آفات و بیماری های گیاه دارویی چای ترش یا چای مکی

بلوری

عضو جدید
آفات چای ترش

شپشک ها

روش‌های کنترل:بهترین زمان سم‌پاشی برای کنترل آن‌ها در بهار زمانیکه جوان هستند و حرکت می‌کنند می‌باشد. سم‌پاشی باید در زمانیکه شپشک ها سفید و کوچک هستند شروع شود و از اسفات و فن پیروکسی میت و یک محلول شوینده ضعیف استفاده شود. استفاده از دی متوات ها نیز برای کنترل آن‌ها موثر می‌باشد.
در استرالیا سه گونه سوسک با نام های علمی breweri Nisotra، Lagriscyanea، Rhyparida discoPunctulata به برگ‌های جوان حمله می‌کنند.
روسل سفید به شدت توسط سوسک کاکائو با نام علمی Steirastoma breveمورد حمله قرار می‌گیرد اما در ترینیداد کشت مخلوط با روسل قرمز میزان آلودگی را کاهش داده است.
آفات کم اهمیت مانند پولک داران یا فلس داران با نام علمی Hemichionaspis aspidistrae، Coccus hesperidum شاخه ها و ساقه ها را مورد حمله قرار می دهند.
شته زرد Aphis gossypii

به برگ‌ها، گل‌ها و جوانه ها خسارت می‌زند .. شته‌ها حشراتی مکنده با بدنی نرم هستند

روش‌های کنترل:می‌توان در سطح کم توسط صابون مایع 1 قاشق غذا خوری در گالن یا با فشار شدید آب آن‌ها را از بین برد. در سطح کلان استفاده از سم متاسیستوکس توصیه می‌شود.
آفت غوزه پنبه Dysdercus suturellus

به کاسبرگ‌های رسیده خسارت وارد می‌کند.
روش‌های کنترل:چای مکی به آفت کشها بسیار حساس است. بهترین زمان اسپری آفت کش‌ها اوایل صبح یا غروب آفتاب در دمای کمتر از 27 درجه سانتی‌گراد می‌باشد؛ و باید هر دو سطح برگ سم‌پاشی شوند. گیاهان بایستی 2-1 روز قبل از سم‌پاشی آبیاری شوند. مالاتیون و متومیل برای چای مکی مضر هستند. بیشتر آفات چای مکی را می‌توان به وسیله 1 قاشق از اسفات 75 درصد یا 2/1 قاشق از فلووانیلیت حل شده در یک گالن آب کنترل نمود.
.
آفت برگ خوار Maconellicoccus hirsutus

از مریستم انتهای و برگ چای ترش تغذیه می‌کند.
روش‌های کنترل: جهت کنترل آن از سموم پاراتیون 4 درصد و یا از فنیتروتیون 4 درصد استفاده می‌شود.
سوسک برگ خوار Isotra orbiculatate

از برگ چای ترش تغذیه می‌کند و از آفات مهم در کشور هندوستان می‌باشد.
شپشک دروغیvirgatus Pseudococcus

یکی از مهم ترین آفات چای مکی در بنگلادش می‌باشد. آلودگی مزرعه در تیر آغاز و جمعیت آفت در نیمه آخر مرداد به اوج خود می‌رسد؛ و شدت خسارت این آفت بیشتر از 85- 65 درصد می‌باشد. در طی فصل زراعی دو نسل دارد. زمستان را روی Hibiscus cestrum nocturnum، Esculentus و یکسری گیاهان زینتی بسر می برد.
روش‌های کنترل:دشمنان طبیعی آن لارو شکارچیان Spalgis epius و Scymnus castaneus هستند. مصرف دیازینون نتایج قابل توجهی داشته است
زنجرکAmrasca biguttula

این زنجرک چای مکی را مورد حمله قرار می‌دهد. نمف ها و بالغین زیر برگ‌ها مستقر شده و شیره گیاهی را می مکند.
خسارت
برگ‌های آلوده چروکیده شده و در آخر زرد می‌شوند. لبه برگ‌ها قرمز یا قهوه‌ای شده و گیاهان آلوده کوتوله می‌شوند.
روش‌های کنترل:جلوگیری از کاشت گیاهان خانواده مالواسه (Malvace)، سولاناسه (Solanace ) در جوار هم خودداری شود. استفاده از متیل دیمتیون E c 20در 500 میلی لیتر در ایکر، دی متوات امولسیون شونده 30 درصد به میزان 300 میلی لیتر در ایکر، مونوکروتوفوس wsc36(کنستانتره قابل حل در آب) در 400 میلیتر در ایکر مخلوط با mc5/0 صابون مایع در هر لیتر از محلولهای اسپری.

