشت گانه و ضمن بهره گيري از يک روش رياضي به کمک نظر سنجي از خبرگان آشنا به اهداف سازماني ساختمان موردنظر انجام مي پذيرد. ضمنا مدل مزبور در يک مجتمع ساختماني نمونه که متعلق به وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات است مورد استفاده قرار گرفته است.
كليد واژه: فناوري اطلاعات، ساختمان هوشمند، ارزيابي هوشمندي


________________________________

منبع : پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی
 

mehdi.d

عضو
ساختمان هوشمند

ساختمان هوشمند


ساختمان هوشمندسیستم مدیریت هوشمند ساختمان چیست؟

سیستم مدیریت هوشمند ساختمان با بکارگیری از آخرین تکنولوژی ها در صدد آن است که شرایطی ایده آل ، همراه با مصرف بهینه انرژی در ساختمان ها پدید آورد.
این سیستم ها ضمن کنترل بخشهای مختلف ساختمان و ایجاد شرایط محیطی مناسب با ارائه سرویس های همزمان ، سبب بهینه سازی مصرف انرژی ، سطح کارایی و بهره وری سیستم ها و امکانات موجود در ساختمان می شود. کنترل و دسترسی به سیستم با استفاده از نرم افزارهای مربوطه از هر نقطه در داخل ساختمان و خارج از آن از طریق اینترنت مقدور می باشد.خانه هوشمند چيست؟
خانه هوشمند معمولاً یک خانه یا ساختمانی است که در آن از تجهیزات خاصی با ساختار ویژه جهت کنترلخانه استفاده مي گردد.برای مثال در زمانی که یک فرد در مسافرت به سر می برد با استفاده از تلفن یا موبایل و يا خط اينترنت می تواند سیستم امنیتی و یا تاسیسات خانه را فعال سازد، دمای دلخواه را تنظیم کند ، در ساعت خاصی تاسیسات سرمایش و گرمایش شروع به کار نمایند و درجه حرارت خانه را به حد مطلوب برساند و یا گاز برای گرم کردن غذا در ساعت خاصی روشن شود و تلویزیون در ساعات معینی برای ضبط برنامه مورد علاقه روشن و خاموش گردد و یا می توان چراغ های منزل را در ساعتی روشن یا خاموش نمود و حتی مانيتور كرد که کداميك از لوازم خانه در حال کار مي باشند، و در صورت لزوم آنها را خاموش نمود و در طول سفر و یا زمانی که دور از منزل هستند دغدغه خاطر نداشته باشند که آیا اطو به برق است؟ گاز قطع است؟ و آنها را کنترل نماییم.ویژگی ها:
باكنترل و مانيتورينگ تجهیزات منزل در همه زمان ها با استفاده از پانل هاي كنترلي نصب شده در محل هاي مورد علاقه مانند اتاق خواب والدين و در بيرون از منزل با استفاده از خط تلفن يا موبايل و يا اينترنتتنظیم کردن دمای منزل و فعال کردن سیستم سرمایشی و گرمایشی برای رسیدن به آن دما تا علاوه بر ايجاد محيطي مطلوب از اتلاف انرژي جلوگيري نمودکنترل کودکان با استفاده از دوربین هاي قرار داده شده در منزلسيستم هاي امنيتي ( دوربين هاي مدار بسته، قفل هاي الكترونيكي و ...)عملكرد ساختمان هوشمند:یک سـاخـتمان هـوشمنـد بـنـا بـه تـعريـف انـستيتو ساختمانهاي هوشمند بنايي است كه با استفادة بهينه از چند عنصر پايه: سازه وسیستم وخدماتو مديريتو روابط دروني آنها ، محيطي مناسب و داراي صرفة اقتصادي ايجاد نمايد.در ساختمان هوشمند بسیاری از اعمالی که ساکنان از روی عادتو بصورت غیر ارادی انجام می دهندتوسط سیستمهای هوشمندانجام می گرددکه باعث صرفه‌جویی در زمان و هزینه نیروی انسانی می گردد.با بکارگیری انواع و اقسام سنسورهای حسی در داخل و خارج ساختمان و با بکارگیری یک شبکه و سیستم واحدمیتوان بصورت دائمی و بلادرنگ اطلاعات دما فشار رطوبت دبی هوامیزان اکسیژن و دی اکسید کربن را در اختیار داشت و از آنها در جهت رسیدن به شرایط ایده آل استفاده کرد. در زمان کارکرد سیستم هوشمندساکنان در جهت صرفه جویی مصرف انرژی حق باز کردن پنجره ها را نخواهند داشت و درساختمانهای اداری قبل از اتمام ساعت کار این سیستم بصورت اتوماتیک و متناوب شروع به خاموش کردن سیستمهای تهویه مطبوع می کند .سیستمهای مدرن مدیریت ساختمان امروزه برپایه وب - web base - نگاشته می شوند که بزرگترین حسن آن در بکارگیری امتیازات شبکه جهانی اینترنت و کنترل ساختمان از راه دور توسط سیستمهای ارتباطی متداول در دنیا استبه اینصورت که با راه اندازی سایت ساختمان موردنظر و با وارد کردن شناسه کاربری و رمز عبورمیتوان ازهر مکانی بر ساختمان احاطه داشت .طراحی سیستم BMS (ساختمان هوشمند):
برای شروع پروژه لازم است تا با مطالعه دقیق نقشه ها و داده های موجود , بهترین طراحی بر اساس نیاز ساختمان و کارفرما انجام گیرد. این طراحی باید توسط یک تیم طراح ماهر و کار آزموده که اشراف کامل بر سیستمهای مکانیکال و الکتریکال ساختمان دارد انجام شود تا بتواند بهترین نقاط کنترلی را بدست آورد و آنها را بصورت یک DataShit کامل کنترلی درآورد.در این datashit نقاط کنترلی , بصورت ورودی و خروجی دیجیتال و آنالوگ مشخص می شود. بعد از این مرحله نوبت به طراحی نقشه های فاز یک میشود که بعد از بازبینی نقشه های مکانیکال و الکتریکال نقشه های اجرایی تهیه می گردد. در یک ساختمان لازم است تا نقاطی به عنوان مرکز کنترل در بعضی نقاط مشخص شود (Control Panel) درون این محلها کنترلرها قرار می گیرند و توسط کابلهای utp به هم و سنسورها و تابلوهای فرمان متصل می گردند تا بتوانند کار کنترل را انجام دهند.ساختمان هوشمند ساختمانی است پويا ومقرون به صرفه که از يکپارچهکردن چهار قسمت ذيل بوجود می آيد:۱-Heating .Ventilation and Air-Conditioning .HVAC۲-Fire Safety
۳-Security
۴- Energy& LightingManagement

