پرورش گوجه فرنگي در گلخانه

vahid mahdavi

مدیر بازنشسته
کشت گوجه فرنگی در گلخانهگوجه فرنگی از جمله صيفی جاتی است که به دلايل فراوان کشت آن قابل صرفه است. زيرا اين محصول در غذاهای مختلف مورد استفاده قرار می گيرد و آنجا که به صورت اصلی وجود ندارد به صورت رب گوجه باعث خوشمزگی غذا می شود.به همين دليل است که در کشت گوجه فرنگی واريته هايی در نظر گرفته شده است که دقيقا با شرايط مصرف گوجه فرنگی مطابق است. گوجه فرنگی ريز در اندازه های ۵ تا ۲۰ گرمی و همين طور گوجه فرنگی هايی با اوزان تا ۲۵۰ گرم توليد شده است که به خاطر استفاده از تکنيک های جديد علاوه بر مقاومت بالا در برابر بسياری از ويروس ها و بيماری ها استعداد دوام و تازگی را تا مدت طولانی دارا می باشد. شايان ذکر است که علاوه بر تنوع شکل و اندازه رنگ های زرد و نارنجی به کمک گوجه فرنگی های قرمز آمده است. انواع کشت گوجه فرنگی: حال که تصميم گرفته ايد در گلخانه خود بذر گوجه فرنگی را کشت کنيد قبل از هر چيز بايد بدانيد چه نوع بذری را انتخاب و تهيه نمائيد. بذر گوجه فرنگی را بر اساس نحوه مصرف آن می توان تقسيم بندی نمود زيرا اين ميوه را به صورت تازه خوری, رب, سس يا کنسرو می توان مصرف نمود. به همين منظور اولين تقسيم بندی بر اساس تازه خوری و صنعتی می باشد. در حال حاضر در ايران برای کشت گوجه فرنگی در گلخانه تنها از ارقام تازه خوری استفاده می شود. دومين تقسيم بندی بر اساس همرسی استوار است . که به سه دسته همرس - غير همرس و بينابين تقسيم می شود . معمولا در گلخانه های ايران از واريته های غير همرس در برداشت های طولانی مدت و از واريته بينابين در مناطقی که مدت برداشت کوتاه تر است استفاده می شود. سومين تقسيم بندی بر اساس وزن ميوه است . امروزه برای مصرف تازه خوری گوجه فرنگی از گوجه چری با وزن ۵ تا ۲۰ گرم تا گوجه هايی به وزن ۲۵۰ گرم استفاده می شود. نا گفته نماند که هر چه وزن گوجه فرنگی سنگين تر باشد مدت بيشتری برای رسيدن به باردهی نياز دارد . مثلا گوجه چری که حدود ۵ تا ۲۰ گرم است پس از نشاء حدود ۶۰ روز برای برداشت محصول نياز دارد. به تازگی در بازار توليد واريته های ديگری پا نهاده است که کلاستر نام دارد .اصولا چيدن ميوه به صورت خوشه ای با اصطلاح کلاستر خوانده می شود . با پيشرفت تکنولوژی در توليد بذر واريته هايی به بازار معرفی شده است که در برابر نماتد يا ويروسهايی که در منطقه ای فعال هستند مقاومت داشته و می توان با توجه به مشکلات موجود ارقام مورد نظر را انتخاب نمود. طول دوره جوانه زنی: طول دوره جوانه زنی تا ظهور برگ های لپه ای در سطح خاک معمولا ۶ روز است واز ۴ تا ۶ هفته نشاء آماده انتقال به زمين اصلی است . برای اينکه بذر گوجه فرنگی بتواند به خوبی جوانه زده و رشد نمايد تا زمان رشد مطلوب بوته بهتر است آن را در محل خزانه نگهداری نمود که هم در استفاده از امکانات گلخانه بتوان صرفه جويی کرد و هم گياه بتواند در ابتدا رشد خوبی داشته باشد. به همين منظور قسمتی از گلخانه را برای گلدان های نشاء در نظر گرفته و يا محلی را برای خزانه انتخاب می کنيم انتخاب گلدان مناسب که حجم ريشه درون آن به خوبی فعاليت کند حائز اهميت است . دما رطوبت نور فاصله بوته ها نقش مهمی در رشد يک گياه سالم در خزانه را دارد . برای مثال سطحی برابر ۱۰×۱۰ سانتی متر برای هر بوته باید در نظر گرفت . ضمنا بايد از محلهايی استفاده کرد که کاملا ضد عفونی شده و آفات و بيماری ها در محل نشاء موجود نباشد. دمای مناسب: بهترين دما برای جوانه زنی ۳۰ درجه سانتی گراد می باشد و بعد از جوانه زنی دما را تا ۲۴ درجه در مواقع روز و ۱۸ درجه در هنگام شب تقلیل می دهیم.با توجه به اینکه بیشترین فعالیت ریشه ها در عمق ۳۰ سانتی متری خاک می باشد قبل از انتقال نشاء های گوجه فرنگی به زمین اصلی باید بسترهای مناسب که تا عمق ۸۰ سانتی متری قابلیت نفوذ ریشه را داشته باشد محیا نمود در این صورت باید علف های هرز را پیش از انتقال نشاء حذف و پاکسازی نمود و بخصوص از دو گیاه سس و گل جالیز نباید غافل گردید که این دو مشکلات فراوانی را برای گیاه ایجاد می نمایند .