آزولا

MehD1979

متخصص زراعت و اگرواکولوژی
جلبک آزولا

ریشه کلمه آزولا یونانی است به معنی «در خشکی مردن». وجه تسمیه آن هم شاید به خاطر محل زندگی این گیاه باشد چرا که آزولا وابسته به آب است و به طور کلی مرطوب پسند. این گیاه در همزیستی با جلبکی سبز- آبی به نام آنابینا توانایی جذب ازت مولکولی هوا را پیدا می کند. زادگاه اولیه این سرخس، آمریکای شمالی است .آزولا نوعی سرخس است با برگ‌های کوچک به رنگ سبز تیره تا قرمز قهوه‌ای. طول این گیاه نهایتا به 5/2 سانتی متر می‌رسد. این گیاه برای اولین بار در سال 1873 میلادی شناسایی شد و تاکنون هفت گونه از این گیاه در جهان به ثبت رسیده است. آزولا در هم‌زیستی با جلبک سبز، آبی قابلیت جذب نیتروژن هوا را به دست می‌آوردکه وظیفه تامین مواد غذایی جلبک به عهده آزولا است و جلبک نیز در مقابل ازت مورد نیاز آزولا را فراهم می‌کند. آزولا در شرایط مناسب روزانه می‌تواند 2 تا 4 کیلوگرم ازت به هر هکتار مزرعه ارایه کند که معادل 10 تا 20 کیلوگرم سولفات آمونیوم است امروزه دردنیا به سرخس آزولا به چشم یک علف هرز نگریسته نمی شود، بلکه آن را یک گیاه مفید و منبع غذایی به حساب می آورند جالب است بدانید که یکی از دلایل شکست آمریکا در ویتنام کشت آزولا در مزارع برنج ویتنام بود. چون این گیاه با رشد سریع خود هم غذای مردم ویتنام را فراهم می آورد، هم غذای دام و طیور آنها را. آزولا گیاه سرشار از پروتئین بوده و بتاکاروتن آن از هویج بیشتر است.

