زیتون

کلروفیل

عضو جدید
کاربر ممتاز
زيتون اروپايى




زيتون ها(Olea) شامل تقريبا ۲۰ گونه، درختان كوچك از خانواده Oleaceae بوده و در جهان كهن از حوضه درياى مديترانه، شمال آفريقا، جنوب شرقى آسيا، شمال تا جنوب چين، اسكاتلند و شرق استراليا پراكندگى گسترده اى داشته اند. آن ها هميشه سبز بوده و داراى برگ هاى كوچك و يكپارچه هستند كه روبه روى هم قرار گرفته اند. ميوه اين گياه يك «شفت» مى باشد.

معروف ترين گونه شناخته شده اين گياه زيتون اروپايى نام دارد. Olea europaea كه از دوران باستان براى تهيه روغن زيتون و نيز براى خوردن خود ميوه آن كاربرد داشته است (در حالت طبيعى تلخ است كه بايد در معرض تخمير طبيعى قرار گيرد و يا به منظور قابل خوردن نمودن، آن را در آب نمك بخوابانند).

زيتون وحشى به شكل درخت كوچك با بوته هايى با رشد هرزه و تيغدار است كه داراى برگ هايى دوك مانند وتيز، رنگ سبز مايل به خاكسترى در قسمت بالا مى باشد. زيتون وحشى جوان در قسمت پايين سفيد رنگ و داراى پولك هايى مايل به سفيد است؛ گل هاى سفيد كوچكى دارد كه كاسه و جام گل ها داراى چهار درز كاسه گل، دو پرچم و كلاله شكافته مى باشد. اين گل ها به تدريج به شكل خوشه هايى كه از بغل برگ ها ظاهر مى شوند بر روى چوب هاى سال هاى آخر مى رويد. شفت (ميوه) در گياه وحشى كوچك و داراى غلافى گوشتدار است. اين غلاف كه تعيين كننده ارزش اقتصادى ميوه مى باشد در نوع وحشى نسبتاً نازك است. انواع كشت شده خصوصيات متفاوتى دارند، اما فشرده تر، حاصلخيزتر و بى خار است.

منطقه اى بومى و مسلم در سوريه و قسمت هاى ساحلى آسياى ميانه، فراوانى آن در يونان و مجمع الجزاير آن و كنايات فراوانى كه توسط شعراى قديمى در مورد آن به كار رفته نشان مى دهد كه زيتون بومى اين نواحى بوده است، اما در نواحى دور افتاده از مشرق زمين زيتون كشت نشده و كم و بيش به شكل نوع ابتدايى خود بازگشته است. اين مساله نشان دهنده مزيتى ويژه براى خاك هاى آهكى و تمايل به نسيم دريايى است، در حالى كه شكوه و جلال خاصى بر روى سراشيبى هاى آهكى و پرتگاه هايى كه بيشتر سواحل شبه جزيره يونان و جزاير كنار آن را تشكيل مى دهند ايجاد شده است.


از ديدگاه پرورش دهندگان مدرن، تنوع زيتون هاى شناخته شده بسيار زياد است. فقط در ايتاليا حداقل ۳۰۰ گونه وجود دارد، اما تعداد كمى از آن ها تا حد زيادى رشد مى كنند. گونه هاى اصلى ايتاليا Frantoio، Leccino و Carolea هستند. هيچكدام از آن ها را نمى توان با توصيفات باستانى همانند دانست، اگر چه بعيد نيست بعضى از گونه هاى نازك برگ كه بيش از همه مورد توجه مى باشند از تبار Licinian معروف باشند. درختان پهن برگ اسپانيا ميوه هاى درشت مى دهند، اما خلاف آن ها طعمى نسبتاً تلخ تر دارد و كيفيت روغن آن ها نامرغوب تر است. اين زيتون هاى اسپانيايى است كه معمولاً پس از سوراخ شدن و پر شدن پرورده شده و پس از خواباندن در آب نمك تازه خورده مى شوند (با فلفل ترشى، پياز ترشى يا ساير چاشنى ها).
درختان زيتون حتى زمانى كه بدون هرس رشد آزادانه دارند داراى رشد بسيار آهسته اى هستند، اما هنگامى كه امكان رشد طبيعى را در طول چند سال پيدا مى كنند، گاهى اوقات قطر تنه آن ها به ميزان چشمگيرى افزايش مى يابد. De Candolle محيطى بيش از ۱۰ متر (۳۳ فوت) را به ثبت رسانده كه احتمال مى رود عمر آن به چند قرن برسد. قدمت بعضى از درختان زيتون ايتاليا را به اولين سال هاى امپراتورى يا حتى روزهاى جمهورى روم نسبت مى دهند، اما هميشه سن چنين درختان باستانى در زمان رشد مورد ترديد قرار مى گيرد و شناسايى آن ها با توصيفات قديمى هنوز دشوارتر است. درختان تحت پرورش به ندرت به ارتفاع بيش از ۱۵ متر مى رسند. (۵۰ فوت) و معمولاً در فرانسه و ايتاليا به وسيله هرس كردن هاى زياد به ابعادى بسيار محدودتر منحصر مى شوند. چوب آن كه به رنگ زرد يا قهوه اى مايل به سبز روشن است اغلب با ته رنگ تيره ترى رگه دار شده است و بسيار سخت و متراكم مى باشد. چوب آن براى قفسه سازان و خراطان تزيينى بسيار با ارزش است.


تنه درخت زيتون
درخت زيتون از راه هاى مختلفى تكثير مى شود، اما معمولاً روش قلمه زدن يا خوابانيدن شاخه ارجح مى باشد، اين درخت در خاك هاى مساعد به آسانى درخت بيد ريشه مى كند و زمانى كه قطع مى شوند مكنده ها را از ريشه جدا مى كند.
در يونان و جزاير آن پيوند زدن درختان اهلى با انواع وحشى عملى متداول مى باشد. در ايتاليا جوانه هاى جنينى كه برجستگى هاى كوچكى روى شاخه به وجود مى آورند را به دقت جدا كرده و زير خاك مى كارند (كه در آن جا مى توانند رشد كنند). اين جوانه هاى جنينى خيلى زود جوانه هاى قوى ترى را تشكيل مى دهند. بعضى اوقات شاخه هاى بزرگ را مى برند و با اين كار شاخه هاى جوانى به دست مى آيد. همچنين گاهى مواقع زيتون از دانه رشد مى كند، غلاف هاى روغنى را به منظور تسريع در رشد ابتدا در آب گرم يا در محلول هاى قليايى خيس نموده و نرم مى كنند.


