برنامه ریزی برای مطالعه ارشد

وضعیت
موضوع بسته شده است.

MASS59

عضو جدید
برنامه ریزی برای ارشد
سلام
معمولا شروع کردن مطالعه سخت ترین قسمت هست و یه انرژی و انگیزه قوی میخواد(اگر فیزیک دبیرستان یادتون باشه میگفتیم ضریب اصطکاک ایستایی بیش از ضریب اصطکاک جنبشی هست!)
گاهی برای روزهای متوالی امروز و فردا میکنیم و همش میگیم:"از فردا شروع میکنم" و باز هم این فردا نمیرسه. من فکر میکنم دلیل اصلی این تاخیر یا ترس هست یا بی انگیزه بودن.
پس باید اول تکلیفتون رو با خودتون مشخص کنید. ببینید آیا واقعا هدفی که برای آینده تون در نظر گرفتید از مسیر تحصیلات تکمیلی و کنکور ارشد میگذره یا صرفا توی جو قرار گرفتید و جوگیر شدید.ببخشیدا,ولی نیروی محرکه ای که اکثر ماها رو تا الان هل داده همین جو هست.مثل این هست که وارد یه سالن میشیم میبینیم مردم دارن دور سالن میدوند و وقتی از نفر آخری میپرسیم چه خبره؟برای چی میدویید؟ میگه: وقتو تلف نکن! بدو وگرنه عقب میمونی! و ما هم پشت سرش میدوئیم. و جالب اینجاست که وقتی نفر جدیدی میاد و از خودمون همون پرسش رو میکنه, ما هم همون جواب رو میدیم!
. آیا واقعا راهی کوتاهتر از تحصیلات تکمیلی برای رسیدن به خواسته هاتون وجود نداره؟
اگر به این نتیجه رسیدید , پس باید تا آخرش پاش وایسید. بی تعارف بگم: با مطالعه"گاهی وقتا" یا با روش :"حالا یه زوری بزنیم!" برای قبولی ارشد شانس زیادی ندارید.
به قول دوستی, دوره مطالعه برای کنکور ارشد مثل یک دوره کما هست. بعد از 6 ماه شما هیچ خاطره ای از اون دوران ندارید . چون همه روزهاش مثل هم هست:از خواب بیدار میشید واونقدر درس میخونید تا خوابتون ببره.
و تازه بعد از قبول شدن هم باید 2 سال رو فقط صرف درس خوندن کنید. و خیلی ها تازه متوجه میشن که علاقه ای به اون درس یا رشته ندارن و اگر علاقه نداشته باشید میبرید و چندان موفق نخواهید بود
پس این بستگی به خودتون داره که آیا هدفتون در برابر چیزی که از دست میدید ارزشش رو داره یا نه
پس اگر تصمیمتون این شد که بخونید, دیگه شتر سواری دولا دولا نمیشه!
توصیه میکنم دفتر خاطرات داشته باشید و برای خودتون بنویسید و خودتون تکلیفتون رو با خودتون مشخص کنید.
شما علاوه بر آماده کردن ذهنتون برای مطالعه, باید محیط رو هم برای مطالعه آماده کنید. باید هر چیزی که ذهنتون رو به خودش مشغول میکنه از خودتون دور کنید.اگر براتون مقدور هست که یک اتاق جداگانه برای مطالعه داشته باشید حتما اینکار رو انجام بدید. ببینید دزدهای زمان برای شما چه چیزهایی هستند: اگر از اون آدمهایی هستید که همش با موبایلتون ور میرید یا از صبح تا شب پای اینترنت یا گیم یا سریالهای تلویزیون , یا تلفن و.... هستید, بهتره همه اینها رو از دسترس خودتون دور نگه دارید. بهتره اتاقتون تا حد ممکن خالی و خلوت باشه. بخصوص میزتون که خیلی خیلی مهمه خلوت باشه. فقط همون کتابی که دارید میخونید جلوی چشمتون باشه.
اگر در مدیریت کردن زمان مشکل دارید, توصیه میکنم در اینترنت درباره "مدیریت زمان" یه سرچ کنید.
ضمنا کار میونه خوبی با درس خوندن نداره. حتی اگر وقتتون رو هم زیاد نگیره, ذهن شما رو به خودش مشغول میکنه و تمرکز کردن بر درس رو براتون سخت میکنه.ضمن اینکه در ساعات بعد از کار ذهنتون خسته هم هست.
البته نمیخوام دوستان شاغل رو ناامید کنم.اگر واقعا هدفتون مشخص هست, پس نگرانی نداشته باشید اگر که مجبور باشید به جای یک سال, دو سال بعد قبول بشید یا سه سال بعد
 

MASS59

عضو جدید
برای شروع سعی کنید یک تغییر هر چند کوچیک ایجاد کنید. مثلا یک اتاق رو آماده درس خوندن کنید یا دکوراسیون اتاق رو تغییر بدید.من خیلی به خودکارهای روان نویس و اتود و... علاقه دارم و هر وقت میخوام یه تکونی به خودم بدم و خودم رو وادار به درس خوندن و نوشتم کنم,میرم لوازم التحریری و چند تا خودکار روان و اتود و .....میگیرم .چیزی که نوشتن باهاش سرگرم کننده هست! (علاقه های ماندگار دوران کودکی!).
خیلی ها میگن وقتی شروع میکنیم به مطالعه , افکار مزاحم به سراغمون میاد و بعد از یک ساعت میبینیم که روی یک صفحه درجا میزنیم. برای جلوگیری از این مساله, اول سعی کنید موضوعاتی رو بخونید که علاقه دارید . ضمنا به ترتیب جلو برید, نه اینکه یهو بپرید وسط یه مبحثی که پیش نیازهاش رو بلد نیستید.
ثانیا راه حل رهایی از افکار مزاحم این هست که اجازه بدید اون افکار بیان و خارج بشن.مثلا اگر دوستی دارید که باهاش خیلی راحت هستید و میتونید باهاش درددل کنید, یا اگر نه, برای خودتون در دفتر خاطراتتون اینقدر بنویسید تا...
سعی کنید از این به بعد هم برای خودتون مشغولیت ذهینی نتراشید. باید زندگی تون تا حد ممکن خلوت بشه.مثلا برای ساعات استراحت فیلم یا سریالی که تا مدتها در فکرش میرید نبینید.


و اما برنامه ریزی درسی:
اول باید ببینید چه گرایشی میخواید بخونید و چه درسهایی رو باید بخونید , و چقدر وقت دارید.
وقتی گرایش مورد علاقه تون معلوم شد, درسهایی که باید بخونید هم معلوم میشه. اگر بیش از یک سال وقت دارید سعی کنید همه درسهای گرایش مورد علاقه تون رو بخونید و درسی رو سفید نذارید.اما اگر وقتتون محدود هست, حداکثر یک درس رو کنار بگذارید. به هیچ وجه از بین درسهای مدار و ریاضی هیچکدوم رو سفید نذارید. زبان هم دیگه متوسط درصد ها بالا رفته و حداقل با حفظ لغت و خوندن متن, سعی کنید بیش از 30-40 درصد زبان رو بگیرید.
البته یک مساله اینجا هست : شما حتی اگر هر سه درس ریاضیات (معادلات-احتمال-ریاضی مهندسی) و همینطور مدار و زبان رو کامل هم خونده باشید, سر جلسه وقت نمیکنید همه تستها رو بزنید. پس شاید بخواید یکی از دروس ریاضیات رو(معادلات یا احتمال-نه ریاضی مهندسی) نخونید. اما مساله اینجاست که کسی که همه مباحث رو خونده, سر جلسه حق انتخاب داره و میتونه تستهای آسون از هر مبحث رو انتخاب کنه. در حالی که اگر شما مثلا معادلات رو بخونید و احتمال رو نه, ممکنه سال بعد تستهای معادلات خیلی سخت باشن و تستهای احتمال خیلی اسون, و شما مجبورید تستهای معادلات رو حل کنید

از درسهای روز دوم کنکور, همه درسهای ضریب دار رو بخونید و بزنید (حتی برای 30 درصد)یا حداکثر یک درس رو سفید بگذارید.(اون درسی که براتون خیلی سخته و خوندنش خیلی وقتتون رو میگیره یا خوشتون نمیاد)ولی مثلا کسی که هدفش گرایش قدرت هست به هیچ وجه نباید ماشین یا بررسی رو سفید بذاره.(اگر به جز قدرت, بین چند گرایش دیگه شک دارید که کدومش رو انتخاب کنید, فعلا درسهای الکترونیک و کنترل و سیگنال رو بخونید که برای همه گرایشهای غیر قدرتی ضریب دارند و برای هر گرایش هم حداکثر یک درس رو سفید گذاشتید)

قدم بعدی تهیه کتاب هست. برای هر درس یک کتاب خوب انتخاب کنید و اون رو چندین بار بخونید, به جای اینکه چند تا منبع مختلف تهیه کنید. چند منبع خوندن الکی ترسی رو در شما بوجود میاره و کارتون رو چند برابر میکنه. هر چند به نظر من کتابهای مختلف چندان تفاوتی ندارند و مفاهیم اصلی رو خودتون با حل زیاد تست یاد میگیرید. ولی کتابهایی که تستهای زیاد و دسته بندی شده دارند از این لحاظ مناسبترند. البته تستهای دانشگاه آزاد یا تالیفی همیشه هم ارزش حل کردن ندارند.
یک مزیت دیگه تک منبعی این هست که شما گوشه گوشه کتاب و همچنین نکاتی که خودتون با مداد توی اون مینویسید, توی ذهنتون نقش میبنده و یه کپی از اون توی ذهنتون دارید.
از کتابهای حجیم هم نترسید .اتفاقا باید خوشحال بشید که تستهای زیادتری دارند و با تست زیاد حل کردن مطمئنا نتیجه میگیرید
برنامه ریزی یک امر کاملا شخصی هست و با توجه به نقاط قوت و ضعف شما در درسهای مختلف باید تنظیم بشه.
برای زمان بندی , یه برنامه دراز مدت داشته باشید و یه برنامه کوتاه مدت. در هر دو صورت برنامه تون باید انعطاف پذیر باشه . الان یک حدودی برای مدت خوندن هر درس تعیین کنید و به تدریج اصلاحش کنید
برنامه تون زیادی خوش بینانه نباشه.وگرنه باعث میشه نتونید طبق برنامه جلو برید و ناامید بشید. بهتره اول چند روز بدون مقید کردن خودتون , درس بخونید تا ببینید توانایی تون برای درس خوندن حداکثر چند ساعت در روز هست. بعد طبق اون برنامه ریزی کنید
اگر از الان که اوایل تابستون هست میخواید شروع کنید, خوندن مفاهیم تا اوایل مهر یا اوایل آبان و از اون به بعد فقط تست زدن ایده آل هست. اما در بدترین شرایط هم دیگه کمتر از دو ماه برای تست زدن در نظر نگیرید. وقتی شروع به تست زدن کنید میبینید که کار اصلیتون این بوده
.
در هر شرایطی فراموش نکنید که کار اصلی شما وقتی شروع میشه که تست زدن رو شروع کنید. و قبل از اون خوندن مفاهیم و رفع اشکال در مفاهیم فقط مقدمه ای برای رسیدن به این مرحله هست. و باید هر چه سریعتر به این مرحله برسید. پس سعی کنید هر چه سریعتر فاز مطالعه مفهومی رو طی کنید.
برای دور اول خوندن فکر نمیکنم هر درس بیش از 10 روز زمان نیاز داشته باشه. مثلا 10 روز کنترل-10 روز مدار-10 روز ریاضیات مهندسی. (برای من الکترونیک و کنترل و سیگنال کمترین زمان رو برد و ریاضیات مهندسی و مدار بیشترین زمان)
قرار نیست همه تستهای اون کتاب رو در دور اول خوندن بزنید.مثلا کتاب سیگنال راهیان ارشد نوشته مومن زاده و گلستانی که دو جلدی هست, هر مبحث رو در دو قسمت متوسط و پیشرفته تقسیم کرده. همینطور تستهاش رو هم . به علاوه تستهای تالیفی
برای دور اول میتونید فقط تستهای متوسط رو بزنید
یا کتاب ریاضیات مهندسی محمود کریمی-در دور اول فقط همون تستهایی رو که در متن درس حل کرده شما هم حل کنید. دور بعدی تستهای حل شده آخر فصل و دور بعدی همه تستها.
یک نکته مهم: اگر رابطه زمان تست خوندن با میزان یادگیری رو بشه رسم کرد, به نظر من شبیه به نمودار شارژ خازن در یک مدار مرتبه اول هست.(اولش یادگیری مطالب زیاد و سریع و به تدریج DC میشید) یعنی وقتی یک مبحث رو میخونید, 50 تست اول(مثلا ) خیلی به معلومات شما اضافه میکنه. در حالی که 50 تست دوم دیگه کم کم میشه تکرار مکررات. اگر همین زمان لازم برای 50 تست دوم رو فردا یا پس فردا دوباره روی همین مبحث بذارید (چون به هر حال با زمان شما قسمتی از مطالب رو فراموش میکنید) خیلی بهتر هست. در واقع مثل این هست که دو پرس چلو کباب دارید. اولی رو که خوردید, دومی دیگه سودی به شما نمیرسونه . در حالی که میتونید بذارید برای فردا!