بهتر است با رویت سس یا گل جالیز آنها را از کنار بوته جدا کرده و پاکسازی نمود آنگاه مواد آلی و کودهای شیمیایی را در اندازه مناسب و با راهنمایی آزمایشگاه های خاک شناسی تدارک دیده و استفاده نمود . بهترین Ph برای گوجه فرنگی ۵/۵ تا ۸/۶ می باشد و تراکم کشت را بین ۲ تا ۵/۲ بوته در متر مربع می توان انتخاب نمود. علاوه بر مسائلی که در مورد تراکم کشت خیار عنوان شد نحوه پایین کشی بوته گوجه فرنگی دلیل دیگری است برای انتخاب تراکم بوته. شکل بستر را می توان به صورت ذوزنقه که در بالا ۴۰ سانتی متر و در پایین ۷۰ سانتی متر در نظر گرفته و به فاصله حدود ۵۰ تا ۶۰ سانتی تر از یکدیگر روی بستر حفره هایی به اندازه گلدان های نشاء در ۲ طرف به صورت زیکزاک و یا در یک خط ایجاد نمود. سپس نشاء گوجه فرنگی را در حفره ها قرار داده و با اضافه کردن خاک یا پیت موس به اطراف آن بوته را در محل انتخاب مستقر کرده و سپس آبیاری نمود تا نفوذ آب جایگزین هوای اضافی اطراف ریشه گردد. هرس :همه می دانيم که هرس به منظور ايجاد تعادل بين رشد بوته شاخ وبرگ و مقدار ريشه و ميوه است به همين منظور بوته گوجه فرنگی را تا زمانی که به ۳۰ سانتی متری نرسيده است هرس نمی کنيم و اجازه می دهيم رشد خود را انجام دهد زمانی که ارتفاع بوته به ۳۰ سانتی متری رسيد اولين هرس را انجام می دهيم. اين هرس شامل حذف گل ها و شاخه های فرعی است پس از انجام اين مرحله هرس در تمام طول رشد بوته تمام شاخه های فرعی را حذف می کنيم و در کشت های کوتاه مدت بعد از رسيدن بوته به ارتفاع ۳۰ سانتی متری بوته را به صورت دو شاخه به نخ های مهار می بندیم, با انجام این کار دیگر نیازی به پایین کشی بوته نیست .بر اساس تجارب کیفیت و میزان محصول بوته ای که پایین کشیده شده است بهتر و بیشتر است بدیهی است پس از رسیدن این دو شاخه به ارتفاع مفید گلخانه جوانه انتهایی آن را حذف می کنیم تا گل های موجود در بوته به میوه تبدیل شود. پس از برداشت محصول این بوته ها از گلخانه حذف شده و زمین برای کشت بعدی آماده می شود . البته کشاورزان با تجربه جهت همسان کردن اندازه میوه ها بر اساس بضاعت گیاه و نوع واریته گلها و یا میوه های اضافی بر روی خوشه را هرس می کنند و به تعداد مشخصی از گلها اجازه می دهند تا به میوه برسند . گوجه فرنگی گياهی است اتوگارد که معمولا قبل از باز شدن گل تلقيح گل صورت گرفته است. به همين دليل به ندرت می توان در شرايط خاص تلقيح خارجی را در آن مشاهده نمود. تلقيح : در فضای گلخانه هيچ گونه عامل محرکی مانند باد و يا حشرات برای تلقيح وجود ندارد برای رفع اين مشکل می توان به چند طريق عمل کرد. اول استفاده از زنبورهای مخصوص که عمر آنها فقط يک فصل استو به طور غير مستقيم باعث شک به گياه شده و عمل لقاح را باعث می گردد. دوم استفاده از ويبراتورهای برقی است که در هر دو يا سه روز يکبار با لرزش خوشه ها عمل لقاح را صورت می دهد. راه سوم اين است که می توان در کشت زمستانه از هرمن تلقيح کننده استفاده نمود. و بالاخره راه چهارم اين است که با ايجاد شک در سيمهای مهار و يا ضربه مستقيم بر روی گلها باعث گرده افشانی يا در نهايت عمل تلقيح گرديم. نکته حائز اهميت در عمل تلقيح گلهای بوته گوجه فرنگی دمای موجود در گلخانه می باشد که بايد بين ۲۰ تا ۲۵ درجه بوده و رطوبت آن نيز کم باشد. زمان تلقيح : بهترين زمان برای اين کار بين ساعات ۱۱ تا ۲ بعد از ظهر می باشد که فضای گلخانه از رطوبت کمتر و دمای بيشتری برخوردار است به همين خاطر امکان تلقيح در دمای ۲۸ تا ۳۰ درجه کاهش می يابد و در دمای ۱۳ تا ۱۵ درجه امکان تلقيح وجود ندارد و عدم تلقيح گل ريزش گل را در پی خواهد داشت. به هر حال پس از تلقيح گل ميوه بين ۱۸ تا ۳۵ روز زمان لازم دارد تا قابل برداشت باشد٫ و حالا بوته گوجه فرنگی به زمان ثمر دهی خود رسيده و در اين مرحله بايد به گونه ای برخورد نمود که حداکثر برداشت را کسب کرد. زمانی که برگ های نزديک به هر خوشه ميوه چيده می شود ميوه امکان بهتری برای رنگ گيری پيدا می کند. نکته قابل ذکر ديگر اينکه بدیهی است ۵۰ درصد خوشه ميوه رنگ بگيرد و ۵۰ درصد ديگر از حالت سبز بودن تغيير رنگ داده و رفته رفته قرمز خواهد شد. بنابراين در صورتی که نيمی از خوشه واريته کلاستر به رنگ نهايی در آمده باشد می توان ان را چيد و به بازار عرضه نمود. چنانچه مسافت مزرعه تا بازار کم باشد و نيمه سبز خوشه فرصت رنگ پذيری نداشته باشد می توان از محلی که دمای آن گرمای مناسبی جهت تغيير رنگ گوجه دارد استفاده نمود. در صورتی که واريته ها به صورت کلاستر و يا همرس نباشد بهتر است گوجه های رسيده را در زمان خاص خود برداشت کرد. مسلما اندازه گوجه فرنگی هر چقدر درشت تر باشد زمان تبديل گل به ميوه و رسيدن آن هم طولانی تر خواهد بود. امروزه بسياری از کشاورزان به خاطر تقاضای مناسب مصرف کننده تمايل زيادی به کشت گوجه های چری دارند و اين به دليل ميزان باردهی فراوان رنگ های قرمز صورتی و زرد و شکل های مختلف آن است که باعث قيمت بالای اين واريته شده است. زمانی که بوته ها به سقف مفيد گلخانه می رسند لازم است برگ های پائين را هرس نمود و اگر نخ ها به صورت قرقره ای به سيم آويزان است می توان با بازکردن ۳۰ تا ۵۰ سانتی متر از نخ قرقره در يک جهت نخ ها را روی سيم حرکت داده که اين عمل باعث می شود ساقه از پائين روی بستر و یا شاسی های مخصوص قرار گیرد و انتهای بوته در فاصله ۳۰ تا ۵۰ سانتی متری سقف مفید گلخانه برسد. این روش به کشت دراز مدت مربوط می شود.
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
کشت گوجه فرنگی گلخانه ای

