باغ نخل خرما .... باغبان-بوشهر

blue bee

عضو جدید
کاربر ممتاز

من اشتباه می کنم یا اینا انجیرن؟!!
 

گلشید ساحل

عضو جدید
دوست عزیزمن ادعا نمی کنم خرما شناس هستم ولی اینم خوب می دونم شما هم اطلاعاتی در مورد خرما ندارید فقط به خاطر اینکه اهل بوشهر هستی وسنگ شهر خودتون را به سینه می زنید فکر کنم گلشید ساحل وزهرا در مورد خرمای منطقه ما بیشترمی دونند اما اونها هم جنبه حیثیتی شهر خودشون بوده که از شما تشکر کردند;)
اگر واقعا آقا حسن وزهرا حرفای شما کاملا قبول دارند پس خدایش باید به اطلاعات اونا هم شک کرد:eek:
کدوم رقم خرمای شما به مضافتین صادراتی بم وجیرفت می رسه;)
بهتره بری همون خرمای های زرد وارفته وشل خودتون بخورید:biggrin:
نه عزیز تشکر من فقط بخاطر شرکت دوستان تو بحث بوده نه تایید تمام نظرات.
قابل توجه همه ::رقم مضافتی چند سالی هست که ثبت جهانی شده از نظر شناساییDNAولی کبکاب تازه داره ثبت میشه پس مضافتی یه رقم تجاری جهانی هستش
دوما شما فرموده بودین خرمای زرد که ما در بخش باغبانی خلال یا خارک زرد داریم و خرماها یا قهوه ای روشن ویا مثل رقم مضافتی قهوه ای سوخته یا سیاه داریم...
رقم مضافتی از ارقام تجاری و بازار پسند ایرانه و کسی نمی تونه منکرش بشه حتی از روی تعصب ..و استان کرمان طبق مطلب زیر که از پایان نامه ام گرفتم اولین استان کشور هست و استان بوشهر سومین .
ایراد من به غیر تجاری اعلام شدن رقم کبکاب بود...نخلستانهاي بوشهر بيشتر در مناطق شمال شرقي و شرق آن در شهرستانهاي دشتستان ، تنگستان و دشتي پراكنده شده اند كه سطح زير كشت آن 37267 هكتار ، كه از اين سطح 31784 هكتار نخل بارور مي باشد..دشتستان بیشترین سطح زیر کشت دارد
مناطق عمده تولیدخرما کشور شامل استانهای کرمان، هرمزگان، بوشهر، خوزستان، سیستان وبلوچستان و فارس میباشد..
ضمنا من به دوست خوبم حق میدم که به اطلاعاتم شک کنه چون به این شعر اعتقاد کامل دارم ...هفت شهر عشق را عطار گشت ..........ما هنوز اندر خم یک کوچه ایم
ضمنا هر رقمی یه خصوصیات و کیفیتی داره که نمیشه راحت اظهار نظر کرد چون فقط تو ایران تازه خوری ملاک قضاوت هست ولی همه جای دنیا خصوصیاتی مانند استفاده در صنایع جانبی ملاک عمل هست...
بازم ممنون از نظرات خوبت وتذکرت بجات


 

hobab2007

اخراجی موقت
من که شخصا خرما رو دوست ندارم و اطلاعت چندانی هم در موردش ندارم اما حسن به خرما خیلی وارد است و اطلاعاتش خوبه ...
حباب جان لطفا کمی مهربون تر بحث کن تا باعث تشنج نشه داریم بحث علمی میکنیم دیگه خوبه به هم اطلاعات بدیم و از هم چیز یاد بگیریم درسته؟؟؟


ذائقه ادما با هم فرق میکنه حتی دو برادر ذائقه متفاوت دارند چه برسه دیگه به ماها که شهرامونم فرق داره .... پس دعوا نکنید....
اون چیزی که در بازارپسندی تاثیر داره نوع ذائقه یه گروهه که در یک منطقه خاص زندگیی میکنند مثلا کسانی که در مناطق سردسیر و یخبندان هستند خرماهای شیره دار را دوست دارند ولی کسی که تو منطقه گرم و مرطوب هست خرما خشک ... یا مثلا برای مراسم رسمی خرماهای شکیل و خشک و در ساخت حلواهای خرمایی خرمای نرم و شیره دار لازمه .... پس همه خرماها در یه حد خوشمزه هستند ....


