[پرورش و نگهداری طیور] پرورش كبك

محمودح

عضو جدید



نویسنده: وحید خاكسار (دانشجوی دكترای تخصصی تغذیه طیور)

معرفی:
كبك پرنده ای است با نام علمی Alectoris chukar و نام انگلیسی Alectoris partridge كه از تلاقی چندین زیرگونه بوجود آمده و از آسیای میانه و اروپای شمالی به ایالات متحده مهاجرت كرده است. این پرنده، زیبا و رنگارنگ است و نر و ماده آن به لحاظ ظاهر هیچ تفاوتی با هم ندارند اما جنس نر با وزن حدود 800ـ510 گرم كمی بزرگتر از ماده آن با وزن حدود 650ـ450 گرم می باشد. البته راه های دیگری همچون اندازه و شكل سر، سیخك در پا و… برای تشخیص نر وماده این پرنده از یكدیگر نیز وجود دارد.

اهداف پرورش:
1. تولید گوشت، كود، پر و… (در ادامه همین شماره درباره گوشت كبك بیشتر توضیح خواهیم داد) 2. تاسیس كارگاه های تاكسیدرمی 3. تاسیس شكارگاه های مصنوعی 4. ایجاد اشتغال و…

راه اندازی واحدهای صنعتی و نحوه پرورش:
روش های راه اندازی یك واحد پرورش كبك:
1. خرید تخم بارور (با وزن 25ـ16 گرم و اندازه 42×31 میلی متر و دوره جوجه كشی 25ـ23 روز می باشد)
2. خرید جوجه یكروزه
3. خرید نیمچه
4. خرید گله مولد

پرورش:
جوجه های تازه از تخم خارج شده (یكروزه) این پرنده تقریبا 13 تا 14 گرم وزن دارند كه به منظور تولید یك گله گوشتی یا مولد، پرورش می یابند. چنانچه هدف، پرورش كبك گوشتی باشد معمولا پرنده را تا 20 هفتگی نگهداشته تا به وزن مورد نظر برسد و سپس به بازار عرضه می شود اما چنانچه هدف، پرورش گله تخمگذار باشد، بایستی پس از این 20 هفته، گله را به مدت حداقل 8 هفته وارد دوره تاریكی (خاموشی یا استراحت) كرد و بعد از آن می توان با تغذیه جیره های مخصوص دوره تولید، تخمگذاری را شروع نمود.

تغذیه:
عادت غذایی كبك در طبیعت عمدتاً دانه ها، برگ ها، میوه ها و گاها حشرات و ملخ می باشد اما در سیستم صنعتی از خوراك های كنسانتره ای فرموله شده شامل ذرت، كنجاله سویا و… استفاده می شود كه بایستی برحسب نوع گوشتی یا مولد این پرنده، احتیاجات غذایی آنها تامین شود.
كبك حیوانی است كه نسبت به سایر طیور در مقابله با انواع بیماری های میكروبی و ویروسی بسیار مقاوم می باشد. و علی رغم پرورش سایر طیور كه لازم است از داروهای متعددی استفاده شود، پرورش كبك به نسبت، بسیار ارگانیك تر صورت می گیرد.
میزان مصرف خوراك یك كبك مولد در حین تولید حدود 30 گرم در روز است و به ازای هر 7 كیلوگرم خوراكی كه مصرف می كند، 1 كیلوگرم گوشت تولید می كند؛ بنابراین اگر یك كبك گوشتی در زمان عرضه به بازار 5/0 كیلوگرم وزن داشته باشد حدودا 5/3 كیلوگرم خوراك مصرف كرده است.

سیستم های نگهداری:
1. قفس
2. بستر
كه هركدام از روش های نگهداری، مزایا و معایب خاص خود را دارد.

نسبت جفت گیری:
این پرنده ها در طبیعت تك همسر هستند یعنی به طور معمول هر كبك نر با یك ماده جفت گیری می كند اما در سیستم صنعتی، هر كبك نر می تواند با 3 تا 4 ماده آمیزش كند كه میزان تخمگذاری و درصد جوجه آوری و سایر خصوصیات درحد مطلوبی است.

تخمگذاری:
در شروع تخمگذاری فاكتورهای بسیاری تاثیرگذارند كه از جمله مهمترین آنها می توان به سن و وزن اشاره كرد چرا كه اگر این دو، در آغاز دوره تخمگذاری كمتر از حد مطلوب باشند بدون شك میزان تخمگذاری، درصد باروری تخم ها و بسیاری از خصوصیات دیگر تخم را به طور منفی تحت تاثیر قرار می دهد كه سن معمول شروع تولید را 7 ماهگی به بعد بیان می كنند.
در شرایط طبیعی هر كبك بین 20ـ7 تخم در سال می گذارد، اما در سیستم صنعتی 2 بار در سال تخمگذاری می كند كه هر دوره تخمگذاری حدود 4 ماه طول می كشد و پس از آن 2 ماه دوره تاریكی (استراحت) را می گذرانند و سپس دوره تخمگذاری بعدی را شروع می كنند. هر كبك در اولین دوره تخمگذاری حدود 30 تخم می گذارد. اما نكته حائز اهمیت این است كه میزان تخمگذاری این پرنده ها در دومین و سومین سال تولید، به ترتیب بیشتر از سال های اول و دوم است اما از سال چهارم به بعد، میزان تخمگذاری، رفته رفته افت می كند.

ویژگی های منحصر به فرد گوشت كبك:
پروتئین های حیوانی مانند گوشت دام و طیور به دلیل داشتن مقادیر بالای عناصر كلسیم و فسفر، ویتامین های B كمپلكس، اسیدهای آمینه ضروری متیونین و لیزین و تعادل مناسب اسیدهای آمینه ضروری در مقایسه با منابع پروتئین گیاهی مانند سویا، ذرت و... ارزش بیولوژیكی بالاتری دارند. حال گوشت كبك نه تنها مضرات گوشت قرمز دام های بزرگ را كه روزانه از سوی متخصصان پزشكی گوشزد می شود ندارد بلكه توانسته نیازهای مردم به تنوع گوشت سفید در بازار را برآورده كند و حتی به لحاظ طعم ومزه هم به بسیاری از گوشت های سفید همچون مرغ، بلدرچین و... ارجحیت دارد. چرا كه گوشت این حیوان دارای طبیعت گرم بوده و زود هضم می باشد و خواص دارویی و درمانی فراوانی دارد كه برای مثال می توان به موارد زیر اشاره كرد:

1. تقویت قوای جنسی
2. برطرف نمودن ضعف عمومی بدن و درد مفاصل
3. تقویت حافظه (درمان فراموشی)
4. تقویت سیستم گوارشی
5. پیشگیری از ابتلا به عوارض قلبی و عروقی (به دلیل كلسترول بسیار پایین)
برخلاف تصور بسیاری افراد، خواص گوشت كبك پرورشی كمتر از نوع وحشی آن نمی باشد زیرا همان طور كه اشاره شد در تغذیه این پرنده از مواد كاملا طبیعی استفاده می شود بنابراین گوشت حاصل، طعم و بوی طبیعی خود را حفظ می كند.
در جدول زیر، ارزش غذایی 100 گرم گوشت كبك نشان داده شده است.
جای جدول
وجود مقدار زیادی از مواد معدنی در گوشت این پرنده نشان دهنده ارزش حیاتی آن است. مقدار پتاسیم این گوشت زیاد است و كلسیم، فسفر، منیزیم، آهن و گوگرد موجود در آن نیز می تواند نیاز بدن را تامین كند. كانی های موجود در این گوشت به خوبی جذب بدن می شود و به همین جهت زمینه مواد مورد نیاز بدن را در دسترس سلول قرار می دهد.
(امام موسی كاظم علیه السلام می فرمایند: گوشت كبك ساق را محكم می كند و تب را می برد)
لازم به توضیح است كه علاوه بر گوشت كبك، مغز سر، جگر خام، زهره، بیضه و… این پرنده در درمان بیماری هایی هم چون یرقان، صرع، تقویت چشم و حافظه، لاغری و… نیز مفید است.
سعی كردیم در این شماره، شما را به طور اجمالی با اهداف و نحوه پرورش صنعتی و فرآورده های تولیدی این پرنده خاص در شرایط ایران آشنا كنیم امید است بتوانیم در شماره های بعدی اطلاعات جامع و با جزئیات بیشتری را در زمینه هریك از موارد پرورشی، تغذیه، تولیدمثل، اخذ مجوز راه اندازی واحدهای صنعتی پرورش كبك و… در اختیار شما قرار دهیم.

 

محمودح

عضو جدید
خبرندارم فکر کنم وارداتی باشه.از نظر بازارم تا اونجایی که میدونم بازارپسند نیست زیاد
 

mohammad-127

عضو جدید
پرورش کبک

پرورش کبک

سلام من قصد دارم تعدادی تخم کبک درون دستگاه جوجه کشی خانگی قرار بدم میخواستم بدونم وقتی جوجه ها از تخم بیرون میان چه خوراکی باید بهشون بدم؟
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

Hosse!N_206

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
سلام من قصد دارم تعدادی تخم کبک درون دستگاه جوجه کشی خانگی قرار بدم میخواستم بدونم وقتی جوجه ها از تخم بیرون میان چه خوراکی باید بهشون بدم؟
ما قبلا داشتیم ...
میتونید ...آرد رو کمی مرطوب بصورت خمیر تکه تکه کوچیک بشون بدین ... ا
یا دونه های برنج ...
فقط سرخ کردنی (برنج پخته شده و....) بهشون ندین ..چون خیلی حساس اند و می میرند.
 

mohammad-127

عضو جدید
مرسی از پاسخ سریعتون از چه نوع آردی میتونم استفاده کنم؟ آرد گندم خوبه یا غذاهای جوجه که مخلوط آرد گندم و ذرت و ... است بدم؟
 
آخرین ویرایش:

Hosse!N_206

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
ما ارد گندم ...
ولی ارد برنج باشه خیلی بهتره (کبک علاقه زیادی به برنج داره ...)
 

hafez.jafary

عضو جدید
سلام دوستان به نظر من آرد مناسب نیست چون باعث گرفتگی دستگاه گوارش مخصوصا روده ها میشه اگه تو خونه پرورش میدید بهتره از سویا خرد شده و ذرت استفاده کنید مصرف برنج مانعی نداره ولی برای جوجه ها استفاده از آرد گندم به دلیل ماده ضد مغذی زایلان و همچنین گرفتگی دستگاه گوارش مناسب نیست. برای کبک بالغ می تونید از 15٪ گندم خرد شده تو جیره استفاده کنید
 

sana252

عضو جدید
نحوه جفت گیری و میزان تلفات دوره پرورش کبک

نحوه جفت گیری و میزان تلفات دوره پرورش کبک


جفت گیری


دو روش برای جفت‌گیری کبک‌ها وجود دارد. یکی اینکه دو به دو در قفس‌های جداگانه جفت‌گیری داده شوند و یا اینکه به طور جمعی و گروهی نگهداری شوند. در روش جفت‌گیری گروهی نگهداری پرندگان نر و ماده به نسبت 1 به 3 یا 1 به 4 و به طور جمعی می‌باشد. در سیستم جفتگیری دوتایی تعداد تخم هرماده حدود 60 عدد و در روش گروهی حدود 40 عدد در فصل تخم‌گذاری می‌باشد.




تلفات دوره پرورش
1- میزان تلفات کبک قبل از انتخاب مولد تا سن 18 هفتگی 5/1 درصد بطور ماهانه می‌باشد.
2- میزان تلفات بعد از انتخاب تا سن تولید 5/1 درصد بطور ماهانه درنظر گرفته می‌شود.
3- میزان تلفات در دوره تولید 5/1 درصد در ماه، و در کل دوره پرورش کبک 5/4 درصد محاسبه می‌شود.


کبک‌ها باید تغذیه نخستین خود را با 38 درصد پروتئین آغاز کنند. پروتئین این جیره غذایی در سن سه تا شش هفتگی به تدریج به 24 درصد کاهش داده می‌شود و سپس تا مرحله بلوغ و دوران نگهداری این مقدار به 17 درصد می‌رسد. تغذیه این پرندگان 24 ساعت پس از خروج از تخم باید شروع شود. جیره غذایی آن مشابه جیره مرغ گوشی است. انرژی مورد نیاز کبک در جیره پیش‌دان در حدود 3000 کیلو کالری در هر کیلوگرم جیره می‌باشد. احتیاجات انرژی و مواد مغذی مورد نیاز کبک در جدول زیر آورده شده است.
 

sana252

عضو جدید
آموزش پرورش کبک گوشتی

آموزش پرورش کبک گوشتی


پرورش کبک گوشتی


به منظور پرورش کبک‌های گوشتی لازم است. از سالن و مادر مصنوعی استفاده شود. بدین منظور جوجه‌های یک روزه پس از انتقال از جوجه‌کشی به سالن پرورش منتقل و در زیر مادر مصنوعی قرار داده می‌شوند. در این شرایط درجه حرارت سالن 28 و حرارت زیر مادر مصنوعی 36 درجه سانتی‌گراد تنظیم می‌گردد. با افزایش سن جوجه کبک‌ها هر هفته 1.8 درجه سانتی گراد از حرارت مادر مصنوعی کاسته تا به 28 درجه سانتی‌گراد رسانده شود. استفاده از محافظ در ابعاد 2×2 متر توصیه می‌گردد. دانخوری و آبخوری در داخل محافظ قرار داده می‌شود. رطوبت داخل سالن باید در حد 95 درصد تنظیم گردد تا از بروز مسائل و مشکلات پرورشی جلوگیری شود. جوجه‌های پرورشی پس از یک ماه به داخل قفس‌های پرورش منتقل شده و به مدت 12 هفته در این سیستم پرورش داده شده و پس از زمان مقرر برای کشتار آماده می‌شوند.
ویژگی‌های تخم کبک
تخم کبک به رنگ یکدست زرد متمایل به سفید با تعداد زیاد لکه‌های قهوه‌ای با اندازه‌ها و شکلهای متفاوت روی پوسته می‌باشد. وزن تخم‌ها از 16 تا 25 گرم متفاوت (متوسط 21 گرم) و دوکی شکل، با طول متوسط 42 میلی‌متر و عرض 31 میلی‌متر هستند. ضخامت پوسته تخم حدود 0.238 و ضخامت غشاء داخلی پوسته 0.047 میلی متر است. نسبت وزن پوسته، زرده و آلبومین به کل وزن تخم به تریب 15.2 درصد ، 35 درصد و 49.8 درصد است.




