آشنایی با بانک های خازنی

farshad_moradi

عضو جدید
می دانیم در شبکه های جریان متناوب توان ظاهری که از مولدها دریافت می شود به دو بخش توان مفید و غیر مفید تقسیم می شود . نحوه این تقسیم به شرایط مدار بستگی دارد به این معنی که هر قدر ضریب توان CosΦ به يك نزدیکتر باشد سهم توان مفید بیشتراست . این اتفاق در مدارتی رخ می دهد که مصارف اهمی آن بیشتر است .مانند سیستمهای روشنایی یا تولید گرما توسط انرژی برق . اما می دانیم که سهم عمده مصارف شبکه ها را مصرف کننده های (اهمیسلفی ) دریافت می کنند . مانند الکتروموتورها – ترانسفورماتورهای توزیع – چوکها و .... که درآنها سیم پیچ یا سلف نقش اصلی را ایفا می کند . در سیمپیچها به علت خاصیت ذخیره سازی انرژی الکتریکی بصورت میدان مغناطیسی توان همواره بین شبکه و سلف رد و بدل می شود . سلف در یک چهارم زمان تناوب توان دریافت می کند و در یک چهارم بعدی زمان ، توان را به شبکه پس می دهد .
می دانیم در شبکه های جریان متناوب توان ظاهری که از مولدها دریافت می شود به دو بخش توان مفید و غیر مفید تقسیم می شود . نحوه این تقسیم به شرایط مدار بستگی دارد به این معنی که هر قدر ضریب توان CosΦ به يك نزدیکتر باشد سهم توان مفید بیشتراست . این اتفاق در مدارتی رخ می دهد که مصارف اهمی آن بیشتر است .مانند سیستمهای روشنایی یا تولید گرما توسط انرژی برق . اما می دانیم که سهم عمده مصارف شبکه ها را مصرف کننده های (اهمی – سلفی ) دریافت می کنند . مانند الکتروموتورها – ترانسفورماتورهای توزیع – چوکها و .... که درآنها سیم پیچ یا سلف نقش اصلی را ایفا می کند . در سیمپیچها به علت خاصیت ذخیره سازی انرژی الکتریکی بصورت میدان مغناطیسی توان همواره بین شبکه و سلف رد و بدل می شود . سلف در یک چهارم زمان تناوب توان دریافت می کند و در یک چهارم بعدی زمان ، توان را به شبکه پس می دهد .
درست است که نتیجه ریاضی این عمل یعنی عدم مصرف انرژی زیرا توان داده شده به سلف با توان دریافت شده از ان برابر است اما در عمل این اتفاق رخ نمی دهد زیرا توان پس داده شده به شبکه امکان استفاده را برای مولد ایجاد نمی کند و این توان در هر حالتی از مولد دریافت شده است . و برای رسیدن به مصرف کننده اهمی – سلفی از شبکه توزیع شامل : سیمها – کابلها و ... عبور کرده است. نتیجه اینکه سلف توانی را از مولد دریافت می کند اما این توان را به شبکه پس می دهد . این توان قابل استفاده نیست و در مسیر عبور تلف می شود . پس مقدار از توان تلف می شود . مصرف کننده های فوق برای انجام اینکار به توان مذکور نیاز دارند اما این توان برای شبکه مضر است و زیانهای زیر را در پی دارد :اضافه شدن جریان مولد و درنتیجه نیاز به مولدهایی با توانهای بیشتر

-
چون جریان شبکه زیاد می شود به سیمها و کابلهایی با سطح مقطع بالاتر برای کاهش افت ولتاژ نیاز است که این موضوع هزینه اولیه شبکه را افزایش می دهد .

-
اتلاف توان در شبکه های توزیع بصورت حرارت روی می دهد در نتیجه هر کاری کنید نمی توانید از این اتلاف جلوگیری کنید . نتیجه این اتلاف توان ،کاهش ولتاژ مصرف کننده می باشد که این موضع راندمان مصرف کننده را پایین می آورد .