کشت گوجه فرنگی گلخانه ای

گوجه فرنگی از جمله صیفی جاتی است که به دلایل فراوان کشت آن قابل صرفه است. زیرا این محصول در غذاهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرد و آنجا که به صورت اصلی وجود ندارد به صورت رب گوجه باعث خوشمزگی غذا می شود.به همین دلیل است که در کشت گوجه فرنگی واریته هایی در نظر گرفته شده است که دقیقا با شرایط مصرف گوجه فرنگی مطابق است. گوجه فرنگی ریز در اندازه های ۵ تا ۲۰ گرمی و همین طور گوجه فرنگی هایی با اوزان تا ۲۵۰ گرم تولید شده است که به خاطر استفاده از تکنیک های جدید علاوه بر مقاومت بالا در برابر بسیاری از ویروس ها و بیماری ها استعداد دوام و تازگی را تا مدت طولانی دارا می باشد.
شایان ذکر است که علاوه بر تنوع شکل و اندازه رنگ های زرد و نارنجی به کمک گوجه فرنگی های قرمز آمده است.

کشت گوجه فرنگی در گلخانه
انواع کشت گوجه فرنگی: حال که تصمیم گرفته اید در گلخانه خود بذر گوجه فرنگی را کشت کنید قبل از هر چیز باید بدانید چه نوع بذری را انتخاب و تهیه نمائید. بذر گوجه فرنگی را بر اساس نحوه مصرف آن می توان تقسیم بندی نمود زیرا این میوه را به صورت تازه خوری, رب, سس یا کنسرو می توان مصرف نمود. به همین منظور اولین تقسیم بندی بر اساس تازه خوری و صنعتی می باشد. در حال حاضر در ایران برای کشت گوجه فرنگی در گلخانه تنها از ارقام تازه خوری استفاده می شود. دومین تقسیم بندی بر اساس همرسی استوار است . که به سه دسته همرس - غیر همرس و بینابین تقسیم می شود . معمولا در گلخانه های ایران از واریته های غیر همرس در برداشت های طولانی مدت و از واریته بینابین در مناطقی که مدت برداشت کوتاه تر است استفاده می شود. سومین تقسیم بندی بر اساس وزن میوه است . امروزه برای مصرف تازه خوری گوجه فرنگی از گوجه چری با وزن ۵ تا ۲۰ گرم تا گوجه هایی به وزن ۲۵۰ گرم استفاده می شود. نا گفته نماند که هر چه وزن گوجه فرنگی سنگین تر باشد مدت بیشتری برای رسیدن به باردهی نیاز دارد . مثلا گوجه چری که حدود ۵ تا ۲۰ گرم است پس از نشاء حدود ۶۰ روز برای برداشت محصول نیاز دارد. به تازگی در بازار تولید واریته های دیگری پا نهاده است که کلاستر نام دارد .اصولا چیدن میوه به صورت خوشه ای با اصطلاح کلاستر خوانده می شود . با پیشرفت تکنولوژی در تولید بذر واریته هایی به بازار معرفی شده است که در برابر نماتد یا ویروسهایی که در منطقه ای فعال هستند مقاومت داشته و می توان با توجه به مشکلات موجود ارقام مورد نظر را انتخاب نمود.
طول دوره جوانه زنی: طول دوره جوانه زنی تا ظهور برگ های لپه ای در سطح خاک معمولا ۶ روز است واز ۴ تا ۶ هفته نشاء آماده انتقال به زمین اصلی است . برای اینکه بذر گوجه فرنگی بتواند به خوبی جوانه زده و رشد نماید تا زمان رشد مطلوب بوته بهتر است آن را در محل خزانه نگهداری نمود که هم در استفاده از امکانات گلخانه بتوان صرفه جویی کرد و هم گیاه بتواند در ابتدا رشد خوبی داشته باشد. به همین منظور قسمتی از گلخانه را برای گلدان های نشاء در نظر گرفته و یا محلی را برای خزانه انتخاب می کنیم انتخاب گلدان مناسب که حجم ریشه درون آن به خوبی فعالیت کند حائز اهمیت است . دما رطوبت نور فاصله بوته ها نقش مهمی در رشد یک گیاه سالم در خزانه را دارد . برای مثال سطحی برابر ۱۰×۱۰ سانتی متر برای هر بوته باید در نظر گرفت . ضمنا باید از محلهایی استفاده کرد که کاملا ضد عفونی شده و آفات و بیماری ها در محل نشاء موجود نباشد.