1- سیستم کنترل برج خنک کن : Cooling Towerبرج خنک کن وظیفه پایین آوردن دمای آب خروجی کندا نسور دستگاههای چیلر را بر عهده دارد.در سیستم BMS جهت کنترل بهینه برج خنک کن نقاط کنترلی متمرکز برکلکتورهای Makeup و قسمت Bypass دستگاه است و اطلاعات لازم را از سنسورهای دمایی بر روی کلکتورهای رفت و برگشت برج خنک کن و از اطلاعات باینری موجود در تابلو برق ( Trip- status) بهره می برد و می تواند در مواقع لزوم از قسمت start/stop تابلو برق بهره جسته و به فن های برج فرمان لازم را صادر کند. در این ساختمان از دو برج خنک کن بهره گرفته شده است در سیستم های جدید می توان از سیستم دور متغیر فن و یا پمپ استفاده کرد . با تغییر اول می توان انتقال حرارت را کنترل کرد و با تغییر دوم می توان دبی سیال را کنترل کرد

2- سیستم کنترلیپمپها :
در ساختمان از پمپهای سیر کولاتور (و یا بوستر پمپها ) استفاده می شود که بطور معمول یکی از آنها در حالت رزرو قرار دارد ،مابقی با توان نامی مشغول بکار هستند که انرژی برق فراوانی را مصرف می کنند ، از این پمپها در جهت گردش آب درون سیستم های مختلف از قبیل هواساز ها، فن کویلها ، آب مصرفی و برج خنک کن و ... استفاده می شود که این گردش سیال بدون در نظر گرفتن مصرف انرژی و را ندمان کاری است در صورتیکه در سیستمBMS این گردش سیال بصورت کنترل شده است و بر حسب نیاز ساختمان پمپها بصورت متوالی و چرخشی ، روشن و خاموش می گردند . در سیستم کنترل پمپها می توان از فرامین و اطلاعات زیادی همچون ((Start/stop-Trip-Startus)) در جهت کنترل پمپها استفاده کرد که این اطلاعات در منطق کنترل بصورتهای مختلف قابل استفاده است و همچنین در قسمت ورودی و خروجی پمپها از سنسورهای فشار جهت کنترل کار پمپها از نظر سلامت بهره جست .:LIGHTING CONTROLدر یک ساختمان 44% از مصرف انرژی برق , صرف روشنایی ساختمان می شود که قائدتا بنا به تعریفی که ما از BMS داریم نمیتواند تحت پوشش کنترلی BMS قرار نگیرد.در یک ساختمان هوشمند , روشنایی ساختمان دارای یک سیستم هوشمند انعطاف پذیر می باشد که بنا به نیاز ساختمان , روشنایی ساختمان را تامین سازد.در ساختمانی که سیستم lighting control درآن اجرا شده است . هر چراغ بصورت کاملا شناخته شده و قابل دسترس در اختیار ما قرار می گیرد که مجموعه آنها بصورت یکپارچه تحت کنترل هوشمند قرار می گیرند و هر کدام بصورت آدرس پذیر IP address بنا به نیاز روشنایی ساختمان برنامه ریزی می شوند و می تواند بعنوان یکی از زیر مجموعه های B.M.S در آیند.با اين برنامه ريزي امکان آن بوجود مي آيد که: - در مصرف انرژي تا 30% صرفه جوئي شود،- هزينه هاي نگهداري تجهيزات مکانيکي ساختمان کاهش می یابد،- استهلاک دستگاهها تا حد بسيار زيادي کاهش يابد،- دمايي مطلوب بدون نياز به کنترل لحظه اي و حتی مستقل از فصول در تمام طول سال ايجاد گردد،- امکان تعامل سيستم با ديگر زيرسيستم هاي ساختمان مانند کنترل روشنايي، اعلام حريق و غیره وجود داشته باشد، تمام تجهيزات از راه دور توسط شبکه جهاني اينترنت قابل کنترل باشند (Web base)،- خرابي تجهيزات مکانيک بلافاصله پس از وقوع و اعلام سریع آن توسط فکس، پست الکترونيکي(E-Mail)، آلارم، تلفن و ديگر روشهاي ممکن جهت رفع سريع آن صورت پذیرد.طراحي ساختمانهاي هوشمند :شـكـوه و جـلال يـك ساخـتمان هـوشمنـد در استيل، فناوري‌هاي به كار رفته و يا يگانه بودن عملكرد آن نيست، بلكه با آمار و ارقام هزينه‌هاي ساخت، هزينه‌هاي عملكرد و راهبري و گزارشات مربوطه روشن مي‌شود.در مورد ابـزار بـه كـار رفـتـه نـيـز مـي‌تـوان گفت كـه سيستمهاي آنـالـيـز طـراحـي تـأسيسات امـروزه بيشتر بـر شبيه‌سازي مصرف انرژي تأكيد دارند.
ولي مشكل اين است كه سرعت ارائة‌ فناوري و تجهيزات جديد چنان بالا رفته است كه مهندسان و طراحان انتظار دارند نرم‌افزارهايشان نيز با همين سرعت پيشرفت كنند تا آنها قادر به ارائه طرحهاي جديد و ابتكاري باشند و این مهم با نرم افزار web control بوجود آمده است.ارزيابي طراحي :به منظور ارزيابي سيستمهاي پيشرفته تأسيساتي، سه پيشنهاد زير مطرح مي‌شود:
قدم اول در اين ميان از اهميت شاياني برخوردار است چون در واقع يك گفتگو و مناظره ميان مهندس طراح و صاحب كار است كه در آن نيازمندها و محدوديتهاي پروژه مطرح مي‌شوند.
