بـــــــــورس

zahra.71

عضو جدید
کاربر ممتاز
رویای نیمه تمام بورس


28 اردیبهشت 1393


رفتار عقلايي بر بازار سهام حاكم شده و كارآيي بورس افزايش يافته است


گروه بورس: مسعود‌رضا طاهري: واكنش منفي بازار سهام به اخبار وين در حالي موجب ريزش 715 واحدي شاخص كل شد كه كارشناسان اين واكنش را طبيعي و البته موقتي قلمداد مي‌كنند. كارشناسان روند دقيق بازار را به نوعي در مسير افزايش كارآيي و تصميم‌گيري‌هاي عقلايي سهامداران تفسير مي‌كنند. عده‌اي نيز البته تفسير عجولانه از نتايج اين دور از مذاكرات ژنو را نادرست دانسته و همچنان به توافق نهايي در دورهاي بعدي اميدوارند. دور اخير مذاكرات 3روزه در وين پايتخت اتريش، تقريبا بدون نگارش متني بر كاغذ پايان يافت و با اينكه سخنگوي اشتون، مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا نيز بر فضاي مثبت مذاكرات صحه گذاشته بود اما عراقچي، معاون وزير خارجه در كنفرانس خبري 9 شب جمعه اعلام كرد كه هنوز نتوانسته‌ايم چيزي از متن قرارداد را بنويسيم. وي در عين حال بر وجود 3 دور بعدي مذاكرات تا پايان تير ماه تاكيد داشت و روند فعلي را طبيعي عنوان كرد. 

به گفته وي اين شرايط به معني شكست مذاكرات نيست و امكان توافق تا پايان تير ماه البته به مراتب بيشتر است.
بازار اما رفتار قابل انتظار خود را داشت و اغلب نمادهايي كه در روزهاي قبل شيب خوش‌بيني را متوجه شاخص كل كرده بودند، با سرعت بيشتري از اين شيب پايين آمدند. خودرويي‌ها نمود عيني اين نماد‌ها بودند. روز گذشته بازار سهام شاهد ريزش 715 واحدي و كاهش شاخص به 76 هزار و 895 واحد بود. شرايط عمومي بازار منفي شد و تقريبا غير از نماد شبندر تقريبا اغلب تاثيرگذاران شاخص قرمز بودند و بازار تقريبا 92 صدم درصد افت كرد. علاوه‌بر خودرويي‌ها، پتروشيمي‌ها و پالايشگاهي‌ها، بانكي‌ها، معدني‌ها و بسياري صنايع در كنار اخابر و مپنا با افت شاخص روبه‌رو بودند. ديروز برخي دارويي‌ها با اقبال بيشتري روبه‌رو بودند كه در اين ميان نمادهاي تيپيكو و كي‌بي‌سي نيز همانند بقيه نمادهاي بزرگ بازار قرمز شدند. 
نصرالله برزني، مدير‌عامل كارگزاري اقتصاد نوين اما اتفاقات ديروز بازار و واكنش منفي 715 واحدي شاخص كل را مثبت ارزيابي كرد.
اين كارشناس بازار سرمايه معتقد است كه اتفاق روز گذشته پيام بسيار خوبي را به همراه داشت كه كارآيي بازار را برجسته‌تر كرده و نشان مي‌دهد بورس كارآيي به مراتب بهتري دارد و حتي به سطوح بهتري از آن نيز نزديكتر مي‌شود. چراكه در مقابل خبرهاي خوب انتظارات خوش‌بينانه و در مقابل اخبار نا مناسب از خود انتظارات بد‌بينانه بروز مي‌دهد و سرمايه‌گذاران شفاف‌تر مي‌توانند در تصميم‌گيري براي رفتارهاي سرمايه‌گذاري خود انتخاب درست‌تري داشته باشند. پس رويداد ديروز بازار عملا نتيجه دو عامل رفتار عقلايي سرمايه‌گذاران و در عين حال افزايش كارآيي بازار است.
اين دو عامل البته در حالي محور رفتار سرمايه‌گذاران قرار گرفته كه نبايد فراموش كرد بازار سهام همچنان مسير تعادلي خود را مي‌پيمايد و شاخص كل البته پس از رسيدن به مرز 90 هزار واحدي و بازگشت از آن، در مسير تعادل واقعي خود ادامه مسير مي‌دهد.
برزني در اين رابطه تاكيد كرد كه واكنش‌هاي متناسب بازار به رويداد‌هاي روز، درواقع اين نويد را مي‌دهد كه برخلاف گذشته تصميم‌گيري‌ها از يك بلوغ فكري بهتر برخوردار است كه اين خود نكته مثبت قضيه است. بايد توجه داشت كه عكس‌العمل‌ها در همه بورس‌هاي دنيا به اتفاقات چندان متناسب نيست و عكس‌العمل بيش از نياز (OVER REACTION) روي مي‌دهد كه البته امري طبيعي است و مي‌توان افت روز گذشته شاخص را نيز در بورس در اين راستا توجيه كرد كه بازار از خودش عكس‌العمل بيش از حد نشان داده و طبيعي است كه در روزهاي آينده رفتار مخالفي رخ بدهد و شرايط بازار عادي‌تر شود.
نصرالله برزني در ادامه افزود: افت 715 واحدي شاخص كل بازار سرمايه در حالي روي داده كه صندوق حمايت از بازار سرمايه برخلاف انتظار چندان متناسب با روند حركتي بازار از خود واكنش نشان نداده و نقش قوي‌تري از آن انتظار مي‌رود و با اينكه روزهاي اول حركت‌هاي بهتري انجام شده بود اما به نظر مي‌رسد كه ناقص مانده است.
به گفته وي اگر منابع مشخص اين صندوق در قالب نقش تنظيمي بازار مي‌توانست سهامداران را به حفظ سهام خود قانع كند،روند مثبت بازار ادامه مي‌يافت و از آنجا كه به‌صورت كامل اجرا نشده، سهامداران از خريد دست كشيده‌اند. اين كه عاملان اين صندوق چرا احساس زيان كردند و از تنظيم بازار منصرف شدند، ممكن است به اين دليل باشد كه آنها با محدوديت منابع روبه‌رو بوده يا برآورد دقيقي از حجم فروش نداشته‌اند. 
به عقيده برزني ممكن است كه آنها در شرايط منفي خريد كرده باشند و شاخص را منفي نگه داشته و حجم مبنا را در شرايط منفي پر كردند و به خريد‌ها ادامه ندادند تا شرايط مثبت شده و از افت بيشتر جلوگيري كنند. 
اين كارشناس بازار با اشاره به اينكه سهامداران فرصتي كه بتوانند شرايط فروش را به خريد تبديل كنند برايشان به وجود نيامده است، گفت: با تمامي اين شرايط بايد روند بازار را به فال نيك گرفت و از كارآيي بازار حمايت كرد. برزني عامل ديگري را نيز براي منفي شدن بازار برشمرد و در پايان نظرات كارشناسي خود يك سوال مطرح كرد. او گفت: بازاري كه بايد در آن خريدهاي ميان مدت صورت بگيرد، متاسفانه با خريدارهاي روزانه و نوسان‌گيران درگير است. در واقع نقش معامله‌گران روزانه (DAY TRADERS) در بازار به مراتب پر‌رنگ‌تر شده كه اين افراد به نوسان بازار دامن مي‌زنند. البته بايد اين اصل را نيز در نظر داشت كه بازار بايد نوسان داشته باشد اما بايد اين مشكل را نيز در نظر داشت كه معامله‌گران روزانه افزايش يافته‌اند، اما موسسات حضور جدي در اين عرصه ندارند.
او همچنين اين سوال را مطرح كرد كه در سال‌هاي قبل كه حقوقي‌ها نقش تعيين‌كننده‌اي در بازار داشته و اغلب با تجميع بازار به سودهايي نيز مي‌رسيدند چرا ديگر مثل قبل حضور ندارند؟ 
در اين بين به گزارش «سنا»، هنريك وسكانيانس، مدير صندوق سرمايه‌گذاري يكم سامان، در خصوص شرايط پيش روي بازار سرمايه با توجه به آينده مذاكرات هسته‌اي، گفت: بنده نسبت به روند كلي مذاكرات ژنو به‌رغم بدون نتيجه ماندن اين دور از مذاكرات خوش‌بين هستم؛ اگرچه روند توافق نهايي ايران و گروه 1+5 پروسه‌اي زمانبر است، اما در مجموع شامل نتايج مثبتي خواهد بود. علاوه‌بر اين توافقات بين دو طرف چنانچه در فضايي آرام و به دور از شتاب صورت گيرد باعث حصول نتايج بهتري خواهد شد.
وي افزود: روند بازار سرمايه طي دو سال اخير توأم با نوسانات زيادي بوده است اما پيش‌بيني مي‌شود كه روند بازار طي سال جاري با آرامش بيشتري همراه باشد و اخبار حاشيه‌اي تاثير كمتري بر روند كلي بازار سرمايه بگذارد.
به‌طور كلي مي‌توان اظهار كرد كه بازار سرمايه به ثبات رسيده است اگرچه شاخص كل بورس، بازدهي سال قبل را نخواهد داشت اما داراي بازدهي نرمالي خواهد بود.
مدير صندوق سرمايه‌گذاري يكم سامان بيان كرد: به نظر مي‌رسد روند كلي بازار سرمايه با توجه به سياست‌هاي كلان دولت در جهت كاهش تورم و همچنين با توجه به لغو تحريم‌ها و گشايشات بين‌المللي مثبت همراه با شيب ملايم در بلندمدت باشد همچنين روند بازار سرمايه را در كوتاه‌مدت توأم با نوسان اما مثبت ارزيابي مي‌كنم. وسكانيانس عنوان كرد: به نظر بنده صنعت خودرو، بانكداري و پتروشيمي جزو سه صنعت پيشرو در سال 93 هستند و از صنعت خودرو به عنوان برترين صنعت مي‌توان نام برد كه با توجه به لغو تحريم‌ها و گشايشات حاصله در صنعت مذكور، افزايش توليد و كاهش بهاي تمام شده محصولات، مي‌تواند پربازده‌ترين صنعت طي سال جاري باشد. همچنين بانكداري با توجه به لغو تحريم‌ها و گشايشات در مبادلات بين‌المللي در رتبه دوم از نظر بازدهي مي‌تواند بازدهي مطلوبي توأم با ريسك پايين داشته باشد، صنعت پتروشيمي نيز با توجه به طرح‌هاي توسعه‌اي، افزايش صادرات ناشي از لغو تحريم‌ها نيز مي‌تواند بازدهي مطلوبي را نصيب سهامداران كند.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]قطع ارتباط بورس با اقتصاد واقعی؟[/h]دنیای اقتصاد: سیاست‌های دولت دهم در حوزه اقتصاد که به عقب‌نشینی در فرآیند تولید و بروز سفته‌بازی در بازارهایی از جمله ارز و سکه منتهی شد، باعث شده همگرایی بین بورس و اقتصاد واقعی کشور در سال‌های اخیر به هم بخورد. کارشناسان معتقدند حتی در شرایط فعلی نیز بورس برخلاف روند رو به رشد اقتصاد کشور در حرکت است و این بازار برعکس گذشته، دیگر نماینده و آیینه وضعیت اقتصادی کشور نیست و برای بازگشت، نیازمند اصلاح بازار و اقتصاد است.
لزوم همگرايي اقتصاد واقعي و بازار سهام
نبض كند بورس دراقتصاد روبه بهبود
گروه بورس – حمزه بهاديوند چگيني: بورس تهران در موقعيت كنوني آن در مقايسه با ميانگين سال گذشته با حدود 70 درصد كاهش در ارزش معاملات، 60 درصد كاهش در حجم معاملات و 50 درصد افت در تعداد دفعات معامله مواجه شده است. ارزش معاملات در روز گذشته به 85 ميليارد تومان رسيده است. شاخص اما از خرداد ماه سال قبل كه زير رقم 50 هزار واحد بود، خرداد ماه سال جاري و در آخرين روز ماه گذشته به 72 هزار و 969 واحد رسيده كه نشان‌دهنده رشدي در حدود 45 درصد است.
اين روند البته در ساير بازارها از جمله ارز و سكه در اين مدت كاهشي بوده به‌طوري‌كه قيمت ارز از 3 هزار و 420 تومان در پايان خرداد 92 به 3 هزار و 200 تومان در پايان هفته گذشته رسيده است، درحالي‌كه براي سكه اين ريزش حتي بيشتر است، به طوري‌كه سكه تمام بهار آزادي كه در پايان بهار سال گذشته به يك ميليون و 250 هزار تومان رسيده بود، در اواخر خرداد ماه سال جاري تا 950 هزار تومان افت را تجربه كرده است.
به اين ترتيب زيان اين دو بازار به ترتيب 4/6 و 24 درصد ثبت شده است. با اين توضيحات بايد گفت بورس تهران همچنان بهترين بازار سرمايه‌گذاري براي آن دسته از فعالاني است كه نگاه بلندمدتي را به بازار دارند. به اين ترتيب زيان 8 درصدي سال جاري در بورس اگرچه باعث دلگرمي تازه واردهاي اين بازار نمي‌شود و از طرفي سودگيري فعالان بلندمدت نيز در بازار كنوني روندي كاهشي را تجربه مي‌كند، اما در مقام مقايسه هيچ بازاري در يك سال گذشته به پاي بورس نرسيده و حتي با فرض نرخ سود سپرده‌هاي 25 درصدي سيستم بانكي، باز هم بورس پيشتاز است و سرمايه‌هاي موجود در اين بازار تا دو برابر سيستم بانكي قادر است منفعت نصيب صاحبان نقدينگي كند.
با اين حال حاكميت ديدگاه‌هاي منفي از بازدهي بورس در سال 93، به فرار رو‌به جلوي برخي سرمايه‌گذاران و تسريع در روند افت بازار منتهي مي‌شود. اين در شرايطي است كه با حفظ آرامش در شرايط رواني كارشناسان انتظار دارند بورس با بازدهي 30 درصدي در سال جاري مواجه شود كه در اين صورت انتظار مي‌رود منافع ناشي از سرمايه‌گذاري در اين بازار براي فعالاني كه در مدت دو سال گذشته از خروج بازار صرف‌نظر كرده‌اند لااقل 100 درصد باشد.


سفته‌بازي در اقتصاد ممنوع
سال‌هاي اخير سال‌هاي سفته‌بازي در بازارها بود؛ سال‌هايي كه به واسطه افت شديد كسب‌و‌كار در كشور و تزريق نقدينگي ايستا به اقتصاد، توليد از دور خارج شد. در اين سا‌ل‌ها سرمايه‌هاي كلاني از بخش واقعي اقتصاد به بازارهايي از قبيل مسكن (به ويژه در بخش دلالي)، سكه و ارز كوچ كردند تا جايي كه باعث افزايش قيمت سكه از 350 هزار تومان در سال 90 تا يك ميليون و 600 هزار تومان در اواخر 91 شدند. همين موضوع در مورد ارز البته با دلايل جنبي از جمله تحريم و كاهش ذخاير ارزي اتفاق افتاده است.
با روي كار آمدن دولت جديد زمينه‌هاي لازم براي رشد بخش واقعي اقتصاد فراهم شده، تا جايي كه انتظار مي‌رود در سال جاري رشد اقتصادي كشور از منفي 6 درصد در سال 91 به حدود يك درصد و حتي بر‌اساس برخي پيش‌بيني‌ها به بيشتر از اين رقم برسد. اين مساله به معناي رشد بخش‌هاي واقعي اقتصادي كشور است كه در بازار سرمايه متجلي خواهد شد و به رشد بورس منتهي مي‌شود. با اين حال سال 93 سال حركت بر مدار اخبار سياسي و بودجه جديدي بود كه به عقيده برخي فعالان بازار سرمايه سختگيرانه به نظر مي‌رسد.
در حال حاضر اما بازار سرمايه در انتظار روشن شدن چند موضوع است تا در ماه‌هاي آينده شاهد بازگشت بازار باشيم: نكته اول رشد اقتصادي كشور است. در حال حاضر بين مسوولان بازار و دولتمردان يازدهم اختلاف نظري درمورد رابطه بين بورس و اقتصاد كشور وجود دارد. وزير اقتصاد در همايش اخير پولي و بانكي اعلام كرد بورس تهران و شرايط حاكم بر آن نشان‌دهنده وضعيت كلي اقتصاد ايران نيست. در عين حال برخي مسوولان بورسي معتقدند بورس در نتيجه شرايط اقتصادي است كه دچار ضعف شده است.
در هر حال به نظر مي‌رسد موضوع دوم صحيح به نظر نمي‌رسد، چراكه در سال‌هاي اخير كه بورس از موقعيت نسبتا خوبي برخوردار بوده، اقتصاد كشور در شرايط نامطلوبي به سر مي‌برد و در عين حال سفته‌بازي بر بازار حاكم شد. به عبارتي به دليل تغيير موضع سرمايه‌گذاري در سال‌هاي اخير، نوع رابطه مستقيم اقتصاد و بورس دچار اشكالات اساسي شده و تحليل‌ها از اين موضوع دچار تفاوت‌هاي جدي شده است. در سال‌هاي اخير، سفته‌بازي در بازارها و حركت نقدينگي به سمت بازارهاي زودبازده به جاي توليد، تغييرات شديد نرخ ارز كه به رشد سريع ارزش دارايي شركت‌ها منجر شد، تورم شديد در اقتصاد كشور و افزايش شديد قيمت محصولات، تحريم‌ها و شرايط محدود كننده تجاري و مواردي از اين قبيل همگي معادلات اقتصادي را بر هم زده است و به همين دليل بازگشت رابطه بورس-اقتصاد به تغيير ساختارها نيازمند است.
مختصات سال 93 سال اما براي ايجاد اين ارتباط چيست؟ كاهش تورم تا 15 درصد، تثبيت و حتي احتمال كاهش قيمت دلار و افت بيشتر بازار سكه، ركود بازار مسكن در بخش بازارها از عواملي است كه بر بورس موثر است. مذاكرات سياسي موضوع ديگري است كه قادر به ايجاد گشايش در سرمايه‌گذاري و تجارت خواهد بود و عامل ديگر موثر بر روابط بين اقتصاد و بورس خواهد بود.
توضيح بيشتر آنكه بازارها در سال جاري از وضعيت باثباتي برخوردارند و در صورتي كه عامل سياسي بتواند انگيزه‌هاي كافي را براي تجميع سرمايه در بخش توليد فراهم كند يا در بخش‌هاي مهمي همچون نفت و گاز، خودرو، پتروشيمي، معادن و... سرمايه‌هاي خارجي جذب بازار شوند مي‌توان به تقويت بيشتر ارتباط بين اقتصاد و بورس اميدوار بود و همگرايي بخش واقعي اقتصاد و بازار سرمايه از اين طريق حاصل شود.
به عنوان يك نمونه بايد گفت سياست دولت كاهش نرخ تورم در كشور است؛ سياستي كه با توجه به نرخ 40 درصدي تورم به كاهش شديد قدرت خريد در كشور و بر‌هم خوردن قيمت‌هاي نسبي در سال‌هاي اخير منجر شده است، با اين حال دولت با اتخاذ سياست‌هاي انقباضي ناچار به تحمل برخي آثار جانبي شده كه به نظر مي‌رسد ركود نسبي در بورس يكي از اين موضوعات است، با اين حال اين موضوع به گفته كارشناسان به زودي روند معكوسي به خود خواهد گرفت. با اين حال اما ضعف بورس در هدايت نقدينگي و سرمايه از بازارهاي ثانويه به بازارهاي اوليه، چالش ساختاري بورس محسوب مي‌شود؛ چالشي كه به عقب افتادن همگرايي اقتصاد و بازار سرمايه منتهي شده است.
البته بورس مكاني براي كسب سود از محل دست به دست كردن سهام محسوب مي‌شود، اما اين تمام ماجرا نيست، چراكه تقويت راهكارهاي انتقال سرمايه به بازار اوليه در اصل نقطه اتكاي بورس براي هدف نهايي است. در توضيح اين موضوع بايد گفت تقويت اقتصاد به معناي كاهش سفته‌بازي و انتقال نقدينگي از بازارهاي غيرموثر همچون ارز و طلا به بخش واقعي اقتصاد است. اين انتقال از طريق بانك‌ها و بازار سرمايه امكان‌پذير است.
بازدهي بالاتر بورس در مقايسه با بانك‌ها، مي‌تواند بورس را به انتخاب مهم سرمايه‌گذاران تبديل كند، اما در صورتي كه بورس نتواند از اين منابع به خوبي و براي تقويت توليد استفاده كند، زنجيره همگرايي بين اقتصاد و بورس ناقص خواهد ماند.
با اين حال اتفاقي كه در شرف وقوع است انتقال نقدينگي از بورس به سمت بانك‌ها و شايد ساير بازارها مثل مسكن است. به نظر مي‌رسد نقدينگي بورس كاهش يافته باشد و نااميدي در بورس در حال شكل‌گيري است.
البته شانس بزرگ آن است كه ساير بازارها نيز از وضعيت مطلوبي برخوردار نيستند و اين مساله فرصت مناسبي براي تغيير فضاي سرمايه‌گذاري در كشور است. كارشناسان معتقدند در شرايط كنوني دولت بايد سياست‌هاي تقويت بورس را به سمت سياست‌هاي واقعي پيش ببرد و به عنوان مثال آزادسازي قيمتي را در دستور كار قرار دهد، اما به دليل مغايرت اين دست سياست‌ها با اهداف ضدتورمي دولت، هنوز نتيجه‌اي حاصل نشده است.
آزادسازي قيمت سيمان در روز چهارشنبه هفته قبل نشان داد اين تحليل درست است و دولت با اين اقدام مي‌تواند ساير صنايع را نيز از جمله خودرو، قند و شكر، پتروشيمي و... به تحرك وادارد.
در اين بين سال 93 را به تحليل كارشناسان بايد سال گذار ناميد؛ سالي كه بيشتر بايد از آن انتظار تغيير مسير مولفه‌هاي اقتصادي و سياسي را داشت. با اين حال فعالان حقيقي بازار چندان تحمل اين شرايط گذار را ندارند و بررسي‌هاي ميداني نشان مي‌دهد به دنبال تعريف شرايط جديد هستند.
حقوقي‌ها هم رفتار مشتاقانه‌اي در برابر بازار از خود نشان نمي‌دهند و به نظر مي‌رسد سازمان بورس بر همين اساس فشار زيادي بر اين گروه براي حمايت از بازار وارد كرده است.
با اين حال تصميمات سرمايه‌گذاران منطقي است و نمي‌توان در شرايط كنوني بازار، سهامداران را بابت عقب نشيني از عمليات خريد و سرمايه‌گذاري سرزنش كرد یا نمی‌توان فروش سهام توسط حقوقی‌ها را موکول به خرید سهام جدید از سوی آنها کرد.
بازار از جذابيت لازم براي سرمايه‌گذاران كوتاه‌مدت برخوردار نيست، اما در هر حال سرمايه‌گذاري بلندمدت در اين بازار هنوز بالاترين جذابيت را در بر دارد.
بر اين اساس توصيه مي‌شود سرمايه‌گذاران از ريسك‌پذيري بيشتري برخوردار باشند و ديد بلندمدت به بازار مي‌تواند ضمن حذف ريسك‌هاي رواني ناشي از كاهش حجم معاملات و ارزش معاملات و... امكان تثبيت بازار را در يك روند ميان‌مدت و بلندمدت را فراهم ‌كند.
به هر حال بهار 93 در شرايطي به پايان رسيد كه زيان بازار به قوت خود باقي ماند؛ زيان 8 درصدي از ابتداي سال. اين در حالي است كه در مدت مشابه سال قبل اين بازار سود 29 درصدي را عايد فعالان خود كرده است.
تابستان سال گذشته نيز بازدهي بورس به 35 درصد رسيد، در حالي كه انتظار مي‌رود كل بازدهي بورس در سال 93 حداكثر بين 20 تا 25 درصد باشد، با اين حال سال 94 سالي سبز براي فعالان بورس خواهد بود و انتظار مي‌رود اين روند معقول در سال‌هاي بعد ادامه يابد.


