بام سبز

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
بام سبز

منبع : سازمان پارک و فضای سبز تهران
 

پیوست ها

  • بام سبز.pdf
    867 کیلوبایت · بازدیدها: 0
آخرین ویرایش:

fgni

متخصص باغبانی
کاربر ممتاز
بام های سبز

بام های سبز




بام های سبز، باغ هایی که به جای سطح زمین در پشت بام خانه ها ساخته می شوند، امروزه در بیشتر شهرهای پیشرفته و پرجمعیت دنیا که به علت افزایش ساخت و ساز و کاهش سطح زمین با کمبود فضا مواجه می شوند، جایگزین فضای سبز شهری یا همان پارک ها شده اند .
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]اما این فناوری سبز و هنر معماری نوین در ایران که سرانه فضای سبز آن از حد متوسط نیز پایین تر است به علت ناآگاهی و شناخت نداشتن مردم و بی توجهی مسوولان همچنان ناشناخته و مهجور مانده است.
پرداختن به این فناوری می تواند از بزرگترین تحولات مثبت زیست محیطی در شهرها محسوب شود. بام های سبز(Green Roof) ، فضاهای سبزی هستند که به واسطه افزودن لایه هایی که قابلیت رشد و نمو گیاهان را دارند بر فراز پشت بام خانه ها ایجاد می شوند.

ساخت بام سبز قدمت بسیار طولانی دارد و به قرن های 7 و 8 پیش از میلاد مسیح بازمی گردد. تمدن های آسیایی پدید آمده در کنار رود دجله و فرات جزو اولین گروه هایی بودند که این هنر را به وجود آوردند که معروف ترین آنها باغ های معلق بابل کهن است. پس از آن ، بام های سبز به صورت پراکنده برای هزاران سال در مناطقی از اسکاندیناوی ، کردستان ، ایران ، ترکیه و عراق به نحوی برجسته ساخته می شدند.
ترکیب گل و خاک که به عنوان مصالح سنتی ساختمان سازی برای تشکیل سقف در این مناطق به کار برده می شد معمولا حاوی دانه های علف و گیاهان خودرویی بود که پس از استقرار خشت ها در پشت بام خانه ها، رویش یافته و بستری سبز و دلنشین پدید می آورد. این هنر کم کم با کاشت انواع گیاهان زینتی و تلفیق معماری و روش های ساختمان سازی گسترش پیدا کرده و امروزه به صورت یک فناوری نوین در بسیاری از شهرهای اروپا، امریکا و برخی شهرهای آسیایی بخصوص آلمان و سنگاپور به عنوان مکانیسمی برای روح بخشی به ساختمان ، افزایش سرانه فضای سبز شهری و حفظ هزینه های بلندمدت بناها محسوب می شود.
[/FONT]

[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]اگرچه واژه بام و دیوار سبز در ایران واژه ای ناآشنا برای بسیاری از مردم است و حتی بسیاری از متخصصان اطلاع و دید درستی از آن ندارند، اما برای دیدگان ، مناظری ناآشنا نیستند. پوشش خزه ، گلسنگ ، انواع گیاهان علفی و... در ساختمان های مناطق مختلف کشور بخصوص آذربایجان و خطه مرطوب و سرسبز گیلان و مازندران و بام های خانه های کوهستانی و روستاها مشاهده می شود. نمونه بسیار بارز آن هم بام های سبز خانه های روستای ماسوله است که باغچه هایی را بر بام خانه های پایین تر که حیاط خانه های بالاتر هستند، تشکیل می دهد.
البته گاهی گزارش هایی جسته و گریخته از افرادی خوش ذوق که پوشش گیاهی زیبایی بر ایوان و پشت بام خانه هایشان ساخته اند در رسانه ها به چشم می خورد و برخی ساختمان های جدید و گران قیمت شهر تهران نیز مبادرت به احداث بام های سبز روی بام های خود کرده اند که هدف عمده آنها صرفا زیباسازی و تشکیل فضایی متفاوت بر این بناهاست ؛ اما نمونه های اشاره شده تنها بخش کوچکی از ارزش و کاربرد این فناوری زیست محیطی است که در کلانشهرها بخصوص تهران از آن غفلت شده است.
با توجه به استانداردهای بین المللی ، توزیع سرانه فضای سبز شهری ، ناچیز بودن مساحت فضای سبز تهران که به طور نامناسب در سطح شهر توزیع شده ، مشاهده می شود که با توجه به جمعیت موجود در تهران فقط یک نهم فضای سبز شهری لازم در داخل محدوده در اختیار شهروندان تهرانی است که خود این مقدار نیز دارای پراکندگی مناسبی نیست.
کمبود فضای سبز از یک طرف و گسترش روز افزون شهرنشینی و بالطبع رشد عمودی ساختمان ها از طرف دیگر موجب شده است نیازهای روحی و جسمی شهروندان به طبیعت و فضای سبز و کارکرد مهم آنها در زندگی شهری به دست فراموشی سپرده شود.
دکتر سید علی جوزی ، متخصص و طراح محیط زیست در این باره می گوید: در حال حاضر 2 درصد مساحت خشکی های کره زمین را شهرها تشکیل می دهند و شهرنشین ها از سه چهارم منابع طبیعی استفاده می کنند که با گسترش شهرنشینی و کاهش منابع ، استاندارد فضای سبز مورد نیاز برای هر شهروند 20 متر مربع در نظر گرفته می شود که این مقدار از طریق احداث کمربندهای سبزشهری ، پارک ها، فضاهای حاشیه بزرگراه ها قابل جبران است ، اما به دلیل ارزش افزوده بالای زمین در کشور ما و رشد عمودی شهرها و آپارتمان نشینی ، فضای سبز شهری کمتر ایجاد می شود؛ بنابراین استفاده از فناوری بام سبز که از تکنیک های پیشرفته فضای سبز است با وجود مشکلات به کارگیری و ساخت واحدهای گیاهی ، پارک ها و باغ های مصنوعی از جهات بسیاری مقرون به صرفه بوده و می تواند جایگزین مناسبی برای پارک های شهری باشد.
وی با اشاره به مزایای احداث باغ سبز در بام خانه ها می افزاید: البته منظور از ایجاد باغ سبز صرفا کاشت گیاهان در بستری از خاک موردنظر نیست و باغ های گلدانی نیز می توانند برای این منظور استفاده شوند که در این صورت جزو سرانه فضای سبز محسوب نخواهند شد؛ اما کاشت گیاهان در بستر خاکی که موضوع بام سبز است موجب دوام و کاربرد بیشتر این فضاها می شود. آنچه درباره بام سبز مهم بوده و آن را از دیگر سطوح متمایز می کند، صرفه جویی در مصرف انرژی و سوخت و ساز در ساختمان هاست که براساس مبحث 19 آیین نامه ایجاد ساختمان و مسکن در خصوص صرفه جویی در مصرف انرژی ، ایجاد بام های سبز از این نظر در روزهای گرم در شهرهای خشک و نیمه خشک همانند تهران می تواند در تهویه مناسب و خنک تر شدن محیط شهری موثر باشد.
این فضاها ضمن ایجاد زیبایی منظر در محیط با ایجاد فون و فلور مناسب برای رشد انواع حشرات ، موجب جذب پرندگان به سطح بام ها و تخم گذاری در آنها شده و در نتیجه جزایر حیات وحش کوچکی در پشت بام خانه ها می سازند.کنترل و کاهش روان آب ناشی از بارندگی ، کاهش آلودگی هوا با ***** کردن ذرات معلق هوایی از طریق ساقه و برگ گیاهان ، حفاظت در مقابل آتش سوزی در ساختمان ، تقلیل آلودگی صوتی به میزان 40 دسی بل و... از دیگر مزیت های تکنیک بام سبز به شمار می آید.
[/FONT][FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]ویژگی های بام سبز شهری[/FONT]
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]توسعه فضای سبز بام ها باید براساس نگرش صحیح به نیازهای زیست محیطی و اجتماعی شهر و نیز امکانات و قابلیت های شهری صورت بگیرد؛ هر چند این فضاها جزو فضاهای خصوصی و نیمه خصوصی به حساب می آیند، ولی در بازدهی اکولوژیکی فضای سبز نقش موثری دارند. آنچه در اینجا موردنظر است ، شناخت گونه های گیاهان بومی سازگار با شرایط اقلیمی ، میزان آب و خاک مورد نیاز و چگونگی ایجاد بستری مناسب برای رویش گیاهان در پشت بام خانه هاست.
در این تکنیک ، گیاهان شناسایی شده و مناسب در بستر یا سوبسترایی ویژه با ترکیبی از مواد معدنی و آلی کاشته می شوند. ترکیب گیاه با سوبسترا طوری انتخاب می شود که احتیاج چندانی به آبیاری جز در شرایط خشکسالی نداشته باشد. ضمن این که یک لایه زهکش در زیر بستر قرار می گیرد تا ساختمان از خطرات دوگانه نفوذ ریشه گیاهان و تراوش آب به بنا از سقف محفوظ بماند.شقایق ابری نیا، کارشناس و طراح منظر درباره ملاحظات ساختاری بنا در ایجاد بام سبز می گوید: بام های سبز 2 نوع هستند:
بام سبز گسترده و متمرکز. بام های سبز گسترده اصولا سبک وزن هستند و معمولا ساختارهای مدون بام تحمل بار آنها را دارند. بام سبز گسترده سبک با عمق سوبسترایی بین 5 - 15 سانتی متر، وزن بام را بین 70 - 170 کیلوگرم افزایش می دهد؛ ولی بام های متمرکز مستلزم توان و مقاومت بیشتر بام در برابر بارشان هستند، به طوری که باری به اندازه 290 تا 970 کیلوگرم را بر بام تحمیل می کنند. انتخاب یک سیستم مناسب فضای سبز روی بام کاملا وابسته به توان تحمل بار توسط بام بنای زیرین است.
زمانی که قرار است در ساختمان جدید این بخش را طراحی کنیم مشکل زیادی نیست ؛ چراکه سیستم های پشتیبانی کننده در مرحله طراحی در ساختار بام لحاظ می شوند، ولی در مورد ساختمان های ساخته شده مالک بنا می تواند برای ارتقای ساختار و مقاومت بنا برای ایجاد بام سبز با مهندسان معمار و طراحان مشورت کند. گیاهانی که برای محیط زیست روی پشت بام گزینش می شوند باید متناسب با اقلیم هر منطقه بوده و قادر به مقابله با یخبندان های شدید، سرمای باد، خشکی هوا، رشد و گل دهی مثبت باشند.
دکتر سیدعلی جوزی درباره راهکارهای عملی برای پیشبرد این هدف معتقد است: در برنامه چهارم توسعه محوری به نام دولت سبز تعیین شده که بحث صرفه جویی انرژی ، استفاده کمتر از کاغذ، ایجاد فرهنگ زیست محیطی و غیره در آن مطرح شده است ؛ البته این امر در شهرداری با ایجاد دفتر محیط زیست و توسعه پایدار در حال پیگیری است که پرداختن به این مساله در کنار دیگر فعالیت ها، زمینه رسیدن به اهداف دولت سبز را فراهم می کند.
از این رو ایجاد فرهنگ سازی از طریق اطلاع رسانی ، راه اندازی دفاتر مشاوره برای ارائه کارشناس به معماران و طراحان ساختمان و شهروندان علاقه مند، استفاده از ابزارهای تشویقی مانند بخشودگی عوارض سالانه نوسازی برای انبوه سازان در صورت ساخت بام های سبز و حمایت از سازندگان این سیستم می تواند در احیای هنر معماری و طراحی فضای سبز بام شهری موثر واقع شود.
[/FONT]

[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]سعیده اختیاری[/FONT]​
 

Lina!

عضو جدید
مزایا و معایب بام سبز

مزایا و معایب بام سبز


مزایای بامهای سبز
تامین فضایی سازگار و مطبوع برای کاربران ساختمان به دلیل قراردادن حیاط و پاسیو
امکان پرورش میوه جات، سبزیجات و گلها
کاهش بار گرمایش (با افزودن توده و لایه عایق حرارتی) و سرمایش بنا (از طریق سرمایش تبخیری) بویژه اگر بصورت شیشه ای بوده و بعنوان گلخانه و یا سیستم گرمایش غیرفعال خورشیدی عمل نماید. بر اساس پژوهشی که در سال 2005 توسط Brad Bass از دانشگاه تورنتو انجام یافت، نشان داده شد که بامهای سبز می توانند اتلاف گرمایش و مصرف انرژی را در زمستان به مقدار قابل توجهی کاهش دهند.
کاهش اثرات گرمایش و تغییرات آب و هوایی شهری
افزایش محدوده زندگی (بامهای سبز می توانند بعنوان فضای تفریح، استراحت مورد استفاده قرارگیرند.)
کاهش سیلاب
تصفیه هوا و کاهش CO2 هوا
كاهش و تعدیل شدت صداهايي كه تا dB18 وارد ساختمان مي شود و از آنخارج مي شود به میزان dB3 يا بيشتر
افزایش زیستگاه جانداران در مناطق مسکونی
بهبود مناظر اطراف ساختمان با فراهمكردن يك فضاي سبز زيبا
بالا بردن طول عمر غشاي بام (دو يا سه بار بیشتر) با محافظت از آن در برابر اشعات UV مضر و صدمات آب و هوايي
افزایش ارزش ملك

معایب بامهای سبز
برخی پیامدهای منفی استفاده از بامهای سبز به شرح زیر است:
نیاز به تقویت سازه بامهای موجود برای استقرار بام سبز و وجود این حقیقت که اغلب این بامها برای حضور انسان طراحی نمی شوند.
در برخی موارد، تطبیق طراحی این بامها با شرایط اقلیمی منطقه کاری دشوار است.
بامهای سبز همچنین نیازمند معیارهای سازه ای قابل قبول می باشند. بسیاری از بامهای موجود، بدلیل بار وزن ملزومات خاک و گیاهان برای دارابودن بام سبز مناسب نیستند. (در این بین یک دال بتنی در تبدیل به بام سبز بسیار کاراتر از دالهای چوبی یا فلزی است).
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
مزایا و کاربرهای بام باغها

مزایا و کاربرهای بام باغها


 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
الف ) مزایای اختصاصي :



1 – فوايد اقتصادي:



کاهش هزينه هاي گرمايش و سرمايش و افزايش ارزش دارايي ؛ طبق تحقیقی در کشور کانادا ، يک خانه يک طبقه با بام علفي با پوشش خاک 9/3 اينچ مورد مطالعه قرار گرفت و معلوم شد که بام سبز موجب کاهش 25 % انرژي سرمايش در تابستان شده است .