آزولا درایران

جلبک آزولا یکی از گونه های گیاهی وارداتی است که در دهه اخیر تمام
و یا اکثر مردابها و شالیزارها و برکه های شمالی را به سلطه خود در آورده است . در مدت زمان بسیار کمی از طریق کانال‌های آبیاری، رودخانه‌ها، گسترش پیدا میکند. به طوری‌که یک توده کوچک آزولا در عرض 3 روز به دو برابر افزایش پیدا میکند .حتماً کسانی که در تابستان به شمال ایران مسافرت نموده اند وسری به این مناطق زده اند فرشی زیبایی را مشاهده می کنند سبزرنگ که اکوسیستم شمال را تحت اثر سوء قرارداده است . آزولادراواخر سال ????متناسب سازگاری با مناطق شالیکاری باهدف تولید کود ازته به صورت طبیعی برای مناطق برنج خیز از کشور فیلیپین وارد ایران شده است.اما پس از مدت کوتاهی همه متوجه مشکلی بزرگتر شدند که گریبان این مناطق راگرفته. این سرخس، ظرف مدتی کوتاه از طریق کانال های آبیاری و رودخانه در محدوده ای وسیع پراکنده شده و به تمام آب های سطحی شمال کشور به خصوص گیلان ، مازندران وگلستان راه پیدا کرد.
این گیاه با برگ های ریز و رشدسریع، سطح آبها را می پوشاند و مانع رسیدن نور خورشید و اکسیژن به درون آب می شود. علاوه بر این با مصرف اکسیژن و مواد غذایی و بالا بردن اسیدیته آب، این زیستگاه ها را تضعیف کرده تا جایی که رفته رفته تنوع گیاهی و جانوری زیستگاه به نابودی کشیده می شود. وبه خاطرنداشتن دشمن طبیعی و شرایط خوب زیستی به یک گیاه مهاجم و مرگ‌آور تبدیل شد.
جلبک آزولا دارای خصوصیاتی منحصر بفرد بوده ، بطوریکه توانائی سازگاری آن با محیط بسیار اعجاب آور است و براحتی و با سرعت زیاد با هر محیطی مانوس میشود. ریشه های آویزان و معلق در آب این گیاه ، براحتی این امکان را بآن میدهد که تغییر مکان داده و با جریان آب بسهولت جابجا گردد و یکی از علل پراکندگی سریع آن نیز همین موضوع است.
آزولا ، بمجرد ثابت شدن در یک مکان ، شروع به تکثیر میکند و ظرف مدت کوتاهی ، تمام سطح آب را می پوشاند، بطوریکه هیچ روزنه ای برای ورود نور خورشید به درون آب، وجود نخواهد داشت. ریشه های معلق جلبک ، تمام و یا اکثر املاح آب را جذب و صرف رشد و تکثیر خود میکند. طبیعی است ، وقتی نور بدرون آب نفوذ نکند و مواد مغذی هم که نباشد ( یا کم باشد ) دیگر از رشد گیاهان آبزی دیگر و همچنین دیگر آبزیان مثل فیتوپلانگتونها و...
خبری نیست . با توقف و یا کند شدن رشد این آبزیان مفید ، در داخل آب اکسیژن تولید نخواهد شد و بهمین دلیل جانوران آبزی مثل ماهیها و موجودات ذره بینی قادر به رشد و تکثیر نبوده و سیر نابودی را در پیش میگیرند. در عوض سیستمهای غیر هوازی شروع به فعالیت کرده و مرداب یا برکه را تدریجا به سیاهچاله هائی بد بو و غیر قابل زیست ، تبدیل میکند.از آنطرف هم موقعی که مردابها خالی از موجودات آبزی گردند، دیگر مکان مناسبی برای پرندگان مهاجر نخواهد بود .
با این وصف ، بهمین سادگی اکوسیستم منظم چندین هزار ساله موجود بهم ریخته و رو به نابودی خواهد رفت و ما هم در حال نظاره و تماشا نشسته ایم.این جلبک در شالیزارها هم بعنوان یک رقیب جدی برنج در استفاده از املاح معدنی و مواد مغذی آب ، قرار گرفته و از رشد مناسب برنج جلوگیری
کرده و قطعاً در صورت صحت این امر ، هزینه کشت برنج را بخاطر استفاده بیشتری که باید از کود شیمیائی بشود، بالا میبرد. علاوه بر آنکه روند افزایشی استفاده از کود شیمیائی در طولانی مدت هزینه های سرمایه ای فوق العاده ای را بر مهمترین منبع حیات بشر یعنی خاک ، تحمیل میکند که اصلا جبران پذیر نمیباشد.
کارشناسان شیلات معتقدند رشد شناور و سرطانی آزولا در سطح تالابها مردابها وشالیزارهای شمال باعث شده است تا اکثر گیاهان بومی منطقه به دلیل خفگی نابود شوند و نفس زندگی این اکوسیستم چندین هزار ساله به شماره افتد. هر چه هست آزولا زیستگاه‌های آبی شمال کشور به خصوص گیلان ومازندران را شدیدا تحت فشار قرار‌داده است و اگر روند رشد این گیاه به همین صورت ادامه یابد معلوم نیست بر سر این اکوسیستم منحصر به فرد جهانی چه خواهد آمد. و اینگونه شد که آزولا در مدت زمانی اندک پوشش یکپارچه و در هم تنیده‌ای را روی منابع آبی شمال کشور گستراند.
 

MehD1979

متخصص زراعت و اگرواکولوژی



● گونه‌های آزولا:


در جنس آزولا چند گونه وجود دارد که بهترین انها عبارت‌اند از :
۱) آزولا کارولیانا A.caroliana مرکز اولیه آن مناطق غربی آمریکای شمالی،امریکای جنوبی، و امریکای مرکزی است و در استرالیا،اسپانیا فرانسه نیز وجد دارد.
۲) آزولا فیلیکولوئیدس A.filiculoides مرکز اصلی این گونه امریکاست ولی در استرالیا،نیوزلند انگلستان،آلمان،چک و اسلواکی و ژاپن نیز وجود دارد. این گیاه در برابر سرما مقاومتر از سایر گونه‌هاست بهترین دما برای رشد آن ۲۲ تا ۲۵ درجه سانتیگراد می‌باشد ولی دمای ۵ درجه سانتیگراد از نیز تحمل می‌کند
۳) آزولا میکروفیلا A.micro phylla بیشتر در آمریکای مرکزی پراکنده است و در جنوب هندوستان نیز وجود دارد، این گونه گیاهی در محیط‌های گرم و نیمه گرمسیری بهتر رشد می‌کند.
۴) آزولا مکزیکانا A.menicana مناطق پراکندگی است گیاه آمریکاست ولی مرکز اولیه آن مکزیک می‌باشد این گونه گیاهی در مناطق گرم رشد بهتری دارد.
۵) آزولا نیلوتیکا در افریقای مرکزی،سودان و کناره های رود نیل وجود دراد ولی مرکز اصلی آن شمال افریقا به خصوص کناره‌های رود نیل است این گیاه در مناطق گرم و مرطوب رشد بهتری دارد.
۶) آزولا پیناتا A.pinanata بیشتر در قاره آسیا پراکنده است بیشترین مناطق پراکندگی آن در کشور‌های فیلیپین،چین،تایوان،هندوستان،ویتنام و اندونزی است. این نوع آزولا که در استرالیا و بعضی از مناطق افریقایی نیز دیده شده است. در مناطق معتدل رشد بهتری دارد و در برخی از کشورها مانند ویتنام در سراسر سال به رشد خود ادامه می‌دهد.
● فواید کاربردهای آزولا:
به منظور انجام تحقیقات کشاورزی گیاه سرشار از پروتئین آزولا توسط سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی از کشور فیلیپین وارد ایران شد مطالعات اولیه روی این گیاه نیز از تیر ماه سال ۱۳۶۵ در ایستگاه‌های برنج رشت آمل و تنکابن آغاز گردید که نتایج جالبی از نیز در بر گرفت در این تحقیقات مشخص شد محصول برنج در کشت توأم با آزولا ۱۴۷۴ کیلوگرم در هکتار افزایش یافت یا به عبارتی ۶۷% افزایش محصول این گیاه جزو گیاهان نادری است که با جذب ازت هوا و انتقال آن به خاک، باعث غنی سازی خاکهای زراعی فقیر می شود. آزولا گیاهی است سرشار از پروتئین به طوری که تا حدود ۲۴% از ماده خشک آن را پروتئین تشکیل می‌دهد. ذرت سیلوشده شش درصد پروتئین دارد در حالی که پروتوئین سیلو شده آزولا ۱۲ درصد است بتا کاراتن آن از هویج بیشتر بوده املاح کم مصرف و پر مصرف در این گیاه یافت می‌شود بیشترین مصرف کود از ته در شالیزارها از نوع کود اوره است که راندمان مصرف این کود پایین بوده و حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد ازت آن جذب گیاه گردیده و بقیه به نحوی از بین می‌رود زیادی کود از ته در خاک؟ فراوانی به فعالیت‌های میکروبی خاک دارد می آورد به طور غیر مستقیم نیز به عنوان یک ماده شیمیایی اثرات سوئی بر تغذیه انسان دارد این موضوع پژوهشگران را به فکر استفاده از منبع غنی و رایگان ازت اتمسفر که از طریق گیاه آزولا در مزارع تثبیت می‌شود. انداخت. اگر به موقع از این گیاه استفاده شود از رشد گیاهان هرز در شالیزار جلوگیری می‌کند و هزینه وجین را کاهش دهد از مهمترین کاربردهای گیاه آزولا برای تقویت شالیزارها (به علت تثبیت نیتروژن) جلوگییر از رشد علفهای هرز می‌شود چون با پوششی که در سطح آب به وجود می‌آورد مانع از رسیدن نور کافی به علفهای هرز مزرعه برنج شده و آنها را از بین می‌برد تقویت خاک شالیزارها جلوگیری از تبخیر آب شالیزارها و در نتیجه صرفه جویی در مصرف آب،جلوگیری از رشد و نمو حشرات زیان آور مثل پشه مالاریا و اصلاح خاک علاوه بر موارد فوق در استخر‌های پرورش ماهی از این رو در تغذیه دامهای گوشتی و شیری به ویژه به گوسفند و گاو تغذیه مرغ گوشتی و تخم گذار و ر تغذیه انسان می‌تواند به کار می‌رود. قابلیت ارائه ازت این گیاه به هر هکتار زمین روزانه ۲ تا ۴ کیلوگرم است یعنی معادل ۱۰ تا ۲۰ کیلوگرم سولفات آمونیوم که نوعی کود شیمیایی از ته محسوب می‌شود. آزولا علوفه ای است که هر چه از آن بیشتر برداشته شود بیشتر رشد می‌کند و در طول ۲۴ ساعت از هر هکتار در منطقه آبگیر می‌توان یک تن برداشت کرد که این برداشت تا شش ماه به طور مداوم می‌تواند ادامه داشته باشد. مطالعات بر روی این سرخس در کشور ما نشان داده که جانشین کردن آزولا به میزان یک سوم در جیره غذایی گاوهای پیری باعث بالا رفتن مقدار شیر پروتئین ‌های وجود در آن شده است. هم اکنون سطح زیر کشت این گیاه در ویتنام ۸۰۰ هزار هکتار و در جین ¾ میلیون هکتار تخمین زده شده است.
