رزین ها

mahdi.adelinasab

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
● رزین‌پلی‌استر
رزینهای پلی استرغیر اشباع بطور گستردهای در سراسر دنیا استفاده میشوند. زنجیر اصلی پلیمری این رزین دارای اتصالات استری میباشد كه از واكنش تراكمی یك تركیب الكلی چند عاملی و یك اسید چند عاملی مانند گلیكول و اسید فوماریك تهیه میشود. در مثال اخیر بدلیل استفاده از یك اسید غیر اشباع، پیوندهای دوگانه در فواصل منظمی در زنجیر بوجود میآیند. این پیوندهای دوگانه، سایتهای دارای امكان شبكهای شدن توسط استایرن هستند و میتوانند موجب سخت شدن رزین و پخت شدن آن شوند. بنابراین با طراحی فرمول و كنترل اسیدهای اشباع و غیر اشباع، كاتالیستها، دما وزمان واكنش، مجموعه كاملی از رزینها را میتوان تولید نمود كه برای كاربردهای مختلف مناسب باشند.
پلی استر غیر اشباع با استایرن مخلوط می‌شود و میتواند از طریق پیوندهای دوگانه موجود در هر دو جزء، شبكه‌ای شود. معمولا رزین به هنگام مصرف با استایرن مخلوط بوده و برای رسیدن به خواص مختلف دارای اجزای ذیل می تواند باشد:
۱ ) سیتم پخت؛ به منظور شروع و تسریع واكنش شبكهای شدن، در دمای محیط یا دمای بالا
۲ ) عوامل كنترل جریان پذیری؛ به منظور كنترل جریان رزین و جلوگیری از شُرّه كردن رزین در لایه گذاری سطوح عمودی و ریخته گری رزین
۳ ) جاذب uv به منظور افزایش مقاومت در برابر نور خورشید
۴ ) فیلر به منظور كاهش جمع شدگی و قیمت و ایجاد خواصی چون مقاومت شعله و آتش
۵ ) پیگمنت؛ به منظور رنگ دادن به قطعه و زیبایی آن- تغلیظ كننده‌ها؛ به منظور تغلیظ كردن فرمولاسیونهای مورد استفاده در SMC و BMC
۶ ) عوامل آغشته سازی؛ به منظور بهبود آغشته سازی فیلرها و الیاف با رزین به منظور حصول چسبندگی مناسب
۷ ) رها ساز حباب؛ به منظور سهولت در خروج حباب از رزین و كاهش حفره در محصول نهایی
۸ ) رها سازی قالب؛ به منظور تسهیل جدا شدن قطعه از قالب و جلوگیری از تابیدگی و صدمه به سطح قطعهرزینهای پلی استردر فرایندهای مختلفی از قبیل لایه گذاری دستی، پاشش رزین، RTM، ریخته گری، پلتروژن، SMC و BMC قابل استفاده‌اند.
كامپوزتهای پلی استر - شیشه به لحاظ حجم مصرف، بیشترین اهمیت را دارا هستند و یافتن نمونه‌ هایی از این مواد در محل كار و زندگی ما بسیار آسان است.كامپوزیتهای پلی استری تا دمای حدود ۲۵۰ درجه سانتیگراد مقاومند ولی مداومت حضور در این دما و دماهای بالاتر موجب افت خواص آن میشود. همچنین بعد از پخت، حدود ۵ تا ۸ % حجمی جمع شدگی (Shrinkage) دارند. در مورد كاربرد الیاف شیشه به همراه رزین پلی استر باید از ژل كوت مناسب استفاده كرد تا از نفوذ رطوبت به فصل مشترك الیاف و رزین جلوگیری شود. بدلیل طبیعت قطبی ساختار پلیمری، كاربرد آنها در نزدیكی وسایل الكتریكی با فركانس بالا محدودیت دارد.
● رزین‌وینیل‌استر
وینیل استرها محصول واكنش رزینهای اپوكسی با اسیدهای غیر اشباع اتیلنی میباشند بجز حالات خاص، معمولا رزینهای وینیل استر دارای انتهای غیر اشباع میباشند. این انتها میتواند واكنش شبكه‌های شدن را انجام دهد و نیز میتواند پلیمریزاسیون زنجیرهای وینیل استر را انجام دهد و یا اینكه به همراه استایرن كوپلیمر شود.
اكثر وینیل استرهای مرسوم با استریفیكاسیون یك رزین دی اپوكسید با یك اسید مونوكربوكسیلیك غیر اشباع، ساخته میشوند. میتوان آنها را به تنهایی با واكنش رادیكال آزاد پخت نمود و یا در مونومری مانند استایرن حل نمود و رزین مایع بدست آورد. در این صورت، وینیل استر را میتوان مانند رزین پلی استر استفاده نمود.
رزینهای وینیل استر خواص چقرمگی و مقاومت شیمیایی بسیار بهتری نسبت به رزینهای پلی استر دارند. زنجیر اصلی اپوكسی سازنده وینیل استر، موجب پیدایش چقرمگی و ازدیاد طول كششی بالاتر میشود. جرم مولكولی رزینهای وینیل استر به انتخاب نوع اپوكسی بكار رفته بستگی دارد. به این دلیل، استحكام كششی، ازدیاد طول، نقطه نرمی و واكنش پذیری رزین نهایی توسط جرم مولكولی و ساختار اولیه تعیین میشود. این موضوع، این امكان را بوجود میآورد كه برای كاربردهای مختلف خواص مختلف طراحی شود.
رزینهای وینیل استر در مقایسه با پلی استرهای غیر اشباع مقاومت شیمیایی خوبی دارند.
بخشی از این ویژگی مربوط به عدم حضور پیوندهای استری در زنجیره اپوكسی میباشد. اتصالات اجزاء پلیمر، توسط پیوندهای فنیل استری انجام میگیرد. این اتصالات درمقایسه با اتصالات استری در برابر اكثر محیطهای شیمیایی بویژه در شرایط قلیایی شدید مقاومترند.
اتصال استری تنها در انتهای زنجیر وینیل استر وجود دارد. این امر حملات عوامل شیمیایی را به حداقل می‌رساند.
● رزین اپوكسی
رزینهای اپوكسی به عنوان رزینهای اپوكسید نیز شناخته میشوند. ویژگی شناسه این رزینها دارا بودن بیش از یك گروه epoxy-۲و۱ در ساختار مولكولی است. این گروه ممكن است در بدنه زنجیر باشد ولی معمولاَ در انتها قرار دارد.
در شرایط مناسب واكنش، گروه اپوكسی میتواند با اسیدها، ایندرید اسیدها، آامینها و الكل واكنش تراكمی به همراه جابجایی هیدروژن به گروه اتیلن اكسید، بدهد. این واكنشها امكان افزایش طول زنجیر یا شبكهای شدن را بدون آزاد كردن مولكولهای كوچك مانند آب فراهم میكند. بنابراین محصولات اپوكسی در مقایسه با اكثر رزینهای گرما سخت، جمع شدگی كمتری در اثر پخت نشان میدهند.
باید متذكر شد كه محدوده وسیعی از رزینهای اپوكسی و محصولات شبكهای شده متنوعی وجود دارد. ساختار شیمیایی رزینهای اپوكسی شامل دو بخش اپوكسی و غیر اپوكسی میباشد. بخش غیر اپوكسی ممكن است آلیفاتیك، سیلكوآلیفاتیك و یا هیدروكربن شدیداَ حلقوی باشد. در عمل محصول واكنش بیس-فنل A و اپی كلروهیدرین اغلب رزینهای اپوكسی متداول را تشكیل میدهند. این محصولات ۸۰ تا ۹۰% سهم بازار را به خود اختصاص داده‌اند.
قبلا رزین اپوكسی تقریبا تنها به عنوان پوشش سطح استفاده میشد. قبل از جنگ جهانی دوم، بالا بودن هزینههای تولید بیس فنل A و اپی كلروهیدرین مانع از تجاری شدن كاربرد رزین اپوكسی شده بود. تلاشهای بعدی و ابداع روشهای تولید جدید، موجب پیدایش مقبولیت اقتصادی این رزینها شد. در حال حاضر نیمی از رزینهای تولید شده در كاربردهای روكش سطح استفاده میشوند. باقیمانده در صنایع الكتریكی و الكترونیك، هوا فضا و ساختمان و سایر كاربردها، استفاده میشوند. بر حسب تناژ، مصرف اپوكسی حدود یك دهم پلی استر میباشد.
اپوكسی گروههای عاملی فعال زیادی دارد و میتواند در حضور عوامل پخت وهاردنرها، یك ساختار شبكهای را تشكیل دهد.
▪ خواص محصولات پخت شده اپوكسی بستگی دارد به:
۱) نوع اپوكسی
۲) نوع و مقدارهاردنر
۳)میزان شبكهای شدن
۴)طبیعت و حجم مواد افزودنی
در بازار عوامل پخت متنوعی با ویژگیهای طول عمر، انعطاف، پخت سریع و سمیت كم وجود دارند.
ساختار مولكولی و خواص رزین پخت شده، بستگی به طبیعت سیستم پخت دارد. اگر چه سیستمهای پخت مختلفی وجود دارد، ولی میتوان آنها را به دو گروه آمینها و انیدریدها تقسیم كرد.
رزینهای اپوكسی و عوامل پخت تنها اجزاء یك فرمولاسیون نیستند. برای برخی كاربردها، ممكن است اپوكسی اصلاح نشده دارای خواص نامطلوبی از قبیل ویسكوزیته بالا، گران قیمت بودن و مقاومت ضربه پایین در برخی كاربردهای ویژه باشد. بنابراین باید دراغلب موارد توسط موادی چون رقیق كننده، چقرمه كننده، فیلر و تقویت كننده همراه شود. انتخاب صحیح رزین،هاردنر و افزودنیها اجازه میدهد كه خواص مورد نظر تامین شود. این تنوع عامل عمده رشد پایه اپوكسیها در مدتهای طولانی است.
▪ علاوه بر این ساختار متنوع، اپوكسیها دارای ویژگیهای ذیل نیز هستند:
۱) مقاومت شیمیایی عالی (بویژه در محیطهای قلیایی)
۲) چسبندگی خوب به مجموعهای از بسترهای مختلف
۳) استحكام كششی، فشاری و خمشی بسیار بالا
۴) پایین بودن جمع شدگی پخت
۵) پایداری ابعادی
۶) عایق عالی الكتریسیته
۷) دوام بالا در پیری و شرایط سخت محیطی
۸) قابلیت پخت در دماهای مختلف
۹) مقاومت خستگی ممتاز
۱۰) بی بو و بی مزه
رزینهای اپوكسی در كاربردهای مختلفی از قبیل پوشش سطح، چسب، روكش دهی، ابزار سازی و كامپوزیتها، استفاده میشوند.
چند لایه‌های رزین اپوكسی از اهمیت فوق العادهای در صنایع هواپیماسازی برخوردارند. بسیاری از قطعات ساختاری از جنس الیاف كربن و رزین اپوكسی جایگزین آلیاژهای فلزی مرسوم شده و نتایج مطلوبی نیز داشتهاند. همچنین از این رزین به همراه الیاف آرامید، در ساخت موتور راكت و كپسولهای تحت فشار به روش رشته پیچی استفاده میشود.
علاوه بر آن رزینهای اپوكسی بطور وسیعی به همراه الیاف و ساختارهای لانه زنبوری برای ساخت ملخ هلی كوپتر استفاده میشود. رزینهای اپوكسی تقویت شده با الیاف كربن و آرامید در ساخت قایقهایی كه در آنها ضمن حفظ وزن، استفاده بیشتر از فضا در همان استحكام مورد نظر است، بجای پلی استر- شیشه استفاده می‌شوند.
همچنین كامپوزیتهای آرامید - اپوكسی برای جایگزین فولاد در كلاه خودهای جنگی استفاده میشوند.