تخم‌گذاری
کبک در شرایط طبیعی از اواسط اردیبهشت تا اواخر تیر تخم‌گذاری می‌کند و نظر به این که پرورش کبک به صورت صنعتی مدنظر است تا توجیه اقتصادی داشته باشد ٬ لذا بایستی سیستم نور مصنوعی، خوراک فرموله شده و جایگاه مخصوص با مدیریت قبل و بعد از شروع تخم گذاری تداوم تولید تخم در گله داشته باشیم. بنابراین تهیه کردن شدت روشنایی 15-10 لوکس نور در طول هر دوره تخم‌گذاری کبک از ملزومات تخم‌گذاری کبک ماده محسوب می‌شود.
تعداد تولید تخم به ازاء هر کبک مولد در دوره اول 35 تا 40 تخم ، در دوره دوم 50 تا 55 تخم و در دوره سوم 45 تا 50 تخم خواهد بود.





جمع‌آوری و ذخیره‌سازی تخم‌ها
در صورت استفاده از آشیانه‌های دسته جمعی، تخم‌ها باید حداقل 4 بار در روز جمع آوری شوند. تخم‌ها را پس از تمیز کردن با پارچه تمیز و خشک، حداکثر تا دو هفته و در دمای 15 درجه سانتی گراد و رطوبت حدود 75 درصد و به شکلی که سر کوچک تخمها رو به پایین باشد نگهداری می‌کنند و بهتر است روزانه آنها را تحت زاویه 45 درجه بچرخانند. تخم‌هایی که بیش از 14 روز نگهداری می‌شوند امکان جوجه کشی کمتری دارند و 2 روز دیرتر از تخم بیرون می‌آیند.
 

Eng.probe

عضو جدید
کاربر ممتاز
▂▃▅▇█▓▒ پرورش کبک 1 - مقدمه ▒▓█▇▅▃▂

▂▃▅▇█▓▒ پرورش کبک 1 - مقدمه ▒▓█▇▅▃▂

مقدمه
کبک از سلسله Kindom حیوانات Animal وزیر سلسله Subkingdom پُر سلولی ها Metazoa و شاخه Phylum طنابداران Chrodota زیر شاخه Subphylum مهره داران Vertebrata رده Class پرندگان Aves راسته Order پردگان شکاری Galliformis خانواده Family ماکیان Phasianidae می باشد . کلا تیره ماکیان شامل پرندگان خشک زی هستند که پاهایی لخت - دارای سیخک – بالهای کوتاه که امکان پرواز بلند مدت و طولانی را به آن ها نمی دهند – پر جنب و جوش و .. می باشند . قرقاول ، بلدرچین ، تیهو و .. از راسته پرندگان کبک مانندی هستند که کلا تیره به نام ماکیان را تشکیل می دهند .​
سیاه خروس Tetrao mlokosiewiczi



مشخصات ظاهری : سیاه خروس 40 – 46 سانتی متر طول دارد و جثه اش بزرگ است . پرنده نر سیاه رننگ با جلای سبز آبی است . زیر بال های آن سفید و گردن با انجنایی به درون می باشد . دُم دو شاخه ، دو لکه سفید روی شانه ها و یک لکه قرمز تاج مانند بالای هر چشم دیده می شود . پرنده ماده کوچکتر از نر است و به رنگ قهوه ای خرمایی با راه راه عرضی تیره می باشد . زیر تنه ای خاکستری ، دُم بسیار کوتاه تر از نر که انتهایش مستطیلی شکل است و قرمزی بسیار کوچک و غیر واضح تاج مانندی بالای چشمش خود نمایی می کند . پرواز سیاه خروس پُر سرو صداست و هنگام نمایش های جنسی که اوایل غروب و صبح زود انجام می گیرد ، پرنده نر با سر و صدا ، جست هایی در هوا ، تا ارتفاع 1.5 متر می زند .​
صدا : صدای این پرنده از گلو بر می آید که در نرها شبیه " چر – چر ، Chr – Chr " و سوت مانند و در ماده ها با صدای نسبتا بلند ، شبیه کبک شنیده می شود .​
زیست گاه : سیاه خروس در حاشیه جنگل ها و مناطق کوهستانی و مرتفع به سر برده و در زیر بوته های کوتاه یا پای صخره ها آشیانه می سازد . در ایران به تعداد متوسط در شمال استان آذربایجان شرقی دیده می شود .​
تیهو Griseogularis Ammoperd




مشخصات ظاهری : این پرنده 25 سانتی متر طول دارد و از پرندگان مورد علاقه شکارچیان است که به رنگ قهوه ای شنی با دُم کوتاه دیده می شود . از کبک کوچکتر است و می تواند به آسانی و به سرعت در میان صخره ها و در شیب های تند بدود . در هر دو جنس پرهای بیرونی دُم ، در پرواز به رنگ بلوطی دیده می شود . در پرنده نر ، سر ، چانه و گله به رنگ خاکستری است و نوار چشمی پهن و سفیدی که در حد بالا و پایین آن خط سیاهی دیده می شود ، دارد . خط سیاه بالایی در پیشانی پهن تر است و تا بالای منقار امتداد دارد . منقار نارنجی رنگ است و پهلو ها به شکل واضحی دارای 5 – 7 نوار دارچینی بلوطی است که رگه های سیاه با رنگ آمیسزی خاکستری در لا به لای آن دیده ی شود که در زیر تنه نخودی رنگ است . پرنده ماده و تیهوهای جوان به رنگ شنی کمرنگ و عموما یک دست دیده می شوند .​
صدا : صدای این پرنده شدید و تکرار " هو – ایت ،Who it " یا " ووی د – ووی د ، Wuiid – Wuiid " است و در پرواز شبیه " بیت – بیت – بیت ، Bit – Bit – Bit " شنیده می شود .​
زیست گاه : این پرنده در مناطق تپه ماهوری و صخره های کم ارتفاع و مناطق باز یا شیب های شکسته به سر برده و از بوته ها و یا پوشش گیاهی بلند دوری می گزیند و برای نوشیدن آب تا ارتفاع 2500 متری نیز می رود .​
کبک دری Tetraogallus Caspicus