قدم دوم شايد براي بسياري از مهندسان طراح، شدني نباشد ولي چون نرم‌افزازهاي شبيه‌ساز طراحی خوبی وجود دارد, طراحان بايد روالهاي محاسباتي خود را به كـامپيوتر بـدهند. ايـن تـنـها راه عـملي بـراي شبيه‌سـازي سيستمهـاي مـدرن است.
قدم سوم يا پيگيري،هم براي صاحبكار و هم براي گروه طراحي ارزشمند است.اطلاعات مورد پردازش و آناليز قرار مي‌گيرند و با تفسير آنها مي‌توان به مشكلات سيستم پي‌برد. نتايج اين پردازش از آنجايي براي طراح ارزشمند است، كـه او مي‌تـوانـد در عـمل، طرحهاي خويش را مورد ارزيابي قرار دهد و به نقاط ضعف آن پي ببرد .
ساختمانهای هوشمند برتمامی نقاط حساس ساختمان با كمترين هزينه انسانی كنترل دارند.ساختمانهای هوشمند ۳۰ الی ۴۰ درصد در مصرف انرژی صرفه جويی ميكنند و باارتباطهای منطقی بيناجزای كليدی ساختمان امكانات بيشماری را در اختيار كاربر قرار می دهند.
انسانها از بدو پيدايش در آرزوی مکانی امن ومطمئن برای زندگی بوده.حال در هزاره سوم وعصر ارتباطات و کامپيوتر تنها ساختمانهای هوشمند هستندکه به اين خواسته جامه عمل می پوشاند.نحوه ذخیره سازی انرژی و بازگشت سرمایه:همانگونه که بارها ذکر گشت هدف اصلی استفاده از سیستم BMSدر یک ساختمان ذخیر ه سازی انرژی و مصرف صحیح و بهینه از امکانات می باشد ، كه نتيجه اين هدف علاوه بر ذخيره سازي انرژي بازگشت سرمايه اوليه كه صرف اجراي BMS شده است مي گردد. با ذکر چند مثال کاربردی طریقه صرفه جویی در مصرف انرژی را شرح می دهیم.
1- در اکثر اداره جات و سازمانها کارمندان برای مصرف درست اهمیتی قائل نیستند مثلاً وقتی کارمندی محل کار خود را ترک می کند حتی اگر بازگشت وی زمان زیادی طول بکشد سیستم تهویه و روشنایی خود را همچنان روشن ترک می کند در ساختار BMS در صورت عدم وجود کسی در محل بصورت خود کارو پس از طی زمانی، سیستم به حالت حداقل مصرف سوئیچ می کند تا دوباره شخص به محل کارخود بازگردد .2- در ساختمانهای بزرگ اداری ساعت 7 صبح تمام سیستم تهویه و روشنایی کل ساختمان روشن می گردد در صورتی که ممکن است افرادی در مرخصی یا ماموریت بوده و یا با تاخير به محل کار بیایند که در این صورت انرژی بیهوده مصرف مي گردد . در ساختار BMS تا فرد کارت حضور و غیاب را در ورودی می کشد سیستم تهویه روشنایی اتاق او فعال می گردد ، و بدين صورت از مصرف بيهوده جلوگيري مي گردد.
3- در ساختمانهای بزرگ اگر کنترل و مدیریتی روی تاسیسات مکانیکی نداشته باشیم بطور مثال بویلررا در نظر بگیریم مثلاً چهار بویلر داریم که درصورت عدم وجود کنترل بر عملکرد مجموعه بویلرها دو یا سه بویلر را همواره در مدار قرار می دهیم در صورتی که ممکن است حتی یک بویلر نیز جوابگوی سیستم در زمانهای خاصی باشد که در این صورت نیز مصرف بهینه نمی باشد ولی اگر با استفاده از اندازه گیری با تعداد بویلر ها تعیین کنیم همواره بصورت بهینه انرژی را مصرف می کنیم ضمن آنکه خللی در کار سیستم بوجود نمی آید
قابلیتهای بسیار دیگری نیز برای سیستم می توان مثال زد که ذکر مثالهاي فوق فقط بخشی از نحوه ذخیره سازی انرژی را شامل می شد .بحث دیگری که در بازگشت سرمایه نقش دارد مصرف بهینه از امکانات می باشد که در ذیل توضیحات مختصری خواهیم داد :
1- در سیستم تاسیسات مکانیکی با تقسیم زمانهای کارکرد بین تمام اعضای یك مجموعه ( مثلاً مجموعه پمپ های سیرکولاسیون ) فشار کاری بین همه اعضا تقسیم می شود . ضمن اینکه از غیر فعال بودن یک بخش از مجموعه بطور دائم جلوگیری می کند که خود باعث بهتر عمل کردن تمام مجموعه می گردد .
2- روی تمام تجهیزات مورد استفاده در ساختمان کنترل داشته و تمام وضعیتهای موجود را اندازه گیری کرده و درصورت بروز خرابی در سیستم بطور خودکار به جز Standbyسوئیچ کرده و خرابی را به اطلاع كاربر می رساند تا در اسرع وقت جهت تعمیر اقدام گردد .3- زمان های کارکرد تمام تجهیزات را ذخیره می نماید و در زمانی که نیاز به سرویس می باشد به کاربر اطلاع می دهد تا سیستم همواره در حالت مطلوبي کارنماید .
با توجه به موارد ذکر شده و موارد بسیار دیگر که در ساختار BMS قراردارند , علاوه بر استفاده بهینه ازتجهیزات بر عمر تجهيزات نیز افزوده می گردد، ضمن اینکه فضای کار را ایده آل می نماید .با توجه به مطالب ذكر شده و آمارهای بدست آمده از پروژه های اجرا شده بر اساس ساختار BMS بطور میانگین در بحث ذخیره سازی انرژی حدود 25 الی 30 درصد كاهش مصرف وجود داشته است و بازگشت سرمایه در اثر استفاده از ساختار BMS در حدود 5/2 الی 3 سال امکان پذیر می باشد . بام باغ