در مشرق زمين كشاورزان به درختان زيتون توجه زيادى نمى كنند و شاخه ها بى آن كه به وسيله چاقوهاى هرس كارى كوتاه شوند آزادانه رشد مى كنند، با اين همه در دوران خشكسالى طولانى براى حفظ محصول بايد آب لازم را تامين كرد. اين بى توجهى به كشت زيتون موجب مى شود تا درختان در فواصل سه يا چهار سال محصول باردار بدهند، بنابراين اگر چه رشد وحشى از نظر ايجاد منظره زيبا مورد توجه است، اين كار در زمين هاى مناسب و اقتصادى توصيه نمى شود. در نواحى اى مانند Languedoc و Provence كه در كشت اين ميوه دقت زيادى مى شود آن ها را در رديف هايى با فواصل معين مى كارند كه اين فاصله ها بر حسب گونه زيتون متفاوت است. درختان هرس شده و شاخه هايى كه در سال گذشته داراى شكوفه بودند حفظ مى شوند و به منظور چيدن آسان ميوه ها نوك درخت را كوتاه نگه مى دارند، هدف هرس كنندگان ايجاد شكلى گنبدى يا گرد براى درخت است.
 

کلروفیل

عضو جدید
کاربر ممتاز









 

کلروفیل

عضو جدید
کاربر ممتاز
[FONT=&quot]زيتون يك نمونه از گياهان منطقه مديترانه است، زيتون طالب زمستان هاي معتدل و با بارندگي كافي و نسبتا" خشك است. با اين وجود تابستان هاي خشك را دوست ندارد و به زمستان هاي سرد نيز خيلي مقاوم مي باشد. [/FONT]


هر چند محصول درخت زيتون دچار آسيب شديد در اثر اُفت ناگهاني دما به زير صفر درجه سانتي گراد مي شود. در دماهاي حدود 26-25 درجه سانتي گراد شرايط براي فتوسنتز كامل فراهم مي گردد. در زمان گلدهي دماي مطلوب حدود 12-10 درجه سانتي گراد مي باشد ودر زمان مرحله تشكيل ميوه دماي مطلوب 20 درجه سانتي گراد است.
درخت زيتون قادر به رويش در خاكهاي سنگي و آهكي نيز مي باشد، همانند درختان ميوه ، بيشترين محصول زيتون هنگام كاشت در خاكهاي حاصلخيز و با زهكشي خوب بدست مي آيد. شيب هاي تند و يا خاك هاي رُسي و مرطوب براي درخت زيتون مناسب نيست چون در خاكهاي بافت سنگين و مرطوب ريشه درخت زيتون دچار پوسيدگي مي شود. درخت زيتون به آب زيادي احتياج ندارد اما در فصول نسبتا" خشك آبياري درختان به منظور رفع تنش كمبود آب براي درختلان مفيد مي باشد. مشاهده شده است كه در شرايط خشكي شديد ميوه هايزيتون خيلي كوچك مي شوند و ميان بر ميوه نيز سفت و سخت مي گردد.



منبع مورد استفاده: www.agrario-ulpianni.it
ترجمه از:ارازقلي قرنجيك
كارشناس ارشد زراعت و حفظ نباتات
 

کلروفیل

عضو جدید
کاربر ممتاز

بیماری های زیتون :



Olive Knot :1.گره زیتون

عامل بیماری :
Pseudomonas syringae p.v savastanoi
رده بندی عامل بیماری : Bacteria , Gracilicutes , Pseudomonadales , Pseudomonadaceae
در برخی منابع عامل بیماری Pseudomonas savastanoi معرفی شده است.
بیماری ایجاد شده توسط این باکتری در فرانسه به سل زیتون (Tuberculosis of olive ) معروف است و علاوه بر زیتون روی درختان زبان گنجشک(Ash) نیز ایجاد بیماری می کند( شانکر درختان زبان گنجشک ) .


علائم:

روی درختان گالهایی قابل مشاهده اند که که تقریبا در تمامی بافتها و بخشهای گیاه از جمله دمبرگها (Petiole) و پهنک برگ(Lamina) هم بوجود می آیند. آلودگی های اولیه باعث ایجاد فرورفتگی هایی می شوند که در اثر متلاشی شدن سلول ها بوجود می آیند. سپس بعد از اینکه درخت در بهار شروع به رشد می کند، تكثیر بافتهای اطراف این فرو رفتگی ها باعث بوجود آمدن گا ل یا گره در این نقاط می گردند. گره ها در اثر هیپرپلازی بافتها در ساقه های جوان، نقاط رشد و قسمتهای قطع شده بوجود می آیند.در واقع تكثیر زیاده از حد سلولهای میزبان در اثر تولید ایندول استیك اسید (IAA) توسط سلولهای باكتری است. بعد از گذشت چند ماه گره ها ظاهری اسفنجی و نامنظم پیدا می كنند و سپس سخت و قهوه ای می شوند. در شاخه های كوچك ، گره ها به
۲سانتیمتر هم می رسند. این گره ها باعث برگ ریزی و از بین رفتن شاخه های گل دهنده شده و منجر به كاهش محصول می شوند. در ضمن گره ها باعث كاهش اندازه میوه ها و مقدار روغن و نیز از بین رفتن طعم میوه ها می گردند.از میان واریته های كشت شده واریت
ه Manzanillo از همه حساس تراست.
اپیدمیولوژی :
باكتر یها با آب باران در كل درخت پخش می شوند( مقدار آلودگی با میزان بارندگی رابطه دارد) و فقط از راه زخم می توانند وارد بافتهای درخت شوند. باكتری ها معمولا از جای افتادن برگها، تركهای ناشی از سرمازدگی، ضربات، هرس، تگرگ و حتی بادهای شدید نفوذ می كنند. جای افتادن برگها بین
۱۰- ۷روز پس از افتادن آنها حساس است. بنابراین بیشترین خطر متوجه درختانی است كه در طول دوره بارندگی، منافذ زیادی برای ورود باكتری دارند.

كنترل :
كنترل گره زیتون شامل هرس تابستانه برای ازبین بردن اینوكولوم ( گره های روی درخت ) و حفاظت از درخت با باكتری كشهای مسی ، قبل و در طول دوره بارندگی است. ( مس تنها ماده ای است كه برای كنترل گره زیتون ثبت شده است ). تركیبات مسی از آلوده شدن منافذ درخت جلوگیری می كنند ولی باعث ازبین بردن گره ها نمی شوند.


