اجکتور - ejector

پیرجو

مدیر ارشد
مدیر کل سایت
مدیر ارشد
اژکتور
اژکتورها دستگاهی هستند که گازها و بخارات را از یک فضای خالی خارج کرده و آن ها را برای تخلیه کردن در یک فشاری بالاتر متراکم نموده. زمانیکه اختلاط گازها یا بخارات با سیال راندمانی امکانپذیر باشد.
اژکتورها تا حدودی دارای قیمت هایی کمتر و هزینه نگهداری کمی نسبت به پمپ ها دارند. معمولا اژکتورها دارای یک شیپوره همگرا- واگرای درونی دارند. که در آن سیال رانده شده برای تغذیه و یک شیپوره بزرگ تر بیرونی که در آن گازها تخلیه شده. ممنتم یا انرژی سیال خروجی از شیپوره راندنی دارای سرعت بالا می باشد. اما به میزان جزئی این سرعت به گازهای در حال تخلیه هم وارد می شود. پس در این صورت سرعت مخلوط ما کمتر از سرعت سیال وارد شده می باشد. ولی در هر صورت سرعت آن بیشتر از سرعت صوت می باشد. پس در این صورت شیپوره بزرگ تر بعنوان یک دیفیوزر همگرا- واگرا است که در آن فشار افزایش یافته و سرعت صوت کاهش یافته.
 

پیرجو

مدیر ارشد
مدیر کل سایت
مدیر ارشد
اژکتور (Ejector)

اژکتور (Ejector)

یک اژکتورنوع ساده شده ای از یک پمپ خلاء یا یک کمپرسور خلاء می باشد که در آن هیچگونه پیستون ، شیر یا روتور و دیگر اجزای متحرک وجود ندارد . بخار با فشار بالا به محفظه بخار وارد می شود و در حین عبور از نازل بخار منبسط شده و نازل را در یک سرعت بسیار بالایی ترک می نماید ، هوا ، گاز یا بخار مخلوط مایع از طریق مایع و بوسیله نازل مکش وارد می شود . در اینجا هواو دیگر مخلوط به وسیله بخار با سرعت بالا به ورودی دیفیوزر یا نازل ونتوری شکل وارد می شود و سپس از انتهای دیفیوزر خارج می شود در دیفیوزر سرعت زیاد و فشار کم سیال به سرعت کم و فشار زیاد سیال تبدیل می شود که از فشار مکش مخلوط هوا بیشتر و یا به عبارت بهتر هد سرعت مخلوط به فشار تبدیل می شود که از فشار مکش مخلوط هوا بیشتر ولی از فشار بخار ورودی کمتر می باشد .
استفاده از اژکتورها برای کاربرد های مناسب متکی بر فاکتور های زیر می باشد :

1- فشار بخار : انتخاب اژکتور بر مبنای فشار مینیمم خط انتخاب شود .

2- دمای آب : انتخاب بر مبنای دمای ماکزیمم آب می باشد .

3- دما و فشار مکش : احتیاجات کلی فرآیند باید در نظر گرفته شود ، انتخاب معمولا" به وسیله مینیمم فشار مکش مورد نیاز (بالاترین خلاء) می باشد .

4- ظرفیت مورد نیاز


خصوصیات اژکتورها (Features) :

اژکتورها خصوصیات زیر را ، که انتخابی خوب برای تولید اقتصادی مداوم شرایط خلاء را ایجاد می نمایند ، دارا می باشند :

1- با مخلوط های بخار خورنده خشک یا مرطوب کار می کنند .

2- یک خلاء منطقی مورد نیاز برای عملیات صنعتی را ایجاد می نماید .

3- در سایز های مختلف برای ظرفیت های کم و زیاد موجود می باشند.

4- استفاده از آن راحت و بازده آن خوب می باشد .

5- هیچ قسمت متحرکی ندارند بنابراین هزینه تعمیر آنها پایین و عمل آنها اگر خورندگی عامل مزاحمی نباشد یکسان و یکنواخت است .

