اصول چمن کاری - Lawning principles

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
آموزش و شرایط کاشت و نگهداری چمن

آموزش و شرایط کاشت و نگهداری چمن

چمن کاشتن کار سختی نیست به شرطی که روش کاشتن و نگهداری از آن را بدانید. بهترین زمان کاشت چمن اوایل بهار است. سعی کنید بهترین و مرغوب‌ترین تخم چمن را انتخاب کنید. چمن‌ها انواع مختلفی دارند که بعضی از آن‌ها نسبت به بقیه دارای قدرت بیشتری هستند. در مناطقی که از بارش‌های کم بهره‌مند هستند، از چمنی استفاده می‌کنند که احتیاج کمتری به آبیاری دارد. چمن به راحتی و با صرف اندکی زمان، بر روی خاک گرم و مرطوب رشد می‌کند. برای کاشتن چمن : خاک را بررسی کنید؛ اگر علف هرز خرده سنگ و چیزهای زائد دیگر در آن وجود دارد، باغچه را از وجود آن‌ها پاک کنید. سطحی صاف و هموار ایجاد کنید، سطح خاک را کاملاً فشرده و سفت کنید. با شن کش اندکی سطخ خاک را شیاردار نمائید، مقداری مواد تقویت کننده خاک را به آن بیافزایید و دوباره با شن کش بر روی سطح آن بکشید. توجه داشته باشید که چمن‌ها بر روی خاک فشرده و سفت رشد می‌کنند. سپس بذر چمن را بطور کاملاً یکپارچه و منظم بر روی شیار‌ها پاشیده و کود کاملاً الک شده و نرم بر روی خاک بریزید. روزی دو مرتبه آن را آبیاری کنید.سعی کنید بر روی چمنی که هنوز به خوبی در خاک ریشه ندوانیده است، راه نروید. اگر هوا مناسب باشد، چمن رشد می‌کند. هنگام هرس کردن، آن‌ها را خیلی کوتاه نکنید .
 

nafiseh.pink

عضو جدید
سلام. مرسی از مطالب خوبتون. میشه لطف کنید منبع هم معرفی کنید؟ آخه واسه پروژم میخام استفاده کنم. ملـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــسی♥
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
روش های جدید چمن کاری در دنیا

دستک افشانی


در این روش تنها دستک ها را ( بدون در نظر گرفتن مکان مشخص برای آنها ) روی زمین به صورت

مکانیکی همراه با خاک پخش می کنند . استولون ها از بذر ها نسبت به خشکی و کمبود مواد غذایی مقاوم تر ه

تکه کاری

در این روش دستک ها یا ریزوم ها را در حفره های کوچک می کارند. توجه داشته باشید که در این روش

دستک ها جای مشخص دارند و معمولا به صورت ردیفی کشت می شوند.

کشت توپی

بیشتر برای ترمیم قسمت های آسیب دیده از این روش بهره گرفته می شود و در سطح وسیع استفاده نمی شود

چون صرفه اقتصادی ندارد.

چمن های فرش (رول)

در این روش چمن در محلی خاص کشت می شود و هنگامی که به اندازه مناسبی برای فروش رسید، به همراه ریشه و

ریزوم بریده و به محل اصلی کشت انتقال داده می شود .تفاوت عمده چمن فرش با چمن معمولی در اینست که در تولید

چمن فرش ،عامل مهم، بخش زیر زمینی است ولی در چمن معمولی عامل مهم ، قسمت روزمینی می باشد. لذا در

تولید چمن فرش استحکام و توسعه خوب ریزوم ها و ریشه ها از اهمیت خاصی برخوردار است.
http://forum.saramad.ir/forumdisplay.php?248-کشاورزی-و-جنگلداری&
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
کاشتن چمن تازه

کاشتن چمن تازه

گر مایلید با کاشت چمن، زمینه ای زیبا برای حیاط خود طراحی کنید، باید از انواع چمن و نحوۀ کاشت آن ها مطلع باشید. بهترین زمان برای کاشتن چمن تازه، اواخر زمستان و اوائل بهار است؛ زیرا در این زمان چمن به راحتی می‌تواند ریشه بدهد. برای کاشت چمن تازه به راهنمایی‌های ما توجه کنید.

