آشنایی با رشته مهندسی نفت و گرایش های آن

فاطمه یاس

عضو جدید
کاربر ممتاز
آشنایی با مهندسی نفت
اگر به مباحثی همچون زمین شناسی، شیمی و ریاضیات علاقه مندید و از کار کردن در شرکت های بزرگ و تکنولوژیک لذت می برید و در کنار اینها تحمل کار در نقاط دورافتاده و با شرایط آب و هوایی سخت را دارید، شغلمهنسی نفت می تواندبرای شما مناسب باشد.
مهندسان نفتروش های استخراج نفت و گاز از زیر زمین را طراحی کرده و توسعه می دهد. محل کارمهندس نفتدر دفاتر کاری، پالایشگاه ها، محل های حفاری و یا آزمایشگاه های تحقیقاتی می باشد.

پس از کشف منابع نفتی یا گازی،مهندس نفتبا همکاری زمین شناسان و دیگر متخصصان، ساختار زمین و خصوصیات صخره های حاوی ذخایر و روشهای حفاری را تعیین کرده و عملیات حفاری را آغاز و مدیریت می کند. از آنجایی که تنها درصد کمی از نفت و گاز موجود در منبع تحت فشار طبیعی از چاه فوران می کند، لذامهندس نفتاز انواع روشهای مختلف به منظور استخراج منابع هیدروکربنی استفاده می کند. این روشها شامل تزریق آب، مواد شمیایی، گاز یا بخار به درون یک منبع نفت جهت با فشاربیرون راندن نفت بیشتر می باشد. از آنجایی که حتی با به کارگیری کاملترین روشهای امروزی تنها قسمتی از نفت یا گاز یک منبع کشف می شود، لذا مهندس نفتبه امور تحقیقاتی و گسترش فناوری و روشهای کار آمدتریمی پردازد تا میزان کشف را افزایش داده و از هزینه حفاری و مراحل تولید بکاهد.


در مجموعمهندس نفتدر یکی از حوزه های اکتشاف، حفاری و یا بهره برداری کار می کند.مهندس نفتبا تخصص بهره برداری به بررسی تولید از مخازن نفت و گاز و رفع مشکلات مربوطه می‌پردازد.تخصص او معمولاپس از به اتمام رسیدن کشف مخزن و حفاری آنبه کار می آید و مهمترین کار یکمهندس نفتدر حوزه بهره برداری،جلوگیری از افت فشار ناگهانی چاه به دلیل بهره برداری نامناسبو صیانت از مخزن جهت بهره برداری بیشترمی باشد.

مهندس نفت
با تخصص مخزن، به عنوان یکی دیگر از بازیگران عرصه نفت، پس از اکتشاف منابع هیدروکربنی (نفت، گاز و .... ) توسط تیم اکتشاف، به منظور تکمیل کار و بررسی بیشتر مخازن یافت شده و مدل سازی آنها به منظور انجام عملیات بعدی وارد میدان می شود.

مهمترین کار یک
مهندس نفتدر بخش مخازن عبارت است از : بررسی قابلیت تولید در مخزن با بکارگیری و بهره مندی از شیوه‌های جدید مطالعاتی و مدلسازی، ارزیابی توزیع فشار و توجیه افت آن در مخزن و چگونگی کنترل آن، انتخاب و ارائه روش عملی افزایش برداشت از مخازن با احتساب ملاحظات فنی واقتصادی و مدیریت و صیانت از مخازن نفت و گاز کشور.

مهندسان مخازن فعالیت‌هایی شبیه به مهندسان بهره‌برداری دارند و درواقع یک جور پل ارتباطی بین تیم اکتشاف و حفاری و تیم بهره‌برداری هستند و حلقه گمشده ارتباطی بین این دو گروه می‌باشند.

پس از اکتشاف و شناسایی و مدل سازی مخازن نفت،
مهندس نفتدر حوزه حفاری عملیات هایی نظیرعملیات حفاری،مهندسی گل حفاریو را به منظور دستیابی به نفت یا گاز موجود در مخازن بر عهده دارد. فعالیت این گروه از متخصصانمنجر به استخراج نفت توسط بهره‌برداران می‌شود.مهندسی نفتبا تخصص حفاری یکی از سخت ترین و پر خطر ترین، و البته پر درآمد ترین مشاغل نفتی می باشد. از جمله ویژگی های مهم مهندسین حفاری، توانایی کار در شرایط دشوار و عملیاتی-بیابانی است که معمولا دوری از خانواده بر این سختی می‌افزاید.

ساعات کارمهندس نفتبا توجه به نوع تخصص و محل کار او متفاوت است.به طور کلي پرسنل دکل و سکوهای نفتی (منطقه عملیاتی) به صورت اقماري (دو هفته کار و دو هفته استراحت) و در دو شيفت کاري (روزکار و شب کار) مشغول به کارند. به عبارت ديگر در يک ماه، چهار شيفت کاري وجود دارد. سایر کارکنان دکل همچون کمپاني‌من، رئيس دستگاه، زمين‌شناس، گل‌نگار، گلشناس، پزشک، مکانيک و برقکار که حدود100نفر برای یک دکل می شوند، معمولا در طول شبانه‌روز در محل دکل حضور دارند.