-
نمی توان این توان را به مصرف کننده های اهمی سلفی تحویل نداد زیرا کار آنها مختل می شود .

خازن ناجی شبکه های تولید و توزیع

توان هم در خازنها بصورت توان غیر مفید است درست مانند سلفها در یک چهارم پریود موج متناوب ،توان دریافت می کنند و در یک چهارم بعدی توان را تحویل می دهند پس خازنها هم مانند سلفها باعث افرایش توان راکیتو ( غیر مفید ) شبکه می شوند اما اتفاق بامزه زمانی روی می دهد که خازن و سلف با هم در شبکه قرار گیرند .

این دو برعکس هم عمل می کنند . یعنی زمانی که سلف توان می گیرد خازن توان می دهد و زمانی که سلف توان می دهد خازن توان می گیرد . پس توانهای غیر مفید این دو فقط یکبار از شبکه دریافت می شود و در زمانهای بعد بین آنها تبادل می شود بدون اینکه مولد این توان را تحمل کند . پس مصرف کننده های اهمی سلفی توان راکتیو خود را دریافت می کنند و مولد و شبکه توزیع آنرا تولید و پخش نمی کنند زیرا این کار را خازن انجام می دهد . این خازنها از حالا به بعد ، خازنهای اصلاح ضریب توان نام می گیرند و وظیفه آنها تامین توان راکتیو مورد نیاز مصرف کننده های اهمی سلفی است .

اتصال خازن به شبکه

خازنهای اصلاح ضریب توان باید در شبکه بصورت موازی قرار گیرند . برای اینکار در شبکه های تکفاز باید به فاز و نول وصل شوند و در شبکه های سه فاز پس از اتصال بصورت ستاره یا مثلث آنگاه به سه فاز متصل می شوند . این خازنها باید از انواعی انتخاب شوند که بتوانند دایمی در مدار قرار گیرند پس باید بتوانند ولتاژ شبکه را تحمل کنند در محاسبه خازن از انواعی استفاده می شود که ولتاژ مجاز آنها 15% بیشتر از ولتاژ شبکه باشد .
محاسبه خازن

نقش خازن در شبکه کاهش توان راکتیو مصرف کنند های اهمی – سلفی از دید مولدها است . با این اتفاق ضریب توان مفید به یک نزدیک می شود . پس با کنترل ضریب توان امکان کنترل توان راکتیو وجود دارد . این کار بکمک یک کسینوس فی متر صورت می گیرد . یعنی بکمک کسینوس فی متر می توان دریافت که ضریب توان و در نتیجه توان راکتیو در چه وضعیتی قرار دارد .

خازن مذکور باید برابر نیاز شبکه باشد در غیر اینصورت خود توان راکتیو از مولد دریافت می کند و همچنین سبب افزایش ولتاژ آن می شود . پس باید خازن مطابق نیاز شبکه محاسبه شود . پرسش : شبکه به چه مقدار خازن نیاز دارد ؟

پاسخ : مقداری که ضریب توان را به یک نزدیک کند . این مقدار خازن خود توان راکتیوی ایجاد می کند که توان راکتیو مصرف کننده اهمی – سلفی را جبران می کند . پس مقدار خازن به مقدار توان راکتیو مدار بستگی دارد . هر قدر این توان قبل از خازن گذاری بیشتر باشد ، اندازه خازن نیز بزرگتر خواهد بود .
با توجه به مطالب گفته شده باید برای محاسبه خازن دو مقدار مشخص شود :