چون تولید آلودگی ارتباطی با سن درخت ندارد، بنابراین مبارزه سالانه را از اولین پاییز بعد از كاشت درخت شروع می كنیم. در ضمن باید توجه داشت كه درختان جوان به شدت به یخبندان حساسند و یخبندان باعث بوجود آمدن تركهای زیادی در پوست آنها می شود كه باكتری از طریق آنها می تواند آلودگی ایجاد كند. بنابراین استفاده از سموم مسی در درختان جوان برای كاهش تكثیر اینوكولوم و جلوگیری از آلودگی های بعدی، بسیار مفید خواهد بود.


باكتری های گره زیتون توسط آب باران از گره های موجود به منافذ منتقل می شوند. بنابراین باید قبل از شروع فصل بارندگی از سموم مسی استفاده كرد. در ضمن این روش بهترین راه مبارزه با لكه طاووسی زیتون نیز هست. آزمایشات نشان داده اند كه یكبار سمپاشی در سال علیه گره زیتون كافی نیست. حداقل دوبار سمپاشی در سال، یكی در پاییز و دیگری در اوایل بهار، مورد نیاز است.

میزان حفاظت تركیبات مسی از درخت، بسیار بستگی به مقدار اینوكولوم موجود در دوران آلودگی دارد. بنابراین بهترین روش این است كه مقدار اینوكولوم را كاهش دهیم. سمپاشی سالیانه با مس در به حداقل رساندن میزان اینوكولوم بسیار موثر است. بنابراین وقتی شرایط محیطی برای شیوع آلودگی مناسب می شود ( مثلا بعد از یخبندان ) اپیدمی بوجود نخواهد آمد. در حالتی كه اینوكولوم باكتری روی درختان زیاد است، میزان محافظت تركیبات مسی حداقل است. پس لازم است هر سال سمپاشی را انجام دهیم.

اگر در زمستان دما زیر
۲۰- درجه برود، پوست درخت آسیب دیده، ترك می خورد .این تركها نقاط ایده آلی برای نفوذ باكتری اند و باید با سموم مسی پوشیده شوند. زمانی كه باكتری در تركهای ناشی از سرمازدگی تكثیر شود، مقدار اینوكولوم به شدت افزایش پیدادخواهد كرد و كنترل بسیار مشكل خواهد شد. پس بعد از یخبندان هم سمپاشی لازم است.
اینكه از چه نوع سم مسی استفاده كنیم، چندان مهم نیست. Nordox ، Kocide

و مخلوط بردو همگی تقریبا به یك میزان باعث كنترل گره زیتون می شوند. مهم استاندارد بودن سم و مناسب بودن زمان سمپاشی است. در ضمن این موضوع برای مبارزه با لكه طاووسی زیتون هم صدق می كند.
روش دوم مبارزه هرس كردن است ولی باید توجه داشت كه هرس كردن وقتی بیشترین تاثیر را دارد كه میزان اینوكولوم در باغ كم باشد. در باغهایی كه به شدت آلوده اند،هرس كردن مناسب به منظور از بین بردن اینوكولوم امكان پذیر نیست. در این حالت تنها روش ممكن، هرس شاخه های اصلی كل درخت یا بخشی از آن است ، به این منظور كه در فصل رشد بعدی شاخه های جدیدی شروع به رشد كنند.
علی رغم آنچه كه به نظر می رسد، پاییز بدترین زمان برای هرس درختان زیتون است.

نكات زیر را قبل از هرس كردن در نظر داشته باشید :

_ حساسیت به یخبندان (Freeze Sensitivity) : كنوپی بوجود آمده در تابستان گذشته می تواند شاخه های نازك و كوچك را از دمای بسیار پایین حفاظت كند. انجام هرس برای خلوت كردن كنوپی، این حفاظ را از بین خواهد برد و درختان هرس شده طی یخبندان بعدی بسیار شدیدتر از درختان هرس نشده آسیب خواهند دید و به شدت توسط گره زیتون آلوده خواهند شد كه كنترل آن بسیار مشكل است.

_ مدیریت اندازه درخت (Managing Crop Size) : هرس روش بسیار مناسبی برای كنترل اندازه درخت است به ویژه وقتی كه كم كردن حجم درخت مد نظر نیست. بنابراین بهترین كار این است كه تا بهار، تا وقتی كه مقدار رشد جوانه انتهایی قابل اندازه گیری است، صبر كنید. سپس میزان شدت هرس را انتخاب كنید.
_ گره زیتون : همانطور كه گفته شد، هرس قبل یا در طول دوره بارندگی باعث ایجاد زخمهایی در درخت می شود كه برای تولید آلودگی مناسبند. باران باكتری ها را در طول درخت جابجا می كند و آلودگی گسترش می یابد.
پس بهتر است هرس را در تابستان انجام دهیم. در ضمن وسایل هرس را باید بعد از هرس هر درخت ضد عفونی كرد


منبع:http://www.aftab.ir/articles/science_education/agriculture_fishery/c3c1148893759_olive_p1.php.
 

کلروفیل

عضو جدید
کاربر ممتاز

بیماری های قارچی :

پژمردگی ورتیسیلیومی زیتون:Olive Verticillium Wilt


عامل بیماری :


قارچ Verticillium dahliae و گونه Verticillium albo-atrum که در برخی نقاط فقط گونه اول گزارش شده است.
رده بندی عامل:
قارچ ورتیسیلیوم از قارچهای ناقص و از گروه Phialosporea است. در نوعی دیگر از رده بندی ورتیسیلیوم در راسته Hyphales از Deuteromycota قرار می گیرد.

آلودگی و گسترش:


پژمردگی ورتیسیلیومی یكی از مهمترین بیماری های زیتون است. این بیماری زیتون های تجاری كشت شده در باغها و همینطور زیتون هایی كه در فضای سبز به كار رفته اند، حمله می كند. نماتد مولد غده، نماتد مولد زخم و سایر پوسیدگی های ریشه ای كه باعث آسیب رسیدن به ریشه می گردند، ورود ورتیسیلیوم را به گیاه، در خاكهای آلوده، تسهیل می كنند.


