امکان سنجی طرح تولید کود ورمی کمپوست

lord aragon

عضو جدید
کاربر ممتاز
[h=2]خلاصه[/h]
برای یک متر مکعب کود دامی که قرار است به کود ورمی کمپوستتبدیل شود چه مقدار کرم نیاز است؟اگر با دیگر تولید کننده کنندگان و یا مشاوران تماس بگیرید اعداد و ارقام متفاوتی را خواهید شنید که از ۲ کیلو به ازای هر متر مکعب شروع می شود تا حتی ۱۵ کیلو!!!اما عدد درست کدام است؟در این جا یک موضوع خیلی مهم مطرح می شود و آن هم این سوال که می خواهید طول دوره ی تولید شما چقدر باشد.بر اساس طول دوره است که میزان کرم تزریقی مشخص می شود.در جدول زیر مقدار درست کرم تزریقی برای هر متر مکعب کود مشخص شده(معمولا هر کامیون تک(۶ چرخ)شامل ۹ الی ۱۰ متر مکعب کود دامی است) جدول ۱ مقدار کرم لازم برای هر متر مکعب کود دامی در تابستان یا مناطق گرمسیر
مقدار کرم لازم برای یک متر مکعب کود دامی
طول دوره
۱۵ کیلو کرم بالغ
۱ ماهه
۶ کیلو کرم بالغ
۲ماهه
۳٫۵ کیلو کرم بالغ
۳ماهه
۲ کیلو کرم بالغ
۴ ماهه


جدول ۲ مقدار کرم لازم برای هر متر مکعب کود دامی در زمستان یا مناطق سردسیر
مقدار کرم لازم برای یک متر مکعب کود دامی
طول دوره
۲۰ کیلو کرم بالغ
۱ ماهه
۸ کیلو کرم بالغ
۲ماهه
۵ کیلو کرم بالغ
۳ماهه
۳ کیلو کرم بالغ
۴ ماهه

با توجه به جداول بالا چند نکته حائز اهمیت است:
۱-اصلا و به هیچ وجه دورهای ۱ ماهه ارزش اقتصادی ندارند
۲-مدنظر ما دوره ی ۴ ماهه است زیرا به ازای یک ماهه اضافه مقدار خیلی کمتری از کرم استفاده می شود که از نظر اقتصادی بسیار با صرفه است
۳- اگر زمان برای شما مهم است نهایتا از دوره های ۳ ماهه استفاده کنید زیرا همانطور که در جدول هم مشاهده می کنید دوره های ۲ ماهه و ۱ ماهه اصلا مقرون به صرفه نیستند


================================================== =========================
حدود ۵۰ تن کود ارگانیک در مرحله اول است و برای فرآوری آن حدود ۲۰ تن کرم Eisenia foetida (فوتیدا) تزریق کرده‌ایم.

================================================== =============
تکثیر و تولیدمثل کرمها می توانند با فروش هر کیلوگرم ۴۵ هزار تومان کسب درآمد

================================================== =============
ورمی کمپوست منافذ بیشتری برای عبور بهتر هوا در خاک ایجاد می کند و سه تا چهار برابر وزن خود آب جذب می کند، بنابراین نیاز به آبیاری را کاهش می دهد


================================================== ================================================== ====

شکل و اندازه ظرف ورمی کمپوست، بسته به شرایط به مقدار زائداتی که به کمپوست تبدیل می شوند و تعداد کرمهایی که کشت می دهیم ارتباط دارد. به طور متوسط ۲۰۰۰ کرم بالغ می توانند در ظرفی با ابعاد یک متر نگهداری شوند و قادر خواهند بود تقریبا ۲۰۰ کیلوگرم زائدات را در هر ماه به ورمی کمپوست تبدیل نمایند.

-======================================

عمر مفید این کرم ها ۲ سال است افزود: با توجه به رشد و تکثیر بالا عمر این کرمها اهمیت چندانی ندارد چرا که از یک کرم سالانه هزار کرم تولید می شود به عنوان مثال برای تبدیل یک تن کود حیوانی به کمپوست طی ۱۰۰ روز به ۱۰ کیلوگرم کرم نیاز است اما به دلیل تکثیر زیاد این موجود و ۶ برابر شدن تعداد کرمها در مدت زمان مشابه استفاده از ۵ کیلوگرم کرم توصیه می شود.وی با اشاره به اینکه قیمت هر کیلوگرم کرم خالص بیش از ۳۰ هزار تومان است افزود: با وجود اینکه این کرمها در جیره غذایی طیور و آبزیان استفاده شده و ژله ترشح شده از این کرمها در بخش های مختلف بهداشتی، درمانی قابل استفاده است اما هنوز صنایع فرآوری این کرمها در کشور وجود ندارد.


================================================== ========================================
عمر مفید این کرم ها ۲ سال است افزود: با توجه به رشد و تکثیر بالا عمر این کرمها اهمیت چندانی ندارد چرا که از یک کرم سالانه هزار کرم تولید می شود به عنوان مثال برای تبدیل یک تن کود حیوانی به کمپوست طی ۱۰۰ روز به ۱۰ کیلوگرم کرم نیاز است اما به دلیل تکثیر زیاد این موجود و ۶ برابر شدن تعداد کرمها در مدت زمان مشابه استفاده از ۵ کیلوگرم کرم توصیه می شود.وی با اشاره به اینکه قیمت هر کیلوگرم کرم خالص بیش از ۳۰ هزار تومان است افزود: با وجود اینکه این کرمها در جیره غذایی طیور و آبزیان استفاده شده و ژله ترشح شده از این کرمها در بخش های مختلف بهداشتی، درمانی قابل استفاده است اما هنوز صنایع فرآوری این کرمها در کشور وجود ندارد.

محصولات ارگانیک بیشتر از سایر محصولات است
================================================== ======================
«در تولید محصولات ارگانیک حداقل ۳ سال قبل از برداشت محصول زمین نباید با آب فاضلاب آبیاری شود و باید عاری از املاح، سرب و کلریدپتاسیم باشد. در مواد غذایی از مواد افزودنی، شیرین کننده ها و رنگ دهنده ها نباید استفاده شود و اصلاح ژنتیک در گیاهان نباید صورت گیرد. علاوه بر این ها، محل نگهداری محصول ارگانیک از غیرارگانیک باید جدا شود چون برخی مواد قابل انتقال هستند. انتقال ژن و القای مصنوعی هورمون ها هم نباید انجام شود. با این اوصاف، مواد غذایی ارگانیک ارزش غذایی بیشتری نسبت به سایر محصولات دارد؛ کلسیم، منیزیم، آهن، فسفر و ویتامین C در محصولات ارگانیک بیشتر است و این محصولات آنتی اکسیدان بالایی دارند. طعم بهتر، ماندگاری بیشتر و مقاومت بالاتر در برابر صدمه ها هنگام حمل و انبارداری از دیگر فواید محصولات ارگانیک است.» فواید فراوان محصولات ارگانیک برای محیط زیست و سلامت انسان بر هیچ کس پوشیده نیست اما موضوعی که باید به آن توجه داشته باشیم، این است که این محصولات هنوز در کشور ما جایگاه خود را پیدا نکرده اند و مردم آن ها را کالای لوکس و گران قیمت می دانند. علاوه بر آن، هنوز اقدام های جدی برای شناساندن این محصولات انجام نشده و مهم تر آن که اعتماد مردم به این محصولات جلب نشده تا به راحتی هزینه بیشتری برای خرید آن بپردازند. از سوی دیگر، محصول ارگانیک استانداردهای تعریف شده ای دارد و نمی توان به راحتی هر محصولی را ارگانیک نامید.

================================================== ===========================
اندازه مناسب برای صندوق ۳۴*۱۶*۱۲ سانتیمتر می باشد. این صندوق ۳ کیلوگرم مواد آلی را در هفته در خود جای می دهد.
================================================== ================

ورمها بر اثر فشار تغذیه ای پروار می شوند. از آنرو وزن و قطر شکم آنها دو برابر می شود. یک روش ایده آل، آماده کردن بسترهای متعدد جدید، با فقط ۶ اینچ عمق بستر می باشد و بعد از آن خیساندن آن تا جائیکه تقریباً خیس و تر شود. برداشت منظم بسترها، نگه داری کرمهای برداشت شده در بسترهای پرواری و تغذیة مستقیم آنها با پودر یا خیسانده مالت، روشهای مطلوب پرواری کردن کرمها بحساب می آیند. اگر کرمهای خاکی خیلی فعال باشند، باید در عرض یک روز یا دو روز پس از انتقال، دو روز پشت سرهم غذادهی شوند.
کرمها باید برای برداشت و فروش در ظرف ۷ الی ۱۰ روز آماده شوند.چگونه به جمعیت کرم های خاکی در خاک پی ببریم؟
الف)دو منطقه از مکانهای مختلف یک بستر را انتخاب می کنیم.
ب)باقیمانده مواد گیاهی را در هر یک از قطعات دور می ریزیم.
پ)از بیلچه های استاندارد، برای جمع آوری استفاده می کنیم.
ت)۲ نمونه بیلچه ای را از خاکی به عمق ۲۰ سانتی متر انتخاب می کنیم.
ث)خاک خارج شده را بر روی پوششی پلاستیکی، که رطوبت ناپذیر باشد، می گسترانیم.
ج)یک مشت از خاک را برداشته و تعداد کرمها را در آن می شماریم.
چ)این میزان از کرمهای خاکی را از هر دو قطعة برداشتی، اضافه می کنیم و مجموع را در عدد ۸ ضرب می کنیم این یک تخمین خوبی برای تعداد کرمهای خاکی در هر مترمربع می باشد.
میانگین تعدادکرم خاکی در منطقة سنتزبری: ۹۰۰ کرم خاکی به ازای هر متر مربع در مرتع (چراگاه) ۱۰۰ کرم خاکی به ازای هر متر مربع در زمینهای زراعی.


================================================== ======================================

، حدود ۵ تا ۱۰ درصد موادی که توسط کرم بلعیده می‌شوند در بافت‌های بدن کرم بمنظور رشد و فعالیت‌های متابولیکی جذب و بقیه بصورت کودهای گرانولی دفع می‌شوند. در مجموع هر کرم قادر است در روز معادل وزن خود تا ۲ برابر تغذیه کند و %۶۰ آنرا به کود ورمی‌کمپوست تبدیل کرده و دفع‌کند.
================================================== ======================

تغذیه کرمها باید بطور مرتب و معمولا یک بار در هفته صورت گیرد. انباشتن بیش از حد مواد غذایی در بستر، سبب ایجاد بوی نامطبوع و ترکیبات سمی می‌گردد. بهترین روش برای تهیه برنامه و میزان تغذیه، تعیین میزان مصرف کرم از آخرین تغذیه و همچنین شرایط موجود کرمها می‌باشد. زمانی که آخرین موادغذایی تغذیه شده تقریبا در حال تمام شدن است زمان تغذیه مجدد می‌باشد. اگر بنظر برسد که رشد کرمها متوقف شده و یا زاد و ولد آنها کاهش یافته احتیاج به اضافه نمودن پروتئین بیشتری در مواد غذایی می‌باشد.

================================================== ================
مقدار صحیح استفاده از ورمی کمپوست به شرح زیر است:
نهالستان ۲- ۱ کیلوگرم در متر مربع
درختچه های تزئینی ۳- ۲ کیلوگرم در متر مربع
انواع گلها ۲- ۱ کیلوگرم در متر مربع
گیاهان گلدانی ۲۰- ۱۰ درصد حجم گلدان

================================================== ==================================