کاشت چمن تازه در صورتی که در زمان مناسب و در مکان مناسب انجام شود، بسیار راحت است.


شرایط کاشت


چمن به راحتی و با صرف اندکی زمان، بر روی خاک گرم و مرطوب رشد می‌کند. فصل بهار زمان بسیار مناسبی برای رشد چمن است، زیرا چمن کاشته شده با بارش‌های بهاری به وفور آب می‌خورد. می‌توان چمن را در تابستان نیز کاشت؛ اما اگر در منطقه‌ای هستید که دچار کمبود آب می‌باشد، این کار به شما توصیه نمی‌شود، زیرا در این فصل باید چمن را بسیار آبیاری کرد و نمی‌توان آن را در شرایط گرم و کم آبی قرار داد. در صورتی که در منطقه گرمسیری زندگی می‌کنید، توجه داشته باشید زمانی که بذر تازه پاشیده شده، سطح بالای خاک همواره نمناک باشد و به این منظور هر چند ساعت آن را آبیاری کنید.


خريد چمن


سعی کنید بهترین و مرغوب‌ترین تخم چمن را انتخاب کنید. چمن‌ها انواع مختلفی دارند که بعضی از آن‌ها نسبت به بقیه دارای قدرت بیشتری هستند. در مناطقی که از بارش‌های کم بهره‌مند هستند، از چمنی استفاده می‌کنند که احتیاج کمتری به آبیاری دارد. هنگام خرید چمن دقت کنید بذر مورد نظر خود را از فروشگاه‌های معتبر تهیه کنید و به نام کشور تولید کننده آن توجه نکنید، زیرا بذر چمن نامرغوب حاوی تخم علف‌های هرز است که برای گیاهان مضر می‌باشند.


کاشتن چمن


خاک را بررسی کنید؛ اگر علف هرز، خرده سنگ و چیزهای زائد دیگر در آن وجود دارد، باغچه را از وجود آن‌ها پاک کنید. سطحی صاف و هموار ایجاد کنید، پستی و بلندی‌ها را با غلطک از بین ببرید و سطح خاک را کاملاً فشرده و سفت کنید. با شن کش اندکی سطخ خاک را شیاردار نمائید، مقداری مواد تقویت کننده خاک را به آن بیافزایید و دوباره با شن کش بر روی سطح آن بکشید. توجه داشته باشید که چمن‌ها بر روی خاک فشرده و سفت رشد می‌کنند. سپس بذر چمن را بطور کاملاً یکپارچه و منظم بر روی شیار‌ها پاشیده و کود کاملاً الک شده و نرم بر روی خاک بریزید. روزی دو مرتبه (صبح و عصر) آن را آبیاری کنید.


نگهداری چمن


سعی کنید بر روی چمنی که هنوز به خوبی در خاک ریشه ندوانیده است، راه نروید. اگر هوا مناسب باشد، چمن رشد می‌کند. هنگام هرس کردن، آن‌ها را خیلی کوتاه نکنید.
 

ewayswebmaster

عضو جدید
با تشکر از این منبع. آیا کتابی هست که یک منبع جامع راجع به تغذیه چمن ها در اختیار ما بذاره؟
ممنونم
 

ni_rosa_ce

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
[h=2]فضای سبز و پارک سازی - روش های کاشت چمن[/h]
چمن در طراحی و ایجاد فضای سبز در هر پارک ، نقش مهمی را ایفا می کند و همانند ایجاد زمینة مناسب در یک تابلوی نقاشی است که با انواع درختچه های زینتی یا حاشیه های گل به طور الوان خلق می شود. ولی خلق این زمینة سبز، خود مشکلات و مسائلی را به همراه دارد که رعایت و حراست رشد و نمو آن ضروری می باشد. زیبایی و لطافت هر پارک هنگامی کامل خواهد شد که سبزی مطبوع چمن زمینه اصلی آن باشد و شاید گیاه دیگری نتوان یافت که جایگزین آن گردد.
در مورد نقش چمن و اثرات آن در محیط زیست، آب و هوای شهر و منطقه، همان بس که اجمالاً بگویم وجود گیاه چمن مانند تمامی گیاهان سبز در میزان اکسیژن محیط اطراف خود موثر بوده و نوعی تعادل را ایجاد می کند. ضمناً در تمیز شدن هوا و کاهش گرد و غبار محیط به نحو چشم گیری موثر می باشد و از تبخیر شدید آب در سطح زمین جلوگیری می نماید. در میادین و خیابان هائی که سطح چمن همراه با درختان پهن برگ و سوزنی برگ باشد، سیستم آبیاری چمن و تکرار دفعات آن تا حد زیادی نیاز آبی درختان را برآورده می کند.

