[رودوزی های سنتی ] – خوس دوزی

H.N!GHT

کاربر فعال تالار هنر ,
کاربر ممتاز
خوس دوزی




خوس دوزی یکی از انواع سوزن دوزیهاست که تاریخ مشخصی ندارد و آنچه مسلم است این هنر در زمان صفویه در بندرعباس و بلوچستان از رونق بیشتر برخوردار بوده است . بعد از دوره صفویه در پیشرفت این سوزن دوزی قدم‌های موثری برداشته شد و این هنر به جالب‌ترین وجهی نمودار گردیده. از این هنر بیشتر برای تزئین، پرده‌های توری، روسریهای توری و چادرهای توری استفاده می‌شود .

نقوشی که بیشتر در خوس دوزی مورد توجه است نقوش ستارگان بشکل 6 پر، 8 پریا 12 پر می‌باشد. نوع نخی که در خوس دوزی مورد استفاده قرار می‌گیرد، نقده طلایی یا نق ره ای می‌باشد . در این سوزن دوزی با توجه به ساده بودن طرحها، احتیاجی به طراحی و نقش اندازی روی پارچه نیست، بلکه هنرمند با سلیقه و ذوق خود خود شروع به سوزن دوزی می‌کند. در این نوع سوزن دوزی پشت روی پارچه معمولا یکنواخت بوده و از تلالو خاصی برخوردار می‌باشد. کار دوخت در این سوزدوزی به طریقه ای است که نخ نقده را به انتهای سوزن نخ کرده ای قلاب کرده، سپس طرح را روی پارچه توری می‌دوزند این دوخت علاوه بر استان کردستان و هرمزگان و در بلوچستان نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این هنر به کمک نوارهای نقره ای باریک و برروی پارچه توری ریز بافت تجلی یافته و گاه ستاره هایی فلزی برروی پارچه می‌نشانند، و ازآن برای تزئین مقنعه، دستار(چادر زنانه) استفاده می‌شود. پارچه مصرفی معمولاً به رنگ‌های سیاه، سفید، سبز و زرشکی است که هر دو روی پارچه شکل یکسان دارند.

خوس:
نوار نقره ای باریکی است که با آن جلبیل و پارچه های توری را زینت می دهند ، خوس را در زمان قدیم از نقره درست می کردند . نقره فلز سفید و براق و زیبایی است که ظاهراً بعد از طلا و مس کشف شده است و از دوران بسیار قدیم مورد استفاده ی انسان قرار داشته است .
نقش این فلز در تمدن روم و شکوفایی استعدادهای بالقوه ی مردم آن تأثیر بسزایی داشت . در پایان دوران امپراطوری روم ، نقره به لحاظ اشتیاق طرفداران روز افزون خود ، به صورت فلزی نادر درآمد .




منبع :سایت تیشینه
 

Similar threads

بالا