ورمی کمپوست گاوی یا گوسفندی:ورمی کمپوست گاوی از کودهای حیوانی به دست می آید و در چند مرحله تولید می گردد. به دین صورت که کودهای تازه انباشته شده در کف اسطبل را در فضایی آزاد تلمبار می کنند و پس از گذشت ۴۰-۵۰ روز با زیر و رو کردن و مرطوب و نرم نمودن به صورت نیمه پوسیده در می آورند سپس آنها را در کرتی به ابعاد (۱*۵*۰٫۵) متر تا ارتفاع ۴۰ سانتی متری پر می نمایند. ( از ۲٫۵ متر مکعب حجم کرت ۲ متر مکعب آن را کود حیوانی گاوی یا گاوی و گوسفندی و یا گوسفندی با درصد آهک به صورت محلول ۵ در هزار جایگزین می کنیم) سپس به ازای هر متر مربع سطح کرت تعداد ۵۰۰ عدد کرم خاکی به وزن متوسط ۰٫۵ گرم در لایه ۱۵ سانتی متری بستر اضافه می کنیم و روی آن را با کود می پوشانیم. با توجه به اینکه دشمنان متعددی در کمین و شکار کرم ها هستند، سطح کرت را به وسیله گونی کنفی یا شاخ و برگ مناسب پوشش می دهیم و به مدت ۶۰-۷۰ روز با تامین رطوبت ۸۵%-۷۵% و آبیاری هر روزه در تابستان و یک هفته ای در فصول معتدل سال محصول آماده بهره برداری می باشد. جهت برداشت کود ورمی کمپوست و کرم خاکی یکی دو آبیاری انتهایی را قطع می نماییم و پس از کاهش رطوبت از الک ۳ میلی متری و یا به وسیله دستگاه مخصوص که استوانه ای با غربالهایی با درجه های مختلف می باشد عبور می دهیم و کرمها را به همراه کود ورمی کمپوست به دست آمده با رطوبت مجاز و بسته بندی استاندارد و بر چسب شناسایی و روش مصرف به بازارهای داخلی و خارجی عرضه می نماییم.-ورمی کمپوست زباله شهرداری:کمپوست زباله شهرداری که به وسیله زباله های شهرداری تبدیل و تولید می گردد، مشابه کود گاوی بوده و فقط از نظر محتوی بستر متفاوت است. کود گاوی با توجه به غنی بودن از نظر عناصر ماکرو بافت کودی، بستر فشرده ای نسبت به کمپوست زباله شهرداری تشکیل می دهد و تکثیر و تولید نوزادان فوق العاده زیاد بوده و رشد و بلوغ کرمها به تدریج صورت می گیرد و مهاجرت آنها به بستر جدید نیز به آرامی انجام می شود. در صورتی که در بستر کمپوست زباله شهرداری درست برعکس آنمی باشد و افزایش جمعیت تدریجی، رشد بالینی کرمها سریع، مهاجرت و تولید کود نیز سریع جواب می دهد.-ورمی کمپوست خاک برگ:خاک برگ یکی از بسترهای مواد آلی است که از شاخ و برگ درختان غیر مثمر که بیشتر در معرض آفتاب خشکیده اند بدست می آید. این کود از نظر درصد مواد غذایی فقیر و محیط آن تقریبا می باشد. این بستر با توجه به درصد بالای مواد لیگنین دار، دوره تغذیه کرمها را کوتاه نموده( دوره تغذیه برابر با زمان بلعیدن غذا تا هنگام دفع آن می باشد) و در نتیجه کود تولیدی نیز خیلی سریعتر به دست می آید. میزان افزایش جمعیت و رشد بالینی کرمها خیلی کم و کود تولیدی نیز کاملا سبک و مناسب خاکهای کاملا سنگین رسی تا رسی شنی است. در صورتی که با کود گاوی به نسبت برابر مخلوط گردد در اصلاح بافت خاک و تامین مواد غذایی مناسب است.در تهیه شاخ و برگ درختان باید حتی الامکان سعی نمود که برگ های خشکیده کاج در آنها وجود نداشته باشد چون کرمها از آنها گریزانند. وجود شاخه های باریک در بستر به تهویه آن کمک می نماید.آبیاری بستر باید به میزان کم و به فاصله زمانی کوتاه صورت بگیرد.-ورمی کمپوست خانگی:تولید ورمی کمپوست خانگی معمولا به دو طریق انجام میگیرد:۱- در فضای باز مثل باغچه منزل۲- در محفظه هائی مثل سطل آشپزخانه۱- پرورش کرم در باغچه منزل:در روش اول گودالی به مساحت تقریبی یک متر مربع و به عمق ۳۰-۴۰ سانتی متر در باغچه حیاط حفر می نماییم و پس از پوشش روی آن را با پارچه نخی یا گونی کنفی ، روی آن مقدار ۸-۱۰ کیلو گرم کود گاوی نیمه پوسیده می ریزیم و به وسیله کاغذهای شیار شده نواری شکل مچاله شده، یک لایه جهت تهویه ایجاد و با مرطوب کردن و فشردگی لازم روی آنها، پس مانده آشپزخانه که می تواند پودر استخوان ، حبوبات و غلات پخته شده وله شده و یا پوست تخم مرغ خرد شده باشد به میزان سه برابر وزن کرمها اضافه می نمائیم.سپس روی آنها یک لایه کاغذ اضافه، روی کاغذها یک لایه کود ورمی کمپوست به همراه ۵۰۰ عدد کرم خاکی اضافه و روی آن را یک لایه پوست میوه شامل پوست نازک و خرد شده سیب درختی و به میزان کم پوست موز ریز، ریز شده اضافه می نماییم. از پوست مرکبات خیلی کم استفاده گردد زیرا کرمها از آنها گریزانند. مجددا با اضافه نمودن لایه ای از کاغذ های باطله یک لایه نازک خاک باغچه نیز روی آن اضافه و سطح آن را با ایجاد پوشش مناسب از گزند نور خورشید-سرما-پرندگان و طیور خانگی محافظت می نمائیم. پس از سه ماه آبیاری مداوم و تامین حرارت محصول آماده برداشت می گردد.۲- استفاده از سطل آشپزخانه:در روش سطل آشپزخانه به جای پارچه نخی از سطل مخصوص و خاک اره درشت و ریز استفاده می گردد. برای این کار سطل مخصوص را با ایجاد سوراخی در کف آن برای خروج زه آبهای اضافی و همچنین چند سوراخ دریچه بالایی جهت تهویه ایجاد می نماییم و یک لایه خاک اره به عمق ۵ سانتی متر در آن می ریزیم سپس به ارتفاع ۳ سانتی متری خاک اره ریز ، روی آن را یک لایه کود گاوی نیمه پوسیده مناسب و مجددا یک لایه کاغذ و یک لایه غذای پس مانده آشپزخانه و روی آنها کاغذ ریخته و روی کاغذها یک لایه کود ورمی کمپوست به همراه ۱۰۰-۲۰۰ عدد کرم خاکی اضافه می نمائیم.مجددا روی آنها را یک لایه کاغذ و یک لایه پوست میوه خرد شده (پوست مرکبات از آنها جدا شده باشد) ریخته وبا قرار دادن یک لایه کاغذ، یک لایه خاک رس نیز روی آن می ریزیم و در این مدت با آبیاری مناسب و ایجاد حرارت مورد نیاز حداقل ۲٫۵-۳ ماه محصول آماده برداشت می باشد. برای جداسازی محصول کود و کرم با استفاده از الک ۳ میلی متری و کاهش رطوبت کود ورمی کمپوست مقوی به همراه کرم خاکی مورد انتظار قابل برداشت می باشد.-ورمی کمپوست ضایعات سیب زمینی:ضایعات سیب زمینی از جمله مواد آلی هستند که شرایط مناسبی برای رشد کرمهای خاکی دارند.این ضایعات هنگامی که با مقداری معین از مایع پس مانده های خط تولید کارخانه مخلوط گردند، شرایط رطوبتی مورد نیاز را فراهم می نماید و می توان بستری مناسب جهت رشد ماکروفون خاک مهیا نمود.ضایعات مذکور شامل پوست سیب زمینی، باقی مانده غده های معدوم شده و مایع حاصل از زه آب خط تولید می باشد.در صورتی که به مواد آلی مذکور دسترسی نداشته باشیم با کاهش ارتفاع محیط و تنظیم حرارت محیط مناسبی برای رشد کرم ها مهیا می کنیم.-ورمی کمپوست ضایعات برنج (پوسته شلتوک، پوشال برنج، سبوس برنج):ضایعات برنج از آنجائی که از نظر ویتامین ها به خصوص ویتامین (بی) غنی می باشد، کود ورمی کمپوستتولید شده از آن نیز از ویتامین غنی است (از این کود جهت تقویت گیاهان زینتی استفاده می گردد). درصد خشبی بودن ضایعات برنج بالا می باشد لذا به تدریج پوسیده می گردند، در این گونه موارد، ضایعات مذکور را بیشتر به عنوان عامل هوادهی به صورت مخلوط با بسترهای دیگر استفاده می کنند (البته درصد مخلوط نباید بیشتر از ۵۰% باشد). از پوسته شلتوک می توان به جای خاک اره در سطل آشپزخانه استفاده کرد. ضایعات پوشال برنج در صورتیکه با ۶۰% کود گاوی نیمه پوسیده مخلوط گردد بستر مناسبی جهت پرورش کرمهای خاکی به خصوص در فضاهای بسته می باشد. از سبوس برنج نیز می توان در مخلوط با بسترهای دیگر استفاده نمود. از این ضایعات در مخلوط با خاک اره در سطل آشپزخانه نیز می توان استفاده کرد.-ورمی کمپوست ضایعات واحدهای کوچک تولیدی (قارچ صدفی – گلاب گیری – گل زعفران)با توجه به اینکه قبل از تهیه قالب ها و بسته های پلاستیکی تولید قارچ، محتوای آنها را از طریق آب جوش ضد عفونی می کنند، لذا کود به دست آمده از این ضایعات نیز ضد عفونی است و بهترین کود جهت گلخانه های حساس و ایزوله تولید نشاء گل های زینتی گران قیمت می باشد. درصد مواد غذایی مذکور با توجه به وجود اسپان های باقی مانده تولید قارچ و همچنین پوشال های کاملا پوسیده بالا محیط مناسب پرورش تولید کرم است.یکی از مزایای مهم این روش تولید کود، شرایط محیطی کاملا مساعد کارگاه ها است که عینا جوابگوی نیازهای محیط زنده و رشدی کرمهای کودی می باشد. رطوبت ۷۵%-۸۵%، حرارت ۲۰-۳۰ درجه سانتی گراد، نور کم و غیر مستقیم و تهویه مناسب از عوامل مساعد رشد کرم خاکی می باشد، که اگر طی مدت ۴۵-۵۰ روز ادامه یابد قادر است شرایط ایده آل رشد و تکثیر و افزایش جمعیت سریع کرمها و تولید کود ورمی کمپوستدرجه یک را نوید دهد. این مدت زمان را می توان با مدت زمان استراحت کارگاه تنظیم و از باقی مانده و دور ریز محصولات جانبی کارگاه، موادی با ارزش و با کیفیت عالی به بازار عرضه نمود. ضایعات کارگاه های تولیدی گلاب گیری و تولید زعفران نیز می توانند بسترهای مناسبی جهت تولید و پرورش کرم خاکی باشند که می توان با بسترهای دیگر مخلوط نموده و مورد استفاده قرار داد.-چای کمپوست (کود آلی در محلول پاشی گیاهان) :فرآورده ای دیگر از کود ورمی کمپوست چای کمپوست است که در مواقع مورد نیاز در محصولات مختلف به صورت محلول پاشی استفاده می گردد. برای این کار مقدار ۵۰ لیتر آب را در ظرفی که در حال گردش است می ریزیم و تعداد ۵ کیسه ۱۰۰ گرمی کود ورمی کمپوست را به مدت ۲۱ روز در آن آویزان می نمائیم. محلول به دست آمده چای کمپوست است که به صورت محلول مایع رقیق شده به وسیله تانکرهای مخصوص حمل و با استفاده از دستگاههای محلول پاشی روی گیاهان پاشیده می شود. از شیره خارج شده از بستر های در حال فعالیت کرم های خاکی می توانیم به صورت محلول در آب در تغذیه گیاهان و گل های زینتی نیز استفاده کنیم.

================================================== ========
ارجح بودن مواد غذایی
نوع و یا مخلوط مواد غذایی:
کمیت (مقدار)غذا
اندازه ذرات مواد غذایی کرمها: فرایند شامل خرد کردن، خیساندن و یا مخلوط کردن مواد
پیش‌تصفیه و پیش‌فراوری مواد غذایی کرمها: پیش‌تصفیه یک روش مکمل قبل از پیش‌فراوری است که شامل هضم مقدماتی هوازی یا غیر هوازی مواد زاید و یا شست و شوی آنها با آب است.
نسبت کربن به نیتروژن(C/N) مواد غذایی کرمها: به ازای هر ۲۰ تا ۲۵ واحد کربن یک واحد نیتروژن بر اساس وزن خشک وجود داشته باشد، عوامل حجیم کننده مانند کاغذ و مقوا، متداولترین مواد بستری است.
مواد اصلاح کننده معدنی در تولید کمپوست کرمی: برای تنظیم PH قبل از شروع تغذیه کرمها به مواد غذایی افزوده می‌شوند. مانند آهک، دولومیت، پودر سنگ آهک و پوست تخم‌مرغ خرد شده برای بسترهای کوچک و برای کاهش PH هم با افزایش مواد اسیدی (پوست مرکبات) به توده اقدام می‌شود. زئولیتها نیز از جمله مواد معدنی به منظور جلوگیری از تولید بو در توده به کار می‌رود.

================================================== ============
تولید مکمل غذایی جهت دام و آبزیان که برای هر یک از این فعالیتها یک گونه مناسبتر از سایر گونه ها خواهد بود . بطور مثال به منظور مدیریت و بهبود ساختمان خاک مورد استفاده قرار Lampite maurittii گونه می گیرد.مناسبترین گونه برای تولید ورمی کمپوست ، گونه Eisenia foetida بوده که برنگ قهوه ای مایل به قرمز و کوچکتر از کرمهای خاکی معمولی می باشد . این کرم دارای دو جنس نر و ماده بوده که کرمهای ماده درمحل حلقه جنسی وسط بدن خود و پس از جفت گیری ،تخم یا کوکون را تشکیل می دهند . کوکونها به رنگ زرد کهربایی و در داخل آن حدود ۷ نوزاد لارو وجود دارد . بنابر این افزایش تعداد کرمها در هر نسل بصورت تصاعد نسبتاً هندسی خواهد بود . وزن هر کرم بالغ ۰٫۳ تا ۰٫۷ گرم و در هر کیلو گرم حدود ۱۰۰۰تا۲۰۰۰ نخ کرم وجود دارد. یک نسل این کرم ( از تخم تا تخم ) در درجه حرارت ۲۵ درجه سانتی گراد حدود سه ماه بوده و عمر کرمها بین ۱ تا ۲ سال متغییر می باشد.

================================================== ===
نسبت کربن به ازت توده ورمی کمپوست :
هرنوع ماده آلی دارای یک نسبت کربن به ازت ویژه خود می باشد . نسبت کربن به ازت حدود ۳۰برای فعالیت میکروبهای داخل ورمی کمپوست بسیار مناسب و ایده آل هست . این تعدل و بالانس بین کربن و نیتروژن به وسیله اختلاط و همزدن توده به خوبی تامین می شود .
جدول می توان جهت برآورد نسبت اجزای ورمی کمپوست مورد استفاده قراربگیرد.
ضایعات غذایی
۱۵:۱
خاک اره ،چوب،کاغذ
۴۰۰:۱
کاه
۸۰:۱
برگ
۵۰:۱
پسمانده های میوه
۳۵:۱
فضولات حیوانی
۲۰:۱
ساقه غلات
۶۰:۱
علوفه خشک یونجه
۱۲:۱



================================================== ===================
وزن ناخالص ماده غذایی بر حسب کیلوگرم تعریف می‌شود که می‌توان آن را به واحد سطح(مترمربع) توده کمپوست وارد و در عین حال شرایط هوازی و مقدار مطلوب و معتدل دما (۳۰-۱۵ درجه سانتی‌گراد) را در آن حفظ کرد. بنابراین معادل ضخامت ماده غذایی (میلی‌متر) در واحد سطح (مترمربع) تغذیه کرم را نرخ بارگذاری می‌نامند.
بیشتر بودن نرخ بارگذاری موجب افزایش گرما شده و سبب تلف شدن کرمها می‌شود. ورود اکسیژن را مانع می‌شود.
انواع روش‌های بارگذاری:
۱-خوراک دهی افقی(گوه‌ای): در سامانه‌های گوه‌ای و ویندرو، مواد در طرفین توده با زاویه ۴۵ درجه و در یک لایه یکنواخت ریخته می‌شود.۲-خوراک دهی عمودی: مواد به صورت لایه نازکی به ضخامت ۱۰ سانتی‌متر بر روی کل سطح بستر ریخته می‌شود و روی آن پوشیده می‌شود.۳- خوراک دهی پاکتی(نقطه‌ای): درون بخش‌های مختلف بستر دفن می‌شود.۴- خوراک دهی شیاری(نقبی): در این روش، مواد غذایی درون کانال‌هایی که به صورت عرضی زیر بستر حفر شده‌اند، تخلیه و با مواد بستر پوشش داده می‌شود.