شبکه ایران ـ کامپوزیت
 

farahani-m

عضو جدید
رزين ها

رزين ها

بخش اصلي پوشش هاي حفاظتي، رزين است كه سايز اجزاي را درون خود نگاه داشته و به عنوان محمل رنگ وظايف عمده اي را در سيستم پوششي به عهده دارد و انتخاب نوع پوشش از روي تعيين نوع رزين انجام مي گردد و معمولا رنگ را بر حسب نوع رزين آن مي شناسند.
از وظايف اصلي رزين در پوشش، ايجاد فيلم رنگ بر روي سطح است. تركيبات با اندازه مولكولي كوچك ممكن است روي سطح به خوبي پهن شوند ولي قادر نيستند فيلم ايجاد كنند.
رزين ها در حقيقت پليمرهايي و يا به عبارت بهتر كوپليمرهايي با وزن مولكولي بالا هستند كه در درون زنجيره خود گروههاي فعالي دارند. رزين هاي پلي استر، پلي آميد، پلي اورتان، پلي اوره، پلي سيليكون، اوره فرمالدئيد، كوپليمر وينيل كلرايد و ونيل استات( رزين وينيل) همگي مثالهايي از انواع پليمرهايي هستند كه در صنعت رنگ و پوشش كاربرد دارند. اين پليمرها اكثرا در دماي محيط مايعي با ويسكوزيته بالا و ظاهر عسل مانند، شفاف و با فام زرد روشن مايل به قهوه اي هستند و يا به صورت پولك و دانه هايي هستند كه بر حسب نياز دز حلال مناسب حل مي شوند.
معمولا رزين به صورت مايع روي سطح پهن شده و با انجام يك يا چند واكنش پليمريزاسيون جامد مي شوند. با اينكه رزين مايع خود ساختمان پليمري دارد ولي روي سطح پليمريزه شده و جرم مولكولي آن بالاتر مي رود. خواص فيلم پليمري نهايي به تعداد و كيفيت پيوندهاي بين مولكولي بستگي دارد.

تبديل رنگ مايع به فيلم جامد روي سطح را خشك شدن رنگ مي گويند كه منحصرا به رزين مربوط مي شود و فرآيندها و عوامل متعددي در طريقه و سرعت خشك شدن دخالت دارند.


خشك شدن بدون واكنش شيميايي

· تبخير حلال همراه رزين : از فرآيندهاي مؤثر در خشك شدن رنگ محسوب مي شود. پس از كاربرد رنگ روي سطح، مولكولهاي حلال به تدريج از لايه هاي زيرين به سطح رنگ حركت كرده و از روي سطح تبخير مي شوند. هرچه سرعت تبخير حلال بيشتر باشد، عمل خشك شدن سريعتر صورت مي گيرد و به همين حهت انتخاب نوع حلال مناسب يا مجموعه حلال ها، هماهنگ ب سرعت تشكيل فيلم رنگ و خشك شدن رزين اهميت زيادي دارد. اگر سرعت تبخير حلال خيلي زياد باشد، سطح رنگ چروك خورده و اگر سرعت تبخير كم باشد درون لايه هاي رنگ محبوس مي ماند و فيلم رنگ نرم خواهد بود و خواص مناسبي نخواهد داشت. رزين هاي وينيلي و كلرو كائوچو و رزين سيليكوني به اين طريق خشك مي شوند.

خشك شدن همراه با واكنش شيميايي
بدون شك، در توليد يك لايه رنگ خشك، داراي پليمر شبكه اي به عنوان تشكيل دهنده لايه، مزيتهايي وجود دارد. در هر حال چنين پليمرهايي نامحلول هستند و بنابراين نمي شود آنها را در حلالها حل كرد و تشكيل محمل رنگ در ظرف نمي دهند. بنابراين ما مجبور هستيم كه پليمرهاي خطي (يا كمي شاخه دار) يا حتي مواد شيميايي ساده را در ظرف وارد كنيم و يك واكنش شيميايي شبكه اي را بعد از اينكه رنگ مصرف شد ترتيب دهيم. اين كار مي تواند به دو روش انجام شود:

· واكنش با اكسيژن هوا : رزين هايي كه در زنجيره خود پيوندهاي دوگانه كربن- كربن دارند با اكسيژن دارند با اكسيژن هوا تركيب مي شوند. رزين هاي آلكيد به اين طريق خشك مي شوند.

· جذب بخار آب و رطوبت هوا :از ديگر فرآيندهاي خشك شدن رنگ، جذب رطوبت و بخار آب هواست. رزين هاي پلي اورتان و اتيل سيليكات به اين روش خشك مي شوند.

· واكنش با يك عامل سخت كننده: بخش اصلي رنگ با ميل تركيبي زياد شامل رزين و رنگدانه در ظرفي جدا از سخت كننده نگهداري مي شود كه هنگام مصرف با هم مخلوط مي گردند. به محض اختلاط دو جزء، واكنش بين گروههاي فعال رزين وسخت كننده شروع شده و با تشكيل شبكه سه بعدي، رنگ خشك مي شود. اين نوع رنگها را دو جزئي مي نامند. رنگهاي اپوكسي و پلي اورتان دو جزئي نمونه اي از اين رنگها هستند.

از حرارت نيز براي عمل خشك شدن رنگ و يا تسريع خشك شدن استفاده مي شود چنين رنگهايي را كوره اي مي نامند.حرارت كوره هم به تبخير حلال كمك مي كند و هم فرايند ايجاد شبكه سه بعدي را تا حد دلخواه پيش مي برد.




از ديگر وظايف رزين در رنگ چسبندگي به سطح است . پس از كاربرد رنگ روي سطح و در حين خشك شدن و سخت شدن رزين، تعدادي از گروههاي فعال زنجيره پليمري رزين با گروههاي فعال سطح واكنش داده و سبب چسبندگي رنگ به سطح مي گردد. هرچه تعداد و استحكام اين پيوندها بيشتر باشد چسبندگي رزين به سطح بيشتر باشد چسبندگي رزين به سطح بهتر خواهد بود. اگر چسبندگي پوشش به سطح زيرين خوب باشد مي تواند به صورت يك لايه محافظ دائمي عمل كند.
اصولا سه نوع باند يا پيوند در چسبندگي دخالت دارند:

· پيوندهاي شيميايي: مؤثرترين باندها، بان شيميايي است. اين پيوند زماني تشكيل مي شود كه رزين و سطح فلز با هم تركيب شوند و پيوند شيميايي ايجاد كنند. تحت اين شرايط چسبندگي پوشش بسيار عالي خواهد بود.

· پيوندهاي قطبي: چسبندگي بيشتر پوشش هاي آلي به اين وسيله صورت مي گيرد. در واقع پيوندهاي قطبي زماني ايجاد مي شوند كه پوشش آلي و سطح فلز به اندازه كافي به يكديگر نزديك باشند به عبارت ديگر نيروي جاذبه اين پيوند با افزايش فاصله بين اتم ها طبق رابطه افزايش مي يابد كه در اين رابطه R فاصله بين اتم هاست، اين رابطه به ازاي R كوچكتر از 5 آنگستروم برقرار است.

