استان مرکزی

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
موقعيت جغرافيايي و تقسيمات سياسي استان
استان مرکزی به عنوان چهارراهی است که استانهای غربی،شرقی وشمالی جنوبی را به یکدیگرمتصل می کند.این استان علاوه بر موقعیت خاص جغرافیائی به سبب وجود کارخانه های صنعتی از قبیل نیروگاه،کارخانه های پتروشیمی،ماشین سازی،کمباین سازی، آلومینیوم سازی وانبوهی از شرکت ها وکارخانه های صنعتی وتولیدی یکی از قطب های صنعتی کشور می باشد.
استان مركزي تقريباُ در مركز ايران قرار دارد . اين استان از شمال به استان هاي تهران و قزوين, از غرب به استان همدان , از جنوب به استانهاي لرستان و اصفهان واز شرق به استانهاي تهران , قم و اصفهان محدود است .
اين استان با مساحتي معادل 29530 كيلومتر مربع حدود 82 / 1 درصد از مساحت كل كشور را به خود اختصاص داده است .
بر اساس آخرين تقسيمات كشوري درسال 1375 , استان مركزي داراي 8 شهرستان , 15 بخش , 19 شهر ، 60 دهستان و 1394 آبادي داراي سكنه و 46 آبادي خالي از سكنه است .

جغرافياي تاريخي استان
باستناد منابع تاريخي , استان مركزي در هزارة اول قبل ازميلاد جزو ايالات ماد بزرگ بود كه تمام قسمت مركزي و غربي ايران را در بر مي گرفت واز كانون هاي قديم استقرار در فلات ايران به شمار مي رفته است . درزمان سلوكيان , اين منطقه , مخصوصاُ قسمت شمالي آن (دهستان خورهه) مورد توجه حكام يوناني قرار گرفت . وجود آثار باستاني باقي مانده ازاين دوران در خورهه مؤيد اين نظر است .

در زمان خسروپرويز ـ پادشاه ساساني ـ ايران به چهار بخش (كوست ) تقسيم شد. اين چهار بخش عبارت بودن از : باختر (شمال) ، خورآبان يا خوارآسان (مشرق) , نيمروز (جنوب) و خوربران (مغرب) . اين منطقه در كوست خوربران (مغرب) كه به معني محل غروب خورشيد بود قرار داشت .


در قرن اول اسلامي اين منطقه به نام ايالت جبال يا قهستان تغيير نام داد , به طوري كه جغرافيانويسان اسلامي اين قرن , از آن به عنوان بخشي از بلاد پهلويان و به نام كوهستان يا قهستان (جبال ) نام برده اند. اين منطقه درقرن دوم هجري همراه با همدان , ري و اصفهان به نام عراق عجم ناميده شد. در قرن چهارم هجري قمري شهرهاي ايالت جبال عبارت بودند از: همدان , رودآور , خورمه (خورهه) , سهرود , ابهر , سمنان , قم , قاشان , روده , پوسته , كره , بره , گربايگان (گلپايگان) و ....

در اين دوره مراكز و كانونهاي درجه اول شهري نيز عبارت بودند از : ساوه , تفرش , وره , ساروق و گلپايگان و شهرهاي مبادلاتي درجه دوم نيز عبارت بودند از : محلات , خمين , كميجان , ميلاجرد ، خنداب , اليثار , سامان , خورهه , نيمور , نراق , دليجان , جاسب , ماْمونيه , الوير و .... بودند .


دراين مراكز غله , حبوبات , زعفران , انجير , انار , سيب , انگور , گردو , بادام , قيسي وساير محصولات سردرختي و باغي و خشكبار و گياهان دارويي مانند ترنجبين در كنار محصولات صنايع دستي مانند : ظروف سفالي و مسي و پارچه و كرباس , گليمنه , قالي و ... توليد مي شد .درچند دهة اخير با توسعه راه آهن و احداث كارخانجات مختلف , به مرور چهره منطقه عوض شد و بعد از تقسيمات جديد كشوري و ايجاد استان تهران و مركزي , اين استان به مركزيت اراك به وجود آمد .