به نوشته های حسن هم دقت کنید :
ارقام مضافتی در کرمان، کبکاب در بوشهر، مرداسنگ در هرمزگان و کبکاب و خاصی در خوزستان که در زمره ارقام مهم تجاری کشور به شمار می‌روند،

خوب:gol: بحث داری میشه فقط از همه ممنون میشم کمی مهربونتر .... ممنونم:gol:

ممنونم از اطلاعاتت:gol::gol::gol:
خوب شما اگر درباره خرما صحبت می کنید سعی کنید عادلانه تر صحبت کنید
شما چند نفر بوشهری هستید همش هم درباره خرما بوشهر صحبت می کنید که مثلا بهترین خرمای دنیا هست:surprised::surprised:
چشم من سعی می کنم اروم تر ومهربانانه تر ولی من نظر دادم هم شهری شما تندصحبت کرد:(
بازم چشم:gol:
 

گلشید ساحل

عضو جدید
خوب شما اگر درباره خرما صحبت می کنید سعی کنید عادلانه تر صحبت کنید
شما چند نفر بوشهری هستید همش هم درباره خرما بوشهر صحبت می کنید که مثلا بهترین خرمای دنیا هست:surprised::surprised:
چشم من سعی می کنم اروم تر ومهربانانه تر ولی من نظر دادم هم شهری شما تندصحبت کرد:(
بازم چشم:gol:
دوست خوبم .چون دارم رو رقم کبکاب کار میکنم اینطور شد چشم .خوبیه نظرت اینه که همه سعی کنند مطالبشون بکار همه بیاد
اطلاعات کاملی از بقیه ارقام مخصوصا مضافتی میذارم تا همه استفاده کنند
 

hobab2007

اخراجی موقت
نه عزیز تشکر من فقط بخاطر شرکت دوستان تو بحث بوده نه تایید تمام نظرات.
قابل توجه همه ::رقم مضافتی چند سالی هست که ثبت جهانی شده از نظر شناساییDNAولی کبکاب تازه داره ثبت میشه پس مضافتی یه رقم تجاری جهانی هستش
دوما شما فرموده بودین خرمای زرد که ما در بخش باغبانی خلال یا خارک زرد داریم و خرماها یا قهوه ای روشن ویا مثل رقم مضافتی قهوه ای سوخته یا سیاه داریم...
رقم مضافتی از ارقام تجاری و بازار پسند ایرانه و کسی نمی تونه منکرش بشه حتی از روی تعصب ..و استان کرمان طبق مطلب زیر که از پایان نامه ام گرفتم اولین استان کشور هست و استان بوشهر سومین .
ایراد من به غیر تجاری اعلام شدن رقم کبکاب بود...نخلستانهاي بوشهر بيشتر در مناطق شمال شرقي و شرق آن در شهرستانهاي دشتستان ، تنگستان و دشتي پراكنده شده اند كه سطح زير كشت آن 37267 هكتار ، كه از اين سطح 31784 هكتار نخل بارور مي باشد..دشتستان بیشترین سطح زیر کشت دارد
مناطق عمده تولیدخرما کشور شامل استانهای کرمان، هرمزگان، بوشهر، خوزستان، سیستان وبلوچستان و فارس میباشد..
ضمنا من به دوست خوبم حق میدم که به اطلاعاتم شک کنه چون به این شعر اعتقاد کامل دارم ...هفت شهر عشق را عطار گشت ..........ما هنوز اندر خم یک کوچه ایم
ضمنا هر رقمی یه خصوصیات و کیفیتی داره که نمیشه راحت اظهار نظر کرد چون فقط تو ایران تازه خوری ملاک قضاوت هست ولی همه جای دنیا خصوصیاتی مانند استفاده در صنایع جانبی ملاک عمل هست...
بازم ممنون از نظرات خوبت وتذکرت بجات


ممنون حسن;)
من فکر کردم شما هم همه حرفای همشهریتو تایید می کنی:(
تعجب کردم که شما که پایان نامه تو هم روی خرما هست چرا حرفای اون همشریتو تایید می کنی!!اخه همشریت تخته گاز داشت می رفت.:D
زهرا هم می گه باهمشهریام مهرباناتر صحبت کن:surprised:حسن ما چکار کنیم زورمون به بوشهریا نمی رسه تعدادشون هم روز به روز در حال افزایش هست:surprised:
ما کی باشیم به شما شک کنید حسن اقا;)
 

گلشید ساحل

عضو جدید
خرمای بوشهر رو می خوام

خرمای بوشهر رو می خوام

منم خرما می خوامممممممممممممممم


البته


خرمای بوشهر رو می خوام


دوست من خرماش خوب نیست ..!!!!!!!!!!!!!!!!کاش میشد خرمای خوبی داشتیم شرمنده نشیم حییییف!!! مضافتی خوبه به حباب میگم برات بفرسته
 

dalin

عضو جدید
کاربر ممتاز

زهرا فرشید

عضو جدید
کاربر ممتاز
من اشتباه می کنم یا اینا انجیرن؟!!