· پيوندهاي مكانيكي: پيوندهاي مكانيكي يا به عبارت ديگر پيوندهاي حاصل از ناهمواريهاي سطح مي تواند در چسبندگي دخالت داشته باشد. استفاده از بعضي روشهاي آماده سازي از جمله پاشيدن ساينده به سطح يا سندبلاست ايجاد ناهمواري روي سطح فلز را به دنبال دارد كه در اصطلاح پروفايل سطح ناميده مي شود.


مقاومت در برابر عوامل خورنده يكي ديگر از وظايف رزين در رنگ است و فيلم حاصل از رزين، با توجه به نوع رزين و مقاومت هاي رزين مانع از عوامل خورنده به سطح مي شود.
مقاومت شيميايي يك سيستم پوششي در برابر اسيدهاي معدني، اسيدهاي اكسنده، اسيدهاي آلي، مواد قليايي، نمكهاي محلول، پاك كننده ها، مواد نفتي، روغن ها، چربي ها، آب مقطر، آب دريا، آب گرم و بخار آب عمدتا به نوع رزين مصرفي بستگي دارد. دماي مواد شيميايي، نحوه تاثير آنها (ريزش چكه چكه يا پاشيدن)، ميزان تلاطم و راكد بودن مواد در تماس با سطح رنگ و غلظت مواد عاملي هستند كه در ميزان خوردگي آنها روي رنگ اثر دارند و لذا براي انتخاب نوع مناسب رزين، كليه اين موارد مد نظر قرار مي گيرد. براي مثال آب دريا در جزر و مد و در برخورد امواج به اسكله، خوردگي بيشتري به وجود مي آورد. هرچه غلظت و دماي اسيد بيشتر باشد، ميزان خوردگي بيشتر خواهد بود ولي هر اسيدي يك حد ماكزيمم براي خوردگي فلز دارد و در صورتي كه غلظت اسيد از آن حد بيشتر شود، ميزان تاثير آن بر فلز كمتر شده و خورندگي آن كاهش مي يابد.
مود اكسيد كننده از جمله اسيد سولفوريك، اسيد فسفريك، هيپو كلريت سديم و هيدروژن پر اكسيد بالاترين ميزان خوردگي را ايجاد مي كنند و كمتر رنگي است كه در مقابل اينگونه مواد به مدت زيادي از خود پايداري مناسبي نشان دهد.

اسيدهاي آلي داراي گروه عاملي –COOH با هيدرليز كردن گروه استري و اتري موجود در زنجيره رزين، رنگ را تبخير مي كنند و مواد قليايي با صابوني كردن اسيدهاي چرب موجود در زنجيره رزين هاي آلكيد سبب تخريب رنگ مي شود.

محلولهاي نمكي با نفوذ در منافذ حد فاصل رنگ و سطح فلز و ايجاد پيل الكتروشيميايي باعث خورده شدن فلز و كنده شدن رنگ از سطح مي شوند. رزين هاي ترموپلاست در حلال ها حل مي شوند و رزين هاي ترموست با جذب حلال متورم شده و يكنواختي و چسبندگي خود را از دست مي دهند. اثر تخريبي عوامل خورده با افزايش دما بيشتر مي شود.

اكثر رنگها در مقابل روغن ها و چربي ها مقاومت كافي دارند ولي گاهي ممكن است به مدت طولاني در مجاورت با آنها متورم شوند.

رزين ها در مقابل نفوذ گازها و و رطوبت هوا مقاومت طولاني مدتي ندارند و هرچه فشار گاز بيشتر باشد، تاثير آن بر رنگ بيشتر خواهد بود. گازهاي بي اثر مانند هليم و هيدروژن قادرند اثرات تخريبي فيزيكي بر رنگ و سطح داشته باشند ولي گازهاي فعال مثل دي اكسيد كربن و اكسيژن در واكنش هاي اكسايش و احيا وارد شده و سرعت تخريب را افزايش مي دهند، از طرف ديگر هرچه مولكول هاي گاز كوچكتر باشند، در بين زنجيره بلند مولكولهاي پليمري رزين قدرت نفوذ بيشتري خواهند داشت. رنگدانه ها در اين مورد نقش مؤثري دارند كه در جاي خود اشاره مي شود.

 

pooneh12345

عضو جدید
کاربر ممتاز
دکمه تشکر این سایت کجاس؟
هی آدم میخواد امتیاز بده هی نمی زارن
مقاله در رابطه با نوولاک نداری؟؟!!!!!!!!!!!!!!
یکی واسم مقاله نوولاک جور کنه
3شنبه باید ارائه بدم
 

alish.refinery

اخراجی موقت
تاریخچه رزینهای اپوکسی

http://www.4shared.com/file/28166433/f46a1813/epoxy_history.html

اشنائی با رزینهای اپوکسی:

http://www.4shared.com/file/37473523/8c227b23/Epoxy_Resins.html


نام ماده:
اپوكسي رزين (EPOXY RESINS)
نام تجاری:اپوكسي رزين (EPOXY RESINS)
سایر اسامی:رزين اپوكسي
تاریخچه: در سال 1927 اولين تلاش ها براي توليد رزين از اپيكلروهيدرين در آمريكا انجام شد.
اولين سنتز رزين توسط دكتر كاستن انجام شد(در سال 1936)
موارد مصرف:چسب سازي ، رنگ سازي ، كفپوش ، عايق هاي الكتريكي
مجتمع های تولیدکننده:مجتمع پتروشيمي خوزستان
خواص فیزیکی و شیمیایی: فرمول : C[SUB]3[/SUB]H[SUB]50[/SUB][C[SUB]18[/SUB]H[SUB]19[/SUB]O[SUB]3[/SUB]][SUB]n[/SUB]C[SUB]18[/SUB]H[SUB]19[/SUB]O[SUB]3[/SUB]






اطلاعات ایمنی: سبب سوزش چشم و آسيب به قرنيه مي شود. سبب تحريكات پوستي ودر مواردي سوختگي به همراه دارد.

باعث سوزش مجاري تنفسي مي شود. قابل انفجار نيست. اثر محيط زيستي ندارد.


بخش اصلی پوششهای حفاظتی، رزین است كه سایر اجزاء را در درون خود نگه داشته و به عنوان محمل رنگ وظایف عمده ای

را در سیستم پوششی به عهده دارد و معمولاً رنگ را بر حسب نوعرزین آن می شناسند.

از وظایف اصلی رزین در پوشش، ایجاد فیلم رنگ روی سطح است. تركیبات با اندازه ملكولی كوچك ممكن است روی سطح به

خوبی پهن شوند ولی قادر نیستند كه فیلم ایجاد نمایند.

رزین ها در حقیقت پلیمرهایی و یا به عبارت بهتر كوپلیمرهایی با وزن ملكولی بالا هستند كه در درون زنجیره خود گروههای

فعالی دارند. رزین های پلی استر، پلی آمید، پلی اوراتان، پلی اوره، پلی سیلیكون، اوره فرمالدئیدی همگی مثال های انواع

پلیمرهایی هستند كه در صنعت رنگ و پوشش كاربرد دارند. این پلیمرها اكثراً در دمای محیط، مایع با ویسكوزیته بالا و ظاهر

عسل مانند، شفاف با فام زرد روشن تا مایل به قهوه ای هستند و یا به صورت پولك و دانه های جامدی هستند كه برحسب

نیاز در حلال مناسب حل می شوند.



ساختار خطي اپوكسي رزين







ساختار فضايي اپوكسي رزين










در شرایط مناسب واکنش، گروه اپوکسی می تواند با اسیدها، ایندرید اسیدها، آامینها و الکل واکنش تراکمی به همراه جابجایی

هیدروژن به گروه اتیلن اکسید، بدهد.

این واکنشها امکان افزایش طول زنجیر یا شبکهای شدن را بدون آزاد کردن مولکولهای کوچک مانند آب فراهم میکند.

بنابراین محصولات اپوکسی در مقایسه با اکثر رزینهای گرما سخت، جمع شدگی کمتری در اثر پخت نشان می دهند.




باید متذکر شد که محدوده وسیعی از رزینهای اپوکسی و محصولات شبکهای شده متنوعی وجود دارد. ساختار شیمیایی رزینهای

اپوکسی شامل دو بخش اپوکسی و غیر اپوکسی میباشد. بخش غیر اپوکسی ممکن است آلیفاتیک، سیلکوآلیفاتیک و یا هیدروکربن

شدیداَ حلقوی باشد. در عمل محصول واکنش بیس- فنل A و اپی کلروهیدرین اغلب رزینهای اپوکسی متداول را تشکیل می دهند.

این محصولات 80 تا 90% سهم بازار را به خود اختصاص داده‌اند.



طرز تهیه رزینهای اپوكسی

رزینهای اپوكسی از همان اوایل پیدایش جای پای خود را در میان دیگر مواد گوناگون صنایع رنگسازی به عنوان یكی از مواد مهم این

صنعت باز نمودند كه این موفقیت بیشتر به خاطر خصائص فراوان و متنوع این رزینها می باشد. درحقیقت دست یك فرمولیست را

در ارائه فرمولهای مختلف رنگ از قبیل انواع رنگهای سخت شونده با آمین و كراس لینك شونده بر اثر حرارت كه مقاومت بسیار

خوبی در مقابل حلالها و مواد شیمیایی دارند باز نموده است.