یک – مقدار ضریب توان شبکه قبل از خازن گذاری

دو – مقدار ضریب توان شبکه بعد از خازن گذاری که انتظار داریم شبکه به آن برسد

سه - اندازه توان اکتیو

پس از تعیین این مقادیرمراحل زیر را پی می گیریم . برای مقدار ضریب توان مطلوب مثلا عدد 9/0 مقدار خوبی است . حال دو مقدار ضریب توان داریم یکی ضریب توان شبکه قبل از خازن گذاری و دیگری ضریب توان مطلوب که می خواهیم با گذاردن خازن به آن برسیم . بکمک رابطه زیر مقدار توان راکتیو مورد نظر را که با آمدن خازن تامین می شود محاسبه می کنیم . ( توجه : در خرید خازنهای اصلاح ضریب توان بجای فارد برای تعیین ظرفیت خازن از میزان توان راکتیو آن خازن سخن گفته می شود.)[FONT=Arial (Arabic)] :)[/FONT]
 

pesare irani

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
دستت درد نکنه خیلی گلی:gol::gol::gol:

واقعا باید به شما ها ای ول گفت

در سومین پستتون چنین مطالبی میزارید

چون معمولا کاربر ها تا 10 پست اول همشون در خواست کمک و..دارن

در کل ممنون:gol::gol::gol:
 

farshad_moradi

عضو جدید
تشکر

تشکر

ممنونم از اینکه اینقدر لطف دارین pesare irani.
موفق باشین.:gol:;):)
 
آخرین ویرایش:

farshad_moradi

عضو جدید
آشنایی با بانک های خازنی

می دانیم در شبکه های جریان متناوب توان ظاهری که ازمولدها دریافت می شود به دو بخش توان مفید و غیر مفید تقسیم می شود . نحوه اینتقسیم به شرایط مدار بستگی دارد به این معنی که هر قدر ضریب توان CosΦ به يك نزدیکتر باشد سهم توان مفید بیشتراست . این اتفاق در مدارتی رخمی دهد که مصارف اهمی آن بیشتر است .مانند سیستمهای روشنایی یا تولید گرما توسطانرژی برق . اما می دانیم که سهم عمده مصارف شبکه ها را مصرف کننده های (اهمیسلفی ) دریافت می کنند . مانند الکتروموتورها – ترانسفورماتورهای توزیع – چوکها و .... که درآنها سیم پیچ یا سلف نقش اصلی را ایفا می کند . در سیمپیچها به علت خاصیتذخیره سازی انرژی الکتریکی بصورت میدان مغناطیسی توان همواره بین شبکه و سلف رد وبدل می شود . سلف در یک چهارم زمان تناوب توان دریافت می کند و در یک چهارم بعدیزمان ، توان را به شبکه پس می دهد .
می دانیم در شبکه های جریان متناوب توان ظاهری که از مولدهادریافت می شود به دو بخش توان مفید و غیر مفید تقسیم می شود . نحوه این تقسیم بهشرایط مدار بستگی دارد به این معنی که هر قدر ضریب توان CosΦ به يك نزدیکتر باشد سهم توان مفید بیشتراست . این اتفاق در مدارتی رخ می دهدکه مصارف اهمی آن بیشتر است .مانند سیستمهای روشنایی یا تولید گرما توسط انرژی برق . اما می دانیم که سهم عمده مصارف شبکه ها را مصرف کننده های (اهمی – سلفی ) دریافتمی کنند . مانند الکتروموتورها – ترانسفورماتورهای توزیع – چوکها و .... که درآنهاسیم پیچ یا سلف نقش اصلی را ایفا می کند . در سیمپیچها به علت خاصیت ذخیره سازیانرژی الکتریکی بصورت میدان مغناطیسی توان همواره بین شبکه و سلف رد و بدل می شود . سلف در یک چهارم زمان تناوب توان دریافت می کند و در یک چهارم بعدی زمان ، توان رابه شبکه پس می دهد .
درست است که نتیجه ریاضی این عمل یعنی عدم مصرف انرژی زیرا توانداده شده به سلف با توان دریافت شده از ان برابر است اما در عمل این اتفاق رخ نمیدهد زیرا توان پس داده شده به شبکه امکان استفاده را برای مولد ایجاد نمی کند و اینتوان در هر حالتی از مولد دریافت شده است . و برای رسیدن به مصرف کننده اهمی – سلفیاز شبکه توزیع شامل : سیمها – کابلها و ... عبور کرده است. نتیجه اینکه سلف توانیرا از مولد دریافت می کند اما این توان را به شبکه پس می دهد . این توان قابلاستفاده نیست و در مسیر عبور تلف می شود . پس مقدار از توان تلف می شود . مصرفکننده های فوق برای انجام اینکار به توان مذکور نیاز دارند اما این توان برای شبکهمضر است و زیانهای زیر را در پی دارد :اضافه شدن جریانمولد و درنتیجه نیاز به مولدهایی با توانهای بیشتر