مشخصات ظاهری : پرنده نر 59 سانتی متر و پرنده ماده 56 سانتی متر طول دارد و از پرندگان مورد علاقه شکارچیان است و جثه ای بسیار بزرگ به رنگ خاکستری نخودی دارد . پرهای پروازش سفید رنگ است و بیشتر در مناطق بسیار مرتفع کوهستانی زندگی می کند . از فاصله نزدیک با شکم تیره و نوار سیبیل و گوشواره تیره که روی چانه و گردن سفید قرار دارد مشخص است . دُم در پرواز قهوه ای تیره ، و در انتها قرمز کم رنگ به نظر می آید . در پهلو ها رگه های طولی پهن به رنگ دارچینی دیده می شود که لا به لای آن ها خاکستری است . پرنده نر در پا دارای سیخک است . گونه ای که در جنوب غربی ایران دیده می شود کمتر خاکستری و بیشتر نخودی است . کبک دری بسیار خجالتی و محتاط بوده و نزدیک شدن به آن بسیار دشوار است .​
صدا : صدای این پرنده بسیار مشخص و فریاد مانند شبیه گیلان شاه با سوت بلند شونده و طولانی و هنگام احساس خطر شبیه " چوگ چوک چوک ، Chok Chok Chok " شنیده می شود .​
زیست گاه : این پرنده در پرتگاه های با شیب تند ، کوهستان های صخره ای و قلل مرتفع با گیاهان اندک و پراکنده ، در ارتفاع بیش از 3500 متر و به ندرت کمتر از آن به سر برده و در میان سنگ ها و اغلب در لبه صخره های بلند آشیانه می سازد . در ایران بومی و نسبته فراوان است .​
حفاظت : این پرنده در زمره پرندگان حمایت شده است و در سال های اخیر جمعیت آن کاهش پیدا کرده است بنابراین باید شکار آن ممنوع شود .​
کبک Alectoris Chkar

در لهجه های مختلف فارسی به آن ، خاسه کو ، زرج ، ژرژ ، کو ، کوک می گویند . این پرنده در شرایط پرورشی عموما 300 – 600 گرم وزن دارد . در ظرایط طبیعی وزن کبک نر بالغ از 500 – 800 گرم و وزن کبک ماده بالغ از 400 گرم تا 680 گرم متغیر است . اندازه این پرنده 30 – 35 سانتی متر می باشد که اندازه پرنده نر بزرگتر است . ترکیب پرها در هر دو جنس نر و ماده یکسان است . رنگ این پرنده قهوه ای مایل به خاکستری در بالای بدن و زرد کمرنگ در قسمت شکم است . یک خط سیاه از قسمت جلوی سر آغاز شده و پس از انشعاب و عبور از چشم ها و گردن ، در قسمت بالای سینه تمام شده و سر و سینه خاکستری پرنده را از قسمت سفید رنگ گلو جدا می کند . پهلوی پرنده با ترکیبی از رنگ سیاه و شاه بلوطی متمایل به سفید پوشانیده شده است و پرهای انتهایی بال به رنگ شاه بلوطی هستند . منقار ، لبه پلک ها ، ساق و پاهای کبک بومی ایران به رنگ صورتی تا قرمز سیر هستند . وجود یک سیخک کوچک در قوزک پا معمولا از مشخصات جنس نر این پرنده است . کبک های نابالغ به رنگ قهوه ای و خاکستری هستند . البته رنگ کبک ها در زیستگاه های طبیعی بسته به موقعیت جغذافیایی منطقه ممکن است دچار تغییرات اندکی شود . این پرنده زیستگاه خود را در مناطق ناهموار و سخت ، دره ها با درختان پراکنده و در مناطق کوهستانی انتخاب می نمایند . معمولا 4 – 5 پرنده با هم دیده می شوند ولی در پائیز در دسته های 50 تایی نیز مشاهده می شوند . غذای این پرنده را در شرایط طبیعی شامل علف ها و دانه های آن ها ، برگ گیاهان و حشرات تشکیل می دهند . همزمان با تغذیه ، مقدار زیادی سنگریزه نیز می بلعند . فصل آشینه سازی بر حسب ارتفاع منطقه ، جغذافیایی متغیر است ولی معمولا بین اردیبهشت و تیر ماه بوده و گاهی تا اواسط تابستان طول می کشد . آشیانه خیلی شاده و روی زمین زیر یک صخره یا درختچه و در پناه توده ای از گیاهان بنا می گردد . کبک ها در هنگام صبح و بعد از ظهر در روی زمین به چرا مشغولند ، آن ها مهاجرت نمی کنند و جا به جایی های فصلی آن ها فقط در ارتفاع است . پرواز کبک در هنگام احساس خطر انجام می شود و به مسافت های کوتاه و در سراشیبی محدود است . کبک ها در هنگام شب در زیر بوته ها و داخل صخره ها به سر می برند و نرها به طور فعال از قلمرو خود دفاع می کنند . کبک ها در حالت های گوناگون از صداهای مختلف استفاده می کنند که به سه دسته تقسیم می شوند : هشداری ، جنگی و جنسی . بیشترین صدایی که از کبک شنیده می شود آوای Chuck Chuck .. است که از هر دو جنس نر و ماده بر می آید . در هنگام احساس خطر به سرعت به سوی حاشیه بالایی کوهستان می دود . پروازی پر سر و صدا دارد و پرنده ای اجتماعی است .​
صدا : صدای پرنده نر بلند و سریع ، شبیه " کا – کا – کاکا – کاکا ، Kaka – Kaka " شنیده می شود .​
زیستگاه : این پرنده همواره در دامنه های کوهستان و مناطق شیبدار صخره ای و سنگلاخی به سر می برد . در ایران بومی است و در خیلی از مناطق یافت می شود .​
دراج Francolinus Fracolinus



مشخصات ظاهری : این پرنده 33 سانتی متر طول دارد و جثه و دمش هم اندازه کبک است و به واسطه آشنایی با صدایش ، پیش از این که دیده شود شناخته می شود . پرنده نر اندکی از ماده بزرگتر و دارای سیخک است . در حالت کلی رنگ پر و بال سیاه است . در پرنده نر ، نیم طوق گردنی بلوطی ، سینه و شکم سیاه ، پوش پرهای گوش و گونه سفید ، سپهلوها سیاه با لکه های سفید طولی در آن ، زیر تنه و زیر دُم بلوطی و پشت بدن بلوطی با رگه های نامشخص سیاه دیده می شود . پرنده ماده در حالت کلی قهوه ای با سر کمرنگ تر و لکه های کمان مانند سفید و سیاه و چانه و گلو نخودی است .​
صدا : صدای پرنده نر اغلب در اوایل صبح و غروب بسیار بلند و شبیه " دید – دید – دید – دید – دی دید ، Didid – did – did " شنیده می شود .​
جیرفتی Francolinus Pondicerianus



مشخصات ظاهری : این پرنده 31 سانتی متر طول دارد و مورد علاقه شکاچریان است . پروبالش خاکستری و نر و ماده هم شکل اند . رو تنه نقطه نقطه با خطوط ظریف ، شبیه خط موج دار ، به رنگ خرمایی کم رنگ که وسط آن ها حالت صلیب مانند دارد ، دیده می شود . پیشانی و نوار بالایی چشم ، بلوطی اما فاقد لکه بلوطی پشت گردن شبیه دراج ماده است . زیر گلو و چانه نخودی با حاشیه قهوه ای و پاها قرمز بلوطی دیده می شود .​
صدا : صدای این پرنده بلند و جیغ مانند و با تکرار 5 – 19 نوت ، شبیه " کیک – کی یو – کو ، کیک – کی یو – کو ، Kik – Kiyw – Ku " شنیده می شود .​
زیست گاه : این پرنده در مناطق با پوشش بوته ای و درختان پراکنده ، گزتان ها ، بستر رودخانه ها و زمین های کشاورزی به سر برده و روی زمین در زیر بوته ها آشیانه می سازد .​
کبک چیل Perdix Perdix



