تیرچه بلوک

omran1858

عضو جدید
اجزاء سقف تیرچه بلوک عبارتند از 1 . تیرچه 2 . بلوک 3. میلگرد حرارتی و اتکا 4.بتون
تیرچه خود دو نوع است تیرچه فندوله ای و تیرچه بتونی
برای ساخت یک تیرچه قبل از هر کاری با توجه به طول تیرچه و جا و مکان اجرایی ان میلگرد طولی و میلگرد زیک زاک ان انتخاب و در کارگاه جوشکاری جوش داده میشود و جهت کار گذاشتن در بتون امده میگردد
در تیرچه بتونی اول بتون در داخل قالب فلزی ان ریخته میشود و بعد میلگرد جوش داده شده و اماده با تکان دادن داخل قالب بتون قرار میگیرد اما در تیرچه فندوله ای که در حال حاضر اکثر تیرچه ها به جز استان کردستان با این روش ساخته میشوند، روش ساخت کمی فرق میکند در اینجا قالبهای سوفال فندوله را در سطح صاف و ترازی در یک خط راست به اندازه طول تیرچه مورد نیاز قرار میدهند و میلگرد اماده شده را در داخل قالب میگذارند و دوغاب بتونی را روی میلگرد داخل قالب میریزند قالبهای سوفال این امکان را میدهند که تیرچه های زیادی به طور همزمان ساخته شوند واین دلیل ان است که بیشتر تیرچه ها با فندوله ساخته می شوند
بعد از محکم شدن بتون تیرچه اماده اجرا در سقف میشود .
بلوک سقف
بلوک سقفی چندین نوع دارد . بلوک سیمانی .بلوک سوفالی و بلوک یورنلیت { فوم }
میلگرد حرارتی و اتکا
برای میلگرد حرارتی معمولا از میلگردهای 6ساده 8 اجدار 10 اجدار استفاده میشود و میلگرد اتکا معمولا میلگرد 12 اجدار است
مرحله اجرا در سقف
تیرچه بر روی پل فلزی یا میلگرد بافته شده اسکلت بتونی قرار میگیرد بعد از اصلاح شدن اندازه تیرچه و تعین کردن فاصله بین تیرچه ها با استفاده از جک سقفی و متعلقات ان سقف تیرچه از زیر تراز میشود و برای بلوک گذاری اماده میگردد بعد از محکم کردن جکهای مربوطه فاصله بین دهانه تیرچه با بلوک موجود در کارگاه تکمیل میشود و سقف برای اجرای میلگرد حرارتی و اتکا اماده میشود البته در دهانه های چهار متر بالا تر ژوان جهت جلوگیری از پیچش تیرجه ها ،در نظر گرفته میشود یعنی فاصله پانزده سانتیمتر از وسط دهانه در جهت خلاف تیرچه خالی از بلوک گذاشته میشود واز زیر قالب بسته شده ور داخل ان دو عدد میلگرد کار گذاشته میشود تا این فاصله با بتون پر شود میلگرد حرارتی معولا با فاصله بیست و پنج سانتیمتر در جهت خلاف تیرچه ها روی تمامی سقف با سیم ارماتور بندی بسته میشود سپس روی وسط هر بلوک هم یک لایه حرارتی اجرا میگردد
بعد از اجرای این مراحل قالبهای مورد نیاز در سقفف بسته شده وجهت عملیات بتون ریزی اماده میگردد
موارد مهم در اجراء
1 . تیرچه باید بر روی بازوی پل کاملا در هر طرف در گیر باشد و نباید کوتاه باشد
2 . میلگرد اتکا یک سر بر روی پل و سر دیگر بیش از پنجاه سانتیمتر درون تیرچه قرار گیرد
3 . سقف از زیر به بالا 1/200 خیز داشته باشد
4 . میلگرد حرارتی باید حداقل 2.5 سانتیمتربا بلوک فاصله داشته باشد تا بتون ، زیر و روی میلگرد قرار گیرد
5 . میلگرد حرارتی باید منظم و مرتب بسته شده و فاصله ها یک اندازه باشند
6 . بتون روی سقف باید کاملا حین اجرا متراکم شود تا داخل تیرچه و قالبها قرار گیرد