● آزولا تثبیت نیتروژن:
در زیر لب فوقانی برگچه‌های آزولا،حفره ای تشکیل می شد که جلبک سبز- آبی آنابینا آزولی Anabaena azolli در آن زندگی ‌کند سلولهای آن در سراسر مراحل زندگی آزولا از مرحله گامتوفیتی تا مرحله اسپور فیتی، همراه آزولا هستند. نیتروژن تثبیت شده به وسیله آنابینا به شکل آمونیوم به آزولا منتقل و از آن آمینو اسید ساخته می‌شود. نیتروژن حاصل از طریق برداشتهای مکرر آزولا در سال ۵۰۰ کیلوگرم در هکتار برای آزولا پیناتا ۱۲۰۰ کیلوگرم در هکتار برای آزولا فیلیکولوئیدس بوده است.
● روش‌های استفاده از آزولا در برنجکاری:
ازولا در شالیزارها به دو صورت استفاده می‌شود یکی همزمان کاشت برنج کاری هر هکتار شالیزار نزدیک ۵۰۰ کیلوگرم از بافت آزولا تقریباً یک هفته بعد از نشاکاری در مزرعه پخش می‌کنند دیگری بعد از برداشت برنج که این گیاه را به عنوان کود سبز کشت داده قبل از کاشت برنج در بهار سال بعد زیر خاک می‌‌کنند.
● تخریب زیستگاههای آبی توسط آزولا:
هر اکوسیستم حاصل تجربه میلیون‌ها عملکرد طبیعت است هر گونه، رقیب و دشمنانی دارد که در واقع کنترل کند جمعیت آن گونه هسند و از سوی دیگر خود گونه هم در برابر دیگر گونه‌ها همین وضعیت را دارد. آزولا گونه غیر بومی است که از کشور فیلیپین به ایران آورده شده گونه ای غیر متعارف که اکوسیسم منطقه،هیچگونه آشنایی با آن را نداشت. یک گونه وارداتی بدون رقیب و شرایط زیستی بسیار مناسب این طور بود که آزولا شتابان ر به تکثیر گذاشت آزولا دارای خصوصیای منحصر به فرد بوده،به طوری که توانایی سازگاری آن با محیط بسیار اعجاب آور است و به راحتی با سرعت زیاد با ه محیطی مانوس می شود ریشه های آویزان و معلق در آب این گیاه، به راحتی این امکان رابه آن می‌دهد که تغییر مکان داده و با جریان آب به سهولت جا‌به‌جا شود که یکی از علل پراکندگی سریع آن نیز همین موضوع است،آزولا به مجرد ثابت شدن در یک مکان شروع به تکثیر می‌کند و ظرف مدت کوتاهی، تمام سطح آب را می‌پوشاند، به طوری که هیچ روزنه ای برای ورود نور خورشید به درون آب وجود نخواهد داشت، ریشه‌های معلق آزولا، تمام و یا اکثر املاح آب را جذب و صرف رشد و تکثیر خود می‌کند. طبیعی است وقتی نور به درون آب نفوذ نکند و مواد مغذی هم که نباشد (یا کم باشد) از رشد گیاهان آبزی دیگر مثل فیتوپلانکتون‌ها و … خبری نیست. به طور خلاصه می توان گفت فرآیند کشت و نمو آزولا زمانی صورت مشکل به خود گرفت که این سرخس کوچک به تدریج از راه رودخانه ها و کانالهای آبیاری به قسمتهای مختلفی از شمال انزلی به تثبیت رساند، سرعت رشد آزولا به حدی است که یک توده کوچک آن در عرض ۳ تا ۵ روز به دو برابر افزایش می‌یابد به این ترتیب آزولا موفق شد در مدت زمان اندکی پوشش یکپارچه‌ای را بر روی منابع آبی مناطق مورد تهاجم خود تشکیل دهد و زیستبوم این مناطق را دستخوش دگرگونیهای نماید. توده متراکم آزولا ب کاهش دادن نفوذ نور خورشید در آب به شکل محسوسی درجه حرارت آب را کاهش می‌دهد. این کاهش در مورد اکسیژن محلل و مواد غذایی معلق در آب نیز مشاهده می‌گردد. همچنین پوشش یکپارچه آزولا با افزایش درجه سمیت و اسیدی نمودن مناطق آبی موجودات مرگ ماهیان و ارگانیسم های دیگر این محدود را باعث شده است و در عوض سیستم‌های غیر هوازی شروع به فعالیت کرده و مرداب یا برکه را تدریجاً به سیاه چاله‌های بدبو و غیر قابل زیست تبدیل می‌کند. هم اکنون ۹۰ درصد تالاب انزلی از گیاهان آبزی پوشیده شده و سالانه میلیون‌ها ماهی و بچه ماهی در این تالاب تلف می‌شوند در حال حاضر بخش شرقی و میانی تالاب ارزش شیلاتی خود را از دست داده است. از هفت گونه آزولای شناخته شده دو گونه نسبت به آب و هوایی ایران سازگاری نشان داده‌اند و با تولید اسپور فراوان که دیگر از بین رفتتنی نیستند موجبات تکثیر و گسترش سریع این گونه را فراهم آورده است.
محمد انتظامی
منابع:
۱- رستگاره محمد علی: علفهای هرز و روش‌های کنترل انها؛ ۱۳۷۸، مرکز نشر دانشگاهی تهران
۲- استفاده از آزولا در تغذیه گاوهای شیرده، مجله علوم کشاورزی ایران،جلد ۲۳،شماره۱،۱۳۷۱
۳) www.nam shahri.net
۴) www.mazandnume.com
۵) www.iran-new spaper.com
۶) www. Derakhsheshshsabz۱.per sianblog.com
۷) www. Shil.blogfa.com