2- حفاظت از پوسته بام:



بام سبز مي تواند طول عمر پوسته بام رااز طريق حفاظت در مقابل اشعه فوق بنفش ودر پي آن انبساط وانقباض ناشي از نوسانات حرارتي و صدمات آب و هوايي( مثل ضرباط قطرات باران به بام )افزايش دهد. بيشتربام ها هر 15 تا 20 سال بايد جايگزين شوند بعضي بام هاي سبز درآلمان بدون نياز به تعويضي تا 40 سال عمر کرده اند.

 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
3- عايق صوتي :



بام پوشيده با خاک وگياهان مي تواند عايق صوتي باشدکه توانایی تقلیل آلودگی صوتی به میزان 40 دسی بل را داراست .



4- ایجاد سلامت روانی:



بام سبز فضاهاي طبيعي و زيبايي براي تفريح فراهم مي سازد؛ وجود فضای سبز در محل زندگی علاوه بر ایجاد تسکین روحی و سلامت جسمی در انبساط خاطر ساکنین شهرها نقش بسزایی ایفا نمود .
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
5- توليد غذا:



يک بام سبز با طراحي خوب مي تواند داراي گياهان وسبزيجات رايج درباغ سنتي باشد . يک هتل درونکوور کانادا سبزيجات خود را روي بام سبزپرورش داده وبا اين روش درهزينه غذاي آشپز خانه خود 30000 دلار در سال صرفه جويي کرده است .





 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
ب ) مزایای عمومي :



1 – کاهش اثرات جزاير گرمايي شهرها:



اصطلاح اثر جزيره گرمايي به اختلاف حرارت بين شهر و حومه آن اتلاق مي شود. اين اختلاف حتي مي تواند تا 10 درجه بين شهر و حومه آن باشد. بام سبز با اثر جزيره گرمايي به سبب افزايش پوشش گياهي که به چشم انداز شهر اضافه شده مقابله مي کند. گياهان محيط اطراف خود رااز طريق چرخه طبيعي تبخير - تعرق خنک مي سازند.



2- حفاظت از فاضلاب:




در مبحث فاضلاب مسئله جدي آلودگي آب است . بام سبز75 % از بارش يک اينچي باران را دريافت مي کند . يک کانال از پشت بام به مجاري فاضلاب موجب جاري شدن فاضلاب روي پياده رو مي شودکه در بالاي خود ذرات خطرناک را حمل مي کند مثل ذرات سنگین فلزات . در طي بارش شديد بيشتر شهرها مجازي فاضلاب خود را با مجاري فاضلاب خانگي وصل مي کنند و به اين ترتيب بار فاضلاب بيشتر مي شودکه اين عمل موجب افزايش فشار برتاسيسات گندزدايي خواهد بودولی لایه زهکش بام سبز با ذخیره سازی آب در خود می تواند در هنگام بارش های ناگهانی و تند،آب را در خود ذخیره کند و این آب را تا مدتی طولانی برای مرطوب نگهداشتن لایه خاک نگهداری کند،بدین وسیله از وقوع سیلاب نیز به دلیل جاری شدن آب باران گیری به عمل می آید.مضافا اینکه لایه تشکیل دهنده بام سبز شامل لایه های ضد رطوبت است که قادر به نگهداری و حفظ آب در خود در مدت زمانی طولانی میباشد.این لایه ها که از پلی پروپیلن ساخته شده است ،سدی مقاوم در برابر نفوذ آب ایجاد میکند که مانع هر گونه انتقال رطوبت از لایه خاک به سقف میگردد.
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
3 – تصفیه هوای شهری :




فقط 1/5 متر مربع علف سبز نبريده ( زنده ) اکسيژن کافي سالانه يک شخص را فراهم مي سازد. يک متر مربع ( 10.76 فوت مربع) از بام سبز علفي مي تواند تا 5/0 کيلوگرم از ذرات معلق هوا را در سال حذف نمايد. بدین ترتیب هوای پاکتر و سالمتری برای تنفس خواهیم داشت و با جذب و تصفیه آلودگیهای ناشی از سوختن فرآورده های سوختی از تخریب بیشتر لایه ازن پیشگیری خواهد گردید.





4 - ذخيره انرژي:



نقش ابزاري ديگر بام سبز توانايي کاهش حرارت اطراف شهرها است دماي کم در ماه هاي تابستان موجب کاهش تقاضاي الکتريسيته مي شود. در طي ماه هاي زمستان بام سبز مي تواندعايق مهمي باشد وکاهش تقاضاي انرژي گرمايي را فراهم نمايد .

براساس مبحث 19 آیین نامه ایجاد ساختمان و مسکن در خصوص صرفه جویی در مصرف انرژی ، ایجاد بام های سبز از این نظر در روزهای گرم در شهرهای خشک و نیمه خشک همانند تهران می تواند در تهویه مناسب و خنک تر شدن محیط شهری موثر باشد
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
5- گسترش فضای سبز:




این محصول با تولید سطوح سبز در فضاهای بلا استفاده ، باعث خنک شدن هوا ، ایجاد سایه می گردد.



6- افزایش محدوده زندگی:



بامهای سبز می توانند به عنوان فضای تفریح ، استراحت مورد استفاده قرار گیرند که خود بخشی از زندگی انسان را در بر میگیرد .
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
7- ایجاد زیستگاههايی جهت جانوران مختلف :



این فضاها ضمن ایجاد زیبایی منظر در محیط با ایجاد فون و فلور مناسب برای رشد انواع حشرات ، موجب جذب پرندگان به سطح بام ها و تخم گذاری در آنها شده و در نتیجه جزایر حیات وحش کوچکی در پشت بام خانه ها می سازند

8- حفاظت در مقابل آتش سوزی در ساختمان :



بعلت طبیعت مرطوب و نمدار باغ بامها و وجود خود سبزه ها و گیاهان در این سازه ها اصولا مانع گسترش آتش سوزی احتمالی شده مانند عایق حرارتی عمل میکند .
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
9- ایجاد مناظر بصری زیبا :



از منظر شهر سازی این سازه ها مناظر و چشم اندازهای زیبا و دلنوازی ایجاد میکنند که باعث زیبا سازی ساختمان و بالطبع شهر میشود .



11 - افزایش ارزش ملك :


 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
ج ) مزایای جانبی بام سبز :



دکتر عزتیان در خصوص تاثیرات و ویژگی های ایجاد فضای سبز روی بام ها، این ویژگی ها را از چهار جنبه جانبی مورد بررسی قرار می دهد و می گوید: «فرهنگ سازی، زیبایی منظر، ایجاد ایمنی و فرهنگ آپارتمان نشینی از اثرات جانبی بام سبز هستند. در بحث فرهنگ سازی، اعضای خانواده درگیر ایجاد فضای سبز می شوند. این کار می تواند در افراد ایجاد علاقه کند و بیگانگی آنها به خصوص کودکان را با طبیعت از بین ببرد. در بعد زیبایی منظر نیز به دلیل تطابق بیشتر چشم با برخی از رنگ ها ایجاد آرامش روانی بیشتری می کند. نکته دیگری که می توان از آن به عنوان اثر جانبی فضای سبز روی بام نام برد گسترش فرهنگ آپارتمان نشینی و تعامل گروهی است که متاسفانه در برخی موارد همچنان در آن با مشکلات عمده ای روبه رو هستیم. هنوز در فرهنگ برخی از خانواده ها، راهروهای فوقانی ساختمان به عنوان انبار کالاهای بدون مصرف در نظر گرفته می شوند که این مساله هم از نظر زیبایی شناسی و هم از بعد ایمنی مشکل ساز است. استفاده مکرر از بام و رفت و آمد در راهروهای طبقات فوقانی در سیستم بام سبز نیز می تواند عاملی برای کم شدن این مسئله باشد.»

منبع

 
آخرین ویرایش:

MehD1979

متخصص زراعت و اگرواکولوژی
کاربر ممتاز
"بام های سبز"
file:///C:/Users/js/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.jpg
سازمان پارکها و فضای سبز شهر تهران
ستاد توسعه عمودی فضای سبز
بام های سبز
مقدمه
توسعه ی فضای سبز شهری و توزیع عادلانه ی آن در محله ها به خصوص در مراکز شهرها، به گونه ای که متناسب با ساخت و ساز شهری باشد یکی از چالش های عمده کلان شهر های معاصر تلقی می گردد. از آنجایی که فضاهای باز و سبز شهری، اغلب فاقد ارزش های مستقیم اقتصادی به نظر می رسند، گسترش ساخت وسازهایی که در کوتاه مدت منفعت کلان‎تری را در سرمایه‎گذاری حکومت های محلی و بخش دولتی خواهد داشت، باعث بالا رفتن میزان استفاده از زمین در خدمت منافع اقتصادی كوتاه مدت شده است و گسترش فضاهای سبز شهری در مقایسه با سایر سرمایه گذاری‎ها، از حمایت مالی کمتری برخوردار است. این معضل هم در کشورهای توسعه یافته و هم در کشورهای در حال توسعه به خصوص در مراکز شهرها وجود دارد اما در کشور های در حال توسعه، به دلیل توجه ویژه‎ی گردانندگان شهری به منافع اقتصادی در کوتاه مدت، حضور پر رنگ تر و مسئله سازتری دارد. تعهدات کشورهای توسعه یافته به موافقت نامه ها و منشورهای زیست محیطی، همچنین فشار افکار عمومی که دید آگاهانه تری به مسائل زیست محیطی دارند، ایجاد گر انگیزه ای برای شناسایی راه حل‎های نوینی در راستای توسعه ی فضای سبز شهری شده است. بام سبز یکی از رویکرد های نوین معماری و شهر سازی و برخاسته از مفاهیم توسعه ی پایدار است که از آن می توان در جهت افزایش سرانه فضای سبز، ارتقای کیفیت محیط زیست و توسعه پایدار شهری بهره برد. استفاده ی کاربردی از بام ها می تواند به عنوانامکان بهره برداری بهینه از زمین های شهری قلمداد شود. نوشته حاضر به بررسي مزایای زيست محيطي، اقتصادي واجتماعي اين فناوری نوین پرداخته ودستاوردهايي جهت استفاده كاربردي از بام خانه ها در کلان شهر تهران، جایی که افزایش بهای زمین و کمبود فضای باز و سبز شهری خصوصا در مراکز شهر و مناطق پر تراکم، تبدیل به پدیده و چالش مديريت شهري شده است دارد. بام سبز؛ تاریخچه جنبش زیست محیطی بام سبز با مفهوم جدید و امروزیش در دهه ی شصت میلادی و صرفا به دلیل منافع زیست محیطی سبز كردن بام ها آغاز و مورد توجه علاقمندان محیط زیست قرار گرفت. با این حال رویش گیاهی بر روی بام ها را نمیتوان پدیده ی جدیدی تلقی کرد. در کشور های سرد سیری چون اسکاندیناوی، ایسلند و سوییس از دیرباز رویش گیاهی بر روی بام ها به عنوان روش ساختمان سازی مرسوم بوده و به دلیل قابلیت عایقی لایه های خاک و گیاهان، بام های با رویش گیاهی، در مناطق سرد سیر ساختمان را گرم نگه داشته، به همان ترتیب در مناطق گرمسیر چون تانزانیا از نفوذ گرمای بیرون به درون جلوگیری می کرده است. از قرن هجدهم به بعد، شاهد نمونه های پراکنده ای از احداث باغ هایی بر روی بام در کشور های مختلف بوده ایم . این نمونه ها غالبا با توسعه رو به رشد شهرها و كمبود فضای باز خصوصا در مراكز شهرها و به دلیل استفاده ی کاربردی از بام ها مد نظر بوده است. اوایل قرن بیستم را می توان آغازگر موج جدید استفاده ی از بام یا بالکن به عنوان فضای کاربردی دانست. لوکوربوزیه و فرانک لوید رایت از اولین مدافعان مدرن استفاده از بام یا بالکن به عنوان فضای سبز و کاربردی بودند. واقعیت این است که هیچ یک از این دو معمار، تصوری ازمزایای بیشمار زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی بام سبز نداشتند. استفاده از فضای بام، صرفا کاربردی و تکنیک آن نیز با فناوری بام سبز با مفهوم جدید آن متفاوت بود. باغ های بر روی بام و بالكن های این دوران، مثل هر فضای سبز مشابه بر روی زمین، نیاز به عمق مشخصی از خاک داشته و گیاهان در داخل باغچه های پیش ساخته و گلدان ها قرار می گرفتند. از اوایل دهه شصت میلادی و با مورد توجه قرار گرفتن کیفیت محیط زیست در بافت شهری و چالش های زیست محیطی شهرها ی بزرگ از قبیل آلودگی هوا، کمبود فضای سبز شهری به خصوص در مناطق مرکزی شهر، ظهور پدیده ی جزیره ی گرمایی شهری و بحران انرژی، موج جدید رویکرد به بام های سبز، در مفهوم جدید و امروزیشان، به دلیل مزایای زیست محیطی شان و به عنوان راه حل اکولوژیک از اروپای شمالی آغاز شده، خیلی زود جای خود را در اغلب كشور های اروپایی باز كرد. در این میان کشورهای آلمان، سوییس، فرانسه و اتریش در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی پیشروتر بودند و فعالیت های گسترده تری را در این زمینه آغاز کردند. در آلمان دهه ی هشتاد میلادی، شاهد گسترش كمی بام های سبز در مقیاس شهری هستیم، به نحوی که رشد سالیانه ی آن به 15 الی 20 درصد می رسد. تنها در سال 1996 میلادی ده میلیون متر مربع بام سبز در آلمان احداث شد. سهم زیادی از این رشد رو به افزایش مدیون قوانین تصویب شده توسط دولت و تخصیص یارانه های شهرداری ها برای احداث بام سبز بود. طبق آمار سال 2006 میلادی، بیش از 75 شهرداری اروپایی، برای بام های سبز و گسترش کمی آن در سطح شهری برنامه ریزی مدونی داشته و اجرای بام های سبز در آن شهر ها به صورت دستورالعمل اجرایی درآمده است. دهه ی هفتاد میلادی، قاره ی آمریکا با یک دهه تاخیر نسبت به قاره ی اروپا، علاقه مند و کنجکاو این فناوری جدید شد، امروزه بام سبز در برنامه ریزی شهری شمال آمریکا در مناطقی مانند شیکاگو، پورتلند ، اورگن و تورنتوی کانادا به صورت دستورالعمل های اجرایی در آمده است. جهان امروز از قاره اروپا و امریکا تا اسیا و حتی افریقا شاهد افزایش روز افزون شهرهایی است که در راستای گسترش بام های سبز در مقیاس شهری تلاش می کنند. فناوری بام سبز اصطلاح بام سبز؛"Green Roofبه یک سیستم سبک اطلاق می شود که از لایه های پیش ساخته تشکیل و با بام ساختمان یک سیستم واحد را به وجود آورده و رشد گیاهان را در محیط کشت رویشی خاصی، در تمام یا قسمت هایی از بام میسر می سازد. لایه كشت بام سبز با خاک معمولی متفاوت بوده و برای رویش گیاهان مختلف نیاز به عمق کمتر داشته و بسیار سبک تر است. لایه های تشکیل دهنده ی بام سبز معمولا از بالا به پایین به ترتیب از پوشش گیاهی؛ محیط کشت رویشـــی یا لایه ی کاشت؛ تثبیت کننده و محافظ ریشه؛ لایه ی زه کشی،هوا دهی و انباره ی آب؛ لایه ی محافظ رطوبتـی و عایق بندی برای محافظت از لایه های سازه ی بام تشکیل میشود.
file:///C:/Users/js/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image004.jpgfile:///C:/Users/js/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image006.jpg
بام سبز متمرکز بام سبز گسترده بام معمولی بام های سبز، بسته به عمق لایه ی کاشت، نوع گیاهان و میزان تاسیسات مورد نیاز به سه گروه تقسیم می شوند. بام سبز گسترده یا وسیع؛ "Extensif Roof"، نیازمند حد اقل تاسیسات، نگهداری و در نتیجه هزینه ی کمتری است. این نوع بام سبز لایه ی کاشتی بین 5 تا 15 سانتی متر دارد و به همین دلیل سبک بوده و باری محدود به ساختمان وارد می کند. بام سبز گسترده به دلیل سبك بودن، غالبا نیاز به اصلاح ساختارساختمان نداشته و برای ساختمان های موجود مناسب تر است. بام سبز گسترده بسته به عمق لایه ی کاشت، در حالت اشباع با آب وزن بام را بین 70 الی 170کیلوگرم افزایش می دهد. بام سبز گسترده می تواند هم بر روی بام های مسطح و هم شیب دار، تا سی درصد پیاده شود. تنها محدودیت بام های گسترده، نوع گیاهان قابل کاشت است و در آن از گیاهان با ریشه های کوتاه استفاده می شود.گل های وحشی، چمن بوته، گونه های سدوم و خزه، و انواع گیاهانی که نیاز به مراقبت و آبیاری کمتری دارند برای کاشت در بام های گسترده مناسب می باشند . نوع دیگر بام سبز متمرکز یا فشرده؛" Intensif Roof "، لایه ی کشت ضخیم تری دارد و به همین دلیل محدودیتی از نظر انتخاب پوشش گیاهی نداشته، در آن می توان از انواع گیاه و درختچه و درخت هایی که بر روی زمین قابل کاشت است استفاده کرد. ضخامت لایه ی کاشت بام های متمرکز از 20 الی 60 سانتی متر متغیر است. بام های سبز متمرکز نیاز به نگهداری، آبیاری و سایر مراقبت های مرسوم فضا های سبز بر روی زمین را دارد و به دلیل وزن سنگین تر، یا باید روی بام هایی بنا شوند که ساختمان آنها ظرفیت باربری بیشتری دارند، ویا سازه ساختمان نیازمند تقویت برای تطبیق بار اضافی را دارد. بام های متمرکز، در حالت اشباع با آب، باری حدود 290 الی 970 کیلوگرم به بام اضافه می کنند. بهترین گزینه برای این نوع بام سبز، احداث آن بر روی ساختمان های جدید و در نظر گرفتن بار اضافی بام در طراحی و محاسبات اولیه است. نوع سوم بام سبز در واقع ترکیبی از دو بام گسترده و متمرکز است. اخیرا مدل های پیش ساخته ای وارد بازار این فناوری شده که بدون نیاز به زیرساخت، قابل پیاده کردن بر روی هر بام و بالکنی است. این قطعات پیش ساخته با پوشش گیاهی متنوع و از پیش کاشته شده، از گیاهان مختلف تا درخت و درختچه عرضه می شود. file:///C:/Users/js/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image007.jpg مزایای اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی بام های سبز بام های سبز دامنه وسیعی از فواید اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی را در بر می‎گیرند. مزایای زیست محیطی انکار ناپذیر بام‎های سبز در زمینه ی کاهش آلودگی هوا، کاهش گازهای گلخانه ای، جذب آلاینده ها، کاهش دمای محیط پیرامون، و کاهش میزان مصرف انرژی بارها و بارها توسط متخصصین و پژوهشگران مورد سنجش قرار گرفته و نتایج آماری تمام این تحقیقات قابل دسترس بوده و روند تکمیلی تحقیقات کماکان ادامه دارد. از نظر زیست محیطی بام های سبز در صورتی که به صورت گسترده و در ابعاد وسیع در فضای شهری اجرا شوند، با جذب دی اکسید کربن و تولید اکسیژن، موجب تصفیه و کاهش آلودگی به نحو شاخصی خواهند بود. بر طبق مطالعات انجام شده توسط یک گروه تحقیقاتی در کانادا ، 1.5 متر مربع گیاه به ارتفاع 40 سانتی متر،می تواند اکسیژن مورد نیاز یک سال انسان را تامین کند. سطح گیاهان، ذرات معلق در هوا را جذب خود کرده، این ذرات سپس، توسط باران وارد لایه کاشت می شود. تحقیقات نشان داده است که خیابان های مشجر 10 تا 15 در صد ذرات معلق در هوای کمتری از خیابان های بدون درخت دارند. با فرض این که پوشش گیاهی بام سبز چمن باشد و چمن تنها یک دهم درخت عمل کند، 10 متر مربع رویش گیاهی بام سبز می تواند تا 2 کیلو گرم ذرات معلق در هوا را، در سال در خود نگه دارد. از دیگر مزایای بام های سبز می توان به کاهش گازهای گلخانه ای اشاره کرد. مطالعات شورای ملی تحقیقات کانادا نشان می دهد چنانچه فقط 6 درصد از بام های شهر تورنتو سبز شوند، سالیانه 2.18 تن گازگلخانه ای و 30 تن آلاینده کاهش یافته و بالاخره کاهش سالیانه 5 تا 10 درصدی مه دود (smog) را به دنبال خواهد داشت. از دیگر فواید زیست محیطی بام های سبز می توان به کاهش اثرات جزایر گرمایی شهرها اشاره کرد. اصطلاح اثر جزیره ی گرمایی به اختلاف حرارت بین شهر و حومه‎ی آن اتلاق می شود و این اختلاف دما گاه می تواند تا 10 درجه سانتی‎گراد افزایش یابد. با توجه به پدیده‎ی گرم شدن جهانی کره‎ی زمین و توسعه‎ی ناپایدار شهرها که یکی از نمادهای آن افزایش روزافزون ساخت و ساز و کاهش فضای سبز شهری است، این ازدیاد دما می تواند در آینده باز هم بیشتر و بیشتر شده و زیان های غیر قابل جبرانی برای کره‎ی خاکی به ارمغان آورد. بام‎های تیره وآسفالتی متعارف جاذب انرژی و گرمای خورشیدی بوده، یکی از عوامل تاثیرگذار در ظهور پدیده ی جــــزایر گرمایی تلقی می شوند. پوشش گیاهی بام های سبز از طریق چرخه‎ی طبیعی تبخیر- تعرق محیط اطراف خود را خنک می سازند و چنانچه به صورت گسترده و در ابعاد وسیع در مقیاس شهری و محله ای اجرا شود، دمای شهر تا حد زیادی کاهش می یابد و به سالم سازی هوای شهر کمک می‎کند. بر اساس مطالعات شورای ملی تحقیقات کانادا چنانچه فقط 6 درصد بام