نکته دیگه استفاده از خلاصه نویسی و نوشتن نکات تازه در گوشه کتاب یا کنار حل تشریحی تست و.... هست که قبلا توضیح دادم.
شاید دور اول با خلاصه نویسی از کنترل مثلا 10 روز وقت ببره, ولی دور بعدی که فقط خلاصه ها رو میخونید به علاوه نکاتی که توی کتاب نوشتید یا زیرش خط کشیدید, شاید 5 روز طول بکشه
در مورد تعداد درسهایی که در یک روز میخونید, برای دور اول که مفاهیم رو میخونید یک یا دو درس(مثلا یک درس صبح و یکی عصر).برای مثال میتونید 10 روز مداوم کنترل رو بخونید و خلاصه بردارید تا تموم بشه و 10 روز دیگه ریاضی مهندسی-یا 20 روز این دو درس رو با هم بخونید.
 

MASS59

عضو جدید
خودبخود دورهای بعدی کوتاهتر خواهند بود. مثلا ممکنه برای دور بعدی 5 روز برای ریاضی و 5 روز برای کنترل وقت بذارید(چون مطالب رو بلد هستید و خیلی سریع میتونید یادآوری کنید)
اما در یک ماه آخر باید به تدریج تعداد درسهایی که در یک روز میخونید بیشتر بشه و فشرده تر تا برای کنکور هم اماده بشید. اوایل میتونید از تستهای طبقه بندی شده آخر هر فصل در کتابهای کنکوری استفاده کنید. ولی اواخر (مثلا دو ماه آخر ) باید تستهای مخلوط استفاده کنید(سه جلد کتاب تست سالهای قبل انتشارات دانشگاه تهران)
مثلا آبان ماه میتونید برای کنترل , بعد از مرورسریع خلاصه ها و مطالب درسی هر فصل از کتاب , تستهای اون رو بزنید و طی چهار روز کل کنترل رو مرور کنید. بعد یه چهار روز به همین ترتیب برای الکترونیک تا تموم بشه(شاید تا یک هفته هم طول بکشه. چون دارید نکات جدیدی که یاد میگیرید و به خلاصه نویسی هاتون یا گوشه متاب اضافه میکنید)
بعد از اون دور بعدی برای هر درس احتمالا کوتاه تر خواهد شد.
به همین ترتیب تا ماه آخر که مثلا در دو روز کل تستهای مدار رو از سه جلد کتاب... میزنید و بعد سه روز برای الک و....
و در دو هفته آخر در یک روز تستهای 10 سال از مدا ر+ الک(مثلا) و روز بعد تستهای 10 سال از کنترل+ریاضی و....و در یک روز تستهای 10 سال دوم از مدار +الک و روز بعد تستهای 10 سال دوم از کنترل + ریاضی .....

یک نکته : بدلیل اهمیت دو درس مدار و ریاضی سعی کنید حتی المقدور در برنامه روزانه درسیتون همیشه یکی از این دو درس هم باشه.بخصوص در فاز تست زنی
 

derakhshannia

عضو جدید
مرسی .
شما خیلی لطف دارید که بدون هیچ چشم داشتی تجربیاتتون رو در اختیار ما می زارید .
 

derakhshannia

عضو جدید
مهندس ببخشید دوست داشتم بدونم حدود رتبه قبولی برا بچه های مهندسی پزشکی تو دانشگاهای تهران یا سایر شهرستان ها بچه ترتنیبه
و به نظر شما استقبال کم از این رشته تو تحصیلات تکمیلی برا ما که می خواهیم اونو ادامه بدیم تو دوره ی ارشد خوبه ؟
ایا اصلا استقبال کمه از این رشته تو ارشد در مقایسه با سایر گرایشها ؟
من دانشگاه آزاد می خونم اما خیلی با انگیزه و امیدوار و با استعدادم (تعریف نباشه) می گم
برا قبول شدن تو آزمون ارشد چقدر دانشگاه دوره ی کارشناسی داوطلب مهمه و چقدر تلاش اون ؟

ببخشید سرتونو درد آوردم اگه جوابم رو بدید مهندس جان خوشحال می شم .
 

MASS59

عضو جدید
مهندس ببخشید دوست داشتم بدونم حدود رتبه قبولی برا بچه های مهندسی پزشکی تو دانشگاهای تهران یا سایر شهرستان ها بچه ترتنیبه
و به نظر شما استقبال کم از این رشته تو تحصیلات تکمیلی برا ما که می خواهیم اونو ادامه بدیم تو دوره ی ارشد خوبه ؟
ایا اصلا استقبال کمه از این رشته تو ارشد در مقایسه با سایر گرایشها ؟
من دانشگاه آزاد می خونم اما خیلی با انگیزه و امیدوار و با استعدادم (تعریف نباشه) می گم
برا قبول شدن تو آزمون ارشد چقدر دانشگاه دوره ی کارشناسی داوطلب مهمه و چقدر تلاش اون ؟

ببخشید سرتونو درد آوردم اگه جوابم رو بدید مهندس جان خوشحال می شم .

سلام
سالهای قبل تا حدود رتبه 300 برای بیوالکتریک تهران و شریف شانس داشتید(تهران البته بهتره در این گرایش)
و برای امیرکبیر تا حدود 400 (همه برای روزانه) .
البته امیرکبیر هم در این گرایش خیلی قوی هست و دانشکده جداگانه داره
تا حدود 700 هم برای روزانه علم و صنعت و خواجه نصیر(و با همین حدود رتبه برای شبانه دانشگاههای تهران و امیرکبیر و شاید شریف)
امسال با افزایش ظرفیتها باید منتظر رتبه های جدید باشید
در هر صورت کارتون خیلی راحت هست .
توی پستهای قبلی در مورد بیوالکتریک زیاد نوشتم
دانشگاه محل تحصیلتون اگر دانشگاه آزاد باشه ضریب در معدلتون ضرب نمیشه . البته این ضریبه و کلا معدل برای معدلهای متوسط چندان عامل تاثیرگذاری نیست(برای معدلهای بالا هست)
اما همونطور که شاید اطلاع داشته باشید , بعدا برای دکترا خارج از کشور , معدل دو سال آخر لیسانس(یا 60 واحد آخر لیسانس) در شانس پذیرش عامل موثر هست. پس اگر هنوز دانشجو هستید خیلی هم بیخیال معدل لیسانس نشید.
دانشگاه خوب میتونه مزیت اساتید خوب و همچنین جو خوب رو داشته باشه. مثلا سر کلاسی که همه بی علاقه هستند و بی انگیزه و رقابتی هم وجود نداره یا رقابت منفی(مثلا با هم قرار میگذارند که هیچکس درس نخونه یا کلاس رو تعطیلش کنند یا ...)خودبخود شما هم بی انگیزه و درس نخون میشید و استاد هم حتی اگر قوی باشه مجبوره خیلی از مباحث رو حذف کنه یا سطح پایین درس بده!ولی اگر خودتون باانگیزه و باپشتکار باشید, بقیه اش اهمیتی نداره
 

derakhshannia

عضو جدید
MASS59 تشکر بابت راهمناییتون

مهندس یعنی 20 درصد معدل برا دانشگاه آزادی ها لحاظ نمی شه ؟

این موضوع توی رقابت کنکور چقدر تاثیر گذاره ؟

می شه یه خورده راهنمایی کنین مثلا اگه من یه درسی رو خالص
60 در صد بزنم (مثلا مدار رو 9 تا درست تو پاسخ نامه بزنم )و ضریب و معدلم هم تاثیر گذار باشه و معدلم هم حدود 17 باشه (فرضا دانشگاه محل تحصیلم دولتی می بود)
این 60 در صد من حدود چقدر می شه ؟

حالا با فرض عدم تاثیر معدل و ضریب و این مسائل آیا 60 در صد من تغییری می کنه ؟ (کم یا زیاد می شه)

مرسی مهندس جان
 

sinafar667

عضو جدید
MASS59 تشکر بابت راهمناییتون

مهندس یعنی 20 درصد معدل برا دانشگاه آزادی ها لحاظ نمی شه ؟

این موضوع توی رقابت کنکور چقدر تاثیر گذاره ؟

می شه یه خورده راهنمایی کنین مثلا اگه من یه درسی رو خالص
60 در صد بزنم (مثلا مدار رو 9 تا درست تو پاسخ نامه بزنم )و ضریب و معدلم هم تاثیر گذار باشه و معدلم هم حدود 17 باشه (فرضا دانشگاه محل تحصیلم دولتی می بود)
این 60 در صد من حدود چقدر می شه ؟

حالا با فرض عدم تاثیر معدل و ضریب و این مسائل آیا 60 در صد من تغییری می کنه ؟ (کم یا زیاد می شه)

مرسی مهندس جان

تا اونجایی که ما میدونیم معدل 20 درصد هستش و رو کل تراز اعمال میشه نه روی تک تک دروس که شما با درصد اونو بیان کردید
فکر کنم بعد از اینکه تراز همه درسا اومد اونوقت تو0.8 و معدل ضزیب خورده تو 0.2 ضرب میشن و با هم جمع میشن که این میشه تراز کلتون
ضرایب معدل هم برا دانشگاههای دولتی یه چیزی بین 1.01 تا 1.05 متغییر هستش بسته به نوع دانشگاه و تهرانی و صنعتی و.....
 

ir_majhool

عضو جدید
MASS59 تشکر بابت راهمناییتون

مهندس یعنی 20 درصد معدل برا دانشگاه آزادی ها لحاظ نمی شه ؟

این موضوع توی رقابت کنکور چقدر تاثیر گذاره ؟

می شه یه خورده راهنمایی کنین مثلا اگه من یه درسی رو خالص
60 در صد بزنم (مثلا مدار رو 9 تا درست تو پاسخ نامه بزنم )و ضریب و معدلم هم تاثیر گذار باشه و معدلم هم حدود 17 باشه (فرضا دانشگاه محل تحصیلم دولتی می بود)
این 60 در صد من حدود چقدر می شه ؟

حالا با فرض عدم تاثیر معدل و ضریب و این مسائل آیا 60 در صد من تغییری می کنه ؟ (کم یا زیاد می شه)

مرسی مهندس جان

دانشگاه آزاد ضریب یک داره یعنی اینکه اگه مثلا معدلت 14 هست همون 14 رو مبنای محاسبه در رتبه کنکورت می کنند ولی اگه دانشگاه دولتی باشی مثلا فردوسی ضریبت 1.04 هست یعنی معدلت اگه 14 باشه در کنکور 14*1.04=14.54 محاسبه میشه یعنی نیم نمره بیشتر
البته در این شیوه انصاف رعایت نشده و همه دانشگاه های آزاد رو ضریب 1 گرفتند که منصفانه نیست
حالا ضرایب پیام نور و غیر انتفاعی رو نمیدونم چنده
 

#ZaHra#

عضو جدید
کاربر ممتاز
دانشگاه آزاد ضریب یک داره یعنی اینکه اگه مثلا معدلت 14 هست همون 14 رو مبنای محاسبه در رتبه کنکورت می کنند ولی اگه دانشگاه دولتی باشی مثلا فردوسی ضریبت 1.04 هست یعنی معدلت اگه 14 باشه در کنکور 14*1.04=14.54 محاسبه میشه یعنی نیم نمره بیشتر
البته در این شیوه انصاف رعایت نشده و همه دانشگاه های آزاد رو ضریب 1 گرفتند که منصفانه نیست
حالا ضرایب پیام نور و غیر انتفاعی رو نمیدونم چنده
واقعا که بی انصافایه....
حالا این 20 درصد چقد رتبه رو جابه جا میکنه؟مثلا با معدل موثر 17؟
 

derakhshannia

عضو جدید
واقعا که بی انصافایه....
حالا این 20 درصد چقد رتبه رو جابه جا میکنه؟مثلا با معدل موثر 17؟


salam zahra_za bahat movafegham ama fek nakoonam nim nomre chandan ham tasir gozar bashe
albate sazeman sanjesh hagh dare ba daneshgah azad ein kar ro bokoone chon to baZi vaahedha ie dein daneshgah khili namardi mishe o parti bazi o ein harfa ...
 