کرم خاردارEarias insalana

از آفات مهم H.Sabdariffa می‌باشد. میزبان‌های دیگر آن کتان و ذرت می‌باشد. این آفت عمدتاً به میوه حمله می‌کند و بیشتر از 20 درصد خسارت به کپسولهای چای مکی میزند.
 
آخرین ویرایش:

بلوری

عضو جدید
بیماری های گیاه چای ترش

بیماری های گیاه چای ترش

بیماری‌ها
در فلوریدا سفیدک های سطحی می بایست کنترل شوند همچنین Phoma sabdariffae خساراتی را ایجاد می‌کند. همچنین توسط عوامل ذیل از جمله Aecidium hibiscisurattense، Alternaria macrospora، Cercosporaabelmoschi، Phytophthora parasitica، Sclerotium rolfsll مورد حمله قرار می‌گیرد.
روش‌های کنترل:گیاهانی که توسط بیماری‌های لکه برگی مورد حمله قرار می گیرند با بکارگیری قارچ کش‌ها، کنترل می‌شوند.
ب- باکتریها
باکتریsolanacearum Bacillus از روسل جداسازی شده است. در بین سایر آفات که به روسل حمله می‌کنند می توانیم از Anomis erosa، Cosmophila erosa، Nistora gemella، Phenacoccushirsutus، Tectocoris diophthalmus نام ببریم.
ج- ویروس ها
گیاهان روسل توسط تعدادی از ویروس ها مورد حمله قرار می‌گیرد از جمله ویروس ها پیچیدگی برگ پنبه، ویروس موزائیک زردی رگبرگ.
د-قارچها
پوسیدگی ریشه

رطوبت نسبی زیاد در طی ماه های خرداد و تیر می‌تواند به شیوع این بیماری کمک کند، حضور رطوبت بالا در خاک برای مدت زیادی این بیماری را باعث می‌شود، گیاه پژمرده شده و بتدریج خشک می‌شود. این بیماری در اثر قارچ Rizoctonia bataticola به تنهایی یا با ترکیب با قارچ Fusarium oxysporua به وجود می‌آید.
روش‌های کنترل:توسط سموم جیوه ای یا کاپتان که بذور را قبل از کشت با آن آغشته می‌کنند کنترل آن انجام می‌شود.
پوسیدگی چشمی

بیماری روی ساقه به شکل نقطه های قهوه‌ای رنگ ایجاد شده سپس توسعه یافته و به هم متصل می‌شوند که در نهایت باعث آلوده شدن ساقه و شکستن آن می‌شود این بیماری در اثر قارچ Myrotheciumroridum به وجود می‌آید.
روش‌های کنترل:سموم قارچ کش مبارزه انجام می‌شود.
پوسیدگی ساقه