بتن مناسب جهت تولید تیرچه
معیار های ظاهری تشخیص بتن تیرچه خوب:
- این بتن ضخامت کمی دارد و هیچگونه ترکی بر روی آن نباید باشد. (دلیل وجود ترک می تونه کم بودن آب، کم بودن سیمان بتن و یا مراقبت غیر اصولی باشد)
- ظاهر بتن هرگز نباید تخلخل داشته باشد. (یعنی سوراخ های هوا)
- میلگرد های طولی کف تیرچه باید سرتاسری داخل بتن غرق باشند.
- سطح بتن تیرچه نباید خیلی مسطح باشد و باید دانه های سنگی دیده شوند. (در غیر این صورت بیانگر وجود آب اضافی و سیمان کم و مصالح سنگی کم، نامرغوب و همراه با خاک است)
ضوابط لازم برای تولید تیرچه استاندارد
اهم موارد مورد توجه در تولید تیرچه به این شرح است.
1- عیار سیمان بتن تیرچه حداقل 350 کیلو گرم در متر مکعب
2- عرض تیرچه حداقل 10 سانتی متر
3- ضخامت بتن پاشنه حداقل 4 سانتی متر
4- قطر میلگرد کششی حداقل 8 میلی متر
5- قطر میلگرد فوقانی حداقل8 میلی متر
6- قطر میلگرد زیگزاگ حداقل 6 میلی متر
7- بتن تیرچه پیوسته باشد و پوک و سوخته نباشد
8- لبه کناری تیرچه ها سالم و صاف باشد
9- طول تیرچه حداکثر 8متر باشد
10- الکترود جوشکاری حداقل E70 باشد
11- اندازه دانه های مصالح سنگی حداکثر 12 میلی متر
12- آب مصرفی در بتن قابل شرب باشد و برگ نتیجه آزمون داشته باشد.
13- سیمان مصرفی استاندارد بوده و ترجیحا سیمان تیپ 2 مناسبتر است.
14- شن و ماسه مصرفی استاندارد بوده و دارای برگ آزمایش کیفیت باشد.
15- فولاد مصرفی از محصولات کارخانه های استاندارد تهیه و مورد تائید باشد.
16- میلگرد مصرفی ترجیحا از نوع A3 باشد.
17- مقاومت فشاری بتن تیرچه نباید از 350 کیلوگرم بر سانتی متر مربع کمتر باشد وبر روی بتن رده C25 منطبق باشد.
18- گام میلگرد عرضی حداکثر 20 سانتی متر باشد.
19- زاویه میگرد عرضی نسبت به افق حداقل 45 درجه باشد.
20- عرض لبه کناری تیرچه (نشیمن گاه بلوک ) حداقل 15 میلیمتر باشد.
21- مهارت جوشکار درجه 1 و کارت مهارت داشته باشد.
22- دمای بتن تازه بین 13 تا 32 درجه سانتی گراد باشد.
ساخت تیرچه های پیش ساخته ساختمانی با اتصالات جوش مقاومتی :
این روش یکی از متداول ترین روشهای ایجاد سقف در جهان میباشد که سابقه ای در حدود 70 ساله در جهان دارد و از ابتدای ابداع و متداول شدن آن در جهان صنعتی تولید شبکه فولادی خرپای تیرچه با این آگاهی که ایجاد شوک حرارتی در تولید خرپای تیرچه باعث از بین رفتن خواص مکانیکی فولاد استفاده شده در خرپا در محل اتصالات و در مرحله مونتاژ میگردد از روش صنعتی و با استفاده از نقطه جوش یا اصطلاحا جوش سرد استفاده گردید . ایجاد سقف با روش تیرچه و بلوک در حدود 40 سال قبل به ایران نیز راه یافت ولی متاسفانه به دلیل کمبود تکنولوژی ساخت تیرچه صنعتی و قیمت بسیار بالای ماشین آلات غربی از روش مخرب شوک حرارتی (الکترود جوشکاری )و حوضچه مذاب استفاده گردید و ادارات دولتی وقت برای جبران آسیب ناشی از جوشکاری به ناچار در ترجمه و برگردان استاندارد های جهانی مربوطه برای جبران خسارت ناشی از جوش الکترود اقدام به توصیه مقادیر سطح مقطع بالاتر نمودند که حاصل این عمل در خسارت عمده در پی داشت :