n یک بام سبز، بامی است که مقدار یا تمامی آن با پوشش گیاهی و خاک، یا با محیط کشت روینده، پوشانده می شود.n لفظ بام سبز همچنین می تواند برای بامهایی که مفاهیم "معماری سبز" را مد نظر قرار می دهند، نظیر پانلهای خورشیدی و یا صفحات فتوولتائیک، بکار رود. توسعه کاربرد بامهای سبزn این نوع بامها در دهه 1960 در آلمان توسعه و به بسیاری از کشورهای اروپا گسترش یافتند.تعريف بام باغ:n بام باغ که بام سبز، بام گياهي وبام زيستي نيزناميده مي شود، يک سيستم سبک وزن مهندسي سازاست که رشد گياه را در بام ميسر ساخته ودرعين حال ازبام محفاظت مي کند. n درحاليکه بام باغ تکيه بر گلدان هاي سنگين و باغبان دارد، سيستم هاي باغ سبز مجموعه وسيعي از زندگي گياهي مي باشند. بام سبز نه تنها سطحي است که با رنگ سبز پوشيده شده بلکه يک سطح زنده ازگياهان رويشي در لايه خاک در بالاي بام است. يک لايه خاک کم عمق يا ضخيم همراه باپوشش لاية زيرتر خاک که در بخش مواد به آن اشاره خواهد شد درپوستة بام پخش شده اند .گاه اين پوشش همراه با محافظ ريشه اي واغلب با يک لايه زهکشي درزيرآن همراه است و گونه هاي گياهان مقاوم در برابر خشکي درآن رشد مي يابند.n کاهش هزينه هاي گرمايش و سرمايش و افزايش ارزش اقتصادی .(عایق حرارتی) در کانادا يک خانه يک طبقه اي با بام علفي و پوشش خاک 9/3 اينچ مورد مطالعه قرار گرفت و نشان داده شد که بام سبز موجب کاهش 25 % انرژي سرمايش در تابستان شده است .n 2- عايق صوتي : n بام پوشيده با خاک وگياهان مي تواند عايق صوتي باشد. n 3- توليد غذا: n يک بام سبز با طراحي خوب مي تواند داراي گياهان وسبزيجات رايج درباغ سنتي باشد . يک هتل درونکوور کانادا سبزيجات خود را روي بام سبزپرورش داده وبا اين روش درهزينه غذاي آشپز خانه خود 30000 دلار در سال صرفه جويي کرده است فوايد عمومي شامل

n حفاظت از فاضلاب : n فاضلاب مسئله جدي آلودگي آب است . بام سبز75 % از بارش يک اينچي باران را دريافت مي کند . بام سبز بار بيش از حد سيستم هاي مجاري فاضلاب راکاهش مي دهدn 3 – اصلاح کيفيت هوا : n بام سبز با جذب دي اکسيد کربن و توليد اکسيژن موجب تصفيه هوا مي شود . فقط 1/5 متر مربع علف سبز نبريده ( زنده ) اکسيژن کافي سالانه يک شخص را فراهم مي سازد..n 4 - ذخيره انرژي :n نقش ابزاري ديگر بام سبز توانايي کاهش حرارت اطراف شهرها است دماي کم در ماه هاي تابستان موجب کاهش تقاضاي الکتريسيته مي شود. در طي ماه هاي زمستان بام سبز مي تواندعايق مهمي باشد وکاهش تقاضاي انرژي گرمايي را فراهم نمايد .معایب بامهای سبز


• نیاز به تقویت سازه بامهای موجود برای استقرار بام سبز و وجود این حقیقت که اغلب این بامها برای حضور انسان طراحی نمی شوند.


بسیاری از بامهای موجود، بدلیل بار وزن ملزومات خاک و گیاهان برای دارابودن بام سبز مناسب نیستند. (در این بین یک دال بتنی در تبدیل به بام سبز بسیار کاراتر از دالهای چوبی یا فلزی است).
n در اين تصاوير جزييات بام سبز از پايين به بالا به ترتيب عبارت است از:
n 1-دیواره رطوبتیn 2-عایق بندیn 3-پوسته بامn 4-محافظ زهکشی n 5-محیط کشت رویشی n 6-لایه کاشتn فاضلاب آلودگي ها ي خطر ناکي رابا خود حمل مي کند، ازجمله آنها مواد فلزي سنگين و خطرناکي است که ازسطوح موزاييکي وپشت بام وارد آبراهه ها مي شود. بام سبزاين اثر منفي را با جذب 75% آب باران کاهش مي دهد. 1- اثرات سرمايشيn : بام سبز از چندين روش جهت ذخيره انرژي ساختمان کمک ميگیرد.n اساسا نياز به سرما در تابستان را کاهش مي دهد. n بام پوشيده از قيرنفتي سياه بآساني دما را تا 80 درجه سانتيگراد در تابستان مي رساند . n بعلاوه گياهان و خاک همراه با تبخير اثر برودتي داشته و هواي مرطوب تنفس را راحت تر مي سازد.2- عايق کاري وکاهش سرماي باد زمستانيn : در زمستان لايه خاک يک عايق کاري اضافي محسوب مي شود.n در اقليم گرمتر با انواع بام سبز بويژه بام سبز با ضخامت هاي مختلف خاک مي توان نياز به گرماي ساختمان را کنترل نمود . n اين موضوع خيلي کم مورد مطالعه قرار گرفته اما اين حفاظ حرارتي ارزش اقتصادي مخصوصي در کاهش سرماي باد دارد.آب بندي بام مٍثلا با قير عمر متوسطي در حدود 25 سال دارد . بعد ازآن نياز به تعويض است n بام سبز علاوه بر حفاظت از لايه آب بندي از اشعه فوق بنفش و افزايش مفرط دما ، موجب افزايش طول عمر متوسط بام تا 60 سال خواهد شد. سیستم گرمایش کفی

تاثير سيستم گرمايش كفي در ميزان مصرف انرژي

• يكي از راه هاي بهينه سازي و كاهش مصرف انرژي دركشور استفاده از سيستم هاي جديد گرمايشي مي باشد .• از موثر ترين سيستم هاي گرمايشي كه در دو دهه ي اخير استقبال بي سابقه اي به خصوص در كشور هاي اروپايي و صنعتي از آن شده است سيستم گرمايش كفي است . پیشینه سيستم گرمايش كفي

• قدمت سيستم گرمايش كفي به سال هاي دور باز مي گردد .• در انجام حفاري يك قصر در آناتولي كه در سال 1200 قبل از ميلاد ساخته شده بود كانال هاي گرمايش كفي حكايت مي كرد.• بعد ها اين سيستم در المپيا (800 قبل از ميلاد ) به كار گرفته شد .• رومي ها از 80 سال قبل از ميلاد از اين سيستم به دليل راحتي و اسايش به عنوان يك سيستم مدرن استفاده مي كردند . در اين سيستم ها گرما از طريق گاز هاي گرم حاصل از احتراق در كانال هايي كه در زير كف حفر شده بودند ، به كف فضاها انتقال پيدا مي كرد • كره اي ها دود حاصل از سوخت را قبل از اينكه از دودكش عبور كند از زير كف انتقال مي دادند. در سال 1940 نيز فردي بنام سام لويت براي اين منظور لوله هاي آب گرم را در زير كف قرار داد. • دركشور ايران نيز درمناطق كوهستاني و سردسير ازجمله آذربايجان اين روش مورد استفاده قرار مي گرفته، كه بيشترين مورد استفاده آن درحمام ها بود.• به مرور زمان ، استفاده ازاين سيستم جهت گرمايش ساختمانها به فراموشي سپرده شد .• تا اين كه با عرضه ي تكنولوژي هاي جديد مجددا به صورت جدي در دهه اي اخر قرن بيستم مطرح گرديد . با اين تفاوت كه اين بار تامين گرمايش از طريق آب گرم يا المنت هاي برقي مورد توجه قرار گرفت . هم اكنون سيستم گرمايش كفي در تقريبا نيمي از خانه هاي جديد اروپا استفاده مي شود .انواع سیستم گرمایش از کف

