توسعه پایدار

Ashkan-kamrani

عضو جدید
با سلام به دوستان

در این تاپیک به موضوع توسعه پایدار در ابعاد مختلف می پردازیم.
 

Ashkan-kamrani

عضو جدید
اصول توسعه پایدار

اصول توسعه پایدار

با توجه به تعاریف و بحث های ارائه شده ، بنیادهای اصلی توسعه پایدار را می توان به شرح زیر عنوان کرد که دستیابی به توسعه پایدار مستلزم توجه و رعایت آنها است.
۱٫ کنار گذاشتن تصور قدر قدرتی انسان
تصور قدر قدرتی انسان از اینجا ناشی شد که انسان در مسیر عروج تمدن و تکنولوژی به چنان توانمندی تکنولوژیک دست یافت که نه تنها خروج از آشیان اکولوژیک برای او میسر شد بلکه تصور کرد که مالک و قادر محیط خود است و هر کاری را می­تواند انجام دهد. حاصل چنین تصوری غفلت از ظرفیت نگهداشت و تحمل نظام­های اکولوژیک از یکسو و نادیده گرفتن این واقعیت از سوی دیگر می­باشد که انسان یک ارگانیزم از مجموعه ارگانیزهای محیط طبیعی است و نه بیشتر و باید روابط معقول و متعادلی با دیگر موجودات نظام هستی کره زمین داشته باشد.

۲٫ اکوسیستم بسیار مهمتر از درک و تصور فعلی است
کیفیت و کارکردهای اکوسیستمها و خدماتی که اکوسیستمها و محیط طبیعی ارائه می­دهند، به مراتب مهمتر از آن چیزی است که در برنامه ریزی توسعه و در تصور عمومی وجود دارد و بیان آنها در قالب اصطلاحات و واژه­های اقتصادی ممکن نیست.
۳٫ عدالت و برابری
شامل برابری درون نسلی ، برابری درو ن کشوری، برابری جنسیتی، برابر ی بین کشورها و برابری بین نسلها است.
۴٫ آشتی توسعه و پایداری
فلسفه اصلی توسعه پایدار آشتی بین توسعه و پایداری از طریق دقت و توجه کافی به همه اهداف از دیدی سیستمی و کل گرایانه است. به عبارت دیگر در حالی که بسیاری از سیاستهای توسعه در گذشته براساس نظریه رشد بود ، توسعه پایدار رشد را یک عامل اقتصادی میداند و بر پایداری اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و طبیعی یا زیست محیطی تأکید می­کند.
۵٫ مشارکت و وفاق
مشارکت وسیع در تصمیم­گیری یکی از پیش نیازهای توسعه پایدار است و موجب مشروع بودن تصمیم­ها، برنامه و پشتیبانی در اجرای آنها می شود. مشارکت به نوبه خود یک هدف است و اصل اساسی برابری را برآورده می­سازد و می تواند سبب وفاق در مورد آرمان بلند مدت و حرکت به سوی پایداری شود ( http://www.nssd.net)
۶٫ مردم محوری
محور بودن انسانها یک اصل اساسی است که با پارادایم پایداری و فلسفه آن و نیز با اصل مشارکت و وفاق همخوان است. (http://www.nssd.net)
برنامه جامع ، چرخه­ای و تلفیقی
فعالیت­ها و برنامه­های توسعه پایدار باید با گسترش مداوم همه موارد را در برگرفته و یک نظام تلفیقی مناسب از همه فعالیتهای مرتبط ، ضرو ی و نیز فعالیتهای کوتاه مدت تا بلند مدت را به وجود آورد. یک مبحث مهم دیگر در برنامه ریزی توسعه پایدار قبول مفهوم چرخه­ای در برنامه ریزی است. این به آن معنا است که کار برنامه­ریزی یکباره به اتمام نمیرسد و لذا هیچ ضرورتی برای لحاظ همه موارد ضروری از همان اول نیست و می توان از ساده و کم شروع کرد تا در چرخه­های بعدی تکمیل شود.
۷٫ دیدی سیستمی و کل گرایانه
توسعه پایدار با نگرشهای تک بعدی یا تک عاملی همخوان نیست و به لحاظ تلفیق اهداف مختلف اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی، و سیاسی توجه ای کل گرایانه دارد و در بررسی پایداری درونی و بیرونی سیستم از دید سیستمی استفاده می­کند.
۸٫ ساخت بر روی آنچه که وجود دارد
دلیلی وجود ندارد که همه چیز از ابتدا شروع شود. خاصیت چرخه ای برنامه ریزی توسعه پایدار این است که می توان از یک پایه موجود (مثل یک برنامه در حال اجرا ) شروع کرد و در طی چرخه­ها آنها را کامل کرد.

۹٫ انعطاف پذیری
انعطاف پذیری، قدرت و ظرفیت یک نظام در حفظ موجودیت خود در مقابل اختلالات و تغییرات بیرونی است. این تغییرات که ممکن است اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی یا سیاسی باشد، دو نوع اثر متفاوت دارند : فشار و ضربه یا شوک. سیستم در صورتی پایدار است که علی رغم وارد آمدن فشار و ضربه یا شوک، توانا یی حفظ وضعیت خود را داشته باشد. فشار به آثار کم، جزئی اما مستمر اشاره دارد که آثار تراکمی آن می­تواند زیاد باشد، مثل کاهش تقاضای بازار برای محصول؛ د ر حالی که ضربه یک عامل قابل توجه اما گذرا است مثل خشکسالی یا افزایش ناگهانی قیمت نهادهها. (یانگ، ۱۳۷۷: ۱۱)

۱۰٫ استفاده عاقلانه از منابع
به معنای استفاده از منابع تجدید پذیر در حد تجدیدپذیری و رعایت کارایی در مصرف منابع تجدیدناپذیر می باشد. کارایی مصرف منابع نیز به معنای افزایش میزان تولید به ازای واحد مصرف منابع ، کاهش هزینه، کاهش مصرف و باقی گذاشتن مقدار بیشتری از منابع برای نسلهای آتی و آلودگی و ضایعات کمتر است.
۱۱٫ تفکر جهانی و عمل محلی ۳
جهانی اندیشه کن و محلی عمل کن، شعار اصلی توسعه پایدار است و توسعه پایدار جز با توجه واقعی و کافی به مشکلات محلی و حل آن از طریق مشارکت ذینفع­ها از یکطرف و همکاریهای بین المللی از طرف دیگر حاصل نمی ­شود.


لینک منبع: http://www.shahrsazionline.com/4209/اصول-توسعه-پايدار/
 

Ashkan-kamrani

عضو جدید
مفهوم توسعه پایدار

مفهوم توسعه پایدار

امروزه مفهوم توسعه پایدار تقریباً یک معنای ضمنی و صرفاً زیست­ محیطی سازمان یافته نیست. بلکه سازمان ملل در یک رشته کنفرانس­ها و اجلاس­هایی که ترتیب داده بود، در آن عبارتی نظیر ” توسعه پایدار زیست محیطی”، ” توسعه پایدار اجتماعی”، ” توسعه پایدار فرهنگی”، ” توسعه پایدار کشاورزی”، ” توسعه پایدار اقتصادی” و ” توسعه پایدار سیاسی” را به کار برده شده است. این عبارت منعکس کننده یک نوع تقسیم­بندی ساماندهی شده به وسیله سازمان ملل و ساختارهای دولتی و دانشگاهی ان است ولی در دنیای واقعی و در عمل هیچ بارمعنایی ندارد. تنها یک توسعه سالم وجود دارد و آن هم توسعه­ای است که بیش از هر چیزی بر رشد اقتصادی و رقابت بین ­المللی مبتنی باشد و این توسعه هرگز پایدار نخواهد ماند، مگر آنکه تمام مولفه­های ان، عادلانه محاسبه شوند. توسعه پایدار از منطقی کارآمد برخوردار خواهد بود که پنج بعد آن (اقتصاد، محیط زیست، اجتماع، فرهنگ و سیاست) در ارتباط متقابل با هم مورد بحث و توجه قرار گیرند. با توجه به ضرورت و اهمیت توسعه پایدار که امروزه به عنوان یک الگوی مناسب برای دهه ­های اخیر و اتی ظاهر گشته است. برخی از صاحبنظران از آن تعریف­ های متعددی ارائه داده­اند که به برخی از آن­ها به شرح زیر است:

۱- برخی معتقدند توسعه پایدار توسعه­ای است که نیازهای زمان حال را بدون اینکه توانایی نسل­های آینده را در تامین نیازهایشان به مخاطره اندازد، فراهم کند. (کمیسیون جهانی محیط زیست و توسعه ۱۹۸۷). این تعریف شامل دو مفهوم اصلی است:

  • · مفهوم نیاز ، بویژه نیازهای اساسی فقرا اولویت درجه یک را دارد؛
  • · توسعه پایدار در برگیرنده ایده محدودیت هایی است که به وسیله وضعیت اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی تحمیل می شود. این امر به نوبه خود حاکی از آن است که اهداف توسعه پایدار باید در هر کشوری به طور عملیاتی و خاص آن کشور تعریف شود.
با این وصف می­توان بیان داشت که توسعه پایدار به معنای حفظ تعادل میان نیازهای بشر و ارتقا شیوه زیست و حس رفاه زیست از یک سو و از سوی دیگر حفاظت از منابع طبیعی و اکوسیستم­های متعدد ی که ما و نسل آینده به آن وابسته است، می­باشد.
۲- عده­ای دیگر با لحاظ کردم مفهوم عدالت، توسعه پایدار را مفهوم جدیدی از رشد اقتصادی قلمداد کرده­اند که عدالت و امکانات زندگی را برای تمامی جهانیان و نه برای تعداد اندکی از افراد برگزیده به ارمغان می­آورد و همچنین این رشد بدون پیامدهای مخرب و نه بیش از ظرفیت منابع محدود جهان می­باشد. (رحمانی، ۱۳۷۲: ۸۲)
۳- در تعریف عام­تر توسعه پایدار به عنوان یک فرآیند، لازمه بهبود و پیشرفت است، فرآیندی که اساس بهبود وضعیت و از بین برنده کاستی­های اجتماعی-فرهنگی جوامع است. همچنین از توسعه پایدار به منزله نیروی محرکه پیشرفت متعادلی متناسب و هماهنگ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تمامی کشورها به ویژه کشورهای در حال رشد نیز یاد شده است. (سلامی، ۱۳۷۶: ۴۴)
۴- برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد توسعه پایدار را ” پیشرفت کیفیت زندگی انسان­ها با توجه به حفظ ظرفیت­های سیستم تامین کننده حیات کره زمین” یعنی برآوردن نیازهای نسل کنونی بدون صدمه زدن به منافع کره زمین و بدون اینکه جلوی تامین نیازهای نسل آینده گرفته شود، تعریف می­کند.
۵- تعریفی با نگرش وسیعتر توسعه پایدار را بدین گونه تعریف می­کند ” نوعی فعالیت انسانی که آشکارا بقای تمامی گونه­های حیات بر روی کره زمین را در طول تاریخ، تقویت و تدوام می­بخشد” (هارتموت، ۱۳۸۱: ۳۶)
۶- بانک جهانی توسعه پایدار را چنین تعریف می­نماید: ” توسعه­ای که دوام یابد”. لمن و ککس (Leman and cox) نیز توسعه پایدار را چنین تعریف می­کنند: : توسعه پایدار روندی است که بهبود شرایط اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و فن آوری به سوی عدالت اجتماعی باشد و در جهت آلودگی اکوسیستم و تخریب منابع طبیعی نباشد. (عزیزی، ۱۳۸۰: ۲۲)
۷- ولفگانگ زاکس معتقد است: ” توسعه بدون پایداری و پایداری بدون توسعه مفهومی نخواهد داشت” (گلدین ۱۳۷۹: ۶۹)
۸- مطابق با وب سایت مستقیم دولت بریتانیا توسعه پایدار به معنای کیفیت بهتر زندگی حال حاضر و نسل­های آینده است. انچه از این تعریف برمی­آیداین است که منابع با سرعتی بیش­تر از قابلیت محیط در بازافرینی دوباره آن­ها مورد بهره­برداری قرار نگیرند. چنین مفهومی از توسعه پایدار فرآیند تصمیم­سازی سازمان­ها را تحت تاثیر قرار می­دهد و بنابراین می­تواند به سوی تدوین و دست­یابی اصول و ارزش­های کسب و کار پیش رود. مواردی از این قبیل را می­توان در فراهم آوری اطلاعات، به شیوه­ای قابل دسترس برای عموم و مشارکت و دخیل نمودن جوامع و مردم که متاثر از فرآیند تصمیم­سازی هستند. یا تدوین اصول چگونگی اجرا شدن اصول کسب و کار و میزان توجه و مراقبتی که در حفاظت از محیط زیست باید اعمال نمود. این اصول همچنین می­توانند در سطوح سیاست­های دولتی اعمال شوند؛ به عنوان مثال در قوانین برنامه­ریزی برای ساختمان­ها و تکنولوژی­های سبز.
۹- مطابق با the Teachers in Development Education (TIDE) Annual report 2008:
توسعه پایدار طیفی از مسائل مرتبط با هم را که ممکن است از طریق ۷ اصل یا بعد زیر به یکدیگر نزدیک شوند را مورد توجه قرار می­گیرد. دغدغه اول مربوط به ماهیت وابسته جهان است. که این خود منجر به ایجاد سطحی از روش­های مشارکتی از طریق تجربه شهروندمداری و نظارت شهروندی می­شود، که خود موضوع مفهوم دوم است. مفهوم سوم تا ششم در بردارنده ابعاد کلیدی دیگر توسعه پایدار می­باشند، منجر شده به بعد هفتم توسعه پایدار می­شود. نمودار زیر نشان دهنده ۷ بعد اصلی توسعه پایدار است.
۱۰- کاریو راید شش اصل را در باره توسعه پایدار عنوان می­کند:

  • · اعتماد عمومی که وظیفه­ای را بر عهده دولت قرار می­دهد تا منابع محیطی را در راستای منافع عامه مردم حفظ و نگهداری کند.
  • · احتیاط معتقد است که تهدیدات ناشی از صدمه جدی یا برگشت­پذیر و غیرقابل جبران وجود دارد، فقدان اطمینان و قطعیت کامل علمی را نمی­توان به عنوان دلیل اقامه نمود تا محاسبات سودمندی هزینه نسبت به جلوگیری از تخریب محیط زیست در درجه دوم اهمیت قرار گیرد.
  • · عدالت بین نسلی مستلزم این است که، نیازهای نسل حاضر بدون به مخاطره افتادن توانایی نسل­های آینده برای تامین نسل­های آینده برای تامین نیازهای خودشان، برآورده شود.
  • · عدالت درون نسلی بیانگر این است که تمامی مردم که اکنون در قید حیات هستند، در زمینه منتفع شدن از منابع، هم در داخل و هم بین کشورها، از حق مساوی برخوردارند.
  • · مکمل بودن بر اساس آن تصمیم­ها باید در پایین­ترین سطح مناسب اتخاذ شوند، چه آن دسته از کسانی که مستقیماً از این تصمیمات متاثر می­شوند و یا به طور غیرمستقیم توسط نزدیکترین مجریان امر (هرچند برای برخی موضوعات فراملی، این مساله مستلزم قوانین و توافقات بین المللی کارآمدتری است.)
  • · پرداخت آلاینده­ها که تاکید بر هزینه­های ناشی از صدمات و لطمات وارده به محیط زیست بر عهده آن دسته از کسانی است که مسبب و عامل آن بوده­اند. این امر در برگیرنده هر گونه صدمات ایجاد شده در هر مرحله از چرخه حیات یک پروژه یا تولید می­باشد. (بدری، افتخاری، ۱۳۷۵: ۱۲)
با استفاده از تعاریف به عمل آمده، نکات و ویژگی­های زیر را می­توان برای توسعه پایدار بر شمرد:
۱- توسعه پایدار یک فرآیند محسوب می­شود.
۲- توسعه پایدار مبنا و لازمه پیشرفت است. (نیروی محرکه توسعه محسوب می­شود.)
۳- توسعه­ای متوازن است. (متعدل کننده و هماهنگ کننده جنبه­های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگ جامعه است.)
۴- توسعه­ای همه جانبه است (تامین کننده نیازهای حال و آینده بشر است)
۵- توسعه­ای بدون تخریب و مخاطره است.

صاحب نظران امر توسعه، سیاست­های توسعه پایدار را بر چهار رکن اصلی زیر بر می­شمارند:
۱- به حداقل رساندن مصرف منابع طبیعی تجدیدناپذیر ( مانند سوخت­های فسیلی و منابع کافی)
۲- پایدار ساختن مصرف منابع طبیعی تجدید ناپذیر (مانند آب­های زیرزمینی، خاک و گیاهان)
۳- نگهداشتن حد تولید ضایعات و الودگی­ها در میزان ظرفیت و جذب محلی و جهانی (مانند گازهای گلخانه­ای، مواد شیمیایی نابودکننده اوزون و زباله­های سمی)
۴- تامین نیازهای پایه انسانی و اجتماعی (مانند دسترسی به ابزرا معیشت، حق انتخاب، مشارکت در تعیین سونوشت اجتماعی و دسترسی به محیط سالم و خدمات پایه). (زیاری، ۱۳۸۰: ۳۷۴)
بر پایه این ویژگی­ها می­توان گفت: توسعه پایدار مفهومی شکل یافته نیست، بلکه بیش­تر، فرآیند دگرکونی رابطه سیستم ­های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی را بیان می­کند. پایداری در عمل معادله­ای است بین ضرورت­ های زیست­ محیطی و نیازهای توسعه. مفهوم جدید توسعه پایدار، کلی نگری است که در آن ابعاد اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و دیگر نیازهای بشری را در بر می­گیرد. به اعتباری مهم­ترین جاذبه توسعه پایداری در جامع نگری آن است. توسعه پایدار براورنده نیازها و آرمان­های انسانی نه فقط در کشور و یک منطقه، بلکه تمامی مردم را در سراسر جهان در حال و آینده را در بر می­گیرد. در این مفهوم، انسان در مرکز توجه قرار گرفته است و همه پدیده­های جهانی در چارچوب قوام و دوام حیات بشر، در حال و آینده به همراهی و هماهنگی دعوت می­شوند. بر این مبنا، توسعه پایدار مفهوم گسترده­ای می­یابد که همه جوانب زندگی انسان­ها را در بر می­ گیرد و در فرآیند آن سیاست­ها در زمینه اقتصاد، بازرگانی، تکنولوژی، منابع طبیعی، آموزش، بهداشت، صنعت، سیاست، امنیت، فرهنگ، اخلاق و نظایر ان­ها به گونه­ای طراحی می­ شوند که توسعه اقتصادی، اجتماعی و زیست ­محیطی را تداوم بخشد.
به عبارتی جامع می­توان گفت فرآیند توسعه پایدار دو اصل ناسازگار، یعنی پایداری زیست­ محیطی و توسعه اقتصادی را به یکدیگر پیوند می­دهد. در واقع کنش میان این دو اصل به دو نوع برداشت از توسعه پایدار منتهی می ­شود: بوم محوری: که به اکولوژی جهانی اولویت می­دهد و انسان محوری: که رفاه و به زیستی انسان­ها را مقدم می ­شمرد. (بدری، افتخاری، ۱۳۷۵: ۱۳)


لینک منبع: http://www.shahrsazionline.com/4204/مفهوم-توسعه-پایدار/
 

Ashkan-kamrani

عضو جدید
سیرتکوینی مفاهیم توسعه پایدار

سیرتکوینی مفاهیم توسعه پایدار

چنانچه نگاهی گذرا به پیشینه تاریخی توسعه بیندازیم، ضرورت توجه به آن آشکار می­شود. به طور کلی، پس از توسعه صنعتی در دهه ­های ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ در اروپا، ناهنجاری­های زیست­ محیطی زیادی به وجود آمد. عوارض ناشی از این توسعه علاقه­ مندان به محیط زیست را در وهله اول به واکنش واداشت. در همین راستا نخستین اجلاس بین ­المللی را در زمینه محیط زیست در سال ۱۹۵۱ در استکهلم تشکیل دادند و بیانیه­ ای در حمایت از محیط زیست منتشر کردند (مکنون،۱۳۶۷: ۳) .