 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]بورس آیینه اقتصاد نیست[/h]غلامرضا سلامي
حسابدار رسمي و كارشناس بازار سرمايه
برای تبیین جایگاه بورس در اقتصاد هر کشور وضعیت بورس به صورت یک نماد مطرح می‌شود. در سال گذشته شاهد یک گسستگی در تمام زمینه‌های اقتصادی بودیم، اما روند بورس بر‌خلاف این متغیر‌های کلان حرکت کرد. در این میان افزایش‌هایی که در بورس شاهد بودیم ناشی از فعالیت‌های درون جوش نبود، بلکه نشات گرفته از یک رونق کاذب در سال گذشته بود. در این بین باید اشاره کرد که افزایش رشد شاخص بورس ارتباطی با وضعیت اقتصادی کشور ندارد و در شرایطی که تمام شاخص‌های اقتصادی منفی بودند، افزایش شاخص بورس نشانه بهبود اوضاع نبوده و نیست، چراکه در بازار ایران، رشد بورس ارتباطی به ظرفیت‌های درونی بنگاه‌های اقتصادی ندارد و لذا بورس نمی‌تواند آیینه اقتصادی کشور باشد.

وارد کردن پول بدون پشتوانه به بازار و به عبارتی ایجاد تحرک مصنوعی در بورس به مثبت شدن روند بورس به صورتی ناپایدار کمک کرد، اما از آنجا که شرکت‌ها با تمام ظرفیت کار نمی‌کنند و به دلیل رکود تورمی نمی‌توانند نقدینگی مورد نیاز خود را تامین کنند، این حمايت‌ها کمکی به حل مشکلات بازار سرمایه نمی‌کند.
بر این اساس رفتار اقتصادی دولت را می‌‏توان از بورس كشور تفکیک کرد. دقیقا در شرایطی که در جامعه هیچ نشانه‌ای هم از تغییر وضعیت به چشم نمی‌خورد شاخص بورس دیوانه‌وار رشد داشت. این رونق در شرایطی صورت گرفت که رشد اقتصادی کشور منفی بود.
با این توضیحات باید گفت دولت باید بخش واقعی اقتصاد را که همانا تولید و صنعت است حمایت کند که در این صورت خودبه‌خود بورس هم تقویت خواهد شد، اما برعکس آن امکان‌پذیر نخواهد بود؛ کما اینکه تجربه سال گذشته بورس نیز عکس این موضوع را نشان داده است.
بازار سهام جزئی از اقتصاد ملی است و باید متناسب با اقتصاد ملی حرکت کند‌، در غیر این صورت باور تحولات مثبت و دلنشین در این بازار وقتی که اقتصاد ملی با مشکلات دست و پنجه نرم می‌کند، سخت است و جلب اعتماد مردم کاری سخت‌تر.
مگر چه اتفاقي در اقتصاد كشور افتاده بود كه شاخص بورس در سال گذشته، هر روز ركورد مي‌زد؟ كاملا معلوم بود كه رشد بورس حبابي است، چراكه نه كارخانه جديدي افتتاح شده بود و نه بيكاري جوانان كاهش يافته بود. در اقتصاد ايران افرادي وجود دارند كه متاثر از برخي سياست‌ها، در برهه‌هاي مختلف، سرمايه‌هاي خود را به صورت ناگهاني وارد برخي حوزه‌ها كرده و باعث نوسانات شديد مي‌شوند. گاه سرمايه‌هاي خود را به سوي بازار مسكن، گاه خودرو و گاه به سمت بورس هدايت مي‌كنند.
واقعيت اين است كه نوسان نرخ ارز، موجب افزايش نرخ تورم شد و مانع از رشد و توسعه حداقلي اقتصاد كشور گشت، چرا‌كه افزايش نرخ ارز علاوه‌بر ايجاد بي‌ثباتي منجر به افزايش قيمت تمام شده محصولات اكثر شركت‌هاي بورسي مي‌شود.درحالت كلي بورس آیینه تمام‌نماي اقتصاد است و حركت بورس تابعي از روند اقتصاد كلان كشوري است اما در سالي كه گذشت بورس تهران به‌‌رغم وضعيت نامناسب بخش واقعي اقتصاد بازدهي خوبي داشت و اين رونق كاذب به دليل حمايت‌هاي غيرمعقولانه از بورس تهران بود. تزريق پول بدون پشتوانه به بورس شكاف بين اين بازار و بخش واقعي اقتصاد را عميق‌تر كرد. در حالي‌كه شاخص‌هاي كلان اقتصادي در سال‌هاي اخير روند نزولي را سپري كرد، اما بورس برخلاف جهت اين شاخص‌ها حركت كرده است. رونق كاذب ديگري كه در بورس تهران اتفاق افتاد، روش ناكارآمد خصوصي‌سازي بود که سهام شركت‌ها به وسيله اطلاعات نه چندان شفاف و روشن وارد بورس شد و زمينه رانت‌خواري براي افرادي كه اطلاعات خوبي داشتند ايجاد كرد. روند صعودي رشد شاخص بورس ناشي از اين دو عامل (تزريق پول بدون پشتوانه و روش ناكارآمد خصوصي‌سازي) باعث شد كه اين طور به نظر برسد كه بورس تهران با رونق مواجه است. افزایش قيمت دلار از هزار تومان به سه هزار تومان نيز محرك ديگر افزايش قيمت سهام بود و همه اين عوامل باعث شد بين بخش واقعي اقتصاد و بورس فاصله بیفتد؛ شكافي كه اين روزها با كاهش شاخص بورس در حال پر شدن است.
انتظار مي‌رود دولت يازدهم با اتخاذ سياست‌هاي كارآمد شكاف بين بخش واقعي و بورس را كمتر كند. در بخش واقعي اقتصاد مشكل ركود تورمي وجود دارد كه انتظار مي‌رود با اتخاذ سياست‌هاي مناسب از سوي دولت يازدهم از اين بحران خارج شويم، چراكه زيرساخت‌هاي بخش اقتصاد ما ضعيف نيست و مشروط به خروج از بحران ركود تورمي رشد خوبي هم خواهد داشت. بحران تحريم‌ها را نبايد فراموش كرد. با خروج از ركود و كاهش تورم شاهد رونق بخش توليدي در كشور خواهيم بود و با رونق بخشی توليد شاهد رونق بورس بيشتر از هر بخش ديگر خواهيم بود. ولي اگر از شرايط ركود تورمي خارج نشويم شاهد خطر رقابت جدي بازارهاي موازي با بورس خواهيم بود. رونق توليد در هر كشوري نشانه سلامت اقتصاد آن كشور خواهد بود. به اعتقاد اينجانب اگر اقتصاد ايران سال جاري در مسير خودش شروع به رشد كند شاخص بورس نيز متناسب با آن رشد خواهد كرد. افزايش شاخص‌ها بيشتر در بازار ثانويه رخ داده تا بازار اوليه، لذا دولت بايد سازوكارها را به گونه‌اي پي‌ريزي كند كه نقدينگي‌ها به مسير درست هدايت شود كه اين مهم با دور شدن از بحران ركود تورمي قابل دسترسي است.
تهیه و تنظیم: زهرا رحیمی
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
اندر عجايب قانون ماليات‌ها
غلامحسين دواني
حسابدار رسمي
نگارش قوانين در همه كشورهاي جهان براساس روش شناخته‌شده‌اي است كه متضمن تفسير نباشد. در واقع يكي از وظايف اداره كل تنفيح قوانين نيز همين نگارش قوانين، فاصله‌گذاري جملات و علائم مميزه جملات است به طوري كه هدف قانون‌گذار در متن قانون تسري يابد.
در ايران قانون‌گذاري در صحن مجلس (كه تا چندي پيش با قيام و قعود و اكنون با فشار دادن دكمه‌اي صورت مي‌گيرد) فارغ از تبعات نگارشي قانون است، به طوري كه بعد از ابلاغ قانون برخي اوقات حتي براي رفع ابهام يك ماده سه خطي ناچارند بخشنامه‌هاي متعددي صادر كنند (به بخشنامه مشهور در باره كلمه پروانه يا پرونده موضوع ماده 132 مصوب 1368 مراجعه شود.) سيري در قانون ماليات‌هاي مستقيم نشان مي‌‌دهد كه نارسايي نگارش قانون چنان شده كه مجريان دستگاه ماليات‌ستاني، خارج از حيطه اختيارات قانوني خود به تفسيرپردازي مواد قانوني پرداخته‌اند، به طوري كه به‌طور مثال ديوان عدالت اداري پس از شكايت شهروندان تاكنون 6 بند از بخشنامه مشهور 16بندي شماره 232/393/30545 مورخ 18/3/1388 را يكجا باطل اعلام كرده است! ما را چه مي‌شود؟ دستگاه ماليات‌ستاني چگونه انتظار دارد موديان مالياتي به آن اعتماد كامل كنند. چرا هر چند وقت يك بار مي‌توان نمونه‌هايي از ابطال بخشنامه‌هاي مالياتي را در تارنماي ديوان عدالت اداري مشاهده كرد! ما معتقديم ماليات بايد از همه صاحبان درآمد بر اساس قانون باقدرت اخذ شود و دستگاه ماليات ستاني با برخي موديان و فراريان مالياتي مماشات و توافق و... نكند در حالي كه حقوق بگيران و موديان ماليات بده به طور پيوسته زير فشار مضاعف مالياتي قرار دارند‌.
آيا شهروندان نبايد معترض باشند كه چگونه قوانين تنفيح مي‌شود كه بلافاصله پس از ابلاغ آن مورد اصابت ده‌ها بخشنامه، آيين‌نامه و دستورالعمل‌هاي فراتر از قانون قرار مي‌گيرد و چنانچه شهروندي جسارت اعتراض داشته باشد و پس از طي هفت‌خوان رستم و طرح دعوا در ديوان عدالت، اگر خوش‌شانس باشد پس از يكسال و اندي پيگيري بتواند ابطال بخشنامه و دستورالعمل را بگيرد، آنگاه زمان اجرايي ابطال به بعد از تاريخ صدور دادنامه ديوان عدالت اداري بازگردد؟! آيا با چنين خلائي مسوولان سازمان امور مالياتي تشويق نمي‌شوند كه هر روزه بخشنامه‌هاي متعددي صادر كنند و چنانچه پس از يكسال يا دو سال كه حقوق موديان مالياتي مورد تعرض دستگاه ماليات‌ستاني قرار گيرد حتي با فرض ابطال بخشنامه‌ها، يك تا دو سال منافع مالياتي موديان از بين برود، زيرا اجراي دادنامه‌هاي ديوان عدالت اداري به بعد از تاريخ صدور دادنامه تسري دارد؟! قضات محترم ديوان عدالت اداري
به اين نكته توجه دارند كه چنانچه بخشنامه‌اي خلاف قانون باشد قاعدتا بايد از زمان صدور بخشنامه، حقوق تضييع شده شهروندان بازستانده شود. جالب آنكه در برخي موارد دستگاه مالياتي اقدام به صدور آيين نامه يا دستورالعمل مي‌كند كه متن ماده فاقد چنين مجوزي است.
غور و بررسي در مفاد مواد جنجالي قانون ماليات‌هاي مستقيم نشان مي‌دهد كه ماده اول قانون ماليات‌هاي مستقيم كه موديان مالياتي مشمول ماليات را تشريح كرده داراي 4 بخشنامه و 7 راي شوراي مالياتي است اما ماده (2) قانون ماليات‌ها كه اشخاص معاف از ماليات را برشمرده، شامل 33 بخشنامه، 2 راي ديوان عدالت، 2 آيين‌نامه،
14 راي شوراي عالي مالياتي و 3 تصويب‌نامه است، يعني كساني كه خود را معاف مي‌دانند (كه قاعدتا دولتي و شهرداري‌ها هستند) بيش از مشمولان ماليات بر سرندادن ماليات مساله و مشكل دارند. اگر از اجراي ماده 169 و ماده 169 مكرر كه در عمل به بلاي جان موديان مالياتي از باب اشتباهات تايپي و تشابه اسامي شركت‌ها تبديل شده بگذريم‌، نمايه ذيل وضعيت مواد معروف و مشكل‌دار اصلاحيه قانون ماليات‌ها و تعداد بخشنامه‌ها و آراي مراجع مختلف پيرامون چگونگي اجراي اين مواد را تنها از 1/1/1381 به بعد نشان مي‌دهد:
تدقيق در سطور برخي مواد نظير ماده 86 و 147 كه حداكثر 6 الي 7 سطر هستند و مقايسه آن با حدود 70 بخشنامه نشان مي‌دهد كه يا متن قانون اشكال‌دار و تفسير‌بردار است يا دستگاه ماليات‌ستاني عادت كرده كه قانون را به سليقه خود تفسير و بخشنامه صادر كند كه در هر دو حال حقوق مالياتي موديان بخت‌برگشته تضييع مي‌شود.
اميد است قانون‌گذاران و دست‌اندركاران اصلاحيه جديد قانون ماليات‌ها در تدوين لايحه جديد چنان نگارش و انشاي قانون كنند كه موديان مجبور نباشند در راهروهاي ديوان عدالت اداري كفش آهني بپوشند و براي احقاق حقوق مالياتي خود به رفت و آمد بپردازند.



 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
ریزش شاخص زیر ذره‌بین کمیسیون اصل 44
گروه بورس : تاکنون به‌رغم برگزاری دو دوره جلسات بین فعالان بازار سرمایه و مسوولان دولتی، همچنان وعده حمایت‌ها از این بازار پاسخگو نبوده و تعدیل و ریزش‌ها در بورس ادامه دارد. با وجود وعده تزریق 4 تا 5 هزار میلیارد تومانی ماه‌های گذشته دولت درخصوص حمایت از بازار سرمایه، اخیرا خبر دیگری منتشر شد که از تزریق تنها 300 میلیارد تومان به بازار حکایت دارد. در پی آن نگرانی تازه‌ای در‌خصوص کمبود نقدینگی در کنار سایر عوامل دخیل در این راستا ايجاد شده است. برخی گفته‌اند که این میزان پول باید به جای تزریق به بازار، موجب حمایت از بنگاه‌ها و صنایع بورسی شود تا تاثیر مثبت‌تری بر بورس داشته باشد.


در این راستا رئیس کمیسیون اصل 44 از بررسی دلایل ریزش بورس در جلسات آینده اين کمیسیون خبر داده و گفته است: در جلسه‌ای با حضور وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس این موضوع را پیگیری خواهیم کرد.
حمید رضا فولادگر در گفت‌و‌گو با خبرگزاری فارس اظهار کرده است: وزیر اقتصاد در این مورد، یکسری جلسات با مسوولان‌ سازمان بورس داشته است تا راه‌های مناسب برای بهبود وضعیت شاخص‌های بورس ارائه شود، ما نیز این مساله را در مجلس پیگیری خواهیم کرد.
وی ادامه داد: تا پیش از این، شاخص‌های بورس در حال رشد بود و در عین حال این موضوع، رکود را در بازارهای دیگر به همراه داشت. فولادگر افزود: باید بررسی کنیم تا مشخص شود که آیا ریزش شاخص‌های بورس به معنی این است که مردم سرمایه‌های خود را به بازارهای دیگر برده‌اند یا خیر.
وی تاکید کرد: با توجه به اینکه در بازارهای دیگر اقتصادی نیز با رکود روبه‌رو‌ هستیم، مشخص نیست که دلیل ریزش شاخص‌های بورس چه چیزی است.
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
یک کارشناس بازار سرمایه تشریح کرد
چهار پیش‌شرط بازگشت رونق و خروج از رکود بورس

یک کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه حمایت‌های عملی کل اعضای اقتصادی کابینه دولت یکی از پیش‌شرط‌های بازگشت بازار به رونق است، گفت: تیم اقتصادی دولت باید یک فرماندهی واحد داشته باشد.