• ۱.سیستم گرمایش از کف با هوای گرم• ۲.سیستم گرمایش از کف با برق• ۳.سیستم گرمایش از کف با آب گرم• سیستم های هوائی با اینکه تعمیرات و نگهداری کمتری دارند و اطمینان بالایی در استفاده از آنها است ( مسائلی مثل نشتی آب راندارند) • اما بعلت بازده پائین و حمل کم دما توسط هوا پس مجبور به صرف هزینه زیاد درمنزل هستیم تا کانالهای بزرگی در کف ساخته شودکه از نظرمعماری هم دچار مشکل می شویم .• گرمایش از کف به وسیله برق بسیار عالی است از هر نظر نصب آسان و ضخامت کم و تعمیر نگهداری بسیار کم و تمیز بودن سیستم • اما اجرای آن در ایران سبب ورشکستگی خواهد شد.• .اما گرمایش با آب در هر جای دنیا رواج دارد• چون میشود بازدهی آن را با تعمیرو نگهداری آن از هم کم و زیاد کنیم و این سیستم را قبول کنیمچرا سیستم گرمایش از کف بهترین سیستم است؟

• این مورد را می توانیم از دو منظر بررسی کنیم • یکی از نظر بهینه سازی مصرف سوخت و دیگری از نظر دمای آسایش که باید انسان از اطراف جذب کند .• اگر بدن انسان را مثل یک شیء گرماساز در نظر بگیریمپس مانند هر شیئ گرماساز دیگری انرژی از خودش را آزاد می کند• که در تابستان سعی ما اینست که این انرژی را از بدن دفع کنیم • و در زمستان این انرژی را در اطراف بدن حبس کنیم و حتی به بدن انرژی گرمائی لازم را برسانیم.دفع و جذب انرژی از بدن از چهار راه اصلی صورت می گیرد• ۱. انتقال حرارت از طریق جابجائی هوای اطراف که تقریبا طبق نظر علما ۳۰٪ از انتقال انرژی بدن از این طریق صورت می گیرد• ۲. انتقال حرارت از طریق هدایت و تماس دست با اجسام اطراف که بعلت اینکه این نوع انتقال حرارت برای هر روز و برای اجسام مختلف متفاوت است نمی توان درصد درستی ارائه داد ولی شاید بتوان گفت حدود ۵٪• ۳. انتقال حرارت از طریق تبخیر که می تونه تبخیر داخلی یا خارجی باشدیعنی از طریق تنفس که بعلت اینکه ما دائم در حال تنفس هستیم و سطح پوست ما با هوای اطراف در حال تماس است حدود ۲۵٪ از انرژی به این صورت از بدن انتقال پیدا می کند.• ۴. انتقال حرارت از طریق تابش . دیدیددر زمستان وقتی منتظر اتوبوس هستیدمی روید و درآفتاب قرار می گیرید این یعنی جذب حرارت از طریق تابش که بدن حدود ۵۰٪ از دمای لازم رو از این طریق جذب می کنه.• سیستم گرمایشی با رادیاتوراساسش بر جابجائی هواست• این یعنی وجود دماهای مختلف در فضائی که در حال گرم شدن است و مطمئنا هوای گرم در سطوح بالای اتاق قرار می گیرد.• ما ۳۰٪ جابجائی از رادیاتور می خواهیم خوب مطئنا به ما این ۳۰٪ را خواهد داد . چه خوب! • اما ۵۰٪ تابش هم از ان می خواهیم• می دانید هر جسمی که سطح بیشتری دارد پس تابش بیشتری هم خواهد داشت.• اما در رادیاتور به علت سطح کمش نمی تواند ۵۰٪ انرژی لازم را به ما بدهد شاید بتواند ۵٪ به ما انرژی بدهد که جمعا میشه ۳۵٪ .• خوب این یعنی اینکه ما به نصف دمای آسایش هم نرسیدیم .• پس رادیاتور نمی تواند در دنیای پیشرفته امروز یک سیستم گرمائی مناسب و به صرفه باشد.با این حرفا می توانیم سیستم های دیگر مثل فن کوئل و کانال هوای گرم را هم رد کنیم• سیستم گرمایش از کف بیش از ۵۰٪ از حرارت خود را از طریق تابش انتقال می دهد.• در این سیستم به علت اینکه از تمام سطح کف استفاده می کنیم پس یک سطح انتقال حرارت زیادی داریم که بخش عمده از انتقال انرژی را بر عهده می گیرد.• ولی ما ۵۰٪ بیشتر از این انرژی را لازم نداریم .• بقیه این انرژی به مقدار خیلی کم توسط اجسام دیگر جذب میشود و یا به جابجائی خیلی کمی تبدیل میشودشاید قابل محاسبه نباشه اما به محاسبه احتیاج ندارد.• ما توانستیم بالای ۵۰٪ از انرژی بدنمان را تامین کنیم به نظر شما بهتر از ۳۵٪ نیست. تازه جریان جابجایی و هدایت را حساب نکردیم با این کار ما به دمای آسایش نزدیک شدیم.• بدانید این سیستم تنها سیستم دنیا می باشد که انسان را تا این اندازه به دمای آسایش نزدیک کرده.• پس بدانید گرمایی که تا بحال از رادیاتور می گرفتید یک دمای استاندارد نبوده و اگر این دما را بهترین دما می دانستید بخاطر این است که دمای بهتر از این را تجربه نکردیدسیستم گرمایش از کف چیست؟• در اواخر دهه ۶۰ میلادی دانشمندان غربی به طلایی دست پیدا کردند به نام پلیمر پکس یا طلای پلیمر و از ان لوله ساختند.• این جنسبعلت مقاوت دمای تا حدود ۹۵ درجه سانتیگراد و تحمل فشار خوب و عمر بالا بعلت خورده نشدن و زنگ نزدن کم کم جای خود در میان لوله های بکار رفته در تاسیسات باز کرد.• شاید بتوان گفت این لوله مخصوص گرمایش از کف است . اما بازهم مشکلاتی دارد • ۱.کلا پلی اتیلن و شاخه های آنمولوکولهای هوا را از خودش عبور می دهد و اکسیژن هوا باعث خوردگی تاسیسات فولادی می شود.• ۲.ضریب انبساط طولی لوله های پلیمری مخصوصا پکس بسیار بالاست.(m/mk 0.00014)• شایدبگویید که مهم نیست زیر زمین که مشکلی پیش نخواهد امدو سیمان اطراف لوله جلوی لوله راسد می کند.• اما اینطور نیست یکی از مشکلات لوله های پلیمری ضربه پذیر بودن است.و لوله با انبساط زیاد در اصل به خودش صدمه می زند.اما چاره چیست؟• کاری که دانشمندان انجام دادند این بود که لوله های فلزی و پلیمری را با هم تلفیق کردند• یعنی چی ؟ لوله ای درست کردند به نام لوله پنج لایه تلفیقی شامل یک لایه پکس یک لایه چسب مخصوص یک لایه آلومینیوم یک لایه چسب مخصوص و دوباره یک لایه پکس.• لایه آلومینیوم باعث شد که اکسیژن از لوله عبور نکند و با کمک چسب انبساط بیش از حد لوله گرفته بشود. .(m/mk 0.000018)• پس بهترین لوله ,لوله های PEX/AL/PEX برای سیستم گرمایش از کف می باشد. سيستم گرمايش كفي