از مصارف مهم رزینهای اپوكسی در ساخت رنگهای اپوكسی، چسبها، دوغاب و مواد درزگیر آب می باشد.

رزینهای اپوكسی یك رزین ترموست می باشند و بیش از 85 درصد رزینهای اپوكسی موجود از واكنش اپی كلر و هیدروین و دی

فنیلول پروپان (2-2- بیس- 4- هیدروكسی فنیل پروپان به نام تجاری بیس فنل a) حاصل میشوند كه یك نمونه دیگر تولید رزین

اپوكسی اولفینی است.



اغلب رزين‌هاي اپوكسي از واكنش بين اپي‌كلروهيدرين و بيس فنول A بدست مي‌آيد همچنين از ساير پلي‌ال ها

مانند گليكول آليفاتيك و رزين‌ها
novolac بجاي بيس فنول استفاده مي‌شود. مايع و جامد بودن اپوكسي به نوع و

كاربرد نهايي رزين بستگي دارد. در جدول زیر وزن مولكولي تقريبي، نقطه ذوب، اكي‌والان اپوكسي و ميانگين مقدار

n و (ECH/B) نوع رزين ارائه شده است.


همانطور كه از روي جدول مشاهده مي‌شود با افزايش وزن مولكولي، رزين از حالت مايع با ويسكوزيته كم به مايع با

ويسكوزيته بالاو در نهايت جامد تغيير مي‌كند . همچنين با افزايش وزن مولكولي، تعداد گروه‌هاي هيدروكسيل به ازاي

هر مولكول و اكي‌والان وزني استري شدن افزايش مي‌يابد و مقدار اپوكسي بدليل افزايش فاصلة بين گروه‌هاي نهايي

اپوكسي، كاهش مي‌يابد.


خواص رزين‌هاي اپوكسي


جرم مولكولي تقريبي







نقطه ذوب

اكي‌والان ميانگين اپوكسي به ازاي هر 100 گرم



مقدار ميانگينn
حلاليت






380-360


400-370


420-380


450-390


560-460


1000-770


1100-850


2050-1750


5000-4000


8000-5000







مايع


مايع


مايع


مايع


مايع


75-60


75-60


105-95


135-125


155-145


54/0


52/0


50/0


47/0


39/0


23/0


21/0


10/0


05/0


03/0


10/0


15/0


21/0



30/0


60/0


80/1


20/2


50/5


40/14


00/16


















رزين‌هاي اپوكسي در كتون، استرها و ساير الكل‌ها و برخي حلال‌هاي كلردار قابل انحلال مي‌باشند. حلاليت رزين‌ها به

جرم مولكولي آنها بستگي دارد و با افزايش جرم مولكولي حلاليت آنها كاهش مي‌يابد. رزين‌هاي با جرم مولكولي بالا در

الكل، هيدروكربن آليفاتيك و آروماتيك قابل انحلال نمي‌باشد.


عموما رزين‌هاي با جرم مولكولي بالا قابل قياس با روغن‌هاي گياهي رزين‌هاي الكيدي مشتقات و سلولزي، رزين‌هاي

ملامين فرمالدئيد، رزين‌هاي هيدروكربني و سيليكون‌ها نمي‌باشند.

رزين‌هاي اپوكسي از نوع پوشش سطحي قابل مقايسه با رزين‌هاي الكيدي و رزين‌هاي پلي وينيل استن مي‌باشد.



طرز تهیه رزینهای اپوكسی بیس فنل A

رزینهای اپوكسی كه از واكنش بیس فنل A و اپی كلرویدرین تهیه می گردند از مرغوب ترین نوع رزینهای اتر- كلسیدی میباشند.

بیس فنل A از واكنش تراكمی استن با دومول فنل در حضور كاتالیزور اسیدی به دست می اید و اپی كلروهیدرین از واكنش

پروپیلن با كلرین حاصل می شود.

واكنش یك مول بیس A با حداقل دو مول اپی كلروهیدرین در محیط قلیایی و یا از بین رفتن گروههای فنلی و تشكیل گروههای

هیدروكسی، تولید مادۀ واسطه كلریدرین می كند كه با ادامه واكنش محصول دی گلیسیدیل اِتربیس فنل A (DGEBA) بدست

می آید.









(DGEBA) میتواند مجدداً با گروه فعال بیس فنل A موجود در محیط واكنش داده و پلی اتر خطی با جرم ملكولی بالا ایجاد نماید.

درصورت افزایش مقدار زیادی از پلی كلروهیدرین (دو تا ده برابر مقدار لازم) و كنترل واكنش میتوان DGEBA را با خلوص بالای 90%

به دست آورد. در عین حال درصورتی كه مقصود از واكنش، ایجاد رزین اپوكسی با زنجیره طولانی باشد میتوان با كنترل واكنش و

تركیب مول به مول بیس فنل A و اپی كلروهیدرین، از واكنش n+1 مول بیس فنل A با n+2 مول اپی كلروهیدرین رزینی به دست

آورد كه طول زنجیره ملكولی آن n باشد.

نتیجه این روش كه به نام فرآیند یك مرحله ای (OSP) یا فرآیند Taffy معروف است ایجاد پلی اترهای خطی با دو گروه اپوكسی در

دو انتها و گروههای هیدروكسیل و حلقه بنزنی در وسط زنجیره خواهد بود. گروههای خاص شیمیایی در زنجیره خواص خاصی به

آنها می دهد.

- پیوند اِتری (-c-o-c-) مقاومت شیمیایی را موجب می شود.

- پیوند متیل (-CH3) سبب انعطاف و سختی زنجیره می شود.

- گروه هیدروكسیل –OH عامل چسبندگی به سطح است.

- حلقه آروماتیك مقاومت دمایی و سختی را افزایش می دهند.

- حلقه اپوكسید فقط در دو انتهای زنجیره قرار دارد كه عامل ایجاد شبكه سه بعدی و فیلم سخت اپوكسی روی سطح است.

رزین اپوكسی مخلوطی از الیگومرهای با تعداد n مختلف است كه هرچه n افزایش پیدا كند جرم ملكولی رزین افزایش می یابد. رزینهای

با n<=1 مایع هستند ولی با افزایش n از 2 تا 13 رزین ها جامد خواهند بود.

رزین های اپوكسی از جرم مولی 200 تا 2700 متغیر است و با تغییر جرم مولی ویسكوزیته رزین از 7 تا 150 پواز و حالت رزین از مایع تا

رزین جامد با نقطه ذوب بالا تغییر می كند؛ ولی د رهر حال با طویل شدن اندازه زنجیره دو حلقه اپوكسی در دو انتهای زنجیره دیده میشود

و همین حلقه است كه باعث ایجاد شبكه سه بعدی میشود.

یك رزین اپوكسی میتواند ماكزیمم دو عامل اپوكسی در انتها و تعداد صفر تا n عامل ئیدروكسیل در طول زنجیر ملكول و به فواصل معین

داشته باشد.

عوامل ئیدروكسیل رزین را قطبی ساخته و در نتیجه باعث چسبندگی این رزین بر روی سطوح فلزی یا غیرفلزی می گردند. ملكول شامل

بندهای كربن به كربن (-c-c-) و اتر به كرب (-c-o-c-) میباشد كه هر دوی آنان از بندهای بسیار پایدار می باشند و حتی پایدارتر از بندهای

استری هستند كه به سادگی بر اثر واكنش یا بازها صابونیفای می شوند. بنابراین رزین های اپوكسی مقاومت شیمیایی بسیار خوبی

دارند.

عامل فنلی كه در رزینهای فنیلك باعث افزایش رنگ می گردد بالعكس در رزینهای اپوكسی به خاطر تبدیل به عامل اتری باعث كاهش

رنگ رزینهای اپوكسی می گردد. وجود حلقه های بنزنی در رزینهای اپوكسی باعث سختی بیشتر و در نتیجه شكنندگی پلیمر حاصل

گشته و می بایست آنان را جهت رسیدن به خواص لازم با رزین های دیگری اصلاح و یا كراس لینك نمود. عمل كراس لینك از طریق عوامل

اپوكسی و یا ئیدروكسیل صورت می پذیرد و ازآنجائیكه این عوامل به فواصل زیادی از هم قرار دارند پلیمر حاصل فیلمی با انعطاف پذیری

مناسب می باشد. رزین های اپوكسی از مایع غلیظ گرفته تا جامد در دسترس می باشند و اگر چنانچه در فرمول تهیه آنان مقدار بیس

فنل A از مقدار اپی كلروئیدرین كمتر باشند رزین حاصل مایع است و درصورتیكه برابر و یا زیادتر باشد جامد است.

رزین جامد ..... n>1 ؛ رزین مایع..... n<=1

نكته قابل توجه این است كه در صنعت بیس فنل دیگر یافت میشود بنام بیس فنل F كه ویسكوزیته كمتری از بیس فنلA دارد.

همانطور كه قبلاً هم ذكر شد بیس فنل A از واكنش فنل و استون حاصل می گردد. از واكنش تراكمی فنل یاكروزول با فرمالدئید بیس

فنل F تولید می شود كه محصول این واكنش مخلوطی از انواع ایزومر با جرم ملكولی بالا خواهد بود.