انجیرن :w05:
روش هم نوشته انجیر ( FIG )
حباب می خواسته فقط نوع بسته بندی رو نشون بده که دیگه هم خرما گذاشته و هم انجیر ...
ممنون حسن;)
من فکر کردم شما هم همه حرفای همشهریتو تایید می کنی:(
تعجب کردم که شما که پایان نامه تو هم روی خرما هست چرا حرفای اون همشریتو تایید می کنی!!اخه همشریت تخته گاز داشت می رفت.:D
زهرا هم می گه باهمشهریام مهرباناتر صحبت کن:surprised:حسن ما چکار کنیم زورمون به بوشهریا نمی رسه تعدادشون هم روز به روز در حال افزایش هست:surprised:
ما کی باشیم به شما شک کنید حسن اقا;)
تو هم عزیزی برای من همشهری و غیرهمشهری فرقی نداره ...:gol::gol:
منم خرما می خوامممممممممممممممم

البته

خرمای بوشهر رو می خوام

زهرا از توی یه سایت دیدم منبع معتبری نداشت:surprised:
شما بلند تر ازاین هم دیدی؟
نمی خواهی بگی که تو بوشهر هست:surprised:

منم خرما می خوامممممممممممممممم


البته


خرمای بوشهر رو می خوام


دوست من خرماش خوب نیست ..!!!!!!!!!!!!!!!!کاش میشد خرمای خوبی داشتیم شرمنده نشیم حییییف!!! مضافتی خوبه به حباب میگم برات بفرسته

ما همه جورش رو قبول داریم
راستش ذائقه ما هم به خوردن خرمای بوشهری ها عادت کرده
سعییییددددد.... میکشمت .... اسپم؟؟؟؟؟خرما می خوای زنگ بزن برات بفرستم اومدی وسط بحث خرمای مضافتی و کبکاب میگی خرما می خوام؟؟؟؟
 

phalagh

مدیر بازنشسته
خوب دوست عزیز توقع نداشته باشه خوابگاه دانشگاه یا خود دانشگاه خرمای درجه یک به شما بدنند همون طور سلف غذا که می خوردید واقعا درجه یک بود یا نه همش دعوا برسراین;)
من خودم دانشجو بود اینهایی که شما می فرمایید ما خودمون هم حس کردیم:surprised:
اونا به شما خرمای درجه 2الی3الی بیا پایین می دادنند قطعا در این قضیه شک نکنید وبعدش اگر هم درجه یک بودند باور کنید چند سال توی سردخانه بودند اخه چون به خاطر اینکه قیمت خوب بفروشند وصادر کنند باور کنید چند سال می زارنند تو سردخانه به نظر خرمای که از رده خارج بوده به شما می دادنندخوب از اون طرف شما از خونه خرمای تازه می بردی خوب مشخصه هر چی تازه تر باشه بهتر وخوشخوراک تر وطرفداربیشتری پیدا می کنه;)
من هم جسارت نکردم نگفتم خرمای شما را باید دور ریخت گفتم اینجا به اون خرما زیاد توجهی نمی کنندمنظورم از زردی بیشتر خرما های شما رنگ زرد داره ویه خورده شل ومل هم فکر کنم باشه از نظر صادراتی به نظر مشکل باشه وتازه خوری بیشتر به کار میادخرماهای که سیاه نیستند معمولا می گویند خرمای زرد توی منطقه ما خرما زرد قیمت خیلی پایینی داره یا اصلا بعضی ها از درخت برداشت نمی کننه
حالا یه سوال مرغوبترین خوما شما چی هست؟ وقیمت اون چند هست؟
من قصد جسارت ندارم دوست عزیز:gol:
ببين دوست من
اون كه گفتم دانشگاه ميداد فقط محض اين بود كه بگم خودم هم خوردم. وگرنه قطعا دوستان من كه از شهراي ديگه بودن قطعا تو خونه نوع خوب رو خورده بودن. در ثاني عرض كردم من براي دوستانم و خانوادشون خرما هديه بردم و خيلي خوششون اومده. حتي گفتن خرماهايي كه قبلا خوردن پوست داشته.
ناگفته نماند در اين بين دو سه نفري هم بودن كه خرماي بم رو ترجيح ميدادن به اين علت كه شيره نداشت.
و همينطور اينو هم بگم اگه پوستشو در نظر نگيريم داخلش طعم لذيذي داره. و محض دوستان هم استاني كه نخوردن بگم اگه پوست خرماي مضافتي رو بگيريم بافت و طعم داخلش مثل رطب خودمون ميمونه.
 