-
چون جریان شبکه زیاد می شود به سیمها و کابلهایی با سطح مقطع بالاتر برایکاهش افت ولتاژ نیاز است که این موضوع هزینه اولیه شبکه را افزایش می دهد .

-
اتلاف توان در شبکه های توزیع بصورت حرارت روی میدهد در نتیجه هر کاری کنید نمی توانید از این اتلاف جلوگیری کنید . نتیجه این اتلافتوان ،کاهش ولتاژ مصرف کننده می باشد که این موضع راندمان مصرف کننده را پایین میآورد .

-
نمی توان این توان را به مصرف کننده هایاهمی سلفی تحویل نداد زیرا کار آنها مختل می شود .

خازن ناجی شبکه های تولید و توزیع

توان هم در خازنها بصورت توان غیر مفید است درست مانندسلفها در یک چهارم پریود موج متناوب ،توان دریافت می کنند و در یک چهارم بعدی توانرا تحویل می دهند پس خازنها هم مانند سلفها باعث افرایش توان راکیتو ( غیر مفید ) شبکه می شوند اما اتفاق بامزه زمانی روی می دهد که خازن و سلف با هم در شبکه قرارگیرند .

این دو برعکس هم عمل می کنند . یعنی زمانیکه سلف توان می گیرد خازن توان می دهد و زمانی که سلف توان می دهد خازن توان میگیرد . پس توانهای غیر مفید این دو فقط یکبار از شبکه دریافت می شود و در زمانهایبعد بین آنها تبادل می شود بدون اینکه مولد این توان را تحمل کند . پس مصرف کنندههای اهمی سلفی توان راکتیو خود را دریافت می کنند و مولد و شبکه توزیع آنرا تولید وپخش نمی کنند زیرا این کار را خازن انجام می دهد . این خازنها از حالا به بعد ،خازنهای اصلاح ضریب توان نام می گیرند و وظیفه آنها تامین توان راکتیو مورد نیازمصرف کننده های اهمی سلفی است .

اتصال خازن به شبکه

خازنهایاصلاح ضریب توان باید در شبکه بصورت موازی قرار گیرند . برای اینکار در شبکه هایتکفاز باید به فاز و نول وصل شوند و در شبکه های سه فاز پس از اتصال بصورت ستاره یامثلث آنگاه به سه فاز متصل می شوند . این خازنها باید از انواعی انتخاب شوند که بتواننددایمی در مدار قرار گیرند پس باید بتوانند ولتاژ شبکه را تحمل کنند در محاسبه خازناز انواعی استفاده می شود که ولتاژ مجاز آنها 15% بیشتر از ولتاژ شبکه باشد .
محاسبه خازن

نقش خازن در شبکهکاهش توان راکتیو مصرف کنند های اهمی – سلفی از دید مولدها است . با این اتفاق ضریبتوان مفید به یک نزدیک می شود . پس با کنترل ضریب توان امکان کنترل توان راکتیووجود دارد . این کار بکمک یک کسینوس فی متر صورت می گیرد . یعنی بکمک کسینوس فی مترمی توان دریافت که ضریب توان و در نتیجه توان راکتیو در چه وضعیتی قرار دارد .