● شرح بیماری :


به عنوان یك قارچ خاكزاد، ورتیسیلیوم ابتدا به سیستم ریشه های زیتون، زمانی كه دمای هوا پایین است، حمله میكند. ( قارچ در دمای بالاتر از
۳۰درجه رشد نمی كند ). بعد از نفوذ به ریشه ها، قارچ رشد كرده، ازمیان آوندها شروع به حركت می نماید و سرانجام به شاخه ها و سرشاخه ها می رسد. دوره آلودگی از اواخر زمستان شروع شده و تا بهار طول می كشد. با شروع اولین گرمای تابستانه، قارچ غیرفعال می شود ولی متاسفانه تا آن زمان خسارت وارد شده است و درختان علائم بیماری را نشان می دهند. حضور قارچ در بافتهای آوندی باعث كاهش و قطع شدن جریان آب از ریشه به برگ می گردد. علائم پژمردگی ورتیسیلیومی را می توان مستقیما به توكسین هایی كه توسط قارچ تولید می شوند و مانع انتقال آب از ریشه به ساقه می شوند، نسبت داد.
قارچ از فصلی به فصل دیگر درون خاك و احتمالا ریشه های آلوده باقی می ماند. هر دو قارچ عامل بیماری تولید كنیدی هایی می كنند كه عمر کوتاهی دارند. قارچ V. dahliae تولید میكرواسكلروت هم میكند ولی V. albo-atrum میسلیومی با دیواره ضخیم و سیاهرنگ، شبیه به میكرواسكلروت تولید میكند كه البته میكرواسكلروت نیست. مناسب ترین دما برای رشد گونه اول ۲۸- ۲۵درجه و برای گونه دوم ۲۵- ۲۰درجه است. قارچ V. dahliae در خاك به صورت میكرواسكلروت تا ۱۵سال هم باقی میماند. هر دوی آنها می توانند به صورت میسلیوم در میزبان های پایا، اندام های تكثیری یا در بقایای گیاهان زمستان گذرانی كنند.


● علائم:

شروع ظهور علائم، در بهار، نزدیك زمان گلدهی است. برگهای تازه به سمت داخل پیچ میخورند و رنگ سبز تیره و جلوه براق خود را از دست می دهند. رنگ آنها خاكستری كدر و قهوه ای می شود. ریزش برگ و میوه های كه بعد از ین صورت می گیرد، بستگی به شدت آلودگی، شدت وزش باد و استرس گرمایی موجود دارد. دستجات گل روی شاخه های آلوده از بین می روند و چسبیده به درخت باقی می مانند. رنگ پوست ممكن است تقریبا آبی رنگ شود. شاخه های تكی و مجزا، بخشهای بزرگی از درخت یا كل تاج درخت ممكن است در طول یك فصل زراعی ازبین برود. با این حال مرگ كل درخت به ندرت دیده شده است.
سیستم آوندی گیاهانی كه آلوده به وریسیلیوم هستند، علامت مشخصی به صورت تغییر رنگ آوندها نشان می دهند. آوندهای آبكش در طول ساقه و ریشه به زنگ قهوه ای یا سبز در می آیند. ولی این علامت در درختان زیتون كمتر دیده شده است. برای مشاهده این علامت شاخه ای از درخت را ببرید و پوست آن را بكنید تا بتوانید تغییر رنگ آوندها را مشاهده كنید. ولی برای اینكه از وجود ورتیسیلیوم مطمئن شوید باید نمونه ها را در آزمایشگاه كشت دهید.
با سرد شدن دوباره هوا، قارچ بار دیگر فعال می شود و رشد وتكثیر را از سر می گیرد. شاخه ها هر سال، در طول دوره های سرد، بارها مورد حمله قرار می گیرند.

كنترل:


هیچ راه مبارزه ای برای درختان آلوده شده وجود ندارد. هرس سرشاخه های آلوده توصیه می شود ولی نمی توان با این روش باعث عقب نشینی قارچ از درون شاخه ها شد. محل اصلی قارچ درون ریشه ها است و از آنجا به سمت شاخه ها پیش روی می كند. استفاده از قارچكش ها هم موثر نیست. حتی تركیبات سیستمیك هم اثر كمی در توقف قارچ ورتیسیلیوم دارند.


پیشگیری بهترین روش مبارزه است ولی همیشه امكان پذیر نیست ببسیاری از گیاهانی كه به عنوان خوراك دام به کار می روند،سبزیجات و گیاهان زینتی به ورتیسیلیوم حساسند. خاكها به آسانی قبل از كشت به ورتیسیلیوم آلوده می شوند. عامل بیماری می تواند تا چندین سال درون خاك زنده بماند و به محض كشت گیاه حساس، در صورت مناسب بودن شرایط آن را آلوده كند. بنا براین بهتر است تا جایی كه ممكن است از كشت در زمین های آلوده، به ویژه زمین هایی كه سبزیجات به مدت طولانی در آنها كشت می شده اند خودداری كنیم.

ضدعفونی خاك با حرارت دادن خاكهای مرطوب به مدت نیم ساعت تا ۷۱درجه سانتیگراد باعث حذف ورتیسیلیوم از خاك گلخانه ها شده است ولی این روش در باغها عملی نیست .

آفتاب دهی (Soil Solarization)

روشی موثر برای كاهش شیوع پژمردگی ورتیسیلیومی در بسیاری از باغها و زیتون های كشت شده در فضای سبز می باشد. قبل از كشت در محلی كه به وجود بیماری در آن شك دارید، آن را آبیاری كنید و عمیقا شخم بزنید . بعد از آن خاك را با یك پلاستیك شفاف به قطر
۴تا۶میلیمتر به مدت ۸- ۶هفته و یا اگر امكان دارد، بیش از این مدت، بپوشانید. لبه های پلاستیك را با خاك محكم كنید و روی چند نقطه از پلاستیك خاك بریزید تا مانع از حركت پلاستیك موقع وزش باد شود. محلی كه برای آفتاب دهی انتخاب می كنید باید كاملا در معرض نور خورشید باشد تا اشعه های خورشید بتواند ۳۰ساتنیمتر اول خاك را گرم و ضدعفونی كند.

آفتاب دهی با موفقیت نسبی در باغهای زیتون مورد استفاده قرار گرفته است. قبل از استقرار پلاستیك ها علفهای هرز پای درختان را ازبین ببرید، شاخه های آلوده را قطع كنید و خاك را آبیاری كنید. پلاستیك ها باید با فاصله چندین سانتیمتر از محدوده سایه انداز درخت روی خاك قرار داده شوند. اگرچه دمای خاك در طول دوره های آفتابی كنترل بسیار بالا می رود، ولی درختان هیچ علائمی مبنی بر ناسازگاری نشان ندادند. طی آزمایشات انجام شده مقدار ورتیسیلیوم خاك با این روش كاهش پیدا كرد و جمعیت میكروارگانیسم های مفید خاك به طور معنی داری افزایش یافت. درخت بعد از آن به خوبی رشد كرد و دوباره كمتر به ورتیسیلیوم آلوده شد. ولی متاسفانه آلودگی های قبلی درخت هنوز وجود داشتند.

