زنبور عسل

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
مطالبی که در این بخش قرار میدم به کوشش آقای محمد رفاهی از منابع مختلفی مثل کتاب زنبورعسل و پروش آن نوشته دکتر نعمت الله شهرستانی و کتاب زنبورعسل به زبان ساده و ... گردآوری شده. امیدوارم مفید واقع بشه.
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
زنبور عسل (Apis mellifera) چیزی حدود 150 میلیون سال پیش بوجود اومدن هرچند که زنبورعسل در ابتدا به صورت اجتماعی زندگی نمی کردن و این زندگی اجتماعی به تدریج در اون ها تشکیل شده و فهمیدن که بایستی برای این زندگی اجتماعی و زمستان گذرانی ماده ای رو تولید و ذخیره سازی کنن که امروزه ما اون رو به نام عسل و یا همون انگبین می شناسیم.
photo_2015-08-24_10-41-01.jpg
photo_2015-08-24_10-41-06.jpg

تحقیقات باستان شناسی حاکی از اینه که بشر زنبور عسل رو در حدود 16 هزار سال پیش از میلاد شناخته و از موم و عسل اون تغذیه میکرده
photo_2015-08-24_10-41-08.jpg
نحوه جمع اوری عسل از سنگ های داخل غار - نقاشی حکاکی شده بر روی غار در شهری در نزدیکی والنسیای اسپانیا
مصریان و ایرانیان باستان نیز از دیرباز با زنبور عسل آشنایی داشتن. یافته های باستان شناسی اینو تایید میکنه
photo_2015-08-24_10-41-12.jpg

photo_2015-08-24_10-41-15.jpg photo_2015-08-24_10-41-17.jpg
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
photo_2015-08-24_10-41-19.jpg

زنبور عسل بومی قاره های کهن مثل مناطق گرم آسیا و آفریقا می باشد و زنبورعسل هایی که در سایر قاره ها مثل آمریکا و استرالیا وجود دارند از این مناطق و توسط انسان برده شدند
نتایج یک تحقیق که در مجله Nature Genetics چاپ شده مشخص کرده که زنبور عسل بومی قاره آسیاست و از این قاره به سایر قاره ها مثل اروپا و آفریقا و بعدها توسط اروپایی ها به قاره آمریکا انتقال یافته است
تا کنون 5 گونه از زنبور عسل توصیف و شناخته شده است که زنبور عسل معمولی یا اروپاییApis mellifera شناخته شده ترین گونه زنبور عسل می باشد.
photo_2015-08-24_11-01-06.jpg

چهار گونه دیگه زبنور عسل وجود داره
2- زنبور عسل شرقی یا هندی Apis cerana
photo_2015-08-24_11-01-08.jpg
3- زنبور عسل بزرگ Apis dorsata
photo_2015-08-24_11-01-10.jpg

4-زنبور عسل کوچکApis florea
photo_2015-08-24_11-01-13.jpg
5-زنبور عسل کوچولو(Apis andreniformis) که اخیرا در چین شناخته شده و از نظر شکل شناسی با A.florea تفاوت دارد.
photo_2015-08-24_11-01-15.jpg
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
گونه اروپایی و هندی می توانند درون کندو زندگی کنن و از نظر اقتصادی برای انسان حائز اهمیتند ولی سه گونه بعدی به صورت آزاد در طبیعت زندگی می کنن و قادر به زندگی درون کندو نیستند
زنبور عسل معمولی نیز دارای نژاد های مختلفی هستش که می تونیم به نژادهای کارنیولان ، قفقازی ، ایتالیایی و ایرانی از نژادهای شناخته شده اش هستن
نژاد ایرانی (مدا - پرسیکا) موطن اصلی اون ایران بوده و یک زنبور به شدت نیش زن ، مقاوم به سرما ، مصرف غذای زمستانه کم است
غارتگری زیاد و تولید بچه زیاد از ویژگی های نامطلوب زنبور زنبور نژاد ایرانی می باشد
آقای دکتر طهماسبی و مهندس عاکف از محققینی هستند که بر روی نژاد ایرانی تحقیقات زیادی انجام دادن و هم اکنون مهندس عاکف در مشهد بر روی هیبرید گیری و تولید نژادهای برتر ایرانی در تلاقی با سایر نژادها دارن کار می کنن.
نژاد کارنیولان یک نژاد با صفات مطلوب خوب از جمله بچه دهی کم ، تولید عسل بالا مقاوم به بیماری هستش که در چند سال اخیر ملکه های این نژاد با قیمت های بالا در ایران نیز به فروش میرسه. موطن اصلی این نژاد کوه های آلپ است.

photo_2015-08-24_11-01-17.jpgphoto_2015-08-24_11-01-19.jpg
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
زنبورعسل در حال حاضر 9 گونه شناخته شده و 29 زیرگونه و تعدادی زیادی اکوتیپ در دنیا داره که از این 29 زیرگونه 8 تا آنها در خاورمیانه و یک زیرگونه تحت عنوان Apis mellifera meda در ایران وجود داره.
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
بیش از همه زنبور داری مدرن دنیا مدیون تحقیقات لانگستروت هست.

photo_2015-08-26_16-07-46.jpg

در سال ١٨٦٥ بارون فرانس فن هروشکا ٣ اهل مجارستان دستگاه استخراج عسل از موم (اکستراکتور) را با استفاده از قوه گريز از مرکز ساخت. دستگاه اکستراکتور که با نیروی گریز از مرکز باعث میشه که عسل از شان و موم ها جدا بشه

photo_2015-08-26_16-07-51.jpg


در سال ١٩٢٣ پروفسور کارل فون فريش ٤موفق به کشف طرز حرف زدن زنبور عسل (به صورت رقص) گشته و به همين دليل در سال ١٩٧٣ برنده جايزه نوبل شد.

photo_2015-08-26_16-07-54.jpg

استاد فریش متولد وین اتریش هستند و در سال 1982 در شهر مونیخ آلمان فوت کردند.

photo_2015-08-26_16-07-56.jpg

در آینده در مورد رقص زنبور عسل توضیحات مفصل تری ارایه میدم. فقط همین رو بدونین که زنبورها به این نوع رقص محل شهد و گرده رو به سایر زنبورها از لخاظ مسافت و محل اون اطلاع میدن.

