آفت خوشه خوار انگور

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
انگور یكی از محصولات مهم و با ارزش كشور است كه به صورت های تازه (مجلسی)كشمش و یا فرآورده هایی مثل شیره و آب انگور مورد استفاده قرار می گیرد. تولید سالیانه این محصول در ایران حدود دو میلیون تن است كه پس از سیب و مركبات در رتبه سوم قرار دارد.
بزرگترین آفتی كه این محصول را تهدید مینماید آفت خوشه خوار است كه تقریبا در كلیه موارد موستانها فعالیت دارد و در برخی از مناطق مانند آذربایجان غربی خسارت وارده توسط این آفت بسیار چشم گیر است . در سال های طغیانی خسارت آن حدود 90 درصد بیان شده است . در بعضی از موارد این آفت در داخل حبه های كشمش نیز دیده می شود .
كه در این مقاله سعی ب آن است كه مشخصات ظاهری آفت.طرز زندگی .علایم خسارت و نحوه مبارزه با آن به بیانی ساده و روشن و در عین اختصار برای بهره برداران عزیز مورد بحث قرار میگیرد.
مشخصات آفت:
آفت خوشه خوار انگو لارو یا كرمینه ای است كه از تخم یك پروانه به وجود می آید.اندازه لاروها ییكه تازه از تخم خارج میشود به حدود 2میلیمتر است .
رنگ این لارو ها سفید متمایل به خاكستری است . با تغذیه از جوانه های خوشه.غوره و حبه های انگور كم كم رشد كرده و در نهایت به حدود 1 سانتی متر می رسد . در این موقع رنگ آنها سبز یا خاكستری مایل به قرمز است .
لاروها پس از انكه به رشد كامل رسیدند تغییر شكل می دهند و در محل تغذیه و یا در زیر پوست و یا در سطح خاك در زیر باقی مانده های گیاهی در داخل توده سفیدی از تار به صورت شفیره در می آید . پس از مدتی پروانه ها ظاهر می شوند . اندازه این پروانه ها با بال های باز به حدود 1 سانتی متر می رسد و روی بال های آن نوار پهن قهوه ای روشن به چشم می خورد .
طرز زندگی :
همانطوری كه گفته شد آفت لاروی است كه از تخم یك پروانه به وجود میاید . در فطل بهار هم زمان باز شدن جوانه ها پروانه های كوچكی با بال های دارای نوار های قهوه ای روشن ظاهر می شود . تخم این آفت ها به زحمت با چشم دیده می شود و رنگ آن زرد مایل به سفید است . پروانه ها تخم های خود را به صورت انفرادی روی جوانه ها ی گل می گذارند . برخی از موارد این تخم ها روی جوانه های برگ نیز گذاشته می شود. از این تخم ها بسته به درجه حرارت پس از یك هفته تا ده روز لارو ها یا كرمینه هایی كهاندازه آنها به حدود 2 میلی متر می رسد خارج میشوند. لاروهای نوزاد وارد خوشه های گل شده و با تنیدن تارهایی به شكل تار عنكبوت و در هم فشردن غنچه ها از آنها تغذیه می نمایند .تا هنگام باز شدن گل ها لارو ها كاملا رشد كرده و به حدود 1 سانتی متر و یا كمی بیشتر می رسد . پس لارو ها در زیر پوست درختان و یا زیر گیاهان خشگ و پوسیده سطح زمین و یا در همان محل تغذیه در داخل پیله سفید رنگ پنبه ای مانند به شكلی در می ایند كه به آنها شفیره می گویند .حدود یك هفته بعد از شفیره ها كه اندازه آنها كمی از یك سانتی متر كوچكتر است پروانه ها ظاهر شده و تخم ریزی جدید شروع می شود . لارو ها ی به وجود آمده از این تخم های جدید از این غورها تغذیه می كنند .این لارو ها نیز پس از گذشت حدود سه هفته تبدیل به شفیره می گردنند . كه از آنها پروانه های جدید ظاهر می شود . از تخم های این پروانه ها لاروهای به وجود می آید كه از حبه انگور تغذیه كرده و همین لارو ها هستند كه بیشترین خسارت را به بار میاورند كه در اصطلاح لارو های نسل سوم گفته می شود. آفت در فصل زمستان به صورت شفیره است و به صورت عمده در زیر پوست درختچه ها قرار میگیرد .