هزینه مصرف کود گاوی در ۱ هکتار ۳۰ تن، از قرار هر تن کود گاوی ۲۵۰۰۰تومان، معادل ۷۵۰۰۰۰ تومان میشود.
هزینه مصرف کود ورمی‌ کمپوست در ۱ هکتار ۱۰ تن، از قرار هر تن ورمی‌ کمپوست ۵۰۰۰۰تومان، معادل ۵۰۰۰۰۰ تومان می¬شود. (در صورتی که از طریق مزرعه دار تولید شود در هر کیلو بین ۵۰ تا ۸۰ تومان است.)
کود گاوی
در هر هکتار ۲۵۰۰۰۰ تومان هزینه اضافی دارد. (افزایش هزینه کارگری تا میزان هم وزن خود برای وجین علف هرز دارد زیرا علف هرز حاصل تمام توان تولیدی خاک و زمین را برای باروری خود جذب می¬نماید.)
علف هرز دارد.
مواد شیمیایی دارد.
افزایش محصول در قیاس با کود ورمی‌ کمپوست ندارد.
(لکن در قیاس با زمین بدون کود، افزایش محصول دارد.)
میزان مصرف کود حدود ۳ برابر کود ورمی‌ کمپوست است.
محصول تولیدی ارگانیک نیست.
کود ورمی‌ کمپوست
در هر هکتار ۲۵۰۰۰۰ تومان کاهش هزینه دارد.
علف هرز ندارد.
مواد شیمیایی ندارد.
افزایش محصول از ۲۰ تا ۷۰ درصد دارد.
میزان مصرف کود ورمی‌ کمپوست یک و سوم کود گاوی است.
محصول تولیدی ارگانیک است.
================================================== =====================

مقدار مصرف ورمی کمپوست در کشاورزی به مقدار ،نوع و جنس خاکی بستگی دارد که قرار است کمپوست در آن مصرف شود. قبل از مصرف ورمی کمپوست در کشاورزی باید تمام جوانب کار از نظر نوع خاک ،تغذیه گیاهی و رعایت موازین بهداشتی مد نظر قرار گیرد. اگر منظور از مصرف کمپوست مقابله با فرسایش خاک باشد. بایستی مقادیری بین ۳۰۰تا۵۰۰ تن در هکتار مصرف شود. چون ورمی کمپوست دارای مقادیر نسبتا زیادی کربنات است،مصرف آن در زمینهای قلیائی موجب ازدیاد phمی شود که نتیجتا مصرف آن را در این گونه زمینها محدود می نماید .مصرف کمپوست معمولا برای محصولاتی همچون درختان جنگلی ،پارک و فضای سبز توصیه می شود.- صیفی کاری
برای انواع سبزیها (کلم،کاهو،گوجه فرنگی ،خیار ،پیازچه،کرفس….) حدود ۴۰تا۸۰ تن در هکتار برابر ۴تا۸کیلوگرم در متر مربع ،هر۲تا۳سال یکبار در سطح خاک گسترده شود.- فضاهای سبز
تا ۱۰۰ تن در هکتار هر ۲تا۳ سال یکبار در سطح زیرین خاک پخش می شود . همچنین برای حفاظت از خاک و تثبیت تپه های شنی یا کویرزدایی ،در ابتدا ۲۰۰تا۳۰۰ تن در هکتار و بعداز گذشت دو سال هر ۳-۲ سال یکبار ۱۰۰ تن در هکتار و به ضخامت ۱۰تا۲۵ سانتیمتر روی خاک گسترده شود.- گلخانه ها
در اینحالت باید ورمی کمپوست را تا میزان ۳۰-۲۰ درصد حجمی با خاک مخلوط نمود . برای نگهداری از نهال هرسه سال یکبار ،۲۰تا۳۰ تن در هکتار باید به طور سطحی پخش نمود .- تاکستانها
در فصل بهار یا تابستان هر سه الی چهار سال یکبار ۲۰تا ۴۰ تن ورمی کمپوست و در تاکستانهای جدیدالاحداث ۱۵۰ تن در هکتار ،در سطح خاک بایستی پخش نمود.- گلهای زینتی
برای گلهای زینتی در فضای باز حدود ۱۰۰-۸۰ تن در هکتار بایستی هر ۴-۳ سال یکبار پخش شود.- درختان میوه هسته دار و دانه دار
برای این درختان نظیر سیب ،گلابی،آلو،زرد آلو، گوجه ،گیلاس و…. حدود ۶۰-۳۰ تن در هکتار ( در سایه انداز درخت) ،هر سه سال یکبار میتوان ورمی کمپوست را پخش نمود.- درختان غیر مثمر
برای درختانی نظیر کاج، صنوبر، سپیدار، کبوده ، سرو و غیره حدود ۵۰-۱۰۰ تن در هر هکتار ، هر۲-۳ سال یکبار میتوان کود ورمی کمپوست را مصرف نمود .
- گیاهان ردیفی
برای گیاهان ردیفی مانند چغندر ، ذرت ، سیب زمینی و پنبه در فصل بهار یا پاییز می توان مقدار ۴۰ تا ۱۰۰ تن در هکتار ورمی کمپوست را مصرف نمود.
- غلات
- در مورد غلات نظیر گندم ، جو ، چاودار و غیره می توان حدود ۲۰ تا ۶۰ تن در هر هکتار در بهار یا قبل از شخم زدن ، ورمی کمپوست را بصورت سطحی پخش نمود .
- چمن کاری
در بستر چمن کاری حدود ۱۰۰- ۸۰ تن در هکتار (۱۰- ۸ کیلو گرم در متر مربع ) و برای نگهداری چمن در بهار یا پاییز حدود ۶۰- ۲۰ تن در هکتار (۶- ۲ کیلو گرم در متر مربع ) در هر سال می توان ورمی کمپوست را مصرف نمود. برای کاشت چمن ورمی کمپوست را بایستی با ماسه مخلوط و بذر با آن پوشاند.- جالیز کاری
در جالیز کاریها نظیر هندوانه ،خربزه،طالبی و غیره به میزان ۹۰-۳۰ تن در هکتار، هر ۳-۲ سال یکبار می توان از ورمی کمپوست استفاده نمود.- قارچ
در پرورش انواع قارچها می توان ورمی کمپوست را به اندازه مورد نیاز بعنوان خاک پوشش و خاک زیر کشت مورد استفاده قرار داد.

===========================================
برخی کرم های اصلاح شده که از کشورهای دیگر وارد می شود هر هفته تخم گذاری کرده و در دو ماه تعداد آن به ۱۰ برابر افزایش می یابد.
================================================== ============

در زراعت‌های رایج می‌توان از کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) به میزان ۳ تا ۵ تن در هکتار، در گیاهان گلدانی ۵ تا ۲۰ در صد وزن خاک گلدان و در باغات میوه به میزان ۲ تا ۵ کیلوگرم به ازای هر درخت مصرف نمود. اما با توجه به اینکه شرایط آب و هوایی، وضعیت حاصلخیزی خاک و نیاز گیاهان مختلف متفاوت می‌باشد از طرفی نوع بستر در ترکیب کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) موثر می‌باشد لذا نمی‌توان یک دستورالعمل واحد را در باره میزان مصرف کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) ارائه داد؛ بنابراین بمنظور رعایت اقتصاد تولید، صحیح‌ترین روش برای تعیین میزان دقیق مصرف کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) انجام آزمون و اندازه‌گیری میزان عناصر غذایی در کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) و مصرف آن متناسب با نیاز گیاه موردنظر و شرایط محیطی و وضعیت خاک می‌باشد.

================================================== ============================================

این سامانه‌ها دارای عمومیت نسبی و کاربرد گسترده در صنعت پرورش کرم بوده و برای مقیاس‌های کوچک تولید ورمی کمپوست دارای طرح ساده‌ای هستند.
۲٫ سامانه‌های با جریان پیوسته(راکتورها): فعالیت کرمهای خاکی به طور معمول در ۱۰ تا ۱۵ سانتی‌متری سطح فوقانی بستر دارای مواد غذایی کرمها صورت می‌گیرد. راکتورهای جریان پیوسته در بین سامانه های تولید ورمی کمپوست بیشترین فنّاوری را دارند. ادواردز مدعی است فراوری مواد زاید به ضخامت ۹۰۰ میلی‌متر در مدت کمتر از ۳۰ روز معادل با نرخ بارگذاری ۳۰ میلی‌متر در روز طی دو تا سه سال هزینه سرمایه‌گذاری را بازگشت می‌دهد.
۳٫ راکتور OSCR : در آمریکا به صورت گسترده بهره برداری می‌شود.file:///C:\Users\FARZANE\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\0 1\clip_image002.jpg
۴٫ راکتور WORM WIGWAM: کوچکترین راکتور جریان پیوسته توسط شرکت E.P.M در کوتیج گروو ایالت اورگون آمریکا در مدارس، دانشگاه‌ها، ساختمانهای اداری، مراکز نظامی، موسسات تادیبی و بیمارستانهای سراسر شمال آمریکا مورد استفاده قرار می‌گیرد. این سامانه از یک محفظه از جنس پلاستیک بازیافتی به ارتفاع ۹۰ سانتی‌متر و یک درپوش درست شده است. درون محفظه، یک شبکه سیمی از جنس فولاد گالوانیزه به صورت افقی در ارتفاع ۴۰ سانتی‌متری بالاتر از کف محفظه قرار دارد. یک دسته محور که به صورت دستی به حرکت در می‌آید به یک میله درون راکتور متصل بوده و درست بالای شبکه سیمی به تراشیدن کود و ریزش آن به درون شبکه سیمی زیرین راکتور و ذخیره آن می شود. این سامانه از ۱۶ تا ۱۸ کیلوگرم معادل ۳۵ تا ۴۰ هزار عدد کرم استفاده می‌کند و بسته به نوع مواد قادر به فراوری سالیانه ۱۶۰۰ کیلوگرم مواد زاید آلی است.file:///C:\Users\FARZANE\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\0 1\clip_image003.jpg
۵٫ سامانه‌های گوه‌ای تولید ورمی کمپوست: این سامانه همان سامانه اصلاح شده ویندرو است که برداشت ورمی کمپوست تولید شده را بسیار ساده‌تر می‌کند و نیازی به جداسازی مکانیکی یا دستی کرم‌ها نیست. از روش خوراک دهی افقی استفاده شده است و مواد غذایی تازه با یک زاویه ۴۵ درجه نسبت به افق در طرفین بستر به صورت لایه‌ای یکنواخت و منظم ریخته می‌شود.
۶٫ سامانه‌های سینی و طبقه‌ای: سامانه مذکور شامل ظرفهای مختلف به شکل سینی هر سینی به عمق ۱۵ سانتی متر و سه عدد سینی که بر روی هم قرار داده می‌شود.
۷٫ سامانه‌های فنّاوری محیطی پرورش کرم: یک روش اکو سامانه‌ای یکپارچه برای تصفیه مواد زاید آلی است.
۸٫ عوامل کلیدی موثر بر تولید ورمی کمپوست: شامل مدیریت و نگهداری سامانه‌های تولید، شرایط محیطی، نوع مواد غذایی، نرخ بارگذاری، ظرفیت حمل و ظرفیت فراوری و برخی عوامل دیگر همچون عمق بستر، ورودی‌ها و خروجی‌های سامانه، تثبیت مدفوع کرمها و قابلیت انتقال اطلاعات به دست آمده از یک مقیاس تولید به مقایاس دیگر
۹٫ مدیریت و نگهداری سامانه‌های تولید: مدیریت و نگهداری سامانه‌های تولید از اهمیت حیاتی برخوردار است و عدم توانایی و ناکارآمدی سامانه‌ها اغلب در اثر سوء مدیریت و نگهداری نامناسب آنهاست. حلاجی کردن بستر، فرایندی است که در آن مواد متشکله بستر بدون زیر و رو و یا مدفون شدن مواد غذایی، از یکدیگر باز شده و هوادهی می‌شوند. این روش با وجود آنکه به هوادهی بستر و حداکثر مقدار نفوذ اکسیژن در آن کمک می‌کند، به ندرت در مدیریت واحدهای تولید مد نظر قرار می‌گیرد. حداکثر عمق نباید بیشتر از ۴۵ سانتی‌متر باشد. آماده سازی مواد غذایی همچون مخلوط کردن و یا پیش‌فراوری و پیش تصفیه مواد غذایی تاثیر نامطلوب دارد. آموزش نیز یکی از عوامل دیگر است. آموزش نیز یکی از عوامل بسیار مهم در مدیریت و نگهداری سامانه‌های میدانی است و منابع آموزشی در این رشته بسیار اندک است.