در سال ١٩٢٦ واتسون آمريکايی برای اولين بار ملکه را به وسيله ی آمپول، تلقيح مصنوعی کرد.

photo_2015-08-26_16-07-59.jpg

در سال ١٩٥٦ دانشمند روسی ترياسکو ثابت کرد که ملکه در پرواز جفت گيری هميشه با چندين نر جفت گيری می کند و بدين طريق بر عقايد قبلی مبنی بر اين که ملکه در زندگی فقط با يک نر جفت گيری می کند، خط بطلان کشيد.
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
میرسیم به بحث ساکنین زنبور عسل

هر کلنی زنبور عسل از يک ملکه، چند صد زنبور نر و چندين هزار کارگر تشکيل شده است.

photo_2015-08-26_16-08-01.jpg

ملکه، مادر کلنی است. ارزش ملکه برای کندو در اين است که يک جمعيت کافی از زنبوران کارگر و تعداد کافی زنبور نر توليد کند تا وظايف کندو را انجام دهند. ملکه انتقال دهنده صفات اجداد خود و هم چنين صفات نرهايی است که با آن ها جفت گيری کرده است. لذا خصوصيات کندو مانند رنگ زنبوران، ميزان جمع آوری شهد و گرده، توليد موم و آرام بودن در داخل کندو، مقاومت در مقابل بيماری ها و زمستان گذرانی (به سرآوردن زمستان) بستگی به ملکه آن دارد.

photo_2015-08-26_16-08-04.jpg

بر خلاف تمامی جوامع که مردسالاری حاکمه در کندو و اجتماع زنبور عسل زن سالاری محض حکم فرماست و تمامی زنبورهای نر و کارگر مطیع ملکه هستند
کار اصلی یک ملکه در کندو تخم ریزی هست تا بتونه جمعیت کافی یک کلنی رو به حد قابل قبولی برسونه
زنبور ملکه از لخاظ ژنتیکی تفاوتی با زنبورهای کارگر کندو نداره تنها تفاوت اون در نوع تغذیه است که زنبورهای کارگر فقط در دوران لاروی و ان هم سه روز از ژل رویال تغذیه می کنن و در باقی عمرشون مخلوطی از عسل و گرده تغذیه می کنند اما ملکه در تمام طول عمر از ژل رویال تغذیه می کنه و همین تغذیه باعث میشه که یک ملکه به طور متوسط 5 سال عمر کنه و زنبور های کارگر متوسط 40 روز
زنبور ملکه و کارگر هردو از لحاظ ژنتیکی ماده هستند و تعداد کروموزوم یکسان دارند

این بحث ملکه یکی از پیچیده ترین مباحث زنبورداری هست و از اون جایی که قصد ندارم مطالب زیاد پیچیده شه زود و مختصر توضیح میدم
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
شاخون : به سلولی که در اون ملکه مراحل تخم، لاروی و شفیرگی رو تا خروج ملکه بالغ در اون سپری می کنه اصطلاحا شاه خانه : شاخون می گن. این سلول ها معمولا از سلول های زنبور های نر و کارگر بزرگتر هستند و بیشترین میزان ژل رویال هم از این سلول در زمان خاصی برداشت میشه

photo_2015-08-26_16-22-03.jpg photo_2015-08-26_16-22-05.jpg

photo_2015-08-26_16-22-08.jpg

زنبور ملکه در وسط و زنبورهای کارگر ملازم در گرداگرد ملکه . معمولا در اطراف ملکه 10 تا 12 زنبور کارگر وجود دارند که کارهای ملکه رو از قبیل غذا دادن دفع مدفوع ملکه و .. رو انجام میدن این زنبورها رو اصطاحا ملازمین ملکه می گن. قابل توجهه که هیچ گاه زنبوران کارگر به ملکه به صورت پشت وانمیستن و این یه جورایی احترام زنبورها رو به ملکه میرسونه

photo_2015-08-26_16-22-12.jpg
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
photo_2015-08-30_11-47-09.jpg

دستگاه اکستراکتور که با استفاده از نیروی گریز از مرکز عسل رو از داخل شان ها استخراج می کنه

البته ابتدا به وسیله چنگال مخصوصی سرپولکی های شان رو برمیدارن تا عسل ها قادر به خروج از شان باشند

photo_2015-08-30_11-34-09.jpg
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
و در نهایت عسل استخراج میشه ...

photo_2015-08-30_11-34-13.jpg photo_2015-08-30_11-34-18.jpg

photo_2015-08-30_11-34-20.jpg photo_2015-08-30_11-34-25.jpg
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
سپس این عسل رو که کمی موم و سرپولکی همراهشه رو با صافی های مخصوص صاف می کنند. این کار باعث میشه تا عسل دیرتر رس ببنده.
البته توصیه خودم اینه که اگه جایی رفتین و دیدین عسلشون داخلش ذرات معلق موم و سرپولکی بود خدا رو شکر کنید چون قیمت این سرپولکی ها از خود عسل هم گرون تره!

photo_2015-08-30_11-34-28.jpg photo_2015-08-30_11-34-31.jpg
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
photo_2015-08-30_11-34-34.jpg

اینم نوعی سرپولک دار برقی

photo_2015-08-30_11-34-36.jpg

البته به نظر من همین چنگال های خودمون (داخل این عکس دسته قرمزه) ارزونتره و کارایی بهتری هم داره!
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
خب، در این بخش در ارتباط با فرآورده های زنبور بحث می کنیم ...
موضوع این جلسه " نتایج آزمون عسل رو چطوری بهتر متوجه شیم"
گاها با این عبارت روبرو شدیم که عسل رو واسه این که بفهمیم واقعا عسل طبیعی هست باید برد آزمایشگاه و یا این که میزان ساکارز عسل زیر 5 درصده و یا حرف هایی از این دست.
حال میخوایم با هم دیگه جواب یک آزمایش عسل رو که دادیم به آزمایشگاه رو رمزگشایی کنیم.

photo_2015-09-02_15-50-59.jpg photo_2015-09-02_15-51-05.jpg

دو مورد برگه نتایج آزمون عسل رو در تصاویر بالا می بینید حال میخوایم ببینیم چطوری این جواب آزمایش رو بفهمیم
1: اولین پارامتری که معمولا به عنوان مهم ترین پارامتر هم در یک آزمون عسل اندازه گرفته میشه میزان ساکارز و یا همون شکر خوراکی هست
میزان ساکارز از این جهت حائز اهمیته که میزان ساکارز با میزان تغذیه با شکر و یا همون شربت در فصل ذخیره عسل کندو رابطه مستقیمی داره به عبارت ساده تر هر چه میزان درصد ساکارز یک عسل بالاتر باشه یعنی به زنبورها میزان شکر بیشتری داده شده و قاعدتا کیفیت عسل نیز پایین تره
میزان قابل قبول میزان ساکارز در عسل های طبیعی حداکثر 5 درصد ذکر شده که البته این استاندارد ها در کشورهای مختلف متفاوته مثلا تو اروپا این عدد 5 درصد و در آمریکا 7 درصد ذکر میشه و تو ایران هم هرکی میخواد بگه عسل من خیلی طبیعیه میگه زیر 3 درصد !!!! ساکارز داره
میزان ساکارز برای بعضی از عسل مثل عسل کنار که بیشتر در جنوب ایران هست تا 9 درصد هم قابل قبوله و اصلا عسل کنار میزان ساکارز بالاتری نسبت به سایر عسل ها داره و این میزان بالاتر ساکارز دلیلی بر طبیعی نبودنش نیست
ساکارز یک قند دوکربنه است که زنبور عسل با استفاده از آنزیم های خودش اون رو تبدیل به قندهای یک کربنه فروکتوز و گلوکز میکنه
میزان بالای ساکارز در عسل اصلا خوب نیست و مضراتی که برای مصرف بالای شکر وجود داره برای این عسل به میزان کمتری وجود داره برای همین هم هست که همه سعی در خرید عسلی با ساکارز پایین تری دارند
سوالی که گاهاً از ما زنبوردارها میشه اینه که خدایی این زنبورها رو شکر ندادین ؟؟؟ این سوال رو خیلی وقت ها چون وقت نیست برای مشتری توضیح داد با یک جواب نه خاتمه میدیم!
یک اصل زنبور داری اینه که معمولا تمامی زنبور دار ها برای شروع فصل و زمانی که هنوز فصل ذخیره عسل تو شان ها نیست نسبت به تغذیه کمکی زنبور جهت تقویت ملکه و تحریک اون به تخم ریزی بیشتر اقدام می کنن
این کار چون با ذخیره عسل تو شان ها همراه نیست علاوه بر این که بد نیست بلکه یک کار کاملا علمیه و هیچ ارتباطی با عسل اون نداره
البته این تغذیه باس وقتی که زنبور در حال ذخیره عسل در شان هاست متوقف بشه و الا میشه همون عسل شکری که میشناسیم
پس تا این جا گفتیم که حداکثر قابل قبول میزان ساکارز در بیشتر عسل های طبیعی میبایست 5 درصد باشه و عدد بالاتر از این نشواندهنده تغذیه با شکر است که هرچی این عدد بیشتر باشه این رو میرسونه که عسل میزان شکر بیشتر و زنبور با شکر بیشتری تغذیه شده در فصل ذخیره عسل