علائم خسارت :
در اوایل بهار موقعی كه خوشه های گل ظاهر می شود در لابه لایی این خوشه ها تار هایی به شكل تار عنكبوت ظاهر و به به وسیله آنها غنچه ها به هم فشرده و در هم پیچیده شده و لاروهایی كه در بین غنچه ها در هم پیچیده شده است پنهان شده اند از آنها تغذیه می نمایند. این تغذیه در بعضی مواقع چنان شدید است كه تمام كه تمام غنچه ها از بین می روند . در موقع ظهور غنچه ها به خصوص موقعی كه غور ها به اندازه عدس یا نخود شده باشده اند لارو ها سوراخ هایی در آنها ایجاد كرده و از داخل آنها تغذیه میكنند.
نحوه مبارزه:
نحوه مبارزه و زمان آن با توجه به زندگی و زمان شروع فعالیت آفت تعیین می شود . با توجه به اینكه در زمستان قسمتی از شفیره ها در زیر علف های خشك و پوسیده در سطح زمین به سر می برند استفاده از یخ آب می تواند به نابودی این بخش از شفیره ها و در نتیجه كاهش آفت در موقع ظهور خوشه های گل كمك كند .
و اما مبارزه با جمعیت نسل بهاره آنها : جمعیت نسل بهاره یعنی همانهایی كه كه به خوشه های گل آسیب می رسانند معمولا زیاد نمی باشد و خسارت وارده در حدی نیست كه نیازی به مبارزه داشته باشد . موقعی كه غورها به اندازه عدس و یا حداكثر به اندازه نخود شده اند جمعیت آفت در حدی است كه می تواند زیان قابل توجه و نتیجتا كاهش چشم گیر محصول را به دنبال داشته باشد . در این موقع لام است كه با یكی از سموم فسفره مثل آزینوفوس متیل یا زولون به نسبت دو در هزار و یا دیازنیون 60 درصد به نسبت 1.5 در هزار مبارزه انجام گیرد . انگو رهایی مثل رقم یاقوتی كه زود برداشت می شود معمولا نیاز به مبارزه ندارند و یا اینكه در صورت آلودگی شدید به آفت فقط در هنگامی كه غوره ها به اندازه عدس هستند مبارزه صورت می گیرد . برای رقم مهدی خانی نیز كه در اواخر تیر و یا اوایل مرداد به دست می آید یك بار مبارزه كافی است .
در ارقام دیررس لازم است موقعی كه انگور نرش و شیرین می شود برای نوبت دوم مبارزه شیمیایی به عمل آید .
نتیجه گیری :
آفت خوشه خوار كه در حال حاضر بزرگترین آفت انگور كشور است لارو یا كرمینه ای از تخم یك پروانه است كه همزمان با بیاز شده جوانه ها و ظهور خوشه های گل در لابه لای غنچه ها درهم پیچیده شده به وسیله تار های شبیه به تار عنكبوت در حال تغذیه از غنچه مشاهده می شود . این لارو ها در ابتدا به رنگ سفید مایل به خاكستری و سپس سبز یا لیمویی مایل به رنگ قرمز در می آید و اندازه لارو كامل به حدود یك سانتی متر می رسد . با باز شدن گل ها لارو ها محل تغذیه را ترك و پس از گذراندن دوره شفیره گی به پروانه نسل جدید تبدیل می گردد . لارو های این نسل از غور هایی كه به اندازه عدس شده اند تغذیه می نمایند. نسل دیگر كه نسل سوم به حساب می آینداز حبه های در حال شیرین تغذیه می كنند و در حقیقت بیشترین خسارت را همین لارو ها سبب می شوند.
آب تخت زمستانه برای نابودی بخشی از شفیره ها كه در زیر بقایی علف های خشك و پوسیده به سر می برند موثر هستند . در صورتی كه جمعیت آفت قبل از باز شدن گل زیاد نباشد نیازی به مبارزه شیمیایی نیست . ولی موقعی كه غوره های به اندازه عدس یا حداكثر به اندازه نخود شده اند مبارزه شیمیایی بایكی از سموم فسفره علیه آفت ضروری است كه برای ارقام زودرس مثل یاقوتی و مهدی خانی یك بار سم پاشی كفایت می كند . برای ارقام دیر رس مانند بی دانه و غیره سم پاشی دیگری در آغاز تغییر مزه انگور لازم است .
نویسنده: مهندس علی جعفری میدانی
وبلاگ نویسنده: WWW.Agronomic.mihanblog.com
 

Similar threads

بالا