مشخصات ظاهری : کبک چیل 31 سانتی متر طول دارد و از تیهو اندکی بزرگتر اما از کبک و دراج کوچکتر است . به واسطه پیشانی و گلو نارنجی بلوطی ، سینه خاکستری و لکه نعل مانندش به رنگ قهوه ای تیره در زیر تنه و نیز نوارهای پهن بلوطی عرضی در پهلوها به آسانی شناخته می شود . نر و ماده هم شکل اند و در پرواز ، خال های قهوه ای خاکستری رنگی روی بال ها و زیر تنه اش دیده می شود که در تضاد با رنگ خاکستری گلو و چارچوب بلوطی سر قرار دارد . پرهای بیرونی دُم ، نارنجی قهوه ای است . هنگام راه رفتن قوز کرده و به محض احساس خطر ، سریع خود را جمع کرده و در حالی که سرش را بالا گرفته و آماده پرواز است به سرعت می دود .​
صدا : صدای این پرنده زنگ دار است و در هنگام عصر یا شب ، شبیه " جی رر – رک ، Grr – Reck " و هنگام پرواز ناگهانی به صورت " گرری ی – گرری ی ، Grrree – Grrree "شنیده می شود .​
زیست گاه : این پرنده در اراضی کشاورزی ، مراتع ، حاشیه تالاب ها ، تپه های شنی و اراضی بایر به سر برده و در نقاط کاملا پنهان ، روی زمین و زیر بوته ها آشیانه ی سازد . در ایران بومی اما جمعیت آن اندک است .​
بلدرچین Coturnix Coturnix




مشخصات ظاهری : بلدرچین 16 سانتی متر طول دارد و بیش از آن که دیده شود ، صدایش شنیده می شود . در هنگام پرواز هم اندازه سار مشاهده می شود و سریع بال می زند . بال های قهوه ای و رو تنه تیره رنگ است که روی آن خط های سفید و رگه مانندی دیده می شود . بدن جمع و جور و دُم کوتاه است . زیر تنه نخودی و پهلوها قرمز رنگ با رگه های سفید و زرد سر سیاه ، بلوطی و سفید است که در پرنده نر ، حلقه سفید جلوی گلو به رنگ سیاه دیده می شود . ماده کمرنگ تر و سرش فاقد حلقه سفید در جلوی گلو است .​
صدا : این پرنده غالبا از صدایش شناخته می شود که به صورت " بده بده یا پیت – پی ل ایت ، Pitt – Pilit " و پی در پی از محل اختفایش شنیده می شود .​
زیست گاه : این پرنده به ندرت ر فضای باز دیده می شود و اغلب در چارگاه های ناهموار ، کشتزارهای گندم و جو و در میان علف های انبوه به سر برده و در همان جا تولید مثل می کند . در ایران تابستان ها به صورت بومی و مخاجر در همه نقاط دیده می شود .​
کبک سفید Lagopu Mutus



کبک سفید یا کبک برفی 36 سانتی متر طول و حدود 500 گرم وزن دارد . فاصله بال ها در حالت باز شده 61 سانتی متر است . این پرنده در چمنزار ها ، صخره ها و شنزار های کوهستانی و بیشتر در ارتفاع بیش از 2000 متر اروپا زندگی می کند . خوراک کبک سفید ، برگ ، جوانه ، گل و میوه گیاهان است . جوجه های کبک سفید از حشرات ، دوزیستان کوچک و از کرم ها تغذیه می کتتد . کبک سفید در طبیعت منوگامی است یعنی این که تنها یک جفت انتخاب می کند . این پرنده قلمرو دوست بوده و در اواخر بهار لانه سازی می کند . کبک سفید ماده 5 – 8 تخم گذاشته و بیش از سه هفته روی آن ها می خوابد . در تیرماه ، جوجه ها به دنیا آمده و بیشتر از بی مهرگان به عنوان غذا استفاده نموده و در سه ماهگی از ماد جدا شده و مستقل می شوند . پرهای این پرنده در زمستان سفید و در فصول گرم سال خاکستری و قهوه ای و تقریبا شبیه به خاک و سطوح محل زندگی اش می شود . این پدیده طبیعی امکان استتار را برای کبک سفید فراهم می آورد ولی با این جال بیشترین زمان زندگی آن بر روی زمین و در جست و جوی خوراک می گذرد .
 

Eng.probe

عضو جدید
کاربر ممتاز
▂▃▅▇█▓▒ پرورش کبک 2 - تلقیح مصنوعی بخش اول ▒▓█▇▅▃▂

▂▃▅▇█▓▒ پرورش کبک 2 - تلقیح مصنوعی بخش اول ▒▓█▇▅▃▂

تلقیح مصنوعی
تلقیح مصنوعیس کلا در طیور از دهه 60 میلادی آغاز شد . تلقیح مصنوعی را در پرندگانی اجراء میس کنند که خصوصیات پرنده نر و ماده مانند : وزن ، ارتفاع و .. امکان جفت گیری طبیعی را مشکل کند .برای این کار منی حیوان نر را جمع آوری کرده و به پرندگان ماده تلقیح می کنند .​
روش گرفتن اسپرم از کبک نر
بهترین روش جمع آوری منی استفاده از ماساژ می باشد . در این روش ابتدا فرد مسئول جمع آوری و اسپرم با ملایمت کبک نر را در زیر بقل خود می گیرد با یک دست پاهای حیوان و با یک دست زیر شکم و بین 2 ران را با ملایمت و با سرعت یکنواخت و با نرمی ماساژ می دهد . پس از چند دقیقه ماساژ با فشار ملایم به کلوآک حیبوان منی را دفع می کند . بهتر این می باشد که این عمل تکرار شود و هر دفعه دو نوبت اسپرم گرفته شود . در هفته تا پنج بار می توان اسپرم گرفت .​
مشخصات منی پرندگان در جدول زیر آمده است :





کیفیت اسپرم ها به تراکم اسپرم ها ، تحرک اسپروماتوزوئیدها و درصد اسپرماتوزوئیدهای زنده بستگی دارد .

حجم و تعداد اسپرماتوزوئید ها در هر تلقیح : تعدا اسپرماتوزوئید هایی که برای باروری لازم است بستگی به سن پرنده نر وماده ، روش جمع آوری ، فاصله بین جمع آوری و تلقیح و تجربه و مهارت فرد تلقیح کننده دارد . تعداد 100 – 150 میلیون اسپرم در هر دوز تلقیح مورد نیاز می باشد . تعداد تلقیح با هر انزال منی از طریق فرمول N = ( V * R ) / n محاسبه می شود که در این فرمول N تعداد تلقیح در هر انزال ، V حجم بر اساس میلی لیتر ، R غلظت بر اساس تعداد اسپرم در هر میلی لیتر و n تعداد اسپرم در هر تلقیح ( 100 میلیون در تلقیح ) می باشد . با استفاده از حجم تلقیح استاندارد یعنی 0.05 میلی لیتر می توان حجم کلی منی ( منی + مایع رقیق کننده ) را محاسبه کرد .
V = ( v1 * R * v2 ) / n
V = حجم کل ، R = غلظت ، V1 = حجم رقیق نشده منی ، v2 = حجم هر دو تلقیح . و حجم مایع رقیق کننده نیز از فرمول زیر محاسبه می شود :
v3 = V – v1
V = حجم کل منی و مایع رقیق کننده ( محاسبه شده ) ، v1 = حجم منی ، v3 = حجم مایع رقیق کننده مورد نیاز .
رقیق کردن منی : منی پرندگان را بین 20 – 30 دقیقه بدون کاهش درصد باروری می توان نگه داشت . بهترین درجه حرارت برای نگهداری 15 – 21 درجه سانتی گراد می باشد . مهمترین ویژگی برای محیط ذخیره سازی منی فشار اسمزی می باشد . فشار اسمزی مطلوب بین 360 – 270 میلی اسمول بر گیلوگرم آب است . منی میتواند 6.1 – 7.5 PH را به خوبی تحمل کند . برای کاهش تغییرات PH می توان از مخلوطی از یک اسید و باز کنژو که آن ( بافر ) یا مولکول های دو قطبی آلی مانند BES یا TES یا Hepes استفاده کرد .
1 – N/N – bis ( 2- hydrouy edthyl ) – 2 – amion ethan sulphonic acid