پرسنل دکل حفاري خشکي و سکوهاي حفاري دريايي مشابه يکديگرند.همچنین کارکنان سکوهای دریایی در همان جا استراحت می کنند و امکانات امداد و نجات از جمله هلی کوپتر و قایق های نجات و تیم پزشکی در محل آماده است تا در مواقع خطر همچون وقوع حریق فورا عملیات امداد و نجات را آغاز نمایند.

شما به عنوان
مهندس نفتدر صورت کسب تجربه در این صنعت می توانید مراحل مختلف شغلی را طی کرده و در سمت های مختلف در شرکت های نفتی کار کنید. یکی از بالاترین سمت ها در روی دکل و منطقه عملیاتی، "کمپانی من" می باشد. کمپانی منیا ناظر عملیات حفاری و بالاترین مقام مدیریتی در محل، معرفی کننده شخصی به عنوان نماینده تمام وقت شرکت نفت در محل حفاری چاه است که بر اجرای برنامه حفاری ارائه شده از سوی اداره کل حفاری مطابق بر زمانبندی به صورت24 ساعته نظارت داشته و با ارائه راهکارهای لازم در شرایط مقتضی، ضمن رعایت نکات ایمنی و صرفه جویی در هزینه ها سبب تسریع درحفاری چاه می شود.


وظایف مهندسی نفت
وظایف و مسئولیت هایمهندس نفتدر صورتی که مطابق با تخصصش به کار مشغول شده باشد به حوزه ای که کار می کند، بستگی دارد. به طور کلی وظایف کلیمهندس نفتدر بخش های مختلف شامل موارد زیر است : ·طراحی تجهیزات برای استخراج نفت و گاز به سودآورترین روش ·توسعه راه های تزریق آب، مواد شیمیایی، گازها یا بخار به ذخیره های نفتی ·توسعه برنامه های حفر زمین های نفت خیز و بازیابی نفت و گاز ·اطمینان یافتن از ارزیابی درست چاه ها ·استفاده از تجهیزات کامپیوتری برای شناسایی محل چاه ها و انجام درست عمل حفاری ·اطمینان یافتن از نصب، بکارگیری و نگهداری درست از تجهیزات ·همکاری با سایر متخصصان مانند زمین شناسان، مهندسان شیمی و...
اما معمولا فارغ التحصیلان رشتهمهندسی نفتدر یکی از حوزه های اکتشاف، حفاری، بهره برداری و یا مخازن تخصص دارند. لذا با شرط انطباق شغل افراد با رشته ای که تحصیل کرده اند، هر گروه دارای وظایف، مسئولیت ها و شرایط کاری متفاوت خواهند بود. به عنوان مثال مهمترین وظایفمهندس نفتدرحوزه بهره بردارینفت عبارت است از : ·ارزیابی قابلیت تولید در مخازن و بررسی امکان پذیری روشهی بهره برداری موردنظر. ·ارزیابی فنی-اقتصادی مخازن و تجهیزات آن. ·طراحی و اجرای بهینه عملیات بهره برداری. ·تشخیص ویژگی ها و چگونگی رفتار با چاه های گوناگون. ·انتخاب و توجیه روش مناسب برای بهره برداری و ازدیاد برداشت با توجه به شریط فنی و اقتصادی. ·صیانت از منابع نفت و گاز و ارائه روش های عملی بری افزایش طول عمر این منابع. ·بررسی و ارزیابی اثر استراتژیک روش بهره برداری بر محیط زیست.
امامهندس مخزننیز دارای وظایف مربوط به خود است که برخی از آنها به شرح زیر است: ·شناخت مخزن که شامل تکمیل مطالعات زمین‌شناسی و پتروفیزیک مخزن می‌شود. ·مدلسازی واقعگرایانه با جزییات زمین‌شناسی از مخزنهیدروکربنی ·ایجاد جدول زمانی تولید،برگزیدن مناسب‌ترین شیوه و نرخ تولید به جهت رسیدن به حداکثر برداشت سیالات نفتی ·انتخاب مناسب‌ترین شیوه ازدیاد برداشت با توجه به شبیه سازی‌های رایانه‌ای و شرایط و خصوصیات مخزن مهندسیناکتشاف و حفارینیز وظایف خاص خود را دارند و فعالیت های آنها قبل از استخراج نفت یا گاز است. مهندس اکتشاف بیشتر با عملیات زمین شناسی و مطالعاتی سر و کار دارد و مهندس حفار با استفاده از تجهیزات حفاری و دکل های نفتی عملیات خطیر حفر چاه به منظور دستیابی به منابع هیدروکربونی شناسایی شده را انجام می دهد.



دانش و مهارت مورد نیاز شغل مهندسی نفت
برای اینکه شما بتوانید یکمهندس نفتکارآمد شوید، نیاز است همچون سایر علوم مهندسی، به ریاضیات علاقه مند بوده و در حل مسائل آن تسلط داشته باشید. همچنین تسلط بر علوم شیمی و زمین شناسی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. البته نوع گرایش شما مشخص می کند که تا چه حدی لازم است وارد کدام حوزه علمی شوید. عنوان مثال دانشجویان رشته های مهندسی نفت گرایش اکتشاف یا حفاری به نسبت سایر دانشجویانمهندسی نفتباید مطالعات بیشتری در خصوص مسایل زمین شناسی داشته باشند.