 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
اراک


اراک یکی از شهرهای ایران و مرکز استان مرکزی است. این شهر مرکز شهرستان اراک نیز است. اراک با جمعیتی برابر با ۴۳۸٬۳۳۸ نفر (سرشماری سال ۱۳۸۵) قطب جمعیتی استان و پانزدهمین شهر پرجمعیت ایران به حساب می‌آید.


شهرستان اراک

یکی از شهرستان‌های استان مرکزی ایران است. این شهرستان از دو بخش خنداب و مرکزی تشکیل شده‌است . مرکز آن شهر اراک است.

جمعیت این شهرستان طبق سرشماری سال ۱۳۸۵ بالغ بر ۶۰۲۹۷۱ بوده‌است.

 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
ویژگی های طبیعی اراک:


شهرستان اراک ازشمال به تفرش،ازمغرب به همدان وملایر،ازمشرق به شهرستان محلات و ازجنوب به شهرستان خمین وسربند محدود شده وارتفاع متوسط شهرستان حدود1700متراز سطح دریاست واز لحاظ وسعت دومین شهرستان استان بعد از شهرستان ساوه می باشد.


شهرستان اراک به لحاظ برخورداری ازعامل آب وهوایی(مانندمجاورت با کویر میقان،وجود ارتفاعات و...)دارای نوسانات اقلیمی است،بطور کلی تابستانهای نسبتاً ملایم وزمستانهای سردتا نسبتا ًسرداز خصوصیات اقلیمی شهرستان اراک است از مهمترین کوههای آن میتوان به کوههای راسوند،سفیدخانی وهفتادقله اشاره کرد.همچنین رودخانه شراءوسرشاخه های آن به نامهای مهاجران و کله در غرب شهرستان اراک جریان داشته که در خنداب با رودخانه قره چای یکی شده، بطرف همدان جریان پیدا میکند.


این شهرستان درسال1373دارای سه دهستان بوده است.اراک مرکزشهرستان وهمچنین مرکزاستان به اضافه شهر کمیجان،2نقطه شهری،شهرستان اراک را تشکیل می دهند شهر اراک بعنوان مرکزاستان با جمعیتی بالغ بر604546نفردرسال1373ونرخ رشد جمعیتی3% قطب جمعیتی استان واز شهرهای پر جمعیت کشورمحسوب میگردد و میدان شهداء)باغ ملی) میدان مرکزی این شهر میباشد.


اهالی این شهرستان عمدتاً به لهجه فارسی و در بخشهایی به گویش خلج ترکی تکلم می کنند.


وجود کارخانه ها وصنایع مختلف درمحدوده شهرستان اراک از سویی و مرکزیت استان از سویی دیگرباعث جذب فعالیتهای صنعتی وخدماتی در اراک شده است.ازصنایع دستی عمده آن فرش بافی است که فرش ساروق اراک در این مورد ازشهرت خاصی برخورداراست.