6- عملیات آنها ایمن تر و می توان از اژکتور ها در محل گازهای قابل انفجار استفاده نموده و خطر انفجار توسط جرقه را بر طرف ساخت .

7- عملیات مداوم در محدوده طراحی دارند .

8- هزینه های ساخت به طور نسبتا" خوبی نسبت به پمپ خلاء مکانیکی پایین و همچنین فضای کمی را اشغال می کنند .


انواع اژکتورها :

اجکتور می تواند یک مرحله ای یا چند مرحله ای باشد . در استفاده از اژکتورها به صورت چند مرحله ای ممکن است از کندانسور استفاده شود . (Intercondenser) که به سیستم اجازه می دهد در فشار های مطلق پایین تر از یک مرحله ای عمل نماید .

وقتی که بار ورودی زیادی داشته باشیم به صورت موازی به کار برده می شوند و یا به این دلیل که اگر قسمتی از سیستم فرآیند دچار خرابی شد و نیاز به تعمیر داشت بدون ایجاد مشکل برای قسمت های خراب از سایر قسمت ها جدا می شود .

واحدهای چند مرحله ای سری برای فشار های پایین مورد نیاز می باشد .


منبع : مهندسی شیمی
 

mahdi.adelinasab

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
تذکر!!!!!!!!

تذکر!!!!!!!!

چون این مبحث مربوط به عدد ماخ و سرعت صوت می باشد. ودر فشار های گوناگون و سرعت های مختلف فشار نیز تحت تغییر قرار می گیرد
هرچه سرعت افزایش بیابد فشار نیز کاهش پیدا می کند. ولی این بسته به سرعت است که تعیین می کند عدد ماخ به چه صورت تغییر می کند تا دهانه به چه صورت باشد
ممکن است حتی برای افزایش راندمان همگرا واگرا تعیی کنیم
در آینده بیشتر در این زمینه صحبت خواهم کرد

یا علی
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

mahdi.adelinasab

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
اجکتور (Ejector)

اجکتور (Ejector)

یک اجکتور نوع ساده شده ای از یک پمپ خلاء یا یک کمپرسور خلاء می باشد که در آن هیچگونه پیستون، شیر یا روتور و دیگر اجزای متحرک وجود ندارد. بخار با فشار بالا به محفظه بخار وارد می شود و در حین عبوراز نازل بخار منبسط شده و نازل را در یک سرعت بسیار بالایی ترک می نماید، هوا، گاز یا بخار مخلوط مایع از طریق مایع از طریق نازل مکش وارد می شود. در اینجا هواو دیگر مخلوط به وسیله بخار با سرعت بالا به ورودی دیفیوزر یا نازل ونتوری شکل وارد می شود و سپس از انتهای دیفیوزر خارج می شود در دیفیوزر سرعت زیاد و فشار کم سیال به سرعت کم و فشار زیاد سیال تبدیل می شود که از فشار مکش مخلوط هوا بیشتر و یا به عبارت بهتر هد سرعت مخلوط به فشار تبدیل می شود که از فشار مکش مخلوط هوا بیشتر ولی از فشار بخار ورودی کمتر می باشد.

استفاده از اجکتورها برای کاربرد های مناسب متکی بر فاکتور های زیر می باشد:
(1فشار بخار: انتخاب اجکتور بر مبنای فشار مینیمم خط انتخاب شود.
(2دمای آب: انتخاب بر مبنای دمای ماکزیمم آب می باشد.
(3دما و فشار مکش: احتیاجات کلی فرآیند باید در نظر گرفته شود، انتخاب معمولا" به وسیله مینیمم فشار مکش مورد نیاز (بالاترین خلاء) می باشد.
(4ظرفیت مورد نیاز

خصوصیات اجکتورها(Features):

اجکتورها خصوصیات زیر را، که انتخابی خوب برای تولید اقتصادی مداوم شرایط خلاء را ایجاد می نمایند، دارا می باشند:

(1آنها با مخلوط های بخار خورنده خشم یا مرطوب کار می کنند.
(2یک خلاء منطقی مورد نیاز برای عملیات صنعتی را ایجاد می نماید.
(3در سایز های مختلف برای ظرفیت های کم و زیاد موجود می باشند.
(4استفاده از آن راحت و بازده آن خوب می باشد.
(5هیچ قسمت متحرکی ندارند بنابراین هزینه تعمیر آنها پایین و عمل آنها اگر خورندگی عامل مزاحمی نباشد یکسان و یکنواخت است.
(6عملیات آنها ایمن تر و می توان از اجتور ها در محل کازهای قابل انفجار استفاده نموده و خطر انفجار توسط جرقه را بر طرف ساخت.
(7عملیات مداوم در محدوده طراحی دارند.
(8هزینه های ساخت به طور نسبتا خوبی نسبت به پمپ خلاء مکانیکی پاین و همچنین فضای کمی را اشغال می کنند.

انواع اجکتورها:

اجکتور می تواند یک مرحله ای یا چند مرحله ای باشد. در استفاده از اجکتورها به صورت چند مرحله ای مکن است از کندانسور استفاده شود. (Intercondenser)که به سیستم اجازه می دهد در فشار های مطلق پایین تر از یک مرحله ای عمل نماید.
وقتی که بار ورودی زیادی داشته باشیم به صورت موازی به کار برده می شوند و یا به این دلیل که اگر قسمتی از سیستم فرآیند دچار خرابی شد و نیاز به تعمیر داشت بدون ایجاد مشکل برای قسمت های خراب از سایر قسمت ها جدا می شود.
واحدهای چند مرحله ای سری برای فشار های پایین مورد نیاز می باشد.
 

zahra_chem

عضو جدید
اجکتور - ejector

مقدمه
اجکتورها یکی از دستگاههای مهم مورد استفاده در صنایع می باشند. این دستگاهها دو وظیفه عمده بر عهده دارند که عبارت است از ایجاد خلأ و تخلیه گازها و دیگر مخلوط کردن سیالات می باشد.
در بکارگیری و طراحی اجکتور هر یک از وظایف فوق و یا هر دو با هم می تواند مد نظر قرارگیرد. به عنوان مثال در صنایع غذایی برای بهبود کیفیت کنسانتره میوه ها و همچنین افزایش ظرفیت واحد از شرایط تحت خلأ استفاده می شود و همچنین در پالایشگاهها برای جدا کردن مواد نفتی سنگین که دمای جوش بالا دارند از تقطیر تحت خلأ استفاده می کنند که برای ایجاد خلأ می توان از اجکتور استفاده کرد. در بعضی موارد از اجکتور برای مخلوط مایعات و گازها و مایعات استفاده می شود و همچنین برای جدا کردن ذرات معلق در گازها آنها را با مایعات مخلوط می کنند که برای این کار از اجکتور استفاده می شود. اجکتور کاربردهای تازه ای نیز پیدا کرده که به عنوان نمونه می توان به جایگزینی اجکتور با کمپرسور در یک سیکل تبرید اشاره کرد.
برای ایجاد خلأ از دستگاههای دیگری نیز استفاده می کنند که متداولترین آنها پمپ های خلأ می باشد این دستگاه ها به علت ظرفیت محدود تخلیه و همچنین داشتن قسمتهای مکانیکی متحرک زیاد هزینه نصب و تعمیر و نگهداری بالایی دارند

تاریخچه:

منشأ پیدایش اجکتورهای بخار در قاره اروپا می باشد. اولین کارها در زمینه اجکتورها توسط گیفارد در دهه 1850 انجام گرفت. ارنست کورتینگ و الکساندر فریدمان در سال 1869 در شهر وین اطریش طراحی و ساخت انژکتور دیگ بخاری را که بر مبنای ساختار اجکتور بود انجام دادند.
در سال 1871 ارنست کورتینگ و برادرش برتلد کارخانه کوچکی را در آلمان احداث کردند که تولیدات این کارخانه اختصاص به ساخت انژکتور و جت پمپ داشت. بررسی سوابق کورتینگ در سالهای 1871 تا 1876 نشان می دهد که در آن اجکتورها از یک نازل همگرا استفاده می کردند که سیال محرکشان نیز آب بود.
در سال 1876 ارنست کورتینگ، اجکتوری را طراحی کرد که به عنوان اولین نوع از نسل جدید اجکتورهای بخار امروزی شناخته می شود.
کارل گوستاو پاتریک دلاول مخترع سوئدی که توربینهای عکس العملی را اختراع کرد سهم بزرگی در گسترش اصول تئوری طراحی نازل های همگرا – واگرا که در اجکتورهای بخار سالهای 1890 استفاده شد دارد. بنابراین اروپائیان نازل های همگرا- واگرا را دلاول می نامند.
ارنست کورتینگ و ال شوت در سال 1876 در فیلادلفیا کارخانه ال شوت و کورتینگ را که شاخه ای از کارخانه کورتینگ در آلمان است بنا نهادند. این کارخانه اولین سازنده اجکتورهای بخار بود. اکنون این کمپانی زیر مجموعه ای از کمپانی آمتک می باشد.
اجکتور، قلب سيستم تبريد با اجکتور، در سال 1901 براي خارج کردن هوا از کندانسور موتور بخار توسط Charles Parsons اختراع شد و در سال 1910 توسط Maurice Leblanc، در اولين سيکل تبريد با اجکتور بخار استفاده گردید
تکنولوژی ساخت اجکتورها بتدریج به سایر کمپانی های آمریکایی گسترش یافت و در دو دهه بین سالهای 1900 و 1920 کارخانه وستینگهاس و الیوت اجکتور بخار تولید می کردند. کمپانی کرول – رینولدز شاید مشهورترین این کمپانی ها در آمریکا باشد که توسط سام کرول و فیل رینولدز در سال 1917 ساخته شد.
مؤسسه مبدل های حرارتی یا اختصاراً (HEI) که یک شرکت تجاری بین المللی بود و توسط سازندگان کندانسور و اجکتور بنا شد در سال 1933 سازمان گرفت.
(HEI) اولین کتاب روشهای استاندارد آزمایش اجکتورهای بخار را در سال 1938 منتشر کرد. از آن زمان تا کنون کمپانی های دیگری نیز به ساخت اجکتورها مشغول هستند.

اجکتور چیست؟

یک اجکتور نوع ساده شده ای از یک پمپ خلأ یا یک کمپرسور خلأ می باشد که در آن هیچگونه پیستون، شیر یا روتور و دیگر اجزای متحرک وجود ندارد.
اجکتور از چهار قسمت عمده که عبارت است از نازل ابتدایی، محفظه اختلاط، Diffuser و Discharge تشکیل شده است.
نحوه عملکرد اجکتور به این صورت است که سیال ابتدا وارد نازل ابتدایی شده و در عبور از آن سرعتش به شدت افزایش پیدا می کند و آنتالپی سیال به انرژی جنبشی تبدیل می شود و در نتیجه فشار سیال به شدت کم می شود و فشار داخل اجکتور خیلی کمتر از بیرون آن می شود این عمل باعث ایجاد خلأ شده و سیال از فرایند به محفظه اختلاط کشیده شود و در محفظه اختلاط با سیال داخل اجکتور مخلوط شده و همراه آن از قسمت Discharge به بیرون تخلیه می شود. از مزیت های اجکتور می توان به موارد زیر اشاره کرد:


  • [*=right]قابلیت کارکرد با گازهای خشک، مرطوب و خورنده
    [*=right]توانایی ایجاد خلأ های مختلف مورد استفاده در صنایع
    [*=right]کارکرد پایدار در محدوده طراحی
    [*=right]بازده خوب
    [*=right]قسمت متحرک نداشته و هزینه تعمیر و نگهداری آن کم است.
    [*=right]هزینه نصب آن نسبت به سایر دستگاهها خیلی کم است.
    [*=right]کارکرد ساده
    [*=right]و از معایب اجکتور می توان به موارد زیر اشاره کرد:
    [*=right]ایجاد صدای زیاد
    [*=right]حساسیت زیاد به شرایط خارج از طراحی
    [*=right]مصرف بالای انرژی

استفاده از اجکتورها برای کاربردهای مناسب متکی بر فاکتورهای زیر است:

فشار بخار: انتخاب اجکتور بر مبنای فشار مینیمم خط انتخاب شود.
دمای بخار: انتخاب بر مبنای دمای ماکزیمم آب می باشد.
دما و فشار مکش: احتیاجات کلی فرآیند باید در نظر گرفته شود، انتخاب معمولاً به وسیله مینیمم فشار مکش مورد نیاز (بالاترین خلأ) می باشد.
ظرفیت مورد نیاز: جداولی برای ظرفیت اجکتورها وجود دارد که به آنها اشاره خواهیم کرد


برای طراحی اجکتورها از منحنی های تجربی استفاده می شود که در دهه های 1940 و 1950 تهیه شده است این منحنی ها بر حسب شرایط بخار ورودی و خلأ مورد نیاز و پارامترهای دیگر اطلاعات کلی از اجکتورها را ارائه می دهند ولی با توجه به حساسیت فوق العاده جریان داخل اجکتور به مشخصات هندسی، این اطلاعات کلی برای ساخت اجکتورها کافی نخواهد بود

بر اساس معادله برنولی اگر کاری انجام نشود یا به عبارت دیگر در یک جریان سیال بدون اصطکاک ، انرژی ناشی از فشار و سرعت در تمام نقاط مسیر جریان ثابت باقی می ماند، در نتیجه هر افزایش سرعتی با یک کاهش فشار همراه خواهد بود. این اصل می تواند جهت جمع آوری یک جریان گاز کم فشار توسط یک جریان گاز محرک (motive gas) پر فشار برای مکش و فشرده نمودن به یک فشار متوسط (متعادل) مورد استفاده قرار گیرد.
نازل سیال محرک را از یک منبع فشار بالا دریافت می کند، وقتی جریان محرک از درون جت عبور می کند سرعت افزایش و فشار کاهش می یابد افزایش سرعت بعلاوه کاهش فشار منجر به ایجاد مکش (suction) در اطراف نازل می شود گاز کم فشار اطراف نازل به درون کشیده می شود و با جریان محرک مخلوط می شود. ونتوری بخشی از لوله است که قطر کمی در قسمت گلوگاه دارد و در قسمت انتهایی اش گشاده می شود. این قطر افزایش یافته در انتهای پایانی منجر به کاهش سرعت سیال مخلوط شده و افزایش فشار آن می شود. ونتوری جریان سیال جت با سرعت بالا را تبدیل به یک جریان با فشار متوسط جهت تحویل به سیستمی با این فشار متوسط می نماید.


انواع اجکتور

به طور کلی دو نوع متعارف اجکتور وجود دارد. در نوع اول سیال محرک آب یا مایعی تحت فشار است و در نوع دوم سیال محرک بخار می باشد. اجکتورهای مایع برای تأمین خلأ به نسبت کم و یا مخلوط کردن مایعات مورد استفاده قرار می گیرند اما اجکتورهای بخار برای تأمین خلأ به نسبت زیاد و یا حفظ خلأ موجود در یک سیستم به کار می روند. در یک تقسیم بندی دیگر اجکتورها را می توان به دو دسته تک مرحله ای و چند مرحله ای تقسیم بندی کرد