ساخت تیرچه
1-ساخت تیرچه با روش غلط که رفتار سازه ای صحیحی در پی نخواهد داشت .
2-استفاده فولاد بیشتر در ساخت تیرچه بدونه اینکه مزیتی در پی داشته باشد
در اینجا بی ثمر نخواهد بود که مروری بر رفتار سازه ای تیرچه های صنعتی پیش ساخته ساختمانی داشته باشیم و تحلیلی گذرا به مزیتهای فنی این تیر مرکب
اجزاء
1-میلگردهای کششی (پایین )
اساس ایستائی سقفهای تیرچه و بلوک بر تعامل دو عنصر فشاری و کششی متکی و استوار است.در تیرهای بار بر مرکب مثل تیرچه میلگردهای پایین تیرچه عنصر کششی میباشد که حفظ سلامت فیزیکی این عنصر تیرچه یکی از مهمترین بخشهای این بحث و مهمترین دلیل برای استفاده از تکنولوژی جوش مقاومتی در ساخت تیرچه این مطلب میباشد که در هنگام مونتاژ و تولید نه تنها از سطح مقطع میلگردهای پایین کاسته نمیگردد بلکه دیزاین ملکولی میلگرد نیز هیچگونه آسیبی نمی بیند در نتیجه فولاد استفاده شده حد الاستیک خود را حفظ نموده و در شرایط بحرانی از قبیل زلزله میتواند رفتار سازه ای مناسب داشته و مانع تخریب سقف گردد .
2-میلگرد بالا :
به اختصار میتوان اشاره نمود که میلگرد بالا با مونتاژ با عضو مورب یا زیگزاگ و میلگردهای پایین تشکیل مجموعه خرپای تیرچه را میدهند.
اتلاق واژه خرپا به تیرچه این تصور را به وجود می آورد که رفتار سازه ای تیرچه ها رفتار خرپائی می باشد .شایان ذکر است که رفتار خرپا ئی تیرچه محدود به زمان حمل و نقل و همچنین در هنگام اجرا به منظور تحمل وزن تیرچه و بلوکها و بتن فشاری تا زمان خشک شدن بتن و رسیدن به مقاومت نهائی میباشد و پس از آن چنانچه ارتفاع تیرچه به حدی باشد که میلگرد بالا،بالاتر از سطح فوقانی بلوکها باشد ضمن اینکه خود بعنوان عضو حرارتی سقف عمل مینماید اسپیسر میلگردهای حرارتی نیز قلمداد میگردد.
3-اعضاء مورب ( زیگزاگها ) در ساخت تیرچه
زیگزاگها دو وظیفه دارند اول کمک به ایجاد فرم خرپائی و پس از اجرا و خشک شدن بتن فشاری مقابله با نیروی برشی بتن که بیشتر در دو سر تیرچه که کمترین نیروهای فشاری وجود دارند ایفاء نقش می نمایند .
در پایان شایان ذکر است که هر چند روشهای متعدد بسیاری برای ایجاد سقف ابداع و تجربه گردیده اند که از آن جمله میتوان به روشهای کامپوزیت ، پیش تنیده ، پس تنیده و غیره اشاره نمود روش تیرچه و بلوک به دلایلی هنوز سهم بسیار زیادی در صنعت ساختمان دارند که میتوان به مقرون به صرفه بودن،استحکام مناسب،تامین سبکی وزن سازه و از همه مهمتر امکان کنترل کامل در زمان تولید و اجراء و همچنین تامین نیاز پیش ساخته بودن به منظور سرعت در انجام کار اشاره نمود و به نظر کارشناسان با توجه به فرهنگ ساختمان در بسیاری از کشورهااز جمله ایران تا سالهای بسیار جایگزینی مناسبتر نخواهند داشت .
 