 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
تاريخچة شهرستان اراك


شهر اراك كمتراز دوقرن پيش در زمان حكومت فتحعلي شاه قاجار ايجاد شد . اين شهر ابتدا (قلعه سلطان آباد ) سپس (سلطان آباد) نام گرفت و درسال 1316 هـ .ش با عبور راه آهن سراسري از كنار آن , به اراك تغيير نام داد . اراك از آغاز ايجاد تا كنون همواره در معرض دگرگوني بوده و تحولات فراواني يافته است .در زمان فتحعلي شاه , شورش هاي متعدد اهالي فراهان , گلپايگان و چهارلنگ عليه حكومت قاجار صورت گرفت . قشون حكومتي قلعه زلف آباد كه محل تجمع مخالفين دولت بود باخاك يكسان كرد. از اين رو منطقه اي خوش آب وهوا كه مركزيت داشته باشد و دسترسي به امكانات ارتباطي و منابع آب و قنوات داشته باشد انتخاب شد. اين نقطه كه انتهاي محل فراهان بود و سابقاُ دهي به نا (دسكره) يا (دستجرد) در آن وجود داشت , سلطان آباد نام گرفت و جمعيت هشت قلعة موجود در پيرامون به شهر جديد منتقل شدند . اين شهر تا اوايل 1270 هـ. ق نقش نظامي داشت . اولين نقطه عطف در تحولات سلطان آباد زماني آغاز شد كه دردورة حكومت ميرزا حسن خان , شهر از حالت نظامي خارج شد و بتدريج كاركرد تجاري و صنعتي يافت و قالي بافي رونق گرفت و زمينه توسعه صنعتي آن نيز فراهم شد . مقارن شروع جنگ جهاني اول و فروپاشي حكومت قاجاريه, قواي روسيه شهرهاي ساوه , سلطان آباد و مناطق اطراف را اشغال كرد .پس از خاتمه جنگ جهاني اول و تحولات سياسي كشور , سلطان آباد نيز در معرض دگرگوني هاي اين دوره قرار گرفت . اين روند در دهه هاي بعدي نيز ادامه يافت , به طوري كه امروزه شهر اراك به يكي از قطب هاي صنعتي ايران تبديل شده است .
 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
وجه تسمیه


اراک در گذشته سلطان‌آباد نام داشت . چون یکی از اهداف بنای شهر، ایجاد مرکزی نظامی وقلعه‌ای جنگی در بین بخشهای ، فراهان، دولاخور، کزاز، سربند، چرا و کاپله با چاپلق بوده‌است ،نخست نام شهر یا قلعه نوبنیاد «قلعه سلطان آبادٍ» بوده‌است که پس از چندی واژه «قلعه» حذف گردیده و فقط با نام سلطان آباد نامیده می‌شد. بمرور زمان «سلطان آباد عراق» به شهر عراق تبدیل گردیده تمام اسناد موجود تا سال ۱۳۱۷ خورشیدی که در دست است نام این شهر عراق بوده‌است. این شهر در دوره رضاشاه اراک نام گرفت.درسال ۱۳۱۷ هنگام بهره برداری راه آهن سراسری ایران و اتصال راه آهن شمال و جنوب بود که کلیه ایستگاههای راه آهن شمال تا جنوب را با نام شهرها و روستاهای کنار آنها نامگذاری نمودند، که از آن سال نام این شهر از عراق به اراک تبدیل شده‌ است.


برای واژه «اراک» معانی گوناگونی ذکر گردیده‌است که تعدادی از آن‌ها عبارت‌اند از: پایتخت، باغستان، نخلستان و شهرستان. بعضی کلمه «اراک» را برگرفته از ایراک که معرب آن کلمه عراق است، دانسته‌اند. زیرا در بازه‌های زمانی خاصی به اراک، عراق عجم نیز گفته شده که به واسطه تلفظ اکثر خارجی‌ها که عراق را ایراک تلفظ می‌کرده‌اند، کم کم بصورت اراک تغییر یافته ‌است.
 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
صنایع ومعادن


استان مرکزی از جمله استانهای صنعتی کشور محسوب می‌شود، وجود صنایع مادر در اراک این شهر را به یکی از قطبهای صنعتی کشور مبدل کرده‌است همچنین وجود کارخانه‌های چشمگیر و تولیدی شهرستان ساوه نیز خود گویای این مهم است.

مهمترین کارخانه‌های صنعتی استان عبارتند از :


  • لاستیک سازی پارس (تایر پیروزی )
  • شركت ماشین سازی اراك سازنده انواع ديگهاي بخارفاير تيوب و واتر تيوب - پل - مخازن - فلنچ - شيرآلات سرچاهي - هيتر - ********** و هر سازه اي كه در ذهن بگنجد در اين شركت قابل سخت ميباشد .