اژکتور
اژکتورها دستگاهی هستند که گازها و بخارات را از یک فضای خالی خارج کرده و آن ها را برای تخلیه کردن در یک فشاری بالاتر متراکم نموده. زمانیکه اختلاط گازها یا بخارات با سیال راندمانی امکانپذیر باشد.
اژکتورها تا حدودی دارای قیمت هایی کمتر و هزینه نگهداری کمی نسبت به پمپ ها دارند. معمولا اژکتورها دارای یک شیپوره همگرا- واگرای درونی دارند. که در آن سیال رانده شده برای تغذیه و یک شیپوره بزرگ تر بیرونی که در آن گازها تخلیه شده. ممنتم یا انرژی سیال خروجی از شیپوره راندنی دارای سرعت بالا می باشد. اما به میزان جزئی این سرعت به گازهای در حال تخلیه هم وارد می شود. پس در این صورت سرعت مخلوط ما کمتر از سرعت سیال وارد شده می باشد. ولی در هر صورت سرعت آن بیشتر از سرعت صوت می باشد. پس در این صورت شیپوره بزرگ تر بعنوان یک دیفیوزر همگرا- واگرا است که در آن فشار افزایش یافته و سرعت صوت کاهش یافته.
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
اجکتور - ejector

اژکتور یا اجکتور (ejector)، اداکتور (eductor)، انژکتور (injector)، اجکتور جت پمپ (eductor-jet pump) یا ترموکمپرسور(thermocompressor) دستگاهی است که گازها و بخارهای غیر قابل چگالش را از یک سیستم خلاء (vacuum system) خارج کرده و آن‌ها را برای تخلیه در یک محیط با فشار بالاتر متراکم می‌نماید.


به دلیل این که در اجکتورها هیچ گونه پیستون (piston)، ولو (valve)، روتور (rotor) و یا دیگر اجزای متحرک وجود ندارد، تا حدودی دارای هزینه نگهداری کم‌تری نسبت به بقیه انواع پمپ (pump) هستند.

Ejector.JPG

اجکتور نوعی پمپ است که از اثر ونتوری (Venturi effect) در یک نازل همگرا-واگرا (converging-diverging nozzle) برای تبدیل انرژی فشاری سیال محرک به انرژی سرعتی و ایجاد یک ناحیه کم‌فشار برای مکش سیال تحت خلاء استفاده می‌کند.

Locomotive-Injector-Sample.jpg

اجکتورها یک نازل همگرا-واگرای داخلی یا راننده (motive) دارند که سیال راننده (motive fluid) در آن حرکت می‌کند. سیال راننده پس از تخلیه از نازل داخلی وارد یک نازل بزرگ‌تر بیرونی می‌شود که سیال رانده شده (moved fluid) به آن تخلیه می‌شود. مومنتوم سیال خروجی از نازل راننده بالا می‌باشد. این سرعت به گازهای در حال تخلیه هم اعمال می‌شود. در این حالت سرعت مخلوط دو سیال کم‌تر از سرعت سیال راننده وارد شده ولی همچنان بیش‌تر از سرعت صوت است. به همین دلیل نازل بزرگ‌تر به صورت یک دیفیوزر (diffuser) همگرا-واگرا است که در قسمت واگرای آن فشار افزایش یافته و سرعت سیال از سرعت صوت کم‌تر می‌شود. مسلم است که فشار خروجی اجکتور از فشار ورودی آن بیش‌تر است و علت عدم بازگشت گاز از خروجی اجکتور به ورودی آن، سرعت زیاد مخلوط آب و گازها در دیفیوزر اجکتور می‌باشد.