از این زمان به بعد تفکر در زمینه حفظ محیط­ زیست در کنفرانس ­های بیوسفر یونسکو (پاریس: ۱۹۶۸) شکل گرفت. (بدری، ۱۳۷۶: ۴۴) قابل ذکر است پیدایش مفهوم پایداری در دهه ۱۹۷۰ را می ­توان نتیجه رشد منطقی و آگاهی تازه­ای نسبت به مسائل جهانی محیط زیست و توسعه دانست که به نوبه خود تحت تاثیر عواملی همچون نهضت­ های زیست ­محیطی دهه ۶۰ و انتشار کتاب ­هایی نظیر محدودیت­­ های رشد (۱۹۷۲) از دانلامیدوز، بهار خاموش (۱۹۶۲) از راشل کارسون و دایره بسته (۱۹۷۱) از باری کامونر، بود.
به دنبال اجلاس استکهلم، در سال ۱۹۷۴ کنفرانس شورای جهانی کلیساها خواستار تحقق جامعه پایدار شد و در همان سال اعلامیه کوکویوک که در آن توسعه بوم شناسانه مطرح شده بود که سرانجام عنوان توسعه پایدار به خود گرفت.
مهم­ترین نسبت در این نام­گذاری طرح الگویی بود که برای محیط زیست زیان آور نباشد. (حسین نصیری) با این حال اصطلاح توسعه پایدار برای اولین بار در اواسط دهه ۱۹۷۰ به خانم باربارا نسبت داده می­شود (بدری، ۱۳۷۶: ۴۵-۴۴) و از اجلاس مهم فونیکس نیز به عنوان بخشی از فرآیند شکل­گیری تفکر توسعه پایدار یاد می­شود.
گزارش فونیکس به همراه اعلامیه ۱۹۷۲ استکهلم و اعلامیه کوکویوک ضمن تصدیق پیچیدگی و جدی بودن بحران­های اجتماعی و زیست محیطی که جامعه انسانی با آن­ها روبرو است، موجب بروز پیامدهای نوید بخشی شد که همگی نیاز به تدوین و اجرای استراتژی­های سالم زیست­محیطی به منظور ترویج توسعه اجتماعی-اقتصادی یا توسعه زیست­محیطی متفق القول داشتند. (جمالی، ویکتوریا، ۱۳۷۵: ۲).
در سال ۱۹۸۳ مجمع عمومی سازمان ملل متحد کمیسیونی را با عنوان کمیسیون جهانی محیط زیست و توسعه متشکل از ۲۲ کشور به ریاست برانت لند نخست وزیر تشکیل داد تا خط­مشی زیست­محیطی دراز مدت جامعه بین­المللی را روشن سازد و مهم­ترین مسائلی که مورد شناسایی کمیسیون برانت لند قرار گرفت، به عنوان شرایط توسعه پایدار مطرح گردید که عبارتند از: جمعیت و توسعه، امنیت غذایی، انرژی و صنعت، چالش­های شهری.
این گزارش مبنای مذاکرات کشورها برای تهیه دستور کار ۲۱ جهت برگزاری کنفرانس ریو در سال ۱۹۹۲ گردید. این کنفرانس با حضور سران و نمایندگان ۱۷۲ کشور و تعداد زیادی از سازمان­های غیردولتی در شهر ریودوژانیرو و برزیل تشکیل گردید و هر چند که نتایج آن خواسته­های طرفداران محیط زیست را برآورده نکرد لکن صدور بیانیه ریو حداقل توانست طرح توسعه پایدار (دستور کار ۲۱) را برای سال­های پایانی قرن بیستم مشخص سازد (و.م. آدامز، ۱۳۷۵: ۴۵). در این کنفرانس همه اختلاف­ نظرها حل شد و تا حدودی یک برنامه پویا به دست آمد تا در طی زمان به وسیله کشورها و مناطق، به اجرا گذاشته شود.
یکی از فرازهای مهم دستور کار ۲۱ تشکیل کمیسیون توسعه پایدار زیر نظر سازمان ملل بود که در دستور کار فوق هدف از تشکیل آن چنین ذکر شده است:
اطمینان موثر از پیگیری اهداف کنفرانس ریو، ارتقای همکاری­های بین­المللی و منطقی کردن ظرفیت تصمیم­گیری بین دولت­ها و مرور اقدامات اجرایی دستور کار ۲۱ در سطوح محلی، ملی، منطقه­ای و بین­المللی.​
درپی تشکیل کمیسیون فوق به منظور پیگیری اهداف آن اولین نشست این کمیسیون در سال ۱۹۹۳ برگزار شد و بعد از آن نیز تا کنون اجلاس کمیسیون هر ساله برگزار می­شود. در کشور ما نیز توجه خاصی به دستور کار ۲۱ شده و کمیته­ای تحت عنوان کمیته توسعه پایدار جهت برنامه­ریزی و تعیین سیاست­ها و ارائه پیشنهادهای لازم در خصوص دستور کار فوق به وجود آمده که در ساختار آن کمیته­های فرعی مختلفی در نظر گرفته شده است. (صلانی، ۱۳۸۰: ۴۵)

لینک منبع: http://www.shahrsazionline.com/4200/سیرتکوینی-مفاهیم-توسعه-پایدار/
 

Ashkan-kamrani

عضو جدید
مفهوم پایداری

مفهوم پایداری

پایداری، به معنای تداوم در امری همچون فعالیت و ایجاد موازنه­ی پویا میان عوامل موثر فراوان نظیر عوامل طبیعی، اجتماعی، اقتصادی مورد نیاز نوع بشر می­باشد.

پایداری به عنوان وجه وصفی توسعه ، وضعیتی است که در آن ؛ مطلوب بودن و امکانات موجود در طول زمان کاهش پیدا نمی­ کند و از کلمه Sus ) Sustenere، یعنی از پایین و Tenere یعنی نگهداشتن ) به معنای زنده نگهداشتن یا نگهداشتن گرفته شده است که بر ،حمایت یا دوام بلند مدت دلالت می­ کند.
پایداری در معنای وسیع خود به توانا یی جامعه، اکوسیستم یا هرسیستم جاری برای تداوم کارکرد در آینده نامحدود اطلاق می شود، بدون اینکه به طور اجبار در نتیجه تحلیل رفتن منابعی که سیستم به آن وابسته است یا به دلیل تحمیل بار بیش از حد روی آنها، به ضعف کشیده شودGold, 1996: 1) (.
از طرف دیگر توانایی سیستم برای استقامت و پایایی به گونه ای اجتناب ناپذیر وابسته به موفقیتی است که سیستم در ایجاد ارتباط با محیط بیرو نی کسب می­کند؛ به عبارت دیگر پایداری سیستم به طور کامل وابسته به قابلیت سیستم برای سازگاری و انطباق ، تغییر و تحول و پاسخگو یی به محیط است و از آنجا که محیط به نوبه خود همواره در حال تغییر است ، این فر ایند سازگاری و انطباق سیستم باید یک فر ایند پویا و حساس باشد ( کهن گ، ۱۳۷۶: ۱۹۸) . بنابراین :
سیستم پایدار به کارکرد مناسب درونی و به رابطه سازگار با محیط و به عبارت بهتر به پایداری در درون و به پایداری در بیرون ( در تعامل با محیط ) نیازمند است تا در مجموع به عنوان سیستم پایدار عمل کند.​
در واقع پایداری در عمل موازنه ای بین ضرورت­های زیست محیطی و نیازهای توسعه است و از دو طریق محقق می شود: کاهش فشارها و افزایش ظرفیتهای موجود ( نصیری، ۱۳۷۹: ۱۱۴)
بنابراین شرایط اصلی پایداری عبارتند از :
۱٫ سیستم­ها باید با شرایط محلی و زیست محیطی سازگار باشند؛
۲٫ سیستم­ها باید با نیازهای آتی و اهداف مورد نظر قابلیت سازگاری داشته باشند؛
۳٫ سیستم­ها باید نسبت به تغییرات، انطباق پذیری کافی داشته باشند و در صورت تخریب سیستم در اثر وقوع حوادث ناخواسته با صرف کمترین هزینه ترمیم شوند؛
۴٫ گسترش سیستم­ها نباید باعث وارد آوردن آسیب به سیستمهای حافظ زندگی انسان مانند آب و هوا ، خاک و سیستمهای بیولوژیکی شود.


لینک منبع: http://www.shahrsazionline.com/4196/مفهوم-پایداری/
 

Ashkan-kamrani

عضو جدید
تاریخچه توسعه پایدار

تاریخچه توسعه پایدار

ایده پایداری ریشه در گذشته‌های دور، و تفکرات مرتبط با جنبش­های زیست محیطی دارد.

ردپای مفهوم پایداری را در ادبیات جغرافیایی نیز می‌توان یافت. شاید بتوان گفت پایداری و مبحث آن برآیند تفکرات جبر جغرافیایی و امکان گرایی است. و اینکه لحاظ نمودن قوانین و محدودیتهای محیطی همراه با تفکرات بشر و دوراندیشی او می‌تواند به پایداری حیات انسان و اشکال فضایی ساخته شده و طبیعی کمک کند.
اما دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی را باید آغاز نگرانی­ها و توجه مردم به حفظ محیط زیست و نیز توجه به آثار زیست محیطی در فعالیت­های اقتصادی دانست. در این سال­ها اندیشمندان تخریب و نابودی منابع طبیعی را هشدار دادند و توسعه لجام گسیخته و ناعادلانه کشورهای عقب مانده را گوشزد کردند. طی دهه ۹۰ میلادی سمینارهای متعددی توسط یونسکو برای دست­یابی به توسعه پایدار تشکیل شد و در سال ۱۹۹۷ به منظور ارزیابی میزان پیشرفت اجرایی دستور کار ۲۱ اجلاسی به نام زمین+۵ از سوی سازمان ملل تشکیل شد تا به موضوعات و بحث­های گوناگونی در توسعه پایدار توجه داشته باشد.

گرچه اصطلاح توسعه پایدار در هنگام اعلامیه کوکویوک در خصوص محیط زیست و توسعه در اوایل دهه ۱۹۷۰ به کار برده شده و نیز ریشه این اصطلاح به رویکرد توسعه اکولوژیک بر می‌گردد که در راهبرد حفاظت جهان آورده شده است، لیکن شکل‌گیری آن به تشکیل کمیسیون مستقل جهانی در زمینه محیط زیست و توسعه و ارائه گزارش اصول توسعه پایدار قرار دارد. این گزارش موسوم به گزراش برانتلند که از اسم رئیس نروژی آن گرفته شده است، شامل مجموعه­ای از پیشنهادها و اصول قانونی جهت دستیابی به توسعه پایدار برای کشورهای در حال توسعه است و توسعه پایدار را این چنین تعریف می کند:
” رفع نیازهای نسل حاضر بدون تضییع تواناییهای نسلهای آینده برای رفع نیازهایشان”.​
این تعریف ساده همچنین مبنای دستور کار ۲۱، به عنوان یک طرح کار توسعه پایدار برای قرن ۲۱ است. در واقع توسعه پایدار را می­توان راه تازه­ای برای رسیدن به آرمان­های بشر همراه با حفظ منابع و امکانات برای آیندگان دانست که قوانین و راهکارهایی را می­طلبد تا مسیر هموارتر شود. از آن­جا که واژه توسعه پایداردر برگیرنده کلیه مفاهیم اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، کالبدی و زیست محیطی می­باشد و حصول به آن نیازمند عزم ملی و همیاری تمام بخش­های و نهادهای دولتی و غیردولتی و ارائه برنامه جامع در این زمینه است. (زرآبادی، توکلی، ۱۳: ۱۱۰)
با این وصف باید اشاره داشت که « توسعه پایدار » به عنوان مفهومی با سابقه بیش از سه دهه در ادبیات توسعه، امروزه به یک قالب فکری عمده در بسیاری از کشورها، بالأخص کشورهای در حال توسعه ، بدل شده است. با وجود آن که این مفهوم، مانند مفهوم توسعه، تعاریف و تفاسیر متعددی را در بر گرفته، اما در سطح بین المللی دارای اجماعی علمی و عملی است که از طریق سازمان ملل و نهادهای مرتبط، به مثابه برنامه عمل توسعه کشورها پیشنهاد شده است.