دمای مناسب: بهترین دما برای جوانه زنی ۳۰ درجه سانتی گراد می باشد و بعد از جوانه زنی دما را تا ۲۴ درجه در مواقع روز و ۱۸ درجه در هنگام شب تقلیل می دهیم.با توجه به اینکه بیشترین فعالیت ریشه ها در عمق ۳۰ سانتی متری خاک می باشد قبل از انتقال نشاء های گوجه فرنگی به زمین اصلی باید بسترهای مناسب که تا عمق ۸۰ سانتی متری قابلیت نفوذ ریشه را داشته باشد محیا نمود در این صورت باید علف های هرز را پیش از انتقال نشاء حذف و پاکسازی نمود و بخصوص از دو گیاه سس و گل جالیز نباید غافل گردید که این دو مشکلات فراوانی را برای گیاه ایجاد می نمایند .بهتر است با رویت سس یا گل جالیز آنها را از کنار بوته جدا کرده و پاکسازی نمود آنگاه مواد آلی و کودهای شیمیایی را در اندازه مناسب و با راهنمایی آزمایشگاه های خاک شناسی تدارک دیده و استفاده نمود . بهترین ph برای گوجه فرنگی 5/8 تا 5/5 می باشد و تراکم کشت را 2 تا 5/2 بمته در متر مربع می توان انتخاب نمود.
علاوه بر مسائلی که در مورد تراکم کشت خیار عنوان شد نحوه پایین کشی بوته گوجه فرنگی دلیل دیگری است برای انتخاب تراکم بوته. شکل بستر را می توان به صورت ذوزنقه که در بالا ۴۰ سانتی متر و در پایین ۷۰ سانتی متر در نظر گرفته و به فاصله حدود ۵۰ تا ۶۰ سانتی تر از یکدیگر روی بستر حفره هایی به اندازه گلدان های نشاء در ۲ طرف به صورت زیکزاک و یا در یک خط ایجاد نمود. سپس نشاء گوجه فرنگی را در حفره ها قرار داده و با اضافه کردن خاک یا پیت موس به اطراف آن بوته را در محل انتخاب مستقر کرده و سپس آبیاری نمود تا نفوذ آب جایگزین هوای اضافی اطراف ریشه گردد.
هرس :همه می دانیم که هرس به منظور ایجاد تعادل بین رشد بوته شاخ وبرگ و مقدار ریشه و میوه است به همین منظور بوته گوجه فرنگی را تا زمانی که به ۳۰ سانتی متری نرسیده است هرس نمی کنیم و اجازه می دهیم رشد خود را انجام دهد زمانی که ارتفاع بوته به ۳۰ سانتی متری رسید اولین هرس را انجام می دهیم. این هرس شامل حذف گل ها و شاخه های فرعی است پس از انجام این مرحله هرس در تمام طول رشد بوته تمام شاخه های فرعی را حذف می کنیم و در کشت های کوتاه مدت بعد از رسیدن بوته به ارتفاع ۳۰ سانتی متری بوته را به صورت دو شاخه به نخ های مهار می بندیم, با انجام این کار دیگر نیازی به پایین کشی بوته نیست .بر اساس تجارب کیفیت و میزان محصول بوته ای که پایین کشیده شده است بهتر و بیشتر است بدیهی است پس از رسیدن این دو شاخه به ارتفاع مفید گلخانه جوانه انتهایی آن را حذف می کنیم تا گل های موجود در بوته به میوه تبدیل شود. پس از برداشت محصول این بوته ها از گلخانه حذف شده و زمین برای کشت بعدی آماده می شود . البته کشاورزان با تجربه جهت همسان کردن اندازه میوه ها بر اساس بضاعت گیاه و نوع واریته گلها و یا میوه های اضافی بر روی خوشه را هرس می کنند و به تعداد مشخصی از گلها اجازه می دهند تا به میوه برسند . گوجه فرنگی گیاهی است اتوگارد که معمولا قبل از باز شدن گل تلقیح گل صورت گرفته است. به همین دلیل به ندرت می توان در شرایط خاص تلقیح خارجی را در آن مشاهده نمود.
تلقیح : در فضای گلخانه هیچ گونه عامل محرکی مانند باد و یا حشرات برای تلقیح وجود ندارد برای رفع این مشکل می توان به چند طریق عمل کرد. اول استفاده از زنبورهای مخصوص که عمر آنها فقط یک فصل استو به طور غیر مستقیم باعث شک به گیاه شده و عمل لقاح را باعث می گردد. دوم استفاده از ویبراتورهای برقی است که در هر دو یا سه روز یکبار با لرزش خوشه ها عمل لقاح را صورت می دهد. راه سوم این است که می توان در کشت زمستانه از هرمن تلقیح کننده استفاده نمود. و بالاخره راه چهارم این است که با ایجاد شک در سیمهای مهار و یا ضربه مستقیم بر روی گلها باعث گرده افشانی یا در نهایت عمل تلقیح گردیم. نکته حائز اهمیت در عمل تلقیح گلهای بوته گوجه فرنگی دمای موجود در گلخانه می باشد که باید بین ۲۰ تا ۲۵ درجه بوده و رطوبت آن نیز کم باشد.
زمان تلقیح : بهترین زمان برای این کار بین ساعات ۱۱ تا ۲ بعد از ظهر می باشد که فضای گلخانه از رطوبت کمتر و دمای بیشتری برخوردار است به همین خاطر امکان تلقیح در دمای ۲۸ تا ۳۰ درجه کاهش می یابد و در دمای ۱۳ تا ۱۵ درجه امکان تلقیح وجود ندارد و عدم تلقیح گل ریزش گل را در پی خواهد داشت. به هر حال پس از تلقیح گل میوه بین ۱۸ تا ۳۵ روز زمان لازم دارد تا قابل برداشت باشد٫ و حالا بوته گوجه فرنگی به زمان ثمر دهی خود رسیده و در این مرحله باید به گونه ای برخورد نمود که حداکثر برداشت را کسب کرد. زمانی که برگ های نزدیک به هر خوشه میوه چیده می شود میوه امکان بهتری برای رنگ گیری پیدا می کند. نکته قابل ذکر دیگر اینکه بدیهی است 50 درصد خوشه میوه رنگ بگیرد و 50 درصد دیگر از حالت سبز بودن تغییر رنگ داده و کم کم قرمز می شوند . بنابراین در صورتی که نیمی از خوشه واریته کلاستر به رنگ نهایی در آمده باشد می توان ان را چید و به بازار عرضه نمود. چنانچه مسافت مزرعه تا بازار کم باشد و نیمه سبز خوشه فرصت رنگ پذیری نداشته باشد می توان از محلی که دمای آن گرمای مناسبی جهت تغییر رنگ گوجه دارد استفاده نمود. در صورتی که واریته ها به صورت کلاستر و یا همرس نباشد بهتر است گوجه های رسیده را در زمان خاص خود برداشت کرد. مسلما اندازه گوجه فرنگی هر چقدر درشت تر باشد زمان تبدیل گل به میوه و رسیدن آن هم طولانی تر خواهد بود. امروزه بسیاری از کشاورزان به خاطر تقاضای مناسب مصرف کننده تمایل زیادی به کشت گوجه های چری دارند و این به دلیل میزان باردهی فراوان رنگ های قرمز صورتی و زرد و شکل های مختلف آن است که باعث قیمت بالای این واریته شده است. زمانی که بوته ها به سقف مفید گلخانه می رسند لازم است برگ های پائین را هرس نمود و اگر نخ ها به صورت قرقره ای به سیم آویزان است می توان با بازکردن ۳۰ تا ۵۰ سانتی متر از نخ قرقره در یک جهت نخ ها را روی سیم حرکت داده که این عمل باعث می شود ساقه از پائین روی بستر و یا شاسی های مخصوص قرار گیرد و انتهای بوته در فاصله ۳۰ تا ۵۰ سانتی متری سقف مفید گلخانه برسد. این روش به کشت دراز مدت مربوط می شود.
 

fgni

متخصص باغبانی
کاربر ممتاز
براي جلوگيري از ريزش گلهاي گوجه فرنگي چكار بايد كرد

چند عامل برا ريزش گل در گوجه فرنگي وجود داره كه اوليش ميتونه ضعف گياه از لحاظ عناصر غذايي باشه عامل ديگه اب زيادي هست كه موجب ريزش گل ميشه گاهي هم علت ريزش گل دقيقا برعكس حالت ضعف گياه هست بطوري كه قدرت رويشي زياد در گياه موجب ريزش گلها ميشه كه ميشه با دادن تنش خشكي از اين نوع ريزش جلوگيري كرد معمولا هم برا گوجه فرنگي غير نشائي اتفاق ميافته

برا ضعف ميشه از عناصر ماكرو و ميكرو استفاده كرد كه در سطوح وسيع حتما بايد برا جلوگيري از هزينه هاي غير ضروري ازمايش خاك انجام بشه


و عامل اصلي ريزش گلها عدم تلقيح گلهاي ماده هست كه به راحتي و با استفاده از كندوهاي زنبور عسل اين مشكل برطرف ميشه


 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
کشت گلخانه‌ای گوجه فرنگی

کشت گلخانه‌ای گوجه فرنگی

مقدمه

گوجه فرنگی از جمله صیفی‌جاتی است که به دلایل فراوان کشت آن قابل صرفه است. زیرا این محصول در غذاهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد و آنجا که به صورت اصلی وجود ندارد به صورت رب گوجه باعث خوشمزگی غذا می‌شود. به همین دلیل است که در کشت گوجه فرنگی واریته‌هایی در نظر گرفته شده است که دقیقا با شرایط مصرف گوجه فرنگی مطابق است. گوجه فرنگی ریز در اندازه‌های ۵ تا ۲۰ گرمی و همینطور گوجه فرنگی‌هایی با اوزان تا ۲۵۰ گرم تولید شده است که به خاطر استفاده از تکنیکهای جدید علاوه بر مقاومت بالا در برابر بسیاری از ویروسها و بیماریها استعداد دوام و تازگی را تا مدت طولانی دارا می‌باشد. شایان ذکر است که علاوه بر تنوع شکل و اندازه رنگهای زرد و نارنجی به کمک گوجه فرنگی‌های قرمز آمده است.

