به خاطر "یک کلمه".....و دیگر هیچ...

A.R-KH-A

عضو جدید
کاربر ممتاز
به یاد استادان سبز در زندان...(دکتر احمد زیدآبادی و...)
===
مستشارالدوله دربارة نقش قانون در پیشرفت اروپا می­نویسد:
علت پیشرفت فرنگستان در یک کلمه است. فراورده­های صنعتی جدید نتایج وضعی است که از آن کلمه ناشی شده است و نباید آنها را از شمار «مقدمات» وضع جدید فرنگستان دانست. دانشمندان اسلام به خطا به وصف «تاریخ و صنایع فرنگستان» بسنده می­کنند و به بنیان و اصول آنها اشاره نمی­کنند... قانون فرنگستان با شرع تفاوتهایی دارد، اقوال و آرای ضعیف در آن نیامده، به زبان عامه است، برای مصالح دنیا است، و قوانین عرفیه و عادیه را نیز در بر می­گیرد.
از مکاتبات مستشارالدوله به آخوندزاده چنین برمی­آید که تصور می­کر د یک کلمه، پس از انتشار، انقلاب و توفانی در ایران برپا خواهد کرد و موجب پیشرفت وترقی مادی و معنوی کشور خواهد گردید.
یک کلمه در 19 فقره تحریر شده و هریک از آنها به یکی از مفاهیم حقوقی مندرج در اعلامیة حقوق بشر اختصاص دار د. آن مفهوم را توضیح می­دهد و با آوردن آیاتی از قرآن مجید و احادیثی نشان میدهد که آن مفهوم در روح قوانین اسلامی حضور دارد. او در این کتاب دو واژة «نمایندگی» و «مجلس» را وارد ادبیات سیاسی ایران می­کند و از ترس قدرت شاه، با احتیاط اشاره هایی مبهم به اصل تفکیک قوا می کند که وی آن را «تفریق قدرت تشریع از قدرت تنفیذ» می­ نامد.
درخاتمة رسالة یک کلمه، مستشارالدوله، نتیجه می­گیرد که چون اعلامیة حقوق بشر با احکام الهی و آیات قرآن هماهنگ است، در معنا، «حقوق عامة مسلمانان، بل کُل جماعت متحدند» نیز هست. کتاب یک کلمه علاوه بر پاریس (287/1871) چند بار دیگر ، یکبار در سال 1324 ق/ 1906 با چاپ سنگی در تبریز و یک بار در ربیع الاول 1325 ق/ 1907 با چاپ حر وف سربی در مطبعة شاهنشاهی در تهران( و دوبار دیگر در دهه های 1360و 1380) به چاپ رسید و مورد استقبال آزادی خواهان و ترقی طلبان قرارگرفت، هرچند که متجددان تندرو، از جمله آخوندزاده، ایرادات زیادی بر آن وارد کرد و سعی مستشارالدوله برای سازش اعلامیة حقوق بشر با مبانی اسلامی را نکوهش کرد. رسالة یک کلمه موجب دردسر شدید برای مولف آن شد. به دستور ناصرالدین شاه او را به زندان افکندند و شکنجه اش کردند و با رسالهً یک کلمه آن قدر بر سرش کوبیدند که نابینا شد. یک کلمه در تدوین قانون اساسی ایران، پس از پیروزی انقلاب مشروطیت (1906) نیز مؤثر بوده است.
---
//////////////////////////////////////////////////////////////\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

پ.ن:

دکتر زیدآبادی در حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری (۱۳۸۸) دستگیر شد.
او در این انتخابات حامی مهدی کروبی بود. بگفته همسرش، زیدآبادی ۱۷ روز در یک اطاق یک در یک و نیم متر، در یک سلول انفرادی در حال اعتصاب غذا بوده و ۱۸ روز دیگر هم بدون اعتصاب غذا در همان اتاق بدون هیچ تماس و ارتباطی نگه داشته شد. (در مجموع ۳۵ روز) و قصد خودکشی داشته . گفته می‌شد مهمترین اتهام او نگارش نامه سرگشاده‌ای خطاب به علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی بود که در آن از انتقادناپذیری وی انتقاد کرده‌بود. دادگاه نهایتا در آذر ماه وی را به ۶ سال زندان در تبعید در گناباد و محرومیت مادام‌العمر از فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی محکوم کرد.دادگاه تجدید نظر نیز در دی ماه ۱۳۸۸ محکومیت او را (شش سال زندان، پنج سال تبعید به گناباد و محرومیت مادام‌العمر از هر گونه فعاليت سياسی و شرکت در احزاب و هواداری و مصاحبه و سخنرانی و تحليل حوادث، به صورت کتبی يا شفاهی) تایید کرد.
 
بالا