به گزارش «سنا»، حسین خزلی‌خرازی با اشاره به چهار پیش‌شرط مهم بازگشت بازار سهام به دوره رونق و نشاط اظهار کرد: اولین پیش‌شرط مربوط به مذاکرات هسته‌ای است یعنی وجود عوامل عینی و واقعی توافقنامه مذاکرات ایران با 1+5 در بازار سهام اثر‌گذار خواهد بود.
وی افزود: بازار سهام دیگر تنها با اثرات روانی مذاکرات رشد نخواهد کرد و تنها اقدامات عملی و تاثیر واقعی بر بانک‌ها و شرکت‌ها محرک اصلی خواهند بود.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به دومین پیش‌شرط بازگشت بورس به رونق و خروج از رکود تاکید کرد: رسیدن گزارش‌های فعالیت سه ماهه شرکت‌ها به شرط آنکه رشد فروش و تولید را شاهد باشیم، بر بازار اثر‌گذار خواهد بود به شرطي که در روند فعالیت شرکت‌ها تغییرات محسوسی دیده شود.
خرازی افزود: حمایت‌های عملی کل اعضای اقتصادی کابینه دولت هر کدام در بخش خودشان پیش‌شرط بعدی بازگشت نشاط و شادابی در روند معاملات است؛ یعنی تمام وزرای اقتصادی در تصمیم‌گیری‌ها و اقدامات، بازار سهام را مدنظر قرار دهند اما متاسفانه این هماهنگی و یکصدایی در بین مسوولان‌ اقتصادی دولت دیده نمی‌شود. این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه همگرایی و فرماندهی اقتصادی در کابینه دولت موجب بازگشت رونق به تمام بازارهای ایران از جمله سهام است، گفت: در دولت نهم و دهم به شدت عدم هماهنگی بین اعضای کابینه مشهود بود و پس از آن با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید این هماهنگی هنوز دیده نشده است.
وی ادامه داد: با وجود اینکه دولت تدبیر و امید مسوولان‌ باتجربه و متخصص در حوزه‌های اقتصادی به کار گرفته است هنوز نشانه‌ای از هماهنگی میان آنان وجود ندارد.
خرازی بازگشت نشاط و شادابی به بازار سهام را امکان فوق‌العاده‌ای برای بازار اولیه و تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی عنوان کرد و گفت: با وجود افت 20 هزار واحدی شاخص حجم معاملات به یک ششم نزول کرده به طوری که در تابستان شاهد خواب زمستانی بورس هستیم. وی گفت: به نظر می‌رسد دولت در کنترل تورم و خروج اقتصاد از رکود اولویت اصلی را کاهش تورم و سپس خروج اقتصاد از رکود قرار داده که این امر به شدت در روند بازار‌ها مشهود است.
وی تاکید کرد: وزیر امور اقتصادی و دارایی به عنوان رئیس شورای عالی بورس برنامه عملی مشخصي اعلام نكرده و باید با محوریت بازگشت رونق به تمام بازارها این برنامه‌های عملیاتی با هدف تامین مالی بنگاه‌های بزرگ از طریق بازار سرمایه ارائه شود.
این کارشناس بازار سرمایه در پایان چهارمین عامل موثر بر بازگشت رونق به بازار را بازگشت رونق به اقتصاد و تزریق نقدینگی جدید به کل بازار‌های مولد کشور دانست.
 

zahra.71

عضو جدید
کاربر ممتاز
وضعیت امروز بازار سهام

8 تیر 1393

دکتر حسین عبده‌تبریزی 
عضو شورای عالی بورس
هرچند کاهش شاخص طی 6 ماه گذشته از حدود 90 هزار واحد به 70 هزار واحد چیزی بیش از 20 درصد نیست، اما کاهش ارزش و ثروت عده زیادی از سرمایه‌گذاران به مراتب فراتر از این رقم است و به ویژه زیان سرمایه‌گذاران حقیقی خرد و تازه‌وارد که حکم «آش نخورده و دهان سوخته» در مورد آنان صادق است، بسیار سنگین و کمرشکن و برای مقامات کشور محل نگرانی عمیق بوده است.
برای حرفه‌ای‌های بازار، تنها کاهش شاخص و قیمت‌ها نیست که مورد توجه قرار گرفته، بلکه کاهش قابل ملاحظه حجم معاملات و نقدشوندگی بازار نیز به موضوعی نگران‌کننده بدل شده است.
 چه اتفاقی افتاده است که تلاش‌ سرمایه‌گذاران، مدیران بورس و سازمان بورس و اوراق بهادار برای ارتقای سطح معاملات و توقف کاهش قیمت‌ها به نتیجه مطلوب نمی‌رسد؟ و چه باید کرد؟
عده زیادی از دست‌اندرکاران بازار که سخت مشغول معاملات و سبد سهام خود هستند، توجه ندارند که رکود عمیق بازار سهام محدود به این بازار نیست؛ اگر در بازار واحدهای مسکونی و تجاری هم بودند، همین وضعیت را عمیقا احساس می‌کردند؛ اگر در بازار فولاد، سیمان و سایر کالاهای واقعی بودند نیر احساس رکود می‌کردند. در واقع بعد از بازارهای ارز، طلا و ساختمان بود که نوبت به بازار سهام رسید. اگر به شیوه شهودی بخواهید از رکود تصویری داشته باشید، از سوپر محل، کتاب‌فروشی خود، فروشگاه پوشاک نزدیک به خانه و گل‌فروشی مجاور بپرسید که وضع فروش‌شان چگونه است؟ آنها به شما خواهند گفت که فروش‌شان به شدت کاهش یافته است. آنها از رکود طرف تقاضا شرح مفصلی به شما خواهند داد. بنابراین، وضعیت بازار انعکاسی از این رکود عمیق در بخش واقعی اقتصاد است که به بازار سهام رسیده است. حرفه‌ای‌های بازار از این پدیده با اصطلاح «خبر خوب به بازار نمی‌رسد» یاد می‌کنند؛ یعنی، خبر خوبی در بخش واقعی اقتصاد نیست. پس، از میان ده‌ها دلیل برای وضعیت جاری ضعیف بازار، مهم‌ترین دلیل رکود عمیق و تنگنای اعتباری است که به بازار فشار می‌آورد.
اکنون همه می‌دانند که عمده قیمت‌های جاری سهام در بازار، قیمت‌های معقول و قابل دفاع است. اما، سهامداران بزرگ کمتر برای دفاع از سهام خود در بازار نقدینگی دارند. عمده سهامداران بزرگ نه تنها نمی‌توانند منابعی به بازار بیاورند و بازارگردانی سهام خود را عهده‌دار شوند، بلکه خود از نقدشوندگی نازل بازار شکایت می‌کنند که نمی‌توانند سهام خود را بفروشند. مثلا، سازمان تامین اجتماعی خود علاقه‌مند به فروش سهام است، چون برای پرداخت حقوق بازنشستگان به نقدینگی نیاز دارد. بنابراین‌، حداکثر لطفی که می‌تواند به بازار کند آن است که سهامی نفروشد، اما دشوار می‌توان از آن سازمان انتظار داشت، نقدینگی بیاورد و از سهام با قیمت مناسب در بازار دفاع کند. مشکل بازار سهام نیز مثل هر جای دیگر تنگنای منابع نقدی است.
سهامداران بزرگ و حرفه‌ای‌های بازار که اهل تحلیل‌اند، البته چاره‌ای جز انتظار برای شرایط بهتر بازار ندارند. علی‌الاصول فروشنده نیستند و سطح عرضه را بالا نمی‌برند. اگر برای طرف تقاضا منابع ندارند، حداقل سهام به بازار عرضه نمی‌کنند. اما سهامداران کوچک و حقیقی ناآگاه (اگر هنوز بازار را ترک نکرده باشند) همچنان در خوف و رجا از قیمت‌های پایین‌تر، علاقه‌مند به فروش‌اند. حتی بسیاری از سهامداران کوچک نیز به این نتیجه رسیده‌اند که قیمت‌ها مناسب است، اما به دلیل نیاز آنها به نقدینگی، در شرایط ضعف تقاضا و کمبود نقدینگی، به بازار فشار می‌آورند.
پس، چرایی وضعیت جاری بازار چندان دشوار نیست: از شهریور ماه سال1392، به دلیل انتظارات بالا از نتایج انتخابات، دولت جدید و مذاکرات 1+5، قیمت‌ها در بازار سرمایه احتمالا با سرعت نا‌مناسبی افزایش یافت. آنچه این تغییرات را باعث شد، به عوامل رفتاری بازار مربوط بود، به ویژه آن که لشکری از سهامداران حقیقی نا‌آگاه نیز وارد بازار شده بودند. اما، رکود عمیق و نبود نقدینگی در بازار و حاکم‌شدن شرایطی که آن را «تنگنای اعتباری» می‌نامند، طرف تقاضای بازار سهام را بسیار تضعیف کرد. عوامل بنیادین بازار یا فاندامنتال‌های بازار و بخش واقعی نیز مناسب نبوده است: کاهش تقاضا برای کالاهای واقعی، افزایش موجودی‌ها، کاهش درآمدها، و کاهش سود وضع را باز هم ضعیف‌تر کرده و به اصطلاح بازار، «خبر خوب زیاد نبوده است».
البته تحلیلگران بازار به نکات بسیار دیگری نیز اشاره می‌کنند. عده‌ای از آنان معتقدند دولت به قدر کافی از بازار حمایت نکرده و از افزایش نرخ اوراق مشارکت به 22 درصد به عنوان نمونه نام می‌‌برند؛ یا از عملکرد نامناسب صندوق حمایت از بازار صحبت می‌کنند؛ یا از برآورد بالای شاخص مورد محاسبه و چسبندگی آن به سمت بالا سخن می‌گویند. این نوع انتقادها البته همواره در بازار وجود داشته و نمی‌توان گفت که مواردی از این دست عوامل اصلی برای توضیح وضعیت جاری بازار است. به گمان اینجانب، نبود نقدینگی در بازار و تنگنای اعتباری در کشور، عامل عمده وضعیت جاری بازار است.
در کشورهای در حال توسعه و بازارهای سرمایه نوظهور، اصلاحات بازار سهام طول می‌کشد، بحران طولانی‌تر و با شیب تندتر است. شرایط نامناسب بازار سرمایه ایران نیز مثل بسیاری از کشورها پس از ترکیدن حباب مسکن و اعتبارات بروز کرده است. این وضعیت به گمان اینجانب پس از سقوط بازار اعتبارات در ایران و ناتوانی بانک‌ها در اعطای اعتبار جدید، تامین سرمایه در گردش شرکت‌ها، و خلق پول متناسب با گسترش طرف عرضه کالاها و خدمات رخ داده است. مثل سایر بحران‌ها، متاسفانه ثروت‌های زیادی در بازار سهام و املاک و مستغلات نابود می‌شود. به علاوه، دراین شرایط دولت نمی‌تواند ازشرایط رکودی جاری خارج شود و هیچ سیاست توسعه‌ای را پیش ببرد. رکود جاری برصنعت و رفاه تاثیر می‌گذارد؛ ارزش‌های پولی را به شدت کاهش می‌دهد؛ موجبات کاهش قیمت‌ها در بازار سهام را فراهم می‌آورد؛ هزینه‌های اخذ تسهیلات برای بنگاه‌ها را بالا می‌برد؛ هزینه‌های مالی تجاری را بالا برده و دسترسی به اعتبارات تجاری را دشوار می‌کند؛ تجارت را کاهش می‌دهد و... . اثر چنین وضعیتی بر سرمایه‌گذاری‌های آتی و تولید صنعتی سنگین است و کاهش مداوم و قابل ملاحظه سرمایه‌گذاری در سال‌های اخیر را باعث شده است. رکود جاری و تنگنای اعتباری، سرمایه‌گذاری گسترده در زیرساخت‌ها و سرمایه‌گذاری ثابت در ظرفیت‌های تولیدی را بسیار سخت کرده است. تحت این شرایط، تقاضای ملی تضعیف شده، ترازنامه شرکت‌ها کوچک‌تر شده، خروج سرمایه اتفاق افتاده و شرایط اعتباری داخلی غیرقابل تحمل شده است.
برای خروج بازار سرمایه از این وضعیت، بخش واقعی اقتصاد باید از رکود خارج شود. این امری ساختاری و بلند‌مدت است. سرمایه‌گذاران بازار سهام می‌پرسند امروز چه باید کرد؟ درست است؛ خروج کشور از رکود و تنگنای اعتباری جاری حداقل در میان‌مدت ممکن است. اما کار فوری‌تر آن است که نگاهی به سبد سهام خود بیندازید؛ اگر تحلیل عوامل بنیادین چون درآمد، سود و ارزش دارایی‌های شرکت حکم می‌دهد که سهام باارزشی در اختیار بگيريد، از مراجعه به بازار و فروش سهام خودداری کنید. عمده قیمت‌های سهام در بازار اکنون معقول و نرخ‌های قیمت به عایدی مناسب به نظر می‌رسد. به‌ویژه، نهادهای بزرگ چون صندوق بازنشستگی، شرکت‌های سرمایه‌گذاری، بانک‌ها، بیمه‌ها، هلدینگ‌های بزرگ و... که طی ماه‌های اخیر میلیاردها تومان از ارزش دارایی‌های خود را از دست داده‌اند، حداقل برای آن سهامی که ارزشمند می‌دانند باید بازارگردانی کنند. اگر نقدینگی ندارند، حداقل آن است که با اعطای اختیار فروش به سهامداران جزء، می‌توانند تا حدی به آرامش بازار کمک کنند. چون مطمئن هستند که ارزش سهام‌شان از قیمت‌های جاری بالاتر است، دفاع از این سهام با اعطای اختیار فروش‌، هزینه کمتری از افت قیمت‌های ناشی از ترس و واکنش‌های احساسی سهامداران کوچک‌تر دارد. بی‌شک دولت نیز با حمایت گسترده از بازار سهام و مقامات بورس با انجام اصلاحات اساسی و گسترده در زیرساخت‌های بازار می‌توانند در برگشت اعتماد به بازار نقش قابل ملاحظه‌ای داشته باشند.
 

محممد آقا

عضو جدید
کاربر ممتاز
بورس باز هم نزولی شد

بورس باز هم نزولی شد

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، از ابتدای معاملات امروز حجم عرضه ها و صف فروش در اکثر نمادها شدت گرفت و به همین سبب شاخص کل با افت 587 واحدی به کانال 71 هزار واحد هم سقوط کرد.
علاوه بر این ارزش بازار نیز که در دوران رونق تا 435 هزار میلیارد تومان فراتر رفته بود امروز به 341 هزار میلیارد تومان در سال جاری رسید.
به این ترتیب بازدهی منفی بورس به 10 درصد نزدیک می‌شود و شاخص کل بورس نیز افت نزدیک به 18 هزار واحدی را تجربه می‌کند.
به گزارش فارس ارزش معاملات امروز نیز کمتر از 100 میلیارد تومان بود به طوری که 291 میلیون برگ سهم دادوستد شد.
دو معامله بلوکی نیز در بازار امروز در نمادهای غدیر و هلدینگ تاپیکو مجموعا به ارزش 23 میلیارد تومان انجام شد.
در جریان معاملات امروز پالایش نفت بندرعباس، مدیریت پروژه‌های نیروگاهی، تاپیکو، پارسان، ایران‌خودرو، مخابرات، سایپا، بانک ملت، بانک صادرات، بانک پارسیان، بانک پاسارگاد، سرمایه‌گذاری غدیر، ملی صنایع مس ایران، سرمایه‌گذاری خوارزمی، فولاد مبارکه، توسعه صنایع بهشهر، سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی و بانک تجارت بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص گذاشتند.
براساس این گزارش با وجود افت شاخص و صف فروش اکثر نمادها برخی شرکت‌ها با اقبال خوب سهامداران مواجه شدند و بیشترین افزایش قیمت را رقم زدند؛ پارس‌سرام، فراورده‌های نفت‌سوز آذر، کشاورزی و دامپروری مگسال، نیرومحرکه، پلی اکریل، فولاد امیرکبیر کاشان، تولیدی کاشی تک‌سرام، سیمان آرتااردبیل، سیمان بهبهان و معدنی دماوند بیشترین افزایش قیمت را تجربه کردند.
در مقابل هم نماد گروه صنعتی پاکشو پس از بازگشایی بیشترین کاهش قیمت و به دنبال آن سیمان خاش، موتورسازان تراکتورسازی، مهندسی نصیر ماشین، کمک‌فنر ایندامین، فراورده‌های نفت‌سوز پارس و سرمایه‌گذاری اعتبار بیشترین کاهش قیمت را داشتند.
در فرابورس هم شاخص با افت 13 واحدی به 716 واحد رسید که پتروشیمی زاگرس، پتروشیمی جم، ذوب‌آهن اصفهان، پالایش نفت لاوان، هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه، پالایش نفت شیراز و فولاد ارفع بیش‌ترین تأثیر منفی را داشتند.

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13930407000734
 

محممد آقا

عضو جدید
کاربر ممتاز
شاخص کل بورس 92 واحد کاهش یافت

شاخص کل بورس 92 واحد کاهش یافت

شاخص کل بورس و اوراق بهادار در جریان معاملات امروز 92 واحد افت کرد و به رقم 74 هزار و 363 واحد رسید.


به گزارش جهان به نقل از مهر، در جریان معاملات امروز بازار سرمایه ۵۸۱ میلیون سهم و حق تقدم به ارزش ۲۲۸ میلیارد تومان در ۴۳ هزار نوبت معاملاتی دادو ستد شد.

همچنین شاخص بورس ۹۲ واحد افت کرد و به ارتفاع ۷۴ هزار و ۳۶۳ واحد رسید.

نمادهای معاملاتی وغدیر، رمپنا و فولاد هم در روزجاری بیشترین اثر منفی و وپارس، همراه و وصندوق نیز بیشترین اثر مثبت بر روند نماگر بازار سهام از خود بجای گذاشتند.

http://jahannews.com/vdcce0q1e2bqmo8.ala2.html
 

zahra.71

عضو جدید
کاربر ممتاز
زمان مناسب خرید در بورس


3 شهریور 1393



دنیای اقتصاد: بازار سهام باوجود آنکه روزهای کاهشی خود را پشت‌سر می‌گذارد، اما در مسیری ثابت و به دور از هیجان در حال عبور از شرایط انتظاری است؛ شرایطی که به گفت‌و‌گوهای هسته‌ای وابسته است. با این حال کارشناسان معتقدند زمان برای چینش سبدهای سهام مهیا است و باید خریداران وارد گود شوند و با نگاهی بلندمدت رونق را به بازار بازگردانند. این نگاه حکایت از آن دارد که با آزادسازی نقدینگی از مسیرهای با درآمد ثابت (همچون سپرده‌های بانکی) پتانسیل‌های بالایی برای سودآوری در بورس وجود دارد.
به رغم روند نزولي شاخص متغيرهاي بازار نشان مي دهند
فرصت ممتاز خريد در بورس تهران
گروه بورس- محبوبه مغانی: روز گذشته بازار سهام در حالی زیان 46/0درصدی دیگری را نصیب سرمایه‌گذاران کرد که همچنان تک‌سهم‌ها میدان‌دار این بازارند و سهام بنیادی در حاشیه قرار دارند.