تدخین خاك (Soil Fumigation) روش دیگری است كه می توان انجام داد و البته اگرچه می توان با روش های تدخینی زمین را قبل از كشت ضدعفونی كرد ولی بهتر است از كشت در زمین آلوده خودداری كنیم زیرا تدخین روشی پرهزینه است و به ندرت باعث كنترل ۱۰۰% می شود و مصرف برخی از مواد تدخینی موثر مثل متیل بروماید، به خاطر آسیب هایی كه محیط زیست می زنند به تدریج منسوخ شده. انتخاب دقیق زمین و استفاده از نهال های سالم می تواند جلوی بسیاری از روش های پر هزینه را بگیرد.

مخلوط كلروپیكرین/ متیل بروماید و سم متام سدیم بیشترین سموم استفاده شده علیه ورتیسیلیوم برای تدخین خاك هستند.

نحوه استفاده از متیل بروماید در بخش كنترل قارچ Armillaria آمده است.
راه دیگر مبارزه استفاده از ارقام مقاوم است. واریته Ascalano اگرچه یك واریته مقاوم نیست ولی متحمل محسوب می شود.

بسیاری از گیاهان زراعی نظیر پنبه ( كه یك میزبان مطلوب است و اینوكولوم قارچ در مزارع پنبه به سرعت افزایش می یابد ) ، خانواده كدوئیان، فلفل، پسته، هسته داران، گوجه فرنگی و گیاهان زینتی مثل پیچ امین الدوله، یاس بنفش، ماگنولیا، درخت پر، درخت لاله و درختانی مثل افرا، نارون، اقاقیا، زبان گنجشك، درخت عرعر، سنجد و انجیر به ورتیسیلیوم حساسند.

از گیاهان مقاوم می توان بسیاری از بازدانگان مثل سرو، ژنكیو، نراد، سروكوهی، نوئل، سرخدار، تمام تك لپه ای ها مثل خرما، برخی از دولپه ای ها ( سیب، گلابی، به، زالزالك، شاه بلوط، بلوط، مركبات، توت، گردو، چنار، تبریزی، نمدار، بید ) را نام برد.
اقدامات زراعی مثل استفاده از كودها، مدیریت صحیح آبیاری و كنترل علفهای هرزكم و بیش در کنترل پژمردگی ورتیسیلیومی موفق بوده اند. هدف اكثر آنها افزایش قدرت گیاه برای جلوگیری از بروز علائم بیماری است. البته هیچكدام از آنها باعث معالجه بیماری و حذف آن از درخت نمی شوند.

 

کلروفیل

عضو جدید
کاربر ممتاز
پوسیدگی آرمیلاریایی ریشه زیتون : Armillaria Root Rot

عامل بیماری : Armillaria mellea

رده بندی عامل بیماری: Basidiomycota , Basidiomycets , Agaricales , Tricholomataceae

علائم :

این قارچ که به قارچ عسلی (Honey fungus) هم معروف است به ریشه ها حمله می كند. ریشه هایی كه توسط آرمیلاریا آلوده شده اند، دارای صفحات بادبزنی شكل به رنگ سفید مایل به زرد بین پوست و چوب خود هستند. گاهی اوقات ریزومرف هایی به رنگ قهوه ای تیره تا سیاه در سطح ریشه ها قابل مشاهده اند.( ریزومرف ها شامل مجموعه ای از ریسه ها هستند. یک تا سه میلیمتر قطر دارند و به عنوان عامل بقای قارچ ازفصلی به فصل دیگر و در شرایط نامناسب مثل خشکی و آتش عمل می کنند. در ضمن می توانند در ریشه های گیاهان میزبان نفوذ کرده و آنها را آلوده کنند. ) قارچ آرمیلاریا گاهی به زیتون حمله می كند و در برخی اوقات باعث مرگ درخت می شود.

علائم هوایی مشابه علائم ایجاد شده در اثر سایر بیماری های ریشه است مثل کاهش رشد، کوچکی و زرد شدن برگها، خشکیدگی شاخه ها و ضعف عمومی درخت.

در بعضی از گیاهان، كلاهك های قارچ در پایه درختان آلوده به آرمیلاریا، در طول پاییزهایی كه هوا سرد و بارانی است، دیده می شوند. ولی چنین موردی به ندرت در درختان زیتون مشاهده شده است.
● شرح بیماری :
قارچ به صورت میسلیوم یا ریزومرف در درختان آلوده یا در ریشه های در حال فساد زندگی می کند. روش اصلی انتقال آن از درختی به درخت دیگر به وسیله ریزومرف ها یا تماس مستقیم ریشه ها است. اسپورهایی که از کلاهک های قارچ بوجود می آیند، عمدتا ابتدا بر کنده های مرده یا مواد چوبی رشد می کنند و سپس با تولید ریزومرف به ریشه های زنده ( به طور مستقیم یا از راه زخم ) حمله می کنند.

مبارزه:

- جمع آوری کنده ها و ریشه های درختان قطع شده تا قارچ آنها را آلوده نکند و اینوکولوم افزایش نیابد.
- عدم کشت در زمین های آلوده
- گاهی اوقات خندقی دور تا دور درختان آلوده حفر می کنند تا مانع از رشد ریزومرف ها به طرف درختان سالم شود.

ـ تدخین خاک با استفاده از مواد شیمیایی:

برای تدخین از متیل بروماید استفاده می کنیم. خاک باید رطوبت کمی داشته باشد و درجه حرارت متوسط آن بیش از
۱۰درجه باشد. میزان مصرف متیل بروماید بستگی به نوع خاک دارد و بین ۴۰۰ـ۲۰۰کیلو در هکتار متغیر است. در خاکهای رسی بیشتر و در خاکهای شنی کمتر مصرف میشود. اگر بخواهیم فقط محل درخت آلوده را ضدعفونی کنیم، ۲۵۰گرم سم برای هر محل درخت به قطر سه متر، کافی خواهد بود.
قبل از مبارزه شیمیایی، تمام درختان و كنده های آلوده و در صورت امكان تمام ریشه هایی كه بیش از
۲.۵سانتیمتر قطر دارند را خارج كنید. درختان به ظاهر سالمی كه در نزدیكی درختان آلوده قرار دارند نیزاغلب بیمارند. این درختان را نیز از بین ببرید و محدوده آلوده را با استفاده از سموم تدخینی ضدعفونی كنید. درختان، كنده ها و ریشه های خارج شده را باید سوزاند و یا در جایی نگه داشت كه آبهای جاری شده از بارندگی، از آنجا به زمین های زراعی جاری نمی شوند.