چمن را هم می توان از طریق کاشت بذر در محل مورد نظر، و هم از طریق جا به جا کردن قطعات چمن کشت شده در محلی دیگر و یا خرید از مؤسساتی که به کشت و پرورش چمن به منظور فروش می پردازند و قطعات چمن را با ریشه و چند سانتی متر خاک یک جا از زمین بریده و در اختیار خریداران قرار می دهند تهیه نمود.

- عملیات کشت و کار چمن :

چمن را در خاکی نه چندان سنگین و نه خیلی سبک کشت می کنند. یک خاک عمیق و حاصل خیز و عاری از بذر علف هرز برای چمن کاری مناسب است. جهت کاشت چمن ابتدا خاک را بیل زده، بعد از چند روز کلوخ ها را خرد و سنگ ریزه ها و باقی مانده های گیاهی را از خاک خارج می کنیم تا سطح خاک کاملاً صاف شود. این کار را با کمک یک تخته و یا آسان تر با گرداندن یک بوم غلطان سبک روی خاک انجام می دهیم. در تهران بهترین فصل بذر کاری چمن ها در اواخر شهریور ماه است، اما می توان چمن ها را در اردیبهشت ماه نیز کشت و کار کرد. میزان بذر در هر متر مربع بسته به نوع چمن متفاوت است. چمن های درشت مثل لولیوم را باید 50 گرم و چمن های ریز مثل پوآ را 20 تا 30 گرم برای هر متر مربع در نظر گرفت. بذر را باید یکنواخت در سطح خاک پخش کنیم و به کمک یک شن کش کمی سطح خاک کشت شده را زیر و رو کنیم، به طوری که فقط چند میلی متر خاک روی بذر ها را بپوشاند و بذر چمن با سطح خاک مخلوط شود، سپس روی آن حدود 1 تا 2 سانتی متر کود پوسیده دامی سرند شده و یا خاک برگ سرند شده می پاشیم. البته باید در نظر داشته باشیم که اگر خاک یا کود زیادی روی بذر چمن بپاشیم، سبز شدن چمن به تأخیر خواهد افتاد و یا چمن اصلاً سبز نخواهد شد. بحرانی ترین دوران چمن کاری بعد از کشت بذر و قبل از سبز شدن آن است. در این دوره باید چمن را هر روز آبیاری کنیم و در هنگام آبیاری مراقب باشیم تا خاک سفت نشود و بذر نیز شسته نشود. در مراحل بعدی نیز چون چمن به آبیاری منظم نیاز دارد آن را روزانه آبیاری می کنیم زیرا آبیاری روزانه چمن باعث می شود تا برگ ها طراوت بیشتری یابند. میزان آب مورد نیاز چمن بستگی به عوامل متعددی از قبیل: نوع خاک، میزان رطوبت هوا، میزان بارندگی، حرارت محیط، نوع چمن و ... دارد.
معمولاً چمن ها را در هنگامی که از شدت گرمای روز کاسته می شد و یا اوائل صبح آبیاری می نمودند. پس از چند روز که چمن ها سبز شدند و ارتفاع آن ها به سه الی چهار سانتی متر رسید بار دیگر غلطک سبکی روی آن می زنیم تا ریشه گیاه جوان کاملاً با خاک تماس پیدا کرده و تولید ریشه های زیاد تری نماید. پس از این که چمن تا اندازه ای رشد کرد و ارتفاع آن به 5 الی 6 سانتی متر رسید، چمن را کوتاه می کنیم. چیدن چمن ها به منظور جلوگیری از به گل رفتن و یکنواخت و پر پشت شدن آن ها صورت می گیرد. چمن ها را با قیچی یا ماشین چمن زنی به کرات کوتاه می نمایند. ماشین های چمن زنی که در منطقه استفاده می شدند از نوع موتوری بودند. آن چه که در چمن کاری حائز اهمیت است جلوگیری از تراکم خاک می باشدکه نفوذپذیری آن در چمن کاری مسطح، در شیب ملایم و شیب تند متفاوت می باشد.