اما در پیش‌بینی‌ پایان دوران میدان‌داری سهم‌های کوچک، برخی از کارشناسان بازار سرمایه به بسته خروج از رکود و توجه برخی از مفاد آن به صادرات اشاره می‌کنند که عملیاتی شدن آن در کنار کاهش فشارهای بین‌المللی، شرکت‌های صادرات‌محوری را که از ظرفیت‌های خالی برخوردارند به شرکت‌های پیشرو و مورد توجه بازار در آینده تبدیل خواهد کرد. با این حال کارشناسان بازار معتقدند روند کنونی بورس اگرچه نزولی است اما تعمیق رکود را نشان نمی‌دهد و بازار در شرایط باثباتی قرار دارد؛ چرا که اصلاح کوتاه‌مدت و سریع شاخص مانع از تحرک شدید بازار سهام می‌شود. تا جایی که در بیش از یک ماه گذشته رقم شاخص میزانی در حدود هزار واحد افت کرده که در مقایسه با روند حرکتی این بازار در زمستان سال گذشته قابل توجه نیست. کارشناسان با استناد به همین موضوع و روند P/E بازار معتقدند که شرایط کنونی بهترین زمان برای سبد‌سازی در بورس و خرید سهام است. بورس تهران در شرایط کنونی با قیمت‌هایی در حد 50 درصد پایین‌تر از قیمت‌های سهام در نقطه اوج بازار مواجه است. با این حال شرایط روانی حاکم بر بازار و احتمال کاهش بیشتر قیمت‌ها و کمبود نقدینگی عواملی است که هنوز مانع اصلی خرید محسوب می‌شوند. این گزارش می‌افزاید: با جمیع این مسائل، معاملات در بازار سهام با شیب نزولی همچنان در بازار انجام می‌شود به گونه‌ای که روز گذشته در بورس تهران 355 میلیون سهم وحق تقدم به ارزش یک هزار و 82 میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت؛ تا شاخص بورس تهران تحت تاثیر این معاملات با افتی بیش از 338 واحدی، رقم 73 هزار و 529 واحدی را ثبت کند. این گزارش می‌افزاید: در واقع آنچه افت شاخص را رقم زد معاملاتی بود که در گروه‌های فلزات اساسی، پتروشیمی، معدنی، خودرویی و چند‌رشته‌ای صورت گرفت. همچنین انجام معامله بلوکی در درصدهای منفی روی نماد گل‌گهر نیز از جمله عواملی بود که افت تیپکس را در پی داشت. طی روزهای گذشته همچنین انتشار شایعاتی مربوط به افزایش 5 درصدی قيمت براي قطعه‌سازان خودرو از اول مهرماه جاری، سبب شد تا نماد این شرکت‌ها با اقبال بازار مواجه باشد.
بورس و دوراهی اخبار انتشار یافته
يك تحلیلگر بازار سرمایه در گفت‌وگو با خبرنگار «دنیای اقتصاد»، با بيان روند فرسایشی و نزولی بازار سرمایه طی هفته‌های اخیر، در کنار کاهش محسوس حجم معاملات و عدم حضور فعالان حقوقی، به سردرگمی سرمایه‌گذاران در امر سرمایه‌گذاری به‌واسطه انتشار اخبار ضد و نقیض اشاره کرد. مهدی آقالطفی با بیان اینکه درگیری بر سر قیمت‌گذاری خودرو و مباحث فرسایشی پیرامون آن بیش از پنج ماه بازار خودرو و بورس را متلاطم کرده است، از افزایش نرخ سیمان پس از ماه‌ها تایید و تکذیب یا نحوه محاسبه درآمدها و هزینه‌های پالایشگاهی که کماکان ادامه دارد به‌عنوان نمونه‌هایی از اخبار و رویدادهایی نام برد که سبب سردرگمی سرمایه‌گذاران در بورس شده است.
بر این اساس وی از ادامه این روند به‌عنوان عاملی نام برد که می‌تواند به بازار سرمایه و اعتماد عمومی لطمات جبران‌ناپذیری را وارد کند. این تحلیلگر بازار سرمایه که معتقد است در حال حاضر بسیاری از شرکت‌ها در کف قیمتی خود قرار دارند، نبود نقدینگی را یکی دیگر از دلایل روند کاهشی شاخص بر شمرد.
وی با اشاره به انتشار اخبار مثبتی از قبیل ارسال لایحه دولت به مجلس به منظور برنامه‌ریزی جهت خروج از رکود در طول روزهای گذشته، ابراز کرد: در صورتی‌که این لایحه به سرعت و با تغییرات کم در مجلس تصویب شود، می‌توان شاهد عکس‌العمل مثبت بازار به این لایحه بود. به گفته آقالطفی؛ در لایحه خروج از رکود، دولت توجه ویژه‌ای به بازار سرمایه به منظور تامین مالی بخش‌های مختلف صنعتی دارد و یکی از این ابزار، انتشار صکوک توسط شرکت‌های بزرگ به منظور تامین مالی طرح‌های خود از طریق بازار سرمایه است که در صورت موفقیت این طرح، علاوه بر کاسته شدن فشار تقاضای وام‌های کلان از بانک ها، مشکل شرکت‌های بزرگ جهت تامین مالی طرح‌های توسعه شان نیز تا حدود زیادی مرتفع خواهد شد. وی همچنین به انتشار دستور العمل بانک مرکزی مبنی بر کاهش سود حساب‌های روز شمار به حداکثر 10درصد اشاره کرد که در صورت اجرایی شدن این دستورالعمل احتمال ورود نقدینگی جدید به بازار سرمایه زیاد خواهد بود.
این تحلیلگر بازار سرمایه ادامه داد: انتظار می‌رود بازار با تزریق نقدینگی جدید و جلب اعتماد عمومی سرمایه‌گذاران رفته رفته روند اصلاحی به خود گیرد.
وی در بررسی گروه‌های مختلف، در ابتدا به گروه پتروشیمی و محصولات شیمیایی اشاره کرد که در آنها سهولت در حمل و نقل و فروش محصولات صادراتی این شرکت‌ها مشاهده می‌شود، به‌طوری که تاثیر سهولت و افزایش صادرات را می‌توان در گزارش‌های 6 و 9 ماهه به‌تدریج مشاهده کرد. آقالطفی در مورد گروه پالایشگاهی نیز یاد‌آور شد: همچنان پرده ابهام روی صورت‌های مالی این شرکت‌ها سایه انداخته و کماکان بازار سرمایه در انتظار شفافیت در وضعیت سهم آن از صندوق توسعه و نحوه فرمول کیفی‌سازی بنزین در این گروه قرار دارد. وی درخصوص گروه خودرو نیز به تغییرات در نظرات گروه‌های درگیر در امر قیمت‌گذاری اشاره و اضافه کرد: از سوی دیگر خبر اعمال استاندارد یورو 4 از ابتدای مهرماه امسال بلاتکلیفی در این گروه را افزایش داده است. البته از طرف دیگر ارائه آمار تولید ماهانه خودروسازان در این میان نیز نکته مثبت کوچکی محسوب می‌شود.
این تحلیلگر بازار سرمایه در گروه ساختمان، به تاکید دولت مبنی بر حرکت ساخت‌و‌ساز به‌عنوان یکی از اهرم‌های خروج از رکود اشاره کرد که در کنار نسبت پایین قیمت به درآمد این گروه، این انتظار برای بازار به‌وجود آمده است که این گروه قادر به آغاز حرکت مثبتی باشد. او تاکید کرد: البته نباید فراموش کرد که رفتار این گروه غالبا در جهت حرکت شاخص است. وی در گروه پیمانکاری و تجهیزات نیز گفت: در این گروه شاهد انتشار اخبار مثبتی هستیم که می‌توان به عقد قرارداد ساخت نیروگاه برق توسط مپنا یا انتشار اوراق مشارکت به منظور پرداخت مطالبات این گروه اشاره کرد اما کماکان شاهد حجم پایین معاملات در این گروه هستیم. این تحلیلگر بازار سرمایه ادامه داد: از طرف دیگر با توجه به فعالیت این گروه در امر ساخت زیرساخت‌های مورد نیاز کشور انتظار می‌رود دولت به‌عنوان یکی از مهم‌ترین اهرم‌های خروج از رکود و حفظ شاخص‌های رشد صنعت نگاه ویژه‌ای به این گروه داشته باشد. وی مهم‌ترین‌ اخبار در گروه سرمایه‌گذاری را حول و حوش سرمایه‌گذاری بانک ملی مبنی بر تصمیم این شرکت جهت فروش پتروشیمی اراک ذکر کرد که به‌دلیل دستورالعمل جدید بانک مرکزی مبنی بر خروج بانک‌ها از بنگاهداری اخذ شده است. آقالطفی که این دستورالعمل را به‌مثابه چاقوی دولبه‌ای در بازار سرمایه می‌داند، این‌گونه توضیح داد: از طرفی شاهد افزایش حجم عرضه سهام از طرف بانک‌ها خواهیم بود که در صورت عدم ورود نقدینگی جدید به بازار و مدیریت صحیح عرضه‌ها می‌تواند تهدیدی برای بازار سرمایه محسوب شود و از طرف دیگر در صورت مدیریت صحیح این عرضه‌ها شاهد افزایش سود ناشی از فروش سهام و شرکت‌ها توسط بانک‌ها و شرکت‌های سرمایه‌گذاری زیر مجموعه بانک‌ها خواهیم بود. وی در مورد گروه دارویی نیز از مطلوب بودن انتشار گزارش‌های 3 ماهه آنها به‌عنوان عاملی یاد کرد که سبب اقبال نسبی بازار به این گروه شده و انتظار می‌رود با تایید افزایش نرخ دارو و انتشار گزارش‌های 6 ماهه شاهد اقبال بیشتر به این گروه باشیم. تحلیلگر بازار سرمایه در بررسی بازار از نظر تکنیکال، اظهار کرد: اکثر شرکت‌هایی که دارای شرایط مطلوب بنیادی هستند در کف قیمت خود قرار گرفته‌اند و آماده شروع حرکت‌های مثبت هستند، البته در صورتی‌که شرایط بورس به همین منوال و به‌صورت نزولی پیش رود احتمال شکستن این کف‌های حمایتی نیز وجود دارد.
تشکیل سبد سهام مناسب
مدیر‌عامل شرکت کارگزاری بانک تات(درحال تبديل به بانك آينده) در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد»، اظهار کرد: تقریبا تمامی کارشناسان و تحلیلگران اذعان دارند که رشد چشمگیر شاخص و بازدهی برخی صنایع و شرکت‌ها در 6 ماه اول سال 92 هماهنگ با رشد مولفه‌های تاثیر گذار بر وضعیت اقتصادی نبوده و صرفا برآوردهای خوش بینانه از بهبود وضعیت اقتصادی که ناشی از رفع ناملایمات تحریمی و سیاسی خواهند بود این بازدهی را در بورس موجب شده بود. وی یاد آور شد: تجارب گذشته و حال نشان داده است که عموما در چنین مواقعی آثار ناشی از تمامی عوامل موثر بر بهبود وضعیت اقتصادی خیلی زودتر از آنچه انتظار می‌رود، خود را در فضای بازار سرمایه نشان می‌دهد. فردین آقابزرگی در این میان به ارائه برخی تحلیل‌های خوشبینانه از صنایع انتقاد و عنوان کرد: به‌طور مثال شرکتی مشمول ماده 141 قانون تجارت بوده و تکنولوژی تولید آن مربوط به چند دهه گذشته است و توانایی رقابت با رقبای خارجی را ندارد، اما به‌طور بسیار خوشبینانه فرض می‌کنند که محدودیت‌های خارجی رفع شده و با مشارکت فلان شرکت خارجی محصول خاصی تولید و با این مقدار افزایش در نرخ فروش به مردم سود شرکت بالا می‌رود. پس در نتیجه بازدهی در سهام آن شرکت دور از ذهن نیست. وی تجربه سال 92 را اولین تجربه به روز در افزایش سودآوری در شرکت‌های بورسی نمی‌دانست که به‌طور بسیار چشمگیر منجر به افزایش قیمت سهام شد. وي یاد‌آور شد: اما شاهد بوده ایم که در چنین مواقعی باگذشت زمان کوتاه همه تصمیم‌گیران اقتصادی و به‌خصوص دولت به فکر تحلیل و جراحی لازم خواهند افتاد. وی اضافه کرد: چرا‌که به‌رغم خشنودی سهامداران در کوتاه مدت به دلیل افزایش سود شرکت‌هایشان و در نتیجه افزایش قیمت سهام در یک دوره میان مدت آثار ناشی از این افزایش قیمت محصولات به خودی خود تورم زا و به نوعی از جمله عوامل ایجاد وضعیت نامناسب اقتصادی در آینده خواهد شد. به گفته وی تحلیل وضعیت سود آوری اغلب شرکت‌ها به خوبی نشان می‌دهد که چنانچه نرخ فروش محصولات را مشابه هزینه‌ها و قیمت تمام شده محصولات ثابت فرض کنیم، نه تنها سودآوری رشد منفی خواهد داشت بلکه جایگاه رقابتی و سهم بازار همان شرکت‌ها نیز به مرور تحلیل و کاهش مي‌يابد. آقابزرگی ادامه داد: اگر به‌واسطه رشد قیمت ارزهای خارجی چنین وضعیتی به‌وجود آمده که انتظار افزایش سود شرکت‌ها را داریم آیا با اصلاح نرخ برابری ریال با ارزهای خارجی نباید کاهش سود‌آوری شرکت‌ها را لحاظ کنیم ؟
وی از کاهش نرخ ارز به‌عنوان یکی از سیاست‌های عمومی در کشور یاد کرد که این مساله قدرت خرید مردم، آثار تورم‌زایی، اشتغال و سایر مولفه‌های توجیه‌پذیر اقتصادی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. بر این اساس او با طرح این سوال که اگر نرخ ارز افزایش نمی‌یافت سود برخی صنایع و شرکت‌های ما با این میزان رشد مواجه بود؟ اضافه کرد: حال اگر سیاست‌های خارجی اقتصادی به اصلاح قیمتی نرخ ارزها منجر شود و به‌واسطه حل و فصل آثار تحریمی مبادلات ارزی گشایشی در ورود ارز به داخل کشور صورت پذیرد و منابع سرشاری از ارز وارد کشور شود، آیا شرکت‌های ما کماکان انتظار دارند نرخ فروش محصولاتشان ثابت بماند؟ یا به ناچار معکوس شرایط به‌وجود آمده در سال‌های 91 و 92 مجبور خواهند بود محصولاتشان را با قیمتی کمتر از قیمت تمام شده به فروش رسانند؟
مدیر عامل شرکت کارگزاری بانک تات خواستار لحاظ این نکات در محاسبات تحلیلگران شد که با افزایش نرخ فروش توام با کاهش ارزش پول ملی، رفته‌رفته جایگاه انحصاری و رقابتی صنایع در بازار در معرض خطر قرار خواهد گرفت و به مرور زمان رقبای جدی در داخل ورود خواهند یافت. وی یادآور شد: این تجربه در برخی صنایع در گذشته نه چندان دور در این کشور اتفاق افتاده و منجر به ایجاد بحران در برخی صنایع شده است. آقابزرگی در این میان یکی از پارامترهای ارزیابی قیمت سهام را ارزش جایگزینی ذکر کرد که با افزایش برابری ارزها خودبه‌خود اتفاق می‌افتد و البته کاملا توجیه‌پذیر است. وی با این حال ملاک اصلی محاسبات در ارزیابی‌ها را عایدات نقدی سودآوری و کیفیت آن سود عنوان کرد.
وی با اشاره به عمده تغییرات حاصله در بورس به ویژه در سال‌های 91 و 92 به‌واسطه نوسانات نرخ ارز، عنوان کرد: اگر فرض را براین بگذاریم که دولت به‌عنوان بالاترین و موثرترین مرجع تاثیر‌گذار بر وضعیت اقتصادی در کشور نه تنها هدفی به‌عنوان افزایش نرخ ارزها را دنبال نمی‌کند، بلکه مترصد استفاده از فرصت‌هایی است که با شکستن نرخ ارزها موجبات ایجاد قدرت خرید بیشتر و با‌کیفیت‌تری را در آحاد مردم فراهم کند؛ بر این اساس حتما نتیجه خواهیم گرفت که در خوش‌بینانه‌ترین حالت‌ها سودآوری شرکت‌ها شیب بسیار ملایم یا حتی نزدیک به صفر خواهد داشت و در نتیجه بازدهی قیمت سهام آنها به اندازه حالتی که رشد قابل توجه سود‌آوری داشته‌اند، نخواهد بود و بروز این وضعیت دقیقا به منزله عدم رشد شاخص و بازدهی در بورس خواهد بود. در این راستا مدیر‌عامل شرکت کارگزاری بانک تات (درحال تبدیل به کارگزاری بانک آینده) پیش‌بینی کرد با فرض عدم تحقق افزایش نرخ ارز در سال 93 و همچنین سیاست انقباضی و ضد تورمی دولت برای سال 93 متوسط بازدهی در سال 93 به درصدی کمتر از 40 درصد کاهش یابد. به گفته وی، این برآورد با توجه به مفروضات اشاره شده در بالا محقق خواهد شد و در صورت ایجاد شرایط خاص اعم از سیاسی و اقتصادی قاعدتا انحراف خواهد داشت.


آقابزرگی از تصمیمات اقتصادی موثر بر کاهش سودآوری صنایع و شرکت‌ها از جمله پتروشیمی و پالایشگاهی که حجم قابل توجهی از منابع نقدینگی متوجه سرمایه‌گذاری بر آن صنایع است، سیاست‌های انقباضی و افزایش سود سپرده‌‌های بانکی، رکود حاکم بر بازارهای موازی. مسکن، ارز، طلا و... بازدهی قابل توجه بورس طی ماه‌های گذشته، افزایش نرخ حامل‌های انرژی، اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها و سیاست دولت مبنی بر کنترل تورم و جلوگیری از افزایش نرخ به‌عنوان برخی نکاتی نام برد که نقطه شروع رکود نسبی و کاهش سطح عمومی قیمت‌ها در بورس را رقم زد.


مدیر‌عامل شرکت کارگزاری بانک تات (درحال تبدیل به کارگزاری بانک آینده) تصریح کرد: اما روند کاهش قیمت سهام از 3 ماه پایانی سال 92 و تسری روند آن به سال 93 رفته‌رفته و به مرور زمان جذابیت قیمت سهام و صنایع موجود در بورس را به‌خصوص در بازه‌های زمانی میان‌مدت و بلند‌مدت که حداقل 6 ماه تا یک سال است، رقم خواهد زد. وی در این میان در بیان عمده عوامل و جزئیاتی که در این رابطه بیشتر مورد توجه هستند، به چشم‌انداز افزایش سود‌آوری شرکت‌ها، افزایش نقدینگی در جامعه، رکود نسبی در بازار سرمایه طی ماه‌ها و سال گذشته، وضعیت سود‌آوری آینده شرکت‌ها و صنایع و مقایسه ارزش جایگزینی شرکت‌ها با ارزش بازار اشاره کرد. او همچنین از یارانه ارزی صنایع، روند مثبت مذاکرات و تغییرات بین‌المللی، کاهش اعمال محدودیت‌ها از سوی برخی کشورهای غربی و ایجاد انگیزه پس‌انداز به منظور جلوگیری از کاهش ارزش پول به‌عنوان دیگر عوامل در این زمینه یاد کرد. آقابزرگی در نهایت شرایط کنونی را بهترین زمان برای تشکیل پرتفوی مناسب یا جابه‌جا‌یی سهام دانست که با ادامه روند فعلی مبنی بر اصلاح P/E و کاهش قیمت سهام، شاهد ایجاد جذابیت برای خرید سهام خواهیم بود.
 

محممد آقا

عضو جدید
کاربر ممتاز
شاخص بورس ۲۰۵ واحد به عقب برگشت

شاخص بورس ۲۰۵ واحد به عقب برگشت

[h=2][/h]
فارس: در پایان معاملات اولین روز کاری هفته که با اول آذر ماه مصادف شده است، شاخص کل بورس 205 واحد دیگر به عقب برگشت و 75 هزار و 42 واحدی شد.
اما با وجود روند منفی شاخص ارزش معاملات بورس اوراق بهادار تهران به 255 میلیارد تومان و ارزش معاملات فرابورس به 268 میلیارد تومان رسید که این میزان با توجه به روند یک سال اخیر رشد قابل ملاحظه‌ای دارد. بر اساس این گزارش شاخص کل بورس با وجود افزایش عرضه در گروه‌های فولادی، پتروشیمی، صنایع شیمیایی و سیمانی روند نزولی به خود گرفت، اما نماد شرکت‌های نفت بهران، بانک ملت، ایران خودرو، نفت پارس، تراکتورسازی ایران، سرمایه‌گذاری ساختمان، گروه مپنا و ایران خودرو دیزل مانع از ریزش بیشتر شاخص شد. در بازار امروز تمام شاخص‌های منتخب در وضعیت قرمز قرار داشتند، به طوری که شاخص صنعت 189 واحد، شاخص بازار اول 145 واحد و بازار دوم 446 واحد روند منفی به خود گرفتند. در فرابورس هم شاخص با افت 5 واحدی به رقم 840 واحد رسید که پتروشیمی مارون، پتروشیمی زاگرس، هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه، ذوب‌آهن اصفهان بیشترین تأمین منفی را داشتند. اوراق امتیاز تسهیلات خرید مسکن هم در اکثر سررسید‌ها روندی افزایش قیمت تجربه کرد و به طور میانگین به محدوده 85 هزار تومان رسید.