همچنین انجام کار در شرایط سخت، خطرناک و دور از خانواده یکی دیگر از قابلیت ها و ظرفیت هایی است که باید در شما وجود داشته باشد، زیرا در خیلی از مواقع نیاز است به مأموریت های طولانی مدت و در شرایط آب و هوایی سخت بروید.
توان حل مسئله، انجام کار تیمی، خلاقیت و توان تحلیل مسائل نیز از جمله مهمترین ویژگی های دیگری است که باید در شما به عنوان یکمهندس نفتبه نحو احسن وجود داشته باشد، اگر به دنبال پیشرفت در شغلمهندسی نفتمی باشید، تسلط بر زبان انگلیسی نیز به عنوان یک از عوامل مهم و موثر در ورود و ارتقاء شما در این حوزه خواهد بود.
یکی از مهم ترین مهارت های لازم برای مهندس نفت، تسلط داشتن بر نرم افزارهای تخصصی حوزه مهندسی نفتاست.اگر به بررسی اجمالی آگهی های استخدامیمهندس نفتبپردازید، متوجه خواهید شد اکثر کارفرماها، شرکت ها و سازمان ها یکی از شرایط جذب مهندس نفترا تسلط بر نرم افزارهای مربوط به حوزهمهندسی نفتقرار داده اند.
بنابراین اگر می خواهید در شغلمهندسی نفتموفق باشید، به راحتی و سریعا بتوانید شغل مناسب و پردرآمدی را در حوزه تخصصی و بسیار رقابتی نفت و گاز پیدا کنید و یا اگر شاغل در این حوزه هستید و می خواهید پله های ترقی را سریعتر طی کنید، مطمئن باشید یادگیری نرم افزارهای تخصصیمهندسی نفتیکی از راه های اصلی و مطمئن برای شماست.
تحصیلات لازم برای مهندس نفت شدن
فارغ التحصیلانگرایش های مختلف مهندسی نفتدر مقاطعکارشناسی،کارشناسی ارشدو دکتریمی توانند وارد این شغل شوند. البته در حال حاضر بسیاری از کسانی که در حوزه نفت و گاز مشغول کارند، دارای تحصیلات دانشگاهی مرتبط نمی باشند، ولی به مرور زمان و افزایش فارغ التحصیلان و متخصصین نفتی، جذب این افراد در شرکت های تخصصی نفت و گاز و پتروشیمی بیش از پیش شده است.


آینده شغلی، بازار کار و وضعیت استخدامی مهندسی نفت
شما به عنوانمهندس نفتمی توانند در سازمان ها و شرکت های دولتی و خصوصی حوزه نفت،گاز و پتروشیمی استخدام شوید. همچنین با کسب مدارک عالی دانشگاهی امکان کار برای شما در مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی فراهم می شود.

فارغ التحصیلان گرایش های مختلف
مهندسی نفتبه طور کلی یا به شرکت های دولتییا شرکت های خصوصی واردمی شوند.

شرکت های دولتی
زیرمجموعه وزارت نفت بوده و معمولا از طریق آزمون استخدامی کتبی و سپس مصاحبه حضوری اقدام به جذب نیرو می‌کنند. در واقع پس از اعلام نتایج آزمون کتبی، کسانی که نمره کافی را کسب کرده باشند، در تاریخ مشخص، به مصاحبه حضوری فراخوانده می‌شوند. اطلاع رسانی در این زمینه و زمان برگزاری آزمون استخدامی از طریق سایت های استخدامی صورت می‌گیرد. در آزمون های شرکت های دولتی حوزه نفت و گاز، برای پذیرش معمولا سهمیه‌‌های متفاوتی در نظر گرفته می‌شود. برای مثال، بومی بودن در استان محل پذیرش و تحصیل در دانشگاه صنعت نفت، از جمله این سهمیه‌ها است.

نکته قابل توجه این است که در آگهی‌های استخدامی شرکت ملی نفت، تعداد مهندسین نفت و گاز مورد نیاز این شرکت، بسیار کمتر از سایر رشته ها، از جمله مهندسی مکانیک، شیمی، عمران و یا حسابداری بوده و این نکته رقابت در این زمینه را سنگین کرده است. به دلیل آموزش بیشتری که توسط
شرکت‌های دولتی صورت می گیرد، این شرکت‌ها جهت آغاز کار یک نیروی تازه وارد به صنعت، نسبت به شرکت‌های خصوصی شرایط بهتری دارند.

برای استخدام
مهندس نفتدرشرکت‌های خصوصی، دو موضوع بسیار حائز اهمیت است. تخصص در زمینه مورد نیاز آن شرکت و تسلط بر زبان انگلیسی به عنوان یک زبان بین‌المللی. این شرکت‌ها با توجه به نیاز خود اقدام به جذب نیرو کرده و در صورت کارآمدی نیرو، کار را با او ادامه می‌دهند. بنابراین مراجعه به سایت این شرکت‌ها و یا ارتباط داشتن با افراد حاضر در آن شرکت، می‌تواند زمینه حضور در آن را فراهم کند. لازم به ذکر است شرکت‌های خصوصی زیادی در زمینه مهندسی نفت در ایران فعالیت می کنند.

به طور کلی به دلیل عدم انطباق نیاز بازار کار با میزان پذیرش دانشجو در دانشگاه های کشور در اکثر رشته ها از جمله
مهندسی نفت، یافتن شغل مناسب و ایده آل برای فارغ التحصیلان کار راحتی نیست. اما برای آشنایی بهتر شما با بازار کار این رشته در ادامه به نکات مهمی که توسط برخی از متخصصین و دانشجویان نفت بیان می شود می پردازیم.