در فصل پائیز یا در فصل بهار، چمن را کود پاشی می نمایند. میزان ازت مورد نیاز سالیانة چمن حدود 30 گرم در متر مربع، میزان فسفر و پتاسیم به میزان هر یک 15 گرم در متر مربع می باشد. از آن جایی که کود های مختلف از نظر در صد عناصر کودی با هم دیگر متفاوت می باشند، با در نظر گرفتن درصد این عناصر در کود ها مقادیر آن ها حساب شده و به زمین چمن کاری داده می شوند.
برای کاشت قطعات چمن بریده شده، قبل از کاشت، زمین مورد نظر را همانند زمینی که برای بذر کاری آماده می کنیم، تهیه می نماییم. برای آن که ریشه ها بتوانند در آغاز با خاک تماس بیشتری یافته و در خاک نفوذ کنند یک لایه از سطح فوقانی خاک را به وسیله شن کش یا هر وسیلة دیگر نرم و آماده می کنیم. سپس قطعات چمن آماده را در کنار یکدیگر قرار می دهیم، به گونه ای که بین قطعات فاصله ای وجود نداشته باشد و یا به عبارت دیگر همانند آجر چینی در یک ساختمان که آجر ها در یکدیگر قفل و بست می شوند انجام می دهیم. نحوة قرار دادن قطعات در کنار هم را به گونه ای در نظر می گیریم که ارتفاع آن ها در همه سطوح یکسان، و از شیب معین و مشخصی بر خوردار باشند. برای این که قطعات کاملاً به هم بچسبند به کمک لبة بیل آن ها را کمی فشار داده به هم نزدیک تر می کنیم.
هنگامی که قسمتی از سطح زمین پوشیده از چمن شد به وسیله یک غلطک سبک، کمی آن ها را کوبیده و آبیاری می کنیم. روز بعد، پس از کاهش رطوبت، مقداری خاک غربال شده و نرم روی چمن می پاشیم تا اگر شکاف هایی وجود داشته باشد آن ها را پر نماید. گاهی یک یا دو بار عمل غلطک زدن را در چند هفتة اول انجام می دهیم.
چمن علاوه بر ایجاد پوشش سبز، در انواع تزئینات داخل پارک ها و فضاهای سبز منطقه به صورت قسمتی از طرح های تزئیناتی به کار می رود. لذا متخصصین بر حسب نوع طرح، سلیقه و همچنین وضع درختان یا سطح چمن کاری شده، از سنگ ها یا تخته سنگ هایی برای ایجاد محل عبور در فضای چمن استفاده کرده اند.
گاهی هم در سطوح وسیع چمن کاری، بر حسب خصوصیات طرح در قسمت هایی از چمن، باغچه های همراه به گیاهان زینتی پا کوتاه و دائمی چون گل های رز،شمعدانی و ... احداث کرده اند. همچنین در سطوح وسیع با ایجاد تپه ها یا برجستگی هائی، اشکال کوچکی از طبیعت سبز را پدید آورده اند و در روی آن به طور پراکنده تک بوته هائی غرس نموده اند.