سيستم گرمايش كفي با چرخش اب گرم از ميان شبكه اي از لوله هاي تلفيقي پنج لايه كه در كف نصب گرديده اند به ارامي حرارت را در تمامي سطح توزيع ميكند . • تغييرات دما در سيستم هاي گرمايشي با رادياتور به خاطرتوزیع نا مناسب حرارت بسيار زياد است . ولي در سيستم گرمايش كفي ، شبكه ي لوله تمام كف را پوشش ميدهد و به اين ترتيب توزيع حرارت به صورت يكنواخت است .• در سيستم گرمايش كفي آب با دماي متوسط 40 تا 45 درجه ي سانتيگراد در سيستم گردش مي كند و حداكثر دماي كف 29 درجه ي سانتيگراد است . • در اين سيستم بيش از 60 درصد انرژي به صورت تابشي به محيط انتقال پيدا مي كند . سيستم گرمايش كفي براي كف هاي مختلف با پوششهاي متفاوت از جمله سنگ ، سراميك ، پاركت و موكت مناسب است .مزاياي سيستم گرمايش كفي

• آسايش • سيستم گرمايش كفي همان طور كه به ارامي و به طور يكنواخت محيط خانه را گرم مي كند ، و با موازنه‌ي چهار عامل اصلي راحتي - يعني دماي محيط، گرمايش تابشي، جريان هوا، و رطوبت نسبي - براي انسان احساس مطبوعي فراهم مي كند . • اين سيستم ، بر خلاف طرق معمول ، سطح بالايي از گرمايش تابشي را بدون آن كه باعث خشك شدن هوا شود ، ايجاد مي نمايد . طراحي راحت و انعطاف پذيري• جانمايي رادياتور ها در هنگام طراحي ساختمان مشكلاتي را براي مهندسان باعث مي شود.• براي ساكنان ساختمان نيز رادياتور ها اصولا فضاي مفيد ساختمان را اشغال مي كنند و باعث مشكلاتي در طراحي فضاي داخلي چيدمان اثاثيه ميشوند.• سياه شدن ديوار ها، پرده ها و سقف نيز از ديگر مشكلات استفاده از رادياتور است . • با سيستم گرمايش كفي ، ضمن افزايش فضاي كاربردي به علت حذف رادياتور ها ، امكان طراحي راحت فضاها با جلوه ها و ايده هاي نو عملي مي گردد . بدون وجود راديا تور شما مي توانيد اثاثيه ي منزل را هر جايي كه خواستيد قراردهيد . ايمني و سلامتي• سطح داغ و لبه هاي تيز رادياتور مي تواند باعث ايجاد جراحت درافرادگرد د كه سيستم گرمايش كفي فاقد آ ن است . • از طرف ديگر در سيستم گرمايش كفي ، كف ، خشك و گرم است .• بنابراين موجودات ريز نمي توانند رشد و تكثير نمايند و در نتيجه ديگر نگراني ايجاد حساسيت هاي تنگي نفس و غيره وجود نخواهد داشت . • ضمن اين كه گرم كردن كف باعث مي شود كه تقطير و رطوبت روي ديوارها و كاغذ ديواري وجود نداشته باشد لذا امكان كپك زدن نيز از بين مي رود.• با حرارت آرام ساطع از كف جريان كنوكسيون هوا و بالطبع ميزان ذرات گرد و خاك كاهش مي يابد .• به همين دليل گرمايش كفي يك سيستم ايده ال براي مبتلايان به اسم است . عدم نياز به نگهداري

• يكي از دلايل عمده اي كه باعث گرديد سيستم هاي گرمايش كفي مجددا مورد توجه قرار بگيرند تكنولوژي جديد ساخت لوله ها به ويژه لوله هاي تلفيقي جديد ساخت لوله ها به ويژه لوله هاي تلفيقي با طول عمر بالا است• با توجه به تكنولوژي به كار رفته در لوله هاي تلفيقي سوپر پايپ ، ديگر هيچگونه نگراني باعث پوسيدگي ، خوردگي ، و رسوب گرفتگي وجود ندارد .• اين لوله ها با طول عمري بيش از صد سال عملا هر گونه نياز به نگهداري را حذف مي كنند صرفه جويي درمصرف انرژي و اقتصادي بودن

• عايق حرارتي, انتخاب دماي محيط و همچنين سيستم گرمايشي نصب شده در يك ساختمان پارامتر هاي مهمي درميزان مصرف انرژي هستند .• به دليل سطح وسيع حرارتي تابشي ، گرمايش كفي در مقايسه با گرمايش سنتي ، با 3 تا 5 درجه سانتيگراد كاهش در دما مي تواند همان شرايط مطلوب هوا در اتاق را فراهم كند .• همان طور كه مي دانيم به ازاي هر يك درجه ي سانتيگراد كاهش دما با 6 درصد كاهش مصرف انرژي نيز مواجه خواهيم بود . • از طرف ديگر به دليل اين كه دماي متوسط اب گرم دراين سيستم بين 40 تا 45 درجه ي سانتيگرد و نسبت به سيستم هاي گرمايشي متداول حدود 30 درجه سانتيگراد كاهش دارد ، باعث تلفات حرارتي كمتر در مدار و صرفه جويي مضاعف در مصرف سوخت مي گردد . • به طور کلی سیستم گرمایش کفی می تواند باعث صرفه جويي در مصرف انرژي تا 50 درصد شوداين سيستم به چه صورت هايي مي تواند در كاهش مصرف انرژي موثر باشد ؟