های شهر تورنتو سبز گردند، هوای شهر 1 تا 2 درجه ی سانتیگراد خنک تر می شود. مزیت دیگر بام سبز در مقایسه با بام های سنتی، ذخیره‎ی انرژی و کاهش هزیـنه های گرمایش و سرمایــــش بنا می باشد. رویش گیاه بر روی بام ها موجب کاهش حرارت و دمای هوای اطراف بنا در تابستان شده و به دلیل قابلیت عایق سازی لایه های كاشت و گیاهان، از ورود گرمای بیرون به داخل بنا جلوگیری می کند. همین خاصیت عایق سازی بام سبز در زمستان، باعث کاهش نیاز به انرژی گرمایی در داخل ساختمان شده و به ذخیره‎ی انرژی بنا کمک می کند. در کانادا، خانه ای یک طبقه با بام علفی و لایه ی كاشتی به عمق 10 سانتی متر مورد مطالعه قرار گرفت و تحقیقات نشان داد که بام سبز موجب کاهش 25 درصدی انرژی سرمایش در تابستان شده است. بر اساس تجربه‎ی بام های سبز شهرداری شیکاگو، در اثر کاهش 1 درجه ی فارنهایت دما، 1.2 درصد در مصرف انرژی صرفه جویـی می شود. با توسعه و گسترش بام‎های سبز در مقیاس شهری، ابعاد گسترده‎ی صرفه جویی انرژی در بخش دولتی و خصوصی، با توجه به بحران انرژی قرن حاضر می تواند در مقیاس جهانی مفید واقع گردد. از دیگر مزایای زیست محیطی بام‎های سبز میتوان به حفظ و نگهداری آب باران در هنگام طغیان ها اشاره کرد. هرچه سطوح ساخته شده، از مواد مصنوع و سخت‎تری باشند، آب کمتری می تواند به طور طبیعی در خاک نفوذ کند، در نتیجه مجاری فاضلاب بار سنگین‎تری را دریافت می کنند. لایه‎ی كاشت و گیاهان بام سبز مقدار متنابهی از آب باران را جذب و تبخیر كرده و در صورت داشتن لایه‎ی انباره‎ی آب، آب باقیمانده برای آبیاری دوباره قابل استفاده است. میزان و نسبت جذب آب باران توسط بام سبز به عوامل مختلفی چون ضخامت و عمق لایه ی كاشت و امکان وجود تاسیسات نگهداری آب دارد. طبق گزارشی تحقیقاتی که برای شهر شیکاگو در سال 2000 انجام گرفته، بام سبزی با عمق خاك بین 20 تا 40 سانتی متر وتراکم گیاهی زیاد، می تواند بین 10 الی 15 سانتی متر از آب باران را در خود ذخیره کند. مطالعه و بررسی دیگری که بر روی شهرپورتلند انجام گرفته، نشان می دهد اگر تنها نیمی از بام های ساختمان های مرکز شهربا پوشش گیاهی پوشیده شوند، می توان 11 الی 15 در صد از بار سیستم مجاری فاضلاب آب باران شهر كم كرد. از دیگر اثرات زیست محیطی بام های سبز می توان به کاهش و تعدیل شدت آلودگی صوتی به خصوص در شهر های بزرگ اشاره کرد. بام سبز به صورت عایق صوتی عمل کرده و قابلیت کاهش آلودگی صوتی را از طریق جذب امواج صوتی دارد. لایه‎ی کاشت بام سبز فرکانس های پایین و پوشش گیاهی آن فرکانس های بالای اصوات را کاهش داده، در نتیجه این گونه بام ها به خصوص برای بناهایی که در مجاورت فرودگاه ها، ایستگاه های قطار، بزرگراه ها، کارخانه ها و دیگر مراکز صنعتی و پر سر و صدا هستند موثر عمل می کنند. طبق تحقیقات "سازمان مسكن كانادا" لایه ی کاشتی به عمق 12 سانتی متر قابلیت تعدیل 40 دسیبل(dB) آلودگی صوتی را دارد. بام سبز همچنین با فراهم آوردن زیستگاه برای گونه‎های گیاهی وجذب گونه‎های جاندار و پرندگان از نظر اکولوژی و تنوع زیستی حائز اهمیت می باشد.بام های سبز به خصوص نوع گسترده آن که معمولا در دسترس عموم نیستند و بشر حضور كمتری در آن دارد، ضمن ایجاد زیبایی منظر در محیط شهری، زیستگاه مناسبی برای رشد انواع حشرات، جذب پرندگان و ایجاد فضای مناسب برای تخم‎گذاری آنها ایجاد می کنند. بام های سبز بر خلاف تصور اولیه دارای منافع اقتصادی نیز می باشند. منافع زیست محیطی این گونه بام ها همان طور که در بالا به آنها اشاره شد اگر چه در دراز مدت و غیر مستقیم، دارای بعد اقتصادی می باشند. استفادهی کاربردی از بام ها به عنوان فضای سبز عمومی یا خصوصی (مختص ساکنین ساختمان) یکی دیگر از منافع اقتصادی آن چه برای بخش خصوصی چه دولتی می تواند تلقی گردد. افزایش عمر متوسط بام از دیگر مزایای اقتصادی بام سبز است. از آنجایی که لایه کاشت و پوشش گیاهی بام های سبز از پوسته‎ی بام در مقابل صدمات ناشی از اشعه‎ی ماورای بنفش خورشید محفاظت می کند، این نوع بام ها دارای طول عمر بیشتری در مقایسه با بام های سنتی و مرسوم است. آب بندی بام با قیر، عمر متوسطی در حدود 20 سال دارد . پوشش گیاهی بام سبز با جلوگیری از برخورد اشعه ماورای بنفش به سطح بیرونی بام های سنتی، موجب افزایش طول عمر متوسط بام خواهد شد. تجربه بام های سبز در آلمان نشان می دهد بعضی از بام های سبز احداث شده تا 40 سال بدون نیاز به هیچ تعویضی عمر کرده اند. مزیت اقتصادی دیگر بام سبز، ذخیره انرژی گرمایش و سرمایش در فصول زمستان و تابستان و در نتیجه کاهش هزینه های مصرف انرژی می باشد. بر طبق مطالعات شورای ملی تحقیقات کانادا با سبز کردن 6 درصد از بام های شهر تورونتو هوای شهر 1 تا 2 درجه ی سانتیگراد خنک تر می شود. اگر تصور کنیم که بام های سبز تنها 1 درجه دما هوای شهر را پایین بیاورند، حدود سالیانه یک میلیون دلار به دلیل کاهش تقاضای انرژی برق، صرفه جویی حاصل می گردد کشت محصولات کشاورزی وتولید غذا؛ امکان پرورش سبزیجات، صیفی‎جات و حتی میوه یکی دیگر از مزایای اقتصادی بام های سبز می باشد. بام ها می توانند فضای مناسبی برای کشت سبزیجات و صیفی‎جات باشند. افزایش ارزش ملک به دلیل فضای سبز افزوده ی آن و زیبایی نمای بیرونی از جمله ی منافع اقتصادی برای بخش خصوصی، ساختمان سازان، مالکان و حکومت های محلی می باشد. زیبا سازی منظر شهری و بهبود مناظر اطراف ساختمان می تواند به عنوان مزایای اجتماعی این فناوری نو مد نظر قرار گیرد. همچنین استفاده از بام های سبز به عنوان فضاهای سبز کاربردی و تفریحی از مزایای اجتماعی است که دارای بعد اقتصادی بسیار با اهمیتی برای مديريت شهری می تواند باشد. در شرایطی که زمین های شهری به خصوص در مناطق پر تراکم کمیاب شده، استفاده از بام های خاکستری به ظاهر بی مصرف گام مهمی در راستای افزایش سرانه فضای سبز شهری می تواند تلقی شود. کشت محصولات کشاورزی وتولید غذا علاوه بر منافع اقتصادی از نقطه نظر بعد سلامت و بهداشت شهروندان و باغبانی و گلکاری از نقطه نظر کمک به سلامت روانی، یکی دیگر از مزایای اجتماعی بام های سبز می باشد. موانع موجود با تمام مزایای بسیار گسترده ی زیست محیطی بام های سبز و گسترش بیش از پیش آن، از قاره ی اروپا گرفته تا آمریکا و اخیرا آسیا، باید اذعان کرد هنوز به دلیل مبهم بودن بعد اقتصادی و اجتماعی آن، این فناوری آنطور که باید جایگاه در شان خود را در جهان امروز پیدا نکرده است. بالا بودن هزینه های اجرایی نصب، راه اندازی و سیستم آبیاری مناسب ، هزینه های اضافی برای تقویت سازه ی بناهای موجود، مخارج مربوط به حفظ و نگه داری از فضای سبز این گونه بام ها، آبیاری ومصرف آب لوله کشی و از همه مهم تر نبود شناخت کافی وعدم اعتماد و تضمین نسبت به این فناوری نسبتا نوپا از مسائل قابل بررسي است. در سال 1999 "سازمان مسکن کانادا" با حمایت و پشتیبانی "سازمان محیط زیست کانادا" تحقیقاتی را برای شناختن بیشتر مزایای بام های سبز و سد های پیش رو، در راستای کمک به گستردگی بام های سبز در سطح ملی آغاز کرد. نتیجه تحقیقات شناسایی چهار مانع اصلی در راه تحقق گستردگی بام های سبز در سطح کانادا بود: عدم شناخت کافی از مزایای بام های سبز در بین مدیران و برنامه ریزان شهری و سرمایه گذاران خصوصی در بخش ساخت و ساز و عامه ی مردم، کمبود انگیزه، چه در بخش دولتی چه خصوصی ، موانع اقتصادی مرتبط با هزینه های اضافی فناوری بام سبز و عدم شناخت منافع اقتصادی در دراز مدت، و بالا خره عدم قبول ریسک های احتمالی به دلیل پاره ای ابهامات در مسائل تکنیکی و نو بودن فناوری بام‎های سبز. بررسی تحقیقات مختلفی که توسط سازمان ها و گروه های مختلف پژوهشی و تحقیقاتی در امریکا، کانادا و اروپا در زمینه ی بام های سبز و موانع موجود در راه گستردگی آن در سطح شهری انجام گرفته نشان می دهد، مهم ترین فاکتور به عنوان مانع جدی مسائل اقتصادی عنوان شده است. واقعیت این است که بام های سبز در طولانی مدت، دارای منافع اقتصادی قابل محاسبه هستند ولی محاسبه ی ابعاد اقتصادی آن ها پیچیده است. استفاده ی کاربردی از فضای بام بام خانه ها بندرت به عنوان فضای کار بردی مورد توجه قرار گرفته اند با این حال واقعیت این است که این بام های خاکستری، درصد بالایی از کل مساحت شهری را می تواند در برگیرد و در کلان شهرهای معاصر، جایی که افزایش بهای زمین و کمبود فضای باز و سبز شهری خصوصا در مراکز شهر ها و مناطق پر تراکم، تبدیل به پدیده و چالش جهانی شده است، استفاده ی کاربردی از بام ها، می تواند به عنوانامکان بهره برداری بهینه از زمین های شهری قلمداد شود. شروع استفاده ی کاربردی از فضای بام ها، به اواخر قرن نوزدهم و شروع قرن بیستم باز می گردد. با سرعت گرفتن ساخت و ساز شهری و بالا رفتن ارزش زمین های شهری در شهر های رو به رشدی چون نیویورک ایده ی استفاده کاربردی از فضای بام ها خصوصا در مراکز شهر، شکل گرفت. یکی از این کاربرد ها بام تاترهای روباز تابستانی بود. در سال 1882رادلف آرنسن موزیسین و رهبر ارکستر نیویورکی که رویای ساختن تاتر های احداث شده در باغها همانگونه که در اروپا و به خصوص پاریس آن سالها دیده می شد را برای شهر نیویورک در سر می پروراند، به این نتیجه رسید که چنین امکانی درمرکز شهر نیویورک به دلیل قیمت بالای زمین غیر ممکن است. ایده ی استفاده از فضای بام ساختمان " تاتر برادوی"، آغازگر احداث باغی در این فضا شد و اولین نمایش تاتر بر روی بام آن اجرا شد. استفاده ی کاربردی از بام ها به این منظور، خیلی زود در نیویورک جای خود را باز ودر مدت کوتاهی تعداد آن رفته رفته افزایش یافت. با اختراع صنعت سینما و احداث سالن های تهویه دار در اوایل قرن بیستم، استفاده ی کاربردی از بام به عنوان فضای نمایشی رو باز و تابستانی به پایان خود نزدیک شد. لوکوربوزیه معمار سرشناس فرانسوی از اولین مدافعان مدرن استفاده از بام یا بالکن به عنوان فضای سبز و کاربردی بود. او در سال 1952، در طبقه ی هفدهم مجتمعی در شهر مارسی، باغ-بامی به مساحت 3960 متر مربع برای ساکنین مجتمع طراحی کرد که در آن فضای بازی برای استفاده ی کودکان مدرسه ی ابتدایی مستقر در مجتمع، استخری کوچک، فضای ورزشی و تاتر رو باز برای بزرگسالان در نظر گرفته شده بود. نمونه ی کاربردی دیگر، استفاده از فضای بام ساختمانی دولتی به عنوان فضای سبز عمومی به سال 1976 و شهر لیون باز می گردد، جایی که 12000 متر مربع بام، تبدیل به فضای سبز عمومی برای استفاده ی کارکنان و ساکنین محله شده است. نمونه ی دیگر پارک697 متر مربعی کراکر تراس بر روی بام ساختمان اداری هفت طبقه ای در سانفرانسیسکو می باشد. پارک مذبور در زمان ساخت مرکز تجاری مجاور آن بر روی بام ساختمان موجود بنا شده و راه یابی به آن برای عموم از داخل مرکز تجاری و همچنین از خیابان در نظر گرفته شده است. زمانی که امکان استفاده و راه یابی عموم به فضای سبز بام ساختمانی دولتی یا عمومی به هر دلیل نباشد،از فضای سبز بام برای کارکنان یا مراجعین همان ساختمان می توان بهره برد.