pranc

عضو جدید
من يه سوال داشتم اینجا برای ماشين کتاب پی سی سن با بيم بهارا رو پيشنهاد دادن خوندن متن درس این کتابا کافيه مستقيم برم سراغ تست يا سوالايه اخر فصلشم حل کنم؟؟؟
 

pranc

عضو جدید
راسی يه سوال ديگه اینجور که شما ميگين تا اخره تابستون اصلا تست زدن شروع نکنيم تا همه درسا رو خونده باشيم يه دور!!درست متوجه شدم؟؟در ضمن من ميخوام گرايش ليسانس خودم يعنی همون قدرت شرکت کنم ميانگين درصدا برای دانشگاه روزانه چقده؟؟؟
 

ir_majhool

عضو جدید
واقعا که بی انصافایه....
حالا این 20 درصد چقد رتبه رو جابه جا میکنه؟مثلا با معدل موثر 17؟

سلام
اگه معدل 17 باشه زیاد تاثیر نداره چون رنج نمرات در اون محدوده دارای فاصله زیاد هستند یعنی در واقع اوناییی که معدلشون بالاست تعدادشون کمه و شما رو زیاد جلبجا نمیکنه ولی اگه کنکور رو خراب کنید خیلی کمکتون میکنه
واسه معدلای 13 14 خیلی تاثیر گذار هست چون بیشتر بجه ها این معدل هارو دارند
 

Nima_molai

عضو جدید
با سلاممیخواستم بدونم با این وقت کم تا کنکور 91 جه درسها و چه سرفصل های برگزیده ای برای گرایش الکترونیک باید مطالعه بشه؟در ضمن بهترین منابع برای مطالعه هر درس به صورت مختصر و طبقه بندی شده رو معرفی کنید. چند درصد از کل زمان مطالعه روزانه رو به تست اختصاص بدیم؟و در نهایت روشهای تجربی که برای مطالعه و تست زنی فشرده و مفید بلدید رو عنوان کنید.با تشکر و آرزوی قبولی در آزمون ارشد برای همه دوستان
 

chichilaas

عضو جدید
من از خیلی ها شنیدم که میگن واسه کنکور ارشد نیاز نیست که بیام کتابهای رفرنس بخونم. میگن یه جزوه خوب پیدا کن بخون ، یعد تستهای سالهای گذشته رو بزن..من خودم علاقه ی خاصی به کتاب و رفرنس خوندم دارم..
چون من واسه کنکور ارشد 1سال و خورده ای، میخواستم بدونم کتاب (حجیم :دی ) خوندن ( مثلا مدار جبه دار و تجزیه اپنهایم ... ) بهتره یا یه جزوه پیدا کنم و همون رو بخونم و بعدش تست ؟؟؟
 

omid_008

عضو جدید
خب رفرنس برای مفاهمیم پایه خوبه و در دوران دانشجویی.ولی خب وقتی می خوای ارشد بخونی باید ارشدی بخونه و وقتت رو روی حاشیه صرف نکنی که بعد می بینی یکی دیگه که نصف تو هم نخونده ازت می زنه جلو.بعد یه سرچی بکنی توی این سایت کلی مطلب میاد دستت و متوجه می شی چطوری باید شروع کنی.
 

barghghodrat.ir

عضو جدید
من از خیلی ها شنیدم که میگن واسه کنکور ارشد نیاز نیست که بیام کتابهای رفرنس بخونم. میگن یه جزوه خوب پیدا کن بخون ، یعد تستهای سالهای گذشته رو بزن..من خودم علاقه ی خاصی به کتاب و رفرنس خوندم دارم..
چون من واسه کنکور ارشد 1سال و خورده ای، میخواستم بدونم کتاب (حجیم :دی ) خوندن ( مثلا مدار جبه دار و تجزیه اپنهایم ... ) بهتره یا یه جزوه پیدا کنم و همون رو بخونم و بعدش تست ؟؟؟

برای ارشد باید جزوه خوند و کلاس رفت .هر دویه این کارا اگه انجام بشه ولی 2 دور تستای 10 سال گذشته زده نشه انگار هیچ کاری نکردی . کتاب خوندن وقتی موثره که همه این کارا رو کرده باشی بازم وقت آزاد داشته باشی. در ابتدا کتاب خواندن اشتباه محضه
 

EECi

مدیر بازنشسته
برای ارشد باید جزوه خوند و کلاس رفت .هر دویه این کارا اگه انجام بشه ولی 2 دور تستای 10 سال گذشته زده نشه انگار هیچ کاری نکردی . کتاب خوندن وقتی موثره که همه این کارا رو کرده باشی بازم وقت آزاد داشته باشی. در ابتدا کتاب خواندن اشتباه محضه
استاد گرامی
خیلی ها بودند که در کلاس شرکت نکردند و موفق هم شدند
برای همه پیچیدن یک نسخه درست نیست
این رو در نظر داشته باشید که حرف هایمان روی افرادی که به هر دلیلی نمی توانند به کلاس های کنکور بروند ، تاثیر سو نداشته باشد
خیلی از دوستان بنده حتی یک ساعت به کلاس های کنکور هم نرفته اند و در کنکور موفق بوده و از دانشگاه های تهران هم قبول شده اند

مهم شیوه صحیح مطالعه و بررسی دقیق سوالات هست. خدا رو شکر کتاب های خوبی هم در بازار وجود دارد که نیاز های داوطلبان را برطرف می کند
موفق باشید
 

barghghodrat.ir

عضو جدید
استاد گرامی
خیلی ها بودند که در کلاس شرکت نکردند و موفق هم شدند
برای همه پیچیدن یک نسخه درست نیست
این رو در نظر داشته باشید که حرف هایمان روی افرادی که به هر دلیلی نمی توانند به کلاس های کنکور بروند ، تاثیر سو نداشته باشد
خیلی از دوستان بنده حتی یک ساعت به کلاس های کنکور هم نرفته اند و در کنکور موفق بوده و از دانشگاه های تهران هم قبول شده اند

مهم شیوه صحیح مطالعه و بررسی دقیق سوالات هست. خدا رو شکر کتاب های خوبی هم در بازار وجود دارد که نیاز های داوطلبان را برطرف می کند
موفق باشید

من خودم هم کلاس کنکور نرفتم . 80 درصد کلاسهای کنکور هم بی فایدست . بستگی به استاد داره که چقدر این کاره باشه . ممکنه کسی بسیار با سواد باشه ولی استاد کنکور خوبی نباشه. اگر کلاس خوب با شرایط بیان شده پیدا شد هیچی نمی تونه جاشو پر کنه ولی اگر چنین دسترسی وجود نداشت با پشتکار زیاد و خوندن جزوات موثر و از همه مهمتر با زدن مکرر تستهای سالهای گذشته حتی اگر در یک منطقه بدون امکانات هم باشید باز هم می تونید شریف و تهران قبول شید.بگذریم از اینکه استعدادها هم متفاوته یکی ممکنه بهترین کلاس رو پیش بهترین استاد بره ولی نتونه به اندازه کسی که استعداد بالایی داره و مطالعه خوبی داشته رتبه بیاره
 

m.mokhtari1991

عضو جدید
من يه سوال داشتم اینجا برای ماشين کتاب پی سی سن با بيم بهارا رو پيشنهاد دادن خوندن متن درس این کتابا کافيه مستقيم برم سراغ تست يا سوالايه اخر فصلشم حل کنم؟؟؟

من الکترونیکم ولی برا ماشین بیم بهارارو هم خوندم
من اگه ارشد قدرت میدادم این کارو میکردم
1.متن پی سی سن
دوم.مثالای باحال بیم
سه.تست
چهار.سوال آخر فصل بیم برا مرور(خیلی سوالای خوشکلی داره coooool-با اینکه خیلی خوشحالم که ریخت ماشین رو دوباره نمیبینم :biggrin: ولی اعتراف میکنم دلم برا بیم بهارا تنگ میشه:()
 

z_elec_1991

عضو جدید
سلام دوستان.
من امسال ميخوام براي كنكور كارشناسي ارشد اماده بشم.خيلي هم اميدوارم.
ولي نميدونم كاراموزي رو امسال برم يا سال ديگه.كاراموزي مو ميخام پالايشگاه برم دوره فشرده 2هفته اي.به نظرتون انصراف بدم.
من خودم گرايشم الكترونيك.ولي به كنترل علاقه شديدي دارم.هنوز واسه انتخاب گرايشم مطمئن نيستم.احتمال قبولي كنترل بهتره يا الكترونيك
 

احسان92

عضو جدید
salam man daneshgah azadam va moadelam 13.5 hast shoma kasiro mishnasid khodavakili ba in moadel daneshgahe khob ghabol shode bashe?



لطفا پست های خود را با دستور خط فارسی ارسال کنید.

Ice Man
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

شادی333

عضو جدید
salam aghaye mohandes.lisanse elec daram mikham taghiir bedam be mohandes pezeshkiii...................che darsayii ro vase konkor bayad bekhonam?????



لطفا پست های خود را با دستور خط فارسی ارسال کنید.

Ice Man
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

Joe_Bel

کاربر فعال تالار مهندسی برق ,
کاربر ممتاز
روش های یادگیری
«یادگیری» فرآیندی چند مرحله ای است که طی آن مفاهیمی را فرا می گیریم و این فرآیند شامل جمع آوری، طبقه بندی و تحلیل اطلاعات هر موضوع است. یادگیری، روش های مختلف دارد که برای شناخت روند یادگیری بهینه، بهتر است آن ها را بشناسیم، این روش ها عبارتند از:
روش دیداری: مطالب بیشتر از طریق مطالعه، دیدن نمودارها و اشکال در ذهن ثبت می شوند.
روش شنیداری: اکثراً اطلاعات از طریق شنیدن به ذهن منتقل می شوند.
روش شهودی: اطلاعات بیشتر از طریق تجزیه و تحلیل روابط موجود بین موضوعات درسی آموخته می شوند.
روش انفرادی: مطالب بیشتر توسط خود فرد مطالعه کننده و به صورت انفرادی مطالعه می شوند.
روش جمعی: مطالب بیشتر از طریق بحث های بین گروهی آموزش داده می شوند.
روش اتفاقی: یادگیری مطالب در این روش هیچ نظم و قانونی ندارد.
روش پلکانی: مطالب در چندین مرحله و به صورت تدریجی آموزش داده می شوند.
نکته جالب این که، روش یادگیری حتی از قومیت، جنسیت، سن و نحوه ی تدریس اساتید نیز تأثیر می پذیرد، برای مثال افراد ساکن در آمریکای شمالی و یا آسیای شرقی عموماً روش یادگیری دیداری دارند و در مقابل، عرب ها اغلب روش یادگیری شنیداری دارند. نکته جالب دیگر این که یادگیری پسران عمدتاً به روش دیداری و تصادفی است ولی دختران بیشتر شنیداری است، به این دلیل است که دختران بیشتر تمایل دارند مطالب درسی را از طریق شرکت در کلاس ها بیاموزند.
هر یک از روش های یادگیری در شرایط خاصی کاربرد دارند و اگر داوطلب کاربرد سبک های مختلف را بداند، با استفاده درست از هر کدام، به سرعت با شرایط جدید منطبق خواهد شد.
برای آزمون کارشناسی ارشد، بهترین روش های یادگیری شامل دیداری، شنیداری و انفرادی هستند. به دلیل حجم بالای مطالب و منابع درسی و فاصله زیاد بین زمان مطالعه و آزمون کارشناسی ارشد، درس خواندن باید طی چند مرحله انجام شود. لذا هر کدام از این مراحل به تنهایی کافی نبوده ولی در کنار یکدیگر فرآیند آموزشی را کامل می کنند این مراحل عبارتند از:
1- درک مطالب 2- تسلط بر مطالب
3- سنجش 4- تثبیت مطالب
5- جمع بندی و نتیجه گیری

درک مطلب
در این مرحله، باید تمام نکات هر درس را به خوبی فرا گرفت که این امر توسط دو گام دیدن و خواندن مطالب و شرکت در کلاس و شنیدن انجام می شود.
همگام با مطالعه مطالب و شرکت در کلاس، باید سؤالات و تمرین های بسیاری حل و به صورت تشریحی بررسی شوند. درک مطالب بدون حل پرسش های متعدد میسر نخواهد بود. ملاک درک موفقیت آمیز دروس مختلف، رسیدن به مرز حل درست حداقل سه چهارم تمرین های هر درس می باشد. پس از موفقیت در این مرحله به تسلط بر مطالب می رسیم.