انتقال انرژي به صورت تابشي کاهش مصرف سوخت• در سيستم گرمايش كفي ، هوا گرم نمي شود ، بلكه اجسام و افراد گرم مي شوند .• يكي از ويژگي هاي سيستم گرمايش كفي اين است كه افراد در دماي 3 الي 4 درجه ي سانتيگراد پايين تر نسبت به ساير سيستم هاي گرمايشي نظيررادياتور احساس راحتي و آرامش مي كنند . ضمنا مشخص شده است كه به ازاي هر يك درجه كاهش درجه ي حرارت، 6 درصد كاهش مصرف انرژي داريم ، لذا فقط به دليل اين مساله بين 18 تا 24 درصد مصرف سوخت كمتر در سيستم گرمايش كفي نسبت به ساير سيستم هاي گرمايشي وجود دارد .• درسيستم گرمايش كفي ، حرارت ازكف و به صورت تابشي به محيط ساطع مي شود ، لذا ديگر با تجمع حرارت در بالا و نزديك سقف دراين سيستم مواجه نيستيم .• همان طور كه قبلا اشاره شد ، متوسط دماي اب درگردش سيستم گرمايش كفي 40 الي 45 درجه ي سانتيگراد استدر حالي كه در ساير سيستم هاي گرمايشي دماي متوسط آب گرمايش 75 الي 80 درجه ي سانتيگراد است . • هر چه دماي اب سيستم گرمايش كمتر باشد ، به علت اختلاف دماي كمتر با محيط اتلاف حرارتي كمتري دارد و بالطبع مصرف سوخت نيز به اين ترتيب كاهش پيدا خواهد نمود.• نكته ي جانبي ديگراين است كه در دماي پايين تر مسلما عمر تجهيزات از قبيل ديگ ها پمپها شير الات و سيستم لوله كشي بسيار بيشتراست .

 

*** s.mahdi ***

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
یک خانه هوشمند چه ویژگی‌هایی دارد؟

یک خانه هوشمند چه ویژگی‌هایی دارد؟

[h=1] یک خانه هوشمند چه ویژگی‌هایی دارد؟
[/h]

واژه خانه هوشمند، آدم را به یاد فیلم‌های علمی‌- تخیلی می‌اندازد كه در آن ربات‌ها برایتان آب‌پرتقال می‌گیرند و بازوهای مكانیكی می‌توانند ریش آدم را اصلاح كنند و ربات‌های مسئولیت تمیزی خانه را به عهده می‌گیرند.



مجله ایده آل: واژه خانه هوشمند، آدم را به یاد فیلم‌های علمی‌- تخیلی می‌اندازد كه در آن ربات‌ها برایتان آب‌پرتقال می‌گیرند و بازوهای مكانیكی می‌توانند ریش آدم را اصلاح كنند و ربات‌های مسئولیت تمیزی خانه را به عهده می‌گیرند اما در دنیای امروز به خانه‌ای هوشمند گفته می‌شود كه تجهیزات و اتوماسیون در جهتی به‌كار می‌روند كه نیازهای ساكنان آن خانه را برطرف كنند. دانیل اچ.ویلسون، محقق و خبره رباتیك در توضیح این اصل می‌گوید: «هدف اصلی برای اتوماسیون خانه، دادن كنترل كامل به ساكنان آن در تمام نقاط است.» یعنی اینکه افراد خانه بتوانند از یک اتاق یا حتی از خارج از خانه، تمام سیستم‌های خانه را کنترل کرده و آن را به وضعیت مطلوب‌شان نزدیک کنند.






1. کنترل از راه دور نورهای خانه

در خانه‌های هوشمند می‌توانید با توجه به حال و هوای خود سیستم نور خانه‌تان را تعیین کنید، در خانه‌های جدید نورپردازی تنها برای زیبایی خانه نیست بلکه به عنوان قابلیتی به آن نگاه می‌شود که می‌تواند فضای خانه را برای شما راحت و خوشایند کند و خانه را به فضایی تبدیل کند که می‌تواند تمام احساسات دلخواه‌تان را در شما به وجود بیاورد.از طرف دیگر با تجهیز خانه خود به سیستم کنترل نور می‌توانید با استفاده از پنلی که در خانه دارید زمانی که در رختخواب هستید لامپ‌های روشن را هرکجا که باشند خاموش کنید. یا زمانی که از خانه خارج می‌شوید یا مهمانان شما می‌رسند با استفاده از ریموت کنترل لامپ‌ها را روشن یا خاموش كنید.

2. امن‌تر از آنچه فکرش


را بکنیددر خانه‌های هوشمند سیستم‌های امنیتی خیلی فراتر از قفل و دزدگیر هستند، مثلا زمان‌هایی که شما در خانه نیستید سیستم نور خانه را در کنترل خود می‌گیرند تا چراغ‌های خانه را به گونه‌ای خاموش و روشن کنند که همه گمان کنند خانواده‌ در خانه است و در نتیجه خالی بودن خانه به چشم نیاید، از طرف دیگر تمام اشیای قیمتی به گونه‌ای هوشمند تحت حفاظت این سیستم امنیتی قرار می‌گیرد.در خانه‌های هوشمند وضعیت دما و روشنایی به گونه‌ای تنظیم می‌شود که فرد بیشتر احساس راحتی کند، البته این کنترل دما با توجه به مصرف حداقل انرژی است یعنی سیستم کنترل با در خدمت گرفتن ترموستات و تنظیم پرده‌ها کاری می‌کند که انرژی کمتری مصرف شود، مثلا اینکه در فصل تابستان با کشیدن پرده‌ها مانع ورود آفتاب گرم به اتاق می‌شود و در زمستان زمان‌هایی که آفتاب به روی پنجره می‌افتد پرده‌ها را کنار می‌کشد تا کمی هم اتاق با نور طبیعی آفتاب گرم شده و در نتیجه در مصرف انرژی صرفه‌جویی شود. از طرف دیگر با وجود سیستم کنترل هوشمند خانه، پیش از رسیدن به خانه می‌توانید سیستم خنک کننده را روشن كرده تا دمای هوا به اندازه مطلوب خنک شود.بهترین دما برای خانه شما