از واكنش بیس فنل و اپی كلروهیدرین مخلوطی از سه ایزومر فضایی از بیس گلیسیدل اكسی فنیل متان حاصل می گردد و در مقایسه

با بیس فنل A عدد اپوكسی و ضریب فعالیت كمتری دارد. این فعالیت سبب می شود كه رزین اپوكسی بیس فنل F مقاومت بیشتری

نسبت به حلال داشته باشد. رزین های اپوكسی بیس فنل F نیز مشابه رزین های بیس فنل A تمایل زیادی به كریستال شدن دارند.

اختلاط این دو نوع رزین ویسكوزیته را متعادل می كند و برای كاربردهای ساختمانی مناسب تر خواهند بود.

رزین های اپوكسی بر مبنای بیس فنل AR=CH3

رزین های اپوكسی بر مبنای بیس فنل FR=H



نقل از:
http://www.www.www.iran-eng.ir/showthread.php/324427
 

alish.refinery

اخراجی موقت
بخش دوم درباره رزینهای اپوکسی:





رزینهای اپوكسی- اولیفینی

این رزینها از طریق اپوكسی نمودن بندهای دوگانه كربن كربن اولیفینها ساخته میشوند كه در پروسه ساخت آنها از اسید پراستیك

به عنوان عامل اپوكسی كننده استفاده می شود. به عنوان مثال رزین گلیسیدیل متاكریلات یك رزین اپوكسی متاكریلات میباشد

كه فیلم حاصل از رزینهای اپوكسی- اولیفینی مقاومت بهتر و بیشتری از فیلم های حاصل از رزین های اپوكسی- اترگلیسیدی

(بیس فنل) در مقابل آب و مواد دارد و اما بالعكس مقاومت ضعیف تری در مقابل مواد شیمیایی از خود نشان می دهند و به همین

علت كمتر از رزینهای بیس فنلی در ساخت رنگهای صنعتی- حفاظتی استفاده می گردند.

اختلاف دیگر آنها در این است كه رزینهای اپوكسی- اولیفینی با مواد سخت كننده اسیدی سریعتر از مواد سخت كننده آمینی وارد

واكنش می شوند.




در رزینهای اپوكسی بیس فنلی تعداد گروه های اپوكسی در جامد بودن و مایع بودن محصول نقش دارند و رزین اپوكسی بیس فنول F

دارای ویسكوزیته كمتر است از نوع A است آن و با اصلاح رزین اپوكسی به صورت ادغام آن با رزینهای مختلف رزینهای با كیفیت بالاتری

حاصل می گردد.



خواص محصولات پخت شده اپوکسی به عوامل زیر بستگی دارد:

- نوع اپوکسی

- نوع و مقدار هاردنر

- میزان شبکه ای شدن

- طبیعت و حجم مواد افزودنی


در بازار عوامل پخت متنوعی با ویژگیهای طول عمر، انعطاف، پخت سریع و سمیت کم وجود دارند.

ساختار مولکولی و خواص رزین پخت شده، بستگی به طبیعت سیستم پخت دارد. اگر چه سیستمهای پخت مختلفی وجود دارد،

ولی میتوان آنها را به دو گروه آمینها و انیدریدها تقسیم کرد.

رزینهای اپوکسی و عوامل پخت تنها اجزاء یک فرمولاسیون نیستند. برای برخی کاربردها، ممکن است اپوکسی اصلاح نشده دارای

خواص نامطلوبی از قبیل ویسکوزیته بالا، گران قیمت بودن و مقاومت ضربه پایین در برخی کاربردهای ویژه باشد. بنابراین باید در اغلب

موارد توسط موادی چون رقیق کننده، چقرمه کننده، فیلر و تقویت کننده همراه شود.انتخاب صحیح رزین، هاردنر و افزودنیها اجازه میدهد

که خواص مورد نظر تامین شود. این تنوع عامل عمده رشد پایه اپوکسیها در مدتهای طولانی است.



کاربرد رزینهای اپوكسی در صنایع:

نقش رزینهای اپوكسی در صنایع رنگ و رزین را به طوری كلی میتوان به دو قسمت تقسیم نمود یكی به عنوان یك پلی الكل و دیگری

به عنوان یك رزین تشكیل دهنده فیلم. در این بخش هریك راب ه طور مختصر بررسی می كنیم:

نقش رزینهای اپوكسی در صنایع رنگ به عنوان تشكیل دهنده رنگ

رزین های اپوكسی تشكیل دهنده فیلم ممكن است خود رزینهای اپوكسی، اپوكسی استر یا اپوكسی آلكید یا هرگونه رزین دیگری

كه با اپوكسی اصلاح شده است باشند؛ كه در هر دو سیستم هوا- خشك و كوره ای بكار میروند.

از آنجائیكه فیلم حاصل از رزینهای اپوكسی شكننده است از این رو آنان را با رزینهای دیگر كراس-لینك میكنندكه تعدادی از آنان با این

شرح می باشند:

- سیستمهای كوره ای

1- رزینهای اپوكسی- فنلینك

رزینهای اپوكسی فنلی یكی از رزینهای بسیار مقاوم در مقابل مواد شیمیایی و حلالها می باشند. از پوششهای مذكور بیشتر جهت

پوشش داخلی لوله های استیلی و چاه های حفاری نفتی نام برد و همچنین به علت داشتن مقاومت الكتریكی عالی از آن جهت

پوشش سیم های الكتریكی و ساخت تعدادی از سفارشات ارتش كه نیازمند به مقاومت شیمیایی بسیار عالی هستند، استفاده

می گردد و امروزه به علت ارزان بودن قیمت و داشتن مقاومت شیمیایی بسیار خوب مصرفشان رو به افزایش است.

2- رزینهای اپوكسی آمینو

فیلم حاصل از اصلاح یك رزین اپوكسی با رزین اوره- فرم آلوئید هرچند كه مقاومت شیمیایی كمتری از سیستم اپوكسی فنلیك دارد

اما در عوض رنگ روشنتر، درجه حرارت پخت كمتر و مقاومت زنگ زدگی بیشتری از آن دارد. دو فاكتور رنگ روشنتر و درجه حرارت پخت

كمتر باعث تقدم انتخاب این سیستم بر سیستم اپوكسی فنلیك می گردد.

(آمین های نوع اول دو مرتبه سریعتر از آمین های نوع دوم واكنش می دهند. همچنین سرعت واكنش به ساختمان شیمیایی آمین

وابسته است. برای مثال آمینهای آروماتیك نسبت به آمین های آلیناتیك به دمای بیشتری جهت انجام واكنش نیاز دارند.)


قبلا رزین اپوکسی تقریبا تنها به عنوان پوشش سطح استفاده می شد. قبل از جنگ جهانی دوم، بالا بودن هزینه های تولید بیس

فنل A و اپی کلروهیدرین مانع از تجاری شدن کاربرد رزین اپوکسی شده بود. تلاشهای بعدی و ابداع روشهای تولید جدید، موجب

پیدایش مقبولیت اقتصادی این رزینها شد. در حال حاضر نیمی از رزینهای تولید شده در کاربردهای روکش سطح استفاده میشوند.

باقیمانده در صنایع الکتریکی و الکترونیک، هوا فضا و ساختمان و سایر کاربردها، استفاده میشوند. بر حسب تناژ، مصرف اپوکسی

حدود یک دهم پلی استر میباشد.

اپوکسی گروههای عاملی فعال زیادی دارد و میتواند در حضور عوامل پخت وهاردنرها، یک ساختار شبکهای را تشکیل دهد.

چند لایه های رزین اپوکسی از اهمیت فوق العادهای در صنایع هواپیماسازی برخوردارند. بسیاری از قطعات ساختاری از جنس الیاف

کربن و رزین اپوکسی جایگزین آلیاژهای فلزی مرسوم شده و نتایج مطلوبی نیز داشته اند. همچنین از این رزین به همراه الیاف آرامید،

در ساخت موتور راکت و کپسولهای تحت فشار به روش رشته پیچی استفاده می شود.

علاوه بر آن رزینهای اپوکسی بطور وسیعی به همراه الیاف و ساختارهای لانه زنبوری برای ساخت ملخ هلی کوپتر استفاده میشود.

رزینهای اپوکسی تقویت شده با الیاف کربن و آرامید در ساخت قایقهایی که در آنها ضمن حفظ وزن، استفاده بیشتر از فضا در همان

استحکام مورد نظر است، بجای پلی استر- شیشه استفاده می‌شوند.

همچنین کامپوزیتهای آرامید - اپوکسی برای جایگزین فولاد در کلاه خودهای جنگی استفاده می شوند.


 

alish.refinery

اخراجی موقت
بخش سوم از مقاله رزینهای اپوکسی:





فایل pdf بسیار مفید همراه با دیاگرام و pfd با موضوع پخت رزین اپوکسی:


http://www.sid.ir/fa/VEWSSID/J_pdf/23713891311.pdf


همچنین فایل pdf اطلاعات ایمنی انواع رزین:

http://www.irpcc.com/ipcc_content/fa/products/eps-maye.pdf

http://www.npchse.net/safety/pdf/MSDS/LIQUID EPOXY RESIN.pdf




و مقالات لاتین:

http://www.getty.edu/conservation/publications_resources/pdf_publications/epoxyresins.pdf

http://www.npchse.net/safety/pdf/MSDS/LIQUID EPOXY RESIN.pdf

http://gertrude-old.case.edu/276/materials/polymerencyclopedia/EPOXY RESINS (Overview).pdf




قیمت رزینهای اپوکسی:


قیمت رزین های اپوکسی تولید شرکت پتروشیمیخوزستان حدود 30درصد بالاتر از قیمت های جهانی است.