برای خشك نگه داشتن خاك در طول تابستان از گیاهان پوششی مثل سودان گراس یا آفتابگردان استفاده كنید.هرچه خاك خشك تر باشد، سم ( متیل بروماید ) بیشتر درون آن نفوذ خواهد كرد. بعد از خشك شدن زمین آن را شخم عمیق بزنید. اگر خاك خیلی نرم و پودری است، بعد از اولین بارندگی شخم زدن و تدخین را انجام دهید. شخم زمین های رسی باعث بوجود آمدن كلوخ هایی در سطح آن می شود. افزایش دوز سم باعث افزایش نفوذ آن در خاك می شود ولی این مساله در خاكهای مرطوب چندان صحیح نیست، به ویژه در خاكهایی كه رس زیادی دارند. متیل بروماید را تا عمق
۷۵ـ۴۵سانتیمتری به وسیله چیزل در خاک تزریق کنید و خاک را با پوشش ضدگاز بپوشانید. پوشش روی زمین را حداقل تا دو هفته برندارید و خاک را تا یك ماه قبل از كشت هوا دهید. زمان تدخین خاك می تواند از اواخر تابستان تا اویل پاییز باشد.

● نكته :

به ندرت می توان قارچ را ریشه كن كرد، مگر در نواحی محدود. اگر خاك خیس است و تا اعماقی كه ریشه ها رشد می كنند، دارای لایه های رسی است، تدخین كردن زیاد موفق نیست. بهترین ریشه كنی در خاكهایی كم عمق با عمق كمتر از
۱.۵متر صورت می گیرد.
 

کلروفیل

عضو جدید
کاربر ممتاز
چشم طاووسی زیتون Peacock spot ( Olive leaf spot Olive )

بیماری در شمال وجود دارد ولی خسارتزا نیست.Spilocea oleaginea عامل بیماری است که فرم جنسی آن دیده نشده است. فرم غیرجنسی باعث آلودگی و بقا می‌شود. ایجاد لکه‌های سبزتیره با هاله زرد دراندامهای هوایی می‌کند.بیماری پلی‌سیکل است


 

کلروفیل

عضو جدید
کاربر ممتاز
با هرس بهاره، آفت پسيل را در باغ‌های زيتون كنترل كنيد


با قطع شاخه‌هاي آلوده به تخم‌هاي آفت پسيل در فصل بهار، خسارت ناشي از اين آفت در باغ‌هاي زيتون كاهش پيدا مي‌كند.

براساس تحقيقات انجام شده توسط مجيد گلمحمدي و تني چند از محققان در مركز تحقيقات باغباني، نقش هرس در كنترل پسيل زيتون و اثرات اين دو عامل در سال‌آوري درختان زيتون مورد بررسي قرار گرفت.

آفت پسيل زيتون و پديده سال‌آوري دو عامل مهم و اساسي كاهنده محصول در باغ‌هاي زيتون شهرستان طارم واقع در شمال استان زنجان محسوب مي‌شوند.

پوره‌هاي مكنده اين آفت باعث كاهش گل‌آذين‌ها و كاهش گرده افشاني گل‌ها شده و نه تنها سبب كاهش تشكيل ميوه مي‌شوند بلكه باعث ريزش ميوه‌هاي جوان نيز مي‌شود.

به منظور دستيابي به يك روش مناسب جهت كنترل آفت و همچنين بررسي تأثير آن بر مسئله سال‌آوري آزمايشي در قالب طرح بلوك‌هاي كامل تصادفي در سه تكرار در باغ شهيد مطهري شهرستان طارم انجام شد.

بررسي‌ها نشان داد كه در تيمار هرس بهاره در مقايسه با هرس پاييزه و شاهد به شكل‌ معني‌داري آلودگي گل‌آذين‌ها به ترشحات آفت كاهش يافت و از آنجائيكه، انجام هرس باعث بالا رفتن ميزان تهويه و نور‌دهي شاخه مي‌شود، اين امر باعث بالا رفتن ميزان تهويه نوردهي شاخه‌ها در نتيجه باعث به هم خوردن تعادل طبيعي جمعيت آفت‌ بر روي درخت مي‌شود.
همچنين قطع شاخه‌هاي آلوده با كاهش جمعيت آفت در فصل بهار به باغداران توصيه شده است.

نتايج انجام تحقيقات همچنين نشان داد كه هر چند دو فاكتور هرس و پسيل باعث كاهش ميزان سال‌آوري مي‌شوند، اما اين عامل از نظر آماري معني‌دار نيست و ميزان درصد روغن در گوشت ميوه نيز افزايش پيدا مي‌‌
 

کلروفیل

عضو جدید
کاربر ممتاز
مشکلات پیش روی زیتون کاران

زیتون به عنوان میوه ای با ارزش باید اما از نظر سود دهی محصولی دیربازده در میان کشاورزان محسوب می گردد.

از سوی دیگر هجوم آفت و بيمارى به باغ هاى زيتون آسيب می رساند و منجر به تهديد كيفيت محصول زيتون در تمامى باغ ها می شود و سرمايه گذارى و بازدهى سرمايه باغ هاى ديربازده زيتون را تهديد می کند. در همین چند سال پیش بود که هجوم آفت و بیماری به این محصول باعث خسارات سنگینی گردد

.
اما سال گذشته با برنامه ریزی های صحیح دولت طی طرحی شروع به رديابي مگس زيتون در باغ‌هاي كشورانجام داد

.
انجام عمليات رديابي آفت مگس زيتون در سطحي معادل 17 هزار و 639 هكتار از باغات زيتون صورت گرفته است