لینک منبع: http://www.shahrsazionline.com/4192/تاريخچه-توسعه-پایدار/
 

Ashkan-kamrani

عضو جدید
وظایف و ارکان کمیته ملی توسعه پایدار

وظایف و ارکان کمیته ملی توسعه پایدار

وظایف کمیته ملی توسعه پایدار

۱٫ بررسی پیش نویس چارچوب استراتژی توسعه پایدار و محیط زیست و ارائه پیشنهاد به شورایعالی حفاظت محیط زیست
۲٫ ایجاد و گسترش بانک اطلاعات و مرکز اسناد در خصوص برنامه های دستور کار ۲۱ و کنوانسیونهای تغییر آب و هوا و حفظ گونه های زیستی
۳٫ ارائه پیشنهاد به منظور تعیین سیاست واحد و هماهنگ در خصوص مسائل مربوط به دو کنوانسیونهای آب و هوا و حفظ گونه های زیستی و اصول جنگل و نیز دستور کار ۲۱ در مجامع بین المللی و وزارتخانه ها و سازمانهای کشوری
۴٫ برنامه ریزی پروژه های مشترک اجرائی – تحقیقاتی در زمینه مسائل مربوطه به کنوانسیونهای تغییر آب و هوا و حفظ گونه های زیستی و اصول جنگل و نیز دستورکار ۲۱ با کشورهای منطقه که دارای موقعیت های مشابه هستند
۵٫ بررسی اقدامات انجام یافته جهت اجرای استراتژی توسعه پایدار و محیط زیست و پیگیری اقدامات
ارکان این کمیته شامل کمیته ملی ، دبیرخانه ، و کمیته های فرعی است
الف) تعداد اعضاء کمیته ملی توسعه پایدار ۱۸ نفر شامل رییس ، نایب رییس و۱۶ نفر نمایندگان وزارتخانه ها ، سازمانها و نهادهای زیر می باشد

  • · رییس کمیته ملی توسعه پایدار ، معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست می باشد
  • · سازمان مدیریت و برنامه ریزی
  • · سازمان هواشناسی
  • · سازمان حفاظت محیط زیست
  • · تشکل های مردمی
  • · فرهنگستان علوم
  • · وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی
  • · یکی از مقامات عضو شورایعالی حفاظت محیط زیست
  • · وزارت پست و تلگراف و تلفن (مرکز سنجش از دور)
  • · وزارت نیرو
  • · وزارت صنایع و معادن
  • · وزارت امور خارجه
  • · وزارت جهاد کشاورزی
  • · وزارت مسکن و شهرسازی
  • · وزارت علوم ، تحقیقات و فن‌آوری
  • · وزارت نفت
  • · وزارت کشور
ب) نمایندگان وزارتخانه ها و سازمانها و نهادهای زیر برحسب مورد به جلسات کمیته ملی با حق رأی دعوت می شوند

  • · سازمان انرژی اتمی ایران
  • · سازمان تربیت بدنی
  • · دفتر امور زنان ریاست جمهوری
  • · سازمان صدا و سیما
  • · فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی
  • · وزارت بازرگانی
  • · وزارت آموزش و پرورش
  • · وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
  • · وزارت کار و امور اجتماعی


لینک منبع: http://www.shahrsazionline.com/4252/وظايف-و-ارکان-كميته-ملي-توسعه-پايدار/
 

Ashkan-kamrani

عضو جدید
اهداف چند گانه توسعه پایدار شهری

اهداف چند گانه توسعه پایدار شهری

الف) برآورده کردن نیازهای فعلی

اقتصاددانان عملکرد نظام اقتصادی را با توجه به کارایی و برابری آن در برآوردن نیازهای اقتصادی مانند دسترسی به سطح زندگی مناسب یا ثروت مولد یا کارا و همچنین امنیت اقتصادی مردم می ­سنجند. (ساسان، ۱۳۶۴: ۲۰۱) یکی از مشکلات شهری وجود فقر ناشی از کمی درآمد است که نمونه آن در زاغه نشینی­ها و حلبی آبادها می­ بینیم. حذف فقر در یک کشور یا شهر با رشد کلی اقتصاد آن کشور و توزیع مجدد درامد و ثروت با حربه سیاست­های پولی و مالی امکان­پذیر است که اشتغال کامل و رشد اقتصادی را تشویق می­نماید. بنابراین توسعه پایدار شهری برای از بین بردن فقر شهری همگام با اقتصاد کشور عمل می­ کند و اجرای برخی طرح­های شهری فقط می­تواند به صورت مسکن عمل نماید. توزیع عادلانه درآمدها و ثروت و افزایش سطح اشتغال، استفاده از تحصیل، بهداشت و درمان، مسکن و رفاه اجتماعی و حفاظت از محیط زیست را به همراه دارد. به نظر عده ­ای از محققان مهم­ترین نیازهای جامعه انسانی بدین شرح است:

۱- بهداشت و درمان
۲- آموزش
۳- ایجاد شرایط مناسب کار
۴- ایجاد اشتغال
۵- الگوی مصرف و پس انداز
۶- حمل و نقل
۷- مسکن
۸- پوشاک
۹- گذران اوقات فراغت
۱۰- تامین اجتماعی
۱۱- آزادی و تحرک اجتماعی (شکوئی، ۱۳۷۳: ۳۶۲)
ب) نیازهای اجتماعی-فرهنگی و بهداشتی
تصور ذهنی و درک محیطی هر پروژه اجتماعی در مطلوبیت بخشیدن به محیط زیست شهری با سایر گروه­های اجتماعی تفاوت دارد. بدین سان که گروه­ها از شهر انتظارات مختلفی دارند و به تقاضای گوناگون می­اندیشند. رفتار و نگرش و عقاید اجتماعی-سیاسی و فرهنگی مردم تحت تاثیر محله مسکونی، سن، نوع اشتغال و نگرش اعتقادی و اقتصاد خانواده­ها است. یعنی قطاع­های شهری بر مبنای میزان درآمد، تحصیلات، شغل و … شکل می­یابد.
نیازهای اجتماعی و فرهنگی را به طور خلاصه به شرح ذیل است:
۱- آزادی بیان و اندیشه
۲- مشارکت در تصمیم­گیری­ها
۳- امکانات آموزشی و تحصیلی
۴- گذران اوقات فراغت
۵- فعالیت­های سیاسی و صنفی
۶- محیط شهری بدون آلودگی و فشار روانی
ج) نیازهای سیاسی
در تحلیل فضای جغرافیای شهری، تصمیمات سیاسی-محلی و نتایج حاصل از آن در کیفیت زندگی مردم شهر تاثیر قابل توجهی دارد. این به خصوص در اقتصاد برنامه­ریزی شده و متمرکز شده دولت به عنوان بازیگر اصلی در امور اقتصادی و اجتماعی و سیاسی مشخص است. در جوامع سرمایه­داری امور رفاهی بیش­تر به مردم واگذار می­گردد و نقش مردم در سیاست کلی دولت کم است. مشارکت در سیاست­های ملی و تصمیمات مربوط به مدیریت و توسعه، مهم و اجرای آن در چارچوب وسیع­تری که ضامن احترام به حقوق مدنی و سیاسی و اجرای قوانین محیطی الزامی است.
از نظر گلداسمیت، رسانه­ها، احزاب و گروه­ها، ارتباط دهنده نظرات مردم به تصمیم­گیرنگان و بالعکس می­باشد.
با توجه به مشکلات ساختاری کشورها و هزینه­های اجتماعی و فرهنگی، نقش مردم به عنوان یک اصل محسوب می­شود و مشارکت در امور سیاسی جز برنامه­های سیاسی دولت­هایی است که سعی در کوچک کردن حجم دولت را دارند. شهر به عنوان یک واحد رسمی و یا غیر رسمی سیاسی، دارای ابعاد مختلفی است که بدان اشاره می­گردد:
۱- استقلال سیاسی و اقتصادی
۲- حوزه فضایی و قلمرو قدرت
۳- سازمان­های دولتی و گروه­های فشار
۴- سرمایه
۵- نیروی کار
۶- خانواده­های شهری
۷- پایان راه به خصوص در کشور جهان سوم کیفیت زندگی شهری بسته به کیفیت عرضه خدمات دولتی است (همان منبع)
د) به مخاطره نیانداختن توانایی نسل آینده در براوردن نیازهایشان
۱- حداقل اسراف و تبذیر از منابع غیرقابل تجدید. (سوخت فسیلی، مسکن، صنعت و حمل و نقل و …)
۲- به حداقل رساندن استفاده از منابع معدنی کمیاب و نگهداری دارایی­های فرهنگی و تاریخی و طبیعی، پارک­ها و مناظر طبیعی که فضا را برای تفریح و اوقات فراغت مناسب می­سازد.
۳- استفاده پایدار از منابع بازیافت: منابع قابل شرب و تمیز در سطوحی که بتوان تامین کرد، حفظ و خودداری کردن از آلودگی
۴- ضایعات فسادپذیر محیطی بیش از ظرفیت قابل احیا نباشد.
۵- ضایعات فساد پذیر غیرحیاتی نباید بیش از ظرفیت­ های محلی و جهانی باشد.


لینک منبع: http://www.shahrsazionline.com/4248/اهداف-چند-گانه-توسعه-پایدار-شهری/
 

Ashkan-kamrani

عضو جدید
ملاحظات کلی در برنامه ریزی برای توسعه شهری پایدار

ملاحظات کلی در برنامه ریزی برای توسعه شهری پایدار

۱- ملاحظات اقتصادی


  • · شناسایی و تعریف تکنولوژی­ها، موارد و محصولات غیرپایدار و جلوگیری از تولید و استعمال آن­ها در آینده.
  • · تشویق عدم تمرکز صنایع.
  • · تشویق صنایع کوچک شهری و خود اشتغال.
  • · پیشگیری از مهاجرت­های بی رویه
  • · تغییر الگوهای تولید، توزیع و مصرف مصالح.
  • · تامین رشد و توسعه اقتصادی شهر.
  • · تامین کالاهای مورد نیاز در شهر (حتی الامکان) برای کاهش فاصله مکانی و کاهش مصرف انرژی.
  • · کاهش هزینه­های سرانه خدمات شهری برای بالا بردن کارآیی اقتصادی اداره شهر.


۲- ملاحظات اجتماعی و فرهنگی

  • · محور بودن انسان و نیازهای او.
  • · مقابله با انفجار جمعیت شهری و کاهش نرخ رشد جمعیت تا نزدیک به صفر.
  • · اهمیت دادن به هویت و ویژگی­های خاص هر شهر و حفظ و تقویت ارزش­های مثبت فرهنگ محلی.
  • · کاهش فقر و کاهش اختلافات طبقاتی.
  • · تغییر در رفتارها برای ایجاد تغییر در الگویهای مصرف بی رویه منابع.
  • · بسیج زنان و جوانان و کودکان برای مشارکت در آموزش و ارتقا سطح فرهنگ زیست محیطی.
  • · توزیع عادلانه و متعادل امکانات بین مناطق شهری.
۳- اصول و ملاحظات کالبدی