در حال حاضر فقط
شرکت پتروشیمیخوزستان در کشور اقدام به تولید رزین های اپوکسی می کند که قیمت این ماده اولیه

تولید رنگ در داخل کشور حدود 30درصد بیشتر از قیمت های جهانی است.

بالا بودن قیمت رزین های اپوکسی داخلی به نوع فن آوری مورد استفاده این شرکت و همچنین هزینه های سربار آن نسبت

دارد.

در شرایطی که به دلیل
بحران مالی جهانی قیمت مواد اولیه تولید و از جمله قیمت مواد اولیه تولید رنگ در دنیا با کاهش مواجه

شده است، این
کاهش قیمت هنوز در ایران به صورت واضح مشاهده نمی شود.

یکی دیگر از معضلات
صنعت رنگ و رزین کشور مربوط به کیفیت پایین حلال های تولید شرکت نفت، به ویژه حلال 402 است که

این حلال در تولید رنگ های روغنی کاربرد زیادی دارد.

می توان در شرایط بحرانی به وجود آمده ماشین آلات و فن آوری های روز را با کمترین قیمت از کشورهای پیشرفته خریداری

کرد،
دولت و سیستم بانکی باید در این زمینه به صنایع کمک کنند تا صنایع کشور خود را برای فعالیت در دوران پس از بحران آماده

کنند.

 

alish.refinery

اخراجی موقت
نوشته بنیامین جعفریان

مقدمه

پدیده تبـــادل یــــون برای اولین بار در ســــال 1850 و به دنبال مــشاهده توانایی خاک‌های زراعی در تعویض برخی از یون‌ها مثل آمــــونیوم با یــــون کــلسیم و منیزم موجود در ساختمان آنها گزارش شد. در سال 1870 با انجام آزمایش‌های متعددی ثابت شد که بعضی از کانیهای طبیعی بـخصوص زئولیت‌ها واجـــد توانایی انجام تبــادل یون هستند. در واقع به رزین‌های معـدنی ، زئولیت می‌گویند و این مواد یون‌های سختی آور آب (کلسیم و منیزیم) را حذف مـی‌کردند و به جای آن یون سدیم آزاد می‌کردند از اینرو به زئولیت‌های سدیمی مشهور شدند کـه استفاده از آن در تصفیه آب مزایای زیاد داشت چون احتیاج به مواد شیمیایی نبود و اثرات جانبی هم نداشتند.

اما زئولیت‌های سدیمی دارای مـــحدودیتهایی بودند. ایــن زئولیتها می‌توانستند فقط سدیم را جایگزین کــلـسـیـم و منیزیم محلول در آب نمایند و آنیونهایی از قبیل سولفات ، کلراید و سیلیکات‌ها بدون تغــیـیـر بـاقـی مــی‌مانند. واضح است چنین آبی برای صنایع مطلوب نیست. پس از انجام تحقیقات در اواســط دهه 1930 در هلند زئولیتهایی ساخته شد که به جای سدیم فعال ، هیدروژن فعال داشتند. این زئولیتها که به تعویض کننده‌های کاتیونی هیدروژنی معروف جدید ، سیلـیـس نـداشته و علاوه بر این قادرند همزمان هم سختی آب را حذف کنند و هم قلیائیست آب را کاهش دهند.

برای بهبود تکنولوژی تصفیه آب ، گامهای اساسی در سال 1944 برداشته شد که بــاعـث تولید زرین‌های تعویض آنیونی شد. زرین‌های کاتیونی هیدروژنی تمام کاتیونی آب را حــذف می‌کنند و رزین‌های آنیونی تمام آنیونهای آب را از جمله سیلیس را حذف می‌نمایند ، در نتیجه می‌تـوان با استفاده از هر دو نوع زرین ، آب بدون یون تولید کرد. همچنین پژوهشگران دریـافـتـنـد کـه سیلیکات آلومینیم موجود در خاک قادر به تعویض یونی می‌باشد. این نتیجه گـیـری با تهیه ژل سیلیکات آلومینیم از ترکیب محلول سولفات آلــومـینیم و سیلیکات سدیم به اثبات رسید. بنابراین اولین رزین مصنوعی که ساخته شد سیلیکات آلومینیم بود. و امــروزه اکـثر زرین‌های تعویض یونی که در تصفیه آب بکار می‌روند رزین‌های سنتزی هستند که با پلیمریزاسیون ترکیبات آلی حاصل شده‌اند.


شــیــمــی رزیــن‌ها


رزیــن‌هــای مـوازنه کننده یون ، ذرات جامدی هستند که می‌توانند یونهای نامطلوب در مــحـلول را بـا هـمان مقدار اکی والان از یون مطلوب با بار الکتریکی مشابه جایگزین کنند. رزین‌های تعــویـض یــونی شـامــل بـار مثبت کاتیونی و بار منفی آنیونی می‌باشد بــگـونـه‌ای که از نظر الکتریکی خنثی هستند. موازنه کننده‌ها با محلول‌های الکترولیت ایــن تـفـاوت را دارنـد که فقط یکی از دو یون ، متحرک و قابل تعویض است به عنوان مثال ، یک تعویض کــنـنـده کــاتیونی سولفونیک دارای نقاط آنیونی غیر متحرکی است که شامـل رادیـکـالـهای آنــیونی SO[SUP]2-[/SUP][SUB]3[/SUB] می‌باشد که کاتیون متحرکی مثل [SUP]+[/SUP]H یا [SUP]+[/SUP]Na به آن هستند
.


ایـن کـاتـیـونــهـای مـتحرک می‌توانند در یک واکنش تعویض یونی شرکت کنند به همین صورت یک تعویض کــنـنـده آنیونی دارای نقــاط کاتیونی غیر متحرکی است که آنیون‌های متحرکی مثل [SUP]-[/SUP]Cl یا [SUP]-[/SUP]OH به آن متصل می‌باشد. در اثــر تــعــویــض یــون ، کــاتــیــون‌هــا یا آنیون‌های موجود در محلول با کاتیون‌ها و آنیون‌های موجود در رزین تعویض می‌شود ، بــگــونــه‌ای کـه هم محلول و هم رزین از نظر الکتریکی خنثی باقی می‌ماند. در اینجا با تعادل جامـد مایـع ســروکــار داریـم بدون آنکه جامد در محلول حل شود. برای آنــکه یـک تعویض کننده یونی جامد مفید باشد باید دارای شرایط زیر باشد:

1. خود دارای یون باشد.


2. در آب غیر محلول باشد.


3. فضای کافی در شبکه تعویض یونی داشته باشد ، بطوریکه یونها بتوانند به سهولت در شبکه جامد رزین وارد و یا از آن خارج شوند.

در مورد رزین‌های کاتیونی هر دانــه رزیــن با آنیـون غیر تحرک و یون متحرک [SUP]+[/SUP]H را می‌توان همچون یک قطره اسید سولفوریک با غـــلظـت 25% فرض نمود. این


قطره در غشایی قرار دارد که فقط کاتیون می‌تواند از ان عبور نماید.


طبقه بندی رزین‌ها


رزین‌ها بر حسب گروه عامل تعویض متصل به پایه پلیمری رزین به چهار دسته تقسیم می‌شوند:



1. رزین‌های کاتیونی قوی(( SAC) Strongacidis Cation)


2. رزین‌های کاتیونی ضعیف(( WAC) Weak acidis Cation)


3. رزین‌های آنیونی قوی SBA) Strongbasic anion) ))


4. رزین‌های آمونیونی ضعیف WBA) Weak basic anion))


بــطــور کلی رزین‌های نوع قوی در یک محــدوده وسـیــع PH و رزیـن‌های نوع ضعیف در یک محدوده کوچک از PH مناسب هستند. ولـیـکـن با استفاده از رزین‌های نوع ضعیف ، صرفه جویی قابل توجهی در مــصــرف مــواد شیمیایی مورد نیاز برای احیا رزین را باعث می‌شود. رزیــن‌هـای کــاتیونی قــوی قـادر به جذب کلیه کاتیونهای موجود در آب می‌باشد ولی نوع ضعیف قادر به جذب کاتیونــهای هـستند که به قلیائست آب مرتبط است و محصول سیستم اسید کربنیک است.


نوع قوی

Ca(HCO[SUB]3[/SUB])[SUB]2[/SUB] OR MgSO[SUB]4[/SUB] + 2ZSO[SUB]3[/SUB]H -----> Ca[SUP]2+[/SUP]+2H[SUB]2[/SUB]CO[SUB]3[/SUB] OR Mg[SUP]2+[/SUP] + H[SUB]2[/SUB]SO[SUB]4[/SUB]
نوع ضعیف

Mg(HCO[SUB]3[/SUB])[SUB]2[/SUB] OR Ca(HCO[SUB]3[/SUB])[SUB]2[/SUB] + 2ZCOOH -----> (ZCOO)[SUB]2+[/SUB] + Mg(ZCOO)[SUB]2+[/SUB]Ca + 2H[SUB]2[/SUB]CO[SUB]3[/SUB]
مزیت رزین‌های کاتیونی ضعـیف بــازدهی بالای آنها در مقــایـسه با رزینهای کاتیونی قوی می‌باشد ، در نتیجه باعث تولید پساب کمتر در احیا مـکرر می‌گردد. اصولا زمانی که هدف جداسازی کلیه کاتیونهای آب است بکــارگیری تــوام رزیــن کــاتـیونی قوی و ضعیف اقتصادی تر از بکارگیری رزینهای کاتیونی قوی مــی‌بــاشد. رزین‌های آنیونی قوی قادر به جذب کلیه آنیونــهای موجــود در آب بوده ولـــی رزین‌های آنیونی قادر به جذب آنیون اسیدهای قــوی نــظـیر اسـیـد سـولفوریک ، کلریدریک و نیتریک می‌باشد. رزین‌های آنیونی ضعیف مقاومتر از رزینهــای آنـیـونـی قوی بوده و به همین جهت در سیستم‌های تصفیه آب ، رزین‌های آنیونی قوی در پاین دسـت رزیـنـهـای آنیونی ضعیف قرار می‌گیرند.