اول اینکه نوع دانشگاهی که شما تحصیل می کنید و رتبه و معدل شما به جذب شما در بازار کار ارتباط دارد. خیلی از شرکت های فعال در صنعت نفت و گاز، نیروی انسانی متخصص مورد نیاز خود را از بین فارغ التحصیلان ممتاز دانشگاه های برتر کشور انتخاب می کنند.

همچنین تسلط بر زبان انگلیسی می تواند آینده شغلی مناسب تری را برای شما به عنوان
مهندس نفتدر این صنعت رقم بزند. زیرا به دلیل تخصصی بودن این صنعت و انحصار بخش هایی از آن در دست مهندسین اروپایی و امریکایی، حتی در صورتی که شما در ایران مشغول به کار باشید اما برای مطالعه منابع روز دنیا، گفتگو و برقراری ارتباط مؤثر با مهندسین خارجی مستقر در پروژه و احیانا رفتن به مأموریت های خارجی برای گذراندن آموزش های تکمیلی یا دوره های خاص، نیاز به تسلط بر این زبان بین المللی دارید.

از سوی دیگر کشورهای تولید کننده نفت در دنیا از جمله کشورهای عضو اوپک علاقه مند به جذب
مهندسان نفتایرانی می باشند و برای آن دسته ازمهندسین نفتیکه دارای دانش، تجربه و توان بالا می باشند، حقوق های بسیار خوبی نیز پرداخت می کنند. لذا تسلط بر زبان انگلیسی برای کار در این کشورها از الزامات است. از شرکت های بین المللی حوزه نفت و گاز که می توانید در آنها به دنبال فرصت استخدامی مناسبی باشید، می توان به شرکت نفت توتال، شرکت نفت موبیل، شرکت نفت شل، موسسه ملی نفت چین و ... اشاره کرد.

در کنار موارد بالا، این نکته را نیز باید مد نظر قرار دهیم که نوع تخصص و انگیزه کاری شما در یافتن شغل از اهمیت بالایی برخوردار است. به این صورت که در محیط های عملیاتی نفتی همچون سکوها و دکل ها به متخصصینی از جمله مهندسان حفاری نیاز زیادی است. پس اگر شما دارای این تخصص از نفت باشید و بتوانید دوری از خانواده و کارکردن در محیط های سخت و پرخطر و دورافتاده از شهر را تحمل کنید، می تواند راحت تر استخدام شوید.


به عنوان مثال براساس پیش بینی ها در آمریکا میزان استخدام
مهندسان نفتبین سال های2010 تا 2020، رشد17درصدی خواهد داشت. در حالی که متوسط این رشد برای همه مشاغل14درصد می باشد.


درآمد و حقوق مهندسی نفت
در بین عموم ایرانی ها شایع است، نفتی ها درآمدهای خوبی دارند. با بررسی بیشتر این موضوع و مصاحبه با برخی از دانشجویان مهندسی نفتو شاغلین این بخش، مشخص گردیده است که متوسط حقوق پرداختی بهمهندسین نفتاز متوسط حقوق پرداختی سایر مشاغل در ایران بالاتر است. البته آن دسته از متخصصینی که در سکوهای نفتی و دکل ها و یا مناطق عملیاتی کار می کنند به نسبت افرادی که در دفاتر اداری مشغول کارند، از درآمد بیشتری برخوردارند.

همچنین بنابر گفته بسیاری از
مهندسین نفت، میزان تجربه افراد در مقدار حقوق دریافتی یکی از عوامل مهم و غیر قابل انکار به شمار می آید و شرکت های خصوصی و دولتی به مهندسان با تجربه نفت پول های خوبی پرداخت می کنند.

برخی از متخصصین نفتی اذعان دارند در صورتی که بتوانید جذب یکی از شرکت های خارجی و یا چند ملیتی شوید، با توجه به سطح علمی قابل قبول فارغ التحصیلان ایرانی برای آنها، می توانید درآمدهای خیلی خوبی داشته باشید.

در جدیدترین پژوهش صورت گرفته در اواخر سال
1392توسط تعدادی از متخصصان شغلی کشور، گروه های مختلف شغلی از نظر درآمدی مورد بررسی قرار گرفته اند. بر این اساس متوسط حقوق و درآمدمهندسان نفتدر سمت های مختلف شغلی و در رده های مختلف سازمانی (کارشناس، سرپرست و مدیر) استخراج شده است.

برخی از سمت هایی که در این پژوهش در نظر گرفته شده اند شامل مهندس نفت، مهندس پتروشیمی، کارشناس حفاری، بازرس فنی، مدیر پروژه، مدیر راه اندازی، کارشناس فرآیند و ... می باشند که یک
مهندس نفتمی تواند در هر یک از آنها استخدام شده و فعالیت نماید.

برای
مهندس نفتدر هر سمت و در هر رده سازمانی حداقل، حداکثر و متوسط درآمد ماهیانه ذکر شده است. به عنوان مثال مهندسان نفتیکه در سمت مدیر پروژه در رده مدیر کار می کنند، در اواخر سال 1392، حداقل درآمد2070000تومان ، حداکثر درآمد6650000تومان و متوسط درآمد ماهیانه4000000 تومان را داشته اند.