اواسط دهه ی هفتاد میلادی، ساختمان33 طبقه ی بانکی در بوستون، 1672 متر مربع از بام طبقه ی سوم ساختمانش را برای استفاده ی کارکنان و مراجعین تبدیل به باغ ژاپنی کرده که راهیابی به آن از طریق کافه تریای طبقه ی 4 صورت می گرفت. در ساختمان هایی با کاربرد آموزشی چون مدارس، دبیرستان ها و دانشگاه ها، از بام ها میتوان به عنوان فضای باز آموزشی، کلاس های روباز و فضای سبز استفاده کرد. در صورت امکان طراحی و راهیابی از خیابان، در ساعات بلا استفاده و روز های تعطیل مدارس، فضای بام به عنوان فضای سبز محله می تواند مورد استفاده قرار گیرد. در مدرسه‎ی بروک در تورنتو به کمک شاگردان،اولیا و مسئولین منطقه، بامی سبز بر روی بنای مدرسه احداث شد. نمونه ی دیگر مدرسه ی Josiah Quincyدر بوستون می باشد که تبدیل به کلاس روباز برای مطالعات علمی دانش آموزان گردیده است و بچه ها به کمک افراد سالمند محله، سبزیجات، صیفی جات، و پاره ای میوه های بوته‎ای چون توت فرنگی، گوجه فرنگی، طا لبی و غیره بر روی بام می کارند. از بام های سبز می توان در دانشگاه های تخصصی استفاده ی تحقیقاتی کرد. دپارتمان علوم بیولوژیک دانشگاه وین در اطریش برای تحقیقات خود انواع گل ها و گیاهان علفی را بر روی بام خود می کارد. باغ-درمانی (درمان از طریق باغبانی و گلکاری) یکی از راه کار هایی است که سال هاست برای درمان و کمک به شرایط روحی بیماران و سالمندان از آن استفاده می شود. مراکز بهداشتی؛ درمانی چون بیمارستان ها، کلینیک ها و خانه های سالمندان می توانند استفاده از بام ها را در راستای فعالیت های بنا و به عنوان باغ-درمانی در برنامه ی خود قرار دهند. اولین نمونه های استفاده از بام به منظور باغ درمانی به سال 1903 و درمانگاه مسلولین پاریس باز می گردد، در سال 1995 بیمارستانی در برمرتون واشنگتن در فاز توسعه ی خود، فضایی سبز برای باغ درمانی و مدیتیشن بر روی بام در نظر گرفت و در آن از گیاهان دارویی به عنوان پوشش گیاهی استفاده کرد. دسترسی بیماران و مراجعه کنندگان به بام سبز این ساختمان از طریق سالن انتظار بوده، و دید دلنشینی برای اطاق بیماران به وجود آورده است. از بام بعضی از بناها و در راستای کاربرد بنا می توان به عنوان فضای باز تجمع و گرد همایی ( آموزشی، تربیتی، تفریحی، نمایشگاه، جشن های موضوعی) استفاده کرد. نمونه ی این نوع استفاده ی کاربردی از بام رامی توان در طبقه ی ششم ساختمانی تجاری در لندن سال 1938 مشاهده کرد. دسترسی به فضای بام از طریق خیابان مجاور و با آسانسور بوده واز آن در بهار و تابستان به عنوان فضای گردهمایی، رویداد های خاص و جشن های سالیانه استفاده می شده است. در سال 1978 و با بسته شدن مجموعه ی تجاری و تغییر کاربری آن به رستوران و کلوپ شبانه، فضای کاربردی بام نیز تغییر کرده، تبدیل به فضای رو باز رستوران و کلوپ شد. استفاده کاربردی از بام هتل ها و رستوران ها نیز به عنوان فضای باز امری ناشناخته نیست. از بام چنین ساختمان هایی می توان در فصول مناسب برای فعالیت های فضای باز؛ جشن ها و مراسم ویژه، نمایشگاه ها، افتتاحیه ها، و غیره استفاده نمود. یکی از بهترین و قدیمی ترین نمونه های استفاده ی کاربردی از بام را درهتلی در برادوی در دهه بیست میلادی می توان مشاهده کرد. هتل آستور با 500 اطاق، در 9 طبقه، بر روی بام خود باغی به طول 305 متر با سه خط گردشگاه طولی برای مشتریان داشت. نمونه ی معاصرتر آن هتل فیرمونت در سانفرانسیسکواست که در سال1962 به بنای موجود خود، 792 متر بام-باغ برای استفاده تفرجی مشتریان اضافه کرد. هتل بن اوانتور مونترال در طبقه هفدهم بنا، قسمتی از بام خود را به عنوان فضا ی سبزعمومی برای مشتریان هتل و رستوران، و قسمت هایی را به عنوان فضا ی سبز خصوصی برای اطاق ها در نظر گرفت. استفاده ی کاربردی دیگری از فضای بام که ابعاد اجتماعی و اقتصادی بارزی دارد باغبانی و زراعت شهری است. با توجه به نایاب بودن فضا های باز شهری، ایده ی باغبانی شهری ایده ای دور از دسترس و لوکس به نظر می رسد. بام ها راه حل مناسبی برای دستیابی به این فعالیت می تواند باشد. استفاده از سبزیجات و سیفی جات ارگانیک، سالم و تازه ی کاشته شده بر روی بام ها، علاوه بر بعد سلامتی آن و حل گوشه ای از مشکلات مربوط به تغذیه وبهداشت، صرفه جویی در هزینه به خصوص برای اقشار کم در آمد، صرفه جویی در وقت را نیز به همراه دارد. باغبانی و نگهداری باغچه هایی بر روی بام از نظر سلامتی برای بدن و روح مفید بوده، جلوی استرس را می گیرد و می تواند جایگزین رابطه ی گمشده شهروندان شهر های بزرگ با طبیعت محسوب می شود. هتل 20 طبقه ی فیر مونت واترفرنت در ونکوور در طبقه ی سوم خود بام سبزی احداث کرده که تامین کننده سبزیجات مورد نیاز رستوران هتل است. طبق ارقام ارائه شده از هزینه ی نگه داری سالیانه ی بام سبز این هتل 16000دلار و سود سالیانه حاصله از کاشت محصولات به 25 تا 30000 دلار می رسد. از آن گذشته، اطاق های رو به بام سبز این هتل تا شبی 80 دلار گران تر از دیگر اطاق های هتل می باشد. با توجه به هزینه های بالای احداث و نگه داری بام سبز و با توجه به منافع بی شمار و ابعاد اجتماعی و اقتصادی بارز زراعت شهری، محققان و پژوهشگران سعی در شناسایی تکنیک های کم هزینه تری برای عملی کردن زراعت شهری بر روی بام ها داشته اند. یکی از این تکنیک ها، کشت آبی ساده شده می باشد که به دلیل کاشت در آب به جای خاک، با هزینه ای بسیار پایین قابل پیاده شدن بر روی هر پشت بامی است و گر چه تمام مزایای زیست محیطی تکنولوژی بام های سبز را در بر نمی گیرد با این حال به دلیل منافع بی شمار اقتصادی و اجتماعی آن به خصوص برای اقشار کم درآمد مورد توجه قرار گرفته و سیستم کشت آبی ساده شده بر روی بام ها، در کشور های مکزیک، کلمبیا، مراکش، سنگاپور و مونترال کانادا پیاده شده است. و بالا خره بام سبزمی تواند فقط کاربرد زیبایی شناسی در منظر شهری را داشته باشد. نمونه ی آن باغ های پنجگانه‎ای بر روی بام مرکز راکفلر نیویورک است که قابل دسترس نبوده و صرفا به دلیل ایجاد منظری دلنشین برای طبقات بالا تر و ساختمان های اطراف طراحی و احداث شده است. سبز کردن بام های تهران با توجه به پیشینه ی تاریخی استفاده از خشت وگل در معماری ایران، پوشش خزه، گلسنگ و انواع گیاهان علفی بر روی بام بناهای مناطق مختلف کشور چون آذربایجان، گیلان و مازندران، بام های خانه های کوهستانی و روستاها به صورت سنتی و از دیر باز مشاهده می شود. نمونه بسیار بارز آن، خانه های روستای ماسوله است که در آن بام خانه ها ی پایین تر به عنوان حیاط خانه های بالایی عمل می کنند. به دلیل ارزش افزوده بالای زمین در كلان شهر تهران و به تبع آن رشد عمودی شهر، پایین بودن مساحت فضای سبز با توجه به استانداردهای بین المللی سرانه فضای سبز شهری و توزیع ناعادلانه ی آن در سطح محله، استفاده از فناوری بام سبز بر روی بام های تهران گزینه مناسبی به نظر می رسد. با توجه به مبحث 19 مقررات ملی ساختمان در خصوص صرفه جویی در مصرف انرژی و مزایای بام های سبز در زمینه صرفه جویی در انرژی، سبز كردن بام ها می تواند در راستای سیاست های ساختمان سازی ملی نیز عمل کند. هم چنین با توجه به اینکه در برنامه چهارم توسعه، محوری به نام "دولت سبز" تعیین و بحث صرفه جویی انرژی و ایجاد فرهنگ زیست محیطی و غیره در آن مطرح شده است، سبز کردن بام های تهران می تواند در خدمت زمینه سازی برای رسیدن به اهداف دولت سبز تلقی شود. خوشبختانه اخیرا استفاده از ظرفیت نمای ساختمان و بام ها برای احداث فضای سبز، مورد توجه مدیران شهری کلانشهر تهران قرار گرفته و سازمان پارک ها و فضای سبز شهر تهران، با توجه به ارزش افزوده و کمبود زمین در شهر تهران، در جهت توسعه فضای سبز شهری، طرحی را با استفاده از ظرفیت نمای ساختمان و پشت بام ها تهیه و به شورای اسلامی شهر تهران ارائه کرد که مورد تصویب شورای اسلامی شهر تهران قرار گرفته است. سبز کردن بام های شهر تهران، نیاز به تحقیق و پژوهش و اجرای طرح های پایلوت برای وفق دادن این فناوری سبز در سطح محلی را دارد. تحقیق بر روی نوع گیاهان قابل کاشت بر روی بام های شهر تهران، چگونگی نحوه ی انتقال این فناوری، مطالعات در ارتباط با قانونمند کردن طرح بام های سبز توسط شهرداری و استفاده از تجربه ی کشور هایی که از نظر آب و هوایی، فرهنگی و اقتصادی نزدیکی بیشتری با شرایط تهران را دارند از مباحثی است که شهر تهران مي تواند در کنار احداث طرح های پایلوت و الگوسازی در ارتباط با بام های سبز، به آن بپردازد. امروزه علاوه بر قاره اروپا و امریکا، کشور های آسیایی چون ژاپن، سنگاپور، کره جنوبی، امارات، ترکیه و هنگ کنگ با تطبیق فناوری بام سبز در سطح محلی، تعریف ضوابط جدید در ساخت و ساز، تصویب قوانین اجرایی توسط دولت و تخصیص یارانه های شهرداری ها، در راستای گسترش هر چه بیشتر بام های سبز گام بر می دارند. نتیجه گیری اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم را می توان آغازگر موج جدیدی در طراحی معماری و شهری؛ استفاده ی کاربردی از بام یا بالکن به عنوان فضای قابل استفاده و کاربردی دانست. آغاز این موج ریشه در تغییرات کیفی داشت که شهر های بزرگ به دلیل ازدیاد جمعیت، بالا رفتن نرخ زمین های شهری و کمبود فضای باز شهری خصوصا در مراکز شهر های بزرگ درگیر آن بودند. از دهه شصت میلادی، با مورد توجه قرار گرفتن کیفیت محیط زیست در بافت شهری و تهدید های زیست محیطی درشهرها ی بزرگ از قبیل آلودگی هوا، ظهور پدیده ی جزیره ی گرمایی شهری، بحران انرژی و غيره ، سبز کردن بام ها، این بار به دلیل مزایای زیست محیطی شان و به عنوان راه حل اکولوژیک مورد توجه قرار گرفت. با تمام مزایای گسترده ی زیست محیطی بام های سبز، بالا بودن هزینه های اجرایی نصب و راه اندازی، آبیاری وحفظ و نگه داری از فضای سبز این گونه بام ها، و در یک کلام مسائل اقتصادی مانع از آن است که این فناوری نوین جایگاه شایسته ی خود را در شهرهای پایدار معاصر پیدا کند. قرن گذشته بام ها به دلیل منافع کاربردی شان و این روز ها به دلیل منافع زیست محیطی شان سبز می شوند. با ادغام این دو ایده و اضافه کردن منافع بی شمار اجتماعی ناشی از کاربردی کردن این فضا ها، حکومت های محلی می توانند در راستای توسعه‎ی پایدار بام‎های سبز و مدیریت پایدار شهری گام های مهمی بردارند. این کاربرد می تواند با کاربرد ساختمان هماهنگ گردد. اگر ساختمان دولتی است، از فضای بام آن می توان در راستای نیاز های محله و یا در مقیاسی بزرگ تر نیاز شهر استفاده کرد. با توجه به مشکل اساسی اغلب کلان شهرها در رابطه با توسعه ی فضای سبز شهری و تقسیم بندی و توزیع عادلانه ی فضای سبز محله‎ای در تناسب با ساخت و ساز شهری، استفاده ی کاربردی از بام ها به عنوان فضای سبز عمومی یا خصوصی گامی موثر به سوی توسعه و افزایش سرانه ی فضای سبز در کنار محل کار یا زندگی شهروندان می تواند محسوب شده و برای افراد جامعه به خصوص سالخوردگان و کودکان، فضای سبز امنی در کنار محل زندگی شان به وجود آورد. منابع · Aysa N. September & Steven Peck, L’etude de cas sur un toit vert avec jardin d’herbe,”Fairmont Waterfront Hotel”, Vancouver, The Cardinal Group Inc., http://www. Cmhc-schl.gc.ca
· Barret Jacky, Bertholon Patrick, Marie Xavier; Terrasses jardin, conception et amenagement des jardin sur toitures,dalles et terrasses, publication; Syros alternatives, 1988,
· B. Bass, M. Kuhn, S. Peck, Des toitures vertes et des billets verts, Societe canadienne d’hypotheque et de logement Canada, 1998
· Isabelle Boucher, Document de ville ; Les toits verts, publicationAffaires Municipales, Regions et Occupation du territoire Quebec, septembre 2006
· Kuhn, Monika, Rooftop resource, 1995, http://www.cityfarmer.org/roofmonica61.html
· Peck Steven, W. callaghan, C. Kuhn, E., Greenbacks from green Roof ,Canada Mortgage and Housing Corporation, 1999,
· Publication du Centre Helios, 29 oct. 2002, vol 1 – n 15
· Roy F. Weston & al, Urban Heat Island Initiative Pilot Project, Chicago, Mai 2000
· S. Beckman, S. Jones, K. liburdy, C. Peters, Greening our cities, An Analysis of the benefits and barriers associated with Green Roofs, Portland State University, 1997,
· Sheung, Lai , Rooftop Garden ; planting seeds of service, The teacher’s network, 2001 http://www.teachnet.org/docs/Network/project/Boston/Sheung/
· S. Peck, M. Kuhn, Lignes directrices de conception de toits verts, Societe canadienne d’hypotheque et de logement Canada,
· Theodore Osmundson; Roof gardens, history, design and construction, publisher W.W Norton & company New York, 1999.
سايت هاي اينترنتي