2: دومین پارمتری که تو آزمون های عسل بهش برمیخوریم میزان قندهای احیاء کننده هستند
تمام قندهای مونوساکارید و دی ساکارید هایی نظیر مالتوز و لاکتوز قندهای احیا کننده هستند .
میزان قندهای احیا کننده عسل حداقل باید ۶۵ درصد باشد و اگر این مقدار حدود ۷۵ – ۷۰ درصد شود، در حالی که درصد ساکارز کمتر از ۳ درصد باشد، می توان از کیفیت عسل مطمئن بود.

3: سومین پارامتر میزان PH عسل هست که میزان اسیدیته عسل رو نشون میده
عسل با این که یک ماده شیرین است اما از لحااظ PH یک ماده اسیدی در نظر گرفته میشه چون به طور معمول میزان PH عسل بین 3.5 تا 4.7 باس باشه
البته میزان های بالاتر و گاها کمتر از این هم گزارش شده که زیاد معمول نیست و به همین دلیل اسیدی بودن هست که نبایستی عسل رو در ظروف فلزی نگهداری کرد چون به مرور زمان باعث خورده شدن ظروف فلزی میشن و کیفیت عسل رو به شدت میارن پایین

4: پارامتر دیگه میزان آنزیم های عسل هستن
آنزیم های بسیار زیادی تو عسل وجود داره که بعضی از این آنزیم ها داخل شهد گل ها وجود دارن و بعضی ها هم توسط زنبور عسل به عسل اضافه میشه از بین این آنزیم ها آنزیم اینورتاز و دیاستاز رو بیشتر با اون آشنا هستید این آنزیم ها توسط زنبور عسل اضافه میشه و وجود این آنزیم ها در عسل میزان کیفیت و تازه بودن عسل رو نشون میدن
آنزیم دیاستاز همون آنزیم آمیلاز هست که باعث میشه نشاسته که یک قند پیچیده است به قندهای ساده تر تبدیل بشه
آنزیم اینورتاز مهم ترین آنزیم عسل است که و اولین اهمیت اون به خاطری نقشی که در تبدیل ساکارز به فروکتوز و گلوکوز داره می باشد.
دلیلی که میگن نبایست عسل رو زیاد حرارت داد به خاطر از بین رفتن همین آنزیم هاست . حضور این آنزیم ها در عسل باعث شده که عسل یک موجود زنده باشه و حرارت بالای 40 درجه در مدت زمان بالا به تدیج باعث از بین رفتن این آنزیم ها و قاعدتا کاهش کیفیت عسل میشه
آنزیم های زیادی در عسل طبیعی وجود دارند که همه این آنزیم ها تا کنون شناسایی نشدن از دیگر آنزیم های عسل می تونیم به آنزیم گلوکوز اکسیداز رو نام ببریم که باعث خاصیت آنتی باکتریال عسل میشه
فعالیت دیاستاز ( DN ) , یک فاکتور کیفی است که در اثر ماندگاری عسل و حرارت تغییر میکند و نشانگر تازه بودن یا حرارت ندیده بودن عسل میباشد. حداقل استاندارد میزان فعالیت دیاستاز ۸ است .

5- تعیین هیدروکسی متیل فورفورال HMF
فاکتور اصلی در تعیین کیفیت عسل و عامل نشان دهنده حرارت دیدگی عسل است
در عسل های تازه عملاً هیدروکسی متیل فورفورال (HMF ) وجود ندارد، اما با ماندن عسل در آن ایجاد شده و بتدریج افزایش می یابد و بستگی به PH عسل و درجه حرارت محل ذخیره کردن دارد. حداکثر میزان پذیرفته شده HMF توسط کدکس ۶۰ میلی گرم در کیلوگرم است.
حرارت به تدریج باعث میشه که میزان این ماده در عسل افزایش پیدا کنه علاوه بر این بعضی از زنبور دارهای بی وجدان که تغذیه شکری بسیار بالایی دارند برای کاهش میزان ساکارز عسل به عسل شون میزانی اسید اضافه می کنند که با این کار ساکارز عسل شکسته میشه و میزان ساکارز پایین میاد اما به جاش یک ماده سمی به نام همین HMF تولید میشه .

6: تعیین نسبت فروکتوز به گلوکز
چنانچه نسبت فروکتوز به گلوکز عسل بیش از یک باشد، یعنی اینکه زنبورها از گل تغذیه کرده اند. میزان فروکتوز عسل حدود ۳۸درصد و گلوکز حدود ۳۰درصد می باشد. جهت تشخیص خلوص عسل تعیین نسبت بین قندهای فروکتوز و گلوکز دارای اهمیت است چون این نسبت در عسل های طبیعی و عسلهای مصنوعی متفاوت است.
در عسل های طبیعی و خالص نسبت فروکتوز به گلوکوز حدود ۱ تا ۱٫۲ و این نسبت در عسل های مصنوعی کمتر از ۰٫۹۵ می باشد. البته استاندارد ایران مقدار ۰٫۹ را هم برای این نسبت می پذیرد.
پارامترهای زیادی واسه آزمون عسل وجود دراه که من در اینجا به طور خلاصه چن تایی که خیلی مهم بودند رو توضیح دادم
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
دانلود کتاب پرورش زنبور عسل برای تازه کاران