همچنین از آنجا که تجربه و سابقه کاری یکی از عوامل موثر در تعیین حقوق و درآمد هر فردی از جملهمهندسان نفتمی باشد، در بخش دیگری از این پژوهش، درآمدمهندس نفتاز نظر سابقه کاری در رده های مختلف سازمانی مورد بررسی قرار گرفته است. همان طور که در تصویر زیر مشخص است در هر رده سازمانی با افزایش سابقه کاری، درآمد و حقوقمهندس نفتنیز افزایش می یابد.
توجه داشته باشید که تحقیق بالا روی شاغلانی که در استخدام شرکت یا سازمانی (اعم از دولتی یا خصوصی) می باشند، صورت گرفته است. در مورد افرادی که کارآفرین هستند و کار مستقلی در حوزه تخصصی شان، راه اندازی کرده اند، شرایط متفاوت است و آنها با توجه به میزان فعالیت، تخصص، تلاش و پشتکارشان، درآمدهای متفاوتی دارند.
همچنین متوسط درآمد سالانهمهندس نفت در آمریکا براساس U.S. Bureau of Labor Statisticsدر سال 2011 حدود $138980 بوده است.


 

فاطمه یاس

عضو جدید
کاربر ممتاز
گرایش‌های مهندسی نفت

گرایش‌های مهندسی نفت

[FONT=&quot]حیات در كره زمین كه مدام در جنب و جوش و حركت است،‌ بیشترین انرژی جنبشی، گرمایی و شیمیایی خود را از نفت می‌گیرد. در واقع به یاری این ماده حیاتی است كه كوچكترین موتور ماشین تا غول‌آساترین ناوگان‌های سنگین به حركت در می‌آید و هزاران نوع تولیدات و مصنوعات صنایع سنگین و جدید پتروشیمی، كودهای شیمیایی، فرآورده‌های دارویی،‌ پارچه‌ها و الیاف مصنوعی، ‌پلاستیك‌ها،‌ چسب‌ها،‌ فرآورده‌های بهداشتی و آرایشی و پوشش‌های استحفاظی ساخته می‌شود[/FONT][FONT=&quot]. [/FONT]
[FONT=&quot]خوشبختانه كشور ما كه درکنار خلیج نفت خیز فارس قرار گرفته است، دارای منابع[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot] بزرگ نفت و گاز می باشد. از همین رو تربیت نیروی انسانی متخصص و كارآمد، برای بهره‌برداری درست و بهینه از این سرمایه خدادادی و جوابگویی افراد به نیاز‌های آتی صنعت نفت كشور، بسیار ضروری است[/FONT][FONT=&quot].[/FONT]
[FONT=&quot]به طور کلی [/FONT][FONT=&quot]مهندسی نفت را می توان اینگونه تعریف کرد[/FONT][FONT=&quot]:[/FONT]
[FONT=&quot]تلاش مشترک گروه‌های مختلف مهندسی جهت کشف یک مخزن نفتی، طراحی بهترین مسیر جهت رسیدن به مخزن، حفاری چاه و رسیدن به عمق مورد نظر، تعیین ویژگی های مخزنی[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot] و تلاش جهت رساندن سیال تولید شده به سطح زمین و پیش بینی سناریو های مناسب تولید[/FONT][FONT=&quot].[/FONT]
[FONT=&quot]آنچه از اهمیت بالایی برخوردار است، توجه به این نکته می‌باشد که[/FONT][FONT=&quot][FONT=&quot] مهندسی نفت [/FONT] به عنوان یک رشته بالادستی شناخته می‌شود. یعنی انجام تمام اقدامات لازم جهت شناسایی مخازن نفتی و تولید از آنها. در واقع پالایش این محصول و چگونگی تبدیل آن به سایر مواد ارزشمند، همچون سوخت‌ ها و مواد پلاستیکی، در حیطه کاری مهندسین نفت نمی گنجد و توسط مهندسین شیمی دنبال شده و این دیدگاه که مهندسی نفت، یک زیر مجموعه از مهندسی شیمی می‌باشد، دیدگاه درستی نیست[/FONT][FONT=&quot].[/FONT]
[FONT=&quot]به طور کلی مهندسی نفت [/FONT][FONT=&quot][FONT=&quot]http://www.rahiannaft.com/CMS_UI/content.aspx?id=18[/FONT][/FONT][FONT=&quot][FONT=&quot][/FONT] دارای گرایش‌های زیر می‌باشد:[/FONT]

مهندسی مخازن هیدروکربوری
مهندسی حفاری
مهندسی بهره برداری
[FONT=&quot]در این قسمت برای آشنایی بیشتر شما عزیزان با این گرایش‌ها، مطالبی آماده شده است.[/FONT]
 