در اولین روز آذرماه شاخص بورس ۲۰۵ واحد دیگر به عقب برگشت
 

محممد آقا

عضو جدید
کاربر ممتاز
شاخص کل بورس ۱۵۲ واحد دیگر افت کرد

شاخص کل بورس ۱۵۲ واحد دیگر افت کرد

فارس:بر اساس اطلاعات مندرج در سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران امروز در ادامه روند نزولی ۱۵۲ واحد افت کرده و با درجا زدن در کانال ۶۴ هزار واحدی به رقم ۶۴ هزار و ۵۲۵ واحد رسید. ارزش روز بازار امروز به ۲۸۹ هزار میلیارد تومان رسید. امروز معامله‌گران بورس اوراق بهادار تعداد ۴۴۰ میلیون و ۱۶۵ هزار برگه بهادار در قالب ۳۵ هزار و ۶۵۶ فقره معامله و به ارزش ۹۳ میلیارد تومان دادوستد کردند. شاخص قیمت به عنوان یک شاخص جدید که از امروز معرفی شده و از دو مؤلفه وزنی و ارزشی تشکیل شده امروز با ۹۵ واحد کاهش به ۲۸ هزار و ۱۰۳ واحد رسید. شاخص کل یعنی سهام هم وزن با ۱۴ واحد کاهش به ۹۸۹۳ واحد رسید، شاخص قیمت (هم‌وزن) با ۱۳ واحد کاهش به ۹۱۸۱ واحد رسید، شاخص آ‌زاد شناور با ۱۵۰ واحد کاهش به ۷۳ هزار و ۶۲۷ واحد رسید، شاخص بازار اول در بورس با ۱۰۷ واحد کاهش به ۴۷ هزار و ۸۹۰ واحد و شاخص بازار دوم بورس با ۳۳۳ واحد کاهش به ۱۲۴ هزار و ۵۶۲ واحد رسید. امروز نمادهای فولاد، فارس، پارسان، تاپیکو، رمپنا بر کاهش شاخص بورس اثر داشته و نمادهای وبملت، پکرمان در ارتقای شاخص اثر داشته‌اند. نمادهای پربیننده بورسی امروز مربوط به شرکت‌های ایران خودرو، بانک صادرات ایران، سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین، کمباین‌سازی ایران، صنایع آذراب، زامیاد و بانک ملت بوده است. در بازار نقدی فرابورس ایران شاخص کل امروز با ۲ واحد کاهش به ۷۱۶ واحد و ارزش بازار اول و دوم فرابورس به ۵۸ هزار میلیارد تومان رسید. امروز معامله‌گران در فرابورس ۱۰۷ میلیون و ۴۴۷ هزار برگه بهادار در قالب ۹۹۴۸ نوبت معامله و به ارزش ۷۹ هزار میلیارد تومان دادوستد کردند. نمادهای پربیننده فرابورسی امروز مربوط به شرکت‌های گروه سرمایه‌گذاری میراث فرهنگی، بانک دی، شهرسازی و خانه‌سازی باغمیشه، سرمایه‌گذاری مسکن تهران، توسعه خدمات دریایی و بندری سینا، بانک حکمت ایرانیان و شرکت بهمن لیزینگ بوده است. امروز نمادهای فرابورسی جم، سمگا، شرانل، رمپنا در کاهش شاخص فرابورس اثر داشته و نمادهای حسینا، حخزر و پکویر در ارتقای شاخص فرابورس اثر داشته‌اند.

[h=3]شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران ۱۵۲ واحد دیگر افت کرد - فارس[/h]
 

محممد آقا

عضو جدید
کاربر ممتاز
شاخص کل بورس ۴۷۴ واحد دیگر افت کرد

شاخص کل بورس ۴۷۴ واحد دیگر افت کرد

باشگاه خبرنگاران:در پایان معاملات چهارشنبه ششم اسفند ماه ۹۳، تعداد ۷۹۹ هزار و ۹۸۱ سهم اوراق بهادار به ارزش ۲ میلیارد و ۸۹ میلیون و ۶۶ هزار ریال در ۳۴ هزار و ۵۱ نوبت معاملاتی داد و ستد شد. شاخص قیمت(وزنی-ارزشی) با ۲۰۶ واحد افت به ۲۷ هزار و ۸۹۷،شاخص کل(هم وزن) با ۷۸ واحد افت به ۹ هزار و ۸۱۵،شاخص قیمت(هم وزن) با ۷۲ واحد افت به ۹ هزار و ۱۰۹،شاخص آزاد شناور با ۶۲۷ واحد افت به ۷۳ هزار واحد رسید. شاخص بازار اول بورس با ۴۵۰ واحد کاهش به ۴۷ هزار و ۴۳۹ و شاخص بازار دو با ۲۶۶ واحد کاهش به ۱۲۴ هزار و ۲۹۵ واحد رسید.
نمادهای پربیننده معاملات امروز شامل ایران خودرو، صنایع آذرآب، کمباین سازی ایران،‌ بانک صادرات ایران، س.نفت‌ و گاز پتروشیمی تأمین،زامیاد،بانک ملت بوده است.
بیشترین تأثیر مثبت را بر شاخص نماد همراه و بیشترین تأثیر منفی را نمادهای رمپنا،پارسان،وغدیرفولاد،اخابر،وبملت داشته است.


Bourse News - شاخص کل بورس ۴۷۴ واحد افت کرد
 

محممد آقا

عضو جدید
کاربر ممتاز
شاخص کل بورس 3589 واحد سقوط کرد

شاخص کل بورس 3589 واحد سقوط کرد

شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز و پس از بازگشایی نماد شرکتهای پالایشی با افت ۳۵۸۹ واحد به رقم ۶۱ هزار و ۵۳۲ واحد رسید.به گزارش فارس، براساس اطلاعات مندرج در سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران، شاخص کل بورس امروز بعد از بازگشایی نماد پالایشگاه‌ها که به گفته مدیرعامل شرکت بورس 10 درصد سهم بازار را دارند، بعد از یک سال بازگشایی با افت 3589 واحد به رقم 61 هزار و 532 واحد رسید.ارزش روز بازار نیز امروز به 274 هزار میلیارد تومان رسید.امروز معامله‌گران بورسی تعداد یک میلیارد برگه بهادار در قالب 41 هزار و 71 فقره معامله و به ارزش 186 میلیارد تومان داد و ستد کردند.امروز شاخص قیمت (وزنی ـ ارزشی) با کاهش 1548 واحد به 26 هزار و 556 واحد رسید.شاخص کل (هم‌وزن) با 111 واحد به 9 هزار و 743 واحد رسید.شاخص قیمت (هم‌وزن) با 102 واحد کاهش به 8 هزار و 927 واحد رسید.شاخص آزاد شناور با 3 هزار و 977 واحد کاهش به 70 هزار و 687 واحد رسید.شاخص بازار اول بورس با 3 هزار و 547 واحد کاهش به 44 هزار و 508 واحد رسید.و شاخحص بازار دوم بورس با 1014 واحد کاهش به 126 هزار و 353 واحد رسید.امروز نمادهای شپنا مربوط به پالایش نفت اصفهان، شبندر پالایش نفت بندرعباس، شبریز پالایش نفت تبریز، تاپیکو سرمایه‌گذاری نفت و گاز پتروشیمی تأمین، شفن پتروشیمی فناوران، وب‌ملت بانک ملت، پارسان گسترش نفت و گاز پارسیان در کاهش شاخص تأثیر داشته‌اند.بیشتری اثر کاهشی مربوط به نماد شپنا پالایش نفت اصفهان با 1447 واحد کاهش بوده و پس از آن پالایش نفت بندرعباس که 1353 واحد در کاهش شاخص اثرگذار بوده‌اند.نمادهای پربیننده بورسی، امروز مربوط به بانک صادرات ایران خودرو، سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین، بانک ملت، صنایع آذرآب، سایپا و زامیاد بوده است.به گزارش فارس، امروز در فرابورس ایران، شاخص کل با 62 واحد کاهش به 658 واحد و ارزش روز بازار اول و دوم فرابورس به 52 هزار میلیارد تومان رسید.امروز معامله‌گران فرابورسی تعداد 246 میلیون و 653 هزار برگه بهادار در قالب 25 هزار و 833 نوبت معامله و به ارزش 236 میلیارد تومان داد و ستد کردند.امروز نمادهای پربیننده فرابورسی مربوط به شرکت‌های مواد اولیه دارویی البرزبالک، گروه سرمایه‌گذاری میراث فرهنگی، بانک دی، توسعه خدمات دریایی و بندری سینا، شهرسازی و خانه‌سازی باغ‌میشه، سرمایه‌گذاری مسکن تهران و بانک گردشگری بوده‌اند.امروز نمادهای سه پالایشگاه فرابورسی مانند شتران مربوط به پالایشگاه تهران، شاوان پالایش نفت لاوان، شراز پالایش نفت شیراز به ترتیب با 30، 15 و 7 واحد کاهش در کاهش نماد فرابورس اثرگذار بوده و پس از آن نمادهای مارون، شرانل، وگردش در کاهش شاخص اثرگذار بوده‌اند و نماد جم در ارتقای شاخص اثر داشته است.

شاخص کل بورس 3589 واحد سقوط کرد - الف |
 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
صف خرید در بورس تهران

دنیای اقتصاد: شاخص کل بورس تهران روز گذشته 2 هزار و 100 واحد (معادل 2/3 درصد) رشد کرد و باعث شد سود این بازار از ابتدای سال به 8 درصد برسد. بررسی‌ها از وضعیت بازار و معاملات روزهای اخیر نشان می‌دهد با دو پدیده در بورس تهران در روزهای اخیر و روزهای پیش‌رو مواجه هستیم؛ پدیده اول در این رابطه صف‌نشینی خریداران برای خرید سهم‌های مهم بازار به‌خصوص در گروه‌های بانکی و خودرویی‌ها است که با خوش‌بینی نسبت به تحولات مثبت این گروه‌ها بعد از رفع تحریم‌ها شکل گرفته است. در طرف مقابل اما عرضه سهام به دلیل پیش‌بینی افزایش بیشتر قیمت به شدت کاهش یافته و تا حد زیادی شاهد عدم فروش سهم‌های مهم در بورس تهران هستیم. به تحلیل کارشناسان بازار سهام به‌نظر می‌رسد این دو عامل ظرف روزهای پیش رو قیمت انواع سهام در بازار را افزایش خواهد داد. در این میان کارشناسان در گفت‌و‌گو با «دنیای اقتصاد» معتقدند با رفع تحریم‌ها، گروه‌های خدماتی همچون بانک‌ها و بیمه‌ها با رشد قابل توجهی در بورس مواجه خواهند شد و پس از آنها گروه‌های خودرو، حمل‌و‌نقل، تولیدی‌ها همچون فولاد و فلزات، شرکت‌های مرتبط با مسکن و پتروشیمی‌ها گروه‌هایی هستند که بیشترین تاثیر مثبت را از نتایج توافق ایران و گروه 1+5 می‌پذیرند.

با افزایش 2100 واحدی شاخص کل در روز گذشته رقم خورد

صف‌نشینی خریداران در بورس
صنایع پیشتاز بعد از توافق هسته‌ای کدامند؟

گروه بورس – مسعودرضا طاهری: بورس تهران روز گذشته در شرایطی اولین روز کاری جدی خود بعد از تعطیلات را آغاز کرد که شاخص کل این بازار با افزایش 2100 واحدی بالاترین رشد روزانه را در حداقل 25 ماه اخیر ثبت کرد. پس از انتشار بیانیه مشترک ایران و گروه 1+5 شاخص کل بورس تهران با این میزان افزایش رشد 2/ 3 درصدی را تجربه کرد و به این ترتیب سود بازار سهام در سال 94 به بیش از 8 درصد رسید و دماسنج بازار روی رقم 67 هزار و 827 واحد ایستاد.


دیروز بازار در شرایطی قابل انتظار با صف‌نشینی‌های گسترده برای خرید سهام روبه‌رو‌ بود و تقریبا تا پایان دقایق معاملاتی، تعداد 668 میلیون سهم به ارزش 1861 میلیارد ریال در 24 هزار و 700 دفعه مورد معامله قرار گرفت. روز گذشته نمادهای «فارس»،«همراه»، «اخابر»، «تاپیکو»، «فولاد»، «وغدیر» و «پارسان» با بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص کل بازار ظاهر شدند. بالاترین ارزش معامله نیز در میان معاملات غیربلوکی به سهام آلومینیوم ایران به ارزش 148 میلیارد ریال و بیشترین حجم معامله به سهام بانک صادرات با جابه‌جا‌یی 95 میلیون سهم اختصاص یافت.
دیروز همچنین به تاسی از شاخص کل و فضای مثبت بازار، شاخص قیمت وزنی – ارزشی نیز با 19/ 3 درصد رشد با
905 واحد افزایش به 29 هزار و 262 واحد رسید. همچنین شاخص کل هم‌وزن و شاخص قیمت هم‌وزن به ترتیب با 215 واحد افزایش و 197 واحد افزایش روبه‌رو‌ شدند.
واکنش مثبت بازار سهام به بیانیه لوزان که بر اساس آن مقرر شده تا 3 ماه آینده دو طرف بر سر موضوعات مشخص به توافق نهایی برسند و همزمان تمامی تحریم‌های موضوعه مذاکرات هسته‌ای توسط آمریکا، شورای امنیت، اتحادیه اروپا و... پایان پذیرد، هیجان قابل انتظاری را در بازار ایجاد کرده است، به‌طوری‌که فضای کلی بازار سهام دیروز با هیجان معامله‌گران روبه‌رو‌ بود. نشست دور دوم لوزان در حالی در شامگاه 13 فروردین با پایان ضرب‌الاجل چهار ماهه برای رسیدن به تفاهم و چارچوب کلی در ابعاد سیاسی، فنی و حقوقی همزمان شد که از منظر برخی سیاستمداران زیربنای توافق جامع به حساب می‌آید. بعد از این دور از گفت‌وگوها که 9 روز به طول انجامید دو طرف بیانیه‌ای مشترک صادر کردند؛ بیانیه‌ای که خود حاوی مجموعه‌ای از راه‌حل‌ها و به عبارتی چارچوب کلی و مبنای سند نهایی مذاکره‌ها محسوب می‌شود.
کارشناسان در این راستا موارد مختلفی از آثار مثبت رفع تحریم‌ها را بر بازار سهام بر‌می‌شمارند و معتقدند که بازگشت نقدینگی به بازار سهام، افت هزینه‌های تولید، افزایش فروش و صادرات، افزایش P/ E بازار، افت تقاضا در بازارهای موازی، بهبود سهام در بخش‌های مختلف بازار، افزایش امکان دریافت تسهیلات ارزی توسط برخی صنایع مادر همگی از جمله نتایج توافق ایران و غرب محسوب می‌شوند.
در این بین چشم‌اندازهای مثبت در روابط بین‌المللی بنگاه‌های اقتصادی، افت تورم انتظاری، شفافیت بازار و افزایش پیش‌بینی‌پذیری بازار در حالی سهامداران را در تکاپوی صف‌نشینی برای خرید انواع سهم قرار داده که کاهش انتظاری نرخ سود سپرده‌های بانکی نیز همچنان به‌عنوان پتانسیلی قدرتمند برای افزایش بیشتر تقاضا برای سهام در ماه‌های پیش رو مطرح است. در عین حال در خارج از بازار سهام، موفقیت احتمالی بانک مرکزی برای تک‌نرخی کردن ارز البته شرایط را تسهیل می‌کند.
در این راستا دکتر ولی نادی قمی، مدیرعامل تامین سرمایه نوین ضمن توصیه به پرهیز از کوته‌‌‌نگری در بازار سرمایه، به بررسی ترتیب تاثیر‌پذیری مثبت صنایع بورسی از شرایط به وجود آمده پرداخته است. به گفته وی بخش‌های خدماتی بازار اولین گروهی هستند که با توافق حاصله بین ایران و غرب با رشد مواجه خواهند شد. بانک‌ها، بیمه‌ها و لیزینگ‌ها جزو این دسته هستند که انتظارات برای آنها از خوش‌بینی بالایی برخوردار است. بعد از این گروه صنعت خودرو در مرتبه بعدی تاثیر‌پذیری مثبت از مذاکرات هستند. به عقیده وی، بخش حمل‌ونقل‌ و پس از آن گروه‌های تولیدی از جمله فولادی‌ها و فلزات پایه و بخش‌هایی که بازار را با تولید محصولات خود تغذیه می‌کنند از گروه‌هایی هستند که با شرایط مثبتی بعد از توافق ایران و غرب روبه‌رو‌ خواهند شد.
در عین حال رونق بخش مسکن و بهبود سهام مرتبط با این صنعت در بازار سهام از مواردی است که از نگاه این کارشناس در بازار شرایط مثبتی را با توافق در مذاکرات تجربه خواهد کرد. در این میان وی صنعت پتروشیمی را با تاخیر زمانی تقریبا 6 ماهه از توافق نهایی صنعتی دانست که تاثیرات جدی و مثبت واقعی را پس از یک واکنش منفی اولیه به افت احتمالی قیمت نفت و دلار داخلی از خود به نمایش می‌گذارد.
این کارشناس بازار سهام در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» در توضیح شرایط دیروز بازار گفت: توافق اخیر با هر اسم و عنوان توانسته که بر بازار تاثیر گذار باشد، اما این شرایط نباید منجر به افزایش انتظارات هیجانی از بازار شود. وی افزود: اصولا در بازار سرمایه دیدگاه بلند‌مدت در سرمایه‌گذاری یک اصل پذیرفته شده است و در مقابل دیدگاه کوتاه‌‌‌نگری برای بورس سم است. از این رو در حالی که توافق اخیر هنوز تا 3 ماه آینده ممکن است با ملاحظات دیگری هم همراه شود، تهدیدات و فرصت‌های زیادی را به همراه دارد. به عقیده وی کسانی که مخالف روان شدن ارتباطات بین‌المللی هستند چه همسایه باشند و چه غیر‌همسایه البته ساکت نمی‌نشینند و این شرایط در معرض چرخش قرار دارد، از این رو توصیه به سرمایه گذاران این است که با آرامش و با در نظر گرفتن چشم‌انداز بلند‌مدت به خرید سهام اقدام کنند. نباید انتظار داشت که مشکلاتی که طی 12 سال به وجود آمده، طی 3 تا 4 ماه برطرف شود. با این حال بهبود روابط بانکی و بیمه‌ای، ورود تکنولوژی، افت تنگناهای نقدینگی و کاهش نرخ مورد انتظار سود بانکی می‌تواند شرایط را بهبود ببخشد اما در کوتاه مدت نباید انتظار تغییرات زیادی در اقتصاد داشت.
نادی در ادامه افزایش 15 درصدی بورس را غیر قابل انتظار ندانست امانسبت به افزایش‌های هیجانی بازار هم تذکر داد. از منظر او نگاه بلند مدت به سهام حتما شرایط بازار را توسعه خواهد داد. نادی افزود: پیشرفت در مذاکرات و دستیابی به توافق نهایی حتما هزینه‌های برخی بنگاه‌های اقتصادی از جمله بانک‌ها را تا 15 درصد کاهش خواهد داد که البته باید برای دستیابی به شرایط مطلوب تر ماه‌های پس از توافق نهایی را نیز تحمل کرد. وی همچنین درخصوص تاثیر‌پذیری نرخ دلار از بخش‌های واقعی اقتصادی نیز گفت: حتی با وجود روان شدن ارتباطات بین‌المللی و بانکی، دلار همچنان از تفاوت نرخ تورم ایران و آمریکا تاثیر خواهد گرفت. این شرایط با توجه به اینکه دولت یازدهم نرخ دلار را 3200 تومان تحویل گرفته است، همزمان با دریافت حداقل 25 درصد افزایش 2 ساله مابه‌التفاوت نرخ تورم ایران و آمریکا،باید تثبیت نرخ دلار در بین 3500 تا 4000 تومان صورت بگیرد.


تغییرات روز گذشته شاخص کل بورس

 

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
255 شرکت اولین پیش‌بینی‌ سال 94 خود را به بازار منعکس کردند

[h=1]پیش‌بینی سودآوری 64درصد شرکت‌های بورسی[/h]



گروه بورس دنیای اقتصاد- هدیه لطفی: سال 93 در حالی به اتمام رسید که اغلب شرکت‌های حاضر در بورس، بودجه و پیش‌بینی‌های درآمدی خود را برای سال جدید اعلام کرده‌اند. در این میان هرچند بخش عظیمی از گزارش بودجه سال 1394 شرکت‌ها تاکنون به بازار اعلام شده اما همچنان برخی گروه‌ها بودجه خود را اعلام نکرده‌اند و انتظار می‌رود که در روزهای آینده اقدام به انتشار این گزارش‌ها کنند. با این حال در مجموع 255 شرکت اولین پیش‌بینی سال 94 را به بازار ارائه کرده‌اند که بر این اساس 64 درصد از پیش‌بینی‌ها با افزایش سودآوری نسبت به سال 93، 33 درصد با کاهش و مابقی بدون تغییر بوده‌اند.