  • · مکانیابی دقیق و طراحی و برنامه­ریزی بهینه برای شهرهای جدید.
  • · احاطه کردن شهر با اکوسیستم­هایی که تولیدکننده هستند یا می­توانند زباله­ ها و فاضلاب­های انسانی را جذب و تجزیه کنند.
  • · تشویق دانش تجربی محلی و ابتکار و خلاقیت در زمینه ساخت و ساز.
  • · توزیع نظام یافته شهرها در فضا، بر اساس سلسله مراتب و متناسب با ظرفیت حمل بستر اکولوژیک هر شهر.
  • · در نظر گرفتن موقعیت خاص زیست محیطی شهر به عنوان یک عامل کلیدی در برنامه­ریزی توسعه.
  • · طراحی ساختمان­ها بر اساس استفاده از انرژی­های پاک و رواج استفاده از آن­ها در شهر.
  • · طراحی ساختمان­ها بر اساس صرفه­جویی در مصرف انرژی.
  • · استفاده از سیستم یکپارچه حمل و نقل عمومی.
  • · تولید مواد و مصالح ساختمانی با حداقل تخریب و آسیب رسانی به محیط.
  • · تعیین ضوابط برنامه­ریزی و طراحی شهری برای کاهش آلودگی هوا و صدا و آلودگی­های بصری.
  • · برنمه­ریزی و طراحی برای افزایش و کارآیی هرچه بیش­تر فضاهای سودمند از نظر بیولوژیکی.
  • · تامین روشنایی، آب رسانی و تاسیسات عمومی مشابه با حداقل هزینه (از نظر مصرف منابع طبیعی و مالی)
  • · طراحی ساختمان­ها و مجتمع­های مسکونی به گونه­ای که در آن زباله و ضایعات به حداقل برسد. (مثلاً استفاده از سیستم بیوگاز)
  • · توزیع فضایی متعادل امکانات و تسهیلات عمومی بین مناطق مختلف شهری.
  • · بازیافت فضا و استفاده مجدد از فضاهای بلا استفاده و یا در حال تخریب.
  • · تجدید نظر در ضوابط و آئین­نامه­های ساختمانی به لحاظ میزان مصرف مواد و مصالح ساختمانی.
  • · توجه دقیقی به مسئله تداوم حیات ساختمان­ها برای چند نسل متوالی (دوام­پذیری)
  • · توجه به مسئله ترکیبی کاربری­ها و استفاده چند منظوره از فضاها.
  • · فشرده کردن بافت شهرها برای کاهش فاصله­ها و صرفه­جویی در مصرف انرژی.
  • · افزایش تراکم، بر اساس مطالعات دقیق از نظر میزان و تشخیص و تعریف نحوه توزیع تراکم در فضای شهر.
  • · توجه به اهمیت قابل ملاحظه معابر و فضاهای پیاده.
  • · ایجاد راه­های مناسب برای تردد دوچرخه و تشویق استفاده از آن.
  • · انجام مطالعات تفصیلی برای تعریف و معرفی شاخص­های پایداری شهری به عنوان ابزاری برای سنجش میزان حرکت به سوی پایداری در فرآیند توسعه شهری.
۴- ملاحظات زیست محیطی

  • · جریان خطی مواد و مصالح (داده­ها) ورودی به سیستم شهری باید حتی­الامکان به یک جریان چرخه­ای نزدیک شود. (بازیافت مصالح-استفاده مجدد)
  • · مطالعات جدی دقیق و ارزیابی آثار زیست محیطی طرح­های توسعه شهری.
  • · تعریف آستانه­های زیست محیطی و ظرفیت تحمل محیط.
  • · اطلاعات سیستم­های محیط زیست باید جمع آوری و تدوین گردد و شاخص­های کنترل کننده تعریف شوند.
  • · کاهش آلودگی­های مختلف هوا، صدا، زباله، فاضلاب.
  • · سالم­سازی و بهداشت محیط زیست شهری.
  • · ایمن سازی شهر برای پیشگیری از آثار سوانح و به حداقل رساندن خسارت.
۵- ملاحظات اجتماعی و سیاسی

  • · انجام اصلاحات در شیوه­های برنامه­ریزی شهری و مطالعات متداول.
  • · مشارکت نهادهای شهری، متخصصان علوم شهری، طراحان و برنامه­ریزی با گروه­های مختلف مردم در بحث­های آزاد.
  • · متخصصان و تصمیم­گیران با آموزش مبحث پایداری، مردم را در تمام گروه­های سنی آماده پذیرش طرح­های توسعه پایداری شهری نمایند.
  • · استفاده وسیع از اطلاع رسانی عمومی برای ترویج و تشویق مشارکت عمومی و ارتقا هوشیاری و آگاهی جامعه.
  • · استفاده از تکنولوژی پیشرفته رایانه­ای برای تحلیل داده­ها، ارزیابی و ارائه راه­حل­ها.
  • · استراتژی­های توسعه شهری نباید از بالا انتخاب و اعمال شود بلکه باید توسط مردم و متخصصان طراحی و تکمیل شود.
  • · مبادله اطلاعات توسعه پایدار بین جوامع و همکاری در مطالعات مقایسه­ای.
از اینرو می­توان بیان داشت که شهر پایدار به شهری اطلاق می­شود که به دلیل استفاده اقتصادی از منابع، اجتناب از تولید بیش از حد ضایعات، و بازیافت آن ضایعات تا حد امکان و پذیرش سیاست­های مفید در دراز مدت، قادر به ادامه حیات خود باشد. از مشخصات شهر پایدار در مقابل شهرهای نوگرا وجود حجم زیاد خروجی است. برنامه­ریزان شهر پایدار باید هدف­شان را بر مبنای ایجاد شهرهایی با ورودی کمتر انرژی و مصالح و خروجی ضایعات و آلودگی کمتر کتمرکز کنند. (ترنر، ۱۳۷۶: ۱۷۹)
به نظر بحرینی شهر پایدار شهری است که دارای آنچنان پایه اقتصادی باشد که نه تنها کمترین اثر مطلوبی را بر محیط زیست نداشته باشد، بلکه در احیا و ارتقای کیفیت آن نیز موثر باشد. به عبارت دیگر شهر پایدار شهری است که ورای راه­حل­های محدود و متعارف، مسائل اجتماعی و زیست محیطی را مورد توجه قرار داده آن­ها را با یک دید وسیع و جامع بنگرد. (بحرینی، ۱۳۸۰: ۶۲)
می­توان گفت شهر پایدار شهری است که از نظر رشد و توسعه اقتصادی درآمدزا، اشتغال زا است و می­تواند نیازهای اساسی مادی و معنوی شهروندان را برآورده سازد و از نظر فرهنگی امکانات لازم برای برخورداری از سطح سواد را برای همگان فراهم آورد، از نظر عدالت اجتماعی نیز زمینه مشارکت مردم، دموکراسی، آزادی بیان، مدیریت منابع انسانی سالم توام با امکانات تفریحی و فراغتی برای همه شهروندان ایجاد نماید. از نظر زیست محیطی به وضعیت بهداشتی و سلامت جامعه از تمامی ابعاد بالاخص آب آشامیدنی سالم و تصفیه شده، خدمات بهداشتی و درمانی متوازن در سطح شهر و همچنین الودگی هوا، منابع آب و خاک را به حداقل ممکن برساند. به عبارت کلی­تر می­توان گفت در شهر پایدار هم کرامت انسانی متعالی می­گردد هم اینکه محیط زیست و بهره­برداری صحیح از آن مورد توجه قرار می­گیرد.
از دیدگاه برنامه­ریزان شهری، شهر پایدار، شهری است که از نظر رشد و توسعه اقتصادی، ردآمدزایی، اشتغال بتواند نیازهای شهروندان را تامین نماید و از نظر زیست محیطی به وضعیت بهداشتی و سلامت شهرنشینان توجه نموده و مسائل و مشکلاتی از نظر آلودگی هوا، آب و فاضلاب و فضاهای سبز و گذران اوقات فراغت و … نداشته باشد. از سوی دیگر شهر پایدار؛ شهری است که به جنبه­های کالبدی و فیزیکی شهر و نیز توسعه بهینه آینده شهر به ویژه در بخش مسکن توجه داشته باشد و از نظر کاربری­های شهری هماهنگ و منسجم عمل نماید و مشارکت شهروندان را در حل تمامی مشکلات شهری دارا باشد. به عبارت دیگر توسعه پایدار جهتی از پایین به بالا در امر برنامه­ریزی و مدیریت شهری در سطح محلات و مناطق شهری داشته و فرهنگ شهرنشینی و شهرگرایی (تولید، توزیع و مصرف) در سطح شهر به وضوح دیده شود و در نهایت شهری باشد برای همه شهروندان. (فرهمند، ۱۳۸۶: ۳۴)


لینک منبع: http://www.shahrsazionline.com/4244/ملاحظات-کلی-در-برنامه-ریزی-برای-توسعه-ش/
 

Ashkan-kamrani

عضو جدید
مفهوم توسعه پایدار شهری

مفهوم توسعه پایدار شهری

دو مفهوم “پایداری شهری” و ” توسعه پایدار شهری” غالباً به دلیلی نزدیکی معنی آن­ها به جای یکدیگر به کار می­روند. برای تمایز این دو باید توجه داشته باشیم که توسعه در توسعه پایدار شهری[۱] در واقع نشانگر “فرآیندی” است که در طی آن “پایداری” می­تواند اتفاق بیفتد. اما “پایداری” مجموعه­ای از وضعیت­ها است که در طول زمان دوام دارد.

عده­ای نیز توسعه پایدار شهری را در بهره­ وری در استفاده از زمین و تشویق به استفاده مجدد از ساختمان­ها می­دانند و نیز معتقدند که اندازه، تراکم و مکان زیستگاه­های انسانی با معیارهای متناسب با پایداری ساختمان و ساختار حمل و نقل شهری متفاوتی از ساختارهای موجود خواهد بود. (لقایی، ۱۳۸۶)
یکی از محدودیت­های مفهوم توسعه پایدار شهری ابهام در معنی پایداری است که موجب شده در مفهوم توسعه پایدار شهری نیز نوعی عدم قطعیت مشاهده گردد. تحقیقات زیادی برای رفع این شبهات صورت گرفته است ولی هنوز کافی نیست. شهر سیستم پیچیده­ای است و هرچه بزرگتر باشد نتیجه اقدامات توسعه غیرقابل پیش­بینی­تر خواهد بود.یک شهر یا محدوده­ی شهری آستانه ظرفیت معینی دارد که بعد از آن آستانه، تنزل کیفیت محیط اتفاق می­افتد. محدوده یا قلمرویی که یک ناحیه باید توسعه را با آن مطابقت دهد با معیارهای زیست محیطی قابل اندازه گیری است.
بنابراین یکی از مفاهیم مهم توسعه پایدار شهری ظرفیت زیست محیطی است که به دلیلی نیاز به توسعه پایدار باید آن را شناخت و برای آن روش­های قابل اجرا و تجربه ایجاد نمود. محدودیت­های زیست محیطی، مقیاس شهرها و سکونتگاهها را با ویژگی­های محلی آن­ها می­توان تعیین نمود. برای کاربرد مفهوم ظرفیت محیطی باید عوامل محدود کننده به عناصر خاص محلی مرتبط شوند. در واقع کهنای رویکرد ظرفیت زیست محیطی این است که، باید ارتباطات متقابل بین محیط فیزیکی و کالبدی و فشارهایی که تقاضا در تمام بخش­های مختلف فعالیت در محیط زیست به وجود می­آورد، بررسی شود.