hobab2007

اخراجی موقت
ببين دوست من
اون كه گفتم دانشگاه ميداد فقط محض اين بود كه بگم خودم هم خوردم. وگرنه قطعا دوستان من كه از شهراي ديگه بودن قطعا تو خونه نوع خوب رو خورده بودن. در ثاني عرض كردم من براي دوستانم و خانوادشون خرما هديه بردم و خيلي خوششون اومده. حتي گفتن خرماهايي كه قبلا خوردن پوست داشته.
ناگفته نماند در اين بين دو سه نفري هم بودن كه خرماي بم رو ترجيح ميدادن به اين علت كه شيره نداشت.
و همينطور اينو هم بگم اگه پوستشو در نظر نگيريم داخلش طعم لذيذي داره. و محض دوستان هم استاني كه نخوردن بگم اگه پوست خرماي مضافتي رو بگيريم بافت و طعم داخلش مثل رطب خودمون ميمونه.

قبول خرمای شما بهترین خرما هست:w05:
 

dalin

عضو جدید
کاربر ممتاز
خب بالاخره خرمای مضافتی بهترین شد یا کبکاب ؟؟؟؟

می گم می شه بهم بگین هر کدوم از خرمای مختلفی که داریم واسه چی خوبن ؟
کدوم تازه خوری هست و کدوم فراوری ؟؟؟؟
کدوم خارک و کدوم رطب ؟؟؟؟
کدوم رو می شه زیاد نگه داشه و کدوم رو کم ؟؟؟؟

و چند تا سوال دیگه ؟؟؟
 

گلشید ساحل

عضو جدید
خب بالاخره خرمای مضافتی بهترین شد یا کبکاب ؟؟؟؟

می گم می شه بهم بگین هر کدوم از خرمای مختلفی که داریم واسه چی خوبن ؟
کدوم تازه خوری هست و کدوم فراوری ؟؟؟؟
کدوم خارک و کدوم رطب ؟؟؟؟
کدوم رو می شه زیاد نگه داشه و کدوم رو کم ؟؟؟؟

و چند تا سوال دیگه ؟؟؟
از نظر میزان تولید در هکتار و سطح زیر کشت کشور وتولید وعرضه مضافتی بهترین و اولین رقم کشوراست..از نظر ذایقه وسلایق نظرات متفاوتی وجود دارد و اعلام نظر بستگی به فاکتورهای کیفی وکمی و جانبی دارد
امار تولید در هکتار ارقام را با هم مقایسه کنید باز متوجه اختلافات ارقام می شوید
امیدوارم جواب سوالاتتون را گرفته باشید

مشخصات برخی ارقام تجاری خرمای ایران
ردیف
نام رقم
منشاء
جنس میوه
رنگ خارک
رنگ میوه
شکل میوه
کیفیت
نحوه مصرف
عملکرد(کیلوگرم درهکتار)
صفت ویژه

1- مضافتی
کرمان(بم- جیرفت) سیستان و بلوچستان
تر
قرمز رنگ
قهوه ای روشن تا تیره
دراز و استوانه ای شکل
مرغوب و تجاری
رطب ، خرما
6687 کیلوگرم در هکتار
دراز و استوانه ای شکل

2- کبکاب
بوشهر ویزد
تر
زرد
قهوه ای روشن
کشیده و قطور



مرغوب و تجاری
خرما - رطب
4556کیلوگرم در هکتار
پر شهد وشیره دار



3- پیارم
حاجی آباد هرمزگان
نیمه خشک و گوشتی
زرد
قهوه ای روشن
دراز و کشیده
درجه یک و تجاری
خارک ، رطب و غالبا" خرما
6427کیلوگرم در هکتار
خرمای تجاری کشور

4- زاهدی
خوزستان وبقیه استانهای خرماخیز
نیمه خشک
زرد
قهوه ای روشن
گرد و کوتاه
مر غوب و تجاری
خرمای خشک
5000کیلوگرم در هکتار
قابلیت حمل و نقل و انبارداری بالا