===============================================
قیمت (بسته بندی) : ۴۵۰۰ ریال
قیمت (بدون بسته بندی) : ۳۵۰۰ ریال
بسته هزار عددی کرم و بستر هر بسته ۱۰ هزار تومان
================================================== =============

فروش کرم خاکی گونه ایزنیا فتیدا به دو صورت زیر:
۱- بستر کرم و کود با تراکم بالا ( هر ۱۰ کیلوگرم بستر حاوی حداقل هزار عدد کرم ) هر کیلو هزار تومان
۲- بسته های حاوی بستر که هر بسته به طور میانگین حاوی هزار عدد کرم است قیمت هر بسته ۱۰ هزار تومان (بستر ها حاوی کوکون با تعداد زیاد هستند که در شمارش در نظر گرفته نمی شود
================================================== =============

فروش کود گاوی پوسیده به قیمت واقعی و بی واسطه تحویل در چهاردانگه هر متر35,000 الی 40,000 تومان وتحویل در سایر نقاط به قیمت توافقی جهت مصارف ورمی کمپوست کشاورزی.
میانگین پوسیدگی حداقل یک سال

=============================

اینکه کود گاو شیری رو بزاریم چند ماه در شرایط بی هوازی تجزیه بشه فکر کنم کیفیت کود ورمی رو میبره بالا
[h=2]خلاصه[/h]
برای یک متر مکعب کود دامی که قرار است به کود ورمی کمپوستتبدیل شود چه مقدار کرم نیاز است؟اگر با دیگر تولید کننده کنندگان و یا مشاوران تماس بگیرید اعداد و ارقام متفاوتی را خواهید شنید که از ۲ کیلو به ازای هر متر مکعب شروع می شود تا حتی ۱۵ کیلو!!!اما عدد درست کدام است؟در این جا یک موضوع خیلی مهم مطرح می شود و آن هم این سوال که می خواهید طول دوره ی تولید شما چقدر باشد.بر اساس طول دوره است که میزان کرم تزریقی مشخص می شود.در جدول زیر مقدار درست کرم تزریقی برای هر متر مکعب کود مشخص شده(معمولا هر کامیون تک(۶ چرخ)شامل ۹ الی ۱۰ متر مکعب کود دامی است) جدول ۱ مقدار کرم لازم برای هر متر مکعب کود دامی در تابستان یا مناطق گرمسیر
مقدار کرم لازم برای یک متر مکعب کود دامی
طول دوره
۱۵ کیلو کرم بالغ
۱ ماهه
۶ کیلو کرم بالغ
۲ماهه
۳٫۵ کیلو کرم بالغ
۳ماهه
۲ کیلو کرم بالغ
۴ ماهه


جدول ۲ مقدار کرم لازم برای هر متر مکعب کود دامی در زمستان یا مناطق سردسیر
مقدار کرم لازم برای یک متر مکعب کود دامی
طول دوره
۲۰ کیلو کرم بالغ
۱ ماهه
۸ کیلو کرم بالغ
۲ماهه
۵ کیلو کرم بالغ
۳ماهه
۳ کیلو کرم بالغ
۴ ماهه

با توجه به جداول بالا چند نکته حائز اهمیت است:
۱-اصلا و به هیچ وجه دورهای ۱ ماهه ارزش اقتصادی ندارند
۲-مدنظر ما دوره ی ۴ ماهه است زیرا به ازای یک ماهه اضافه مقدار خیلی کمتری از کرم استفاده می شود که از نظر اقتصادی بسیار با صرفه است
۳- اگر زمان برای شما مهم است نهایتا از دوره های ۳ ماهه استفاده کنید زیرا همانطور که در جدول هم مشاهده می کنید دوره های ۲ ماهه و ۱ ماهه اصلا مقرون به صرفه نیستند


================================================== =========================
حدود ۵۰ تن کود ارگانیک در مرحله اول است و برای فرآوری آن حدود ۲۰ تن کرم Eisenia foetida (فوتیدا) تزریق کرده‌ایم.

================================================== =============
تکثیر و تولیدمثل کرمها می توانند با فروش هر کیلوگرم ۴۵ هزار تومان کسب درآمد

================================================== =============
ورمی کمپوست منافذ بیشتری برای عبور بهتر هوا در خاک ایجاد می کند و سه تا چهار برابر وزن خود آب جذب می کند، بنابراین نیاز به آبیاری را کاهش می دهد


================================================== ================================================== ====

شکل و اندازه ظرف ورمی کمپوست، بسته به شرایط به مقدار زائداتی که به کمپوست تبدیل می شوند و تعداد کرمهایی که کشت می دهیم ارتباط دارد. به طور متوسط ۲۰۰۰ کرم بالغ می توانند در ظرفی با ابعاد یک متر نگهداری شوند و قادر خواهند بود تقریبا ۲۰۰ کیلوگرم زائدات را در هر ماه به ورمی کمپوست تبدیل نمایند.

-======================================

عمر مفید این کرم ها ۲ سال است افزود: با توجه به رشد و تکثیر بالا عمر این کرمها اهمیت چندانی ندارد چرا که از یک کرم سالانه هزار کرم تولید می شود به عنوان مثال برای تبدیل یک تن کود حیوانی به کمپوست طی ۱۰۰ روز به ۱۰ کیلوگرم کرم نیاز است اما به دلیل تکثیر زیاد این موجود و ۶ برابر شدن تعداد کرمها در مدت زمان مشابه استفاده از ۵ کیلوگرم کرم توصیه می شود.وی با اشاره به اینکه قیمت هر کیلوگرم کرم خالص بیش از ۳۰ هزار تومان است افزود: با وجود اینکه این کرمها در جیره غذایی طیور و آبزیان استفاده شده و ژله ترشح شده از این کرمها در بخش های مختلف بهداشتی، درمانی قابل استفاده است اما هنوز صنایع فرآوری این کرمها در کشور وجود ندارد.


================================================== ========================================
عمر مفید این کرم ها ۲ سال است افزود: با توجه به رشد و تکثیر بالا عمر این کرمها اهمیت چندانی ندارد چرا که از یک کرم سالانه هزار کرم تولید می شود به عنوان مثال برای تبدیل یک تن کود حیوانی به کمپوست طی ۱۰۰ روز به ۱۰ کیلوگرم کرم نیاز است اما به دلیل تکثیر زیاد این موجود و ۶ برابر شدن تعداد کرمها در مدت زمان مشابه استفاده از ۵ کیلوگرم کرم توصیه می شود.وی با اشاره به اینکه قیمت هر کیلوگرم کرم خالص بیش از ۳۰ هزار تومان است افزود: با وجود اینکه این کرمها در جیره غذایی طیور و آبزیان استفاده شده و ژله ترشح شده از این کرمها در بخش های مختلف بهداشتی، درمانی قابل استفاده است اما هنوز صنایع فرآوری این کرمها در کشور وجود ندارد.

محصولات ارگانیک بیشتر از سایر محصولات است
================================================== ======================
«در تولید محصولات ارگانیک حداقل ۳ سال قبل از برداشت محصول زمین نباید با آب فاضلاب آبیاری شود و باید عاری از املاح، سرب و کلریدپتاسیم باشد. در مواد غذایی از مواد افزودنی، شیرین کننده ها و رنگ دهنده ها نباید استفاده شود و اصلاح ژنتیک در گیاهان نباید صورت گیرد. علاوه بر این ها، محل نگهداری محصول ارگانیک از غیرارگانیک باید جدا شود چون برخی مواد قابل انتقال هستند. انتقال ژن و القای مصنوعی هورمون ها هم نباید انجام شود. با این اوصاف، مواد غذایی ارگانیک ارزش غذایی بیشتری نسبت به سایر محصولات دارد؛ کلسیم، منیزیم، آهن، فسفر و ویتامین C در محصولات ارگانیک بیشتر است و این محصولات آنتی اکسیدان بالایی دارند. طعم بهتر، ماندگاری بیشتر و مقاومت بالاتر در برابر صدمه ها هنگام حمل و انبارداری از دیگر فواید محصولات ارگانیک است.» فواید فراوان محصولات ارگانیک برای محیط زیست و سلامت انسان بر هیچ کس پوشیده نیست اما موضوعی که باید به آن توجه داشته باشیم، این است که این محصولات هنوز در کشور ما جایگاه خود را پیدا نکرده اند و مردم آن ها را کالای لوکس و گران قیمت می دانند. علاوه بر آن، هنوز اقدام های جدی برای شناساندن این محصولات انجام نشده و مهم تر آن که اعتماد مردم به این محصولات جلب نشده تا به راحتی هزینه بیشتری برای خرید آن بپردازند. از سوی دیگر، محصول ارگانیک استانداردهای تعریف شده ای دارد و نمی توان به راحتی هر محصولی را ارگانیک نامید.

================================================== ===========================
اندازه مناسب برای صندوق ۳۴*۱۶*۱۲ سانتیمتر می باشد. این صندوق ۳ کیلوگرم مواد آلی را در هفته در خود جای می دهد.
================================================== ================

ورمها بر اثر فشار تغذیه ای پروار می شوند. از آنرو وزن و قطر شکم آنها دو برابر می شود. یک روش ایده آل، آماده کردن بسترهای متعدد جدید، با فقط ۶ اینچ عمق بستر می باشد و بعد از آن خیساندن آن تا جائیکه تقریباً خیس و تر شود. برداشت منظم بسترها، نگه داری کرمهای برداشت شده در بسترهای پرواری و تغذیة مستقیم آنها با پودر یا خیسانده مالت، روشهای مطلوب پرواری کردن کرمها بحساب می آیند. اگر کرمهای خاکی خیلی فعال باشند، باید در عرض یک روز یا دو روز پس از انتقال، دو روز پشت سرهم غذادهی شوند.
کرمها باید برای برداشت و فروش در ظرف ۷ الی ۱۰ روز آماده شوند.چگونه به جمعیت کرم های خاکی در خاک پی ببریم؟
الف)دو منطقه از مکانهای مختلف یک بستر را انتخاب می کنیم.
ب)باقیمانده مواد گیاهی را در هر یک از قطعات دور می ریزیم.
پ)از بیلچه های استاندارد، برای جمع آوری استفاده می کنیم.
ت)۲ نمونه بیلچه ای را از خاکی به عمق ۲۰ سانتی متر انتخاب می کنیم.
ث)خاک خارج شده را بر روی پوششی پلاستیکی، که رطوبت ناپذیر باشد، می گسترانیم.
ج)یک مشت از خاک را برداشته و تعداد کرمها را در آن می شماریم.
چ)این میزان از کرمهای خاکی را از هر دو قطعة برداشتی، اضافه می کنیم و مجموع را در عدد ۸ ضرب می کنیم این یک تخمین خوبی برای تعداد کرمهای خاکی در هر مترمربع می باشد.
میانگین تعدادکرم خاکی در منطقة سنتزبری: ۹۰۰ کرم خاکی به ازای هر متر مربع در مرتع (چراگاه) ۱۰۰ کرم خاکی به ازای هر متر مربع در زمینهای زراعی.


================================================== ======================================

، حدود ۵ تا ۱۰ درصد موادی که توسط کرم بلعیده می‌شوند در بافت‌های بدن کرم بمنظور رشد و فعالیت‌های متابولیکی جذب و بقیه بصورت کودهای گرانولی دفع می‌شوند. در مجموع هر کرم قادر است در روز معادل وزن خود تا ۲ برابر تغذیه کند و %۶۰ آنرا به کود ورمی‌کمپوست تبدیل کرده و دفع‌کند.
================================================== ======================

تغذیه کرمها باید بطور مرتب و معمولا یک بار در هفته صورت گیرد. انباشتن بیش از حد مواد غذایی در بستر، سبب ایجاد بوی نامطبوع و ترکیبات سمی می‌گردد. بهترین روش برای تهیه برنامه و میزان تغذیه، تعیین میزان مصرف کرم از آخرین تغذیه و همچنین شرایط موجود کرمها می‌باشد. زمانی که آخرین موادغذایی تغذیه شده تقریبا در حال تمام شدن است زمان تغذیه مجدد می‌باشد. اگر بنظر برسد که رشد کرمها متوقف شده و یا زاد و ولد آنها کاهش یافته احتیاج به اضافه نمودن پروتئین بیشتری در مواد غذایی می‌باشد.

================================================== ================
مقدار صحیح استفاده از ورمی کمپوست به شرح زیر است:
نهالستان ۲- ۱ کیلوگرم در متر مربع
درختچه های تزئینی ۳- ۲ کیلوگرم در متر مربع
انواع گلها ۲- ۱ کیلوگرم در متر مربع
گیاهان گلدانی ۲۰- ۱۰ درصد حجم گلدان

================================================== ==================================