 

shiba.s.a

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
سلام
ممنون از توضیحاتتون ولی یه سوال برام ایجاد شد! چرا آزولا در کشورهایی مثل مالزی یا همونطور که توی متن گفته شد فیلیپین جواب خوبی داده و باعث افزایش محصول شده ولی در ایران اینطور تعادل زیستی رو به هم زده؟





 

MehD1979

متخصص زراعت و اگرواکولوژی
سلام
ممنون از توضیحاتتون ولی یه سوال برام ایجاد شد! چرا آزولا در کشورهایی مثل مالزی یا همونطور که توی متن گفته شد فیلیپین جواب خوبی داده و باعث افزایش محصول شده ولی در ایران اینطور تعادل زیستی رو به هم زده؟

سلام
خواهش میکنم
بنظرم عدم مدیریت و نبود یک ارگان برای اجرا و القاء اون به کشاورزا میتونه باشه


 

MehD1979

متخصص زراعت و اگرواکولوژی
نیازهای محیطی آزولا :


آزولا در استخرها ، نهرها و زمین های مرطوب در مناطق گرمسیری در جهان یافت می شود . این گیاه در آب یا روی لجن های مرطوب رشد می کند و در شرایط آب و هوایی خشک بعد از چند ساعت از بین می رود . آزولا می تواند در pH های 3.5 تا 10 رشد کند اما بهترین pH برای رشد آن 4.5 تا 7 است .
دمای مطلوب برای رشد آزولا 20 تا 30 درجه سانتیگراد است اما بعضی از گونه های آن تا دمای 40 درجه یا بیشتر را می توانند تحمل کنند ( نمودار 1 ) . رشد کمتر آزولا در دماهای بالاتر باعث می شود برای چرا مناسب باشند اما رقابت پذیری آن با جلبک کاهش می یابد . رشد آزولا ، میزان شوری خاک را کاهش می دهد .