[۱] Sustainable Urban Development

لینک منبع: http://www.shahrsazionline.com/4240/مفهوم-توسعه-پایدار-شهری/
 

Ashkan-kamrani

عضو جدید
اجلاس های مهم جهانی توسعه پایدار

اجلاس های مهم جهانی توسعه پایدار

الف) اجلاس­ها

۱- کنفرانس جهانی محیط زیست انسانی (استکهلم ۱۹۷۲): حدود ۳۸ سال پیش یعنی در ۱۶ خرداد ۱۳۵۱ اولین کنفرانس زیست محیطی در سطح سران جهان در استکهلم با عنوان روز جهان در استکهلم سوئد برگزار شد. ۵ ژوئن روز افتتاح معادل ۱۶ خرداد به عنوان روز جهانی محیط زیست معرفی گردید. در این کنفرانس مسائلی مانند فقر و گرسنگی، بحران­های زیست محیطی و الودگی­های ناشی از آن مورد گفتگو واقع شدند. از مسائل مهم و عمده در این کنفرانس موضوع آلودگی هوا بود. تغییرات گسترده جوی، تخریب محیط لایه اوزون، افزایش گازهای گلخانه­ای در جلسه ­های مشورتی سران مورد بررسی قرار گرفت. کنفرانس مذکور در پایان کار خود بیانیه­ای را انتشار داد که به عنوان سند کنفرانس محیط زیست تلقی می­گردد. این بیانیه ۱۰۶ ماده­ای صرفاً در خصوص محیط زیست بود.
۲- اجلاس جهانی محیط زیست (ریو دوژانیرو، ۱۹۹۲): حدود ۲۲ سال بعد از کنفرانس استکهلم، کنفرانس دیگری تحت عنوان محیط زیست و توسعه در سطح سران در شهر ریودوژانیرو برزیل برگزار گردید. مهم­ترین نکات قابل توجه در این کنفرانس عبارت بودند از: بالا رفتن دمای زمین، تولید گازهای گلخانه­ای، آلودگی دریاها و اقیانوس­ها، نابودی و تخریب جنگل­ها، به خطر افتادن تنوع زیستی گونه ­های گیاهی و جانوری، فقر و گرسنگی و توسعه نیافتگی کشورها در دستور کار اجلاس قرار گرفته بود.
۳- اجلاس جهانی ژوهانسبورگ (۲۰۰۲): این اجلاس معروف به “سران ۲۶ آگوست” در ۴ سپتامبر ۲۰۰۲ در مرکز شهر ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی برگزار شد. که سران ۱۹۱ کشور و ۱۰۳ نفر از روسای کشورها حضور داشتند. اجلاس سران در سه سطح کارشناسی، وزرا و سران در خصوص بازبینی تعهداتی که در اجلاس ریو مطرح شده مورد بررسی واقع شد.
ب) تشکیل کمیسیون توسعه پایدار ملل متحد (UNCD)
در دسامبر سال ۱۹۹۲ میلادی متعاقب اجلاس جهانی محیط زیست و توسعه (رویو، ۱۹۹۲ کمیسیون توسعه پایدار ملل متحد برای پیگیری مفاد توافقات اجلاس مذکور در سطوح محلی، منطقه ­ای، ملی و بین المللی به وجود آمد.
هدف اصلی آن ارائه رهنمودهای علمی و تدوین برنامه ­های اقدام جهانی بود. اولین جلسه بین المللی کمیسیون توسعه پایدار ملل متحد در سال ۱۹۹۳ تشکیل شد و تا به سال ۲۰۰۹ بیش از دوازده جلسه برگزار شده است. اهم مباحث مورد بررسی در این جلسات عبارت بود: گزارش ملی کشورها و برنامه کاری سال­های آتی، انتقال تکنولوژی سالم زیست محیطی و یکپارچه سازی توسعه پایدار در سازمان ملل متحد، بهداشت، منابع آبی به ویژه آب شیرین، اسکان پایدار، مواد شیمیایی سمی، ضایعات خطرناک، مبارزه با جنگل زدایی، مبارزه با بیابان زدایی و خشکسالی، توسعه پایدار کوهها، ترویج کشاورزی پایدار، حفظ تنوع زیستی، مشارکت گروه­های عمده اجتماعی، آگاه سازی عمومی، مبارزه با فقر، تغییر الگوی مصرف، توسعه صنعتی پایدار اقیانوس­ها و دریاها، جهانگردی پایدار، مدیریت زمین و تجارت، اتمسفر، بررسی اطلاعات انرژی برای تصمیم­سازی، دستور کار ۲۱ بود. تعدادی از اعضای این کمیسیون از ۵۳ کشور از ۵ قاره جهان است و مدت عضویت کشورها تا ۳ سال بوده که کشور جمهوری اسلامی ایران تا سال ۲۰۰۴ عضو آن بوده است. در جلسه یازدهم، کمیسیون برنامه کاری جدیدی را تا سال ۲۰۱۷ میلادی تدوین کرد.
پ) نشست دوازدهم کمیسیون توسعه پایدار ملل متحد (UNCSDI2)
نشست دوازدهم کمیسیون توسعه پایدار ملل متحد از تاریخ ۱۹ تا ۳۰ آوریل سال ۲۰۰۴ میلادی در نیویورک مقر اصلی سازمان ملل برگزاری گردید. محورهای اصلی بحث شامل آب، بهداشت-درمان و اموزش پزشکی، مسکن و شهرسازی و جهادکشاورزی بود Work Bnak.(2009)
در اعلامیه ریو (Rio) محورهای توسعه پایدار مبتنی بر:
۱- توسعه پایدار، بر محور انسان­ها و هماهنگ با طبیعت شکل می­گیرد.
۲- توسعه حقی است که باید به صورت مساوی، نسل­های کنونی و آینده را زیر پوشش قرار دهد.
۳- حفاظت از محیط زیست بخشی جدانشدنی از توسعه است و نمی­تواند به صورت جداگانه مورد بررسی قرار گیرد.
۴- کشورها در یک حرکت جمعی، باید از سلامت و یکپارچگی نظام طبیعی کره زمین حراست کنن.
۵- با توجه به سهم متفاوت کشورها در آلودگی محیط زیست، آن­ها مسئولیت مشترک در این زمینه دارند.


لینک منبع: http://www.shahrsazionline.com/4236/اجلاس-های-مهم-جهانی-توسعه-پایدار/
 

Ashkan-kamrani

عضو جدید
توسعه پایدار و انواع پایداری

توسعه پایدار و انواع پایداری

به طور کلی هدف از توسعه تجدید سازمان کل نظام اقتصادی و اجتماعی است، به نحوی که در این فرآیند، علاوه بر بهبود سطح زندگی، دگرگونی ­های اساسی در نهادها و زیرساخت­های اجتماعی و مدیریت و نهایتاً در رفتارهای گوناگون انسان پدیدار گردد. چگونگی تجدید سازمان سیستم اقصادی و اجتماعی و نیز روابط حاکم بر آن (یا رفتارها) تابعی از فلسفه فکری و نحوه تفکر برنامه­ریزیان و سیاتسگزاران توسعه و نتیجتاً سایر انسان­ها می­باشد.

پایداری به ۲ دسته تقسیم می شود :
– پایداری سطحی ( کوتاه مدت و نمادین )
-پایداری عمیق ( بلند مدت و بنیادین )
پایداری سطحی روی کارایی و استراتژی های جایگزین با توجه به مصرف منابع متمرکز می شود و معمولاً اهداف غالب در جامعه را بدون پرسش می پذیرد و برای حل مسائل، راه حلهای درمانی را هدف گذاری می کند. پایداری عمیق ، اهداف را در ارتباط با ارزش­های بالاتر ارزشیابی می­کند و سیستم­های لازم را با توجه به محدودیتهای اکولوژیکی برای دستیابی به این اهداف طراحی می­ کند.(Gold, 1996: 9)

لینک منبع: http://www.shahrsazionline.com/4231/توسعه-پایدار-و-انواع-پايداري/
 

Ashkan-kamrani

عضو جدید
چالش های توسعه پایدار

چالش های توسعه پایدار

مهمترین چالشهای توسعه پایدار عبارتند از :

۱٫ توجه به رشد پایدار
توسعه پایدار در نزد بسیاری از افراد به معنای رشد پایدار تلقی می­ شود (درحالی که رشد فقط به یک بعد از توسعه توجه دارد). البته این یک واقعیت است که رشد اقتصادی از طریق افزایش ثروت کل جامعه، توانایی کشور را برای کاهش فقر و حل سایر مسائل اجتماعی افزایش می­دهد، اما تاریخ جوامع مختلف نشان می­دهد که رشد اقتصادی موجب پیشرفت متوازنی در همه ابعاد توسعه نشده است (Sherman, 2000: 7)
۲٫ خطر رسیدن به آستانه های بحرانی در حوزه های مختلف
مهمترین این موارد عبارتند از:
۲-۱ افزایش جمعیت و مصرف منابع
از انقلاب صنعتی تاکنون جمعیت جهان ۹ برابر و برداشت سرانه آب ۳۶ برابر شده است. (http://www.nssd.net) پیش بینی شده است که در ۲۰ سال آینده دو میلیارد نفر به جمعیت جهان اضافه شود که ۹۵ درصد آن مربوط به کشورهای در حال توسعه است (۱۴OECD, 2001:)
۲-۲ فقر
بیش از یک میلیارد نفر در جهان در فقر مطلق به سر می­برند. در ایران از برنامه اول توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور ( سال ۱۳۶۸ ه .ش. ) تا کنون درصد فقرای روستایی هرگز کمتر از ۲۲ درصد جمعیت کشور نشده است.
۲-۳ تهی شدن منابع
در کمتر از ۲۰۰ سال، کره زمین ۶ میلیون کیلومتر مربع از جنگل­های خود را از دست داده است. این رقم در ایران برای سه دهه ۱۳۷۰-۱۳۴۰ حدود ۶ میلیون هکتار است . براساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ، میزان فرسایش خاک کشور در سال ۱۳۸۰ برابر ۵ میلیارد مترمکعب بود.
۲-۴ آلودگی
گزارش بین المللی در باره پسمانده ها و آلودگی ها نشان از فاجعه در بسیاری از سرزمین­ها دارد. همچنین یافته­های تحقیقاتی حاکی از افزایش آلودگی­های آب، هوا و خاک در بسیاری از نقاط جهان است.
۲-۵ تغییرات جهانی آب و هوا
گزارش­های بسیاری در زمینه افزایش گاز متان و غلظت دی اکسید کربن در اتمسفر و خسارت لایه ازن وجود دارد.
۲-۶ بدهی
افزایش بدهی­های کشورهای کم درامد باعث شده است که از سال ۱۹۸۴ م. نو عی انتقال خالص سرمایه از کشورهای کم درآمد به کشورهای با درآمد بالا صورت گیرد. (http://www.nssd.net)
۲-۷ بیماری­های خطرناک
ایدز، مالاریا و دیگر بیماریها، مصیبت­های اساسی بویژه در کشورهای کم درآمد و در حال توسعه می­باشند.
۲-۸ بی­ثباتی سیاسی
بی­ثباتی سیاسی در اکثر کشورهای جهان سوم بسیار متداول است.
۲-۹ حاشیه­ای شدن
قدرت تکنولوژیک کشورهای پیشرفته و اقداماتی که آنها در حمایت نظام­های خود انجام می­دهند و مشکلات داخلی بسیاری از کشورهای در حال توسعه به طور روز افزونی این کشورها را در اقتصاد جهانی به حاشیه سوق می­دهد.
۳٫ ماهیت چند بعدی بسیاری از مسائل
مثل فقر، نابرابری و غیره که محتاج توجه و راه حل­های سیستمی و چند بخشی است.
۴٫ عدم تمرکز و جهانی شدن
محلی عمل کردن محتاج عدم تمرکز و پیوند با کشورهای مختلف مستلزم جهانی شدن است. یک چالش مهم برای توسعه پایدار این است که به کدام موضوعات در کدام سطح وبه چه صورت توجه شود. (UN, 2001: 11)
۵٫ شعار شدن توسعه پایدار

مسأله مهم این است که توسعه پایدار در معرض یک خطر جدی است و آن تبدیل شدن توسعه پایدار به کلیشه، تابلو و شعار است، بدون اینکه تلاش جدی برای تحقق هدف­های آن صورت بپذیرد.
۶٫ کمبود آگاهی ، تجربه و ظرفیت
این امر که یک مسأله مهم در کشورهای جهان سوم است.
۷. دشواری تأمین نیاز فعلی بدون کاهش توان نسلهای آینده
۸٫ مشکل تلفیق تصمیم­ها
یک مشکل عمده تلفیق موضوعات مختلف است: تلفیق اهداف بخش­های مختلف، تلفیق بر نامه­های کوتاه مدت و بلند مدت، تلفیق سطوح بین المللی تا محلی و تلفیق بین نیازهای نسل فعلی و نسلهای آتی.