ورمی کمپوست گاوی یا گوسفندی:ورمی کمپوست گاوی از کودهای حیوانی به دست می آید و در چند مرحله تولید می گردد. به دین صورت که کودهای تازه انباشته شده در کف اسطبل را در فضایی آزاد تلمبار می کنند و پس از گذشت ۴۰-۵۰ روز با زیر و رو کردن و مرطوب و نرم نمودن به صورت نیمه پوسیده در می آورند سپس آنها را در کرتی به ابعاد (۱*۵*۰٫۵) متر تا ارتفاع ۴۰ سانتی متری پر می نمایند. ( از ۲٫۵ متر مکعب حجم کرت ۲ متر مکعب آن را کود حیوانی گاوی یا گاوی و گوسفندی و یا گوسفندی با درصد آهک به صورت محلول ۵ در هزار جایگزین می کنیم) سپس به ازای هر متر مربع سطح کرت تعداد ۵۰۰ عدد کرم خاکی به وزن متوسط ۰٫۵ گرم در لایه ۱۵ سانتی متری بستر اضافه می کنیم و روی آن را با کود می پوشانیم. با توجه به اینکه دشمنان متعددی در کمین و شکار کرم ها هستند، سطح کرت را به وسیله گونی کنفی یا شاخ و برگ مناسب پوشش می دهیم و به مدت ۶۰-۷۰ روز با تامین رطوبت ۸۵%-۷۵% و آبیاری هر روزه در تابستان و یک هفته ای در فصول معتدل سال محصول آماده بهره برداری می باشد. جهت برداشت کود ورمی کمپوست و کرم خاکی یکی دو آبیاری انتهایی را قطع می نماییم و پس از کاهش رطوبت از الک ۳ میلی متری و یا به وسیله دستگاه مخصوص که استوانه ای با غربالهایی با درجه های مختلف می باشد عبور می دهیم و کرمها را به همراه کود ورمی کمپوست به دست آمده با رطوبت مجاز و بسته بندی استاندارد و بر چسب شناسایی و روش مصرف به بازارهای داخلی و خارجی عرضه می نماییم.-ورمی کمپوست زباله شهرداری:کمپوست زباله شهرداری که به وسیله زباله های شهرداری تبدیل و تولید می گردد، مشابه کود گاوی بوده و فقط از نظر محتوی بستر متفاوت است. کود گاوی با توجه به غنی بودن از نظر عناصر ماکرو بافت کودی، بستر فشرده ای نسبت به کمپوست زباله شهرداری تشکیل می دهد و تکثیر و تولید نوزادان فوق العاده زیاد بوده و رشد و بلوغ کرمها به تدریج صورت می گیرد و مهاجرت آنها به بستر جدید نیز به آرامی انجام می شود. در صورتی که در بستر کمپوست زباله شهرداری درست برعکس آنمی باشد و افزایش جمعیت تدریجی، رشد بالینی کرمها سریع، مهاجرت و تولید کود نیز سریع جواب می دهد.-ورمی کمپوست خاک برگ:خاک برگ یکی از بسترهای مواد آلی است که از شاخ و برگ درختان غیر مثمر که بیشتر در معرض آفتاب خشکیده اند بدست می آید. این کود از نظر درصد مواد غذایی فقیر و محیط آن تقریبا می باشد. این بستر با توجه به درصد بالای مواد لیگنین دار، دوره تغذیه کرمها را کوتاه نموده( دوره تغذیه برابر با زمان بلعیدن غذا تا هنگام دفع آن می باشد) و در نتیجه کود تولیدی نیز خیلی سریعتر به دست می آید. میزان افزایش جمعیت و رشد بالینی کرمها خیلی کم و کود تولیدی نیز کاملا سبک و مناسب خاکهای کاملا سنگین رسی تا رسی شنی است. در صورتی که با کود گاوی به نسبت برابر مخلوط گردد در اصلاح بافت خاک و تامین مواد غذایی مناسب است.در تهیه شاخ و برگ درختان باید حتی الامکان سعی نمود که برگ های خشکیده کاج در آنها وجود نداشته باشد چون کرمها از آنها گریزانند. وجود شاخه های باریک در بستر به تهویه آن کمک می نماید.آبیاری بستر باید به میزان کم و به فاصله زمانی کوتاه صورت بگیرد.-ورمی کمپوست خانگی:تولید ورمی کمپوست خانگی معمولا به دو طریق انجام میگیرد:۱- در فضای باز مثل باغچه منزل۲- در محفظه هائی مثل سطل آشپزخانه۱- پرورش کرم در باغچه منزل:در روش اول گودالی به مساحت تقریبی یک متر مربع و به عمق ۳۰-۴۰ سانتی متر در باغچه حیاط حفر می نماییم و پس از پوشش روی آن را با پارچه نخی یا گونی کنفی ، روی آن مقدار ۸-۱۰ کیلو گرم کود گاوی نیمه پوسیده می ریزیم و به وسیله کاغذهای شیار شده نواری شکل مچاله شده، یک لایه جهت تهویه ایجاد و با مرطوب کردن و فشردگی لازم روی آنها، پس مانده آشپزخانه که می تواند پودر استخوان ، حبوبات و غلات پخته شده وله شده و یا پوست تخم مرغ خرد شده باشد به میزان سه برابر وزن کرمها اضافه می نمائیم.سپس روی آنها یک لایه کاغذ اضافه، روی کاغذها یک لایه کود ورمی کمپوست به همراه ۵۰۰ عدد کرم خاکی اضافه و روی آن را یک لایه پوست میوه شامل پوست نازک و خرد شده سیب درختی و به میزان کم پوست موز ریز، ریز شده اضافه می نماییم. از پوست مرکبات خیلی کم استفاده گردد زیرا کرمها از آنها گریزانند. مجددا با اضافه نمودن لایه ای از کاغذ های باطله یک لایه نازک خاک باغچه نیز روی آن اضافه و سطح آن را با ایجاد پوشش مناسب از گزند نور خورشید-سرما-پرندگان و طیور خانگی محافظت می نمائیم. پس از سه ماه آبیاری مداوم و تامین حرارت محصول آماده برداشت می گردد.۲- استفاده از سطل آشپزخانه:در روش سطل آشپزخانه به جای پارچه نخی از سطل مخصوص و خاک اره درشت و ریز استفاده می گردد. برای این کار سطل مخصوص را با ایجاد سوراخی در کف آن برای خروج زه آبهای اضافی و همچنین چند سوراخ دریچه بالایی جهت تهویه ایجاد می نماییم و یک لایه خاک اره به عمق ۵ سانتی متر در آن می ریزیم سپس به ارتفاع ۳ سانتی متری خاک اره ریز ، روی آن را یک لایه کود گاوی نیمه پوسیده مناسب و مجددا یک لایه کاغذ و یک لایه غذای پس مانده آشپزخانه و روی آنها کاغذ ریخته و روی کاغذها یک لایه کود ورمی کمپوست به همراه ۱۰۰-۲۰۰ عدد کرم خاکی اضافه می نمائیم.مجددا روی آنها را یک لایه کاغذ و یک لایه پوست میوه خرد شده (پوست مرکبات از آنها جدا شده باشد) ریخته وبا قرار دادن یک لایه کاغذ، یک لایه خاک رس نیز روی آن می ریزیم و در این مدت با آبیاری مناسب و ایجاد حرارت مورد نیاز حداقل ۲٫۵-۳ ماه محصول آماده برداشت می باشد. برای جداسازی محصول کود و کرم با استفاده از الک ۳ میلی متری و کاهش رطوبت کود ورمی کمپوست مقوی به همراه کرم خاکی مورد انتظار قابل برداشت می باشد.-ورمی کمپوست ضایعات سیب زمینی:ضایعات سیب زمینی از جمله مواد آلی هستند که شرایط مناسبی برای رشد کرمهای خاکی دارند.این ضایعات هنگامی که با مقداری معین از مایع پس مانده های خط تولید کارخانه مخلوط گردند، شرایط رطوبتی مورد نیاز را فراهم می نماید و می توان بستری مناسب جهت رشد ماکروفون خاک مهیا نمود.ضایعات مذکور شامل پوست سیب زمینی، باقی مانده غده های معدوم شده و مایع حاصل از زه آب خط تولید می باشد.در صورتی که به مواد آلی مذکور دسترسی نداشته باشیم با کاهش ارتفاع محیط و تنظیم حرارت محیط مناسبی برای رشد کرم ها مهیا می کنیم.-ورمی کمپوست ضایعات برنج (پوسته شلتوک، پوشال برنج، سبوس برنج):ضایعات برنج از آنجائی که از نظر ویتامین ها به خصوص ویتامین (بی) غنی می باشد، کود ورمی کمپوستتولید شده از آن نیز از ویتامین غنی است (از این کود جهت تقویت گیاهان زینتی استفاده می گردد). درصد خشبی بودن ضایعات برنج بالا می باشد لذا به تدریج پوسیده می گردند، در این گونه موارد، ضایعات مذکور را بیشتر به عنوان عامل هوادهی به صورت مخلوط با بسترهای دیگر استفاده می کنند (البته درصد مخلوط نباید بیشتر از ۵۰% باشد). از پوسته شلتوک می توان به جای خاک اره در سطل آشپزخانه استفاده کرد. ضایعات پوشال برنج در صورتیکه با ۶۰% کود گاوی نیمه پوسیده مخلوط گردد بستر مناسبی جهت پرورش کرمهای خاکی به خصوص در فضاهای بسته می باشد. از سبوس برنج نیز می توان در مخلوط با بسترهای دیگر استفاده نمود. از این ضایعات در مخلوط با خاک اره در سطل آشپزخانه نیز می توان استفاده کرد.-ورمی کمپوست ضایعات واحدهای کوچک تولیدی (قارچ صدفی – گلاب گیری – گل زعفران)با توجه به اینکه قبل از تهیه قالب ها و بسته های پلاستیکی تولید قارچ، محتوای آنها را از طریق آب جوش ضد عفونی می کنند، لذا کود به دست آمده از این ضایعات نیز ضد عفونی است و بهترین کود جهت گلخانه های حساس و ایزوله تولید نشاء گل های زینتی گران قیمت می باشد. درصد مواد غذایی مذکور با توجه به وجود اسپان های باقی مانده تولید قارچ و همچنین پوشال های کاملا پوسیده بالا محیط مناسب پرورش تولید کرم است.یکی از مزایای مهم این روش تولید کود، شرایط محیطی کاملا مساعد کارگاه ها است که عینا جوابگوی نیازهای محیط زنده و رشدی کرمهای کودی می باشد. رطوبت ۷۵%-۸۵%، حرارت ۲۰-۳۰ درجه سانتی گراد، نور کم و غیر مستقیم و تهویه مناسب از عوامل مساعد رشد کرم خاکی می باشد، که اگر طی مدت ۴۵-۵۰ روز ادامه یابد قادر است شرایط ایده آل رشد و تکثیر و افزایش جمعیت سریع کرمها و تولید کود ورمی کمپوستدرجه یک را نوید دهد. این مدت زمان را می توان با مدت زمان استراحت کارگاه تنظیم و از باقی مانده و دور ریز محصولات جانبی کارگاه، موادی با ارزش و با کیفیت عالی به بازار عرضه نمود. ضایعات کارگاه های تولیدی گلاب گیری و تولید زعفران نیز می توانند بسترهای مناسبی جهت تولید و پرورش کرم خاکی باشند که می توان با بسترهای دیگر مخلوط نموده و مورد استفاده قرار داد.-چای کمپوست (کود آلی در محلول پاشی گیاهان) :فرآورده ای دیگر از کود ورمی کمپوست چای کمپوست است که در مواقع مورد نیاز در محصولات مختلف به صورت محلول پاشی استفاده می گردد. برای این کار مقدار ۵۰ لیتر آب را در ظرفی که در حال گردش است می ریزیم و تعداد ۵ کیسه ۱۰۰ گرمی کود ورمی کمپوست را به مدت ۲۱ روز در آن آویزان می نمائیم. محلول به دست آمده چای کمپوست است که به صورت محلول مایع رقیق شده به وسیله تانکرهای مخصوص حمل و با استفاده از دستگاههای محلول پاشی روی گیاهان پاشیده می شود. از شیره خارج شده از بستر های در حال فعالیت کرم های خاکی می توانیم به صورت محلول در آب در تغذیه گیاهان و گل های زینتی نیز استفاده کنیم.

================================================== ========
ارجح بودن مواد غذایی
نوع و یا مخلوط مواد غذایی:
کمیت (مقدار)غذا
اندازه ذرات مواد غذایی کرمها: فرایند شامل خرد کردن، خیساندن و یا مخلوط کردن مواد
پیش‌تصفیه و پیش‌فراوری مواد غذایی کرمها: پیش‌تصفیه یک روش مکمل قبل از پیش‌فراوری است که شامل هضم مقدماتی هوازی یا غیر هوازی مواد زاید و یا شست و شوی آنها با آب است.
نسبت کربن به نیتروژن(C/N) مواد غذایی کرمها: به ازای هر ۲۰ تا ۲۵ واحد کربن یک واحد نیتروژن بر اساس وزن خشک وجود داشته باشد، عوامل حجیم کننده مانند کاغذ و مقوا، متداولترین مواد بستری است.
مواد اصلاح کننده معدنی در تولید کمپوست کرمی: برای تنظیم PH قبل از شروع تغذیه کرمها به مواد غذایی افزوده می‌شوند. مانند آهک، دولومیت، پودر سنگ آهک و پوست تخم‌مرغ خرد شده برای بسترهای کوچک و برای کاهش PH هم با افزایش مواد اسیدی (پوست مرکبات) به توده اقدام می‌شود. زئولیتها نیز از جمله مواد معدنی به منظور جلوگیری از تولید بو در توده به کار می‌رود.

================================================== ============
تولید مکمل غذایی جهت دام و آبزیان که برای هر یک از این فعالیتها یک گونه مناسبتر از سایر گونه ها خواهد بود . بطور مثال به منظور مدیریت و بهبود ساختمان خاک مورد استفاده قرار Lampite maurittii گونه می گیرد.مناسبترین گونه برای تولید ورمی کمپوست ، گونه Eisenia foetida بوده که برنگ قهوه ای مایل به قرمز و کوچکتر از کرمهای خاکی معمولی می باشد . این کرم دارای دو جنس نر و ماده بوده که کرمهای ماده درمحل حلقه جنسی وسط بدن خود و پس از جفت گیری ،تخم یا کوکون را تشکیل می دهند . کوکونها به رنگ زرد کهربایی و در داخل آن حدود ۷ نوزاد لارو وجود دارد . بنابر این افزایش تعداد کرمها در هر نسل بصورت تصاعد نسبتاً هندسی خواهد بود . وزن هر کرم بالغ ۰٫۳ تا ۰٫۷ گرم و در هر کیلو گرم حدود ۱۰۰۰تا۲۰۰۰ نخ کرم وجود دارد. یک نسل این کرم ( از تخم تا تخم ) در درجه حرارت ۲۵ درجه سانتی گراد حدود سه ماه بوده و عمر کرمها بین ۱ تا ۲ سال متغییر می باشد.

================================================== ===
نسبت کربن به ازت توده ورمی کمپوست :
هرنوع ماده آلی دارای یک نسبت کربن به ازت ویژه خود می باشد . نسبت کربن به ازت حدود ۳۰برای فعالیت میکروبهای داخل ورمی کمپوست بسیار مناسب و ایده آل هست . این تعدل و بالانس بین کربن و نیتروژن به وسیله اختلاط و همزدن توده به خوبی تامین می شود .
جدول می توان جهت برآورد نسبت اجزای ورمی کمپوست مورد استفاده قراربگیرد.
ضایعات غذایی
۱۵:۱
خاک اره ،چوب،کاغذ
۴۰۰:۱
کاه
۸۰:۱
برگ
۵۰:۱
پسمانده های میوه
۳۵:۱
فضولات حیوانی
۲۰:۱
ساقه غلات
۶۰:۱
علوفه خشک یونجه
۱۲:۱



================================================== ===================
وزن ناخالص ماده غذایی بر حسب کیلوگرم تعریف می‌شود که می‌توان آن را به واحد سطح(مترمربع) توده کمپوست وارد و در عین حال شرایط هوازی و مقدار مطلوب و معتدل دما (۳۰-۱۵ درجه سانتی‌گراد) را در آن حفظ کرد. بنابراین معادل ضخامت ماده غذایی (میلی‌متر) در واحد سطح (مترمربع) تغذیه کرم را نرخ بارگذاری می‌نامند.
بیشتر بودن نرخ بارگذاری موجب افزایش گرما شده و سبب تلف شدن کرمها می‌شود. ورود اکسیژن را مانع می‌شود.
انواع روش‌های بارگذاری:
۱-خوراک دهی افقی(گوه‌ای): در سامانه‌های گوه‌ای و ویندرو، مواد در طرفین توده با زاویه ۴۵ درجه و در یک لایه یکنواخت ریخته می‌شود.۲-خوراک دهی عمودی: مواد به صورت لایه نازکی به ضخامت ۱۰ سانتی‌متر بر روی کل سطح بستر ریخته می‌شود و روی آن پوشیده می‌شود.۳- خوراک دهی پاکتی(نقطه‌ای): درون بخش‌های مختلف بستر دفن می‌شود.۴- خوراک دهی شیاری(نقبی): در این روش، مواد غذایی درون کانال‌هایی که به صورت عرضی زیر بستر حفر شده‌اند، تخلیه و با مواد بستر پوشش داده می‌شود.