این بیماری در اثر قارچ Phytophthora paraititica به وجود آمده میدان عمل این قارچ هم در خشکی و هم در آب می‌باشد ساقه آلوده شده سیاه رنگ شده و گیاه از بین می‌رود یک بیماری مهم در مزارع چای ترش هند می‌باشد و فعلاً بوته‌هایی که مقاوم به این بیماری باشد وجود ندارد. این قارچ دامنه میزبانی وسیعی از جمله گوجه فرنگی، لوبیا، پیاز، توت فرنگی، چای مکی دارد. علائم بیماری در چای مکی بصورت پوسیدگی ساقه ظاهر شده و از سطح خاک به سمت بالا گسترش می‌یابد و ایجاد پژمردگی می‌کند.
روش‌های کنترل: در یک آزمایش تاثیر چند قارچکش سیستمیک و غیر سیستمیک بر روی بیماری پوسیدگی ساقه و طوقه بررسی شد .
Calixin ( تری دمورف) و Kitazin ( IBP)بهترین تیمار کننده های بذر بودند. برای تیمار خاک دی فولاتان (کاپتافول) بیشترین کارایی را داشت و متعاقب آن Blitox ( آکسی کلریدمس) بیشترین تاثیر را داشت و دی تان z-18 ( زنیب) و دی تان m-45( مانکوزب) اثر کمتری داشتند. در یک آزمایش دیگر بکار بردن قارچ کش های دی فولاتان (کاپتافول) و ترزان هنگامیکه قبل از تلقیح در خاک بکار برده شوند باعث کاهش خسارت می‌شوند. در مطالعات آزمایشگاهی علیه Ph.Parasitica با بکار بردن 5wagrosan (استات تولیل مرکوری) در P.P.M 79به طور کامل از جوانه زدن زئوسپورها جلوگیری کرد. اثر تاریخ کاشت روی شیوع بیماری در روسل بررسی شد. این بیماری توسط اکسی کلرید مس 50 درصد به میزان 3 کیلوگرم در هکتار قابل کنترل می‌باشد. در خصوص پوسیدگی ساقه یک آزمایش مزرعه ای در طی سال های 86-1984 در هند، بنگال غربی و چند کشور دیگر انجام شد. بیشترین محصول زمانی به دست آمد که گیاهان در اول فروردین کاشته شده و در هفته سوم آبان برداشت شدند. زیرا در این فاصله شیوع بیماری دارند. در یک بررسی دیگر تأخیر در تاریخ کاشت چای ترش فیبری از اول اردیبهشت به اول تیر باعث کاهش محصول فیبر از 5/3 تن در هکتار به 6/0 تن در هکتار گردید و درصد گیاهان آلوده به Phytophthora از 2/9 به 8/41 درصد افزایش یافت. به ازای هر واحد افزایش محتوای رطوبت خاک (در یک گلدان آزمایشی) میزان آلودگی فایتوفترایی به نسبت چشمگیری ( 1/1 درصد) افزایش یافت. محتوای رطوبت 65 درصد بالاترین حدی بود که در بالاتر از آن هیچ افزایش بیشتری در شدت بیماری رخ نداد سطوح مختلف کودهای ازت، فسفر، پتاس روی توسعه بیماری بررسی شد. پتاسیم و نیتروژن به میزان قابل توجهی روی توسعه بیماری نقش دارند در حالی که هیچکدام از ترکیبات NK، NP، PK، NPK تأثیر چشمگیری در توسعه بیماری ندارند. این داده ها نشان می‌دهد که گسترش بیماری با استفاده از کودهای کامل تحت تأثیر قرار نمی گیرد. در مطالعات آزمایشگاهی علیه ph.parasitica روی چای مکی w 5 agrosan(استات تولیل مرکوری) در p.p.m 79 به طور کامل از جوانه زدن قارچ جلوگیری کرد. همچنین بذرهای خشک با مانکوزب به میزان 3 گرم در 1 کیلوگرم تیمار شده از رشد این قارچ جلوگیری نمود (9). در طی سالهای 1968-1984 در هند، بنگال و چند کشور دیگر انجام شد. بیشترین محصول زمانی بدست آمد که گیاهان در اوایل فروردین کاشته شده و در هفته سوم مهر برداشت شدند، زیرا در این فاصله شیوع بیماری کمتر بود. درجه حرارت خاک و میزان بارندگی رابطه معنی داری با شیوع بیماری دارند. در یک آزمایش دیگر تاخیر در تاریخ کاشت چای مکی فیبری از اول اردیبهشت به اول تیر باعث کاهش محصول از 5/3 تن در هکتار به 6/0 در هکتار گردید و درصد گیاهان آلوده به فیتوفترا از 2/9 به 8/41 درصد افزایش یافت. نکاتی که برای کاهش خسارت فیتوفترا باید رعایت کرد:
1- کاشت محصول در زمین های زهکشی شده 2- کاشت زود هنگام محصول 3- کاشت بیشتر از دو سال محصول در یک زمین.
پوسیدگی برگ

این بیماری عمدتاً در کشور هندوستان وجود دارد. عامل آن قارچ Phoma-sabduriffae می‌باشد. ابتدا قارچ به نوک برگ‌ها حمله کرده و سبب سیاه رنگ شدن آن می‌گردد. با پیشرفت بیماری تمام برگ سیاه می‌شود که حاکی از آلودگی کامل برگ است، برگ‌های آلوده از بوته جدا شده و نهایتاً بر روی رشد گیاه اثر نامطلوبی می‌گذارد.
نماتد rudicicolaHeterodera

یکی از دشمنان طبیعی و اصلی روسل نماتد گره ریشه، با نام علمیrudicicola Heteroderaمی‌باشد. بیماری ایجاد کننده گال، این بیماری توسط incognitaMeloidogyneدر چای ترش به وجود می‌آید و به سرعت توسعه پیدا می‌کند در خاکهای مزروعی شنی این بیماری بیشتر شایع بوده است.
روش‌های کنترل:و بهترین راه کنترل آن کشت های تناوبی می‌باشد.
 
آخرین ویرایش:

Similar threads

بالا