5- برحی
خوزستان وبقیه استانهای خرماخیز
تر
زرد
قهوه ای روشن
کروی و گرد
مرغوب و تجاری
خارک، رطب،خرما
3472کیلوگرم در هکتار
غالبا" بصورت خارک وارد بازار میشود

6- مرداسنگ
هرمزگان- کرمان
تر
زرد
قهوه ای روشن
گرد و کوتاه
مرغوب
رطب ، خرما
4500کیلوگرم در هکتار
حساس به کنه

7- حلاوی
خوزستان
نرم و نیمه خشک
زرد متمایل به قهوه ای
قهوه ای طلائی
نسبتا" کشیده
نسبتا" مرغوب
خرما - رطب
4500کیلوگرم در هکتار
خاصیت انبارداری بالا، پر شهد و پر محصول

8- دیری

خوزستان
خشک و صادراتی
قرمز
قهوه ای روشن
دراز و کشیده
مرغوب و تجاری
خرما - رطب
5190کیلوگرم در هکتار
قابلیت حمل و نقل و انبارداری بالا
9- استعمران
خوزستان
نیمه خشک
زرد
قهوه ای روشن
کمی کشیده
مرغوب و تجاری
رطب و خرما
5473
رقم تجاری و صادراتی کشور

10- آل مهتری
میناب
تر
زرد
زرد مایل به قهوه ای روشن
کوچک و کشیده و هسته درشت
درجه 2
رطب ، خرما
4000
زودرس ترین رقم ، هسته درشت دارد

11- شاهانی
فارس
نیمه خشک
زرد
قهوه ای طلائی
کشیده و دارای نوک باریک
مرغوب و تجاری
خارک ، رطب و خرما
4776
انواع میان رس ودیرس و بسیار مطلوب
12- ربی
سیستان و بلوچستان
نیمه خشک و گوشتی
زرد
قرمز
دراز و کشیده
درجه یک و تجاری
رطب ، خرما
5796
میان رس

13- خضراوی
عراق بعد خوزستان
نیمه خشک
زرد
قهوه ای روشن
تخم مرغی شکل
درجه 2 و 3
خارک ، رطب
4000
ز ود رس ونرم
14- خاصوئی
خوزستان ، هرمزگان و بوشهر
تر
زرد
قرمز
کوچک
بسیار مرغوب
رطب ، خرما
4500
زودرس

15- شکر
خوزستان، ،بوشهر
نیمه خشک
زرد
زرد،قرمزوسفید
تخم مرغی شکل
نسبتا" مرغوب
خارک ، خرما
4500
دیررس

16 - هلیله ای
فارس
تر
زرد
زرد
_
_
خارک ، رطب
3500
دیر رس ترین ارقام

17- بریم
خوزستان
تر
زرد
صورتی متمایل به زرد
بیضی شکل و نوک تیز
مرغوب ، تجاری
خارک، رطب ،خرما
4500
زود رس

18- اشرسی
عراق ، کرمانشاه
نیمه خشک
زرد
قهوه ای
بسیار درشت
درجه 2
خارک ، خرما(2)


كيفيت خرما
اندازه ميوه، رنگ، بافت، نظافت و بدون نقص‌بودن ميوه از ضايعاتي مانند سوختگي، كرم خوردگي، شكرك زدن در سطح ميوه و ترش شدن و ميكروارگانيسم‌هاي فاسد‌كننده از شاخص‌هاي ظاهري خوب بودن خرما هستند.
شاخص ديگر، ميزان شيريني است. ساكاروز قند اصلي بعضي از گونه‌هاست. در حالي كه قند كمتر در بعضي ديگر از گونه‌ها ديده مي‌شود. كل قند موجود در خرماي خوب بايد 50 درصد در خرماي تازه و 75 درصد در خرماي خشك باشد.
 
آخرین ویرایش:

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
تاریخچه:
درخت خرما یکی از مقدس ترین و قدیمی ترین درختان میوه شناخته شده برای انسان است . پیدایش درخت خرما در جهان از دوران دوم زمین شناسی آغاز شده اما زمان پی بردن انسان به ارزش غذایی خرما و کاشت درخت آن به 6 هزار سال پیش از میلاد می رسد .
مبداء اصلی این گیاه را بعضی ها در آسیا و کرانه های خلیج فارس و گروهی شمال افریقا یا شبه قاره هند می دانند.