فاطمه یاس

عضو جدید
کاربر ممتاز
گرایش مهندسی مخازن هیدروکربوری

گرایش مهندسی مخازن هیدروکربوری

پس از کشف حوزه نفتی و حفاری آن، فاز مهندسی مخزن در صنایع بالادستی شروع می‌شود. در این قسمت، وظیفه مهندس مخزن بازیافت منابع هیدروکربوری به صورت بهینه از مخزن زیرزمینی است. در این راه ابتدا باید شناخت مخزن صورت گیرد که شامل مطالعات زمین‌شناسی و پتروفیزیکی مخزن و همینطور بررسی جریان سیال در محیط متخلخل مخزن می‌باشد. مدل‌سازی تولید، تعداد و مکان چاه‌ها در میدان، بررسی عدم قطعیت در مدل مخزن، جدول زمانی تولید و نرخ تولید بهینه وظایفی است که مهندس مخزن در طی تولید از چاه باید انجام دهد. یکی از اقدامات مهم برای مخزن، ازدیاد برداشت است زیرا مخزن عمر محدودی داشته و استفاده از منابع آن بستگی به نحوه برداشت دارد. در ازدیاد برداشت سعی بر این است تا با کارگیری روش‌های متعدد، بتوان به صورت بهینه از مخزن برداشت کرد. در واقع مهندس مخزن با اطلاعات کامل و دقیق از مخازن زیرزمینی، تلاش می‌کند تا حالت بهینه تولید را مدل‌سازی کند. البته میزان تولید تنها وابسته به امور تخصصی نیست و وضعیت سیاسی، اقتصادی و ... بر آن نیز تاثیر می‌گذارد که در نهایت در تیم مدیریت مخزن تصمیم گیری نهایی انجام می ‌شود. کار مهندسین مخازن معمولا به دو صورت شبیه سازی مخزن و شرایط تولید و یا کار در آزمایشگاه‌های سنگ و سیال مخزن به منظور بررسی دقیق برهمکنش سیال و سنگ در مخرن است. از این رو تسلط بر دروس ریاضی، توانایی در برنامه نویسی و کدزنی و درک مدل‌سازی، می‌تواند به دانشجویان این گرایش کمک فراوانی کند. از جمله مهمترین دروس گرایش مهندسی مخزن می‌توان به دروس خواص سنگ و سیال، مهندسی مخازن 1و2، چاه آزمایی، روش‌های ازدیاد برداشت، مخازن شکافدار و شبیه‌سازی اشاره کرد. مهمترین نرم افزارهای این گرایش عبارتند از: 1- Petrel:نرم افزار صنعتی تحت ویندوز که بسیار کاربردی بوده و برای تفسیر لرزه ­ای تا ساخت مدل استاتیک مخزن استفاده می­شود. 2-Eclipse: یکی از جامع ترین نرم افزارهای مهندسی مخزن که شامل مدل‌سازی مخزن، شبیه سازی حرکت سیالات مخزن، طراحی بهره‌برداری از چاه، چاه آزمایی و غیره می باشد. 3- CMG: نرم افزار شبیه‌ساز مخزن ساخت کانادا بوده که از Eclipse کاربرد صنعتی و امکانات کمتری داشته ولی محیط گرافیکی آن ساده تر است. 4- نرم افزارهای چاه آزمایی مانند Saphir، FAST، Weltest 200 و Pansys برای آنالیز تست‌های فشار در مخزن

 