دانلود کتاب پرورش زنبور عسل برای تازه کاران

دانلود کتاب پرورش زنبور عسل برای تازه کاران
 

پیوست ها

  • دانلود کتاب پرورش زنبور عسل برای تازه کاران.pdf
    3.2 مگایابت · بازدیدها: 0

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
۵۰ نکته مهم زنبورداری
۱- اگر گرده افشانی توسط زنبور انجام شود، بشتر گلها بارور می شوند.
2 - علت اصلی رطوبت داخل کندو درزمستان ، مصرف عسل است.
3 - مصرف یک کیلو گرم عسل ،یک لیتر آب تولید می کند .
4 - بعد از عسل ، موم مهم ترین فرآورده ی زنبور عسل به شمار می آید .
5 - مهم ترین غذایی که زنبور برای رشد به آن نیاز دارد گرده است .
6 - قطر دانه های گرده حدود 5/2 تا 350 میکرون است .
7 - مقدار مصرف گرده ی یک کلونی در سال ، حدود 25 تا 35 کیلوگرم است .
8 - به طورمعمول زنبورهایی که به جمع آوری گرده مشغول هستند گاهی شهد نیز جمع آوری می کنند ؛ ولی عکس این حالت دیده نمی شود .
9- ذخیره کردن گرده ی گل فقط درحجره های کارگر صورت می گیرد ؛ ولی در مورد عسل این طور نیست .
10- در سبد گرده ممکن است چند نوع گرده مشاهده شود ؛ ولی درعسل دان فقط یک نوع عسل است .
11- گران ترین عسل جهان عسلی است که در سواحل دریای سیاه ترکیه تولید می شود و هر کیلو حدود 250 دلار به فروش می رسد .
12- ﮊله ی رویال موجود در حجره های کارگر مرغوبیت کمتری نسبت به ﮊله ی رویال حجره های ملکه دارد .
13- عسل تنها ماده غذايی است که در ارزیابی كيفي و استانداردهای آن ، آزمایش میکروبی وجود ندارد .
14 - قاره ی آفریقا رکورد دار تولید موم در جهان است .
15- کانـادا بـا تولید میانگین 55 کیلو عسـل به ازای هـر کنـدو در سـال ، در این زمینه رکورد داراست .
16- میانگین تولید عسل به ازای هر کندو در ایران 10کیلو است و در جهان8 کیلو می باشد .
17- ایران از نظر تولید عسل در مقام یازدهم و از نظر تعداد کندو در مقام نهم جهانی قرار دارد .
18- زنبور، نوزادان را در دمای 5/33 درجه ی سانتی گراد در داخل کندو پرورش می دهد .
19 - ازحرارت 34-39 درجه ی سانتی گراد جهت سرد کردن کندو اقدام می شودو در زمان تهویه ی کندو،آب زیادی توسط كارگران به داخل کندو وارد می شود .
20 - بهترین دما برای فعالیت زنبور، دمای بین 16-32 درجه ی سانتی گراد است .
21 - فعالیت زنبور در دمای 10 درجه ی سانتی گراد شروع می شود .
22 - زنبور در حرارت کمتراز 8 درجه فعالیتی از خود نشان نمی دهد .
23 - قدرت درک تغییر درجه حرارت در زنبور10 برابر انسان است .(این قدرت در انسان 2 درجه سانتيگراد است .)
24 - آنتن در زنبور کارگر عمدتاً به منظور یافتن گل و در ملکه برای درک وضع تخم ریزی مورد استفاده قرار می گیرد .
25 - زنبور عسل 16 زوج کروموزوم دارد .
26 - در نهمین روز پس از تخم ریزی ،پنجمین و آخرین پوست اندازی دوران لاروی صورت می گیرد . در این مرحله سینه و شکم به طور کامل نمایان است .
27- لارو زنبور عسل در غذاي خود غوطه ور است ؛ بنابر اين تا پايان دوره ي لاروي كه انتهاي روده به مخرج وصل مي شود مدفوع نمي كند .
28- میزان تخم ریزی ملکه در روز، حداکثر حدود 3000 تخم است ، که این میزان هم وزن خود ملکه است و علت آن تغذیه ی منحصربه فرد ملکه است . این موضوع در جهان جانوران یک رکورد محسوب می شود .
29 - تخم درون حجره ی ملکه با تخم درون حجره های کارگر فرقی ندارد .
30 - ملکه در هفتمین روز خروج از حجره برای جفت گیری آماده می شود .
31 - مدت زمان جفت گیری حدود 10 تا 30 دقیقه است .
32 - تخم ریزی ملکه 2 یا 3 روز بعد از جفت گیری شروع می شود و حداکثر این زمان یازده روز است.
33 - جفت گیری ملکه فقط برای یک بار در طول عمر صورت می گیرد و اسپرم دریافتی تا حدود 6 سال در کیسه ی اسپرم ملکه به صورت سالم و نیمه فعال باقی می ماند . این موضوع یکی از شگفتی های زندگی زنبور عسل و از موارد استثنایی حیات جانوران است .
34- در زنبور عسل ، متابولیسم دوران لاروی به گونه ای است که دفع مدفوع وجود ندارد .
35 - دو ملكه ي خواهر نمی توانند با هم ، همزیستی کنند ؛ ولی ملكه هاي مادر و دختر براي مدتي می توانند .
36 - فرق لارو ملکه و لارو کارگر در مصرف ﮊله ی رویال و تغذیه ی آنهاست .
37 - کندو باید حداقل 15 تا 20 سانتی متر از زمین فاصله داشته باشد تا اولاً رطوبت را از زمین نگیرد و ثانیاً با آمدن برف ، دریچه ی پرواز بسته نشود . برای جلوگیری از ورود آب باران به داخل کندو ، کندو باید کمی به سمت جلو مایل باشد .38 - در موقع قرار دادن بچه کندو به داخل کندو، درصورت امکان حداقل یک قاب لارو ، درون کندو قرار دهید .
39 - ارتفاع دریچه ی پرواز 7 میلی متر است .
40 - زنبور نر فاقد نیش ، سبد گرده ، غدد مولد موم و خرطوم کامل است . جثه ی زنبور نر نسبت به زنبورهای کارگر ، بزرگتر است .
41- پرواز آشنایی با محیط از سن یک هفتگی پس از خارج شدن از حجره شروع می شود .
42- حـجره هـای شـان ها بر حسب اندازه به دو گروه کارگری و نـر تقسیم می شود . ملکه بـا اندازه گیری اختلاف 5/1 میلی متری بین آنها انتخاب می کند که تخم نر بگذارد یا کارگر .
43 - زنبور ملکه ، شکمی بلند وکشیده دارد . بال های آن نسبت به شکم کوتاه است و فاقد غدد مولد موم وسبد گرده می باشد .
44 - زنبور در شب پرواز نمی کند و مانند مورچه حرکت می کند .
45 - زنبور عسل برای نیش زدن نیاز دارد شکم خود را 90 درجه بچرخاند . بنا بر اين زنبورهاي بچه كندو و زنبور برگشتي از مزرعه بدليل پر بودن شكم اين امكان را ندارند .
46 - در انتخاب محل کندوی جدید (بچه کندو) نوعی سیستم رای گیری در کلونی حاکم است ؛ بدین معنی که محل هایی که بیشترین رقص در مورد آنها صورت می گیرد ، انتخاب می شوند .
47 - ملکه هیچ موقع از نیش خود به جز در مقابله با رقبا استفاده نمی کند ؛ زیرا هم شکم او پر است و هم نیاز نیست در جایی که کارگران هستند از نیش خود استفاده کند . بعلاوه کلونی با وجود ملکه برپاست ودر صورت اضطرار، اگر از نیش خود استفاده کند ، به دلیل نداشتن خارهای وارونه روی نیش نخواهد مرد .
48 - ملکه تنها عضوی از کلونی است که در کندو دفع مدفوع دارد . این مدفوع بلافاصله توسط پرستاران به خارج کندو منتقل می شود . این موضوع رابطه ی تنگاتنگی با امنیت کلونی دارد . زنبور نر و کارگر مدفوع خود را خارج از کندو دفع می کنند . این دو زنبور حتی قادرند در زمستان یا در شرایط بد اقلیمی ، مدفوع خود را تا 6 ماه نگه دارند .
49 - در زمان تکثیر کلونی ، علایم و نشانه های مسیر برگشتی به کندوی مادر ، درعرض چند دقیقه از حافظه ی زنبورهای همراه بچه کندو پاک شده ، علایم مکان جدید جایگزین می گردد.
50 - دو مشکل بزرگ صنعت زنبورداری در سطح جهان ، یکی بچه کندو و دیگری زمستان گذرانی در مناطقی غیر از استوا ست
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
http://www.www.www.iran-eng.ir/attachment.php?attachmentid=251445&d=1442402532
 