در این میان، شرکت‌های پالایشی نیز پس از یک سال انتظار سرانجام به ارائه بودجه و پیش‌بینی‌های 93 خود در دقیقه 90 پرداختند. گزارش‌های ارسالی این گروه با چند سناریو در نظر گرفته شده، اما بازار همچنان در انتظار برای گزارش‌های سال 94 این گروه به سر می‌برد.
فعالان بورس تهران که در یک سال گذشته با رکودی عمیق دست و پنجه
نرم کرده بودند با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال در انتظار انتشار گزارش پیش‌بینی سود شرکت‌ها برای سال 94 بودند تا بتوانند وضعیت صنایع بورسی را در سال جاری تحلیل کنند و چشم اندازی از وضعیت سودآوری شرکت‌ها داشته باشند.
با این حال از میان گزارش‌های منتشر شده می‌توان گفت که شرکت‌های دارویی شگفتی‌ساز شرکت‌های بورسی شده و با انتشار گزارش‌های مثبت، سهامداران خود را خوشحال کرده‌اند، به‌طوری که این شرکت‌ها در روزهای رکود بورس انتظارات سهامداران را محقق کرده و در بودجه اعلامی سودآوری خود را به‌طور متوسط 15 تا 20 درصد افزایش داده‌اند که این افزایش موجب رشد قیمت و بهبود تقاضا در نمادهای این گروه شده است. این در حالی است که شرکت‌های معدنی و فلزی پیش‌بینی سود سال جاری خود را با احتیاط اعلام کرده و عمدتا تعدیل منفی نسبت به آخرین پیش‌بینی سال گذشته در سودآوری خود لحاظ کرده‌اند. به‌طوری که بزرگ‌ترین شرکت گروه فلزی یعنی فولاد مبارکه که در سال 93 با افت قیمت‌های جهانی زیان بیش از 25 درصدی را تجربه کرده است، پیش‌بینی سود خود را نسبت به آخرین پیش‌بینی سال 1393، 10 درصد کاهش داده و با بی‌اقبالی سهامداران مواجه شده است.
در این میان صنعت لیزینگ گزارش‌های مطلوبی به بازار ارائه کرده و اکثر شرکت‌های این گروه سود سال جاری خود را با تعدیل مثبت اعلام کرده‌اند که انتظار می‌رود این گروه با تداوم روند فعلی سود خود را افزایش دهند و عملکرد قابل قبولی در سال 94 داشته باشند. اما مهم‌ترین صنعت بازار سرمایه یعنی پتروشیمی‌ها به دلیل ابهامات فراوان در قیمت خوراک و همچنین افت قیمت‌های جهانی گزارش‌های مطلوبی به بازار ارائه نکرده و همان طور که پیش‌بینی می‌شد با کاهش سودآوری مواجه شده‌اند. به این ترتیب اکثر شرکت‌های این گروه با کاهش سودآوری مواجه شده و برنامه فروش کمتری را در سال جاری پیش‌بینی کرده‌اند و اکثر نمادهای پتروشیمی تحت تاثیر این گزارش‌ها با روند نزولی و کاهش قیمت‌ها مواجه شده‌اند. در گروه خودرویی نیز شرکت‌های مطرح این گروه یعنی ایران خودرو و سایپا گزارش‌های محتاطانه‌ای به بازار ارائه کرده و 6 شرکت این گروه تعدیل منفی به بازار اعلام کرده‌اند؛ ‌در این میان شرکت‌های سیمانی نیز به دلیل کاهش فروش محصولات، پیش‌بینی سود سال 94 خود را کاهش داده و تعدیل منفی به بازار گزارش کرده‌اند.
در این راستا مدیر نظارت بر شرکت‌های بورس اوراق بهادار تهران معتقد است: سال 1393 سال بسیار سختی برای بخش واقعی اقتصاد بود و بسیاری از صنایع با رکود مواجه بودند که طبیعتا این رکود بر سودآوری شرکت‌های بورسی نیز موثر بوده است. باتوجه به آنکه همواره بخش واقعی اقتصاد کشور دچار ابهامات زیادی است، ارائه پیش‌بینی دقیق از سوی شرکت‌ها بسیار مشکل است و از این‌رو برای برخی صنایع شاهد عدم اتکا به بودجه اعلامی هستیم و فاصله زیادی میان عملکرد واقعی و بودجه اعلامی وجود دارد. سید‌روح‌الله حسینی‌مقدم در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به اینکه براساس مقررات شرکت‌ها موظف هستند که براساس عملکرد هر فصل، مجدد پیش‌بینی به بازار ارائه کنند، گفت: عدم پیش‌بینی متغیرهای اثرگذار بر تولید وفروش هر شرکت موجب می‌شود تا قابلیت اتکای گزارش‌ها پایین باشد. به گفته حسینی‌مقدم در امتیاز اطلاع‌رسانی که توسط سازمان بورس و اوراق بهادار محاسبه می‌شود وزن به موقع بودن اطلاعات، نصف وزن قابلیت اتکای اطلاعات در نظر گرفته شده است.
وی در ادامه با اشاره به بودجه ارائه شده شرکت‌ها برای سال 94، اظهار کرد: با همه این تفاسیر شاهد هستیم که از مجموع شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران 255 شرکت تاکنون اقدام به ارائه بودجه سال 94 خود کرده‌اند که مجموع سود پیشنهادی آنها رقمی در حدود 40 هزار میلیارد تومان شده است، هرچند بازار در انتظار دریافت گزارش سایر شرکت‌ها است، اما همین شرکت‌ها در آخرین پیش‌بینی خود بر اساس عملکردهای دوره‌ای حدود 41هزارمیلیاردتومان را برای سال 1393 پیش‌بینی کرده‌اند. حسینی‌مقدم ادامه داد: البته کاهش در سود پیش‌بینی سال 94 نسبت به آخرین پیش‌بینی سال 93 امری بعید نیست؛ زیرا شرکت‌ها با ابهامات اساسی در بخش متغیرهای اثرگذار بر فعالیت کسب و کار خود مواجه هستند و از این‌رو اندکی محافظه‌کاری از سوی شرکت منطقی و طبیعی است.
مدیر نظارت بر شرکت‌های بورس اوراق بهادار در ادامه اظهاراتش با اشاره به این مطلب که هرچند در سال‌های اخیر این امکان برای شرکت‌ها فراهم بوده که بتوانند با چند سناریو سود سال آینده خود را پیش‌بینی کنند که بازار هم بتواند تحلیل مناسب تری نسبت به ریسک‌هایی که فعالیت شرکت را تهدید می‌کند، داشته باشد، گفت: با این وجود شاهد هستیم که صنعت استخراج کانه‌های فلزی که شامل 9 شرکت در بورس تهران است، کاهش 18درصدی سود سال 94 خود را اعلام کرده است؛ این صنعت در اولین پیش‌بینی خود برای سال 94، سود حدود 2 هزار میلیارد تومانی را به بازار انعکاس داده است، در حالی که در آخرین پیش‌بینی براساس عملکرد شرکت ها، 2 هزار و 450 میلیارد تومان را به بازار اعلام کرده بود که به این ترتیب این صنعت در سودعملیاتی خود کاهش حدود 6 درصدی را منعکس کرده، به‌طوری‌که در آخرین پیش‌بینی 93، 2 هزار و 389 میلیارد تومان را به‌عنوان سود عملیاتی پیش‌بینی و در سال 94 نیز 2 هزار و 257 میلیارد تومان را پیش‌بینی می‌کند.
حسینی‌مقدم در ادامه به تشریح صنعت انبوه‌سازی پرداخت و گفت: صنعت انبوه‌سازی و املاک که در بورس اوراق بهادار تهران پذیرای 11 شرکت است، پیش‌بینی خود را برای سال 94 نسبت به آخرین پیش‌بینی 93، رشد 23درصدی داده است. این صنعت 400 میلیارد تومان را برای سال 94 پیش‌بینی کرده و به لحاظ سودعملیاتی با رشد 32 درصدی نسبت به سال 1393 سود 337 میلیارد تومانی را برای سال 94 در نظر گرفته است. وی ادامه داد: در صنعت موادغذایی و قندوشکر در مجموع کاهش 19درصدی در سود 94 اعلام شده که عمده این کاهش به دلیل تعدیل‌های منفی صنعت قندوشکر است؛ در مجموع 30 شرکت حاضر در این صنعت 557 میلیارد تومان سود پیش‌بینی کرده‌اند، در حالی‌که 16درصد افزایش پیش‌بینی در سودعملیاتی این شرکت‌ها مشهود است.
وی با اعلام این مطلب که صنعت خودرو که درسال گذشته با رشد قابل ملاحظه‌ای در سودآوری مواجه بود برای سال 94 نیز رشد سودآوری 7درصدی را انتظار می‌کشد، گفت: این صنعت که با پرداخت هزینه‌های مالی بسیار بالا مواجه است، 320میلیارد تومان برای سال 94 پیش‌بینی کرده، در حالی که سودعملیاتی با 26درصد رشد به 3 هزار و 200 میلیارد تومان خواهد رسید؛ این در حالی است که سود شرکت‌های خودرویی در سال 93 از اتکای قابل قبولی برخوردار نبود و به‌عنوان مثال سود 7 تومانی ایران خودرو به حدود 40تومان در آخرین اظهار نظر شفاهی مدیرعامل این شرکت بالغ می‌شود. به گفته این فعال بازار سرمایه، صنعت رایانه در بورس اوراق بهادار تهران سود قابل توجهی را پیش‌بینی کرده به‌طوری‌که انتظار سود خالص 653 میلیارد تومانی در مقایسه با سود 573 میلیارد تومانی با رشد 14 درصدی مواجه است.
وی ادامه داد: سیمانی‌ها در مجموع کاهش 14درصدی در سود خالص را انتظار دارند و صنعت کاشی و سرامیک برخلاف سال 93 انتظار رشد 40درصدی را پیش‌بینی می‌کند؛ این درحالی است که تاکنون نیمی از کاشی و سرامیک‌سازها گزارش پیش‌بینی خود را ارائه نکرده‌اند.
حسینی‌مقدم در ادامه گفت: فلزات اساسی به‌عنوان صنعت پرطرفدار بازار، سال 94 را مناسب ارزیابی نمی‌کند. هرچند کاهش 6درصدی در سودعملیاتی پیش‌بینی کرده است، اما برای سودخالص انتظار کاهش 16درصدی را دارد. وی ادامه داد: دارویی‌ها که به لحاظ تعداد شرکت‌ها جزو صنایع مهم بازار محسوب می‌شوند در مجموع سود 1267میلیاردتومانی را برای سال 94 پیش‌بینی کردند که درمقایسه با آخرین پیش‌بینی سال 93، رشد 16درصدی دارد. حسینی‌مقدم با اظهار این مطلب که بانکداری و بیمه دو صنعتی هستند که حضورشان در بازار سرمایه زیاد نیست، گفت: تاکنون بانک پارسیان، پست بانک و بانک تجارت اولین پیش‌بینی سال 94 خود را به بازار ارائه نکرده‌اند اما سایر بانک‌های پذیرفته شده در بورس تهران در مجموع 3 هزار و 894میلیارد تومان برای سال 94 پیش‌بینی سود داشته‌اند که این شرکت‌ها براساس عملکرد 9ماهه خود، 3 هزار و 550 میلیارد تومان را برای سال 93 پیش‌بینی کرده بودند. بیمه‌ها نیز که تعدادشان با پذیرش بیمه ما به 6 شرکت رسید در مجموع 287 میلیارد تومان سود پیش‌بینی کردند که رشد 18درصدی را درمقایسه با سال 93 نشان می‌دهد. وی در ادامه خاطرنشان کرد: براساس آمار بودجه 255 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (از مجموع 315 شرکت) تعداد 110 شرکت به‌طور متوسط سودخالص خود را در اولین پیش‌بینی 94 نسبت به سال 93 کاهش داده‌اند، 4 شرکت تغییر نداده و باقی شرکت‌ها سودخالص خود را افزایش داده‌اند. وی ادامه داد: همچنین85 شرکت سود عملیاتی خود را کمتر از سال 1393 پیش‌بینی کردند، 6 شرکت تغییر ندادند و 164 شرکت نیز سود عملیاتی خود را در اولین پیش‌بینی سال 94 نسبت به آخرین پیش‌بینی براساس عملکرد، افزایش دادند.


 

محممد آقا

عضو جدید
کاربر ممتاز
کاهش شاخص بورس تا مرز ۶۵ هزار واحد

کاهش شاخص بورس تا مرز ۶۵ هزار واحد

شاخص کل بورس و اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز با 546 واحد کاهش به 65 هزار و 88 واحد رسیده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، امروز 373 میلیون سهم به ارزش670 میلیاردریال معامله شد.
ارزش کل بازار نیز 293 هزار میلیارد تومان است.
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

nasimparsi

عضو جدید
با درود

دوستان با توجه به پایین اومدن بورس و .. اکنون زمان خرید هست؟ بهترین گزینه های خرید سهام و .. چیه؟ پتروشیمی یا ...؟
لطفا با زبان ساده کمی توضیح بدین چی بخریم بهتره و چی نخریم و حداقل چقدر پول گذاشته بشه بهتره؟
 

M o R i S

مدیر تالار حسابداری
مدیر تالار
کاربر ممتاز
برجام هم نتوانست بورس را نجات دهد، شاخص هر روز منفی می شود

برجام هم نتوانست بورس را نجات دهد، شاخص هر روز منفی می شود

دولت یازدهم به بانک‌ها بدهکارتر شد؛ هفت ماه از سال گذشته، هنوز تکلیف نرخ خوراک پتروشیمی‌ها مشخص نیست به نظر شما با چه تضمینی می‌توان خصوصی‌سازی کرد.



اسماعیل غلامی معاون سابق سازمان خصوصی سازی در گفتگو با «نسیم»با انتقاد از برخی از رفتارهای دولت یازدهم در روند واگذاری ها و خصوصی سازی گفت: در حال حاضر شرایط بورس خوب نیست، همین الان آقای فطانت فرد برای دولت شرط گذاشته که اگر می خواهید بورس پیشرفت کند بسیاری از مسائل را مانند حق بهره برداری از معادن و نرخ خوراک پتروشیمی ها باید طوری تصویب کنید که اگر کسی می خواهد سهم بخرد تا ۵ یا ۶ سال دیگر تکلیفش مشخص باشد. ولی می بینید علی رغم توافق برجام تغییری در بازار سرمایه حاصل نشده است، و علائم بازار بورس در حال منفی شدن است.

اسماعیل غلامی بیان کرد: وقتی اکنون هفت ماه از سال گذشته ولی هنوز تکلیف نرخ خوراک پتروشیمی هامشخص نیست به نظر شما با چه تضمینی می توان خصوصی سازی کرد.
غلامی گفت: امروز اگر به شرکتهایی که سازمان خصوصی سازی قصد واگذاری آنها را دارد نگاه کنید متوجه می شوید در میان شرکتهای واگذار شده، چهار شرکت قوی و با سابقه خوب مالی پیدا نمیشود!


وی افزود: شما اگر به آگهی های مزایده ها نگاه کنید یا در حال فروش اموال هستند و یا در حال فروختن پمپ بنزین هستند، البته چند شرکت بزرگ برای واگذاری داریم که دولت یازدهم آنها را واگذار نکرده، مانند شرکت ملی حفاری، پالایشگاه کرمانشاه و چند شرکت دیگر که البته به نظر می رسد دولت دوست ندارد این شرکتها را واگذار کند و متاسفانه دلیلش هم مشخص نیست!


وی در ادامه گفتگوی خود با خبرنگار نسیم با طرح این سوال که فکر می کنید چرا در این دو سال که دولت یازدهم بر اداره کشور حاکم شده بدهی دولت به بانکهای تجاری بیشتر شده است چنین گفت: زیرا این دولت، اقدام به چاپ اوراق مشارکت کرد و تنها نام بستانکار را تغییر داد و و به جای پیمارنکاران، بانکها بستانکار این دولت هستند.


معاون سابق سازمان خصوصی سازی گفت: در حالت قبل بستانکار تنها یک نفر پیمانکار بود و امروز بستانکار بانکها هستند و به نظر من افزایش بدهی دولت به بانکها حق الناس است زیرا اگر پولشان را ندهید اینها به جای این که به مردم وام با نرخ ۱۷درصد بدهند با نرخ ۲۵ درصد می دهند.


وی در خصوص بدهی دولت قبل به تامین اجتماعی هم گفت: باید از دولتمردان یازدهم پرسید مگر کسانی که از دولت حقوق می گیرند، از کدام نهاد این حقوق را دریافت می کنند؟ مگر از تامین اجتماعی نمی گیرند؟ دولت هیچ گاه بدهی خود را به تامین اجتماعی نداده است و این می شود بدهی دولت به تامین اجتماعی، بنابراین واگذاری هایی که این دولت و دولت قبل به تامین اجتماعی هم به این دلیل انجام شده و ناشی از رد دیون بوده است.


معاون سابق سازمان خصوصی سازی افزود: تفاوت واگذاری های این دولت و دولت قبل به تامین اجتماعی این است که ما آگهی می دادیم اگر مشتری نبود به تامین اجتماعی می دادیم اما این دولت بدون آگهی به تامین اجتماعی واگذار می کند، حالا مردم قضاوت کنند که کدام واگذاری ها بهتر بوده است.

 

Sima

مدیر تالار مهندسی هسته ای همکار مدیر تالار زبان
مدیر تالار
کاربر ممتاز
با درود

دوستان با توجه به پایین اومدن بورس و .. اکنون زمان خرید هست؟ بهترین گزینه های خرید سهام و .. چیه؟ پتروشیمی یا ...؟
لطفا با زبان ساده کمی توضیح بدین چی بخریم بهتره و چی نخریم و حداقل چقدر پول گذاشته بشه بهتره؟

باتاخیر عرض کنم که هنوزم زمان خوبیه برا خرید اوضاع خودرو ها که خیلی بده باز پتروشیمی نوساناتی داره هم تو سرمایه گذاری و خرید سهام بهترین گزینه معمولا پتروشیمی ها هستن که حداقل پول هم برای خرید صدهزار تومن هست که البته قیمت هر سهم تو پتروشیمی بالاس بهتره سقف خریدتون رو ببرین بالا
 

M o R i S

مدیر تالار حسابداری
مدیر تالار
کاربر ممتاز
سودگیری‌‌های سریع در بورس

سودگیری‌‌های سریع در بورس

بورس تهران در حالی روزهای کم‌نوسان خود را ادامه می‌دهد که در صحنه اقتصادی-سیاسی کشور نشانه‌هایی از بهبود به چشم می‌خورد.

بررسی ها از وضعیت این روزهای بازار سهام نشان می‌دهد قیمت‌ها در ساعات ابتدایی معاملات با اقبال نسبی و رشد همراه می‌شوند؛ اما به سرعت شاهد بازگشت سهام به مسیر نزولی می‌شویم. کارشناسان معتقدند بسیاری از فعالان کنونی بورس تهران به سودهای اندک اکتفا کرده و با مشاهده رشدهای مقطعی در صف فروش قرار می‌گیرند. این نوسان‌گیری سریع، سقفی بازدارنده در برابر رشد بیشتر قیمت‌ها محسوب می‌شود.

بورس تهران با نوسان محدود و فرسایشی قیمت‌ها در یک محدوده مشخص، روزهای آرام و تا حدی کسالت‌بار را برای فعالان خود رقم زده است.بررسی روند شاخص کل در چند روز گذشته نشان می‌دهد که قیمت بیشتر سهم‌ها در ابتدای ساعات معاملاتی با یک رشد مواجه بوده اما در ادامه در مسیر نزول قیمت‌ها حرکت کرده این در حالی است که در ساعات پایانی معاملات نیز تحت تاثیر جابه‌ جا‌یی‌های عمده در برخی سهم‌ها بدون تغییر خاصی نسبت به روز ما قبل خود باقی مانده است. به اعتقاد کارشناسان در شرایط کنونی برخی سهامداران پس از مشاهده کوچک‌ترین نوسان قیمت در سهم‌ها در صف فروش حاضر می‌شوند و به کسب سودهای لحظه‌ای و اندک رضایت دارند.