هزینه مصرف کود گاوی در ۱ هکتار ۳۰ تن، از قرار هر تن کود گاوی ۲۵۰۰۰تومان، معادل ۷۵۰۰۰۰ تومان میشود.
هزینه مصرف کود ورمی‌ کمپوست در ۱ هکتار ۱۰ تن، از قرار هر تن ورمی‌ کمپوست ۵۰۰۰۰تومان، معادل ۵۰۰۰۰۰ تومان می¬شود. (در صورتی که از طریق مزرعه دار تولید شود در هر کیلو بین ۵۰ تا ۸۰ تومان است.)
کود گاوی
در هر هکتار ۲۵۰۰۰۰ تومان هزینه اضافی دارد. (افزایش هزینه کارگری تا میزان هم وزن خود برای وجین علف هرز دارد زیرا علف هرز حاصل تمام توان تولیدی خاک و زمین را برای باروری خود جذب می¬نماید.)
علف هرز دارد.
مواد شیمیایی دارد.
افزایش محصول در قیاس با کود ورمی‌ کمپوست ندارد.
(لکن در قیاس با زمین بدون کود، افزایش محصول دارد.)
میزان مصرف کود حدود ۳ برابر کود ورمی‌ کمپوست است.
محصول تولیدی ارگانیک نیست.
کود ورمی‌ کمپوست
در هر هکتار ۲۵۰۰۰۰ تومان کاهش هزینه دارد.
علف هرز ندارد.
مواد شیمیایی ندارد.
افزایش محصول از ۲۰ تا ۷۰ درصد دارد.
میزان مصرف کود ورمی‌ کمپوست یک و سوم کود گاوی است.
محصول تولیدی ارگانیک است.
================================================== =====================

مقدار مصرف ورمی کمپوست در کشاورزی به مقدار ،نوع و جنس خاکی بستگی دارد که قرار است کمپوست در آن مصرف شود. قبل از مصرف ورمی کمپوست در کشاورزی باید تمام جوانب کار از نظر نوع خاک ،تغذیه گیاهی و رعایت موازین بهداشتی مد نظر قرار گیرد. اگر منظور از مصرف کمپوست مقابله با فرسایش خاک باشد. بایستی مقادیری بین ۳۰۰تا۵۰۰ تن در هکتار مصرف شود. چون ورمی کمپوست دارای مقادیر نسبتا زیادی کربنات است،مصرف آن در زمینهای قلیائی موجب ازدیاد phمی شود که نتیجتا مصرف آن را در این گونه زمینها محدود می نماید .مصرف کمپوست معمولا برای محصولاتی همچون درختان جنگلی ،پارک و فضای سبز توصیه می شود.- صیفی کاری
برای انواع سبزیها (کلم،کاهو،گوجه فرنگی ،خیار ،پیازچه،کرفس….) حدود ۴۰تا۸۰ تن در هکتار برابر ۴تا۸کیلوگرم در متر مربع ،هر۲تا۳سال یکبار در سطح خاک گسترده شود.- فضاهای سبز
تا ۱۰۰ تن در هکتار هر ۲تا۳ سال یکبار در سطح زیرین خاک پخش می شود . همچنین برای حفاظت از خاک و تثبیت تپه های شنی یا کویرزدایی ،در ابتدا ۲۰۰تا۳۰۰ تن در هکتار و بعداز گذشت دو سال هر ۳-۲ سال یکبار ۱۰۰ تن در هکتار و به ضخامت ۱۰تا۲۵ سانتیمتر روی خاک گسترده شود.- گلخانه ها
در اینحالت باید ورمی کمپوست را تا میزان ۳۰-۲۰ درصد حجمی با خاک مخلوط نمود . برای نگهداری از نهال هرسه سال یکبار ،۲۰تا۳۰ تن در هکتار باید به طور سطحی پخش نمود .- تاکستانها
در فصل بهار یا تابستان هر سه الی چهار سال یکبار ۲۰تا ۴۰ تن ورمی کمپوست و در تاکستانهای جدیدالاحداث ۱۵۰ تن در هکتار ،در سطح خاک بایستی پخش نمود.- گلهای زینتی
برای گلهای زینتی در فضای باز حدود ۱۰۰-۸۰ تن در هکتار بایستی هر ۴-۳ سال یکبار پخش شود.- درختان میوه هسته دار و دانه دار
برای این درختان نظیر سیب ،گلابی،آلو،زرد آلو، گوجه ،گیلاس و…. حدود ۶۰-۳۰ تن در هکتار ( در سایه انداز درخت) ،هر سه سال یکبار میتوان ورمی کمپوست را پخش نمود.- درختان غیر مثمر
برای درختانی نظیر کاج، صنوبر، سپیدار، کبوده ، سرو و غیره حدود ۵۰-۱۰۰ تن در هر هکتار ، هر۲-۳ سال یکبار میتوان کود ورمی کمپوست را مصرف نمود .
- گیاهان ردیفی
برای گیاهان ردیفی مانند چغندر ، ذرت ، سیب زمینی و پنبه در فصل بهار یا پاییز می توان مقدار ۴۰ تا ۱۰۰ تن در هکتار ورمی کمپوست را مصرف نمود.
- غلات
- در مورد غلات نظیر گندم ، جو ، چاودار و غیره می توان حدود ۲۰ تا ۶۰ تن در هر هکتار در بهار یا قبل از شخم زدن ، ورمی کمپوست را بصورت سطحی پخش نمود .
- چمن کاری
در بستر چمن کاری حدود ۱۰۰- ۸۰ تن در هکتار (۱۰- ۸ کیلو گرم در متر مربع ) و برای نگهداری چمن در بهار یا پاییز حدود ۶۰- ۲۰ تن در هکتار (۶- ۲ کیلو گرم در متر مربع ) در هر سال می توان ورمی کمپوست را مصرف نمود. برای کاشت چمن ورمی کمپوست را بایستی با ماسه مخلوط و بذر با آن پوشاند.- جالیز کاری
در جالیز کاریها نظیر هندوانه ،خربزه،طالبی و غیره به میزان ۹۰-۳۰ تن در هکتار، هر ۳-۲ سال یکبار می توان از ورمی کمپوست استفاده نمود.- قارچ
در پرورش انواع قارچها می توان ورمی کمپوست را به اندازه مورد نیاز بعنوان خاک پوشش و خاک زیر کشت مورد استفاده قرار داد.

===========================================
برخی کرم های اصلاح شده که از کشورهای دیگر وارد می شود هر هفته تخم گذاری کرده و در دو ماه تعداد آن به ۱۰ برابر افزایش می یابد.
================================================== ============

در زراعت‌های رایج می‌توان از کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) به میزان ۳ تا ۵ تن در هکتار، در گیاهان گلدانی ۵ تا ۲۰ در صد وزن خاک گلدان و در باغات میوه به میزان ۲ تا ۵ کیلوگرم به ازای هر درخت مصرف نمود. اما با توجه به اینکه شرایط آب و هوایی، وضعیت حاصلخیزی خاک و نیاز گیاهان مختلف متفاوت می‌باشد از طرفی نوع بستر در ترکیب کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) موثر می‌باشد لذا نمی‌توان یک دستورالعمل واحد را در باره میزان مصرف کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) ارائه داد؛ بنابراین بمنظور رعایت اقتصاد تولید، صحیح‌ترین روش برای تعیین میزان دقیق مصرف کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) انجام آزمون و اندازه‌گیری میزان عناصر غذایی در کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) و مصرف آن متناسب با نیاز گیاه موردنظر و شرایط محیطی و وضعیت خاک می‌باشد.

================================================== ============================================

این سامانه‌ها دارای عمومیت نسبی و کاربرد گسترده در صنعت پرورش کرم بوده و برای مقیاس‌های کوچک تولید ورمی کمپوست دارای طرح ساده‌ای هستند.
۲٫ سامانه‌های با جریان پیوسته(راکتورها): فعالیت کرمهای خاکی به طور معمول در ۱۰ تا ۱۵ سانتی‌متری سطح فوقانی بستر دارای مواد غذایی کرمها صورت می‌گیرد. راکتورهای جریان پیوسته در بین سامانه های تولید ورمی کمپوست بیشترین فنّاوری را دارند. ادواردز مدعی است فراوری مواد زاید به ضخامت ۹۰۰ میلی‌متر در مدت کمتر از ۳۰ روز معادل با نرخ بارگذاری ۳۰ میلی‌متر در روز طی دو تا سه سال هزینه سرمایه‌گذاری را بازگشت می‌دهد.
۳٫ راکتور OSCR : در آمریکا به صورت گسترده بهره برداری می‌شود.file:///C:\Users\FARZANE\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\0 1\clip_image002.jpg
۴٫ راکتور WORM WIGWAM: کوچکترین راکتور جریان پیوسته توسط شرکت E.P.M در کوتیج گروو ایالت اورگون آمریکا در مدارس، دانشگاه‌ها، ساختمانهای اداری، مراکز نظامی، موسسات تادیبی و بیمارستانهای سراسر شمال آمریکا مورد استفاده قرار می‌گیرد. این سامانه از یک محفظه از جنس پلاستیک بازیافتی به ارتفاع ۹۰ سانتی‌متر و یک درپوش درست شده است. درون محفظه، یک شبکه سیمی از جنس فولاد گالوانیزه به صورت افقی در ارتفاع ۴۰ سانتی‌متری بالاتر از کف محفظه قرار دارد. یک دسته محور که به صورت دستی به حرکت در می‌آید به یک میله درون راکتور متصل بوده و درست بالای شبکه سیمی به تراشیدن کود و ریزش آن به درون شبکه سیمی زیرین راکتور و ذخیره آن می شود. این سامانه از ۱۶ تا ۱۸ کیلوگرم معادل ۳۵ تا ۴۰ هزار عدد کرم استفاده می‌کند و بسته به نوع مواد قادر به فراوری سالیانه ۱۶۰۰ کیلوگرم مواد زاید آلی است.file:///C:\Users\FARZANE\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\0 1\clip_image003.jpg
۵٫ سامانه‌های گوه‌ای تولید ورمی کمپوست: این سامانه همان سامانه اصلاح شده ویندرو است که برداشت ورمی کمپوست تولید شده را بسیار ساده‌تر می‌کند و نیازی به جداسازی مکانیکی یا دستی کرم‌ها نیست. از روش خوراک دهی افقی استفاده شده است و مواد غذایی تازه با یک زاویه ۴۵ درجه نسبت به افق در طرفین بستر به صورت لایه‌ای یکنواخت و منظم ریخته می‌شود.
۶٫ سامانه‌های سینی و طبقه‌ای: سامانه مذکور شامل ظرفهای مختلف به شکل سینی هر سینی به عمق ۱۵ سانتی متر و سه عدد سینی که بر روی هم قرار داده می‌شود.
۷٫ سامانه‌های فنّاوری محیطی پرورش کرم: یک روش اکو سامانه‌ای یکپارچه برای تصفیه مواد زاید آلی است.
۸٫ عوامل کلیدی موثر بر تولید ورمی کمپوست: شامل مدیریت و نگهداری سامانه‌های تولید، شرایط محیطی، نوع مواد غذایی، نرخ بارگذاری، ظرفیت حمل و ظرفیت فراوری و برخی عوامل دیگر همچون عمق بستر، ورودی‌ها و خروجی‌های سامانه، تثبیت مدفوع کرمها و قابلیت انتقال اطلاعات به دست آمده از یک مقیاس تولید به مقایاس دیگر
۹٫ مدیریت و نگهداری سامانه‌های تولید: مدیریت و نگهداری سامانه‌های تولید از اهمیت حیاتی برخوردار است و عدم توانایی و ناکارآمدی سامانه‌ها اغلب در اثر سوء مدیریت و نگهداری نامناسب آنهاست. حلاجی کردن بستر، فرایندی است که در آن مواد متشکله بستر بدون زیر و رو و یا مدفون شدن مواد غذایی، از یکدیگر باز شده و هوادهی می‌شوند. این روش با وجود آنکه به هوادهی بستر و حداکثر مقدار نفوذ اکسیژن در آن کمک می‌کند، به ندرت در مدیریت واحدهای تولید مد نظر قرار می‌گیرد. حداکثر عمق نباید بیشتر از ۴۵ سانتی‌متر باشد. آماده سازی مواد غذایی همچون مخلوط کردن و یا پیش‌فراوری و پیش تصفیه مواد غذایی تاثیر نامطلوب دارد. آموزش نیز یکی از عوامل دیگر است. آموزش نیز یکی از عوامل بسیار مهم در مدیریت و نگهداری سامانه‌های میدانی است و منابع آموزشی در این رشته بسیار اندک است.

===============================================
قیمت (بسته بندی) : ۴۵۰۰ ریال
قیمت (بدون بسته بندی) : ۳۵۰۰ ریال
بسته هزار عددی کرم و بستر هر بسته ۱۰ هزار تومان
================================================== =============

فروش کرم خاکی گونه ایزنیا فتیدا به دو صورت زیر:
۱- بستر کرم و کود با تراکم بالا ( هر ۱۰ کیلوگرم بستر حاوی حداقل هزار عدد کرم ) هر کیلو هزار تومان
۲- بسته های حاوی بستر که هر بسته به طور میانگین حاوی هزار عدد کرم است قیمت هر بسته ۱۰ هزار تومان (بستر ها حاوی کوکون با تعداد زیاد هستند که در شمارش در نظر گرفته نمی شود
================================================== =============

فروش کود گاوی پوسیده به قیمت واقعی و بی واسطه تحویل در چهاردانگه هر متر35,000 الی 40,000 تومان وتحویل در سایر نقاط به قیمت توافقی جهت مصارف ورمی کمپوست کشاورزی.
میانگین پوسیدگی حداقل یک سال

=============================

اینکه کود گاو شیری رو بزاریم چند ماه در شرایط بی هوازی تجزیه بشه فکر کنم کیفیت کود ورمی رو میبره بالا
============================================








در محاسبات نوشتید که در زمینی به مساحت 22 متر مربع هر دو ماه 58 تن کود تولید میشود و قیمت محصول در بازار پانصد تومان است!