در سال 84 انجام عمليات رديابي و مبارزه با آفت با نظارت كارشناسان سازمان حفظ نباتات، با تدارك 459 هزار و 900 عدد تله و نصب 374 هزار و 129 عدد تله جلب كننده ـ كشنده و توزيع 9 هزار و 504 ليتر پروتيين هيدروليزات (تركيب جلب كننده حشرات بالغ) و انجام عمليات رديابي در سطح معادل 17 هزار و 639 هكتار از باغات زيتون صورت گرفت كه در سطحي معادل 12 هزار و 715 هكتار، تعداد 78 عدد تله فرمولي موجود به مناطق زيتون‌خيز كشور جهت رديابي آفت ارسال شد و هم‌چنين به منظور ايجاد خلل در چرخه زندگي آفت و كاهش ميزان حشرات انتقالي به سال 85 و در نهايت كاستن از ميزان خسارت در نسل‌هاي آتي مقدار يك ميليون و 665 هزار و 244 كيلوگرم ميوه زيتون آفت زده جمع‌آوري و تحويل كارخانجات روغن‌كشي شد

.
تا چندي پيش به جز شرايط آب و هوايي فاكتور ديگري به طور عمده تهديد كننده اين برنامه توسعه نبود ولي متاسفانه از مردادماه سال 83 كه براي اولين‌بار آفت مگس زيتون از كشور گزارش شد، زنگ خطر به صدا درآمد و در مدت كمتر از سه ماه دامنه گسترش آفت 13 استان را در بر گرفت. مگس زيتون يكي از مهم‌ترين آفات زيتون است. لارو اين آفت با تغذيه از گوشت ميوه، باعث ريزش ميوه‌ها قبل از برداشت، كاهش كيفيت روغن زيتون و ورود قارچ‌هاي باتوژن از محل سوراخ ورودي لاروها شده كه اسيديته داخل ميوه‌ها به ميزان دو تا چهار برابر افزايش مي‌يابد. اگر ميوه‌ها از واريته‌هاي كنسروي باشد، بازارپسندي محصول به واسطه خسارت مستقيم لاروها از بين مي‌رود و هم‌چنين اين حشره قادر است باكتري مولد كال زيتون را هم انتقال دهد

.
اين آفت يك ميزبان و چند نسلي است كه به انواع زيتون اهلي خسارت وارد مي‌كند و در تمام كشورهاي حوزه درياي مديترانه، مناطق شمال شرقي و جنوبي آفريقا، جزاير قناري، هند، پاكستان و غرب آسيا وجود دارد و از نيم‌كره شرقي شروع و در نيم‌كره غربي به كاليفرنيا محدود مي‌شود

.
و از دیگر کارهای صورت گرفته در زمینه جلوگيري از شيوع و گسترش آفت، اعمال دقيق مقررات قرنطينه گياهي و ممانعت از خروج ميوه و اندام‌هاي گياهي از مناطق آفت‌زده به ساير مناطق، پست‌هاي قرنطينه در مبادي خروجي استان‌هاي آلوده، فعال شد و جهت شكار انبوه آفت، مقدار 616 ليتر مالاتيون در اختيار استان‌هاي آلوده قرار گرفته است

.
از طرف دیگر سرماي نابهنگام نیز می تواند باعث نابودی جوانه هاي زيتون و موجب كاهش توليد محصول زيتون در منطقه شود

.
از دیگر مشکلات تولیدکنندگان این محصول ورود قاچاق روغن زيتون، تعداد محدود كارخانجات روغن كشي و عدم فرهنگ بالاي مصرف روغن زيتون از جمله مهمترين مشكلات برسر راه اجراي طرح زيتون در كشور است

.
از دیگر موارد می توان به نبود صنایع تبدیلی به حد کافی نام برد. توليد زيتون در كشور از حدود 8هزارتن در سالهاي قبل از شروع طرح (72) به 34هزارتن در سال زراعي 80ـ79 رسيده است ولي در این سالها به صنايع جانبي زيتون در اين مدت متناسب با توليد اين محصول رشد توجهی نشده است

.
براي هر 500هكتار سطح زيركشت زيتون با عملكرد در هكتار 4تن نياز به يك واحد روغن كشي 2هزارتني است.
• • بيش از 90 درصد ماده اوليه صنعت روغن زيتون وارداتی است.
• • بيش از 90 درصد ماده اوليه صنعت روغن زيتون (روغن خام) از طريق واردات تامين مي شود و به همين دليل توجه به توسعه كشت زيتون و صنعت روغن زيتون ضروري است

.
آنچه آمار ها نشان می دهد حاکی از این است كه در سال 1381 حدود 930 هزار تن روغن زيتون وارد كشور شده و بخش عظیمی از منابع ارزي كشور صرف تامين اين كالا شد

.
در سالهاي 1381 و 1382 نيز به ترتيب 8/1304 ميليارد ريال و 1/1836 ميليارد ريال يارانه جهت توليد اين ماده غذايي اختصاص يافته است

.
گفتني است با توجه به روند رشد جمعيت و با فرض ثابت ماندن مصرف سرانه كه در حال حاضر حدود 16 كيلوگرم است، به نظر مي رسد توجه به توليد روغن زيتون در داخل كشور از محل توسعه كشت محصولاتي ضروري است. زيرا از سويي موجب كاهش وابستگي شديد توليد به واردات ماده اوليه اين كالا شده و از سوي ديگر از خروج منابع ارزي كشور جلوگيري مي كند

.
در اين ميان توجه به محصول زيتون مي تواند ضمن تامين بخشي از نيازهاي مصرفي روغن از محل توليد داخل، تغييري در كشت زراعي اراضي مرغوب نيز به همراه داشته باشد. از طرفي به جهت عدم نياز به اراضي درجه يك كشاورزي در توسعه كشت زيتون و امكان استفاده از اراضي درجه دو و شيبدار كشور كه در حال حاضر كمتر مورد استفاده هستند، عملا موضوع كشت جايگزين، حذف و ظرفيت توليد در آن واحد با عوامل توليد ثابت افزايش مي يابد.
 