تسلط بر مطالب
حل تست های موضوعی متعدد با بررسی راه حل های تشریحی و تستی مختلف، یادگیری جزئیات کامل مطالب را عمیق تر و دقیق تر خواهد کرد. مطالعه کتاب های تستی و مباحث تستی کتاب های مختلف از عمده فعالیت های این دوره است.


سنجش
راه های مختلفی در این گام وجود دارد، شبیه سازی آزمون توسط خود داوطلب و شرکت در آزمون های آزمایشی از جمله انتخاب های داوطلب در این مرحله خواهد بود. اما بهتر است داوطلب در آزمون های آزمایشی معتبری برای رسیدن به اهداف این مرحله شرکت کند تا علاوه بر این که کیفیت آموزش خود را می سنجد، خود را در مقایسه با سایر داوطلبان هم مورد سنجش قرار دهد. با شرکت در آزمون های آزمایشی، مطالب آموخته شده به خوبی تکرار می شوند و حتی مشکلاتی که در یادگیری مطالب توسط داوطلب وجود داشته باشد ولی او از آن ها بی اطلاع بوده است، مشخص خواهند شد. سطح علمی داوطلب کاملاض ارزیابی می شود و مرحله به مرحله فرد بیشتر به شرایط آزمون عادت خواهد کرد.


تثبیت مطالب
هر داوطلبی باید برای مرور مطالبی که مطالعه کرده، برنامه خاصی داشته باشد. مطالب به روش های مختلفی میسر است. برخی افراد مرور مطالب را به صورت تصادفی انجام می دهند یعنی در مواقعی که زمان آزاد دارند، به یک باره و بدون هیچ نظم خاصی، مطالب درسی را مرور می کنند و پس از این کار آن را به دست فراموشی می سپارند، با این ذهنیت که درس را مرور کرده اند. در حالی که این روش مرور، کوچک ترین سودی برای فرد نخواهد داشت. باید برنامه مدونی با تعیین فاصله های زمانی منطقی پس از هر بار مرور یا مطالعه برای هر درس تعیین شود، استفاده از الگوی جعبه لایتنر می تواند برای تثبیت مطالب در خانه های حافظه مفید باشد. در فصل های بعدی مفصلاً در این باره صحبت می شود.


جمع بندی و نتیجه گیری
با نزدیک شدن هر چه بیشتر به زمان آزمون، جمع بندی مطالب آموزشی مختلف و مرور دوباره آن ها بسیار مفید خواهد بود. در مورد جمع بندی و گرفتن بهترین نتیجه از مطالعه دروس و دوران آماده سازی هم، در فصل های بعدی به طور کامل بحث خواهیم کرد.


مکان مطالعه
در مورد انتخاب بهترین مکان برای مطالعه می توان به نکات زیر اشاره کرد:
- آرام و بی سر و صدا باشد و عوامل مزاحم همانند رفت و آمد یا صدای تلفن و تلویزیون در آن، کم ترین حد خود را داشته باشد.
- نور کافی داشته باشد.
- هوای تازه در ان جریان داشته باشد.
- اتاق منظم باشد. آشفتگی فضای اتاق منجر به آشفتگی فکر و عدم توانایی در تمرکز کافی خواهد شد.
- سعی در انتخاب مکانی ثابت و راحت برای مطالعه داشته باشید.
البته نکات ذکر شده، کاملاً عمومی هستند و این نکته را باید به خاطر بسپاریم که همیشه این محیط ایده آل وجود نخواهد داشت. ما باید خود را برای مطالعه در محیط های پرسر و صدا و سایر اماکن عمومی همچون اتوبوس، تاکسی، مطب پزشک، میهمانی و ... هم کم کم آماده کنیم. وسواس به خرج دادن در انتخاب محیط مطالعه منجر به کاهش بازدهی خواهد شد.
تحقیقات دانشمندان نشان داده است که سر و صدا در محیط، بر تمرکز حواس تأثیر زیادی ندارد و تنها تأثیر آن بر سرعت مطالعه خواهد بود و به اعتقاد آنان، هر فردی می تواند با همان کیفیتی که در محیط های آرام به فعالیت می پردازد، در محیط های پرسر و صدا هم کار کند. به خاطر بسپاریم استفاده بهینه از هر زمان و مکانی، یک هنر و تکنیک بسیار مفید است، با تمرین کردن می توان این تکنیک را فرا گرفت.

شرایط بهینه مطالعه
- همیشه تصمیم خود را برای مطالعه گرفته و بلافاصله شروع به مطالعه کنید. هیچ چیز یا کسی نباید جلوی عملی شدن این تصمیم شما را بگیرد.
- کتاب را پیش از شروع مطالعه ورق نزنید، صرفاً مطالعه را شروع کنید. ورق زدن کتاب و شاید دیدن حجم مطالب انگیزه شما را کاهش می دهد.
- اشیایی که باعث بر هم خوردن تمرکز حواس شما می شوند را از کنار خود دور کنید.
- تلویزیون، کامپیوتر، تلفن و تلفن همراه خود را از اتاق مطالعه خود خارج کنید.
-هنگامی که احساس خواب آلودگی می کنید، بر مطالعه پافشاری نکنید. در این هنگام، خوابی کوتاه برای رفع خستگی و شاداب شدن شما مفید است.
- در هنگامی که احساس گرسنگی می کنید به دلیل کاهش قند خون، بازدهی شما به شدت کاهش پیدا می کند. همیشه در کنار خود تنقلات و آجیل مانند بادام، پسته، گردو و کشمش داشته باشید و با احساس گرسنگی از آن ها استفاده کنید (دقت کنید مطالعه ی تفریحی هم با خوردن آجیل و تخمه جدی نخواهد بود).
- افکار پراکنده از جمله فکر به انجام کاری یا ملاقات با کسی، خشمگین و یا ناراحت بودن، بی حوصلگی، افسردگی، اضطراب، دغدغه های فکری و غیره باعث کاهش شدید بازدهی مطالعه خواهد شد.
- وسواس نیز سرعت مطالعه را به شدت کم می کند و استرس زا خواهد بود.


گام های کلی در مطالعه مؤثر و بهینه
- گام اول: برنامه ریزی روزانه
برنامه ریزی روزانه به شما کمک می کند تا در طول روز کارهای بیشتری را به پایان برسانید و روی زندگی خود کنترل بیشتری داشته باشید. بدین منظور فهرستی از کارهایی که باید انجام دهید را تهیه کنید. مهم ترین کارها را در ردیف های بالایی بنویسید و سپس زمان مشخصی را به هر کدام اختصاص دهید. به این ترتیب زمان برای شما ارزش بیشتری پیدا می کند و کارهای مهم تان به تأخیر نمی افتد.
- گام دوم: اولویت بندی کارها
وقت گذاشتن برای کارهای غیرضروری، اتلاف وقت است، پس اولویت بندی را فراموش نکنید و مطمئن شوید که وقت و انرژی تان را روی کارهای مهمی صرف می کنید که برای شما اهمیت دارد. کشف کنید کجاها وقت تان به هدر می رود. خیلی از ما اوقاتی را که می توانیم از آن ها به طور سودمندی استفاده کنیم، به راحتی از دست می دهیم. با اولویت بندی کارها، از دست دادن زمان تقریباً غیرممکن می شود.
- گام سوم: افزایش تمرکز
به یاد داشته باشید که تمرکز بر مدیریت زمان وقت شما را بیشتر نمی کند، بلکه عادت هایتان را تغییر می دهد. در ابتدا بهتر است میزان زمان های تلف شده خود را کاهش دهید و تمرکزتان را بالا ببرید، به طور مثال به خودتان بگویید وقتی مشغول انجام فلان کار مهم هستم، سراغ تلفن، اینترنت یا کارهای دیگری نمی روم تا کارم تمام شود.
- گام چهارم: مشارکت با دیگران
برای این که زمان را به طور مؤثری مدیریت کنید، باید اطرافیان را هم در انجام امور شرکت دهید و برخی مسئولیت ها را بر عهده دیگران بگذارید. یک ضرب المثل قدیمی می گوید که با یک دست نمی توان چند هندوانه را بلند کرد، پس خودتان یک تنه به میدان نروید. به فهرست کارهایی که باید انجام دهید نگاهی بیندازید و از اطرافیان بر اساس قابلیت هایشان کمک بگیرید.
- گام پنجم: زندگی سالم
به اندازه کافی بخوابید، رژیم غذایی سالمی داشته باشید و مرتب ورزش کنید. داشتن یک زندگی سالم، تمرکز شما را افزایش می دهد و مسیرهای موفقیت بیشتری را برایتان هموار می کند. وقتی سالم باشید کارآیی شما بیشتر می شود و در نتیجه طی زمان کوتاهی، کارهای بیشتری را به پایان می رسانید.
- گام ششم: استراحت کافی
گاهی اوقات مشغله زیاد و کار بیش از حد، شما را خسته و فرسوده می کند و سعی و تلاشتان برای زمان بندی ناکام می ماند. پس هر وقت لازم بود دست از کار بکشید و به خودتان استراحت بدهید. کمی قدم بزنید و حرکات کششی انجام دهید. اگر کارمند هستید چند روز به مرخصی بروید تا انرژی شما دوباره احیا شود و فعالیت های روزانه تان را با انرژی بیشتری از سر بگیرید. اگر در حال درس خواندن هستید ولی خسته شده اید هم، استراحتی کوتاه مدت برای رفع خستگی می تواند بسیار مفید باشد.
- گام هفتم: ثبت فعالیت های یک روز
یک دفترچه شبیه دفترچه خاطرات روزانه داشته باشید و برای چند روز، هر کاری که انجام می دهید را یادداشت کنید تا ببینید وقت شما چه طور می گذرد. درباره خودتان صادقانه قضاوت کنید و به دنبال زمان هایی باشید که می توانید از آن ها عاقلانه تر استفاده کنید.
- گام هشتم: منتظر نمانید
برای خیلی از ما پیش آمده که ساعت ها پشت در اتاق انتظار پزشکان معطل شده ایم یا برای یک قرار ملاقات ساده ساعت ها انتظار کشیده ایم. غیرممکن است که از این انتظارها خلاص شویم ولی نیاز نیست که یک گوشه بنشینیم و با انگشتان دستمان بازی کنیم. بهتر است چنین شرایطی را از قبل پیش بینی کنیم و یک کتاب کوچک یا دفاتر یادداشت مان را همراه خودمان داشته باشیم.
- گام نهم: گاهی بگویید: نه!
کارهای غیرضروری و اضافی را قبول نکنید. اگر فردی از شما کاری خواسته که برنامه زمانی تان را کاملاً بر هم می ریزد، مؤدبانه عذرخواهی کنید و به سادگی نه بگویید.
- گام دهم: تقسیم کارهای بزرگ
کارهای بزرگ را قسمت بندی کنید. برای انجام هر بخشی از کار، زمان خاصی را در نظر بگیرید و کارهای بزرگ و وقت گیر را یک جا انجام ندهید. به این شکل کارایی شما بیشتر می شود.