2HCl OR 2H[SUB]2[/SUB]SiO[SUB]3[/SUB] + 2ZOH -----> 2ZHSio[SUB]3[/SUB]ZCl + H[SUB]2[/SUB]O



2HCl OR 2HNO[SUB]3[/SUB] + ZOH -----> 2ZCl OR 2ZNO[SUB]3[/SUB] + H[SUB]2[/SUB]O
برخی از کاربردهای رزین‌ها

· رزین‌های کاتیونی سدیمی نه تنها کاتیون‌های سختی آور آب بلکه همه یون‌های فلزی را با سدیم تعویض می‌کنند. برای احیا این نوع رزین‌های کافی است که رزین را با آب نمک شست و شو دهیم تا رزین به فرم اولیه خود برگردد.


· بــا رزیــن‌هــای کــاتیونی چه نوع هیدروژنی و چه نوع سدیمی می‌توان آهن و منگنز را چون بقیه کــاتیونـها حـذف کرد اما به علت امکان آلوده شدن رزین‌ها معمولا مشکلاتی داشته و باید نکاتی را رعایت کرد. اولا بـاید دقت کرد که قبل از حذف یون آهن توسط رزین هیچ هوایی با آب در تماس قرار نگیرد چون در اثر مجاورت با هوا ، آهن و منــگـنـز مـحـلول در اب اکـسیـده شده غیر محلول در می‌آیند و در نتیجه روی ذرات رزین رســوب کــرده و بــاعـث آلــوده شدن رزین می‌گردد.


· با استفاده از رزین‌های تبادل یونی می‌توان لیــزیــن را که جــز اســـیـد آمــینــه ضروری مورد نیاز رژیم غذایی خــوکــها ، مــاکـیان و سایر گونه‌های حیوانی می‌باشد ، را تخلیص کرد. دلیل اهمیت تخلیص این اسـیــد آمینه ، نزدیکتر شدن رژیم غذایی حیوانات به نیازمندیهای آنها در مـصـرف مـواد خـام و ... اسـت با توجه به اینکه مقدار لیزین در دانه‌ها ، بخصوص غلات ناچیز می‌باشد.


· حذف سیلیکا از آبهای صنعتی با استفاده از رزین‌های آنیونی قوی

· حذف آمونیاک از هوا بوسیله زئولیت‌های طبیعی اصلاح شده (کلینوتپلولیت(


منابع و ماخذ:

1. نشریه علمی و پژوهشی شیمی ایران دوره 23 شماره 2
2. اصول تصفیه آب تالیف دکتر محمد چالکش امیری
3. روشهای پیشرفته در صنعت تصفیه آب تالیف مهندس محمد کرمانی
در سایت www.roshd.ir
 
با سلام
شما درمورد شناسایی رزین پلی استر اشباع از غیر اشباع(وهمچنین خطی از شاخه ای)اطلاعاتی دارید ممنون.
 

m_sayedebrahimi

عضو جدید
سلام و خسته نباشید به دوستان مهندس :)
من یه مجسمه ساز هستم و برای کارم به یک نوع رزین با قابلیت های زیر دارم ٬ اگر ممکن هست معرفی کنید:
۱- ارزان (هر کیلو بین ۲-۸ هزار تومان)
۲- بی رنگ و شفاف...حتی در حجم های بزرگ
۳- کم نشدن حجم پس از خشک شدن (به خاطر این که ریخته گریش دو مرحله ای هست)
۴- و نیاز کم به دانش مهندسی :confused:
۵- ریخته گری آسان
۶-بدوووووون ایجاد حباب

رزینی میخام که بشه باهاش چیزایی شبیه این ریخت

06052013(006).jpg
 

goldpolymer

عضو جدید
سلام دوستان
کسی میتونه اطلاعاتی درباره رزین اپوکسی گلاس فلیک و خواص بازدارنده خوردگی آن در اختیارم بذاره.
نیاز فوری به این مطلب دارم یا راهنماییم بکنید چطوری مطلب مفید پیدا کنم.
 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
اطلاعات جامعی درباره رزین ها

اطلاعات جامعی درباره رزین ها

اطلاعات جامعی درباره رزین ها ...
 

پیوست ها

  • 1234.pdf
    113.2 کیلوبایت · بازدیدها: 0

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
بررسی مقاومت به خوردگی نانوپوشش اپوکسی خاک رس با استفاده از آزمون م هنمکی و طی فسنجی امپدانس الکتروشیمیایی

بررسی مقاومت به خوردگی نانوپوشش اپوکسی خاک رس با استفاده از آزمون م هنمکی و طی فسنجی امپدانس الکتروشیمیایی

بررسی مقاومت به خوردگی نانوپوشش اپوکسی خاک رس با استفاده از آزمون م هنمکی و طی فسنجی
امپدانس الکتروشیمیایی

نرگس طهماسبی 1*، علی بنیاب 1، محمد مهدویان احدی 3و 2
1 دانشکده مهندسی پلیمر، دانشگاه آزاد اسلامي، واحد ماهشهر، ماهشهر
2 دانشکده مهندسی پلیمر، دانشگاه صنعتی سهند، تبریز
3 پژوهشکده مواد پلیمری، دانشگاه صنعتی سهند، تبریز

در این مقاله، تأثیر درصد وزنی خاک رس کلویزیت 30b بر مقاومت به خوردگی پوشش اپوکسی با استفاده از آزمون مه ، نمکی و طیف سنجی امپدانس الکتروشیمیایی مورد بررسی قرار گرفته است. درصدهای وزنی مورد مطالعه شامل 0 ،1 ،2 ،3 و 5 از خاک رس است. از عوامل خوردگی عرضی، بیشترین قطر تاول، میزان نفوذ عرضی آب از اطراف خراش و میزان خوردگی از محل خراشها برای بررسی عملکرد پوش شها در آزمون مه نمکی استفاده شد. نتایج بررس یهای آزمون مه نمکی نشان داد که استفاده از % 3 و % 5 خاک رس می تواند موجب بهبود مقاومت به خوردگی پوشش اپوکسی گردد. همچنین طیف سنجی امپدانس الکتروشیمیایی 30 موجب افزایش % 55 مقاومت الکتریکی و کاهش % 17 ظرفیت خازنی پوشش اپوکسی م یشود. B نشان داد که افزودن % 5 کلویزیت 30b بصورت ورق های در پوشش، م یتواند از جمله دلایل بهبود 30B ساختار صفحه ای، نسبت منظر بالا و آرایش یافتگی احتمالی کلویزیت خواص سدکنندگی پوشش اپوکسی در اثر افزودن این رنگدانه باشد.​


لینک دانلود :
http://www.mediafire.com/view/xro7tx8vgfxxt12/1443129130.pdf
 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
مقایسه کارایی چسب اپوکسی و ضد آب در پوشش دهی
بر سطح بتن در تصفیه فاضلاب حاوي TiO2 نانو ذرات
فنل با استفاده از فرایند فتوکاتالیستی

محمد دلنواز 1، بیتا آیتی 2*، حسین گنجی دوست 3، سهراب سنجابی 4
-1 دانشجوي دکتري تخصصی مهندسی عمران- مهندسی محیط زیست، دانشگاه تربیت مدرس
-2 دانشیار دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه تربیت مدرس
-3 استاد دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه تربیت مدرس
-4 استادیار بخش مهندسی مواد، گروه نانومواد، دانشگاه تربیت مدرس​

در این پژوهش کارایی دو نوع چسب اپوکسی و ضد آب براي پوششدهی نانوذرات TiO2 روي سطح بتن براي انجام فرایند فتوکاتالیستی و تصفیه فاضلاب سنتزي حاوي فنل در بازه غلظت mg/L 500 بررسی شد. سیستم استفاده شده شامل مخزن خوراك، ناحیه هوادهی و ناحیه انجام فرایند فتوکاتالیستی بود. براي انجام فرایند از لامپهاي UV-A با شدت تابشهاي مختلف در ...

لینک دانلود :
http://www.mediafire.com/view/bb8b60yb20wuizg/wfq189mjuuiocpqhbfa6.pdf
 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
مطلبی جامع در مورد رزین‌های اپوکسی، اجزا و فرایند آن‌ها:

http://www.khalina.ir/blog/من-و-پلیمر/رزین‌های-اپوکسی
سلام
بابت لینک مفیدتون ممنون.
ولی مطالب خود را به طور کامل در باشگاه قرار دهید تا ماندگار شود!