  • National Research Council of Canada
http://irc.nrc-cnrc.gc.ca

  • Canada Mortgage and Housing Corporation
www.cmhc-schl.gc.ca

www.carbon.org

  • The international development research centre
http://network.idrc.ca
http://web.idrc.ca

  • Centre canadien de technologie de la construction, L’Institut de recherche en construction
http://irc.nrc-cnrc.gc.ca

  • Greenroofs.com, the greenroof industry resource portal
http://www.greenroofs.com

  • US Green Building Council
www.usgbc.org
· U.S Depertement of Energy, Energy Efficiency and Renewable Energy
http://www.sustainable.doe.gov
· Green Roofs for Healthy Cities, Canadian Eco-Industrial Network www.greenroofs.ca

http://www.cardinalgroup.ca/

  • Roofscapes, Inc.,Green Technology for the Urban Environment
www.roomeadow.com

  • American Hydrotech Inc
www.hydrotechusa.com,

  • Rooftop Garden Ressource Group
www.interlog.com/-rooftop/

  • Hydrogarden; Quality in Hydroponics
http://www.hydrogarden.com

  • Eco-Roof Systems ; W.P. Hickman Systems,Inc.
http://ecoroofsystems.com

  • Alternatives; réseau d’action et de communication pour le développement international
www.alternatives.ca
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

MehD1979

متخصص زراعت و اگرواکولوژی
کاربر ممتاز

مهمترين نكته در كاشت گياهان بر پشت بام ها استفاده از گياهان مناسب است، به شكلي كه بتوانند در اين فضا بخوبي رشد كنند. گياهاني كه داراي شبكه ريشه اي گسترده نيستند و آستانه تحمل آنها در آبياري بالاتر از گياهان معمولي است، براي رشد و پرورش در پشت بام مناسب تر هستند. انواع سروها و سوزني برگ هاي كندرشد مثل كنيكا و آبيس و انواع تاكسوس و مورد و همچنين انواع گياهان فصلي مي توانند زيبايي و تنوع تحسين برانگيزي را به پشت بام هاي منازل بدهند.
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
همون فایل پست بالا اینجا هم ضمیمه کردم
 

پیوست ها

  • بام سبز.pdf
    271.3 کیلوبایت · بازدیدها: 0

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
بام سبز چيست؟
مسكن يكي از مهمترين ساخته هاي بشر و برطرف كننده نياز او به پناهگاه مي باشد.اگر بتوان در شهرها علاوهبر رفع اين نياز ، به نيازهاي ديگر او كه نور خورشيد، هواي پاكيزه و سلامت جسم و روان هستندتوجه داشتمي توان بسياري از مشكلات ناشي از زندگي شهري و دور بودن از طبيعت را از زندگي شهري زدود. ساختمانهاي بلند و خاكستري، محروم از سايه درختان و اندكي لطافت براي حداقل هاي زيستن، همه داشته هاي ما اززندگي مدرن شهري است .
رشد جمعيت شهرنشين و افزايش بهاي زمين در شهرها و ناگزيري به آپارتمان نشيني، موجب شد تا آرام آرام،
شهرهاي ما از شهر باغ ها دور شوند و به مجموعه يي از بلوك ها و سيمان ها تبديل شوند.گاهي بشر تمايل داردنكات ساده اما بسيار مهم را با نوعي سهل انگاري عامدانه فراموش كند؛ نكاتي همچون اينكه با ساخت هر بناخواهي نخواهي بخشي از سطح زمين از دست مي رود. با يادآوري اين نكته كه طبيعت تنها متعلق به نسل مانيست، احياي اين فضاي از دست رفته نه تنها براي سلامتي محيط زيست و احترام به حقوق نسل هاي آينده،بلكه براي رفاه خود ما نيز لازم و ضروري مي باشد.
مطالعات روانشناسي نشان داده اند اثرات تجديد قواكننده يك منظره طبيعي و سبز، در افزايش ضريب سلامتي
افراد نقش بسزايي ايفا مي كند، چرا كه حواس بيننده را به خود جلب كرده و آگاهي وي را از تمركز بر مسائل
حاشيه اي و مشكلات روزمره و شخصي منحرف مي كند .تجربه نشان مي دهد آن دسته از افراد ساكن در
نواحي پرجمعيت كه داراي گياهاني در بالكن هستند، نسبت به دسته ديگر كه كمتر از گياهان سبز در فضاي
مسكوني خود استفاده مي كنند، كمتر مستعد ابتلا به بيماري هستند. اين امر اگرچه با اكسيژن اضافي توليد
شده، تصفيه هوا و كنترل رطوبت توسط گياهان مرتبط است اما بي ارتباط با اثرات درماني ناشي از توجه و
رسيدگي به گياهان نيست. تنوع صدا، بو، رنگ و حركت در گياهان كه شمارش ناپذير است، مي تواند به طور
چشمگيري درجه احساس سلامتي و رفاه انساني را افزايش دهد.
در مطالعه اي روي بيماران يك بيمارستان كه وضعيت بيماري مشابهي داشته و تحت عمل جراحي يكساني
قرار گرفته بودند، ديده شد گروهي كه در اتاق هايي با پنجره اي به سمت فضاي سبز بستري بودند، نسبت به
گروه ديگر كه منظره مقابل پنجره اتاق آنها يك ديوار آجري بود، به مراتب دوران نقاهت كوتاه تري را سپري
كرده اند و دچار عوارض جانبي كمتري شدند.
گياهان نقشي اساسي در تصفيه هوا و حفظ منابع و جلوگيري از سيلاب دارند .علاوه بر اين آنها نقش انكار
ناپذيري در آرامش بخشي به انسان و ارضاي حس زيبايي شناسانه ايفا مي كنند . تكنولوژي، راحتي و آسايش رابا زندگي ماشيني به همراه آورده است . سوال اينجاست كه چگونه ميتوان نيازهاي اصلي انسان، مثل پيوند باطبيعت را با استفاده از تكنولوژي برآورده كرد؟
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
بامهاي سبز يا (بامهاي زندگي) راهي است كه تكنولوژي به ما پيشنهاد مي كند . آوردن گياهان به بام يعني
ايجاد محيطي سبز، زيبا و نيمه عمومي (مشاع) براي ساكنين آن ساختمان .به اين ترتيب كيفيت زندگي (يعني
احساس رضايت از محيط) بالا مي رود.
تاريخچه بام هاي سبز
ايده باغچه هاي بامي در حقيقت از 600 سال قبل از ميلاد مسيح و در زمان بابليان (باغ هاي معلق بابل) شكل
« لوكوربوزيه » ، گرفته است. در قرن حاضر نخستين معمار كه اين ايده تقريباً فراموش شده را از نو زنده كرد
بود.فرقي نمي كند كه ساختمان كوتاه يا بلند، مسكوني يا اداري و داراي سقفي تخت يا منحني يا شيبدار باشد،هر ساختماني مي تواند داراي بامي سبز باشد.
بامهاي سبز مدرن كه از سيستم لايه هاي پيش ساخته تشكيل مي شوند، تقريباً پديده اي نو مي باشند. اين نوع بامها در دهه 1960 در آلمان توسعه و به بسياري از كشورهاي اروپا گسترش يافتند. بر اساس برآوردهاي
موجود، امروزه حدود 10 درصد از كل بامهاي آلمان، بام سبز مي باشند. ايالات متحده نيز بامهاي سبز قابل
توجهي دارد، اما تعداد آنها به اندازه اروپا نيست. يك بام سبز، بامي است كه مقدار يا تمامي آن با پوشش گياهي و خاك، يا با محيط كشت روينده، پوشانده مي شود. لفظ بام سبز همچنين مي تواند براي بامهايي كه مفاهيم معماري سبز را مد نظر قرار مي دهند، نظير پانلهاي خورشيدي و يا صفحات خورشيدي بكار رود.
اما چگونه مي توان يك بام سبز داشت ؟اين كار از نظر فني بسيار ساده و صد در صد عملي است .
اكنون مشخصات بامهاي سبز و شيوه احداث آن را بطور كلي و به اختصار براي شما توضيح خواهيم داد .يك بام
سبز از گياهان ،گلها و مسيرهاي گردشي ايجاد شده است و به شما امكان گردش ،تماشا و نظاره باغ و پرورش گياهان دلخواهتان را مي دهد. اين باغ از 3 قسمت تشكيل شده است:
- قسمت اول سقف ساختمان يا آن چيزي است كه هم اكنون بر بام همه ساختمانها وجود دارد و بر روي آن
عايق ساختمان مثل ايزوگام يا هر عايق ديگر كشيده شده است و احيانا روي آن موزاييك نيز شده است
- قسمت دوم باغ بامها يك لايه محافظت كننده است كه سقف و عايق رطوبتي را از لايه خاك و گياهان جدا
مي كند
- قسمت سوم خاك و كود و سيستم آبياري باغ است كه هر كدام با دقت در محل خود قرار مي گيرد.
آيا باغبام به نگهداري زياد نياز دارد؟
گياهاني كه كاشته ميشود بسته به نوع باغبام به نگهداري احتياج دارد. در پوشش گسترده مراقبت بسيار كمي لازم است. ولي در مواردي كه گياهان خاصي كاشته شده باشد به باغبان و بازرسي فني نياز است.گياهان ريشه دار در فصل هاي مناسب كشت و پس از كاشت به مقدار مورد نياز آبياري مي شوند.. هنگامي كه كاشت پايان پذيرفت، نگهداري شروع مي شود. اين عمل در دوره هاي زماني منظم صورت مي گيرد تا پوشش به 60 تا 70%از مقدار نهايي خود برسد. پس از بازرسي نهايي بهتر است به صورت توافقي نگهداري منظمي صورت پذيرد.
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
بايستي توجه شود در هر نوع روش كشت خاك بايد در 4 هفته اول مرطوب نگه داشته شود .سلامت و تداوم هر پوشش بام بستگي به مراقبت از آن دارد. هر ناحيه اي كه از اين امر فروگذار شود به سادگي به حالت طبيعي خود بر مي گردد. گونه گياهي مطلوب از بين رفته و گونه خودرو فضا را پر خواهد كرد. طراحي براي مراقبت كمتر در آينده به صورت زير است:
-1 انتخاب صحيح خاك از جوانه زني دانه هاي آورده بوسيله باد مي كاهد .
-2 انتخاب صحيح ميزان ماندگاري رطوبت نيز از جوانه زني دانه هاي ناخواسته مي كاهد.
-3 انتخاب صحيح شرايط از آسيب رسيدن به گياهان آسيب پذير مي كاهد.
به خاطر داشته باشيد مراقبت كم به معني عدم نگهداري نمي باشد.
آيا مي توان هر نوع باغي را بر روي هر بامي اجرا كرد؟
يك باغ بر روي بام با توجه به عوامل متعددي طراحي و ساخته ميشود .
بعضي از اين عوامل عبارتند از:
- وزن باغ: كه شامل وزن خاك ، وزن رطوبت موجود در آن ، و وزن گياهان كاشته شده در آن پس از رشد
نهايي مي باشد .
- وزن افرادي كه بر بام رفت وآمد ميكنند و وزن مبلمان باغ
- محاسبه نيروي باد و مقاومت لايه هاي باغ در برابر آن
- بررسي بام و انتخاب نوع باغ مناسب براي آن و در صورت نياز تقويت بام
همانگونه كه عدم دقت در ساختن ساختمان ممكن است آسيب جدي به ساختمان بزند ، ضعف در اجراي باغبام هم مي تواند آسيب هاي جدي و گران قيمتي را به ساختمان وارد كند .بنابراين دقت در انتخاب بهترين گزينه و بهترين مواد و نصب درست باغبام بسيار مهم و حائز اهميت است.
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
مزاياي بامهاي سبز
بام باغ ها علاوه بر زيبايي و ايجاد محيطي دلپذير براي زندگي و كار، به بهبود كيفيت هوا به خصوص در نواحي
پرجمعيت كمك مي كنند. گياهان چه روي زمين كاشته شده باشند، چه روي ديوارها يا بام يك ساختمان، قادر
هستند علاوه بر جذب گرد و غبار، توليد اكسيژن و خنك كردن شهر در ماه هاي گرم تابستان (به دليل خاصيت
تبخير) به گسترش نماي سبز و فضايي طبيعي كمك كنند. بررسي ها نشان داده اند سايه اندازي روي سطوح
خارجي بنا، از عايق بندي هاي داخلي موثرتر است. يكي از راه هاي سايه اندازي استفاده از گياهان است. بام
هاي سبز پتانسيل آن را دارند كه به عنوان عايق حرارتي براي بنا عمل كنند چرا كه از تبادل حرارت سقف با
محيط بيرون جلوگيري مي كنند .اين ويژگي مي تواند با استفاده از يك لايه خاك متخلخل و انتخاب گياهاني
از گونه پهن برگ ها افزايش يابد. در حقيقت پوشش سبز روي بام از هرز رفت حرارت داخل ساختمان در فصول
سرد جلوگيري كرده و مانع بازتاب گرما به همسايگي در فصول گرم مي شود، همچنين با ممانعت از جذب گرما
توسط سطح وسيع سقف در تابستان، انرژي كمتري براي خنك نگه داشتن فضاي داخل صرف مي شود.بر اساس
4 درجه سانتيگراد از بيرون ، مشاهدات انجام شده، فضا هايي كه در زير يك بام سبز واقع مي شوند حداقل 3
80 درجه سانتيگراد ، خنك ترند .در يك روز گرم تابستاني، درجه حرارت يك سقف معمولي مي تواند ت ا 60
افزايش يابد، اما دماي همين سقف وقتي با چمن پوشيده شده باشد، از 25 درجه سانتيگراد بالاتر نخواهد
رفت.يك لايه زيرسازي 20 سانتيمتري با پوشش چمن (حدود 20 تا 40 سانتيمتر) برابر با عايق پشم شيشه به
ضخامت 15 سانتيمتر كارايي دارد. آشكار است با داشتن بامي سبز در هزينه هاي مربوط به صرفه جويي در
مصرف انرژي هم كاسته مي شود. باغ بام ها به عنوان عايق صوتي هم عمل مي كنند. در سطوح سخت بازتاب
صدا شديدتر است در حالي كه با وجود يك سطح نرم از گياهان در حال رويش، صدا جذب مي شود. همچنين
داراي اثرات سودمندي براي سازه ساختمان است و با جلوگيري از تابش مستقيم اشعه فرابنفش مانع از نوسانات
شديد دمايي مي شود . تخمين زده مي شود بام هاي سبز طول عمري دو برابر بيشتر از بام هاي متداول
دارند.از طرف ديگر و با توجه به اينكه به طور معمول دسترسي به بام محدودتر است، يك باغ روي بام، از
امنيت بيشتري نسبت به يك باغ در روي زمين برخوردار است و كمتر ممكن است گياهان كاشته شده توسط
افراد بي توجه لگدمال يا چيده شوند .
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
از ديگر مزاياي بامهاي سبز مي توان به موارد زير اشاره نمود:
• تامين فضايي سازگار و مطبوع براي كاربران ساختمان – به دليل قراردادن حياط و پاسيو
• امكان پرورش ميوه جات، سبزيجات و گلها
• كاهش بار گرمايش (با افزودن توده و لايه عايق حرارتي) و سرمايش بنا (از طريق سرمايش تبخيري) – بويژه
اگر بصورت شيشه اي بوده و بعنوان گلخانه و يا سيستم گرمايش غيرفعال خورشيدي عمل نمايد. بر اساس
از دانشگاه تورنتو انجام يافت، نشان داده شد كه بامهاي سبز Brad Bass پژوهشي كه در سال 2005 توسط
مي توانند اتلاف گرمايش و مصرف انرژي را در زمستان به مقدار قابل توجهي كاهش دهند.
• كاهش اثرات گرمايش و تغييرات آب و هوايي شهري
• افزايش محدوده زندگي (بامهاي سبز مي توانند بعنوان فضاي تفريح، استراحت مورد استفاده قرارگيرند.)
• كاهش سيلاب
هوا CO • تصفيه هوا و كاهش 2
3dB 18 وارد ساختمان مي شود و از آن خارج مي شود به ميزان dB • كاهش و تعديل شدت صداهايي كه تا
يا بيشتر
• افزايش زيستگاه جانداران در مناطق مسكوني
• بهبود مناظر اطراف ساختمان با فراهم كردن يك فضاي سبز زيبا
مضر و صدمات آب UV • بالا بردن طول عمر غشاي بام (دو يا سه بار بيشتر) با محافظت از آن در برابر اشعات
و هوايي
• افزايش ارزش ملك
معايب بامهاي سبز
برخي پيامدهاي منفي استفاده از بامهاي سبز به شرح زير است:
• نياز به تقويت سازه بامهاي موجود براي استقرار بام سبز و وجود اين حقيقت كه اغلب اين بامها براي حضور
انسان طراحي نمي شوند.
• در برخي موارد، تطبيق طراحي اين بامها با شرايط اقليمي منطقه كاري دشوار است. كه نياز به بررسي دارد.
• بامهاي سبز همچنين نيازمند معيارهاي سازه اي قابل قبول مي باشند. بسياري از بامهاي موجود، بدليل بار
وزن ملزومات خاك و گياهان براي دارابودن بام سبز مناسب نيستند. (در اين بين يك دال بتني در تبديل به بام
سبز بسيار كاراتر از دالهاي چوبي يا فلزي است).
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
انواع بامهاي سبز
بامهاي سبز مي توانند در انواع "متمركز و فشرده"، "نيمه متمركز " و "گسترده يا وسيع " بسته به عمق
متوسط كشت و ميزان تاسيسات مورد نياز طبقه بندي شوند. بامهاي سنتي سبز كه نيازمند عمق متعارفي از
خاك براي رشد گياهان حجيم و چمن معمولي مي باشند، به عنوان بام هاي سبز متمركز مطرح هستند.
اين نوع بامها نيازمند آبياري، كوددهي و ساير مراقبتها مي باشند. در مقابل، بامهاي سبز وسيع يا گسترده، به
عنوان سيستمهاي خودنگهدار در نظر گرفته شده و به حداقل تاسيسات نگهداري، شايد تنها يكبار در سال هرس
يا كوددهي براي افزايش رشد گياهان، نياز دارند. اين نوع از بامهاي سبز مي توانند در لايه بسيار نازكي از
"خاك" (اغلب از كودهاي آلي با فرمول ويژه استفاده مي شود)، قرار گيرند.
بدين ترتيب بام هاي متمركز، محيط كشت ژرف و عميقي دارند و در دسترس هستند (مي توانند به عنوان يك
است كه در بالاي يك Manulife فضاي باز در نظر گرفته شوند). مثالي از يك بام سبز متمركز، بام مركز
پاركينگ قرار گرفته است. بام سبز 25 ساله اي كه در جاي مناسبي با درختان بالغ و تنومندش، مستقر شده
است. در مقابل، بام سبز گسترده، محيط كشت سطحي و كم عمقي دارد و معمولاً قسمتي از يك سيستم بامي و
قسمتي از ساختار ساختمان سبز مي باشد. يك بام سبز گسترده به طور كلي در دسترس و مورد استفاده
كاركردي نيست.
نمونه اي از يك بام سبز گسترده مي باشد كه در سال 1998 ساخته Mountain Equipment بام شركت
شده است.
طبقه بندي ديگر در خصوص بامهاي مسطح و شيبدار است. بامهاي سبز شيبدار، مشخصه برجسته بسياري از
ساختمانهاي اسكانديناويايي هستند كه نيازمند طراحي ساده تري در قياس با بامهاي تخت مي باشند . چرا كه
شيب بام كاهش خطر نفوذ آب از طريق سازه بام را با استفاده از لايه هاي آب بندي و زه كشي كمتري نسبت به
بام تخت موجب مي گردد.
تخمين ضريب تصفيه لايه ها : به منظور اينكه به مرور زمان لايه خاك كيفيت مناسب خود را داشته باشد،
به هنگام تخمين حجم خاك لازم ، يك ضريب تصفيه در محاسبات وارد مي شود كه اين عمل با اضافه كردن
درصدي از خاك صورت مي گيرد.درخاتمه يادآور مي شود امروزه در بسياري از كشورهاي جهان گروه هاي
متخصص بسياري براي ساخت و اجراي اين گونه بام ها فعاليت مي كنند و تحقيقات گسترده يي در مورد نوع
پوشش گياهي مناسب روي سقف در مناطق اقليمي مختلف صورت مي گيرد.
چه خوب است كه صرفاً منتظر بهره برداري از نتايج تلاش ديگران نبوده و در اين زمينه به طور جدي تر به جلو
گام برداريم. وقتي بدانيم بر فراز سرمان بامي سبز گسترده شده است، بدون ترديد حس بهتري خواهيم داشت.
شگفت انگيز است كه با وجود مزاياي بسيار و تنها با توهم سود اقتصادي، بسياري موارد از جمله حسي سبز را از
خود و نسل هاي آتي دريغ مي كنيم.
احداث شهرك هاي جديد در حاشيه شهر هاي بزرگ همچون تبريز و مهم تر از آن فاقد هويت بودن اين
شهرك ها، نيازمند جذابيت ها و تازگي هايي است تا براي ساكنان ايجاد جذابيت كند .بهره گيري از بام هاي
سبز با رعايت اصول شايد بتواند حداقل يكي از مسائل اجتماعي و فرهنگي شهرك هاي اقماري را كاهش دهد.
شهرك هاي سرد و بي روحي كه حكم خوابگاه را براي ساكنانش بازي مي كند و مي تواند با داشتن آسماني
سبز، شهري متفاوت باشد.
منبع:سازمان پاركها و فضاي سبز شهرداري تبريز