reza._y

کاربر فعال
سقف تیرچه بلوک یا وافل؟

سقف تیرچه بلوک یا وافل؟

در چندین سال اخیر صحبت هایی از جایگزینی سقف وافل به جای سقف های تیرچه بلوک پیش آمده است. در این پژوهش قصد داریم به این موضوع پی ببریم آیا سقف های وافل با توجه به تبلیغات گسترده ای که صورت می گیرد می توانند جایگزین مناسبی برای سقف های تیرچه بلوک باشند یا خیر!
یکی از مزیت های سقف وافل که برآن تاکید می شود قالب بندی آن است که به صورت دال قابلمه ای می باشد که می توانند دهانه وسیعی را پوشش دهند. اما باید به این نکته توجه داشت که هزینه ی قالب آن نسبت به سایر سقف ها خیلی بیشتر است و مزیت خاصی از جمله عایق بودن و مصرف بتن نسبت به سقف تیرچه بلوک ندارند. از طرفی در این نوع سقف ها ارتفاع طبقات بیشتر و تعداد طبقات کاهش میابد که مسلما از ضعیف ترین نقاط این نوع سقف ها می توان نام برد.
از دیگر معیارهای انتخاب سقف مقاومت آن در برابر باد وزلزله است همانطور که سبکی سقف وافل جزو مزیت های آن شمرده می شود ولی در واقعا سبکی بیش از حد این نوع سازه ها عملا امکان استفاده آن ها را در مناطق باد خیز یا مناطقی با جریان سیکلونیک غیر ممکن کرده است از طرفی سقف های تیرچه بلوک به دلیل شمع بندی حین اجرای سقف باعث لرزش کمتر سقف می گردد و با توجه به نوع ساخت سقف تیرچه بلوک، مقاومت بالایی در برابر زلزله و باد های شدید دارند. می توان گفت با توجه به زلزله خیز بودن کشور این نوع سقف ها انتخاب اول مهندسین خبره درزمینه ساختمان می باشد.

از دیگر معیارهای انتخاب نوع سقف، سهولت و زمان اجرا است.سقف های وافل برای ساخت به کارگرهای ماهر نیاز دارد و امکان اجرای همزمان چند سقف وجود ندارد در صورتی که سقف های تیرچه بلوک امکان اجرای همزمان چند سقف وجود دارد و نیازی به استفاده از جک های زیر سقفی نیست.

همچنین موارد استفاده سقف های وافل محدود است و فقط در زمین های مسطح امکان استفاده از این نوع سقف وجود دارداما سقف های تیرچه بلوک این محدودیت را ندارند.

با توجه به مطالب ذکر شده جایگزینی سقف های وافل به جای سقف های تیرچه بلوک امری غیر فنی و با ریسک بالا می باشد که هیچ گونه توجیح فنی واقتصادی را در اکثر ساختمان ها ندارد.
 

reza._y

کاربر فعال
بتن ریزی سقف تیرچه بلوک

بتن ریزی سقف تیرچه بلوک

برای بتن ریزی سقف ها ابتدا باید آرماتور بندی تیرچه و بلوک صورت بگیرد در همه سازه های بتنی از بلوک یونولیت که مورد قبول سازمان استاندارد است در میان تیرچه استفاده می شود. در چهار طرف تیرچه و قسمت هایی که به عنوان پل استفاده می شود باید آرماتور استفاده شود. مرحله بعد از آرماتوربندی استفاده از قالب بندی و گذاشتن شمع در زیر تیرچه می باشد. وظیفه این شمع ها این است که از فروپاشی بلوک ها در اثر بتن ریزی خود داری کند. پس از انجام این مراحل نوبت به بتن ریزی می شود، بتن ریزی سقف باید یکپارچه و با حداقل فاصله ی زمانی ممکن صورت گیرد. فرایند تخته مال ،صاف کردن نهایی را بعضی پیمانکاران بعد از بتن ریزی انجام می دهند و بعضی ها بتن سقف را به صورت خام انجام می دهند و مرحله ی صاف کردن را بعد انجام می دهند. بهتر از بعد از ریزی سقف از دوغاب سیمان و پودر سنگ استفاده شود که اگر خلل باقی مانده پر شود تا بعد از مدتی این شکاف بیشتر نشود.

 
Similar threads
Thread starter عنوان تالار پاسخ ها تاریخ
reza._y مقایسه بلوک های eps و بلوک های xps سازه و سیستم های ساختمانی 0

Similar threads

بالا