مطالعه در جمع
میزان بالایی از مطالعه شما باید به تنهایی باشد. بهتر است مطالعه گروهی را به صورت محدود و حساب شده انجام دهیم. در مراحل آماده سازی برای آزمون کارشناسی ارشد، شما باید با تمرکز فراوان به مطالعه بپردازد که در حالت کلی حضور در جمع های دوستانه حتی به منظور مطالعه هم اجازه این تمرکز را به شما نخواهد داد اما در مراحل مرور و جمع بندی پیش از آزمون، مطالعه ی گروهی، آن هم در گروه های با جمعیت پایین، می تواند مفید باشد. حالات دیگری که مطالعه گروهی می تواند مفید باشد، عبارتند از:
- نداشتن توانایی کافی در حل مسائل خیلی سخت
- در دسترس نبودن کلاس و اساتید حرفه ای
اگر شرایط سما را به مطالعه دسته جمعی سوق داد، سعی کنید:
- وقت را در جمع تلف نکنید.
- از بین دوستان همدرستان، یک یا حداکثر دو نفر با انگیزه و فعال را برای مطالعه گروهی در نظر بگیرید.
- از هم گروهی شدن با دوستان مضطرب، استرس زا و یا غیرفعال بپرهیزید.
- در مطالعه گروهی جدی باشید و اجازه ندهید بحث به حاشیه های غیردرسی کشیده شود.

نور محیط مطالعه
در محیط مطالعه، نور سفید یا زرد مطلق و چراغ های رنگی باعث خستگی زودرس و کاهش تمرکز داوطلب می شوند. مناسب ترین نور برای چنین فضایی، نور غیرمستقیم زرد و سفید می باشد. همچنین استفاده از چراغ مطالعه هم می تواند تمرکز را بالا ببرد. البته نور غیرمستقیم آفتاب در طول روز مناسب ترین نور برای مطالعه می باشد.

مناسب ترین حالت بدن
وضعیت بدن در هنگام مطالعه تأثیر بسیاری بر کیفیت مطالعه دارد. حالت لمیده روی صندلی و یا روی مبل راحتی، یا درازکش و یا در حال راه رفتن، حالت های مناسبی برای مطالعه عمقی نخواهند بود. نشستن پشت میز استاندارد و با زاویه مناسب پشت صندلی، مناسب ترین حالت برای مطالعات طولانی مدت است. در صورتی که به پشت میز نشستن عادت ندارید، به تناوب پشت میز و روی زمین بنشینید، هر چند دقیقه یک بار هم با بالا آوردن سر و گردن خود استراحت کرده و حالت بدن خود را عوض کنید. رعایت فاصله مناسب کتاب تا چشم خود را هم فراموش نکنید.

مناسب ترین زمان مطالعه
عموماً تا یک ساعت پس از بیدار شدن از خواب، هوشیاری افراد پایین است. مطالعه خود را پس از این زمان شروع کنید. از طرف دیگر، خوابیدن بلافاصله پس از پایان مطالعه هم به فراموش کردن مطالب در کمترین زمان کمک می کند، پس سعی کنید حتی اندک زمانی را بین پایان مطالعه و خواب بگنجانید. اما همین زمان پیش از خواب، مناسب ترین زمان برای مرور دروس است که قبلاً مطالعه شده اند.
بهترین ساعت مطالعه بدن خود را شناسایی کنید. برخی افراد سحرخیز هستند و در طول روز بالاترین بازدهی را دارند، در حالی که برخی افراد دیگر شب ها و مخصوصاً پس از ساعات نیمه شب بالاترین کیفیت مطالعه را دارند. البته باید این مطلب را ذکر کرد که حتی اگر شب ها مطالعه می کنید هم در ماه های آخر و نزدیک به آزمون، بهتر است زمان مطالعه خود را به زمانی که آزمون در آن برگزار می شود نزدیک کنید. مرور مطالب بلافاصله پس از پایان کلاس هم تأثیر زیادی در بهبود کیفیت آموزش دارد.

مراحل مطالعه
مطالعه کتاب ها باید به صورت مفهومی و کاملاً دقیق انجام شود، که این خود منجر به عمقی شدن یادگیری می شود. آموزش های منطبق بر این اصل، ماندگاری بسیار زیادی در ذهن دارند و ذهن برای به خاطر سپردن آن ها به کمترین تعداد تکرار نیاز داشته و در نتیجه سرعت یادگیری مناسب است. در اینجا یک الگوی 6 مرحله ای مناسب برای مطالعه پیشنهاد می شود:
- مرحله اول: پیش مطالعه
پس از انتخاب یک موضوع، همه حواس خود را روی آن متمرکز می کنیم، کتاب خود را تنها در آن بخش ورق می زنیم و به عناوین اصلی، فرعی و جملاتی که با حروف درشت داخل متن نوشته شده اند، توجه می کنیم. در صورتی که در متن، قسمت های خلاصه شده ای از مبحث به صورت چکیده وجود داته باشد ان ها را مطالعه می کنیم.
- مرحله دوم: مطالعه
مطالب را سطر به سطر مطالعه کرده و در هر پاراگراف به دنبال مفهوم مطلب موجود در پاراگراف می گردیم. همه ی جداول و شکل های کتاب را با دقت بررسی می کنیم. دقت در یادگیری جداول و اشکال به درک مفهوم جملات کمک شایانی می کند و در ضمن مثال ها و سؤالات متن کتاب را به دقت و با جزئیات کامل مورد بحث و بررسی قرار می دهیم، زیر جملات مهم موجود در هر پاراگراف خط کشیده، یا با استفاده از ماژیک های رنگی مشخص می کنیم. نکته و یادداشت برداری هم در این قسمت بسیار تأثیرگذار خواهد بود.
- مرحله سوم: مرور و بررسی بند به بند
پس از مطالعه هر قسمت، هر آنچه از مطلب فهمیده ایم را با خود مرور می کنیم تا کاملاً مشخص شود که مبحث را درک کرده ایم یا نه. نکات و مفاهیم استخراج شده از بحث را در حاشیه متن کتاب و جزوات می نویسیم. پس از پایان هر مبحث، بدون مراجعه مجدد به متن کتاب، به حل پرسش ها و یا تمرین های موجود در پایان مبحث می پردازیم. میزان پاسخگویی ما به این سؤالات، میزان تسلط ما را به مبحث نشان می دهد و تعیین کننده نیاز ما به مطالعه مجدد مطلب خواهد بود. نکته برداری از سؤالات پایان مباحث هم در تکمیل فرآیند آموزش بسیار مؤثر است. در سال های اخیر هم، طراحان آزمون های سازمان سنجش اقدام به مفهومی تر کردن سؤالات آزمون کرده اند و به همین دلیل، بسیاری از سؤالات موجود در این قسمت که در کتاب ها در قالب پرسش و یا تمرنی وجود دارند، اهمیت بسیار ویژه ای پیدا کرده اند.
- مرحله چهارم: تکمیل و تسلط
پس از طی مراحل قبلی، با حل تعدادی از تست های هر مبحث سعی در شناسایی نقاط ضعف خود کنید. پس از شناسایی این نقاط ضعف، نوبت به رفع این اشکالات می شود، اما اگر در مبحثی خاص تعداد اشکالات زیاد باشد، حتماً باید مجدداً موضوع به صورت دقیق تر مطالعه گردد. پس از حل حداقل 75% سؤالات و یا تمرین های تشریحی نوبت به تست ها می رسد که در تثبیت مطالب در ذهن و تسلط فرد به مطالب کمک بسیار زیادی می کند.


فهمیدن یا حفظ کردن
در مورد آزمون کارشناسی ارشد باید گفت اگر داوطلب مطالب را درک کرده باشد قطعاً موفق خواهد شد ولی اگر اقدام به حفظ کردن مطالب کرده باشد، با تغییر روال سؤالات و حتی عوض شدن متن سؤالات، به احتمال بسیار زیاد توانایی پاسخگویی به سؤالات آن مبحث را نخواهد داشت. شما مطلبی را که مطالعه کرده اید، فهمیده اید اگر:
1. بتوانید با زبان خود و به شیوایی ان را بیان کنید.
2. بتوانید سؤالات خوبی از آن مبحث طرح کنید.
3. بتوانید به سؤالات آن مبحث به خوبی پاسخ دهید.
4. بتوانید مرحله به مرحله به سرعت عمل خود در پاسخگویی به سؤالات آن مبحث بیفزایید.
5. بتوانید مباحث موجود در مطلب را تجزیه و تحلیل کنید.
6. در پایان بحث روش مطالعه، ذکر چند نکته زیر خالی از لطف نخواهد بود:
7. در صورتی که درس خواندن شما برای رفع تکلیف است، بازدهی بالایی نخواهید داشت و نتیجه خوبی هم کسب نخواهید کرد. به مطالعه عشق بورزید و برای هدف خود از صمیم قلب تلاش کنید.
8. هنگام مطالعه به این فکر کنید که چه مقداری از حجم مطلب باقی مانده است، این کار کم کم سبب بی میلی شما به ادامه کار خواهد شد.
9. دروسی را که در آن ها بیشتر احساس ضعف می کنید در اولویت مطالعه قرار دهید، چون این دروس جزء درسهایی هستند که شما از مطالعه آن ها گریزانید. به قول برایان تریسی:
«قورباغه زشت را هر چه زودتر قورت بده!»

آفت های مطالعه
- بلندخوانی:
به دلیل عدم تطابق سرعت دیدن و شناسایی کلمات با سرعت تلفظ و به زبان آوردن آن ها، این روش باعث کاهش بسیار زیاد سرعت مطالعه می گردد. به علاوه این که بلندخوانی نیاز به مکانی خاص دارد و نیز پس از چند دقیقه موجب خستگی خواننده خواهد شد. به عقیده دانشمندان، افراد در بلندخوانی بیشتر به جای این که تمرکزشان روی مطالب باشد روی صدای خود خواهد بود که این خود باعث کاهش بازدهی فرد در مطالعه خواهد شد.
- مطالعه در حین راه رفتن:
برخی به این روش مطالعه علاقه فراوانی دارند، در حالی که روش مناسبی برای مطالعه نیست. در حین راه رفتن به طور ناخودآگاه، فکر فرد به این معطوف می شود که پای او به چیزی برخورد نکند و یا این که چه طور مسیرش را انتخاب کند که طبیعتاً کاهش تمرکز فرد در مطالعه را در پی خواهد داشت. به دلیل تغییر متوالی فاصله عدسی چشم تا کتاب، مطالعه در این حالت باعث خستگی چشم و سرگیجه می شود.
- زیاده خوانی:
کلمه به کلمه خواندن دروس به شکلی که حتی یک «و» هم از قلم نیفتد که منجر به حفظ کردن مطالب هم می شود و نه فهمیدن آن، بیشتر در خانم ها شایع است. در آزمون کارشناسی ارشد به دلیل این که سؤالات مفهومی تر از قبل هستند، این روش، روش ایده آلی برای مطالعه نخواهد بود. به علاوه این روش بسیار وقت گیر و خسته کننده بوده و نیز باعث ایجاد استرس شدید برای داوطلب می شود. به جای این که مطالب را چندین بار خوانده و حفظ کنیم، یک یا دو بار بخوانیم ولی بفهمیم.
- مطالعه با وسایل صوتی ـ تصویری:
برخی داوطلبان تصور می کنند که اگر در محیط مطالعه شان برای مثال موسیقی ملایمی پخش شود، به آرامش و تمرکز آن ها کمک می کند. طبق تحقیقات به عمل آمده از سوی دانشمندان، اولویت تمرکز مغز انسان بر قسمت شنیداری خودخواسته است و نه بینایی. در بهترین حالت، مغز انسان نیمی از تمرکز خود را به شنیدن موسیقی خودخواسته و نیمی را به دیدن اختصاص خواهد داد. در هر دوی این حالات، تمرکز داوطلب بر دروس خود کمتر از 100% خواهد بود و این یعنی کاهش بازدهی!
- وسواس:
برخی دانشجویان در امر مطالعه همیشه نگرانی این را دارند که شاید درس را کامل یاد نگرفته اند، نتیجه این تفکر مطالعه مجدد و چندباره و طبیعتاً اتلاف شدید وقت خواهد بود. با نگاهی اجمالی روی پرسش ها و یا تمرینات مبحث مورد مطالعه می توان به راحتی دریافت که آیا آموزش به درستی انجام شده است یا خیر؟
- مطالعه پیوسته و یکسره:
بین زمان های مطالعه خود، با الگوی ترجیحاً منظمی، استراحت در نظر بگیرید. حتی الامکان هر 2 ساعت یک بار یک بازده زمانی 15 تا 20 دقیقه ای را به این امر اختصاص دهید. این استراحت، اتلاف وقت نیست، بلکه عامل افزایش بازده است. البته زمان مطالعه منطقی در هر بازه مطالعه برای هر فرد تا فرد دیگر متفاوت خواهد بود و این عدد را شخص داوطلب پس از مدتی به دست خواهد آورد، البته این زمان برای هر درس تا درس دیگر هم متفاوت خواهد بود. هر چه مبحث یک درس سنگین تر باشد، این عدد کاهش پیدا خواهد کرد، اما « مطالعه طولانی مدت و یکسره، باعث خستگی زودرس می شود.»