انواع کشت گوجه فرنگی

حال که تصمیم گرفته‌اید در گلخانه خود بذر گوجه فرنگی را کشت کنید قبل از هر چیز باید بدانید چه نوع بذری را انتخاب و تهیه نمائید. بذر گوجه فرنگی را بر اساس نحوه مصرف آن می‌توان تقسیم بندی نمود زیرا این میوه را به صورت تازه خوری ، رب ، سس یا کنسرو می‌توان مصرف نمود. به همین منظور اولین تقسیم بندی بر اساس تازه خوری و صنعتی می‌باشد. در حال حاضر در ایران برای کشت گوجه فرنگی در گلخانه تنها از ارقام تازه خوری استفاده می‌شود. دومین تقسیم بندی بر اساس همرسی استوار است. که به سه دسته همرس ، غیر همرس و بینابین تقسیم می‌شود. معمولا در گلخانه‌های ایران از واریته‌های غیر همرس در برداشتهای طولانی مدت و از واریته بینابین در مناطقی که مدت برداشت کوتاه‌تر است استفاده می‌شود. سومین تقسیم بندی بر اساس وزن میوه است. امروزه برای مصرف تازه خوری گوجه فرنگی از گوجه چری با وزن ۵ تا ۲۰ گرم تا گوجه‌هایی به وزن ۲۵۰ گرم استفاده می‌شود. ناگفته نماند که هر چه وزن گوجه فرنگی سنگین‌تر باشد مدت بیشتری برای رسیدن به باردهی نیاز دارد. مثلا گوجه چری که حدود ۵ تا ۲۰ گرم است پس از نشاء حدود ۶۰ روز برای برداشت محصول نیاز دارد. به تازگی در بازار تولید واریته‌های دیگری پا نهاده است که کلاستر نام دارد. اصولا چیدن میوه به صورت خوشه‌ای به اصطلاح کلاستر خوانده می‌شود. با پیشرفت تکنولوژی در تولید بذر واریته‌هایی به بازار معرفی شده است که در برابر نماتد یا ویروسهایی که در منطقه‌ای فعال هستند مقاومت داشته و می‌توان با توجه به مشکلات موجود ارقام مورد نظر را انتخاب نمود.

طول دوره جوانه زنی

طول دوره جوانه زنی تا ظهور برگهای لپه‌ای در سطح خاک معمولا ۶ روز است و از ۴ تا ۶ هفته نشاء آماده انتقال به زمین اصلی است. برای اینکه بذر گوجه فرنگی بتواند به خوبی جوانه زده و رشد نماید تا زمان رشد مطلوب بوته بهتر است آن را در محل خزانه نگهداری نمود که هم در استفاده از امکانات گلخانه بتوان صرفه جویی کرد و هم گیاه بتواند در ابتدا رشد خوبی داشته باشد. به همین منظور قسمتی از گلخانه را برای گلدانهای نشاء در نظر گرفته و یا محلی را برای خزانه انتخاب می‌کنیم انتخاب گلدان مناسب که حجم ریشه درون آن به خوبی فعالیت کند حائز اهمیت است. دما رطوبت نور فاصله بوته‌ها نقش مهمی در رشد یک گیاه سالم در خزانه را دارد. برای مثال سطحی برابر ۱۰×۱۰ سانتی متر برای هر بوته باید در نظر گرفت. ضمنا باید از محلهایی استفاده کرد که کاملا ضد عفونی شده و آفات و بیماریها در محل نشاء موجود نباشد.
دمای مناسب

بهترین دما برای جوانه زنی ۳۰ درجه سانتیگراد می‌باشد و بعد از جوانه زنی دما را تا ۲۴ درجه در مواقع روز و ۱۸ درجه در هنگام شب تقلیل می‌دهیم. با توجه به اینکه بیشترین فعالیت ریشه‌ها در عمق ۳۰ سانتیمتری خاک می‌باشد قبل از انتقال نشاء‌های گوجه فرنگی به زمین اصلی باید بسترهای مناسب که تا عمق ۸۰ سانتیمتری قابلیت نفوذ ریشه را داشته باشد محیا نمود. در این صورت باید علفهای هرز را پیش از انتقال نشاء حذف و پاکسازی نمود و بخصوص از دو گیاه سس و گل جالیز نباید غافل گردید که این دو مشکلات فراوانی را برای گیاه ایجاد می‌نمایند. بهتر است با رویت سس یا گل جالیز آنها را از کنار بوته جدا کرده و پاکسازی نمود آنگاه مواد آلی و کودهای شیمیایی را در اندازه مناسب و با راهنمایی آزمایشگاههای خاک شناسی تدارک دیده و استفاده نمود. بهترین Ph برای گوجه فرنگی 5.5 تا 6.8 می‌باشد.

هرس

هرس به منظور ایجاد تعادل بین رشد بوته شاخ و برگ و مقدار ریشه و میوه است. به همین منظور بوته گوجه فرنگی را تا زمانی که به ۳۰ سانتیمتری نرسیده است هرس نمی‌کنیم و اجازه می‌دهیم رشد خود را انجام دهد زمانی که ارتفاع بوته به ۳۰ سانتیمتری رسید اولین هرس را انجام می‌دهیم. این هرس شامل حذف گلها و شاخه‌های فرعی است. پس از انجام این مرحله هرس در تمام طول رشد بوته تمام شاخه‌های فرعی را حذف می‌کنیم و در کشتهای کوتاه مدت بعد از رسیدن بوته به ارتفاع ۳۰ سانتیمتری بوته را به صورت دو شاخه به نخهای مهار می‌بندیم. با انجام این کار دیگر نیازی به پایین کشی بوته نیست. بر اساس تجارب کیفیت و میزان محصول بوته‌ای که پایین کشیده شده است بهتر و بیشتر است. بدیهی است پس از رسیدن این دو شاخه به ارتفاع مفید گلخانه جوانه انتهایی آن را حذف می‌کنیم تا گلهای موجود در بوته به میوه تبدیل شود. پس از برداشت محصول این بوته‌ها از گلخانه حذف شده و زمین برای کشت بعدی آماده می‌شود. البته کشاورزان با تجربه جهت همسان کردن اندازه میوه‌ها بر اساس بضاعت گیاه و نوع واریته گلها و یا میوه‌های اضافی بر روی خوشه را هرس می‌کنند و به تعداد مشخصی از گلها اجازه می‌دهند تا به میوه برسند. گوجه فرنگی گیاهی است اتوگارد که معمولا قبل از باز شدن گل تلقیح گل صورت گرفته است. به همین دلیل به ندرت می‌توان در شرایط خاص تلقیح خارجی را در آن مشاهده نمود.