2 – N – tris ( hydroxyl methyl ) methyl – 2 – amion ethane sulphonic acid

3 – N – 2 – hydrouyethyl piperazine – N – 2 – ethane sulphonic acid
اگر منی کمتر از 4 ساعت نگهداری شود باید دجه حرارت حدود 17 – 18 درجه سانتی گراد باشد . با کاهش درجه حرارت به 4 – 6 درجه سانتی گراد می توان منی را حداکثر تا 2 روز نگهداری نمود که در این شرایط لازم است از گلوکز برای تامین انرژی استفاده نمود . ضمنا لازم است یا از پمپ اکسیژن استفاده شود یا منی در ظرفی با سطوح زیاد ریخته و مرتب تکان داده شود .
در جدول زیر رقیق کننده های پیشنهادی برای رقیق کردن منی در زیر آمده است :

 
آخرین ویرایش:

Eng.probe

عضو جدید
کاربر ممتاز
▂▃▅▇█▓▒ پرورش کبک 2 تلقیح مصنوعی بخش دوم ▒▓█▇▅▃▂

▂▃▅▇█▓▒ پرورش کبک 2 تلقیح مصنوعی بخش دوم ▒▓█▇▅▃▂

منجمد کردن منی کبک
منجمد کردن به خصوص ار طولانی باشد منجر به از بین رفتن تعداد قابل توجهی از اسپرماتوزوئید ها می شود . اما مزیت منجمد کردن ، نگهداری طولانی مدت و امکان حمل و نقل منی به مسافت های طولانی است . با اضافه کردن موادی چون دی متیل سولفاکساید DMSO در سرما یا گلیسرول به مواد رقیق کننده می توان اقدام به انجماد کرد . منی را پس از جمع آوری به میزان 2.5 – 5 برابر رقیق می کنند و به مدت دو ساعت در حرارت 5 – 15 درجه نگهداری می کنند . سپس منی را داخل ویال های ذخیره و با کاهش حرارت به میزان 1 درجه در دقیقه تا 40 درجه منجمد و در نیتروژن مایع ذخیره می کنند . اگر از گلیسرول استفاده شود ، قبل از تلقیح باید مخلوط ویال ها را به میزان 0.6 – 0.8 درصد حجمی رقیق کرد تا احتلال در باروری ایجاد نشود . بنابیراین استفاده از DMSO راحت تر اما سمی تر از گلیسرول می باشد .
در جدول زیر ترکیب چند رقیق کننده مناسب برای نگهداری منی به صورت منجمد آورده شده است :





فضای لازم برای نگهداری کبک نر مولد
بای فضای آرام و مناسب در نظر گرفت
تلقیح منی به پرنده ماده ماده
باید برای تلقیح کلوآک ماده را با فشار اندکی به اطراف برگرداند و با قرار دادن پیپت تلقیح به عمق 3 – 5 سانتی متر در داخل اویدوکت منی در اویدوکت تلقیح شود . بهترین زمان تلقیح 8 – 11 صبح است . اسپروماتوزوئیدها در کمتر از 15 دقیقه به شیپور فالوپ می رسند و تا 10 روز در این قسمت می توانند زنده باقی بمانند .
 

Eng.probe

عضو جدید
کاربر ممتاز
▂▃▅▇█▓▒ پرورش کبک 3 جوجه کشی بخش اول ▒▓█▇▅▃▂

▂▃▅▇█▓▒ پرورش کبک 3 جوجه کشی بخش اول ▒▓█▇▅▃▂

جوجه کشی
وزن تخم ماکیان 50 – 75 گرم ، تخم بوقلمون 80 – 110 گرم ، تخم اردک 70 – 100 و تخم غاز 120 – 200 گرم می باشد . مدت زمان جوجه کشی در نژادهای کبک در جدول زیر آمده است :