منبع
 

DDDIQ

مدیر ارشد
عناصر و جزئيات در Roof Garden ( باغ بام)

عناصر و جزئيات در Roof Garden ( باغ بام)

عناصر و جزئيات در Roof Garden ( باغ بام)

احسان حتمی
دانشجوی کارشناسی ارشد معماری منظر دانشگاه شھيد بھشتی



انواع باغ بام :
باغ بام ھا را بر اساس سيستم اجرايي به سه دسته اصلي تقسيم مي كنند:
١. سيستم گسترده Extensive
٢. سيستم متمركز Intensive
٣. سيستم مدولار يا جعبه گي Planter Box
 

پیوست ها

  • roofgarden.pdf
    573.6 کیلوبایت · بازدیدها: 0
گياهان مناسب براي بام سبز

گياهان مناسب براي بام سبز


همانطوريكه پيشتر گفته شد معرفي دسته اي خاص ازگياهان براي بام سبز دشوار بوده و بستگي به شرايط پروژه دارد در اين قسمت تعدادياز گياهان به اختصار آورده شده و از ذكر درختان گرچه با تمهيدات خاص قابل استفادهاند صرفنظر شده است.
سدومها:
همانطوريكه در ابتدا ذكر شد. سدومها نام جنسي ازگياهان از خانواده كراسولاسه هستند كه هستند كه غير حرفه ايها بعضي اوقات برخيديگر از گياهان گوشتي را با آنها يكسان در نظر مي گيرند. اين گياهان مانند بسيارياز گياهان گوشتي تحمل بهتري نسبت به خشكي داشته و نورپسند مي باشند و رشد درخاكهاي سبك اين فرصت را پديد مي آورد كه سازه بار كمتري را تحمل كند. البته حساسيتبه يخبندان از نقاط ضعف آنهاست.
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.jpg









گونه sedum sieboldi
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image004.jpg












گونه Sedum pachifillum
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image006.jpg

گونه Sedum spectabile
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.jpg
















گونه Sedum Acre

file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.jpg
گونه Sedum sporium

file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image012.jpg












گونه Sedum album
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.jpg









بامسبز پوشيده شده با سدوم

كارپوبروتوسها:
از گياهان گوشتي و متعلق به خانواده Aizoaceaeهستند در ايران بهدليل گلهاي زيباي گونه edulis به ناز معروفند گونه هاي دايمي بوده و به مثابهسدومها به يخبندان حساسند .
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image016.jpg
تصويرCarpobrotus edulis


گونهAcanthus spinosusاكانتوس (تصوير زير)
گياهي دايمي و در اصطلاح با شكل Architecturalو گلهاي آن در اواخر تابستان ظاهر مي شود
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image018.jpg
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image020.jpg
گونه اي از آجوگاAjuga reptans(تصوير بالا)
گونه اي دايمي و جزو گياهان پوششي است كه به سايهمقاوم مي باشد.
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image022.jpg













گونه Allium aflatunense(تصويربالا):
از جنس پياز مي باشد حداكثر ارتفاع آن به 70سانتيمتر مي رسد و گلهاي بنفش آن در تابستان ظاهر مي شود.



file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.jpgگونه Armeria maritima يا عود قرمز (تصويرسمت راست)
گونه اي پوششي است كه به ارتفاع 30 سانتي متر مي رسد دايمي بوده و گلهاي آن درتابستان ظاهر مي شود.











file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image026.jpgگونه Ballota pseudodictamnus(تصويرسمت راست)
يك شبه درختچه معطر با ارتفاع بيشينه يك متر مي باشدو به خاك زهكش شده نياز دارد.






file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image028.jpgگونه (تصويرسمت راست)Artemisia: گياهيعلفي دايمي ،دارويي با نياز به نور و خاك زهكش شده و ابعاد آن به 1متر در 75 سانتيمتر مي رسد.





file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image030.jpg

گونه Cerastium tomentosum(تصويربالا) :
گياه دايمي و پوششي با حداكثر ارتفاع 15 سانتي متر مي باشد در تابستان انبوهگلهاي سفيد ظاهر مي شود و به برف تابستانه مشهور است.


file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image032.jpg​














گونه Coreopsis verticillata(تصويربالا)
از گلهاي دايمي بوده و ابعاد آن حدود 60*45 سانتيمتر است.در فصل تابستان گلها طولاني مدت حضور دارند.
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image034.jpg








گونه Cotoneaster horizontalis شيرخشت رونده(تصوير بالا):
از درختچه هايي است كه به عنوان پوششي و پرچين نيز كاربرد دارند ارتفاع آنها به 75 سانتي متر مي رسد و ارقامهميشه سبز و نيمه خزان و خزان كننده دارد.

file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image036.jpg

گونه Crocosmia(تصويربالا):
گياه زينتي پيازي با با گلهاي قرمز در تابستان ، بهخشكي حساس است و ارتفاع آن به 60 سانتي متر مي رسد.
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image038.jpgگونه Dianthusspp. ميخك(تصوير بالا):
از گياهان دايمي بوده با گلهاي صورتي ، قرمز وسفيدكه در تابستان ظاهر مي شوند. برگهاي نقره اي دايمي بوده و به عنوان پوشش و حاشيه نيز كاربرد دارند.

file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image040.jpg

تصوير گونه اي از ميخك
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image042.jpg
تصوير گونه اي از ميخك

گونه Eryngium giganteum (تصوير زير):
به خاكهاي خشك مقاوم بوده و برگه و براكته هاي نقره اي و تيپ گزروفيت آن مناسببراي جلوه هاي خشك منظري يا Xeriscapingاست.

file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image044.jpg
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image046.gif
گونه Festuca ovina يا فستوكاي آبي(تصوير سمت راست)
گونه اي پوششي است كه به عنوان كاشت نواري نيزكاربرد دارد.






file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image048.jpg
گونه Hebe(تصوير بالا):
يك درختچه هميشه سبز با ظاهري شبيه سوزني برگهااست. كند رشد است و ارتفاع وپهناي آن به 45 سانتي متر مي رسد.

file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image050.jpgگونه Ilex(خاس)تصوير سمت چپ:
درختچه اي كند رشد و
با لبه هاي دندانه دار و تيز
خاصيت پرچين و شكل
پذيري نيز دارد.