مطالعه تشریحی و تستی موازی
عموم داوطلبان تصور می کنند که تست زدن، بسیار مهم تر از پاسخگویی به پرسش های متعدد یا حل مسئله به صورت تشریحی است. البته این طرز فکر در ماه های ابتدایی دوران مطالعه اشتباه، ولی در ماه های نزدیک به آزمون درست است. تجربه رتبه های برتر رشته های مختلف نشان داده است که مطالعه تشریحی و تستی به موازات هم تأثیر بسیاری در کسب رتبه ای خوب خواهد داشت. در مورد نسبت مطالعه تشریحی به تستی هم نسبت خاصی را نمی توان ارائه داد ولی می توان به نکات زیر اشاره کرد:
1- هر چه مطالب جدیدتر باشند، اهمیت تمرکز بر حل پرسش یا تمرین های متعدد بیشتر است، پس می توان گفت بهتر است در تابستان بیشتر مطالعه کرده و از اواسط پاییز به بعد به مرور مطالب و تست زنی توجه بیشتر داشت.
2- در هر درسی که احساس ضعف دارید، بیشتر به راه حل های تحلیلی ـ تشریحی توجه داشته باشید.
3- اگر حداقل سه چهارم پرسش های تشریحی را درست پاسخ دادید، به سراغ تست های آن مبحث بروید، چون در این صورت به اندازه قابل قبولی به مطلب اشراف پیدا کرده اید.

نکته برداری
یادداشت برداری در حین مطالعه دروس، باعث افزایش تمرکز و دقت می شود. سعی کنید خلاصه دروسی را که مطالعه می کنید در دفترچه یادداشت جذابی بنویسید. حتی شاید برای هر درس لازم باشد یک دفترچه یادداشت جداگانه در نظر گرفت. وقتی نکته های هر موضوع را از منابع مختلف آموزشی استخراج کرده و در دفترچه خود نوشته باشید، برای مرور لازم نیست همه کتاب ها را ورق بزنید. یادداشت برداری علاوه بر افزایش دقت و یادگیری فرد باعث کاهش حجم مطالب و آسان شدن مرور آن ها می شود.

تست زنی
هدف از حل سؤالات چهارگزینه ای، یادگیری و تثبیت دقیق موضوعات درسی است. پس از پایان مطالعه درس می توان به پاسخگویی به این سؤالات پرداخت، به علاوه این که بهترین معیار برای سنجش آموخته ها و ارزیابی کیفیت آموزشی و شناسایی اشکالات ممکن، پاسخگویی به این قبیل سؤالات است.
همان گونه که در فصل های قبل هم اشاره شد، پس از پاسخگویی به حداقل 75% سؤالات تشریحی و تسلط نسبی روی هر مطلب، باید به حل سؤالات تستی پرداخت. تست های دروس عمومی و خواندنی را سه روز پس از مطالعه اولیه پاسخ دهید. این فاصله برای اجازه دادن به ذهن برای تفکیک مطالب فرار و غیرفرار ضروری است. اما تست های دروس تفهیمی را باید با فاصله بسیار کمی پس از مطالعه دروس پاسخ داد.
پاسخگویی به سؤالات تستی را با تست های موضوعی طبقه بندی شده شروع کنید. در ابتدای کار، با تست های ساده تر شروع کنید و با گذر رمان به تست های دشوار بپردازید. درگیر شدن با تست های سخت، شما را در ابتدای تست زنی خسته و دلسرد می کند.
اگر مبحثی تست های زیادی داشته باشد، به جای حل یک باره آن ها، بهتر است به چند دسته تقسیم شوند و با فاصله زمانی منطقی از هم حل شوند. در تابستان بیشتر به صورت تشریحی مطالعه کنید و از پاییز به بعد بیشتر به حل تست بپردازید.

تمرین تست زنی در هر مبحث را تا جایی ادامه دهید که بین 70 تا 90% کسب کنید. البته اگر در اولین تمرین تست زنی، درصد کسب شده زیر 65% باشد، قبل از تست زنی مجدد، مبحث مورد نظر را مجدداً به صورت دقیق و کامل مطالعه کنید.
به صورت سؤالات تستی دقت فراوان داشته باشید، وجود عباراتی مانند «به جز»، «درست و یا نادرست» و ... در صورت نادیده گرفته شدن، منجر به پاسخگیویی غلط به آن سؤال خواهد شد. به یاد داشته باشیم که در ابتدای حل تست ها، سرعت پایین خواهد بود، ولی رفته رفته و با گذر زمان، این روند بهبود خواهد یافت.
 
آخرین ویرایش:

مهتاب 8797

عضو جدید
روش های یادگیری
«یادگیری» فرآیندی چند مرحله ای است که طی آن مفاهیمی را فرا می گیریم و این فرآیند شامل جمع آوری، طبقه بندی و تحلیل اطلاعات هر موضوع است. یادگیری، روش های مختلف دارد که برای شناخت روند یادگیری بهینه، بهتر است آن ها را بشناسیم، این روش ها عبارتند از:
روش دیداری: مطالب بیشتر از طریق مطالعه، دیدن نمودارها و اشکال در ذهن ثبت می شوند.
روش شنیداری: اکثراً اطلاعات از طریق شنیدن به ذهن منتقل می شوند.
روش شهودی: اطلاعات بیشتر از طریق تجزیه و تحلیل روابط موجود بین موضوعات درسی آموخته می شوند.
روش انفرادی: مطالب بیشتر توسط خود فرد مطالعه کننده و به صورت انفرادی مطالعه می شوند.
روش جمعی: مطالب بیشتر از طریق بحث های بین گروهی آموزش داده می شوند.
روش اتفاقی: یادگیری مطالب در این روش هیچ نظم و قانونی ندارد.
روش پلکانی: مطالب در چندین مرحله و به صورت تدریجی آموزش داده می شوند.
نکته جالب این که، روش یادگیری حتی از قومیت، جنسیت، سن و نحوه ی تدریس اساتید نیز تأثیر می پذیرد، برای مثال افراد ساکن در آمریکای شمالی و یا آسیای شرقی عموماً روش یادگیری دیداری دارند و در مقابل، عرب ها اغلب روش یادگیری شنیداری دارند. نکته جالب دیگر این که یادگیری پسران عمدتاً به روش دیداری و تصادفی است ولی دختران بیشتر شنیداری است، به این دلیل است که دختران بیشتر تمایل دارند مطالب درسی را از طریق شرکت در کلاس ها بیاموزند.
هر یک از روش های یادگیری در شرایط خاصی کاربرد دارند و اگر داوطلب کاربرد سبک های مختلف را بداند، با استفاده درست از هر کدام، به سرعت با شرایط جدید منطبق خواهد شد.
برای آزمون کارشناسی ارشد، بهترین روش های یادگیری شامل دیداری، شنیداری و انفرادی هستند. به دلیل حجم بالای مطالب و منابع درسی و فاصله زیاد بین زمان مطالعه و آزمون کارشناسی ارشد، درس خواندن باید طی چند مرحله انجام شود. لذا هر کدام از این مراحل به تنهایی کافی نبوده ولی در کنار یکدیگر فرآیند آموزشی را کامل می کنند این مراحل عبارتند از:
1- درک مطالب 2- تسلط بر مطالب
3- سنجش 4- تثبیت مطالب
5- جمع بندی و نتیجه گیری

درک مطلب
در این مرحله، باید تمام نکات هر درس را به خوبی فرا گرفت که این امر توسط دو گام دیدن و خواندن مطالب و شرکت در کلاس و شنیدن انجام می شود.
همگام با مطالعه مطالب و شرکت در کلاس، باید سؤالات و تمرین های بسیاری حل و به صورت تشریحی بررسی شوند. درک مطالب بدون حل پرسش های متعدد میسر نخواهد بود. ملاک درک موفقیت آمیز دروس مختلف، رسیدن به مرز حل درست حداقل سه چهارم تمرین های هر درس می باشد. پس از موفقیت در این مرحله به تسلط بر مطالب می رسیم.


تسلط بر مطالب
حل تست های موضوعی متعدد با بررسی راه حل های تشریحی و تستی مختلف، یادگیری جزئیات کامل مطالب را عمیق تر و دقیق تر خواهد کرد. مطالعه کتاب های تستی و مباحث تستی کتاب های مختلف از عمده فعالیت های این دوره است.


سنجش
راه های مختلفی در این گام وجود دارد، شبیه سازی آزمون توسط خود داوطلب و شرکت در آزمون های آزمایشی از جمله انتخاب های داوطلب در این مرحله خواهد بود. اما بهتر است داوطلب در آزمون های آزمایشی معتبری برای رسیدن به اهداف این مرحله شرکت کند تا علاوه بر این که کیفیت آموزش خود را می سنجد، خود را در مقایسه با سایر داوطلبان هم مورد سنجش قرار دهد. با شرکت در آزمون های آزمایشی، مطالب آموخته شده به خوبی تکرار می شوند و حتی مشکلاتی که در یادگیری مطالب توسط داوطلب وجود داشته باشد ولی او از آن ها بی اطلاع بوده است، مشخص خواهند شد. سطح علمی داوطلب کاملاض ارزیابی می شود و مرحله به مرحله فرد بیشتر به شرایط آزمون عادت خواهد کرد.


تثبیت مطالب
هر داوطلبی باید برای مرور مطالبی که مطالعه کرده، برنامه خاصی داشته باشد. مطالب به روش های مختلفی میسر است. برخی افراد مرور مطالب را به صورت تصادفی انجام می دهند یعنی در مواقعی که زمان آزاد دارند، به یک باره و بدون هیچ نظم خاصی، مطالب درسی را مرور می کنند و پس از این کار آن را به دست فراموشی می سپارند، با این ذهنیت که درس را مرور کرده اند. در حالی که این روش مرور، کوچک ترین سودی برای فرد نخواهد داشت. باید برنامه مدونی با تعیین فاصله های زمانی منطقی پس از هر بار مرور یا مطالعه برای هر درس تعیین شود، استفاده از الگوی جعبه لایتنر می تواند برای تثبیت مطالب در خانه های حافظه مفید باشد. در فصل های بعدی مفصلاً در این باره صحبت می شود.


جمع بندی و نتیجه گیری
با نزدیک شدن هر چه بیشتر به زمان آزمون، جمع بندی مطالب آموزشی مختلف و مرور دوباره آن ها بسیار مفید خواهد بود. در مورد جمع بندی و گرفتن بهترین نتیجه از مطالعه دروس و دوران آماده سازی هم، در فصل های بعدی به طور کامل بحث خواهیم کرد.


مکان مطالعه
در مورد انتخاب بهترین مکان برای مطالعه می توان به نکات زیر اشاره کرد:
- آرام و بی سر و صدا باشد و عوامل مزاحم همانند رفت و آمد یا صدای تلفن و تلویزیون در آن، کم ترین حد خود را داشته باشد.
- نور کافی داشته باشد.
- هوای تازه در ان جریان داشته باشد.
- اتاق منظم باشد. آشفتگی فضای اتاق منجر به آشفتگی فکر و عدم توانایی در تمرکز کافی خواهد شد.
- سعی در انتخاب مکانی ثابت و راحت برای مطالعه داشته باشید.
البته نکات ذکر شده، کاملاً عمومی هستند و این نکته را باید به خاطر بسپاریم که همیشه این محیط ایده آل وجود نخواهد داشت. ما باید خود را برای مطالعه در محیط های پرسر و صدا و سایر اماکن عمومی همچون اتوبوس، تاکسی، مطب پزشک، میهمانی و ... هم کم کم آماده کنیم. وسواس به خرج دادن در انتخاب محیط مطالعه منجر به کاهش بازدهی خواهد شد.
تحقیقات دانشمندان نشان داده است که سر و صدا در محیط، بر تمرکز حواس تأثیر زیادی ندارد و تنها تأثیر آن بر سرعت مطالعه خواهد بود و به اعتقاد آنان، هر فردی می تواند با همان کیفیتی که در محیط های آرام به فعالیت می پردازد، در محیط های پرسر و صدا هم کار کند. به خاطر بسپاریم استفاده بهینه از هر زمان و مکانی، یک هنر و تکنیک بسیار مفید است، با تمرین کردن می توان این تکنیک را فرا گرفت.