پیوست ها

  • photo_2015-09-16_15-45-43.jpg
    0 بایت · بازدیدها: 0

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
زمستان گذراني زنبوران عسل


شهد وگرده تنها جيره غذايي زنبور عسل را تشکيل مي دهند . گرده به عنوان منبع پروتئين در زاد و ولد ، توليد ژله رويال ، زهر ، موم ، بره موم ، آنزيم ها و انجام فعاليت هاي فيزيولوژي بدن زنبوران عسل کاربرد دارد .
شهد و مخصوصاً عسل ترکيبي اشباع از انواع هيدرو کربن ها دارند و تنها منبع انرژي براي زنبوران عسل مي باشند . تنظيم دماي کلني زنبوران عسل يکي از موارد استفاده انرژي توليدي در کندو مي باشد . يعني در تابستان با گرم شدن کندو ، يک عده از زنبوران آب به کندو حمل مي نمايند و آب جمع آوري شده را به صورت قطرات بسيار ريز در فضاي کندو پخش مي کنند و عده اي ديگر در اطراف درب ورودي کندو به سرعت بال مي زنند و هواي داخل کندو را تهويه مي سازند (اين عمل انرژي نسبتاً زيادي را خرج مي کند ). اما در فصول سرد با مصرف عسل انرژي مصرفي به صورت گرما در فضاي اطراف بدن ساتع مي گردد. پس در زنده ماني زمستانه زنبوران عسل نقش مهمي را ايفا مي نمايد.


آماده سازي کلني ها براي زمستان گذراني


قدرت زمستان گذراني خوب جز صفاتي مي باشند که به طور مستقيم با عملکرد کلني در ارتباط است. زمستان گذراني خوب با صفات ديگري مانند زنده ماني کلني براي مدت طولاني با ذخاير کم ، مصرف کم ذخاير ، عدم انجام پرواز پاکسازي (دفع مواد زايد) ، عدم واکنش به تغييرات ناگهاني درجه حرارت ، عدم تحرک زياد و ... پيوستگي دارد . در نژاد زنبور عسل ايراني با توجه به اينکه عملکرد اين نژاد نسبتاً پايين مي باشد ، در مقابل بسيار صرفه جو و زمستان گذراني خوب اين نژاد باعث شده تا عملکرد اقتصادي مناسبي داشته باشد.


طي زمستان گذراني هر قدر که دماي خارج از کندو سرد باشد اما با اعمال مديريت صحيح مي توان بر سرماي سخت به کمک زنبوران چيره شد .


1- اولاً سعي شود براي زمستان گذراني زنبوران عسل منطقه اي معتدل و نه چندان سرد انتخاب گردد .


2- نه تنها براي زمستان گذراني در مناطق سرد ، حتي در فصول کاري در مناطق گرم سالم بودن کندو و رعايت اصول فني و استاندارد در ساخت کندو در کاهش مصرف انرژي (عسل) بسيار موثر خواهد بود .پس سعي کنيد از کندو هاي سالم استفاده نمائيد .( کندوي سالم کندويي است که در آن هيچ گونه سوراخ يا درزي وجود نداشته باشد ، تخته کف و درب اصلي کندو يک تکه باشد ، زير ورق فلزي لايه اي پلي اتيلني به عنوان عايق کار گذاشته شود ، ضخامت چوب به کار برده شده در ساختمان اصلي کندو کمتر از 2 سانتي متر نباشد ، کندو رنگ شود ، کندو کهنه نباشد و ...)


3- سعي شود کندوها در مناطق سرد در مکاني مستقر گردد که سرپناه داشته باشد (مثل انبار) ، سايه نباشد و در مسير وزش باد قرار نگيرند .


4- چنانچه کندوي شما فاقد درب فرعي (تخته اي نازک زير درب اصلي روي قابها قرار مي گيرد ) باشد حتماً از پارچه اي ضخيم يا برزنت استفاده نمايند . سعي کنيد از گوني هاي پلاستيکي و پلاستيک براي پوشش استفاده نکنند چون آنها مي توانند به عنوان مانعي براي خارج شدن بخار آب از داخل کندو و در نتيجه ايجاد کپک روي قابها و شانها و شيوع بيماري در کندو باشند .


5- پوشش درب ورودي زنبوران به کندو را تا حدي که يک زنبور بتواند از آن عبور نمايد بسته و ساير درزهاي کندو را با بتونه يا گل بپوشانند.


6- کندو را در محلي که احتمال دارد محل عبور سيلاب باشد قرار ندهيد . همچنين کندوها را در محل هاي پست يا جايي که آب جمع مي شود و احتمال يخ زدن وجود دارد قرار ندهيد .


7- کندو را در محل هاي پر رفت و آمد و پر سر و صدا اسکان ندهيد .


8- ورود رطوبت بيش از اندازه به کلني چه در تابستان و مخصوصاً در زمستان موجب شيوع انواع بيماري ها مي گردد . قير اندود کردن کف کندو از ورود رطوبت بيش از حد به فضاي کندو جلوگيري و به مقدار چشمگيري ميکاهد .


9- در مناطقي که سرماي آزار دهنده اي دارند پوشانيدن کل کندو به غير از درب ورودي و دريچه هاي تهويه مي تواند راه حلي موثر در کنترل سرما باشد .





