[ تراکتور ]

Rah Pardaz

همکار مدیر تالار مهندسی عمران متخصص راهداری
کاربر ممتاز
تراکتور

مقدمهتراکتور از مهمترین ماشین آلات راه سازی و ساختمان سازی است که دارای کاربردهای متعددی است. هدف اولیه تراکتور به جلو راندن و یا کشیدن اقسام بارها می باشد. بر روی تراکتور انواع لوازم مکانیکی را می توان نصب کرد لوازمی از قبیل: بیل های مکانیکی، ریپرها، تیغه های بولدوزر، دکل های لوله گذار جانبی، کج بیل ها، نهرکن ها و غیره. به علاوه از تراکتور استفاده های دیگری هم میکنند نظیرکشیدن اسکریپر واگن و غیره.

تراکتورها از موتورهای دیزل که معمولا توربوشارژ هستند نیرو میگیرند و در انواع استاندارد و دنده اتوماتیک موجود هستند. همچنین کنترل آنها به صورت کنترل هیدورلیک و دنده اتوماتیک است. تراکتورها بر دو نوع کلی چرخ زنجیری و چرخ لاستیکی می باشند. تراکتور با چرخ های زنجیری از اولین ماشین آلات موتور داری است که در عملیات خاکی به کار گرفته شده است. امروزه با به کار گرفتن تراکتور چرخ لاستیکی، هنوز هم این وسیله به طور وسیعی در کارهای ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد. تراکتوری که مجهز به یک تیغه در قسمت جلویی باشد به بولدوزر موسوم است
.
کاربردبولدوزرها موارد استفاده فراوانی دارند که ازمیان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- تسطیح زمین و پاک سازی آن ازبوته ها و کنده های درخت.
2- ایجاد راههای اولیه درکوهستانها و زمینهای سنگلاخی.
3- جابجا کردن توده خاک به صورت فشاردادن در حجم های زیاد.
4- کمک به هل دادن اسکریپرها
5- پخش کردن خاک در خاکریزها.
6- پشته کردن خاک در کنار نهرهای ایجاد شده.
7- تسطیح و پاک سازی بقایای مانده از عملیات ساختمانی.
8- نگهداری راههای موقت خاکی.
9- پاک سازی گودالهای کف معادن.

انواع تراکتورها
الف – تراکتورهای چرخ زنجیری

این نوع تراکتورها در انواع مختلف زمین ها به خاطر فشار کم وارد بر زمین (حدود 6 تا 9 پاند بر اینچ مربع، معادل 45/0 تا 65/0 کیلوگرم بر سانتی متر مربع) و قدرت کشش مناسب قادر به فعالیت هستند. این ماشین آلات در شیب های تا 100% (45 درجه) نیز قادر به کار هستند. به علت سرعت نسبتا کم باید برای حمل آنها به محل کارگاه از تریتر استفاده کرد. تراکتورهای چرخ زنجیری انواع مختلفی دارد این تراکتورها معمولا برحسب اندازه وزن و قدرت طبقه بندی میشوند. در بسیاری از پروژه ها مقدار وزن تراکتور چرخ زنجیری مهم است زیرا مقدار حداکثر نیروی کششی که یک دستگاه تراکتور می تواند به وجود آورد بدون توجه به قدرت تولیدی موتور آن به حاصل ضرب مقدار وزن در ضریب کشش سطح جاده ای که روی آن کارمی کنند محدود می باشد. وجود زنجیره ها باعث میشود که تراکتور بتواند در زمینهای با مقاومت فشاری کم و قدرت کششی مناسب فعالیت داشته باشد.

ب- تراکتور چرخ لاستیکی
تراکتور چرخ لاستیکی از این جهت ساخته شده که سرعت بیشتری در کشیدن و هل دادن اسکریپرها و کارهای نظیر آن داشته باشد. این نوع ماشین ها در انواع دو چرخ و چهارچرخ وجود دارند. نوع دو چرخ آن حتما باید با یک ماشین دیگر نظیر اسکریپر کار کند تا بتواند تعادل خود را حفظ کند. نوع چهارچرخ آن در دو نوع یک دیفرانسیل و دو دیفرانسیل موجود است. معمولا در این نوع ماشین ها از جعبه دنده اتوماتیک و کنترل هیدرولیک استفاده می شود. این نوع ماشین ها دارای فشار بر سطح زمین به مقدار 25 تا 35 پاند بر اینچ مربع (معادل 8/1 تا 5/2 کیلوگرم بر سانتی متر مربع) بوده و نیروی غلطشی که ایجاد می کنند به اندازه تراکتورهای زنجیردار نیست و بنابراین استفاده از آنها به صورت بولدوزر توسط عوامل یاد شده محدود می گردد. با این همه، آسیب پذیری لاستیکهای این ماشینها در موقع کار در زمینهای دارای سنگهای تیز که باعث بریده شدن لاستیک میشود استفاده از آن را در این نوع زمینها محدود می کند. البته زنجیرهای سیمی مخصوص جهت حفاظت لاستیکها وجوددارد که میتوان بر ازدیاد اصطحکاک لاستیکها با سطح زمین آنها را بکار برد.

انواع تیغه های تراکتور
از میان انواع مختلف تیغه های موجود برای تراکتور، چهار نوع تیغه از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و موارد استفاده زیادتری دارند. این چهار نوع تیغه عبارتند از: تیغه مستقیم، تیغه انگل دوزر، تیغه یونیورسال و تیغه کوشن. همه این نوع تیغه ها به غیر از تیغه کوشن می توانند حول محور طولی ماشین دوران کنند و بدین ترتیب قدرت تراکتور را در یک انتهای تیغه متمرکز سازند. این دوران حول محور طولی مخصوصا در مواقع خندق کنی یا شکستن رویه زمین های سخت مورد استعمال دارد. تیغه های مستقیم و یونیورسال امکان حرکت قسمت فوقانی تیغه را به جلو یا عقب میسر می سازند. این عمل باعث ازدیاد یا نقصان میزان نفوذ تیغه ماشین در اثر تغییر زاویه حمله به زمین می شود. فقط تیغه انگل دوزر را می توان طوری تغییر مکان داد که عمود بر جهت حرکت ماشین نباشد.

انواع مختلف دیگر تیغه نیز وجود دارند که بعضی از آنها عبارتند از تیغه خراشنده، تیغه U شکل مخصوص مواد سبک و تیغه هایی که برای عملیات مخصوص پاک کردن به کار می روند. تیغه خراشنده شبیه تیغه مستقیم است منتها در انتهای تیغه ها دارای زوائدی به طول تا 12 اینچ در زیر سطح تیغه بوده و در کندن پوسته سخت زمین و یا خاک های یخ زده به کار می روند. تیغه Uشکل شبیه تیغه یونیورسال بوده ولی ساختمان آن سبک تر بوده و برای حمل مواد به میزان زیاد به کار می رود. این نوع تیغه برای حمل مواد خاکی سبک و غیرچسبنده به میزان زیاد می باشد. تیغه هایی که برای پاک کردن سطح فضای کار به کار می روند جهت از بین بردن بوته ها و درختان طرح شده اند. یک نوع از این تیغه ها تیغه V شکل می باشد. این تیغه دارای انتهای بسیار تیز جهت بریدن بوته های بزرگ و درختان در سطح یا قدری زیر زمین می باشد.
_______________
http://www.www.www.iran-eng.ir/images/icons/xp.gif منبع : اینترنت
 
آخرین ویرایش:
بالا