تلقیح


در فضای گلخانه هیچ گونه عامل محرکی مانند باد و یا حشرات برای تلقیح وجود ندارد برای رفع این مشکل می‌توان به چند طریق عمل کرد. اول استفاده از زنبورهای مخصوص که عمر آنها فقط یک فصل است و عمل لقاح را باعث می‌گردد. دوم استفاده از ویبراتورهای برقی است که در هر دو یا سه روز یکبار با لرزش خوشه‌ها عمل لقاح را صورت می‌دهد. راه سوم این است که می‌توان در کشت زمستانه از هرمن تلقیح کننده استفاده نمود. و بالاخره راه چهارم این است که با ایجاد شک در سیمهای مهار و یا ضربه مستقیم بر روی گلها باعث گرده افشانی یا در نهایت عمل تلقیح گردیم. نکته حائز اهمیت در عمل تلقیح گلهای بوته گوجه فرنگی دمای موجود در گلخانه می‌باشد که باید بین ۲۰ تا ۲۵ درجه بوده و رطوبت آن نیز کم باشد.

زمان تلقیح

بهترین زمان برای این کار بین ساعات ۱۱ تا ۲ بعد از ظهر می‌باشد که فضای گلخانه از رطوبت کمتر و دمای بیشتری برخوردار است به همین خاطر امکان تلقیح در دمای ۲۸ تا ۳۰ درجه کاهش می‌یابد و در دمای ۱۳ تا ۱۵ درجه امکان تلقیح وجود ندارد و عدم تلقیح گل ریزش گل را در پی خواهد داشت. به هر حال پس از تلقیح گل میوه بین ۱۸ تا ۳۵ روز زمان لازم دارد تا قابل برداشت باشد. و حالا بوته گوجه فرنگی به زمان ثمر دهی خود رسیده و در این مرحله باید به گونه‌ای برخورد نمود که حداکثر برداشت را کسب کرد. زمانی که برگهای نزدیک به هر خوشه میوه چیده می‌شود میوه امکان بهتری برای رنگ گیری پیدا می‌کند. نکته قابل ذکر دیگر اینکه بدیهی است ۵۰ درصد خوشه میوه رنگ بگیرد و ۵۰ درصد دیگر از حالت سبز بودن تغییر رنگ داده و رفته رفته قرمز خواهد شد. بنابراین در صورتی که نیمی از خوشه واریته کلاستر به رنگ نهایی در آمده باشد می‌توان ان را چید و به بازار عرضه نمود. چنانچه مسافت مزرعه تا بازار کم باشد و نیمه سبز خوشه فرصت رنگ پذیری نداشته باشد می‌توان از محلی که دمای آن گرمای مناسبی جهت تغییر رنگ گوجه دارد استفاده نمود. در صورتی که واریته‌ها به صورت کلاستر و یا همرس نباشد بهتر است گوجه‌های رسیده را در زمان خاص خود برداشت کرد. مسلما اندازه گوجه فرنگی هر چقدر درشت‌تر باشد زمان تبدیل گل به میوه و رسیدن آن هم طولانی‌تر خواهد بود. امروزه بسیاری از کشاورزان به خاطر تقاضای مناسب مصرف کننده تمایل زیادی به کشت گوجه‌های چری دارند و این به دلیل میزان باردهی فراوان رنگهای قرمز صورتی و زرد و شکلهای مختلف آن است که باعث قیمت بالای این واریته شده است. زمانی که بوته‌ها به سقف مفید گلخانه می‌رسند لازم است برگهای پائین را هرس نمود و اگر نخها به صورت قرقره‌ای به سیم آویزان است می‌توان با باز کردن ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتر از نخ قرقره در یک جهت نخها را روی سیم حرکت داده که این عمل باعث می‌شود ساقه از پائین روی بستر و یا شاسیهای مخصوص قرار گیرد و انتهای بوته در فاصله ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتری سقف مفید گلخانه برسد. این روش به کشت دراز مدت مربوط می‌شود.
 

Hamzeh856

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
کاربر ممتاز
ارقام گوجه فرنگی گلخانه ای

ارقام گوجه فرنگی گلخانه ای

1259486907_گوجه-فرنگی-گلخانه-ای4.jpg


انتخاب رقم مناسب و مطلوب گوجه فرنگی برای کشت ، مانند تمامی محصولات کشاورزی و گلخانه ای حائز اهمیت می باشد و بایستی به نکات زیادی توجه کرد . رقم مورد نظر باید دارای بازار پسندی مطلوبی باشد و اندازه و فرم مطلوب داشته ، عملکرد و تولید بالا داشته ، مقاوم به بیماری ها بخصوص بیماری های فیوزولیژیکی و شرایط نامناسب منطقه ( نور کم ، دمای پایین و ...) باشد . در حال حاضر گوجه فرنگی دارای ارقام گلخانه ای بسیار زیادی است و روز به روز به تعداد آنها افزوده میشود . این ارقام از نظر کیفیت و بازار پسندی میوه ، نحوه ی رشد و نمو بوته ، رنگ و بافت میوه ، شکل و اندازه آن و مقاومت بوته به آفات و بیماری ها و شرایط گلخانه ای با یکدیگر متفاوت می باشند . گوجه فرنگی از نظر رنگ به میوه به انواع زرد ، سبز ، قرمز و نارنجی و از لحاظ شکل میوه به فرم های بیضوی ، گرد ، گلابی ، صاف و شیار دار و از نظر اندازه در سایز های کوچک ، متوسط و بزرگ تقسیم بندی می شوند .