براي آماده سازي کلني براي زمستان گذراني زنبور دار بايد بدينگونه عمل نمايد :


1- تميز کردن کندو : کندوي مورد نظر بايد عاري از هر گونه موم ، بره موم مانده از سال گذشته ، لاشه زنبوران مرده و هر گونه ماده ديگر شود .


2- کاهش تعداد قاب هاي اضافي و به عبارتي ديگر کاهش حجم فضاي کندو : تمامي قاب هايي که فاقد جمعيت و نوزاد مي باشند بايد از داخل کندو برداشته شود . قابهايي که مقدار کمي عسل دارند نيز برداشته شود .


3- فشرده سازي : تمام قابها را به يک سمت کندو فشرده سازيد و کنار قاب آخري تخته اي سه لايه به صورت عمودي قرار دهيد و پارچه اي ضخيم مثل پارچه برزنت روي قاب ها و تخته سه لايه کشيده شود . در فضاي باقي مانده کاغذ مچاله شده ، روزنامه يا گوني و يا به نحوي ديگر پر شود .


تامين غذا


زنبوران براي گذراندن و تحمل سرماي زمستان نياز به انرژي و گرمايي دارند که توسط عسل تامين مي گردد . معمولاً عسلي را که زنبور از طبيعت جمع آوري مي نمايد (کيفيت بسيار مطلوبي دارد ) در فصل برداشت عسل ، برداشت مي شود و آنرا با تغذيه زمستانه (محلول شکر و آب ) جايگزين مي نمايند . نسبت آب و شکر تغذيه زمستانه با تغذيه بهاره متفاوت مي باشد . تغذيه بهاره به نسبت 1 به 1 و تغذيه زمستانه به نسبت 5 به 3 است ( 5 قسمت شکر و 3 قسمت آب) . ثابت شده که زنبوران اين نسبت شيره را در مقابل ساير غلظت ها با سرعت عمل بيشتر و صرف کمترين انرژي به غذاي زمستاني تبديل مي نمايند . اصولاً مقدار غذاي زمستاني مورد نياز يک کندو را بر مبناي تعداد شان هاييکه روي آنها را زنبور پوشانده است بر آورد مي کنند .نحوه محاسبه مقدار شکر مورد نياز براي زمستان گذراني از نظر زنبورداران آمريکايي از اين فرمول بدست مي آيد .


Pkg = 1.3 n + .7 n*


در اين فرمول P مقدار عسل ، n تعداد قاب داراي جمعيت و n* تعداد قاب هاي حاوي نوزاد مي باشد .در روشي ديگر براي هر قاب جمعيت 2 کيلو گرم شکر در نظر گرفته مي شود . بهتر است 1 کيلو گرم شکر نيز به خاطر صرف انرزي در موقع تبديل شربت به عسل مصنوعي و انتقال آن به حجرات شان ها در نظر گرفته شود . براي بدست آوردن مقدار آب در نسبت 5 به 3 مقدار شکر را در 6/ 0 ليتر ضرب مي کنيم عدد بدست آمده مقدار آب مورد مصرف را نشان مي دهد .



چند نکته


- دماي کندو بين 33 تا 35 درجه مي باشد . اين دما ، دمايي مطلوب براي پرورش نوزاد مي باشد . سنسور هاي تشخيص دما در شاخک کارگران بسيار دقيق مي باشند به طوري که افزايش يا کاهش جزئي دما توسط کارگران تشخيص داده مي شود و سريعاً واکنش براي تعديل دماي کندو را در پي خواهد داشت .


- دماي کندو در مناطقي که عسل يا گرده قرار دارد با منطقه اي که در آن در نوزاد پرورش داده مي شود . متفاوت است . به عبارت ديگر دماي منطقه ذخيره عسل و گرده کمتر از دماي مناطق پرورش نوزاد مي باشد . اين تفاوت دما را مي توان به علت وجود دائمي زنبوران در منطقه پرورش نوزاد توجيه کرد .


- فاصله بين دو شان کمتر از يک سانتي متر مي باشد . زماني که روي قاب ها پوشيده از زنبوران کارگر باشد بين دو شان تنها فاصله اي حدود 1 تا 2 ميلي متر باقي مي ماند . حجم بين دو شان توسط کارگران پر مي شود . حرارت ساتع شده از زنبوران کارگر در اين شرايط به خوبي باعث گرم شدن نوزاد مي شود .


- در فصل سرما زماني که دما حدود 10 درجه سانتي گراد شود ، خوشه اي درون کندو تشکيل مي شود . در مرکز اين خوشه ملکه و زنبوران کارگر در اطراف او قرار دارند که کارگران مرتباً و به تدريج از مرکز به سمت خارج حرکت مي کنند و جاي خود را تعويض مي نمايند . خوردن عسل باعث گرم شدن خوشه مي شود . چنانچه عسل درون کلني وجود نداشته باشد خوشه سرد مي شود و نهايتاً کلني مي ميرد .(در 10 درجه سانتي گراد فعاليت زنبوران عسل بسيار کند مي شود )


- قرار دادن مقدار بيشتري عسل درون کندو نه تنها هيچ مشکلي ايجاد نمي نمايد بلکه در شروع فعاليت زنبوران عسل در سال آينده به رشد کلني بسيار کمک مي نمايد اما قرار دادن مقدار کمي عسل درون کندو عراقب جبران ناپذيري به دنبال خواهد داشت .
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
در این پست میخوام در مورد گرده مطلب بزارم


گرده گل در واقع همون سلول جنسی نر در گیاهان گلداره و تخمک که سلول جنسی ماده در گیاهان گلداره رو بارور می کنه
اینم چن تا تصویر میکروسکوپی از سلول های گرده:
photo_2015-09-16_16-31-22.jpg

گرده تقریبا تمامی واد غذایی شامل پروتئین، چربی و ویتامین های رو داراست و از این لحاظ نیازهای یک کلنی رو برآورده می کنه
مقدار مصرف گرده گل يک جمعيت متوسط در سال در حدود ٣٥ کيلوگرم محاسبه شده است.
زنبور کارگر برای جمع آوری گرده گل ابتدا خود را روی پرچم می کشاند و با آرواره های خود بساک ها را فشرده می کند، و با ترشحات بزاق آغشته کرده تا دانه های گرده خيس و چسبناک شوند و آن گاه گرده ها را توسط سبد که در سومين جفت پای عقبی قرار دارد، به کندو حمل کرده و در داخل سلول ها انباشته و آن ها را در آن جا ذخيره می کند.


گرده گل ها را می توان از نظر ارزش غذايی (ازنظر کميت) به چند دسته تقسيم کرد:
گرده های پرارزش مانند نخل، بيدمشک، گرده درختان ميوه، شبدر، شقايق و بلوط.
گرده های متوسط مانند گل قاصد، آفتاب گردان و توت فرنگی.
گرده های کم ارزش مانند فندق، تبريزی، کاج و غيره.