فاطمه یاس

عضو جدید
کاربر ممتاز
گرایش مهندسی حفاری

گرایش مهندسی حفاری

ﻧﺎگهان اﻧﻔﺠﺎري ﺻﻮرت ﻣﻲ ﮔﯿﺮد و ﺳﭙﺲ طﻼي ﺳﯿﺎه از دل زﻣﯿﻦ ﻓﻮران ﻣﻲ ﮐﻨﺪ و ﻳﮏ ﺣﻮزه ﻧﻔﺘﻲ ﺟﺪﻳﺪ ﭘﺪﻳﺪار ﻣﻲ ﺷﻮد. ﺳﺎلهاﺳﺖ ﮐﻪ ﭼﻨﯿﻦ ﺻﺤﻨﻪ اي را در ﻓﯿﻠم های ﺳﯿﻨﻤﺎﻳﻲ ﻣﻲ ﺑﯿﻨﯿﻢ؛ راهی ﺳﺎده و ارزان ﺑﺮاي رﺳﯿﺪن ﺑﻪ ﻣﺎده ﺣﯿﺎﺗﻲ ﻧﻔﺖ... اﻣﺎ ﺣﻘﯿﻘﺖ اﻳﻦ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺮاي رﺳﯿﺪن ﺑﻪ ﻳﮏ ﺣﻮزه ﻧﻔﺘﻲ ﺑﺎﻳﺪ ﺣﻔﺎري ﮐﺮد؛ ﮐﺎري ﮐﻪ ﺑﻪ ﺗﺨﺼﺺ، وﻗﺖ و هزﻳﻨﻪ ﺑﺴﯿﺎري ﻧﯿﺎز دارد. پس از اتمام موفقیت آمیز عملیات اکتشاف و تعیین محل دقیق حفر چاه، طراحی کوتاه‌ترین و ایمن‌ترین مسیر برای عملیات حفاری و رسیدن به مخازن نفت و گاز آغاز می‌شود. برای حفاری لایه‌های زمین، از تجهیزات خاص و گران قیمتی استفاده می‌شود که اکثر آنها با تکنولوژی های خاص و پیشرفته ساخته شده اند. از جمله این ابزار، مته حفاری است. وﻗﺘﻲ ﻣﺘﻪ حفاری ﺑﺮاي اﺳﺘﺨﺮاج ﻧﻔﺖ ﺑﻪ ﻋﻤﻖ ﭼﻨد هزار ﻣﺘﺮي زﻣین رسیده و خاک و سنگ ها را می‌کند، داغ شده و باید سرد گردد. ضمن اینکه این حجم بالای خرده سنگ باید از چاه بیرون آورده شود. به این منظور از ماده ای به نام گل حفاری استفاده می‌شود. ﺳﯿﺎﻟﻲ که ﺗﻮﺳﻂ ﻟﻮﻟﻪهاي ﺣﻔﺎري ﺑﻪ داﺧﻞ زﻣﯿﻦ فرستاده می‌شود و ضمن بالا آوردن کنده های حفاری، مته و سایر تجهیزات را خنک می‌کند. ﮔﻔﺘﻨﻲ اﺳﺖ ﮐﻪ اﻳﻦ ﻣﺎده ﺑﺴﯿﺎر ﮔﺮان اﺳﺖ و ﺑﻪ همین دﻟﯿﻞ اﮔﺮ ﺑﻪ ﺟﺎي اﺳﺘﻔﺎده از ﮔﻞ ﺣﻔﺎري، روش دﻳﮕﺮي ﻣﺜﻞ ﻧﯿﺮوی هوای ﻓﺸﺮده ﺑﺮاي ﺑﯿﺮون آوردن ﮐﻨده ها اﺳﺘﻔﺎده ﮔﺮدد، هزینه ﺣﻔﺎري ﺑﻪ ﻣﺮاﺗﺐ کمتر خواهد بود و اﻳﻨﺠﺎﺳﺖ ﮐﻪ ﻧﻘﺶ مهم ﻳﮏ مهندس ﺣﻔﺎري آﺷﮑﺎر ﻣﻲ ﺷﻮد، چرا که ﻳﮏ مهندس ﺣﻔﺎري روشهایی را اراﺋﻪ ﻣﻲ دهد ﮐه هزﻳﻨﻪ ﺣﻔﺎري را ﭘﺎﻳﯿﻦ آورده و راﻧﺪﻣﺎن را ﺑﺎﻻ ﺑﺮد. همچنین ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺷﺮاﻳﻂ و ﺧﺼﻮﺻﯿﺎت زﻣﯿﻦ ﺷﻨﺎﺳﻲ و اﻗﻠﯿﻤﻲ ﻣﻨﻄﻘﻪ، ﻧﺤﻮه ﺣﻔﺎري را ﮐﻪ ﻣﻲ ﺗﻮاﻧﺪ اﻓﻘﻲ، ﻋﻤﻮدي و ﻳﺎ جهت دار ﺑﺎﺷﺪ، ﺗﻌﯿﯿﻦ ﮐﻨﺪ. طﺮاﺣﻲ ﺗجهیزات ﺣﻔﺎري و اﻧﺠﺎم ﻋﻤﻠﯿﺎت در ﻣﻨﺎﺳﺒ‌‌‌‌ﺘﺮﻳﻦ ﺷﺮاﻳﻂ و ارزﻳﺎﺑﻲ اﺛﺮات ﺗﮑﻨﻮﻟﻮژي ﺣﻔﺎري و اﺳﺘﺨﺮاج ﺑﺮ ﻣﺤﯿﻂ زﻳﺴﺖ ﮐﺸﻮر و اراﺋﻪ راههای ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﺮاي ﺟﻠﻮﮔﯿﺮي از ﺗﺨﺮﻳﺐ آن،ﺟﺰء ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ های ﻓﺎرغ اﻟﺘﺤصیلان اﻳﻦ ﮔﺮاﻳﺶ اﺳﺖ. از جمله ویژگی های مهم مهندسین این گرایش، توانایی کار در شرایط دشوار و عملیاتی-بیابانی است، چرا که دوری از خانواده نیز ممکن است بر این سختی بیفزاید. ضمن اینکه قدرت تجسم بالا، به این متخصصین کمک می‌کند تا مسیر چاه را به خوبی طراحی کرده و نسبت به موقعیت عملیات، دید خوبی داشته باشند، چراکه در عمق چند هزار متری، هیچ چشم و دوربینی وجود ندارد تا مسیر حفاری را به تصویر بکشد. از جمله مهمترین دروس گرایش مهندسی حفاری می‌توان به مهندسی حفاری1 و2 ، مهندسی گل حفاری، سیمان حفاری، طراحی مسیر چاه و زمین شناسی اشاره کرد.
مهمترین نرم افزارهای این گرایش عبارتند از: 1- Drilling Office: یکی از جامع ترین نرم افزار مهندسی حفاری که جهت طراحی چاه و بررسی مسائل مربوط به عملیات حفاری استفاده می شود. 2- Mud Ware:نرم افزاری ساده جهت انجام محاسبات سیال حفاری و هیدرولیک
 