شرایط بهینه مطالعه
- همیشه تصمیم خود را برای مطالعه گرفته و بلافاصله شروع به مطالعه کنید. هیچ چیز یا کسی نباید جلوی عملی شدن این تصمیم شما را بگیرد.
- کتاب را پیش از شروع مطالعه ورق نزنید، صرفاً مطالعه را شروع کنید. ورق زدن کتاب و شاید دیدن حجم مطالب انگیزه شما را کاهش می دهد.
- اشیایی که باعث بر هم خوردن تمرکز حواس شما می شوند را از کنار خود دور کنید.
- تلویزیون، کامپیوتر، تلفن و تلفن همراه خود را از اتاق مطالعه خود خارج کنید.
-هنگامی که احساس خواب آلودگی می کنید، بر مطالعه پافشاری نکنید. در این هنگام، خوابی کوتاه برای رفع خستگی و شاداب شدن شما مفید است.
- در هنگامی که احساس گرسنگی می کنید به دلیل کاهش قند خون، بازدهی شما به شدت کاهش پیدا می کند. همیشه در کنار خود تنقلات و آجیل مانند بادام، پسته، گردو و کشمش داشته باشید و با احساس گرسنگی از آن ها استفاده کنید (دقت کنید مطالعه ی تفریحی هم با خوردن آجیل و تخمه جدی نخواهد بود).
- افکار پراکنده از جمله فکر به انجام کاری یا ملاقات با کسی، خشمگین و یا ناراحت بودن، بی حوصلگی، افسردگی، اضطراب، دغدغه های فکری و غیره باعث کاهش شدید بازدهی مطالعه خواهد شد.
- وسواس نیز سرعت مطالعه را به شدت کم می کند و استرس زا خواهد بود.


گام های کلی در مطالعه مؤثر و بهینه
- گام اول: برنامه ریزی روزانه
برنامه ریزی روزانه به شما کمک می کند تا در طول روز کارهای بیشتری را به پایان برسانید و روی زندگی خود کنترل بیشتری داشته باشید. بدین منظور فهرستی از کارهایی که باید انجام دهید را تهیه کنید. مهم ترین کارها را در ردیف های بالایی بنویسید و سپس زمان مشخصی را به هر کدام اختصاص دهید. به این ترتیب زمان برای شما ارزش بیشتری پیدا می کند و کارهای مهم تان به تأخیر نمی افتد.
- گام دوم: اولویت بندی کارها
وقت گذاشتن برای کارهای غیرضروری، اتلاف وقت است، پس اولویت بندی را فراموش نکنید و مطمئن شوید که وقت و انرژی تان را روی کارهای مهمی صرف می کنید که برای شما اهمیت دارد. کشف کنید کجاها وقت تان به هدر می رود. خیلی از ما اوقاتی را که می توانیم از آن ها به طور سودمندی استفاده کنیم، به راحتی از دست می دهیم. با اولویت بندی کارها، از دست دادن زمان تقریباً غیرممکن می شود.
- گام سوم: افزایش تمرکز
به یاد داشته باشید که تمرکز بر مدیریت زمان وقت شما را بیشتر نمی کند، بلکه عادت هایتان را تغییر می دهد. در ابتدا بهتر است میزان زمان های تلف شده خود را کاهش دهید و تمرکزتان را بالا ببرید، به طور مثال به خودتان بگویید وقتی مشغول انجام فلان کار مهم هستم، سراغ تلفن، اینترنت یا کارهای دیگری نمی روم تا کارم تمام شود.
- گام چهارم: مشارکت با دیگران
برای این که زمان را به طور مؤثری مدیریت کنید، باید اطرافیان را هم در انجام امور شرکت دهید و برخی مسئولیت ها را بر عهده دیگران بگذارید. یک ضرب المثل قدیمی می گوید که با یک دست نمی توان چند هندوانه را بلند کرد، پس خودتان یک تنه به میدان نروید. به فهرست کارهایی که باید انجام دهید نگاهی بیندازید و از اطرافیان بر اساس قابلیت هایشان کمک بگیرید.
- گام پنجم: زندگی سالم
به اندازه کافی بخوابید، رژیم غذایی سالمی داشته باشید و مرتب ورزش کنید. داشتن یک زندگی سالم، تمرکز شما را افزایش می دهد و مسیرهای موفقیت بیشتری را برایتان هموار می کند. وقتی سالم باشید کارآیی شما بیشتر می شود و در نتیجه طی زمان کوتاهی، کارهای بیشتری را به پایان می رسانید.
- گام ششم: استراحت کافی
گاهی اوقات مشغله زیاد و کار بیش از حد، شما را خسته و فرسوده می کند و سعی و تلاشتان برای زمان بندی ناکام می ماند. پس هر وقت لازم بود دست از کار بکشید و به خودتان استراحت بدهید. کمی قدم بزنید و حرکات کششی انجام دهید. اگر کارمند هستید چند روز به مرخصی بروید تا انرژی شما دوباره احیا شود و فعالیت های روزانه تان را با انرژی بیشتری از سر بگیرید. اگر در حال درس خواندن هستید ولی خسته شده اید هم، استراحتی کوتاه مدت برای رفع خستگی می تواند بسیار مفید باشد.
- گام هفتم: ثبت فعالیت های یک روز
یک دفترچه شبیه دفترچه خاطرات روزانه داشته باشید و برای چند روز، هر کاری که انجام می دهید را یادداشت کنید تا ببینید وقت شما چه طور می گذرد. درباره خودتان صادقانه قضاوت کنید و به دنبال زمان هایی باشید که می توانید از آن ها عاقلانه تر استفاده کنید.
- گام هشتم: منتظر نمانید
برای خیلی از ما پیش آمده که ساعت ها پشت در اتاق انتظار پزشکان معطل شده ایم یا برای یک قرار ملاقات ساده ساعت ها انتظار کشیده ایم. غیرممکن است که از این انتظارها خلاص شویم ولی نیاز نیست که یک گوشه بنشینیم و با انگشتان دستمان بازی کنیم. بهتر است چنین شرایطی را از قبل پیش بینی کنیم و یک کتاب کوچک یا دفاتر یادداشت مان را همراه خودمان داشته باشیم.
- گام نهم: گاهی بگویید: نه!
کارهای غیرضروری و اضافی را قبول نکنید. اگر فردی از شما کاری خواسته که برنامه زمانی تان را کاملاً بر هم می ریزد، مؤدبانه عذرخواهی کنید و به سادگی نه بگویید.
- گام دهم: تقسیم کارهای بزرگ
کارهای بزرگ را قسمت بندی کنید. برای انجام هر بخشی از کار، زمان خاصی را در نظر بگیرید و کارهای بزرگ و وقت گیر را یک جا انجام ندهید. به این شکل کارایی شما بیشتر می شود.

مطالعه در جمع
میزان بالایی از مطالعه شما باید به تنهایی باشد. بهتر است مطالعه گروهی را به صورت محدود و حساب شده انجام دهیم. در مراحل آماده سازی برای آزمون کارشناسی ارشد، شما باید با تمرکز فراوان به مطالعه بپردازد که در حالت کلی حضور در جمع های دوستانه حتی به منظور مطالعه هم اجازه این تمرکز را به شما نخواهد داد اما در مراحل مرور و جمع بندی پیش از آزمون، مطالعه ی گروهی، آن هم در گروه های با جمعیت پایین، می تواند مفید باشد. حالات دیگری که مطالعه گروهی می تواند مفید باشد، عبارتند از:
- نداشتن توانایی کافی در حل مسائل خیلی سخت
- در دسترس نبودن کلاس و اساتید حرفه ای
اگر شرایط سما را به مطالعه دسته جمعی سوق داد، سعی کنید:
- وقت را در جمع تلف نکنید.
- از بین دوستان همدرستان، یک یا حداکثر دو نفر با انگیزه و فعال را برای مطالعه گروهی در نظر بگیرید.
- از هم گروهی شدن با دوستان مضطرب، استرس زا و یا غیرفعال بپرهیزید.
- در مطالعه گروهی جدی باشید و اجازه ندهید بحث به حاشیه های غیردرسی کشیده شود.

نور محیط مطالعه
در محیط مطالعه، نور سفید یا زرد مطلق و چراغ های رنگی باعث خستگی زودرس و کاهش تمرکز داوطلب می شوند. مناسب ترین نور برای چنین فضایی، نور غیرمستقیم زرد و سفید می باشد. همچنین استفاده از چراغ مطالعه هم می تواند تمرکز را بالا ببرد. البته نور غیرمستقیم آفتاب در طول روز مناسب ترین نور برای مطالعه می باشد.

مناسب ترین حالت بدن
وضعیت بدن در هنگام مطالعه تأثیر بسیاری بر کیفیت مطالعه دارد. حالت لمیده روی صندلی و یا روی مبل راحتی، یا درازکش و یا در حال راه رفتن، حالت های مناسبی برای مطالعه عمقی نخواهند بود. نشستن پشت میز استاندارد و با زاویه مناسب پشت صندلی، مناسب ترین حالت برای مطالعات طولانی مدت است. در صورتی که به پشت میز نشستن عادت ندارید، به تناوب پشت میز و روی زمین بنشینید، هر چند دقیقه یک بار هم با بالا آوردن سر و گردن خود استراحت کرده و حالت بدن خود را عوض کنید. رعایت فاصله مناسب کتاب تا چشم خود را هم فراموش نکنید.

مناسب ترین زمان مطالعه
عموماً تا یک ساعت پس از بیدار شدن از خواب، هوشیاری افراد پایین است. مطالعه خود را پس از این زمان شروع کنید. از طرف دیگر، خوابیدن بلافاصله پس از پایان مطالعه هم به فراموش کردن مطالب در کمترین زمان کمک می کند، پس سعی کنید حتی اندک زمانی را بین پایان مطالعه و خواب بگنجانید. اما همین زمان پیش از خواب، مناسب ترین زمان برای مرور دروس است که قبلاً مطالعه شده اند.
بهترین ساعت مطالعه بدن خود را شناسایی کنید. برخی افراد سحرخیز هستند و در طول روز بالاترین بازدهی را دارند، در حالی که برخی افراد دیگر شب ها و مخصوصاً پس از ساعات نیمه شب بالاترین کیفیت مطالعه را دارند. البته باید این مطلب را ذکر کرد که حتی اگر شب ها مطالعه می کنید هم در ماه های آخر و نزدیک به آزمون، بهتر است زمان مطالعه خود را به زمانی که آزمون در آن برگزار می شود نزدیک کنید. مرور مطالب بلافاصله پس از پایان کلاس هم تأثیر زیادی در بهبود کیفیت آموزش دارد.