هر روز یک متر مربع اضافه می شود کود پس بعد از 60 روز می شود = 60 + 22 = 82 متر مربع

پس بعد از 60 روز در 82 متر مربع می شود 57 تن کود تولید کرد

البته می شود دو طبقه ساخت( خودم دیدم) ، که با این حساب میشود بعد از 60 روز در 41 متر مربع 57 تن کود تولید می شود که اگه راهرو های ادم رو هم رو حساب کنیم باید + 22 متر کنیم = که در مجموع می شود 63 متر دوطبقه




زمستان هم اگه باید تولید کنیم( یعنی سوله بسازیم) = یک بچ دیگه به تولید می شود - یعنی سالی 5 بچ میشهتولید کرد - که می شود 5 ضرب در 57 تن = می شود285 تن در سال که بهازایکیلویی 500 تومان می شود = 142 میلیون تومان در آمد سالانه به ازای هر 63 متر مربع دوطبقه که 22 متر مربع آن راهرو است.

اگر دو ماه 57 تن کود تولید بکنید
در طول سال میشود 342 تن در سال (در سالن سربسته که حرارت کنترل میشود لزومی به تعطیلی در زمستان نیست)


به ازای هر کیلو فروش 500 تومان میشود 171 میلیون تومان فروش ناخالص در سال که باید هزینه ها را از ان کسر کنیم

قیمت پایه 450 تومان هست ولی متوسط پایین قیمت برای فروش 500فرض میشه - اگر این قیمت رو زیر 450 در نظر بگیریم خوبه یعنی همیشه یک حجم زیادی از کود ما رو جهاد کشاورزی بخره تا خود جهاد 100 تومان بزاره رو قیمت و به کشاورزابه زور بفروشه

یعنی قیمت فروش رو 350 تومان در نظربگیریم در حقیقت

البته یک بار مدل سازی بشه میشه رو این پارامتر ها سناریو های مختلفی رو در نظرگرفت


اگر ان جداول سازمان صنعت و معدن را پر کنید متوجه خواهید شد که محاسبات تان در کسر کردن هزینه ها اشتباه است
ما یک هزینه ثابت تولید داریم مانند پرداخت حقوق کارکنان اداری و حسابداری و یک هزینه متغیر تولید داریم مانند هزینه آب و برق و غیره که بر اساس بالا پائین رفتن ظرفیت تولید هزینه و مصرف اب و برق هم کم و زیاد و متغیر است.

حال زمینی در شهرک صنعتی خریداری میکنیم، از انجائی که معمولا طرح ها نباید در زمین کوچکی اجراء شوند لذا باید زمینی باشد که امکانات زیر را بتوان تدارک دید:

1- انبار مواد اولیه
60 متر برای 60 روز که انبار 200 مترمربعی فرض می شود

2- انبار محصول تولیدی

200 متر مربع

3- سالن تولید و تخمیر و بیو راکتورها

هر بیو راکتور 100 لیتر حجم داره و یک اتاق 12 متری براش بسه - 3 تا بیوراکتور بسه -

که 200 متر در نظر میگیریم

سه تا مخزن ذخیره اضافه می شود

3 تا مخزن خوراک اولیه
3 تا مخزن آب

4 تا مخزن آب برای کار کنان

سیستم تولید آب از هوا



سیستم تولید برق با استفاده از توربین بادی(LG)

سیستم آبگرم کن خورشیدی

4- ساختمان اداری و رفاهی مخصوص کارگرها و کارکنان و نمازخانه و غیره که در تمامی کارخانه ها اجباری است

3 تا اتاق 20 متری در محفظه ی بیوراکتور = که 100 متر در نظر میگیریم

5- ساختمان نگهبانی

دو اتاق 20 متری - دو خونه ی 200 متری برای خانواده هاشون + 10 خونه ی 150 متری

حدود دو هزار متر

نمیشه مجتمع مسکونی ساخت و واحد هاشو پیش فروش کرد به کارکنان شرکت کود و سایر شرکت هیی که در آن شهرک صنعتی هستند؟؟؟؟؟

6- ساختمان آزمایشگاه و کنترل کیفیت و تحقیق و توسعه

200 متر

7- سالن بسته بندی محصولات تولیدی

100 متر

پس باید یک سیستم نوار نقاله هم ساخت

یک کامیون هم خرید

یک دستگاه باسکول هم خرید




8- فضای سبز و محوطه کارخانه
3000 متر
اینها محاسبات پیچیده ای دارند که توسط بعضی از مهندسین مشاور با تجربه انجام میشوند ولی چون اینجا نمیخواهیم وارد محاسبات پیچیده بشویم
از نمونه پیش نویس طرح سازمان صنعت و معدن تهران استفاده میکنیم.

1-ساختمان نگهبانی 20 متر
2-ساختمان انبار مواد اولیه 500 متر
3-ساختمان انبار محصولات تولیدی 500 متر
4-ساختمان بسته بندی تولید 500 متر
5-ساختمان اداری و رفاهی 180 متر
6- ساختمان آزمایشگاه و تحقیق و توسعه 300 متر
7- ساختمان تولید و تخمیر و بیوراکتور 1000 متر
8-فضای سبز و محوطه باید بیش از دو برابر سالنها باشد. 7 هزار متر

جمع زمین مورد نیاز : 10 هزار متر معادل یک هکتار

در یک هزار متر فضای تولیدی با احتساب هر دو ماه 58 تن تولید در 22 متر فضا جمعا در طول سال بدون تعطیلی میتوان 16 هزار تن محصول تولید کرد.
به ازای هر کیلو محصول 500 تومان به طور تقریبی در سال میتوان 8 میلیارد تومان محصول فروخت.

هزینه خرید زمین در شهرک های صنعتی متوسط 200 الی 500 میلیون تومان و یا زمینهای منابع طبیعی رایگان است.
هزینه ساختمان به طور متوسط 3میلیارد تومان
هزینه تاسیسات و تجهیزات یوتیلیتی متوسط 200 میلیون تومان
هزینه 50 نفر کارگر در طول سال 300 میلیون تومان
هزینه تجهیزات را هم اگر یک میلیارد تومان در نظر بگیریم

جمع سرمایه گذاری به طور تقریبی 5 میلیارد تومان خواهد شد.

اگر یک وام 4 میلیاردی گرفته شود و آورده اولیه سرمایه گذار یک میلیارد تومان باشد
طرح سرمایه گذاری در سال 8 میلیارد فروش خواهد داشت

از 8 میلیارد فروش برای تولید 16 هزار تن محصول باید هزینه مواد اولیه را کسر کنیم تا بتوانیم تعیین کنیم که از کل فروش 8 میلیارد تومن فروش در هر سال چقدر سود خواهیم داشت.
بعد از مشخص شدن سود سالیانه میتوان فهمید که پنج میلیارد تومن وام در طول چند سال بازپرداخت خواهد شد.

این یک کلیات طرح بود،
برای این طرح نیاز داریم مطالعه کنیم که مصرف جهانی محصول در دنیا چقدر است
و همچنین مصرف کل کشور کود چقدر است

بر این اساس که مصرف داخلی و جهانی چقدر است میتوان ظرفیت تعریف کرد.

طرح کوچک معمولا با شکست مواجه میشود و بانکها خیلی مایله به دادن وام نیستند ولی اگر طرحی بزرگ باشد بانکها مشتاقتر برای وام دادن هستند.

99 درصد کارخانجات کوچک کشور ورشکسته و یا تعطیل هستند
در حالی که هیچ طرح بزرگی در کشور نیست که به تولید رسیده و تعطیل شده باشد.


6 هزار متر کافیه =میشه تو 4 هزار متر دیگش مجموعه ورزشی و استخر و شهر بازی راه انداخت ویا حتی دریاچه ی مصنوعی و ...





=====================

بعد از 60 روز در هر 100 متر مربع 57 تن کود تولید می شود( که در هر سال 5تا 60 روز در نظر بگیریم = 285 تن در سال می شود


حالا اگه به جای 100 متر در فضایی معادل 1000 متر این کار انجام بشه - میشه سالی 2 هزار و 850 تن در سال( نیاز کشور 3 میلیون تن در سال هست)

فروش کیلویی 50 تومان :

100 تومان :

285 میلیون


150 تومان :

427 میلیون و پانصد هزار

200 تومان :

570 میلیون

250 تومان :

712 میلیون

300 تومان :
855 میلیون

350 تومان :
997 میلیون

400 تومان :

یک میلیارد 140 میلیون

450 تومان :

یک میلیارد و 282 میلیون و پانصد هزار

500 تومان :

یک میلیارد و 425 میلیون



این قیمت ها به ازای هزار و صد مترمربع زمین درسال هست


حالا اگه هزار متر دیگه زمین اختصاص بدیم به تولید کود تمام قیمت های بالا ضرب در 10 می شود



حداقل( به ازای فروش کیلو ی 100 تومان :

255 میلیون می شود ---- 2 میلیارد و 285 میلیون





حداکثر ( به ازای فروش کیلویی 500 تومان ) می شود:

1میلیارد و425 میلیون میشود ---- 14 میلیار د و 250 میلیون تومان



حالا اگر به جای 2 هزار و 100 متر زمین ---- 3هزار وصد متر در نظربگیریم:
دوباره درآمد 10 برابر می شود




کافیه با همینا تو کامفار مدل کنید؟؟؟؟؟؟

=====================
http://pub.uasd.edu/ojs/index.php/kj...File/1398/1340

===================

تولید بالا بحث استفاده از کود در زمین های شور و غیر قابل کشت رو پیش میاره که سودش رومیشه رو فروش محصول برآورد کرد نه فروش کود

===================================

مدل نکنی دیگه فکر کنم طرح بسوزه!!!!!!!!!

================================

من که واحد های ورمی رو دیدم اصلا بحث پیچیده ای نداشت


البته وقتی واحد بزرگ می خواد ساخته بشه یه سری پیش بینی ها میتونی خیلی مفید باشه( که میتونه از لحاظ مدیرت تولید و فروش واحد رو به ماکزیمم حالن ممکن = همون قانون شش سیگما ---- برسونه)

==========================


با زمین 3هزار و 100 متری میشه با فروش کیلویی 100 تومان به درآمد ناخالص بالای 10 میلیارد رسید

====================================

قیمت کود معمولی چنده؟؟؟؟؟؟کودی که جهادکشاورزی الان به کشاورزا به زور میده کیلویی چنده؟؟؟35 تومان؟؟؟؟

==========================

حالا که قراره واحد بزرگ بشه پس هدف باید رسیدن به تناژی باشه که با فروش ورمی کمپوست به قیمت همین کودی که الان کشاورزا مصرف می کنن ( 35 تومان کیلویی !!!!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟) رسید






=================================================================================


















باید حداقل تو 5 هزار متر کود تولید کرد


سالانه 5 بار برداشت داریم که هر برداشت بعد از 60 روز صورت میگیره



به ازای هر 100 متر مربع در هر 60 روز 57تن کودتولید میشه که این عدد ضرب در 5 بار برداشت



در هزار متر :

میشه به ازای فروش = کیلو 100 تومان --- 285 میلیون



به ازای کیلویی 500 تومان ---- 4 میلیارد و 42 5میلیون تومان


==========================================


در 5 هزار متر :


به ازای کیلو 100 : یک میلیارد و 425 میلیون تومان



به ازای کیلو 500: 7 میلیارد و 125 میلیون تومان در آمد

================================================== ===
هر کرم روزانه دوبرابر وزنش غذا می خوره( مقدار خرید کود برای 60 روز رو میشه به دست آورد)

================================================

هر بچ 45 کیلو خام نیاز به 350 گرم کرم داره

=============================

کسی دانسیته ی کرم رو نداره؟؟؟دانسیته ی کود گاو شیری رو چی؟؟؟؟

دانسیته کرم رو چجوری میشه حساب کرد؟؟؟ یادمه تو یک مستند تو قطب شمال یه ماموت پیدا کردن یک تیگه از بدنشو بریدن دانسیتشو با آزمایش شناوری در آورد و بعد وزن ماموت رو حساب کردن.

هر کرم رو که میشه وزن کرد

میشه350 گرم وزنکرد بعد شمارشکرد چند تا کرم تو ظرفه؟؟

===========================
حدود ۵۰ تن کود ارگانیک در مرحله اول است و برای فرآوری آن حدود ۲۰ تن کرم Eisenia foetida (فوتیدا)


=========================================

میزان مصرف سالانه کود در ایران 3 میلیون تن هست - اگه پست های قبل رو می خوندین نوشته بودم



==========================


من شنیدم میشه تو سایت های بورس آلمان و بورس نیو یورک رفت و از روی میزان فروش محصول خاص میزان نیازشو برآورد کرد

======================

صادرات کود ورمی زیاد منطقی به نظر نمیرسه اما صادرات کود مایع بیولوژکی منطقی تر هست

============================


بحث اصلاح خاک های شور با ورمی کمپوست خیلی اهمیت داره




























 

lord aragon

عضو جدید
کاربر ممتاز
برای اولین بار در ایران
این آسیاب دو منظوره بوده بطوری که هم برای آسیاب کردن مواد اولیه بکار می رود و هم برای آسیاب کردن محصول نهایی برای یکدست شدن محصول و افزایش بازار پسندی آن.
ظرفیت : 6 تن در روز
قدرت الکترو موتور : 3 اسب بخار
قطر ورق : 4 میلیمتر
تماس:
4221 605 0936
0770 242 0912
www.vermikood.com
توجه : کلیه حقوق برای گروه تولیدی ممتاز محفوظ می باشد.
قـیـمـت : توافقی

ارسال آگهی : سه شنبه 17 ارديبهشت 1392
_
 

Beat

متخصص محیط زیست
کاربر ممتاز
سلام
دوست عزیز
ممنون از مطالب خوب شما
میشه منابع مطالبی که نوشتید رو عنوان کنید؟
مرسی
 

lord aragon

عضو جدید
کاربر ممتاز
راهنمای تولید كرم‌پوسال به صورت کاربردی در ایران

راهنمای تولید كرم‌پوسال به صورت کاربردی در ایران



https://www.google.com/url?sa=t&rct=...51773540,d.Yms














امضا
================================================== =============


امکان سنجی طرح اتصال بندر ماهشهر خلیج فارس به بندر لبنان در در یای سرخ


امکان سنجی طرح تولید کود ورمی کمپوست


امکان سنجی واحد تولید بیودیزل



دانلود جزوات مهندسی بین المللی جوش_دانلود جزوات بازرسی جوش+ جزوه+نرم افزار مهندسی مواد

http://www.www.www.iran-eng.ir/showthread.p...%B4?highlight=
مهم:دانلود نرم افزار کلید فولاد-نرم افزار کلیدفولاد
http://www.www.www.iran-eng.ir/showthread.p...%AF?highlight=
حفاظت كاتدي-انجمن مهندسين خوردگي آمريكا
بازرسی خوردگی
http://www.www.www.iran-eng.ir/showthread.p...%A7?highlight=