گرده گل سرشار از اسیدهای آمینه ضروری، ویتامین‌ها، املاح معدنی و هورمون‌هاست و می‌تواند برای کسانی که سیستم ایمنی و عصبی ضعیفی دارند، مفید باشد.
گرده گل حاوی تمام انواع ریزمغذی‌های ضروری برای سلامت بدن است و تقریبا ۴۰ درصد از آن را پروتئین تشکیل می‌دهد که تمام این پروتئین‌ها قابل استفاده و مفید هستند.
یکی از مهم‌ترین و بارزترین خواص گرده گل تقویت سیستم ایمنی بدن است. گرده گل به دلیل دارا بودن ویتامین ب کمپلکس، ویتامین‌های دیگر، مواد معدنی، پروتئین‌ها و مهم‌تر از آن آنتی‌اکسیدان‌های مفید با مولکول‌های رادیکال‌ آزاد که به سلول‌ها آسیب می‌رسانند، مبارزه می‌کند.
فایده مهم دیگر گرده گل تاثیر آن در کنترل وزن است. این ماده خوراکی با تاثیرگذاری بر غده هیپوتالاموس در کنترل وزن نقش مهمی ایفا می‌کند و به تحریک متابولیسم به تنظیم، متعادل‌سازی و کنترل وزن کمک می‌کند.
اگر گرده براساس وزن يا ظرفيت كالري غذاهايي مثل گوشت گاو، جوجه سرخ كرده، لوبياي پخته، نان گندم، سيب، كلم خام و گوجه فرنگي مورد مقايسه قرار گيرد از نظر مواد مغذي غني‌تر بوده و در مقايسه با پروتئين و مواد معدني نسبت به گوشت گاو و لوبيا بالاتر بوده و بطور متوسط گرده حاوی بيش از 10 برابر ويتامين و ريبوفلاوين و چندين برابر نياسين مي‌باشد
میزان متوسط پروتئین گرده در حدود ۲۲ درصد و بین ۷ تا ۴۰ درصد متغییر می‌باشد. بیش از ۱۹ اسید آمینه در گرده وجود دارد که بیش از ۵۰ درصد کل مقدار پروتئین و ۱۳ درصد وزن خشک آن را تشکیل می‌دهد. تمامی اسیدهای آمینه ضروری مورد نیاز انسان در ترکیب پروتئین دانه گرده وجود دارند
البته این خصوصیات دکر شده برای تمامی گرده ها وجود ندارن و گرده ها از نظر کیفیت نیز متفاوت هستند. مثلا گرده بیدمشک از لحاظ میزان پروتئین بسیار غنی می باشد و در حدود 50 درصد پروتئین دارد و گرده بازدانگان به میزان کمتری گرده گل از نظر مواد معدنی غنی بوده و دارای ۲/۹ تا ۸/۳ درصد مواد معدنی است. ۱۳ نوع ماده معدنی مختلف که برای رژیم غذایی انسان نیز ضروری هستند در گرده وجود دارند
زنبور‌عسل با توجه به شرایط آب و هوایی و نیاز کلنی معمولا در سن ۲۱ روز قادر به جمع‌آوری شهد، گرده و آب می‌باشد. ۲۵ درصد زنبورهای کارگر گرده و ۱۷ درصد شهد و گرده و سایر زنبوران فقط شهد جمع‌آوری می‌کنند
هر زنبور کارگر در طول یک روز در حدود ۱ تا ۵۰۰ گل را ملاقات می‌کند و بین ۱۰ تا ۳۰ میلی‌گرم گرده به کندو حمل می‌کند. یک زنبور کارگر برای پر کردن سبد گرده در حدود ۱۰ تا ۱۵ پرواز انجام می‌دهد که با توجه به تعداد گل، فاصله کلنی از منبع غذا و میزان وفور گل در آن منطقه فرق می‌کند. این مسئله باعث تفاوت‌های قابل توجهی بین تولید گرده در مناطق مختلف می‌باشد

پزشکان گرده را در درمان علائم دیابت مؤثر تشخیص داده‌اند و همچنین در تحقیقات خود به این نتیجه رسیده‌اند که گرده دارای آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند پنی‌سیلین است و قادر به جلوگیری از رشد برخی میکرو‌ارگانیسم‌ها می‌باشد.
بعضی از محققان معتقدند که مصرف گرده برای سلامتی غدد پروستات مؤثر است همچنین گرده در درمان بیماری‌های عصبی مؤثر می‌باشد، افرادی که به مدت یک هفته از گرده استفاده کرده‌اندکمتر عصبی شده و به زندگی خوشبین‌تر و فعال‌تر شده‌اند بطوری‌که این اشخاص علاقه زیادی به کار داشته و حالت افسردگی در آنها بهبود یافته است.
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
گیاهان مولد شهد و گرده

در این مبحث قصد دارم انشالله گیاهانی که نقش بیشتری رو در تولید عسل دارند رو معرفی کنم.این گیاهان شامل گیاهانی که گرده خوبی دارند و یا این که شهد خوبی دارند و یا هردو هستند
اولین گیاهی رو که میخوام توصیف کنم گیاه گون هست . یک گیاهی که تقریبا در تمامی فلات ایران رویش داره و بیش از 200 گونه از اون در ایران تا بحال شناسایی شده
گَوَن (Astragalus spp) از تیره نخود است. گون‌ها گیاهانی یک‌ساله یا دائمی‌اند. در ایران بیش از دویست گونه گون می‌روید.
گون گیاهی است چندساله که ارتفاع ان تا ۷۵ سانتیمتر می‌رسد.از خانواده Leguminoseae که تولید مثل ان از طریق بذر صورت می‌گیرد. ساقه‌های رشدیافته آن به رنگ بنفش تیره‌است. برگهای ان مرکب از برگچه‌هایی است که به صورت متقابل به تعداد ۱۱ تا ۳۰جفت در محور هر برگ قرار گرفته‌اند. گلهای ان معمولاً به رنگ ارغوانی، گاهی ابی یا سفید بوده، نزدیک به انتهای شاخه‌های گل دهنده قرار دارند.



گیاهانی بسیار زیادی در خانواده نخودیان و یا لگومینوز قرار می گیرند که می تونیم به گیاهان اسپرس، یونجه، شبدر، خارشتری، لوبیا، باقلا، اقاقیا ، عدس و نخود اشاره کرد
گیاهان این خانواده از لحاظ شهد در زنبورداری خیلی حائز اهمیت هستند هرچند که گرده خوبی هم دارند. ولی اون چیزی که خیلی مهمه میزان شهد فراوان گیاهان این خانواده است.

گون ها نیز یکی دیگر از گیاهان مهم خانواده نخودیان هستند که میزان شهد و گرده خوبی دارند و عسل تولیدی از گون مزه و طعم بسیار خوبی داره.
رنگ عسلی که از گیاه گون گرفته میشه زرد کهربایی هست که مزه اون به نظر من بهترین مزه رو در بین عسل ها داره و خیلی ها با مزه اون مشکلی ندارن و میپسندن.
از این که چرا گیاهانی مثل اقاقیا و گون و یا این که نخود در یک خانواده قرار می گیرند این جای بحث زیادی داره و یک بحث سیستماتیکی گیاهی است ولی بعضی از صفات از جمله میوه به صورت نیام، برگ های شانه ای و نوع ساختار گل و و تعداد پرچم و تخمدان های مشابه باعث شده تا این گیاهان در یک خانواده قرار داده شوند.
کتیرا محصول اصلی گیاهان جنس گون است . که از حدود 30 گونه از 800 گونه گون شناسایی شده در دنیا کتیرا استحصال می شود.