مراحل مطالعه
مطالعه کتاب ها باید به صورت مفهومی و کاملاً دقیق انجام شود، که این خود منجر به عمقی شدن یادگیری می شود. آموزش های منطبق بر این اصل، ماندگاری بسیار زیادی در ذهن دارند و ذهن برای به خاطر سپردن آن ها به کمترین تعداد تکرار نیاز داشته و در نتیجه سرعت یادگیری مناسب است. در اینجا یک الگوی 6 مرحله ای مناسب برای مطالعه پیشنهاد می شود:
- مرحله اول: پیش مطالعه
پس از انتخاب یک موضوع، همه حواس خود را روی آن متمرکز می کنیم، کتاب خود را تنها در آن بخش ورق می زنیم و به عناوین اصلی، فرعی و جملاتی که با حروف درشت داخل متن نوشته شده اند، توجه می کنیم. در صورتی که در متن، قسمت های خلاصه شده ای از مبحث به صورت چکیده وجود داته باشد ان ها را مطالعه می کنیم.
- مرحله دوم: مطالعه
مطالب را سطر به سطر مطالعه کرده و در هر پاراگراف به دنبال مفهوم مطلب موجود در پاراگراف می گردیم. همه ی جداول و شکل های کتاب را با دقت بررسی می کنیم. دقت در یادگیری جداول و اشکال به درک مفهوم جملات کمک شایانی می کند و در ضمن مثال ها و سؤالات متن کتاب را به دقت و با جزئیات کامل مورد بحث و بررسی قرار می دهیم، زیر جملات مهم موجود در هر پاراگراف خط کشیده، یا با استفاده از ماژیک های رنگی مشخص می کنیم. نکته و یادداشت برداری هم در این قسمت بسیار تأثیرگذار خواهد بود.
- مرحله سوم: مرور و بررسی بند به بند
پس از مطالعه هر قسمت، هر آنچه از مطلب فهمیده ایم را با خود مرور می کنیم تا کاملاً مشخص شود که مبحث را درک کرده ایم یا نه. نکات و مفاهیم استخراج شده از بحث را در حاشیه متن کتاب و جزوات می نویسیم. پس از پایان هر مبحث، بدون مراجعه مجدد به متن کتاب، به حل پرسش ها و یا تمرین های موجود در پایان مبحث می پردازیم. میزان پاسخگویی ما به این سؤالات، میزان تسلط ما را به مبحث نشان می دهد و تعیین کننده نیاز ما به مطالعه مجدد مطلب خواهد بود. نکته برداری از سؤالات پایان مباحث هم در تکمیل فرآیند آموزش بسیار مؤثر است. در سال های اخیر هم، طراحان آزمون های سازمان سنجش اقدام به مفهومی تر کردن سؤالات آزمون کرده اند و به همین دلیل، بسیاری از سؤالات موجود در این قسمت که در کتاب ها در قالب پرسش و یا تمرنی وجود دارند، اهمیت بسیار ویژه ای پیدا کرده اند.
- مرحله چهارم: تکمیل و تسلط
پس از طی مراحل قبلی، با حل تعدادی از تست های هر مبحث سعی در شناسایی نقاط ضعف خود کنید. پس از شناسایی این نقاط ضعف، نوبت به رفع این اشکالات می شود، اما اگر در مبحثی خاص تعداد اشکالات زیاد باشد، حتماً باید مجدداً موضوع به صورت دقیق تر مطالعه گردد. پس از حل حداقل 75% سؤالات و یا تمرین های تشریحی نوبت به تست ها می رسد که در تثبیت مطالب در ذهن و تسلط فرد به مطالب کمک بسیار زیادی می کند.


فهمیدن یا حفظ کردن
در مورد آزمون کارشناسی ارشد باید گفت اگر داوطلب مطالب را درک کرده باشد قطعاً موفق خواهد شد ولی اگر اقدام به حفظ کردن مطالب کرده باشد، با تغییر روال سؤالات و حتی عوض شدن متن سؤالات، به احتمال بسیار زیاد توانایی پاسخگویی به سؤالات آن مبحث را نخواهد داشت. شما مطلبی را که مطالعه کرده اید، فهمیده اید اگر:
1. بتوانید با زبان خود و به شیوایی ان را بیان کنید.
2. بتوانید سؤالات خوبی از آن مبحث طرح کنید.
3. بتوانید به سؤالات آن مبحث به خوبی پاسخ دهید.
4. بتوانید مرحله به مرحله به سرعت عمل خود در پاسخگویی به سؤالات آن مبحث بیفزایید.
5. بتوانید مباحث موجود در مطلب را تجزیه و تحلیل کنید.
6. در پایان بحث روش مطالعه، ذکر چند نکته زیر خالی از لطف نخواهد بود:
7. در صورتی که درس خواندن شما برای رفع تکلیف است، بازدهی بالایی نخواهید داشت و نتیجه خوبی هم کسب نخواهید کرد. به مطالعه عشق بورزید و برای هدف خود از صمیم قلب تلاش کنید.
8. هنگام مطالعه به این فکر کنید که چه مقداری از حجم مطلب باقی مانده است، این کار کم کم سبب بی میلی شما به ادامه کار خواهد شد.
9. دروسی را که در آن ها بیشتر احساس ضعف می کنید در اولویت مطالعه قرار دهید، چون این دروس جزء درسهایی هستند که شما از مطالعه آن ها گریزانید. به قول برایان تریسی:
«قورباغه زشت را هر چه زودتر قورت بده!»

آفت های مطالعه
- بلندخوانی:
به دلیل عدم تطابق سرعت دیدن و شناسایی کلمات با سرعت تلفظ و به زبان آوردن آن ها، این روش باعث کاهش بسیار زیاد سرعت مطالعه می گردد. به علاوه این که بلندخوانی نیاز به مکانی خاص دارد و نیز پس از چند دقیقه موجب خستگی خواننده خواهد شد. به عقیده دانشمندان، افراد در بلندخوانی بیشتر به جای این که تمرکزشان روی مطالب باشد روی صدای خود خواهد بود که این خود باعث کاهش بازدهی فرد در مطالعه خواهد شد.
- مطالعه در حین راه رفتن:
برخی به این روش مطالعه علاقه فراوانی دارند، در حالی که روش مناسبی برای مطالعه نیست. در حین راه رفتن به طور ناخودآگاه، فکر فرد به این معطوف می شود که پای او به چیزی برخورد نکند و یا این که چه طور مسیرش را انتخاب کند که طبیعتاً کاهش تمرکز فرد در مطالعه را در پی خواهد داشت. به دلیل تغییر متوالی فاصله عدسی چشم تا کتاب، مطالعه در این حالت باعث خستگی چشم و سرگیجه می شود.
- زیاده خوانی:
کلمه به کلمه خواندن دروس به شکلی که حتی یک «و» هم از قلم نیفتد که منجر به حفظ کردن مطالب هم می شود و نه فهمیدن آن، بیشتر در خانم ها شایع است. در آزمون کارشناسی ارشد به دلیل این که سؤالات مفهومی تر از قبل هستند، این روش، روش ایده آلی برای مطالعه نخواهد بود. به علاوه این روش بسیار وقت گیر و خسته کننده بوده و نیز باعث ایجاد استرس شدید برای داوطلب می شود. به جای این که مطالب را چندین بار خوانده و حفظ کنیم، یک یا دو بار بخوانیم ولی بفهمیم.
- مطالعه با وسایل صوتی ـ تصویری:
برخی داوطلبان تصور می کنند که اگر در محیط مطالعه شان برای مثال موسیقی ملایمی پخش شود، به آرامش و تمرکز آن ها کمک می کند. طبق تحقیقات به عمل آمده از سوی دانشمندان، اولویت تمرکز مغز انسان بر قسمت شنیداری خودخواسته است و نه بینایی. در بهترین حالت، مغز انسان نیمی از تمرکز خود را به شنیدن موسیقی خودخواسته و نیمی را به دیدن اختصاص خواهد داد. در هر دوی این حالات، تمرکز داوطلب بر دروس خود کمتر از 100% خواهد بود و این یعنی کاهش بازدهی!
- وسواس:
برخی دانشجویان در امر مطالعه همیشه نگرانی این را دارند که شاید درس را کامل یاد نگرفته اند، نتیجه این تفکر مطالعه مجدد و چندباره و طبیعتاً اتلاف شدید وقت خواهد بود. با نگاهی اجمالی روی پرسش ها و یا تمرینات مبحث مورد مطالعه می توان به راحتی دریافت که آیا آموزش به درستی انجام شده است یا خیر؟
- مطالعه پیوسته و یکسره:
بین زمان های مطالعه خود، با الگوی ترجیحاً منظمی، استراحت در نظر بگیرید. حتی الامکان هر 2 ساعت یک بار یک بازده زمانی 15 تا 20 دقیقه ای را به این امر اختصاص دهید. این استراحت، اتلاف وقت نیست، بلکه عامل افزایش بازده است. البته زمان مطالعه منطقی در هر بازه مطالعه برای هر فرد تا فرد دیگر متفاوت خواهد بود و این عدد را شخص داوطلب پس از مدتی به دست خواهد آورد، البته این زمان برای هر درس تا درس دیگر هم متفاوت خواهد بود. هر چه مبحث یک درس سنگین تر باشد، این عدد کاهش پیدا خواهد کرد، اما « مطالعه طولانی مدت و یکسره، باعث خستگی زودرس می شود.»

مطالعه تشریحی و تستی موازی
عموم داوطلبان تصور می کنند که تست زدن، بسیار مهم تر از پاسخگویی به پرسش های متعدد یا حل مسئله به صورت تشریحی است. البته این طرز فکر در ماه های ابتدایی دوران مطالعه اشتباه، ولی در ماه های نزدیک به آزمون درست است. تجربه رتبه های برتر رشته های مختلف نشان داده است که مطالعه تشریحی و تستی به موازات هم تأثیر بسیاری در کسب رتبه ای خوب خواهد داشت. در مورد نسبت مطالعه تشریحی به تستی هم نسبت خاصی را نمی توان ارائه داد ولی می توان به نکات زیر اشاره کرد:
1- هر چه مطالب جدیدتر باشند، اهمیت تمرکز بر حل پرسش یا تمرین های متعدد بیشتر است، پس می توان گفت بهتر است در تابستان بیشتر مطالعه کرده و از اواسط پاییز به بعد به مرور مطالب و تست زنی توجه بیشتر داشت.
2- در هر درسی که احساس ضعف دارید، بیشتر به راه حل های تحلیلی ـ تشریحی توجه داشته باشید.
3- اگر حداقل سه چهارم پرسش های تشریحی را درست پاسخ دادید، به سراغ تست های آن مبحث بروید، چون در این صورت به اندازه قابل قبولی به مطلب اشراف پیدا کرده اید.

نکته برداری
یادداشت برداری در حین مطالعه دروس، باعث افزایش تمرکز و دقت می شود. سعی کنید خلاصه دروسی را که مطالعه می کنید در دفترچه یادداشت جذابی بنویسید. حتی شاید برای هر درس لازم باشد یک دفترچه یادداشت جداگانه در نظر گرفت. وقتی نکته های هر موضوع را از منابع مختلف آموزشی استخراج کرده و در دفترچه خود نوشته باشید، برای مرور لازم نیست همه کتاب ها را ورق بزنید. یادداشت برداری علاوه بر افزایش دقت و یادگیری فرد باعث کاهش حجم مطالب و آسان شدن مرور آن ها می شود.

تست زنی
هدف از حل سؤالات چهارگزینه ای، یادگیری و تثبیت دقیق موضوعات درسی است. پس از پایان مطالعه درس می توان به پاسخگویی به این سؤالات پرداخت، به علاوه این که بهترین معیار برای سنجش آموخته ها و ارزیابی کیفیت آموزشی و شناسایی اشکالات ممکن، پاسخگویی به این قبیل سؤالات است.
همان گونه که در فصل های قبل هم اشاره شد، پس از پاسخگویی به حداقل 75% سؤالات تشریحی و تسلط نسبی روی هر مطلب، باید به حل سؤالات تستی پرداخت. تست های دروس عمومی و خواندنی را سه روز پس از مطالعه اولیه پاسخ دهید. این فاصله برای اجازه دادن به ذهن برای تفکیک مطالب فرار و غیرفرار ضروری است. اما تست های دروس تفهیمی را باید با فاصله بسیار کمی پس از مطالعه دروس پاسخ داد.
پاسخگویی به سؤالات تستی را با تست های موضوعی طبقه بندی شده شروع کنید. در ابتدای کار، با تست های ساده تر شروع کنید و با گذر رمان به تست های دشوار بپردازید. درگیر شدن با تست های سخت، شما را در ابتدای تست زنی خسته و دلسرد می کند.
اگر مبحثی تست های زیادی داشته باشد، به جای حل یک باره آن ها، بهتر است به چند دسته تقسیم شوند و با فاصله زمانی منطقی از هم حل شوند. در تابستان بیشتر به صورت تشریحی مطالعه کنید و از پاییز به بعد بیشتر به حل تست بپردازید.

تمرین تست زنی در هر مبحث را تا جایی ادامه دهید که بین 70 تا 90% کسب کنید. البته اگر در اولین تمرین تست زنی، درصد کسب شده زیر 65% باشد، قبل از تست زنی مجدد، مبحث مورد نظر را مجدداً به صورت دقیق و کامل مطالعه کنید.
به صورت سؤالات تستی دقت فراوان داشته باشید، وجود عباراتی مانند «به جز»، «درست و یا نادرست» و ... در صورت نادیده گرفته شدن، منجر به پاسخگیویی غلط به آن سؤال خواهد شد. به یاد داشته باشیم که در ابتدای حل تست ها، سرعت پایین خواهد بود، ولی رفته رفته و با گذر زمان، این روند بهبود خواهد یافت.


واسه من عاااااااااااااااااااااالی بود.ممنونم....:smile:مخصوصا آفت های مطالعه....من عادت دارم!!!با موسیقی درس بخونم....
 
وضعیت
موضوع بسته شده است.
بالا