با توجه به گران بودن بذر گوجه فرنگی و بالا بودن هزینه های تولید و نهاده های کشاورزی ، انتخاب بذر مناسب از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد و موفقیت یا شکست تولید بستگی به این موضوع دارد .
برخی از ارقام متداول و رایج گوجه فرنگی گلخانه ای در ایران
1) رابی : زودرس - مناسب کشت زمستانه - وزن میوه 100-80 گرم - شکل کروی ( شرکت فیتو )
2) نمارین : وزن میوه 200 گرم - به صورت خوشه ای ( هر خوشه 5 میوه ) دوره رشد 9 ماهه ( شرکت فیتو )
3) نورا : زودرس - وزن میوه 240-200 گرم - تازه خوری ( شرکت فیتو )
4) فادو : بسیار زودرس - وزن میوه 130-90 گرم - نسبتا مقاوم ( شرکت انزازادن )
5) هالی 334 : زودرس - وزن 130-180 گرم - بسیار مقاوم به سرما ( شرکت انزازادن )
6) الفرح : نسباتا زودرس - وزن 180-130 گرم - مقاوم ( شرکت انزازادن)
7) ساکورا : نسبتا زودرس - وزن 130-90 گرم - مقاوم - ( 20 تا 21 میوه در هر خوشه ) ( شرکت انزازادن )
8) لاکی اچ بی 85 : نسبتا زودرس - مناسب کشت بهار و تابستان -اندازه میوه متوسط ( شرکت ال اس ای )
9) مینو : مناسب کشت بهاره ، پاییزه - اندازه میوه متوسط ( شرکت ال اس ای )
10) پردیس : مناسب کشت بهاره ، تابستانه - میوه گرد با وزن 15 گرم - مقاوم به فوزاریوم ، ورتیسیلیوم ، کلادوسپوریوم ( شرکت نیکرسون زوان )

images.jpg
 

Hamzeh856

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
کاربر ممتاز
ویژگی های خاک و تهیه ی زمین گوجه فرنگی گلخانه ای

ویژگی های خاک و تهیه ی زمین گوجه فرنگی گلخانه ای

گوجه فرنگی به دلیل دارا بودن ریشه های قوی و عمیق نیاز به خاک با ساختمان و باقت حاصلخیز داشته و عمق خاک تا 70-80 سانت می رسد . بستر کشت این گیاه باید از نظر زهکشی ، تهویه و نفوذ پذیری از کیفیت بالایی برخوردار باشد ، تا ریشه گیاه بتواند در صورت نیاز به اعماق پایین تر نفوذ پذیری نماید . رطوبت بالا ، PH اسیدی و شوری زیاد باعث کاهش رشد گیاه می شود .

به طور کلی 70 درصد ریشه ، در عمق 20 سانتی متری سطح خاک رشد می نمایند . PH مطلوب برای رشد گیاه در حدود 6-6.5 می باشد .


پرورش گوجه فرنگی در بیشتر بستر ها امکان پذیر می باشد . آسان ترین کشت گوجه فرنگی در بستر خاکی می باشد ؛ که از مواد آلی خوبی برخوردار باشد و در مقابل کنترل افات و بیماری ها در این نوع کشت بسیار مشکل می باشد . زمان کشت بذر دمای محیط بالاتر از 10 درجه سانتی گراد می باشد .

معمولا کشت گوجه فرنگی به صورت نشاء می گیرد .


در زمان انتقال نشاء به زمین اصلی بوته گیاه دارای 20 - 30 سانتی متر طول می باشد . در زمان قبل از انتقال نشاء به محل اصلی کشت ، جهت جدا کردن راحت و بدون آسیب ریشه گیاه ، زمین خزانه را آبیاری می نمایند .

فاصله ی ردیف های کشت گوجه فرنگی 80-120 سانت متغیر می باشد . فاصله ی هر بوته از هم روی ردیف 60 سانت می باشد . فاصله ی بین هر ردیف هم حدود 80 تا 100 سانت در نظر گرفته می شود .


تراکم هر گیاه در هر متر مربع 2.5 - 2 بوته می رسد . بستر کشت اصلی قبل از انتقال نشاء باید شخم زده شود و علف های هرز و بقایای گیاهی نپوسیده را جمع آوری نموده و با استفاده از کود دامی و شیمیایی ، زمین کشت را تقویت نموده و پس از ضد عفونی خاک به وسیله اشعه خورشید و بخار آب و یا روش های دیگر ، بستر کشت را تسطیح نموده و به صورت ردیف در آورده و زمین آماده کشت می شود .

20140408795.jpg
 

VAHID.MAKU

عضو جدید
گوجه فرنگی به دلیل دارا بودن ریشه های قوی و عمیق نیاز به خاک با ساختمان و باقت حاصلخیز داشته و عمق خاک تا 70-80 سانت می رسد . بستر کشت این گیاه باید از نظر زهکشی ، تهویه و نفوذ پذیری از کیفیت بالایی برخوردار باشد ، تا ریشه گیاه بتواند در صورت نیاز به اعماق پایین تر نفوذ پذیری نماید . رطوبت بالا ، PH اسیدی و شوری زیاد باعث کاهش رشد گیاه می شود .

به طور کلی 70 درصد ریشه ، در عمق 20 سانتی متری سطح خاک رشد می نمایند . PH مطلوب برای رشد گیاه در حدود 6-6.5 می باشد .


پرورش گوجه فرنگی در بیشتر بستر ها امکان پذیر می باشد . آسان ترین کشت گوجه فرنگی در بستر خاکی می باشد ؛ که از مواد آلی خوبی برخوردار باشد و در مقابل کنترل افات و بیماری ها در این نوع کشت بسیار مشکل می باشد . زمان کشت بذر دمای محیط بالاتر از 10 درجه سانتی گراد می باشد .

معمولا کشت گوجه فرنگی به صورت نشاء می گیرد .


در زمان انتقال نشاء به زمین اصلی بوته گیاه دارای 20 - 30 سانتی متر طول می باشد . در زمان قبل از انتقال نشاء به محل اصلی کشت ، جهت جدا کردن راحت و بدون آسیب ریشه گیاه ، زمین خزانه را آبیاری می نمایند .

فاصله ی ردیف های کشت گوجه فرنگی 80-120 سانت متغیر می باشد . فاصله ی هر بوته از هم روی ردیف 60 سانت می باشد . فاصله ی بین هر ردیف هم حدود 80 تا 100 سانت در نظر گرفته می شود .


تراکم هر گیاه در هر متر مربع 2.5 - 2 بوته می رسد . بستر کشت اصلی قبل از انتقال نشاء باید شخم زده شود و علف های هرز و بقایای گیاهی نپوسیده را جمع آوری نموده و با استفاده از کود دامی و شیمیایی ، زمین کشت را تقویت نموده و پس از ضد عفونی خاک به وسیله اشعه خورشید و بخار آب و یا روش های دیگر ، بستر کشت را تسطیح نموده و به صورت ردیف در آورده و زمین آماده کشت می شود .

مشاهده پیوست 205771

همزه جان لطف ميكني ساير بستر هاي كشت گوجه فرنگي رو هم توضيح بدي.
 