عمل مبارزه با علف های هرز چمن از زمان تهیة زمین آغاز می شد، بدین معنی که در موقع تهیة زمین، کلیة ریشه های گیاهان هرز را هنگام شخم یا بیل زدن و سایر عملیات تهیة زمین به هر ترتیبی که ممکن بود از خاک خارج می نمودند و پس از سبز شدن چمن، دو تا سه مرتبه علف های هرز را وجین می نمودند. به طور کلی بذور علف های هرز و خودرو، توسط آب، کودهای دامی، باد و آلوده بودن بذر چمن انتشار میابند و پس از مدت کوتاهی گاهی هم زمان با رشد بذور چمن موجب تخریب و نابودی چمن می شوند.
علف های هرز چمن بر دو نوع می باشند:
1- گیاهان هرزی که یک ساله بوده و اگر از دانه بستن آن ها جلوگیری می شد از بین می رفتند. چیدن مکرر چمن ها از دانه بستن علف های مزبور جلوگیری می نمود.
2- نباتات هرز دائمی بر دو نوع بودند:
- نباتاتی با ریشه های عمقی مانند گل قاصد که حتماً باید با دست کنده می شدند و یا به وسیلة مواد شیمیایی از بین می رفتند.
- نوع دیگر، دارای ریشه های افشان بودند(مانند مینا چمنی) که با آن ها با علف کش های انتخابی مبارزه می نمودیم.
اما بعضی از گیاهان خانوادة گرامینه از گیاهان هرز محسوب می شدند و آن ها را با چاقو ریشه کن می نمودیم و یا چمن ها را کوتاه چین می کردیم تا مرکز نموی این گیاهان قطع شده و از بین می رفتند.
در کل در برنامة مسؤلین در نظر گرفته شده بود که علف های هرز موجود در چمن و پارک ها و فضاهای سبز منطقه قبل از به گل نشستن از زمین خارج و ریشه کن شوند. زیرا پس از گل و تخم بستن، تخم های رسیده مجدداً پراکنده شده و آلودگی مجدد را پدید می آوردند.

عمده ترین بیماری چمن نوعی قارچ به نام زنگ است که معمولاً در روزهای گرم تابستان و هنگامی که رطوبت خاک زیاد است بروز می نماید، بیماری مزبور موجب می شود چمن قطعه قطعه به رنگ زرد در آمده و سوخته جلوه نماید، همچنین برخی از بیماری های قارچی خاکزی در اثر رطوبت زیاد خاک، آبیاری زیاده از حد، یا فقدان زه کشی موجب پوسیدگی و زردی و خشکیدگی چمن می گردند. برای مبارزه با زنگ چمن از علف کش زینب استفاده می شود که خوشبختانه به علت رسیدگی و تدبیر صحیح مسؤلین، گیاهان و چمن های منطقه دچار هیچ بیماری و مشکلی نمی باشند.
 

R a h a a M

عضو جدید
کاربر ممتاز
قواعد كاشت چمن

قواعد كاشت چمن

چمن و گیاهان پوششی

بذر چمن و مخلوطهای بذری یکی از مراحل مهم در چمن کاری انتخاب بذر یا مخلوط بذری با کیفیت است که با شرایط آب و هوایی سازگار بوده و متناسب با محل و زمین مورد نظر باشد. کیفیت ضعیف بذر موجب کاهش قوه نامیه و یا گسترش علفهای هرز و یا گراس های ناخواسته می گردد. همچنین استفاده از بذور دارای کیفیت نامرغوب ممکن است منجر به تولید چمن با کیفیت نامناسب گردد. همچنین در صورتی که یک گونه ی مورد استفاده در مخلوط بذری (Seed Mixture) با شرایط محل کاشت سازگاری نداشته باشد منجر به تولید پوشش چمن ضعیف، افزایش رشد علفهای هرز و فرسایش خاک می گردد که این عوامل ناشی از عدم تولید پوشش گیاهی مناسب می باشد. به همین دلیل بایستی قبل از توصیه ی یک بذر یا مخلوط بذری برای یک منطقه، بایستی آزمایشات مقدماتی در مورد سازگاری با شرایط منطقه صورت گیرد. بر چسب بذر Seed Label)) هنگام خرید بذر چمن توجه به برچسب اهمیت زیادی دارد. برچسب باید حاوی اطلاعاتی در مورد نوع، میزان و کیفیت بذر موجود در بسته بندی مورد نظر باشد. روی برچسب بایستی اطلاعات زیر وجود داشته باشد:


  1. نام و آدرس شرکت: در صورتیکه خریدار از نظر کیفیت یا سایر موارد ناراضی باشد، امکان برگشت دادن توده ی بذری و یا پیگیری قانونی وجود داشته باشد.
  2. حجم یا وزن بسته: معمولا بسته بندی یک نوع خاص در ابعاد متفاوت ارائه می گردد. کیسه های 25 و 50 کیلوگرمی از رایج ترین بسته بندیها هستند. بایستی توجه داشت آرم شرکت و سایر مشخصات به خوبی روی بسته وجود داشته باشد.
  3. گونه و رقم چمن: علاوه بر نام گیاهشناسی گونه ی مورد نظر بایستی در مورد رقم یا ارقام دیگر موجود در توده ی بذری اطلاعاتی ارائه گردد. البته در صورتیکه توده ی بذری بصورت مخلوط باشد بایستی اطلاعات هر گونه یا رقم بصورت جداگانه و براساس درصد اولویت موجود در توده بیان گردد.
  4. درصد وزنی بذر خالص هر گونه یا رقم. درصد خلوص (Purity)
  5. درصد جوانه زنی (درصد بذورزنده): که مربوط به بذر خالص می باشد.
  6. درصد وزنی سایر محصولات: شامل بذر تمام محصولات زراعی موجود می باشد که بایستی کمتر از 5 درصد وزنی توده ی بذر چمن باشد. با وجود اینکه بذر برخی محصولات زراعی قابلیت رقابت با چمن را ندارند ولی بهتر است توده های بذری خریداری شوند که میزان بذر سایر محصولات درآنها کمتر از ..... درصد باشد.
  7. درصد وزنی بذر علفهای هرز: درصد وزنی بذر علفهای هرز نبایستی بیشتر از یک درصد وزنی باشد. کیفیت خوب بذر چمن معمولا بستگی به علفهای هرز دارد و میزان بذر علفهای هرز نبایستی بیشتر از 5/0 باشد.
  8. درصد وزنی گونه های گراس ناخواسته: بر اساس استانداردهای ارائه شده، توده ی بذری نبایستی حاوی بیش از 5/0 درصد از بذور چمنها و یا گراسهای ناخواسته باشد. به همین خاطر بذور چمن با کیفیت بالا دارای بذر سایر گیاهان گرامینه نمی باشند. توده ی بذری که دارای بذورگراسهایی مانند تیموتی، meadow fescue, orchard grass، یولاف، ری گراس یکساله و یا شبدر باشد، معمولا برای چمن کاری توصیه نمی گردند. ری گراس یکساله برای چمن کاری های موقتی مورد استفاده قرار می گیرد.
  9. درصد مواد خارجی (مواد غیرزنده): درصد مواد خارجی در توده ی بذری نبایستی بیش از 15 درصد وزنی توده باشد. مگر در صورتی که طبق توصیه کودی نیاز به استفاده از کودهای پوششی و یا Pelleting برای تسریع کاشت ضروری باشد.
  10. تاریخ آزمایش جوانه زنی: طبق استانداردهای موجود بهتر است آزمایش جوانه زنی بذر توسط شرکت تولیدکننده طی یک دوره ی 9 ماهه قبل از فروش بذر انجام شده باشد.

  • برخی موارد شرکت ها موارد کاربرد بذر یا توده ی بذری را نیز روی برچسب درج می نمایند. بعنوان مثال موقتی بودن کاربرد ری گراس یکساله و توصیه ی استفاده از بنت گراس برای زمین های گلف و یا تنیس.



  • در مخلوط بذری بهتر است چند رقم یک گونه نیز باهم مخلوط شوند. بعنوان مثال گاهی بذر 3تا5 رقم کنتاکی باهم مخلوط می شود. این امر منجحر به افزایش مقاومت به بیماریها و تنش های محیطی می گردد.
بذر زنده ی خالص (Pure Live Seed) : گاهی بذر چمن با کیفیت پایین به فروش می رسد و یا اینکه قدرت جوانه زنی پایین است. برای جلوگیری از تاثیر سوءکیفیت پایین تو ده ی بذری بر کیفیت پوشش چمن، بایستی میزان بذر مورد استفاده برای کاشت افزایش یابد. میزان بذر مورد نیاز برای جبران درصد جوانه زنی از دست رفته و یا ناخالص توده ی بذری براساس شاخص بذور زنده (PLS) محاسبه می گردد. این شاخص براساس درصد بیان می گردد و روش محاسبه ی آن بصورت زیر است:

PLS =100 / (درصد جوانه زنی×درصد خلوص) بذر مورد نیاز برای کاشت 100/(PlS) =

مثال) درصورتیکه میزان بذر خالص 85 درصد و میزان جوانه زنی 75 درصد باشد، بذر مورد نیاز برای کاشت را محاسبه نمایید. PLS= (85×75)/ 100= %61 100/61= 1/6 یعنی اگر 6/1×A مقدار از توده ی بذری با خلوص 85 درصد و جوانه زنی 75 درصد برای کاشت استفاده شود. عدد A مقدرا توصیه شده ی کلی برای کاشت این توده می باشد. یعنی اگر 20 گرم در متر مربع توصیه شده باشد، مقدار لازم برای کاشت 32 گرم در متر مربع خواهد بود. محاسبه ی PLS می تواند معیار مناسبی برای انتخاب یک توده ی بذری دارای قیمت های مختلف باشد. مثال: توده ی A با مشخصات خلوص 85درصد، جوانه زنی 70 درصد و قیمت هر کیلو 9500 تومان. توده ی B خلوص90 درصد و جوانه زنی 60 درصد و قیمت هر کیلو 16000 تومان (مقدار توصیه شده برای کاشت هر دو توده یکسان است.)
 

R a h a a M

عضو جدید
کاربر ممتاز
چند نکته در مورد بذر چمن

چند نکته در مورد بذر چمن

  1. درصورت نیاز به کاشت بذر، نتوع بذر و مقدار مورد نیاز تعیین گردد.
  2. در مورد منابع تامین بذر (نحوه ی خرید) بررسی کافی انجام شود. موارد فوق برای کاشت چمن فرش (Sod) نیز رعایت شود.
  3. در انتخاب چمن، توجه به عادت رشد چمن، شرایط آب و هوایی و ویژگیهای کلی گیاه مهم است.
  4. بهترین راه انتخاب چمن، بکارگیری چمنی است که قبلا در همان منطقه جواب داده و رشد خوبی داشته است.
  5. قابلیت پاخوری، قدرت استقرار اولیه و نیازهای خاص چمن مورد نظر بایستی درانتخاب چمن مورد توجه قرار گیرد.
  6. توجه به وضعیت بذر علفهای هرز در تعیین کیفیت توده ی بذری مهم است. چون در صورت وجود بذر علف هرز در در توده ی بذر چمن، حذف آنها پس از رشد مشکل است و یا بصورت جدی با چمن رقابت می نمایند.
  7. وجود مواد خارجی نیز باعث کاهش کیفیت توده ی بذری می شود.
  8. توجه به مندرجات برچسب در هنگام خرید بذر مهم است.
کیفیت بذر توسط خلوص (Purity)، قدرت زنده بودن (Viability) و شبیه به اصل بودن گونه یا رقم (Trueness) تعیین می گردد. جدول ص 475 در مورد استانداردهای کیفیت بذر چمن مطالعه می گردد
 

R a h a a M

عضو جدید
کاربر ممتاز
انواع تقسیم بندی چمن ها

انواع تقسیم بندی چمن ها

تقسیم بندر براساس روش تکثیر:

الف) جنسی: بیشتر گونه های یکساله و گیاهان حاصل از برنامه های بهنژادی را شامل می شود. برخی گونه هایی که توسط روشهای غیرجنسی (ریزوم و یا استولون) تکثیر می شوند را می توان با بذر تکثیر نمود. ارزان بودن و کشت وسیع از مزایای این روش است.

ب) روش غیرجنسی: ریزومک و استولون روشهای طبیهی تکقیر غیر جنسی چمن ها هستند که می توان ار این ویژگی در تکثیر غیرجنسی آنها استفقاده نمود. خاصیت تهاجمی چمن ها با قفدرت تکثیر غیرجنسی آنها ارتباز دارد.

تقسیم بندی براساس قدرت تحمل سایه:

سایه از عوامل تعیین کننده و تاثیرگذار بر رشد و نمو گیاهان است. مهمترین تاثیر سایه ناشی از شدت نورکم می باشد. رقابت با سایر گیاهان (مانند درختان مجاور) برای آب و مواد غذایی، کاهش حرکت جریان هوا بعلت عامل ایجاد سایه، افزایش رطوبت نسبی در سایه و کاهش درجه حرارت از سایر تاثیرات سایه بر رشد چمن است. تمام این عوامل بصورت مستقیم یا غیر مستقیم رشد و متابولیسم گیاه چمن را تحت تاثیر قرار می دهد. سایه، عدم تامین نور کامل و طبیعی نورخورشید است.