کلروفیل

عضو جدید
کاربر ممتاز
خواص زیتون
روغن زيتون گردش خون را تسريع می کند
وجود تركيبات فنل (اسيد كربوليك‌‏ها) در روغن زيتون تاثير مثبتي برروي گردش خون رگ‌‏ها دارند.
تحقيقات صورت گرفته توسط محققان دانشگاه كوردوبا، بر روي 21 نفر نشان داد؛ مصرف روغن زيتون سيستم گردش خون را در رگ‌‏ها به مدت 4 ساعت پس از مصرف تسريع مي‌‏كند.
همچنين نتايج تحقيقات حاكي است؛ ماده "فنل" موجود در روغن زيتون از لخته‌‏شدن خون در رگ‌‏ها نيز جلوگيري مي‌‏كند.
• • خوردن زيتون باعث كاهش فشارخون می‌شود.
• •
• • زيتون علاوه بر اينكه مصرف زيادي در تغذيه دارد ده‌ها خاصيت درماني هم دارد.
زيتون داراي اثرنرم‌كنندگي، ملين، صفرا بر است. اين ماده سنگهاي صفراوي را دفع و يبوست‌هاي مزمن را درمان مي‌كند.
زيتون همچنين قولنج‌هاي ناشي از ورم كليه را درمان مي‌كند و باعث تسكين درد و سوزش سوختگي‌ها، درمان آفتاب‌زدگي و سرمازدگي و گزش حشرات مي‌شود.
لازم به ذكر است اين ماده در التيام زخم و جراحات و رفع سوزش و درد اثر دارد و خارش چشم و اشك ريزش را رفع مي‌كند.
• • مصرف زيتون از ابتلا به امراض قلبی جلوگيری می كند
• •
• • مصرف روغن زيتون از ابتلا به امراض قلبي و سرطان جلوگيري مي كند.
• • زيتون در رفع پوكی استخوان مفيد است
• •
• • با مصرف فرآورده‌هاي زيتون مي‌توان با مشكل پوكي استخوان و پيري زودرس مقابله كرد،
ميوه‌ رسيده زيتون داراي تركيبات مختلفي مانند آب 60 درصد، روغن 20 درصد، قند 10 درصد، پروتئين، مواد معدني، كلسيم و سلولز است و 100 گرم ميوه آن 224 كالري انرژي دارد.
رنگ زيتون هنگام رسيدن از سبز كم‌رنگ به رنگ بنفش و قرمز و انواع سياه تغيير مي‌كند. دانه زيتون بدون انجام عمليات فراوري قابل مصرف نيست و به‌صورت كنسروشده و پرورده مي‌توان مصرف كرد كه به‌صورت سنتي و صنعتي در بازار ايران عرضه مي‌شود.
تفاوت ارقام، ميزان رسيدن ميوه، روش برداشت و استخراج آن از مهمترين معيارهاي تعيين‌كننده كيفيت روغن محسوب مي‌شود و از زيتون نارس روغن سبزرنگ و از رسيده آن، روغن زرد توليد مي‌شود كه رنگ سبز روغن نمي‌تواند نشانه كيفيت خوب آن باشد.
همچنين روغن زيتون اثر شديدي بر عليه تومورهاي خوش‌خيم مانند پروستات و لوله گوارش دارد و جيره غذايي روغن زيتون ميزان آسيب‌هاي سرطاني را كاهش مي‌دهد.
براساس اين مقاله روغن زيتون در جلوگيري از تشكيل لخته خون و تجمع لخته‌ها، تاثير دارد و مصرف منظم آن خطر توسعه التهاب روماتيسمي بدن كاهش يافته و از بي‌نظمي‌هاي دستگاه گوارش جلوگيري مي‌كند
 

ye barkhord

اخراجی موقت
خوب بود اما بیشتر گیاهپزشکی بود . ممکنه در مورد سال اوری زیتون صحبت کنید؟
 

باغبانی 17

عضو جدید
زیتون درختی سازگار با تمام شرایط

زیتون درختی سازگار با تمام شرایط

زیتون (Olea europaea L.) ازخانواده Oleaceae درختی مخصوص مناطق گرمسیری و نیمه­گرمسیری است که از حدود 3000 سال قبل از میلاد مسیح در سوریه، جنوب ترکیه و فلسطین پرورش داده می­شده است. این درخت در نواحی مدیترانه­ای که آب و هوایی معتدل با زمستان­های ملایم دارند رشد می­نماید. زیتون تا درجه حرارت 12- درجه سانتی­گراد را تحمل می­نماید، ولی پایین­تر از این دما گاهی دچار سرمازدگی می­شود. ارتفاع درخت زیتون به صورت وحشی گاهی تا حدود 20-15 متر نیز می­رسد ولی معمولاً به کمک هرس ارتفاع آن به 5-4 متر محدود می­شود. زیتون به علت سازگاری، در هر نوع خاکی رشد نموده و تولید محصول فراوانی می­کند، به همین علت این درخت به محصول ثروتمند خاک­های فقیر مشهور است. این گیاه قادر است شرایط نامساعد محیطی را به خوبی تحمل کند (محمدی و وکیلی، 1385).
میزان آب سالیانه مورد نیاز زیتون 5000 تا 7500 متر مکعب در هکتار برآورد شده است. معمولاً آبیاری عمیق ماهیانه کافی می­باشد. این درخت به علت برگ­های کوچک، کوتیکول ضخیم و تعرق کم می­تواند دوره­های خشکی را تا حد نسبتاً زیادی تحمل نماید (انصاری، 1389). زیتون (Olea europaea L.) ازخانواده Oleaceae درختی مخصوص مناطق گرمسیری و نیمه­گرمسیری است که از حدود 3000 سال قبل از میلاد مسیح در سوریه، جنوب ترکیه و فلسطین پرورش داده می­شده است. این درخت در نواحی مدیترانه­ای که آب و هوایی معتدل با زمستان­های ملایم دارند رشد می­نماید. زیتون تا درجه حرارت 12- درجه سانتی­گراد را تحمل می­نماید، ولی پایین­تر از این دما گاهی دچار سرمازدگی می­شود. ارتفاع درخت زیتون به صورت وحشی گاهی تا حدود 20-15 متر نیز می­رسد ولی معمولاً به کمک هرس ارتفاع آن به 5-4 متر محدود می­شود. زیتون به علت سازگاری، در هر نوع خاکی رشد نموده و تولید محصول فراوانی می­کند، به همین علت این درخت به محصول ثروتمند خاک­های فقیر مشهور است. این گیاه قادر است شرایط نامساعد محیطی را به خوبی تحمل کند (محمدی و وکیلی، 1385).
میزان آب سالیانه مورد نیاز زیتون 5000 تا 7500 متر مکعب در هکتار برآورد شده است. معمولاً آبیاری عمیق ماهیانه کافی می­باشد. این درخت به علت برگ­های کوچک، کوتیکول ضخیم و تعرق کم می­تواند دوره­های خشکی را تا حد نسبتاً زیادی تحمل نماید (انصاری، 1389).





برای دریافت کامل جزوه به سایت زیر مراجعه کنید

www.horticulture17.blogfa.com
 
Similar threads
Thread starter عنوان تالار پاسخ ها تاریخ
H آموزش کشت زیتون میوه کاری 1

Similar threads

بالا