اهمیت نخل خرما:
خرما میوه ای است با ارزش غذایی بالا که به دلیل داشتن مواد قندی قابل توجه (حدود 70% ) علاوه بر مصرف غذایی در صنعت نیز موارد استفاده فراوان دارد .
مصارف مختلف خرما در صنعت شامل : شیره خرما، شهد خرما، قند مایع، سرکه خرما، الکل، عصاره نوشابه و خوراک دام ،روغن، کربن اکتیو، لوریل الکل ،خوراک دام و طیور، تهیه نوپان، کاغذ سازی
خرما با سطح زیر کشت 218 هزار هکتار و تولید 918 هزار تن و تنوع فراوان ارقام (حدود 400 رقم) جایگاه ویژه ای در کشور دارد. خرما از نظر سطح زیر کشت پنجمین محصول مهم باغی کشور و از نظر تولید حدود 2/7 درصد کل تولیدات باغبانی کشور را به خود اختصاص داده است.


ترکیبات و خواص غذایی خرما:
450گرم خرما برابر 1275 کالری حرارت ایجاد می کند.


برخي خواص دارويي و غذايي خرما:

  • تقويت كار قلب و كبد​
  • تاثير روغن خرما در بهبود زخم معده و سردرد​
  • رفع كم خوني ناشي از كمبود آهن​
  • درمان فلج اطفال​
  • ضد حساسيت و آلرژي در بيماريهاي روماتيسم پوستي و چشم​
  • جايگزين قند صنعتي براي بيماران ديابت​
  • برقراري تعادل يوني و رفع خستگي اعصاب​
  • افزايش فعاليت فكري با توجه به مقدار فسفر فراوان​
  • درمان سردردهاي ميگرني و بهبود آنها​
  • براي پيشگيري از اثرات مخرب سيگار​
  • پيشگيري از سوء تغذيه و روند سالم جذب و دفع​

طبقه بندی و گیاهشناسی نخل خرما:

نخل خرما از گیاهان تک لپه ای خانواده نخل هاست . این خانواده دارای 200 جنس و 1500 گونه است . یکی از جنس های این خانواده فونیکس است که دارای 12 گونه است که همه آنها بومی مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری آفریقا و جنوب آسیا است.
از نظر طبقه بندی جایگاه تاکسونومیک نخل خرما شامل:
رده: Spadiciflora
راسته: Palmea
خانواده: Palmaceae
زیر خانواده : Coryphyoideae
قبیله : Phoeniceae
جنس: Phoenix
گونه : Dactylifera
خرما گیاهی چند ساله و 2پایه ، یعنی گل های نر و ماده روی پایه های جداگانه قرار دارند. معمولا 5 سال پس از کاشت پاجوش بار دادن را آغاز می کند و تا هنگام مرگ ادامه دارد.


اندام های رویشی نخل خرما:
● ریشه
● تنه
● برگ
● لیف
● خار


نیاز های اکولوژیک نخل خرما:

الف ) عوامل آب و هوایی
1 - درجه حرارت استثنایی تحمل 56 درجه
واکنش نخل خرما نسبت به تغییرات درجه حرارت:

نقطه صفر رشد

7+

نقطه توقف رشدرویشی
45+
شروع کاهش رشدرویشی
40+
بهترین درجه حرارت جهت رشد
38-32
دامنه قابل تحمل درجه حرارت بدون ایجاد خسارت قابل توجه به گیاه​

50 تا 5-


2- باران : وقوع بارندگی چند ساعت قبل از گرده افشانی یا بعد از گرده افشانی ( 6-4 ساعت) باعث کاهش درصد تلقیح میوه ها می گردد مگر آنکه پس از خشک شدن هوا مجدداً عمل گرده افشانی تکرار گردد.

اثرات باران در زمان گرده افشانی شامل:
● شستن دانه گرده
● کاهش تلقیح گل
● کاهش پذیرش دانه گرده توسط گل های ماده به دلیل تماس با آب
● ایجاد محیط مناسب برای رشد و نمو عوامل بیماری زا

3- رطوبت هوا
در رطوبت نسبي بالا ميوه ها نرم و چسپنده مي شوند اما در رطوبت نسبي پايين ميوه خيلي سفت و خشك مي شود . اين پديده وقتي توام با بادهاي گرم و خشك گردد تشديد مي شود.
رطوبت هوا تاثير بسيار مهمي بر روي رشد رويشي و كميت و كيفيت ميوه خرما دارد . هر جا رطوبت بالا باشد خسارت بيماريهاي برگي قارچي مثل لكه برگي گرافيولاي نخل خرما شديد خواهد شد . در صورتيكه در اينگونه مناطق خسارت كنه تارتن خرما شديدا كاهش مي يابد .