  • آلومینیوم سازی (ايرالكو)
  • کابل سازی
  • کمباین سازی
  • کارخانه هپکو(سازنده ماشین آلات راه سازی)
  • کارخانه‌های سازنده پروفیل و لوله‌های آبیاری آلومینیومی
  • کارخانه‌های آونگان (سازنده پایه فلزی انتقال نیرو)
  • کارخانه ادوات کشاورزی
  • کارخانه تولید نورد آلومینیوم
  • کارخانه قند شازند
  • رنگ روناس
  • پالایشگاه
  • پتروشیمی
  • آذرآب
  • گروه صنعتی ساعی
  • لجور ، لجورهیدرولیک و توسن سازان اراک
  • حاصل چین
  • گداختار
  • ناحیه صنعتی خیرآباد
  • شهرک صنعتی ناحیه دو ( ایبک آباد)
  • شهرک صنعتی ناحیه یک واقع در ضلع شرقی اراک



در استان مرکزی ۱۱۲ معدن محتلف وجود دارد که بیشترین آن مربوط به مصالح ساختمانی است، از مهمترین معادن استان مرکزی می‌توان از : سنگ آهن در شمس آباد اراک، معادن سرب ، روی ، منگنز ، بارتیتین ، سنگ تراورتن ، گچ و سنگ نمک را می‌توان یاد کرد . در اطراف شهر نیمور محلات معادن تراورتن بسیار زیاد است .
 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
سوغات اراک:


فتیر ، فرش دستباف ، باسلق ، کشمش سبز ، صابون محلی ، شیره انگور ، تلخنه دوغ و چندصباحی است که ادویه هم وارد این عرضه شده است.


صنایع دستی


قالی در اراک به گفته سیسیل ادوارز زمانی از اهمیت و اعتبار و فراوانی برخوردار بود و رقیب قالی کرمان بود.از دیگر صنایع دستی اراک می‏توان به گیوه دست دوز اشاره کرد.

در اکثر شهرستان‌های استان مرکزی صنایع مختلف دستی وجود دارند که عمدتاً خاص عشایر منطقه‌اند. عشایری که در محدوده استان زندگی می‌کنند، بومی منطقه نیستند و اکثر آنها از نواحی دیگر به این منطقه مهاجرت کرده و سکنی گزیده‌اند. مهم‌ترین گروه‌های ایلی استان شامل شاهسون‌ها ، ایل کله‌کویی، ایل میش مس (مست)، ایل خلج ، ایل راوه و ایل کرد (کلهر) هستند که به ویژه زنان و دختران انواع صنایع دستی را در آن‌ها تولید می‌کنند. مهم‌ترین صنعت دستی استان فرش است که فرش ساروق از شهرتی جهانی برخوردار است.


علاوه بر آن گیوه که نوعی پاپوش دست‌دوز تولید شده از نخ‌های قالی‌ست، از جمله صنایع دستی در خور توجه این استان است که در سنجان و وفس تولید می‌شود.

آب و هوا
شهرستان اراک به لحاظ برخورداری از عوامل آب وهوایی (مانند مجاورت با کویر میقان، وجود ارتفاعات و...) دارای نوسانات اقلیمی است، بطور کلی تابستانهای نسبتاً ملایم وزمستانهای سرد تا نسبتاً ًسرد از خصوصیات اقلیمی شهرستان اراک است.

طبیعت
از مهم‌ترین کوههای آن می‌توان به کوههای راسوند، سفیدخانی و هفتادقله اشاره کرد. همچنین رودخانه شراء و سرشاخه‌های آن در غرب شهرستان اراک جریان داشته که در خنداب با رودخانه قره چای یکی شده، به‌طرف همدان جریان پیدا می‌کند.

زبان
اهالی این شهرستان عمدتاً به فارسی و در بخش‌هایی به گویش وفسی و در برخی روستاها به زبان ترکی تکلم می‌کنند.


 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
جاذبه‌های طبیعی


جریان سرچشمه‌های قره چای (رودخانه شراء و مهاجران) درغرب شهرستان اراک به علاوه وجود مناطق سرسبز در حواشی این رودخانه و همچنین اقلیم کوهستان و نقاط مرتفع جهت کوهنوردی، این قسمت از شهرستان اراک را از سایر مناطق جدا نموده‌است.