غلبه بر این چالش­ها نیازمند توسل به مشارکت برای تداوم بحث­های عمومی، مذاکره بین گروههای ذینفع و ایجاد یک وفاق سیاسی است.

لینک منبع: http://www.shahrsazionline.com/4227/چالش-هاي-توسعه-پايدار/
 

Ashkan-kamrani

عضو جدید
الزامات توسعه پایدار

الزامات توسعه پایدار

برای رسیدن به توسعه پایدار لزوماً نیاز به در اختیار بودن مجموعه ­ای از عوامل و شرایط است. کمیسیون جهانی محیط زیست و توسعه الزامات زیر را برای رسیدن به توسعه پایدار بر می­ شمارد:

– وجود یک نظام سیاسی که با تامین امنیت برای شهروندان، آن­ها را در تصمیم­ گیری­ ها مشارکت دهد.
– وجود یک نظام اقتصادی که بتواند برای تنش­های ناشی از ناموزونی توسعه، چاره اندیشی کند.
– وجود یک نظام تولیدی که ملزم به حمایت از محیط زیست باشد و محیط را اساس توسعه بداند.
– وجود یک نظام بین المللی که الگوهای پایدار تجاری را فراهم نماید.
– وجود یک نظام بین المللی که الگوهای مناسب را ایجاد کند.
– سرانجام وجود یک نظام مدیریتی قابل انعطاف که ظرفیت خود اصلاحی را داشته باشد. (هارتموت، ۱۳۸۱: ۶)


لینک منبع:http://www.shahrsazionline.com/4223/الزامات-توسعه-پایدار/
 

Ashkan-kamrani

عضو جدید
تبیین و ترسیم چارچوب توسعه پایدار : محیط ، ابعاد و اهداف

تبیین و ترسیم چارچوب توسعه پایدار : محیط ، ابعاد و اهداف

توسعه پایدار به استناد تعاریف ذکرشده فرآیندی است که اهداف اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی جامعه را در هر جا که ممکن است از طریق وضع سیاستها، انجام اقدام­های لازم و عملیات حمایتی با هم تلفیق می­کند و در هر جایی که تلفیق امکان ندارد به ایجاد رابطه مبادله بین آنها ، بررسی و هماهنگی این مبادله­ها می­پردازد. براساس این تعریف سه دسته هدف (اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی) و برمبنای آنها سه محیط و سه بعد اصلی وجود دارد که عبارتند از : ۱- محیط های اقتصادی، اجتماعی ؛ ۲- طبیعی و ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی.
به­ همین دلیل در غالب مستندات، توسعه پایدار را بر مبنای همین سه دسته هدف تعریف و ترسیم می کنند . به­عنوان مثال سازمان همکاریهای اقتصادی با تأکید بر این سه دسته هدف ، شمای توسعه پایدار بهصورت شکل زیر ترسیم می­ شود.
اما ایجاد تعادل و انجام تلفیق بین اهداف اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی مستلزم داشتن چشم انداز بلندمدت­تر، بررسی و تعیین تأثیرات تصمیم­های فعلی روی نسلهای آتی، وضع قوانین، مقررات، همکاریهای ضروری محلی، ملی، منطقه­ای و جهانی ، عقد قرار دادها و پیوستن به پیمانها ، کنوانسیونها و پروتکل­ها و بالاخره ترتیبات نهادی و مدیریتی و … می­باشد و این خود محیط و بعد اصلی بعدی را مشخص می­کند که همان محیط سیاسی و بعد سیاسی است . به همین دلیل در این نوشتار برای توسعه پایدار چهار محیط و چهار بعد ترسیم شده است . همچنین دستیابی به این موضوعات ، ایجاد ساختارهای هدایتی و حمایتی و تثبیت آنها مستلزم وضع اهداف خاص سیاسی است. شاید به همین دلیل است که امروزه زمامداری خوب به عنوان یک مقوله پذیرفته شده در بحث توسعه پایدار مطرح می شود و مستلزم همکاری دولت (و واحدهای دولتی ) ، بخش خصوصی و نهادهای مدنی و مردم در جهت توسعه کشور است . بعلاوه تو انایی رسیدن به وفاق در مورد نحوه رفع چالش­ها به عواملی مثل امنیت، توافق­های نهادی، ساختارهای مشارکتی، توزیع قدرت و اختیارات و مسؤولیت­ها و تعیین سطح مناسب احاله اختیارها و مسئولیت­ها نیاز دارد. بنابراین نیل به توسعه پایدار یک وظیفه ضمنی تغییر شکل شیوه اداره کشور، برنامه ریزی و اجرای آن و دستیابی به زمامداری خوب را با خود دارد. (OECD, 2001: 22)
اولویت نسبی که به ابعاد مختلف توسعه پایدار داده می شود­، در هر کشور، جامعه ، فرهنگ و حتی در هر موقعیت و در طول زمان متفاوت است. به­ همین دلیل در حالیکه توسعه پایدار یک چالش جهانی است، پاسخ­های عملی فقط می­تواند به صورت ملی و محلی تعریف شود. رویکردهای توسعه پایدار تنوع چالش­های اقتصادی، اجتماعی ، زیست محیطی و سیاسی را که کشورهای مختلف با آن مواجه­اند منعکس می­کند که از ارزشها و علا یق مختلف در جوامع مختلف مشتق می­شود. به عنوان مثال در تایلند توسعه پایدار به عنوان توسعه کل گرایانه­ای تعریف می­شود که شش بعد دارد : اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی، سیاسی، دانشی و تکنولوژیکی و تعادل فکری و روانی. در بولیوی، تأکید خاصی روی بعد سیاسی ( مثل زمامداری خوب و مشارکت) و روی هویت فرهنگی و معنوی مردم بومی شده است. (OECD, 2001: 22)


لینک منبع: http://www.shahrsazionline.com/4218/تبيين-و-ترسيم-چارچوب-توسعه-پايدار-محيط/
 

Ashkan-kamrani

عضو جدید
ایده آل ها در توسعه پایدار

ایده آل ها در توسعه پایدار

مفهوم توسعه پایدار مفهوم بسیار اساسی و مهمی است زیرا در برگیرنده ایدئال­ها و اصولی است که درک، شناخت و تحقق آن­ها آینده­ای روشن را نوید می­دهد و عدم توجه مثبت به آن، اضمحلال و نابودی محیط و بشریت را به دنبال خواهد داشت. در توسعه پایدار به رشد اقتصادی و تحقق استانداردهای بهتر زندگی بدون از دست دادن منابع کمیاب طبیعی توجه می­ شود. توسعه پایدار، تلاش برای حمایت از آینده، در زمان حال است، مفروضیات زیربنایی و ایدئالها توسعه پایدار عبارتند از:

۱- یکپارچگی اقتصادی-محیطی[۱]: تصمیمات اقتصادی باید با توجه به آثاری که بر محیط زیست می­گذارد اتخاذ شوند.
۲- تعهد بین نسل­ها[۲]: در زمان حاضر، تصمیمات باید با توجه به نتایجی که بر محیط زیست نسل­های آینده دارند اتخاذ شوند.
۳- عدالت اجتماعی[۳]: کلیه مردم دارای حق برخورداری از محیطی هشتند که بتوانند در آن محیط رشد کرده، شکوفا شوند.
۴- حفاظت محیطی[۴]: محافظت از منابع و حمایت از دنیای جانوری و گیاهی ضرورت دارد.
۵- کیفیت زندگی[۵]: تعریف گسترده­تری از رفاه بشری باید ارائه شود، به نحوی که از محدوده رفاه اقتصادی فراتر رود.
۶- مشارکت[۶]: نهادها باید مجدداً سامان­دهی شوند به نحوی که از طریق آن­ها امکان شنیده شدن کلیه صداها در فرآیند تصمیم­گیری فراهم اید.

[۱] Economy-Environment integration

[۲] Intergenerational obligation

[۳] Social Justice

[۴] Environmental protection

[۵] Quality of life

[۶] Participation

لینک منبع: http://www.shahrsazionline.com/4214/ایده-آل-ها-در-توسعه-پایدار/
 

Ashkan-kamrani

عضو جدید
جمع بندی – توسعه پایدار

جمع بندی – توسعه پایدار

در یک جمع­ بندی می­ توان بیان داشت که مفاهیم مختلفی از پارادایم توسعه پایدار ارایه شده است که بیش­تر آن را شاخه­های مختلف جغرافیا تشکیل می­دهد. این مفاهیم در سطوح مختلف مطالعاتی با عباراتی همچون زیستکره پایدار، اکولوژی پایدار، محیط زیست پایدار، چشم­انداز پایدار، توریسم پایدار، حمل و نقل پایدار، پیشرفت پایدار در کیفیت زندگی، سیاره پایدار، توسعه پایدار شهری (شهر سبز [۱]، بوم شهر[۲]، شهر قابل زندگی و شهر محیطی)، توسعه پایدار روستایی، توسعه پایدار منطقه­ای و … بیان می­گردند.