4- اثرات باد
  • باد عامل انتقال گرد و خاك و شن و چسپاندن آن روي ميوه هاي خرما در مرحله نرم شدن (رطب و تمار ) است.​
  • وزش باد باعث ماليدن ميوه ها به دم خوشه ها و ايجاد نقاط سياه سخت روي ميوه مي شود.​
  • سرعت باد روي كارآيي گرده افشاني اثر مي گذارد . بادهاي سبك گرده افشاني مطلوب را به دنبال دارند . حال آنكه بادهاي با سرعت زياد باعث اتلاف مقادير زيادي از دانه گرده مي گردند .​
  • در بعضي مناطق وزش بادهاي شديد باعث شكستن دم خوشه ها و اختلال در نقل و انتقال مواد غذايي به سمت خوشه ها و نهايت باعث خشكيدن خوشه ها مي شود .​
  • باد باعث انتقال كنه از يك نخل به نخل ديگر است .​
  • بعضي اوقات باد باعث جدا شدن پاجوشهاي تازه كاشت شده از زمين مي گردد .​
ب ) توپوگرافی

1- ارتفاع از سطح دریا
دامنه تغييرات قابل نشو و نماي خرما از 392 متر پايين تر از سطح دريا تا 1500 متر بالاي آن مي رسد . بنظر مي رسد ارتفاع بازدارنده كشت موفقيت آميز خرما در حدود 1200 متر مي باشد در ارتفاعات بلند تر ميوه خرما نمي رسد .

2- عرض جغرافیایی
در ايران مناطق خرماكاري از 28 درجه و 7 دقيقه عرض جغرافيايي شمالي در جنوب تا 34 درجه و 31 دقيقه عرض جغرافيايي شمالي در شمال گسترده است .

ج ) آب
¯ نخل خرما به شوري آب تا غلظت 7000-6000 ميلي موس بر سانتيمتر مقاومت نشان داده ولي اين دامنه شوري تاثير منفي روي كميت و كيفيت محصول مي گذارد . نخل خرما را مي توان با آب با شوري 3500 ميلي موس بر سانتيمتر آبياري كرد بدون آنكه هيچگونه كاهشي در عملكرد محصول بوجود آيد .

¯ نخل خرما مي تواند حالت غرقابي خاك را بدليل وجود حفرات هوا روي ريشه هاي خود تحمل كند .

د ) خاک
بهترين نوع خاك براي نخل خرما خاكهاي عميق ، زهكش داربا بافت نسبتاً سبك و داراي مواد آلي كافي و قدرت نگهداري
آب كافي مي باشد .


روش های تکثیر خرما :
¬ تکثیر از طریق بذر
¬ تکثیر از طریق پاجوش
¬ تکثیر به روش کشت بافت


تكثير از طريق بذر

تكثير از طريق بذر ( هسته) قديمي ترين روش تكثير نخل خرما مي باشد و تقريبا منشاء همه ارقام موجود در دنيا بذر مي باشد . تكثير از طريق بذر در برنامه هاي تجاري توليد خرما روش منسوخ شده اي مي باشد زيرا:​

  1. 50% نهالهاي حاصله نر و 50% ماده خواهند بود.​
  2. طول دوره رويشي قبل از ثمر دهي در نهالهاي بذري زياد و حدود 15-10 سال مي باشد.​
  3. تشخيص نهال بذري نر از نهال بذري ماده به راحتي امكان پذير نيست .​
  4. تكثير از طريق بذر عمدتا توام با ظهور صفات نا مطلوب در گياه جديد مي باشد و كمتر از 10% از نهالهاي توليدي داراي ميوه با صفات مطلوب خواهندبود.​
ویژگی های پاجوش خوب
  • پایه مادری شاداب و سالم باشد​
  • پاجوش باید جوان ، در وضعیت رشد سریع و استوانه ای باشد​
  • پاجوش بایستی ریشه دار باشد​
  • توسط کارگران ماهر جداسازی شده باشد​
  • محل قطع پاجوش باید کوچک ، صاف و بدون ترک باشد​
  • هیچ گونه آلودگی به آفات و بیماری ها داشته باشد​
  • تعداد پاجوش های متصل به تنه مادری نباید زیاد باشد​
  • وزن پاجوش بین 10- 25 کیلو گرم باشد​
  • پاجوش بین 5-3 ساله باشد و قطر تنه آن 20 – 35 سانتی متر باشد.
معایب تکثیر از طریق پاجوش :
  • تولید پاجوش در دوره کوتاهی از زندگی نخل صورت می گیرد​
  • درصد تلفات نسبتاً بالا و نیاز به واکاری مجدد دارد​
  • زمان نسبتاً طولانی جهت ثمر دهی نیاز است​
  • عدم امکان تولید انبوه نهال​
  • نیاز به کارگر ماهر و مجرب جهت جداسازی از تنه مادری​
  • هزینه زیاد جداسازی​
  • انتشار آفات و بیماری ها​
عوامل موثر در گیرایی پاجوش :