مهمترین عامل در رشد آزولا آب است زیرا گیاه آزولا در خاک های شالیزاری و در باران های متناوب برای مدت کوتاهی بقا می یابد این درست عکس آن چیزی است که برای جلبک های سبز آبی وجود دارد که تمام گونه های آن به گرما و خشکی تحمل دارند . آزولا نیاز زیادی به نور دارد و رشد آن 2 تا 3 هفته بعد از انتقال نشاء های برنج تحت تاثیر قرار می گیرد . فسفر مهمترین عنصر محدود کننده آزولا در زمین است . استفاده از کود فسفره به گیاه این امکان را می دهد تا بیوماس خود را بعد از انتقال به زمین افزایش دهد حتی اگر آب موجود در زمین فسفر کمی داشته باشد


آزولا در چندسال اخیر در بخش کشاورزی به مقدار بیشتری مورد استفاده قرار گرفته است . همانطور که در نمودار 2 مشخص است تا قبل از سال 2006 میزان استفاده از آزولا بسیار کم بود اما از سال 2006 به بعد میزان استفاده از آزولا افزایش پیدا کرد که این بدون شک به دلیل مزایای زیادی است که این گیاه برای بخش کشاورزی دارد .

مزایای آزولا :


گیاه آزولا دارای مزایای فراوانی می باشد که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد :



1- منبع نیتروژن خاک :


از آزولا برای اضافه کردن نیتروژن معدنی به خاک استفاده می شود . مقدار تثبیت نیتروژن توسط گیاه آزولا در منابع مختلف حدود 53 تا 1000 کیلوگرم در هکتار می باشد . نیتروژن آزولا به آرامی آزاد می شود که این به دلیل مقدار لیگنین بالا می باشد . حدود دو سوم نیتروژن آزولا در 6 هفته اول آزاد می شود . در شرایط غرقاب 40 تا 60 درصد نیتروژن بعد از 20 روز و 55 تا 90 درصد نیتروژن بعد از حدود 40 روز آزاد می شود . مقدار نیتروژن موجود در بافت های گیاه آزولا حدود 2 تا 6.5 درصد و نسبت c به n آن حدود 10 می باشد .


2- کاربرد آزولا در کشت برنج :



برنج یکی از پر مصرف ترین مواد غذایی و در واقع علت اصلی ورود آزولا به ایران بوده است . استفاده از آزولا برای کشت برنج باعث می شود که نشاء برنج در شالیزارها استحکام بیشتری پیدا کند و نشاء کمتری از بین برود . با مصرف آزولا وزن خشک خوشه برنج و میزان پروتئین دانه آن افزایش می یابد .


3- کمپوست و کود گیاهی :


استفاده از آزولا برای تولید کمپوست و کود باعث کاهش مصرف کودهای شیمیایی می شود .


4- غذای حیوانات :


استفاده از آزولا برای علوفه دام و غذای طیور مناسب می باشد و در این صورت دیگر نیازی به مکمل های شیمیایی و انرژی زا نداریم .


5- استفاده بیولوژیکی از آزولا :



از آزولا به عنوان شاخص بیولوژیک برای تشخیص آلودگی در محیط و تهیه داروهای ضد سرطان و آلرژی استفاده می شود .



6- تامین انرژی :



در کشورهای آسیای جنوب شرقی هنگامی که نتوانند از آزولا استفاده مفیدی بکنند از آن برای تهیه انرژی استفاده می شود .