قلمرو توسعه پایدار، تنها به حفاظت از محیط زیست طبیعی محدود نمی­ شود، بلکه مفاهیمی نظیر شهر، روستا، عدالت اجتماعی، توزیع عادلانه­ ثروت، مشارکت مردم در تصمیم­ گیری­ ها و برنامه­ ریزی­ ها را نیز شامل می­ شود. در واقع همه­ زوایای زندگی انسان امروزی و نسل­ های آینده را در بر می­ گیرد. (ملکی، ۱۳۹۰: ۱۲۴)
با این شرح، باید توسعه پایدار را فرآیندی دانست که طی آن مردم یک کشور نیازهای خود را برآورده می­سازند و زندگی خود را ارتقا می­بخشند، بدون اینکه از منابعی که به نسل­های آینده تعلق دارد را به مخاطره اندازند. بنابراین توسعه را زمانی پایدار می­نامیم که مخرب نباشد و امکان حفظ منابع، اعم از آب، خاک، منابع ژنتیکی، گیاهی و جانوری را برای آیندگان فراهم آورد. در توسعه پایدار، اصل این است که منابع طبیعی پایه به گونه­ای محافظت شوند که نسل­های آینده دست کم بتوانند به اندازه نسل کنونی تولید و مصرف کنند.
پایداری شهری نیز مفهومی است که در پی طرح توسعه پایدار به عنوان الگوواره­ای جدیدی در جهان مطرح گردید. ریشه­های نگرش توسعه پایدار به نارضایتی از نتایج توسعه و رشد اجتماعی-اقتصادی در شهرها از منظر بوم شناسی (اکولوژی) بر می­گردد. این الگوواره تازه با عنوان توسعه پایدار به مقابله یا الگوهای تولید، توزیع و مصرف ناسازگار با طبیعتی می­پردازد که به اتمام منابع و تخریب محیط زیست می­انجامد و تنها فرآیند توسعه­ای را تایید می­کند که به بهبود کیفیت زندگی انسان­ها در حد پذیرش ظرفیت نظام­های پشتیبان حیات منجر شود. این الگوواره جدید توسعه پایدار، حولحساسیت­های زیست محیطی و به بیان دقیق­تر بوم­شناختی شکل گرف و اشاره­های اولیه ان برای سیاست­های توسعه شهری، حفظ فضای سبز و پاکیزگی آب، جلوگیری از آلودگی هوا و کاهش تولید زباله در سطح محلی بود. لیکن به تدریج سیاست­های پایداری به پهنه­های جغرافیایی گسترده­تری ( در سطوح منطقه­ای، ملی و جهانی) روی آورد و افزون بر بعد بوم­شناسانه، به ابعاد اجتماعی-اقتصادی نیز توجه کرد. از اینرو می­توان شهر پایدار را شهری دانست که برآمده از توسعه­ای است که ذهنیت و امکان ارتقای همیشگی سلامت اجتماعی-اقتصادی و بوم­شناسانه شهر و منطقه آن را فراهم کرده است. (زرآبادی و توکلی، ۱۳۸۸: ۱۲۰)
منابع :
بحرینی، سیدحسین (۱۳۸۰)، توسعه شهری پایدار: از فکر تا عمل، مجله محیط شناسی دانشگاه تهران، شماره ۲۷، تهران.
بدری، سید علی (۱۳۷۶)، توسعه پایدار: مفهوم و ارزش و عمل، فصلنامه تحقیقات جغرافیایی، شماره ۴۸٫
ترنر، تام (۱۳۷۶)، شهر همچون چشم­انداز،غ نگرشی فراتر از فرانوگرایی (پست-پست مدرنیزیسم) به طراحی و برنامه­ریزی شهری، ترجمه فرشاد نوریان، شرکت پردازش و برنامه­ریزی شهری تهران.
رحمانی، فریده (۱۳۷۲)، توسعه پایدار از تئوری تا عمل، اطلاعات سیاسی و اقتصادی، شماره ۶۹، ۷۷۰، تهران.
زاهدی، شمس السادات و نجفی، غلامعلی(۱۳۸۴)، بسط مفهومی توسعه پایدار، هنرهای زیبا، ۷۶-۴۳
زرابادی، سعیده و توکلی، نیکی (۱۳۸۸)، شاخص شناسی توسعه پایدار شهری، فصلنامه پژوهش مدیریت شهری،شماره دوم، ۱۲۳-۱۱۰٫
زیاری، کرامت الله (۱۳۸۰)، توسعه پایدار و مسئولیت برنامه­ریزان شهری در قرن بیست و یکم، مجله ادبیات دانشگاه تهران، شماره ۳۷۲٫ تهران.
ساسان، عبدالحسین (۱۳۶۴)، اقتصاد جابجاگری و پژوهشی در راه­های استان اصفهان، جهاد دانشگاهی، اصفهان.
سلامی، رضا (۱۳۷۶)، بررسی اجمالی توسعه پایدار، رهیافت، شماره ۱۷، تهران.
شکوئی، حسین و کاظمی، مهدی (۱۳۷۹)، مولفه­های اجتماعی-اقتصادی توسعه پایدار شهری، (مطالعه موردی شهر قم) مجموعه مقالات اولین همایش مدیریت توسعه پایدار در نواحی شهری، تبریز.
صرافی، مظفر و همکاران (۱۳۸۸)، راهبرد توسعه شهر مبتنی بر توسعه پایدار، فصلنامه جغرافیا، سال هفتم، شماره ۲۲، تهران.
صلانی، رضا (۱۳۸۰)، توسعه پایدار: تاریخچه، تعاریف و دیدگاه­ها، فصلنامه مسکن و انقلاب، شماره ۹۳، تهران.
عزیزی، محمدمهدی، (۱۳۸۰)، توسعه شهری پایدار، برداشت تحلیلی از دیدگاه جهانی، نشریه علمی و پژوهشی دانشگده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی سال ۱۱ شماره ۳۳٫
فرهنمند، شکوفه (۱۳۸۶)، تحلیل فضایی توسعه شهری در ایران؛ تعامل شهر و اقتصاد، پایان نامه­ی دکتری، دانشگاه اصفهان، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، اصفهان.
کهن گ(۱۳۷۶).؛ تئوریهای سازمان و مدیریت؛ ج ۲، عناصر و فرایندها ، چاپ اول، انتشارات اطلاعات
گلدین، یان و دینترز، آلن (۱۳۷۹)، سیاست­های اقتصادی برای دست­یابی به توسعه پایدار، ترجمه غلامرضا آزاد ارمکی و دیگرانآ انتشارات موسسه مطالعات و پژوهش­های بازرگانی، تهران.
لقایی، حسنعلی و محمدزاده، حمیده (۱۳۸۶)، مقدمه­ای بر مفهوم توسعه شهری پایدار و نقش برنامه­ریزی شهری، مجله هنرهای زیبا، شماره ۶ دانشگاه تهران.
مکنون، رضا (۱۳۷۶)، تحقیقات در فرآیند توسعه پایدار، رهیافت، شماره ۱۷، تهران.
ملکی، سعید (۱۳۹۰)، سنجش توسعه پایدار در نواحی شهری با استفاده از تکنیک­های برنامه ریزی (نمونه موردی: شهر ایلام)، فصلنامه جغرافیا و توسعه، ۱۳۶-۱۱۷
نصیری ح(۱۳۷۹).؛ توسعه پایدار، چشم انداز جهان سوم ؛ انتشارات فرهنگ اندیشه، تهران.
و.م آدامز (۱۳۷۵)، ملکی معیری، مهناز، مجله بن شماره ۶، تهران.
هارتموت، بوسل (۱۳۸۱)، توسعه پایدار؛ مفاهیم و محدودیت­ها، مترجم حسن دارابی، فصلنامه علمی-پژوهشی مسکن و انقلاب، شماره ۸۹، تهران.
یانگ، ت . ، برتون ام .(۱۳۷۷) پی ترجمه محسن تشکری ؛ پایداری کشاورزی با تعریف و دلالتهای آن در سیاست تجاری و کشاورزی؛ انتشارات مؤسسه پژوهشهای برنامه ریزی و اقتصاد، کشاورزی وزارت کشاورزی

Gilman R. (1996); Sustainability,URL.:http://www.context.org/ICLIB/DEFS/AIADef.htm,
Gold – Mary V.; Sustainable agriculture : Definition and terms,special reference; Brief Series No. SRB 99-2
Kirkpatrick C.& et. al.(2001); Development of criteria to assess the effectiveness of national strategies for sustainable development; Institute for Development Policy and Management; University of Manchester.
OECD; The DAC guidelines, strategies for sustainable development;2001.
Revised Draft , New York , Oct, 2001.
Soubbotina p., Sheram A (2001). Beyond ecoonomic growth , The world Bank , Washington D.C
UN; Guidance in preparing national sustainable development strategies; 2001;
World bank (2009), World Bank Rural Development strategy: Form Vision to Action Update (Draft), Washington D.C, world bank.
http://www.gdrc.org/sustdev/definitions.html
http://www.nssd.net/Reference/Reid/ch03.htm,(۲۰۰۱); The Contribution of Strategies to Sustainable Development
http://www.doe.ir


کمیته ملی توسعه پایدار؛ برنامه عزم ملی برای حفاظت از محیط زیست؛ انتشارات سازمان حفاظت محیط زیست، بهار ۱۳۷۸، چاپ اول، صفحات ۱- ۳۱- ۵۶- ۹۸ و ۱۰۷٫

[۱] Green city

[۲] Ecocity


لینک منبع: http://www.shahrsazionline.com/4256/جمع-بندی-توسعه-پایدار/
 

Ashkan-kamrani

عضو جدید
متولی توسعه پایدار در ایران

متولی توسعه پایدار در ایران

کمیته ملی توسعه پایدار در شهریور ماه ۱۳۷۲ با هدف سیاست گذاری و هماهنگی برنامه های توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور با ملاحظات حفاظت محیط زیست توسط شورایعالی حفاظت محیط زیست با حضور نمایندگان سازمانهای دولتی و غیردولتی تشکیل شده و یکی از وظایف مهم آن برنامه ریزی و تعیین سیاست و ارائه پیشنهادهای لازم در خصوص اجرای دستور کار ۲۱ است.

ارکان کمیته ملی توسعه پایدارارکان این کمیته شامل کمیته ملی ، دبیرخانه ، و کمیته های فرعی است
الف) تعداد اعضاء کمیته ملی توسعه پایدار ۱۸ نفر شامل رییس ، نایب رییس و۱۶ نفر نمایندگان وزارتخانه ها ، سازمانها و نهادهای زیر می باشد
· رییس کمیته ملی توسعه پایدار ، معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست می باشد
· سازمان مدیریت و برنامه ریزی
· سازمان هواشناسی
· سازمان حفاظت محیط زیست
· تشکل های مردمی
· فرهنگستان علوم
· وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی
· یکی از مقامات عضو شورایعالی حفاظت محیط زیست
· وزارت پست و تلگراف و تلفن (مرکز سنجش از دور)
· وزارت نیرو
· وزارت صنایع و معادن
· وزارت امور خارجه
· وزارت جهاد کشاورزی
· وزارت مسکن و شهرسازی
· وزارت علوم ، تحقیقات و فن‌آوری
· وزارت نفت
· وزارت کشور
ب) نمایندگان وزارتخانه ها و سازمانها و نهادهای زیر برحسب مورد به جلسات کمیته ملی با حق رأی دعوت می شوند
· سازمان انرژی اتمی ایران
· سازمان تربیت بدنی
· دفتر امور زنان ریاست جمهوری
· سازمان صدا و سیما
· فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی
· وزارت بازرگانی
· وزارت آموزش و پرورش
· وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
· وزارت کار و امور اجتماعی
وظایف کمیته ملی توسعه پایدار
۱٫ بررسی پیش نویس چارچوب استراتژی توسعه پایدار و محیط زیست و ارائه پیشنهاد به شورایعالی حفاظت محیط زیست
۲٫ ایجاد و گسترش بانک اطلاعات و مرکز اسناد در خصوص برنامه های دستور کار ۲۱ و کنوانسیونهای تغییر آب و هوا و حفظ گونه های زیستی
۳٫ ارائه پیشنهاد به منظور تعیین سیاست واحد و هماهنگ در خصوص مسائل مربوط به دو کنوانسیونهای آب و هوا و حفظ گونه های زیستی و اصول جنگل و نیز دستور کار ۲۱ در مجامع بین المللی و وزارتخانه ها و سازمانهای کشوری
۴٫ برنامه ریزی پروژه های مشترک اجرائی – تحقیقاتی در زمینه مسائل مربوطه به کنوانسیونهای تغییر آب و هوا و حفظ گونه های زیستی و اصول جنگل و نیز دستورکار ۲۱ با کشورهای منطقه که دارای موقعیت های مشابه هستند
۵٫ بررسی اقدامات انجام یافته جهت اجرای استراتژی توسعه پایدار و محیط زیست و پیگیری اقدامات


لینک منبع: http://www.shahrsazionline.com/14557/متولی-توسعه-پایدار-در-ایران/
 
بالا