فاطمه یاس

عضو جدید
کاربر ممتاز
گرایش مهندسی بهره برداری

گرایش مهندسی بهره برداری

ﮐﺸﻒ ﻳﮏ ﻣﺨﺰن ﻧﻔﺘﻲ ﺑﻪ مهندسی اﮐﺘﺸﺎف، راه رﺳﯿﺪن ﺑﻪ ﻣﺨﺰن ﺑﻪ مهندسی حفاری، ﺷﺒﯿﻪ ﺳﺎزي و ﺗﻌﯿﯿﻦ پارامترهای مخزن ﺑﻪ مهندسی ﻣﺨﺎزن و ﻧﺤﻮه بهره ﺑﺮداري از سیال ﻣﺨﺰن ﺑﻪ مهندس بهره ﺑﺮداري از ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻧﻔﺖ مربوط می‌شود.
مهندس بهره ﺑﺮداري از ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻧﻔﺖ، مهندسی اﺳﺖ ﮐﻪ راه‌ها و روشهای نحوه برداشت از ﻣﺨﺎزن ﻧﻔﺖ را اراﺋﻪ می‌دهد. در واقع پس از حفر چاه و قرار دادن آخرین لوله جداری در چاه، مهندس بهره برداری وارد کار شده و تا آخرین لحظه عمر آن چاه، به کار خود ادامه می دهد. به عبارتی، این گرایش، ارتباطی بین مهندسی حفاری و مهندسی مخزن است.نحوه مشبک کاری و ایجاد ارتباط مخزن و چاه، قرار دادن انواع امکانات در چاه جهت جلوگیری از تولید شن و ماسه، انجام عملیات تحریک چاه مانند اسیدکاری و ایجاد شکاف هیدرولیکی به منظور افزایش برداشت از مخزن، انجام محاسبات دقیق جهت کاهش افت فشار سیال در لوله های تولید و جلوگیری از تولید واکس و آسفالتین و انجام محاسبات مربوط به تاسیسات سطح الارضی، تنها بخشی از فعالیت این شاخه از مهندسین نفت به حساب می‌آید.از جمله مهمترین دروس این گرایش می‌توان به مهندسی بهره برداری 1 و 2، اسید کاری، مهندسی حفاری ، مهندسی مخزن و مکانیک سیالات دوفازی اشاره کرد.مهمترین نرم افزارهای این گرایش عبارتند از:1- Pipesim:یکی از پر کاربردی‌ترین نرم‌افزارهای مهندسی بهره‌برداری که برای بررسی عملکرد تولیدی چاه و تلاش در جهت بهینه نمودن تولید استفاده می شود.2- Eclipse: یکی از جامع ترین نرم افزارهای مهندسی مخزن که شامل مدل‌سازی مخزن، شبیه سازی حرکت سیالات مخزن، طراحی بهره‌برداری از چاه، چاه آزمایی و غیره می باشد.3- IPM: این بسته نرم افزاری شامل مجموعه نرم‌افزارهای بهره‌برداریGAP، Prosper، MBAL، PVTP،Revel،Resolve وIFM بوده که جهت بدست آوردن یک مدل یکپارچه تولیدی به کار می‌رود.
 

فاطمه یاس

عضو جدید
کاربر ممتاز
گرایش مهندسی اکشاف نفت

گرایش مهندسی اکشاف نفت

اکتشافات نفت حدود یکصد و پنجاه سال پیش آغاز شد، بدین صورت که در نقاطی که تراوش نفت در سطح زمین وجود داشت، عملیات حفاری به صورت پراکنده انجام می شد. درآغاز جستجو برای نفت، غالبا تابع اتفاق و تصادف بود و صرفنظر از نقاطی که نفت به سطح زمین تراوش می کرد، در بسیاری از نقاط بدون وجود نشانه یا قرینه معتبری، چاه زده می شد که غالبا به نتیجه‌ای مثبت نمی رسید. جویندگان نفت با دشواری هایی روبرو هستند که اغلب دیگران کمتر با آن مواجه اند چرا که مدام در تکاپوی یافتن چیزی هستند که از نظر ناپیداست و چه بسا پس از تلاش و رنج فراوان چیزی بدست نیاوردند. امروزه عملیات اکتشاف نفت شکل کاملا علمی به خود گرفته ولی حتی با تکنولوژی مدرن و آزمودگی و کاردانی متخصصین منابع زیرزمینی و زمین شناسان، عملیات نفت جویی کماکان دستخوش شک و تردید است. در بخش بالا دستی نفت، اولین مرحله برای دست یابی به نفت و بهره برداری از آن، اکتشاف مخازن نفتی است. هدف اصلی و اساسی از اکتشاف نفت عبارت است از یافتن نقاطی که احتمال می رود نفت در ساختارهای زمین شناسی زیرین آن محبوس شده باشد. در اکتشاف نفت، ابتدا با توجه به مطالعات سطحی (شامل مطالعات اولیه، روش های زمین شناسی، روش های ژئوفیزیکی و ژئوشیمی) نقطه اولیه انتخاب شده و سپس اقدام به حفاری اکتشافی و در نهایت با استفاده از روش های تحت الارضی اکتشاف که همزمان با حفاری اکتشافی یا بعد از آن انجام می شود، اطلاعات مورد نیاز را تکمیل می شود و سر انجام وجود یا عدم وجود مخزن، میزان ذخیره مخزن، اقتصادی بودن یا نبودن برداشت از مخزن و... بررسی می شود. از جمله مهمترین دروس این گرایش می‌توان به ژئوفيزيک، ‌ژئوشيمي،‌ ،‌ پتروفیزیک و چاه ‌پیمایی، زمين شناسي عمومی، زمین شناسی ساختمانی و زمين شناسي نفت اشاره کرد. مهمترین نرم افزارهای این گرایش عبارتند از: 1- Petrel: نرم افزار صنعتی تحت ویندوز که بسیار کاربردی بوده و برای تفسیر لرزه ­ای تا ساخت مدل استاتیک مخزن استفاده می­شود. 2- Geolog:نرم­ افزار پتروفیریکی بسیار کاربردیکه در پردازش و تفسیر نمودارهای درون­ چاهی استفاده می شود.

 
بالا