در تصویر بالا خروج صمغ کتیرا رو از ساقه یک گون مشاهده می کنید
این گیاه در رشته کوه های البرز و زاگرس یافت میشه و یکی از مهم ترین منابع شهد برای عسل پاییزه به شمار می آید. و به نر میرسه با توجه به دامنه گسترش بسیار وسیع در کشور و میزان شهد بالایی که داره سهم بسزایی در تولید عسل ایران داشته باشه.
فصل گلدهی این گیاه بسته به منطقه و ارتفاع از سطح دریا می تونه از اردیبهشت تا تیرماه و بعضا حتی تا مرداد ماه متفاوت باشه و قاعدتا هرچی یک منطقه سردتر باشه فصل گلدهی این گیاه به تعویق میوفته و به اواسط تابستان نزدیک تر میشه




شهد جمع آوری شده گلهای این گیاه توسط زنبوران عسل علاوه بر خواص عمومی عسل دارای ویژگیهای منحصر بفرد زیر می باشد :
■ تقویت سیستم عصبی و حافظه
■ آرام بخش
■ خون ساز و درمان کم خونی
■ ضد التهاب مثانه و پروستات
■ مفید جهت بیماریهای کلیوی
■ مفید برای دردها چشمی و ورم ملتحمه چشم
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
مهمترین گیاهان گرده دار و شهدزا برای زنبور عسل
 

پیوست ها

  • مهمترين گياهان شهددار و گرده زا براي زنبور عسل.pdf
    75.4 کیلوبایت · بازدیدها: 0

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
اثر کمبود گرده در روی تک تک افراد یک کلنی:

1- نرها معمولاً به سرعت از کندو حذف می شوند و آنهائی که باقی می مانند اسپرم کمی دارند


2- هر ملکه ای که بوجود آید از رشد طبیعی برخوردار نبوده و جایگزین می شود


3- اگر گرده ذخیره شده در کندو وجود نداشته باشد ، مقدار پروتئین موجود در بدن زنبور در پائیز کم می شود . چنین زنبورهائی پیله را جویده ، غذای خشک شده لاروها و مواد دفعی را لیسیده و ضمن پاره کردن بدن زنبوران مرده از محتویات داخلی بدن انها استفاده می کنند


منبع : پرورش زنبورعسل نوشته دکتر عبادی
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
در راستای شناسایی و آموزش گیاهان دارای شهد و گرده خوب برای زنبورعسل امروز میخوام شما رو با یک گیاه نیمه گرمسیری آشنا کنم

هر چند میدونم بیشتر شما با این درخت بسیار مفید و با ارزش برای زنبور عسل آشنایی دارید ولی مطالب جامعی در ارتباط با این درخت واستون میزاریم امید دارم مفید واقع بشه

درخت کنار و یا همون سدر


یک درخت بسیار با ارزش از لحاظ دارویی که ما تو این جلسه بیشتر از نگاه زنبور عسل و میزان شهد و گرده بیشتر بهش میپردازیم

کُنار یا سِدر (نام علمی: Ziziphus) سرده‌ای از درختان و درختچه‌های تیغ‌دار از تیره عنابیان است. حدود ۴۰ گونه کنار وجود دارد که در مناطق گرمسیری و زیرگرمسیری پراکندگی دارند. نام این درخت به عربی سدر است و در ایران معمولا برگ‌های کوبیده آن را «سدر» می‌نامند. میوه این درخت نیز کُنار نامیده می‌شود و خوردنی است.




كنار فارسي نوعي كنار وحشي است. درختچه اي است كه ساقه هاي آن در هم رفته و كرك دار و داراي خار و تيغ است. برگهايش تخم مرغي گرد و كامل است. سطح تحتاني برگها را كركهاي سفيد رنگ پوشانده و ميوه آن گرد و كوچك است. انتشار جغرافيايي اين درختچه در هندوستان است. در ايران در نواحي غربي و جنوبي ايران از لرستان تا خوزستان و كرمان و جيرفت و بلوچستان انتشار دارد. در جيرفت تا ۱۲۰۰ متر ارتفاع از سطح دريا مي رويد

گل ها در محور برگ به وجود می آيند و رنگ آنها متمايل به سبز است. ميوه از نوع شفت بوده و رنگ آن ممکن است متمايل به زرد، قرمز و يا قهوه ای باشد. اندازه ميوه در انواع وحشی کنار حدود يک گيلاس می باشد اما در ارقام خوب ميوه به اندازه يک آلو می باشد. قسمت گوشتی و خوراکی نازک و شيرين است و مغز و هسته اصلی را احاطه می کند. در ارقام خوب دسته ها کشيده و برگ ها نيز حالت کشيدگی و بلند دارند ولی خارهای کوتاهتری نسبت به ارقام وحشی دارند. ارقامی نيز وجود دارند که فاقد می باشند.



درختان خودروی کنار در مناطق گرمسیری ایران و عمدتا در استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان، فارس، بوشهر و خوزستان یافت می‌شوند که به صورت پراکنده روییده و مردم از میوه‌های آن استفاده می‌کنند

گلدهی این درخت دوبار در سال اتفاق می افتد و از شهریور شروع میشه و تا اوخر مهر ادامه داره
و فصل کوچ زنبورها هم به این مناطق دقیقا تو همین اواخر شهریور است
بیشتر زنبوردارهایی که تو مناطق سرد و کوهستانی هستند معمولا تو این فصل زنبورهاشون رو به مناطق جنوبی کوچ میدهند و یکی از منابع اصلی شد و گرده همین درخت کنار هست
از نظر میزان شهد و گرده ی اون تجربه ای ندارم اما به نظر میرسه میزان شهد بسیار بالایی داره و بیشتر زنبوردارهایی که زنبورهاشون رو به جنوب میبرند معمولا یک بار عسل برداشت می کنند که اون عسل به گفته اون ها غالبا عسل کنار و یا همون سدر است


از لحاظ کیفیت عسل تولیدی عسل بسیار خوش طعمی هست و به رنگ تیره و عقیقی هست
یک نکته ای که بسیار در مورد عسل کنار شنیدیم میزان ساکارز بالای این عسل هست و این میزان ساکارز گاها تا 12 درصد هم وجود داره و از این بابت عسل طبیعی کنار در صورت داشتن میزان ساکارز بالا جای نگرانی ای وجود نداره

کنار یک درخت دگر افشان هست و برای گرده افشانی بهتر به حشرات به خصوص زنبورعسل احتیاج داره و در صورت وجود زنبورعسل میزان میوه دهی این درخت بسیار افزایش پیدا می کنه
 

Similar threads

بالا