VAHID.MAKU

عضو جدید
واسه كشت گوجه نشا ها توي سكو كشت بشه بهتره يا مستقيم تو زمين؟ مزا يا و معايب هركدوم چيا هستن؟
 

Hamzeh856

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
کاربر ممتاز
واسه كشت گوجه نشا ها توي سكو كشت بشه بهتره يا مستقيم تو زمين؟ مزا يا و معايب هركدوم چيا هستن؟

واسه گوجه فرنگی معمولا بذر رو داخل سینی نشاء کشت میدن و در مرحله بعد وارد گلدان ( جای بزرگتر میکنن ) و بعد از 20-25 سانتی شدن به زمین اصلی منتقل میکنن . درصد گرفتن تو این روش بالاست ..... از مزایای کشت مستقیم هزینه کمتر و صرف وقت هست ولی از معایبش این هست که باید بذر بیشتری بکاری !!!! بذر حدود 250 تومن دونه ای صرف نداره پس ....ولی تو نشاء کاری بوته قوی داریم و درصد گرفتن بوته و رشد مناسب به خصوص پس از انتقال بیشتره .

الان خودم بذر گوجه رو تو پلاستیک نشا با مخلوط کوکوپیت و کود گاوی پوسیده به نسبت مساوی کاشتم .
 

Hamzeh856

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
کاربر ممتاز
همزه جان لطف ميكني ساير بستر هاي كشت گوجه فرنگي رو هم توضيح بدي.

1 قسمت کود دامی پوسیده + پیت ماس و نصف قسمت شن ....که ضروری هم نیست .

یا

2 قسمت کود دامی + 1 قسمت خاک معمولی ....

بهترین بستر پیت ماس و امثال این هست تا خاک معمولی .....


من از کوکوپیت و کود دامی به نسبت مساوی استفاده میکنم ..... خواستم پیت بخرم دیدم خیلی گرونه منصرف شدم .... هر چند کوکوپیت هم قیمتش بالاس ولی دیگه بهتر از خام معمولی هست ...
 

Hamzeh856

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
کاربر ممتاز
انواع تاریخ کشت گوجه فرنگی گلخانه ای

انواع تاریخ کشت گوجه فرنگی گلخانه ای

زمان کشت گوجه فرنگی بسته به نوع و رقم ، شرایط محیطی ، عوامل بازاریابی ،و ....می باشد .

معمولا دو نوع کشت بهاره و پاییزه در کشت گوجه فرنگی عمومیت دارد که در زیر به آنها اشاره می شود :


الف ) کشت بهاره :
این کشت بیشتر از اوایل آبانماه تا اوایل آذر ماه شروع می شود. زمان انتقال نشا به زمین اصلی از اواسط دی ماه می باشد . تولید محصول از اواخر اسفند تا اواخر خرداد ادامه می یابد و اواسط تیر ماه ، بعد از جمع آوری بوته ها و بقایای دوره ی قبلی کشت و ضد عفونی زمین کشت ، مجددا بستر آماده کشت می شود .


گاهی در این نوع کشت زمان برداشت تا اواسط آبان ماه ادامه می یابد ، در زمان رشد اولیه گوجه فرنگی ، به دلیل روزهای کوتاه ، سرد و ابری گیاهچه رشد ضخیمی داشته و جهت برقراری تعادل بین رشد رویشی هزینه زیادی صرف می شود ، و لذا در کشت بهاره از روش کشت مستقیم استفاده نمی شود و بیشتر از روش نشاء استفاده می شود .


ب) کشت پاییزه :
زمان کاشت پاییزه گوجه فرنگی از اواخر خرداد ماه و اوایل تیر ماه شروع می شود . انتقال نشاء از خزانه به زمین اصلی از اوایل مرداد ماه شروع می شود . تولید محصول از اواسط مهر ماه تا اواسط آذر ماه ادامه می یابد جمع آوری و حذف بقایای گوجه فرنگی از اواخر آذر ماه شروع شده و زمین بعد از ضد عفونی و عمل تسطیح ، آماده کشت می شود . کشت پاییزه به علت برخورد با روز های نسبتا بلند تابستان از رشد اولیه خوبی برخوردار می باشد و در مقابل رسیدن میوه گوجه با روزهای کوتاه پاییز و زمستان مصادف می شود و با دارا بودن تابستان خنک و زمستان ملایم دو نوبت کشت در سال انجام می گیرد .


انواع کشت از نظر مکان


الف) کشت مستقیم
ب ) کشت نشاء


الف ) کشت مستقیم
کشت مستقیم گوجه فرنگی باعث کاهش هزینه و همچنین مدت زمان کاری می شود جهت رشد کامل و یکنواخت باید از تعداد بذر بیشتری در واحد سطح استفاده نمود .معمولا قبل از کشت ، بذر ها خیس شده تا سطح بذر حالت سفتی خود را از دست بدهد . در بعضی از ارقام تیمار سرمایی و مکانیکی انجام میگیرد . کشت بذر در عمق 2 سانتی متر زمین انجام میگیرد .کشت مستقیم در داخل گلخانه برای گیاه گوجه فرنگی مطلوب نمی باشد .چرا که در اثر شرایط نا مناسب نظیر عمق زیاد کشت ، عدم قوه نامیه و حمله بعضی از آفات و بیماری ها به بذر احتمال رشد گیاهچه از بذر کاهش می یابد . در این توع کشت مهارت مسئول کشت ، بسیار حائز اهمیت است .
ب) کشت نشاء

جهت زودرس کردن محصول و یا خارج نمودن زمان کشت از شرایط نامناسب جوی می توان از روش کشت خزانه بهره به ازاء هر 50 متر مربع از زمین اصلی به 2-3 متر مربع فضای خزانه نیاز می باشد . در این نوع کشت نیز باید بذر ها را خیس نمود تا جوانه زنی آنها به نحو مطلوبی انجام گیرد . در این نوع کشت بدلیل کاهش هزینه سوخت و انرژی ، کاهش تلفات و افزایش کیفیت نشاء محصول گوجه فرنگی از کیفیت و کمیت بالایی برخوردار بوده و در مقابل هزینه تولید کاهش می یابد


کشت نشاءگوجه فرنگی به سه روش :
1) کشت بذر در گلدان
2) کشت بذر در سینی نشاء و سپس انتقال آن به گلدان نشاء
3) کشت بذر روی زمین خزانه

tomato-seedlings-ready-for-repotting.jpg
 
Similar threads
Thread starter عنوان تالار پاسخ ها تاریخ
خیال شیشه ای آموزش پرورش خیار گلخانه ای گلخانه 7

Similar threads

بالا