در سایه کمیت و کیفیت نور تحت تاثیر قرار می گیرد. کاهش فتوسنتز یکی از مهمترین واکنشهای گیاهان نسبت به سایه می باشد. کاهش رشد ریشه زایی چمن ها در سایه گزارش شده است. همچنین تشدید اقرات آللوپاتی گیاهان مجاور چمن در سایه نیز گزارش شده است. در طراحی های فضای سبز وجود سایه یکی از موانع بکارگیری چمن ها می باشد زیرا در طرج های فضای سبز بخش های دارای سایه کامل و یا بخش های سایه در طول روز وجود دارد. طبق نظر بیردر [SUP]1[/SUP] (1973) حدود 20 تا 25 درصد چمن کاری ها به میزان های متفاوت سایه دریافت می دارند. جنبه های فیزیولوژیکی، مرفولوژیکی، تغذیه ای و آناتومیکی چمن تحت تاثیر سایه قرار می گیرد.و در چمن زمین های گلف و منازل سایه اهمیت بیشتری دارد.

بنابراین چمن ها از نظر تحمل سایه به دو گروه تقسیم می شوند:



  1. آفتاب دوست (حساس به سایه)،
  2. سایه پسند (مقاوم به سایه).



براساس روش کاشت:


  1. مستقیم (بذر)
  2. چمن قرش (Sod)
  3. Plug

براساس تحمل سرما:



  1. چمن های فصل سرد (Beard) این چمن ها آب و هویا سرد را تحمل می نمایند و در بیشتر شرایط آب و هوایی مناطق معتدله رشد خوب یدارند. مانند بنت گراس، فستوکا، کنتاکی بلوگراس، ری گراس چندساله و Crested wheat grass
  2. چمن های فصل گرم: چمن آفریقایی (برمودا گراس) بوفالو گراس و زوی زیا


پاییز بر کشت بهاره ترجیح دارد:


  1. خاک هنوز گرم است و با وجود رطوبت کافی جوانه زنی بذر به خوبی انجام می گیرد.
  2. رشد علفهای هرز در پاییز کمتر است و رقابت آنها کمتر بوده و استقرار چمن بهتر صورت می گیرد.
  3. کشت چمن دو فصل رشد را پشت سر می گذارد. در شروع بهار بعدی پوشش سبز را از اوایل بهار خواهیم داشت و گیاهان آمادگی بهتری برای مقابله با تنش تابستان بعد خواهند داشت.
  4. وجود بارانهای پاییزی به استقرار و تحکیم چمن کمک خواهد کرد.
  5. در بهار ممکن است خاک در زمان کاشت مرطوب و خنک باشد.
البته باید در پاییز زمانی اقدام به کشت گردد که تا شروع یخ بندان چمن به اندازه ی کافی رشد کرده باشد. مشابه این حالت در کشت بهاره نیز وجود دارد و باید تا قبل از فرا رسیدن گرما چمن استقرار یافته باشد و رشد خوبی کرده باشد.

میزان بذر لازم:

میزان بذر بستگی به درشتی و ریزی بذر، قوه ی نامیه و درجه ی خلوص آن دارد. با وجود قوه ی نامیه ی کم و ای ناخالصی زیاد میزان مصرف بذر در واحد سطح افزایش می یابد. بررسی اجزای یک محوطه ی زینتی می تواند تا حدودی نشان دهنده ی تقسیم بندی گیاهان زینتی و جایگاه گیاهان پوششی باشد:
  1. چمن و گیاهان پوششی
  2. بوته ها و درختچه ها
  3. بالا رونده ها و خزنده ها
  4. درختان
  5. گلهای یکساله
  6. گیاهان حاشیه ای زینتی
  7. گیاهان پرچینی
  8. گیاهان باغ صخره ای
  9. شکل سازی

منابع استفاده شده:gardenman.blogfa
 

Similar threads

بالا