Ejector3.JPG
 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
خصوصیات اجکتورها


اجکتورها دارای خصوصیات زیر هستند که باعث می‌شود انتخاب خوبی برای تولید مداوم و اقتصادی شرایط خلاء ایجاد نمایند:

Ejector2.jpg
  1. با مخلوط‌های بخار خورنده خشک یا مرطوب کار می‌کنند.
  2. یک خلاء منطقی، مورد نیاز برای عملیات صنعتی ایجاد می‌نمایند.
  3. در سایزهای مختلف برای ظرفیت‌های کم و زیاد موجود می‌باشند.
  4. استفاده از آن راحت و بازده آن خوب است.
  5. هیچ قسمت متحرکی ندارند؛ بنابراین هزینه تعمیر آنها پایین و کارکرد آن‌ها، اگر خورندگی عامل مزاحمی وجود نداشته باشد، یکسان و یکنواخت است.
  6. کارکرد آنها ایمن است و می‌توان از اجکتورها در محل گازهای قابل انفجار استفاده نموده و خطر انفجار توسط جرقه را برطرف ساخت.
  7. نسبت به پمپ خلاء مکانیکی هزینه ساخت نسبتا پایینی دارند و فضای کمی اشغال می‌کنند.
اجکتور می‌تواند یک مرحله‌ای یا چند مرحله‌ای باشد. در استفاده از اجکتورها به صورت چند مرحله‌ای ممکن است از کندانسور داخلی (inter-condenser) استفاده شود که به سیستم اجازه می‌دهد که فشارهای مطلق پایین‌تر از یک مرحله‌ای ایجاد نماید.


استفاده از چند اجکتور


همانند دیگر انواع پمپ‌ها، می‌توان چند اجکتور را به صورت سری و یا موازی در مدار قرار داد. وقتی که بار ورودی زیادی داشته باشیم، چند اجکتور به صورت موازی به کار برده می‌شوند. دلیل دیگر برای موازی کردن چند اجکتور این است که اگر قسمتی از سیستم فرآیندی دچار خرابی شد و نیاز به تعمیر داشت، بدون ایجاد مشکل قسمت‌های خراب از سایر قسمت‌ها جدا شوند. در برخی موارد از یک اجکتور بزرگ‌تر برای راه‌اندازی (شروع خلاء) و از یک اجکتور کوچک‌تر برای نگهداری خلاء استفاده می‌شود که موازی با هم عمل می‌کنند. واحدهای چند مرحله‌ای سری برای فشارهای بسیار پایین مورد نیاز هستند.


کاربرد اجکتورها






  1. در نیروگاه‌های بخار، هر چه فشار پشت (back pressure) توربین بخار (فشار کندانسور) کم‌تر باشد، به علت زیاد شدن نسبت فشار توربین بخار، راندمان توربین بخار بالاتر می‌رود. در این‌جا معمولا برای تامین خلاء مناسب در کندانسور از اژکتور استفاده می‌کنند.
  2. در پالایش نفت خام، به دلیل این که هیدروکربن‌ها در دماهای بالا ممکن است شکسته شوند و یا با ذرات دیگر ترکیب شوند، برج‌های تقطیر خلاء (vacuum distillation column) استفاده می‌شود. در این برج‌های تقطیر خلاء، با کاهش فشار دما پایین آمده و قادر خواهیم بود با دمای کم‌تری مواد نفتی را تفکیک و تصفیه کنیم.
  3. تخلیه یک طرفه مایعات؛ که در این حالت اجکتور همانند یک پمپ عمل می‌نماید که در صنعت به جت پمپ (jet pump) معروف است.
  4. تولید خلاء در سیستم‌های تبرید جت بخار (steam jet refrigeration) یا کولینگ جت بخار (steam jet cooling)
  5. تزریق مواد شیمیایی به درام بویلرهای کوچک، ثابت و کم فشار. در بویلرهای بزرگ و پر فشار مدرن، استفاده از انژکتور برای دوزینگ شیمیایی (chemical dosing) به دلیل فشار خروجی پایین انژکتورها امکان‌پذیر نمی‌باشد.
  6. جابه‌جا کردن حجم بالای غلات یا سایر مواد دانه‌ای ریز یا پودری
  7. در صنعت ساخت و ساز برای پمپاژ آب گل آلود و لجن


Boiler-Feed-Injector.jpg
انژکتور تزریق مواد شیمیایی به بویلر​
 
بالا