گونه Lavandula spp. (تصويرزير):
از گياهان دايمي معطر با كاربرد دارويي بوده تاحدودي هرس پذير است. براي حاشيه كاري مناسب است و حداكثر ارتفاع آن به 1.2 متر ميرسد.لاواندر هلندي(شكل زير) گلهاي صورتي دارد.

file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image052.jpg



گونه Sagina subulata(تصوير زير)
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image054.jpg يك گونه پوششي است خاكهاي شني و مرطوب رشد مي كند.
گونه Menthasuaveolens نعناع زينتي(تصوير زير)

file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image056.jpg
گونه اي دايمي و معطر مي باشد.




file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image058.jpg







گونه Liriope muscari كلاغك(تصويرزير) :
گونه اي است دايمي و نياز به نور آفتاب دارد گلهايآن در تابستان ظاهر مي شود و ارتفاع آن به 30 سانتي متر مي رسد.













گونه Santolina chamaecyparissus (تصويرزير):
از گياهان دايمي بوده و در حاشيه ها و تقسيم بنديفضا كاربرد دارد.


file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image060.jpg


گونه Perovskia atriplicifoliaبرازمبل(تصوير زير):
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image062.jpgاز گياهان دايمي و معطر و دارويي بوده و به خشكي مقاوم است.














گونه Tanacetum densum subsp. Amani(تصوير زير):
گونه اي دايمي و مقاوم به خشكي با برگهاي خاكستريكه مناسب جلوه هاي خشك منظري نيز مي باشد.
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image064.jpg















گونه Berberis thunbergii(تصويرزير):
درختچه اي زينتي و نيمه خزان كننده با خاصيت هرسپذيري و پرچين مي تواند باشد. ارتفاع آن حدود 1.2 متر مي رسد.
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image066.jpg

















گونه Tymus serpyllum نوعي آويشن(تصوير زير) :
گونه اي پوششي با گلهاي قرمز در تابستان مي باشد.file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image068.jpg









 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
بام سبز زیبای شهر Sanya

بام سبز زیبای شهر Sanya

بام سبز زیبای شهر Sanya

(بازار بزرگ زیبا همراه با یک بام سبز و پارک باشکوه در چین که توسط گروه معماران NL طراحی شده است.)
اکثر بازارهای بزرگ در حقیقت جعبه هایی غول پیکرو بدون پنجره هستند که هیچ نور و هوایی دریافت نمی کنند و هدف از آنها فقط کسب سود از فروش است.
گروه معمارانNL همراه با یک شرکت خانه سازی موظف بود بازار بزرگی را طراحی کند که برای شهر گرمسیری Sanya که در جنوبی ترین نقاط کشور چین قرار دارد مناسب باشد.
در این طرح بازار به طبقات زیرزمین منتقل شد و جایگزین آب بر روی زمین پارک تراس بندی شده جذاب و زیبایی قرار گرفت.







شهر Sanya یک مقصد توریستی رایج در چین است که به دلیل اقلیم حاره ای و گرمسیری اش مشهور می باشد و شرکت خانه سازی VANKE در حال توسعه این شهر است. به عنوان بخشی از توسعه این شهر این شرکت از گروه معماران NL خواستند که یک بازار بزرگ زیبا را برای یک فضای مثلثی شکل طراحی کند.










اکثر بازارها ساختمان های پوشیده ای هستند فقط برای عملکردشان ساخته می شوند نه برای فرم و شکلشان اما این مکان دارای فضاهای باز نیز هست ، جایی که مردم می توانند در آن کنار هم جمع شوند و در آن آرامش داشته باشند.







طبقه زیرین شامل فضاهای کاربردی برای سوپر مارکت ها، پارکینگ و فضایی برای معاملات و خرید و فروش بود. این مسئله اجازه می داد که در طبقات همسطح خیابان فضای بیشتری برای فعالیتها و فضاهای جذاب تر و باطراوت تر فراهم آید. فروشگاههای خرده فروشی نیز در سطح خیابان و با نمایی از شیشه های قدی بزرگ قرار دارد و روی سقف آن فضاها تراس بندی شده و تبدیل به فضایی برای نشستن و تفریح مردم شده است. این بام سبز تراس بندی شده که با الهام از مزارع برنج ساخته شده است یک فضای شاداب و جذاب وآرامش بخش را برای بازدید کنندگان فراهم آورده است.





 

niegrau

عضو جدید
بام سبز

سلام ضمن تشكر از زحمت زيادي كه كشيديد
متاسفانه عكس ها لود نميشن
آيا فايلي براي دانلود هست كه تمام و كمال باشه؟
رحمت خدا بر شما باد


همانطوريكه پيشتر گفته شد معرفي دسته اي خاص ازگياهان براي بام سبز دشوار بوده و بستگي به شرايط پروژه دارد در اين قسمت تعدادياز گياهان به اختصار آورده شده و از ذكر درختان گرچه با تمهيدات خاص قابل استفادهاند صرفنظر شده است.
سدومها:
همانطوريكه در ابتدا ذكر شد. سدومها نام جنسي ازگياهان از خانواده كراسولاسه هستند كه هستند كه غير حرفه ايها بعضي اوقات برخيديگر از گياهان گوشتي را با آنها يكسان در نظر مي گيرند. اين گياهان مانند بسيارياز گياهان گوشتي تحمل بهتري نسبت به خشكي داشته و نورپسند مي باشند و رشد درخاكهاي سبك اين فرصت را پديد مي آورد كه سازه بار كمتري را تحمل كند. البته حساسيتبه يخبندان از نقاط ضعف آنهاست.
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.jpg









گونه sedum sieboldi
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image004.jpg












گونه Sedum pachifillum
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image006.jpg

گونه Sedum spectabile
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.jpg
















گونه Sedum Acre

file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.jpgگونه Sedum sporium

file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image012.jpg












گونه Sedum album
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.jpg









بامسبز پوشيده شده با سدوم

كارپوبروتوسها:
از گياهان گوشتي و متعلق به خانواده Aizoaceaeهستند در ايران بهدليل گلهاي زيباي گونه edulis به ناز معروفند گونه هاي دايمي بوده و به مثابهسدومها به يخبندان حساسند .
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image016.jpg
تصويرCarpobrotus edulis


گونهAcanthus spinosusاكانتوس (تصوير زير)
گياهي دايمي و در اصطلاح با شكل Architecturalو گلهاي آن در اواخر تابستان ظاهر مي شود
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image018.jpg
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image020.jpg
گونه اي از آجوگاAjuga reptans(تصوير بالا)
گونه اي دايمي و جزو گياهان پوششي است كه به سايهمقاوم مي باشد.
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image022.jpg













گونه Allium aflatunense(تصويربالا):
از جنس پياز مي باشد حداكثر ارتفاع آن به 70سانتيمتر مي رسد و گلهاي بنفش آن در تابستان ظاهر مي شود.



file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.jpgگونه Armeria maritima يا عود قرمز (تصويرسمت راست)
گونه اي پوششي است كه به ارتفاع 30 سانتي متر مي رسد دايمي بوده و گلهاي آن درتابستان ظاهر مي شود.











file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image026.jpgگونه Ballota pseudodictamnus(تصويرسمت راست)
يك شبه درختچه معطر با ارتفاع بيشينه يك متر مي باشدو به خاك زهكش شده نياز دارد.






file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image028.jpgگونه (تصويرسمت راست)Artemisia: گياهيعلفي دايمي ،دارويي با نياز به نور و خاك زهكش شده و ابعاد آن به 1متر در 75 سانتيمتر مي رسد.





file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image030.jpg

گونه Cerastium tomentosum(تصويربالا) :
گياه دايمي و پوششي با حداكثر ارتفاع 15 سانتي متر مي باشد در تابستان انبوهگلهاي سفيد ظاهر مي شود و به برف تابستانه مشهور است.


file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image032.jpg​














گونه Coreopsis verticillata(تصويربالا)
از گلهاي دايمي بوده و ابعاد آن حدود 60*45 سانتيمتر است.در فصل تابستان گلها طولاني مدت حضور دارند.
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image034.jpg








گونه Cotoneaster horizontalis شيرخشت رونده(تصوير بالا):
از درختچه هايي است كه به عنوان پوششي و پرچين نيز كاربرد دارند ارتفاع آنها به 75 سانتي متر مي رسد و ارقامهميشه سبز و نيمه خزان و خزان كننده دارد.

file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image036.jpg

گونه Crocosmia(تصويربالا):
گياه زينتي پيازي با با گلهاي قرمز در تابستان ، بهخشكي حساس است و ارتفاع آن به 60 سانتي متر مي رسد.
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image038.jpgگونه Dianthusspp. ميخك(تصوير بالا):
از گياهان دايمي بوده با گلهاي صورتي ، قرمز وسفيدكه در تابستان ظاهر مي شوند. برگهاي نقره اي دايمي بوده و به عنوان پوشش و حاشيه نيز كاربرد دارند.

file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image040.jpg

تصوير گونه اي از ميخك
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image042.jpg
تصوير گونه اي از ميخك

گونه Eryngium giganteum (تصوير زير):
به خاكهاي خشك مقاوم بوده و برگه و براكته هاي نقره اي و تيپ گزروفيت آن مناسببراي جلوه هاي خشك منظري يا Xeriscapingاست.

file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image044.jpg
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image046.gif
گونه Festuca ovina يا فستوكاي آبي(تصوير سمت راست)
گونه اي پوششي است كه به عنوان كاشت نواري نيزكاربرد دارد.






file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image048.jpg
گونه Hebe(تصوير بالا):
يك درختچه هميشه سبز با ظاهري شبيه سوزني برگهااست. كند رشد است و ارتفاع وپهناي آن به 45 سانتي متر مي رسد.

file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image050.jpgگونه Ilex(خاس)تصوير سمت چپ:
درختچه اي كند رشد و
با لبه هاي دندانه دار و تيز
خاصيت پرچين و شكل
پذيري نيز دارد.












گونه Lavandula spp. (تصويرزير):
از گياهان دايمي معطر با كاربرد دارويي بوده تاحدودي هرس پذير است. براي حاشيه كاري مناسب است و حداكثر ارتفاع آن به 1.2 متر ميرسد.لاواندر هلندي(شكل زير) گلهاي صورتي دارد.

file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image052.jpg



گونه Sagina subulata(تصوير زير)
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image054.jpg يك گونه پوششي است خاكهاي شني و مرطوب رشد مي كند.
گونه Menthasuaveolens نعناع زينتي(تصوير زير)

file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image056.jpg
گونه اي دايمي و معطر مي باشد.




file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image058.jpg







گونه Liriope muscari كلاغك(تصويرزير) :
گونه اي است دايمي و نياز به نور آفتاب دارد گلهايآن در تابستان ظاهر مي شود و ارتفاع آن به 30 سانتي متر مي رسد.













گونه Santolina chamaecyparissus (تصويرزير):
از گياهان دايمي بوده و در حاشيه ها و تقسيم بنديفضا كاربرد دارد.


file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image060.jpg


گونه Perovskia atriplicifoliaبرازمبل(تصوير زير):
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image062.jpgاز گياهان دايمي و معطر و دارويي بوده و به خشكي مقاوم است.














گونه Tanacetum densum subsp. Amani(تصوير زير):
گونه اي دايمي و مقاوم به خشكي با برگهاي خاكستريكه مناسب جلوه هاي خشك منظري نيز مي باشد.
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image064.jpg















گونه Berberis thunbergii(تصويرزير):
درختچه اي زينتي و نيمه خزان كننده با خاصيت هرسپذيري و پرچين مي تواند باشد. ارتفاع آن حدود 1.2 متر مي رسد.
file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image066.jpg

















گونه Tymus serpyllum نوعي آويشن(تصوير زير) :
گونه اي پوششي با گلهاي قرمز در تابستان مي باشد.file:///C:/Users/sudabeh/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image068.jpg













Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Similar threads

بالا