آیا از آزولا می توان در تغذیه انسان استفاده کرد ؟


این گیاه نه تنها برای انسان خاصیت سمی ندارد بلکه اشکالات گوارشی را نیز ایجاد نمی کند . بتاکاروتن موجود در آزولا از هویج بیشتر است همچنین آزولا به دلیل پروتئین بالایی که دارد توجه بسیاری از محققین را به خود جلب کرده است . آزولا سرشار از عناصری مانند فسفر ، کلسیم ، منیزیم و پتاسیم است که برای انسان مفید می باشند .


آزولا از بین برنده علف های هرز ؟


آزولا از طریق سایه ای که بر روی علف هرز ایجاد می کند در برابر علف های هرز در گیاهان مختلف از جمله برنج مقاومت می کند تحقیقات زیادی در حال انجام است تا میزان سودمندی آزولا را در گیاهان مختلف ارزیابی کند .


آیا آزولا می تواند اثر زیانباری روی آب داشته باشد ؟


وجود آزولا در آب مزایای زیادی دارد با وجود این برای آب هایی که غنی از مواد غذایی هستند ممکن است مشکلاتی را ایجاد کند . وقتی آزولا سطح آب را می پوشاند باعث کاهش اکسیژن آب می شود . این عوامل می توانند ارگانیزم هایی مانند ماهی و گیاهان آبزی را تحت تاثیر قرار دهد و باعث بوی بد آب شود اما چنین شرایطی معمولا خیلی کم اتفاق می افتد . پوشاندن کامل آب توسط آزولا اثرات منفی روی محیط زیست دارد .


چطور می توان آزولا را مدیریت کرد ؟


به دلیل اینکه آزولا یکی از گونه هایی است که دارای مزیت های فراوانی برای اکوسیستم آبی است به طور خود به خود نمی توان آن را از بین برد .

در مناطق ساحلی که میزان رشد گیاهان آبزی در حد مطلوبی قرار دارد و نوسانات فصلی کم است آزولا در این مناطق به خصوص در ماه های گرم سال که میزان نور خورشید زیاد است باعث باروری و حاصلخیزی خاک می شود که از بین بردن آزولا می تواند اثرات منفی بر روی اکوسیستم داشته باشد . اگر آزولا عمر زیادی نداشته باشد مواد زیادی را از آب جذب نمی کند که این مواد در دسترس جلبک های سبز آبی قرار می گیرند که می توانند باعث حفظ باروری اکوسیستم شوند .






نتیجه گیری :


با توجه به موارد بیان شده می توان نتیجه گرفت که آزولا مزایای زیادی برای گیاهان و بخش کشاورزی دارد که از آن جمله می توان کاهش هزینه کود ، افزایش باروری خاک و کاهش هزینه مبارزه با علف های هرز اشاره کرد . تحقیقات مختلف نشان می دهند که آزولا عملکرد گیاه برنج را در صورتی که به درستی مدیریت شود افزایش می دهد که این عامل می تواند باعث خودکفایی در تولید برنج شود پس لازم است توجه بیشتری به گیاه آزولا و مدیریت آن در بخش کشاورزی شود .

منابع :



Normal 0 false false false EN-US X-NONE FA MicrosoftInternetExplorer4
1. Awodan . M. A , 2008 , effect of Azolla On physiochemical properties of the soil . world journal of agriculture science 4(2) : 157-160 .
2. Gevrek . M . N , 2008 , the performances of Azolla in Turkish rice field . University faculty of agriculture , department of crop science .
3. Carrapico . F , Teixeira . G & Diniz . A , 2000 , Azolla as biofertilizer for future . Revista de ciencis 23(3-4) : 120-138 .
4. Ferentinos . L , Smith . J & Valenzuella . H , 2002 , Azolla , sustainable agriculture green manure crops SA-GM-2 .
5. Whitton . B & Roger . P ,1989 , Use blue-green algae and Azolla In rice culture . Society for general microbiology vol 25 .​
6. Kaur . H , 2000 , Biomass production of Azolla pinnata in contaminate soils . Department of botany . S.D colledge Barnala -148-101
 
Similar threads
Thread starter عنوان تالار پاسخ ها تاریخ
MehD1979 آزولا زراعت 5
محسن88 کشت توام برنج ، آزولا و ماهی زراعت 3

Similar threads

بالا