خازن مذکور باید برابر نیاز شبکه باشد در غیر اینصورت خود توانراکتیو از مولد دریافت می کند و همچنین سبب افزایش ولتاژ آن می شود . پس باید خازنمطابق نیاز شبکه محاسبه شود .پرسش : شبکه به چه مقدار خازن نیاز دارد ؟

پاسخ : مقداری که ضریب توان را به یک نزدیک کند . اینمقدار خازن خود توان راکتیوی ایجاد می کند که توان راکتیو مصرف کننده اهمی – سلفیرا جبران می کند . پس مقدار خازن به مقدار توان راکتیو مدار بستگی دارد . هر قدراین توان قبل از خازن گذاری بیشتر باشد ، اندازه خازن نیز بزرگتر خواهد بود .
با توجه به مطالب گفته شده باید برای محاسبه خازن دو مقدار مشخصشود :

یک – مقدار ضریب توان شبکه قبل از خازن گذاری

دو – مقدار ضریب توان شبکه بعد از خازن گذاری که انتظارداریم شبکه به آن برسد

سه - اندازه تواناکتیو

پس از تعیین این مقادیرمراحل زیر را پی می گیریم . برای مقدار ضریب توان مطلوب مثلا عدد 9/0 مقدار خوبی است . حال دو مقدار ضریب توان داریم یکی ضریب توان شبکه قبل از خازن گذاری و دیگری ضریب توان مطلوب که می خواهیم با گذاردن خازن به آن برسیم . بکمک رابطه زیر مقدار توان راکتیو مورد نظر را که با آمدن خازن تامین می شود محاسبه می کنیم . ( توجه : در خرید خازنهای اصلاح ضریب توان بجای فارد برای تعیین ظرفیت خازن از میزان توان راکتیو آن خازن سخن گفته می شود.):)[FONT=Arial (Arabic)] [/FONT]
 

majidahmadi

عضو جدید
با درود و سپاس
فاكتورهاي تعيين مقدار خازن محدود به اين سه فاكتور نمي‌شود و يكي از فاكتورهاي مهم طراحي بانك خازني در شبكه‌ها، ميزان بازده مالي آن است. از اين رو مهندسي درست آن است كه خازن را طوري طراحي كنيم تا در طي مدت 5 سال ميزان صرفه جويي هزينه‌هاي اتلاف توان و ديماند توان راكتيو از شبكه‌ي برق از قيمت خازن و هزينه‌ي نصب و نگهداري آن بيشتر شود.
ضريب توان 0.9 در شبكه‌هاي صنعتي منسوخ شده‌است و اكنون بين 0.92 تا 0.95 در نظر گرفته مي‌شود.
 

farshad_moradi

عضو جدید
با درود و سپاس
فاكتورهاي تعيين مقدار خازن محدود به اين سه فاكتور نمي‌شود و يكي از فاكتورهاي مهم طراحي بانك خازني در شبكه‌ها، ميزان بازده مالي آن است. از اين رو مهندسي درست آن است كه خازن را طوري طراحي كنيم تا در طي مدت 5 سال ميزان صرفه جويي هزينه‌هاي اتلاف توان و ديماند توان راكتيو از شبكه‌ي برق از قيمت خازن و هزينه‌ي نصب و نگهداري آن بيشتر شود.
ضريب توان 0.9 در شبكه‌هاي صنعتي منسوخ شده‌است و اكنون بين 0.92 تا 0.95 در نظر گرفته مي‌شود.
سلام مهندس.
از اطلاعاتتون ممنونم.
موفق باشید.;)
 

terminator5

عضو جدید
راهنمایی وکمک

راهنمایی وکمک

سلام.من به دنبال دفترچه راهنمای رگولاتور خازنی بلوک BLR-CX 12 هستم اگه کسی اونو داره میشه منو راهنمایی کنه.مرسی.اگه فایل اونو بزاره ممنون.
 

Similar threads

بالا