ساختمان جوجه کشی
تخم نطفه دار به موسسات وارد و طی مراحلی به جوجه تبدیل می شوند پس رعایت اصولی در این واحدها ضروری است . منطقه مناسب برای احداث کارخانه جوجه کشی منطقه ای است که دارای آب و هوای معتدل می باشد و مشکلات بهداشتی نداشته باشد . همچنین این منطقه نباید از مرکز تولید تخم دور باشد و به مراکز پرورش هم باید نزدیک باشد . ارتفاع منطقه از سطح دریا مناسب باشد . ساختمان جوجه کشی باید دارای ویژگی هایی باشد :
1 – باید قابل توسعه باشد .
2 – از مصالح ساختمانی مقاوم استفاده شود .
3 – مجاری فاضلاب مناسب و کافی وجود داشته باشد .
4 – سیستم تهویه مناسبی داشته باشد .
5 – شیب مناسب داشته باشد تا موقع شست و شو آب به سمت فاضلاب برود و در کف محوطه جمع نشود و در ورودی فاضلاب ها دریچه هایی نصب شود تا ضایعات وارد فاضلاب نشوند . همچنین در کف ساختمان باید سوراخ هایی برای خروج آب تعبیه شود .
6 – مصالح کف ساختمان در برابر مواد شیمیایی و ضد عفونی مقاوم باشند و به هیچ عنوان ترک نخورد چون آلودگی ها در لای درزها باقی می مانند و ضدعفونی کاری بیهوده می شود .
7 – راه های ارتباط مناسب در دسترس باشد .
8 – دسترسی راحت به نیروی کار کافی وجود داشته باشد .
9 – به میزان وقوع بیماری ها در منطقه باید توجه داشت و اینکه بیماری های غالب در منطقه چه بیماری هایی می باشند .
10 – مناطق پاک و آلوده از یکدیگر مجزا باشند .
ضوابط بهداشتی و امنیت زیستی در موسسات جوجه کشی
1 – محصور بودن جوجه کشی
2 – عدم امکان ورود حیوانات و پرندگان اهلی و وحشی به داخل جوجه کشی
3 – محدودیت برای بازدیدکنندگان
4 – مبارزه با حشرات و جوندگان
5 – ضدعفونی خودروها در مدخل جوجه کشی
6 – وجود حوضچه ضدعفونی در مدخل ورودی
7 – سیستم قرنطینه اجباری ( تعویض لباس ، حمام ، پوشیدن لباس ، چکمه و .. )
8 – پیش بینی فضاهای مخصوص برای قسمت های مختلف
9 – برنامه شستشو و ضدعفونی
10 – نمونه برداری از سطح و داخل تخم مرغ ها
11 – ضدعفونی قسمت های مختلف جوجه کشی
12 – نمونه برداری از قسمت های مختلف جوجه کشی و تعدادی از جوجه های هچ نشده
13 – بررسی میزان عفونت کیسه زرده
14 – انجام مستمر Trovble – shooting تخم های هچ نشده و ثبت نتاج
15 – نحوه برخورد صحیح با ضایعات
16 – نمونه برداری تصادفی روزمره از جوجه های تولیدی
17 – وضعیت تهویه جوجه کشی : الف : وجود فیلتر در قسمت ورودی جوجه کشی ، ب : وجود صافی های بیولوژیک در مسیر هوای خروجی ، ج : فشار هوای زیاد .. و فشار کم ، د : فشار هوای مثبت در اتاقک های پاک و فشار هوای منفی در اتاق های کثیف ، ه : جهت جریان هوا از قسمت های پاک به قسمت های آلوده .
18 – نمونه برداری ماهیانه از فضای کلی جوجه کشی و ارسال به آزمایشگاه
19 – جمع آوری صحیح کرک پرها
20 – شستشو و ضدعفونی گاری ها و سینی های مخصوص حمل تخم
21 – زهکشی صحیح فاضلاب
22 – ضدعفونی هچر پس از انتقال تخم ها
23 – عدم خواباندن تخم های گله های مادر مختلف در یک ماشین
24 – معاینه بهداشتی کارکنان از نظر آلودگی به سالمونلا
25 – عدم تردد کارکنان بغیر از محل کار خود
26 – مجزا بودن قسمت های پاک و آلوده در طراحی ساختمان ها
27 – داشتن سکور Senor ماهر
شمای قسمت های مختلف جوجه کشی
1 – حمام و رختکن : برای رعایت بهداشت ضروری می باشد .
2 – اتاق ضدعفونی با گاز : متناسب با دستگاه های جوجه کشی ساخته می شود .
3 – اتاق درجه بندی تخم : تخم ها در این مکان چیده شده و تخم های نا مرغوب و نا مناسب حذف می شوند .
4 – سالن دریافت تخم : این سالن باید بزرگ باشد تا سینی ها و کارتن های خالی را در آن به راحتی قرار داد ولی این فضا برای وسایل جانبی تخم نیست . در این قسمت باید حرکت آرام هوا وجود داشته باشد و فضا خنک و مرطوب باشد . عایق بندی دیوارها و سقف به ترتیب 16 و 12 و دمای مناسب 18 درجه سانتیگراد و رطوبت مناسب آن 75 – 85 درصد است .
5 – سالن ستر : اندازه این اتاق به اندازه دستگاه های جوجه کشی و تعدادشان بستگی دارد و باید حداقل 3 – 3.5 متر فضای آزاد در مقابل دستگاه ها برای حمل راحت تر گاری ها و کارگر ها وجود داشته باشد . دمای حدود 37.5 و رطوبت نسبی حدود 55% مناسب است .
6 – اتاق تخم ها به هچر : این کار یا در خود هچر یا اتاقی مجزا انجام می شود ، درجه حرارت 25 درجه مناسب این اتاق می باشد .
7 – اتاق هچر : اندازه هچر کوچکتر از اتاق ستر می باشد و به علت کوتاه تر بودن زمان نگهداری تخم ها در دستگاه هچر به همان نسبت ظرفیت دستگاه هچر کمتر می باشد . دما و رطوبت مانند دستگاه ستر می باشد .
8 – اتاق شست و شو : سینی های جوجه کشی با آب و مواد ضدعفونی شسته و پوسته ها از این اتاق خارج می شوند . دمای 20 درجه و رطوبت نسبی 60 – 70 % مناسب است . اتاقی تمیز در کنار این قسمت قرار دارد که سینی های شسته شده برای خشک شدن در آن قرار می گیرند .
9 – اتاق نگهداری و تخلیه جوجه : باید طوری طراحی شود که ظرفیت نگهداری جوجه ها را داشته باشد و جوجه ها در سبدهای مخصوص قرار می گیرند . در این قسمت خدماتی چون واکسیناسیون ، تعیین جنسیت و .. انجام می شود . دمای مناسب 24 و رطوبت نسبی 75 % می باشد .
10 – قسمت های خدماتی : مدیر جوجه کشی بر اساس سلیقه خود اقدام به ساخت بخش یا همه موارد زیر می کند ؛ دفتر ، اتاق نگهبانی ، سالن استراحت و غذا خوری کارکنان ، اتاق تاسیسات ، اتاق نگهداری جوجه ، سالن استراحت ، آزمایشگاه ، امکانات دفع مواد زائد و ..
تجیزات موسسه جوجه کشی
مهمترین عامل افزایش در آمد یک موسسه جوجه کشی تجهیزات خوب آن است ، با تجهیزات خوب نه تنها درصد جوجه در آوری تخم کبک ها افزایش می یابد ، بلکه از هزینه های جانبی نیز کاسته می شود . تجهیزات جوجه کشی به شرح زیر است :
1 – سیستم حرارت مرکزی
2 – تجهیزات آب موسسه جوجه کشی : سخت گیر ها و صافی های آب برای موسسات جوجه کشی که دارای درصد بالایی از مواد معدنی می باشد لازم است . اگر مواد معدنی بیش از اندازه باشد ، باعث مسدود شدن آبفشان ها و نازل های اسپری کننده خواهد شد .
3 – تجهیزات حمل تخم کبک ها : شامل گاری های چرخ دار چهار چرخ یا دو چرخ با ظرفیت 120 – 600 کیلو گرم یا 2 – 10 هزار تخم است ، چرخ های بارکش دستی ، ( نقاله ها : تخلیه کارتن های تخم از کامیون های حمل تخم و بارگیری کارتن های حمل جوجه به داخل کامیون های مخصوص حمل جوجه به وسیله نقاله ها به سهولت انجام می گیرد .
4 – دستگاه های درجه بندی تخم ها و جوجه ها : در برخی از موسسات جوجه کشی این دستگاه ها وجود دارد . این دستگاه ها تخم ها را براساس وزن درجه بندی می کند و کار این دستگاه بدین صورت می باشد که جوجه های تفکیک شده برای تعیین کیفیت و حذف جوجه های نا مرغوب به روی نوار متحرک محصور شده ای به طول 6 متر و عرض 60 سانتی متر ریخته شده و پرسنل در دو طرف نوار ایستاده و جوجه های مرغوب را انتخاب می کنند و در کارتن قرار می دهند . این دستگاه ها معمولا خودکار است .
5 – ماشین شستشوی تخم ها : توسط ماشین های شست شو می توان تخم ها را شست . تخم ها 8 – 11 ساعت در حرارت 18 درجه سانتی گراد قرار گرفته و سپس شسته می شوند . آب باید حدود 43 درجه سانتی گراد باشد و به آن 200 – 210 قسمت میلیون کلر اضافه شود . از مواد پاک کننده نیز برای شست شو استفاده می شود . با شستن سریع تخم ها با آب 43 – 44 درجه سانتی گراد دمای قسمت داخلی تخم ها 4 – 8 درجه بالا می رود .
6 – دستگاه های مولد برق اضطراری
7 – ماشین های شست شو سینی ها : در برخی موسسات ماشین های خودکار برای شستشو و ضدعفونی کردن سینی ماشین های جوجه کشی وجود دارد که سینی ها از یک طرف دستگاه وارد شده و از طرف دیگر سینی تمیز و ضدعفونی شده خارج می شود .
8 – راک های حمل کارتن جوجه
9 – کندلرها : با این دستگاه می توان نطفه دار بودن و مراحل رشد جنین و .. را طی مراحل جوجه کشی کنترل کرد .
10 – پمپ های فشار آب : برای شستن کف ، دیوار ها ماشین های جوجه کشی و سینی های دستگاه ستر و هچر به آب پرفشار نیاز می باشد .
11 – میز متحرک : برای درجه بندی ، تعیین جنسیت ، واکسیناسیون و .. مورد استفاده قرار می گیرند . کارکنان در اطراف این میزها می نشینند و میز می چرخد تا هر کس کار خود را انجام دهد سپس جوجه ها را در کارتن جوجه قرار می دهند .
12 – جاروهای برقی : غبار و کرک های هچری باید توسط جاروهای برقی جمع آوری شوند .
13 – سرنگ های خودکار : در بعضی از جوجه کشی ها ممکن است واکسن هایی به جوجه ها تزریق شود این کار با سرنگ های خودکار انجام می شود .
14 – ترازو : برای اندازه گیری وزن تخم ها و جوجه های تولیدی استفاده ی شود .
15 – جعبه های حمل جوجه ها : معمولا مقوایی هستند و سوراخ هایی برای تنفس در آن تعبیه می کنند . این جعبه ها با تقسیم های مقوایی به چهار قسمت تقسیم می شوند که در هر قسمت 25 جوجه قرار می گیرد ، البته در فصل گرم کمتر . ابعاد آن برای جوجه کبک 54 * 46 * 18 سانتی متر می باش .
16 – دستگاه های انکوباتور : که شامل دستگاه های ستر و هچر می باشد . ظرفیت این دستگاه ها مختلف می باشد . این دستگاه از بدنه ای عایق با اجزای زیر تشکیل شده است :
1 – تابلو برق
2 – دیواره های فلزی جانبی
3 – سقف فلزی
4 – لوله های ورود هوا
5 – هواکش ها
6 – مکانیسم چرخش تخم ها
7 – دریچه خروجی هوا
8 – تنظیم خروجی هوا
9 – راهرو مرکزی
10 – راکها
11 – گرم کننده ها که شامل المنت یا لوله های آب گرم می باشد .
12 – پنکه های الکتریکی که باعث جریان هوای گرم می شود .
13 – وسایل تامین رطوبت یا یک المنت داخل ظرف آب می باشد و یا نازل هایی که با فشار زیاد آب را اسپری می کنند یا صفحه هایی که آب را جذب می کنند و در برابر فن تبخیر می کنند
14 – فن های تامین کننده اکسیژن که هوا را از خارج به داخل دستگاه به جریان می اندازند
15 - سیستم خنک کننده ، یا شامل نازل هایی است که آب خنک را در محیط پودر می کند یا لوله هایی با جریان آب سرد می باشد
16 – دستگاه چرخش تخم ها ، یا توسط دستگاه های مکانیکی و یا پمپ های هوا انجام می گیرد
17 – شان های پلاستیکی
18 – رطوبت سنج ها که شامل دو دماسنج که حباب یکی در پارچه خیسی قرار دارد یا ممکن است دیجیتال و یا عقربه ای باشد .
19 – ترموستات و کنترل کننده های حرارت ، رطوبت ، چرخش و تهویه
20 – سیستم هشدار دهنده : در صورت تغییرات قابل توجه در دما ، رطوبت ، نچرخیدن تخم ها و .. با کشیدن آژیر افراد را آگاه می کند .