رزین‌های اپوکسی

فایل پیوست شامل یک دوره آشنایی کامل و مختصر با رزین‌های اپوکسی است و مطالعه‌ی آن با مفاهیم ریزساختار و خواص نواحی مختلف آمیزه‌های اپوکسی بیشتر آشنا خواهید شد. چکیده‌ی این پژوهش در زیر آمده است:
استفاده از رزین­‌های اپوکسی جهت ساخت انواع محصولات، قدمتی بیش از ۷۰ سال دارد و با توجه به خواص مورد توجه و مطلوب از یک سو و قیمت تمام شده­‌ی مناسب از سوی دیگر، مصرف آن‌ها همواره رو به افزایش داشته است. این خانواده از پلیمرها چه در هنگام سنتز ماده­‌ی اولیه به عنوان رزین و چه در هنگام استفاده به عنوان آمیزه­‌ی نهایی، دارای ریزه‌کاری‌های طراحی متعددی می­‌باشند که یا هنوز مورد مطالعه قرار نگرفته یا مدل مناسب و جامعی جهت ارتباط ساختار و خواص محصول نهایی آن پیشنهاد نشده است.
این گزارش، به دو فصل تقسیم شده که در فصل اول، ابتدا خواص عمومی رزین اپوکسی مورد بررسی قرار گرفته و انواع اپوکسی­‌ها از نظر ساختار شیمیایی و روش­‌های ساخت معرفی می‌شود. در ادامه عوامل پخت به عنوان یکی از اجزای مهم تأثیر گذار بر خواص آمیزه­ی پخت شده معرفی خواهد شد و با بررسی ساختارهای شیمیایی انواع آن، با مکانیزم­‌های پخت گوناگون آشنا می­شویم. سپس نظری اجمالی به شناسایی رزین و محصول پخت شده خواهیم انداخت و به برخی از مهم­ترین مواد افزودنی به رزین اشاره خواهیم کرد.
خواص فیزیکی-شیمیایی رزین پخت شده علاوه بر ساختار مواد اولیه، به آرایش یافتگی آن‌ها در کنار یکدیگر نیز به شدت وابسته است. بررسی این موضوع در فصل دوم و با مرور اجمالی مفاهیم اختلاط آغاز می­شود. در ادامه نیز اثر عوامل گوناگون مانند نسبت استوکیومتری رزین/عامل پخت، اصلاح رزین با گروه‌های دیگر و توزیع جرم مولکولی رزین، بر ریزساختار (میکرو و نانوساختار) اپوکسی مشاهده می­‌گردد. همچنین در این بخش مواردی از اثرات ریزساختار بر خواص شیمیایی و فیزیکی گزارش شده در مقالات مورد بررسی قرار گرفته است.
 

پیوست ها

  • PHD-SpecificStudy-khalina.pdf
    2.9 مگایابت · بازدیدها: 0

yahayei

عضو جدید
دوستان عزیز سلام
بابت راهنماییها و مطالب موثر در مورد رزینها تشکر میکنم
لطفا راهنمایی کنید آیا رزین که عایق الکتریسیته باشد و مقاومت اهمی نداشته باشد و شفافیت شیشه یا نزدیک به شیشه داشته باشد وجود دارد؟ و اینکه برای مات کردن (دوغی)کردن رزین شفاف از ترکیب چه ماده ای باید استفاده کرد؟
 

Behnam Irani

عضو جدید
دوستان عزیز سلام
بابت راهنماییها و مطالب موثر در مورد رزینها تشکر میکنم
لطفا راهنمایی کنید آیا رزین که عایق الکتریسیته باشد و مقاومت اهمی نداشته باشد و شفافیت شیشه یا نزدیک به شیشه داشته باشد وجود دارد؟ و اینکه برای مات کردن (دوغی)کردن رزین شفاف از ترکیب چه ماده ای باید استفاده کرد؟


رزینهای ترموست و غیر کربنی همه شون عایق الکتریسیته هستند
شفافیت شیشه رو فقط رزین اکرلیک داره که من باهاش کار نکردم و خیلی دلم می خواد ازش سر در بیارم اما تا امروز موقعیتش برام فراهم نشده برای تهیه ش برو پامنار تهیه کن و تست کن و نتیچه و عکسهاشم اینجا بذار ما هم در تجربیاتت سهیم بشیم
اگر می خوای رزین رو مات کنی اپوکسی و پلی استر غیر اشباع بدون کبالت بفنش (و یا با کبالت شفاف )خودشون مات هستند و اگر می خوای سطح رویه مات شه می تونی روش سمباده پوست ساب 1000 یا کمتر بزنی مات تر میشه
اگرم می خوای کل رزینت رنگ مات خاصی بگیره می تونی از ترکیب کم کربنات کلسیم سفید باهاش استفاده کنی
درصد ترکیبش بسته به تجربه و انتظار کاربر متفاوته و درون یک ظرف شیشه ای از 1 درصد شروع کن به تست کردن و بالا رفتن تا به اون حدی که مد نظرته برسی
 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
یکی از انواع جدید رزین های فنولیک، رزین بنزوسازین میباشد. این رزین از این جهت با رزین های فنولیک سنتی تفاوت دارد که مولکول های بنزوکسازین با ایجاد یک پیوند حلقوی به هم متصل می گردند. ولی مولکول های فنولیک سنتی توسط پیوند خطی متیلن (-CH2-) به هم متصل میشوند. به راحتی میتوان از رزین های فنولی (نظیر بیسفنول یا نووالاک)، آمین های ساده و فرم آلدئید، بنزوکسازین را تولید کرد. پلیمریزاسیون با باز شدن ساختار حلقوی بنزوکسازین نه تنها به تولید مواد جانبی و گازهای فرار منجر نمیگردد، بلکه استحکام ابعادی محصول نهایی را نیز افزایش میدهد. بنزوکسازین علاوه بر مقاوت بالا در برابر گرما و خاصیت به تعویق انداختن حریق، از خواصی نظیر جذب پایین آب نیز برخوردار است که این خواص در رزین های سنتی فنولیک وجود ندارد. ضمناً در مواد اولیه صنایع الکترونیک، کامپوزیت های تقویت شده با الیاف و چسب ها، بنزوکسازین از خواص دی الکتریک پایین (رسانایی الکتریکی بالا) برخوردار است. شرکت های هانتسمن، هنکل و دو شرکت دیگر از تولیدکنندگان اصلی رزین های بنزوکسازین هستند. سال گذشته شرکت اوونیک رزین زمینه گرماسختی از جنس پلی ریل اتر آمید با نام تجاری Calidur TM تولید کرد. این رزین جدید تک عاملی در دمای اتاق پایدار است و در کاربردهای هوافضا و در صنایع اکترونیک مورد استفاده قرار میگیرد. با استفاده از فناوری مذکور رزین طی 2 ساعت و در دمای 140 درجه سانتیگراد پخت میشود، در حالیکه دمای گذار شیشه ای آن 195 درجه سانتیگراد میباشد. لازم به ذکر است که دمایی است که در کمتر از آن دما پلیمر مانند شیشه سفت و شکننده است و بالاتر از آن دما پلیمر لاستیکی و نرم است. به این ترتیب با استفاده از فناوری فوق خواص مکانیکی رزین ارتقاء می یابد. از آنجا که چسبندگی بین رزین و الیاف اساس استحکام فشاری و برشی میباشد و رزین پلی آریل اتر آمید چنین چسبندگی را ایجاد میکند، این ماده به عنوان یک کامپوزیت پیشرفته شناخته شده است. برای استفاده از این فناوری پیشرفته لازم نیست که حتماً قسمت های داخلی هواپیما ضد حریق باشند، دود نکنند و به محیط مواد سمی وارد نکنند. حتی لازم هم نیست که برای استفاده از رزین پیشرفته مذکور، قسمت های خارجی هواپیما نسبت به گرما و رطوبت مقاوم باشند. در بخش های نظیر هوافضا، حمل و نقل، خودرو، صنایع الکتریکی و الکترونیکی و بخش های دیگری که در آنها عملکرد بالای محصولات از اهمیت بسیاری برخوردار است، استفاده از رزین پلی آریل اترآمید به لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه تر از رزین های اپوکسی با زمان گذار شیشه ای متوسط و بالاست. گفتنی است که استفاده از رزین پلی آریل اتر آمید از رزین های بیسمال ایمید و رزینهای سیانات استر هم ارزان تر تمام میشود.


منبع: موسسه کامپوزیت ایران- نشریه کامپوزیت
 

yakoza22

عضو جدید
سلام دوستان.من تو کار ماکت سازی نیستم ولی دنبال یه چیزی هستم که شما عزیزان فقط میدونید.من دنبال یه مایعی هستم که برای ساختن و طبیعی نشون دادن رودخانه و ابشار ازش استفاده میشه.اسمشو نمیدونم و مکانی که باید اون رو خرید هم نمیدونم.اگه میشه بهم معرفی کنید و طریقه ی استفادشم بگید.من دقیقا دنبال همینا هستم.راستش دارم تازه یاد میگیرم.توی یوتیوب خیلی گشتم و فقط فهمیدم اون اب مصنوعی چیه.البته اون مارکی که میخواستم توی لوازم ماکت سازی ها نبود.اگه میشه بهم یاد بدید چطوری اون موج های اب و اون کف های اب رو درست میکنن.
7hyt_ff.jpgii2_517x50d98f468128.jpg
..خیلی دنبالشم.اون اب مصنوعی هم اگه میشه بهم یاد بدید چطوری درست کنم.ممنون از همتون...

 

Similar threads

بالا