چشمه‌ها


  • چشمه چپقلی
  • چشمه کیخسرو (سراب حک)
  • چشمه دوروزن آب روستای چناس (چشمه‌ای فصلی بوده وتا اواخر بهار آب دارد وشدیدا تحت تأثیر بارش باران و برف است. این چشمه و چشمه‌های دیگر این روستا سرچشمه اصلی رودخانه اراک می‌باشند.)
  • چشمه سراب چناس (چشمه‌ای دایمی بوده و فقط در خشکسالی‌های شدید بی آب می‌شود)
  • چشمه سیلی چناس (چشمه‌ای فصلی بوده و تا اواسط بهار آب دارد و شدیدا تحت تأثیر بارش باران و برف است)
  • چشمه دره چناس (این چشمه در میانهٔ کوه غربی دشت دربند چناس قرار دارد که در تمامی فصول سال آب دارد. عجیب است که در بالای کوه همیشه آب دارد.)
  • چشمه آب رضا آباد در امامزاده سهل ابن علی
  • چشمه آب عمارت واقع در ۴۰ کیلومتری اراک بعد ازروستای هفته که در تمام فصول سال آب دارد
  • امامزاده شاهزاده محمد حصار بعد از روستای هفته در ۴۰ کیلومتری اراک
  • باغ اربابی واقع در روستای هفته در ۴۰ کیلومتری اراک
  • چشمه کیخسرو واقع در روستای حک بالا


غارها



  • شهرستان اراک به خاطر گسترش سازنده‌های آهکی و دولومیتی، محل تشکیل غارهای بسیاری بوده‌است:
  • غارقلعه جوق و مقبره اسرارآمیز آن
  • غار سفید خانی
  • غار انجدان
  • غار آسیلی
  • غار کل چناس (این غار ورودی کوچکی دارد که ده متر نشسته باید رفت سپس به تونل بزرگ شیبداری می‌رسد در انتهای سمت چپ راه باریکی دارد که به قسمت اصلی غار می‌رسد.این غار تا اوایل بهار آب دارد. ازحیوانات این غار خفاش را می‌توان نام برد)
  • ایوان غار کل چناس (این یک غار کوچک است که به علت ارتباط با غار کل به ایوان غار کل معروف است. شکارچیان در زمستان در این ایوان استراحت می‌کنند.)
  • غار برآفتاب روستای چناس (این غار در بالای کوه برآفتاب قرار دارد.این کوه سه غار دارد که یکی از اینها درون صخره‌های نوک کوه‌است)


کوه‌ها


  • برآفتاب چناس (این کوه در قسمت غربی روستا قرار دارد و آفتاب صبح به آن می‌تابد)
  • گورآب چناس (این کوه در قسمت شرقی روستا قرار دارد وهنگام صبح سایهٔ این کوه بر روستا باعث اختلاف دمای آن با روستاهای مجاور می‌باشد)
  • میشو چناس (این کوه بلند ترین کوه آنجا بعد از اشترانکوه می‌باشد و فصول زیادی از سال برف دارد ارتفاع این کوه ۲۹۲۵ متر از سطح دریا می‌باشد)
  • کوه غار یا شاه نشین چناس (این کوه به علت وجود غاری در آن کوه غار نام گرفته‌است. غار این کوه تمام سال آب دارد و شکارچیان زیادی برای شکار به این چشمه می‌روند)
  • کوه غاغان (این کوه در قسمت غربی اراک قرار دارد و آفتاب عصر به آن می‌تابد)
 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار






 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار






















سرای نوذری اراک







چهار سوق



بازار فرش اراک





مشهد میقان









 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
باغ ملی اراک






میدان ارک







سه راه ارامنه







انجدان














سقاخانه لوطی هاشم





لوطی هاشم از ارادتمندان وعاشقان امام حسین (ع) بوده و هر سال پای پیاده به کربلا میرفته وسقای زوار امام حسین بوده است .بانی این سقاخانه محمد ابراهیم ابن حاج ملا علی اکبر عراقی میباشد .


برج شیشه





آب انبار سپهداری













 

Similar threads

بالا