دانلود سوالات دکتری و ارشد مهندسی شیمی
http://www.www.www.iran-eng.ir/showthread.p...87%D8%A7-91-92
مجموعه 23 جلدی هندبوک های ASM:
http://www.www.www.iran-eng.ir/showthread.p...8%A7%DB%8C-ASM


تاپیک جامع غشاء

 
آخرین ویرایش:

lord aragon

عضو جدید
کاربر ممتاز
اگه بخوام بیو راکتور برای کشت جلبک بشازیمتا به عنوان غذا برای کرم استفاده کنیم بازیک هزینه ی بیوراکتور برای جلبک میوفته که هر چه میزان نیاز به جلبک بالا تر باشه هزینه ی تهیش ارزونتر میشه چون در مقیاس کم در بیوراکتور ساخته می شه و در مقیاس بزرگتر در استخر هایی به طول 40 در 70 متر که باسد باپوشش پلیمری ژئو سنتیک یا ژئو ممبران و یا پلی کربنات و ئو ت***تال کف استخر رو عایق بندی کرد و هزینه ی پمپ هوا و لوله کشی و کمپرسور دیگر برای کشت جلبک اضافه می شود ضمن اینکه باید این استخر نزدیک یک دود کشی باشه تا ازش co2 یا دی اکسید کربن خارج بشه ٍچون جلبک برای تقسیم سلولی نیاز به منبع کربن داره که به صرفهترین آن co2 هست که این کار باعصث کاهش آلودگی محیط زسیت هم میشود



ضمن اینکه از خود جلبک خشک شده باز میتوان علاوه بر غذای کرم ورمی به عنوان غذا برای دام داری ها و استخر های پرورش ماهی استفاده کرد


ضمن اینکه میشه در همون واحد یک استخر پرورش ماهی راه انداخت



اگر چند تا گاو شیری و گوسفند شیری و گاو و گوسفند شیری هم راه انداخته بشه خیلی خوب میشه


چون با استفاده از سیستم کشت هیدروپونیک ( که میشه دستگاشو 60میلیون خرید یا با 30 میلیون ساخت ) روزانه در 40 متر مربع یک تن علوف تولید کرد که غذای 200 گاو یا گوسفند رو تامیین میکنهو استفاده از جلبک مصرف علوفه رو کاهش می دهد چون پروتیین بیشتری دارد و بیش از50 درصد جلبک پروتیین است و همچنین کشت هیدروپونیک باعث افزایش گوشت گاو بهمیزان 20 درصد میشود ( هزینه ی یک کار گر برای غذادادن به گاو و گوسفند و ماهی اضافه می شود)


ضمن اینکه اگه این طرح بخواهد در منطقه ی گرم و خشک ( جایی که میزان تبخیر بیشتر از میزان بارش باران است اجرا شود باید برای جلوگیری از تبخیر آب استخر ماهی از ورقه های پلیمری شناور یا ایجاد دیوار در کنار استختر به منظور ایجاد سایه استفاده کرد



کشت هیدروپونیک == یک کانکس هست که چند طبقه دارد و تهویه ی ام کنترل می شود و بر روی ظروفی جو ریخته می شود و مثله سبزی 13 عید نوروز رشد می کند و همیشه چراغ قرمز و بنفش روشن هست در کانکس تا بیشترین فوتوسنتز را گیاه انجام دهد ( دو تا طول موج خاص از نور)
آموزش
 
آخرین ویرایش:

lord aragon

عضو جدید
کاربر ممتاز
بسیار عالی بود...
.
از استارترمحترم سپاس گذارم.
.
سوال؟شما مهندس خودت عملی کارمیکنی؟

خودم نه ( من قصدم اینه در کنارش ، کود مایع هم بسازم)

ولی دیدم تو دانشگاه سوله اجاره کردن این کار رومیکنن ( آب و برق و ... رایگان ) - فقط ماهی 100 هزار تومان اجاره می دن

میگن تو کرمان تا کیلو 700 تومان هم میشه فروخت
 
آخرین ویرایش:

lord aragon

عضو جدید
کاربر ممتاز
چقد خوب...
.
کجاها میشه از ش استفاده کرد؟


از این کود برای همه ی محصولات:

مثلا برای گلخانه هایی مثل گوجه و خیار کلم و ....... هر سه سال یک بار استفاده میشه


اما برای انگور و ...... هر بار استفاده میشه


کود مایع هم که یک مقدار کم( اندازه ی یک شربت سرفه ) رو با آب قاطی میکنند - تا غلظت باکتری های موجود در آن کم شود ) و در دستگاه سم پاش یا آب پاش مین تو مزرعه می پاشن


این باکتری ها باعث می شوند به مرورو زمان خاک یک مقدار اسیدی بشه( اسیدی شدن کم مفید است و با واحد میکرو زیمنس فکر کنم مشخص میشه البته علاوه بر مقیاس pH) - و هم اینکه داخل کود مایع ازتو باکتری هست که مستقیما نیتروژن موجود در جو رو به صورت نیتریت جذب خاک و ریشه می کنه

یک مقدار کم کود مایع شاید برای صد متر مربع زمبن کافی باشه



تولید زیاد کود ورمی نیز باعث می شود قیمت فروش آن پایین بیاید( در این هنگام از ورمی میشه برای اصلاح اراضی شور لم یزرع استفاده کرد - یعنی جایی که زمین برای کشاورزی نیست به کشاورزی تبدیل بشه- مثل زمین های شور کرمان کهگندممیکارن وبازدهی آن کم است - البته در بندر عباس یا استان فارس بود که خبرشو خوندم این کاروکرده بودن - یعنی 20 سانت گود برداری کرده بودن و بعد کود ورمی ریخته بودن و بعد یک مقدار خاک - به مرور که آبیاری می کردن نمک هایی که موجب بی رونقی خاک می شود به اعماق پایین تر خاک می روند و خاک مناسب کشاورزی می شود و در آن گندک و ذرت کاشتن


همون استانی که بیشترین ذرت رو میکاره = اصلاح خاک شور کرده بود

هوا = 21 درصد اکسیژن + 79 درصد نیتروژن


نیتروژن باعث افزایش میوه می شود

کربن باعث افزایش شاخ و برگ و سر سبزی می شود


کود نیتروژن دار شیمیایی که مصرف میشه دوسال میوه خوب میده و لی از سال سوم به مرور خاک خراب میشه و زمین به زمین لم یزرع تبدیل میشه



خام فروشی کود سود حداقل هست - حالا فکرشو بکن که خاک رو اصلاح کنی و بعد میوه بکاری و اون موقع سود حاصل از فروش میوه در زمین ارزان رو بدست میاری- یا اینکه کود رو رایگان به کشاورز بفروشی و بعد در اضفه محصول تولید شده شریک بشی - چون کود ورمی بسته به نسبت نیتروژن کربنش محصولات رو از 20 تا 70 درصد افزایش می دهد
 

lord aragon

عضو جدید
کاربر ممتاز
[h=2]http://www.www.www.iran-eng.ir/images/icons/icon1.png[/h]
طرح توجیهی و توجیه فنی مالی و اقتصادی مجتمعمزرعه پرورش قارچ 100 تن در سالپرورش ماهی قزل آلا 60 تن در سالتولید ورمی کمپوست 900 تن در سالاحداث گلخانه 10000 متر مربعمزرعه ذرت علوفه ای نیم هکتار
http://www.tarh-tojihi.ir/fa/%D8%B7%...7-%D8%A7%DB%8C
 

lord aragon

عضو جدید
کاربر ممتاز
خیلیم عالی.
.
مهندس چطور میشه کرم خاکی تولید کرد واسه فروش و تغذیه آبزیان؟


گونه ای از کرم ورمی که مربوط به تغذیه ی آبزیان هست میخری و بعد پرورش میدی و خشک می کنی و پودر می کنی یا به شکل قرص در میاری

این کرم ها نر و ماده نداره = یعنی هر کرم هم نر است و هم ماده

زیاد اطلاعات در مورد نحوه ی پرورش ندارم

رطوبت خاک باید 60 در صد باشه= تا کرم ها از طریق پوست بتونن تنفس کنند

گوشت و تخم مرغ هم نباید براشون بریزی = می گن کر م ها میمیرن - اما فکر کنم برای این خاطره که موش میاد و کرم ها رو می خوره؟؟!!!!

تفاله ی سیب هم ت اونجایی که می دونم کود کم بازدهی رو میده
ولی برای تولید کود باید در یک مجفظه کرم هم پرورش بدی = هر چی مقدار اولیه ی کرم اضافه شده به کودگاوی وخاک بیشتر باشد و غذای آن هم مناسب باشد کود ورمی زود تر ( حتی یک ماهه)حاصل می شود
 
آخرین ویرایش:

lord aragon

عضو جدید
کاربر ممتاز
محققان تبريز انجام مي‌دهند؛طراحي و ساخت بيوراكتور تحقيقاتي آزمايشگاهي بازيافت كمپوست






محققان تبريز انجام مي‌دهند؛طراحي و ساخت بيوراكتور تحقيقاتي آزمايشگاهي بازيافت كمپوست
طراحي و ساخت بيوراكتور تحقيقاتي آزمايشگاهي بازيافت كمپوست
تبريز - خبرگزاري مهر : معاون آموزشي و تحصيلات تكميلي دانشگاه تبريز از طراحي و ساخت بيوراكتور تحقيقاتي، آزمايشگاهي بازيافت كمپوست و توليد كود آلي و بيوگاز از آن خبر داد.

به گزارش خبرنگار مهر ، دكتر حميدرضا قاسمزاده استاد راهنماي اين تحقيق سه شنبه در اين باره به خبرنگاران گفت: اين راكتور در مقياس پايلوت از نوع خودگرمكني به منظور شبيه­سازي و مطالعه سيستماتيك فرآيند توليد كمپوست طراحي و ساخته شده است.

وي با بيان اينكه بيوراكتور مورد نظرهمچنين مي­تواند فرآيند بيولوژيكي را به طور كامل پايش نمايد، گفت: بر اين اساس مي توان اكثر پارامترهاي تاثيرگذار بر روي فرآيند توليد كمپوست را با هدف بهينه­سازي، مورد بررسي و مطالعه قرار داد تا در حفظ محيط زيست و بازيافت ضايعات ارگانيك و توليد انرژي هاي نو و حركت به سمت كشاورزي ارگانيك، قدم هاي بيشتري برداشته شود.

قاسمزاده با بيان اينكه راكتور طراحي و ساخته شده داراي سه مخزن استوانه­اي شامل مخزن داخلي، مخزن خارجي، مخزن پايه مي باشد اظهار داشت: در اين راكتور به منظور آناليز گازهاي خروجي از جمله دي­اكسيدكربن، مونواكسيدكربن، آمونياك و اكسيژن و ثبت مقادير آنها و اعمال كنترل موردنظر از حسگرهاي مربوطه متصل به يك شبكه الكترونيكي استفاده شده است.

به گفته اين استاد دانشگاه راكتور مورد نظر با طراحي مخازن جداگانه داراي قابليت انعطاف كاربردي بوده و مي­تواند جهت مطالعه فرآيند توليد كمپوست به صورت غيرفعال، اثر فشار ناشي از ارتفاع مواد و توليد كمپوست به صورت غير هوازي به كار برده شود.

وي با اشاره به ويژگي­هاي ديگر اين بيوراكتور تصريح كرد: از ديگر قابليتهاي مهم ديگر اين راكتور انعطاف پذيري آن براي مطالعه فرآيند است كه از طريق آن و با تعويض مخازن راكتور مي­توان به اهداف مطالعاتي مورد نظر محقق(مطالعه و بررسي انواع ديگر شيوه هاي توليد كمپوست )دست پيدا كرد.

به گزارش مهر،‌ اين دستگاه در قالب پايان نامه كارشناسي ارشد رشته مهندسي مكانيزاسيون كشاورزي مهندس داود داداشي و به راهنمايي دكتر حميدرضا قاسمزاده استاد گروه مهندسي ماشين هاي كشاورزي دانشگاه تبريز طراحي و ساخته شده است.

© 2003 Mehr News Agency .

سه|ا|شنبه|ا|19|ا|ارديبهشت|ا|1391


================================================

منبع :
http://vazeh.com/n-4462759_محققان-تبریز-انجام-می‌دهند-طراحی-و-ساخت-بیوراکتور-تحقیقاتی-آزمایشگاهی-بازیافت-کمپوست
 

Beat

متخصص محیط زیست
کاربر ممتاز
خیلیم عالی.
.
مهندس چطور میشه کرم خاکی تولید کرد واسه فروش و تغذیه آبزیان؟

گونه ای از این کرمها برای مصرف خوراکی انسانها هم وجود داره. که تحت شرایط رژیم غذایی برای انسان ها هم مورد استفاده است. FAO هم این قضیه رو برای کمبود ماده غذایی تایید کرده و گفته یکی منابع نوظهور ماده غذایی است.
رژیم غذایی این گونه کرم ها باید ازنوع ماده ای با قابلیت تجزیه پذیری بالا و به لحاظ فیزیکی نازک باشه مثل برگ ذرت
بسته های یک کیلویی این کرم در چین نزدیک 60 دلار هست.

فلافل با طعم کرم به به :tooth:
 

lord aragon

عضو جدید
کاربر ممتاز
گونه ای از این کرمها برای مصرف خوراکی انسانها هم وجود داره. که تحت شرایط رژیم غذایی برای انسان ها هم مورد استفاده است. FAO هم این قضیه رو برای کمبود ماده غذایی تایید کرده و گفته یکی منابع نوظهور ماده غذایی است.
رژیم غذایی این گونه کرم ها باید ازنوع ماده ای با قابلیت تجزیه پذیری بالا و به لحاظ فیزیکی نازک باشه مثل برگ ذرت
بسته های یک کیلویی این کرم در چین نزدیک 60 دلار هست.

فلافل با طعم کرم به به :tooth:


راه های بهتری هم برای تامین پروتیین برای انسان هست


مثلا رونق دامپروری ( تامین علوفه به روش کشت هیدروپونیک )

شرکت کشت و صنعت یاسین:

http://www.yaseenco.com/

یا فوقش تولید قرص جلبک اسپرولینا ( که تو قشم این کار داره صورت میگیره با همکاری پارک علم و فناوری خلیج فارس )
 
بالا