3. بهترین دما برای خانه شما


در خانه‌های هوشمند وضعیت دما و روشنایی به گونه‌ای تنظیم می‌شود که فرد بیشتر احساس راحتی کند، البته این کنترل دما با توجه به مصرف حداقل انرژی است یعنی سیستم کنترل با در خدمت گرفتن ترموستات و تنظیم پرده‌ها کاری می‌کند که انرژی کمتری مصرف شود، مثلا اینکه در فصل تابستان با کشیدن پرده‌ها مانع ورود آفتاب گرم به اتاق می‌شود و در زمستان زمان‌هایی که آفتاب به روی پنجره می‌افتد پرده‌ها را کنار می‌کشد تا کمی هم اتاق با نور طبیعی آفتاب گرم شده و در نتیجه در مصرف انرژی صرفه‌جویی شود. از طرف دیگر با وجود سیستم کنترل هوشمند خانه، پیش از رسیدن به خانه می‌توانید سیستم خنک کننده را روشن كرده تا دمای هوا به اندازه مطلوب خنک شود.

4. خانه‌تان را به یک سینما تبدیل کنید


اگر تا به حال از دستگاه‌های سینمای خانگی استفاده کرده باشید، مطمئنا با ریموت کنترل‌های زیادی هنگام استفاده از آنها روبه‌رو بوده‌اید. کوچک‌ترین کاری که سیستم خانه هوشمند در این زمینه می‌تواند انجام دهد جمع‌آوری تمام ریموت‌ها در یک پنل مرکزی است. اما یکی از مهم‌ترین امکانات، استفاده از سیستم صوتی چند محوطه‌ای است که این امکان را به شما می‌دهد تا بلندگوهایی که در جای جای خانه قرار دارد را کنترل کرده و با استفاده از پنل مرکزی هر کدام را به منبع صوتی جداگانه یا همه آن را به یک منبع صوتی واحد اختصاص دهید. به طور مثال شما می‌توانید انتخاب کنید که در اتاقتان صدای سیستم پخش صوت، تلویزیون یا کامپیوترتان پخش شود.
خانه‌تان را به یک سینما تبدیل کنید




5. برای خودتان اتاق موسیقی بسازید

شما می‌توانید یک سیستم چند کاره برای کنترل سیستم صوتی خانه‌تان داشته‌ باشید، یعنی اینکه بتوانید موسیقی و صدای قسمت‌های مختلف خانه را از طریق سیستم پخش چند منظوره کنترل کنید و از موسیقی مورد علاقه خود در یک فضای آرام لذت ببرید چرا که صدای تلویزیون بچه‌ها به طور هوشمند به گونه‌ای تنظیم می‌شود که برای شما مزاحمتی ایجاد نکند و از طرف دیگر آنها نیز با موسیقی گوش کردن شما مشکلی نخواهند داشت.

6. استخر، اتاق ماساژ و سیستم آبیاری هوشمند


به طو رهوشمند دمای تمامی سیستم‌های تفریحی خارج از خانه مثل استخر و اتاق ماساژ و...کنترل می‌شود علاوه بر اینها سیستمی وجود دارد که همه اینها را به لحاظ تهویه و *****ینگ نیز مورد بررسی قرار می‌دهد. در مورد باغچه نیز این سیستم کارایی دارد، یعنی وقتی شما به سفر می‌روید.

7. شما دست به سیاه و سفید نزنید


وقتی در خانه شما از جدیدترین تکنولوژی سنسورها استفاده شود، تمام کارها به طور اتومات انجام می‌شود. مثلا بعد از خروج از اتاق لازم نیست شما چراغ را خاموش کنید، زیرا سنسورها متوجه عدم حضور شما خواهند شد و چراغ‌ها را خاموش می‌کنند.

8. خانه‌تان را از راه دور چک کنید


هیچ وقت خودتان را محدود نکنید، شما می‌توانید از همان کاناپه‌ای که نشسته‌اید کنترل تمام خانه‌ را در دست بگیرید، مثلا فیلیپس سیستم کنترلی دارد که قابل برنامه‌ریزی است و با آن می‌توانید از طریق تلفن و اینترنت تمام وسایل خانه را با استفاده از دوربین هایی که از طریق اینترنت قابل رویت هستند كنترل كنید. مطمئن خواهید بود که کسی وارد خانه شما نمی‌شود یا حتی می‌توانید مراقب کودکانتان باشید. در سیستم‌های پیشرفته‌تر، سنسورهای تشخیص حرکت در صورت دیدن هرگونه حرکتی، شما را از طریق پیام کوتاه مطلع خواهند کرد.
 

E . H . S . A . N

مدیر تالار مهندسی معماری مدیر تالار هنـــــر
مدیر تالار
خانه های هوشمند ، و مدیریت آنها

خانه های هوشمند ، و مدیریت آنها

یک فایل word در آرشیو داشتم ، که به pdf تبدیلش کردم . منبع ِ نوشته رو دقیقا یادم نیست !


نگاهی به خانه های آینده و سیستم مدیریت هوشمند ساختمان
به مجموعه (building management system ) bms ) سیستم مدیریت هوشمند ساختمان مجموعه سخت افزارها ونرم افزارهایی ا طلاق می شود که به منظور مانیتورینگ و کنترل یکپارچه قسمت های مهم و حیاتی در ساختمان نصب می شوند .
وظیفه این مجموعه، پایش مداوم بخش های مختلف ساختمان و اعمال فرمان به آنها به نحوی است که عملکرد اجزای مختلف ساختمان متعادل با یکدیگر و در شرایط بهینه و با هدف کاهش مصارف ناخواسته و تخصیص منابع انرژی فقط به فضاهای در حین بهره برداری باشد .در این روش تابلوهای برق روشنایی عمومی، دیزل ژنراتور، سیستم اعلام و اطفای حریق، سیستم حفاظتی، آسانسورها، سیستم کنترل تردد و نیز اجزای موتورخانه مرکزی شامل چیلرها، بویلرها، پمپ های سیرکولاسیون، برج های خنک کن، هواسازها و اگزوزفن ها به نوعی به طور یکپارچه و به طور منسجم توسط یک یا چند رایانه هماهنگ و کنترل می شوند .
.
.
.
ادامه ی مطلب رو در فایل ضمیمه مشاهده بفرمایید . . .؛:gol:
 

پیوست ها

  • خانه های هوشمند &#.pdf
    258 کیلوبایت · بازدیدها: 0
بالا