 

Eng.probe

عضو جدید
کاربر ممتاز
▂▃▅▇█▓▒ پرورش کبک 3 جوجه کشی بخش دوم ▒▓█▇▅▃▂

▂▃▅▇█▓▒ پرورش کبک 3 جوجه کشی بخش دوم ▒▓█▇▅▃▂

پاکسازی و ضدعفونی جوجه کشی
یکی از اصول مهم رعایت بهداشت جوجه کشی می باشد . پیش از عمل ضدعفونی باید آلودگی های سطحی تا حد ممکن بر طرف شوند چون اثر مواد ضدعفونی از بین خواهد رفت . قبل از تمیز کردن آلودگی های سطحی ، سطوح مورد نظر را باید خیس کرد و بعد آلودگی سطحی را جدا کرده و آب رل خارج می کنیم . سپس تمامی سطوح را با یک ماده پاک کننده خوب و معتبر به مدت 5 – 10 دقیقه پوشانده و بعد از این مدت به وسیله آب مایع پاک کننده را پاک می کنیم و روی سطوح را با ماده ضدعفونی کننده می پوشانیم . پس از آن دوباره با آب شست وشو می دهیم . سعی شود تمامی سطوح و زوایا به طور کامل شست و شو و ضدعفونی شوند . همینطور کف ، دیوارها و سقف ها کاملا ضدعفونی شوند . داخل دستگاه های جوجه کشی نیز باید کاملا تمیز و ضدعفونی شوند . سطح داخلی دستگاه های جوجه کشی صاف می باشند و به راحتی به وسیله آب و برس تمیز می شوند و می توان اسپری آب با فشار قوی نیز به کار برد . سطح خارجی دستگاه های جوجه کشی نیز باید به دقت تمیز شوند . قسمت بالای دستگاه ها نیز باید هر دفعه تمیز شوند . همچنین سینی های ستر ، گاری های حمل و نقل جعبه ها ، میزها وسایل نوربینی باید به خوبی با آب و برس تمیز و ضدعفونی شوند . اتاق تحویل تخم و درجه بندی باید هر روز تمیز شود . هچر و اتاق هچر پس از خروج جوجه ها باید تمیز شوند ، اتاق های مخصوص هچر دارای مقدار زیادی کرک می باشند . می توان این کرک ها را به وسیله اسپری فشار قوی با نازل های ظریف خیس نمود و سپس جمع آوری کرد و یا کرک های باقی مانده را به وسیله جاروبرقی جمع نمود . اتاق آماده سازی جوجه و اتاق شست و شو را نیز باید پس از خروج جوجه از تخم تمیز و ضدعفونی نمود . نکته مهم این است که باید مواد ضدعفونی کننده را با غلظتی که توسط کارخانه سازنده توصیه می شود به کار برد . چنانچه غلظت ماده ضدعفونی پایین باشد مدت زمان بیشتری برای از بین بردن عوامل بیماری زا لازم می باشد که این امر باعث مقاوم شدن باکتری ها به مواد ضدعفونی کننده می شود . هم چنین این مواد در حرارت های بالاتر سریع تر بر روی عوامل بیماری زا موثر می باشند . همچنین مواد ضدعفونی کننده در PH خاصی فعالیت می کنند .
جدول زیر نتایج حاصل از روش های مختلف تمیز نمودن و ضدعفونی کردن تخم بر قابلیت جوجه در آوری را نشان می دهد :




 

Similar threads

بالا