بررسی روند نوسانی با دامنه کوتاه مدت نیز از دو منظر امکان‌پذیر است؛ نخست آنکه ثبات حرکت شاخص کل حول کانال ۶۳هزار واحدی که به مدت ۱۸ روز متوالی کاری در آن ادامه یافته است، حکایت از بی اعتمادی و انتظاری شدید در بازار دارد. دوم آنکه کاهش قیمت سهام و نزدیک شدن به ارزش اسمی، مانع از تحرکات سهامداران در خرید و فروش‌ها شده است به‌طوری که از یکسو قیمت‌های جذاب سهام به مانعی برای فروش و از سوی دیگر بی‌اعتمادی و نگرانی و برخی ابهامات نیز به مانعی برای خرید در بازار سهام تبدیل شده است.

در این بین بررسی‌های «دنیای اقتصاد» از رفتار دو دسته از بازیگران بورس تهران در هفته جاری نشان می‌دهد که در هفته جاری حقیقی‌ها نسبت به هفته‌های گذشته در سمت خرید فعال‌تر شده‌اند این در حالی است که کارشناسان این تحرکات را از جانب برخی سهامداران سنتی در بازار می‌دانند که به دلیل جذاب شدن قیمت‌ها در سمت خرید فعال می‌شوند و با کوچک‌ترین تغییر مثبتی در سهم نیز آن را می‌فروشند. به همین دلیل آنچه در بورس تهران در شرایط کنونی مشاهده می‌شود، عدم ورود نقدینگی جدید از سوی سهامداران حقیقی به بازار است که نشانه‌های آن را نیز می‌توان در کاهش نسبت قیمت بر درآمد سهام مشاهده کرد.

موج‌سواری در بازار کم‌رمق

در مورد روند روزهای اخیر شاخص کل بورس رضا بختیاری، کارشناس بازار سهام گفت: این موضوع که در ابتدای معاملات قیمت اکثر سهم‌ها با رشد و در ادامه معاملات در مسیر نزولی حرکت می‌کنند را می‌توان در رفتارهای سفته بازی برخی سهامداران حقیقی جست‌وجو کرد. به‌طوری که در شرایط کنونی برخی سهامداران در همین بازار کم رمق نیز به موج سواری مشغولند و با کوچک‌ترین رشد قیمتی در یک سهم فروشنده می‌شوند که این موضوع عامل روند نزولی قیمت‌ها در ادامه معاملات می‌شود. وی گفت: در شرایط کنونی افت شدید حجم و ارزش معاملات در بورس تهران مانع از هرگونه تحلیل منطقی در معاملات شده است، سهامداران در فضای کنونی که قیمت اکثر سهم‌ها به سطح جذابی رسیده است، اقدام به فروش نمی‌کنند. ضمن اینکه بی‌اعتمادی به معاملات و همچنین وجود برخی ابهامات نیز از اشتیاق سهامداران برای خرید باوجود قیمت‌های مناسب کاسته است.

از سویی معامله‌گران حقوقی نیز به دلیل فقدان نقدینگی توانایی خرید را ندارند و حتی بعضا به دلیل مشکلات مالی برای پرداخت بدهی‌های خود مجبورند در بازار فروشنده باشند، این عوامل در کنار هم افت شدید حجم و ارزش معاملات را در سطوح کنونی رقم زده است. بختیاری در مورد اینکه معامله‌گران حقیقی در بازار این روزهای بورس، نسبت به قبل فعال‌تر شده‌اند، گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد که در روزهای اخیر نقدینگی خاصی از سوی این معامله‌گران وارد بازار نشده و بررسی نسبت قیمت به درآمد سهم نیز از یک روند نزولی حکایت می‌کند، به همین دلیل این فعالیت‌ها اغلب توسط سهامدارانی صورت می‌گیرد که به‌صورت سنتی در بازار حضور دارند و در شرایط کنونی نیز از جذاب بودن قیمت‌ها برای کسب سود هر چند کم بهره می‌جویند.

این کارشناس بازار سهام در پاسخ به این سوال که چرا با وجود اینکه در اقتصاد کشور اقدامات مناسبی برای از بین رفتن رکود صورت گرفته اما وضعیت بازار سهام تحت تاثیر این وضعیت قرار نگرفته است، گفت: وضعیت اکثر صنایع در شرایط کنونی وضعیت نامناسبی است به‌طوری که بیشتر صنایع موجودی کالای بسیار سنگینی دارند که موجب زیان‌ده بودن این شرکت‌ها شده است. از طرفی این شرکت‌ها در وصول مطالبات خود که عمدتا از دولت است مشکلات فراوانی دارند و این موضوع موجب افزایش هزینه‌های مالی زیادی برای این صنایع شده است. از طرفی نیز افت قیمت‌ها در بازار پایه و همچنین وضع برخی قوانین در نرخ خوراک پتروشیمی و بهره مالکانه معادن موجب اثرات منفی در شرکت‌های مهم و اثر گذار در بورس تهران شده است، به همین دلیل در شرایطی که صنایع با چنین مشکلات بزرگی دست و پنجه نرم می‌کنند، اقدامات کنونی دولت نیز نمی‌تواند وضعیت این صنایع را با تغییر جدی در بلندمدت مواجه کند.

در بازار چه گذشت‌؟

روز گذشته شاخص کل بورس تهران با رشد اندک ۱۲ واحدی معادل ۰۲/ ۰ درصد مواجه شد تا با ثبت رقم ۶۳ هزار و ۵۶ واحدی در کارنامه آن، بازدهی این بازار از ابتدای سال تاکنون به ۸۴/ ۰ درصد برسد.حجم و ارزش معاملات روز گذشته به ترتیب با بیش از ۹ و ۶ درصد رشد نسبت به روز سه‌شنبه مواجه شد. «تاپیکو» و «پارسان» بیشترین تاثیر مثبت «اخابر» و «وبصادر» بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل داشتند.

منبع:دنیای اقتصاد
 
  • Like
واکنش ها: Sima

M o R i S

مدیر تالار حسابداری
مدیر تالار
کاربر ممتاز
گشایش در بورس با پرداخت بدهی دولت

گشایش در بورس با پرداخت بدهی دولت

شرکت‌ها و پیمانکاران بورسی با بهره‌های سنگین بانکی، هزینه‌های جاری خود را پوشش می‌دهند حال اینکه مبالغ بالایی از دولت طلبکار هستند و هیچ سودی هم به آن تعلق نمی‌گیرد.

به گزارش صدای اقتصاد، یک تحلیلگر بازار سرمایه گفت: پرداخت بدهی دولت و شرکت‌های دولتی به شرکت‌ها و پیمانکاران بورسی می‌تواند گشایش قابل قبولی در وضعیت آنها ایجاد کند، چراکه این شرکت‌ها با بهره‌های سنگین بانکی، هزینه‌های جاری خود را پوشش می‌دهند حال اینکه مبالغ بالایی از دولت طلبکار هستند و هیچ سودی هم به آن تعلق نمی‌گیرد.احسان رضاپور : برای مثال یکی از شرکت‌های بورسی، بابت وام بانکی، ۱۲۰ میلیارد تومان بدهی با سود ۲۸ درصد دارد اما در همین حال ۱۷۰ میلیارد تومان با بهره صفر درصد از دولت طلبکار است.

وی ادامه داد: اگر دولت این بدهی را به شرکت پرداخت کند، نه تنها شرکت از دریافت تسهیلات بانکی با سود بالا بی‌نیاز می‌شود بلکه نقدینگی چشمگیری هم در حساب شرکت باقی خواهد ماند.

رضاپور تصریح کرد: در این شرایط، به راحتی سود عملیاتی شرکت از محل پائین آمدن هزینه‌ها، افزایش پیدا می‌کند که منجر به تعدیل مثبت در گزارشات می‌شود و بازار نیز P/E بالاتری به سهم می‌دهد.

به گفته وی، وضعیت بازار در مقایسه با روزها و هفته‌های گذشته تفاوت چندانی ندارد و هنوز حجم و ارزش معاملات پائین است.

این تحلیلگر بازار سرمایه افزود: هنوز اتفاق جدیدی در این حوزه نیفتاده است که توجه بازار را جلب کند و کماکان وضعیت بی‌رمق و نسبتا متعادل است.

رضاپور ادامه داد: اگر به شاخص اتکا کنیم، شاخص هموزن‏، مثبت است و این یعنی طرف خریدار کمی قوی‌‌‌تر از طرف عرضه است اما از دیگر سو شاخص کل منفی یا مثبت ضعیف است که نشان می‌دهد معاملات سهام اصلی بازار رمق چندانی ندارند.

وی با بیان اینکه در روند کوتاه مدت بازار و تا زمانی که تغییرات با اهمیتی برای شرکت‌ها روی ندهد همین روال فعلی ادامه خواهد یافت، تصریح کرد: برخی از شرکت‌های کوچک بورسی، می‌توانند تحت تاثیر اتفاقاتی که احتمالا در اقتصاد کشور می‌افتد، معاملات بهتری را شاهد باشند چراکه این شرکت‌ها از گشایش‌های اقتصادی نه چندان بزرگ نیز تاثیر بیشتری می‌پذیرند.وی ادامه داد: برای مثال، پرداخت بخشی از مطالبات این شرکت‌ها از سوی دولت یا تسهیل مبادلات خارجی، روی این دسته از شرکت‌ها تاثیر بیشتری می‌گذارد چون این شرکت‌ها سرمایه کمتری دارند و بهیبود وضعیت آنها هم با تحرکات جزئی‌تری امکان‌پذیر است.

وی گفت: مساله‌ای که باید مورد توجه سهامداران قرار گیرد این است که درمورد شرکت‌های کالا محور، قیمتهای جهانی را رصد کنند چراکه این شرکت‌ها بیش از آنکه از ناحیه رفع رکود داخلی و افزایش تناژ تولید به سود برسند از افزایش قیمت‌های جهانی منتفع می‌شوند.
 

M o R i S

مدیر تالار حسابداری
مدیر تالار
کاربر ممتاز
جزئیات انتشار نخستین اوراق استصناع در بورس

جزئیات انتشار نخستین اوراق استصناع در بورس

متولیان بازار سهام جزئیات اولین صکوک استصناع به همراه توضیحات فنی را اعلام کرده و از برنامه انتشار اوراق ۴ هزار میلیارد تومانی خبر دادند.



به نقل از فارس در پی صدور مجوز سازمان بورس برای اولین صکوک استصناع (سفارش ساخت)، مقرر شده از دوشنبه تا چهارشنبه این هفته یک میلیون و ۶۲۹ هزار و ۳۱۴ ورقه به قیمت هر ورقه ۱۰۰۰ هزار تومان در بورس تهران عرضه عمومی شود.



حسن قالیباف اصل مدیرعامل شرکت بورس در گفت‌وگو با خبرنگار بورسخبرگزاری فارس گفت: طبق برنامه ریزی دوشنبه تا چهارشنبه هفته جاری اولین صکوک استصناع (سفارش ساخت) بازار سرمایه در بورس عرضه و پذیره نویسی می شود. این اوراق ابزاری است، برای تأمین منابع مالی از طریق انتشار عمومی اوراق بهادار و به پشتوانه دارایی‌هایی که شرکت قصد ساخت آن را دارد.وی ادامه داد: برای اولین بار مجوز انتشار چنین اوراق توسط شرکت صنعتی و معدنی توسعه ملی که زیرمجموعه ۱۰۰ درصدی شرکت سرمایه گذاری گروه توسعه ملی است، برای ساخت ساختمان های صنعتی کارخانه کنسانتره و کارخانه گندله هریک با ظرفیت تولید ۲٫۵ میلیون تن در سال صادر شده است.


این مقام مسئول افزود:ضامن این اوراق با نماد “صملی۹۷۰۹″، شرکت سرمایه گذاری گروه توسعه ملی و بازارگردان و متعهد پذیره نویسی آن شرکت تامین سرمایه نوین هستند که در بازار بدهی بورس اوراق بهادار تهران انجام می شود. پس از اتمام پذیره نویسی نیز معاملات ثانویه اوراق آغاز خواهد شد.

به گفته قالیباف اصل پرداخت سود این اوراق هر ۳ ماه یکبار بوده و کلیه کارمزدها و هزینه پذیره نویسی اوراق توسط بانی اوراق پرداخت خواهد شد.

این اوراق با سود ۲۳ درصدی سالیانه برای سرمایه گذاران و فعالان بازار سرمایه پذیره نویسی خواهد شد.

فرهاد حنیفی مدیرعامل گروه توسعه ملی و متولی انتشار این اوراق نیز با اعلام جزییات و توضیحات فنی این اوراق ،گفت: این اوراق که برای نخستین بار در بازار سرمایه ایران بکار گرفته می شود، شامل ۱۶۲٫۹ میلیارد تومان بوده و صرف تامین مالی طرح احداث دو کارخانه ۲٫۵ میلیون تنی دو کنسانتره و گندلۀ (هریک ۲٫۵ میلیون تن در سال و واقع در شهر سنگان) می شود.

وی با بیان اینکه این تامین مالی مربوط به تکمیل منابع شرکت صنعتی و معدنی توسعه ملی با مالکیت ۱۰۰ درصدی گروه توسعه ملی است، ادامه داد: عمده ماشین آلات و تحهیزات لازم این دو پروژه از اروپا و با یوزنانس ۳ ساله چین وارد شده و تاکنون هم پروژه کنسانتره و گندله دارای پیشرفت ۶۰ و ۲۵ درصدی بوده و انتظار می رود، اوایل سال ۹۶ به بهره برداری برسند.

این مقام مسئول با اشاره به نرخ سود ۲۳ درصدی و سررسید ۳ ساله این صکوک و پرداخت هر سه ماه یکبار و با صمانت توسعه ملی و بازارگردانی تامین سرمایه نوین، درباره برنامه بعدی “وبانک” برای انتشار دیگر صکوک استنصاع توضیح داد: طی ۶ یا ۱۲ ماه آینده هم مشابه این نوع اوراق برای پروژه نفت نیک قشم به ارزش ۴ هزار میلیارد تومان منتشر خواهد شد.

به گفته حنیفی ۴۰ درصد از سهام این پروژه مربوط به گروه توسعه ملی و باقی آن مربوط به منطقه آزاد قشم و تامین اجتماعی بوده و در آستانه دریافت خوراک است و با توجه به استقرار در کنار دریا و امکان صادارت گسترده ، یکی از مهمترین پروژه های کشور از لحاظ جانمایی بشمار می رود.
 

M o R i S

مدیر تالار حسابداری
مدیر تالار
کاربر ممتاز
«سهام خزانه»به بورس جان می‌دهد

«سهام خزانه»به بورس جان می‌دهد

رئیس سابق سازمان بورس با اشاره به فشارهایی که بورس را تهدید می‌کند، تاثیر بسته رونق اقتصادی دولت بر بورس را تشریح و سه راهکار برای بهبود وضعیت بازار سرمایه اعلام کرد.علی صالح آبادی در گفتگو با مهر در پاسخ به این سئوال که آیا بسته دوم رونق اقتصادی دولت می‌تواند به بازار سرمایه کشور جانی دوباره بخشد؟ گفت: بورس ما از چند جهت تحت فشار است، از یکسو کاهش قیمت‌های جهانی نفت و مواد معدنی، مثلا اینکه نفت به زیر ۵۰ دلار رسیده، قیمت برخی کالاها مانند مس، فولاد و بسیاری از کالاها در سطح جهانی کاهش یافته و آن هم روی سودآوری بنگاه ها تاثیرگذار است.

رئیس سابق سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: بحث رکودی که در صنایع داخلی با آن مواجه هستیم، مثلا در حوزه مسکن که باعث می‌شود رکورد در بازار فولاد و سایر بازارها ایجاد شود که طبعا آن هم جزئی از کلیت است که بر روی بورس اثرگذار است. از سوی دیگر اثراتی که کاهش قیمت نفت بر روی اقتصاد می گذارد که باعث کاهش بودجه های عمرانی می شود و تبعا آن هم می تواند بر روی صنایع مختلف اثرگذار باشد.

وی ادامه داد: یکسری نصمیم گیری‌ها در بخش‌های مختلف انجام شده مانند تعیین نرخ بهره مالکانه سنگ آهن، خوراک پتروشیمی ها و امثالهم. اینها جزئی از تصمیمات کلی است که روی صنایع اثرگذار است. مجموعه این عوامل باعث می شود که بازار تحت فشار قرار گیرد. برای اینکه بازار به شرایط عادی بازگردد باید در شرایط اقتصاد داخلی و بین المللی اتفاقاتی بیافتد که وضع درآمد دولت بهتر و اقتصاد داخلی از رکود خارج شود. در اقتصاد خارج از کشور هم قیمت های مواد معدنی بهبود یابد و اینها مجموعه عواملی است که می تواند بر روی شرکت ها اثرگذار باشد.

صالح آبادی تصریح کرد: بخشی از صنایع داخلی با مشکلات مربوط به فروش محصولاتشان در دنیا مواجه هستند، مانند مس، در صورتی که تحریم‌ها برداشته شود، می توانند وضعیت بهتری را تجربه کنند. شرکت‌هایی که از تحریم متاثر هستند و نمی توانند به راحتی محصولات خود را بفروشند یا منابع بلوکه شده ای دارند، از فضای جدید متاثر خواهند شد.صالح آبادی افزود: اگر با اجرای طرح تسریع رونق اقتصادی منابع جدیدی تزریق شود (البته بسته به میزان منابع تزریقی) می تواند اقتصاد را از رکود خارج کند و این موضوع بر روی بازار سرمایه هم تاثیر گذار خواهد بود، به‌ویژه بر روی شرکت‌هایی که در قالب این بسته می توانند محصولاتشان را بفروشند و با این کار موجودی انبارهایشان خالی می شود.وی با بیان اینکه میزان اثرگذاری طرح به عوامل متعددی بستگی دارد، تصریح کرد: این عوامل داخلی و خارجی است و قطعا قیمت‌های جهانی و غیره هم بر روی سودآوری بنگاه ها تاثیرگذار است. یک بنگاه ممکن است که بتواند محصولات خود را بفروشد منتهی میزان سودآوری آن هم روی سهمش تاثیرگذار است؛ لذا به تنهایی نمی توان گفت که یک فاکتور دقیقا چقدر تاثیرگذار است.

رئیس سابق سازمان بورس و اوراق بهادار در تشریح راهکارهای بهبود وضعیت بازار سرمایه عنوان کرد: در شرایطی که بازار دچار کاهش می‌شود، طبیعتا سرمایه گذاران نهادی، در این شرایط نقش‌شان مهمتر می شود. یکی از سازوکارهایی که باید عملیاتی شود و در قانون ارتقای تامین نظام مالی به آن توجه شده، سهام خرانه است. سهام خزانه امکاناتی را به شرکت‌ها می دهد و لازم است که هر چه زودتر عملیاتی شود تا شرکت‌ها بتوانند قیمت سهام برای خود در نظر بگیرند.

وی افزود: اگر سهام خزانه عملیاتی شود، باعث خواهد شد که خود شرکت‌ها آنجا که احساس کنند سهامشان ارزنده است، شروع به خرید بخشی از سهام خود کنند که قیمت بیش از آن کاهش نیابد و زمانی که فکر می‌کنند به صورت بی رویه قیمت سهامشان رو به افزایش است، بتوانند سهام عرضه کنند تا به صورت بی رویه قیمت سهم بالا نرود.

صالح آبادی، یکی از خلاء های بازار سرمایه را بازارگردانی رسمی با مکانیزم سهام خزانه ذکر و بیان کرد: این مکانیزم می تواند شرکت را در مقابل سهام خود متعهد کند. نکته دیگر صندوق‌های بازارگردانی است که سهامداران عمده شرکت‌ها باید این صندوق‌ها را شکل دهند، البته تا حدودی اجرا شده ولی جا دارد که تقویت شود تا حجم صندوق های بازارگردانی بزرگ شود و سهامداران عمده آنها از سهام شرکت‌های تابعه خود حمایت کنند. یکی از وظایف شرکت های سرمایه گذاری و هلدینگ ها باید مراقبت از سهام شرکتهای تابعه خود باشد که باید این موضوع مهم عملیاتی شود.

وی در بیان سومین نکته اظهارداشت: در قانون ارتقای تامین نظام مالی، ایجاد صندوق تثبیت ریالی بازار سرمایه را در نظر گرفته شده و با یک ترکیب هیات امنایی شکل خواهد گرفت. آئین نامه مربوطه آن در دولت و قانونش در مجلس تصویب شده و باید هر چه زودتر عملیاتی شود. این موضوع می تواند بر روی بازار سرمایه اثر مثبت داشته باشد و حداقل در کوتاه مدت بازار سرمایه را تثبیت کند تا مردم و سهامداران نگران نوسانات شدید در بازار سرمایه نباشند تا اوضاع اقتصادی بهتر شود و کم کم به سمت بالا آغاز به حرکت کند.
 