نوع رقم
@ زمان کاشت پاجوش
@ نحوه جداسازی
@ هرس و ضد عفونی ریشه پاجوش
@ نحوه کاشت
@ پوشش پاجوش
@ آبیاری

فواید تکثیر خرما به روش کشت بافت:
® درختان خرمای حاصل از کشت بافت کاملاً شبیه والدین است
® امکان تولید انبوه نهال شبیه به گیاه مادری وجود دارد
® واریته های کمیاب خرما را می توان در مقیاس وسیع تولید نمود
® تکثیر نخل خرما را می توان در هر زمان و هر فصل انجام داد
® مدت زمان تولید نهال به حد قابل ملاحظه ای کاهش می یابد
® امکان تولید ارقام ماده برتر و مقاوم به بیماری و ارقام نر پرکرده وجود دارد
® نهالهای کشت بافتی در هر زمان از سال قابل کشت هستند
® هویت رقم نهال حاصل از کشت بافت مشخص و تضمین شده است
® انتقال نهال راحت تر و هزینه آن پایین است
® خطر انتشار آفت و بیماری از یک منطقه به منطقه دیگر وجود ندارد
® تولید باغات یک دست از نظر ساختار ژنتیکی و ظاهری ایجاد می شود

معرفی ارقام غالب استان فارس:
رقم زاهدی:
منشاء: خوزستان
رنگ میوه : قهوه ای روشن
رنگ خارک : زرد
جنس میوه : خشک
زمان برداشت : مهر ماه
کیفیت : مرغوب و دارای ارزش تجاری
نحوه مصرف : خرما خشک
میزان محصول : 90 – 100 کیلو گرم
صفت ویژه : قابلیت حمل و نقل و انبار داری بالا

رقم خاصویی :
منشاء: فارس
رنگ میوه : قرمز
رنگ خارک : زرد متمایل به قرمز
جنس میوه : تر
زمان برداشت : مهر ماه
کیفیت : مرغوب
نحوه مصرف : خرما - رطب - خارک
میزان محصول: 70 کیلو گرم
صفت ویژه : پر شهد و پر محصول
شکل میوه : گرد

رقم کبکاب :
منشاء: بوشهر
رنگ میوه : قهوه ای روشن
رنگ خارک : زرد
جنس میوه : تر
زمان برداشت : شهریور ماه
کیفیت : مرغوب و تجاری
نحوه مصرف : خرما - رطب
میزان محصول : 0 5 – 60 کیلو گرم
صفت ویژه : پر محصول ، پر شهد و شیره دار

رقم شاهانی :
منشاء: جهرم
رنگ میوه : قهوه ای روشن یا زرد طلایی
رنگ خارک : زرد
جنس میوه : تر
زمان برداشت : شهریور ماه تا اواخر آبان
کیفیت : مرغوب و تجاری و درجه یک
نحوه مصرف : خرما - رطب – خارک – خارک پخته
میزان محصول : 100 - 130 کیلو گرم
صفت ویژه : بسیار مرغوب و تجاری
شکل میوه : کشیده و باریک




این مطلب رو از اینجا کش رفتم!
 
آخرین ویرایش:

mr.rohalamin

اخراجی موقت
بعد از این همه تجربه ببین چطور ما رو خراب کردن.

من تو معدن خرما تو استان خودمون نشستم، اگه باورت نمیشه تو گوگل ارث نگاه کن!
 

recep_ivedik

اخراجی موقت
ما تو حیاط خونه یک نخل داریم خیلی قدیمی یک 200ساله ای میشه ما می خواهیم ساختمان درست کنیم ایا می تونیم نخل یک جوری به زمین دیگه منتقل کنیم که خصارت نبینه
 

Similar threads

بالا