  • Like
واکنش ها: Sima

M o R i S

مدیر تالار حسابداری
مدیر تالار
کاربر ممتاز
راه اندازی بورس ارز ایران کلید خورد

راه اندازی بورس ارز ایران کلید خورد

شورای عالی بورس و اوراق بهادار در آخرین جلسه خود با راه اندازی «بورس ارز» موافقت کرد. در این ارتباط، مقرر شد برنامه زمان بندی تاسیس و آغاز به فعالیت این بورس در هفته های آینده تدوین و به این شورا ارائه شود.
به گزارش ایرنا، شورای عالی بورس و اوراق بهادار در آخرین جلسه خود با راه اندازی «بورس ارز» موافقت کرد. با این حال، با توجه به این که تاسیس این بورس نیازمند پیش‎شرط‎هایی همچون تک نرخی شدن ارز، رفع محدودیت تحریم ها در انتقال و خروج ارز، و ساماندهی صرافی ها است ، مقرر شد برنامه زمان بندی تاسیس و آغاز به فعالیت این بورس در هفته های آینده تدوین و به این شورا ارائه شود.



مطابق این گزارش، محمد رضا پورابراهیمی عضو شورای عالی بورس و اوراق بهادار ضمن اعلام خبر فوق، افزود: پس از ماه ها مطالعه و بررسی و جلسات کارشناسی و ارائه گزارش های سازمان بورس اوراق بهادار، در جلسه سه شنبه، ۳ آذر ۱۳۹۴، شورای عالی بورس با تاسیس «بورس ارز» موافقت شد. وی اظهار داشت: در این جلسه، مصوبه کلی برای تاسیس بورس ارز صادر شد اما درمورد جزئیات، چگونگی و زمان فعالیت، نیاز به جلسات بیشتری است.



پور ابراهیمی افزود: انتظاری که از راه اندازی این بورس می رود، این است که در گام نخست، ریسک پذیری سرمایه گذاری خارجی در کشور را کاهش دهد. وی تاکید کرد: به واسطه ابزارهای مشتقه که در این بورس ارائه می شود، می توان این ریسک و نگرانی از خروج ارز را برای سرمایه گذاران کاهش داد. وی در ادامه افزود: این موضوع اهمیت ویژه ای برای آماده شدن بازار های مالی و پولی کشور برای دوران پسا تحریم دارد. زیرا از طریق این بورس می توانیم بازارهای غیرشفاف ارز را کنترل کرده و بازاری شفافی برای ارز ایجاد کنیم.




در این ارتباط لازم به ذکر است، با تشدید نوسان در بازار ارز در سال ۱۳۹۱، زمزمه های تشکیل بورس ارز آغاز شد. به طوری که رئیس کل وقت بانک مرکزی در آن زمان اعلام کرد: راه اندازی بورس ارز در نیمه دوم سال ۱۳۹۲ کلید می خورد. اما این امر تاکنون به تاخیر افتاده است.
 

M o R i S

مدیر تالار حسابداری
مدیر تالار
کاربر ممتاز
افت دسته‌جمعی شاخص‌های بورس

افت دسته‌جمعی شاخص‌های بورس






بازار سهام امروز شاهد درجا زدن نماگرهای خود زیر سایه معاملات کد به کد و بازارگردانی صاحبان صندوق و شرکت‌های سرمایه‌گذاری بزرگ بود.

به گزارش فارس؛ شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس تهران در پایان معاملات امروز شنبه ۷ آذر ماه ۹۴، با ریزش ۹۹ واحدی به عدد ۶۹ هزار و ۶۳۵ واحد رسید.

شاخص قیمت وزنی نیز در پایان معاملات امروز این بازار نیز با ۳۸ واحد افت عدد ۲۴ هزار و ۳۸۸ واحد را تجربه کرد.

شاخص سهام آزاد شناور اما با ریزش ۱۹۱ واحدی به رقم ۶۹ هزار و ۳۵ واحد دست یافت.

شاخص بازار اول اما در حالی با افت ۸۷ واحدی رقم ۴۳ هزار و ۱۴۲ واحد را تجربه کرد که شاخص بازار دوم با ۱۱۲ واحد کاهش روی عدد ۱۴۰ هزار و ۹۹۴ واحد ایستاد.

شاخص فرابورس (آیفکس) نیز در پایان معاملات امروز این بازار با افت ۴ واحدی عدد ۶۸۷ واحد را به نمایش گذاشت.

بر اساس این گزارش طی معاملات امروز نماد معاملاتی سه شرکت سرمایه‌گذاری غدیر با ۵۰ وحد، تاپیکو با ۳۱ واحد و گسترش نفت و گاز پارسیان با ۲۰ واحد کاهش بیشترین تاثیر منفی را در برآورد شاخص کل بورس به نام خود ثبت کردند.

در مقابل نماد معاملاتی سه شرکت هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس و پتروشیمی جم هر یک به میزان ۲۱ واحد و بانک صادرات با ۲۰ واحد افزایش بالاترین تاثیر مثبت را در محاسبه این نماگر به دوش کشیدند.

در پایان معاملات امروز بورس تهران ارزش کل معاملات این بازار به بیش از ۹۹ میلیارد تومان بالغ شد که ناشی از دست به دست شدن ۴۲۳ میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله طی ۲۹ هزار و ۸۴۱ نوبت داد و ستد بود.

به گزارش فارس، امروز نماد معاملاتی شرکت‌های کارخانه‌های تولیدی و صنعتی ثابت خراسان، داروسازی کوثر، معدنی دماوند، بیمه دی، حق تقدم خرید سهام نیرو ترانس، حق تقدم خرید سبحان دارو از سوی ناظر بازار سهام بازگشایی و در عین حال نماد معاملاتی شرکت‌های کارت اعتباری ایران کیش متوقف شد.

امروز همچنین در حالی نماد اوراق حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن آبان ۹۴، در بازار فرابورس بازگشایی شد که همچنان از ساز و کار تخصیص وام ۶۰ میلیون تومانی مصوب شورای پول و اعتبار خبری در دسترس نیست.

به گزارش فارس، فردا یکشنبه نیز تعداد ۱۰۰ میلیون سهم معادل ۱۰ درصد از کل سهام شرکت بهمن دیزل در بازار دوم فرابورس برای نخستین بار عرضه می‌شود. برخی‌ تحلیل‌ها از کشف قیمت حدود ۲۵۰ تومانی این سهم خبر می‌دهند.

در بورس کالا نیز رونق اوراق بهادار مبتنی بر کالا در رینگ‌های مختلف این بازار مورد اقبال سرمایه‌گذاران قرار گرفته است.

به گزارش فارس، طی معاملات امروز در نماد معاملاتی بانک سینا ۱۵ میلیون سهم به ارزش بیش از ۲ میلیارد تومان کمتر از ۱۰ میلیون سهم ایران ترانسفو به ارزش ۸ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان و ۵ میلیون سهم گروه مپنا به ارزش بیش از ۳ میلیارد و ۲۹۵ میلیون تومان از سوی سهامدار عمده خود به کد شرکت‌های درون گروهی دست به دست شدند.

در دیگر نمادهای مورد توجه بازار از جمله گروه بهمن نیز امروز روی صفر تابلو بیش از ۱۳ میلیون سهم از سوی سهامدار حقوقی در بازار خرده‌فروشی کد به کد شد.

در نماد بانک صادرات نیز بازارگردان همچنان برای متعادل نگه داشتن روند معاملات این سهم فعال است.

در نماد معاملاتی سرمایه‌گذاری صنعت بیمه اما امروز ۱۷میلیون و ۶۴۲ هزار سهم میان معامله‌گران حقیقی دست به دست شد.

نماد معاملات «شپلی» تنها سهم جنجالی این روزهای بازار سهام نیز امروز در حالی بیش از ۱۶ میلیون سهم از سوی سهامداران اغلب حقیقی بازار دست به دست شد که با رِنج شدن قیمت در بالاترین دامنه نوسان مثبت قیمتی، به شکل‌گیری صف خرید پایدار در پایان معاملات امروز این سهم منتهی شد.


بازار سهام این روزها در حالی به نوسان‌های مثبت قیمت ارز خیره شده که هنوز انتظار برای آثار ناشی از تسعیر نرخ ارز در صورت‌های مالی دور از انتظارات بازار است.

در بازارهای جهانی نیز بویژه در گروه سرب و روی به افزایش نگرانی از بابت امکان تحقق بودجه برآوردی شرکت‌های صادرات محور این گروه انجامیده است. اغلب شرکت‌های این گروه بودجه‌ای برآورد خود را بالاتر از نرخ‌های جهانی فعلی پیش‌بینی کرد‌ه‌اند.


به گزارش فارس،‌ بازار سهام در حالی این روزها در آغوش بازارگردان‌ها به خواب رفته است که در بازار پایه توافقی که مجموعه‌ای از شرکت‌های اخراجی بورس را تشکیل می‌دهند این روزها نوسان‌های عجیب‌ و غریبی را شاهد هستیم.

سال گذشته در همین روزها بود که متولی بازار فرابورس با انتشار اعلامیه‌ای از اخراج یکباره ۱۴ نماد معاملاتی به بازار پایه توافقی خبر داد که شوک پیش‌بینی نشده‌ای برای فراری دادن سرمایه‌گذاران از بازار بود. اما اکنون این نمادها در حالی به جولانگاه نوسانگیران حرفه‌ای بازار تبدیل شده است که ناظر بازار هیچ تصمیمی برای مانع شدن از معاملات سوری و عجیب و غریب در این بازار ندارد.
 

M o R i S

مدیر تالار حسابداری
مدیر تالار
کاربر ممتاز
سقوط شاخص بورس به کانال ۶۱ هزار واحد

سقوط شاخص بورس به کانال ۶۱ هزار واحد

امروز بازار سرمایه فعالیت خود را با روند نزولی شاخص آغاز کرد.
با آغاز هفته روند نزولی شاخص بورس آغاز شد و با سرعت بالایی در این راه گام برداشت.


شاخص کل بورس با ۲۳۸ واحد افت، کانال ۶۲ هزار واحد را از دست داد. شاخص کل به ۶۱ هزار و ۹۰۹ واحد رسید تا همچنان بازدهی بازار در سال جاری منفی باشد چراکه شاخص کل بورس در ابتدای سال جاری بالای ۶۲ هزار واحد بود.


بازار سرمایه در هفته گذشته نیز با وجود انتشار اخبار امیدوارکننده از قریب الوقوع بودن لغو تحریم ها، تحولی را تجربه نکرد تا فعالان بازار سهام همچنان انتظار بازگشت روزهای رونق را بکشند.


بسته شدن پرونده موسوم به احتمال انحراف برنامه هسته ای ایران و چشم انداز چند هفته ای برای لغو تحریم ها، موج مثبتی در میان فعالان اقتصادی ایجاد کرده است اما این موضوع خود را در بورس نشان نداد تا شاخص این بازار همچنان با رنگ سبز غریبه باشد.گزارش های سازمان بورس نشان می دهد که بازدهی بازار سرمایه در هفته گذشته منفی ۰٫۴۲ درصد بوده است.

در پایان معاملات هفته منتهی به ۲۵ آذر ماه ۱۳۹۴، شاخص کل با ۲۶۳ واحد کاهش نسبت به هفته قبل، به رقم ۶۲۱۴۷ واحد رسید.شاخص بازار اول با ۱۴۱ واحد کاهش به رقم ۴۲۷۳۱ واحد بالغ گردید و شاخص بازار دوم با ۸۲۵ واحد کاهش عدد ۱۴۰۳۳۶ واحد را تجربه کرد و به ترتیب با ۰٫۳۳ درصد و ۰٫۵۸ کاهش نسبت به هفته قبل مواجه شدند.


در ۴ روز کاری این هفته ارزش کل معاملات سهام و حق تقدم به ۲۵۴۹ میلیارد ریال بالغ شد که نسبت به هفته قبل ۲۸ درصد کاهش یافته است.


در ضمن تعداد ۱۴۶۷ میلیون سهم و حق تقدم در ۱۱۳ هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب ۳۳ درصد و ۱۶٫۲ درصد کاهش را نسبت به هفته گذشته تجربه کرد.


همچنین ارزش معاملات نرمال به ۲۵۴۹ میلیارد ریال رسید و حجم معاملات معاملات نرمال با ۱۴۶۷ میلیون سهم به ترتیب با ۱۵٫۵ درصد کاهش و ۲۸٫۶ درصد کاهش نسبت به هفته گذشته همراه شدند.


براین اساس تعداد ۱۱۴۷۷۶ برگه اوراق مشارکت به ارزش ۱۱۵ میلیارد ریال معامله شد که ۷۸ درصد و ۷۷٫۸ درصد کاهش نسبت به هفته گذشته را نشان می دهد.
 

M o R i S

مدیر تالار حسابداری
مدیر تالار
کاربر ممتاز
رکوردشکنی تازه بورس تهران

رکوردشکنی تازه بورس تهران

بورس تهران در معاملات امروز خود شاهد رکوردشکنی جدیدی بود به طوری که علاوه بر رشد قیمت‌ها و افزایش تقاضا، اتفاقات جالبی در گروه خودرویی رخ داد.
به گزارش ایسنا، بورس تهران در معاملات امروز خود به مسیر صعودی خود شدت داد و با رشد ۱۲۱۴ واحدی شاخص موفق به عبور از کانال ۷۵ هزار واحدی شد و در عدد ۷۵ هزار و ۷۸۳ واحد ایستاد.


علاوه بر رکوردشکنی جدید شاخص بورس تهران که افزایش بازدهی این بازار را به دنبال داشت، تحولاتی هم در گروه پر بیننده بازار سرمایه یعنی گروه خودرویی رخ داد به طوری که در معاملات امروز شرکتهای مهم این گروه یعنی ایران خودرو و سایپا با توقف و بازگشایی نماد مواجه شدند.


به طوری که در بازار امروز سهام شرکت ایران خودرو که با صف خرید بیش از ۱۹۵ میلیون سهمی و رشد ۵ درصدی مواجه شده بود به دلیل آنچه که ابهام در اطلاعات ارائه شده عنوان شد، با توقف نماد معاملاتی رو به رو شد.


در این راستا مدیرعامل ایران خودرو در نامه ایی به رئیس سازمان بورس توضیحاتی در خصوص غرامت ۴۲۷ میلیون و ۶۰۰ هزار یورویی پژو ارائه داد، اما توضیحات شرکت در این خصوص کافی نبود و نماد” خودرو” برای دریافت اطلاعات تکمیلی در خصوص آثار مالی دریافت غرامت از پژو بسته شد.علاوه بر بسته شدن نماد لیدر بورس، نماد شرکت سایپا نیز بعد از برگزاری مجمع فوق العاده و افزایش سرمایه باز شد که بعد از بازگشایی نماد این شرکت از صف تاریخی یک میلیاردی برخوردار شد و از این نظر رکوردشکنی کرد.


صف خرید تاریخی سایپا از این جهت تشکیل شده است که این شرکت اعلام کرده برنامه افزایش سرمایه شرکت های زیر مجموعه خود را از محل تجدید ارزیابی دارایی‌های امسال و یا سال آتی اجرایی می کند. تشکیل صف های میلیونی در نماد ایران خودرو و سایپا موجب شکل گیری جو بسیاری مثبتی در بازار سرمایه شد و اغلب سهام شرکتها به را با رشد قیمت و تقاضای خرید مواجه کرد.


امروز همچنین در کنار تشکیل صف های میلیونی خرید برای گروه خودرویی، گروه بانکی نیز به ادامه مسیر صعودی خود ادامه دادند و با افزایش قیمت و تقاضا همراه شدند.


با این حال در بازار امروز شرکتهای مخابرات، هلدینگ خلیج فارس، بانک ملت، صادرات، پالایشگاه بندرعباس، فولاد مبارکه، بانک تجارت، تاپیکو، پالایشگاه اصفهان، مپنا و بانک پارسیان بیشترین تاثیر را در رشد بورس گذاشتند.


امروز همچنین شرکتهای سایپا، سرمایه گذاری سایپا، سرمایه گذاری رنا و تجارت الکترونیک پارسیان بیشترین تقاضای خرید را به خود اختصاص دادند.در معاملات امروز حجم و ارزش معاملات هم رشد کرد و در مجموع ۲۳۴ میلیون سهم به ارزش ۵۱۶ میلیارد تومان داد و ستد شد و ارزش بازار سرمایه تا سطح ۳۲۴ هزار میلیارد تومان داد و ستد شد.
 

M o R i S

مدیر تالار حسابداری
مدیر تالار
کاربر ممتاز
سقوط بورس به کانال ۷۳ هزار واحدی

سقوط بورس به کانال ۷۳ هزار واحدی

در پایان معاملات امروز سه شنبه ۲۵ خردادماه، بورس اوراق بهادار تهران برای چندمین روز پیاپی افت کرد و با کاهش ۷۴۰واحدی به کانال ۷۳ هزار و ۹۶۰ رقم سقوط کرد.
همچنین در روز جاری ۹۲۰ میلیون سهم و حق تقدم به ارزش ۲۰۴ میلیارد تومان در بیش از ۶۲ هزار نوبت معاملاتی داد و ستد شد. شاخص کل هموزن نیز با کاهش ۱۰۸ واحدی عدد ۱۳ هزار و ۴۶۸ واحد را تجربه کرد.


شرکت های پالایش نفت بندرعباس، ایران‌ خودرو، سایپا، گسترش نفت و گاز پارسیان، پالایش نفت اصفهان، صنایع پتروشیمی خلیج فارس بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص بورس امروز گذاشتند که در نهایت شاخص برای چهارمین روز پیاپی در طول این هفته قرمز باقی ماند.


شاخص آیفکس هم با جابجایی ۳۹۸میلیون ورقه به ارزش ۲۲۶میلیارد تومان در ۳۰هزار نوبت، ۷٫۹ واحد ریزش کرد و به رقم ۷۸۱واحد رسید. شرکت های پالایش نفت تهران، پالایش نفت لاوان، تولید برق عسلویه مپنا، شرکت آهن و فولاد ارفع، هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص فرابورس امروز داشتند.
 

M o R i S

مدیر تالار حسابداری
مدیر تالار
کاربر ممتاز
مردم اعتماد خود به بورس را از دست داده‌اند.

مردم اعتماد خود به بورس را از دست داده‌اند.

حامد مهرجو گفت: مردم برای سرمایه گذاری در بورس بیشتر به صورت احساسی برخورد می‌کنند و طی سال‌های گذشته نیز روند شاخص‌های بورس نزولی بوده و عملکرد بازار هم چندان مثبت نبوده است.حامد مهرجو، مدیرعامل کارگزاری آتی بازار در گفتگو با خبرنگار ایلنا در پاسخ به این پرسش که آیا با کاهش نرخ سود بانکی به ۱۵ درصد و پایین‌تر وضعیت بورس به گونه‌ای است که قابلیت جذب منابع خروجی از بانک‌ها را داشته باشد؟ ، اظهار داشت: مردم اعتماد خود به بورس را از دست داده‌اند و مهم‌ترین اقدام در شرایط کنونی بازگرداندن اعتماد سرمایه گذاری در بورس به سوی مردم است.وی افزود: این در حالی است که مردم برای سرمایه‌گذاری در بورس بیشتر به صورت احساسی برخورد می‌کنند و طی سال‌های گذشته نیز روند شاخص‌های بورس نزولی بوده و عملکرد بازار هم چندان مثبت نبوده است.این کارشناس بازار سرمایه خاطر نشان کرد: اعتمادسازی یک روزه امکان‌پذیر نیست و روند سود‌آوری در میان مدت و با جلب اعتماد از دست رفته بازخواهد گشت و تنها در این صورت چشم‌انداز بورس روشن خواهد بود.به گزارش ایلنا، برخلاف پیش‌بینی کارشناسان حوزه بازار سرمایه از روند مثبت بورس بعد از توافق هسته‌ای ایران و ۱+۵، شاخص‌های بورس پس از توافق نهایی روند سقوطی را در پیش گرفتند، به طوری که همچنان نیز این روند ادامه دارد.
 
بالا